2019. május 4., szombat

RÁADÁS: HOBO BLUES BAND- A ZENE MARAD BÚCSÚKONCERT

YOUTUBE
Szerző: Hobo Blues Band
2011.A Földes László által 33 éves korában,
1978-ban alapított Hobo Blues Band 33 év
működés után, 2011. február 12-én tartotta
búcsúkoncertjét a Papp László Budapest
Sportarénában. 01. Rohadt Rock and Roll 02. Mindenki sztár 03. Moszkva tér blues 04. Operett 05. Középeurópai Hobo Blues I. 06. Dőlnek a szobrok 07. Ki vagyok én? 08. Országút blues 09. Hosszúlábú asszony 10. Tetovált lány 11. 3.20-as blues 12. Édes otthon 13. Enyém, tiéd, miénk 14. Mata Hari 15. Oly sokáig voltunk lenn 16. Mesél az erdő 17. Egy Madarász sompolyog a Tátrai erdőben 18. Zöld sárga, zöld sárga 19. A hitetlenek dala 20. Balladás barátaim 21. Nem hallod, üvöltök 22. A bolond levele a kisfiúnak 23. A fattyú reménytelen szerelme és halála 24. Hajtók dala 25. A vadászok bevonulása 26. Fut a nyúl a mezőn 27. Orgia 28. Szabadíts fel! 29. Kőbánya blues 30. A személyi kultusz mindent túlél 31. Torta 32. Kopaszkutya 33. Tiszta szívvel 34. A hetedik 35. 45-ös blues 36. Középeurópai Hobo Blues II

ITT NÉZHETŐ MEG

BIRKÁK ÉS BÁRÁNYOK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.04.28.


Az egyik Orbán-hívő, a másik áldozati.

Ez utóbbiaknak szól a budai vár fura urának üzenete: mindenki annyit ér, amennyire beárazom! Aki okos, az tudja, hova kell állnia, hogy növekedjen az ázsiója. A többi meg? Szép komótosan megrágja, megforgatja a szájüregében, alaposan kiélvezve az ízét, majd lenyeli.

Amúgy valódi népmesei hős: szegény párttitkár harmadik gyermeke, aki, ahogy kell, saját erőből küzdötte fel magát egyre magasabbra, míg végül a csúcsra ért: teljhatalmú ura lett mind a birkáknak, mind a bárányoknak. Ez ugyan már nem népmesei éca, de rendkívül hatékony. Megtehet bármit – és mindent – mert – állítólag – őt választotta a nép. Az cseppet sem zavarja, hogy a kutya sem választotta, csak megbízást kapott egyik vazallusától, aki – átmenetileg – az államfői székben ül, de már nem sokáig: Orbán előbb-utóbb a saját magánál összpontosítja az összes pozíciót.

A hatalom, persze, jó dolog, már, ha valaki tud bánni vele. Orbán tud. Mert a hatalommal sok minden jár: saját focicsapat, saját kúria, saját kisvasút – sanyarú gyermekkora volt, nem volt neki olyan – saját szőlőbirtok, családi bánya. Persze, saját bevallása szerint szegény ember, neki magának szinte semmije sincs. Igaz, minek is, hiszen a sajátjaként bánik az ország vagyonával, pénzével, sőt, magával az országgal is.

Azon kívül még puritán is. A Karmelita-kolostorba is muszájból költözött csekély 25 mrd-ért (a bolondnak is megérte), mert a Sándor palotát a gaz szoclibek a mindenkori köztársasági elnöknek utalták ki.

Amúgy küldetéstudatos ember. Szent meggyőződése, hogy ő hivatott Hunyadi örökébe lépni. Hunyadi megállította a törököt, ő megállítja Európát. Azért, mint egy jó uralkodó, pénzt és egyéb javakat is oszt, méghozzá bőkezűen. No, nem a népének – az a cca. 3,5 milliónyi szegény amúgy sem érdemelné meg, csak maguknak köszönhetik nincstelenségüket, mert annyit is érnek – hanem azoknak, akikre támaszkodni tud határon innen és túl. Az osztogatás révén kialakul egy új rendi világ, egy új uralkodó osztály, amelyik teljesen függ Orbán kényétől s kedvétől, ezért – puszta önvédelemből – feltétlenül hűséges hozzá.

Persze, azért óvatos ám őkelme: döntéseit a hűséges janicsárjaiból álló parlamenti többség gátlás nélkül törvénybe foglalja, így neki nem freccsen sár a tógájára.

Értékes ember ő, valóságos polihisztor, mindenhez ért. Magabiztosan, tudással felvértezve alakította át a közbeszerzéseket, a közigazgatást, az önkormányzati rendszert, az oktatási rendszert, az egészségügyi rendszert. Mostanában – feltehetően csökkenő libidója kompenzálásaként – már a demográfiai helyzetbe is bele akar piszkálni, ami azért, lássuk be, az ő képességét is meghaladja.

A lényeg: nem a hozzáértés, a szakértelem – ami amúgy is csak gaz liberális ármány – , hanem a lojalitás a fontos. Mindenben az állam – vagyis ő – dönt, a köz szolgálata le van szarva. Jól játszik. Igaz, nem – mint Hitler – a földgömbbel , csak a Kárpát-medencével, de azért az se szerencsés. A támogatottsága – vagyis a birkák száma – meglehetősen nagy. Igaz, 1933-ban Hitlernek is hitt a német lakosság 40%-a, oszt mégis, mi lett a vége? Hitler mindenkit becsapott. Orbán is. Igaz, ő nem Hitler, aki „bűnöző óriás volt, törpe szellemiséggel, semmi moralitással” (by Ormos Mária).

Orbán – nem véletlenül – soha nem hirdetett programot. Persze, 2010 óta kiderült, mi is a programja: a pártállam kiépítése, az állam által támogatott egyházak tömegbutító működésére támaszkodva, a nemzeti múlt meghamisítása, ellenségkép állítása, primitív jelszavak harsogása, a médiatúlsúly – ezáltal a birkák agymosása –megszerzése.

Nem semmi program, és még nincs befejezve! A totális diktatúráig még van mit fejlődnie Orbánnak. Most még csak autokrata, de ne kételkedjünk, nem áll itt meg!

Most már csak az a kérdés, hogy a birkák győznek, vagy a bárányok törnek ki áldozati mivoltukból? A hívők és csodálók száma lesz a több, vagy azoké, akik megértették, hogy becsapták őket, csalásnak áldozatai!

Na persze, a csalás nem játék még akkor sem, ha azt Orbán játssza. A csaló, biza nem játékos, hanem bűnöző.

MINDEN LAKOSBA BELEKAPASZKODNAK A FALUSI CSOKBÓL KIMARADÓ ÖNKORMÁNYZATOK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBEGER ESZTER
2019.05.03. 


Azok az ötezernél kevesebb lakosú települések, amelyek nem kerültek rá a falusi csokban részt vevő falvak listájára, akár örülhetnének is, hiszen ez azt jelenti, hogy valamit jól csinálnak. Az országos átlagnál jobban sikerül megtartani a lakosságukat egy olyan helyzetben, amikor a vidéket leginkább rohamos elnéptelenedés jellemzi. Végigtelefonálva néhány ilyen kormányzatot azonban kiderül, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű. Van, ahol a közeli munkalehetőség miatt most is új utcák létesülnek, de van, ahol a szegényebb lakosság magas gyerekvállalási kedve ellensúlyozza az elvándorlást és a halálozást. És van olyan polgármester is, aki arra panaszkodik, hogy a statisztikához képest valójában sokkal kevesebben élnek a faluban.

Néhány hónap múlva, július elsején startol a falusi csok, a kormány család- és lakástámogatási programja, amely kifejezetten az elnéptelenedő vidéki kistelepüléseket próbálja felrázni. A program lényege, hogy az igénylők a hagyományos csokkal ellentétben lakásvásárlás és -építés mellett felújításra is költhetik a pénzt, amennyiben csökkenő népességű falvakban szeretnének ingatlant. Ezen kívül a falusi csokra az általános csok-szabályok vonatkoznak.

A kormány áprilisban állt elő annak a 2486 településnek a listájával, amelyek részt vesznek majd a programban. Ezek mind ötezer fő alatti falvak, ahol 2003. január 1-je óta az országos átlagnál nagyobb mértékben fogy a lakosság.

Két héttel ezelőtti cikkében az Index viszont térképre tette azokat az 5 ezer fő alatti lakosságszámú településeket, amelyek kimaradnak a falusi csokból. Ezek a kritériumok alapján lehetnek csak kis mértékben csökkenő, vagy akár növekvő népességű falvak is, a lényeg, hogy valamilyen úton-módon 2003 óta sikerült megtartaniuk a lakosságukat.

A fővároshoz és a nagyobb megyei jogú városokhoz közel fekvő falvaknál az ok egyértelműnek tűnik: a város vonzása miatt még nem kezdték el elveszíteni a lakosságukat, vagy még növekedhetett is a népesség a városból kiköltözők miatt. A nyugati határszélen fekvő településekre pedig, ahogyan azt egy korábbi riportunkban már bemutattuk, a vonzó ausztriai munkalehetőségek miatt költöznek sokan.

De mi a titka azoknak a falusi csokból kimaradó kistelepüléseknek, amelyek távol esnek a nagyobb városoktól, vagy az ország olyan részein találhatók, ahonnan hosszú ideje már inkább elköltöznek az emberek? Öt ilyen falu polgármesterét kérdeztük erről...

A FIDESZ, A SAJTÓ ÉS AZ ELLENFÉL (APRÓMEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.05.04.


...Az orbáni politika az ellenfelekről és barátokról szól. Az ellenfelek kicsinálásáról és a barátok meggazdagodásáról.

Amiről eszembe jut, csak úgy, egy másik Carl Schmitt cikk, amelyet hét évvel később írt. Címe: Der Führer schützt das Recht, a Führer megvédi a törvényt. Adolf Hitler géfodorja, a Hosszú kések éjszakája nevezetű tömeggyilkosság politikatechnológiai aktus kapcsán írja le azt, hogy egészen pontosan hogyan is szabad/lehet/kell viszonyulni az ellenfelekhez.

ORBÁN A FASISZTA EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK LÉTREHOZÁSÁN DOLGOZIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.04.


Orbán fogalmi zavarban szenved, vagy legalábbis úgy tesz, amikor a demokráciát a baloldallal azonosítja, és a maga szélsőjobboldali fasizmusát nevezi jobboldalnak. Minden demokratikus jobboldali pártot baloldalinak “bélyegez”, és a maga illiberális fasiszta önkényuralmát azonosítja a jobboldalisággal. Ezzel a nevetséges csúsztatással támadja az Európai Néppárt demokratikus pártjait, azzal vádolva őket, hogy nem igazi jobboldaliak, hanem a baloldallal szövetkeztek és a baloldalhoz tartoznak. Ezzel szemben ő az igazi jobboldal. Minden, ami demokratikus, az baloldali, a jobboldal pedig maga a fasizmus.

Ez az orbáni ideológia, és ezzel a nyomorult újítással akarja az Európai Néppártban átvenni a hatalmat. Ez derült ki az olaszok által ugyancsak fasisztának tartott Matteo Salvinivel tartott sajtótájékoztatón. Az Európai Néppárt demokratái odáig jutottak azzal, hogy megtűrik a soraikban ezt a diktátort, hogy majd ő eldönti róluk, eléggé jobboldaliak és eléggé keresztények-e. Orbán ugyanis szíve szerint Salvini és társai, az európai szélsőjobb felé húzna, de szívesen venné, ha a fasizmust a tekintélyes konzervatív Európai Néppárt neve és égisze alatt terjeszthetné.

Ezért továbbra is arra készül, hogy a Néppártban marad, ott próbál fertőzni, és ott próbálja az illiberális fasiszta rendszert hatalomra juttatni, mert az Európai Néppárt megpuccsolásával, ha a fasizmust nevezik kereszténydemokráciának, azonnal megpuccsolható az egész Európai Unió. Ezért azzal számol Orbán, hogy ha az Európai Néppárt vezetői és tagpártjai lesznek annyira hülyék, hogy megegyék ezt az átlátszó cselt, sőt az ő kirúgása helyett befogadják az összes többi ótvaros fasisztát, akkor Orbán uraság marad az Európai Néppártban, és a behozott rohadékok főnökeként mindjárt meg is szerzi a Néppárt elnöki tisztségét.

Ha minden eddigi józan számítás ellenére az Európai Néppárt (és főleg a korrupt és hazug német pártok) vezetőinek lesz annyi esze, és minimális jelleme, hogy erre nemet mondjanak, akkor Orbán maga kilép, és az európai szélsőjobboldal frakciójához csatlakozik. Természetesen, ez az önkéntes kilépés soha nem történik meg, csak abban az esetben, ha kirúgják, mert őt kirúgni nem lehet, akkor eljátssza, hogy ő lépett ki. Bármilyen undorító az egész, már azt sem bánná senki, hogy ezt eljátssza, csak rúgnák már ki végre. De erre nincs sok esély, mert a jellemtelen, elvtelen és karrierista Manfred Weber számít Orbán és szolgái szavazataira, a német autóipar pedig nagymértékben számít a magyar nép totális kizsákmányolására, amihez szükségük van Orbán jóindulatára, aki a tulajdonaként eladja nekik a magyar embereket...

“A FIDESZESEK GAZDAGODNAK, A DOLGOZÓK MEGÉLNI SEM TUDNAK”

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.05.04.


Tóth Bertalan egri fórumán arról beszélt, a megélhetésükért dolgozó magyarok, akik nem tudják kifizetni hó végén számláikat, semmit sem tapasztalnak a kormány sikerpropagandájából. Azt viszont látják, hogy az Orbán pénzeit gyűjtő Mészáros Lőrinc lassan a világ leggazdagabb embere lesz.

“Nap mint nap tapasztalhatjuk, egészen más a kormány által hirdetett sikerpropaganda és a valóság” - állapította meg egri sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke azt a pénteki hírt idézte, hogy a Péterfy Kórház 84 orvosa felmondta a túlórájukra vonatkozó megállapodást az alacsony fizetés és a méltatlan munkakörülmények miatt. Ehhez hozzátette a KSH friss adatai alapján, hogy a magyar munkavállalók kétharmadának fizetése nem éri el az országos átlagkereset összegét.

“Több százezrek dolgoznak úgy, hogy nem tudnak megélni hó végén, kifizetni a csekkeket. Eközben azt halljuk, mekkora a fejlődés a gazdasági szférában” - folytatta.

Úgy látja, a magyar emberek ebből semmit sem tapasztalnak, csak azt, hogy a miniszterelnök veje uniós forrásokból közvilágítási projektet visz, a Fidesz-közeli vállalkozók lenyúlják az uniós támogatásokat: Mint fogalmazott, Mészáros Lőrinc lassan a világ leggazdagabb emberévé válik, aki a miniszterelnök nevében gyűjti ezeket a pénzeket...

AZ MTA-ÜGY: WTF?

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2019.05.04.


A hónapok óta húzódó MTA-ügy a maga nemében egészen kivételes intellektuális élmény mindazoknak, akiket érdekel a közpolitikacsinálás, akár önmagában, akár a jelenlegi rezsim működési logikájának részeként. Kivételességét részben az adja, hogy az ilyen témákkal szakmailag foglalkozók a terepen, saját bőrükön tapasztalhatják meg a jelenlegi rezsim tudománypolitikájának minden szépségét, részben pedig az, hogy ami történik, az annyira hihetetlen, hogy hiába tudjuk, hogy mindez valójában tragédia, nehéz megállni röhögés nélkül.

Az első és legfontosabb vonása ennek az ügynek, hogy máig nem tudni, miért kezdte el a kormány és mit remél tőle.

Ahhoz képest, hogy szó nélkül elvonták a kutatóhálózat költségvetését, csak valami zavaros innovációs blablát, külföldi példákra való felületes, a tényekkel laza viszonyban álló hivatkozásokat, egy-két (hónapokkal később felhajtott) „szakértő” saját nevükben előadott támogató szavait, amelyekre száz szám jöttek az indokolt cáfolatok és végül az akadémiai kutatóhálózat teljesítményének vehemens kritikáját (aminek ráadásul maga a minisztérium mond ellent rendszeresen) sikerült kiizzadnia magából a kormánynak, de nemigen született semmilyen értelmes indokolás arról, hogy ez az egész mire jó. Személyes kedvencem az, amikor a miniszter „elvként” hivatkozik arra, hogy valaminek azért kell úgy lennie, ahogy ő szeretné, mert ő úgy szeretné.

Ötletek persze vannak, hogy mi a valódi ok. Nem akarom ezeket részletesen felidézni, hiszen annyi helyen leírták, elmondták már, hogy én magam is unom. Azért is, mert egyikre sincs semmilyen bizonyíték. De még inkább azért, mert valójában mindegy is. Egészen egyszerűen nem elfogadható indok az MTA átszervezésére az, ha a kormány uniós forrásokat akar kontrollálni, ha politikai kifogásai vannak kutatókkal, intézetekkel, akadémiai vezetőkkel szemben, ha Palkovics miniszter presztízsnövelő gyors győzelemmel akarta kezdeni a miniszterségét vagy bármi más, amit fel szoktunk hozni.
Egy erdőtűz után sem elég mentség senkinek, hogy nem volt hova dobni a csikket, ahogy a szomszéd macskát sem szabad megmérgezni csak azért, mert hangosan nyávog.

Ezek részleges pszichológiai magyarázatok legfeljebb, de nem méltányolható szakpolitikai indokok.

A másik figyelemreméltó vonása az ügynek, hogy bár a kormánynak láthatóan nincs értelmes és nyilvánosan megvédhető indoka az MTA átalakítására, de nem is kíváncsi senki véleményére. Az Akadémia vezetése, külső szakértők, külföldi intézmények képviselői, az akadémiai dolgozók, a legkiválóbb kutatók stb. mind-mind készségesen válaszolgatnak a kormányzati elvetésekre, észérvekkel reagálnak, alternatív javaslatokat dolgoznak ki, átvilágították a kutatóhálózatot, tárgyaltak a kormány képviselőivel.

De mindez nem igen zavarja Palkovics minisztert és minisztériumát. Hol simán az ellenkezőjét mondják annak, ami le van írva anyagokban, hol olyasmit adnak mások szájába, amit az nem mondott, hol azzal vádolják az MTA-t, amit az helyzeténél fogva sem tehetne meg, de nem is akarna (fenyegetőzéssel, nyomásgyakorlással stb.). Mindennek a tetejébe a miniszter rendszeresen megpróbálkozik azzal, hogy megkerülje tárgyalópartnereit, a sajtóban vagy épp telefonon üzenget, időről időre kihátrál megállapodásokból, váratlanul bekeményít. Így meglehetősen nehéz komolyan venni a tárgyalásokat...

A HARMINCADIK – NEHÉZ FELTÉTEL NÉLKÜL LELKESEDNI EGY DRÁGA PÉNZEN VETT ZSOLDOSSEREGÉRT


MAGYAR HANG
Szerző: SZERETŐ SZABOLCS
2019.05.04.


Történelmi csúcsra ért a Ferencváros labdarúgó-csapata múlt szombaton, noha 3–2-es vereséget szenvedett a Kispesttől. Nincs itt semmi ellentmondás: azzal, hogy a nemrég Mol Vidire átkeresztelt székesfehérvári klubnak csak döntetlenre futotta a Felcsút ellenében, az FTC előnye behozhatatlanná vált az NB I. tabellájának élén. Ezzel harmincadik alkalommal nyerte el a bajnoki címet. A zöld-fehérek gyakorlatilag egy héttel korábban biztosították be az elsőséget, amikor a hazai rangadón lelépték a második helyen álló Mol Vidit (4–1). Most szombaton tehát az FTC már bajnokként fogadja otthon a derbin a nagy rivális Újpestet.

Ferencvárosi szurkolóként természetesen nekem is dagadt a keblem a fotelben, a tévé előtt ülve, mégis volt némi hiányérzetem. Annak az országos eufóriának a nyomát sem éreztem, ami az 1981-es, ’92-es vagy akár a 2004-es bajnoki diadalokat kísérte. ’81-ben gyerekkori emlékeim szerint a pályára berohanó szurkolók alsónadrágig vetkőztették Nyilasiékat, aztán amikor tizenegy év ínség után Nyilasi Tibor vezetőedzői irányításával újra a csúcsra ért a Fradi, Diósgyőrtől Budapestig minden út menti kocsmán végighullámzott az ünneplő zöld-fehér tábor.

Harminc trófeájával az FTC a legsikeresebb magyar csapat, az őt követő MTK 23, az Újpest húsz elsőséggel büszkélkedhet. Mindössze 13 európai klub van, amelyik harmincszor tudott nyerni hazája bajnokságában: olyanok tartoznak ebbe a csoportba, mint a Benfica, az Ajax, a Juventus és a Real Madrid. Az FTC első bajnoki címét 1903-ban szerezte (bajnokságot hazánkban 1901 óta rendeznek). Érdekesség, hogy 1940-ben lett 15. alkalommal bajnok, vagyis akkorra már elérte a mai teljesítménye felét. Kiemelkedik az 1931–32-es idény százszázalékos sikere: ekkor minden meccsét megnyerte a csapat...

A SZOKÁSOS FIDESZES MÓDSZERREL VERTÉK ÁT A BUDAPESTIEKET A PATKÁNYIRTÓ TENDEREN

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.04.


Patkányinvázió még nincs a fővárosban, de lesz, ha továbbra is ilyen kaotikus állapotok maradnak a patkányirtás körül.

Volt egy jól működő, világhíressé vált szolgáltatás Budapesten: a patkányirtás. Évtizedek óta közmegelégedésre végezte egy bábolnai cég. A budapesti városvezetés mégis úgy látta jónak tavaly nyáron, ha lecseréli egy olyan vállalkozások által létrehozott konzorciumra, amelynek tagjai hasonló összetettségű és nagyságú munkát korábban nem végeztek. Az eredmény? Játszótéren, kávézó teraszán, aluljáróban és még lakások vécékagylóiban is bukkantak már fel patkányok az utóbbi hetekben Budapesten. Az országos tiszti főorvos is megerősítette a közelmúltban, hogy „a fertőzöttség mértéke jelentősen meghaladja az elvárt mentes állapot mértékét”.

„Budapest az egyetlen olyan világváros, ahol a patkányok sem közegészségügyi, sem gazdasági kárt, sem környezeti problémát nem okoznak. A rendszeres és szisztematikus munkának köszönhető, hogy míg a 1960-as évek végén legalább kétmillió patkány szaladgált Budapest területén, a főváros immár hosszú évek óta patkánymentesnek tekinthető” – így dicsérte a Városháza még 2013-ban is a Bábolna Bio Kft.-t. Az elégedettség ellenére a feladat már nem az ezt a munkát negyvenhét évig ellátó cégé, illetve a jogelődjéé, függetlenül attól, hogy közmegelégedésre irtotta a patkányokat a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, azon belül több mint 220 ezer objektumban, illetve az azokhoz tartozó csatornahálózatban...

AZ OLAF ÁLTAL JELZETT CSALÁSOK KÖZÜL A LEGSÚLYOSABBAKKAL NEM TUDNAK MIT KEZDENI A MAGYAR HATÓSÁGOK

444.HU
Szerző: haszanz
2019.05.04.


Van az úgy, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a magyar kormány szerint be akar avatkozni a magyar országgyűlési választásokba. Ráadásul nem is az OLAF, hanem rajtuk keresztül brüsszeli bevándorláspárti politikusok. A magyar szavazók befolyásolása úgy nézett volna ki a magyar kormány szerint, hogy egy OLAF jelzést küld: Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi cége uniós pénzeket nyúlt le. A brüsszeli vádakat a magyar nyomozóhatóságok nem találták megalapozottnak, bűncselekmény hiányában tavaly novemberben megszüntették a nyomozást. Ezek után nevezték Rogánék kampányjelentésnek az Elios-ügyet vizsgáló Olaf-jelentést. Amit egyébként sem akkor, sem azóta nem hoztak nyilvánosságra

És van a jó OLAF-jelentés. Ilyen volt a 4-es metró ügyében összeállított brüsszeli jelentés, amit azonnal lobogtatni kezdett a Fidesz és a kormány 2017 elején. Itt valahogy szó sem volt bevándorláspárti brüsszei politikusokról, azonnal hivatkozási alap lett az OLAF-jelentés, sőt Lázár János kancelláriaminiszter maga tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt, mert „170 milliárdos csalás és lopás történt, 76,5 milliárd forintos bírságot kell majd fizetnie az országnak azért, amit a balliberális városvezetés tett”. A valóban súlyos megállapításokat tartalmazó jelentést a kormány - szemben az Eliosra vonatkozóval - nyilvánosságra hozta. (Itt letölthető.)

Friss hír, hogy az Elios-ügyben is vizsgálódó Nemzeti Nyomozó Iroda a 4-es metró ügyében is megszüntette a nyomozást. Ez nem jelenti a teljes tisztázást az ügyben. Külön választották ugyanis az Alstom-ügyet és a Siemens-szálat is. Előbbiben áprilisban jelentették be, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt négy ember ellen vesztegetés miatt. Az ügyészség szerint eurómilliós kenőpénzekkel intézték el, hogy az Alstom-szerelvényei mellett döntsenek a 2005-ös közbeszerzésen. Három fiktív tanácsadói szerződésben fizették ki összesen 8,4 millió eurót az ügyben eljáró dán és osztrák gazdasági társaságoknak. A teljes beszerzés értéke 263 millió euró volt. A nemzetközi szál miatt a vádlottak között két magyar mellett egy osztrák és egy amerikai állampolgár is van, a négy ember egyike sem közszereplő. Egyikük az Alstom korábbi tisztségviselője...

NEKIMENT A KÚRIÁNAK A FIDESZES ÖNKORMÁNYZAT, MIUTÁN AZ ALÁVÁGOTT A KIKÖTŐBŐVÍTÉSNEK

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2019.05.04.


Februárban a Kúriához fordult az alapvető jogok biztosa a balatonföldvári kikötőbővítés miatt, mert az önkormányzat a bővítésre hivatkozva a tó partjától néhány méterre parkolót, illetve hozzá vezető utakat tervez építeni. Ennek érdekében az önkormányzat alövezet néven a törvényben nem szereplő területfelhasználási egységet vezetett be. Így teremtett volna lehetőséget arra, hogy közérdekre hivatkozva, a vitorláskikötő bővítésének ürügyén a kikötőbe beengedjék az autókat, és a szabadstrand egy részére is parkolót építsenek.

A Kúria Patyi András vezette tanácsa a napokban döntött Székely László ombudsman beadványáról. (Patyi, a Nemzeti Választási Bizottság volt elnöke, akit sokan a leendő Közigazgatási Felsőbíróság élére is esélyesnek tartanak, maga volt az ügy előadója. Patyi András egyébként pályázat nélkül térhetett vissza évek múltán a bírói hivatáshoz, láthatóan élvezi a Fidesz bizalmát, mégis emlékezetes, hogy miután az általa vezetett NVB 360 ezer forintra büntette Orbán Viktort, amiért óvodásokkal kampányolt, a miniszterelnök viccelődve felelősségre vonta ezért.)...

ELKERÜLHETETLEN A TANDÍJEMELÉS - INTERJÚ MÉSZÁROS TAMÁSSAL, A CORVINUS KORÁBBI REKTORÁVAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.05.04.


Előbb-utóbb többet kell majd fizetni a Budapesti Corvinus Egyetemen az átalakítások miatt – véli Mészáros Tamás, az intézmény volt rektora.

Miért lesz jobb az egyetemnek, ha nem az állam, hanem egy alapítvány tartja fenn?
 

Néhány hónapja magamnak is feltettem ugyanezt a kérdést. A fenntartóváltás azt érzékelteti, hogy a Corvinus egy szabadabb egyetem lesz, s az állam kivonul mögüle. Bár azt nyilván senki nem gondolja komolyan, hogy ez a „kivonulás” azt jelenti, az államnak, a kormánynak, a minisztériumnak mostantól semmilyen beleszólása nem lehet az egyetem működésébe. Bár az irányítás hivatalosan az újonnan létrehozott Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának kezében van, a kuratórium tagjait a miniszter nevezi ki. Ugyanakkor elmondható: annak, hogy a következő években jelentős minőségbeli javulást érjünk el, az alapítványi forma kedvez. Egy kvázi magánintézmény, mint amilyenné a Corvinus válik, „kiemelődik” a felsőoktatási rendszerből, a finanszírozás, az oktatás-kutatás és a személyzeti kérdésekben is szabadabb kezet kap, mint egy állami fenntartású egyetem. 

Miért pont a Corvinus kaphatta meg ezt a lehetőséget? 

Egyrészt mert nyereségesen működtethető. Ez a legtöbb állami egyetem, s különösen a nagy tudományegyetemek esetében nem mondható el. Mi viszonylag kicsi egyetem vagyunk, három karral, ami azt jelenti, hogy a felépítésünk egyszerű, átlátható, s leginkább egy területre, az üzleti és gazdasági képzésekre fókuszál. Másrészt pedig a jelenlegi egyetemvezetés és a kormányzat együttműködése is felhőtlennek mondható.
Az alapítvány kuratóriumának elnökét, Hernádi Zsolt MOL-vezért Horvátországban vesztegetéssel vádolják. Az egyetem célja a nemzetközi hírnév erősítése, Európa 100 és a világ 200 legjobb egyeteme közé kerülés 2030-ra. Hernádi személye nem jelenthet gondot? Érthetőek az aggodalmak, de úgy gondolom, a kormányzat és Hernádi úr is átgondolta ezt a kérdést. Bízom abban, hogy az említett ügy mihamarabb lezárul. Hernádi is itt tanult, a Corvinus Rajk László Szakkollégiumának is tagja volt, az én rektorságom idején avattuk az egyetem díszpolgárává, a Corvinus és a MOL közötti együttműködés is hosszú évekre nyúlik vissza. Szerintem nagy baj nem lehet, a kuratórium összetételét egy „Corvinus-barát” testületnek tartom: tagja még Csák János korábbi MOL-elnök, aki évek óta kutatásokat vezet nálunk, Chikán Attila közgazdász professzor, aki mind a mai napig a Corvinus egyik meghatározó személyisége, Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és Lánczi András, a jelenlegi rektorunk. Igaz, én elegánsabb lépésnek tartottam volna, ha a tagok megválasztása úgy történik, hogy mondjuk két tagot az egyetem, kettőt a miniszter, egyet pedig a diákönkormányzat javasol. De a kuratórium összetételével így is elégedett vagyok. 

Nem tartja furcsának, hogy néhány éve még a Corvinus megszűnése is szóba került, most pedig hirtelen kivételezett helyzetbe került? 

Az azóta eltelt években stabilizálódott a gazdasági helyzet. Valamint nyilvánvalóan személyi tényezőknek is szerepe van ebben: mint már említettem, a jelenlegi vezetés és a kormányzat viszonya felhőtlen, Lánczi András rektor közismerten közel áll a jelenlegi kormányhoz. Ami a mostani folyamatokban előny az egyetem számára. Az az irányvonal, amit én képviseltem, minden bizonnyal nem volt túl „komfortos” a 2010 utáni hatalom számára, 2011-et követően nyolcévi munkám úgy elszállt, mint egy kiszúrt lufi. De az egyetem megmaradt, és ez a lényeg...

AZ EGYÉN BEFEKTETÉSE – A KÖZÖSSÉG PROFITJA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2019.05.03.


Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! VIII.

Minden egyes nap, tudatosan vagy tudattalanul, döntést hozunk arról, hogy mibe fektetjük az időnket, energiánkat, produktív képességünket. Vannak, akik robotpilóta-üzemmódban végeznek olyasmiket, amikről azt gondolják, „ez a szokás”. S vannak, akik olyan törekvésekre fordítják az idejüket, amelyek iránt mélyről jövő hajtóerőt, bennük szunnyadó adottságot éreznek. Olyan célokra, tevékenységekre, amelyek nyomán elégedettségérzést élnek át, amelyek megvalósításakor úgy érzik, flow-ba kerülnek és növekednek, fejlődnek. Ők az önmegvalósítók.

Az önmegvalósítás nem egy hasraütésszerűen kreált fogalom, hanem valós, mélyről jövő hajtóerő, ami a számunkra fontos célok kitűzésére és megvalósítására sarkall. A látszat ellenére nem feltétlenül csak a személyre irányul – egészséges mennyiségben és minőségben az önmegvalósító törekvések tágabb körben és sokak javára érvényesülnek...

HARVARDI PROFESSZOR: A VIRÁLIS HÜLYESÉGEKET A TECHCÉGEK SZABADÍTOTTÁK A NYAKUNKRA, DE A TÁRSADALOM FIZET MEG ÉRTÜK

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2019.05.03.


A Facebook, a Google és az Amazon mindent tud rólunk, ebbe lassan ideje beletörődnünk. Ezzel ugyanakkor több etikai probléma is jár – elég Orwell disztópiájára gondolnunk ahhoz, hogy ne tűnjön túl jó ötletnek az, hogy egy cég vagy az állam minden lépésünket kövesse. Ha rákeresünk arra, hogy allergiás egy bizonyos fehérjére a kutyánk, özönlenek a diétás táphirdetések, és ha egyszer kerestünk fogorvost a neten, holtbiztos, hogy minden második felbukkanó reklám valamilyen dental service hirdetése lesz. 

Mindenki aggódik

Ez joggal aggasztja a fogyasztókat, és ha a fogyasztók aggódnak, a szolgáltatók is aggódni fognak. A Google épp a mesterséges intelligencia ellenőrzésére hozott létre egy külsős etikai bizottságot – csak azért, hogy kisvártatva be is zárja. Ha már a Google lépett, a többiek sem maradhattak el tőle: januárban a Facebook indított el egy 7,5 millió dolláros etikai alapot a Müncheni Műegyetemen (Technische Universität München, TUM) és az Amazon sem maradhatott ki a buliból: a cég az amerikai National Science Foundationnel együttműködve dolgozik majd az etikus mesterséges intelligencia fejlesztéséhez szükséges iránymutatáson.

Látható, hogy az elmúlt években egyre nagyobb divatja lett a kritikának és önkritikának, de miközben a techcégek sorra állítják fel az etikai bizottságokat, a kritikák szerint ezek alig csinálnak valamit – arra viszont jók az ilyen testületek, hogy a Twittertől az Instagramon át a Google-ig mindenki arra hivatkozhasson, hogy foglalkozik a problémával. A Microsoft is létrehozta a maga etikai bizottságát, de a többi hasonló szervezethez hasonlóan ennek sincsen vétójoga – a cég arra hivatkozik, hogy a javaslatok hatására „komoly eladásoktól” esett el etikai megfontolások alapján, de azt nem hozta nyilvánosságra, hogy ez pontosan mit is jelent...

ORBÁN AZT MONDJA A MELEGEKRŐL, AMIT A MAGYAR TÁRSADALOM GONDOL, DE KÖZBEN ÖSSZEKACSINT A HOMOFÓBOKKAL

HVG ONLINE
Szerző: HAMVAY PÉTER
2019.05.04.


Felemás eredményeket hoznak vagy visszhangtalanok a politikusi coming outok. A Fidesz nem teszi ugyan nyílt ellenséggé a melegeket, de kizárólag negatív értelemben beszél róluk.

Jóval toleránsabbak azok, akik ismernek LMBTQ-közösséghez tartozó embert, mint akik nem. Ezért lenne fontos, hogy minél több közszereplő bújjon elő, ám az ellenséges közeg ezt megnehezíti – mutat rá az ördögi körre Ungár Péternek, az LMP országgyűlési képviselőjének minapi coming outjával kapcsolatos kérésünkre az egyik melegmozgalom tagja. Erre rímelnek a Medián felmérései is, amelyekből az derül ki, hogy a magyarok fele nem szeretne meleg szomszédot; többen „csak” a feketéket, a cigányokat, az arabokat, a bőrfejűeket és a migránsokat utálják jobban.

Bár a közeg elutasító, melegjogok tekintetében Magyarország a közép-európai középmezőnybe tartozik: a regisztrált élettársi közösség lényegében csak a közös örökbefogadás és a mesterséges megtermékenyítésben való részvétel lehetőségével kevesebb, mint a házasság...

KIPRÓBÁLTUK AZ ÚJ ELEKTROMOS ROLLERT, MEGY, MINT A MESZES

INDEX
Szerzők: BOHUS PÉTER, LENGYEL-SZABÓ PÉTER, SZILÁGYI MÁTÉ, FÖLDES ANDRÁS
2019.05.03.


Május elsejétől, a Bubi mintájára már elektromos rollereket is lehet kölcsönözni: ez a Lime. Kipróbáltuk, hogy az új tömegközlekedési eszköz veszélyes-e, lehet-e alternatívája a biciklinek, és kinek éri meg használni. Kiderül az ára, a vezetés módja, de azt döntse el a néző, hogy ciki-e ilyennel közlekedni...

LELEPLEZTE AZ MNB, MIBE TESZIK VALÓJÁBAN A PÉNZÜNKET A PROFI BEFEKTETŐK

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.05.04.


Interaktív ábrákat tett közzé az MNB a héten a magyar befektetési alapok vagyonának, portfólióinak adatairól, ezekből kiderül többek közt az is, hogy a magyar alapok körében a lakossági befektetők aránya alig 60%, a legkedveltebb befektetési eszköz a portfóliómenedzserek körében a kötvény, állampapír és egyéb hitel viszont megtestesítő befektetési eszköz. Érdekesség, hogy magyar befektetők milliárdjai forognak egzotikus eszközökben, mint például a mauritiusi kötvények vagy a curacaói részvények...

A BRIT KIRÁLYI NŐK MÉG 80 ÉVE IS EGYHÁZI MÉLTÓSÁGOK ELŐTT SZÜLTEK

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: MOLNÁR CSABA
2019.05.04.


Bármelyik pillanatban megszülethet Harry herceg és Meghan hercegné első gyermeke. Azt már most tudni lehet, hogy ez sok tekintetben formabontó esemény lesz a brit királyi szülések történetében, hiszen Meghan nem tervez 1 perccel a kitolás után tökéletes sminkben és Gucciban mosolyogni a kórház ajtajában, karján a trónra jó eséllyel soha nem lépő kisdeddel. A királyi ház sok rajongója és ellensége háborog ezen, mondván, az uralkodói családot mint intézményt azért tartják fenn a brit adófizetők, hogy az reprezentáljon és a hagyományok szigorú betartásával megjelenítse a nemzet egységét.

Csakhogy a kórház előtti gyermekprezentáció hagyománya nem is olyan régi, az csak a hetvenes években gyökerezik. Akkor a mostaninál sokkal alapvetőbb, mondhatni forradalmi változásokat vezettek be a királyi szülések történetében. Ez pedig egy bátor királyi nőgyógyásznak köszönhető...

A NAGY SPANYOL VISSZAVÁGÓ


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.04.


Kultúrsokk érte a Spanyolországba költöző ír JJ-t, aki tíz pontban foglalta össze azokat a dolgokat, amelyek meglepték új otthonában. Erre érkezett a válasz, fordított felállásból: a Spanyolországban született, de már régóta Írországban élő Pilar szedte össze, hogy miben nem ért egyet.

„Mindig könnyű kiszúrni a különbségeket, ha az ember külföldön jár. Minden, amit megtapasztalunk, a kultúra része, és kívülállóként meg kell magyarázni magunknak, hogy értelmet nyerjen.

Néhány dolog szöges ellentétben állhat azzal, amit eddig megszoktunk. Ahhoz, hogy elmerülhessünk a kulturális élményben, összehasonlítunk, kritizálunk, szűrjük, ahogy az emberek viselkednek.

Én 2003-ban költöztem Galway-be. Már előtte is éltem itt, szóval volt egyfajta sejtésem, hogy milyen városba érkezem. Kilenc hónapot éltem itt szegény diákként az Erasmus keretében, de amikor felajánlottak egy ideiglenes spanyol tanári állást, aztán egy állandót is, elkezdtem gyökeret ereszteni és megnézni, hogy az új hazám mit tud ajánlani.

Ahogy JJ Keaney is megtapasztalta Spanyolországban, ez kezdetben nem volt könnyű, de ahogy elfogadtam, hogy a dolgok másként mennek, mint amire emlékszem, vagy mint amit korábban átéltem Brazíliában, Kanadában, Angliában és Spanyolországban, egyszerűbbé vált a helyzet.

Az, hogy 2006-ban véglegesítettek, majd 2015-ben megszületett a kislányom, egyértelművé tette, hogy nem térek vissza Spanyolországba.

Bár tudtam, hogy sosem leszek teljesen ír, ami meggyőzött, hogy maradjak Írország nyugati részén, az főleg a minden felé áradó nyugodt attitűd volt – ami gyakran már nyugtalanító egy spanyolnak.

Mindig az volt a célom, hogy elsajátítsam ezt a nyugodt szemléletet, de időnként előfordulnak olyan helyzetek, amelyektől újra forr a spanyol vérem.

Nem vagyok egy nagy hazafi. Elhagytam az otthonomat azzal a szándékkal, hogy sosem térek vissza, és az egyik leghevesebb kritikusa vagyok annak, ami szülőhazámban zajlik, a furcsa ügyeknek, ésszerűtlen szokásoknak.

De amikor olvastam JJ írását, úgy éreztem, válaszolnom kell rá – és beszélgetni kezdtünk róla a spanyolokkal itt Galway-ben. Vártam pár hetet, amíg leülepedtek a dolgok, így összeszedetten, spanyolos hősködés nélkül tudok írni.

JJ jó tanácsot adott öt pontban, de másik öt nem annyira pontos, ebben egyetért a legtöbb spanyol. Ezeket gyűjtöttem össze. (JJ eredeti véleményéből dőlttel válogattam általam jellemzőnek vélt részleteket – HÁ)

#1 Az „ahora” csak a szótárban jelenti azt, hogy „most”

Szótári definíció szerint spanyolul az ahora annyit tesz: most. A mindennapokban a spanyoloknál a most jó esetben azt jelenti, hogy egy órán belül, de ez erősen függ az adott helyzettől, mert bőven lehet később is.

Connacth szívében élve furcsa, hogy egy írnek gondja van a spanyol időhatározókkal. Írországban a „most” lehet a „később’ szinonimája, vagy arra is használhatják, hogy „igen, majd megcsinálom”, ami - az Írországon kívüli olvasók számára mondjuk - nem garantálja a feladat elvégzését, csak jelzi a beszélő szándékát.

Az időnek ezt a lazább értelmezését, túl a naptárakon és ébresztőórákon mi is hasonlónak találtuk Írországban, és üdvözöltük is. Szóval egyetértünk JJ-vel, csak meglepődünk azon, hogy meglepődött.

#2 A spanyolok késnek

Ha valaki este 9-re hív meg magához, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10 előtt nem illik megjelenni, de ha mondjuk hajnali 1-kor futsz be, azzal sincs semmi gond.

Az előző ponthoz kapcsolódva egyetértünk abban, hogy az időkezelésünk egy nyugodtabb életfelfogás felé mutat, amelyben az emberek nem lesik állandóan az órájukat. És ebben az írek és a spanyolok hasonlítanak egymásra.

Ugyanis még nem láttam embert Írországban, aki időben ért volna egy bulira vagy akkor jött volna a pubba, amikor megbeszéltünk. Igaz, hogy a spanyoloknál a pontosság hiánya kiterjedhet az intézményi területekre, főleg egyes régiókban.

De ismerek néhány kereskedőt az ír városokban és embereket a vidékről, akik egyetértenek abban, hogy az idő mindig relatív...

FÉKTELEN SZERELEM

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2019.05.03.


Ha egy országban harminc évvel a demokratikus átalakulás után a legfőbb közjogi méltóságok – a köztársasági elnök, a miniszterelnök, házelnök –, valamint újabban a bíróságok központi igazgatásának feje is mind egy harminc-egynéhány évvel ezelőtti szűk, legföljebb néhány tucat fős egyetemista körből kerül ki, annak három racionális magyarázata lehetséges.1. Az ország annyira híján van politikai tehetségnek, hogy harminc év elteltével sincs máshonnan meríteni, még a kormányzó párton belül sem. 2. Abban a nyolcvanas évekbeli kollégiumi baráti körben valami rendkívüli véletlen folytán a politikai tehetségeknek olyan kivételes csapata tűnt föl, amely azóta is minden mást elhalványít. 3. A legfontosabb politikai vezetők kiválasztásának mechanizmusában – ezt ideális esetben demokráciának hívjuk – valami súlyos szerkezeti hiba rejlik.

Ez utóbbit azonban mindenki rég megszokta, másképp fogalmazva: nem tartja hibának, hanem csak a demokrácia sajátos magyar változatának, ami nem kóros jelenség, ellenkezőleg: képes az önkorrekcióra. Magyarul, ha az ellenzéknek valami gondja van a hatalom szűk körből kikerült birtokosaival, egyetlen feltétele van egy másik, hasonlóan tehetséges csapat hatalomra juttatásának: a nemzetközi szakirodalomból ismert taktikák alkalmazásával meg kell nyerni a választást. Aminek ebben a rendszerben nincs beépített akadálya. Ha nem sikerül, annak csak valami taktikai melléfogás lehet az oka.

Legfőképpen nyolcvanas évekbeli barátok, ismerősök és – Esterházy Péter szavával – elvi társak e szűk köre tartja ezt természetesnek. Kövér László például, az Országgyűlés elnöke, rendre kötelességének gondolja, hogy felvilágosítsa a tudatlanokat – a képviselőktől a bírákon át az egyszerű népig – a helyes politikai rendszer sajátosságairól. (Most nem házelnöki tevékenységéről beszélünk, hanem csakis ideológiai megnyilatkozásairól.) A tudatlanok ezen egy ideig szörnyülködnek, aztán elkönyvelik azzal, hogy dr. Kövér ilyen furcsákat szokott mondani, és elfelejtik a legközelebbi szörnyülködésig.

Holott ezek a megnyilatkozások egyáltalán nem furcsák. Zárt, összefüggő, logikusan fölépített politikai nézetrendszer rajzolódik ki belőlük, a Magyarország nevű állam – most már hivatalosan sem Magyar Köztársaság – funkcionális ideológiája...


ÓRIÁSI BALHÉ VAN A PÉTERFY KÓRHÁZ MANNINGER JENŐ BALESETI KÖZPONTBAN

444.HU
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.05.03.


A botrány azzal kezdődött a csődközelben lévő intézménynél, hogy kiderült: a közalkalmazotti státuszban levő aneszteziológusok magasabb bérért dolgoznak, mint a baleseti sebészek. 

A plusz bérkorrekció az egészségügyben nem szokatlan, már évtizedek óta ezzel próbálták meg kompenzálni a kevés altatóorvos hálapénzmentes munkáját. Ugyanis az aneszteziológusok a manuális szakmákkal szemben nem vagy csak ritkán kaptak hálapénzt, és ha nincs altatóorvos, akkor nincs hálapénzes műtét sem, így a mutyi eddig mindenkinek érdeke lehetett.

Mára azonban változott a helyzet, és úgy tűnik, hogy a baleseti sebészek is sokkal inkább a tisztességes bérből kívánnak megélni, mint hálapénzből. Ráadásul információim szerint ebben az intézetben sokan nem is fogadnak el hálapénzt, így ez a hallgatólagos megoldás itt a jelek szerint nem működik.

Éppen ezért 84 orvos aláírásával egy levelet küldtek a főigazgatónak, amelyben kérték a bérfeszültség rendezését, azaz a baleseti sebészi bér altatóorvosi szintre emelését, valamint a kórházban uralkodó áldatlan állapotok felszámolását is.Az igazgatóság azonban ebbe nem ment bele, hivatkozva a komoly adósságállományra - amely már márciusban elérte a csaknem 2,5 milliárd forintot, ezzel a kórházi adósságlista elejére repítve az intézményt -, sőt takarékoskodásra és a műtétek számának növelésére hívta fel a figyelmet.

A baleseti sebészek erre a válaszra válaszul felmondták az önként vállalt túlmunkát. Így pedig sokkal nehezebb lesz az ügyeleteket tervezni és kiadni is. Egy orvos heti 48 óra munkavégzésre kötelezhető, ezenfelül még 12 órát vállalhat önként. Ez utóbbit mondták most fel az aláíró orvosok.

Az önként vállalt túlmunka felmondása mellett ígéretet tettek arra is, hogy az eddig hallgatólagosan elnézett szabálytalanságokban a továbbiakban nem fognak részt venni.

Azaz - a hozzám eljuttatott beszámoló alapján - a továbbiakban nem engedik, hogy szakvizsgával nem rendelkező kollégák önállóan, szakorvosi felügyelet nélkül operáljanak.

Továbbá szakítanak azzal a hagyománnyal például, hogy az ÁNTSZ szabályokkal szemben úgy látnak el betegeket a járóbeteg-ambulancián, hogy oda nincs nővér beosztva. Mostantól mindenben követni fogják az ÁNTSZ által előírt minimum feltételeket.

Az aláíró orvosok a bérharc legegyszerűbb és leghatékonyabb formáját választották, azzal harcolnak, hogy a jövőben kínosan ügyelni fognak a szabályok pontos betartására, az önként vállalt túlmunka felmondása mellett...


Népszava/Danó Anna: Zendülés a Péterfyben: egyelőre nincs fennakadás az ellátásban

NEM ÉRTED, HOGY CSAK MEG AKAROM ŐKET MENTENI? – TÖRTÉNET A MINDENTUDÓ SEGÍTŐRŐL

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.05.03.


Sokan nem értik, hogy ezt a komplex problémát nem lehet messziről, tévéműsorból szerzett ismeretekkel, meg egy jószándékú, de a helyzetet nem ismerő ötlettel megoldani. Történet egy hölgyről, aki meg akarta menteni a szegény gyerekeket.

"Nem akarok semmit tőled, te fehér, ijedt kis nyúl, csak meg akarom simogatni a fehér bundádat, hátrafelé és óvatosan, hogy jólessék neked.” (Karinthy Frigyes: Szeretem az állatot)"
Gyakran idézem ezt a rövid novellát, mikor olyan segítők, támogatók jelennek meg nálunk, akik eltökélték, hogy most aztán megmentik a szegény gyerekeket – ha akarják, ha nem.
Mert sokszor jönnek hozzánk határozott elképzelésekkel olyanok, akik nem sokat tudnak a problémáról, „látták a tv-ben”, és nyilván ebből már tudják, hogy mit kell tenni. Jobban, mint mi, akik évtizedek óta küzdünk a problémával. Nagy meccsek ezek, mert sokszor saját maguktól kell megvédeni a támogatókat: valahogy lebeszélni őket az elgondolásukról, megmagyarázni a buktatókat, amelyek miatt a kudarc borítékolható, és átterelni egy olyan útra, ami a tapasztalatok szerint sikeres lehet.

De van úgy, hogy nem megy. Van aki egyszerűen nem bírja elengedni azt, ahogy ő elképzelte. Az ember ilyenkor sajnálja, hiszen nem a szándék rossz, és sokszor már mondanánk, hogy rendben, csináljuk, lássa be a saját kárán. De ha eljutunk eddig, és választani kell, akkor mi a gyerekeket választjuk. Mert mégis az az elsődleges feladatunk, hogy az ő érdekeiket képviseljük, rájuk vigyázzunk, s nem az, hogy a támogatókat „neveljük”.
Elmesélek egy esetet. Egyrészt, mert tipikus, sok hasonló volt már körülöttünk, másrészt, mert így talán jobban érthető a jelenség abszurditása, mintha általánosságban írnék róla.
Nemrég jelentkezett egy kedves hölgy, hogy kitalált valamit. Tudja, hogy a tanulás kulcskérdés a szegénységből való kitörésben, ezért szeretné megszervezni, hogy szegénységből érkező, lehetőleg roma gyerekek, menjenek el pár napra nyaralni olyan, jó körülmények között élő családokhoz, akiknek azonos korú és nemű gyerekük van.

Akkor a szegény, roma gyerek majd meglátja, hogyan élnek mások, és rádöbben arra, hogy ahhoz, hogy ezt elérje, neki is tanulnia kell. Amikor pedig majd hazamegy, tanulni fog, hogy ő is jól éljen. „Tehát, hangsúlyozom, a vendéglátás célja az, hogy rádöbbentsük a gyereket a feladatára” – írta.
Több körben is próbáltuk elmagyarázni, hogy a probléma ennél sokkal bonyolultabb, ezért ez így nem fog menni. Mert nem fog a fejéhez kapni senki, a „rádöbbenés” nem működik, ha ennyi lenne az egész, a probléma már rég megoldódott volna. Próbáltuk hívni, jöjjön el, nézze meg, hol és hogyan élnek, remélve, hogy akkor majd megérti. Hátha ő „döbben rá”, hogy ez nem ilyen egyszerű. De nem jött, csak hajtogatta, biztos abban, hogy ez működni fog. Elmagyaráztuk azt is, hogy vadidegen családokhoz, háromszáz kilométerre a lakóhelyétől, senki sem fogja elengedni a gyerekét, ez így nem fog menni. Meg azt is, hogy a kezdet kezdetén magunk is beleszaladtunk egyszer-kétszer ilyen problémába, amikor a vendéglátó családok azt hitték, pár nap alatt majd képesek lesznek áthidalni azt az iszonyú méretű szociokulturális űrt, ami ezt a két világot elválasztja egymástól. Majd hozták vissza a gyereket – korábban mint tervezték –, mert nem érezte jól magát, nem evett, csak sírt, és haza akart menni.

De ez a hölgy meggyőzhetetlen volt, ment tovább. Elment az önkormányzathoz is, ahol – legalább is szerinte – szintén jó ötletnek tartották a nyaraltatást. Ezután a városi tévében is elmondta az ötletét, és felhívást tett közzé, hogy jelentkezzenek a családok. A riportban persze említette az alapítványt – e sorok íróját név szerint is – , mint akik egyetértenek és egyeztettek vele ebben projektben. Aztán büszkén küldte nekünk a linket, hogy ő aztán ilyen: intézi, amit kell.
Innen már nem lehetett tovább vinni az ügyet: telefonáltunk, levetettük a műsort, a tévések elnézést kértek, elismerték, hogy csakugyan meg kellett volna kérdezni az alapítványt is. A hölgy pedig sértődötten vitte tovább a történetet a barátai között, akik, szerinte, szintén nem értették mi a baj ezzel az egésszel.
Végül az így szerzett érvekkel írta meg dörgedelmes levelét. E szerint csak annyi volt a baj, hogy nem bírtuk elviselni, hogy nem mi diktálunk. „Olyan szervezettel nem kell kapcsolatot keresni, aki csakis a saját elképzelése alapján, kompromisszumok nélkül tud mással együtt dolgozni.”

Sokan nem értik, hogy ezt a komplex problémát nem lehet messziről, tévéműsorból szerzett ismeretekkel, meg egy jószándékú, de a helyzetet nem ismerő ötlettel megoldani. Sokan hiszik azt, hogy ők többet tudnak erről, mint mi, akik a terepen dolgozunk. Nem bírják elengedni a „megmentő” szerepet, amibe olyan szinten élik bele magukat, hogy nem hallják meg a józan érveket sem. Csak támadnak, vádolnak minket, mert nem adunk terepet ahhoz, hogy ők jók lehessenek.

Hiszen ők csak meg akarják menteni a szegény gyerekeket. Minden áron.

BARTUS LÁSZLÓ: ÍGY ÖLESD MEG A ZSIDÓDAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.05.03.


A 19 éves gyülekezetbe járó kaliforniai elkövető leveléből két motívum emelkedik ki: az egyik az “istengyilkosság” hamis teológiai vádjának továbbélése, a másik a liberálisellenesség, az antiliberális gyűlöletkeltés, ami egy antiszemita retorika, ezért a neonáci propagandában is visszaköszön. Ez a középkori “keresztény állam” eszméjét éleszti fel a szekuláris, liberális jogállammal szemben, amit mostanra átvettek a neoprotestáns és evangéliumi karizmatikus egyházak is a felvilágosodás utáni katolicizmustól.

A kaliforniai zsinagóga elleni terrortámadás után önvizsgálatra buzdítanak protestáns és evangéliumi keresztény vezetők, az elkövetőt ugyanis az egyházaik tanításai inspirálták a zsinagóga elleni támadásra. A Washington Post cikke megszólaltatja azokat a teológusokat, lelkészeket, akik az elkövető levele alapján elengedhetetlennek tartják, hogy a keresztény egyházak, prédikátorok, lelkészek, szembenézzenek saját felelősségükkel. Az elmúlt időszakban két olyan terrortámadás történt, amit a kereszténység nevében követtek el: az egyiket két mecset, egyet pedig egy zsinagóga ellen (de ide lehet sorolni a pittsburgh-i zsinagóga elleni keresztény terrortámadást is).

A kaliforniai zsinagógában lövöldöző keresztény hívő fiatalember, aki egy presbiteriánus gyülekezetbe járt, a zsidók sajtóban betöltött szerepét és a zsidó liberalizmus keresztény erkölcstől eltérő nézeteit rótta fel a zsidóságnak, amiért úgy érezte, hogy a zsidóknak meg kell halniuk. Ezeket a tanokat ez a fiatalember a gyülekezetében hallotta, nemcsak a presbiteriánus, hanem az egész neoprotestáns és evangéliumi mozgalom prédikátorainak szájából. Az önvizsgálatot tartó keresztény lelkészeknek és prédikátoroknak szembe kell nézniük azzal, hogy ezek a prédikációk hazugok, uszítók, mert a liberalizmust szándékosan hamis színben tüntetik fel. Az egész mögött evilági hatalmi és anyagi érdekek állnak, ahogy az “erkölcsökre” való egyházi hivatkozás mögött mindig is ez állt a történelemben. A liberalizmus “erkölcstelen”, de ők ezzel szemben erkölcsösek, és az államnak ezzel adnak belső értéket. Tízmilliókban mérhető az ebből a hazugságból bekövetkezett halálos áldozatok száma. A legtöbb zsidó és igazi keresztény hívő...

DÖGKÚT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2019.05.04.


"Magyarország magára maradt, az EU-ban alig vannak jó barátaink, néhány derék náci politikus és pár ex-KGST-kurva, akiknek szintén büdös az EU, és szintén szarnak az emberi jogokra." Vélemény.

A Magyarország nevű dögkút boldog lakói most éppen annak örülhetnek, hogy Mészáros Lőrinc a kisvasút után nagyvasutat építhet, és ha megérjük, ő fogja összedobni a paksi atomerőmű új blokkját is, mert ügyes kezű ember, szerző-mozgó fajta, az ilyennek sohasem fogy ki a keze alól a munka, isten áldja meg őt, mert megérdemli! Mindenki csak tesped, a régi vállalkozók már nem vállalkoznak, újak pedig alig jönnek, Mészáros (és Mészáros) kénytelen egyedül (plusz 1 Mészáros) helytállni mindannyiunk helyett. Továbbá örülhetünk, hogy a kínaiak nagyon jó barátaink, mindig is testvérek voltunk, csak a Szovjetunió miatt távolodtunk el kicsit egymástól, de most végre nincs Szovjetunió, semmi sem akadályozza meg, hogy kontinenseken átívelő örök és megbonthatatlan komaságot fogadjunk, mert aztán dől majd a pénz, de annyi, hogy Lázár János Miska kancsónak öltözve fog hajnalig bokázni a füredi Ráhel-bálon Nemcsák Károlytól (által) kísérve.

Magyarország miniszterelnökének az a stratégiája, hogy ha egy ország már vállalhatatlan a civilizált világnak, akkor ő odaküldi Szijjártó minisztert, aki megsúgja a szóban forgó ország miniszterelnökének (elnökének, első titkárának, törzsfőnökének), hogy Magyarország és kiemelten Orbán Viktor egyáltalán nem ért egyet a szankciókkal, vámokkal, nyilatkozatokkal stb., amikkel az Európai Unió arra próbálja rávenni a szóban forgó országot, hogy hagyjon fel az emberi jogok sárba tiprásával. Esetleg ne lője halomra saját lakosságát, ne zárja koncentrációs táborokba polgárait, ilyesmik, szóval Orbán Viktor tökéletesen megérti a miniszterelnök kolléga (törzsfőnök, első titkár) problémáját, de mi igazoltan Ázsia felől érkeztünk oda nemrég, és konkrétan szarunk az emberi jogokra, úgyhogy adjanak nekünk pénzt. Kölcsön. Is. Elsején megadja helyettünk az EU, de tutira. Van olyan hülye.

Sok kastély felépült már ebből a stratégiából, és Szijjártó miniszter rengeteg egzotikus országban járhatott, és árulhatta mellékesként a letelepedési kötvényeket a helyi rablóvezéreknek, családtagjaiknak és mindenkinek, aki annyit lopott már, hogy ki tudta fizetni...

KAMPEC DOLORES LXXXVIII. – ANOMÁLIÁK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.04.


Miután a falu Béla kúrájának köszönhetően, amely gyógymód sörök, borok és mindenféle apróital módszeres nyakalásából állott, így természetéből fakadóan mozgatta meg a gyomortájékot, és mindenki, az összes megalázott és megszomorított alattvaló kiokádta magából a hazugság utolsó cseppjét is, úgy kelt fel a nap, hogy másnap legyen, és az is volt. Szúrt a fény, a kutyák vonyítása egy elnyújtott fülzúgássá vált, és a falu, amely magában, immár száz éve haldoklott, az utolsókat rúgta. Reszkettek a falak, mállott le a vakolat s ahogyan a vereség beismerésének képessége visszatért a lakókba, úgy állt ott előttük az életük, olyan csupaszon és kiábrándítóan, mintha képeskönyvből lépett volna elő, amit szétrágtak a molyok.

A duplagyűrűsök észrevették otthonkájuk szakadását, amely az arcukban folytatódott, szétbarázdálta a valaha selymes bőrüket, vágatokat vájt belé, amelyben megült a por, a végtelen imáktól göcsörtös ujjaik végiben saskarmok nőttek, vastagok és erősek, ondolált, szalmaősz hajuk pedig ziláltan tapadt a fejükre, és az összes falvédő zsírfröcsekes volt. A bánatos szeműek némán nézték, hogy, amint a fiuk nőtt, akképp mentek össze ők, mellük megereszkedett, melegítőjük meghasasodott, s mire a műanyag dömperek kereke elkopott, ott álltak magányosan, kövéren és nagyszájúan, készen állva arra, hogy amint a traktorista uruk halálra issza magát, egyedül nézzenek szembe azzal az élettel, amely eddig semmit nem adott, így el sem vett, csak itt hagyta őket magukra.

Ahogyan megtelepedett a faluban az eddig elfeledett idő, egyszerre gyorsult is fel, s olyan iramban öregedett, használódott el minden és mindenki, hogy félő volt, estére már csak kietlen pusztaság marad a helyén, s hogy ember lakta valaha, arra csupán egy megdőlt fél templomtorony, meg a varjak által előkapart csontok emlékeztetnek majd és néhány hajcsomó. A macska, aki előző életében patkány volt, a következőben pedig házmester lesz, minden további pedig akkor dől el, de vele volt Síva szeme, és látta a világot az első kósza hidrogén atomtól a nagy suttyig bezárólag, amikor minden önmagába roskad vissza, de mégis azt mondta, nem kell félni, és Béla hitt neki...

SZABAD SZEMMEL – DAUL, WEBER, KURZ SORRA KONTRÁZZÁK ORBÁN TERVÉT - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.04.Die Presse 

Az osztrák kancellár azt javasolja, hogy dolgozzák át a 10 éve életbe lépett uniós alapszerződéseket, mert menet közben alaposan megváltoztak a körülmények és pl. keményen fel kell lépni, ha valamely tagállam megszegi a jogállamiság és a demokrácia elveit. Úgy fogalmazott, hogy a jobboldali populisták nem lehetnek szövetségesek. Ugyanilyen szigort kell alkalmazni abban az esetben, ha egy kormány nem regisztrálja az illegális migránsokat, hanem csak simán átengedi őket, vagy túllépi az államadósság megengedett kereteit. Kurz szerint ilyen esetekben az eddiginél világosabb szankciókat kell hozni, mert jobbá kell tenni az uniót. Mint mondta, nem azért veti fel az ötletet, mert szét akarja verni az EU-t, vagy esetleg a kilépésről fantáziál. A dolog valójában úgy áll, hogy a szervezet folyamatosan válság üzemmódban működik, azért a kihívások láttán az alapokon kell változtatni. Azt is felvetette, hogy számolják fel a jövőben az EP strasbourgi székhelyét és az intézményt teljes egészében költöztessék át Brüsszelbe, mert elég volt a vándorcirkuszból. Szerinte ha Macron valóban reformokat akar, akkor ezt az indítványt sem utasítja el. Beszélt arról is, hogy a mostaninál kisebb Bizottságra volna szükség, azaz a tagállamok a jövőben igazságos rotációs elv alapján osztanák el a biztosi helyeket. A munkához már az európai választás után hozzá kellene látni, ideértve, hogy nemzedékváltásra van szükség az EU élén – jegyezte meg Kurz.

Weber: Ne kaphassanak érdemi funkciót az euroszkeptikus pártok

Weber megerősítette: semmiképpen nem kíván sem a szélsőjobbra, sem a szélsőbalra támaszkodni, hogy a Bizottság elnöke lehessen, sőt ragaszkodik ahhoz, hogy ne kaphassanak érdemi funkciót Strasbourgban az euroszkeptikus pártok. Hiszen azok elutasítják a közös Európát, szét akarják azt verni. Viszont a maga részéről mindenképpen segíteni igyekszik azon, hogy sok ember úgy érzi: Brüsszel túl messze van, és magukra hagyta őket. Miközben látnivaló, hogy a földrész nem tud helytállni a globalizált világban az összefogás nélkül. Emlékeztetett arra, hogy már a jobbos populisták sem beszélnek a kilépésről. Inkább azt hangoztatják, hogy az EU-t a nemzetállamok megerősítésével át kell alakítani. Persze emögött ugyanaz az önzés rejlik és továbbra és le akarják rombolni az uniót. A politikus kitért arra, hogy jelenleg a legnagyobb törésvonal Kelet és Nyugat, illetve Észak és Dél között húzódik, ami összefügg az identitással, az értékekkel. De itt hidakat kell építeni, hogy Európa ismét egységes legyen. Ehhez tiszteletet kell tanúsítani, oda kell figyelni a másikra, nem szabad azonnal ítélkezni. Pl. a kvóták ügyében. Ezzel együtt Weber biztos abban, hogy meg lehet állítani a nacionalisták rohamát. Ugyanis az emberek látják a Brexit és a világban végbemenő átfogó változások kihatásait. És ha bátran és élettelien alakul a demokrácia, akkor sikerülni fog, hogy Európa erősödjön és stabilizálódjon.

A német szociáldemokraták elnöke szerint ki kell dobni Orbánt a Néppártból

Orbán Viktor és a szélsőjobbot is magába foglaló osztrák kormány miatt keményen nekiment az Európai Néppártnak a német szociáldemokraták elnöke. Kampánynyitójában Nahles azt mondta, hogy a konzervatívokban már nem lehet megbízni, mert azok kengyeltartók a magyar és az osztrák jobboldal számára, azon kívül őket terheli a felelősség a Brexitért. Egyben sürgette a Néppártot, hogy az dobja ki a magyar miniszterelnököt. Úgy fogalmazott, hogy három hét múlva a minden a tét, mert egyesek vissza akarják forgatni a történelem kerekét.

Orbán és Salvini a minimálisra szorítaná le a közös Európát

 Az Európa-választáson két, teljesen eltérő modell csap össze az EU jövője ügyében. Az egyik oldalon áll Orbán és Salvini. Rájuk joggal panaszkodnak mindazok, akik továbbra is ideálisnak tartják a földrész szemszögéből a liberális, átlátható és nyílt demokráciát. Viszont a tekintélyelvű-nacionalista szövetségnek köszönhető, hogy végre elmozdult a vita a holtpontról a hogyan továbbról, mert elég volt az integráció toldozgatásából-foldozgatásából. Az Orbánok, Salvinik, Le Penek a minimálisra igyekeznek leszorítani a közös Európát, növelnék a nemzeti mozgásteret, illetve érzést, továbbá visszaállítanák a kormányok ellenőrzését saját gazdaságuk fölött. Egyben a megerősödött nemzetek jobban beleszólnának saját határaik között a társadalom, a kultúra és a vélemények sokszínűségébe. Ennek érdekében még a demokráciát és a jogállamot is támadják. Viszont rettenetesen zavarja őket, hogy még vannak európai intézmények, amelyek szükség esetén merészelnek közbeavatkozni. Ugyanakkor ha nem volna ez a szövetség, akkor nem alakulna ki az ellenmodell. Mert pl. az Osztrák Néppárt strasbourgi frakcióvezetője indítványozza, hogy az EU-döntéseknél töröljék el a tagállami vétó lehetőségét. Ő és hívei fokozni igyekeznek a nemzetközi versenyt, a többi közt korlátozott legális bevándorlás útján. Nyíltságot és átfogó felelősséget sürgetnek. Lehet, hogy mindez nem népszerű, de logikus alternatíva Orbán és Salvini bezárkózásával szemben. Azaz a hónap végén a választópolgárok a jövőbeni irányról határoznak, aminek messzire ható következményei lesznek...