2021. március 6., szombat

MEGERŐSÍTETTE AZ OPERATÍV TÖRZS: AKI JOGOSULT ÉS ODAMEGY AZ OLTÓPONTRA, AZ MEGKAPJA AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJÁ - MÉGIS OLTANAK A BRIT VÉDŐOLTÁSSAL A HÉTVÉGÉN

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.03.06.


Az operatív törzs a hvg.hu érdeklődésére megerősítette, hogy az, aki jogosult a védőoltásra és odamegy az oltópontra, az megkapja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját.

„Az oltóanyag az oltópontokon van, aki megjelent és jogosult az oltásra, az meg is kapta”


– írta a koronavírus sajtóközpont.

Nem sokkal 17 óra után erről egyelőre csak a hvg.hu-nak küldött válasz tájékoztat.

Az ügy előzménye, hogy eredetileg 74 ezer embert oltottak volna be a brit vakcinával ezen a hétvégén. Az SMS-ben zajló értesítési rendszerbe azonban olyan sok hiba csúszott – például nemrég beoltottakat is behívtak oltásra–, hogy végül el kellett halasztani az egészet a jövő hét második felére. Pénteken erről ki is értesítették az érintetteket. Az RTL Klub péntek esti híradójában azonban arról számolt be, hogy a kórházak kaptak értesítést az országos kórház-főigazgatóságtól, és eszerint a vakcinákat mindenképp kiszállítják. Ennek alapján hétvégén telephelyenként ügyeleti jelleggel 1-5 oltóhelyet kell biztosítsanak azért, ha olyan ember jelenne meg az oltóponton, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás. Szombaton egymás után érkeztek a beszámolók arról, hogy a lemondás ellenére mégis többen megkapták az AstraZeneca oltását.

ITT OLVASHATÓ

„MI PEDAGÓGUSOK BIRKÁK VAGYUNK, VELÜNK MINDENT MEG LEHET CSINÁLNI”

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.06.


Abszurdok világában élünk. Ebben az abszurd világban és Kaffka tollára kívánkozó helyzetben egy krónikus betegségben szenvedő pedagógussal beszélgettünk, akinek szombaton kellett volna megkapnia az olyannyira régen várt AstraZeneca oltását. Amit nem kapott meg. Majd megkapja. Majd értesítik róla, hogy mikor. Ő a megkerülhetetlen emberi tényező, a tanító néni. Ő volt az, aki a vírus elleni harcban sokáig azért küzdött, hogy legyen maga varrta szájmaszkja, hogy legalább teszteljék, ha már krónikus betegként nem is emelik ki a tantermi oktatásból, és aki abban reménykedett, hogy a covidos kollégák és gyerekek ellenére ő nem fertőződik meg addig, amíg meg nem kapja védőoltást. És aki most tőle teljesen távol álló, és nagyon is szokatlan módon azt mondja: „Pipa vagyok! A kurva anyjukat
!”

Önmagában véve már az is abszurd, hogy olykor a nemzet napszámosaként, olykor lámpásként is számon tartott, naponta az iskolában, gyerekek között helyt álló pedagógus csak névtelenül merte vállalni, hogy elmondja, mit is érez, mert ha kiderülne, hogy beszélt, ő inná meg a levét. Az iskolaigazgató – aki egyébként „vérfideszes” – lenne az első, aki megtorolná, hogy eljárt a szája, mert félne a Tankerületi Központ megtorlásától, ahol félnek a Klebelsberg Központ retorziójától, ahol félnek az Oktatási Államtitkárság rosszallásától, ahol félnek a miniszterelnöki letolástól. A lényeg, a mindent és mindenkit eluraló, idomított félelem. Ezért a névtelenség. No meg a kollégák haragja miatt, mert ők meg rettegnek attól, hogy ez a rengeteg félelem visszaüthet rájuk. Inkább hallgatnak, pedig az iskolában legalább öt-hat krónikus betegséggel küzdő tanár is dolgozik, akik szintén nem kapták meg a hétvégén az olyannyira várt oltást. Számukra azonban a „ne szólj szám, nem fáj fejem” túlélési taktika fizetődik ki a legjobban.

A mi tanító nénink azt mondja, csodálkozva látja a tévében, hogy tényleg mindenkinek elmarad a hétvégén az AsdtraZenecával való beoltása. Ő először azt hitte, hogy csak válogatnak, és a súlyosságtól függően, vagy valamilyen más szempontok, állapot, kor alapján marad el valakiknek. „De, hogy mindenkinek lemondják, hát ez micsoda disznóság! Arra hivatkoznak, hogy a lakcímnyilvántartásokkal van a probléma, és vannak, akik máshova kaptak behívót, mint ahol laknak. Orbán Viktor ezt már magyarázta reggel a rádióban, hallgattam, amikor a Kossuthon beszélt. Na, de. hát ez mégis micsoda disznóság, hisz' az emberek nagy többsége ott lakik, ahová be van jelentve. Ez az ő hibájuk, mert milyen dolog az, hogy nincs korrekt lakcímnyilvántartás. Milyen marhaság az, amivel magyarázták, hogy az emberek nem voltak orvosnál, és ezért nem egyezett a taj-számuk és a lakcímük. Könyörgöm, krónikus betegekről van szó, hogy a büdös francba nem voltak orvosnál! Egyszerűen nekem érthetetlen, hogy ilyen magyarázatokat fűznek hozzá! Hát most behívtak mondjuk egy oltópontra 6000 embert, és csak 5800 megy el. Akkor mi van? És akkor nem 74 ezret oltottak volna be a hétvégén, csak 70 ezret. Akkor mi van? Ennyivel is előrébb lettünk volna! Hát milyen dolog ez?! Én rettenetesen csalódott vagyok!
...

HA VALAMIT MEG KELL SZERVEZNI, ORBÁN ALKALMATLANSÁGA KÁOSZHOZ VEZET - MŰKÖDÉSKÉPTELEN SZERVEZET, AMELY LOPÁSRA SZAKOSODOTT, EZÉRT CSAK LOPNI TUD PROFESSZIONÁLISAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.06.


Hazudni és lopni tudnak, kormányozni nem – így lehetne összefoglalni az Orbán Viktor vezette önkényuralmat, amely a nagyszájúságáról ismert, de amikor valamit meg kellene szervezni, csődöt mondanak, és káoszba süllyed az ország. Orbán handabandája szerint már a vakcinák előtt készen álltak arra, hogy “egy hétvége alatt beoltsák az egész országot, csak a vakcina hiányzik”, ami pedig nyilván Brüsszel és a Soros-hálózat hibája. Aztán amikor egy oltási hétvéget akartak csinálni – nem az egész országnak, hanem mindössze 74 ezer embernek -, akkor összeomlott minden, kitört a káosz és a pánik.

Orbán a felelős azért, hogy a fertőzés ennyire elterjedt, nem hozott időben megfelelő intézkedéseket. Rászabadította a vírust az országra tavaly nyáron, aztán a futballmeccseivel, a késlekedéseivel, a felemás intézkedésekkel. Csak a lopáson járt az eszük akkor is, amikor már látszott, hogy nagy a baj, és még nagyobb lesz. A lakosságarányos elhalálozások számában Magyarország majdnem világelső, de még az is lehet. Ez mindent elmond, hogy ez az ember magyarok haláláért felelős, alkalmatlan és méltatlan a posztjára. Nem független Oltási Bizottságra van itt szükség, az úgysem lesz, hanem ennek a pancsernek és bandájának a menesztésére.

Alkalmatlan ostoba hülyék gyülekezete ez, mondja az egyszerű magyar ember, és igaza van. Lopni, pofázni, hazudni, “magyarkodni”, uszítani, gyűlölködni, rombolni és pusztítani, azt tudnak, de ha valamit meg kell szervezni, akkor megáll a tudomány. Arra nem voltak képesek, hogy az ország lakosságának egy százalékánál kevesebb embert eligazítsanak az oltópontokhoz. Azt sem tudták, ki kapott oltást, és ki nem, kinek jár, kinek nem. A felcsúti zseni által vezetett diktatúra egy napig keresett egy telefonszámot, amit ők hoztak létre arra, hogy valaki tisztázhassa a helyzetét. Rendkívül gyenge, primitív banda...

BEMUTATTA BUDAPEST VÁROSFEJLESZTÉSI PROGRAMJÁT KARÁCSONY GERGELY

NÉPSZAVA
Szerző: NEPSZAVA.HU
2021.03.06.


A főpolgármester által ismertetett program egy esélyteremtő, zöld és nyitott Budapestet vázolt fel.


Karácsony Gergely főpolgármester szombaton ismertette az Otthon Budapesten című városfejlesztési tervet. Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere azzal vezette fel a bemutatót, hogy időnként eljön az a pillanat, amikor valamennyien azt érezzük, hogy változtatni kell. Felvetette, hogy ez biztosan jó-e a pillanat-e a fejlesztésekre. Karácsony Gergely álláspontja szerint a járvány által okozott változások tükrében talán még aktuálisabbak most a fejlesztési kérdések. Elmondása szerint hisz abban, hogy ezt a járványt előbb-utóbb le fogjuk küzdeni, de a város akkor lesz az otthonunk, ha visszatérhetünk a normális életünkhöz. Úgy fogalmazott, hogy a humán tőkébe vagyis az emberbe kell befektetni, és a városban meghozott döntések fókuszában is az emberek állnak: az ő egészségük, jóllétük. 

Úgy véli, mindig azt kell néznünk, hogy a többségnek jobb legyen. Szerinte a legtöbb nagyváros ugyanazokkal a problémákkal küzd, de Budapest a nagyvárosokhoz képest is nagyon jól helytállt a járványban. Azt még nem tudjuk, hogy a harmadik hullám milyen következményekkel jár.

Viszont Budapestnek van egy másik problémája. Ezt a magyar kormány önkormányzatokkal szembeni intézkedéseivel magyarázta. Az Egyesült Államok alelnökét, Kamala Harrist idézve elmondta, hogy a nagyvárosoknak az a dolguk, hogy építsenek, fejlesszenek, a kormányoknak ehhez kell biztosítaniuk a lehetőségeket. Az viszont nem cél Karácsony Gergely szerint, hogy Budapest belegebedjen a járványba, és ne tudjon felállni. Hozzátette, hogy nem abban érdekeltek, hogy Budapest többet kapjon, mint más, hanem hogy a főváros motorja legyen az ország gazdaságának. Úgy véli, hogy a járvány után megváltozik az életünk. Szerinte a jövőben a járványt követően is többen dolgoznak majd otthonról, kevesebben közlekednek, kevesebb irodaházra lesz szükség, de lehet, több lakást kell építeni. Át kell gondolni a közterek viszonyát is, át kell gondolni a városokat...

A MUNKÁNKAT, HANEM A GONDOLKODÁSUNKAT IS MEG FOGJA VÁLTOZTATNI

QUBIT
Szerző: REXROTH
2021.03.05.


...A negyedik ipari forradalom szókapcsolatot is egyre többször hallhatjuk. Joggal érezhetünk benne egy kis PR-os mellékízt: mintha az agyonkoptatott közhely, a „felgyorsult világunk” újabb, frissebb szinonimája lenne. Pedig a negyedik ipari forradalom valóban paradigmaváltást hozhat.Nézzük csak, milyen változásokkal jártak az egyes ipari forradalmak:

- Az első ipari forradalomban a gőzgép kiváltotta a kézzel végzett munkát.

- A második ipari forradalom tette lehetővé a villamos energia felhasználására épülő tömegtermelést.

- A harmadik ipari forradalomban a számítógépek és az internetalapú informatikai rendszerek fejlődése korszerűsítette az automatizálást.

- A negyedik ipari forradalomban a dolgok internete (internet of things, IoT), a kiber-fizikai rendszerek és a mesterséges intelligencia használata változtatja meg a szellemi és fizikai munkát. Ha mindezt az ipar és a gyártás területére fordítjuk le, azt mondhatjuk, hogy a negyedik ipari forradalom eredményeként nő a rugalmasság és sokkal egyszerűbbé válik nemcsak a tömegtermelés, de az egyedi termékváltozatok gyártása is, akár ugyanazon a gyártósoron. Így könnyebben és gyorsabban lehet igazodni a legkülönfélébb piaci igényekhez, illetve az egyedi, személyre szabott megoldások előállítása sem jelent többé gondot.

A szakértők szerint a negyedik ipari forradalom az egész életünkre kiható változásokat hozhat az élet minden területén. Nem túlzás kijelenteni, hogy az új eljárások és új eszközök nemcsak az eddig bevált munkamódszereket és a fogyasztási szokásainkat, hanem a gondolkodásunkat is megváltoztatják. Ma már máshogy férünk hozzá az információhoz, mint akár ötven évvel korábban, és máshogy is dolgozzuk föl azt: jóval könnyebben, jóval felületesebben. Ezzel párhuzamosan felgyorsult a megszerzett szaktudás elavulási sebessége is. Máshogy kell gondolnunk a munkaerőpiacra, és benne saját magunkra.

Bár a negyedik ipari forradalom inkább tűnik a harmadik felvonás hatványozott, felturbózott verziójának – elvégre ez is a digitális eszközök fejlődésének mellékterméke –, mint paradigmaváltásnak, a társadalomra gyakorolt várható hatása miatt egyáltalán nem túlzás forradalomról beszélni. Tény, hogy a negyedik ipari forradalomnak nincs egyetlen, központi, vezető szerepű technológiája, mint az előző háromnak, de a nagy sebességű internetes hálózatokra és új interfészekre épülő rendszerek, a mesterséges intelligencia, a big data analitikai modellek és az új gyártástechnológiai fejlesztések korábban sosem látott lehetőségeket kínálnak...

NINCS HELYE A SZEGÉNYSÉGNEK ORBÁN CSODASZÉP MAGYARORSZÁGÁN

SZALONNA
Szerző: kolozsvaros.com
2021.03.05.


Megrázó riportot készített a magyarországi mélyszegénységben élők helyzetéről a Német Közszolgálati Televízió, a ZDF. Megrázó annak, aki nem igazán mozdul ki a saját komfortzónájából, aki sokkal szívesebben elhiszi azt, hogy az ország jól teljesít, szegénység nincs, vagy ha van is néhány esetben, az csak az akarat és a szorgalom hiányával magyarázható.


Sokan nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a mélyszegénységből a legtöbb esetben nincs kiút külső segítség nélkül. A segélyszervezetek az éhhaláltól meg tudják óvni a nélkülözők egy részét, de ez önmagában kevés, bármennyire fontos is. Állami segítség, megfelelő felzárkóztatási programok, a speciális igényekre koncentrált oktatás-fejlesztés nélkül ebből a kilátástalan helyzetből nem lehet kivergődni. A legtöbb esetben nem akaraterő, hanem a lehetőségek tökéletes hiánya húzza le a nyomorba, és tartja ott generációról generációra az embereket.

A társadalom és az uniós polgárok szeme elől elrejtve ott burjánzik egy olyan hihetetlen nincstelenség, amit borzasztóan nehéz megérteni annak, aki a biztonságba született és él. Még akkor is, ha nagyon szűkös az a biztonság. Azonban ez is az a helyzet, amikor nem oldódik meg a probléma attól, hogy a szőnyeg alá söpörjük. A mélyszegénység létezik és pusztít. Előbb vagy utóbb tudomásul kell vennünk, és kezdenünk kell valamit ezzel. Ehhez kevés a társadalmi szolidaritás, az önkéntesek emberfeletti munkája, az adományozók nagylelkűsége. Az államnak kell közbelépnie, a mindenkori kormány feladata ennek a kibontakozóban lévő tragédiának a megállítása.

A fordítást és a feliratozást köszönjük barátainknak.

MINDEN MEG VOLT SZERVEZVE, DE VALAMI NAGYON FÉLREMENT MOST AZ OLTÁSOKKAL

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.03.05.


Valami nagyon félrement az oltások szervezésével, pedig tegnap még nagy meggyőződéssel beszélt arról az országos tisztifőorvos, korábban pedig az oltási munkacsoport vezetője, hogy ezen a hétvégén 74 ezer embert fognak beoltani, szerdától szerdáig pedig összesen félmillió embert. Mindez annak a fényében elég érdekes, hogy Orbán Viktor már decemberben arról beszélt, hogy ha lenne elég vakcina, akkor akár egy hétvége alatt be tudnának oltani minden regisztrált embert, mert minden meg van szervezve.

2020. december 18. – Orbán Viktor: Mindennel készen vagyunk, egy-két nap alatt át lehet oltani az országot

„Az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak. Az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk. A vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert még nincs ennyi vakcina.” (Kossuth rádió)

Február 19. – Orbán Viktor: Március elejére 1,2 millió ember kap oltást

Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, nagy ugrás következik, mert hét-tíz nap alatt 650 ezer embert fognak beoltani. A beoltottak száma március elején éri el az 1 millió 225 ezret, április elejére pedig a 2 millió 582 ezret. Mint ebben a cikkünkben bemutattuk, ez nem igazán jött össze.

Március 1. – Megváltoztatták az oltási tervet


Müller Cecília bejelentette az oltási terv módosítását, hogy minél többen minél előbb megkapják legalább az első dózist valamelyik oltásból, mert már egy oltással is ki lehet küszöbölni a fertőzés okozta súlyos szövődményeket. A Pfizer-vakcinánál a 21. napról a 35. napra halasztják a második oltást, az AstraZeneca-vakcinánál a 12. héten adják be a második dózist. Ekkorra már 685 247 ember kapta meg az első oltását, 251 691 pedig a másodikat. Ezzel a lakosság arányát tekintve Málta és Dánia után Magyarország lett a harmadik legjobban átoltott ország az Európai Unióban. (A mostani adatok szerint már a második.)...


NEMZETI BIZTONSÁGI LABORATÓRIUM ÉS 19 MILLIÁRDOS NYÍREGYHÁZI STADION ÉPÜL

ÁTLÁTSZÓ 
MUTYIMONDÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.03.05.


Magyar Narancs: Kásler: Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül


Kásler Miklós EMMI-miniszter a Facebook-oldalán jelentette be: új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül Magyarországon. A “csúcstechnológiával felszerelt” intézmény 12 milliárd forintból készülhet el. “A laboratórium nemzetközi szinten is kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók, így a koronavírus, a madárinfluenza vírus vagy éppen a krími-kongói vérzéses láz vírus elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban és a kórlefolyás tanulmányozásában” – írta róla Kásler.

Mfor.hu: 19,1 milliárd forintot adott Orbán Viktor az új nyíregyházi stadionra

A jelenleg NBII-ben játszó Nyíregyházi Spartacus fociklub is új stadiont kap, melynek előkészítésére és megvalósítására a kormány 19,1 milliárd forintot szán – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt kormányrendeletből. A 2021-es költségvetésből a pénzügyminiszternek egyelőre csak 607 millió forintot kell átcsoportosítania erre a célra, a többit ráér majd a 2022-2023-as büdzsé tervezése során.

Index: Nem lesz bűncselekmény a vagyonnyilatkozatokkal való trükközés


A Polgári Válasz mozgalmat alapító exjobbikos Bencsik János független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottságán nem ment át a vagyonnyilatkozatok kitöltésével kapcsolatos előterjesztése. Bencsik január 29-én törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a nagy értékű autók, luxuslakások, házak, nyaralók, ajándékok, gyűjtemények „kifelejtése” a vagyonnyilatkozatokból büntetőjogi következményekkel, 1–3 évig terjedő szabadságvesztéssel járjon.

Szabad Európa: “Négyévente átjövünk ukránból Orbánért, és megszavazzuk nektek a nyomorúságot”

340 ember volt bejelentve egy szabolcsi falu romos házába. A lakcímet kiárusító férfi Ukrajnából szerezte a kuncsaftokat. Az egyik kamu lakos és a lakcímnepper segítője is elmesélte, hogy ment a biznisz. Szerintük a kormányhivatal és a polgármester is tudott az ukránok fiktív betelepítéséről. Az öt évig jól jövedelmező üzletet a hatóságok csak a 2018-as választások után kezdték el felszámolni. A ház tulajdonosa azonban azt mondja: a lendület azóta kifulladt, és még mindig 150 ember él papíron a házban.

Telex: Oligarchák és nagybirtokosok kapják az EU-s agrárpénzek javát


Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, politikaközeli oligarchák és a nagybirtok uniós támogatását kritizálják az európai zöldek, akik szerint Brüsszelnek sokkal jobban oda kellene figyelnie, hogy kik kapják Kelet-Közép-Európában az EU-s mezőgazdasági támogatásokat. Magyarországon a földbirtokosok 10 százalékához megy a brüsszeli agrárpénzek 90 százaléka.

BÁRON GYÖRGY AZ SZFE MÚLTJÁRÓL ÉS JELENÉRŐL: ILYEN ÁMOKFUTÁST ELKÉPZELNI SEM TUDTUNK

HÍRKLIKK
Szerző: SÁNDOR ZSUZSA
2021.03.06.


A Balázs Béla- és Aranytoll-díjas filmkritikus, filmesztéta egyike annak a huszonhat oktatónak, akik nemrég felmondtak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Vajon mi lesz az SZFE nemzetközileg elismert filmes képzésével? Mi a jelentősége annak, hogy a színművészetin lezajlott modellváltás kapcsán, a Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság véleményét sürgeti? Születhet-e precedens értékű jogi állásfoglalás? Ezeket is megkérdeztük Báron Györgytől.


Harminc éve tanított a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Nem lehetett könnyű ennyi idő után felmondani. Mi mindent mérlegelt?

– Nem nagyon kellett mérlegelni: nyilvánvaló volt, ha az SZFE politikai megszállásából nem lesz visszalépés, akkor én sem maradok itt. Nekünk, tanároknak, inkább csak az volt a kérdés, hogy mikor mondjunk föl? Én is azt szerettem volna, hogy ezt lehetőleg egyszerre tegyük meg, ne egyenként. Megértem persze azokat a kollégáimat is, akik nem vártak eddig, és már korábban távoztak. Elég sok értekezletet tartottunk, és gyakran előjött, hogy hol az a vörös vonal, amit ha az új vezetőség átlép, akkor felmondunk...

MELLÉKHATÁSOK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.03.05.


A világ első alagútja Mezopotámiában épült időszámításunk előtt 2180 és 2160 között, legalábbis a Britannica szerint, avval a céllal, hogy a királyi palotát az Eufrátesz túlpartján levő templommal összekösse. Hossza kilencszáz méter körüli volt, a folyó medre alatt vezetett át, megépítésének nehézségei pedig az emberi képzelőerő határain messze túlmutatnak. Gyakorlati hasznáról vagy értelméről nemigen beszélhetünk, hiszen a problémát hídépítéssel jóval egyszerűbben lehetett volna megoldani, arról nem is szólva, hogy a kompot már az ősember feltalálta. Más kérdés, hogy a született uralkodó tudatában ilyesfajta megfontolások fel se ködlenek.

Ő azért építtet alagutat a nappalija és a temploma közé, mert megteheti, és csak akkor, ha a beruházás kellőképp sokba kerül.

Kormányzó urunk számára az igazi szentély a stadion, joggal várhatja el tehát, hogy ne a profanum vulgus sűrűjén kelljen magát átverekednie akkor, amikor az ő saját katedrálisába igyekszik, hanem nyíljon meg számára egy csakugyan királyi út. A helikopter-leszállóhely, lévén olcsó és pórias megoldás, szóba se jöhet, a kozmodróm talán igen, de az a következő ciklusok valamelyikében esedékes.

Most a Puskás Arénába vezető exkluzív alagút van soron, melyen át nemzetünk legjobbjai a díszpáholyba bejuthatnak, ezt pedig onnan tudjuk, hogy Stummer János, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke kifecsegte. A tervezet ugyanis titkos volt, sőt valószínűleg az építkezést is suttyomban tervezték megoldani. Hogy mért, az elsőre talán nem egészen nyilvánvaló. Állítólag rongyos kétmilliárdból kijön az egész, kormányzó urunk ennek az összegnek a tízszeresét-százszorosát is szemrebbenés nélkül szórja el sokkal vaskosabb őrültségekre, miközben az alattvalóknak a szemük se rebben. Akkor most mire a titkolózás, kérdezhetnők látszatra talán jogosan, valójában viszont igen bután, mint ez a továbbiakból remélhetőleg kiderül.

Két oka lehet neki, mármint a susmusnak...


ORBÁN VIKTOR TALÁLKOZÁSAI A KORONAVÍRUSSAL

HVG / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2021.03.06.


Volt, amikor Orbán Viktor tűpontosan a jövőbe látott, máskor egy nap alatt 180 fokos fordulatot vett az álláspontja a koronavírusról vagy a járványra adandó válaszlépésről. Mivel a vírus és főleg a mutációi még a tudomány számára is sok szempontból ismeretlenek, ezért politikailag kockázatos ilyenkor azokkal a kommunikációs panelekkel előállni,

amelyek egy képzeletbeli ellenfélnél gond nélkül működnek...

...A kormányfő a vírussal is hasonlóképpen akart leszámolni - legalábbis politikailag -, mint bármilyen más kihívással, amivel eddig a kormány szembetalálta magát. Csodafegyvernek a nemzeti konzultációt dobta be. Bár a konzultációt már tavaly június elején elindította, az eredményre őszig várni kellett. Ekkor derült ki, hogy az emberek többsége a szigorúbb szabályok pártján állt, de a kormány mindezt úgy fordította le, hogy “az országnak működnie kell”. Orbán nyáron még túl optimista lehetett, amikor elhitte Matolcsy Györgynek, hogy a járvány nem küldi padlóra a gazdaságot. Ezért is mondhatta viccesen június közepén, amikor az Operatív Törzs egy időre “elbúcsúzott” az emberektől, hogy “első évad, utolsó fejezet”. Ekkora már csak a maszkviselés és a rendezvénytilalom marad, a többi korlátozás megszűnt.

„Itt a nyár, fagylalt, lángos az emberek kezében, de őrizzük meg az óvatosságot. A kormány pedig ne nyaralgasson, figyeljen” - üzente a kormányfő júliusban, arra kérve az embereket, hogy inkább belföldön, a Balatonon nyaraljanak és ne menjenek külföldre. Orbán ekkor ismét a migrációra húzta fel a vírust, mondván, hogy azt külföldről hurcolják be. A külföldi államokat a kormány zöld, sárga, és piros kategóriákba sorolta, az utóbbi kettőből hazatérőknek karanténba kellett vonulniuk. Ám hiába nőttek Horvátországban az esetszámok, az onnan hazatérőknek nem kellett karanténba menniük, mert az zöld országnak számított. Így aztán nem lehetett nem észrevenni, hogy a döntés mögött inkább politikai, mintsem járványügyi megfontolások álltak. Főleg azután vált ez nyilvánvalóvá, hogy magyarok lelkesen indultak útnak Horvátországba. Augusztusban pedig kiderült, hogy Orbán, aki a szavaival belföldön akarta tartani az embereket, egy horvát lap szerint maga is Horvátországban nyaralt, de Szijjártó Pétert külügyminisztert is egy luxusjachton - mégpedig a közbeszerzések nagy nyertesének, Szíjj Lászlónak a hajóján - kapták lencsevégre az Adrián.

Azt ígérte, mindenkit meggyógyítanak

Nyár végén már sejthette a kormányfő, hogy a nyári lazításoknak ára lesz és várható ősszel egy második hullám. „Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – nyilatkozta augusztusban, de aztán őszre kiderült, hogy nem akarja megismételni a márciusi zárást. A gazdaságot, főleg a kisvállalkozásokat padlóra küldte a vírus, Orbán pedig nem akarta, hogy a második hullám tovább rontson a helyzeten és ezáltal befolyással legyen a Fidesz népszerűségére.

A kormányfő ezért ősztől azt kommunikálta az emberek felé, hogy az egészségügy felkészülten várja a második hullámot, aminek az érkezéséhez ekkor már nem kellett különösebb jóstehetség. És ebben az időszakban nyilatkozta Orbán azt is, hogy ha valaki elkapja a betegséget, akkor meg fogják gyógyítani. Ez klasszikusan olyan politikai kijelentés, ami az illegális migráció esetében működik (“megállítjuk a migrációt”), de egy kiszámíthatatlan, újabb és újabb mutációkra képes, halálos vírus ellen nem. Nem csoda, hogy ezt a kijelentését az ellenzék könnyedén Orbán fejére tudja olvasni, ráadásul minél több a halálos áldozat, annál inkább válik nyilvánvalóvá a propaganda és a valóság közötti hatalmas szakadék. Mára ugyanis már több mint 15 ezer ember halt bele Magyarországon a vírusba. Az viszont vitathatatlan, hogy az EU-n belül Orbán lépte meg először azt, hogy bizalmat szavazott az orosz és a kínai vakcináknak, hogy minél több vakcinát szerezzen, még ha emiatt nyomás alá is helyezte a vakcinák engedélyeztetéséért felelős hazai hatóságokat és illetékeseket.

A magabiztos Orbán novemberben már arról beszélt, hogy az oltási terv készen van és egy hétvége alatt sikerülne mindenkit beoltani. Erre a magabiztos üzenetre a valóság cáfolt rá azzal, hogy éppen március elején, harmadik hullám betörésekor, a kormány által legkritikusabbnak mondott kéthetes periódus elején omlott össze az oltási terv és még azt a több mint hetvenezer embert sem sikerül beoltatni, akiket a héten sms-ben értesítettek arról, hogy menjen az oltópontokra. A rendszerhibák ellenére Orbán igyekszik másokat hibáztatni, ha bénázásról van szó, az EU-t például már ősz óta ostorozza azzal, hogy tétovázik a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban...

INKÁBB HALLGATNAK - IVÁNYI GÁBORT MAGÁRA HAGYJÁK

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.03.06.


A katolikus és a református egyház nyilvánosan nem vállal szolidaritást az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel.


A közelmúltban többször is foglalkoztunk azzal, hogy a szegények és rászorulók ellátásról gondoskodó Iványi Gábor-féle felekezet ismét az anyagi ellehetetlenülés szélére került. Az adóhatóság mintegy 160 millió forintos adókülönbözetet állapított meg velük szemben, ezen kívül megközelítőleg 90 milliós adóbírságot, késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot is kiszabott. Ónodi Istvánt, a testvérközösség és intézményei gazdasági igazgatóját idézve: „Ha az állam kifizetné a minket jogosan megillető összegeket, azonnal rendezni tudnánk a járulékokkal kapcsolatos elmaradást”.

Mivel a nagy keresztény egyházak nem nyilvánítottak véleményt a konfliktusban, kérdéseket küldtünk a katolikus püspöki kar titkárságának és a református egyház kommunikációs szolgálatának. Tájékoztatást kértünk arról, szükségét érzik-e annak, hogy kifejezzék szolidaritásukat Iványi Gáborék iránt, ha igen, ezt milyen formában készülnek megtenni. Ha nem érzik szükségét: miért nem?

A katolikusok ebben a témában nem szerettek volna nyilatkozni, és hiába kerestük külön is a püspöki kar egyik tagját, ő sem akart kötélnek állni. A reformátusok egyáltalán nem reagáltak.
Persze, a hallgatás volt a legvalószínűbb opció. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség melletti kiállás egyenértékű lett volna a fideszes kormány bírálatával, a szolidaritás deklarált megtagadása viszont kifejezetten rosszul venné ki magát egy olyan keresztény felekezet ügyében, amely köztudottan rengeteget tesz a társadalom perifériáján élők megsegítéséért...

A TANÁROK A KORMÁNYZAT ELHANYAGOLT, VESZÉLYEZTETETT ÉS BÁNTALMAZOTT GYEREKEI

G7.HU
Szerző: ERCSE KRISZTINA
2021.03.05.


Az Orbán-kormányok úgy vannak az oktatással (ideértve minden szereplőcsoportját), mint a NER-viccekkel: nem értik és nem is szeretik. Az alábbiakban tekintsük át, mit is köszönhetnek a pedagógusok a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

Röviden

Nem kérdezik meg őket soha semmiről. A körülöttük kialakított szabályozási környezet tökéletesen ellehetetleníti, hogy autonóm, kreatív, felelős szakemberként, hivatásukhoz méltó módon működhessenek. A 2010-es kormányváltáskor mézesmadzagként belengetett ígéreteket és azok beteljesülését ahhoz lehet hasonlítani, mint mikor valaki az internetről rendeli meg az esküvői ruháját: az előzetes képek párizsi divattervezők költeményeivel kecsegtetnek, ám a postás – olcsón – egy gyűrött, műszálas, elszabott rongydarabot kézbesít.

Sem szakmai feltételeik, sem emberi, egészségügyi jóllétük nem szempont. Rájuk nem költ a kormány, rajtuk csak spórol. Hisz vannak elegen – vagy mégsem, de erre még visszatérünk.

Hosszabban

A 2010-es választások körüli legnagyobb nyúl, melyet a Fidesz előhúzott a kalapjából a pedagógusok számára, a társadalmi megbecsültséget kifejező és tolmácsoló életpálya volt.* Nyilván számos szavazatot jelentett – az előző kormányok pedagóguspolitikája (vagy annak hiánya?) után láthatóan igény-kielégítésről lehetett beszélni. A hideg zuhany ezzel szemben hamar érkezett: a portfóliós rendszer tabula rasát teremtett. Bár a törvény az egyes előmeneteli szintekhez rendelte a fizetési fokozatokat, ám ugyanazzal a lendülettel lenullázta az addig felhalmozott gyakorlat, szakértelem és tapasztalat értékét, mindenki a startvonalra állt (Pedagógus 1. fokozat). A kiskorúsított pedagógusokat arra kényszerítette, hogy visszamenőleg igazolják-bizonyítsák megfelelőségüket és alkalmasságukat – a groteszkbe fordult állapotot jelzi, hogy létrejöttek portfóliókészítő szolgáltatók. Súlyos kritikákat fogalmazott meg a szakma, a szakszervezetek, az alapvető jogok biztosa, sőt a modell mögött álló szakértők is...

SZABAD ORVOSVÁLASZTÁS: DÖNTHETÜNK-E, VAGY SEM? - AZ ÚJ EGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁS – EGYELŐRE – MINDEN LEHETŐSÉGÉT ELVETTE ANNAK, HOGY EGY BETEG SZABADON VÁLASSZA MEG ORVOSÁT.

PESTI HÍRLAP
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2021.03.06.


Ahová a beteg területileg tartozik, oda kell mennie, ha pedig magánellátást választ, orvosa nem maradhat vele az állami rendszerben. Mivel járhat mindez?

Ismerős helyzet: ha panaszunk van, azonnal körbenézünk, ki lehet a legjobb szakember. Akiben megbízunk. Az egészségügyben márciustól erre már nincs lehetőségünk. Persze továbbra is elmehetünk magánrendelésre, de ha olyan beavatkozásra van szükség, akkor búcsút kell intenünk magánorvosunknak, és a nulláról indulunk az állami rendszerben. Ugyanolyan feltételekkel és esélyekkel, mintha semmit sem tettünk volna.

Feleannyi beteg

Nézzük most ezt egy neve elhallgatását kérő orvos szemszögéből – az egyetemen oktató professzor sok-sok olyan kolléga nevében beszél, akik erőn felül is rengeteget tettek azért, hogy a magyar orvosszakma magas szintű és minőségű legyen.

„Sok területen a világ élvonalában vagyunk, köszönhetően például annak, hogy a nagy kaliberű, tudású és tehetségű emberek nem mentek el. Én az egyetemről egyenesen a legnagyobb egyetemi klinikára kerültem, és azóta is, 26 éve ott dolgozom. Ma már oktatok, itthon és a világ számos helyén tanulnak tőlem, közben pályakezdő korom óta az invazív beavatkozások, konzultációk és diagnózisok mellett ambuláns munkát végzek, legtöbbször éjszakába nyúlóan, mert hiszem, hogy egy beteg gyógyulását az első lépéstől az utolsóig egy kézben kell tartani. Ez fontos orvosi szempontból, és a betegek lelki oldaláról is. A bizalom alapvető fontosságú a gyógyításban. Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy egy szakorvos, pláne egy specialista, nagyságrendekkel tudna többet keresni külföldön.

Én maradni akartam. Rám elsősorban itt van szükség, a magyar betegeknek akarom szentelni mindazt a tudást, amit itt megszereztem. Van, hogy mentőhelikopterrel hoznak át hozzám beteget, mert máshol nem tudják megoldani a problémáját. Van, hogy sokkal komolyabb beavatkozásokat tudunk elkerülni, ezzel tízmilliókat megspórolni az államnak, de elsősorban sokkal jobb életkilátásokat adni a páciensnek, csak amiatt, mert ezzel a tudással, teammel meg tudjuk oldani a problémát. A magánrendelésre is azért volt szükség, mert naponta kérdezték a betegek, akiknek megoldhatatlan, vagy csak komoly szervezés, lemondás árán volt megoldható, hogy várjanak az akár hajnalig nyúló rendeléseimen. Ezzel – azt gondolom – komoly terhet vettem le mind a beteg, mind az állami rendszer válláról” – mondta lapunknak a professzor, aki a korábbi 100 ambuláns beteg helyett az új rendszerben naponta „csak” 40-50 beteget lát el...

A MAGYAR ÉS A KÍNAI KORRUPCIÓ KÖZÖS PONTJA, HOGY A KISEMBER EGYRE INKÁBB KIMARAD BELŐLE

G7.HU / PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.03.06.


Hogy hasíthat a gazdaság, ha közben kiakadnak a korrupciós indexek? Egy új, Kínáról szóló könyv alapján veséztük ki a magyar lophatósági válságot az e heti G7 Podcastban
.

Ennek a könyvnek a korrupciós alkategóriáiból az hiányzik igazán, amikor a korrupciónak az a célja, hogy a politikai hatalmat újratermelje. A szerző különböző önérdekkel rendelkező szereplőkről beszél, miközben Magyarországon a NER kívülről nézve sokkal inkább egy összefogáson és közös nyereségmegosztáson alapuló kartellnek tűnik, mintsem egymással versengő szereplők önérdeken alapuló felhalmozásának – mondta Kasnyik Márton az e heti G7 Podcastban.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Yuen Yuen Ang, a University of Michigan docensének tavaly májusban megjelent könyve újszerű és elég érdekes megközelítésben próbálja megmagyarázni, hogy hogyan lehetséges, hogy az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb gazdasági növekedési sztoriját maga mögött tudó Kína amellett volt képest ilyen kiemelkedő növekedésre, hogy közben mindenféle mutató szerint elképesztően korruptnak számít. Az e heti adásban Kasnyik Mártonnal és Hajdu Miklóssal, kollektív G7-es szerkesztőségi könyvajánló formájában próbáltuk meg összeszedni, hogy hogyan érthetjük meg jobban a magyar korrupciót az alapján, amit Ang a kínai korrupcióról ír le.

A kutató négyféle korrupciót különböztet meg aszerint, hogy az elitek vagy a kisember vesz benne részt, illetve, hogy egyszerű lopásról van szó, vagy cseréről, amiben mindkét fél kap valamit. Kasnyik Márton tavaly hasonló felosztást választott a tavaly megjelent magyar lophatósági válságról szóló cikkében. A két írás közös pontja, hogy a hatalom Kínában és Magyarországon is próbálja az elitek szintjére korlátozni a korrupciót, és ellehetleníteni a lopást a kisember szintjén...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A KISZÁMÍTHATÓ ÉS A KISZÁMÍTHATATLAN: TÖMEGES OLTÁS DÁNIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: NØRBÆK KRISZTINA
2021.03.06.

Fáradok, fáradunk, fáradnak… Már sokan belefáradtunk a vírus-valóságba, ami lassan egy éve bezárja a mindennapjainkat. Akkor is, ha bejárunk dolgozni, keverve a home-office-szal, akkor meg pláne, ha csak a négy fal marad, meg az ABC és a gyógyszertár.

De engem sokkal jobban fáraszt valami más: a bizonytalanság, a kilátástalanság, a ”meddig még”. Azt gondoltam, hogy a vakcina megjelenésével majd hirtelen jobb lesz, és rövid ideig el is uralkodott rajtam az eufória. Aztán rájöttem, hogy az oltási sorban az utolsó, nagy csoportba tartozom, ahol több millióan vagyunk. Várhatok még hónapokat, hogy rám kerüljön a sor, még itt Dániában is, ahol egyébként jól mennek a dolgok.

Idős szüleim otthon, Magyarországon nagyon sebezhetőnek tűnnek számomra. Persze vannak barátaik, de vajon milyen oltóanyaggal fogják meglepni őket a láthatatlan hatalmasok, akik kiosztják, hogy kinek mi jut? Megmondtam nekik, hogy se a kínai, se az orosz vakcinával ne elégedjenek meg, és különben is, van olyan krónikus betegségük, amire hivatkozhatnak. Akár ránk is kenhetnék az egészet, ha így mentegetőznének: ”Tetszik tudni, nekem mindkét vejem orvos, a lelkemre kötötték, hogy…”


HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ AZ OLTÁSI PROGRAM CSŐDJÉTŐL EGY KEVÉSKE LSD-IG

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.03.06.


Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

DE LEGALÁBB KORMÁNYOZNI SE TUDNAK

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.03.05.


- Hetek óta lehet tudni, hogy romlik a járványhelyzet, a kormány mégsem készült fel a korlátozásokra, sőt miközben egyre több lett a fertőzött és a kórházban ápolt beteg, a nyitásra készült.

- Leginkább azért tette ezt, mert rosszul kezelte a gazdasági válságot, és nem segített a bezárásra kötelezett embereknek és vállalkozásoknak, akik és amelyek lázadni kezdtek.

- Péntek délben még nincs kész az a rendelet, amely szerint napok múlva élni fogjuk az életünket, nem tudni, melyik üzlet tarthat nyitva, melyik szolgáltatás kap esetleg mentességet, ki mehet dolgozni, ki nem, és így tovább.

- Ráadásul az eddig kaotikusan, de működő oltási rendszer is összeomlott. Bár a miniszterelnök szerint ha lenne elég vakcina, egy hétvége alatt beoltanának mindenkit, a magyar államnak még 70 ezer ember behívása a kórházi oltópontokra is megoldhatatlan feladatott jelent erre a hétvégére.

Március eleje van, november közepe óta nem volt szükség jelentős változtatásra a járvány elleni védekezésben Magyarországon. Akkor vezették be az eddig érvényes korlátozásokat, így az esti kijárási tilalmat, a digitális oktatást a középiskolákban és a többit. Eléggé nehezen és megkésve, ami súlyos második hullámhoz vezetett, de legalább az intézkedések hatására az elmúlt két hónap már nyugodtabban telt a kórházakban, bár az áldozatok száma így sem akart napi száz alá menni.

Azóta most először van olyan helyzet, hogy reagálni kell a vírusmutációk miatt növekvő esetszámokra. Pontosabban nem most, hiszen hetek óta látszik, hogy emelkednek a számok, és a korábbinál veszélyesebb mutációi terjednek a vírusnak. A kormány viszont hetek óta a nyitásról beszél, azt tervezgeti, annak a szabályairól indított konzultációt, és csak akkor szánta el magát a szigorításra, amikor az új esetek és a lélegeztetőgépen lévők száma mára elérte a novemberi csúcsot.

Az, amit most látunk, még a novemberi szerencsétlenkedésen is túltesz. A kormány összeomlott egy olyan feladat súlya alatt, amire fel lehetett volna készülni.

Magyarország jól áll az Európai Unión belül az átoltottság tekintetében, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a kormány unortodox módszerekkel szerzett vakcinákat Kínából és Oroszországból. Ezért sokan bírálják, sokan bizonytalanok is az uniós engedéllyel nem rendelkező oltóanyagok beadásával kapcsolatban, de sokan gondolják úgy, hogy ezzel Magyarország lépéselőnyre tett szert más országokkal szemben, abban pedig a tudósok egyetértenek, hogy minden vakcina sokkal jobb a koronavírus okozta betegségnél.

De az átoltottság még így is nagyon alacsony, eleve csak 2,8 millió ember regisztrált, és annak is csak a negyedét tudták beoltani legalább az első adaggal. A nagy mennyiségű kínai vakcina abban segített, hogy be tudták oltani azoknak egy részét, akik minden áron be akarják magukat oltani, de nem növelte az oltási kedvet. Már csak azért sem, mert egyelőre nem tudni, hogy a kínai vakcinát kapók korlátozás nélkül utazhatnak-e majd az Európai Unión belül...

URIZÁLÓ POLITIKUSOK ORSZÁGA

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.03.06.


Egész egyszerűen azt gondolom, van olyan életmód, van olyan luxus, van olyan gyarapodás, vannak olyan szokások, amiket egy politikus nem engedhet meg magának, különösen, ha hatalmon van, és különösen, ha tíz éve van hatalmon. Az embereket joggal bosszantja az urizálás. Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az egész egyszerűen ne álljon politikusnak. Ennyi. (Fürjes Balázs államtitkár)

Fürjes államtitkár úr általános jelleggel jól összefoglalta a lényeget, de pénzügyi és vagyoni kérdésekben sajnos nem kerülhetők meg a konkrétumok. Ha sportolók, művészek esetében sokan keresik a valós jövedelemnagyságot, akkor abszolút jogos az érdeklődés a vezető politikusok vagyongyarapodása iránt. Milyen eszközök, milyen módszerek használatával történt a felhalmozás, az újabb és újabb tulajdonszerzés, a fényűző ingatlanvásárlás? Engem nem is annyira a vagyon nagysága, sokkal inkább a növekedés mértéke, annak sebessége és forrása érdekel. Vagy Magyarországon minden politikus tehetős családban született, és csak a papa-mama munkájának gyümölcsét élvezi? Ez a gazdag örökösök országa? Ilyen sok hazánkban a megajándékozott és a szerencsejáték-nyertes? Persze „narancsos” feltalálóról is tudunk, aki a 700 ezer forintos Louis Vuitton táskával szeret villogni. És a jachtok valamint a helikopterek igénybe vételéről se feledkezzünk meg.

Szóval derék dolog Fürjes Balázs kiállása, de én csak első lépésként, első fejezetként kezelem. A következő interjúban azt várom tőle, hogy a képviselői posztra is aspiráló államtitkár megjelölje (megnevezze) azokat az eszme- és párttársait, akiknél olyan „életmódot, luxust és gyarapodást” tapasztal, amely nem törvényes szerzésen alapul, és amely nem fér össze a jó ízléssel. Bizonyára jól ismeri őket, hiszen Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkáraként nem elefántcsonttoronyban éli az életét, hanem pezsgő politikai és gazdasági közegben. Fürjes már eddig is nagy projekteket menedzselt: Groupama Aréna, Puskás Aréna, Duna Aréna stb., ezeknél a beruházásoknál nem aprópénzek költésére került sor. Tudja, hogy mi a sok, és, hogy mi a kevés...

SZABAD SZEMMEL - PAUL LENDVAI: NEM KIZÁRT, HOGY A MINISZTERELNÖK MÉG 20 ÉVIG HATALMON MARAD - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.06.


Süddeutsche Zeitung 

Besokallt a bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és szakít a Fidesszel, miután Orbán Viktor közölte, hogy új európai jobboldali szerveződést kíván létrehozni. Söder kijelentette, hogy az Európai Néppárt részéről véget kell vetni a függő játszmának, világos irányvonalra kell helyezkedni a magyar párttal szemben, mert az immár véglegesen búcsút intett az EPP-nek, valamint a kereszténydemokrata értékeknek és alapoknak. És aki ennyire menni akar, azt nem szabad marasztalni.

Viszont ebben a helyzetben a pártcsaládnak minden fájdalom nélkül el kell határolódnia Orbántól, nem lehet időtlen időkig érvényben tartani a Fidesz tagságának felfüggesztését. A Néppártnak más úton kell járnia, mint eddigi szövetségesének. A politikus hozzátette, hogy ez természetesen nem érinti az államközi kapcsolatokat, viszont az EPP a polgári közepet képviseli, nem pedig a nemzeti jobboldalt. A magyar féllel azonban egyszerűen már nincs meg a közös politikai alap. Azon kívül a tagság körüli huzavona árt a pártcsaládnak, a szavahihetőségének.

A lap hozzáteszi, hogy idáig Söder, továbbá a CDU új vezetője, Laschet igen visszafogottan reagált, amikor sürgették, hogy végleg mondjanak búcsút a magyar pártnak. A CSU korábban ugyanakkor igen látványosan szorgalmazta a Fidesszel a kétoldalú kapcsolatokat. Orbánt pár éve még a bajor párt hagyományos év eleji kihelyezett frakcióülésére is meghívták előadónak, igaz, akkor még a jelenlegi szövetségi belügyminiszter volt az elnök, aki akkortájt a menekültpolitika miatt élesen szemben állt Merkellel.

Euronews

Bár a magyarok annyi mindent átvészeltek az eltelt évezred során, így háborúkat, elszigeteltséget és idegen megszállást, ám Paul Lendvai csak nehezen tud válaszolni arra, vajon túléli-e a nemzet Orbán Viktort. Úgy fogalmaz, hogy az ország valószínűleg túljut ezen az időszakon, csak éppen az nem világos, hogy miként és milyen áron. A Bécsben élő elemzőt felvillanyozta, hogy az Európai Néppárt ilyen arányban foglalt állást a Fidesz ellen, ám attól tart, hogy a párt most gyorsan összeáll a szélsőjobbal.

Azt mondja, hogy az EPP túlságosan is megkésve hozta meg a döntést, de még mindig jobb későn, mint soha. Orbánról úgy véli, hogy az nagy küzdő és inkább támad, mint védekezik. A szakértő ugyanakkor kétli, hogy az ellenzék sokáig fenn tudja tartani az egységet. Az pedig szerinte nem valószínű, hogy az EU a jó egy év múlva esedékes választás előtt érdemi hatást kiváltó szankciót rendelne el az Orbán-kormánnyal szemben.

Viszont egyáltalán nem kizárt, hogy a miniszterelnök még 20 évig hatalmon marad, hiszen mindössze 58 éves. De lehet, hogy részéről a legrosszabb még csak ezután következik. Mert ha úgy érzi, hogy veszélyben az uralma, akkor minden bizonnyal igen kemény eszközökhöz folyamodik. Le fogja venni a kesztyűt, ha azt látja, hogy a személyes sorsa, a barátok és üzletfelek jövője forog kockán. Azt csinálja majd, mint Putyin vagy Lukasenko.

Ebben sokat segít neki, hogy csaknem teljesen kézben tartja a sajtót, miközben az egész rendszer hazugságra épül. Ily módon igencsak baljós korszak ez a magyar történelemben, fejtette ki Lendvai.

Orbán szóvivője írta a csatornánakl, hogy a magyar politikus ellenfelei között van egy szélsőséges csoport, amely kitűnik irracionális félelmével és megvetésével. Így Lendvai és elvtársai gyakran művelik az orbánofóbiát és ez csak egyre rosszabb lesz részükről.

FT

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy ha Biden segíteni akarja a demokráciát a világban, akkor először odahaza kell rendet tennie, de ugyanez érvényes az EU-ra is. A Freedom House legfrissebb jelentése megerősíti, hogy a jogállam világszerte szorul vissza, és a járvány csak ront a helyzeten. Mellesleg a demokratikus normákat tekintve éppen az USÁ-ban, valamint az igen népes Indiában tapasztalni a legnagyobb visszaesést.

A kormányok, Magyarországtól kezdve a Szahara alatti övezetig, valamint Latin-Amerikáig felhasználják a ragályt, hogy igazolják a szabadságjogok korlátozását. De nem egyszerűen arról van szó, hogy gyengülnek a demokráciák: elszántan küzdenek a tekintélyelvű rezsimek. Az olyanok, mint Putyin nem folyamodnak nyílt diktatúrához, fenntartják a választás formális intézményét. de tudják, miként fordítsák a maguk javára az internetet és a közösségi médiát.

A Biden-kormányzat jól fogta meg a dolgot, amikor a héten bejelentette, hogy a jövőben nem erővel kívánja előmozdítani a demokráciát a nemzetközi színtéren. De a feladat elvégzéséhez előbb a saját porta előtt kell söpörni. Ha ez sikerül, beleértve Washington szövetségeseit, akkor hathatnak a jó példával.

Ehhez mindenek előtt a hazai elégedetlenség okait kell orvosolniuk., túl az intézmények megerősítésén, a tisztességes választási rendszer helyreállításán. Az EU-nak és a NATO-nak ezzel párhuzamosan az eddiginél hatékonyabban fel kell lépnie, ha azt látja, hogy egyes tagjai tekintélyelvű irányba csúsznak. Lengyelország pl. továbbra is a Nyugattól vár védelmet Moszkvával szemben, így Washingtonnak és Brüsszelnek van eszköz a kezében.

De egyúttal fokoznia kell a támogatást a jogvédő szervezetek, a demokrácia hívei számára. Megtorló intézkedéseket kell hoznia, korlátoznia kell a gazdasági kapcsolatokat a jogsértő kormányokkal szemben. Ám ahogyan reagált Navalnij bebörtönzésére, vagy a szaúdi újságíró meggyilkolására, az nem volt valami fényes. Ám ahol még – bármennyire is gyengén – de világít a demokrácia lángja, ott védeni és táplálni kell.

Politico

Bár megígérte, sőt azt is elfogadta, hogy élőben közvetítik az eseményt, nem ment el az Európai Parlamentben tartott meghallgatásra sem a szlovén kormányfő, sem a kulturális miniszter, de még az emberi jogok ljubljanai biztosa sem, pedig a téma a szlovén sajtó sanyarú helyzete volt. Sőt, még csak ki sem mentették magukat valamilyen elfogadható indokkal.

Az eseményt a Polgári Jogok Bizottságának megfigyelő csoportja szervezte, miután a Jansa-kabinet mind inkább elnyomja a szabad médiát és megfélemlíti a hatalmat bíráló újságírókat. Ehhez részben új törvényjavaslatokat nyújt be, részben pedig közpénzből, illetve a többi közt Orbán Viktor egy-két emberének közreműködésével saját sajtóbirodalmat igyekszik összehozni.

A Szlovén Újságíró Szövetség elnöke kijelentette a testület előtt, hogy a kormány olyan rendszeren dolgozik, amely kizárólag az állami propagandát terjeszti. A mindennnapokhoz hozzátartozik, hogy a kritikus szerkesztőségek legfeljebb csak nagy sokára kaphatnak bármiféle választ a kormányzati intézményektől. Módszeres és rendszerszintű nyomás nehezedik a hatalommal szembenálló orgánumokra. Ehhez a kabinet együttműködik Orbán köreivel.

Pont akkor, amikor a 2. félévben Szlovénia lesz az EU soros elnöke, engedelmességre akarja kényszeríteni az ország hírügynökségét. Az egyik független oknyomozó portál munkatársa pedig arról tájékoztatott, hogy a hatalom tömegtájékoztatás címén arra költi az adóbevételeket, amire csak akarja, főként a településeken, ahol a polgármesterek gyakorlatilag a helyi kiadványok szerkesztőiként működnek. Hozzátette, hogy a magyar üzleti érdekeltségek a politikán túl egyben Budapest regionális terjeszkedését is szolgálják.

Reuters

A francia Európa-ügyi államminiszter úgy látja, hogy az EU-nak egységes álláspontot kell képviselnie az orosz és a kínai vakcinák ügyében, azaz egyiket sem szabad bevetni addig, amíg azok nem kapják meg az illetékes uniós hatóság áldását. Beaune szerint ha bárki a saját szakállára jár el ebben az kérdésben, az fenyegeti az egységet és kockáztatja az emberek egészségét. Mint mondta, az nem megy, hogy mindenki azt csinálja, amit akar, mert igen súlyos következményei lehetne, ha használják ezeket az oltóanyagokat. Nem beszélve a szolidaritásról.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Magyarországon már oltják az embereket a Szputnyik V-vel, a szlovákok már kaptak a szerből, a csehek pedig rendelni akarnak. Közben az Európai Gyógyszerügynökség két napja bejelentette, hogy megkezdte a készítmény vizsgálatát, de ha meg is lesz a jóváhagyás, a Bizottság részéről nem kötelező felvenni a listára a koronavírus orosz ellenanyagát.

Deutsche Welle

Szlovákiában nem csitul a kormányválság, miután Matovics miniszterelnök titokban 200 ezer orosz vakcinát hozatott, de úgy, hogy arról még a koalíció többi pártját sem tájékoztatta, amiben persze része lehetett, hogy azok hallani sem akartak a Szputnyik V-ről. Így most az alig egy éve megalakult szövetség voltaképpen romhalmaz, bármikor megbukhat. A pozsonyi parlament Európa-politikai Bizottság elnöke bejelentette lemondását, mondván, hogy a kormányfő arcul köpte az uniós partnereket, így az ország – Budapest után – szintén belépett a szégyen csarnokába.

A gazdasági tárca vezetője, Matovics kirohanásainak rendszeres célpontja, egyrészt a kabinet haladéktalan átalakítását sürgette, másrészt pedig közölte, hogy a miniszterelnök az összes lehetséges vörös vonalat átlépte. Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz most, miközben az országot példátlan mértékben sújtja a Covid-19. Nemrégiben igen kemény újabb korlátozások léptek életbe.

A gond ott van, hogy Matovics, az egykori politikai aktivista nem képes az összjátékra. Kiszámíthatatlan stílusával maga ellen hergelte a partnereket. Sok megfigyelő úgy értékeli, hogy amit művel, az katasztrófa mind az ország, mind Európa számára. Ebben a helyzetben nagy felelősség hárul a mérsékelt államfőre, aki valószínűleg közvetít a színfalak mögött.

Süddeutsche Zeitung

Szorult helyzetbe került az osztrák kancellár, mert korábban mindig úgy intézte, hogy igen jó legyen a sajtója, de most egyik negatív szalagcím zúdul rá a másik után. Közeli munkatársai ügyében nyomoz az ügyészség, parlamenti bizottság vizsgálja, milyen anyagi háttere volt annak, hogy már 31 évesen kormányfő lett. Azaz hogy nem segítették-e törvénytelen adományok a felemelkedését. Pedig idáig fölöttébb elkényeztette a siker, ám most defenzívába szorult.

A legutóbbi botrány, hogy egy általa agyondicsért cégről kiderült: az általa piacra dobott maszkok jó része nem odahaza, hanem Kínában készült és a minőségi tanúsítványt egy magyar vállalkozás állította ki. Ráadásul személyes összefonódások is vannak, mert a Hygiene Austria ügyvezetője nem más, mint Kurz irodavezetőjének a sógora. Márpedig Ausztriában is igen elterjedt a politikában a sógorság-komaság.

Egyre több olyan aktív, illetve korábbi tisztségviselő ellen merül fel a visszaélés vádja, aki így vagy úgy, de a kancellárhoz vagy valamelyik közvetlen munkatársához kötődik. A legnagyobb vad a pénzügyminiszter, Kurz bizalmasa, akinek még a lakását is átkutatta a rendőrség. Igaz, a politikus előtte felhívhatta a feleségét, aki ezek után sietve távozott, a gyerekkel, de még egy laptopot is magával vitt. Blümel viszont a vizsgáló bizottság előtt azt vallotta: nem is tudja, hogy volt-e neki ilyen gépe. Akárcsak Kurz irodavezetője, aki ugyanerre hivatkozott a meghallgatás során.

A csontvázak egymás után esnek ki a szekrényből, így egyre újabb és újabb kérdések merülnek fel. Az eseményeket immár roppant nehéz ellenőrzés alatt tartani a Ballhausplatzról.

SZINKRONIZÁCIÓS PROBLÉMÁK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.06.


Hetvennégyezer ember oltása ugyan elmarad, viszont és ennek ellenére az oltási program a terveknek megfelelően, jól halad. Nyilván. Hiszen ahogyan a kedves vezető január 19-én beleböfögte az éterbe: „Egymillió embernek a két nap alatt történő beoltására is fel vagyunk készülve.” Halljuk a két fülünkkel, és mégsem hisszük el. A szemünk mást lát ugyanis, sorokat az utcán, és a bűvös honlapról aztán később eltüntetett sorokat, miszerint „Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad”. Véletlenül igazat mondtak, aztán gyorsan el is tüntették, a drót azonban őrzi a vallomást.

A kedves vezetőnek kellett kijelenteni aztán, hogy “az egész rendszert meg kellett állítani, ma reggel ezt el is döntöttük”. Kiderült hát, nemhogy egymillió, de hetvenezer embert sem képes beoltani a Fidesz egy hétvégén, hiába használ varázsszavakat, hogy szinkronizációs problémák adódtak. Már értekezem egyszer annak a tudományágnak a hasznáról, amely azt biztosítja, hogy a dolgok flottul menjenek, és amit logisztikának hívnak. Vagy, ha ezzel nem, józan paraszti ésszel is megoldható ez a szervezési feladvány, de nem megy nekik. Ez sem. A Fideszről és a kedves vezetőről keringett eddig az a téves állítás, hogy jó, csalnak, lopnak, hazudnak, de legalább kormányozni tudnak.

Nem, nem tudnak. Ahogyan se nem fiatalok, se nem demokraták, ugyanígy kormányképtelenek is. Hőbörögni képesek csak, s ahogyan szembe jön az első feladat, elbuknak. Alkalmatlanok. Orbán Viktor alkalmatlan. Csődöt mondott a rendszere, amelyet NER-nek neveznek, s leginkább azért, mert sehol sem az arra megfelelő emberek ülnek, hanem a lojálisak. Kezdve a kormányától most már a közigazgatás legalsóbb szintjéig, az utolsó takarítónőig bezárólag. Kontraszelektált ország vagyunk, a szakértelem messze menekült. Lázas víziók vannak csak kereszténységről, magyarságról, férfiról, nőről, romlott ábrándok, ideológia, mégpedig a legrosszabbik fajtából. (És a lopás.)...