2016. november 10., csütörtök

TE PEDIG HÚZOD AZ IGÁT, SZIDOD AZ ÉN ANYÁMAT, ÉS FINANSZÍROZOD A DINASZTIA ÖSSZES TAGJÁNAK SAJÁT LÁBRA ÁLLÁSÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.10.Ha mindenki felocsúdott az amerikás megrökönyödésből, avagy az örömmámorból, beszéljünk valami másról. A kötelezően fröcsögő liberálfasisztázások között szlalomozva olvastam még tegnap – azóta már az Orbán nevű jól megdöngette a mellét a fantasztikus munkaalapú magyar gazdasággal, de jól tette -, hogy ameddig mi tágra zárt szemekkel bambultunk a másik irányba Tiborcz Pityu miniszterelnöki vő összenőtt Vajna András kaszinócsászár, filmmogul, médiamágnás és parókakészítő Terminátorral.
 
Azt is mondhatnám, és mondom is, hogy összebútoroztak ők az alábbi vityillóban:
 
A Pesti Vigadóval szomszédos Mahart-ház: itt működik Vajna Tropicana nevű kaszinója és ez a a Vajna-kaszinócégek központja is (Fotó: Wikimapia)

A valasz.hu szerint az épület alanya és tárgya lett a legújabb milliárdos palotabiznisznek, amiben – hogy, vagy hogy nem – már megint Tiborcz Sajátláb a főszereplő. Meg persze ott van az elmaradhatatlan szivarfüstös oligarcha is, amennyiben az impozáns putri jelenleg 10 százalékban Vajnáé.

A fennmaradó rész kétharmada a Tiborczhoz köthető BDPST Zrt. nevű cégé, egyharmadát pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjének, Szivek Norbertnek az érdekeltsége tulajdonolja. Ez az a fickó, aki néha a nemzet vejével szokott bizalmasan táplálkozni a Four Seasons című exkluzív vendéglátóipari egységben.

A tulajdoni viszonyok rövid története: az Apáczai 2005 Ingatlanhasznosító Kft tulajdonában levő kilenctizednyi épületrészt idén júliusban megvette két cég, ami Szivek érdekeltségébe tartozik. Ezek közül az egyik október 11-én a Tiborczhoz kötött BDPST Zrt-hez került. A napokban megjelent cégbírósági dokumentum szerint a félig állami tulajdonban lévő Gránit Bank 1,95 milliárd forinttal finanszírozza a Szivek-Tiborcz beruházást...

ITT OLVASHATÓ

AMERIKAI HORROR SZTORI: GYŐZÖTT A POPULIZMUS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.10.


Váratlan, egyben elsöprő győzelmet aratott Donald Trump az Egyesült Államok elnökválasztásán, rácáfolva az előzetes várakozásokra, közvélemény-kutatókra, modellezőkre, és big data mágusokra. Hivatalba lépésével egy új korszak veszi kezdetét, és nem csak az Egyesült Államokban. Hogy 2017 elejétől mire kell számítanunk, nehéz megmondani, hiszen Trump kampányát végig a botrányok és a kiszámíthatatlanság jellemezte, nyilatkozatai miatt pedig nemcsak Amerikában kell aggódni, de Európa vezetőinek is résen kell lenniük. 

Bár Trump győzelme sokak számára sokkoló és meglepő, nem szabad elfelejteni, hogy idén Nagy-Britanniában hasonló forgatókönyv valósult meg a Brexit-népszavazás során: mindenki azzal számolt, hogy a britek nemet mondanak a kilépésre, erre jött a döbbenet, hogy mégis az igenek kerültek többségbe. A Brexit és Donald Trump megválasztása egyértelműen beleillik egy olyan sorba, amely jelentős változásokat vetít előre a világ értékrendjében, mivel a populizmus és szélsőséges elemek térnyerése új szakaszba lépett...

Donald Trump a 45. elnök

Az USA megválasztott, 45. elnöke Donald Trump milliárdos üzletember, médiaguru lesz. A világ egy része döbbenten vette tudomásul, hogy az esélytelennek tartott Trump viszonylag könnyedén hozta a választást, hiszen nagyon kevés olyan közvélemény-kutatás és modellszámítás volt, ami a republikánus jelöltet hozta ki győztesnek. Trump győzelme egyértelműen a közvélemény-kutatók hatalmas veresége, mivel akkora pofont kaptak, hogy a fal adta a másikat. De a demokrata pártnak is újra kell gondolnia stratégiáját, hiszen nem csak az elnökválasztást bukták el, hanem a szenátusban és képviselőházban is kisebbségben lesznek, így a következő 4 év politikájába kevés beleszólásuk lesz. 

Hogy Donald Trump elnökké választása mit hoz, egyelőre nem lehet megmondani. A gyors piaci pánik hamar elcsitult, miután Trump győzelmi beszéde a vártnál is mérsékeltebbre sikerült, mindenesetre a kiszámíthatatlanság senkinek sem jó, sem az USA-ban, sem azon kívül. A következő pár hónapban volatilis időszak elé nézünk, januárban pedig elkezd körvonalazódni, hogy Trump betartja ígéreteit, és valóban aggódni kell, vagy jóval mérsékeltebb elnöke lesz az USA-nak, mint amilyen képet lefestett magáról a kampány során...

ITT OLVASHATÓ 

MAGYAR KONYHA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- KLASSZIKUSOK
Szerző: Erdős Virág
2016.11.10.


Magyar konyha
keményre
folyósra
csípősre
csomósra
ropogósra
 
mézesre
mázasra
apróra
taplóra
tocsogósra
 
túróval
tárkonnyal
tofuval
csülökkel
csilivel
 
konyakkal
könyökkel
balhéval
bunyóval
dilivel
 
felfőzzük
lefőzzük
befőzzük
kikenjük
belerázzuk
 
szivatjuk
szopatjuk
átvágjuk
felnyomjuk
lealázzuk
 
husiba
szusiba
fondübe
fajanszba
tálba
 
kapkodva
köpködve
parízert
papírból
állva
 
körisen
pörisen
üresen
vegyesen
gusztán
 
keleten
nyugaton
peronon
piacon
pusztán
 
kiskéssel
nagykéssel
torzsával
morzsával
csokival
 
jókedvvel
bőséggel
gyomrossal
tockossal
kokival
sárgáját
fehérjét
zuzáját
sürüjét
velejét
 
melóját
kecóját
kölkeit
álmait
erejét
 
laposra
habosra
véresre
durvára
darabokra
 
kicsikre
nagyokra
romákra
zsidókra
arabokra
 
levesbe
lábosba
belébe
zselébe
zsírba
 
anyázva
gyalázva
átkozva
vijjogva
sírva
 
felverjük
lesütjük
átgyúrjuk
kirántjuk
megabáljuk
 
éltetjük
áltatjuk
kibírjuk
kinyírjuk
bedaráljuk
 
frigóba
fritőzbe
tepsibe
teflonba
wokba
 
betevő
fornettis
zacsiját
marokra
fogva
 
icikét
picikét
vegetát
delikát
borsot
 
hideget
meleget
törököt
trianont
sorsot

Erdős Virág

A szerző engedélyével, akinek hálásan köszönjük, hogy számunkra rendkívüli értéket képviselő műveit megoszthatjuk olvasóinkkal.

További írások itt: http://www.erdosvirag.hu

ITT OLVASHATÓ

TRUMP ÉS AZ ABORTUSZTILALOM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.11.10.


Trump megválasztása mögött részben az amerikai tévéevangélista milliárdosok hazug kampánya állt, miszerint az egyik tét az abortusz, mert a liberálisok gyilkosok, Clintont ezét nevezik a szélsőségesek Killary-nek. Trumptól, legyen akármilyen szörnyeteg, azt remélik, hogy majd a Legfelsőbb Bíróság összetételének megváltoztatásával betiltja az abortuszt.
 
Jegyezzük meg jól, hogy egyetlen abortusszal sem lesz kevesebb attól, hogy Trump lett az elnök, hiába ennek reményében választották meg. Ő maga nagy ívben tesz majd az abortuszra. Érdemes lenne megszámolni, hogy eddigi pályafutása során hány nő követett el abortuszt miatta, vagy a hozzá hasonlók miatt.
 
Ha a sunyiképű Mike Pence kiharcolja, mert azért tették oda alelnöknek, és betiltják az abortuszt, akkor nem vége lesz az abortuszoknak, hanem jön majd a fekete abortusz, ahol ellenőrizetlen körülmények között zajlik minden. Megnő az abortuszok száma, mert senki nem foglalkozik azokkal a nőkkel, akik hirtelen felindulásból rossz döntést akarnak hozni.
 
Hasonlóan ahhoz, amikor a kábítószerfogyastzás kriminalizálásával, az elkövetők, mint áldozatok büntetésével olyan helyzetet teremtenek, hogy a függőségben szenvedők rossz minőségű, halált okozó, durva dózisokat tartalmazó drogot fogyasszanak. Ha államilag betiltják az abortuszt, akkor beindul az abortusz "feketekereskedelem", mint a szesztilalom idején, s akkor ellenőrizetlenül, szakemberek nélkül, megnő az abortuszok száma.
 
A hazug keresztényfasiszta fundamentalisták azt hazudták, hogy Clinton az abortuszt támogatja, kilenchónapos csecsemőket akar abortálni, holott csak azt mondta, hogy minden esetet egyedileg ítéljenek meg, az élet szempontjait szem előtt tartva, és ne az állam döntsön mindenkiről egyformán, hanem az anya és a szakemberek döntsenek. Ez esély arra, hogy több gyermek megmaradjon.
 
Nem lesz egyetlen abortusszal sem kevesebb, csak egy idióta elmebeteg elnökkel lesz több. A teokratikus világfasisztáknak a legutóbbi sikeres akciójuk a szesztilalom volt, amitől brutálisan több lett az alkoholista, hullottak az emberek a rossz minőségű, halálos következményekkel járó italoktól, mert a tiltás miatt ellenőrizetlen szemetet árultak. Megnőtt a bűnözés, a korrupció, a prostitúció, nappal gyilkoltak a nyílt utcán. A társadalom atomjaira hullott. Ez a következménye, ha a fundamentalista vadbarmok érvényesíteni tudják az akaratukat, és az állammal meg akarják tisztítani a világot...
 

DONALD TRUMP 15 LEGHÍRESEBB MONDATA

INDEX.HU
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2016.11.10.


Egy politikus szavai sokat nyomnak a latban, főleg, ha az Amerikai Egyesült Államok elnökéről van szó. Ha eddig nem követte a fejleményeket, itt az idő, hogy megismerkedjen Donald Trump személyiségével. 15 velős nyilatkozat, amelyek nagy részét mi egyáltalán nem tartjuk viccesnek.

1. A népvezér

Megtisztítjuk Washington mocsarát, és olyan kormánnyal váltjuk fel, amely a népé, a nép által és a népért kormányoz.
(2016. október 22-én a pennsylvaniai Gettysburgben elnöksége első száz napjáról)

2. Nincs ideje a polkorrektségre

A politikai korrektség az ország egyik legnagyobb problémája. Sokan támadnak, nekem pedig egyszerűen nincs időm polkorrektnek lennem. Igazság szerint az országnak sem nagyon, mert éppen nagy bajban van. Veszítünk Kínával szemben és Mexikóval szemben is a gazdaságban és a határon egyaránt. Őszintén szólva, amit mondok...van amikor vicc, van amikor elszórakozunk rajta, de amit mondtam, azt megmondtam.
(A Fox Newson, 2015. augusztus 7-én)

3. Az Amerikai Nagy Fal építője

Egy fal építésével kell kezdenünk. Egy nagy, szép, hatalmas fal építésével. Senki sem tud nálam jobban falat építeni, elhihetitek nekem, és én olcsón is építek. És Mexikóval fizettetem ki az építés költségét.(..) A falnak lehet egy kapuja, lehet egy ajtaja. Ezen legálisan engedhetjük be az embereket.
(Elnökjelöltsége bejelentésekor, 2015. június 16-án) 

4. Deportálna

Hívhatják akár deportálásnak is, aminek akarják, bár a sajtó nem szereti ezt a kifejezést, de hívhatják akárhogyan, az illegális bevándorlók márpedig menni fognak.
(2016. szeptemberében a bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlókkal szembeni zéró toleranciáról és az azonnali kitoloncolásokról)

ITT OLVASHATÓ

DEMOKRÁCIA

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béls
2016.11.10.


"...micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él" Ezt írta a hordóhasú csúti szotyolaköpködő az amerikai telekspekuláns házkupecnek.ű


Ilyen még nem volt, a mondat második felével egyetértek. A demokráciának nevezett kártékony, emberiségellenes kreálmány rendeltetésszerűen működik. A "választások" (ez a politika által meggyalázott szép fogalom a demokrácia fundamentuma) mint majdnem mindig, most is az elvárható eredményt hozták az Amerikai Egyesült Államokban. Ahogyan például Németországban is 1933-ban vagy Magyarországon 2010-ben, a példákat most nem sorolom tovább.

Olyan időben, amikor a III. világháború kitöréséhez már tényleg nagyon kevés kell, sikerült kiválasztani a lehető legrosszabbat, aki várhatóan hamar megteszi azokat az intézkedéseket, amiknek következtében majd újjászületik az emberiség. Amennyiben szabad feltételezni, hogy Afrika közepén majd marad néhány ivarzásra képes ember...

A falusi futballista most boldog, mert mint néhányszor mondtam már, iszonyatosan buta. És a butaságban az egyik legszörnyűbb, hogy a butaság természetéből eredően a buta emberek nem értik egymást. A csúti tébolyult föl sem lát a másik hatalmi tébolyáig, ennélfogva nem tudja, a spekuláns megválasztása neki nem "nagyszerű hír", mert az meg nem lát le idáig. Kupec, meg kellett tanulnia számolni. A magyar szemétdomb jelen állapotában számszakilag nem értelmezhető. A kupecnek nincs rá szüksége.

Elismerem, nem készülök lyukat rúgni a ház oldalába és kurjongatni a boldogságtól. Ami nem azt jelenti, hogy meg vagyok lepve. Ne kelljen visszalapoznia annak, akit érdekel, a jelen események bekövetkeztét többé kevésbé előre prognosztizáltam 2013 tavaszán. Ha van türelmük, olvassák el...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÚJ VILÁGREND TRUMP UTÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2016.11.10.


„A szabad világ vezetője” – ezzel az eufemizmussal volt szokás illetni az Amerikai Egyesült Államok elnökét. Hogy ennek a komolytalan frázisnak volt-e valaha is bármiféle mélyebb tartalma, kérdéses; az azonban biztos, hogy a megnevezés ma teljes mértékben értelmét vesztette. Donald Trump győzelme egy olyan mérföldkő a legújabbkori történelemben, amely után szabad világról beszélni értelmetlen és lehetetlen – nincs többé a világnak olyan szeglete, melyben a szabadság és kísérőjelenségei, a joguralom, a társadalmi egyenlőség, vagy legalább ezek árnyképei, akár névleg is uralkodnának. Ilyen körülmények között azonban mégis mik lehetnek a progresszív politika esélyei?

Vegyük egy pillanatra szemügyre a globális hatalmi látképet, nézzük meg, kik állnak a világ vezető hatalmainak élén. Keletről indulva: Kínát a neomaoista diktátor, Hszi Csin-ping vezeti. Oroszország élén a cári ambíciókkal rendelkező KGB tiszt Vlagyimir Putyin, Törökország élén a neooszmán ambíciókkal rendelkező teokrata, Recep Tayyip Erdoğan áll. Nagy Britanniát a hamvaiból feltámadt Margaret Thatcher, Theresa May kormányozza a szépemlékű nyolcvanas évek felé, az Egyesült Államok első embere pedig január végétől az USA házi tenyésztésű Mussolinija, Donald Trump lesz. Az ő oltalmuk alatt ügyködnek az illiberalizmus olyan serény építőmesterei, mint Kaczyński és Orbán, de a bűvkörükből még az olyan ellentmondásos, de legalább nem nyíltan fasisztoid vezetők sem tudnak kikerülni, mint Angela Merkel.

A globális dél romokban. A klímaváltozás, háború, vagy kizsákmányolás országnyi területeket néptelenít el, aki menekülni próbál, állati sorba taszíttatik – vagy a Földközi-tengerbe – Európa határainál. A stabilitást véres diktatúrák, a stabilitás látszatát mélységesen korrupt rezsimek biztosítják, ott ahol, úgy ahogy. A szabadság, a demokrácia ügynökei mindenhol rácsok mögött, ütleg alatt, Oroszországtól Párizson át Észak-Dakotáig.

Hogy az elnyomás és erőszak ezen új korszaka hogyan jött létre, aligha lehet kérdés. Sokan sokféleképpen megénekelték már, hogy az autokrácia előretörése világszerte a globalizáció és a neoliberális expanzió szentségtelen nászának eredménye. A globális kapitalizmus válságai – mindenekelőtt 2008 – olyan nagyméretű, elkeseredettségbe és kilátástalanságba hajszolt tömegeket hoztak létre, melyek a stabilitás és jólét igézetében – no meg nem kevés gyűlöletkeltő propagandától hajtva – hajlandók lettek lemondani alapvető polgári (olykor emberi) jogaikról és sorsukat az erősember kezébe helyezni...

ITT OLVASHATÓ

A TÖBBSÉG IS TÉVEDHET

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.10.


A New York Times kommentárja szerint Trump kampányát részben az új, fehér populizmus vezérelte, ami már segítette a brit uniós kiválást és a bevándorlásellenes, populista pártok megerősödését Európa jó részén is.

A
jelenség hátterében az áll, hogy a többség fél a társadalmi változásoktól: főként a bevándorlóktól. Azon kívül tart a terrortámadásoktól és más fizikai fenyegetésektől, végül pedig sok fehér úgy érzi: veszélybe került egész addigi élete, miután harcolni kénytelen pozíciója megtartásáért. Márpedig akik erősen ragaszkodnak a rendhez és a megszokott alá-fölérendeltségi viszonyokhoz, azok tekintélyelvű vezetőkre szavaznak. Mivel meg vannak riadva, az erős embert keresik és támogatják a határozott, büntető politikát az idegenekkel és általában a másokkal szemben. A terrorveszély lehetősége folytán olyan politikusokat keresnek, akik a biztonságot helyezik az első helyre, szükség esetén háttérbe szorítva még a civil szabadságjogokat és a demokratikus intézményeket is. És Trump rájátszott ezekre a félelmekre, vagyis követte az Európában már bejáratott forgatókönyvet. Orbán Viktor pl. azt hangoztatja, hogy a muzulmán menekültek befogadása a terrorizmus, a bűn, az antiszemitizmus és a melegek elleni gyűlölet importját jelentené.
Washington Post

27 évvel a berlini fal leomlása után Európa arra ébredt, hogy lett egy elnök, aki hasonló falat ígér országának. Persze Magyarország már emelt ilyen határkerítést, más uniós államok – szintén a menekültek beözönlésének megállítására – a határellenőrzést állították vissza. Trump terve azonban nagyobb visszatetszést keltett, főként Nyugat-Európában, mivel tett jó pár más bejelentést is, és az európai politikusok most próbálják megérteni, mivel jár majd a politikus megválasztása. Az öreg kontinens lakói nemigen pártolták a republikánus jelölt megválasztását, és nem sok jel utal arra, hogy mostantól kezdve jobb lesz a megítélése. Merthogy Trumpot tekintélyelvű populistának tekintik, így az egyik elemzés máris úgy értékelte, hogy Merkel lett a szabad világ tényleges vezetője. Az európaiak attól tartanak, hogy az új elnök megosztja Európát is. Hiszen viszonylag barátságosan vélekedik Putyinról. Nem tudni azután, mi lesz a Nato-val. Az is félő, hogy az elnök gerjeszti majd az ideológiai ellentéteket a liberális, illetve a populista kormányok között. Mellesleg Le Pen elsőként gratulált Trumpnak...

ITT OLVASHATÓ

NEM LÁTTÁK JÖNNI: A KÖZVÉLEMÉNYKUTATÓK ÉS DONALD TRUMP TÖRTÉNELMI GYŐZELME

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2016.11.09.


Történelmi estére készült New York, és tényleg történelmi lett, csak nem éppen úgy, ahogy azt sokan eredetileg elképzelték. 115 évvel azután, hogy Theodore Roosevelt átvette a meggyilkolt William McKinley hivatalát, újra elnököt ad Amerika legnépesebb városa, ennek azonban itt alig örül valaki. Donald Trump győzelmével az első női elnök megválasztására még várni kell, egyben valószínűleg lezárul a Clinton-család politikai pályafutása. Helyszíni riport.

Este nyolckor még nyoma se volt az aggodalomnak a Times Square környékén. Egy kifejezetten kellemes, szikrázó napsütéses novemberi délután után a szokásos (turistákból, nézelődőkből és egyéb épp arra közlekedőkből álló) forgatag próbált keresztülvergődni a téren, miközben a rendőrök éppen terelték ki az embereket az ABC News választási központjának lezárt középső területről.

Három és fél órával később, amikor újra arra jártunk, már a szokatlan csönd tűnt fel, illetve kiábrándult és némileg hitetlenkedő arcokat lehetett látni. Ekkor mondták be a téren éppen, hogy Donald Trump megnyeri Floridát, amivel a Hillary Clinton győzelméhez vezető utak lényegesen komplikáltabbak lettek, éjfélre pedig egyértelmű lett, hogy nem nagyon képzelhető el neki kedvező forgatókönyv.

De mi történt ez alatt a négy óra alatt, és hogyan lett a közvélemény-kutatók és elemzők által leírt esélytelenből Donald Trump az Egyesült Államok 45. elnöke?


ITT OLVASHATÓ

A KÜLÖNBSÉG ORBÁN ÉS PUTYIN KÖZÖTT: NÁLUNK MÉG NEM LŐTTEK LE ELLENZÉKI POLITIKUST

B1... BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.11.10.


Mi a különbség Orbán és Putyin rendszere között?

Olyan ez, mintha egy vicc kezdődne így. De, ha egy kicsit komolyabban végiggondoljuk, a valóság igen elszomorító.

Hogy mi a különbség a két rendszer között? Szinte semmi!

Nézzünk pár hasonlóságot Magyarország és Oroszország között:
az ellenzéki média elérése minimális – a kormánypárti média és a kormánypárti propaganda mindenhol túlsúlyban van, az ellenzéki véleményeket elhallgattatják;
egy ember kezében összpontosul minden hatalom, így ezen az egy emberen múlik a rendszer működése;
mindkét ország messze lemaradt a gazdasági modernizációban a Nyugattól, magas a leszakadó rétegek, szegényke arány, a középosztály és a civil szféra gyenge.

Ha eltekintünk a geopolitikai különbségektől (Oroszország atomhatalom, stb.), a két ország berendezkedése nagyon hasonló egymáshoz. Igazából a módszerek, amikkel a két vezető él, különböznek markánsan egymástól.


Orbán Viktor ügyesebb vezető, vagy egyszerűen máshogy kell játszania, mint Putyinnak.

Meg kell őriznie a látszatot. Ez a legnagyobb különbség: Oroszországban nem akkora a megütközés, ha lelőnek a belvárosban egy ellenzéki politikust (volt már rá példa: utána szervezett az ellenzék egy tüntetést és kész) míg Magyarországon jobb kerülni a konfliktust, hogy ne érződjön a rendszer autoriter jellege.

Az ellenzéki véleményeket nem börtönnel, nyílt fenyegetéssel, vagy egyenesen erőszakkal hallgattatja el, hanem gazdasági és törvényi eszközökkel. Titkosszolgálattal, zsarolással, megvesztegetéssel.

Másrészt nincs is nagyon szükség arra, hogy az ellenzéki véleményeket elhallgatassa: a Jobbik programjának nagy részét a Fidesz már megvalósította, az MSZP évek óta romokban, az LMP pedig hol ide áll, hol oda áll – nem igazán fogalmaznak meg koherens és a kormányra veszélyes véleményeket. Az ellenzék most is egymással, meg az előválasztással van elfoglalva, ahelyett, hogy összeszednék magukat és igazán le akarnák váltani Orbánt.

Magyarországon ellenzéki politikust még nem lőttek le, nem vittek börtönbe; oligarcha se került börtönbe, mert szembefordult a vezérrel. De nincs is rá igazán szükség, ha egy-egy korrupciós üggyel, zsarolással, jól elhelyezett leleplezéssel bárkit meg lehet venni, vagy el lehet küldeni a süllyesztőbe. Oroszországban a politikai gyilkosság mindennapos: nagyobb ország, több ember, jobban meg kell mutatni, hogy ki az úr a háznál...


ITT OLVASHATÓ

ROSSZ HÍR AZ IDŐSEKNEK: ALIG LESZ NYUGDÍJEMELÉS JÖVŐRE

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú - hvg.hu
2016.11.10.


A nyugdíjak emelése még az egy százalékot sem éri el 2017-ben a rekordalacsony infláció miatt. A 0,9 százalékos inflációs cél ahhoz képes tűnik alacsonynak, hogy a Magyar Nemzeti Bank ennél jóval nagyobb, 2,3 százalékos pénzromlással számolnak jövőre

Soha ennyire nem volt alacsony a nyugdíjemelés, mint amennyi 2017-ben várható – derül ki az erről szóló
kormány-előterjesztésből, amely kedden került fel a kormany.hu oldalra. Az ellátások mindössze 0,9 százalékkal lesznek magasabbak az idei szintnél, míg a rokkantsági járadék mértéke 34785 forintra nő, ha jóváhagyják a javaslatot. A véleményezésre mindössze két napot hagyott az előterjesztő Emmi...

ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: MÁRIS POLGÁRHÁBORÚ FENYEGET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.10.


Az amerikai városokban spontán tüntetések kezdődtek Trump ellen. A többségében fiatal tüntetők azt kiabálják Trumpra, hogy "Not my president". "Nem az elnököm". Ez azt jelenti, hogy nem fogadják el Trump legitimitását. Ha valamelyik fél nem enged, ez a helyzet bármikor polgárháborúval fenyeget.

Márpedig a protestálók nem engedhetnek, mert ha engednek, Trump felszámolja az amerikai alkotmányos demokráciát. Nézzük meg az erővonalakat, s öntsük tiszta vizet a fejekbe.

A tüntetők nem azért tiltakoznak, mert nem ismerik el a választás törvényességét. Nem a választás eredményét vitatják. Nem azért tiltakoznak, mert nem azt választotta a többség, akit ők szerettek volna. Ezért Amerikában nem tör ki lázongás, ahogy ilyen eddig sem történt. A megválasztott elnök legitimitását azért nem fogadják el, mert az elvei és a programja ellentmond az amerikai alkotmánynak, a diszkrimináció tilalmának, az emberi méltóság, a velünk született jogok tiszteletének.

Olyan ember, akinek az elvei tagadják az amerikai alkotmányt, nem legitim elnök. Attól a nép megvonhatja a legitimitást. A legitimáció a polgárok engedelmességi készségét jelenti. Szabó Miklós meghatározása szerint "az a politikai rendszer legitimált, amellyel szemben akkor is fennáll az állampolgárok engedelmességi készsége, amikor az illető rendszer nincsen olyan hatalmi eszközök birtokában, hogy az engedelmességet erővel kikényszerítse, illetve nem szorul rá, hogy ezeket használja".

Amikor Trump az amerikai társadalom egyes kisebbségeit a bűnözéssel azonosítja, faji alapon megkülönbözteti, ellenük a kollektív bűnösség elve alapján szankciókat ígér, az illegális feketemunkásokat gyilkosokkal azonosítja, akkor az alkotmányos alapjogokat sérti. Trump ezt tette a mexikóiakkal, a spanyolajkúakkal, a feketékkel, a muszlimokkal, a melegekkel, legutóbbi kampányfilmjében a zsidó világ-összeesküvés taglalásával a zsidókkal, a nőkkel, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezek fasiszta és náci ideológiák, alkotmányellenes és alkotmánysértő megnyilvánulások.

Ezek miatt a nép joggal vonja meg az elnök legitimitását. Joggal mondja azt, hogy aki a kisebbségeket támadja, aki rasszista, aki faj, vallás, bőrszín, származás és nem alapján megkülönböztet, bűnözéssel azonosít, annak nem engedelmeskedem, mert sérti az alkotmányos jogaimat és az emberi méltóságomat. Ha a nép egy része ezt a legitimitást megvonja és azt a megválasztott elnök nem veszi tudomásul, vagy nem tesz olyan lépéseket, amellyel a legitimáció helyreállítható, akkor polgárháborús helyzet áll fenn.

Mindezért a felelősség kizárólag a republikánus pártot terheli, hogy nem hívta vissza Trumpot, mint a párt elnökjelöltjét abban a pillanatban, amikor az alkotmányellenes megnyilvánulásai miatt a legitimáció kérdése felmerülhet. A republikánus párt a saját szélsőjobboldali többsége, a Tea Party mozgalom foglya, amelynek elvei nem állnak távol Trumptól, ezért a republikánus párt saját elfajzott szavazótáborával találta volna magát szemben. De Trumpot ennek ellenére vissza lehetett volna hívni, és elfogadták volna. Különösen a nőügyek után, amikor a pártvezetés is elhatárolódott tőle...


ITT OLVASHATÓ

AMERIKA VÁLASZTOTT - TRUMP TRIUMPF

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.11.09.


Trump triumf.

ITT OLVASHATÓ

MEGALÁZÓ BÁNÁSMÓD AZ ÓVODÁBAN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: OS
2016.11.10.


Nem kisebb hibát, hanem jogsértést követett el az az óvónő, aki egy fegyelmezetlen gyermek kezét összekötözte, így reagálva az óvodás agresszivitására. Ezt állapította meg Székely László ombudsman, aki szerint az óvónő visszás válaszát kiváltó helyzet kialakulása eleve megelőzhető lett volna akkor, ha az óvoda még időben kezdeményezte, javasolta volna a gyermek szakértői vizsgálatát. Így már korábban lehetőség lett volna arra, hogy a magatartási problémás gyermek megfelelő pedagógia ellátást, támogatást és segítséget kapjon.

Az alapvető jogok biztosa sajtóhírekből értesült arról, hogy Kaskantyú község óvodájában az óvónő megkötözte az egyik fegyelmezetlen gyermek kezét. Az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított, megkereste az Óvoda vezetőjét, az önkormányzatot és az ügyben nyomozást folytató rendőrséget. Az ombudsmani jelentés kiadását késleltette, hogy a biztos megkeresésére több érintett szerv vagy hiányos, vagy el nem fogadható tartalmú választ küldött.

A vizsgálat feltárta, hogy az óvoda a gyermek esetében kettős problémával szembesült: egyrészt kezelnie kellett az óvodai együttélés szabályait átlépő és a többieket zavaró, bántó gyermek magatartását, másrészt pedig valamennyi gyermek számára meg kell teremtenie a biztonságos óvodai nevelés feltételeit. E problémák "kezelésére" döntött úgy az óvónő, hogy az étkezést közvetlenül megelőzően, fegyelmezési eszközként a gyermek két kezét összeköti.

Székely László ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet, hogy az emberi méltósághoz való jog a köznevelés intézményeiben is minden gyermeket, életkorra tekintet nélkül megillető alapjog. Ennek alapján tilos a gyermekek testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetése. Egy kiszolgáltatott helyzetben lévő kisgyermek mindig többletvédelmet igényel, egy óvodapedagógusnak, azaz szakképzett szakembernek mindenkor felkészültnek kell lennie a gyermekek közötti konfliktusok gyors, szakszerű kezelésére.

Egy ilyen helyzet soha, még egy agresszív magatartású gyermek esetében sem indokolhat "nevelési célzatú", megalázó bánásmódot jelentő intézkedést...


ITT OLVASHATÓ

AZ EMÉSZTÉS A LÉLEK TÜKRE?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.11.09.


Mindenki számára ismerős az a gyomorszorító érzés, ami egy vizsga, egy állásinterjú, vagy bármely feszült helyzet előtt jelentkezik. Azt is tudjuk, hogy komoly érzelmi megterhelés hatására egyes emberek többet (sokat) esznek, míg másoknak egy falat sem megy le a torkán.  A táplálkozás minden fázisára hatással lehet érzelmi állapotunk!
 
Enni, vagy nem (l)enni?
 
Az étel maga is több, mint testünk táplálására szolgáló anyag. A táplálkozás a legelső és legelemibb kapcsolatunk a világgal. Még nem létezik az én és nem létezik a másik, de már van étel, az anyatej. Tudjuk, hogy az anyatej milyen jó hatással van a kisbaba testi fejlődésére, immunrendszerére, de legalább ilyen fontos az a hatás, amit a lelkére gyakorol.  A „biztonságban vagyok” érzése, amit az első egy évben megtapasztalhat egy kicsi lény, egész életen át végigkíséri.  Az étel és érzelmek a születésünk első pillanatától szorosan összekapcsolódik. Az anya-gyermek kapcsolatban fellépő zavarokhoz gyakran kapcsolódnak étkezési problémák: nem tud szopni, nem eszik eleget a kisbaba, extrém módon válogatós a kisgyermek (természetesen ezen tünetek hátterében egyéb, akár organikus okok is állhatnak). Nem csoda, ha a jó anyaságnak szinte feltételévé vált a jól táplált, gömbölyded csecsemő és kisgyermek. Veszélyes azonban egyenlőségjelet tenni a táplálás és a gondoskodás közé. Ha baba felsír, akkor megszoptatja az édesanya akkor is, ha esetleg csak fél-1 óra telt el a legutolsó szoptatás óta. A megközelítés humánus, vagy annak tűnik: ne éheztessük már azt a szegény gyermeket. Az elv azonban hibás. Egy baba nem csak akkor sír, ha éhes. Mivel mindösszesen két állapotot tud megkülönböztetni (jó és rossz), így minden esetben sír, amikor rossz, kellemetlen testi érzéseket él át. Ezek egyike valóban az éhség, de egy baba lehet álmos, fáradt, vagy éppen fájhat a hasa. Az igény szerinti gondozás azt jelenti, hogy azon a helyzeten próbál a szülő változtatni, ami a gyermek számára kellemetlen. Ha minden rossz érzést szoptatással szeretne megoldani egy édesanya, az megzavarja a gyermek fejlődését. Mivel a környezet nem jól jelzi vissza és nem megfelelően értelmezi a baba jelzéseit, nehezebben tanulja meg ő maga is differenciálni, felismerni és kifejezni azokat. Az ilyen anyai attitűd másik káros hatásának alapja egy egyszerű kondicionálás: a rossz közérzetre (bármi legyen is az oka) egyetlen megoldás létezik, az evés!
 

MIÉRT PROBLÉMÁS A FUNDAMENTA GYEREKSZÁMLA

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.11.08.

Már nagyon mozgatta a fantáziámat a Fundamenta Fundimin gyerekszámla lakáscélú megtakarítási program. Nézzük meg, hogy mit ad és mit nem ad nekünk ez a számla? És itt most nem a marketing dumával foglalkozunk, hanem a realitással...

Mit látunk ebben a példában? Nyilván havi 20.000 forintot teszünk félre a gyereknek 10 éven keresztül. Amikor letelt a 10 év, akkor a pénzt 10 évig benn hagyjuk a Fundamentánál (cserébe kapunk 656.574 forint kamatot, ami nagyjából 19%-os hozamnak felel meg. Ez kb évi 1,9% kamatot jelent a pénzünkre+betéti kamat is jár a második 10 évnél is, ami kb 260.000 forint (0,7%/év), és kötünk újra egy 10 éves szerződést.

A 2x10, azaz 20 év letelte után összegyűlt 4.312.307+3.284.486 forintunk, amire kaphatunk további 8.403.207 forint Fundamenta hitelt. És akkor így majd vehetünk gondoskodó szülőként a gyerekünknek egy 16M forintos házat!

Első kockázat: a Fundamenta hitel sima jelzáloghitel,tehát meg kell jövedelem és egyéb szempontok alapján a mindenkor hatályos törvényi feltételeknek és a Fundamenta elvárásainak. Tehát nem garantált, hogy automatikusan megkaphatjuk a hitelt. + a hitelnek van törlesztése, amit utána még 86 hónapig kell fizetni havi 2x 79.920 forintosával. Tehát még 6,8M forintot fizetünk be 7 évig

De mire elég ez az összeg 20 év múlva?

Második kockázat: kizárólag lakáscélra tudjuk felhasználni a pénzt. Ha ezt mégsem tudjuk megoldani, akkor az elmúlt 20 évet lehúztuk a kukába, hiszen elbukjuk az állami támogatást. Magyarul döntéskényszerbe hozod saját magadat és a gyerekedet, hogy mindenáron 20 év múlva lakást kell vennetek vagy felújítani...


ITT OLVASHATÓ

TRUMP HÉJJABIRODALMA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.11.10.


Miközben sokan morognak a demagóg populizmus amerikai győzelmén, nem kevesen homlokráncolva értetlenkednek azon, hogy ez a győzelem, ugyan miként jöhetett létre. Akár odáig elmenve az értetlenkedésben, hogy az idióták győzelmének aposztrofálják az esetet. Holott nem okvetlenül érthetetlen, és nem is feltétlenül idiotizmus. Sokkal inkább egy, már évekkel ezelőtt látható tendencia következő állomása.

Ehhez egy korábbi, sokkal inkább elméletinek tűnő
töprengést citálnék ide. Azt, amelyben a birodalmasodást igyekeztem körbecsoszogni. Azt a folyamatot felvillantva, amely mentén gyakorlatilag törvényszerűnek tűnik, hogy az adott kor, adott szintjén elérhető erőforrások kihasználása birodalmak épüléséhez és bukásához vezet. Bukásnak értékelve azt is, ha a területileg ugyan megmarad, de belső struktúráját tekintve gyakorlatilag teljesen átalakul, újraépül a társadalom. Olyan körülmények között, amikor az expanziónak erős korlátai vannak, és a belső feszültségek sem érik el a területi feldarabolódást. Az elmúlt közel három évben nem igazán volt ok komolyabb revízió alá vetni az akkor leírtakat. Ugyanakkor az elméleti fejtegetés adta váz természetesen a jelen viszonyai között is értelmezhető volt számos konkrét folyamaton keresztül.

Amelybe, noha erősen conteo-gyanúsan, de az is beleilleszthető lenne, ha a migrációs válság okait kutatva, a
nagy vízen túlra tévedne a tekintetünk. Az USA ugyanis jó ideje a birodalmasodás számos jelét mutatja, és sokaknak valószínűleg nem tűnik rémesnek az ott lakók közül, hogy eközben a „világ csendőre” szerepében is tetszelegjen egy kicsit. Aligha lenne ésszerű felételeznünk, hogy az amerikaiak között ne lennének elegen azok közül, akiknek igenis szimpatikus lenne egy akár világbirodalmi törekvés az USA részéről. Legalább egy kicsit. Annyira, amennyire a többi birodalmi góc ehhez teret enged. Lett légyen ez az engedmény akár gazdaságilag, akár katonailag megalapozott. Nem feledve, hogy ezeknek a „világamerikanizáló” tömegeknek okkal lehet szimpatikus egy olyan törekvés, amely csökkenti a glóbusz potenciálisan konkurens centrumainak a számát. Ha pedig csökkenteni nem tudja, legalább gyengíti azokat. Így Amerikában valószínűleg simán nyertes lehet(ne) egy nyíltan EU-ellenes, illetve egy potenciálisan egységes Európát gyengítő retorika. Egyszerűen azért, mert egy erős, egységes Európai Egyesült Államok (USE) sokkal erősebb versenytárs a globális erőforrások utáni szaladgálásban, mint egy belülről bomló, körzetenként is egymásra, illetve egyes lakosságrétegekre acsarkodó törzsközösség. Az EU pechére a keleti szomszéd sem kevésbé dédelget birodalmi álmokat. Ahogy egy még keletibb szomszédnak is komoly birodalmi múltja és jelenleg potenciálja van...

ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY FELESÉGE NEM LESZ BALOLDALI MINISZTERELNÖK-JELÖLT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: hvg.hu
2016.11.09.


Dobrev Klára szerint a Jobbik hatalomra jutása rosszabb opció lehet, mint Orbán Viktor jelenlegi rendszere.

Dobrev Klára nem lesz baloldali miniszterelnök-jelölt – ezt maga Gyurcsány Ferenc felesége jelentette ki a Magyar Narancsnak adott interjújában. Pedig mint elmondta, többen is felvetették az ötletet, de másfél éves fia és épülőben lévő tanácsadó cége miatt nem tudna teljes állásban politikával foglalkozni.

Dobrev azzal magyarázza saját népszerűségét, hogy Gyurcsány Ferenc politikája az emberek számára elfogadható. Úgy látja, hogy Gyurcsány lejáratása nem volt sikeres. Ugyanakkor cáfolta, hogy a DK rendelte volna meg azt az állítólagos közvélemény-kutatást, amelyben az ő jelöltségének támogatottságára is rákérdeztek...

ITT OLVASHATÓ

"MÁR NEM LÁTOK ITT SEMMILYEN JÖVŐT"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.10.


„Amikor Angliába jöttem, úgy gondoltam, ez számomra nagy esélyt jelent a jobb életre, új képességek elsajátítására, mindezt kellemes emberek társaságában. De több mint 7 év itt tartózkodás után azt mondtam: elég volt, már nem akarok többet itt lenni.” Ezeket a szavakat a lengyel Joanna Kalinowska mondta a BBC brit közszolgálati televízió riportfilmjében. Mivel a filmben sok érdekesség elhangzik, ami azt gondolom, sok magyarra ugyanúgy igaz lehet, mint a lengyelekre, összefoglaltam nektek a legérdekesebb részeket.

Az nem újdonság, elég sok szó esett róla a Határátkelőn is, hogy a Brexitről szóló népszavazás után megváltozott a bevándorlókkal kapcsolatos hangulat a szigetország egyes részein. Elsősorban a lengyelek kerültek a támadások középpontjába (nem csoda, hiszen sokan velük azonosítják a teljes uniós, kelet-európai bevándorlás jelenségét), nem csoda, hogy közülük egyre többen gondolják úgy, hogy ideje lenne máshol, akár otthon, keresni a boldogulást.

A bevezetőben említett Joanna Kalinowska például úgy látja, a referendum egyértelműen fordulópontot jelentett, ettől kezdve erősödtek fel a lengyelellenes hangok, és lett a korábbinál kevésbé vonzó kilátás az angliai élet.

„A kislányommal beszélgettünk lengyelül az utcán, viccelődtünk, nevetgéltünk, amikor egy férfi odafordult hozzánk és azt mondta: Angliában beszélj angolul… vagy menj vissza a saját országodba. Én azt feleltem neki: a gyerekemmel beszélek, és a gyerekemmel a saját nyelvemen beszélek. Ez az én országom is, nekem is ugyanolyan jogaim vannak. Mire ő azt mondta: már nincsenek itt jogaid” – mesélte a Poole városában élő Joanna.

A nő négy hónapja veszítette el munkáját a helyi élelmiszergyárban, és most már a külföldre költözésen gondolkodik. „Már nem látok itt semmilyen jövőt, különösen nem azt követően, ami a Brexit után történt” – tette hozzá...


ITT OLVASHATÓ.

FÉLEK, IGENIS, EGYRE JOBBAN - AVAGY TRUMP, A VÁRATLAN (?)

BLOGOSZ - MESENINCS BLOG
Szerző: BlogoszEditor
2016.11.10.


Nem tudni, merre fordul most az USA, azt követően, hogy hatalmas meglepetésre a republikánus Donald Trump lett a befutó, a demokrata Hillary Clintont verve. Trump (akinek neve egyaránt jelent adut, harsonát és remek fickót is angolul) a harsogó kampánya után „vitte a bankot”, és győzelme utáni első beszédében egyből hangnemet váltott a kampányához képest, „remek fickónak” tüntetve fel magát, aki „megfogadja, hogy minden amerikai elnöke lesz”, üzenve azoknak is, akik nem szavaztak rá, biztosítva őket, hogy „az országban minden vallású és etnikumú ember biztonságban élhet majd”, és az amerikai GDP megduplázását ígérve. Ám egyelőre csak az biztos, hogy terveikhez hátországuk is lesz, ugyanis a törvényhozásban is a republikánusok diszponálnak majd, újra többséget szerezve. Az azonban, hogy mit kezdenek majd az elnöki poszt révén megerősödött hatalommal, még kérdéses – viszont tény, hogy Trump populista, demagóg és uszító kampány révén való hatalomra jutása újabb, sőt, az eddigi legerősebb eleme egy trendnek. Ami immár interkontinentálissá vált. És ami annak a liberális demokráciának a megingásában áll, amire 1945 óta a nyugati világ, később pedig a kommunista tömbből szabadult államok is építkeztek, építkeznek, és amelyet egyre több államban kicsavarnak, eszközrendszerét maga ellen fordítva sikerrel támadnak a populista, illetve a szélsőséges erők.
 
Hogy mit kínálnak helyette, illetve az egyre zavarodottabb tömegek mit szeretnének, de főleg, hogy mi jöhet, ha a demokrácia egyre inkább csak szólam marad, az ködös – akárcsak a mostani példa, vagyis, az, hogy mit hoz Trump. Az amerikaiaknak leginkább az utóbbi nyolc év visszabontását ígérte, belülre, meg a szabadságjogok korlátozásával járó radikalizmust, miközben kifelé, azaz a világnak egy nehezen kivitelezhető és ötletszerű politikát tudott csak felvázolni, amelynek során közelít Oroszországhoz, de a rájuk, azaz a republikánusokra inkább jellemző háborúktól sem áll el, az USA-t el is szigetelné, zárná, ugyanakkor a nagyhatalmi tendenciáit tartaná...
 

A NATGEO ÉS A LÉLEK MÉLYE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.10.


Érdekes egy hely ez a Föld nevű bolygó, rajta Magyarországgal, s benne a seggükön piros pöttyöt viselő magyarokkal a Tejút peremén, ahogyan irdatlan sebességgel száguldanak együtt az ismeretlen semmibe, Isten karmai közé. Sok minden történik ebben a pillanatban is, ami egyáltalán nem kavarja föl a különös magyar ember ábrándos lelkivilágát.

A nagy vízen túl momentán egy félőrült kőbunkó került hatalomra, amely esemény már csak a káoszelmélet és a pillangó-effektus okán is hatással lesz Józsi-jómunkás minden napjára, de ez őtet egyáltalán nem érdekli. Kicsit közelebb gyilkolásszák a népeket, háborúba ájulnak a városok, csecsemők fröccsennek szét páncélököltől, nőket erőszakolnak, embereket fejeznek le, menekülők vesznek a vízbe szép csöndesen.

Józsi-jómunkás baszik rá, magunk közt szólván. És az sem érdekli, hogy kilopják a talpa alól a földet, jobbágysorba taszítják, megeszik a kölke jövőjét, miközben az anyja a kórház penészes falai között pusztul el valami fertőzésben. Sok mindent lehetne még sorolni, ami alkalmas volna arra, hogy Józsi-jómunkás fölhorgadjon csöppet, de nem. És nem azért, mert itt minálunk mindenki bódhiszattva volna. Ez valami egészen más.

A magyar fajtának kialakult egy egészen sajátos komfortzónája. Ez, mint tudjuk, azon viselkedésminták összessége, amelyek között az ember szorongás-mentesen tud mozogni, és anélkül tudja megválasztani cselekvéseit, hogy kockázatot vállalna. A komfortzóna tehát az a kényelmes, jól bevált mód, ahogy eddig is élte az életét Józsi-jómunkás, ahol a tudatalattija biztonságban érzi magát, mert tudja, hogy ha eddig nem érte baj, ezután sem fogja...


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT LEPŐDÖTT MEG A VILÁG TRUMP GYŐZELMÉN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Róna Dániel
2016.11.09.


Mint minden meglepő választási eredmény után, most is divatossá vált a vélekedés, hogy "a közvélemény-kutatás nem szakma" (Heti Válasz), "a kutatók lehúzhatják a rolót", stb. De tényleg hibáztak a kutatók? Nézzük meg alaposabban, hogy miért gondolta szinte mindenki – e sorok írja is –, hogy váratlan volt Trump győzelme. 

Állításom az, hogy a megrökönyödéshez nem csak (sőt, nem is elsősorban) a közvélemény-kutatások, hanem azok téves (média)értelmezése vezette el a hírfogyasztókat. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg csak néhány számot. Országosan a pártot (jelöltet) választani tudók körében 48,5% (Clinton)-45% (Trump) körül volt a kutatások előrejelzése Nate Silver súlyozott átlaga alapján. A súlyozott átlag figyelembe veszi a kutatóintézet múltját, módszerét, a minta elemszámát, stb. Ehhez képest mindkét jelölt 47,5%-ot kapott, Clinton még egy kicsit többet is, országos összesítésben. Mindkét eltérés hibahatáron belüli, tehát szakmai értelemben megfelelő.

Ha államokra lebontva nézzük, akkor persze rengeteg hibás kutatás volt - de hát hogy a fenébe ne lett volna, ha államonként több tucatot végeztek, összesen tehát jóval több, mint ezret! Mindent egybevetve azonban, ha a kutatások súlyozott átlagából és az ezek alapján készített előrejelzésekből indultunk volna ki (illetve azt is figyelembe vettük volna, hogy a hibahatár - a kisebb minta-elemszámok miatt - 3 százalék helyett 4 százalékra mehet fel), akkor ott tartanánk, hogy az 50 államra vonatkozó becslések többsége pontos volt. Ugyanakkor éppen az a néhány állam (elsősorban Wisconsin, Pennsylvania és Michigan) döntötte el a választást, amelyek eltérése még ebből az intervallumból is kiesett 1-2 további százalékponttal. Még csak az sem igaz, hogy mindenhol alulbecsülték a kutatások Trump támogatottságát, mert a nem kiélezett államokban (California, Texas, Illinois) és a déli régióban Clinton még valamivel jobban is szerepelt a becsült értékénél – csak hát ezekkel nem ment semmire, a rozsdaövezet államai miatt pedig elbukta az elnökválasztást. Összességében tehát valamennyire jogos a közvélemény-kutatók felé irányuló kritika, néhány százalékpontot hibahatáron túl is tévedtek...

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZENŐ, AMI ÖSSZETARTOZIK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.10.


Ezekről ne maradj le!
 
Csendben rohad egy állami tulajdonban lévő épület Budapest belvárosában (Átlátszó)

Összenő, ami összetartozik – Tiborcz és
 
Vajna egy házban? (Index, 444)
Beintett az EU: változnak a
közbeszerzésekre vonatkozó törvények (444)
 
Ha van 3 perced:
 
Csendben rohad egy állami tulajdonban lévő épület Budapest belvárosában
Borzasztó állapotban van egy Vörösmarty utcai épület, és bár az ingatlanért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. idén háromszor tartott helyszíni ellenőrzést, majd megkereste a bérlőt is, semmi nem történt. A Mobilier Kft. havi 202 ezer forintért bérli az épületet. A cég ügyvezetője és tulajdonosa az a Zsadányi László, akinek több tenderbotrányhoz is köze lehetett. (
Átlátszó)
 
Összenő, ami összetartozik – Tiborcz és Vajna egy házban?Budapest egyik legelegánsabb pontján, az Apáczai utca és a Vigadó utca sarkán áll egy palota, az ún. Mahart-ház, amely többek között Andy Vajna egyik kaszinójának, és kaszinócégének központjának is otthont nyújt. Az épület tulajdonosa most, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozó lett. (Index, 444)
 
Beintett az EU: változnak a közbeszerzésekre vonatkozó törvényekAz EU nyomást gyakorolt a magyar kormányra, hogy változtassa meg közbeszerzési törvényt, mert túl magas az egy ajánlattevős közbeszerzések aránya az országban (nálunk 30% fölött, az EU-ban 20% körül). A változtatások értelmében a közbeszerzések gyorsabban, nyilvánosan és átláthatóbban kerülnek lebonyolításra. (444)

Pesti Srácok Emlékpark: programok napi másfél millióértAz ‘56-os emlékév kiemelt rendezvénye volt a józsefvárosi Pesti Srácok Emlékpark, amelyet a kormányközeli Pestisrácok.hu oldalt is működtető Gerilla Press Kft. gondozott. A cég a kerületi önkormányzat jóvoltából a Horváth Mihály teret közel két hónapig ingyen használhatta. Az 1956-os Emlékbizottság 68 milliós támogatást biztosított olyan programokra, amelyek elvileg az ‘56-ra való közös emlékezést segítenék elő. (Átlátszó)
 
Az írek fellebeznek a nekik megítélt kártérítés ellenAz ír pénzügyminiszter fellebbezni fog az Európai Bizottság ítélete ellen, ami 13 milliárd euró kártérítést ítélt meg az országnak. A bíróság szerint az amerikai óriáscég, az Apple két ír leánya gyakorlatilag nem fizetett adót 2003 óta az Apple-termékek európai értékesítése után. A bizottság arra jutott, hogy az Apple két, csak papíron létező, Írországba bejegyzett cégen keresztül úszta meg az adózást. (444)
 
Ha van még két perced:
 
Több probléma is lehet a vizes vébé közbeszerzéseivel. Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke tizenkét ügyben kénytelen eljárni. (444)
 
Egy kerekasztal-beszélgetés résztvevői a korrupcióról értekezve arra jutottak, hogy a legnagyobb probléma az, hogy ha részesülünk a mutyiból, nem zavar minket. (24, MNO)
 
Lemond egy ausztrál politikus tisztségéről, miután kiderült, hogy szolgálati kocsijával többször is a kutyáit vitette haza sofőrjével. (444)
 
Halálra ítélték a 173 halálos áldozattal járó robbanásért felelős cégvezetőt Kínában. A bíróság szerint lefizette a hatóságokat, hogy mérgező vegyi anyagot tárolhasson. (24)