2022. december 11., vasárnap

BEFOGOTT SZÁJ ÉS KALAPÁCCSAL SZÉTVERT PLAZMATÉVÉ – VIDEÓRIPORT A KÖZTÉVÉ ELŐTTI DIÁKTÜNTETÉSRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: BALOGH DÉNES, SZOPKÓ ZITA
2022.12.10.Egy hónapja hiába kérik a diákok a köztévétől, hogy az ő álláspontjuk is kerüljön bemutatásra a pedagógustüntetésekkel, az év eleje óta egymást érő szolidaritási akciókkal kapcsolatban. Ezért december 9-ére újabb megmozdulást szervezett az Egységes Diákfront. A tömeg fáklyákkal vonult a köztévé épülete elé, ahol a felszólalások után egy tévét is szétvertek kalapáccsal.


Folytatódnak az oktatási rendszer javítását sürgető megmozdulások. December 8-ára országos munkabeszüntetést hirdettek a pedagógusok, számos iskolában sztrájkoltak, a fővárosban és vidéken egyaránt...

ÉS AKKOR A BENZINKUTAKON MEGLÁTTUK, HOGY A KOMMUNIZMUS MÉG MINDIG NEM MŰKÖDIK

HVG
Szerző: HVG.HU
2022.12.11.


A rezsicsökkentés-csökkentés után elért minket az árstopstop; már a benzinár megemelése előtti inflációnk is az EU élére ugrott; Matolcsy György beszólt a kormánynak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Kádár János forog a sírjában, akkorát bukott a benzinárstop. A hét úgy kezdődött – és már az előző is úgy ért véget –, hogy az ország benzinkútjainak negyede nem tudott már hatósági áras benzint és gázolajat adni az autósoknak. Pontosan az történt, amit a benzinárstop kritikusai egy éve folyamatosan mondtak: ha egyszerre lövik lábon az üzemanyagpiac keresleti és kínálati oldalát, akkor egyszercsak eljutunk arra a pontra, amikor kitör a pánikvásárlás, és hirtelen nagyon csúnya vége lesz a központilag nyomott árnak.

Kedd délelőttre már a Mol is arról beszélt, hogy pánik van, benzinből kétszer, gázolajból majdnem másfélszer annyi fogy, mint egy normális napon, és közölte, jövő hétfőig csak akkor tudnak üzemanyagot eladni a partnereiknek, ha azok el is mennek a benzinért, majd az OMV is átmeneti készlethiányról írt. Mi is autóba szálltunk, hogy a podcastünk egy speciális adását leforgassuk, addig elemeztük a gazdaság helyzetét, amíg nem sikerült tankolnunk – és közben egy jót dühöngtünk azon, miért gondolják emberek azt, hogy ha a közgazdaságtan alapvető törvényeit megpróbálják kormányrendelettel átírni, akkor azok nem fognak visszaütni...

MIRE ÉS HOGYAN HAT A MINIMÁLBÉR-EMELÉS?

G7.HU
Szerzők: Scharle Ágota - Váradi Balázs - Krekó Judit
2022.12.10.


(A szerzők a Budapest Intézet vezető kutatói. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Most van a munkaadók-munkavállalók-kormány éves minimálbér-alkujának szezonja, nemrég fogadott el az Európai Unió egy a minimálbérrel kapcsolatos* irányelvet, ráadásul a jelentős idei infláció miatt az is körülbelül 20 százalékos emelést igényelne, ha csak a reálértékét meg akarják őrizni a bérminimumnak (ennek összege most havi bruttó 200 ezer, szakmunkásoknak 260 ezer forint).

Kétrészes cikkünk első részében az elvi kereteket vázoljuk fel: mik a minimálbér-emelés gazdasági-társadalmi hatásmechanizmusai?

Tekintsünk el most attól, hogy Magyarországon a társadalmi partnerek valódi beleszólása a minimálbérek szintjének meghatározásába csekély, az ma Magyarországon voltaképpen a kormány döntésén múlik. Lépjünk egy lépést hátra: mit mond a bérminimum hatásairól általában a szakirodalom?

A bevezető közgazdaságtankönyvek egyik első leckéje, hogy az olyan árpadlók, mint a minimálbér, vagy hatástalanok (a piacon kialakuló bér úgyis magasabb, mint a törvény által szabott alsó korlát), vagy a piacinál alacsonyabb foglalkoztatáshoz, munkanélküliséghez kell, hogy vezessenek (ha a piaci bér alacsonyabb lenne, mint a kiszabott minimum), ezért a minimálbér bevezetésével vagy emelésével biztosan nem járhat jól az egész társadalom.

A haladóbb tankönyvek későbbi fejezeteiből azért az is kiderül, hogy a munkaerő igen-igen sajátos áru, és piaca messze nem mindig engedelmeskedik azoknak a peremfeltételeknek, melyek a fenti egyszerű modell mögött állnak:

- a munkaadó bírhat (a helyi piacon, egyes szakmákban) erőfölénnyel, ami miatt minimálbér híján a társadalmi optimumnál alacsonyabb béreket kínálna;

- a fizetés nemcsak a munkaerő ára, hanem ösztönzési eszköz is;

- a minimálbér pedig üzenet a róla döntők részéről a munkaadóknak, munkavállalóknak és az egész társadalomnak.

A rövid- és hosszútávú hatások számbavételének első lépéseként próbáljuk meg egy minimálbér-emelés hatásait általában felmérni: ki jár jól, ki jár rosszul vele? Tényleg csökkenti a foglalkoztatottságot? Csökken-e általa a társadalmi egyenlőtlenség? Növeli a versenyképességet?
...

FIZESSENEK A GAZDAGOK! JÁMBOR ANDRÁS ÉS A SZIKRA MOZGALOM KIÁLTVÁNYA

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS ÉS A SZIKRA MOZGALOM
2022.12.04.Magyarországon már megtanultuk, hogy a válságokban a gazdagok még gazdagabbak, a többiek még szegényebbek lesznek. Ennek kell véget vetni! A válságok korát éljük, erre kell felkészülnünk. Fizessenek a gazdagok, éljenek meg az emberek!

Az egymást érő válságokban egyre nagyobb teher hárul a dolgozókra. Mi azt mondjuk, ennek a válságnak ne mi fizessük meg a költségét, hanem azok, akiknek van miből.

Míg a multik adókedvezményeket, direkt támogatást kapnak, az extraprofitadót áthárítják a népre. A négy legnagyobb magyar cég a harmadik negyedévben rekord nagyságú, 550 milliárdos profitra tett szert, az oligarchák kiviszik az állami vagyont, és a vállalataiknak semmit se kell pluszban betenniük a közösbe, a kormány a válság költségeit a népre hárítja. Csökken az egészségügyi termékek ártámogatása, az áremelkedéssel és a rekordmagas áfából ezermilliárdos pluszbevételt szed be a néptől a kormány, a rezsinöveléssel százezreket juttat nehéz helyzetbe, és minden adóemelés a hétköznapi embereket sújtja.

Ezért az alábbi azonnali intézkedéseket követeljük!

Fizessenek a gazdagok!

  • Államosítsák a kaszinókat, töröljék el az autópálya-koncessziókat! Minden olyan szerződést mondjon fel a kormány, amely kiviszi a profitot az államigazgatásból, és amelyben az állam helyett magánembereknek biztosít monopolszerződésekkel százmilliárdos profitot. Ennek a pénznek a helye a nép kezében van, társadalmi intézményeink működését és közösségeink megélhetését kell biztosítsa!
  • Vagyonadót és örökösödési adót a milliárdos vagyonokra! Magyarországon ma már több ezer, milliárdos vagyonnal rendelkező ember van! Egy válságban nekik is be kell adni a közösbe! Korlátozza a kormány az átláthatatlan offshore birodalmakat és magántőkealapokat, a NAV vizsgálja ki az óriási vagyonosodásokat, ne csak a kis- és középvállalkozásokat!
  • Fizessenek a nagy cégek! A négy legnagyobb magyar cég a harmadik negyedévben rekordmagas profitot ért el, 550 milliárd forintot! Csak akkor örülhetünk annak, hogy Magyarországon nyereséges cégek működnek, ha azok érdemben hozzájárulnak a társadalom jólétéhez is, vagyis egy válságban többet adnak be a közösbe azok, akik tudnak. Ezek a cégek tudnak. Ki kell terjeszteni az extraprofitadó rendszerét minden szektorra, és az elmúlt 10 évben a társaságiadó-csökkentéssel, az adókedvezményekkel a multiknál és a nagy cégeknél hagyott pénzből minél többet vissza kell venni.
  • Állítsák le a bajba jutottak végrehajtók általi kifosztását! Csökkenteni kell a végrehajtásokkal a fizetésekből levonható pénz összegét, hogy az adósság törlesztése mellett is meg tudjanak élni az adós családok, át kell világítani a végrehajtói kar ügyeit, el kell törölni a végrehajtási törvényből az adósokra extra terhet rakó kitételeket, igazságot kell adni visszamenőlegesen a végrehajtói maffia áldozatainak!
  • Valódi demokráciát! Látjuk azt is, hogy jelenleg a médiát, valamint a gazdaság és a politika minden ágát a gazdagok uralják. Be kell látnunk: ahhoz, hogy megéljenek az emberek, valódi politikai és gazdasági demokráciára, egy új magyar demokráciára van szükség, ahol a hatalom nem a gazdagoké, a kormányt nem milliárdosok irányítják, és a média sem az ő kezükben van. Olyan  demokrácia kell, amelyik valóban a népé!

Ne érjük be kevesebbel!

A fenti intézkedésekből befolyt pénzből:

  • Segítsék a bajba jutottakat! Adjon azonnali segítséget a kormány annak a 160 ezer háztartásnak, amelyet a választási ígéretek be nem tartása miatt a csőd fenyeget! Indítson energetikai-épületfelújítási programot a kormány annak az egymillió háztartásnak, amelyet veszélyeztet a  rezsinöveléssel!
  • Valódi energiatámogatást a válságban! Jelenleg az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátások költségvetési támogatása is az infláció értéke alatt növekszik, a kormány növelje ezeket a kiadásokat, a mindenkori infláció értékének a duplájával, hiszen a válságban támogatnunk kell azokat, akiknek szükségük van rá, nem pedig még többet elvenni tőlük!
  • Béremelést a dolgozóknak! Emelje az állami dolgozók bérét a kormány annyival, hogy eltörölje az állami és piaci munkák bérezése közötti különbséget. A rendvédelem, az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás helyzete addig nem fog rendeződni, ameddig a piac elszívja a munkaerőt, és így nem lesznek megfelelően ellátva  ezek a feladatok.
  • A dolgozók boldogulását szolgáló gazdaságpolitikát! A magyar gazdaság jelenlegi működése a válságok korában nem a társadalom érdekét szolgálja,  hiszen a multiknak jutó egyre nagyobb támogatásokkal, az olcsó munkaerővel és a gyenge munkajoggal csak a tőke jár jól. A tőkének adott egyre nagyobb támogatásokra, az olcsó munkaerőre és a gyenge munkajogra építő magyar gazdaságpolitika helyett egy olyan modellre van szükség, amely a dolgozókra, a nép jólétére épül. A munkaalapú társadalomból induljunk el a megélhetés és a boldogság felé!
  • Nyugalmat az embereknek! Töröljék el a dolgozók pihenő- és a munkaidejét a tőkének kiárusító törvényeket, legyen újra a pihenőidő a munkaidő része. Kötelezzék az állami és nem állami cégeket a PB-gázpalackok rezsicsökkentett áron való árusítására, az önkormányzati bérlakások és minden ügyben a rezsicsökkentés szabályának betartására. Erős fogyasztóvédelem, munkavédelem és környezetvédelem dolgozzon a nép megvédésén a válságban!

ITT A BRÜSSZELI LEVÉL, AMI SÚLYOS HATÁSSAL LESZ AZ EU-PÉNZEINKRE!

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2022.12.10.


Még mindig komoly hiányosságokat és gyengeségeket lát az Európai Bizottság az Integritás Hatóság szabályainál, az ügyészi vizsgálatok bírósági felülvizsgálati folyamatában és a vagyonnyilatkozati rendszer tartalmi elemeinél, ezért december 9-i, pénteki levelében továbbra is azt javasolta a tagállamoknak, hogy vagy 7,5 milliárd eurónyi, vagy akár 11,4 milliárd eurónyi magyar felzárkóztatási forrást függesszenek fel, illetve tiltsák meg, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok EU-pénzt kaphassanak – derül ki abból az 5 oldalas levélből, amely a Portfolio birtokába jutott...

MENNYIRE SÉRÜL MAGYARORSZÁGON A FÜGGETLEN TÁJÉKOZÓDÁS ALAPJOGA?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VICSEK FERENC
2022.12.09.


Demokratikus keretek között a politikai legitimáció forrása a szavazatok aránya, ami a szavazók véleményének lenyomata. A politikai propaganda eszközeivel azonban, még egy látszólag demokratikus országban is, a döntő többség véleménye jelentős mértékben eltéríthető ahhoz képest, hogy a manipulációtól mentes tájékozódási környezetben milyen álláspontja alakulna ki. Ezért tekinti egyaránt alapjognak Magyarország Alaptörvénye, az Uniós Charta és az ENSZ Alapokmánya a polgároknak a befolyásolástól mentes tájékozódáshoz fűződő jogát. Ha ez nem valósul meg, akkor a jogállami működés egyik alapfeltétele sérül. A méréseink kétségessé teszik a jogállami feltételek teljesülését Magyarországon.


2010 óta lépésről lépésre alakult ki a politikai propaganda intézményrendszere Magyarországon. A Médiatörvény, a médiapiac szabályozása, a közszolgálati médiumok lényegében kormányzati felügyelet alá rendelése, a kormányzati igények kielégítésére berendezkedett csaknem félezer szerkesztőség egy cégbe szervezése (KESMA), a közszolgálat és a magánlapok sok száz milliárd forinttal való kormányzati támogatása, az országos óriásplakát-kampányok, a nemzeti konzultációk, ez így mind együtt akár nagyon veszélyes fegyveregyüttes lehet a vélemény szabad kialakítása ellen. A mérések azt igazolják, hogy ez a médiaarzenál, összehangoltan működtetve, miközben alkalmas lehet a valós információk terjesztésére is, legalább annyira jól bevethető a cáfolt, tehát hamis, vagyis megtévesztő hírek terítésére, így alkalmas arra is, hogy a politikai propaganda céljainak megfelelően állítsa át a közvélemény döntő részét, például az ország helyzetének vagy egy-egy fontosabb ügynek a megítélésében. A Politikai Propaganda Indikátor azt méri, hogy a kampányok hatására a lakosság milyen arányban fogad el, alakít ki nem igazolható vagy egyértelműen cáfolt állításokra épített álláspontot...


AZ ÉS 2022/49. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)


KARÁCSONYI ELŐKÉSZÜLETEK

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.12.10.


Az ünnep előtt minden évben nagyon vegyes érzések kavarognak bennem. Mélységeket és magasságokat élek meg, sokszor teljesen ellentétes érzelmekkel. Ami a végére többnyire elsimul, és a fáradtsággal együtt átmegy valami jó, lezárás-féle érzésbe.

Amikor elindul a karácsonyi kérések áradata, szinte mindig dühöt érzek. Dühös vagyok, mert sokan kérnek, túl sokan ahhoz, hogy azt mondhassam, ez így normális egy országban. Dühös vagyok a nagyon rossz helyesírással megírt üzenetek miatt is, mert őrület, hogy így írnak ma felnőttek, akik általános iskolai képzésben részesültek: “Tisztel biszocság…. én egyedül nevelem 4gyermekem …nagyon szivesen fogadnbánk bármijen segicséget legyen az élelem ruházat stb …” Szemléletesen mutatja így, hogy a társadalmi leszakadás és az oktatás mennyire összefügg.

Elindul persze a kérések rögzítése, a kollégáim pontosan vezetnek mindent, akik benne vannak a kapcsolatrendszerünkben, őket ismerjük is. De ilyenkor máshonnan is írnak, telefonálnak, a facebookon látják a posztjainkat, és azt gondolják, országos hatókörű szervezet vagyunk, és mindenhol tudunk segíteni. Ám ez mindig nagy terhet ró ránk, lecsekkolni az információkat sok idő, sok a postázási költség is, ráadásul, ha egy új faluban akár csak egy pozitív visszajelzést adunk, ennek híre megy, és sorban keresnek minket onnan a segítségkérők. Tíz, húsz telefon is jön, egymás után.

Az a baj, hogy ez így egy olyan teret nyit, amiben az információk ellenőrizhetetlenek, és a kérdéseinkre adott zavaros válaszokból sokszor átjön, hogy valami nem stimmel. Sok esetben ott is van a településen, vagy a közelben segítő szervezet, aki segítséget nyújthat, és kiderül, hogy nyújt is, de ha lehet többet kérni, kapni, miért ne tennék? Most ezt már minimalizáltuk, mert sem idővel, sem adományokkal nem bírjuk. Persze ez sokszor eredményez dühös, követelőző, vádló kéréseket, amire nehéz mindig nyugodtan reagálni.

Közben elindul az adománygyűjtés. Jelentkeznek iskolák, cégek, magánszemélyek, vannak osztályonkénti vagy egyéni kívánságteljesítések, készülnek a listák, táblázatokat nyitunk, amiben minden felajánlást rögzíthetünk, úgy, hogy abban minden információ benne legyen, és a folyamat végig követhető legyen, a felajánlástól a visszacsatolásig. Sok időbe telt, mire ezt a rendszert ki tudtuk alakítani, de évről évre jobban megy.

Ehhez az időszakhoz valami reménykedéssel teli öröm társul bennem, hiszen annyira jó megélni, milyen sok odafordulás van felénk, és a szolidaritást érezni nagyon jó érzés.

Az idén ez nem így alakult. Már az indulás sem, a sokkal több befutó kérés nyomasztó volt, aztán jött, hogy az ársapka miatt nem fértünk hozzá cukorhoz, olajhoz, majd a benzinhiány sokkolt minket. Volt, akik hihetetlen történetben számolt be arról, hogy próbált nekünk cukrot szerezni, ezen már nevettünk is, inkább kínunkban persze.

Ahogy elkezdtek jönni az adományok, az megint csak szorongást hozott. A korábban sikeres Tesco-s adománygyűjtés is szerényebb lett, az emberek kevesebbet tudtak tenni az adománygyűjtő kosarainkba. Aztán sorban érkeztek a gyűjtések a visszatérő támogatóktól, és mindenki szabadkozva mondta: sajnálják, de nem gyűlt össze annyi, mint tavaly. Egyre világosabban látszott, hogy egyharmaddal biztosan kevesebb lesz a beérkezett cipősdoboz adomány, tartós élelmiszer.

Ilyenkor az érzés az emberben nagyon hullámzó, a pánik és a reménykedés váltakozik, sokszor nagyon rövid intervallumokban is. Egy megerősítő, lehetőséget rejtő üzenet, telefon optimistává teszi az embert, aztán jön egy másik, ami meg kétségbeejti. Jön egy visszatérő segítő, aminek nagyon örülünk, majd jön egy másik levél, amiben más közli, hogy most nem tud segíteni. Az is nehéz, hogyha mutatjuk az adományokat, hiszen természetes, hogy nyilvánosan is szeretnénk köszönetet mondani, ettől sokan azt hiszik: mi már túl sokat kapunk, és olyannak kell adni, aki kevesebbet kap… pedig lehet, ők csak nem mutatja meg. Sajnos túl sok az adományt kérő szervezet, akik az államon kívül, civilek segítségére számítva próbál segíteni.

Telnek a napok, és az adományok lassan gyűlnek. Már-már kezdené az ember átgondolni, milyen védhető indokokkal tud csökkenteni az adományokon, családok számán….aztán végre megérkezik egy nagyobb gyűjtés, és megtelik a terem cipősdobozokkal, és az élelmiszerraktár is látványosan alakul. Egyre többen jelentkeznek be gyűjtéssel. Megérkezett a megrendelt brikett is. Fellélegzünk.

Ma (most szombaton is dolgozunk, délig) megkezdjük az élelmiszercsomagok összeállítását. Egy támogatónk adományából Nagyváradon meg tudjuk venni a hiányzó cukormennyiséget, kész nemzetközi projekt lett már ez, hiszen kaptunk Bécsből is száz kilót. A cipősdoboz adományok válogatása már megkezdődött, vannak sarkok a központunkban, ahol már adott településre, konkrét gyerekekre felnevesítve tornyosulnak a szépen csomagolt dobozok.

Hétfőn már látni fogjuk, mit kell még megvásárolni, hogy minden csomag teljes legyen. Utána kezdődhet a kiszállítás. Ehhez már elkészültek a listák, “védhetően”, ami nagyon fontos, hogy az osztás utáni utóélete az ajándéknak, adománynak pozitív legyen. Hiába mondjuk el mindig nekik, hogy a szépen becsomagolt dobozokat nem bontjuk fel, nem tudjuk, ki, mit kap, mi csak megadtunk egy átlagértéket, mindig van utána ingerült telefon, van, aki úgy véli, méltánytalanság történt. És sajnos néha történik is. Ezt pedig mindig nekünk kell kezelni, ez rajtunk csattan, és nagyon amortizáló tudnak ám lenni.

A szervezésen sok múlik. A csapat egy része vásárol, másik része csomagol, a harmadik kiszállít, van, aki elindítja a visszacsatolásokat, nagyon kell figyelni mindenre. Ki, melyik csomagot pakolja fel, melyik autóba, vinni az átvételiket, fotózni is kell, aláíratni a GDPR nyilatkozatot, hiszen szeretnénk a visszacsatoláshoz és a karácsonyi videóhoz is használni a fotókat.

Ilyenkor gyakran hallani ezeket a mondatokat a csapatban: “Nem igaz…ki vette el innen a dobozomat?” “Nem írattad alá az átvételit?…” “Feltöltötted a fotót?” “Hol voltál már annyi ideig, mikorra fogok visszaérni szerinted?” “Nem találom amit tegnap összeraktam, ki nyúlt hozzá?”

Nyüzsög mindenki, az összeszokott csapaton kívül vannak önkéntesek is, és közben jönnek a határidőn túl érkező adományozók, mert nem lehet úgy kiírni a végső időpontot, hogy ne legyenek, akik utána hozzák. Pedig a beérkezés csak az első pont. Utána még sok munka van vele, mire célba ér, hiszen többszáz családról, és majd kétezer gyerekről van szó.

Azt hiszem, a karácsonyi adományosztásban résztvevőknél a kiégés kockázata megnő. Fontos ilyenkor a csapatban a türelem, az alkalmazkodás, a karácsony üzenetének szem előtt tartása, ekkor tudjuk a legtöbbet kihozni belőle. Kapaszkodnunk kell a pozitív történetekbe, a gyerekek örömébe, átérezni mindenkinek, aki dolgozik ebben, hogy sok helyre az az ajándék megy csak, amit mi viszünk, nélkülünk nem lenne semmi. Hogy mindig mosolyogva kívánjunk boldog ünnepet, így mi is töltődünk belőle, és átmegy a visszacsatolásokban azokhoz is, akik ezt az egészet támogatásukkal, adományukkal lehetővé tették. És ne bántódjunk meg, semmin, ne engedjük, hogy a negatív történések többet hassanak, mint a pozitívak.

Aztán a toldi karácsonnyal, majd a csapat-karácsonyozossál véget ér ez az időszak.

Kicsit fellélegzünk majd, hogy minden nehézség ellenére sikerült ez is, összekötni két világot, a karácsony üzenete mentén, és remélni, hogy a következő év más lesz majd. Szebb, emberibb, könnyebb. Jó lenne hinni ebben.

A NEMZET VEJE EDDIG EGYMILLIÁRD UNIÓS PÉNZT KAPOTT CSAK ERDŐSÍTÉSRE, ILYENEK MIATT ESIK EL MAGYARORSZÁG 3000 MILLIÁRDTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.12.10.


A klasszikus időkben, amikor Magyarországon demokrácia és sajtószabadság volt (amit Orbán a fasizmusba való “átmenet zavaros két évtizedének” nevezett), a tényfeltáró újságírók vadásztak a cégbíróságon arra, hogy kinek a rokona és ismerőse jelent meg olyan cégben, ami összeférhetetlen a politikus státuszával. Még az sem kellett, hogy kiderüljön, bármit is kapott az illető a politikus rokonától vagy barátjától, ez annyira összeférhetetlen volt. Ehhez képest Orbán “Ne Mi Kapjuk A Legtöbbet” Viktor apja, lánya, veje, Mészáros nevén ő maga, százmilliárdokat kaszálnak.

Válogatás nélkül lopják el a köz pénzét, függetlenül attól, hogy az “csak” a magyar adófizetőktől származik, vagy az Európai Unió polgárainak adójából érkezett uniós támogatás formájában. Ezért fagyasztotta be az EU a 3000 milliárd forint támogatást Magyarországnak, ami irdatlan mennyiségű pénz. Magyarország polgárai, szegényei, tanárai, nyugdíjasai, azért nem juthatnak hozzá ehhez a hatalmas összeghez, aminek hiánya miatt sokan éhezni, fázni fognak, másokat kiköltöztetnek, elveszíti a munkahelyét, be kell zárni a vállalkozását, mert Orbán családja ellopja az uniós pénzeket.

Nemcsak ellopja, hanem arra sem hajlandó, hogy a korrupcióra, lopásra épülő rendszerét megszüntesse. Az Európai Uniónak megpróbáltak port hinteni a szemébe egy kamu korrupcióellenesnek szánt hivatallal, ami egy vicc, amelyben a tolvajok “ellenőrzik” önmagukat, asszisztál hozzá néhány lefizetett, korrupt civilszervezet. De az EU-ban már nem esznek meg mindent, ez a hazugság sem jött be. Nem beszélve a jogállamiságot sértő egész rendszeréről. Ezért nem jut hozzá Magyarország az életet jelentő pénzhez, amitől Orbán zárja el az ország lakosságát. Ez egyedül miatta van.

Nemcsak ellopja a magyaroktól azt a pénzt, ami már a közösben van, hanem a lopásai miatt Magyarország elesik többezer milliárd támogatástól. A magyarok éheznek és fáznak, nyomorognak, de van cserébe egy Orbán Viktoruk. Elégedjenek meg vele és a hazugságaival. Az arcátlanságára pedig jellemző, hogy miközben megpróbálja elhitetni Európával, hogy az ő fasiszta diktatúrája mégis egy jogállam, amelyben nincs korrupció, az eljárás ideje alatt is kapott a “saját lábunkon” álló lányának férje, a Nemzet Veje 156 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást erdősítésre.


Ki az Magyarországon, aki csak úgy megkap 156 milliót, hogy erdősítsen, amit vissza sem kell fizetni, amivel úgy számol el, ahogy akar? Mindezt a korrupcióellenes eljárás kellős közepén. Nem tudnak mértéktartóak lenni, nem tudnak a tolvaj kezüknek parancsolni. Orbán veje megveszi a Gellért Szállót, csak úgy zsebből, Magyarország és Budapest egyik legpatinásabb szállodáját? Miből van neki erre és még sok más kastélyra, egyebekre pénze? Mielőtt elvette Orbán lányát egy pitiáner falusi fatolvaj volt. Akkor az esküvői traktorral lopta a fát, azóta uniós támogatással erdősít.

Sajtóhírek szerint az apja, Orbán násza, tavaly már kapott 687 millió forintot ugyanerre, amit a családi birtokra használtak fel. A Nemzet Vejének családja már egymilliárd forint uniós támogatást vett fel csak erdősítésre, csak az elmúlt egy évben, mialatt a korrupcióról folyó vita zajlik az EU-ban. Jelentkezzen, aki még ennyi vissza nem térítendő támogatáshoz jutott erdősítésre, de az is, aki szeretett volna, de nem kapott, mert a pénzt az Orbán-család maffiája lenyúlta. Ezek kisajátították maguknak, és ellopják az országot. Emiatt elzárják a magyarokat az uniós pénzektől.

Most pedig annak kell örülni, hogy Tiborcz István, ez az üzleti zseni, aki a maga erejéből és szorgalmából az egyik legnagyobb és leggazdagabb vállalkozó lett Magyarországon, akinél már csak az apósa nagyobb, aki Mészáros Lőrinc stróman nevén a világ egyik leggazdagabb embere, nagylelkűen felajánlotta, hogy nem használja fel a néhány napja “elnyert” 156 milliós vissza nem térítendő támogatást. De ha szabályosan és törvényesen jutott hozzá, akkor miért nem használja fel? Vagy tudják, hogy lopás, és most ezt leplezni kell?

OLAJAT ÖNTÖTT A TŰZRE A TANÁROK KIRÚGÁSA

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.12.11.


A pedagógusok mindenféle összehasonlításban alacsony bérei és magas munkaterhei körülbelül egy éve állnak a közbeszéd homlokterében, december 8-án pedig pedagógus szakszervezetek és civilszervezetek szervezésben már az ötödik sztrájknapot hirdették meg, hogy ígéretek helyett mielőbbi intézkedésekre kényszerítsék a kormányt – azok után, hogy az állami iskolákat fenntartó tankerületek már tanárokat bocsátottak el azért, 
mert polgári engedetlenségben vettek részt.

Honnan tudhatjuk, hányan sztrájkolnak?

Egyrészről országos demonstrációkról és szrájkról szólnak a szakszervezetek és a független média hírei, másrészről a kormányzat kommunikációja úgy tesz, mintha nem történne semmi rendkívüli a magyar oktatásban. Az egyre élesebb szembenállásban és a lassan, de biztosan eszkalálódó konfliktusban egyre nehezebb megítélni, mekkora méreteket öltött a sztrájk. Hány intézményben volt valamiféle tiltakozás? És mihez képest? Egyre többen vagy egyre kevesebben sztrájkolnak?

Mielőtt megpróbálunk a fenti kérdésekre a lehető legpontosabban válaszolni, egyértelművé kell tenni, hogy a hivatalos részletes adatok a sztrájkolók létszámáról – a polgári engedetlenséget választók nélkül – és intézményéről a kormánynál, vagyis az állami iskolákat fenntartó tankerületekben, a Klebelsberg Központban, esetleg a Belügyminisztériumban vannak. És nem közlik. Ugyanakkor az adatokat a kormány előbb-utóbb továbbadja a Központi Statisztikai Hivatalnak, ahol majd valamilyen formában megismerhetővé válnak, de akkor sem túl részletes bontásban. Az is könnyen elképzelhető, hogy csak hónapok múlva, és külön adatkérések után.

A sztrájkokat szervező szakszervezeteknek és civileknek saját kommunikációs csatornái és adatgyűjtési útvonalai vannak, mindegyik szervezetnek külön-külön. Az adataikat nyilvánvalóan megosztják egymással, ezek azonban csak részben kompatibilisek. Arról nem is beszélve, hogy az adott szervezet fenntartja a jogot magának arra, hogy az adatait akkor és olyan formában közölje a nyilvánossággal, ahogy szeretné. Például az egyik tanárszakszervezet közlése szerint december 8-án becslésük szerint tízezer tanár sztrájkolt, de amikor arról érdeklődtem náluk, hogy hogyan jött ki ez a szám és fenntartják-e, nem válaszoltak.

A Civil Közoktatási Platformon (CKP) viszont térképek formájában épül egy nyilvános összesített adatbázis a megmozdulásokról, összesítve és sztrájknapokra bontva is. Ezek nem hivatalos adatok, ugyanúgy a szakszervezetek és civilszervezetek által külön-külön, de közvetlenül a CKP-nek adott jelentésekre épül az adatbázis. A CKP viszont nemcsak összefésüli az információcsomagokat, és például kiegészíti a sajtóból az adathiányokat, hanem hozzáférhetővé is teszi azokat egy interaktív térképen. 

Ezeknek a térképeknek az elsődleges célja, hogy első blikkre láthatóak legyenek azok a helyek, ahol valamilyen demonstráció zajlott. De mivel az érintett intézményeket és a demonstrációs események jellegét is gyűjtik, a felsorolásokból visszaszámolható az is, hogy például december 8–án országszerte

- hány intézményben volt legalább egy polgári engedetlen tanár;

- hányan léptek összesen a polgári engedetlenség útjára;

- hány iskolában zajlott sztrájk, és összesen hány iskolai dolgozó sztrájkolt;
- és hány intézményben tartottak ülősztrájkot a diákok szervezésében.

Sok vagy kevés?

Először is alább a térkép, amelyen minden december 8-i demonstrációs esemény látható, polgári engedetlenségtől szolidaritási akcióig. Ilyenből összesen 450 volt. (A térkép ezen a linken interaktív és nagyítható.)...

- Összesen 366 köznevelési intézményben történt valamilyen akció, például 96 intézményben zajlott ülősztrájk.

- Összesen 335 intézményben volt sztrájk vagy polgári engedetlenségi akció.

- Legalább 595 dolgozó polgári engedetlenkedett, és 4821 dolgozó lépett sztrájkba...

„NEM REMÉNYKEDEM ABBAN, HOGY AZ MTVA BÁRMIT LEADNA ABBÓL, AMI MOST TÖRTÉNIK”

24.HU
Szerző: TRENCSÉNYI ÁDÁM
2022.12.10.A szakadó eső ellenére sokan vonultak együtt az Egységes Diákfront szervezésében az MTVA székháza elé péntek este, hogy a tanárokért és a közoktatás állapotának javításáért tüntessenek.

CSAK FEBRUÁRBAN JÖHET A PÓTKÖLTSÉGVETÉS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.12.11.


Rendelettel módosítják rövidesen a jövő évi költségvetést, amelyet a parlament ugyan a nyáron elfogadott, de azóta túlhaladottá vált. Mellár Tamás szerint azonban a rendeleti módosítással sem úszhatja meg a kormány a pótköltségvetés készítését. Az országgyűlési képviselő, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke arra számít, hogy februárban, a Parlament következő ülésszakára be fogják nyújtani azt. Ennek realitását az is alátámasztja, hogy akkor már jobban látni, milyen pénzek és milyen ütemezésben érkezhetnek Brüsszelből. Mint mondta, a költségvetési pozíciók javításának egyik akadálya maga Orbán Viktor, aki már maga is foglya az általa létrehozott rendszernek, s így „az elsődleges célja az, hogy támogassa a hozzá és a politikai rendszeréhez hű vállalkozókat”.


Furcsa, hogy nagy meglepetést okozott a – kormányhoz hű sajtótermékek közül szakmainak és nem politikainak beállított – Világgazdaságban megszellőztetett hír, miszerint a kormány rendelettel lépne túl a parlament által júliusban elfogadott jövő évi költségvetésen. A sajtón futótűzként száguldott végig ennek a híre, ami amúgy váratlan egyáltalán nem volt, csak annyiban lehet „szenzációnak” tekinteni, hogy ez is szemléletes példa arra, hogy az Orbán-rezsim már a látszatára sem ad a demokratikus, jogállam szerinti működésnek.

Orbán Viktor is utalt erre a megoldásra pár napja. A 20 éves a Széchenyi Kártya Program jubileumi rendezvényen mondott beszédében már jelezte, hiszen a következőt fejtegette: „Van egy 2023-as költségvetése Magyarországnak, hiszen a parlament a szokásos rendben ezt július elsejéig elfogadta. Július elseje óta azonban történt egy s más a magyar meg az európai gazdaságban, tehát veszélyhelyzeti rendeletalkotás formájában hozzá kell igazítanunk a költségvetést a jelenlegi helyzethez.” Varga Mihály pedig már szeptember végén is utalt erre a lehetőségre: mint a Népszava tudósításából kiderült, a pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetés újraszámolását az év végén végzik el, de arra nem tért ki, hogy a törvény módosítását a parlament elé viszik-e, vagy rendeleti úton írják át a pénzügyi terveket. Okkal gondolhatják persze: ki emlékszik már arra, hogy Orbán Viktor ősszel még arról beszélt, hogy a parlament dönt majd a törvény módosításáról...

ORBÁNÉK ÁTMENNEK A FALON ÉS UTÁNA VISSZANÉZNEK, MIT ROMBOLTAK ÖSSZE

HÍRKLIKK / KLIKKTV
Riporter: BÁNÓ ANDRÁS
2022.12.11.


A jegybank elnökének éles kormánykritikája arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor hatalma attól is függ, mennyire tűri meg az ellenvetést. Ez is elhangzott a Klikk TV Heti egyenleg című műsorában. Ezúttal Magyar György ügyvéd és Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus vitatta meg Bánó Andrással az utóbbi napok közéleti eseményeit.


„A jegybankelnök mondott valamit és nem is akármit: durvábbat, mint amiről akármelyik ellenzéki ember akár csak álmodhatott. Olyat mondott Matolcsy, ami nem szalonképes és ezzel berúgni az ajtót akkor is megdöbbentő lett volna, ha nem maga a jegybankelnök mondja” – vélte Szentpéteri Nagy Richard.

Azzal együtt, hogy ennek lehetett személyes oka, sértődöttség, bármi, „de legalább mondja és valaki ezt nem fogja elvinni szárazon. Itt lesz valami, ez a változás előszele”...

TILTAKOZÁS AZ OKTATÁSBAN: A KIRÚGÁSOK OLAJAT ÖNTÖTTEK A TŰZRE, DE AZ IDŐ A KORMÁNYNAK KEDVEZ

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.12.11.


Mikor már úgy tűnt, csökken a pedagógustüntetések intenzitása, a múlt héten kirúgtak újabb nyolc tanárt, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Az általunk korábban megkérdezett politológusok szerint a hatalom eszköze a megfélemlítés, és a kirúgások célja a további demonstrációk megakadályozása volt. Egy szociálpszichológus szerint nem ezt a hatást érték el: olajat öntöttek a tűzre, viszont az idő a kormánynak kedvez, mert a hosszú távú, eredmény nélküli tiltakozás kiégéshez vezethet.


Pénteken este hidegben, zuhogó esőben ezrek tüntettek az MTVA székháza előtt, pedig néhány héttel ezelőtt még úgy tűnt, lassan lecsendesednek a pedagógusok és az oktatás helyzete miatt indult demonstrációk. A múlt héten azonban derült égből villámcsapásként ért sok embert a Belügyminisztérium közleménye: újabb nyolc tanárt mentettek fel állásából, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A tanárok kirúgása nem csak azért váltott ki meglepetést, mert végzős osztály osztályfőnöke és matematika szakos pedagógus is volt köztük, hanem azért is, mert addigra érezhetően csökkent az intenzitása a tanártüntetéseknek. Ráadásul ezzel párhuzamosan a hideg idő is beköszöntött, és a téli szünet is közeledik, amelyek nyilvánvalóan még inkább visszafogják a demonstrációkat.

A kirúgások hatására aztán az elmúlt egy hétben mégis felerősödtek a tiltakozások: újra több tüntetés volt, a diákok több mint egy hete virrasztanak a Belügyminisztériumnál, és iskolákban hosszú távú polgári engedetlenségbe kezdtek tanárok szolidaritást vállalva elbocsátott kollégáikkal. De akkor vajon miért érhette meg a kormánynak a nyolc tanár elbocsátása, ha ez csak még nagyobb indulatokat szült? És milyen hatása lehet ennek a lépésnek a jövőre nézve?


SIMOR ANDRÁS: VESZÉLYES ÚTON JÁR AZ ORBÁN-KORMÁNY, SODRÓDUNK A KILÉPÉS FELÉ AZ EURÓPAI UNIÓBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.12.10.


A kabinet azzal, hogy aláássa az MNB monetáris politikáját, egy elhúzódó inflációs-gazdasági válságba löki az országot – mondta Simor András közgazdász. A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint elérkezhetünk egy olyan határvonalhoz, ahonnan már nem lesznek visszafordíthatóak a huxit felé vezető folyamatok.


Szembe kell nézni azzal, hogy magyar gazdaság válságközeli helyzetben van. Ezt az ország a legilletékesebb embertől, Matolcsy György jegybankelnöktől tudta meg. Valóban ennyire súlyos a helyzet?

Azoknak, akik figyelemmel kísérik a híreket, nemcsak a kormánymédiából tájékozódnak és foglalkoznak a gazdasági kérdésekkel, nem újdonság, hogy magyar gazdaság nehéz helyzetben van. A világgazgazdaság és Európa válság felé halad. Ez egy külső adottság Magyarország számára, de jelentős számban vannak olyan tényezők, amelyek miatt nehezebb helyzetbe kerültünk, mint a környező országok bármelyike. A problémáink gyökerét idehaza kell keresni, és abban Matolcsy Györgynek igaza van, hogy ezek összefüggenek elsősorban a költségvetési s monetáris politikával, de tágabb értelemben a gazdaságpolitika egészével is. Ez nem azt jelenti, hogy katasztrófahelyzet van, nem kell államcsődöt vizionálni, de a gazdaságpolitika mind rövid, mind hosszabb távon radikális kiigazítást igényel. A magyar gazdaság versenyképessége, termelékenyége európai összehasonlításban rendkívül alacsony, erre is kitért Matolcsy György. Másrészt megbomlott a gazdaságunk egyensúlya is: nagyon erőteljes ikerdeficit alakult ki, vagyis egyaránt jelentős a költségvetési és a fizetési mérleghiányunk, amely mellé társul az Európában rekordernek számító infláció. Az egyensúlyi helyzetet viszonylag rövid időn belül helyre lehet állítani, a versenyképességi hátrányunkat viszont nem, mint ahogy ezek a problémák nem is az elmúlt hat hónap, hanem az elmúlt évek gazdaságpolitikájának a termékei...

EGY TISZTA, ROMLATLAN HANG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.12.11.


Drávaszerdahely polgármestere, aki Alpár György névre hallgat, kézhez véve a falu egyik intézményének gázszámláját, arra hivatkozva, hogy faluhelyen vannak, és nem kell disztingválnia, üzent az MVM-nek, ekképp: „Elmentek ti a büdös picsába mind, ezt nem fogom kifizetni”. Új hang ez Mária romlatlan országában, ahol a píszí nagyjából úgy működik, mint Marqueznél Fernanda, akit rokonsága úgy jellemzett, hogy ennek még a seggéből is böjti szelek fújnak, és később is sok baja akadt az asszonynak abból, hogy nem nevezte néven a dolgokat. Ha Gogol volnánk, ami sajnos nem vagyunk, a tenyerünket dörzsölnénk a beszélő névtől, ahogyan Alpár György szinte determinisztikusan használja úgy a nyelvet, ahogy.

Csak tiszta forrásból, mondhatnánk nagy boldogsággal lelkünkben, ámde ezen a ponton meg kell feddnünk Alpár polgármestert, ha úgy vélekedik, a magyar nyelv ízes használata az ő – mint falun lakó ember – kiváltsága. Nem, kedves Alpár úr, mi itt a városban legalább ilyen plasztikusan tudunk diskurálni, és higgye meg, ha az MVM-re, egyáltalán Magyarországra és fura uraira gondolunk, magunk is tudunk így, sőt, még ígyebbül. Úgyhogy ne fogja vissza magát, mi sem tesszük, sőt, egyre inkább eluralkodik rajtunk az érzés, amikor sommásan és velősen magunk is általánosítva bődülünk el, miszerint: a kurva anyjukat ezeknek. Alapszabályaink tehát megegyeznek, céljaink és érdekeink is.

A helyzet és az állapot azonban. Fölfedezni véljük ebben azt az általunk felállított tételt, mely szerint a hatalommal és annak képviselőivel ekképp kell beszélni, amit azonban csak az tud megtenni, akinek veszíteni valója már nincsen. Ahogyan a napokban is egy tanár inkább fölmondott gondolkodásának és szavainak szabadságáért, hogy mindenféle fenyegetések és várható büntetések nélkül tudja elmondani, ami a szívét nyomja. Az egy igazat. Alpár úr is ebben a stádiumban van immár, mert azt is üzente a szolgáltatónak, le van szarva minden, szereljék le azt a rohadt gázórát is, vigyék, amerre akarják. Ez a láncait vesztő egyed attitűdje, akinek minden mindegy, csak kerüljön tiszta víz a pohárba végre.

Bíztatnánk a szabadságharcos polgármestert, hogy nincsen egyedül, de akkor hamis illúziókba ringatnánk. Ebben az országban, lett légyen célja és törekvése egybeeső a nagy többségével, akik aztán hangosan tapsolnak is, hogy így kell ezt, nem fognak melléje állni és entestükkel védeni őt a zivatarban, hanem egyedül fogják hagyni, mint annyi más elődjét. De félre ború és félre bú, örüljünk immár felhőtelen, hogy a már minden mindegy, és ezért mindenki be is kaphatja klubnak új tagja van, aki majd megismeri az ez állapotban megnyilvánuló és mutatkozó végtelenséget. És ez az, ami a köröttünk tornyosuló mahomet NER lebontására alkalmas, mert gondoljuk meg, ha kórusban mondanánk, amit ő.

„Elmentek a büdös picsába mind…” Hogyan hervadna le a mosoly az ajkakról, hogy szűnne meg a levitáció legott, amikor a hatalom emberei a maga pőre valóságában tapasztalhatnák meg azt, amit az alattvalók gondolnak róluk. Lenne ám hamarost tátott száj és pofának leesése, mert szembesülhetnének azzal, amit most a konvenció elfed, hogy aki képviselő, politikus vagy más efféle állatfajta, azt képzeli magáról, hogy ő ürítette a spanyolviaszkot, s az űrben lebeg. Viszonyításképp még: mindenki annyit ér, amennyije van, és ilyen ábrándok a köbön. Annyi van tehát csupán, hogy az eltelt tizenhárom NER-év, illetve bővebben az egész eltelt életünk feljogosít arra, hogy úgy beszéljünk ezekkel, ahogyan Alpár úr is tette...