2017. augusztus 30., szerda

PUTYIN ÚJRA MAGYARORSZÁGON: SPORTDIPLOMÁCIAI KÖNTÖSBE BÚJTATOTT STRATÉGIAI EGYEZTETÉS

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2017.08.30.Idén másodszor látogatott Magyarországra Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Dzsúdó Világbajnokság helyszínén megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ez volt a hetedik kétoldalú találkozó a felek közt, a Krím elcsatolása óta pedig a negyedik, ami példanélküli az európai vezetők körében. Miközben a magyar kormány a szokatlanul intenzív kétoldalú kapcsolatokat általában az energiapolitikai függés pragmatizmusával indokolja, tovább fokozza Magyarország sérülékenységét az orosz befolyás irányába. Putyin számára Magyarország állandó belépési ponttá vált az Európai Unióba, ami hozzásegíti őt a nemzetközi elszigeteltség feloldásának látszatához. Orbán pedig 2018-ban is választást szeretne nyerni, amihez az alacsony energiaárak által lehetővé tett rezsicsökkentés egyszer már hozzásegítette.

A részleteket illetően az idei második Orbán-Putyin találkozó az alábbi pontokon bír jelentőséggel:...


NAGYÜZEMI LOPÁS - ÍGY MŰKÖDIK A KORRUPCIÓ A HAVERI KAPITALIZMUSBAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.08.30.


...A legújabb iskolapélda a NER működésére:

Történt még 2012-ben, hogy a NER a homlokára csapott és rápillantva a közlekedési balesetekről szóló statisztikára, ráeszmélt minden baleset okára: a lámpaoszlopokon fityegő hirdetések vonják el az útról az autósok figyelmét, ezért a sok koccanás és gázolás. Nosza, tiltsuk be e reklámozási lehetőséget.

Amint mondta, úgy is tett, jogalkotott keveset és meg is született a törvény az elefántfülnek nevezett táblák betiltásáról. Mindenki örült, talán csak a szocinak tartott ESMA cég nem, amelyik a legtöbb ilyen fülecskét birtokolta. Bevétele innentől kezdve nem volt már, csak kiadása, hisz komoly raktár kellett a leszerelt táblák tárolására.

Egészen addig ment ez, mígnem a nem NER-kompatibilisnek tartott ESMA a csőd szélése nem került 2015 elejére. Ekkor a színre perdült Orbán közeli, bizalmas jó barátja, Garancsi István, és felvásárolta a látszólag értéktelen, bevétel nélküli vállalatot. Garancsi nem az a hebehurgya fickó, furcsa is volt elsőre, miért fektet egy fillért is ilyen veszteséghalmazba.

Azt csak néhány hónappal később tudta meg a nagyérdemű, amit Garancsi már jóelőre: a NER újra a homlokára volt kénytelen csapni a közlekedési balesetek legújabb statisztikái láttán, minthogy az elefántfülek eltűnésével együtt nem csökkentek a balesetek. Akkor hát coki, vissza minden, mégis lehet hirdetni a lámpaoszlopokon. Hogy micsoda szerencsés flótás ez a Garancsi!

De még ez sem a vég, csupán a kezdete egy barátságnak az oligarcha és a pesti lámpavasak között. Ugyanis 2017 nyár végéig kellett várni, hogy kiderüljön: Garancsi nagy garral vetette bele magát az új üzletbe, épp csak az oszlopok tulajdonosának, a fővárosnak felejtett el fizetni egy piculát is. Kettő évig használta a köz eszközeit magáncélra - ingyérbe. És még mi érezzük magunkat megtisztelve.

Arra amúgy tetszenek emlékezni, amikor a pálfordult Simicska hirdetőoszlopait kezdték jogellenesen tövestől kitépni a pesti flaszterből, mondván: nem fizet eleget a helyekért. Mennyi az "elég", Tarlós bácsi? Nulla forint?

Garancsinak persze nem kell tartania a pesti oszlopnyűvőtől. Haveri/függőségi viszonyban kéz kezet mos, zseb zsebet töm. Nincs következmény, nincs felelősségre vonás. Csak a vállrángatás és a tagadás. Tagadás, tagadás, tagadás. Mindaddig, amíg van olyan bekötött szemű hívő, aki vállalja a kockázatát, hogy egy politikus kisérje át a zebrán. A másik oldalon majd megnézheti magát.

A KORMÁNY MERÉNYLETRE KÉSZÜL A SAJÁT ORSZÁGA ELLEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.30. 


...Földi László nem vesztegette az időt, hanem haladéktalanul interjút adott Bencsik András kevesek által sem olvasott, valamilyen ismeretlen okból Demokrata címen futó portáljának. Idézem az interjú első sorait:

„A BKK elleni támadások után a vízellátásban, a gázellátásban, a szemétszállításban is jöhetnek zavarkeltő akciók, amelyek célja a kormányba vetett bizalom megingatása. Földi László, a főpolgármester új biztonságpolitikai szakértője úgy véli: bizonyos társadalmi csoportok a társadalom szétzilálására törekednek, például az emberi és kisebbségi jogok fetisizálásával, a bűnök és devianciák iránti parttalan toleranciával”. (demokrata.hu)

Földi ezután beszél arról, hogy azok, akik megmerényelték a metróajtókat, hamarosan meg fogják merényelni a víz, áram és gázszolgáltatást, a szemétszállítást is. És kérdez az újságíró:

„Történhetnek súlyosabb akciók is. Angliában a kórházi számítógépes rendszerek meghekkelése miatt állítólag 1800 beteg halt meg…”

És igen, mondja Földi László, ez is bekövetkezhet. Majd pedig:

„Lehet kapcsolat a városligeti tiltakozás, a hamburgi anarchista roham és a migránsok beözönlése között? Már csak azért is, mert Soros mind a hármat pénzeli…

Lehet. És csak a törvényes rend következetes fenntartásával lehet felelni a folyamatokra. Vagyis megbüntetni azokat, akik átlépnek a piroson. Ne higgyük, hogy nem történnek atrocitások. Egyes tüntetéseken például tűvel szurkálták a kordonban álló a rendőröket, így akarták felpiszkálni őket. Szerintem nem attól kap vérszemet a tömeg, hogy keményet lép erre a rendőr, hanem attól, ha nem lép semmit. Az elején kellene megfogni ezeket, mert minél később válaszol a hatóság, annál durvább eszközökhöz lesz kénytelen nyúlni. A spanyolországi támadások is azt mutatják, nincs hová hátrálniuk a rendfenntartóknak. Már azokat az embereket is le kellene tartóztatni, illetve kiiktatni, akik csak tervezgetnek egy merényletet, de ugyanígy kell fellépni az illegális migráció támogatóival, az azt segítő NGO-kal és az embercsempészekkel szemben. Ami Sorost illeti, ő egy kifutófiú. Komoly, magasan rejtőző hatalmi csoportok hozzák a döntéseket, számukra a migráció, a nyitott társadalom is csak eszköz, nem cél. Mint ahogy eszköznek tekinthetők bizonyos NGO-k, s eszköz a szórakoztatóipar, eszköz a média is. Tudjuk jól, hogy több, jelentősnek mondott médiaszereplő is rendszeresen kijár kiképzésre az Egyesült Államokba”.

Lehet erre legyinteni, ahogy szoktunk minden ilyen szemenszedett baromságra. De ez egy újabb fenyegetés. A kormánypárt tudtával, akaratából és utasítására. Fenyegetés a társadalom minden egyes tagja, a sajtó, az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, a média minden egyes szereplője felé. Nyílt hadüzenet mindazoknak, akik mernek másként gondolkodni, mint ahogy az Orbán és bűntársai érdekében áll. Nem a véletlen sodorja ezeket az alakokat a kormány és Tarlós közelébe. Nem ok és főleg nem cél nélkül hangzanak el ezek a mondatok. Nem véletlenül jutunk el néhány mondaton belül a szarul működő, rengetegbe kerülő metróajtótól az emberek ezreinek életét követelő támadásokig, Soros Györgyig, Orbán Viktor megbuktatásáig, a terroristákig és a külföldön kiképzett ügynökökig.

A kormány merényletre készül a saját országa ellen. És az ilyen szarházi, ezerszer megbukott, alkalmatlan, de mindenre kapható söpredékkel üzenget. A Fidesz készül az általa beharangozott forró őszre. Ők forrósítják. Tényleg ideje lenne komolyan venni, ameddig nem késő.


MEGHALT MAKK KÁROLY

INDEX.HU
Szerző: KD
2017.08.30.


Életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze - tudatta az MTI-vel a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.

Makk Károly 1925. december 22-én született Berettyóújfalun. 1946 és 1952 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát, 1952-ben társrendezőként került a MAFILM-hez.

Több korszakos magyar filmet rendezett, a két legismertebb talán a Liliomfi és a Szerelem, az utóbbi Déry Tibor novellájából. A Szerelmet - 45 évvel a premierje után - tavaly levetítették a cannes-i filmfesztiválon is, a magyar filmművészet legjobbjai között tartják számon a mai napig...

ELMOZDULÁS A HOLTPONTRÓL: LEHET ŐSZINTÉN BESZÉLNI A SZEXUÁLIS ORIENTÁCIÓRÓL AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.08.30.


„Istenem, dehogy! 24 éves koromig még a szüleimnek se mondtam el, hogy leszbikus vagyok, az fel sem merült bennem, hogy a háziorvosommal megbeszéljem ezt” – mondja Andi. Azért ez valahol furcsa, nem? Hiszen az orvosunk elvileg az, akiben 100 százalékig meg kell, hogy bízzunk, mégis csak az egészségünk múlik rajta… Nos, úgy tűnik, vannak kérdések, amire sem a háziorvosok, sem pácienseik nincsenek – egyelőre – felkészülve.

Nem volt olyan rég, hogy a homoszexualitást még betegségként aposztrofálták, és különböző gyógymódokat is ajánlottak rá. Nem volt rég, de azért gondolhatnánk, hogy az orvostudomány már bőven meghaladta ezt a nézetet. És bár elmozdultunk erről a holtpontról, még korántsem tartunk ott, ahol kéne.
A bizalom hiánya

Egy 2010-es kutatás szerint az LMBT-válaszadók 16 százaléka teljesen, 10 százaléka csak részben vállalja fel háziorvosa előtt szexuális irányultságát és/vagy nemi identitását – tehát a leszbikus, meleg és biszexuális nők és férfiak alig több mint negyede meri felvállalni önmagát Magyarországon egy olyan szituációban, amikor az egészségéről van szó. Talán nem véletlenül.

„Igen, ez bizalmi kérdés. De leginkább azt gondolom, hogy ha nem közvetlenül érinti a problémámat az, hogy kivel élek együtt, akkor nem kell megosztanom azt mondjuk egy háziorvossal, akivel jó esetben évente alig kétszer találkozom… Feleslegesen nem megyek bele egy olyan szituációba, ami után lehet, hogy orvost kéne váltanom” – véli Andi...

NAGY BANDÓ: MENJETEK A FRANCBA, NOMENTUM!

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2017.08.30.


...Nehéz lesz középre húzódni úgy, hogy finnyásan szarozzuk a Fideszt is, a Jobbikot is, a szocikat és az LMP-t is, még ha ez a végén némi eredményt is hozhat.

De mit hozhat a parlamenti küszöb átlépése? Nem többet, mint hogy közelebbről láthatjátok Orbán Viktort és Kövér Lászlót, és megtapasztalhatjátok, milyen érzés, amikor a legjobb javaslataitokat is félresöprik a hatalmon maradók.

Ezt akarjátok? Újabb négy évet abból, amit nyolc év óta ismerünk? Amit már megtapasztaltunk és végigéltünk? Oké, nektek ez újabb négy elcsellózott év, fiatalok vagytok, még lesz mikor és hol behozni. De a mi korosztályunk is itt él. Az a híres-nevezetes „Nagy Generáció”, melynek egy újabb négy év akár az utolsó négy éve is lehet. Nekünk már nem fér bele újabb négy év. Nézzetek vissza, és láthatjátok, hányan mentek már el csak a legjelesebbek közül az elmúlt nyolc esztendőben.

Tudjátok, mi már a gyerekeinkért meg az unokáinkért aggódunk, bár lassan már nem kell féltenünk őket: jól elvannak „németben” meg „angolban”, mi meg Skype-nagyiként követhetjük sorsuk alakulását.

Ha októberre is ugyanígy marad minden, ahogy a küldöttgyűlésetek határozott, nem lesztek több és jobb, mint az a néhány kamupárt, mely (sejthetően a Fidesz segédletével) elindul a választásokon, hogy minden normális ellenzéki közösségtől elszívjon pár tucat szavazatot. Nektek is jut, persze, sokan becsülnek benneteket, de nem tudom, ez a megbecsülés kitart-e majd 2018 kora nyaráig, ha épp rajtatok fog elmenni a győzelem. Ha épp az a pár ezer szavazat fog hiányozni az ellenzéki győzelemhez, melyet rátok pocsékoltak.

Ha így lesz, szeretnék ott lenni a választás utáni dumapartitokon, hogy meghallgassam, mit gondolnak magukról és rólatok a csapatotok okostojásai.

VALÓBAN ELVETTE TŐLÜNK A FIDESZ A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁGBA VETETT HITET?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.30.


A hétvégi szegedi baloldali értelmiségi találkozó egyik legfontosabb témája a társadalmi igazságosság megvalósíthatósága volt. Már az önmagában meglehetősen fura helyzet, amikor egy ellenzéki pártnak arról kell lamentálnia, érdemes-e kampányolnia a társadalmi igazságosság elérése érdekében, de a hozzászólásokból kiderült, sokan már a baloldalon sem hisznek igazán abban, hogy a magyarok többsége elérhetőnek véli a törvény előtti egyenlőséget, illetve látnak arra esélyt, hogy felelősségre vonják a hatalmukkal visszaélő politikusokat. Hét évig keményen dolgozott a Fidesz azért, hogy a magyarok beletörődjenek a megmásíthatatlanba, vagyis amíg az oligarchák dinasztiákat alapítanak, addig a szegények kitörési esélyei a minimálisra csökkennek, így egy furcsa alakban éled ujjá a Horthy-korszak Magyarországon.

Magyarországon nem létezik a szó hagyományos értelmében vett munkásosztály, de a klasszikusnak nevezett burzsoázia sem létezik már hazánkban. Ez nem baj, nem erény, csak arra figyelmezteti a hazai baloldalt, hogy nem lehet már a régi szlogenekkel megszólítani a szavazókat. Ez megmarad Thürmer Gyula Munkáspártjának, amely olykor persze összekacsint a Fidesszel..Persze a jelenlegi kormánypárt sem a hagyományos jobboldali értékek megtestesítője a magyar politikai erőtérben. A Fidesz előnye a baloldallal szemben épp abból táplálkozik, hogy nem ideológiák, hanem ügyek mentén, eszmeiségtől független alkalmi kampányok segítségével gyűjtögeti politikai tőkéjét. Ez azonban hosszú távon visszaüthet, amit a hazai baloldal saját kárán tanult meg.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szegedi beszédében nem véletlenül emlegette ismét Gyurcsány Ferenc felelősségét abban, hogy a baloldal elvesztette hagyományos ideológiai hátterét. Az a harmadik utas baloldaliság irányzata - amely többek között Tony Blair brit és Gerhard Schröder német kormányfők nevéhez fűződik - épp olyan pragmatikus módon fogta fel a szavazatszerzést, ahogyan most a Fidesz teszi. Ha épp úgy ítélték meg ugyanis ezek a szociáldemokrata politikusok, hogy érdemes támogatni egy háborút, akkor megtették ezt, ha jó üzletnek tűnt privatizálni, nem késlekedtek, ha gesztust kellett tenni a jómódúak felé, nem haboztak. Nem csoda, hogy a Gyurcsány, Blair, Schröder utáni időktől nem igazán találja az identitását a baloldal szerte Európában...

BRUTÁLIS VISZONYOK AZ ALBÉRLETPIACON: LAKÁST KERESTÜNK, DE NAGYOT KOPPANTUNK

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2017.08.30.


Horrorisztikusak az albérletárak, de nem csak ez a baj, ha az ember lakást keres. Elkísértünk két egyetemistát albérletvadászatra.

Teljes állás lehetne az albérletkeresés: aki ma szeretne önálló lakást, vagy legalább egy szobát találni Budapesten, annak nem árt napi nyolc-tíz órát internet előtt tölteni, és minimum a kora estéit érdemes szabaddá tennie. Két egyetemistát kísértünk el egy átlagos albérletkereső útjukra – végül egy sikertelen nap után abban maradtunk, ez nehezebb, mint egy becsülettel ledolgozott munkanap, és már majdnem olyan kilátástalannak tűnik menet közben, mint frissdiplomásként az álláskeresés. A fiúk már most is egy lakáson osztoznak, onnan azért mennek el, mert főbérlőjük rájött, mennyire feltolják az árakat az egyetemre most felvett gólyák, és havi ötvenezerrel többet akart elkérni. A legjobb albérletek már a ponthatárok kihirdetésének másnapján elkeltek, a megmaradtakért óriási a harc.


Itt aztán valósággá válik a sztereotípia, hogy ezek a mai fiatalok egész nap az interneten lógnak: gyakorlatilag tényleg annyi időt el kell tölteni a hirdetések keresésével, mint ha az ember számítógép előtt dolgozna. Az albérletkeresés egyik legfontosabb felülete mára a Facebook lett. A legnépszerűbb csoportokban százezernél is többen próbálnak lakást keresni vagy épp kiadni. A hirdetések folyamatosan pörögnek, ha valaki épp akkor megy el egy gyors kávészünetre, amikor felkerül egy hirdetés, mire újra a gép elé érne, már legalább tízen állnak előtte a sorban. Napi két-három lakást megnézni sem kevés időt visz el, az igazán lélekölő viszont inkább az, hogy folyamatosan figyelni kell, és legalább tíz üzenetet írni naponta úgy, hogy tudják, szinte semmi esély a sikerre...

ANDRÁSSY ÚT 83-85. - A KODÁLY KÖRÖNDI HÁZ, AMELYNEK KÉTSZER ÉGETT LE A TETEJE

KÉP-TÉR BLOG
Szerző: Varázsceruza
2017.08.29.


A Körönd az Andrássy út legfestőibb része. Itt áll az a ház, ami fennállása óta kétszer került a címlapokra tűzeset kapcsán, először 1929-ben, majd 2014-ben. Sok szó esett már a pár évvel ezelőtti tragikus tűzvészt kiváltó okokról, a társasház és a lakók kálváriájáról a beruházóval, de az épület története is érdekes, és ebben a posztban régi újsághírek és feljegyzések segítségével többnyire ezt fogjuk felidézni. A mostani poszt születése nagyjából öt évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor láttam meg egy volt kollégám felvételeit a házról, és azóta vágytam rá, hogy az udvarait és a belsejét is lássam. Aztán jött a tűz, a házat lezárták, de most megint kezd életre kelni, és a múlt hónapban sikerült bejutni. 

1879-ben Petschacher Gusztáv nyerte az Andrássy úti körönd megformálására kiírt pályázatot. Így az ő tervei alapján először a páros oldalon, a 88-90. szám alatt (a lenti képen jobbra), a homlokzatán sgraffitókkal díszített bérpalota épült fel a Magyar Királyi Államvasutak megbízásából. A kör alakú tér másik három sarokházát más építészek tervezték, de követniük kellett a Petschacher által kigondolt cour d’honneurt alkalmazó beépítési formát. Az ő elgondolása alapján a teret körülvevő, négy nagy bérházcsoport tömegét a középen egy-egy hátraugró négyszögletes udvarral törték meg. A négy közül másodikként e posztunk témája, az Andrássy út  83-85 szám alatti ház (a képen balra) épült fel, szintúgy a vasúttársaság nyugdíjpénztárának megbízásából, Kauser József tervei alapján.

Kauser francia kastélyokat idéző épülete talán ridegebbnek tűnik, mint Petschacheré, de jó fogadtatásban részesült, a kritikusok szerint is ez a két épület sikerült a legjobban a téren, ellenben a Hübner-udvart és az Andrássy-udvart kevésbé dicsérték. Az utcáról nem látszik, de belül, a négy belső udvarával pedig talán épp Kauser épülete a legkülönlegesebb és a legaprólékosabban megformált, nagy kár, hogy pont ennek a legtragikusabb a története és hogy három évvel ezelőtt fontos részei lettek porrá. Lechner Jenő így méltatta az épületet: “Kauser első művei még csak igénytelen egyszerű épületek, ezeket hirtelen követi nyomon a Köröndön felépült Államvasúti nyugdíjintézeti palota 1883-ban, amelynek előkelő francia reneszánsz formáiban egy csapásra megnyilatkozik korának regényes hajlama, a történeti stílusok iránti tisztult érzéke s a párizsi iskolában szerzett alapos tudása.” (1919, a Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönyében megjelent nekrológ)...

ITT OLVASHATÓ

AZ ELLENSÉGET PEDIG MEG KELL SEMMISÍTENI, BÁRMI ÁRON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.30.


Bármennyire hihetetlennek tűnik, a Fidesz meghirdette a választási programját. Most is össze lehet egy szóban foglalni – folytatjuk -, de érdemes egy kicsit a szavak mögé nézni. Ígéretek, pontosabban fenyegetések sora olvasható Németh Szilárd interjújában, amit a Magyar Hírlapnak adott. Meg lehetne közelíteni a humoros oldaláról a dolgot, de ha nem ezt tesszük, akkor meglehetősen ijesztő kép rajzolódik ki. Németh Szilárd elég mókás figura, aki olyan messze van egy politikustól elvárt készségektől, mint Orbán Viktor bármilyen erkölcsi alapvetéstől. Azonban érdemes észben tartani, hogy Németh nem a saját véleményét íratta meg a Széles Gábor és családjának (apa, anya, két gyerek) tulajdonában álló lapban. Semmivel sem függ össze, csak most látom a cégkivonatban, hogy Széles Gábor és kedves felesége nem azonos lakcímen van bejegyezve. Ami fura ugyan, de nem rám tartozik.

Amit Németh Szilárd összehordott ebben a cikkben, az viszont rám tartozik és mindenkire tartozik, aki ebben az országban él. A cikk azzal indul, hogy Áder János esőerdővédő-horgász-szakos láthatatlan ember arról mesélt az eskütételkor, hogy ne beszéljünk már csúnyán és a politikai ellenfelek ne ócsárolják egymást, mert szeressük egymást gyerekek! Szilárd biztosítja a közvéleményt, hogy ők támogatták Áder János megválasztását, az ellenzék meg nem. Az ellenzéki pártok helyét pedig átvette a Soros-Simicska média (igen, közben összefogott az ellenség), ezeknek pedig az a dolguk, hogy hazudjanak, a gazdáik érdekei szerint torzítsák a tényeket és uszítsanak.

Németh Szilárd szerint egyféle – kormánypárti – média létezik. Mindenki más ügynök és provokátor. Egyértelműen Soros-ügynöknek nevezi a 444 és az Index munkatársait és mindenkit, aki nem a kormánypárt érdekében üti a billentyűket.

Nem újságírói munkát végeznek, arra adnak nekik megbízást, hogy politikusként működjenek, átvegyék, erősítsék az ellenzéket. Pedig ők az emberektől nem kaptak erre felhatalmazást, hiszen nem is indultak a választáson. Őket Soros és Simicska pénzeli és rángatja ugyanúgy, mint az ellenzéki politikusokat”...

MOSÓGÉP A FÖLD MEGMENTÉSÉRE


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.08.30.

Dylan Knight, a Notthingham Kent egyetem 22 éves diákja diplomamunkája részeként feltalált egy olyan mosógépet, amely, ha elterjed, jelentős mértékben csökkenti a levegőbe kerülő széndioxidot.

A találmány lényege, hogy a cementblokkot, amely a mai gépekben ellensúlyként szolgál, egy műanyag tartály helyettesíti, amelyet vízzel kell feltölteni az üzembe helyezés előtt. Ez csak az Egyesült Királyságban évi 45 ezer tonna CO2-vel kevesebbet jelentene...

POZSONYI PIKNIK

GÉPNARANCS - IRODALOM BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.08.29.


Regényeket, albumokat, mesekönyveket, gasztrokönyveket, magazinokat, bookazine-okat, hangoskönyveket vásárolhatnak különleges kedvezményekkel azok, akik szeptember 2-án, szombaton ellátogatnak Budapesten, a Pozsonyi piknikre. Minderre a Kossuth Kiadói Csoport 176-177 számú standjánál van lehetőség, az Újpesti rakparton, a Katona József és a Radnóti Miklós utca között. Itt számos dedikálásra is sor kerül:...

MÉG AZ UNOKÁK IS KÖZMUNKÁSOK LESZNEK - AZ ORMÁNSÁG VÉGNAPJAI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Ungár Tamás
2017.08.30.


A Dráva völgyében élő közmunkások sokasága már nem is tiltakozik az ellen, hogy ebből a státuszból menjen nyugdíjba. Az se ritka, hogy gyermekeik perspektívának látják a közfoglalkoztatást.

Nem fogtam semmit – összegzi Dráva partján töltött napját délután Moharos Géza. A dél-baranyai Királyegyházán élő, nyugdíjas buszsofőrt elkísérte pecázni 7 éves unokája, Zoé is Drávasztárára, ám neki se volt kapása. Nagyapja legyint: Elrontották a Drávát. A parti kőszórással a hetvenes években tönkretették a halak ívóhelyeit, a holtágakból meg kipusztultak a halak. A nemzeti parknak nem az a célja, hogy víz és hal legyen a holtágakban. Azt vizsgálják, mi lesz tíz-húsz meg száz év múlva, ha magára hagyják a holtágakat. Érdekes kísérlet, de a horgászok nem szeretik. A 63 éves férfi elmondja azért, hogy mikor ideértek, hazafelé indult három helybéli pecás, mindannyijuk szákjában kilószámra voltak dévér- és jászkeszegek. Kell is nekik a hal, mert hát itt akkora a szegénység! Legalább ma jól laknak.

Az Európai Unió egyik legnincstelenebb tájegysége az Ormánság, a Dráva völgyének baranyai, s kis részben somogyi szakasza. Félszáz, többnyire aprócska falu található a folyó bal partját övező 5-10 kilométeres sávban. Nagyjából húszezer ember él itt, az aktív korúak 40-80 százalékának a közmunka nyújt jövedelmet. A vidék ipari üzemei a rendszerváltáskor bezártak, a téeszek megszűntek, a közeli városok vállalkozásai is csak kínlódnak, s nincs igényük 8-12 osztályt végzett ingázókra. A falusi betanított- és segédmunkásoknak évtizedekig csak a segély volt biztos, ezt váltotta fel a közfoglalkoztatás. A kötelezőnek érzett közmunkát eleinte utálták a Dráva völgyiek, ma már inkább hálásak. A pénz kevés, de biztos. Aki kicsit többet akar keresni, az hétvégén napszámot vállal, így havonta kikerekedik neki 80-100 ezer forint. Ahol két igyekvő szülő van, ott már a duplája is összejöhet. Az elszegényedésről vall, hogy e falvak egykor módos portái sorra omladoznak.

Az emberek belelustultak, belebutultak a közmunkába – állítja a piskói Bene János, aki szobafestőként egy szentlőrinci vállalkozónak dolgozik 15 éve. A 46 esztendős, háromgyermekes férfi így folytatja: Be kellene vezetni egy olyan törvényt, ami 40 év alatti embereknek nem ad közmunkát. Egy fiatal, ha nem jut neki rendes munka a falujában, akkor menjen világgá, és keressen. Ha a fiatalok megszokják a közmunkát, akkor még az unokáik is közmunkások lesznek. Ez miért jó az országnak? Választás előtt minden ormánsági politikus változásokat ígért az ittenieknek, de bármelyik párt nyert, nem történt változás. Aki hatalomra került, az már csak a maga hasznát nézi, meg okolja a bajokért az elődeit...

HOGY MIRE VADÁSZIK MÉG A KORMÁNY? EZ OLTÁRI, DE TÉNYLEG....

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2017.08.30.


A kormány határozatot hozott a 2020. évi budapesti Eucharisztikus Világkongresszus és a 2021. évi Vadászati Világkiállításhoz kötődő, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközponthoz és egyes kapcsolódó fejlesztésekhez szükséges forrásokról, illetve költségvetési átcsoportosításokról.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelentek szerint a beruházás előkészítési feladatainak (a tervpályázat, az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítése és jóváhagyása) finanszírozására a kormány 1 milliárd 527,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetében a beruházás előkészítési alap terhére, az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezet javára.
Az Eucharisztikus világkongresszus, más néven Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. (Wikipédia)

A határozat szerint az előkészítés során – a költségvetési források takarékos felhasználása érdekében – biztosítani kell a HUNGEXPO területén folyó fejlesztések közötti összhang megteremtését. Az azonnali átcsoportosításért a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős. A kormányhatározat felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján az Expo Park Kft. tegye meg a szükséges intézkedéseket az Eucharisztikus Világkongresszus, valamint a Vadászati Világkiállítás méltó megrendezéséért. A kabinet határozata felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az átcsoportosítás során az összeg tőkeemelésként történő kifizetése esetén gondoskodjon arról, hogy az előkészítési feladatokra fel nem használt részt a fejlesztés finanszírozására használják fel...

REKORDSZINTEN AZ ÜRES HÁZIORVOSI PRAXISOK SZÁMA

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Kuslits Szonja
2017.08.30.


Kritikus a hazai alapellátás helyzete, erőteljesen emelkedik ugyanis a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzetek száma. Évek óta nem volt olyan sok üres praxis, mint most. Jelenleg 317-ben nincs állandó háziorvos, ezek közül pedig 65 házi gyermekorvosi körzet – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítésünk szerint míg 2015 júliusában még „csak” 231 betöltetlen körzet volt, addig 2016 januárjában már 238, tavaly decemberben pedig 281. A helyzet minden döntéshozói próbálkozás ellenére idén is csak rosszabb lett, márciusban már 287 üres praxis volt, és alig öt hónappal később ez a szám további harminc körzettel bővült. A betöltetlen praxisok jellemzően az ország félreeső területein találhatók, ráadásul gyakran több kisebb környező település ellátásáért kellene felelnie a háziorvosnak. Most került fel a listára a Baranya megyei Sellye, a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós és Pirtó is.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén viszont már 2004 óta betöltetlen a praxis. Nehéz helyzetben vannak például Györgytarló, Putnok, Tiszabő és Mezőhék lakosai, akik 13 éve várnak állandó háziorvosra...


KISZORÍTJA A POLITIKÁT, ÉS BULVÁRRAL TÖLTI MEG AZ ATV-T A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.08.30.


Hajdú Péter az ATV harmadik embere (Isten és a Hit Gyülekezetét is vezető tulajdonos, Németh Sándor után) interjút adott a 24.hu-nak, ahol szépen és korrekten elmondta, hogy az az ATV, amit eddig ismertünk, meg fog szűnni. Méghozzá úgy, hogy a 2018-as választások után nem lesz rajta annyi közéleti és politikai tartalom.


24.hu: Állítólag az a terv az ATV-ben, hogy a választások előtt letekerik a politikai újságírást, és Demcsák Zsuzsa szerződtetése is ennek a folyamatnak a része. Igaz a pletyka?

HP: Nem. Választási évben mindenkit a politika érdekel, minél közelebb kerülünk a jövő tavaszhoz, annál több politikai, közéleti műsor kell. Azt gondolom, a választások után kell kivonni a politikát, hiszen, ha kétharmaddal nyer a Fidesz, a kutyát sem érdekli majd.
Persze a választásokig is változik már a műsorfolyam, ami jól mutatja, milyen irányba mozdul majd a csatorna. Mészáros Antónia ment az ATV Egyenes beszédből, jön helyette Demcsák Zsuzsa, aki lehet, hogy jó bulvárinterjúkat csinál, de politikai tudása és szakmai felkészültsége össze se mérhető Mészároséval. És lehet, hogy megy Rónai Egon is a kultikus baloldali hírműsorból.

24.hu: Rónai Egon is az? Csak mert hallani, az ő helyére is más jön.

HP: Nem beszélhetek belső információkról.

24.hu: Szóval kirúgják Rónai Egont?
HP: Nem, ez nem igaz. Egon szerintem egy jó brand.

Ez kicsit úgy hangzik, mint ha Rónai az érdemei elismerése mellett új pozícióba került volna...

MÁR NINCSENEK ÚJ SZAVAK ARRA, AMIVÉ LETTÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint 
2017.08.30.


Jóreggelt! Szerda van, még nyár is van, bár már augusztus utolsó előtti napját írjuk. Igen, ez a hónap 31 napos. A kolléga esti posztjára reflektálnék gyorsan, amiben a kirúgásomról írt. Nem, egyébként nem arról írt, csak megihlette a hónap vége, amikor számolgatni szoktuk, hogy éri-e a széle a hosszát. Ez kivételesen semennyire nem magánügy, azért bátorkodunk szóvá tenni. Lehetőleg nem túl gyakran. Szóval a kolléga arra jutott, hogy a Seychelle-szigeteki nyaralást még egy kicsit elhalasztjuk. Legalább egy évtizeddel. Ez itt a móka helye volt. Komolyra fordítva: éhen nem halunk, a szerverbérlést kifizettük, a számláinkat befizettük. Ellenben ha már a napi betevőre sem futja, akkor viszont – eddig sem árultunk zsákbamacskát – kénytelenek leszünk kirúgni magunkat. Piaci viszonyok között ez a törvényszerű: amire nincs kereslet, azt egy ponton túl lehetetlen erőltetni. Ezennel viszont meg is ragadom az alkalmat, hogy mindannyiunk nevében megköszönjem azoknak (igen, ők nagyjából mindig ugyanazok), akik szerint van annyira fontos, amit csinálunk, hogy a szimbolikus hátbaveregetések mellett és azon felül, lehetőségeikhez mérten támogatják a munkákat. Az erkölcsi támogatást természetesen ugyanennyire köszönjük. Ez itt nem a vinnyogás helye volt, ha esetleg valaki félre akarná érteni, tényeket közöltem. Azoknak, akik közben már (kár)örömükben dörzsölik a kezüket: nem fogunk könnyedén meghátrálni és összeomlani.

Úgyhogy nézzük, merre toljuk tovább a talicskát. Mint kiderült, a Merényi Kórházat egyáltalán sem lepték el a patkányok, természetesen csak hangulatkeltésről van szó. Értsük úgy, ahogy a vezetőség az MTI-nek írott közleményéből kiderült: az intézményt lejárató álhírek terjengenek. Egyetlen kártevőről van szó, aki bekerült az épületbe, egyébkén minden zavartalanul üzemel. Egy belső vizsgálatot azért elrendeltek. Nem értem, minek. Ha nincs probléma, minek vizsgálat? Hogy kiderüljön, kik voltak azok, akik hangulatot keltenek? Mást nem tudok elképzelni. Nem is kell. Kiszámíthatóan szánalmasak és fantáziátlanok. Minden fronton...

ÍGY BUKTATJA LE MAGÁT ÉS ORBÁN VIKTOR BARÁTJÁT A FŐVÁROS

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Joó Hajnalka
2017.08.30.


Két évig ingyen kaszált Garancsi István reklámérdekeltsége a fővárosi villanyoszlopokon. Mindez mellékesen derült ki egy szerdán közgyűlés elé kerülő javaslatból, amely most legálisan pályáztatná meg az öt éve még veszélyesnek kikiáltott elefántfül-hirdetéseket. A történet megértésében sokat segít, ha visszaidézzük, hogy öt éve még sértették a Fidesz (konkrétan a még házon belüli Simicska Lajos) érdekeit az ESMA oszlopreklámjai, a 2015-ös G-nap után viszont az Orbán Viktorral baráti viszonyt ápoló Garancsi István érdekeltségébe került a cég.

Két éve tartó jogsértést, illetve kivételezést akar utólag legalizálni a főváros egy szerdán napirendre kerülő előterjesztéssel. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett javaslat alapvetően a főváros tulajdonában lévő, Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) által üzemeltetett villanyoszlopok reklámcélú hasznosítását, pontosabban egy erről szóló pályázat kiírását sürgeti. A körülményes indoklás szerint ugyanis ”az utóbbi időben jelentős hirdetői kereslet merült fel a Fővárosi Önkormányzat kezelésébe tartozó közutak mentén lévő közvilágítási oszlopok bérbe vehető felületei iránt reklám célú igénybevételre.”

A javaslat ennek ellenére csak a tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszközök megjelenítését tenné lehetővé az oszlopokon, hagyományos reklámok elhelyezését nem. Hogy mi a különbség? A kacifántos nevű körülményes nevű első verziót az a 2015-ös törvénymódosítás hozta létre, amellyel a 2012-ben balesetveszélyre hivatkozással bevezetett - valójában a kormánypártok akkor gazdasági érdekeit szolgáló - közúti reklámtilalmat akarta feloldani, majd tovább puhítani a kormánypárti többség. 2012-ben, a tilalom bevezetésekor ugyanis merőben más szelek fújtak a Fidesz környékén: az Orbán Viktorral és a Fidesszel még nagy barátságban lévő Simicska Lajos MAHIR-ját meglehetősen zavarták az elefántfülnek is nevezett oszlophirdetésekben utazó spanyol-magyar ESMA cég reklámjai, ezért egyik napról a másikra balesetveszélyesnek kiáltották ki és a lex-ESMA-ként elhíresült módosítással betiltották azokat...

KÉRJ BOCSÁNATOT A GYEREKEDTŐL, HA KELL, DE NE ALÁZKODJ MEG AZÉRT, HOGY SZERESSEN

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gyarmati Andrea
2017.08.30.


Te vagy a béke, de adott esetben a feszültségforrás is a baba számára. Doki néni megmondja.

Folytatom, mert a téma, a gyereknevelés, kimeríthetetlen. Sose mondhatod, hogy elég, mert ez nem verseny, aminek, ha vége, már egy másik feladat áll előtted. Ez egy életre szóló vállalás, amit mindig van mód még jobban csinálni, s ha hibáztál, hiszen emberből vagy, javítani. És ehhez soha nem elég a felhalmozott ismeretanyag.

Az ivadékgondozás az embernél a szülő haláláig tart – olvastam valahol, némi vicces éllel, összehasonlítva a gondoskodást az állatvilágban tapasztalhatóval. Valóban, az ember, ha jól van összerakva, mindvégig gondját viseli a gyerekének.

Helyes ez? Természetesen helyes, ha úgy és azt teszed a gyerekeddel, ami a legjobb neki. Mert az lesz a legjobb neked is. Elvben. És papíron.

Vannak, akik állítják, tökéletes anyák vagy apák. Szerintem minden gyereket mentsen meg a Jóisten a magát tökéletesnek képzelő szülőtől.

Rég olvastam a következő mondatot, egyike a kedvenceimnek:

Eldönteni, hogy gyereket akarunk, egy pillanat műve csupán, de a döntés, hogy a szívünk egy része a testünkön kívül ölt testet, örökre szól.

Mondhatod, szentimentális megközelítés, de szerintem semmi baj a szentimentalizmussal. Főleg, ha nem veszíted el tőle a józaneszedet.

És ahogy múlik az idő, egyre inkább látod, hogy a te tökéletes kisbabád is emberből van összeállítva, vagyis jóból és rosszból egyaránt. Miképpen az istenített szüleid is. Akiket, ha szerencséd van és hagyják magukat, lerángathatsz a piedesztálról, ahogy eljő az ideje, és szerethetsz olyannak, amilyenek valójában. Nagy különbség, hogy a szüleidért nem te vagy a felelős, abban azonban, hogy milyen emberré válik a gyereked, nagy szereped van, lehet.

Jól csinálni. Persze, hogy ez mindannyiunk vágya, álma...

FIDESZES KEZDETEK - TERVEK ÉS A VALÓSÁG

CIVILHETES BLOG
Szerző: Lőrincz Csaba
2017.08.30.


Manapság nagy divat a liberális magatartást, politikát és egészében a kifejezést kritizálni. 

A helyzet pikantériáját az adja, hogy ez az erős ellenérzés éppen egy olyan párt előbb lappangó, majd nyílt propagandájának az eredménye, amelyik mára legkevésbé sem mondható demokratikusnak.

Legutóbb a Gondolkodó facebook oldalán érdekes, az érintett Fidesz által mára hevesen tagadott program pontjai kerültek ki. Összehasonlító elemzésünk következik. A mű címe: Mit akar a Fidesz? – Részlet a párt ’89-es programjából.

Politikai erők szabad versenyén alapuló parlamentáris demokráciát. Felelős kormányt, független bíróságokat.

A szabad verseny számunkra ismeretlen jelentését bírja a tény, hogy a Fidesz úgy játszik a választási törvénnyel, ahogy kedve tartja. E vágy a korlátlan hatalom megszerzésére és megtartására irányul. Mit számít az az egyébként számos politikában jártas tudós által hangoztatott nézet miszerint a demokrácia ott kerül veszélybe, ahol a választási törvényekhez hozzányúlnak?

És akkor még nem beszéltünk a kampányokról és azoknak megjelentetési lehetőségeiről.

Ami a független bíróságokat illeti, ha nem is vesszük számításba a bíróságok zsarolt helyzetét – most kövessük el ezt a méltányossági hibát – a Fidesz is tudja, hogy akárcsak a sakkban, jogi pályán sem a királyt érdemes fenyegetni. Polt „minden fideszes stiklit eltusolok” Péter mellett nem nagyon kell a bíróságokkal foglalkozniuk...

ÍGY VÁLT AZ EGYKOR MOCSARAS TERÜLET, KELLEMES PARKKÁ - ARCHÍV FOTÓK A FENEKETLEN-TÓRÓL

B1 BLOGCSALÁD - KULT
Szerző: PilarT
2017.08.29.A Feneketlen-tó környéke Buda egyik legidillibb parkja: babakocsit tologató anyukák, a szemközti gimnáziumokból kisereglő fiatalok, fűzfák alatt megbújó szerelmespárok és a futópályát kihasználó sportolók járnak ide kikapcsolódni. Na most ehhez az idilli képhez adjuk hozzá azt a körülbelül ezer embert, akik a tó mellé tervezett 350 lakásos megalakóparkba fognak költözni. Nem csoda, hogy a hatalmas lakópark terve óriási felháborodást váltott ki az újbudaiakból.

De hogyan vált ez az egykor mocsaras terület, kellemes parkká, majd a gigaberuházók célpontjává? Az alábbi képeken megnézhetik, milyen volt a Feneketlen-tó környéke a 60-as években.

Ma nem is gondolnánk, de a környék a 18. század előtt értéktelen, lakatlan, mocsaras terület volt. A közelben kanyargó Duna azonban sok agyagot hordott a területre, így az 1700-as évek végén téglagyárat építettek a mai Kosztolányi Dezső téren. A téglához szükséges agyagot a közeli agyaggödörből nyerték ki, egészen 1877-ig. Ekkor ugyanis a gödör mélyítése során felszín alatti vízfolyásra bukkantak, ami szépen lassan feltöltötte a medret. Így született meg a Feneketlen-tó...


NÉMETH SZILÁRD ÍRTA HANDÓÉK BUGYIARCULATI KÉZIKÖNYVÉT?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.30.


Németh Szilárd interjút adott a Magyar Hírlapnak, és sok más bölcsesség mellett kijelentette, hogy a 444. újságírói Soros ügynökei.

Hogy ezt honnan vette a Fidesz alelnöke, nem derült ki az interjúból. Talán nem is kell tudnunk, legyen elég annyi, hogy vannak az életnek nagy, alapvető igazságai, amelyek, nyilván nem véletlenül, rejtve maradnak a kívülállók szemei elől...
...jó lenne tudni, már csak azért is, mert jövőre választ az ország, hogy a Fidesz is valóban annyira korlátolt, mint Németh Szilárd. Vagy inkább arról van szó, s megvallom, én erre tippelek, hogy a Fidesznek, mint pártnak nem az a véleménye erről, mint Németh Szilárdnak, de hagyják, hadd játssza a saját kis hülye játékait, addig sem okoz más, még a mostaninál is nagyobb kárt...

MAGYARORSZÁG ISMÉT VÉTÓVAL FENYEGET A LENGYELELLENES SZANKCIÓK ESETÉRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.30.


- Az Orbán-kormány továbbra is keresztbe fekszik Németországnak és az EU-nak lengyel-ügyben

- A magyar miniszterelnök ott van, ahol a part szakad, miután nem jött be az orosz-amerikai megbékélés

- Az Orbán-kabinet azt csinálja, ami bevett dolog volt a szocializmusban: a sporttal próbálja erősíteni presztizsét

New York Times/Washington Post/AP


A német kancellár és az unió is igen keményen bírálja Lengyelországot a jogállamiság megsértése miatt, ám Szíjjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország megvétózna bármiféle szankciót Varsó ellen. A külügyminiszter szerint az EU-nak abba kellene hagynia, hogy időről időre kipécéz egy-egy tagállamot, mint pl. most a lengyeleket, miközben Európa még sosem élt ekkora terrorveszélyben. Előzőleg Merkel kijelentette, hogy tönkreteheti a 28-ak együttműködését, ha a lengyel kormány figyelmen kívül hagyja a demokratikus normákat. Mert nem lehet egyfelől összefogni, másfelől viszont feladni a jogállam elveit. A kettő nem fér össze. Számára ily módon nem marad más választás, mint nyíltan felvetni az aggályokat, mert még a béke, a jószomszédság érdekében sem lehet hallgatni. Közben a Bizottság visszautasította a Szydlo kabinet véleményét, miszerint ne üsse bele az orrát az igazságszolgáltatás reformjába. A brüsszeli szóvivő úgy fogalmazott, hogy egészen másként látják a dolgot.

Guardian

Angela Merkel is megszólalt az unió és Lengyelország egyre súlyosabb vitájában, amelynek tétje a lengyel bíróságok függetlensége. A kancellár félreérthetetlenül bírálta a keleti szomszédot és az állásfoglalás csak alátámasztja Varsó fokozódó elszigeteltségét. Közölte, hogy nagyon is osztja az EU aggodalmait. A Bizottság pedig úgy reagált a vádak alaptalanságát hangoztató varsói válaszra, hogy szerinte igenis komoly veszélyek fenyegetik a lengyel jogállamot. A tagországok miniszterei a jövő hónapban vitatják meg a kérdést, mert Brüsszel támogatást vár tőlük, akár a 7-es paragrafus alkalmazásához, ami elvezethet még a lengyelek szavazati jogának felfüggesztéséhez is. A nacionalista varsói kabinet számíthat a hasonló felfogású Orbán Viktor segítségére, de a térség több országai elhatárolják magukat tőle. Juncker és Merkel ma megvitatják Berlinben a kérdést...

OKTATÁSPOLITIKAI CSIPIKE

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2017.08.30.


A tanév közeledtével ismét felcsillantak a szemek a politika színpadán: lehet beszélni az oktatáspolitikáról. Mert legalább most, ahogy sokan hiszik, majd jól odafigyelnek az oktatással kapcsolatos mondandókra. Ez lehet, hogy így van. Talán nem is ártana. Már csak azért sem, mert jól meg kellene jegyezni az ígéreteket. Csak számolni kell tudni elfelejteni.

Az ugyanis nagyon szép dolognak látszhat, hogy a hazai oktatásért felelős miniszter most milliárdos nagyságrendű ígéreteket tesz. A kommunikációs zuhatagból csak olyan „apróságok” hiányoznak, hogy a jövőidőbe tett ígéretek legalább nagyságrendileg hogyan viszonyulnak a stadionokra már elköltött valósághoz. A jövőidőre vonatkozóan a nemzeti atomhulladék-gyártási programhoz. De ezeknek az adatoknak a hiánya legalább kapaszkodót nyújthatna az ellenzéknek. Alkalmasint számon kérve Balog Zoltánon, hogy miből ígérget, és miért csak a választások eljövetelének előszezonjában. Mert az, hogy eddig korántsem volt fontos az oktatás, azt tudjuk, látjuk, tapasztaljuk. Azon a zuhanórepülésen, amibe a korábbi csendes ereszkedés váltott Orbániában...

FELSZABADÍTOTTA AZ ORBÁN CSALÁD CÉGEIT A SIMICSKÁVAL VÍVOTT HÁBORÚ

444.HU
Szerző: Pethő András
2017.08.30.


Bár a Fidesz 2010-es választási győzelme után látványos növekedésnek indult sok pártközeli vállalkozás, az Orbán család cégeinek felívelése csak évekkel később, 2014-ben kezdődött el.

Ez az időpont nem volt véletlen.

2014-ig játszott meghatározó szerepet a nagy állami építési beruházásokban Simicska Lajos, a Fidesz gazdasági háttérembere, és a tevékenységét közelről ismerő források szerint az üzletember cégcsoportjánál tudatosan ügyeltek arra, hogy a miniszterelnökhöz személyesen kötődő emberek cégei ne jussanak kirívóan sok megbízáshoz. Ez elsősorban Orbán apjának és testvéreinek építőipari beszállítással foglalkozó vállalkozásait jelentette, de a Simicska-csoport felügyelete kiterjedt Orbán Ráhel későbbi férjére, Tiborcz Istvánra is.

Az abban az időszakban sokat támadott és sokak által a politikai korrupció szimbólumának tartott Simicska-birodalom nem saját erkölcsi megfontolásból tartotta kontroll alatt az Orbán család tagjait. A miniszterelnök érdekében – és egy Simicskához közeli forrás szerint az ő kívánságára – tették ezt. A cél az volt, hogy ne adjanak túlzott támadási felületet Orbán Viktor bírálói számára, akit első – 1998 és 2002 közötti – kormányzása idején sok kritika ért apja üzletei miatt. 2014-re azonban felbomlott a szövetség Simicska és a hatalmát egyre jobban megszilárdító Orbán között, amivel megváltozott a helyzet.

Simicska elveszítette meghatározó pozícióját az állami beruházások területén, és így nagyobb mozgástérhez jutottak olyan szereplők, akiket addig ő a háttérbe szorított. Közöttük voltak az Orbánhoz családi szálakon kötődő emberek érdekeltségei is.

A miniszterelnök apjának és testvéreinek cégei 2015-re közel megkétszerezték a bevételüket, a nyereségességük pedig még gyorsabb tempóban növekedett, amiben - mint azt a Direkt36 korábban feltárta - szerepet játszott az, hogy az Orbán-cégek beszállítóként megjelentek több nagy állami beruházásban is. Tiborcz István cégének állami pályázatokon aratott sikersorozata is az után kapott új lendületet, hogy elváltak a vállalkozó és a Simicska-csoport útjai.

Ez a cikk olyan beszélgetések alapján készült, amelyeket Simicska Lajost és Orbán Viktort régóta ismerő emberekkel, valamint befolyásos építőipari vállalkozókhoz kötődő forrásokkal folytattunk. Mindannyian azzal a feltétellel vállalták a beszélgetést, ha nem közöljük a nevüket. Megkerestük részletes kérdésekkel a történet összes szereplőjét – köztük Orbán Viktort és érintett családtagjait, valamint Simicska Lajost –, de egyikük sem válaszolt ezekre...

A RÓMAIRA MOBIL GÁTAT TERVEZŐ CÉG HÁROM ÉVE KUDARCOT VALLOTT A HASONLÓ VISEGRÁDI VÉDMŰ TERVEZÉSÉVEL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.08.29.


Három évvel ezelőtt a visegrádi mobil gátat kivitelező konzorcium a tervezés súlyos hibái miatt szerződést bontott a terveket készítő Tér-Team Kft-vel. A Tér-Team által tervezett földművet ugyanis néhány hét alatt elmosta a Duna, ráadásul egy tervezői mulasztás miatt kis híján súlyos baleset történt. Az új tervező a gátat a parti nyomvonal helyett a Dunától a lehetséges legtávolabbi pontra helyezte, amivel mindenki jobban járt. A kivitelező konzorcium egyik vezetője, Nemes Zoltán vízépítő mérnök azt is elmondja, milyen további tanulságokkal szolgálhat a visegrádi védmű építése a Rómaira tervezett mobil gát szempontjából. 

Átlátszó
: Ön azon kevesek közé tartozik, akik irányítottak már Magyarországon mobilgátas védműépítést.

Nemes Zoltán: A visegrádi mobilgátépítésnek voltam a kivitelező konzorciumot vezető cég részéről a projektvezetője. Maga a védmű még csak részben van kész, körülbelül az egyharmada még megépítésre vár a beruházás második ütemében.

Ez ugyan jóval kisebb beruházás, mint a tervezett budapesti, a teljes szakasz összköltsége kevesebb, mint nettó 2 milliárd forint lesz, de nagyon jól modellezheti a tervezett Római-parti védművel kapcsolatos problémákat. Sok a párhuzamos vonás: nemcsak a geológiai adottságok vagy a műszaki megoldások tekintetében, de például mindkét esetben úgy döntöttek a városvezetők, hogy a partvonalra épített mobilgátat preferálják; ugyanakkor a partvonaltól távolabbi verziót egyik esetben sem vizsgálták kellő alapossággal.

2014 márciusában kötöttünk kivitelezési szerződést a beruházó visegrádi önkormányzattal az engedélyezési tervdokumentáció alapján, amire ekkor már jogerős építési engedély is volt – a tervek és az engedély a partvonalra építendő mobilgátas védműről szóltak. A kiviteli tervek elkészítésére az önkormányzat javaslata alapján az engedélyes tervet készítő céget, a Tér-Team Kft-t kértük fel. Szeptemberre el is készítette a Tér-Team a kiviteli tervek egy részét, ezek alapján mi megkezdtük a földmű építését egy 200 méteres szakaszon, de azt tapasztaltuk, hogy a Duna néhány hét alatt bemossa a tervek alapján készített 1:3-as rézsűt. (Az arányszám a rézsű magasságának és szélességének arányát jelöli – a szerk.)

Ekkor tervezői konzultációt kértem, illetve megkerestem egy neves geotechnikai szakértőt. Vele, és más tapasztalt vízépítő mérnök kollégákkal egyeztetve arra jutottunk, hogy ez a középvízi mederbe megépített 1:3-as földmű nem fog megállni. Mivel ez a földmű tartotta volna magát a gátat, nyilvánvaló volt, hogy így a gát sem lesz tartós...

KÁDÁR FELTÁMASZTÁSA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.29.


Vannak időnként felkapott dumák, egy darabig a csapból is ömlik - általában a hülyeség.
Ilyen volt a rendszerváltozás okaként az eladósodottságot feltüntetni, aztán egy időben roppant elégedettek voltunk az általunk kivívott szabadsággal, utána meg azt mantráztuk, hogy Putyin éppen olyan, mint Sztálin volt.
Mostanában a helyi sláger a Kádár-rendszer visszatérte, aminél veretesebb baromságot ritkán hall az ember.
Kívülnézetből egészen normálisnak tűnő emberek is képesek leírni ilyesmiket, legutóbb például a mai Népszavában Hargitai Miklós taglalta, hogy a történelem ismétli önmagát, "ma is birodalmak és ideológiák állnak szemben egymással, határokat tologatnak ide-oda - most éppen nem országokét, hanem befolyási övezetekét.
És bárhogy szépítjük vagy torzítjuk, egyik oldalon a szabadságban és a felelősségben hisznek, a másikban abban, hogy az embereket irányítani és kontrollálni kell; az egyik oldal megtanulta az érdekek egyeztetését, és a kompromisszumkeresést, a másik a nyers erőben bízik; az egyik oldalon a tudás, a verseny, az innováció a hajtóerő, a másikon a nyersanyag, az energiahordozó, és az élőerő..." és így tovább, - a világ, ahogy azt Móricka elképzeli.

Nem szeretnék itt hosszan elmélkedni arról, hogy a neves szerző elfeledkezett a arról, hogy menet közben megszűnt a Szovjetunió, és vele együtt megszűnt, de legalábbis háttérbe szorult a marxi ideológia, meg a termelőeszközök társadalmi tulajdonán alapuló társadalom is, a hajdani Szovjetunióban éppúgy, mint csatlósállamai tekintetében.
A kelet-nyugat ellentét ezért hát nem ideológiai vetélkedés, hanem a kapitalista nagyhatalmak harca a világ újrafelosztásáért, a nyersanyagforrásokért és a piacért.
Bizony-bizony, Oroszország is kapitalista nagyhatalommá lett az idők folyamán, és beszállt az osztozkodásba, kéri az őt katonai és gazdasági ereje jogán megillető részt a világból.
És akkor Kínáról még szó sem esett, India meg mintha nem is létezne.
Volt már ez ügyben két világháború, halottak millióival, és csak remélni lehet, hogy az emberiség behúzza a féket, mielőtt elpusztítaná önmagát - és ez nem költői túlzás, hanem a borzasztó valóság maga.
Arról sem esik nálunk gyakran szó, hogy hat éve orosz űrhajókkal közelítik meg az amerikaiak a Nemzetközi Űrállomást, ezek híján mehetnének háromkerekű biciklivel.
Arról sem esik sok szó, hogy Kína megcélozta ember küldését a Holdra, két űrállomása kering a Föld körül, hadserege komoly erőt képvisel, és arról sem, hogy Amerika fülig el van adósodva nála.
Hogy az oroszok az Azovi-tengerről indított rakétáik tűpontos találataival is operáltak Szíriában, ez már csak hab a tortán, az a tény pedig, hogy Oroszországban a periódusos rendszer minden eleme fellelhető, csak aláhúzza gazdaságának jelentőségét.
Hogy társadalmi berendezkedése, államszervezete nem kimondottan angolszász típusú?
Miért is lenne az?
Hiszen még a nyugati államok, melyek évszázadok óta egymást csiszolgatják simára, sem egyformák - aki nem hiszi, hasonlítsa össze az angol, a francia meg az amerikai államszervezetet.
Rá fog jönni, az amerikai elnök sem kisebb despota, mint az orosz elnök, legfeljebb olyan, mint a mókus, mely köztudottan olyan patkány, melynek jó a sajtója...