2017. január 10., kedd

NÉMETH SZILÁRD A CIVILEK ELTAKARÍTÁSÁRÓL BESZÉL - MINDEN ESZKÖZZEL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.10.Minden eszközzel el akarja takarítani a civileket Magyarországról Németh Szilárd. Az Orbán-rendszer rezsitábornoka lesz Orbán ökle a civilekkel szembeni harcban.

2014-ben nagyrészt az Egyesült Államok közbeavatkozásán múlott, hogy a kormánykritikus civil szervezetekkel szemben felfüggesztette a kormány a háborút. A jelek szerint az orbáni rendszer azt érzi, a Trump-kormányzat most nem fog közbeavatkozni. Két éve már megírtuk: annak idején az amerikaiak állították meg Orbánt abban, hogy kiépítse a totális diktatúrát.

Most úgy tűnik, a háborút újrakezdi a rendszer a civilek ellen és Németh Szilárd rezsitábornokot nevezték ki a civilek elleni hadjárat élére.

"A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" - ezt nyilatkozta ma Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese.

Ennek első lépése lehet, hogy vagyonnyilatkozat tételére kötelezné a nem kormányzati szervezetek tisztségviselőit. A vagyonnyilatkozatnak látszólag semmi értelme sincsen, de a Vasárnapi Hírek szerint ez lehetőséget teremthet majd arra, hogy “a nyilvánosság előtt cincálják szét őket”.

A VH szerint a jogalkotási terv átírná az „állampolgári társulások jogszabályi környezetét" is. Az még nem világos, pontosan hogyan, de mivel Orbán Viktor már nyíltan arról beszélt, hogy ezek a szervezetek ellenséges külföldi erők előretolt állásai, valószínűleg nem adókedvezményeket kapnak.

A rezsiharcos nyilatkozata után megjelent a Guardian cikke is a témában.

Az újság szerint a magyar civil szervezetek pontosan arra számítanak, hogy a magyar állam lesújt rájuk idén, Donald Trump beiktatása után.

A Guardian szerint a vagyonnyialtkozat a "megfélemlítés" része. Az Indexnek Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója azt mondta: attól tartanak, hogy a vagyonnyilatkozatban szereplő információkat a kormányzati sajtó a lejáratásukra akarja majd felhasználni. A TASZ szerint ez az egyik lépcsője annak, hogy őket ugyanúgy kezeljék, ahogy Oroszországban: külföldi ügynökökként tartsák nyilván őket, így próbálva hitelteleníteni a munkájukat.

A Guardian cikke emlékeztet arra, hogy Orbán nyíltan egy sajátos stílusú, a demokratikus intézményeket leépítő, a kormánykritikus sajtót gyengítő illberális államot épít, ebbe a koncepcióba illeszkedik be a civil szervezetek meggyengítése is. Ezeket a civil szervezeteket a kormányfő külföldről fizetett ügynököknek tartja, amelyek külföldi érdekeket gyengítenek.

Úgy tűnik, Orbánnak nagyobb tere lesz arra, hogy végrehajtsa azokat az intézkedéseket, amik szembemennek a demokráciával és a jogállammal” - mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke a Guradiannak. “A Trump-adminisztráció érkezése is hozzájárul ehhez. Orbán pedig arra számít, hogy Franciaországban, Hollandiában és Németországban is változások jönnek idén, ezek pedig erősítik majd Magyarország pozícióját.”...

CSAK TÖMEGBEN NEM TUDUNK MIT KEZDENI A MENEKÜLTEKKEL - EGY LETAGLÓZÓ SZÍNDARAB AZ EMBERI SORSOKRÓL

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2017.01.10.


Alföldi Róbert egy 2000-es évek közepén íródott menekülttörténetet mutatott be a hétvégén a Radnóti Színházban – tomboló sikerrel. A tapsvihar most leginkább nem a nevének szólt, hanem annak az emberi történetnek, melyet három órán át letaglózva nézett a közönség. Az előadásból nem tolakodott előre a rendező egyénisége, okosan a háttérben maradt, úgy beszélt a menekültekről, hogy nem pártpolitizált, ezért lett az egész megkérdőjelezhetetlenül erős és hatásos

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró Futótűz című műve egy izgalmas nyomozás története: Nawal Marwan halála után végrendeletben adja ikergyermekei tudtára, hogy hallottnak hitt apjuk valahol él, és van egy bátyjuk is. A fiatalok azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot.

Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, mivel anyjukkal nem különösebben volt rózsás a viszonyuk, hiszen az asszony 17 éves korukban egyik napról a másikra elhallgatott, és soha többet nem szólt hozzájuk. A kíváncsiság először az ikerpár lány tagját hajtja, de idővel a fivér is követi őt a kutatásban, így saját gyökereik, múltjuk után erednek. Nyomozásuk során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli véres háború részleteibe, egy keleti ország kultúrájának korlátaiba és szokásaiba, és ezáltal azt is elkezdik tisztán látni, miért volt velük anyjuk titokzatos, és végül miért hallgatott el.

Wajdi Mouawad drámája beszippant, és nem is engedi el a nézőt három órán keresztül. Újabb és újabb részletek derülnek ki a gyerekek és az asszony múltjáról, ezáltal egy közel-keleti ország kultúrájáról. Mégis, csak a végén áll össze a kép. A végkifejlet pedig olyannyira megrázó, hogy magunk is megnémulunk. Csak egy-két idősebb néző szisszen fel, és mondja bele a csendbe: jaj, ne...

„A színpad a könyörtelen vigasztalódás tere. A vigasz könyörtelenségéé. Ez volt számomra az első lépés az alagútban. Egy szikra. Egy érzés. És kezdtek elémbe jönni a szavak. Elindultam. Mentem előre a sötétben” – mondta Wajdi Mouawad a Futótűzről, és valóban: ez a történet arra jó, hogy beszéljünk a történtekről, hogy az áldozatok beszéljenek a történtekről, hogy egyre több ilyen történetet mondjanak el, mert ezáltal lehet csak valamilyen megoldást találni. A darabbeli Nawal nagyanyja írástudatlan, egyszerű asszony volt, de érezte, hogy az általa látottak és tapasztaltak nem mindig helyesek, ezért is kérte unokáját arra, hogy tanuljon meg írni, olvasni és beszélni. Nawal pedig megtartotta az ígéretét és másoknak is átadta a tudását. Ugyanakkor nem csak az ész, de a szeretet hatalmát is hirdetni akarta, mert Mouawad írása is végül erre csúcsosodik ki: akit egyszerűen nem szeretnek gyerekkorában, vagy egyszer sem tapasztalja meg a szeretet vagy a szerelem erejét, az elvesztheti az emberi arcát. Nem véletlen, hogy a terroristák egy jelentős része is rendezetlen hátterű családokból, árvaságból jön.

Az előadásban bár egyértelműen van főszereplő – Kováts Adél –, tulajdonképpen mégis mindenki kap egy-egy főszerepet, hiszen mindenkinek a története különálló dráma. Kováts mégis kiemelkedik, mert letaglózó a játéka fiatal Nawalként, és megtört anyaként is. A két gyermekét játszó Martinovics Dorina és Olasz Renátó izgalmas ellentétpárt alkot. Martinovics a racionalitástól a női finomságba hajló empátiáig jár be szép utat, míg Olasz az agresszív, csalódott fiúból jut el egészen a megtört, belátó gyerekig..."

KEZDŐDHET A MAGYAR CIVILEK LEDARÁLÁSA

444.HU
Szerző: plankog
2017.01.10.


Idén elkezdődhet a 2014-es norvégcivil-ellenes hadjárat második felvonása, a célpontok ezúttal a Soros György, és más külföldi források által támogatott civil szervezetek lesznek. A parlament honlapján meg is jelent a törvénymódosítás címe, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezné a nem kormányzati szervezetek tisztségviselőit. A Vasárnapi Hírek ennek alapján arról írt, ez lehetőséget teremthet majd arra, hogy “a nyilvánosság előtt cincálják szét őket”.

A VH szerint a jogalkotási terv átírná az „állampolgári társulások jogszabályi környezetét" is. Az még nem világos, pontosan hogyan, de mivel Orbán Viktor már nyíltan arról beszélt, hogy ezek a szervezetek ellenséges külföldi erők előretolt állásai, valószínűleg nem adókedvezményeket kapnak.

A Guardian cikke szerint a magyar civil szervezetek pontosan arra számítanak, hogy a magyar állam lesújt rájuk idén, Donald Trump beiktatása után.

“Úgy tűnik, Orbánnak nagyobb tere lesz arra, hogy végrehajtsa azokat az intézkedéseket, amik szembemennek a demokráciával és a jogállammal” - mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke a lapnak. “A Trump-adminisztráció érkezése is hozzájárul ehhez. Orbán pedig arra számít, hogy Franciaországban, Hollandiában és Németországban is változások jönnek idén, ezek pedig erősítik majd Magyarország pozícióját.”...

SOKKAL JOBB ELTÜNTETNI SZEM ELŐL A NYOMORT, A SZEGÉNYSÉGET, A BAJT, A BETEGSÉGET, A SZERENCSÉTLENEK LÁTVÁNYÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.10.


Irgalmas, vagy irgalmatlan? Bejárta a sajtót a hír: a Szabadfogas – most még civil, de a kormánymédia hamarosan ki fogja deríteni, hogy Soros György aknamunkájának köszönhetően létrejött – mozgalom kabátgyűjtő akcióját nem nézte jó szemmel a pécsi Irgalmas Rend temploma. Elzavarták a templom mellől a kabátgyűjtő akció résztvevőit, Pió atya meg is magyarázta, miért. Mert a ruhák átáznak és akkor már senkinek sem fognak kelleni, nekik pedig ott marad nyűgnek az ázott ruhakupac.

Akár bólogathatnék is erre, hogy hát tényleg. Ahogy bólogathatnék a másik pécsi templomra kikalapált feliratra 2013-ból...

Nem tudok bólogatni, bár mindkettőre van magyarázat. Vagy magyarázkodás. Mert az mindig, mindenre van. Pió atya állítólag jó ember, mert ő volt az, aki csináltatott egy ételgyűjtő dobozt, ahová a lakosok ételadományokat rakhatnak be és azt megkapják a rászorulók.

Ahogy a pécsi Belvárosi Templom békéjét és tiszteletét megzavarták a kéregetők, úgy az irgalmasok irgalma is elfogyott, amint nem egy általuk szervezett, hanem civil kezdeményezésből induló jótékonysági akció közepén találták magukat. Valamiért az atyának csak a nyűgöt, a terhet, a plusz tennivalót sikerült meglátnia a kabátosztásban, a lehetőséget nem. Eszébe sem jutott felajánlani, hogy havazás esetén behordják a kabátokat a templomba, vagy esetleg eleve ott gyűjtik őket, akár úgy is, hogy a Rend osztja szét a rászorulók között. Igaza van az atyának. A félig megfagyott, nincstelen nyomorultak olykor mosdatlanok és a legritkább esetben tudnak a perselybe dobni némi aprót. Ezért hívjuk őket rászorulóknak.

Sokkal jobb eltüntetni szem elől a nyomort, a szegénységet, a bajt, betegséget, az alkohol vigaszához forduló szerencsétlen látványát. Jobb azt mondani, hogy eleve is azért lett valaki hajléktalan, mert alkoholista, mert tanulatlan, mert lusta. Így le is lehet dobni a felelősség amúgy is hamis álarcát és a hívek (valamint a saját) nyugalmára hivatkozva elzavarni a kéregetőket éppen úgy, mint a jószándékú civileket.

Az én fogalmaim szerint az egyház súlyos szereptévesztésben van és ezt nem tegnap kezdték. A politika és az egyház beteges összefonódása éppen ilyen eredményekkel szokott járni. Amikor választani kell, hogy a hatalom szekerét tolja, vagy az emberek felé fordul. Mert ez választás. Szolgálni akar az egyház, vagy hatalmat és pénzt akar...

EGY TÖMBBE FAGYASZTOTTA A KATONÁKAT, A RENDŐRÖKET ÉS A MENEKÜLTEKET A KORMÁNY A DÉLI HATÁRNÁL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.10....A második télre is egy kályha és pár kabát az infrastruktúra, amivel a kormány munkavállalói téli védettségét biztosítani kívánja. Úgy tűnik, arra már nem volt keret a propagandahadjárat plakáterdeje mellett, hogy olyan alkalmatosságokat kapjanak a határnál dolgozó honfitársaink, amelyben kényelmesen, a hidegtől megvédve, tisztességesen láthatnák el a feladatukat.

Sőt, az egyik, a katonákkal szimpatizáló Facebook oldal tanúsága szerint, így nézett ki múlt hét közepén a hideg beköszöntének napjaiban a határvédelmi erődrendszerben a téliesítés.

Ez jelenti mínusz 20 fokban a határvédelmet Magyarországon. A kerítés felhúzva, a kormány által pedig a kerítés két oldalára osztott emberek olyan körülmények között kell, hogy létezzenek, ami nem embernek való.

Talán nem véletlen, hogy alig egy hete egy vírus söpört végig a határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák között, többen kórházba is kerültek, de például a kormányzati Origo is úgy tudja, nem ez volt az első ilyen tömeges megbetegedés.

Így néz ki a fagyba küldött “magyar hősök”, a propaganda elképzelt hőseinek a sorsa, ennyire fontos a valódi ember a kormánynak. Jó fotók készüljenek, lehessen milliárdokból népszavazást csinálni, felhasználni ezeket az embereket a kormányzat hatalmi céljaira, ha pedig jön a hideg?

Együtt fagy menekült, rendőr, katona a déli határnál.

Kit érdekelnek a gyalogok a sakktáblán?

VAN EGY JÓ MEG EGY ROSSZ HÍRÜNK: TELJESÜLT ORBÁN ÍGÉRETEA TELJES FOGLALKOZTATOTTSÁGRÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.10....A 2008-as gazdasági válságban sokan elvesztették a munkájukat, de azóta a foglalkoztatottság megint nő.

A KSH adatai alapján válság előtti években 57% körül mozgott a 15–64 éves népesség foglalkoztatási rátája, amit 2012-ben sikerült újra elérni. Múlt év végére már 67,5 százalékra emelkedett – mondhatjuk, hogy ez már rekord. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 414 ezer fő volt, 142 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

A hiedelmekkel ellentétben kevéssé fontos a munkanélküliség alakulása: kevesen regisztrálnak munkanélkülinek, azok, akik regisztrálnak, hamar kikerülnek a rendszerből. A regisztrált munkanélküli ugyanis csak 3 hónapig kap munkanélküli segélyt, aztán vagy elmegy a munkaügy központ által felkínált munkahelyre dolgozni, vagy közmunkára, vagy egyszerűen kitörlik őt ebből a rubrikából. Így ez a statisztika 2014-re visszatért a válság előtti 7-8% körüli szintre. Múlt év végére 4,5 százalékra csökkent.
Jó a statisztika, de rossz a szerkezet

Mielőtt felállva tapsolnánk a Fidesz gazdaságpolitikájának és egy emberként tódulnánk a szavazóurnákhoz, mert eljött már a Kánaán, nézzük meg a munkaerőpiac szerkezetét: itt a rossz hír.

A KSH a közmunkásokat a piaci foglalkoztatottak közé sorolja. Pedig tudjuk, hogy ezek az emberek nagyobbrészt a helyi fideszes potentát kertjét művelik, napszámosként tartják őket, megalázó körülmények között. Ezt aligha lehet piaci alapú foglalkoztatásnak nevezni, a KSH mégis ezt teszi. Kulturáltan ezt úgy fogalmazzák meg: „A közmunkával megtermelt javak sem a piaci, sem a társadalmi igényeket nem tükrözik”.

Ráadásul közmunkára a kormány egyre többet költ; 2014-től pedig közmunkásnak számít az is, aki nem dolgozik, de közfoglalkoztatás keretében képzést kap. (Erről pedig tudjuk, hogy a munkaerőpiac szempontjából nem sokat számít, de legalább felszámolja az írástudatlanságot.) 220 ezer ember dolgozik közmunkásként, egyébként.

A közmunkások csak az egyik része a torzulásnak. A másik, hogy évek óta egyre kisebb a dolgozó korú népesség Magyarországon. Egyre kevesebb gyerek születik és sokan elvándorolnak a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetés miatt. A hurráoptimista kormánypropagandát nyomó köztévében hangzott el az adat: a munkaképes korú népesség fogyása miatt évente 40-50 ezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon.
Tehát nem a munkahelyek száma nő, hanem a munkaképes emberek száma csökken.

Ez okozza a munkaerőhiányt. Ez okozza a kedvező statisztikát...

ITT AZ ÁSZ-TANULMÁNY AZ OLIMPIA KORRUPCIÓS KOCKÁZATAIRÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.01.10.A tanulmány megállapítja, hogy a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti.” – ez egy szó szerinti idézet az Állami Számvevőszék 73 oldalas művéből.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke december végi, a kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában elmondta, hogy az Országgyűlés még 2015-ben felkérte az ÁSZ-t, hogy támogassák szakmailag a 2024-es olimpia budapesti megrendezéséreirányuló magyar pályázatot. “Az ÁSZ feladata, hogy foglalja össze, miként lehet garantálni, hogy a világraszóló rendezvényre szánt közpénzt törvényesen, szakszerűen, gazdaságosan és hatékonyan költsék el.” – írja a lap.

A hatalmas sportesemény megrendezése tulajdonképpen közpénzből finanszírozott építkezések és vásárlások egybefüggő sorozata” – mutatott rá Domokos László a Magyar Időknek adott interjúban.

Domokos elmondta azt is, hogy áll az Országgyűlés felkérésére végzett munka: készített az ÁSZ egy tanulmányt a nagyberuházásoknál jelentkező korrupciós kockázatokról, és folyamatban van egy útmutató kidolgozása az ilyen veszélyek elkerüléséhez. 2017 tavaszán pedig külföldi kollégáival angol, kanadai, görög, olasz, kínai és brazil tapasztalatokat elemeznek majd, hogy “sikeres pályázás esetén – korrupciómentes olimpia lehessen a magyarországi”.

A KiMitTud-on keresztül közadatigénylésben kértük az ÁSZ-tanulmányt, és mint a Számvevőszék válaszából kiderült, az nyilvánosan elérhető az alábbi linken, Tanulmány „A nagyberuházások integritási kockázatairól és az ezt kezelő kontrollok kialakításáról” címmel.

A függelékekkel együtt 73 oldalas mű előszavában Domokos László megtiszteltetésnek nevezi, hogy az Országgyűlés felkérte az ÁSZ-t, hogy nyújtson szakmai támogatást a 2024-es olimpiai pályázatot készítők számára, és kiemeli, hogy “A tanulmány megállapítja, hogy a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti.” Az ÁSZ elnöke az előszót azzal zárja, hogy meggyőződése szerint a tanulmány nyilvánosságra hozatala elősegíti a közpénzek törvényes és hatékony felhasználását, továbbá növeli Budapest esélyeit a 2024-es olimpia rendezési jogának elnyerésében.

Ezután egy négy oldalas vezetői összefoglaló következik, amelyből kiderül, hogy mire jutott az ÁSZ az olimpia korrupciós veszélyeit vizsgálva. Többek közt arra, hogy

– a korrupció potenciális forrása a projekt döntéshozóinak és a beruházóknak a személyes kapcsolatrendszere,

– a felhasznált közpénz nagyságával arányosan nő a korrupciós kockázat,

– a beruházás kiválasztásának szakasza döntő a korrupció szempontjából,

– egy nagyberuházásnak általában fix határidőn belül kell elkészülnie, ami már önmagában növeli a nyomást az engedélyező hatóságokon, egy presztízsberuházásnál pedig ehhez hozzájön még a társadalmi és nemzetközi tekintély csökkenése miatti aggodalom is, amelyek együttesen “a kontrollokat lazító mechanizmusokat indíthatnak be”,

– az alapvető korrupciós kockázatok tovább növekedhetnek a nagyberuházásoknál a szabályozási hézagok és

– a túl tág felelősségi viszonyok miatta kivitelezési szakaszban általában szerződésmódosítások formájában realizálódik a korrupció, gyakori a projekt megvalósításának csúszása is, és ez sok esetben a nem megfelelő tervezés következménye.

A beruházás tervezésénél különösen nagy kockázatot jelent, ha nem végeznek körültekintő elemzéseket, számításokat a projekt alakulására, a lehetséges változásokra nézve; ha hasonló projektek tervezett és tényleges áralakulását nem veszik figyelembe a pontos költségbecslésekhez. Jellemző példa, hogy az olimpiai beruházásokra vonatkozó nemzetközi tapasztalatok szerint rendszeresen, nagymértékben alábecsülik a rendezési költségeket.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy számos olyan nagyberuházás készült el, amely a kockázatok nem megfelelő azonosítása miatt nem járult hozzá a gazdasági értékteremtéshez, vagy kihasználatlanok az eseményre épült létesítmények.


Erről akaratlanul is a 2017-es vizes vb-re épülő Dagály jut az ember eszébe, amely az eredeti tervek szerint egy csillogó úszópalota lett volna 8 milliárd forintból, ám 38,6 milliárd forintért vállalta a megépítését a Market Zrt. A majdnem kész épület viszont leginkább egy parkolóházra hasonlít, ráadásul nemrégiben 43 milliárdra emelkedtek a költségei. A kivitelező Market Zrt. tulajdonosa pedig az Orbán Viktor miniszterelnökkel köztudottan jó kapcsolatot ápoló Garancsi István.

A kiemelt két bekezdés pedig olyan, mintha a budapesti olimpia vagy akár a nemzeti stadionépítési program egyik ellenzője írta volna...

FAGYHALOTT ORSZÁG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.10.


Ki gondolta volna, hogy emberek fagynak meg az otthonaikban több mint negyed századdal a rendszerváltás után? Hová tűnt az áhított jóléti állam ideája? A kormány úgy tesz, mintha a dologhoz semmi köze nem lenne, az ellenzék önmagával van elfoglalva, ám a keményen fagyoskodó kisember problémái nem az idei télen kezdődtek. Valahogy kezdjük megszokni, hogy a politikus nem azért van, mert választott képviselőként vagy kormánytagként értünk szeretne dolgozni, hanem, hogy a saját bizniszeit intézze, és néha, amikor az érdekei úgy kívánják, dobjon valami gumicsontot a népnek. A fagy azonban nem kíméli a gyengéket, elesetteket, kiszolgáltatottakat, akármit harsog a kormánypropaganda.

Megrendítő látvány lehet rányitni az ajtót egy idős emberre, aki a karosszékében épp a közszolgálati televíziót nézve fagyott halálra. A szociális munkások érkezésekor a hírolvasó épp arról számol be fontoskodó hanglejtéssel, hogy a kormány senkit sem hagy magára a bajban. Ennél plasztikusabban ki se lehetne fejezni az Orbán-rendszer képmutatását. Sokan túlzónak, sőt demagógnak tartják azok álláspontját, akik a hajléktalanok illetve a mélyszegénységben élő emberek tragédiáját is a kormány számlájára írják, pedig a helyzet az, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere lassan hét éve lemondott ezekről az emberekről, de amikor az életük kerül közvetlen veszélybe, úgy tesz a NER, mintha még mindig a társadalom részeként tartaná számon őket.

Úgy kezeli a regnáló hatalom a kellemetlen társadalmi kérdéseket (szegénység, munkanélküliség, deviancia, drog, alkoholizmus stb) mint hajdanán a szocializmus hivatalnokai és politikai csinovnyikjai, vagyis, ha nem beszélünk ezekről az ügyekről, akkor nincsenek is. Egyszerűbb meghamisítani a statisztikákat, bizonyos felméréseket megszüntetni, mint odafigyelni a rászorulókra. Egyszerűbb stadionokat építeni, és teleragasztani a Magyarország erősödéséről szóló plakátokkal az országot, mint generálisan kezelni a szociális problémákat.

"RÁADÁSUL A LEGKISZOLGÁLTATOTTABB EMBERCSOPORTOK SZAVAZATAIT LEHET A LEGOLCSÓBBAN MEGSZEREZNI, HISZEN AKINEK NINCS SEMMIJE, EGY ÜVEG KOVÁSZOS UBORKÁÉRT, BARACKBEFŐTTÉRT VAGY EGY NAGYFRÖCCSÉRT IS ELADJA A SZAVAZATÁT"...

ITT OLVASHATÓ

NE GYÓGYULJ MEG!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.01.09.


Szerintem már mindenki nagyon unja az egészségügyi rémtörténeteket, hiszen mindenki átélt már ilyet. Megvannak a maguk tapasztalatai, és már azt is tudják, hogy hiába jártatják a szájukat, változni úgysem fog semmi.

Az én rémálmaim eredménye főként arra korlátozódik, hogy igyekszem különféle bajaimat megoldani saját hatáskörben, addig, amíg erre lehetőségem van – nem fordulok orvoshoz, hogy meghalljam a szentenciát, amelyet a jó doktorok diagnózisként értékelnek: drága asszonyom, ez a korral jár!

Persze, elismerem, hogy bizony egy idő után az egykor tökéletesen működő vegyigyár, amelyet szervezetnek nevezünk, lassan de biztosan elkezd összeomlani, s nincs rá megfelelő szerviz, mert már régen nem gyártják a modellt. Tehát nincs pótalkatrész, nincs csere, venni kell egy új készüléket… Ám akad olykor egy szakember, aki, ha nem is tudja tökéletesen megoldani a hibát, de talál valami trükkös megoldást, amivel a régi készülék ha nem is flottul, de azért még működik egy darabig – nem hörög, nem kattog, végzi a dolgát, és az ember arra gondol, hátha kitart ez az állapot még egy darabig.

Tóth Árpád azt írta a Palace-ban című versében (többek között): „De lehet-e repülni annak, ki teste rabszolgája lett, kinek már mindenekfelett csak „hői” és „kilói” vannak, ki csak csomó, rút, vegyi bomlás? Jaj!… sóhajba vesző káromlás dühe ráng romló testemen. Az istenit!… jaj Istenem. …. Vigaszt!… mindegy, bölcset, bolondot, csak kínom szebbre fesse át!”

Átfestés – variációk a semmire

Na, kérem szépen, ez az, ami nincs. Az átfestés. Pedig nem kellene sok hozzá, csak egy kevés empátia. Figyelem. Őszinteség. Ha például a háziorvos mentőt rendel – horribile dictu éppen szombati napon –, akkor egy rezidens orvos ne azt mondja a vánszorgó betegnek, hogy mégis, mit gondolt, hogy hétvégén akar befeküdni a belgyógyászatra? Talán majd ő húzza át az ágyat? És különben sincs bent szakorvos, egyedül ő ügyel, két napig úgysem történik semmi! És azzal a lendülettel el is megy – persze, nem ágyat húzni. És néhány órával később a „hétvégi beteg” már le is feküdhet az ágyába. A cuccát betolják az ágy alá, mert nincs szekrény, ahová bepakolhatná a holmiját, aztán jön a takarító, és a fertőtlenítőtől tocsogó felmosó fával odébb lökdösi a sportszatyrot, amely persze átázik, a pótpizsama, a törülköző tönkremegy, majd jön a rezidens, és megkérdezi, miért nem hozott magával váltó cuccot a kedves beteg, talán majd a kórház ad ilyet? Ez nem éppen a „kín átfestésének” előszobája, sőt!

És, mert szombat van, és nincs szakorvos, labor (csak sürgős esetben, és ki ítéli meg, hogy az éppen mi? A rezidens?), a szomszéd ágyon egy haldokló beteg fekszik magatehetetlenül. Róla péntek délután állapították meg, hogy TBC-s. De hát már vége a munkaidőnek, s minek is tennének bármit, a beteg ott marad, minimum hétfőig. Aztán hétfőn kiderül, hogy mégsem TBC-s, csak éppen haldoklik. Így hát már ketten vannak a szobában, akiknél az „átfestés” nagyon nem működik.


És ott a harmadik beteg, a 150 kilós. Összeszedett egy remek fertőzést a kórházban, húsevő baktérium támadta meg. Vérző, nedvedző sebeivel nehezen kel fel, hogy kimenjen a fürdőszobába. Bottal megy, s neki ágynak, asztalnak – s ezt teszi a fürdőszobában is. Ám mivel hétvége van, s amúgy sincs elkülönített kórterem, így hagyják a dolgot – a többi beteg pedig jár ugyanabba a fürdőszobába, ahol ott csicseregnek a húsevő baktériumok. Semmiség… Az egyik beteg rokona nem így véli, hajnalban bemegy a kórházba, visz magával fertőtlenítőszert, szivacsot, törlőruhát, lepucolja a fürdőszobát, aztán azt mondja a férjének, most gyere fürdeni – s ha pisilni kell napközben, akkor menj a folyosói WC-be. Ez is egy szép „átfestés”...

EZT LASSAN TÉNYLEG NEM BÍRJA EL AZ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.01.09.


A kormány tervei szerint 5 százalékkal mérsékli az állami bürokráciára fordított pénzeket. Az nem derült ki Orbán beszédéből, hogy ezt elbocsátásokkal, vagy más költségcsökkentő intézkedésekkel képzeli-e el a kormány, de kijelentette: tízmilliárdokkal több pénz maradhat az államnál. (2010, október – Orbán meghirdette a kormány második akciótervét a parlamentben)

Jövőre (azaz 2011-ben – szerk.) indul el az a program, amellyel áttekintik, hol, milyen adminisztrációs, bürokratikus terhet lehet csökkenteni. Az állami bürokráciát mindenképpen csökkenteni kell, az öt százalék egyfajta sarokszám, hiszen a miniszterelnök által mondottnál jóval nagyobb léptékben is elképzelhető a bürokráciacsökkentés. Minden egyes intézményt – minisztériumot, háttérintézményt – tüzetesen át kell vizsgálni, meg kell nézni, milyen feladatra van, milyenre nincs szükség. A háttérintézményekről megjegyezte: átláthatatlan dzsungelt képeznek, duplán vagy háromszor látják el ugyanazt a feladatot. Ezt nem bírja el az ország (2010, október Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára)

És tényleg nem bírja el az ország. Igaz, hogy már 2017-et írunk, és még élünk, az ország nem omlott össze. Igaz, hogy Lázár János minden követ meg is mozgatott, hogy az állam vízfejű, bürokrata intézményrendszere megszabaduljon több ezer dolgozótól, akikkel csak a baj volt. Tavaly ilyenkor vadul égett a keze alatt a munka, igaz, hogy 2010 óta már 5 év akkor is eltelt. Bár Lázár ténykedése nyomán 39 központi hivatalt és minisztériumi háttérintézményt szüntettek meg jogutódlással, a harmadik Orbán-kormány egyre csak terebélyesedett.

A 2010-es fülkeforradalmi választási ígéretekből és akciótervekből mára az lett, hogy (jegyezzük meg halkan, Mészáros Lölönek a napokban is beesett egy nem remélt árvízvédelmi – közel 10 milliárdos – közbeszerzés, mert ehhez a szakterülethez sem ért senki jobban, mint a 2 Mészáros Kft.) a Magyar Nemzet összeszedte a vízfejűség sarokszámait. A Fidesz-féle állami bürokráciacsökkentésből, azaz Orbán Viktor nagyívű ígéreteiből – miszerint „sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele” a NER-be – az lett, hogy mára kétszer annyi államtitkárt és helyettes államtitkárt foglalkoztat a magyar adófizető, mint 2010 előtt. Mert csak.

Az Orbán-kormánynak azt a bravúrt is sikerült tető alá hoznia, amit még soha senkinek: az ormótlan vízfej akkor is növekedett, amikor a kormány bürokráciacsökkentést, vagyis az állami alkalmazásban állók létszámának jelentős mérséklését hirdette meg. Jegyezzük meg a lényeget: a harmadik Orbán-kormányban 106 helyettes államtitkár dolgozik a tíz miniszter és az 55 államtitkár mellett, hét év alatt elszabadult a pokol e tekintetben...

A KÖZPÉNZHERDÁLÁS TÖKÉLETES PÉLDÁJA

INDEX.HU
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2017.01.10.


Ha ön az emberek azon szűk csoportjába tartozik, akik repesve várták, hogy végre valaki kielemezze az argentin adósságkezelési stratégiákat, és levonja belőle a Magyarországra értékes tanulságokat, akkor tavasszal örülhetett: az MNB-aktákból ugyanis kiderült, hogy az egyik közpénzzel felpumpált Pallas-alapítvány bőkezűen megtámogatott egy kutatást ebben a témában.

A dolog szépséghibája, hogy az ötlettel pályázó intézmény főnöke egy gyanús múltú kamudoktor volt, de ha az ezzel kapcsolatos aggályokat félretettük, akkor - mint az Indexhez eljutott kutatási tervből kiderült - akár lehetett is volna valami a dologból. Még ebben az esetben is felvetődik a kérdés, hogy ér-e egy ilyen megfejtés 11 millió forintot, de ez valószínűleg már soha nem fog kiderülni, mivel a teljesítési időszak lejárt, a pénzből összehozott projekt pedig köszönőviszonyban sincs a vállalásokkal.

Jövőegyetem helyett rendőrségi ügy

A John Henry Newman Oktatási Központ, és a fejeként működő Kertész-Bakos Ferenc fordulatos történetével már hosszan foglalkoztunk az Indexen is. A kamulovagrendi kapcsolatokkal rendelkező áldoktor azzal keltette fel a sajtó érdeklődését, hogy miután több másik város elutasította, bepalizta Sümeg vezetését egy úgynevezett jövőegyetem létesítésére önkormányzati támogatással.

Kóklernek tűnő oktatási programja ellenére az EMMI simán akkreditálta az intézményt közösségi főiskolaként, majd még jobban beindult a szekér: Kertészék az MNB-alapítványoktól összepályáztak 28 millió forintot három különböző tevékenységre, köztük a legnagyobb összegű az argentin adósságos projekt volt.

Idáig szinte csak a szokásos, nyár közepén azonban ellentétek támadtak a jövőegyetemen belül, aminek a vége egy Kertész és tettestársa elleni feljelentés lett, mert állítólag elsíbolták az MNB-alapítványi támogatás jelentős részét. Sümeg közben a botrányok hatására felmondta a megállapodását a brigáddal, és Kertészéket, akik magáncélra használták a felújított könyvtárépületet egész évben, kitették (információink szerint év vége volt a kiköltözési határidő). A rendőrség pedig, úgy tudjuk, továbbra is nyomozást folytat sikkasztás gyanújával az ügyben...


ÖN JELÖLT, VAGY ÖNJELÖLT?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Tölgyessy Péter
2017.01.09.


Olvasom valahol, hogy: na végre, ő egy VEZETŐ! 

És tényleg, Botka László, merthogy róla van szó, egy valódi (félre)vezető. Úgy is mondhatnám, figyelemelterelő. Egy olyan országban ugyanis, amelyikben a demokratikus pártok a híresztelések szerint - a 2014-ben elkövetett hibákból tanulva - folyamatos egyeztetéseken éppen az együttműködés feltételrendszerét alakítják ki, okos, rutinos, országvezetői szerepre érett politikus ilyen időszerűtlen, hibás lépést nem tesz, nem tehet meg!

Botka az MSZP-ben nőtte ki magát, az MSZP választmányi elnöki tisztéből nem is olyan régen szavazta őt ki az illetékes párttestület. Tudnia kellene, hogy ha korábbi nyilatkozatától eltérően vállalkozni akar a miniszterelnök-jelölti szerepre, azt elsőként saját pártja vezetőivel illik közölnie, majd ők egyeztetik ezt az önjelölti szándékot saját előválasztási kezdeményezésükkel és - ha elfogadják annak felülírását - reménybeli szövetségeseikkel.
Egy valamit nem szabad ebben a fázisban tenni - azt, amit Botka tett: a médián keresztül üzenni mindenkinek. Feladva a magas labdát a kormányon lévőknek, egyszersmind elterelve a figyelmet az ezerszer fontosabbról. Arról, hogy a demokratikus pártok megegyezésre jussanak a fő kérdésekről: az együttműködés elvi és szervezeti kereteiről, a közös programalkotásról, a személyi kérdések eldöntésének mechanizmusáról - és csak ezt követően a személyi kérdésekről...

"ORBÁN GYEREKKORI ÁLMAI TŰNNEK MEGVALÓSULNI"

MAGYAR NARANCS 
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.01.09.


Orbánról írnak a német lapok, Juhász váltja Szigetvárit, Gajdics a KISZ-ről gajdol, ingyenmunkát vállalnak az írók. Ja, és rohadt hideg lesz. Hírek hétfőn.

Szibériai eredet


Marad a fogvacogtató, hajléktalanok és fűtetlen terekben éjszakázók számára életveszélyes hideg. Egy visszahajló okklúziós front havazást hozhat, de hajnalra a szibériai eredetű hideg légtömegben minden feltétel adott lesz az erős lehűléshez, fogalmaz az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mi úgy mondjuk ezt egymás között, hogy kurva hideg van. (Ami a borús jövőt illeti, lásd metszően pontos meteoblogunkat!)

Kabátadási ügy

A szokatlan hideg miatt indult el hétvégén a Szabadfogas-mozgalom: az utcákra kirakott fogasokon meleg ruhát, kabátokat gyűjtenek a rászorulók számára. A segíteni akarók Pécsen az irgalmas rend temploma előtt helyeztek el egy fogast, ám egy 24.hu által kiszúrt Facebook-posztból az derül ki, hogy az irgalmas rendiek nem látták szívesen a kabátokat, úgyhogy át kellett vinni az egészet a Csinos presszó elé. Ennyit az irgalomról mára...

HAZAKÖPKÖDÉS VAGY KRITIKA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.10.Érdekes egy évkezdet lett ez, egészen pezsdítő posztokkal és vitákkal a kommentmezőben. Az egyik dolog, ami többször felmerült (no, nem mintha újdonság lenne) az a „hazaköpködés” vagy „visszaköpködés”, és ennek kapcsán gondoltam, érdemes lenne tovább beszélgetni róla, kicsit körbejárni, miről is van szó. Szóval a mai poszt egy vitaindító, úgyis régen volt ilyen.

A blog hatodik évébe lépve vannak változatlan dolgok. Az egyik ilyen az a határátkelők szemére vetett „gyökértelenség”, illetve az, hogy ha valami nem tetszik, és ennek hangot adnak, akkor szinte törvényszerűen megjelennek a „hazaköpködést” kiáltók. (Biztosan van valami szoftver, ami szűri a magyar oldalakat, és bejelez. Csak vicc volt, mielőtt…)

Hadd mutassak nektek két idézetet (előre bocsátva, hogy mindkettő csak egy-egy hozzászólás részlete):

„Aki végleg elmegy, az gyökértelen ember, nem ismer olyasmit, hogy hagyomány, múlt, csak az anyagiak fontosak számára. Egy közösség nem úgy működik, hogy amíg hasznot tudok húzni belőle, addig maradok, amikor viszont nem, akkor elmegyek. Most az országnak szüksége van a jó emberekre, ezért az nem baj, ha valaki elmegy, ha utána vissza is jön, és meghonosítja itthon a tapasztalatait.”

Illetve: „A ’legviccesebb’ az egészben az, hogy akik itt hagyták az országot, azok szidják most és mondják, hogy ilyen rossz meg olyan rossz… ugyan honnan tudná bárki is, aki már nem itt él. Aki csak innen-onnan hallja a dolgokat, de nem a saját bőrén tapasztalja, az nem tud semmit erről (mint ahogy én sem tudom, hogy milyen külföldön élni, mennyire könnyű vagy nehéz boldogulni). Véleménye mindenkinek lehet, de azok az emberek azért csak hitelesebben adják elő azt, akik mégis itthon maradtak és itthon próbálnak meg boldogulni, jobbá tenni azt a helyet, ahova születettek.”

Ismerős? Nos, a helyzet az, hogy ezek a legelső poszt (!!) kommentjei közül származnak (konkrétan az első részlet a harmadik komment volt a blog történetében) – szóval van, ami változatlan.

Mindezt csak annak alátámasztására hoztam fel, hogy a múlt héten (főleg Digger posztja alatt) többször is felmerült „hazaköpködés” nem újdonság, gyakorlatilag állandó jelző a blog történetében.

Nincs is ezzel egyébként semmi baj - amíg kulturáltan fogalmazzák meg, ám legyen, engem viszont érdekelne, hol húzódik a határ hazaköpködés és kritika között...

A MAGYAR MÉDIARENDSZER PROBLÉMÁI - SZÚRÓPRÓBA 8.

MÉRTÉK MÉDIAELEMZŐ MŰHELY BLOGJA
Szerző:Mérték Médiaelemző Műhely
2017.01.10.Három karaktergyilkosság egy adásban

Egyoldalú tájékoztatás, elfogult megközelítés, kormánypropaganda – a szerkesztői szabadság megcsúfolása, a közszolgálatiság arcul csapása, amit az állami híradó októberi szúrópróba vizsgálatánál tapasztaltunk. Sorozatunk aktuális elemzésében az október 26-án a Duna csatornán 18:00-kor és az M1-en 19:30-kor kezdődő híradókban vizsgáltuk, hogy az állami média hírszolgáltatása, tájékoztatása mennyiben felelt meg a törvényben rögzített közszolgálati követelményeknek.

A híradósok ez alkalommal is a Fidesz kottájából játszottak, ugyanis a műsor jelentős teret adott ellenzéki politikusok ellehetetlenítésére. Vona Gábor és a Jobbik, Gyurcsány Ferenc, Juhász Péter – minden bizonnyal jelenleg ők a Fidesz legfőbb politikai ellenfelei, legalábbis az ő lejáratásukra tetemes műsorpercet szánt a köztévé. Mintha egyenesen megrendelést teljesített volna, az állami milliárdokból előállított televízió híradója a kormánypárti kommunikációs politikát szolgálta. Függetlenül attól, ki mit gondol az érintett politikusok tevékenységéről, jogi és etikai szempontból kifejezetten aggályosnak tartjuk, hogy az állami híradó a kiegyensúlyozott tájékoztatás helyett a kormánypártok érdekeinek megfelelő karaktergyilkosságok eszköze...

A GAZDA NEVE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Koblencz Zsuzsanna
2017.01.09.A cselédkönyv, ami fényképkeresés közben most véletlenül előkerült, csak csontszínű papír. Lapjai rubrikákra osztva, ahová be lehetett jegyezni a gazda – a gazda! - nevét. A cseléd hűségéról, ügyességéről, magatartásáról, erkölcsiségéről szóló sorokat. Az összeget, amit munkájáért a mindenes cseléd kaphatott: 1942 -ben havonta 18, majd 14 pengőt.
Kedves ismerősnél jártam, beszélgettünk. A múlt egy darabkája is felakadt társalgásunk fonalára, amit ő egy régi fényképpel szeretett volna elevenebbé tenni, így hát fiókokat nyitogatott, iratokat túrt fel, füzeteket lapozgatott. De nem lett meg a fénykép mégsem.

A hasonmását legutóbb egy helytörténeti kiállítás tárlójának üveglapja alatt láttam. Eredeti tulajdonosának neve azonos volt az enyémmel. A szemem sarkából figyeltem, mint nyílik kaján mosoly néhány, körülöttem bámészkodó, ismerős tárlatlátogató arcán. Épp akkoriban kezdett divatba jönni ugyanis megint a kutyabőr. Családfákat kutattak és rajzoltattak, csak hogy kiderüljön a származási pedigré. Különös módon, mindenkinek akadt őse, aki, ha följebb nem is, de legalább a köznemesek közé soroltatott.

A vitézi cím viselése pedig legalább annyira fontos lett hirtelen, mint a párttagkönyvek körömszakadtig való tagadása.

Erre ott álltam én egy cselédkönyvvel szemközt, amelyikben a vezetéknév azonos volt az enyémmel, és szinte sajnáltam, hogy nem kiálthatok fel: ez itt az én anyámé. Vagy nagyanyámé. Ugyanis csak névrokon volt ennek az okmánynak a tulajdonosa, az a hajdani kiscseléd, noha anyámnak is, nagyanyámnak is volt cselédkönyve...

VIGYÁZZ AZ OKOSGÉPEKKEL! - VIGYÁZZ A GYEREKEKRE!

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Tolnai Antal
2017.01.07."...belöktünk egy egész generációt a virtuális busz alá".

Azt olvasom, hogy Steve Jobs megátalkodott technikaellenes szülő volt, a Szilícium-völgy mérnökei és technikusai meg Waldorf-iskolába járatják gyerekeiket. Sergey Brin, Larry Page, Jeff Bezos vagy Jimmy Wales azzal magyarázza szakmai sikereit, hogy no-tech iskolába járt. A Montessori és a Waldorf a legnépszerűbb az Államokban. És Zuckerbergék is AltSchoolban gondolkoznak.

Mindez Dr. Nicholas Kardaras Glow Kids című friss könyvében olvasható. Bár rengeteg könyvet, publikációt begyűjtöttem már ebben a témában, a könyvismertető után rögtön azt mondtam: ez a könyv kell nekem. Azonnal meg is vettem… Hogyan? Hm… e-book formátumban az Amazonon… Persze nem elsősorban azért, mert Jeff Bezos, az Amazon alapítója és tulajdonosa is alternatív iskolába járatja gyermekét, hanem mert egy felnőtt ember tudja praktikusan és rendeltetésszerűen használni az IKT-eszközöket anélkül, hogy egyszer csak észrevétlenül az eszköz kezdje használni őt, ahogy az a gyerekek igen jelentős része esetében történik a könyv tanulsága szerint. Hát ezért próbálunk például a Waldorf-óvodában és -iskolában mindent bevetni, hogy az iskola és a szülői ház együtt képes legyen teljesen kiszorítani az okoskütyüket a személyiségük kibontakozásának még csak a kezdetén járó 4‒12 éves gyerekek életéből. Nem volt egyszerű elfogadtatnunk, hogy a Waldorf-kerettantervben az informatika oktatása csak 9. osztálytól kezdődjék, hiszen a számítástechnika tanítása ma olyan evidens, mint az orosztanítás volt a hetvenes években, a mi időnkben. Ki merte volna akkor azt mondani, hogy az nem jó… Most legalább olyan nehéz elfogadtatni, hogy a korai informatikaoktatás, mondjuk, nem jó… Mielőtt sokan felszisszennének, hogy „te jó ég, hát hol élnek ezek”, lássunk egy részletet a könyv bevezetőjéből:

Úgy tűnik, hogy egész társadalmunk fausti kihívások előtt áll. Igen, kezünkben tartjuk a digitális kor elképesztő csodáit – táblagépeket, okostelefonokat – a csodásan ragyogó eszközeinket, amelyek összekötik az embereket az egész földkerekségen, és szó szerint a markunkban tartjuk és hozzáférünk az emberi tudás összességéhez.

De mi az ára mindennek a futurisztikus technológiának? Egy teljes generáció személyisége és lelke. A szomorú igazság az, hogy ezért az „ó, de jóleső könnyítés és kényelem”-ért s a modern kor eme szemet kápráztató ékköveiért ostoba módon belöktünk egy egész generációt a virtuális busz alá.

– Na ne má! Nem vagy te egy kicsit túl drámai? – kérdezheted. De nézz csak körül. Kukkants be egy vendéglőbe, ahol gyerekes családok ülnek, nézz be akármelyik helyre, ahol kiskölykök és tinik lógnak: pizzériák, iskolaudvarok, a barátaid lakása… Mit látsz?Azt látod, hogyan válnak zombivá a lehajtott fejű, üveges tekintetű gyerekek, akiknek az arcát fénybe borítja a képernyő ragyogása. Épp olyannak látod őket, mint a lelketlen, kifejezés nélküli arcokat az Invasion of the Baby Snatchers-ben vagy a zombik arcát a The Walking Dead-ben, gyermekeink és ifjaink egymástól elszakítva, és egymás után estek és esnek áldozatául ennek a digitális pestisnek...

A VASAS SZURKOLÓI NYÍLT LEVÉLBEN KICSINYLIK AZ ÚJ "INGYENSTADIONT"

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2017.01.09.Ne variáljanak – egyből a legjobbat, a legkorszerűbbet építsék meg nekünk is.

Markovits László idén lesz 15 éve a Vasas elnöke, és mint ilyen, rutinosnak számít már a porondon. Hogy milyen szakmai munkát folytat a klubnál, azt mi sem bizonyítja jobban, mint riói szereplésük (Szász, Hosszu, Szilágyi aranyai) és az, hogy a futballklub az NB1 tavaszi folytatása előtt 3. helyen áll a bajnokságban.

Tavaly novemberben indult el a Vasas Sport Club 2020-ig tartó, több helyszínt érintő (Fáy utca, Folyondár utca, Pasaréti út, Normafa) létesítményfejlesztési programja, melynek első lépéseként a földbe gyalulták a volt Illovszky Rudolf Stadiont, hogy a helyére egy új, korszerű arénát építsenek.

Markovits látva az MTK stadion körüli botrányokat, nem jön elébe a lófasznak, és bölcsen hallgat a részletekről. Nem láttunk még a sajtóban HIVATALOS látványterveket a stadionról és azt sem tudjuk mennyibe fáj az államnak. (4 milliárdot pusmognak. Nyilván állami pénz ez is, és a stadion az állam tulajdona is marad.) Azt viszont tudjuk, hogy az új kóceráj 5000 férőhelyes lesz, és a szurkolói fórumon ez a kép kering. Csinos amúgy!

A Vasas szurkolói hétvégén nyílt levelet írtak Markovitsnak, mert úgy gondolják, hogy ez túl kicsi nekik, és hogy a klub is megérdemelne legalább egy 8000-es stadiont, mert az UEFA szabályai szerint nemzetközi kupameccset minimum ekkora stadionban lehet lebonyolítani, a klub meg most hasít és lehet kijutnak valami nemzetközi kupába, hogy egy albán 2. helyezett felmossa velük a padlót már az előselejtezőben...

A NYUGDÍJHELYZET VÁLTOZATLAN - 2035-RE FENNTARTHATATLANNÁ VÁLIK A HELYZET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.01.10.


2035-re lényegileg fenntarthatatlanná válik az állami nyugdíjrendszer. Ezt a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya is alátámasztotta. A nyugdíjrendszer fő problémája az elöregedő társadalom, ezen pedig a 10 ezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalványok, de még a beígért 1,6 százalékos nyugdíjemelés sem segít. 

Orbán Viktor az Idősek Tanácsának ülésén jelentette behogy jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt. A nyugdíjemelésnél azonban az átlagbér-növedékest nem, csak az inflációt veszik alapul. Már a kiszámítás ezen módját is érték szép számmal kritikák, másrészről pedig ez az 1,6 százalékos nyugdíjemelés kevesebb mint a jövőre várható – az MNB szerint 2,3 százalékos - infláció mértéke.
Ha összességében vizsgáljuk, 2011 és 2016 között a nyugdíjasokkal eléggé bőkezű volt a kormány, hiszen göngyölítve 9,6 százalékkal többet adott, mint amennyi végül is lett az infláció, ez pedig felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével.  Ám, ha a jövőre tervezett 15 százalékos minimálbér- és 25 százalékos garantált bérminimum-emelést vesszük figyelembe, akkor ez az 1,6 százalékos nyugdíjemelés csak azt eredményezi, hogy még inkább el fognak szakadni egymástól a nyugdíjak és a bérek.  Ez azt jelenti, hogy átlagban évi 119-129 ezer forinttal nő kevesebbel a nyugdíjas ellátása, mint a dolgozó bére...

AZ SEM BAJ, HA A KISGÖMBÖC ŰRÁLLOMÁST ÉPÍT A FELCSÚTI STADION BEJÁRATÁHOZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.09.Marhára és baromira örülök annak, hogy időről-időre a hanyatló Nyugat véleményformálói megállapítják, hogy a virágzó kelet-európai paradicsom egyik-másik zugában bizony a rothadás virágai zabálják fel módszeresen az életet. Idézet következik:

Orbán Viktor hatalma biztosítása érdekében korrupt oligarchikus rendszert épít Magyarországon, melynek a barátok és családtagok is részét képezik.

Felcsúton Orbán gyerekkori álmai látszanak megvalósulni, az látható kicsiben, ahogy Orbán Viktor az országot is kormányozza; hét év alatt szigorúan a maga képére formálta az államapparátust.

A fékek és ellensúlyok, melyek a hatalmon lévők önkényét hivatottak korlátozni, zavarják Orbán egóját.

A miniszterelnök rendszeresen biztosít állami hiteleket és közbeszerzési megbízásokat pártja követőinek. Ő dönti el, hogy ki gazdagszik meg Magyarországon.

Alig telik el úgy hét, hogy ne röppenne fel újabb korrupciós ügy.


Ez itt néhány gondolat a balliberális rontásnak is tekinthető Der Spiegel német hetilap Függőségek hálója című cikkéből, amely sajtóorgánum jódolgában most éppen megint a magyar belpolitikai helyzettel foglalkozik. Ugyanezzel a lendülettel végre Mészáros Lölö és Tiborcz Pityu is világsztár lett, őket is név szerint említi az írás, amelyből egyértelműen kiolvasható, hogy megint támadják az Orbán nevű embert.

Mint írtam az imént, engem tényleg baszott őszinte nagy örömmel tölt el, hogy a német és úgy általában a nemzetközi sajtó (nem, mi nem lógunk a német csecsen, mi aljasul vigyorgunk és hátat fordítunk az egész Európai Uniónak) bizonyos időközönként hatalmas felfedezéseket tesz. Amiről speciel mi is egy éve tépjük a szánkat, azt alkalomadtán erős, de annál múlandóbb megütközéssel megállapítják európai barátaink és főleg ellenségeink is. Éljenek ők! Majd jövő hónapban újra előveszik és újra megbotránkoznak rajta egy fél nap erejéig.

Hogy képzeljétek, létezik egy 1812 lakossal felszerelt világváros valahol a magyar pusztában, ahol tök véletlenül a futballrajongó miniszterelnök házától 50 méterre húztak fel egy böszme stadiont, ahol a településen átrobogó, részben uniós pénzből épült játékvasút kong az ürességtől. Hogy nem hiszitek el, de ennek a békés, idilli szemétdombnak a tetején a Mészáros Lölö nevű polgárjenő ül, aki hat éve még gázt szerelt napi nyolc órában, de azóta az ország 20 leggazdagabb emberének egyikévé kapaszkodta fel magát. Mindenhez ért, mindenhol vannak érdekeltségei, ő építi a fényes magyar jövőt, és szerencsére nincs ezzel egyedül. Merthogy a Tiborcz Istvánnak született miniszterelnöki vő is igen jól jár azzal, hogy az apósa Orbán Viktor, akinek minden távirányító a kezében van...

MAGYARORSZÁG ATTÓL ERŐSÖDIK, HOGY NEM HALNAK ÉHEN A SZEGÉNY GYEREKEK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.09.Miközben a napokban repkednek a mínuszok, ma kormány új plakátkampányt indított. “Magyarország erősödik, ingyenes étkezés 318 ezer gyermeknek” feliratú plakátokat helyeztek ki az utcákra. Kicsit furcsa logika az ország erősödéseként elkönyvelni, hogy a rászoruló gyerekeknek adunk ingyenes étkeztetést. Talán ennek inkább természetesnek kéne lennie. Az meg csak hab a tortán, hogy óriási változás nem történt a téren az elmúlt években.

Bár a kormány szereti azt állítani, hogy megoldotta a gyermekéhezés problémáját, azért ez nem teljesen igaz.

Míg a kormány 318 ezer gyerek ingyenes étkeztetéséről beszél, ennél több gyerek van az országban. A KSH becslései szerint 368 ezer 4 év alatti, 375 ezer 4 és 8 év közötti, 588 ezer 8 év és 14 év közötti gyerek él ma Magyarországon. Ennek a 318 ezer kb. a negyede, miközben tudjuk, hogy a gyerekek jóval több mint negyede él nagyon nehéz körülmények közt. Sajnos azt is feltételezhetjük, hogy az állami támogatás nem mindig a legszegényebb családokat éri el. És hát az, hogy a gyerekek negyede ingyen étkeztetéshez jut, nem olyan nagy siker, amire mellünket kellene döngetni. Persze jó dolog, csak nem siker, ez még nem jelenti Magyarország erősödését.

Másrészt a kormány szereti hangoztatni, hogy mennyire megemelte a gyermekétkeztetésre szánt összeget. Míg 2010-ben az állam csak 25, 2015-től kezdve már 72 milliárdot költött erre. Csakhogy ez a növekedés csak minimális plusz forrást jelent. Arról van szó, hogy korábban az önkormányzatok állami dotációból oldották meg a rászorulók étkeztetését. A dotáció csökkenésével, az önkormányzatok módszeres kiürítésének következményeként viszont ezt a tevékenységet már a központi állam végzi, a pénz nem folyik át az önkormányzatokon. Ha viszont a korábbi támogatási összegeket nézzük, akkor csupán pár milliárdos a plusz forrás, amit az állam erre szán. Persze a plusz milliárdoknak is örülni kell, csak ez nem oldja meg a problémát.

Márpedig a probléma létezik. Bár különböző számok ismertek az alultáplált, vagy nem rendszeresen étkező gyerekek számát illetően, egy tavaly készült tanulmány 30-50 ezerre tette a rendszeresen, 200 ezerre az időszakosan éhező gyerekek számát. Az ingyenes étkeztetésre pedig ennél is többen szorulhatnak rá: az eurostat szerint 2015-ben a magyar gyerekek 36.1%-a volt szegény, vagy veszélyeztetett...

TÖBB ERŐSZAKOT HOZOTT AZ USZÍTÓ PROPAGANDA

INDEX - DEFACTO BLOG
Szerző: BOGNÁR KATALIN
2017.01.10.


Az 1994-es ruandai népirtás során azokon a településeken, ahol magasabb volt az uszító propagandát sugárzó rádióadó lefedettsége, sokkal többen követtek el a tuszi kisebbség elleni erőszakot. A propaganda hatása még a szomszédos településekre is átterjedt. Összességében az uszító propaganda körülbelül 51 ezerrel (10%) növelte az erőszakot elkövetők számát. Ezt mutatja meg egy közelmúltban publikált fontos tanulmány.

Az Iszlám Állam erőszakos propagandát terjeszt. Az orosz sajtó az európai egységet bomlasztó hamis híreket közöl. Magyarország kormánya félrevezetően kampányol a menekültekről. Bár nagyon különböző a mód és mérték, közös vonás az egyes csoportok elleni propaganda.

Vajon mi a propaganda hatása az erőszakot elkövetők számára?

EGY SZAKÉRTŐ SZERINT AZ OLIGARCHÁK TÖMÉSÉT SZOLGÁLJA A MAGYAR ADÓRENDSZER

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.09.


Hiába vetettek be mindent, egyelőre nem szerezték meg a Fidesz-közeli befektetők a Zsolnay-gyárat; Ghaith Pharaon abból élt, hogy politikai vezetők bizalmába férkőzött; lehallgatási botrány a Jobbikban.
Ezekről ne maradj le!
Fidesz-közeli “befektetők” állami segítséggel csavarnák ki a svájci tulajdonos kezéből a Zsolnayt (Átlátszó)Ghaith Pharaonnak évtizedekig az volt a munkája, hogy politikai vezetők bizalmába férkőzzön (444)Lehallgatást akart a lehallgatott polgármester is (Index)
Ha van 3 perced:
Fidesz-közeli “befektetők” állami segítséggel csavarnák ki a svájci tulajdonos kezéből a ZsolnaytHiába hozta létre a pécsi önkormányzat a Ledina Kft.-t 120, korábbi Zsolnay-gyár dolgozóval, és az MFB hiába adta el a Zsolnay banki tartozását a Fidesz-közeli WHB-nak, felszámolással sem tudták megszerezni a gyárat, mert Bachar Najari szír-svájci befektető kifizette a közel 400 milliós követelést. A város vesztésre áll a saját maga által indított háborúban, Najariék pedig furcsa ajánlatokat kapnak kormányközeli üzletemberektől. (Átlátszó)
Ghaith Pharaonnak évtizedekig az volt a munkája, hogy politikai vezetők bizalmába férkőzzönNéhány napja meghalt Ghaith Pharaon szaúdi üzletember, akinek kapcsolati hálója az egész világra kiterjedt, a hetvenes évek óta politikai vezetőkkel, filmsztárokkal, gazdag mágnásokkal és újságírókkal barátkozott. Az Interpol és az FBI által körözött Pharaon Magyarországon két év alatt került közel a miniszterelnök családjához. (444)
Lehallgatást akart a lehallgatott polgármester isJaniczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere 2016 szilveszterén jelentette be, hogy lehallgatták az irodájában. Most azonban lehet, hogy visszaüt a válságkommunikációs stratégia, ugyanis Janiczakot is feljelentették, mert diktafont helyezett el egy másik jobbikos irodájában. A rendőrség nyomoz. Közben a jelek szerint feltörték Mirkóczki Ádám jobbikos parlamenti képviselő irodáját a Képviselői Irodaházban, a titkosszolgálat vizsgálódik.. (Index444)
Az oligarchák tömését szolgálja a magyar adórendszerDeák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és összehasonlító adójoggal foglalkozó tanára szerint az adórendszer és az Országgyűlésen decemberben egy nap alatt átvert adóamnesztia is a kormányhoz közeli oligarchákat segíti. A közteherviselés gyakorlatának oligarchizálása 2010-ben kezdődött. (HVG)
Ha van még két perced:
Egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy sikerül az RMDSZ volt ügyvezető elnökének átnyergelni a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségébe. (Átlátszó Erdély)
Korrupció vádjával letartóztatta az FBI Oliver Schmidtet, a Volkswagen egyik vezetőségi tagját. (Reuters)
Nem veszi fel egy ideig a fizetését egy ausztrál miniszter, miután kiderült, hogy közpénzen utazgatott magáncélból. (MNO)
Jelentős tartozásokat felhalmozó vállalkozóval hirdeti a kormány az erősődő Magyarországot. (444)
Az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság jelentésében aggályosnak és jogszerűtlennek tartja a beszerzés egyes eljárásait. (MNO)