2016. augusztus 3., szerda

AMIKOR A HÜLYESÉG KÖRBEÉR

KOLOZSVÁRIN SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.03.
 
 

GYERE, ŐRÜLT

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7óra7
2016.08.03.


Bár az előadás fő jellemzője a humor, és Popriscsinen is inkább nevetünk, Keresztes Tamás meg tudja mutatni a szerencsétlen és sajnálatra méltó embert.

Azt már a Vígszínházban látható A revizor bizonyította, hogy Bodó Viktor nagyon érti Gogol nyelvét. Azt pedig a hosszú ideig a Katonában futott, nagy sikerű Kafka-adaptáció, a Ledarálnakeltűntem, hogy közte és Keresztes Tamás között kiválóan működik a közös munka. Ezek után nagy várakozásokkal utaztunk Szegedre, hogy tanúi legyünk Bodó, Keresztes és Gogol találkozásának. És nem is kellett csalódnunk, sőt.

Az Egy őrült naplója valóban naplóformában íródott mű, és egy valódi őrült írja, Axentyij Ivanovics Popriscsin címzetes fogalmazó – mint ilyen, tipikus gogoli figura –, aki kutyákkal beszélget, spanyol királynak képzeli magát, végül a spanyol inkvizíció karmaiban, egész pontosan a bolondokházában köt ki. Naplója folyamatosan rögzíti megőrülése történetét, így jutunk el a kissé szórakozott csinovnyiktól a súlyos személyiségzavarban szenvedő betegig.

Hogy Keresztes Tamásnak kifejezetten jól állnak a bolond(os) figurák, azt tudjuk: legutóbb Kovács D. Dániel Ahogy tetszikjében láthattuk a jellegzetes shakespeare-i bolond szerepében. Ahogy azt is sejtettük, hogy sokszínűségének és erős színpadi jelenlétének köszönhetően simán elbírna egy monodrámát is. Az idősebb nemzedékek Gogol őrültjét Darvas Ivánnal azonosították, aki nagy sikerrel, félezer előadáson keresztül alakította a színpadon Popriscsint. Nem lennénk meglepődve, ha a mai húszasoknak, harmincasoknak már Keresztes Tamás jutna eszébe erről a figuráról: ritkán látható, hogy egy színészt ennyire megtaláljon egy szerep...

ITT OLVASHATÓ

ÖLETTEK-E ADÓJOGÁSZT PUTYINÉK? KÖNYVET ÍRT A MAGNYITSZKIJ-ÜGYET KIROBBANTÓ SPEKULÁNS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2016.08.03.


Hogyan csinált a Putyin-rezsim emberijog-védőt egy kőkemény amerikai-brit kapitalistából? Mi az igazság a befektető orosz ügyvédje halálesete ügyében? Mi történik azokkal, akik ujjat húznak az orosz oligarchákkal? Bill Browder Vörös jelzés című könyve kötelező olvasmány azoknak, akiknek életkoruk miatt nincsenek vagy megkoptak az emlékei a szovjet-csatlós Magyarországról, de főképp azoknak, akik szerint nem is olyan nagy baj, hogy Komp-ország megint Kelet felé tart.

„Jó esély van rá: Putyin vagy a rezsim emberei egy napon majd megöletnek” – ezt a szerző írja magáról, egy szám első személyben, minden különösebb paranoia nélkül, mintegy a könyv összegzéseként, arra kérve az olvasót, ossza meg a történetet, mert ez az egyik óvintézkedés, amit tett, és ami szerinte többet ér „egy hadseregnyi testőrnél”.

Bill Browder elkövette azt a hibát, hogy Oroszország legnagyobb külföldi magánbefektetője lett – 2005-ig legalábbis ez volt a helyzet saját közlése szerint. Ekkor azonban fordult a kocka: nemkívánatos személynek titulálták a Kremlben, kiutasították az országból. Ügyvédje, akit később őrizetbe vettek, több mint különös körülmények között meghalt az előzetes letartóztatásban – ezek a szikár tények.

A Vörös Jelzés című könyvben Browder saját tapasztalatait és nyomozásainak eredményét írja le: magas rangú orosz közhivatalnokokat gyanúsít csillagászati összegű korrupciós bűntettekkel, személyes motiváltságú bosszúhadjárattal, s elsősorban azzal, hogy a Browdernek dolgozó orosz adójogászt, Szergej Magnyitszkijt meggyilkolták...

ITT OLVASHATÓ

POZITÍV GYEREKNEVELÉS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Hermán Noémi
2016.08.03.

 
Manapság sokszor van az az érzésem, mintha a mai szülőknek túl nagy nyűg lenne a gyereknevelés. Így volt ez vajon 50 éve is? A világ modernizálódik, a dolgok egyszerűbbé válnak, a gyerekekkel viszont mintha épp ellenkezőleg, egyre nehezebben bírnának a szüleik… Utolért minket a liberális nevelés csapdája? Vagy a felgyorsult világ tesz minket ilyen türelmetlenné? Esetleg a sok információ, a „mit hogyan kéne” rak túl nagy terhet a gyereknevelésre? Talán egyik sem, talán mindegyik egy kicsit hozzátesz ahhoz, hogy frusztráltak vagyunk, folyton problémázunk, állandóan rohanunk, és nehezen tudunk megállni és megélni azt az örömöt és boldogságot, amelyet egy gyerek jelent az ember életében. Néhány tipp arra, hogy hogyan tudsz kilépni a mókuskerékből, és újra sütkérezni az anyuka szerepben.
 
Lassulj le!
 
A gyerekek a jelenben élnek. Szeretnek elmerülni abban, amit éppen akkor csinálnak…Legyen ez egy torony  felépítése, vagy éppen a babázás. Nehezen tolerálják a „gyerünk már”, „siess”, „el fogunk késni”, „hányszor kell még szólnom” típusú hajcsárkodást. Próbáljunk ráhangolódni erre a lassított üzemmódra és ennek megfelelően kialakítani a napirendünket. Nem kell minden nap többféle programot szervezni, vagy ha épp otthon vagyunk, lenyomni egy 3 fogásos ebédet és egy nagytakarítást. Élvezzük ki a jelent, hangolódjunk rá az „itt és most”-ra.
 
Tudatos jelenlét
 
Ha sikerült kicsit lelassulnunk, képesek leszünk az úgynevezett tudatos jelenlét elsajátítására is. Ez azt jelenti, hogy az éppen aktuális tevékenységünkre minél jobban ráhangolódunk. Legyen ez egy közös étkezés, egy mesekönyv olvasása, vagy éppen az esti fürdetés. Ha nem a másnapi dolgainkon jár az eszünk, vagy nem híreket olvasunk az okostelefonon, hanem el tudunk mélyülni az adott közös tevékenységben, meg tudjuk élni annak apró örömeit. Például figyeljük meg, hogy milyen érdeklődéssel tanulják a gyerekek a fizika törvényeit a fürdőkádban, vagy, hogy éppen miről mi jut eszükbe egy mesekönyv nézegetésekor...
 

REMÉNY AZ ÉLETRE - 2. ÁLLOMÁSOK 1.

OFOE BLOG
Szerző: H. R.
2006.08.03.


(Előzmény: Remény az életre - 1. A kezdetek)

Nem élveztem sokáig a „gyűjtő” vendégszeretetét, rövid időn belül elkerültem a Hűvösvölgyi úton lévő nevelőotthonba. Érkezésemet követően annyira emlékszem, hogy ülök az igazgató irodájában, keservesen sírok, és baromira menekülnék, ha tehetném. Az a pár hónap, amit ott töltöttem, igazából jól telt, a nevelőnők többsége rendes volt. Ekkor már harmadik osztályba jártam, egy közelben lévő iskolába, három villamosmegállónyira. Szép környéken helyezkedett el, dombos, erdős, igazi csendes hely.
 
Az iskolába a nevelők vittek és hoztak minket. Az órák végeztével lent vártak, indulás előtt mindig sorba kellett állnunk, valószínűleg a létszámellenőrzés miatt. Nem volt jó érzés… Nem lehetett megszokni, hogy miközben sorakozol, mindenki titeket néz.

Soha semmi probléma nem volt az otthonban, egész jól elvoltunk, a focival is ott ismerkedtem meg, és ott kaptam életem első stoplis cipőjét. Annak nagyon örültem.

Aztán egyik nap három társammal kitaláltuk, hogy meglépünk a suliból. A szökés napján már vártam az utolsó órát, így amikor eljött, nekivágtunk. Hátul mentünk ki a dombos, erdős rész felé, ott könnyen el lehetet tűnni. Társaim már az elején meggondolták magukat, így egyedül maradtam. Futottam az erdős részen, ahogy csak bírtam. Egy ideig még hallottam is, ahogy a nevelőm a nevemet kiáltja. Megfordult a fejemben, hogy visszafordulok, de féltem, hogy mi lesz utána, így mentem tovább. Menetközben, emlékszem, a kék kord nadrágom a combomnál kiszakadt. Így jutottam el az egyik villamos megállóig. Jött a villamos, én felszálltam. Rettegtem, de izgi is volt: épp szökök!

Aztán metróztam, majd kétszeri átszállással haza is értem. A kapu zárva volt, így csengettem. (Olyan csengőt kell elképzelni, ami nem hangot ad, hanem egy lámpa gyullad ki a lakásban.)

Anyám jött ki. Úgy csodálkozott, hogy szerintem fel sem fogta, hogy én állok ott. Kérdezte mi történt. Mondtam, hogy semmi, csak megszöktem, és nem akarok visszamenni. Anyám beengedett, leültünk a konyhában és beszélgettünk. Közben nevelőapám is hazaért, és olyan dühös lett, hogy elővette a sodrófát, és megfenyegetett, hogy ha nem megyek vissza, agyonver...

ITT OLVASHATÓ

TÖKÖN RÚGÓS VÁLASZ SZIJJÁRTÓNAK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.08.03.


Tisztelt Szijjártó Péter külügyminiszter! Ön azt kürtölte világgá a napokban egy Index-interjúban, hogy az életéért futott Brüsszelben. Mi ezt itthon tesszük.

Meg kell mondjam, ön egy hős, hogy a brüsszeli veszélyzónában úgy szedte a félelemtől a lábait, mint Usain Bolt. Nem semmi teljesítmény. Ön egy hős, hogy egyedül indul futni. Brüsszelben is. Pedig külföldön önnek mindig szoktak adni személyi védelmet, de ön egy jó magyaros kamuzással lerázza őket, mert utál másokkal, kísérettel futni. Ilyen ravasz megoldást eddig csak a Columbóban láttam. Örülök, hogy eddig megúszta a brüsszeli futást, hiába, a külügyminiszternek, ha eltéved is, szerencséje szokott lenni

Elmesélek önnek egy történetet, igaz nem bízom abban, hogy föl is fogja, mert ön a hatalom kegyeltjeként más dimenzióban él.

Tudja, az ismerős Lánynak szerencséje volt, de tett is érte. Kocogott hazafelé, nem tévedt el, nem futott, kifutotta magát a fociedzésen. Jól bánt a bőrrel. Ballal szokott odadörgölni az ellenfél kapujába. Kislegendássá vált az a női bal. Szóval, a Lány egy magyar nagyváros kertes övezetében iparkodott hazafelé, amikor férfi hörgést hallott a háta mögött. A hang egyre erősödött, zihálás kíséretében, jól hallható mondatokkal: Állj meg te dög, úgyis megkaplak, úgyis az enyém leszel a pénzeddel együtt, te rohadt… nem írom tovább. A Lány félt, tudta, hogy az életéért küzdenie kell. Sehol egy testőr, sehol egy személyi őrző-védő másfél mázsás fickó. A torzult hangú valaki meg ment felé, egyre közelebb ért, a Lány már a nyakában érezte büdös leheletét, amikor…

…miniszter úr, képzelje, fordulásból lendült a bal, és úgy tökön rúgta a zaklatót, hogy az nyomban elterült a földön. Se kép, se hang, csak nyüszögés. A Lány hazaért, édesanyja várta. Elmesélte, min ment keresztül a nem hosszú úton. Az eset még a menekültválságkitörése előtt történt, ahogyan a miniszter úr is akkor majrézott Brüsszelben. Itt, Magyarország egyik településén, mindegy hogy hol, mert Budapesttől, Szombathelyen át Nyíregyházáig, Békéscsabáig bárhol megtörténhetett volna. Nem migránsok, nem szír, afgán, líbiai menekültek ölnek, rabolnak, erőszakolnak ma sem nálunk. Kérdezze meg nyugdíjas belügyminiszterét...

ITT OLVASHATÓ

MEGKERGETTÉK SZIJJÁRTÓT BRÜSSZELBEN A MIGRÁNCSOK

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.08.03.

 
Nyilatkozott az Indexnek Szijjártó Péter, és sok fontos téma mellett Brüsszel is szóba került. A külügyminiszter elmondta, hogy ő sajnálja a brüsszelieket. Mindezt egy személyes példával is alátámasztotta: egy alkalommal futni indult, de eltévedt, és két utcával arrébb kötött ki, mint ahol kellett volna.
 
Ezt követően már az életéért kellett futnia. Olyan gyorsan futott, hogy korábban el sem tudta volna képzelni, hogy ennyire képes.
 
A körülményekről többet nem árult el a külügyminiszter, de a szövegkörnyezetből felsejlik, hogy mi történhetett. Szijjártó külügyminisztert migráncsok kergették meg. Konkrétumokat nem tudunk, de erősen gyanítható, hogy ki akarták rabolni.
 
El akarták venni a munkáját.
 
Más, ennél durvább opciókra gondolni sem merünk.
 
Jobb lenne persze több részletet is megtudni az esettel kapcsolatban. Például azt, hogy felismerték-e Szijjártót a feldühödött migráncsok, és ezért kezdtek az üldözésébe, vagy csak úgy, a magyar kormány kommunikációjából ismert állati ösztöneiknek engedve cselekedtek. Hol történt mindez?
Milyen körülmények között? Még az is kiderülhetne, hogy nem migráncsok voltak a támadók, mint ahogyan Szijjártó külügyminiszter ezt máig hiszi, hanem Brüsszelben dolgozó magyarok.
 
Bármi is volt, jó tudni, hogy a külügyminiszter értünk futott, nem ellenünk. Azt akarta, hogy Mari néni Békésborzadályon, és Tibi bácsi Dunarettentőn még az eddigieknél is jobban féljen a migáncsoktól. Azoktól az elvetemült, emberszerű állatoktól, akik rá akarnak törni Európára, de elsősorban Szent István országára.
 
Mari néni és Tibi bácsi még soha nem látott élőben migráncsokat, de a köztévé felvételei alapján nagyon jól el tudja képzelni, hogy milyenek lehetnek.

Félelmetesek és gonoszak. Talán még patájuk is van, de szarvuk bizonyosan. És még belegondolni is szörnyű: akik egy magyar külügyminisztert fényes nappal megkergetnek egy európai főváros utcáin, azoktól mi várható az éjszaka leple alatt Békésborzadályon, vagy, teszem azt, Dunarettentőn...

ITT OLVASHATÓ

HIÁBA A HELYIEK TÖBBEZRES PETÍCIÓJA: VILLAMOS LESZ A CSEPELI HÉV-BŐL

MAGYAR NARANCS BLOG
Szerző: narancs.blog
2016.08.03.


Mert az tuti, hogy Orbán itt olimpiát fog csinálni. 
 
Hudák János, a Párbeszéd Magyarországért helyi képviselője ma levélben kért tájékoztatás Borbély Lénárd polgármestertől, mesélné már el, hogy milyen információi vannak a csepeli HÉV villamossá alakításának tervével kapcsolatban. Hudáknak úgy tűnik ugyanis, hogy Borbély és fideszes képviselőtársai szándékosan vezették félre a csepeli közvéleményt korábbi nyilatkozataikkal.
 
Minderről maga Hudák számol be a blogján, ahol részletesen leírja a történet alakulását.
Eszerint a „kormány július 20-án határozott a HÉV villamoshálózatba integrálásához szükséges engedélyezési tervek elkészítéséről, illetve ahhoz forrás biztosításáról. Pedig ez év elején hatalmas felháborodás övezte Csepelen a Fővárosi Közgyűlés olimpiarendezéssel kapcsolatos döntéseit és ahhoz kapcsolódóan a csepeli HÉV villamossá alakításának tervét”...
 

MI AZ EURÓPAI IDENTITÁS? NEMZETEKRŐL ÉS UNIÓRÓL

MANDINER BLOG
Szerző: hllndr
2016.08.03.


Tegyük fel, hogy néhány évtizeddel ezelőtt önnek adták volna a feladatot: valamilyen közös, nemzetek feletti identitás révén egyesítsen félmilliárd európai polgárt! Az „elavult” nemzeti hűségek helyett formáljon új, közös európai azonosságtudatot! A cél adott volt: a béke garantálása, azaz az új európai háború esélyének végérvényes megszüntetése. Hogyan fogott volna hozzá?

Lehet, hogy megvizsgálná: mi az, ami az európaiakban valójában, ténylegesen közös. Közös bennük például a kulturális, történelmi, vallási, felfogásbeli örökség, a görög-római, zsidó-keresztény hagyomány. (Amelynek része volt a felvilágosodás is.) Közös ezen kívül bennük az az alapvető biológiai tény, hogy Winnetou szavával élve: ők a sápadtarcúak. Századokon át fehér ember alatt európai embert volt szokás érteni − és fordítva. Egészen egyszerűen ezek a tények: az közös bennünk, hogy az európaiak a fehér keresztények, illetve azok leszármazottai. Ez az európaiak valós biológiai és történelmi öröksége. Mi más?

Az alapvető probléma ott van, hogy ha tényleg azon a valóban valóságos  alapon próbált volna meg valaki egyesíteni félmilliárd európait, hogy ők a fehér keresztények, Adolf szellemének a röhögésétől zengett volna odalent a pokol. Poénnak jó, bár kissé erős volna, hogy az EU alapja ha reálisan állnának hozzá körülbelül ugyanaz lehetett volna, mint egy nemzetközi skinheadtalálkozóé, de hamar belátható, hogy ez nemigen volt a vállalható opciók között.

És valószínűleg az újabb világháború elkerülésének sem az lett volna a leghatékonyabbnak tűnő módja, hogy félmilliárd fehér keresztény menetel szorosra zárt sorokkal a jó ég tudja, hova...

ITT OLVASHATÓ

ÖT NYOMÓS ÉRV ARRA, HOGY NE FOLYTATÓDJON AZ ÁLLAMOSÍTÁS MAGYARORSZÁGON

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.08.03.


Régóta pusmognak arról az érintettek, hogy az állam rátenné a kezét a közétkeztetésre is. Meg sem lepődünk azon, hogy a turisztika után újabb zsíros falat után nézett Orbán Viktor kormánya. Amíg a központi kommunikációs gépezet a menekültekkel riogat, a háttérben akár meg is történhet az újabb államosítás, hogy utána a kormányzópárthoz közel álló érdekcsoportokhoz szervezzék ki azt. Elképzelhető esetleg olyan forgatókönyv is, mint amilyet a trafikok újraosztásánál tapasztaltunk, vagyis az állam csak irányítja a piac átrendezését. Ez a folyamat azonban rendkívül káros a nemzetgazdaságra és a jogállamra nézve is. Íme, érveink az újabb államosítások ellen:

1. Szinte kiveri minden gazdasági elemző szemét az a tény, hogy Magyarországon azért nem tud beindulni tartósan a növekedés, mert a kis- és középvállalkozások iszonyú hendikeppel küzdenek a hazai piacon. Egyrészt a kormány csak szavakban ostorozza a multikat, hiszen a mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel elsősorban a piac nagy foglalkoztatóit segíti, másrészt szinte semmi koncepció nem rajzolódik ki arra, hogyan lehetne megerősíteni a hazai kkv szektort. Míg a kormány partnerségi szerződéseket kötött olyan multikkal, mint a Coca Cola vagy a Tesco, addig a kicsiket iszonyú adóterhekkel sújtja. És hogy miért érv ez az államosításokkal szemben? Mert az állam a központosítással éppen az elől a szféra elől szívja el a levegőt, melynek egyetlen esélye a szabad piac. Ezek a vállalkozások most nem csak a nagy autógyárakat szolgálják ki, de például a közétkeztetésben érdekelt cégeket is, és amennyiben ezt a szektort is magához vonja az állam, csak a „csókosok” maradhatnak meg a piacon beszállítóként.

2. A gyengécske középosztály komoly gondot okoz már most is a magyar gazdaságnak, ám az újabb államosítások tovább rontják ennek a labilis alapokon álló társadalmi rétegnek esélyeit. Gondoljunk csak a trafikjaiktól megfosztott kereskedőkre, akik vagy kerestek maguknak más vállalkozást, vagy maradtak alkalmazottként az új (általában fideszes) tulajdonos boltjában, esetleg azóta is munkanélküliek. Az államosítás a szocializmus idején is a magánszektort, a vállalkozásokat gyengítette, és ez most sincs másként. Jó példa erre az egyre nagyobb botrányt kavaró "nemzeti kuka-gate"...

ITT OLVASHATÓ

ÁTKÖLTÖZTETJÜK ÖNÖKET A TERÜLETILEG ILLETÉKES STADIONBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.03.
 
 

MONDOM A MAGAMÉT - APÁK KÖNNYEI -- APA KOLLEGÁNAK SZÍRIÁBA

HUPPA BLOG
Szerző: L. Alex
2016.08.03.


Szülőként, apaként nézem az internetre feltöltött rövid videót, ahol apák siratják gyermekeiket. Próbálom elképzelni fájdalmukat, ahogy halott gyermekeiket rázzák önkívületben, ölelik, csókolják a halott kis testeket. Érzem, ahogy a könny elfutja az én szememet is, fuldoklom az ő fájdalmuktól, azonosulva velük. Nem számít kik ők, hogy muszlimok, keresztények, zsidók vagy bármilyen más vallás, náció.

Apák!

Apák, akik elvesztették a gyermeküket, mert valakik, valahol úgy gondolták, nekik megéri háborúzni.
 

Mert valakik úgy gondolták, hogy ahol fát vágnak, ott forgács is van, mert valakik úgy hiszik, hogy az ilyen járulékos veszteség belefér, mert vannak, akik úgy gondolják, ez nem más csak statisztika, legfeljebb odaszólnak – bocsesz.

Nézem a járulékos veszteséget, halott kis testek, alig pár évesek, talán öt, vagy hét, szemük vakon nézi az apjuk fájdalmát, mereven, rezzenéstelenül mered bele a szállingózó vakolatporba. Testük ócska kis rongybabamód rángatódzik a tehetetlen, kétségbe esett ölelésben, ajkuk soha többé nem nevet, nem mondja – Apa

Itt van velem a fiam, nyári szünet, apró kis turórudis örömök, maszatos boldogság, miközben írom a sorokat, idehívom, megölelem, szeretem, nehéz a szívem.

Nem akarok arra gondolni, hogy mi lenne, ha nekem kellene átélnem ezt, nem akarok a fájdalomra gondolni, nem akarok a bosszúra gondolni, ami elöntené a lelkemet. Közben eszembe jut egy tavalyi emlék Szegedről a MigSzol faházánál a vasútállomáson.

Leültem egy szír család mellé és beszélgetni kezdtem a családfővel. Honnét jöttek, mióta vannak úton és, hogy sikerült-e az egész családnak elmenekülnie? Az apa az utolsó kérdésre, rázza a fejét, mutatja az ujjaival, hogy 3 gyermeke meghalt, kérdezem hogyan?

– Bumm, bumm – és mutatja a kezével, hogy bombák vagy rakéták pusztították el az otthonukat.

Engem ott akkor bár meleg volt kirázott a hideg. Esetlenül a vállára raktam a kezem, valahogy vigasztalni szerettem volna, rám nézett, halott szomorú szemekkel és azt mondta

– Isten akarata! Tehetetlen voltam, akkor is, most is, csak az indulatok forrtak bennem, a fájdalomé, haragé. Néztem az információt nem tartalmazó, Magyarországot ábrázoló térképszerű valamit az ölében, ahol fel volt tüntetve három város neve, mint kiindulási pont és végcél, a magyar nyelven írt tájékoztatót, ócska, rosszminőségű fénymásolt papírt, amiben le voltak írva a jogai és kötelességei paragrafusokba csomagolva, alig olvashatóan. Kérdeztem tudja-e, hogy mi van a papíron, mit írt alá? Rázta a fejét, megvonta a vállát – Alá kellett írni, hogy továbbindulhassanak....

ITT OLVASHATÓ

És ezt is el kell olvasni:

L. Alex: Mondom a magamét – Apa kollegának Szíriába

MOST MINDEN ROSSZAL EGYÜTT KELL ÉLNI - INTERJÚ A SIKERTELEN TÖRÖK PUCCS UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kalocsai Kinga
2016.08.03.


Interjúalanyunk aláírója volt annak a januári petíciónak, amihez 1128 professzor és akadémikus csatlakozott, és amelyben felemelték hangjukat a török kormány agressziója ellen, emellett követelték a kurd területek elleni háború végét. Interjú egy Törökországot elhagyni kényszerült, névtelenséget kérő akadémikussal.


Nem a mostani puccs után távolítottak el először professzorokat, tanárokat az állásukból politikai okok miatt. Veled is hasonló történt még korábban. Elmondanád, hogy akkor mi történt?

2016 januárjában akadémikusként 1128-an írtunk alá egy petíciót a háború ellen. A petíció címe „Mi nem leszünk a részesei ennek a bűncselekménynek” volt, és a Törökország kurdok által lakott területén elkövetett erőszak, illetve a háború ellen állt ki. Ezt követően lettünk az elnökök, akadémiai vezetők, a Felsőoktatási Tanács jogtalanságainak áldozatai. A dékánok és rektorok üldözni kezdték az egyetemi tanárokat. A mostani törökországi eseményekig 27 akadémikust rúgtak ki és körülbelül 550 közigazgatási dolgozót és tanárt függesztettek fel. Így néhány egyetemi tanár már eleve összeütközésben volt az állami intézményekkel, a Felsőoktatási Tanácstól kezdve egészen az elnökig. Ami viszont most történik, az egy teljesen más ügy. A jogállam és a törvények ellenére rúgtak ki, vittek el, válogatás nélkül távolítottak el embereket; legyen szó akadémikusokról vagy más csoportokról. De nehéz beszélni erről, mert nem akarok egyik oldal mellett sem állást foglalni ebben a konfliktusban.

Látsz bármilyen párhuzamot a mostani helyzet és aközött, ami veletek történt?

A 2015 júniusi választások óta azt látjuk, hogy egy olyan hatalom van, ami megpróbál mindent kontrollálni. Az első választást követő időszakban robbantások voltak, azután az ankarai béketüntetésen is robbantottak. A második választás után a háború a kurd részeken városokat rombolt le. Januárban mi aláírtuk a petíciót a háború ellen és az ellen, amit a kormány csinál. Amit viszont most látunk, az az, hogy a különböző csoportok között harc folyik a hatalomért és akárki nyeri ezt a harcot, az nem az emberek előnyére fog válni. Mi nem akarunk harcokat a jogállamiság, a demokrácia kilátásáért.

Az emberek, akiket kirúgtak, vagy azok az emberek, akik nem mondják azt, hogy szeretik Erdogant, vagy hogy az AKP-t akarják hatalomban, veszélyben vannak. Mindegy, hogy kicsoda vagy, ha nem fogadod el, amit mondanak, ha nem ismétled, amit mondanak, akkor le lehetsz tartóztatva. Ez a párhuzam az esetek között. Ha nem vagy Erdogan támogatója, az magában hordozza annak az esélyét, hogy letartóztatnak...

ITT OLVASHATÓ

EÖRSI A SARKON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.03.


Eörsi Mátyás fideszes jelölése a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára új szakaszt nyit a NER történetében. A Fidesz elkezdte egyenként levadászni a korrupt ellenzék legkorruptabb embereit, hogy megrostálja őket, majd a maradékot a szemétbe vagy a senki földjére taszítva, beszippantsa önmaga "ellenzékét" a centrális erőtérbe.

Eörsi Mátyás személyében megtalálták a leggyengébb láncszemet, aki gondolkodás nélkül eladta magát az első szóra. Eörsi nincs egyedül, lett volna még néhány hasonló jelölt, de vele biztosra mehettek. Nem nehéz megjósolni, hogy az első illegetés után az lesz a többiek leghőbb vágya, hogy ők is részesüljenek valami hasonló koncból.

Az eljárás az "Adj király katonát!" című gyerekjátékra emlékeztet, amelynek lényege, hogy ha sikerül az ellenfél láncát szétszakítani, akkor egyenként áthúzzák magukhoz a másik csapat tagjait. Az "Adj király katonát!" felszólításra a válasz az, hogy "Magamat vagy rongyos bakát". Szijjártó Orbán parancsára a "rongyos bakát" választotta. S mire a király sorra kerül, van ott még ugrásra készen jó néhány rongyos baka.

Hogy megértsük a helyzetet, tisztán kell látnunk, hogy a "centrális erőtér" nem csupán egy pártot és annak koalíciós partnerét jelenti, hanem az egész nemzeti együttműködést. A centrális erőtér magába olvasztja az álellenzéket is, kibékíti a felesleges ellentéteket, ahogy Mussolini korporációs rendszere is felszámolta az érdekellentéteket és a fasiszta állam égisze alatt egyeztettek az immár nem konfrontáló felek. 

Eörsi beszippantása a centrális erőtérbe, ennek első lépése. Egyszersmind rámutat a rendszerben rejlő óriási tartalékokra és a perspektívára is. Ahogy egyre többen kerülnek Eörsi mellé a zsákba, úgy válik egyre elfogadottabbá az a mentalitás, hogy miért is ne működhetnénk együtt az ország javára? Így sokkal többet tehetünk az országért, mintha konfrontatív módon szemben állnánk vele.

Senki ne csodálkozzon, hogy fordul majd a közhangulat, és a jelenleg ellenzékinek hitt és mondott emberek megbélyegzik majd azokat, akik "Orbán-fóbiában szenvednek", akik "szélsőségesek és rombolóan ellenségesek". A Fidesznek elég lesz figyelni ezeket a szirén hangokat, és közülük kiválasztani az újabb "rongyos bakákat". Jönnek majd a nyílt és burkolt felajánlások, a legócskább falmelléki szövegekkel arról, hogy így sokkal jobban tudják befolyásni és korlátozni a hatalmat. Ez a hatékonyabb ellenzéki módszer...

ITT OLVASHATÓ

ÉRDEMES-E EGYÁLTALÁN DIKTÁTORNAK ÁLLNI?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.08.02.


Ha valaki belevág ebbe a hivatásba, néhány dologgal mindenképpen érdemes tisztában lennie. Abban egészen biztos lehet, hogy rengeteg kalandban és izgalomban lesz része, egészen addig amíg életben marad.

Vérbeli diktátornak lenni nem kimondottan könnyű szakma, de a fényes karrier nem feltétlenül végződik erőszakos halállal. Moamer Kadhafi és a Ceaușescu házaspár ugyan sajnálatos munkahelyi balesetek áldozatai lettek, de rengeteg olyan negatív példával lehet találkozni, amikor a tettesek viszonylag simán megúszták az elkövetett bűneiket.

Augusto Pinochet 91, Francisco Franco, a Caudillo 83, Idi Amin Dada és Jean-Bédel Bokassa 75 éves korukban hunytak el, természetes halállal. Előtte azonban volt pár szép évük és mellé rengeteg áldozatuk. Az élet tehát nem feltétlenül igazságos, inkább rendkívül szeszélyes.

Talán az egyik legjobb példa erre Robert Gabriel Mugabenak, Zimbabwe elnökének élete, aki jelenleg 92 éves és dicstelen tettei ellenére még mindig hatalmon van. Demens állapota miatt a nevében jelenleg már a felesége kormányoz. A saját állítása szerint mintegy 600 lóerővel, de férje, mármint az elnök, még mindig 1000 lóerős. Grace Mugabe ígéretet tett arra, hogy Mugabe százéves koráig fogja irányítani az országot. 2024 tulajdonképpen már nincs is olyan messze...


ITT OLVASHATÓ

A NÉPSZAVAZÁS ÉRTELME

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.08.02.


...nem lehet uszítani a köztársaság ellen, a keresztények ellen, a zsidók ellen, a melegek ellen, és aki mégis megpróbálja, az ellen a lehető a legkeményebb módon kell fellépni, és az tényleg nem néz ki jól, és csak olyanokra szabad bízni az ilyesmit, akik nem találnak benne élvezetet. 

A pápának természetesen igaza van. Ki kell mondania, hogy nem csak az Iszlám nevében követtek el borzalmas bűnöket, sőt a legborzalmasabb bűnöket nem az Iszlám nevében követték el. Neki ezt ki kell mondania, mert ő Jézus Krisztus egyházának vezetője. Nekem nem kell kimondanom (jó, ha nem feledkezem el róla, és tucatnyi meggyilkolt rokonom, akiket bizony nem muszlimok öltek meg emlékeztet rá, ha esetleg elfelejteném), számomra ez most egy nagyon konkrét háború, egy nagyon konkrét vallás fanatikusaival, de nem a pincérrel, a zöldségessel vagy Najat Vallaud-Belkacemmel, mert  aki velük akar háborúzni, azokról tudnunk kell, hogy csak a vér szagára jöttek elő onnan, ahová hetvenegy éve taposták őket.

Ehhez az egészhez Orbán Viktornak, és az ő pimfli kis népszavazásának semmi köze. Az a népszavazás Habony Árpád következő thaiföldi barátnőjéről, és az ő hasáról felszívható porszerű anyagról, bizonyos Tiborcz úr által elbirtokolt megyei jogú városokról, gázszerelők, fogorvosok, kedvelt maffiózók csilliárdjairól szól, és Orbán miniszterelnök úr ezen célok érdekében akár mákos bejglit is rendezhetne népszavazás helyett.

Ez itt csak egy professzionálisan működtetett politikai gépezet, amelyik nem ismer sem istent, sem embert, és bármikor kihozza a legrosszabbat a szerencsétlen magyar népből, amelyet lassan felzabál.

ITT OLVASHATÓ

DEMOKRAIKUS BREXIT

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.07.03.


Amint az várható volt, a Brexit váratlan végeredménye sok vitát generált és egyúttal sok kérdést vetett fel. Ez utóbbiakra próbált választ adni Stephen Tierney: Was the Brexit Referendum Democratic? című cikkében, amely július 28-án az UK Constitutional Law Assotiation honlap blog rovatában jelent meg. A szerzőről annyit kell tudnunk, hogy az alkotmányelmélet professzora az Edinburghi Egyetemen és jogtanácsosa a Lordok Háza alkotmányügyi bizottságának. Tehát a szerző mint jogtudós szólt hozzá a problémához és mint ilyennek komolyan kell vennünk az írását. Számomra pedig azért nagyon fontos ez a tanulmánya, mert alátámasztotta azt a korábbi álláspontomat, amit Kim Lane Scheppele asszony, a Princetoni Egyetem jogtudósa a hazai országgyűlési képviselőválasztás illegimitásáról írott elemzésekor ellenvetésként megfogalmaztam. Erről azonban csak később.
 
Tierney cikkének elején arra a hazánkban is sokat hangoztatott véleményre utal, hogy a népszavazás során a bennmaradásra a választók 47%-a szavazott, ezért sokak szerint megkérdőjelezhető annak legitimitása is. A szerző már a kezdet kezdetén határozottan ez ellen érvel. A továbbiakban kifejti azt, hogy sokan vannak, akik elvből ellenzik a népszavazást. Tierney szerint azonban ha megfelelő egyensúly van a képviseleti demokrácia, tehát a választott képviselők által történő demokrácia és a közvetlen demokrácia, tehát például a népszavazások között, akkor nem lehet azt állítani, hogy a referendumoknak nincs helye a parlamentáris demokráciákban. Cikke végén említést tesz arról, hogy az UK történetében csupán három ilyen referendum volt. Ha viszont a népszavazásokat elfogadjuk alkotmányos döntés képzőnek (constitutional decision-making), akkor azt kell megnéznünk, hogy a Brexit megszervezésének módja és folyamata törvényes volt-e. A szerző tulajdonképpen az egész cikkében azt bizonyítja, hogy ezen téren is minden törvényes volt, ezért annak eredményét is el kell fogadni, még ha az egyeseknek nem is tetszik. Tierny szerint: The inevitable, if unpalatable, conclusion is that the outcome was lawfully arrived at and should be faithfully implemented.
 

VÁRSZEGI ASZTRIK: ESTERHÁZY ÍRÁSA EGYSZERRE VOLT BRILIÁNS IRODALOM ÉS EGY NEMZET NYELVÉNEK MEGDICSŐÜLÉSE

KÖNYVES BLOG
Szerző: valuska
2016.08.02.


Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit "nem lehet és nem is szabad befogni" - hangsúlyozta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén.

Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától - mondta a pannonhalmi főapát a templomot és az előtte lévő parkot is megtöltő tömeg előtt tartott búcsúztató beszédében.

"Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát. Játékos szelleme, gazdag lelke szétfeszítette megszokott szavainkat" - fogalmazott Várszegi Asztrik, aki szerint Esterházy Péter szavai egyszerre szóltak a teremtő Isten gazdagságáról, az ember életéről, sorsáról, élvezeteiről és fájdalmáról.

"Írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése" - jelentette ki. Hozzáfűzte: Esterházy Péter "nemcsak a vér, hanem a lélek és a szellem arisztokratája is volt".

"Örökségét meg kell ismernünk, fel kell fedeznünk és élnünk is kell belőle" - fogalmazott a főapát...

A TELJES BESZÉDET ITT LEHET ELOLVASNI

ITT OLVASHATÓ

EZ A VILÁG TERMÉSZETES FOLYÁSA - MONDTA ORBÁN SZÓVÍVŐJE - ÉS HA NEM KACSINTOTT, NAGY A BAJ

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.08.02.


Törökországban minden oké,
legalábbis Szijjártó Péter szerint. A külügyminiszter hosszú interjút adott az Indexnek, amiben a Törökországban zajló események is szóba kerültek. „Általánosságban szerintem jogos az a törekvés, hogy egy demokratikusan megválasztott hatalom minden, az államcsínyben bizonyos fokig részt vevő embert igyekszik felderíteni” – mondta Szijjártó, majd megnyugtatott mindenkit: ha az Orbán-kormány antidemokratikus folyamatokat érzékelő radarja bejelez Ankaránál, azon nyomban felemelik a hangjukat. Arról amúgy nincs információnk, hogy a külügyminiszter vajon olvasta-e azt a pár napos hírt, hogy gyakorlatilag tömegével viszik el a hatóságok a török újságírókat. A puccskísérlet óta Erdogan mintegy 18 ezer embert tartóztatott le, ezt a folyamatot írta le Szijjártó a „jogos törekvés“ szókapcsolattal...

ITT OLVASHATÓ

SZERELEM ÉS BEILLESZKEDÉS UKRAJNÁTÓL INDONÉZIÁIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gabuschka
2016.08.03.


Ákos
 
Kaposi Ákosnak hívnak, Miskolcon születtem a múlt század vége felé valamikor (1973). 1991 óta folyamatosan valamilyen rendvédelmi szervnél dolgozom, először a Határőrségnél, majd a beolvasztását követően a Rendőrség kötelékén belül.
 
2004-től polgári válságkezelés missziókban tevékenykedem, elsősorban határrendészeti, integrált határőrizeti, illegális migrációval foglalkozó területeken. Első házasságomból van egy kislányom, Dorina.
 
Feleségem Kaposi Olga (1986, Olga Mosiak Yaroslavivna a becsületes neve). Ő Ukrajnában született és élt, nem messze Ivano Frankivszk városától – az egyik leginkább patrióta beállítottságú terület Ukrajnában.
 
Elsősorban on-line orosz/ukrán tanítással, pszichológiai segítséggel foglalkozik, valamint elsődleges hobbija a manikűrrel és make-uppal kapcsolatos mindenféle tevékenység végzése.
 
2011-ben – amikor épp a görög-török határon dolgoztam – szabadidőm egy jelentős részét a neten töltöttem (nem utolsósorban ismerkedés céljából).  A legnagyobb orosz nyelvű ismerkedős portálon – ahol rengeteg ukrán is keresgél - (mamba.ru) keresgéltem jövendőbelimet, amikor Olya rám írt.
(Az, hogy miért nem magyar lányt kerestem magam mellé, egy külön posztot megérne, röviden talán csak annyit, hogy nekem jobban bejön az ukránok párkapcsolattal kapcsolatos felfogása).
 
Innentől kezdve minden nap órákig chateltünk és eldöntöttük, hogy minél hamarabb találkozunk valahol. Ebből a valaholból egy hónap múlva egy odesszai kirándulás lett, kellemes napokat töltöttünk együtt, de nem igazán tudtuk mit hoz a jövő...
 

FORREST SZIJJÁRTÓ ÉS AZ ORBÁN-HOMOKOZÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.03.


Ez a világ már olyannyira veszélyes, hogy testőrök nélkül közlekedni benne maga az öngyilkosság. A legjobban ezt Orbán Viktor tudja, aki a népi bölcselet szerint még a budira is fogdmegek kíséretében jár, és legfőképpen Magyarországon, amely rettegést leginkább a március 15-én fölhúzott sorfal bizonyítja. Ezzel az akadállyal bizonyára azt akarták elkerülni, hogy akárha popsztár volna, a rajongók imádatukban föl ne falják őtet, holott rossebeket.

A diktátorok jól megszokott rettegése ez, amely – amint a történelem számos példája is alátámasztja – előbb vagy utóbb, de mindenképpen bekövetkezik. Pedig miniszterelnökünk nem Nagycsécsén és nem Tatárszentgyörgyön, se nem Tiszalökön él, ahol, mint tudjuk, „Csak a szél” sustorog. A mi első emberünk a Cinege utcában vacsorál legtöbbször, és azt záratja le hermetikusan már évek óta, a fene se tudja, milyen okból.

Ez az ő saját bejáratú nyomorúsága, a miénk pedig az, hogy álságos hatalmi megfontolásokból ezt a lélekállapotot igyekszik rátelepíteni az általa uralt tájegységre, amelyet összefoglaló néven Magyarországnak neveznek. Ebbe a delírbe vonja be aztán játszóterül immár egész Európát kedvenc külügyminisztere által, aki ellenőrizhetetlen történettel rukkolt elő a minap, gondolván, hogy a kampányban ez jobban mutat majd, mint az óriásplakátok.

Szijjártó Péter azt rémuszbácsizza, hogy amikor – már minisztereként, de testőrök nélkül – Brüsszelben kocogva egy bevándorlók lakta környékre tévedt, az életéért kellett futnia. A részletekre persze, hogy nem tért ki, de arról beszélt, hogy ezután felértékelődött benne kormánya migrációs politikája. Hogy kormánya – amelynek maga is tagja – belpolitikájáról mit tart, az nem tudható, mert ilyen kimenetellel akár a nyóckerben is kóvályoghatott volna, ezért fölösleges Brüsszelig utazni. Itthon is lehet ő Forrest Gump, isteni szerencse, hogy a futsal segít megőrizni a kondiját...

ITT OLVASHATÓ

LESZ-E NEKÜNK CIGÁNY OBAMÁNK, VAGY SAJÁT MERKELÜNK:

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.08.03.


Miért ne lehetne Mária, Zsóka, Luca, nő a kormányfőnk? Egyik se lenne rosszabb a mostani csávónál. Viktor helyett Viktóriát a budai várba!

Nekünk, magyaroknak a büdös életben nem lesz cigány kormányfőnk, mert a cigányoknak több eszük van annál, hogy egy ilyen jelentéktelen országban a kormányfői posztra gyúrjanak, amikor vannak sokkal lukratívabb foglalkozások, amit senki sem irigyel tőlük. Már a jobb cigányzenészek sem idehaza bazseválnak. „Ezeknek?”.
 
Női miniszterelnökünk meg azért nem lesz, mert a világon a legszebbek ugyan a magyar lányok, de ez nekünk bőven elég is. Semmi pénzért nem cserélnénk le egyiküket sem egy okos Merkelre. Pedig azért az Angela dekoltázsa, se semmi. (Lásd a fenti képet, ahol Angela Merkel az oslói opera megnyitóján eddig ismeretlen erényéről rántotta le a leplet.)

Kis hazánk férfi lakossága nálunk vagy fasiszta, vagy kommunista. Az ország egyik fele szerint a másik fele kommunista, a másik fele szerint az egyik fele fasiszta. Bandában meg mindannyian, de külön-külön is szexisták. Viszont ennek ellenére sem tudnák elképzelni, hogy egy nő olyan demagóg, műveletlen, korlátolt, tahó köcsög lehet, amilyennek egy magyar politikusnak lennie kell, hogy a parlamentbe jutáshoz szükséges számú szavazatot megszerezhesse.
 
Arról nem is beszélve, hogy nincs az a magyar nő, aki olyan szarul öltözötten képes lenne nemzetközi rendezvényeken a kifutóra fellépni, mint a mi jelenlegi kormányfőnk. Egyikük se hagyná, hogy vén pasik ölelgessék, meg még arcul is csapkodják őket. Mit szólna ahhoz az ember, otthon a tévé előtt, a hölgyprogram után, ahol – míg anyu tárgyalt – addi ő az időt múlatta...
 

ILYEN KOKTÉLT KEVERT KI MILLIÁRDOKBÓL SCHMIDT MÁRIA AZ 56-OS ÉVFORDULÓRA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.08.02.


Ezekről ne maradj le!
 
Ilyen koktélt kevert ki milliárdokból Schmidt Mária az ‘56-is évfordulóra (444)
Utolérheti az érpataki polgármestert az igazságszolgáltatás? (
Átlátszó)
Valaki leperkált negyedmilliárdot: hazamehet a diszkókirály (
Index)

Ha van 3 perced:
Ilyen koktélt kevert ki milliárdokból Schmidt Mária az ‘56-is évfordulóra
Kerek évfordulója lesz az 1956-os forradalomnak, amelynek megünneplésére a Schmidt Mária vezette emlékbizottság 13 és fél milliárd kapott. A tervek alapján konferencia-hegyek várhatók, jut a haveroknak is, imázsfilm is készül saját himnusszal és futja egy ‘56-os koktélra is. Újra átadnak néhány emlékművet, és pár millióért bemutatnak egy már bemutatott színdarabot is. Az emlékévet a 4 és fél milliárdos központi ünnepség fogja koronázni. (
444)
 
Utolérheti az érpataki polgármestert az igazságszolgáltatás?
Jelenleg legalább öt Orosz Mihály Zoltánhoz köthető ügyben folyik nyomozás, amelyek közül minimum egyről biztosan tudható, hogy már bírósági szakaszban van. Ha Orosznak nem lesz olyan szerencséje, mint a korábbi büntetőügyeiben, és bármelyikben elítélik, akkor szinte kizárt, hogy letöltendő szabadságvesztés nélkül megússza. (
Átlátszó)
 
A MOB pénze nem állami pénz? Jaj, ne már!
Hat államit vezetőt utaztat a Magyar Olimpiai Bizottság a riói olimpiára, átlagosan 700 ezer forintnyi közpénzért, közülük Lengyel Györgyi, közigazgatási államtitkár marad a legtovább, ő 12 éjszakát is kint tölt, így “bevárja” a miniszterét, Balog Zoltánt. Orbán Viktor és Áder János is elutazik Rióba, plusz egy-egy fő kíséretében, de az utazási költségeik összegéről még nem tudni. (
Blikk)
 
Nem stimmelnek Rogán számai a letelepedési kötvényprogramban
Valami nem kóser a Rogán-féle letelepedési kötvényprogrammal, legalábbis nem jönnek ki a számok. 2013-ban és 2014-ben lényegesen többen kaptak tartózkodási engedélyt, mint ahány külföldinek kötvényt vásároltak. A 444 által kikért adatokból elsőre úgy tűnt, hogy 134 kötvény hibádzik, de a portál cikkének megjelenése után már azt mondták hogy csak 4-ről van szó. Viszont ezeknek is 372 millió forint az összértéke. (
444)
 
Valaki leperkált negyedmilliárdot: hazamehet a diszkókirály
A korábbi óvadéki rekordot (60 millió forintot) több mint négyszeresen meghaladó összeg megérkezett a Fővárosi Ítélőtáblához, így ténylegesen házi őrizetbe kerül Vizoviczki. Három éve még arról számolt be, hogy majdnem 500 milliós tartozása van és minden vállalkozása tönkrement, most valahonnan összejött a pénz. Azt senki sem vizsgálja, hogy honnan, az állam örül. (
Index)
 
Versenyellenes szalámitaktikáért 44 milliós büntetés a Picknek
Öt éven keresztül határozta meg a cég, hogy mennyit lehet elkérni minimálisan a termékeiért az akciós időszakokban. A kis- és nagykereskedelmi partnereinél is kikényszerítette az általa meghatározott árat, ellenlépésekkel, például kilistázással fenyegetve őket. A Gazdasági Versenyhivatal által feltárt jogsértést a Pick elismerte. (
NOL)
 
Ha van még két perced:
 
Úgy tűnik, mégsem lesz olyan egyszerű dolga Orbán Viktornak a Spéder-érdekeltségek kifüstölésére – főleg hogy Lázár János is beleállt a vitába, csak a másik oldalról. (HVG)
Újabb tendereket megtámadva lassítja a közbeszerzési eljárások eredményhirdetéseit a Közgép. (VG)
 
Két magyar ügyszség szerint sincs semmi látnivaló a Rogán-Portik ügyben, pedig korábban még a főügyészség is vizsgálatra érdemesnek tartotta Portik vallomását, amely szerint kenőpénzt kapott a fideszes politikus. (Index)
 
Doppingolás miatt zárták ki a magyar származású, éremesélyes olasz strandröplabdást a riói olimpiáról. Két magyar kajakost pedig a szövetség léptetett vissza. (Index, Index)
 
Elégségesnek ítélt egy korábban kiszabott 200 ezer forintos bírságot a Közbeszerzési Döntőbizottság, így 19 MNB-alapítványhoz kapcsolódó ügyben nem vizsgálódik tovább. (Index)
 
Hatalmasat, kb. 218 millió forintnak megfelelő összeget bukott a bajorországi nyugdíjalap a Volkswagen-botrányon, ezért most ők is csatlakoztak a céget perelők népes táborához. (Index)