2021. november 19., péntek

TÁMAD AZ ÚJABB JÁRVÁNYHULLÁM: KEMENESI GÁBOR, VIROLÓGUS / A FRIDERIKUSZ PODCAST 30. ADÁSA

FRIDERIKUSZPODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2021.11.18.A napokban jelent meg Barát József, újságíró és Kemenesi Gábor, virológus VÍRUSVADÁSZAT című kötete, amely a két ember 13 héten át tartott beszélgetését rögzíti egyrészt a koronavírus-járványról, másrészt a vírus terjedésének 2020. évi eseményeiről. 

A mai Friderikusz Podcastba a szerzők egyikét, Kemenesi Gábor kutatót azért hívtuk meg, hogy most, amikor csúcsra járni látszik a járvány negyedik hulláma is, sorra vegyük a legfontosabb kérdéseket, például, hogy a világon 5 millió halálos áldozat mellett miért tekinti a kutató szerencsésnek, hogy "csak" így alakultak a történtek, vagy hogy beszéljünk az évek óta tartó többszörös félretájékoztatásról, a tudósok elitizmusáról és bizonytalanságának folyamatos leplezéséről, továbbá a vírus-szkeptikusokról, a vírus kétes eredetéről és a még mindig nem túl biztató jövőről.

AUSZTRIA BEZÁR, DE AZ EGÉSZ RÉGIÓBAN EGYRE ROSSZABB A JÁRVÁNYHELYZET

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.11.19.


Az elmúlt héten tovább rosszabbodott a járványhelyzet a visegrádi régióban, a fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga minden országban meredeken emelkedett. Igaz, nem tartozik az országcsoporthoz Ausztria, a szomszédos ország példája mégis figyelemreméltó: az osztrák esetszám már közel kétszerese a nagyjából egy éve regisztrált csúcsnak, így a szövetségi kancellár a teljes lezárás és a védőoltások kötelezővé tétele mellett döntött.

A halálozási adatok alapján ugyanakkor némi meglepetésre is okot adhat az oltott és oltatlan lakosságot egyaránt érintő szigorú osztrák intézkedés. E mutató hétnapos mozgóátlaga tavaly karácsony előtt futott fel az eddigi legmagasabb szintre, aminek mostanában a harmadát regisztrálták az osztrák hatóságok. Ehhez képest Magyarországon a halálozási adat mostanra a tavaszi rekord ötven százalékáig emelkedett, és Szlovákiában is hasonlóan aránylik a mostani statisztika a korábbi csúcshoz. Csehországban és Lengyelországban egyelőre kedvezőbb a helyzet ebből a szempontból.

Az oltakozás ütemét nézve Csehországban érzékelhető némi javulás a régióban. Érdemes megfigyelni továbbá az uniós átlagtól szintén elmaradó Ausztria görbéjét is, amely szintén valamelyest meredekebbé vált a közelmúltban. Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában a teljes oltási soron átesettek aránya azonban továbbra is csak apró lépésekben növekszik...

MEGJÖTT A DELTA PLUSZ! MI AZ A DELTA PLUSZ?

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.11.19.„A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen a delta variáns dominál Magyarországon, hazánkban is. Sőt, delta plusz variánst is tudtunk már kimutatni”


mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, mintegy mellékesen bejelentve a delta plusz megérkezését egy szerdai videóban, amelyben a jövő heti oltási akcióhét felvezetéseként a védőoltások fontosságáról beszélt.

De mi az a delta plusz, mit kell róla tudni, mennyire veszélyes, és miért érdekes egyáltalán ez az egész? Előfordulhat-e, hogy már eddig is terjedt az országban? Ebben a gyorstalpalóban röviden végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat.

Már megint egy mutáns?!

Igen, hiszen a világjárványt okozó koronavírus – más vírusokhoz hasonlóan – folyamatosan mutálódik, ezzel újabb és újabb variánsok jönnek létre. A legtöbbjük nem érdemel különösebb figyelmet, de némelyik egy-egy új mutációval olyan tulajdonságokra tesz szert, amelyekkel nagyot lendíthet a járványon, illetve nehezítheti a védekezést. Ilyen volt a tavaszi harmadik hullámot okozó alfa (leánykori nevén brit) variáns, illetve a világszerte a negyedik hullámot tüzelő delta.

Arról, hogy hogyan és miért alakulnak ki új variánsok, és mit lehet ez ellen tenni, ebből a korábbi videónkból tudhat meg minden fontosat:...


VÁSÁRHELYI MÁRIA: ORBÁNÉK JÁRVÁNYKEZELÉSE BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉGRE VONÁST IS INDOKOLHAT

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV / NÉMETH PÉTER
2021.11.19.


„Ha itt tényleg lesz rendszerváltás, akkor az Orbán-kormánynak nagyon sok mindenért felelnie kell. Nem csak az ellopott vagyonért, de az elrontott járványkezelésért is, ami szerintem büntetőjogi felelősséget is indokolhat" – mondta Vásárhelyi Mária, szociológus a Klikktv Mélyvíz című műsorában.

KEMÉNYEBB INTÉZKEDÉSEKKEL TALÁN NYUGODTABBÁ LEHETETT VOLNA TENNI AZ ÜNNEPEKET

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.19.


„Elkésett, nem eléggé kemény intézkedéseket hozott a kormány, ezzel azt kockáztatta, hogy viszonylag nyugalomban telhessenek az év végi ünnepek – az osztrákok pont azért szigorítottak, hogy a járvány csúcsa az év végi ünnepekre lecsengjen” – adott gyorsértékelést a kormány által tegnap hozott szigorításokról Falus Ferenc. Jelen helyzetben a magyarországi lépések hatása olyan lesz, mint halottnak a csók. A korábbi országos tiszti főorvos szerint az egészségügyi dolgozók számára elrendelt felmondási tilalomnak borzasztó hatásai lesznek. A hétfőn kezdődő oltási akcióhét kapcsán felhívta a figyelmet a legszigorúbb távolságtartás és maszkviselés betartására, ellenkező esetben – mint mondta – rengetegen megfertőződhetnek...

MIVEL OLTJÁK MAJD A GYEREKEKET, HA ELFOGY A PFIZER ÉS NEM JÖN ÚJ SZÁLLÍTMÁNY?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.11.19.


Durván 1,1 millió adag Pfizer vakcinára lesz szükség Magyarországon ahhoz, hogy minden 5-11 éves gyereket beoltsanak. Kérdés, hogy lesz-e elég oltóanyag, ha a gyártó céggel a magyar kormány csak 10,8 millió adagra kötött szerződést, a jövő héten pedig az utolsó 240 ezer dózis is beérkezik az országba? Ennek a korosztálynak más koronavírus-ellenes vakcinát még sehol a világon nem hagytak jóvá. Számítások szerint, a jövő heti szállítmánnyal együtt összesen mintegy 3,75 millió adag lesz a magyar raktárakban, ám ebből kell majd megoldani az oltást még fel nem vett 12-17 évesek védelmét éppen úgy, mint a 18+ korosztály harmadik oltását is azoknál, akiknek mRNS-vakcinát kell kapniuk. Ez praktikusan a Pfizert jelenti, hiszen Moderna vélhetően már csak nyomokban található a magyar raktárakban, annak a szállítmányait már tavasszal visszamondta a kormány
.

A Portfolio cikke nyomán az egész magyar – független – sajtó megírta, vélhetően a jövő heti lesz az utolsó Pfizer-szállítmány Magyarországra. Ugyanis a Pfizer-BioNTech által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból összesen 10,874 millió adagot kötöttünk le az Európai Unió közös – kedvező feltételű – beszerzésének terhére és ez a jövő heti szállítmánnyal teljesülni fog. Ugyanakkor Orbánék nem kötöttek új szerződést a jövő évi szállításokra, így továbbiakra nem lehet számítani.

Az ECDC európai járványmegelőzési és ellenőrzési központ adatai szerint 6,728 millió adag Pfizert használtak fel eddig nálunk, a többi raktárban van. Ez összesen 3,4 millió adag lehet (illetve pár százezerrel még kevesebb is, mivel volt, amikor Pfizert ajándékozgattunk más országoknak, például májusban a cseheknek)...

VLAGYIMIR PUTYIN BARÁTSÁGRENDDEL TÜNTETTE KI SZIJJÁRTÓ PÉTERT – LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.11.19.


Same is in russian


Itt elolvasható oroszul.


A bíróság szerint nyilvánosságra kell hozni a visszatartott kórházi járványadatokat

A kormányinfón tegnap Gulyás a szombathelyi polgármestert cinkelte, aki információhoz szeretett volna jutni a helyi kórháztól… Gulyás szerint Hende Csaba a példakép, aki ahelyett, hogy mitugrászkodna, beállt önkéntes ápolónak.

Németországban a kórházak leterheltsége alapján szigorítanak

A korlátozások szigorításának, javuló járványhelyzet esetén lazításának, alapja az úgynevezett hospitalizációs ráta, amely azt mutatja meg, hogy a megelőző hét napon százezer lakosonként mennyien kerültek kórházba az új típusú koronavírus okozta betegséggel.

Miért fertőződik meg több magyar oltott, mint amerikai?


A friss adatok sincsenek vakcinatípusokra lebontva, de a fentiek alapján az alacsonyabb magyarországi vakcinahatékonyság oka a többi oltóanyag gyengébb teljesítményében keresendő. Nagy szükség lenne arra, hogy vakcinatípusokra lebontva is megismerhetők legyenek a magyarországi adatok, szakmailag értelmezhető módon.

Mandátumok sorsa dőlhet el azzal a kiskapuval, amit most a kormány kinyitott

Járványban a választást is halaszhatják, de aligha fogják.

Egymilliót fizettek egy olyan képzésért, amire nincs is engedélye a Testnevelési Egyetemnek


Mindez különösen ironikus attól az egyetemtől, ahol úgy lett rektor Mocsai Lajos kézilabdaedző, hogy egy törvénymódosításnak köszönhetően doktori fokozatra sem volt szüksége ehhez, elég volt egy olimpiai érem.

Mészáros Lőrinc 416 ezer forintos Louis Vuitton bakancsban és testhezálló bőrdzsekiben adott át egy terepjáró mentőautót

“Mészáros Lőrinc kezet fogott a mentőkkel”. “Mészáros Lőrinc még a mentőkutyákkal is barátkozott”.

Semjén Zsolt mossa kezeit a Kövér László kabinetfőnöke által használt villa kapcsán

Kocsis-Cake Olivio többek közt arra volt kíváncsi a házelnöknél, összeegyeztethetőnek tartja-e a nemzetpolitikai célkitűzésekkel azt, ha az erre szánt pénzekből saját és baráti használatra villát vásárolnak a kormányhoz igen közel álló körök.

Mostantól online is kitölthető a “Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay!” petíció

Hollik szerint Márki-Zay Péter lebontaná a határkerítést. Úgy tűnik, a fideszes politikusnak elkerülte figyelmét, hogy Márki-Zay Péter épp csütörtökön a röszkei határállomáson járt, ahol kijelentette, hogy a határkerítés egy kormányváltás esetén is marad.

A magyar állami média vezetői BBC-sztenderdeket követő magyar közmédiáról beszéltek az ENSZ jelentéstevőjének

Irene Khan, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó ENSZ különleges jelentéstevő bizonyára volt olyan udvarias, és nem röhögte el magát…

Megfosztották mentelmi jogától Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt


A mentelmi jog elvételét az Osztrák Néppárt (ÖVP) és maga Sebastian Kurz is támogatta arra hivatkozva, a vádakat a lehető leggyorsabban tisztázhassák.

ORBÁN TÜSKEKÉNT FOGJA SZÚRNI BRÜSSZELT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.11.19.


Paul Nuttal (Russia Today) szerint Magyarország - számos más tagállammal együtt - egy napon majd távozik az EU-ból. – Kárpáti János lapszemléje.


Politico című amerikai portál európai kiadása ismerteti a Verisk Maplecroft kockázatelemző cég friss emberi jogi jelentését, amely szerint az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően az elmúlt négy év során Lengyelországban romlott a világon a legnagyobb mértékben a helyzet. Az áttekintés összesen 45 ország esetében mutat ki romlást 2017-tel összevetve. Ezekben az országokban - Lengyelország mellett például Kínában, a Cseh Köztársaságban, Oroszországban, vagy éppenséggel Svájcban - a kormányok a korábbinál erőteljesebb befolyást gyakorolnak a bíróságokra, ami aláássa a polgári jogokat, valamint a vállalkozások szemszögéből nézve rontja az igazságszolgáltatás előtti esélyegyenlőséget.

A jelentés szerint a törékeny és visszaszoruló lengyel demokrácia mutatta a viszonyok legmeredekebb romlását, és Lengyelország a bírói függetlenség szempontjából átvette Magyarországtól az EU-n belül a legrosszabbul teljesítő ország szerepét. A Jog és Igazságosság elnevezésű kormányzó párt reformjai növelik a politikai beavatkozás kockázatát a bírák kiválasztása során, a lengyel alkotmánybíróság minapi ítélete pedig, amely elvetette az EU-jog elsőbbségét, súlyos és közvetlen fenyegetést jelent az unión belüli jogrend uralmára nézve - olvasható a Verisk Maplecroft megállapításai között.

A helyzet romlását mutató országok közt két további európai állam, Svájc és a Cseh Köztársaság esetében a dokumentum alacsony fokú kockázatról tesz említést. Csehországnál azt rója fel, hogy lecserélték az igazságügyi minisztert, miután a rendőrség csalás miatt vizsgálatot indított az akkori miniszterelnök, Andrej Babiš ellen.

A Politico cikke ugyan nem részletezi, de Svájcot illetően azt teszi szóvá a jelentés, hogy 2019-ben a Svájci Néppárt nem volt hajlandó újraválasztani tisztségében Yves Donzallaz legfelső bírósági bírót, mert az a párt álláspontja ellen szavazott az UBS bankház adatainak adóelkerülés miatt nyomozó francia hatóságok számára történő átadásával kapcsolatban. Donzallazt aztán 2020-ban mégis újraválasztották, de ezt a megingást ennek ellenére jogállamisági kockázatként értékelték a Verisk Maplecroft elemzői.

Ezt a svájci vonatkozást azért idéztem magából a jelentésből, mert erős ellenérvet szolgáltat azokkal szemben, akik folyamatosan kettős mércéről, a kelet-közép-európai országok hátrányos elbírálásáról beszélnek a különböző elmarasztaló értékelésekkel kapcsolatban.

Most pedig koronavírus-téma, röviden. Markus Söder bajor miniszterelnök kormánya tegnap este gyakorlatilag lezárással felérő intézkedésekről döntött a be nem oltottakat illetően - írja a Der Spiegel. Söder úgy fogalmazott, hogy hullámtörőre van szükség a járvány által nagyon súlyosan érintett Bajorországban. Az intézkedéseket a jövő hét elején viszik a tartományi parlament elé, és legkésőbb a jövő hét közepén már életbe is akarják léptetni.

Végül arról, hogy az RT - Russia Today - című angol nyelvű orosz állami hírportál egyik friss véleménycikke szerint ha Magyarország benn marad az Európai Unióban, az több problémával jár, mint ha kilép. A szerző Paul Nuttal brit történész, aki 2009 és 2019 között európai parlamenti képviselő volt, de idővel a Brexit, az EU-ból való brit távozás egyik vezető propagandistája lett.

Nuttal azt írja, ő maga nem biztos abban, hogy az EU-t meg lehet menteni hosszú távon, mert a problémák sokasodnak, és Brüsszel a jelek szerint állandóan tűzoltással próbálkozik, legyen szó akár a COVID-járványról, akár a lengyel-belarusz határnál keletkezett migránsügyről, akár az Egyesült Királysággal a Brexit ügyében vívott szüntelen csatákról. Miként is akarja Orbán Viktor megreformálni az EU-t? - teszi fel a kérdést a Russia Today vendégszerzője , és kifejti, hogy a magyar miniszterelnök meg akarja őrizni a nemzetállamok szuverenitását, be akarja szüntetni a további integrációt, egyszóval arra törekszik, hogy az EU kevésbé avatkozzon bele országa ügyeibe. Ez azonban az EU-val való közvetlen ütközési pálya - állapítja meg, hiszen az uniónak eredendő célja a tagállamok integrációja.

Paul Nuttal szerint Magyarország - számos más tagállammal együtt - egy napon majd távozik az EU-ból, rövid- és középtávon azonban Orbán tüskeként fogja szúrni Brüsszelt, és tovább dühíti a nyugat-európai tagállamok liberális vezetőit.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

LASSAN BÚCSÚZHATUNK A PFIZERTŐL - AZ UTOLSÓ ELŐTTI SZÁLLÍTMÁNY ÉRKEZHETETT MAGYARORSZÁGRA

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.11.16.


A héten újabb, több mint 240 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez már a 48. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 10,6 millió adagot - derül ki a Pfizer közleményéből.


A Pfizer és a BioNTech a jelenlegi előrejelzések szerint 2021 végéig akár 3 milliárd adag COVID-19 vakcinát gyárt és szállít világszerte. Mostanáig több mint 2,6 milliárd adag oltóanyagot juttattak el a világ több mint 152 országába vagy területére.

Magyarország vonatkozásában a Pfizer tíz hónapja szállítja heti rendszerességgel a COVID-19 elleni védekezést támogató vakcináját az oltópontokra.

- Az első negyedévben több, mint 1,5 millió adag,

- a második negyedévben, jelentősen megnövelve a dózisok számát, több, mint 4,6 millió adag,

- a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba.

A fenti számok azért is érdekesek, mivel a Pfizerrel kötött szerződés értelmében a vállalat összesen 10,874 millió adag vakcinát szállít le Magyarországra, ebből a mostani közlemény szerint már teljesült több mint 10,6 millió.

MIVEL A CÉG HETI SZINTEN 240 EZER KÖRÜLI ADAGOT SZÁLLÍT LE, VÉLHETŐEN A JÖVŐ HETI LESZ AZ UTOLSÓ PFIZER-SZÁLLÍTMÁNY MAGYARORSZÁGRA, A KORMÁNY UGYANIS NEM KÖTÖTT ÚJ SZERZŐDÉST A JÖVŐ ÉVI SZÁLLÍTÁSOKRA...

KATI NÉNI INTELMEI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.11.19.


Örvendezett módfelett tegnap Novák Kati néni családügyi ablakpucoló mind a magyari fiatalok bősége felett, hogy elengedi nekik a gazda a tizedet ezentúl. Hogy nem adóznak ők, és élhetnek, mint Márton Hevesen, ha akarnak. De ki a rosseb tudja, hogy a magyari fiatalok mit is óhajtanak igazán, milyen dévaj életet, hedonizmust meg romkocsmát, csajokat, ilyenek. Novák Kati néni rég volt fiatal, nem emlékszik ő semmire, csak úgy tesz. Novák Kati nénit fölzabálta a rendszer, vagy ő maga az, ami fölzabál. Erre is juthatunk, ha látjuk, hogy amikor bejelenti csillogó szemekkel – akárha az ő érdeme volna –, miszerint a huszonöt év alattiak az új esztendőben nem fizetnek személyes jövedelemadót, akkor legott neki is lát tanácsokat adni.

Intelmeket mintegy, hogy a panelproli mit tegyen az állam által neki juttatott jótéteménnyel. Nem, hogy futszalad a keresztény magyari fiatal, és elissza a fölös pénzét vagy rollert vesz, ami régi vágya neki. A keresztény magyari fiatalnak az állam által tetszőn kell felhasználni a pénzt, amit állítólag tőle kap, mert Novák Kati néni, úgy is, mint családügyi ablakpucoló fölemeli intőn az ujját, és azt mondja a fiatalnak: “Arra szeretnénk biztatni a fiatalokat, hogy dolgozzanak, minél többet tegyenek félre, hogy amikor családalapításra kerül a sor, erre és a családtámogatásokra támaszkodva tudják elkezdeni valakivel a közös életüket” – És ha nem? Ha nem akarok én közös életet senkivel, hanem csak malmozni az ujjaimmal?

Fütyörészni, szórni a pénzt vagy koldust etetni belőle netán? Vannak ilyenek, de, hogy Kati nénit fölzabálta az idő és a rendszer, kitetszik mindabból, hogy a horizontja megrekedt a konyhán a kirántott hús fölött, a szaros pelusnál – vö. ablakpucolás –, mint ami ténykedésekre a nemzetnek szüksége van csakis. Én nem vagyok fiatal, ilyképp kedvezményezett és az államtól tenyészállatnak remélt organizmus, ámde lehetnék, és akkor én erősen kikérném magamnak Kati néni intelmeit, hogy ahogyan azt sem szeretem, ha a bugyogómban matat, azt szintúgy kiváltképp nem, ha a pénztárcámban vagy a fejemben, a gondolataimban. És szívesen mondanám neki, cseszd meg a pénzedet kisanyám, pucolgasd az ablakodat magadnak.

Másrészről azt is tudnám, hogy mindez a dörgölőzés hozzám a pénztárcámon keresztül csak választási, osztogató furmány, hogy ez sem örökös kegy. Mert majd később, ha Novák Kati néni pártja győz, és a számok nem úgy alakulnak, minden visszacsinálódik, mégpedig azért, mert pillanatnyi hatalmi kényszerek alapján vezetik az országot, víziójuk a jövőről nincs, oda szórják a pénzt, ahonnan szavazatot remélnek. És ezen a ponton föl is horgadok, de most már nem képzelt, hanem a valós magam, hogy én meg akkor dögöljek meg, mert sem nyugdíjas nem vagyok, a gyerekeim már kirepültek, így azt vonom le mindezekből az üzenetekből, hogy rám ebben az országban szükség nincsen egyáltalán. És még sok másokra sem.

Ilyen országra viszont nekem sincs semennyire, és ez nem panasz, hanem tényközlés, mert rosszul érzem magam benne. És mégsem megyek el belőle, mert ez a hazám. ..