2016. október 1., szombat

HAMUBA SÜLT POGÁCSA ORBÁN BRÜSSZELI TARISZNYÁJÁBAN

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.10.01.


Idáig nem tudtuk, hogy mi lesz október 3-án. Tele voltunk bizonytalansággal, találgatásokra voltunk kénytelenek hagyatkozni. Most már tudjuk: a népszavazást követő napon Brüsszelbe indul Orbán Viktor. Tarisznyával a vállán, benne hamuba sült pogácsával. A Katolikus Rádióban nyilatkozta mindezt a miniszterelnök, még csütörtökön, a kampány utolsó napjaiban. Korábban úgy volt, hogy a kampány vége felé személyesen is találkozik a néppel Orbán, ám utóbb másként alakult: ki tudja, miért, de csak a kormányhoz közeli médiában mondta el, hogy szerinte miért kell elmenni szavazni.

Jó lenne tudni, hogy a hamuba sült pogácsán kívül még más is befér-e abba a tarisznyába. Mert sok minden másnak is lenne ott helye, volna mit elvinnie innen Orbánnak. Még Brüsszelig sem kell cipelnie a tarisznya tartalmát, ott amúgy sem vevők arra a portékára, amit ő árul. Elég, ha elviszi tőlünk, és valahol útközben, ahol nem látják, és nem marad nyoma, észrevétlenül elrejti valahová.

Elsősorban arról a gyűlöletről beszélek, ami az elmúlt másfél évben Magyarországon felhalmozódott. Talán a múlt században, a vészkorszakot megelőző időben volt utoljára annyi gyűlölet ebben az országban, amely már nemcsak a mi mostani közérzetünket befolyásolja, de az ország mentális állapotát is hosszú évekre meghatározza.

Nem kell hozzá orvosnak lenni, hogy tudjuk: minél tovább lappang egy méreg a szervezetben, a beteget annál nehezebb lesz meggyógyítani. Ki tudja, milyen gyógyszer, és főleg, mennyi idő kell ahhoz, hogy kiszellőztessük agyunkból, de főleg a lelkünkből a velünk megetetett aljasságot: a kék-sárga plakátok látványát, az olimpiai közvetítésekbe belerondító egyperces gyűlölethíradókat.

Nehéz lesz a gyógyulás - jó orvosok, jó gyógyszerek, és sok idő kell hozzá...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN BEREZELHETETT A KÖZV ÉLEMÉNY-KUTATÁSOK LÁTTÁN. MÁR NEM IS FONTOS A RÉSZVÉTELI ARÁNY?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.01.


Rendkívül undorító politikai kampányon vagyunk túl: mint megtudhattuk, a migránsok elveszik a romák segélyét, Csepelen az önkormányzati lakásokat, illetve persze nekik valójában több pénzük van, mint amennyi tíz jászberényi lakos bankszámláján található. A kormány legalább 10 milliárdot költött a gyűlöletkampányra, a közvélemény kutatások szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy el fognak menni elegen a népszavazásra. Nem is csoda, hogy Orbán már arról beszél, hogy neki már az is elég, ha a nemek többségben lesznek...

...10 milliárdot gyűlöletkeltésre

Az egy dolog, hogy csak a népszavazás megszervezése 5 milliárd forintba kerül, a költségek hála a kormányzati propaganda hadjáratnak, teljesen elszálltak. Bár a médiatörvény és a választási eljárási törvény értelmében  is tilos politikai reklámot közzétenni kampányidőszakon kívül, főleg az olimpia alatt tapasztalhattuk, hogy mennyire felpörgött a kormányzati propaganda. Csak augusztus 10-ig 3,1 milliárdnyi közpénzt fordítottak a kvótakampányra, azaz akkor, amikor hivatalosan még nem is volt kampányidőszak, az elkövetkező hetekben pedig további legalább 7 milliárdot.

Hogy megérte-e? A miniszterelnök elmúlt napokban adott nyilatkozatai sokatmondóak: Egyik nap arról beszél, hogy „a népszavazás eredménye határozza meg, hogy milyen irányban indulunk tovább. Másik nap pedig arról hogy politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége (...) csak érzelmi jelentősége van az érvényességnek,” illetve „ha a nemek többségben lesznek, az neki már elegendő felhatalmazás ahhoz, hogy Brüsszelben folytassa a küzdelmet Magyarország megvédéséért”  

Valószínűleg a miniszterelnökhöz is elérkezhettek azok a felmérések, mely szerint több mint kétséges a népszavazás érvényessége.

Csak 46%?

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, szeptember 24 és 28 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a menekültekkel kapcsolatos attitűdöket, a kvótanépszavazás megítélését és a pártok támogatottságát. Az egy héttel ezelőtti kutatásukhoz képest nyolc százalékponttal csökkent a kvótanépszavazáson való részvételi hajlandóság, így most a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. A Publicus azt is megjegyzi a felmérés kapcsán, hogy általában többen jelzik részvételüket annál, mint akik végül el is mennek, így jelenleg, a népszavazás érvényessége erősen kérdéses...

ITT OLVASHATÓ

KÖRBEÉRT A SZAKADÉK, AMIT SZORGOS MUNKÁVAL MAGUKNAK ÁSTAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.01.


Potens parlamenti ellenzék hiányában a kormány kénytelen szétverni önmagát. Most nagyjából ezt láthatjuk és a felismerést követő esztelen kapkodást. Pánik van, rémület és eszelős próbálkozás, hogy visszafordítsák az eseményeket. Mindezt úgy kellene kivitelezni a kommunikációs stábnak – ugyanis régen nem országvezetés zajlik, kizárólag kommunikáció – hogy ne kelljen Orbán Viktor szemébe mondani: ez nem megy, főnök.

A kapkodás mindig hibákat szül. Ha ráadásul szakmailag és szellemileg is olyan emberek kerültek kulcspozícióba, akiknek a földigiliszta szintje is megugorhatatlan magaslat, akkor még vicces is. Akkor is, ha egyébként végtelenül dühítő és siralmas.

Holnap szavaz, aki akar. Az érvényességhez 4 136 313 embernek kell elmennie vasárnap szavazni és kivétel nélkül mindenkinek érvényes szavazatot kell leadnia. Külhoni magyarok regisztrációi alapján az érvényességi küszöb megemelkedett 274 627 fővel (ennyien regisztráltak levélszavazásra, vagy külképviseleten való voksolásra), a levélszavazatoknak ma éjfélig kell beérkezniük. Ehhez képest eddig 56 679 levélszavazat érkezett postán és 22 216 szavazásra jogosult adta le a voksát a külképviseleteken. Tehát a regisztráltak harmada sem. Ráadásul a levélszavazatoknak 17 százaléka helyből érvénytelen formai okokból, a tartalmi ellenőrzésen még akár ugyanennyi kieshet. Az érvénytelenül szavazó nem számít bele a 4 136 313 szükséges főbe.

Tehát szinte biztosan nem lesz érvényes a vasárnapi népszavazás. Ezt már el is kezdte sulykolni a kormánygépezet. Kósa Lajos: „A referendumon a perdöntő nem önmagában az érvényesség és hogy hányan mentek el szavazni, hanem az, hogy az igenek vagy a nemek vannak többségben, és ennek lesznek bel- és külpolitikai következményei is – mondta a kormánypárti politikus szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.”

Nagy tévedés! Pontosabban sokkal rosszabb. Nem tévedés, hanem tudatos és célzott hazugság. A nem érvényes az azt jelenti, hogy nem érvényes. Konkrétan. Több állampolgár döntött úgy, hogy értelmetlen, idióta kérdésre nem válaszol, mint ahány válaszol. A nem-szavazás is döntés, az is vélemény. Mégpedig a kormányról alkotott vélemény. Ha a szavazás nem érvényes, az annyit jelent, hogy a többség nem adott felhatalmazást semmire.

Igaz ugyan, hogy érvényes szavazás esetén sem adott felhatalmazást semmire, miután nem erről szólt a kérdés. Ez persze nem fogja megakadályozni a kormányt, hogy tovább hazudozzon és megpróbálja keresztülverni az akaratát. Bármi legyen is az az akarat. De már nincs meg az a fölény, ami megvolt és amivel visszaéltek évekig. Már rémület van és előre menekülés. A gond csak az, hogy előre nincs tovább, visszafelé sincs már út. Körbeért a szakadék, amit szorgos munkával maguknak ástak. Robbanás-közeli a feszültség. Ha valami történik, az nagyon váratlanul és nagyon gyorsan fog megtörténni. Bőven itt az ideje egyébként...


ITT OLVASHATÓ

A NÉPSZAVAZÁSON NEM A MENEKÜLTEK MÉRETNEK MEG, HANEM A MAGYAR TÁRSADALOM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nágó Zsuzsa
2016.10.01.


Az alig 10 milliós Magyarországon népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 háború és/vagy éhezés elől menekülő embert, ami a népességnek pusztán  0,013%-át tenné ki, a manipulatív, felelőtlen hitványságnak  egy olyan foka, ami már nem is mérhető. A társadalmat vezetni, fejleszteni, jobbá tenni hivatott politikusok hazudnak, és gyűlöletre, elutasításra szólítanak fel. De ez politikai lépés, és nyilvánvalóan emberséghez,  jellemhez, morális értékekhez köze nincs. Pedig lehetne.

Mi az a társadalmi, vallási, erkölcsi értékrendszer, amit annyira „félt” a magyar kormány a menekültektől?

Én a menekülteket féltem a magyar kormánytól s a magyarok egy csoportjától, és nem fordítva.  

A szír, pakisztáni, iraki, és afgán menekültek zöme, akikkel az utóbbi másfél évben találkoztam, barátkoztam, illetve éltem hosszabb-rövidebb ideig, bizalommal, emberi melegséggel, tisztelettel és őszinte törődéssel fordult felém és egymás felé.  A családszeretetük, optimizmusuk, összetartásuk, együttérzésük, mértékletességük, segítőkészségük és önzetlenségük az, amit az elértéktelenedett, individualista Európától, s a magyarok egy részétől féltek.

Találkoztam már olyan erdélyi pappal, akik sosem vesz fel stoppost, és nem nyit ajtót idegeneknek, mert “sosem tudni”. Kérdem: s ha az az idegen az ajtó előtt segítséget kér? Akkor sem, jött a válasz. Hit, odaadás, felebaráti szeretet nélkül hogy tud valaki pap lenni? És ha már egy pap, akik a lelkeket hivatott vezetni,  ennyire tele van bizalmatlansággal, akkor  mi várható a többi embertől, akik sem Istenben, sem a lelkiismeretükben nem hisznek? A menekült-kérdés csak rámutat, milyen erős Magyarországon a  gyanakvás, közöny, hidegség, elnyomott agresszió és keserűség nemcsak az idegenek, hanem egymás iránt is.

Mikor a „bűnöző, erőszakoló, lusta, koszos” menekültekről olvasok, eszembe jut a pakisztáni Dawood, aki három szobában több mint 20, állandóan változó pakisztáni-bangladesi gyerekkel-férfival él, s aki két napon át vendégül látott. A lakás az isztambuli Aksarayban van, ami híres a szegénységéről és a bűnözésről. Huszonkét menekülttel aludtam egy olyan lakásban, ami makulátlanul tiszta volt, és ahol senki egy szóval vagy tekintettel sem bántott. A pakisztániak közül azok, akiknek jutott munka (illegális), napi 13-14 órát dolgoztak, heti 6 nap, a 15 éves gyerekek is. Éhbérért...

Akik otthon maradtak, takarítottak, főztek, és egyre-másra itattak teával, tejben forralt, csodálatos  pakisztáni teával. S ha mennem kellett valahová, csoportosan elkísértek mindenhová (az állomásra is), hogy ha baj van, megvédjenek. Az útra rizses húst, grízes-mazsolás desszertet készítettek, és vettek nekem rózsaszín szappant, mert biztosan azt szeretem. Azokból a napokból sok más abszurd kedvesség eszembe jut.

Eszembe jut Omar is, az a fiatal fiú, akiről máig sem tudom, honnan menekült,  de aki Izmirben nekem akarta adni az egyetlen kabátját , mert hideg volt, és aki haragudott rám, mert hogy lehetek annyira felelőtlen, hogy másokról gondoskodom, de szeptemberben nincs nálam egy normális kabát.

Eszembe jut a suruci menekülttábor, ahol a kisebb gyerekek az önkéntesek vezetésével, egymással versenyezve  minden nap felszedték a szemetet, a nagyobbak kitakarították a WC-ket, és ahol egy öreg bácsi, az arcomat a kezébe fogva sírva megpuszilt, mert vittünk neki az éjszaka leple alatt baklavát. Egyedül volt, a gyermekei, unokái meghaltak Kobanéban...

ITT OLVASHATÓ
 

HOGYAN LETT VÁDLOTT ORBÁN NYÍREGYHÁZI KEDVENCE?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.01.


Heti Top 5 – Átlátszó:
 
Annyira szégyellősek a magyar EP-képviselők, ha milliós költségtérítés a tét  
Tőkekivonás
a kalandos múltú üzletemberek által tulajdonolt cégnél  
Garancsi-közeli
ingatlanfejlesztés Budakeszin  
Filmalapból
pénzelt produkciókba is bedolgozik Vajna Tímea cége  
Üzbegisztánban
Karimov halálával sincs sok esély a változásra
 
Heti Top 5 – magyar sajtó:
Mészárosék 1,2 milliárd hitelt kaptak Spéderéktől, nem sokkal a nagy szakítás előtt (
444)
Egy MNB-elnöknek még a hűtlenséggel is el kell tudnia számolni (Index)
Letöltendő börtönbüntetések első fokon az Eclipse-ügyben (
444)
Még 7 milliárdot dobnak az MTVA feneketlen kútjába (
NOL)
Vajda Kitti is az MNB-ben dolgozik, Matolcsy és a barátnője inkább mélyen hallgat (
NOL)
 
Legjobb rádiós anyagaink:
 
Hogyan lett vádlott Orbán nyíregyházi kedvence?
Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába
Miről árulkodik a kórházi járványról szóló eltitkolt ÁNTSZ-jelentés?
Itt az agyonrejtegetett mintatanulmány, amivel a Századvég tarolt

ITT OLVASHATÓ

ÚJ BEVÁNDORLÓK: ARAB, TÖRÖK ÉS ÁZSIAI ÜZLETEMBEREK AZ ORBÁN-CSALÁD KÖRÜL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerzők: Becker András, Csikász Brigitta, Kovács Ildikó, Rádi Antónia
Infografika: Bátorfy Attila
2016.10.01.


Nehezen átlátható kapcsolati háló épült ki mára az Orbán-család körül közel-keleti, török és más, Európán kívüli országokban élő, vagy onnan származó üzletemberekből. A tényleges üzletekből csak annyi látszik, hogy a miniszterelnök környezetéhez köthető cégek időnként közös ingatlanügyletekben vesznek részt ezen üzleti körök egyes tagjaival. Az viszont bizonyos, hogy a Bahreinben a helyi konzul kíséretében egy kormányszervnél magánlátogatást tevő Orbán Ráhel és Tiborcz István központi figurái ennek a kapcsolatrendszernek...

Több kiváló cikk mutatta már be az Orbánék körül felbukkanó arab és török vállalkozókat – ezek alapján összegyűjtöttük, és az alábbi tablókon bemutatjuk a szereplőket, illetve azokat az eseményeket és ügyleteket, amelyek a miniszterelnök közvetlen környezetéhez kötik őket. És nem csak rideg cégadatok bizonyítják ezt, hanem például a Magyar Narancs fotói, amelyeken az látszik, hogy a miniszterelnök lánya és veje meghatározó súlyú török, illetve arab üzletemberekkel találkoznak:

ITT OLVASHATÓ

KI MEGY LE KUTYÁBA ORBÁN ELSŐ FÜTTYENTÉSÉRE?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.10.01.


Nehéz dolog lehet ma vidéki polgármesternek és képviselőnek lenni. Nem csak a gyűlölet népszavazása miatt, de azzal együtt. Viszont most kiderült, hogy Orbán első füttyentésére ki megy le kutyába azonnal. 

A lista hosszú és szégyenletes, de egyben biztosak lehettünk, hogy a Fidesz örökös Crash Test Dummy címét kiérdemlő Páva Zsolt is azonnal lemegy kutyába, ahogy megtette ezt a vízmű-foglalásnál, a közvilágítás LED-esítésénél és legutóbb a Zsolnay szétverésénél is.

Az egykori kulturális főváros polgármestere, aki anno még büszke volt Pécs multikulturalizmusára, most azzal rémisztgeti a város lakosait, hogy menekülteket fognak beköltöztetni a kilátástalanság miatti elvándorlás okán egyre gyarapodó számú üres lakásokba. Páva Zsolt nem bízta a véletlenre, mert nem csak levélben, de sajtótájékoztatón is hazudik és rémhíreket terjeszt:

ITT OLVASHATÓ 

A MOMA ELNÖKE FELJELENTÉST TETT

MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM BLOGJA
Szerző: MoMa
2016.10.01.


2016. szeptember 30-án a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke ismeretlen tettes ellen feljelentést tett személyes adattal való visszaélés, hivatali visszaélés, valamint közfeladati helyzettel visszaélés bűntette miatt.

A 2016. október 2. napjára kitűzött országos népszavazással kapcsolatban jelentős számú külföldön élő nagykorú magyar állampolgár részére kézbesítettek postai úton „Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke” fejlécű, „Kedves Honfitársam!” megszólítású levelet a külföldi lakcímeikre.

A levelet olyan külföldön élő, Magyarországról kijelentkezett magyar állampolgárok is megkapták, akik nem adták meg címüket a magyar hivataloknak, vagy külön nyilatkozatban tiltották le azok használatát.

A Kúriának a levéllel kapcsolatban 2016. szeptember 29-én meghozott határozata (Kvk.I.37.888/2016/3. számú határozata) egyértelműen kimondja, hogy a külföldön élő nagykorú magyar állampolgárok személyes adatnak minősülő nevének és lakcímének felhasználása jogosulatlanul történt, amely nyilvánvalóan jelentős érdeksérelmet okozott az érintett személyeknek, akik nem adták meg a hozzájárulásukat az ő személyes adataiknak felhasználásához. Jelentős érdeksérelmet okozott továbbá az ezen adatbázishoz kampányolás céljából hozzá nem férő további politikai pártoknak. Vagyis a Kormány törvénysértő módon járt el, és valaki/valakik az említett bűncselekményi tényállásokat követte/követték el.

A Modern Magyarország Mozgalom elvárja, hogy a bűnüldöző hatóságok - a Kúria törvénysértést megállapító határozata alapján is - a bűncselekményeket elkövető személyt/személyeket mielőbb megtalálják és a felelősségre vonást kezdeményezzék!


ITT OLVASHATÓ

RETRÓTÓL A QUIMBY-IG: MAGYAR KULTÚRA A HATÁRÁTKELŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.10.01.


Mára komoly iparág épült a külföldön élő magyarokra, a munkaközvetítéstől a gasztronómián át a kultúráig sokan próbálkoznak azzal, hogy kiszolgálják a határátkelők alkotta piacot. A központ természetesen a legtöbb magyart felszívó London, de a világ minden pontján találhatunk kisebb-nagyobb kezdeményezéseket. Ma ezt a témát próbálom körüljárni, pontosabban elkezdeni a körüljárását, majd jöhettek ti például azzal, hogy nektek van-e igényetek arra, hogy magyar zenekarok koncertjeire menjetek, magyar stand-uposokat hallgassatok külföldön.

A témához az ötletet egy levél adta, amit Nikitől kaptam, aki nemrégiben vágott bele egy magyar zenekar menedzselésébe (ő éppenséggel nem Londonban, hanem Kanadában, de erről majd később). Ennek kapcsán úgy gondoltam, érdekes lenne kicsit körbenézni, mi is a helyzet ezen a téren.

Nyilván a brit főváros az ott élő rengeteg magyarral adja magát, mint kiindulási és központ, szóval azt javaslom, koncentráljunk először Londonra, annál is inkább, mert gyakorlatilag mindenki megfordult már ott a magyar zenei életből, aki számít, és nagyon sokan olyanok is, akik nem számítanak (jó, ez csak vicc volt, de azért félig komoly).

Szóval fellépett már Londonban Fenyő Miklóstól Zoltán Erikán és Zoránon át a V-Techig szinte mindenki, igény tehát van, de nem csak ők, hanem olyan jelenkori sztárok is, mint a Punnany Massif vagy a Tankcsapda.

Vagy éppen a Quimby, amely éppen péntek este tartott 25 éves jubileumi koncertet a Clapham Grand nevű helyen (mikor ezeket a sorokat írom, még nem tudom, hogyan sikerült a buli, de feltételezem elég jól), ami egy 1250 főt befogadó koncerthelyszín – hogy ez sok vagy kevés, mindenki döntse el maga.

A zenekar menedzsere korábban a
hvg.hu-nak a külföldi fellépésekről azt mondta, hogy a Quimby mindig is próbálta megmutatni magát külföldön: „Mivel időközben rengetegen elmentek élni európai világvárosokba, a másik oldalról is megnyilvánult az igény a Quimby utaztatására. Szóval élünk a lehetőséggel és minden évben teszünk egy kis körutat. Ez természetes. Ahogyan Debrecenbe megyünk koncertekre, úgy Londonba is – vannak persze járulékos költségek, de nem kell extra tudás”.

A londoni koncertek és egyéb bulik jó 6-7 éve kezdtek felfutni, amikor hirtelen egyre több magyar kezdett elindulni a brit fővárosba munkát és megélhetést keresve, és ahogy az már lenni szokott, kellett egy kis idő, mire letisztult a piac.

A brit fővárosba utazó magyar zenekarok persze elsősorban az ott élő magyarokra koncentrálnak, de nyilván az sem gond, ha véletlenül a kinti piac egyik szereplője is felkapja rájuk a fejét.

Érdekes egyébként, hogy az úgynevezett bejátszós koncertek közül jó pár is átkerült külföldre. (Bejátszós koncertnek azokat a bulikat hívják, melyeken egy-egy nagyobb fellépés előtt a zenekar lenyomja a programot, ilyenkor még lehet csiszolni a számsorrenden, a színpadi dolgokon, stb.)

Ennek egyik példája volt a Kispál és a Borz visszatérő koncerteket megelőző angliai fellépése. „A londoni kisbejátszóból rendes, ezerfős tombolós buli lett, mivel időközben Londonba komplett magyar kolónia költözött (...) ezer őrült magyar bontotta szét a házat, a fele közönség élénken pogózott” – mesélte Dióssy D. Ákos billentyűs a már említett hvg.hu cikkben...


ITT OLVASHATÓ

A NEMET MONDÁS NYERŐ TECHNIKÁJA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur_anita
2016.10.01.


Vajon miért nehéz nemet mondani? Mindenkinek és minden helyzetben másért - de a nemet nem mondás hátterében gyakran egyszerűen csak az áll, hogy nem tudjuk, hogyan mondjunk nemet. Így aztán túlvállaljuk magunkat, olyan feladatot is elvégzünk, ami más dolga lenne vagy azért mondunk igent, mert tartunk a nemet mondás következményétől és kínosan éreznénk magunkat. 10 gyakorlati tipp, hogyan mondj nemet úgy, hogy nyertes pozícióban maradj és képviseld a saját érdekedet!

Veled is előfordult az elmúlt pár hónapban, hogy olyan fontos kérésre mondtál igent, amire legszívesebben nemet mondtál volna? A nem esetében legtöbbször még mi érezzük rosszul magunkat, akkor is, ha jogos, logikus és védhető az álláspontunk. Ezért inkább igent mondunk, mert jófejek akarunk lenni, meg azért, mert macerásnak vagy félelmetesnek gondoljuk a nemet mondás után történő eseményeket. A határozott és szűkszavú nem bizonyos helyzetekben valóban nem a legcélravezetőbb döntés - beláthatatlan következményei is lehetnek. Helyette azonban itt van 10 kommunikációs lehetőség, amivel élhetsz az olyan helyzetekben, ahol az igen vagy a nem a tét. Bátran kísérletezz azzal, melyik áll a legközelebb a Te stílusodhoz, egyéniségedhez és melyik illik leginkább az aktuális helyzethez, amikor nem szeretnél egyértelmű nemet mondani, mégis kifejeznéd azt, hogy most nem ezt, nem így szeretnéd vagy még magad sem döntötted el, hogy valóban akarod-e. Kezdő lépések a jobb érdekérvényesítéshez, a kifinomult és win-win helyzetet eredményező kommunikációhoz:


ITT OLVASHATÓ

TESSÉK, LEHET LEMONDATNI A KORMÁNYT

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.09.30.


Kósa beígérte, hogy lemond a kormány, ha az igenek győznek, Orbán már békülne Brüsszellel, a vidéki polgármesterek pedig közmigránsokkal riogatnak. Népszavazás előtti híreink.
Október másodika után Orbán kezes báránnyá változik. Aha.

A Magyar Nemzet külügyes forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Orbán lejjebb kapcsolja a gyűlöletfokozatot, és szelídebben áll a menekültügyhöz. Cserében azt várja el Merkeléktől, hogy két komoly kötelezettségi eljárásban (Paks II., illetve Budapest–Belgrád vasútvonal beruházás) támogassák Magyarországot és intézzék el, hogy Brüsszel szemet hunyjon az uniós irányelvekbe ütköző projektek felett. Kíváncsian várjuk, hogy vasárnap után lesz-e új orbáni időszámítás, amely a népszavazás előtti, illetve utáni menekültpolitikára vonatkozik majd.

Jönnek a „közmigránsok”

Addig viszont a Fidesz kampánygépezete dübörög a hétvégi siker érdekében, például a vidéki önkormányzatok hivatalnokai is szorgosan dolgoznak ezért.
Az önkormányzatok eszköztára és erre szánt büdzséje igencsak változatos, van, ahol leveleket vagy előre kitöltött tesztet küldenek a kedves választópolgároknak. „Akarja-e Ön, hogy gyermekeink, lányaink, asszonyaink bántalmazásoknak legyenek kitéve a migránsok által?” – így szól az egyik kérdés, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidesz-szervezet küldött ki a térség polgármestereinek azzal az utasítással, hogy továbbítsák október másodikáig a lakosoknak. Az előre megválaszolt kérdéseknél (mindegyik után szerepel egy igen és egy nem válasz, a nem esetében pedig egy új fogalom is felbukkan: a „közmigráns”, amely olyan migránst jelenthet, aki elveszi a közmunkások megélhetését.

Kérdéses az érvényesség

Több közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy az utolsó pillanatig billegni fog a vasárnapi népszavazás érvényessége. A Republikon Intézet 51 százalékra hozta ki a várható részvételi arányt, a Medián pedig 42%-ot mért...

ITT OLVASHATÓ

A MANIPULÁCIÓ CSÚCSRA JÁRATÁSA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.01.


Ha gyerek és Fideszes lennék, mint ahogy egyik sem vagyok, azt mondanám, hogy már csak egyet kell aludnunk, és elérkezik a párt igazának beteljesülése, mert a nemzet egy emberként áll majd Vezérünk, azaz Orbán Viktor mögé. S tényleg gyereknek és Fideszesnek kellene lennem ahhoz, hogy ezt el is higgyem. Pedig a kormánypárt valóban mindent megtett azért, hogy egy felesleges és hazug népszavazásra minél több választópolgárt azt urnák elé csábítson, vagy a gyűlöletkampánya nyomán szavazásra kényszerítsen. Hosszú hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy idáig eljussunk, és ennek során nem kímélték sem a pénzt, sem pedig az agitációt. Igen, a rossz csengésű és a bolsevik időkre emlékeztető agitáció módszerét is bevetették, ami azt jelentette, hogy képesek voltak a Fideszes aktivisták személyesen felkeresni az egyes és még eddig kellően meg nem dolgozott és meg nem fenyegetett választópolgárokat és rábírni arra, hogy elmenjenek szavazni és főleg nemmel szavazzanak. Ezt a módszert feltétlenül új elemként kell kezelni, mert méretét és szervezettségét tekintve mindenképpen nóvumként kezelendő. 

De új módszernek tekinthető az is, hogy Orbán Viktor már nem csupán a gyűlöletkeltés és a megfélemlítés módszerét vetette be, hanem a hazafias érzelmekre tart számot. Szerinte inkább érzelmileg van jelentősége annak, hogy érvényes lesz-e a vasárnapi kvótareferendum. Kijelentette, hogy az ember szeret olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai tudják, mi fontos és mi nem, és amikor fontos ügyről van szó, képesek egyszerre mozdulni. De politikai értelemben a részvételnek nincs semmi jelentősége. Érdekes fordulat ez a kampányban, hiszen Orbán arra számít, hogy a haza sorsáért való aggódás elfeledteti azt, hogy ennek igenis politikai és kizárólag politikai jelentősége van. Az ugyanis, ha valaki nem megy el a népszavazásra, nem jelenti/jelentheti azt, hogy ne érezne felelősséget az ország sorsáért, csak éppen annak jövőjét másképpen képzeli el, mondjuk úgy, hogy annak nem Orbán Viktor legyen a miniszterelnöke. De az mindenképpen okos húzásnak tűnhet, hogy bevetették utolsó aduként a nacionalizmust, hiszen az korábban is busásan hozott a politika asztalára...


ITT OLVASHATÓ

A KAMPÁNYVÍZIÓKRÓL ÉS A MAGYAR VALÓSÁGRÓL - EZÉRT SZAVAZOK ÉRVÉNYTELENÜL

MANDINER BLOG
Szerző: kiss.brigi
2016.10.01.


...Eddig minden lehetséges választáson részt vettem, és alapvetően azt gondolom, hogy ha az embernek van lehetőse elmondani a véleményét, akkor tegye azt meg. Ez a mostani persze egy speciális helyzet, én is elgondolkodtam azon, hogy otthon maradok.

Azzal viszont, hogy elmegyek, lehetőségem van üzenni. Be fogom húzni a két X-et a két karikába, és valószínűleg egy kis üzenetet is írok majd a választócédulára. Mondjuk utalok arra, hogy miről nem szavazhattam, amiről viszont szívesen véleményt mondtam volna. Üzenek Budapestnek, hogy ők is megértsék.
*
Ps: Csütörtökön még nagy lendülettel fogtam neki e poszt vázlatának, ami aztán elég nehezen született meg. Pénteken reggel ugyanis kiderült, hogy egy közeli családtagom súlyos beteg.

És hogy az egész népszavazósdihoz mindez hogy kapcsolódik?

Egyrészt úgy, hogy bejött a képbe valami, ami ezerszer fontosabb, mint ez az egész álnépszavazás, és ami körülötte van. Másrészt pedig úgy, hogy amikor kiderült: szinte azonnal be kell feküdnie a kórházba, az első gondolatom az volt: biztosan jó lesz-e neki ott? Megkap-e majd minden olyan ellátást, amire szüksége van? Itt tartunk. Az egészségügy tényszerűen romokban, a forráshiány tényszerűen óriási, mindeközben (tíz)milliárdokat szórunk el teljesen értelmetlen, megkonstruált politikai hecckampányokra.

ITT OLVASHATÓ

OLVASÓI LEVÉL: AZ EGÉSZSÉGÜGY MÁR ÖSSZEOMLOTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H.A.
2016.09.30.


Miközben fröcsög és dübörög a „népszavazási” kampány, másról sem hallani, vagy így vagy úgy, közben teljesen úgy teszünk, mintha ennek az országnak ez lenne a legnagyobb problémája. Fura, de nem futok bele nap mint nap migránsokba és valamiért nem is ébredek úgy, hogy juj de félek. Lehet, hogy velem van a probléma… és lehet rám követ dobálni most. De az elmúlt időszakban többször szembesültem azzal, hogy milyen állapotok uralkodnak az egészségügyben… szerintem már eljutottunk arra a pontra, hogy mondhatom azt, hogy részben már összeomlott.

Mesélem a mi kis történetünket, ami azért nem oly tragikus, mint az M0-on rosszul lett hölgy története, de talán arra rávilágít, hogy még egyszerűbb eseteknél is mekkora hiba van a gépezetben.

Több mint 2 hete a fiam azzal jött haza az iskolából, hogy véletlenül lelökték a lépcsőről és nagyon csúnyán zúzódott a jobb keze. Hát aggódott is rendesen, hogy nem fog tudni edzésre járni egy darabig (vízilabdázik), mert nem mozognak az ujjai és kétszeresére volt dagadva a kézfeje. Azonnal elvittem a körzetes gyermek sebészetre, oda ahová lakcím szerint tartozunk. Hiszen itt fogadnak. Sajnos majdnem biztos voltam abban, hogy törés. Onnan felküldtek az emeletre, röntgenre. Ekkor még nem sejtettük, hogy valami nincs rendben, mert senki nem jelezte előre. Beszélgetés foszlányokat hallunk arról, hogy egyesek már 3,5 órája is várnak az eredményre, egy anyuka a gyerekével már lassan 3 órája ül a folyosón, mert – mint kiderült – nincs röntgen orvos. Hangsúlyozom! Nem akkor nem volt, hanem folyamatosan nincs!!!!!!

Úgy próbálják megoldani a helyzetet, hogy (pontosan nem is tudom) de állítólag az országban van 2 darab olyan orvos aki „távértékeli ki a leleteket”. Vagyis ezt úgy kell elképzelni, hogy erről az osztályról, illetve az egész ország területéről, hasonló helyzetben lévő röntgen osztályokról elküldik e-mailben az anyagokat és nem tudni mikor, esetleg még aznap, de lehet, hogy csak 2 nap múlva érkezik meg a válasz, ha megérkezik. De ezt senki nem tudja előre, hiszen rengeteg dolguk van.


Nekünk szerencsénk volt, mert mindössze 1 óra várakozás után, este 6-kor közölték, hogy mindenki menjen haza, mert ma már tuti nem lesz eredmény. Mindenki jöjjön vissza majd holnap valamikor. Bár szerintem senki sem viccből ült ott. Én ekkor megkérdeztem, hogy de hát a fiamnak valószínű, hogy el van törve a keze, így menjünk haza? Erre azt tanácsolták, hogy menjünk vissza a sebészetre, hátha az ott lévő orvos tud vele valamit kezdeni röntgen orvos nélkül...


ITT OLVASHATÓ

SZANYI TIBOR SZARIK RÁTOK, DE ÖRÖMMEL KÖLTI A PÉNZETEKET

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: vendegblgr
2016.09.30.


Szanyi Tibor tumblr-bejegyzésben közölte, szerinte az csak cirkusz, hogy az Átlátszó a havi 4320 eurós költségtérítése után érdeklődik.

Pár napja jelent meg az Átlátszón egy cikk arról, hogy megkérdezték a 21 magyar EP-képviselőtől, hogy mire költik a havi 4320 eurós költségtérítésüket. Ugyanis korábban az Európai Parlementhez benyújtott kérdésre az EP-től azt a hivatalos választ kapták, hogy a 4320 euróról semmilyen dokumentum nincs (the Parliament was unable to identify any document relavant to you confirmatory application).

Morvai Krisztinával, Deutsch Tamással és tucatnyi társával együtt az alkoholt sose látott Szanyi Tibor sem méltatta válaszra az újságírókat. A cikk után sem, viszont ezt írta a tumblr-én:
“Ezen már pár éve túljutottunk odahaza is. A törvényes kötelezettségeimnek eleget teszek, a megfelelő adókat befizetem, ezen felül nem szolgáltatok üzemanyagot semmilyen cirkuszhoz. Nem véletlen, hogy az EP sem válaszol, ugyanis 28 tagország újságíróinak a bulvárrohamai után kialakított egy transzparens rendszert, amit át lehet tekinteni a honlapon. Jómagam a magyar emberek képviseletével foglalkozom.”
Vegyük akkor sorba:

ITT OLVASHATÓ

MÉG EGY UTOLSÓ PILLANTÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.01.


„Nézd csak, tudom, hogy nincsen mibe’ hinnem.”
(K. D.)


Amit a holnap reánk kényszerített gyalázatról el lehetett mondani, már mindent elmondtak. Mindkét oldalról. Aztán alulról, meg belülről, kívülről és fölülről. Magam is. Legfőképpen a másik irányból, ami nem a fősodor, és ami fölforgató tevékenységem miatt néhány kedves NER-hívő úgy rázta anyám urnáját vicsorogva, mint a rumbatököt, cédának nevezve a rég elhunytat. Én ilyen alkalmakkor nagyon jóízűen bírtam mosolyogni, mert a gonoszságig vagyok nagyvonalú alak. Holnap tehát fülke, és egy másfajta urna, ideje van tehát, hogy lezárjuk ezt a nagyívű szimfóniát, legfőképpen azért, mert ha ezzel az utolsó aktussal csak egyetlen trogloditát is józanabb belátásra bír az ember, akkor már nem élt hiába. Efelől nem nyitok vitát.


„Azt feleled nékem: – Ez nincsen egészen úgy. Semmi sincsen egészen úgy, – felelem én. Vagyis minden, amit mondani tudok, esetleg tizenöt szempontból érvényes, a tizenhatodikból nem. S lehet, hogy néked éppen ez a tizenhatodik szempont tetszik legfontosabbnak. Akkor hát megbuktam nálad. Minden, amit én mondani tudok, megcáfolható. Minden, amit mondani tudok, annak alighanem diametrális ellentéte is bebizonyítható. De továbbá: az ember nem is tudhat mindent, adataim tehát kétségtelenűl hiányosak lesznek mindenben, amit állítok. No de dobd el felét annak, amit mondok, abból is kijöhet számodra valami. Mert valami kis igazamat azért javarészt felfedezheted abban, amit hosszú életem során és sok töprengés árán megállapítottam. Ha jól odafigyelsz.”

Ha a nyájas olvasó hűségesen követi tevékenységemet, akkor bizonyára fölfigyelt arra, hogy gondolkodásomat mily erősen befolyásolja egy Füst Milán nevű alak, aki – igaz ugyan, hogy – nem egy Wass Albert, de nem lehet mindenki tökéletes. A föntebbi macskakörmös rész is tőle ered mindnyájunk gyönyörűségére valamint tanulságára, és ez engemet nagyon megnyugtat. Xanax-ként használom a szövegeit, ha meg tetszenek engedni ennyi intimitást, és mindezek után nézzük, mi a jó franc van itt!

ITT OLVASHATÓ

KOVÁCS ÁKOS DALCSINÁLÓ ÚR LEÉRT A MAGMÁIG ÉS TALÁLKOZOTT SOROS GYÖRGGYEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.09.30.


...Az az igazság, hogy Dalcsináló Ákos úr nagyot ment a kampányfinisben, és ha valaki esetleg véletlenül átaludta a show-t, az feltétlenül hallgassa meg ITT.

A közel 8 perc minden mozzanata aranyba foglalásért kiált.

Foglaljuk össze:  • A migráció nagyon súlyos probléma, ezek az emberek a hódítás szándékával jönnek, és úgy is viselkednek, mint a hódítók.
  • Nem valószínű, hogy sok ezer dollárt képesek fizetni az embercsempészeknek, és a háború elől menekülők nem követelőzéssel kezdik a napot, a valós háborús helyzet elől menekülők pedig valószínűleg nem mennek vissza Szíriába nyaralni a befogadó állam pénzén.
  • „Mindnek a kezében ott zizeg egy Soros György Open Society Foundations által nyomtatott kis brosúra, hogy merre kell menni, mik a fő irányok.”
  • Erőszakkal, nagyon komoly anyagi és politikai eszközökkel Európa részbeni iszlamizációja zajlik, és ebben a menekültek áradata csak egy eszköz.
  • Ez egy fontos jelzés volna (mármint az érvényes népszavazás) azoknak a saját választási csoportjaiktól teljesen elszakadt brüsszeli bürokratáknak, hogy szegények hiába próbálják a valóságot hozzáidomítani az ideológiához, ez nem fog menni.
  • Figyelemreméltó, hogy ezek az emberek egyszerre indultak el és egy irányba, nem pedig a szélrózsa minden irányába.
  • Rövid távon lehet manipulálni az embereket, félrevezetni a szavazókat, különösen egy olyan egyenirányított médiakonglomerátumban, ami például Németországban működik. Ez azonban előbb-utóbb megszüli a maga ellenkező pólusú erejét.
  • Szerencsére a Kárpát-medencét mindez nem érinti. Mégpedig azért, mert itt másképp látják a kérdést, mint tőlünk nyugatabbra, talán azért, mert ez a térség megtapasztalta a diktatúrát, és ezért a diktatúra jeleire érzékenyebb. És azért is, „mert nem voltunk gyarmattartók, soha nem más vérén építettük fel a hazánkat és a házunkat”.
Ez igen, öcsém, ezt nagyon odatetetted! Ezt brutálisan odatetted. Nem voltam soha túl népszerű azzal a véleményemmel, hogy Kovács Ákos művészi teljesítményéről az elismerés hangján érdemes beszélni, de ezt valamiért változatlanul így gondolom. Az viszont, amit 2012-ben odaítélt Kossuth díja fejében művel azóta, ugyanazt a megvetéssel vegyes undort váltja kibelőlem, mint amikor Pataky Attila ufó szaktekintély védelmébe veszi a nemzeti kormányt a liberótákkal szemben. Ugyanolyan hiteles és ugyanolyan szánalmas...

ITT OLVASHATÓ

HÁZIFELADVÁNY OKTÓBER MÁSODIKÁRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2016.09.30.


Az újságkészítésben is jártas hírlapíróként több mint húsz éve napos szerkesztőnek hívtak egy országos napilaphoz, amelynek a borító és a középső oldalpárja akkortájt megszínesedett. Amikor az egyik szombatra virradó éjszakán én szerkesztettem a lapot, az első középső kolumna szerzője és a tervezője is voltam.

Utána tudnék nézni, de nem teszem, hogy milyen akkori, engem is nyomasztó esemény késztetett egy ultiparti történetének olyatén felidézésére és bemutatására, hogy az egyszersmind megoldható rejtvény is legyen. Elég az hozzá, hogy az országos történések olyan, tőlem független körölményeket teremtettek, amelyek látszólag megfosztottak a célravezető cselekvés lehetőségétől.

Sokakat ma hasonlóképpen nyomaszt a küszöbön álló népszavazás. Amelynek érvényességét elérni azonban nem csupán látszólag, hanem valójában is lehetetlen, csupán jól kell játszani ellene.

Úgy, hogy szavazás helyett valami mással foglalja el magát a többség, közülük néhányan akár megkísérelhetik eredményesen végigjátszani az újra láttatott régi partit, ütésre bírva, aki azt vállalta, hogy semmit se teljesít.

Életem rebetlije
Mottó:

Aki rebetlit mond,
arra vállakozik
hogy semmit se teljesít.

Ha ebben megakadályozzák,
akkor veszít...


ITT OLVASHATÓ

HA ÉRVÉNYTELEN LESZ, ORBÁN VESZTETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.01.


Ha érvénytelen lesz a vasárnapi népszavazás, akkor teljesen mindegy, mennyivel lesz több "nem" szavazat, Orbán vesztett. Akkor ugyanis az Orbánnal szembenállókhoz kell számolni mindazokat, akik nem mentek el nemmel szavazni. Az pedig érvénytelenség esetén mindenképpen több, mint a szavazásra jogosultak fele. 

A bojkott mindenkit Orbánnal szembenállónak tételez, miután Orbán két dolgot kért a "magyaroktól": az egyik, hogy menjenek el szavazni, a másik, hogy "nemmel" szavazzanak. Aki nem megy el, az ellentmond Orbán kérésének, nem támogatja Orbánt. Az első kérése tekintetében azok is támogatják Orbánt, akik elmennek, de "igennel" szavaznak, mint az ostobaság világrekordere, Fodor Gábor.

Orbán kérése miatt a népszavazás eredménye elsődlegesen az, hogy érvényes lesz-e. Aki nem megy el, az nemet mond Orbánra, a népszavazásra, a gyűlöletkampányra, s mivel az egész népszavazás a rendszer legitimációjának erősítését szolgálja, a rendszerre is. Ha nem lesz érvényes a szavazás, akkor Orbán elbukta, akkor Orbán vesztett.

Ez még akkor is így lenne, ha maga a részvétel és távolmaradás is nem számítana szavazásnak. Ugyanis egy érvénytelen szavazás esetén nincs relevanciája annak, hogy hányan adtak le "igen", és hányan adtak le "nem" szavazatot. Az érvényességi küszöb pontosan azt jelenti, hogy az érvénytelen szavazás eredménye nem tükrözi a népakaratot. Egészen pontosan azt a népakaratot tükrözi, hogy a nép elutasította a kérdést, nem támogatja a kérdezőt.

Ez azt jelenti, hogy érvénytelen népszavazás esetén nem számít, hogy Orbán második kérését hányan teljesítették, és hányan szavaztak "nemmel". Annak nincs relevanciája. Egy érvénytelen népszavazás az elbukott népszavazás. Ahogy a kettős állampolgárságról szóló népzavazás is eredménytelen volt, hiába volt több akkor a kezdeményezőket támogató "igen" szavazat. A távolmaradás akkor a nemet jelentette...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN NEVEZZÜK AZT, AMIKOR EGY PÁRT MEGENGEDHETETLEN ESZKÖZÖKET HASZNÁL EGY KAMPÁNYBAN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.30.


Amikor otthon társasjátékozunk, akkor sem csupán az számít csalásnak, ha valaki suttyomban többet lép a bábuval. Akkor is csalást kiáltunk, ha valaki a dobozból kivesz egy kis plusz játékpénzt, ameddig a többiek nem figyelnek; ha az egyik játékos fizikai erejével vagy hatalmával próbálja megfenyegetni a másik játékost, ne úgy lépjen, hogy neki rossz legyen; ha úgy értelmezi újra a szabályokat, hogy neki kedvezzen.

Állami, adófizetői pénzből pártkampány

A Fidesz például több pénzt költött erre a kampányra, mint amennyit Nagy-Britannia pártjai költöttek összesen a Brexit népszavazási kampányban. A probléma csupán az, hogy ezt a pénzt nem a sajátjából költötte, de még csak nem is az oligarchái által ellopott százmilliárdokból, hanem adófizetői pénzből.

Abból a pénzből, amit a nemre szavazók, az igenre szavazók, az érvénytelenül szavazók, az otthonmaradók, és azok adóztak össze, akiknek elegük van már ebből az egészből, vagy alapból nem érdekelte őket.


És ezt a pénzt nem a NEM szavazat melletti kampányra dobták össze. Nem ezért adózunk. Hanem jobb egészségügyi ellátásáért, oktatásért, a szegénység csökkentésért, a családok támogatásáért, vagy akár csak azért, hogy azt a rohadt kátyút tüntessék már el az útról
.

Nem kampányolnia kéne az önkormányzatoknak

Márpedig a Fidesz az állam pénzét, az önkormányzatok pénzét költi kampányra, teljesen szabálytalanul, és mindenfajta jóérzést és kampányegyenlőséget megsértve.

Engem nyolcadik kerületi lakosként például különösen bánt, hogy miközben bokáig a dzsuvában gázolunk a Baross utcában minden nap, vasárnap pedig térdig, és az önkormányzat a szociális ellátáson spórol, a legszegényebbeket utcára rakja, ha nem fizetnek halál pontosan - tízmilliókat szór el plakátokra, mobil autóra és biciklire szerelt plakátozásra a népszavazási kampányban. Én biztos nem ezért fizetek adót...


ITT OLVASHATÓ

MI ÉRVÉNYTELENÜL SZAVAZUNK

ÁTLÁTSZÓ - ÍGY ÍRNÁNK MI BLOG
Szerzők: alkotmányjogászok
2016.09.30.


Nem szokás endorsementet írni egy közjogi blogon. Most mégis ezt tesszük. A menekültek és a bevándorlók helyzetének megítélésében keverednek a közjogi, a morális, társadalmi és a politikai szempontok. A népszavazási kérdésről folytatott értelmes beszédhez ezeket világosan szét kell szálazni, amire alább teszünk kísérletet. Mindezekből pedig számunkra az érvénytelen szavazat leadása következik.

Elmegyünk szavazni vasárnap. Bár a szakmai véleményünk az, hogy a népszavazási kérdés sokszorosan nem felel meg az alaptörvényi és a törvényi követelményeknek, a Kúria (ugyan furcsa eljárásban, de) jogerősen helybenhagyta a hitelesítését. A részvételi, plebejus demokrácia híveiként ezért nem opció számunkra a bojkott. Ha nagyritkán a választópolgároknak lehetőségük van arra, hogy közvetlenül és kötelező erővel döntsenek egy közpolitikai kérdésben, akkor a kérdés értelmetlensége is a népszavazás keretei között, érvénytelen szavazat leadásával fejezhető ki legjobban.

Az, hogy a kérdés jogilag értelmetlen, elég evidens. Mindeddig sem a kezdeményező Kormány, sem a kampányban részt vevő pártok, sem a kérdés hitelesítését helybenhagyó Kúria nem tudott választ adni arra, hogy milyen konkrét parlamenti döntés is következne egy eredményes népszavazásból. Az 1999-ben, jóval a csatlakozásunk előtt hatályba lépett amszterdami szerződés szerint a menekültügy és a bevándorlás kérdésében a tagállami szabályozást az uniós jog harmonizálja, ezt pedig a csatlakozással Magyarország is elfogadta, mi több, azóta részt vesz ezeknek a közös döntéseknek a meghozatalában. A harmonizált szabályozás követelménye egyenesen következik a schengeni vívmányokból, az Unió területén belüli szabad mozgás jogából. Mindez nem jelent “betelepítést”, csak azt, hogy az uniós jog jelöli ki, hogy a menedékkérelmet benyújtó személyek ügyét melyik tagállamnak kell elbírálnia. Immár hagyományosan ez annak az államnak a kötelezettsége, amelyiknek a területén a menedékkérő először lépett az Unió területére, ezért ebből az aspektusból sokáig Olaszország és Görögország vállalta a schengeni övezet fenntartásának terhét. Amikor pedig a menedékkérelmet benyújtók a számosságukat tekintve már elviselhetetlenné váltak e két tagállamnak, akkor hozta működésbe az Európai Unió Tanácsa a tagállamok nagy többségének szavazatával a menedékkérők szétosztásának mechanizmusát. Az így szétosztott kérelmezők sem kapnak jogot az azonnali letelepedésre. Eleve ha a menedékjogi kérelmüket az adott tagállam megalapozatlannak tartja, akkor el kell hagyniuk az Unió területét. Ha a menekülésük oka öt éven belül megszűnik, akkor is haza kell térniük. Az öt év elteltével viszont bármelyik uniós tagállamban letelepedhetnek. Ezeket az uniós jogi kereteket Magyarország egyoldalúan még az alaptörvényének módosításával sem tudja megváltoztatni, így jogi szempontból a népszavazásból (győzzenek akár a nemek, akár az igenek) nem következik semmi: az Országgyűlés szép deklarációkat elfogadhat ugyan, de valódi döntést nem tud hozni a népszavazási döntés végrehajtása érdekében.

A menekültek ügye azonban nem pusztán normatív jogi kérdés. A menekülők átmeneti vagy végleges befogadása mögött morális értékek húzódnak meg: az életüket féltő, üldöztetésnek kitett emberek védelmének erkölcsi parancsa. A második világháború után a menekültek jogainak nemzetközi elismerése ezt a maximát foglalta jogi keretbe. Az ilyen jogiasított morális kérdések azonban hajlamosak arra, hogy egy pont után önálló életre kelve, a voltaképpeni céljukat figyelmen kívül hagyva, doktrinerségbe csússzanak át. Jogvédő barátaink haragját magunkra vonva is azt kell mondanunk: mintha a menekültek kérdésében is ez lenne a helyzet. Normális körülmények között a menedékjogi szabályozás szép és jogilag zárt felépítményt alkot: az üldöztetésnek kitett emberek kérelméről egy olyan biztonságos országban döntenek, amelynek a menekültügyi intézményrendszere képes biztosítani a tisztességes eljárás minden garanciáját. Ennek a konstrukciónak a társadalmi alapját a biztonságos országok befogadóképessége és intézményrendszerük fejlettsége adja. Ilyennel azonban lényegében csak a legfejlettebb országok rendelkeznek, ami azt jelentené, hogy a világ minden menekültjét minden körülmények között be kellene fogadnia a legnagyobb jólétben élő országoknak. Ez a lehetőség csábít arra szegényebb országokban élő százezreket, hogy az üldöztetésüktől függetlenül egy jobb élet reményében útra keljenek. Különösen erős ez a csábítás, amikor tömegek menekülnek egy háború vagy más üldöztetés elől...


ITT OLVASHATÓ

SA MARSCHIERT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.01.


Kezdő vezetőkkel szokott előfordulni, hogy egyszerre nyomják a gázt és tapossák a féket, de olyanokkal is előfordulhat ilyesmi, akiket gépkocsivezető fuvaroz már hosszabb ideje.
És hát, a politikában is tapasztalhatunk ilyesmit, mikor az elbizonytalanodott politikus szeretne mindenképpen jól jönni ki egy olyan helyzetből, melyet ő idézett elő, és most mégis, mintha ellene fordultak volna a dolgok.
Mindenesetre Vityka most pávatáncol egyet hívei előtt is, hadd lássák kifinomult mozgását, hadd nézzék áhítattal, ahogy elegánsan pucsít híveinek, majd ugrik egyet-egyet, az általa győztesnek vélt koreográfia szerint.
Egyrészt minden erőt mozgósít, hogy a választókat is mozgósítani tudja, bevetette csodafegyverét, Kósa Lalit is, aki elmondta, hogy ha a népszavazásin az igenek győznek, akkor a kormány - praktikusan a kormányfő - lemond, merthogy akkor nem képviselhetné "az emberek álláspontját".
Bátor kijelentés, Fideszék szokás szerint - haláltmegvető bátorsággal - kivetették magukat a földszinti ablakon.
Mennyivel szebb lett volna ez a vállalás, ha az érvénytelen népszavazás esetére vonatkozik...
Mondjuk, ha a nemek győznek, akkor sem az emberek, hanem a megtévesztett vagy ab ovo ostoba majmok álláspontját képviseli, ugyanis már a népszavazás kérdése is hazug, hiszen az Unió nem betelepítést kért, hanem azt, hogy menedékkérelmük elbírálásáig vegyük át a menekültek egy részét - elhelyezésüket, ellátásukat - a leginkább érintett államoktól - Görögországtól és Olaszországtól.
Ez nem betelepítést jelent, hanem átmeneti elhelyezést, konkrétan ezerháromszáz menedékkérő elhelyezését, természetesen csak addig, míg kérelmüket el nem bírálják az illetékes hatóságok.
Ami a betelepítést illeti, ez csak a szokásos játék a szavakkal, fogalmakkal, mint ahogy maga a migráns kifejezés is hazug, az összes hozzátapadt, manipulatív fogalommal együtt.

Az ötlet, hogy a felettébb ostoba választót ijesztgessük halálra, majd a népszavazással legitimáljuk Orbán hazug és megosztó, emberiségellenes politikáját, első ránézésre jónak tűnt.
Az emberi előítéletességre, butaságra építeni egy ötletet szinte holtbiztos eredményt ígér, de a kivitelezésbe hiba csúszott, az emberek torkán olyan mennyiségben akarták letolni a hülyeséget, hogy az értelmesebbje fuldokolni kezdett tőle, és kis töprengés után elutasította.
Természetesen a professzionális tömegmanipulációs stáb ezt érzékelte, és elbizonytalanodott - lehet, mégsem tudják megugrani az érvényességi küszöböt?
Akkor pedig nagy a baj, hiszen amit idáig élet-halál kérdésének kommunikáltak, az méretes saller látszatát keltheti, akár még azt is hiheti valamelyik libsi, hogy elverték Vikkancsot, ilyen pedig a világon nincs, ez a népszavazás nem lehet Viktor vízilova (water ló).
Ennek az egésznek nincs politikai jelentősége, mindössze érzelmi kérdés, mondta el a Katolikus Rádiónak, mely boldogan fényezte kissé hibbant első szolgánkat, ahelyett, hogy
Várszegi Asztrik pannonhalmi apát nézeteivel ismertette volna meg a híveket.
Mindenesetre tizenöt milliárdért kiderült, hogy ennek az egésznek sok értelme nincs, ami egybevág sokunk véleményével, de hát akkor ez az egész nem a közpénz herdálása magáncélok érdekében?


ITT OLVASHATÓ


KVÓTAMENEKÜLTENKÉNT TÖBB MINT 7 ÉVNYI ELLÁTÁS ÁRÁT KÖLTÖTTÜK GYŰLÖLETKASMPÁNYRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.09.30.


Az 1294 kvótamenekült ellátására fejenként 1,8 millió forintot adna az Európai Unió, az ellenük való gyűlöletkeltésre viszont fejenként 11,5 milliót költ a magyar kormány. Az eddig mintegy 15 milliárd forintos népszavazási kampány minden egyes magyarországi lakosnak 1.515 forintjába került, ami bő hétszerese annak, amennyibe egy brit lakosnak került a teljes Brexit-kampány...

Az Átlátszó alkotmányjogászainak összesítése szerint a kormány mintegy 15 milliárd forintot költ a vasárnapi kvótanépszavazáshoz kapcsolódó kampányra, ez pedig több, mint amennyit a britek összesen költöttek a Brexit-kampányban.

A 64,1 millió lakosú Nagy-Britanniában ugyanis 33 millió fontot, vagyis 13,2 milliárd forintot költöttek el a Brexit-szavazással kapcsolatos kommunikációs kiadásokra a kilépéspárti és a maradáspárti politikusok és civil szervezetek ÖSSZESEN.

Ráadásul Magyarország lakossága 9,9 millió fő, Nagy-Britanniáé pedig 64,1 millió fő, vagyis egy magyar lakosra sokkal nagyobb kampánykiadás jut a kvóta miatt, mint egy britre jutott a Brexit miatt.

A 15 milliárd forintos kvótakampány egy magyar lakosra jutó összege 1.515 forint.

A 13,2 milliárd forintos Brexit-kampány egy brit lakosra jutó összege 206 forint.

Vagyis egy magyar lakosnak 7,3-szor annyiba kerül a kvótakampány, mint egy brit lakosnak került a Brexit-kampány...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNNAK IGAZA VAN: VAN TÉTJE A SZAVAZÁSNAK

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnyathy Béla
2016.09.30.


Most hogy Orbán Viktor is végignyilatkozta az összes lakáj- és szennymédiát, amelyet az utóbbi években megvásároltak a cimborái, már az önnön inváziójukól sokkot kapott poloskák is tudják, van tétje a vasárnapi rendezvénynek. Persze nem az, hogy akkor gyönnek-e a migráncsok vagy se, mert ha gyönniük kell, akkor Viktor azt úgy sem fogja tudni megakadályozni, ha keresztbe fekszik az összes határátkelőn egyszerre.

Minden kampányra azt szoktuk mondani, hogy na ez most már tökre más, mint a korábbiak, s természetesen ezt a fantasztikusan fantáziadús mondatot most is elő lehet rántani. Mert hát ugye, rögtön itt vannak a kutyák, akiket itt a Mentálison azonnal bejuttatnánk a Parlamentbe valamilyen Savanyújóska helyére. De van más is, ami eddig nem volt jellemző, vagy legalábbis nem ennyire nyíltan. Mert ugye bárki hazudohzat és uszíthat, ha ezt otthon, a négy fal között teszi, de most már nem csak ott teszik.

Soha ennyire alávalóan undorító kommunikációval nem találkoztam még, mint ami a migráncsos népszavaszásnál tapasztalható volt. Az már szinte pehelyhihi, hogy a tutttta? plakátokon szimpla hazugságok voltak, mert hát ugyanezt a Brexites demagóg angolok is megcsinálták, csak ők a hepaj végén beismerték, hogy nem bontották ki az igazság minden részletét.

A kutyák plakátják a babahajú belvárosi polginéni a közmunkásokkal szedette le, és még annyira ostoba is az a nő, hogy ezt el is ismerte. A Nemezti Választási Bizottság egyik tagjának véleménye szerint bizonyos hangok eltüntetése teljesen rendben van, ha az a hang túlságosan, bocs szélsőségesen liberális nézetet képvisel. Más szerint meg nem lehet röhögtetéssel kampányolni. Kocsis Máté szerint viszont tök rendben van, ha kormánytisztviselők munkaidőben a Fidesz által osztogatott itiner alapján és Fidesz által osztogatott telefonon buzdítják a lakosságot a nem szavazatra. Mindeközben pedig anyámhoz este kilenckor csenget be két spinkó, hogy ők csak érdeklődnek, elmegy-e szavazni. Szerencsére anyám hithű Fidesz-gyűlölő, úgyhogy rájuk csapta az ajtót, mondván kurvára semmi közük nincs hozzá...

ITT OLVASHATÓ