2017. március 28., kedd

A JÓTÉKONYKODÁS MELLETT A HAVEROKNAK IS BŐVEN JUT A SZERENCSEJÁTÉKOS TÁMOGATÁSOKBÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.03.28.


Kórházak, iskolák, önkormányzatok és különböző nemes célok támogatásának hátterében fideszes haveri körök is pénzt zsebelnek be a Szerencsejáték Zrt. leányvállalkozása által kiosztható összegből. Végignéztük, hogy tavaly és tavalyelőtt hogyan alakultak a támogatások, amelyek közül most néhány érdekesebbet mutatunk be. Első rész.

A Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. intézi három éve 2014 a Szerencsejáték Zrt. által kiosztott támogatásokat és szponzorációkat. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ezekből mely szervezetek és cégek részesültek 2015-ben és 2016-ban, ezért közérdekű adatigényléssel kikértük a kft.-től a polgári jogi szerződések listáját.

2015-ben a Szerencsejáték Zrt. az árbevétel 0,75 százalékát szánja adományozásra és szponzorációra – mint az a cég honlapján olvasható. Hogy 2016-ban ez az arány változott-e, nem tudni, mert erre vonatkozóan nem található információ.

Az Index 2015-ben foglalkozott az állami cég adakozásáról, és a cikkben megemlítették, hogy nem derül ki, milyen szempontok alapján döntik el a Szerencsejátéknál, kinek, mennyit adnak, mert a támogatási szabályzat nem elérhető a honlapon. Nos, a helyzet a mai napig sem változott.

Támogatásra egyébként magánszemélyek nem pályázhatnak; a nonprofit service kft. ad pénzt művészeti, kulturális és sport tevékenységre, illetve szociális célokra. Így tavaly az „Új Színházért” Alapítvány 15 millió forintot kapott a Szerencsejáték Nonprofit Kft.-től, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület pedig 30 millió forintos támogatásban részesült, ugyanúgy, mint 2015-ben.

A BVC Tanácsadó Kft. 2015-ben az állami cégtől 4 millió forinthoz jutott. Abban az évben a társaság árbevétele 4,7 millió forint lett, így annak nagy részét a Szerencsejátéknak köszönhette.

A kft. ellen – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – 9 végrehajtás van folyamatban, tulajdonosa Kósa Margó, akinek másik érdekeltsége, a Budavári Consulting Kft. a Prekomment Stratégiai Kft.-vel közösen elnyerte 2014 végén a Várkert Bazár fejlesztésének kommunikációjára kiírt tendert 23,9 millió forintért. A Budavár Consultinggal szemben 3 bírósági végrehajtás folyik és 5 üggyel kapcsolatban kérték a tag vagyoni részesedésének lefoglalását.

A KDNP-hez kötődő Familiare Társadalomszervező Központ, amely a csaladhalo.hu-t adja ki, 2015-ben, 2 millió forintot kapott. Ugyanakkor a birosag.hu oldalon a civil szervezetek nyilvántartásában sem ezzel a névvel, sem az interneten megtalálható adószámmal sem található a szervezet. Cím alapján a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontját dobja ki az internet.
Felhívtuk őket, de semmit sem tudtak a Familiare-ról. Ezek után írtunk a csaladhalo.hu-nak, és kértük, hogy adják meg, hogy a szervezetnél kit, milyen telefonszámon tudunk elérni, de eddig nem reagáltak. A Családháló Alapítvány is szerepel egyébként a támogatottak között, 2015-ben 8 millió forintot kaptak...

NYÍLT LEVÉL MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK KÖZMUNKA ÜGYBEN

KMK - KÖZMUNKÁSOK, MUNKANÉLKÜLIEK, KITASZÍTOTTAK BLOGJA
GÉPNARANCS BLOG
Szerző: KMK
2017.03.25. és 28.


...Ha mindenképp a közfoglalkoztatás leépítésében gondolkodnak, akkor a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a jelenlegi közfoglalkoztatási munkahelyeket alakítanák át "normál munkaerőpiacosra" Ugyanis ahol intézményekben, vállalatoknál, vállalkozásoknál, erdészeteknél, vízügynél, stb. közmunkásokat foglalkoztatnak, ott igazoltan szükség van munkáskézre. Nem a közfoglalkoztatást kellene Önöknek teljes költséggel finanszírozni, hanem ugyanezzel az összeggel kellene támogatni a jelenlegi foglalkoztatókat, ösztönözni kellene és lehetne ezzel normál munkaerő alkalmazását. A munkaadók jó ideje komoly takarékoskodási lehetőséget fedeztek fel a közfoglalkoztatott alkalmazásában. Sok területen a foglalkoztatottak fele már közmunkás. Nem lehet kimondani, hogy az ország egyes területein nincs betölthető munkahely, ahol intézményi, vállalati, mezőgazdasági közmunkások dolgoznak, ott az ő munkaerejükre szükség van. Ha nem lennének ingyenesen alkalmazható emberek, nem állnának a foglalkoztatók rendelkezésére, akkor előbb-utóbb kénytelenek lennének normál munkaerővel helyettesíteni őket. Tehát bizonyos helyeken épp a közfoglalkoztatási program szabja gátját a normál foglalkoztatásnak. Ezt egy tollvonással fel lehetne számolni az eddigi közfoglalkoztatotti jogviszonyban alkalmazott munkavállalók státuszba vételének eleinte nagymértékű, majd fokozatosan csökkenő támogatásával.

Önök 3 hónapos várakozási időt határoztak meg a közfoglalkoztatási programba való bevonáshoz azok számára, akik esetleg elhelyezhetők az elsődleges munkaerőpiacon, illetve akik szakmunkás végzettséggel rendelkeznek. A közfoglalkoztatott nem véletlenül dolgozik a közmunkaprogramban. Az emberek nagy részének ha lenne reális lehetősége máshol, lényegesen jobb fizetésért elhelyezkedni, örömmel megtenné. A közfoglalkoztatottak nagy százaléka vagy túl fiatal, vagy túl idős a normál munkavállaláshoz, és ha ezekbe a kategóriákba tartozik, akkor a szakmai végzettség sem sokat számít. Abban az esetben, ha a munkavállaló betöltötte az 50 évet nagy eséllyel szakmái is elavultnak számítanak, de legalábbis a munkáltatók úgy tekintenek rá.

A piaci igényeket kielégítő munkaerőközvetítést úgy lehetne megerősíteni - mint ahogy terveikben is szerepel - hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ezen túl valódi munkaerőközvetítőként működne, nem pedig lényegében közmunka közvetítőként. És tevékenységük közé tartozna nem csak a képzések irányítása, levezetése, munkanélkülieknek munka lehetőség felkínálása, hanem a közfoglalkoztatottakkal is a kapcsolattartás, tényleges segítséget nyújtva az álláskeresésnél. Mivel sok közfoglalkoztatottnak sem ideje, sem lehetősége nincs munkát keresni, ez óriási lehetőség lehetne számukra.És kedvező lenne az Állam számára is, hisz végre valóban lenne remény az ország Dunán inneni területén is a közmunka programból való könnyebb kilépésre.

A közfoglalkoztatásra épülő képzési programoknak a majdani igényeknek megfelelő normál szakmai végzettséget kell biztosítania. A jelenlegi "gyorstalpalós", rész szakterületes képzések nem visznek előre.

A versenyszférában - valamilyen oknál fogva - elhelyezkedni tudók számára a közfoglalkoztatásra továbbra is szükség van. Viszont tényleges munkára van szükség minden területen, normál bérért. Ugyanis a jelenlegi közfoglalkoztatotti bérezés csak a munka "megútálásra" jó, ösztönzésre alkalmatlan. Meg kell szüntetni a munkavállalói jogokban jelenleg fellelhető negativ megkülönböztetést. A közfoglalkoztatás egyes területeken ne magasabb összegű segélyezésként működjék, hanem valódi munkát adjon, legalább minimálbérért. Amennyiben a közfoglalkoztatott mentális, vagy fizikai oknál fogva alkalmatlan a teljes munkaidős foglalkoztatásra, úgy számára rész munkaidős tevékenységet biztosítsanak ugyanolyan feltételekkel - jogokkal, és kötelzettségekkel - mint minden munkavállalónál elvárható.

Mezőgazdasági tevékenységben is csak normál minimálbérért legyen foglalkoztatható a közmunkás. A mezőgazdasági munka az egyik legnehezebb fizikai tevékenység. Embertelen felfogás az, hogy állampolgárok tízezrei dolgozzanak fillérekért az idő viszontagságainak kitéve kemény fizikai munkásként, holott ugyanaz a munkáltató, akinél tevékenykednek közfoglalkoztatott híján minimum a dupláját fizeti ki napszámként a nála tevékenykedőknek.

Közfoglalkoztatásnál nem jó módszer az, hogy maga a foglalkoztató lényegében semmivel nem járul hozzá dolgozója béréhez, járulékaihoz, azt lényegében teljes egészében az állam állja. Így a munkáltató nem feltétlenül érdekelt normál munka kiadásában, ellenőrzésében, sem ösztönzésben, sem lényegi kapcsolattartásban. Valójában - ha már egyből támogatatlan munkahelyet nem tudnak létrehozni - inkább nagy mértékben támogatott normál munkahelyekre lenne szükség közfoglalkoztatás helyett. A közfoglalkoztatás lehetőségét csak és kizárólag azoknak a munkavállalóknak, munkanélkülieknek kellene fenntartani, akiknek más lehetőségük nincs képezhetetlenségük, vagy más akadályoztatásuk miatt. Ez a módszer mind az Államnak, mind a munkavállalónak, és mind a munkaadónak kedvezőbb lenne. Bár utóbbinak innentől kiadása is lenne a foglalkoztatással kapcsolatban, viszont stabil munkásai lennének, és jobb munkahelyi légkört tudna kialakítani, ami a jó minőségű munkavégzés egyik legfontosabb feltétele.

Legyenek szívesek megvizsgálni a régi Start-kártya program folytatásának lehetőségét, ugyanis ez a módszer tényleges segítséget nyújtott a veszélyeztetett rétegek munkavállalásánál. A jelenlegi támogatás nem nyújt olyan lehetőséget, amely miatt a munkáltatók komolyan foglalkoznának a lehetőséggel, főleg az idősebb korosztály esetében...


MAGYARORSZÁG TÉNYLEG MINDENT ELKÖVET, HOGY NE LEGYÜNK SIKERESEK ÉS VERSENYKÉPESEK?

IFL BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.03.28.


Már a Fidesz multikkal szembeni tervezeténél is vakartam a fejemet. Versenyképesség szempontból elég érdekes hozzáállás, hogy a leghatékonyabban működő cégeket akarják megsarcolni (az egy főre jutó árbevélel maximumának megszabásával... tehát ahol egy munkavállalóra jut 70 millió árbevétel, azt bűntetni akarják szemben azzal, aki kevésbé hatékonyan 1 főre 25 millió árbevételt produkál). Szerencsére a baloldal sem kezeli jobban a helyzetet és még mindig a popularista megoldást választja, amivel a béka segge alatt akarja tartani a magyar termelékenységet.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette ki a szocialista politikus, hogy kell felosztani a gazdagokat: csalók és tisztességesek.
 • Előbbiekre a börtön és a vagyonelkobzás vár, ha az MSZP kerül hatalomra.
 • Utóbbiakra pedig különadó, amivel a havi bruttó 1,7 milliónál többet keresőket sújtanák. 
Popularizmus a köbön

Hiszem, hogy a politika mindig a társadalom kivetülése és a válasza. A politika szinte minden esetben keresi a popularista döntéseket és kerüli azokat, amikkel szembe menne mindazzal, ami az általános társadalmi felfogás. Ma pedig nagyon sok

negatív berögzülésünk van. Ilyen a gazdagokkal szembeni attitűd is.

Onnan indulunk, hogy az átlagos emberek mindenkit gazdagnak gondolnak, akik legalább egy nagyságrenddel többet keresnek náluk. A viszonyítási pont a minimálbér és átlagos jövedelem közötti vékonynak tűnő határ. Tehát a néphiedelem szerint, aki 2017-ben 150.000 forintot visz haza, az a becsületes átlag. Aki már 600.000 forintot keres, az már gazdag.

Gyakorlatilag kikopott a köztudatból és ezáltal a politikából a középréteg, akik az átlagnál jobban keresnek, de a gazdagokhoz képest szegények. ÉS ezt a középréteget egyik jelentős politikai erő sem nagyon akarja felvállalni. Inkább erősítik azt a hitet, hogy a mai 150.000 forintos jövedelem a normális és 1M forint körül keresni ördögtől való, csaló dolog, egy gazdagi hóbort.

Ebbe kapaszkodik az MSZP ezek szerint, akik szerint nettó 1M forint= gazdagság...

MÉLYBEN A VILÁGPIACI ÁRAK, NA DE, HOL MARAD A REZSICSÖKKENTÉS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.28.A világpiaci árak mérséklődésével összhangban Európában jelentősen csökkent az importált gáz ára, ennek ellenére Magyarországon mégsem volt rezsicsökkentés az elmúlt években. Mint ismeretes, a magyar kormány még 2012-ben indított harcot az energiaszolgáltatók ellen, a rezsicsökkentés keretében pedig a hazai gázárak 25 százalékkal csökkentek. A rezsicsökkentés bejött a Fidesznek, mivel könnyen eladható történet volt a választások előtt. Az eredmény mindenki számára ismert, a kormánypárt tarolt a 2014-es választásokon. 

Az elmúlt években mégis nagy volt a hallgatás a kormány részéről, pedig a témát nem tolta félre a Fidesz. Az Európai Unió ellen többször is kikeltek a rezsiharc keretében, azonban a hazai árak mégsem követték le a világpiaci árak alakulását. 2016-ban Seszták Miklós azt nyilatkozta, hogy lesz rezsicsökkentés, ha a világpiaci energia árak kedvezően alakulnak, a rezsicsökkentés mégsem folytatódott. Az eddigi forgatókönyvek alapján azonban nem kizárt, hogy a Fidesz kivárásra játszik, és ha 2017 második felében is kedvezően alakulnak a világpiaci árak, akkor a választások előtti időszakra ismét bejelentenek egy újabb rezsicsökkentést...


TÉNYLEG SOK SZÁZEZRES ILYEN TÖMEG KELLENE?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.27.A portugáliai focikiküldöttek díszes vizsgálatáról sokan elmondták a véleményüket. Újat mondani nem is nagyon lehet. Azok, akik a "Cristiano homoszexuál!", illetve az "Utálunk szar Románia" rigmusok alatt vonultak, magukról állították ki a szegénységi bizonyítványt. A szellemit mindenképpen. Mert különben nem lehetnek olyan nagyon szegények. Talán elkeseredettek sem.

Ellentétben azzal, amit Föld S. Péter vélelmezettPortugál” című publicisztikájában. Mert az kétségtelen, hogy számosak lehetnek elkeseredve Magyarországon. Olyanok is, akik látástól vakulásig dolgoznak. S az említett írás ezen kitételével nem is nagyon lehet vitatkozni. Mármint akkor, ha az ember nem csak a kormányhivatalok kommunikációjában szereplő, nem egy esetben kozmetikázott statisztikákra hagyatkozik. De a zsákfalvak, a városok újra kialakuló szegénynegyedei lakóival ellentétben azok, akik megengedhették maguknak a portugál.magyar mérkőzés megközelítését, aligha a nyomorból szöktek oda egy kis ordibálásra. Mármint akkor, ha nem tételezzük fel: az utaztatásuk mások támogatásával valósult meg. Mert az utóbbi esetben az is nyilvánvalónak tűnne, hogy Magyarországon van egy olyan fizetőképes érdekkör, amelynek bármekkora befektetés megéri ezt a lisszaboni felvonulást. Útiköltséggel, ellátással, és talán napidíjjal...

ÍGY MOZOGNAK A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY MAGÁNREPÜLŐGÉPEI

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.03.28.Magyar lajstromjelű Beechjet kisrepülőgép tulajdonosa Tombor András titokzatos luxemburgi strómanjainak ottani cége. A gép magyar üzembentartója, a Fly-Coop szintén kötődik a Fideszhez, például ők helikoptereztették annak idején nyírségi lagziba Rogán Antalt. A HA-YFJ útjait egy ideje követjük az internetes járatfigyelőkön: a gép kvázi hetesbusz Brüsszelbe, illetve európai pénzügyi paradicsomokba, mint például Zürich vagy Luxembourg. A legkomolyabb magyar magángépet továbbra is az OTP üzemelteti, de egy oldschool alföldi olajos família is felbukkant a közlekedési hatóság lajstromnyilvántartásában.

Joelle Mamane és Marie-Laure Aflalo nevét nemrég említettük egy magyarországi médiafelvásárlás hátterét ismertető cikkünkben. A két luxemburgi befektető az igazgatója annak a Mangusta Invest SA-nak, amely beszállt Tombor András, volt miniszterelnökségi főtanácsadó vállalkozása mellé azt Atmedia reklámcégbe. Az Atmedia az Andy Vajna-féle TV2 egyik nagy beszállítója.

Az előzményekből fény derült Mamane-ék kalandos előéletére. Egyebek mellett arra, hogy mi köze az üzletasszonynak az angolai-orosz, dollármilliárdos összegű államadósság-botrányhoz, a francia politikai botrányhoz, az úgynevezett angolagate-hez, a korábbi lengyel kormány befolyása alatt álló médiabizniszekhez, illetve mit ügyködik újabban Mamane zsidó jótékony szervezetekben:

Fantomtulajdonosok Tombor András médiacégében: a Mandiner a következő befektetési célpont

A januártól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részeként működő egykori közlekedési hatóság honlapján még elérhető, 2016. decemberi állapotot tükröző repülőgéplajstrom-nyilvántartás adatai szerint Mamanééknek repülőgépük is van Magyarországon. A HA-YFJ lajstromjelű Beechjet 400-A hét utas szállítására alkalmas kisgép a luxembourgi Gekoq SA tulajdona.

A Gekoq igazgatói pedig Joelle Mamane, Marie-Laure Aflalo, illetve a magyar Rákosi Tamás...


SZÁMOZOTT UTCÁK - NINCSTELENSÉGBŐL A NYOMORBA VEZET AZ ÚT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Doros Judit
2017.03.28.


Nyolcvan olyan lakás eldózerolását kezdték meg tegnap a miskolci számozott utcákban, ahol szegény, zömmel roma családok élnek. Jogvédők szerint a nyomort nem számolják fel, csak a város szélére űzik, hogy ne legyen szem előtt.

"Ez egy genocídium. Népirtás. Falurombolás. Olyan ember rendelte el, aki maga is a kisebbségi létből érkezett, nagyváradi magyarként élt Romániában, s most Miskolc kereszténydemokrata polgármestere. Olyan kormány alatt üldözik el, s teszik földönfutóvá a négy-ötgyerekes szerencsétlen cigányokat, amely a család szentségéről papol. Szégyen" - mondja Váradi Gábor, Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, haragosan karba font kézzel, de szavait elnyomja a buldózer hangos zaja.

Omlanak a falak, száll a por.

Messziről a Bükk békés-zöld sziluettje rajzolódik ki, közelebbről betonpillérek emelkednek felfelé a darutornyok alatt. Épül az új diósgyőri stadion. Részben erre hivatkozva kezdték meg a régi vasgyári teleprész, az úgynevezett számozott utcák bontását: tavaly huszonegy házat tettek a földdel egyenlővé, tegnap pedig újabb nyolcvan eldózerolását kezdték el. Zömmel cigány családok élnek itt, a férfiak közül sokan korábban a kohászatnál dolgoztak. Kovács Attila is, aki hatvanévesen húszezer forintos járadékból kénytelen élni, mert "visszaszázalékolta" az orvosi bizottság, s nem jár neki a magasabb rokkantsági díj, sem az ingyenes gyógyszer. Utóbbit a szegénynegyedbe települt szerzetesnővérek váltják ki neki, ruhákat, s hetente egyszer friss kenyeret pedig a Máltai Szeretetszolgálat oszt. Ő maradna abban a házban, ahol leélte a fél életét, de sorsáról mások döntenek.

Miskolc vezetői láthatóan elszántak abban, hogy "kifüstölik" az utolsó roma családokat is a számozott utcákból. Ha nem is ezekkel a szavakkal, de a teljes telep megsemmisítéséről beszél Hubay György, a miskolci önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke is, aki kérésünkre többször megerősíti: mind a 231 itteni lakást elbontják majd. Köztük azt a harmincat is, amelyet szavai szerint a Máltai Szeretetszolgálat kapott meg, hogy a legsanyarúbb helyzetben lévőknek fedelet tudjon biztostani. Ezen maguk a máltaiak is láthatóan meglepődnek, két képviselőjük csendben nézi a bontást, s hallgatja, mit mond a város képviselője. Nem nyilatkoznak, annyit azonban kiderítünk: nekik is új információ, hogy a telepen egyetlen ház sem maradhat. Ez ellentmond annak a korábban hangoztatott indoknak, hogy a stadion parkolójának kialakításához három-négy utcát bontanak le az itteni tizenkettőből, a többi azonban maradhat. Azon pedig még inkább kikerekedik a szeretetszolgálat munkatárasinak szeme, hogy Hubay György harminc felújított lakásról beszél, hisz az elmúlt egy évben mindössze négy házat tettek lakhatóvá abból a pénzből, amit az önkormányzat a krízishelyzetben lévők megsegítésére szánt..."

VÁLASZT VÁRUNK A MINISZTÉRIUMTÓL AZ IGAZSÁGTALAN GYERMEKELVÉTELEK ÜGYÉBEN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM / Tabunyitogató blog
2017.03.27.


Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztere

Czibere Károly, Szociális ügyekért felelős államtitkár

Tisztelt miniszter úr, tisztelt államtitkár úr!

2016. szeptember 20-án a Társaság a Szabadságjogokért és A Város Mindenkié csoport átadott az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselőjének egy több, mint kétezer támogató aláírást tartalmazó petíciót és az ezzel összefüggő szakmai javaslatainkat a gyerekek anyagi okból történő kiemelésének törvénysértő gyakorlatával kapcsolatban. A petícióban bemutattuk, hogy a gyermekvédelmi rendszer jelenlegi formájában nem képes ellátni törvényi feladatát és a gyámhatóságok kiemelési gyakorlata statisztikai adatokkal alátámasztható módon hátrányosan megkülönbözteti a szegény és főként a roma családokat.


Évről évre egyre több gyerek nevelkedik állami gondoskodásban, a családjától távol. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon ma több mint 23 ezer gyerek él szakellátásban. Bár a törvény kifejezetten tiltja, a családok szétszakításának elsődleges oka (közvetlenül vagy közvetve) még mindig a családok szegénysége. A társadalom peremén élők körében aránytalanul sok a roma család, és a gyermekvédelemben dolgozók munkáját esetenként a romákkal szembeni előítéleteik is befolyásolják, így a cigány származású gyerekeket különösen sok esetben választják el a hatóságok a szüleiktől. Ezeket a problémákat jelen levél aláírói mellett számos nagymúltú szakmai szervezet jelezte az elmúlt hónapok során (többek között a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, az SOS Gyermekfalvak Magyarország és a Habitat for Humanity Magyarország).

A mindenkori kormánynak törvényi kötelessége, hogy “a gyermek családban történő nevelkedését segítő ellátást a gyermek és családja helyzetéhez, szükségleteihez igazodóan” biztosítsa (Gyvt. 2.§ (3)) és mindeközben tiszteletben kell tartania az egyenlő bánásmód követelményét (Gyvt. 3.§ (2))...

MIÉRT NEM DÖNTÜNK MINDIG RACIONÁLISAN?

ALAPBLOG
Szerző: APOLLO
2017.03.27.


A világ bonyolult. Mi, emberek csak még bonyolultabbá tesszük. Képesek vagyunk a megismerésére és átalakítására. Gyűlöljük a bizonytalanságot, amelynek leküz­désére készek vagyunk rengeteg időt és energiát nem sajnálva elméleteket gyár­tani, hogy az új tudással felvértezve a jövőben ne érhessen bennünket meglepe­tés. Majd meglepődünk, ha mégis ez történik.

A legnagyobb bizonytalanságot maga az ember okoz­za. De hogyan lehetne több mint 7 milliárd biológiai­lag különböző személy döntését előre jelezni? Sehogy! Ezek szerint nyugodtan hátradőlhetünk? Nyilván nem! A valóság megismerésére és a jövő előrejelzésé­re készített modelljeink rendszerint tökéletlenek, de a semminél még így is többet tudhatunk meg általuk. Az emberi elme korlátai nem teszik lehetővé, hogy minden lehetséges információt megfigyeljünk, feldolgozzunk, illetve ha ez mégis kivitelezhető lenne, akkor a modell válna túlságosan bonyolulttá ahhoz, hogy értelmezni tudjuk. Ebből kifolyólag egyszerűsí­tenünk kell, annak minden kellemes és kellemetlen következményét elfogadva. Az emberi diverzitást és az ebből fakadó bonyolultságot az elméletek egy egysé­ges emberkép kidolgozásával küszöbölik ki...

SZÁZ ÉV SZORONGÁS - MIÉRT ELLENSÉGEI A MAGYAR REZSIMEK AZ ORSZÁG FELZÁRKÓZÁSÁNAK?


INDEX.HU
Szerző: ORBÁN KRISZTIÁN (PUBLIUS HUNGARICUS)
2017.03.27.A magyar politika immáron száz éve akadályozza az ország felzárkózását. Szorongó, a túlélésükben bizonytalan rezsimek uralták az országot az elmúlt évszázadban, amelyek a következő rendszerváltástól való rettegésükben csak a saját uralmuk meghosszabbítására koncentráltak. Utóbbihoz viszont pénz kellett, nagyon sok pénz.

Csak körbe-körbe


A finanszírozást valamennyiük először a hazai vagyonok einstandjával, majd külföldi szponzorok bevonásával oldotta meg. Az einstand aláásta a fejlett országgá válás alapkövetelményét, a tulajdonbiztonságot, és végső soron bölcsőjében fojtotta meg az ország évszázados álmát, a nyugati felzárkózást. A gazdaságilag szintet lépni nem tudó, az erőforrásokat a saját fenntartására pazarló, így egyre kiszolgáltatottabb rezsim lejárati idejét végül a külső finanszírozó helyzete határozta meg. Amikor pedig megbukott az aktuális rezsim, jött egy rákövetkező, amelyik ismét ezt az utat járta végig, a szorongástól az einstandon és a függésen át a biztos bukásig.

Ebben a közegben a féltudású intellektuális buherálás nagyon is természetes reakció az elit tagjai részéről. Ezekben a rezsimekben ugyanis az önbecsülésen kívül semmi nem ösztönöz a nemzetközi színvonalú teljesítményre, a releváns tudás megszerzéséhez szükséges erőforrások viszont épp azok számára érhetők el könnyen, akiket nem az alkotás vágya hajt. A szorongó rezsimek és a féltudású elit így kölcsönösen újratermelik egymást. Előbbi lehúzza az utóbbit, amaz pedig intellektuális szürkeségében képtelen megakadályozni, hogy a következő rendszerváltás ismét csak szorongó berendezkedést hozzon létre...

A FIDESZ EZZEL AZ INTÉZKEDÉSSEL TENNÉ TELJESSÉ A DIKTATÚRÁT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalazs
2017.03.27.


Orbán emberei egyre többet és egyre komolyabb hangon beszélnek arról, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az Emberi Jogok Európai Egyezményéből. Ha ez megtörténne, akkor a Fidesz ezzel az intézkedéssel tenné teljessé az általa 7 éve rozsdás vasbetonnal alapozott alaptörvényre velejéig korrupt fideszes káderekkel felhúzott vakablakos, penészes falú, ruszki pottyantóssal felszerelt diktatúrát

Nem kell jogásznak lenni ahhoz, hogy megértsük milyen fontos dolgokat szabályoz alapjaiban a zavaros beszédű Kósa Lajos, és a rezzenéstelen arccal bármikor hazudni képes Kovács Zoltán által minden jel szerint szükségtelennek tartott, hazánkban 1993 óta érvényes Emberi Jogok Európai Egyezménye:
 • élethez való jog,
 • kínzás tilalma,
 • rabszolgaság és kényszermunka tilalma,
 • szabadsághoz és biztonsághoz való jog,
 • tisztességes tárgyaláshoz való jog,
 • büntetés kiszabásának tilalma törvényi rendelkezés nélkül,
 • magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog,
 • gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadság,
 • véleménynyilvánítás szabadsága,
 • gyülekezés és egyesülés szabadsága,
 • házasságkötéshez való jog,
 • hatékony jogorvoslathoz való jog,
 • megkülönböztetés tilalma,
 • joggal való visszaélés tilalma,
 • tulajdon védelme,
 • oktatáshoz való jog,
 • szabad választásokhoz való jog,
 • adósságokért való szabadságelvonás tilalma,
 • mozgásszabadság,
 • fellebbezéshez való jog büntetőügyekben,
 • kártalanításhoz való jog bírói hiba esetén,
 • kétszeres eljárás alá vonás vagy büntetés tilalma,
 • házastársak egyenjogúsága,
 • saját állampolgárok kiutasításának tilalma,
 • külföldiek kollektív kiutasításának tilalma,
 • külföldiek kiutasításának eljárási garanciái,
 • halálbüntetés eltörlése,
 • halálbüntetés háború idején.
Aki szerint ezeket az alapvető emberi jogokat nem kell betartani, az nem csak egy kártékony idióta, de a saját maga ellensége is, hiszen egy diktatúrában soha nem tudhatja senki, hogy mikor válik a rendszer célpontjává (ez megeshet még egy diktátor rokonával vagy elvtársával is, csak figyeljünk az Észak-Koreából, vagy Oroszországból érkező hírekre). És ha valaki egy diktatórikus rendszer ellensége lesz - és nem lövik le azonnal, mint egy kutyát -, akkor bizony jól jönne neki mondjuk a hatékony jogorvoslathoz való jog, a joggal való visszaélés tilalma, a fellebbezéshez való jog büntetőügyekben, a kártalanításhoz való jog bírói hiba esetén, a kétszeres eljárás alá vonás vagy büntetés tilalma...

BARTUS LÁSZLÓ: MOST KELL HÁNYNI A HEINEKENTŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.27.


Hányni kell a Heinekentől, de nem a sörtől, hanem a cégtől. Miután Lázár elment a Csíki Sör Manufaktúrába, “megegyezés” született a névjegybitorló székely cég és a Heineken között. Ez a “megegyezés” gyakorlatilag kapituláció, mert semmi mást nem tartalmaz, mint azt, hogy a Heineken mostantól nem kifogásolja a Csíki sör névhasználatát és visszavon minden ezzel kapcsolatos pert.

Nagy valószínűséggel már megszületett az egyezség azelőtt, hogy Lázár elment saját két lábán, mint Mátyás király, az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni sörfőzdébe, mert ott pénteken délután megegyezést ajánlott, majd hétfőn délelőtt már be is jelentették, hogy a cég megegyezett a Heineken Romania képviselőivel. Ha nem született volna erről már meg egy elvi egyezség korábban, s a felek szembenállása változatlan lett volna, akkor Lázár mágikus megjelenése is kevés lett volna arhhoz hogy egy hétvége alatt megegyezzenek.

Lázár látogatása tehát nyilvánvaló színjáték volt. Azt a látszatot igyekezett erősíteni, hogy a “nemzeti” magyar kormány akkor is megvédi egy határon túli magyar cég érdekeit, ha az törvénytelenséget tesz és a bíróság ezért eltiltja a törvénytelenségtől. Ha a határon túliak bármilyen törvénytelen dolgot tesznek is, azokat nem lehet jogi úton sem elmarasztalni, mert azt a magyar nemzet elleni támadásként értelmezi Orbán – törvényt nem ismerő -kormánya és valamilyen törvénytelen maffiamódszerrel bosszút áll és kényszeríti a másik felet.

A Heineken címke elleni aljas támadás ugyanis semmi másnak nem nevezhető, mint csak maffiamódszernek. Csak alvilági szervezett bűnözői csoportok, maffiák stílusához lehet azt hasonlítani, amit Lázárék Orbán egyetértésével tettek. Befenyegették a másik felet, amely ennek hatására engedett, és lemondott a törvény által védett névjegyhasználati jogáról. Ez nem csupán az Orbán-Lázár bűnszervezetről mond el sokat, hanem a Heinkenről is, amely a maffiamódszerek ellenére is ragaszkodhatott volna a joghoz, mert Lázáréknak nem lenne esélyük az önkényuralmi jelképek diszkriminatív tiltásához. Converse csillag igen, Heineken csillag nem...

ITT OLVASHATÓ

25 KÉRDÉS A "MI VOLT MA" HELYETT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.03.28.


Reggel. Könyörtelenül csörög az óra. Nem lehet, egyszerűen nem lehet többször megnyomni az 5 perccel késleltető gombot... Fürdőszoba, öltözés, reggeli, szendvics csomagolás, cipő felhúz, táska felkap, indulhatunk. 

Napközben:
ki-ki teszi a dolgát otthon, a bölcsiben, oviban, iskolában, munkahelyen. Egy-egy sms, vagy rövid telefon belefér a párunkkal, de nem tudunk egymásról túl sokat. A gyerekekről sem.

Délután: futás a gyerekekért, esetleg különóra, vásárlás, hazaérkezés. Ha szerencsénk van, még világosban. Otthon mindenki kifújja magát, a gyerekek örülnek, ha egy kicsit lazulhatnak. A felnőttek is legszívesebben csak pihennének, de még vár a vacsorakészítés, házimunka, egyebek. Sőt, lehet, hogy még a törit is ki kell kérdezni, mert holnap témazáró. Tesi órára meg nincs tiszta fehér póló...

A hazafelé vezető úton, vagy az esti programok közben zajlik a megszokott szülő-gyerek párbeszéd:
- Mi volt ma?
- Semmi.
- Bővebben?
- Semmi különös.
- És mi volt az ebéd?
- Tojásleves meg valami hús rizzsel.

Pedig ennél sokkal többet érdemlünk egymásból/egymástól. Több információt, több hírt, több érzést. Több történetet, több és jobb közös élményeket. Hiszen olyan kevés időt töltünk együtt a napi mókuskerék hajtása közben. Használjuk ki, akár csak azt a negyedórát, amikor nyugodtan tudunk beszélgetni. Amikor nincs bekapcsolva semmilyen kütyü, nem zúg a tévében a legújabb valóságshow. Amikor nem a szomszéd szobából kiabálunk át, hanem közel vagyunk egymáshoz. Minden szempontból.

Persze nehéz elkezdeni... Attól, hogy átléptük a lakás küszöbét, fejben és lélekben még nem biztos, hogy otthon járunk. A napi események hatása alatt vagyunk mi, felnőttek, és a gyerekeink is. Egymásra kell hangolódni, gondolati és érzelmi szinten is haza kell érkezni a szeretteinkhez. Erre célszerű egy kis időt hagyni, utána pedig érdemes jól kérdezni. Úgy, hogy az esetleg nehezebben megnyíló gyerekek is be tudjanak kapcsolódni. Úgy, hogy ne faggatózásnak érezzék a beszélgetést, hanem örömmel meséljenek. Sőt, utána ők is szívesen kérdezzenek tőlünk...

GYEREKEK RÁCSOK MÖGÖTT A VILÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vendégszerző
2017.03.23.A parlament a kormány javaslatára 2017. március 7-én több ponton módosította Magyarország törvényeit, többek között a menedékjogi törvényt. A változások otromba támadást jelentenek a nemzetközi védelmet kereső emberek ellen. A módosításokra számos szakértő is reagált, akik kiválóan bemutatták, hogy a változások tartalma miért áll ordító ellentmondásban a létező jogszabályokkal (Magyar Helsinki Bizottság, UNHCR, UNICEF, Amnesty International, Human Rights Watch), így a Migszol ehhez igazodva megpróbálja bemutatni, hogy ez a homályos új törvény a gyakorlatban mit jelent az érintettek számára.

Dióhéjban, egy cseppnyi túlzás nélkül: az új törvénymódosítások egy már alapból rosszul működő nemzeti menekültügyi rendszerből csinálnak egy fizikailag elszigetelt, kerítéssel körülhatárolt konténerekből álló tábort a déli határnál, valamint lehetővé teszik a hatóságoknak az ország “tisztán tartását” a védelmet kereső emberektől. Minden menedékkérőnek a zárt táborban kell majd élnie, és ügyeik intézésének is ez lesz a központja, attól függetlenül, hogy maguk az érintettek kicsodák, honnan jönnek, hány évesek és mire volna szükségük. Ugyanez tényekkel illusztrálva: az új törvénymódosítások lehetővé teszik bármely menedékjogért folyamodó személy, így gyerekes családok, valamint egyedül érkező 14 év feletti kiskorúak fogvatartását is.

A jogszabályok alapján az egész ország területéről lehetséges lesz ide szállítani a menedékkérőket (erről további részletek lejjebb). A menedékkérelemre vonatkozó elutasító döntés elleni fellebbezésre hagyott idő rövidebb lesz, a már így is hihetetlenül rövid határidőről három napra csökken. A menedékkérelmeket pedig most már arra hivatkozva is el lehet majd utasítani, hogy az illető “nem működött együtt” a hatóságokkal - ebben az esetben az ügyet lezárják, a személyt pedig visszatoloncolják Szerbiába, így megfosztva a fellebbezés lehetőségétől. Negatív döntés esetén a menedékkérőnek meg kell térítenie fogvatartása költségeit - így a szállást és az élelmet - a magyar államnak. Emellett az új törvénymódosítás alapján menedékkérelmet benyújtani kizárólag a tranzitzónákban lesz lehetséges, ami különösen nagy gondot jelent, mivel kizárólag munkanapokon napi öt-öt főt engednek csak be Szerbiából a tranzitzónákba, a várólistára feliratkozóknak pedig a jelenlegi állás szerint egy évet kell várakozniuk, mire bejuthatnak...


AZÉRT JÖTTEK, HOGY LÁSSÁK AZ ÉLETEM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Digger
2017.03.28.


Londonban bemutatták a Diggerdrájvert. Ezzel nagyjából mindent el is mondtam a mai posztról, de azért a biztonság kedvéért: szóval Budapest után a brit fővárosban is bemutatták a Digger blogjából készült darabot (ami Magyarországon is nagy sikerrel megy), nekünk pedig most nincs más dolgunk, mint elolvasni, hogyan élte át ezt a bemutatót maga Digger.

A mai beszámoló előtt szerintem érdemes elolvasni azt az írást, amit Digger a magyarországi bemutatót követően írt, és amiből pár rövid, de szerintem fontos részletet idemásolok, mert szerintem sokat elárul magáról a darabról.

„ [Epres] Attila zseniálisan megoldotta, csodálatra méltó teljesítményt nyújtott. Utólag hallottam, bár én nem vettem észre, hogy lámpalázas volt, mert én ott voltam. Tény és való, hogy szinte végig egymás szemébe néztünk és valami elképesztő érzés volt magamat hallani vissza. (...)

Az előadás a blogomból kiragadott részletek tömörített változata, hiszen bele kellett férni egy óra negyvenöt percbe. Viszont az egész darab VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL szóról szóra az én szavaimat adja vissza.

Nem szerkesztett, nem moderált szöveg, hanem teljes egészében az én írásom. Talán 4-5 szó volt, amit módosítottak benne. Ez nagy meglepetésként ért, hiszen én felhatalmazást adtam a szerkesztésre. Viszont ha nem éltek vele, akkor úgy jó, ahogy van. (...)

Mi a darab üzenete?

Egy kérdés. Egy kiáltás.

A fejezetek csapongó rendszertelenségben követik egymást. Viszont minden Angliáról szóló vagy visszaemlékező fejezet vége a dramaturgiai csúcspont. Minden ilyen jelenet végén Attila merengve a távolba réved és lassan lehajtja a fejét majd másodpercekig így marad. Ezek a másodpercek a mű legszomorúbb pillanatai.

Ezekben a pillanatokban benne van a kérdés MIÉRT KELLETT ÍGY TÖRTÉNNIE?? Miért kellett egy beérett jó szakembernek, aki csak tisztességesen akart élni, elhagyni az otthonát?

London csodálatos. Kiszámítható élet, jövőkép a gyereknek, biztonság és megbecsülés…

DE MIÉRT KELLETT ÍGY TÖRTÉNNIE?” (A teljes posztot itt olvashatod el.)

És akkor most térjünk rá a londoni bemutatóra, át- (vagy vissza)adom a szót Diggernek:

„Mielőtt a részletekbe belemennék, minden nézőnek szeretném megköszönni, hogy megtisztelt jelenlétével. Ahogy megköszönöm a szervezőknek, a szereplőknek, valamint a háttérembereknek az áldozatos munkáját. Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy mindez mit jelent nekem.

Majdnem két év telt el a Diggerdrájver magyarországi bemutatója után, mire Londonba is sikerült elhozni az előadást.

A magyar premier után a feleségem megkereste a Stage in Londonból Editet, hogy lenne-e kedvük lebonyolítani a szervezést. Edit, aki egyébként egy rendkívül kedves, elbűvölő hölgy, első szóra beleegyezett és azután sem változott a véleménye, hogy végigolvasta a blogomat. Tisztelet érte.

Innen kezdve mi semmit nem tudtunk a szervezés állásáról, csak mikor karácsonykor beszéltem Mácsai Palival, ő mondta, hogy sínen van az ügy. Kitűzték az időpontot március 24-re...

EGY ÉVVEL MEGHOSSZABBÍTOTTÁK JORDÁN TAMÁS IGAZGATÓ MEGBÍZATÁSÁT SZOMBATHELYEN

GÉPNARANCS - SZÍNHÁZ BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.03.27.


A közgyűlés ugyanakkor újabb pályázatot írt ki a színház ügyvezető igazgatói állására.

További egy évvel, 2018. szeptember 30-ig meghosszabbította Jordán Tamás igazgatói megbízatását a Weöres Sándor Színház élén hétfői rendkívüli ülésén a szombathelyi közgyűlés.

A testület nagy többséggel, 18 igen szavazattal, egy ellenében és egy tartózkodás mellett hozta meg a döntést.

A döntést a várost irányító Fidesz-KDNP frakció mellett az ellenzék is támogatta, csupán Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) kultúráért is felelős alpolgármester szavazott ellene, és Balassa Péter (Jobbik) tartózkodott.

Az alpolgármester azzal indokolta döntését, hogy nem tartja szükségesnek Jordán Tamás igazgatói mandátumának meghosszabbítását, szerinte egy korrekt pályázati eljárás után az új pályázati határidőig is lehetne a száz százalékban önkormányzati tulajdonú intézmény élére ügyvezető igazgatót kinevezni.

Koczka Tibor idézett Jordán Tamás pályázatából, amelyben a direktor utalt az életkorával kapcsolatos aggályokra, és leszögezte, hogy jó fizikai és szellemi állapotnak örvend. Az alpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: “valóban így van, mert két Alföldi-darab között, amiben játszott, volt ereje bemenni Kálmán Olgához nyilatkozni a Hír TV-be”.

Jordán Tamás szinte azonnal szót kért és kapott a polgármestertől és kijelentette: úgy érzi, hogy Koczka Tibor Alföldi Róbert, Kálmán Olga és a Hír TV említésével háromszorosan “feljelentette őt”.

A direktor a szavazás után a közgyűlési terem előtt újságíróknak már úgy nyilatkozott: pozitívnak és örömtelinek értékeli a döntést, amely szerinte szükségszerű volt, hiszen a színházban már folynak a szerződtetések a következő évadra, és reményét fejezte ki, hogy egy új pályázaton, tiszta körülmények között újabb megbízást kaphat majd 2021. január 31-ig...

2018 ESÉLYEI: JOBBIK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.03.28.


Folytatom a pártok választási esélyeit latolgató cikksorozatomat. A DK és az MSZP után közkívánatra jöjjön a Jobbik.

Bár kevésbé látványosan, mint a Fidesz, de a Jobbik is egyszemélyes párt. Vona nélkül nem létezne. Ha megértjük Vonát, megértjük magát a Jobbikot is, és könnyen meg tudjuk ítélni jövendő esélyeiket. Vona tulajdonképpen leírható egy rövidke szösszenettel: Orbán light. Pont ugyanúgy nem náci, nem liberális, nem valamilyen és nem semilyen, mint példaképe. Egyszerű hatalomtechnikus: ahol tömeget lát, odamegy, és megpróbálja maga mögé állítani. Ilyen sokaságot észlelt a széljobbon korábban, ezért rányomult, sikerrel. Aztán abban a körben elérte a növekedési potenciál határait. Bármily furcsa is, de a magyar egyébként nem genetikailag idegengyűlölő, így aztán nem nőhet akármekkorára egy nácipárt. Vona tehát csapdába került.

Egyetlen célja a hatalom minél nagyobb szeletének megragadása, mindegy milyen ideológia mentén. Ha nincs elég szavazó a széljobbon, akkor szerezni kell középről. Ennek köszönhető folyamatosan érzékelhető finomodása, aminek jelképe lett őzikesimogató képe, ami kellő mértékű közröhejt váltott ki a 2014-es kampány során, ám bejött. De amit a népek elfogadnak egy kis időre, megértve, hogy a kampány az a ki tud ügyesebben hazudni műfaja, hosszabb távon már nem lehet teljesen ellentétes irányokba evezni, mert szétszakad a csónak. Jóideje érzékelhető, hogy a Jobbik növekedése megállt, sőt, az utóbbi időben már az ideológiai feszültségek elkezdték aláásni a szavazóbázist is. Egymással ellentétes tézisek egyidejű képviseletét nevezzük pávatáncnak, ebben Vona jó, különben annyi szavazója sem lenne, amennyi. Vona baja Orbán léte. Viktor ugyanis a pávatánc igazi művésze, és ez le is korlátozza a Jobbik lehetőségeit...

FOLYTASSA, ÁDER!

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.03.28.


Mindenki fellélegezhet, akit egy kicsit is érdekelt, ki lesz az ország köztársasági elnöke, ha lejár dr. Áder János ideje. Volt min izgulni, hiszen nem volt esélytelen a királyság visszaállítása, vagy a kormányzói hatalom restaurálása. Mindkét pozíció várományosaként esélyesnek tűnt az egykori forradalmár, ruszkiűző pártvezér. Mind a kettő megoldás levezethető a történeti alkotmány vívmányaiból. Így ezeknek a döntéseknek az elmaradása akár jogsértő állapotot is előidézhetne, mozgásba hozva az alaptörvény védelmére hívatott talléros, láncos testületet. Szerencsére hűségük a hatalomhoz megkérdőjelezhetetlen. Így, ami jó a miniszterelnöknek, az nem fáj nekik sem. Felrémlett az elnöki hatalom bevezetése. A tíz évre szóló elnöki megbízás várományosaként ismét a népköztársaság esküdt ellenségének a személye “jött számításba”. Ez a megoldás is elmaradt. Hazánk államformája maradt, ami volt 2013-óta: “Magyarország”. Ennek semmi értelme, de a lényege világos: “Minden hatalmat Orbánnak”. Volt még egy forgatókönyv: Ádert Kövérre cserélve biztosítani, esetleges kormányváltás esetére a más összetételű parlament és kormány működésének ellehetetlenítését. Nem történt változás. Nincs ok aggodalomra. Nagyon jó az esélye: a választások után is maradhat az Orbán-Áder-Kövér trojka, a hatalommegosztás fideszi rendje, a Jó Állam, a “rossz az, aki rosszat gondol” filozófia alapján.

Megvolt a köztársasági elnökválasztás. Törvényesen, sőt alaptörvényesen. A korábbi három fordulót a pártdokumentummá silányított alaptörvény lecsökkentette kétfordulós eljárásra. Ennek során igazolhatta minden kormánypárti képviselő hűségét a pártvezér-kormányfő iránt. Nem okozott nagyobb izgalmat az sem, hogy az ellenzéknek sikerült sorompóba állítania egy másik jelöltet. Az ellenzéki jelölt is kapott tizenöt percet a házelnöktől, hogy kifejtse destruktív mondanivalóját. Beszéde jól sikerült. A kormányzat hetek óta szajkózza: “ez a jelölt legfeljebb a bábszínházban kaphatna pozíciót, hiszen nem több egy Soros bérencnél.” Kisstílűségnek tűnik ez a lejáratókampány, annak tükrében, hogy egyszerű szótöbbség szükséges és elégséges az ország legfőbb közjogi méltóságának a megválasztásához. Még sem az. Mint, ahogy a legnagyobb parlamenti párt frakcióvezetője rámutatott: “az ellenzéki jelölt beszéde ellentmondásos, hiszen azt állítja: nincs sajtószabadság, pedig az ő beszédét is közvetíti a köztévé.” Kissé “snassz” lett volna, ha csak az áderi beszéd hangzik el. Hallható volt Majtényi professzor beszéde is, kellő felkészítés után...

KÖRBEBÚTOROZÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.28.


Gaskó István szakszervezeti vezér, aki 2010 előtt oly szorgosan szervezgette a sztrájkokat, a NER-ben ilyen jellegű munka nélkül maradt, érdekeket meg sohasem védett, kénytelen volt tehát mással elütni a drága idejét, ezért lakberendezőnek állott. Ennek folyományaként közel ötven millió pénzért bútorozta be haszontalan irodáját.

Mint volt szíves kifejteni: “Egy országos szintű, jól működő, megfelelő anyagiakkal és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező érdekvédelemhez ez dukál. Vasúti vezérigazgató korában a mai osztrák kancellár, Orbán Viktor és különböző miniszterek is megfordultak ott. Nem lehetett olajos padlón járni és napórával fogadni őket.”

Értve vagyunk. Méltóképpen akarta vendégül látni egy teára szeretett vezetőnket, ha arra tévedne. Nincs ebben kivetni való semmi, hiszen a neves vendég, midőn aláereszkedik majd a budavári ködökből, ahol őt a rosseb se tudja már, hány milliárdért veszi majd körbe a mahagóni, és ellátogat Gaskóhoz, még földhöz csapná a hirtelen környezetváltozás, mert meglátná a valóságot, amitől az orvosai viszont eltiltották.

Ilyképp új lakberendezési fogalmat kell bevezetnünk, amely a körbebútorozás volna. Ez kényszerpálya úgymond, hiszen midőn egyik elöljárónk a másikat meglátogatja, arra kell gondosan ügyelniük, hogy a „Magyarország jobban teljesít” életérzés díszletei megmaradjanak, ami tényleg nem lehet olajos padló, pöcegödör azonban sokkal inkább...

HARC A NYUGGEREKÉRT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03 27.


Na végre!
Éppen itt volt már az ideje, hogy valaki értem is kapkodjon, már azt hittem, soha meg nem érem ezt a napot.
És akkor most, mint derült égből a sültliba, elkezdenek a kegyeimért versengeni a politikusok, akiktől pedig már megszoktuk, hogy legfeljebb a kikerülhetetlen sorscsapás szerepét osztják ránk, meg sík hülyének nézve szónokolnak nekünk.
Erre most tessék, az egyik párt azt ígéri, hogy ha hatalomba segítjük, hát ingyen vehetjük hatvanöt év felett a gyógyszert, kivéve a cavintont, mert az javítja a memóriát, tehát nincs párt, amelyik javallaná választóinak.
A másik párt tiltakozik az alapjövedelem ötlete ellen, de százötvenezres alapnyugdíjat ígér annak, aki elhiszi, hogy ez a megoldás a nyuggertársadalom bajaira, és akinek esetleg életében nem volt ennyi bruttó havi jövedelme soha.....
Az első javaslat erősen konkurál a kétfarkúak ingyensörre vonatkozó javaslatával, a második meg mintha elfeledkezne arról, hogy a nyugdíj és a majdani nyugdíjas által befizetett nyugdíjjárulék között illik valamiféle összefüggésnek lenni.
Mindeközben szeretett kormányunk - mint vívmányt - 1,6%-os nyugdíjemelést rendelt el, mély sajnálkozással emlegetve a törvényi korlátokat, melyeket annyira figyelembe szokott venni, mikor lopni akar...

A szocikon nem csodálkozom, most, hogy leadták az első ágyúlövést a Téli Palotára, a többi lépés már adja magát, egy-két év múlva úgyis jön a NEP, aztán korrigálnak, de addig jó lesz ez így.
Ideológia helyett, választások előtt a járókereteket és a banyatankokat is áfamentessé tesszük az ígéretek szintjén, továbbá a 65 év feletti férfiak havi tíz szem ingyen Viagrát, az egyedülálló nyugdíjas nők ingyen vibrátort kapnak, alapjárandóságként medium size, felárral maxxi size.
Komolyan mondom, itt már mindenki meghülyült, csak én vagyok gőzmozdony.
És mindenki mindenkit hülyének néz, ami azért túlzás, jóllehet az események azért vissza-visszaigazolják az így cselekvőket, de mégis...
Szerintem lehetne például azt is ígérni, hogy az Orbán-családtól visszavett vagyonból első lépésként az általa ellopott és eltapsolt nyugdíjvagyont származtatják vissza a károsultaknak, biztosítva azt, hogy az elkövetkező években nyugdíjba menőknek legyen miből fizetni, aztán vissza lehetne adni az elvont nyugdíjakat, korkedvezményeket, vagy lehetne egy tisztességes reformot csinálni, visszaadni a nyugdíjak és az egészségügyi ellátás biztosítás-jellegét, de hát ne éljünk a lila álmok ködében....

JOGERŐSEN STRÓMANOZHATJA LE MÉSZÁROS LŐRINCET AZ EGYÜTT HONLAPJÁN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.28.


Előbb konkrét visszaélésekről beszéltek az M4-es autópálya-építés miatt, aztán mégsem találtak semmit; furcsa körülmények között került a Monsantóhoz egy bábolnai föld; pofátlanul alacsony áron adta bérbe a Quaestort felszámoló állami cég az ETO Park Hotelt.Ezekről ne maradj le!


Blöffölt a Közbeszerzési Hatóság az M4-es autópálya-építés körül feltárt jogsértésekről (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc másodfokon is pert vesztett a strómanos perében (Index)

Nehézfiúk a bábolnai földügyben (MNO)

Ha van 3 perced:

Blöffölt a Közbeszerzési Hatóság az M4-es autópálya-építés körül feltárt jogsértésekről
Tavaly április 11-én jelentette be a Közbeszerzési Hatóság, hogy különböző gyanúokok miatt vagy fél tucat ügyben büntetőfeljelentést tett az illetékeseknél. Néhány nap múlva konkrétan meg is nevezték az M4-es autópálya-projektet, ahol súlyos visszaéléseket és offshore-cégeket találtak. Közel egy évünkbe telt, mire megszereztük a Közbeszerzési Hatóságból a feljelentésre vonatkozó adatokat. Ezekből az látszik, hogy a Hatóság blöffölt: az Európai Bizottság által megfogalmazott kartellgyanú ellenére a 100 milliárdos projektben valójában nem találtak semmit. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc másodfokon is pert vesztett a strómanos perében
2016-ban az Együtt egy közleményben Orbán Viktor strómanjának nevezte Mészáros Lőrincet, aki ezt követően sajtó-helyreigazítási pert indított a párt ellen. A pert most másodfokon, jogerősen is elbukta, mert a bíróság szerint az Együtt honlapja nem minősül sajtóterméknek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy újság is nevezheti strómannak Mészáros Lőrincet. (Index)

Nehézfiúk a bábolnai földügyben
Az állam – a témában jártas személyek szerint – egy 1 milliárd forintos ügylet során előbb egy magánszemélynek adott el földet, majd ő továbbadta a telephelyét bővítő Monsanto Hungária Kft.-nek. A tranzakcióban felmerült a volt államtitkár, a bábolnai kötődésű Poprády Géza neve is, aki a földet továbbadó magánszemélyhez, Bernáth Istvánhoz köthető. Poprády és Bernáth a kilencvenes években együtt dolgozott a Bábolna Rt.-nél, Bernáth egykori beosztottja, Borsfai Attila pedig már az ügylet megkötése idején is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet régióvezetője volt. (MNO)

Ki ad 890 millió forintot 24 millióért? Persze, hogy a Quaestor-cég állami felszámolója

Mindössze kétmillió forint havi bérleti díjért adta ki az ETO Park Hotelt a tulajdonos Quaestor-cég állami felszámolója 2015-ben – értesült az Átlátszó. Ez a legóvatosabb becslések szerint is százmilliós nagyságrendű ajándékpénz évente a bérlőnek. A bérlő Service 4 You korábban szintén felszámolás alatti turisztikai céggel kötött üzlet révén került a hírekbe. Akkor a kehidakustyáni wellness-komplexum, a Club Kehida működtetését vette át, miközben az üdülési jogosultak attól tartottak, hoppon maradnak a felszámolásban. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

A megismételt eljárásban született ítélet szerint nem sikkasztás
, hanem csalás volt a Kulcsár-féle brókerbotrány. (Átlátszó)

Nem tud arról Aba Botond
, hogy lett volna korrupció a 4-es metró beruházása során; a BKV volt vezérigazgatója vagyonosodási vizsgálatot is indítana maga és családtagjai ellen. (Index)

A Roma Koordinációs Tanács ülésén a Pesti Vigadóban ott volt mindenki, aki a roma felzárkóztatásban kormányzati szinten számít, de a korrupciós ügybe keveredett Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nem. (24.hu)

Oroszország és Fehéroroszország mutatja az utat:
hagyjuk már ezt a szépelgő emberi jogi handabandát! (444)

Jól indul az év a Parragh-házaspárnak. Néhány napja lett az MNB Monetáris Tanácsának tagja Parragh Bianka, Parragh László pedig a most megalakult Nemzeti Versenyképességi Tanácsba kapott mandátumot. (Átlátszó)

Többek között egy 320 ezer forintos faliórát vett Gaskó István
a vasutas szakszervezeti tagok pénzéből, de egyedi tárgyalóasztalokra is futotta. (Blikk)

Második lett az Átlátszó az újságíróknak szóló hackathonon
, egy oktatásról szóló adatábrázolási projekttel.(Átlátszó Adatújságírás)

A bíróság elutasította Tarsoly Csaba Magyar Nemzeti Bank elleni keresetét, amelyet azért indított, mert szerinte a jegybank jogtalanul szabott ki rá 20 millió forintos bírságot. (24.hu)

A rendszerváltás óta eltelt lassan három évtized óta nem hogy nem zárkóztunk fel a Nyugathoz, de az érdemi jóléti megerősödés is elmaradt. Mi ennek az oka? (Slejm)

A KORMÁNY TITKOLJA, HOGY MENNYIBE FOG NEKÜNK KERÜLNI A LABDARÚGÓ EB

SZABOSZABOLCS BLOG
Szerző: Szabolcsblog
2017.03.27.


A vizes világbajnokság kapcsán tapasztalhattuk, hogy egyszerűen hülyének nézett mindenkit a kormány, amikor a költségek szóba kerültek. A folyamatosan növekvő, ma már jóval 100 milliárd feletti költségeket joggal kifogásoló észrevételek kapcsán mindössze unortodox kommunikációs paneleket ismételgettek, melyeknek a lényege: nem is növekedtek a költségek! Ennek kapcsán Fürjes Balázs a mellébeszélés magasiskoláját mutatta be, jellemzően a „nem én mondtam”, „az másra vonatkozott”, „az a terv egy blöff volt”, „az egyébként is megvalósult volna, ezért nem is sorolható a vizes világbajnokság költségei közé” paneleket ismételgetve. Persze közben már arról hallunk, hogy egy minisztériumi titkos költségbecslés 144 milliárdos teljes költséggel számol.

Gondoltam a másik gigantikus sportprojektünk, a 2020-as labdarúgó EB kapcsán az elején kellene tiszta vizet önteni a pohárba, és még az Új Puskás Stadion építésének megkezdése előtt rákérdezek: mennyibe fog nekünk kerülni a labdarúgó EB megrendezése, a szükséges beruházásokkal együtt? Persze már az Új Puskás Stadionnal kapcsolatban is volt eddig hazudozás bőven, hiszen 30-40 milliárdról indulva eljutottunk a 190 milliárdig, és így fajlagosan Európa egyik legdrágább stadionját építjük. Most azonban annyi bátorságuk már lehetne, hogy őszintén leírják a várható és tervezett költségeket, és így a következő 3 évben folyamatosan számon kérhető lenne a költségek tartása, vagy épp’ nem tartása. Ez szerintem amolyan európai megoldás lenne, hiszen mégiscsak az adóforintjainkat költik el erre. Nekünk a 13 rendező egyikeként jó példát kellene mutatni, nem pedig sunnyogni...

PUTYIN TRUMPPAL EGYÜTT FEL AKARJA OSZTANI EURÓPÁT, DE AZÉRT A CSÚCSSZINTŰ KORRUPCIÓ ÜGYÉBEN NEM ÁRT, HA ÓVATOS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.28.


FT

Öt év után újra életre kelt a tiltakozási mozgalom Oroszországban és a legfelső szintű korrupció miatt bajba kerül a Kreml – hangsúlyozza a lap vezércikke. A korábbi demonstrációktól eltérően ezúttal mintegy 80 városban tartottak felvonulásokat, tehát a megmozdulások nem korlátozódtak csupán Moszkvára és Szentpétervárra. Azon kívül nagyon sok volt az utcákon a fiatal, aki már beleszületett Putyin uralmába. Azt igazolták, hogy az orosz társadalomnak elege van a hatalom csúcsain immár mindennapos lopásból. Navalnij a Medvegyev elleni vádakkal a közösségi médián keresztül ügyesen politizálni tudja a fiatal oroszokat. És ezúttal nem csupán a középosztály vonult fel, hanem sok kevésbé tehetős ember is, aki dühös, mert a sokévi stagnálás után esik az életszínvonal. Elmúlt a Kreml megszállása miatt érzett eufória. Nem valószínű persze, hogy a demonstrációkból kinőhet olyasmi, ami fenyegetné a kormány helyzetét, Putyin biztosan nem is engedné meg. Úgy tűnik, hogy kész továbbmenni a Lukasenko-féle úton. Ám az újjáéledt politikai tiltakozás alapvető kihívást jelent számára - egy évvel a választások előtt. A nyugatnak segítenie kell a korrupcióellenes küzdelemben, éspedig oly módon, hogy lecsap az orosz pénzek tisztára mosására szolgáló nemzetközi hálózatokra. És továbbra is fel kell szólalnia az oroszok alkotmányos jogainak védelmében. Mert az erkölcsi támogatást jelent sok orosznak, aki igazságosabb, inkább a jogra épülő rendszerre vágyik.

Der Standard

Putyin menetel és Oroszország egyre magabiztosabban követel helyet a világban tekintélyelvű nagyhatalomként – írja Paul Lendvai. Hozzáteszi, hogy egynémely európai állam miniszterei a menekültválság látszatmegoldásával és Törökország ostorozásával vannak elfoglalva. Ugyanakkor nem veszik figyelembe a veszélyeztetett országok figyelmeztetését, mármint hogy igencsak sikeres Moszkva terjeszkedési stratégiája. Az elnök a napokban fogadta Le Pent, és ez arra utal, hogy számítása beválik. A Kreml és a nyugati jobboldali populizmus összefogása bizonytalanságot kelt és egyre jobban befolyásolja a fejleményeket az unióban. A Nemzeti Front vezetője a szankciók eltörlését sürgeti, és mint annyi más jobbos populista, csodálja az orosz államfőt, mert az a szemében erős nemzeti vezető, aki hatásosan lép fel az unió gyámkodása és az amerikai hegemónia ellen. Védi a nyugati civilizációt a melegekkel és a muzulmán migránsokkal szemben. Igen határozottan követi céljait a Balkánon is. Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter meg is mondta, hogy az orosz államfő Európa ura akar lenni és azon van, hogy Trumppal közösen felossza egymás közt a földrészt. Ez valóban hatalmas veszély. Putyin nyomulását csakis közös európai biztonság- és külpolitikával lehet megállítani...