2017. július 30., vasárnap

NŐI SZEREPEK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.07.30.


Az Igazgyöngy esélyteremtő modelljében a nők a kulcsfigurák. Valahogy velük könnyebben megy a kapcsolatteremtés, a változások több szála van a kezükben a családban, mint a férfiaknak. Háztartásvezetés, pénzbeosztás, fogamzásgátlás, gyereknevelés, munkavállalás, közösségben való működés, egyenjogúság, kommunikációfejlesztés, konfliktuskezelés és még ezer más terület, ahol próbáljuk megérteni, helyzetbe hozni és segíteni őket. Örülünk, ha látjuk, hogy a változást tovább tudják vinni a saját családjukban, közösségükben, és újratervezünk velük ott, ahol valami miatt nem sikerült elmozdulni.

De annyi ellentmondást is hordoz ez a szerep…..

Beszélgettünk a héten erről néhányukkal. Hogy mennyire él a hagyományos női szerep, és milyen változást hozott az Igazgyöngy ezen a területen az életükben. Meséli pl. egyikük, hogy 10 éve még nem gondolta, hogy neki munkahelye lesz. Hogy az ura elengedi dolgozni. Sőt, elengedi egyedül máshova. Mert náluk ez eddig nem volt szokás. Eleinte neki is szokatlan volt, de ma már nem az. És elfogadták otthon is. Már megszokta, most így jó. Jobb, mint volt.

Dolgoznak hát nálunk. Munkaviszonyban. Aztán hazamennek, és folytatják otthon. Bár van, ahol a férj is besegít. Vagy a nagyobb gyerekekkel együtt élő családban a kisgyerekekkel otthon levő fiatalasszony. De sok teher van rajtuk így is. Viszont, ha ők is dolgoznak, több és kiszámíthatóbb a jövedelem. Van, aki a férjével együtt dolgozik nálunk. Másnak a párja távolra utazik, nehéz fizikai munkára. Elvárja, hogy az asszony se üljön otthon. A gyerekek már nem kicsik, nem kell a folyamatos felügyelet. És ez a pénz is fontos, amit az asszony keres. Szóval, az első nagy változás az asszonyok munkába állása volt.

Persze ez sem egyszerű. Van férj, aki féltékeny. Nem szereti, ha az asszonyához más is szól. Jön, figyeli, ellenőrizgeti. Konfliktushelyzetben hamar előjön a tulajdonlási vágy. Az asszonyok pedig elfogadják ezt. Ezt is.

Igen, ez bánt engem nagyon, írtam már erről, hogy ebben a furcsa alárendelt viszonyban, amiben élnek, mennyire természetesnek vesznek, elfogadnak mindent. A verést is...

"ALFAHÍMEKKEL SZEMBEN" - HELGA TRÜPEL ZÖLD EP-KÉPVISELŐ MERKELRŐL ÉS A VÁLASZTÁSRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Fehér Dániel
2017.07.30.


A német zöldpárti Trüpel 2004 óta tagja az Európai Parlamentnek. Mielőtt beválasztották az EP-be, Bréma város Kultúráért és a Bevándorlók Integrációjáért felelős minisztere volt. Jelenleg az Európai Parlamentben a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke. 2004 és 2014 között frakciója költségvetési szakszóvívői pozícióját is betöltötte, a Költségvetési Bizottságnak jelenleg is tagja. A német zöld párt (Bündnis 90/Die Grünen) kampánynyitó kongresszusán beszéltünk vele.
Kettős Mérce: Franciaország és az Egyesült Királyság után mindenki Németországra figyel. Mi a tétje a szeptemberi szövetségi választásoknak Németország és Európa számára?
Helga Trüpel: A tét, hogy meg tudjuk-e menteni az Európai Uniót, illetve tudjuk-e fejleszteni és meg tudjuk-e védeni azoktól, akik meg akarják semmisíteni vagy vissza akarják bontani. Ma a felvilágosodás szelleme és a populizmus erői közti ütközetnek vagyunk szemtanúi. A fő kérdés az, hogy ki kerekedik felül a klímaváltozás elleni, valamint a szolidáris, igazságos és nyitott Németországért és Európáért folyó küzdelemben, amelyekre a következő években számíthatunk.
M: Ebben a kontextusban manapság gyakran merül fel – talán gyakrabban mint szeretnénk – Orbán Viktor neve. Neki és közép-európai szövetségeseinek mintha egészen más víziójuk lenne Európa jövőjéről. Jut szerepe Orbánnak a Zöld párt választási kampányában?
HT: Orbán intő példája, hogy hogyan lehet tönkretenni egy országot azáltal, hogy a visszaterelik nacionalizmus útjára, korlátozzák a média szabadságát, újságíróknak és művészeknek szüntetik meg az állását. Hogyan lehet egy országot eltéríteni az útjáról egy Európával vívott háborúval. Orbán politikája természetesen tökéletes ellentéte a demokratikus orientációnak, a sokszínűségnek, nyitottságnak, a hatalmi ágak szétválasztásának, a kisebbségek védelmének. A külföldiek és az Európai Unió ellen folytatott kampányaival szélsőséges álláspontokat hirdet és kiélezi a konfliktusokat. Európai szinten megpróbálja visszafordítani az európai integrációs folyamatot - ha szükséges, Putyinnal karöltve. Tehát éppen az ellenkezőjét képviseli annak, amit mi gondolunk Európáról...

200 MILLIÁRDOT LOPNAK EL, DE 300 MILLIÁRDDAL TÖBBET IS LENYÚLHATTAK VOLNA, HA NEM LÉPÜNK KÖZBE

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.07.30.


Néhány hónapja elértük, hogy jelentősen visszavegyen az 500 milliárdos gigaközbeszerzésből a kormány, de ahogy várható volt, a 200 milliárdos rekordközbeszerzést is fideszes haverokon keresztül lopják el. Ráadásul van olyan cég a nyertes konzorciumban, akinek anno komoly hibát talált a cég korábbi felújítási munkáiban a hazai építésügyi minőséget ellenőrző intézet, az ÉMI.

A Fidesz turbó fokozatra kapcsolt a közpénzek ellopásában: - mint ismeretes - február 27-én jelent meg a Közbeszerzési Hatóság hivatalos lapjában, a Közbeszerzési Értesítőben egy felhívás "Keretmegállapodás az NFSI hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására Magyarországon" címmel, amely kereken 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet vár ajánlatokat építési beruházások megvalósítására vonatkozóan. Nem volt még ilyen magas összegű közbeszerzés Magyarországon, ezért tartottam tőle, hogy ezt a pénzt is ellopják, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordultam.

Az OLAF-bejelentéskor hívtam fel arra is a figyelmet, hogy az Orbán-kormány rendszerint nem tartja be a jogszabályokat, ugyanis az általa létrehozott Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) közbeszerzési kiírásában az Európai Unió és Magyarország 2014–2020-as fejlesztési időszakra kötött Partnerségi Megállapodásában szereplő "KEHOP 5. Energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások alkalmazása” című prioritáshoz rendeltösszes finanszírozás 995 millió euró, amely mai árfolyamon számolva 306 milliárd forint, és így mindössze 61,2%-át fedezte a kiírt 500 milliárdos keretnek. Vagyis a közbeszerzés nem felelt meg a hatályos Partnerségi Megállapodásban foglaltaknak, valamint a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletnek sem, hiszen nincs meg a pénzügyi fedezete az 500 milliárd forint keretre közbeszereztetés alatt álló projekteknek. Ráadásul a hatályos Partnerségi Megállapodásban szereplő 306 milliárdos összegű energetikaikorszerűsítéses keretben benne van még 90 milliárd lakossági felújításra elkülönített keret is, amire szintén nem jogosult az NFSI leszerződni, és így már csak maximum 216 milliárd állhat az NFSI-hez rendelt projektek fedezetként rendelkezésre, szemben az 500 milliárdos közbeszerzési kiírással. Azt is követeltem, hogy belső vizsgálat induljon arra, hogy kiderüljön kik a felelősei az érvénytelen közbeszerzés kiírásának, majd el kell őket számoltatni.

Persze nem történt vizsgálat, de azt az Orbán-kormány is belátta, hogy védhetetlenül szabálytalan közbeszerzést írtak ki, ezért az NFSI megbízásából eljáró PROVITAL Fejlesztési Tanácsadó Zrt. április 1-én hivatalos levélben értesítette a tender iránt érdeklődő gazdasági szereplőket arról, hogy módosítják a kiírást, amelyben már "csak" 200 milliárd forintra csökkent a keretösszeg, ami még szintén rekord magasnak számít (ITT letölthető a dokumentum)...

MINTHA NEM TUDNÁ, MIT CSINÁL: SZÍJJÁRTÓ MÉG A SZÉLSŐJOBBOSOKNÁL IS DURVÁBBAN RÚGOTT ODA AZ OSZTRÁK KANCELLÁRNAK - NINCS MÉG EGY ILYEN FELVUVALKODOTT KISKAKAS A DIPLOMÁCIÁBAN, MINT SZÍJJÁRTÓ PÉTER

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.07.30.


Szijjártó a szélsőjobbos Szabadságpárt vezetőjénél is durvábban rugdossa Ausztria kancellárját. A történet – szokás szerint – kínos.

23 évesen került be a Parlamentbe, soha életében semmi mást nem csinált, mint a Fideszben vállalta el az aljamunkát. Meg is lett az eredménye: 2014-ben ő lett a külügyminiszter. (A kacifántos megnevezést most mellőzzük.) Azóta pedig az alábbi feladatokat teljesíti:
  • vezényli a „keleti nyitást”, azaz készíti elő Magyarország kiugrását az EU-ból, ha elfogyna a pénz, vagy az Uniónak elege lenne Orbán ámokfutásából;
  • rendszeresen harciasan összeveszik mindenkivel, aki nyilvánosan fennakad Orbán ámokfutásán.
(Érdemes a 24.hu cikkét elolvasni a külügyminiszterről.)

Ma megírtuk: a szélsőjobbos osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik vezetője szóvá tette, hogy Kern kancellár az uniós támogatások megvonását szorgalmazza Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

A két kormány ugyanis folyamatosan szembemegy az uniós alapértékekkel.

"Mivel bizonyos országok milliárdos hozzájárulásokat szereznek az uniós adókból, legalább annyi ’ellenszolgáltatást’ meg lehet követelni, hogy tartsák magukat az uniós szabályokhoz"

- közölte Christian Kern osztrák kancellár egy vasárnapi osztrák lapinterjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal szemben anyagi nyomásgyakorlásra van-e szükség. Az interjú az Österreich című országos kiadású, politikai és közéleti osztrák lapban jelent meg...

EGY OLASZ TERVEZŐ TALÁLMÁNYA FORRADALMASÍTHATJA A KEREKESSZÉKES KÖZLEKEDÉST


GÉPNARANCS
- TECH & TUDOMÁNY BLOG
Szerző: Globoport
2017.07.30.


Az új járművel sokkal szabadabban mozoghatnak majd a mozgássérültek, hiszen egészen más a kialakítása, mint a korábbi modelleké.

Mario Vigentini olasz feltaláló 20 évet dolgozott kerekesszékes fiatalokkal. A hosszú évek tapasztalata arra inspirálta, hogy egy új típusú eszközt fejlesszen ki, amely nagyobb szabadságot ad a mozgássérülteknek. Így a Segway mintájára létrehozta a MarioWay nevű, kétkerekű járművet, amely hangvezérléssel működik és nincs is szükség hozzá a kezekhez. Magas ülésével pedig használói nem kerülnek kellemetlen helyzetbe a kávézókban vagy bárokban sem – de még egy könyvesboltban sem kell megkérni az eladót, hogy segítsen, hiszen képesek anélkül is rendelni vagy vásárolni, hogy mások segítségét kérnék ehhez...

"A LEGROSSZABBUL MAGYARORSZÁGON BÁNTAK VELÜNK" - KÉPREGÉNYBEN MONDTA EL TÖRTÉNETÉT A MENEKÜLT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.07.30.Ha Ön csak a kormánypropagandát olvassa, ez a történet sokkolja majd

Nedal Said szír származású mikrobiológus, ma Lipcsében él és dolgozik. 2013-ban menekült el Aleppóból. A magyar kormány szerint „migráns”, akit a határon le kell lőni, vagy vissza kell küldeni oda, ahonnan jött. A németek viszont ösztöndíjat adtak neki és mostanra elismert kutató vált belőle – 123 társával együtt.

Érdekes képregényre
bukkantunk a Helsinki Bizottság Facebook-oldalán. A képregény egy szíriai menekült (a gyűlölködők szerint: migráncs) történetét meséli el. Amikor kitört a szíriai polgárháború és Szíria gyakorlatilag a földdel lett egyenlő, a tudós úgy határozott, hogy a családjával együtt lehagyja a hazáját. Először Törökországba menekültek, ahol egy tömegszálláson laktak. Onnan embercsempészek segítségével jutottak volna egy nyomorúságos csónakon, az Égei-tengeren keresztül Görögországba. A csónak azonban lerobbant a tengeren és a görög parti őrség mentette meg őket.

A képregény szerint a görögök kiutasították az országból így vonattal utaztak Szerbián keresztül Magyarország felé. A tudós arról számol be, hogy a magyar határon elfogták őket, és a legrosszabbul Magyarországon bántak vele és családjával. Ételt csak pénzért kaptak például...

ALUFÓLIASISAKOS ÖSSZEESKÜVÉSELMÉLETTEL PRÓBÁLJA KIMAGYARÁZNI A BKK HIBÁIT A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.30.


Az elmúlt napokban a politikával foglakozó közvélemény érdekes cikkekbe futhatott bele. Előbb Tarlós István mutogatott egy fakockára, amit szerinte valaki direkt helyezett el egy metró kocsi ajtajában, hogy szabotálja az Oroszországban frissen felújított metró működését. Majd ma reggel a Magyar Időkben jelent meg egy cikk, amely szerint szervezett túlterheléses hackertámadás zajlik a BKK ellen a vizes VB idejére igazítva. Bayer Zsolt pedig publicisztikában csap oda a sötétben bujkáló hacker ellenforradalmároknak, hogy titokzatos összeesküvés zajlik a BKK ellen, amelynek az Index és a 18 éves hacker srác is részese.

Persze a politikában semmi se elképzelhetetlen, lehetséges, hogy a 18 éves hacker srác, a kormányra törő erők és egy fakockát elhelyező ismeretlen intézett támadást a budapesti városvezetés ellen. De akkor nem állhatunk meg itt. Egy ilyen szervezett támadásnál fel kell mérni, mi állhat még a háttérben. Nyilván ők készítették elő a hármas metró felújításának elhúzódását, a felújított orosz metrók elromlását, a HÉV Batthányi téri alagútjának repedéseit, az elmúlt évek elfüstölő buszait, a BKK rossz szervezési döntéseit, amelyeket utána kénytelenek voltak visszavonni, és még a T-Systems soraiba is beavászkodtak, hiszen ők elismerték, hogy hibáztak a BKK jegyrendszerének kialakításában, ezzel is azt a látszatot keltve, mintha nem összeesküvés lenne, ami történt, hanem szimplán csak rossz döntések sorozata, alkalmatlan emberektől...

AMIKOR KICSIT MEGHALSZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.07.30.


Talán Te is ismered azt, amiről most beszélni fogok. Lehet, hogy hasonló gondolatok forognak a lelkedben. Az is lehet, hogy nem. De érteni fogod.

Amikor elmennek a gyerekeid. Amikor kicsit meghalsz. Amikor meg kell tanulnod, mennyit kell két emberre vásárolni.

Az üresség sokáig ott marad utánuk. Ha mozdul a kilincs, felkapod a fejed: talán megjött.

De nem jött meg. Száz, vagy ezer kilométerre van tőled.

Lassan megszokod. Belakod az új életedet. Megtanulsz két emberre vásárolni. Tudod, hogy elég hetente egyszer bekapcsolni a mosógépet. Tudod, hogy ahová leteszel valamit, azt ott fogod találni.

Természetessé válik az, hogy interneten beszélsz velük. Már fel sem tűnik. Nem fáj. Nem annyira. Nem mindig.

Persze vannak napok, amikor görcsbe rándul a szíved. Olyan rossz érzésed van, magad sem tudod az okát. Csak nem érte baj valamelyiket? Alig várod, hogy feljelentkezzenek az internetre, hogy beszélhess velük. Hogy lásd: minden rendben. Lassan megnyugszol, már csak néha vannak rémálmaid. Mert félted őket. Mindig.

Aztán mondják sorra: jövünk haza! Szinte egyszerre a három fiú, három barátnővel.

Lesz frissen sült házi kenyér? Csirkepörkölt galuskával? Kovászos uborka? Rétes?

Lesz minden, hogyne lenne. Minden, amit csak szeretnek. Minden, amit ők maguk is meg tudnak főzni, de az nem olyan.

Izgatottan készülődsz. Hamarosan átölelheted őket. Persze igyekszel majd úgy tenni, mintha semmi különös nem lenne abban, hogy megjöttek.

Nem mondod el, hogy végig aggódtál, ameddig a levegőben volt a gépük. Persze, a repülés biztonságos. De mégis…

"MŰVELETLEN" ÁLLAM KONTRA "TUDÁSALAPÚ" TÁRSADALOM? - A SAJTÓSZABADSÁG KORLÁTOZÁSÁHOZ

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.07.30.


Lehet-e tudásalapú társadalom, tudásalapú államhatalom nélkül?
Nem tűrjük azt, hogy a jelenlegi kormányzat vegzálja a sajtó munkatársait és fenyegesse őket munkájuk végzése közben…A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen”.
Amatőr publicista értékelése a „majdnem alkotmány” ünnepére tervezett demonstrációhoz!
A sajtószabadság törvényes garanciáinak kialakulása Európában a felvilágosodás korából származik, amikor szükségessé vált az állam cenzúrájától független tájékoztatás, véleménynyilvánítás és a szellemi, világnézeti pluralizmus, aminek elsődleges célja, hogy a közvélemény ellenőrzési jogát, és esélyét biztosíthassa a kormányzati hibák ellenében. 

A tőkés gazdasági fejlődés hajnalán alapvető gazdasági szükségszerűség is volt az információ és tájékoztatási szabadság, épp úgy, mint az állami közoktatás! 

Tehát az államhatalom és a gazdasági, kulturális fejlődés szükségleteit is magában foglalja az állam tevékenységének nyilvános, a sajtó közvetítésével folytatott ellenőrzése, az információ szabad áramlásának biztosításával.

A „tökéletes állam”, a diktatúra, eltekint a történelmi példatártól, „nem ismerte fel” a sajtószabadság jelentőségét a hatalomgyakorlás ésszerűségének és közszolgálatának alapfeltételeként. 

A sajtószabadság csak teher a mai magyar államügyek tisztességes intézéséhez? 

A sajtószabadság korlátozása, az önkényuralmi rendszerekben, általában nem korlátozódott a nyilvánosság akadályozására az államhatalom eszközeivel, hanem egyidejűleg figyelmen kívül hagyta, elvetette, megszüntette az alapvető emberi jogokat a gazdasági és a politikai demokratizmus forrásait is!
Az információhoz és a tudáshoz való jog a mai magyar politikusok, közszereplők esetében néha furcsa módon, ambivalens formában jelenik meg: a tudomány, a tudás „papíron történő” igazolásához, valódi tudás nélkül! 

A politikai tevékenységben szaktekintélynek kikiáltott személyiségek mögött a legtöbbször, nem is szégyellt, inkább kérkedő, primitív dilettantizmus húzódik megÚgy érzik, tekintélyüket nem a hozzáértés, elhivatottság és a műveltség alapozza meg, hanem helyette „színpadi” díszletek, néhány hamisított egyetemi diploma és doktori cím? Nem értem! 

Az eltulajdonított közösségi vagyonhoz jár a hamis doktori cím is és néhány egyetemi diploma?
Az emberi értelem természet adta korlátait ne fokozzuk tudatos korlátozásokkal!

Az emberi tájékozottság, beleértve a személyes tudás korlátait a kollektív tudással szemben szükségeltette, a felvilágosodás szellemiségében, hogy senki, elsősorban az állam ne korlátozhassa, saját szolgálati tevékenységének érdekében, az emberek, az állampolgárok tájékozottságát sem a természettudományok, sem a társadalomtudományok, sem a politikai véleményformálás, érdekkifejezés területein.

A felvilágosodás követeléseinek elismertetéséhez azonban felvilágosult uralkodók is kellettek, felvilágosult állami, hatalmi apparátus, felvilágosult és művelt köztisztviselők személyében...

A VILÁG LEGSZEBB HÖRGÉSEI


PLAYER BLOG
Szerző: player.hu
2017.07.30.Az irántuk érzett vágy mellett mi még a hasonlóság egy Jaguar E-Type és egy McLaren P1 között? Például az, hogy mindkettőnek borzongató már a hangja is – ahogy a többi 31 klasszikus vagy modern sportkocsinak is, amely helyet kapott ebben a csodás (és hangos) videóban...

VÉR, VEREJTÉK, VENEZUELA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.07.30.


Nicolás Maduro Moros (Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV), a Venezuela Bolivári Köztársaság elnöke kitűnő érzékkel sodorta országát a totális káoszba. A buszsofőrből, majd szakszervezeti vezetőből lett politikus minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy az általa vezetett országban a zűrzavar és az erőszak legyen az úr. Polgárháborús állapotok, hiperinfláció, áruhiány, kimagasló bűnözési ráta jellemzik eddigi kormányzását. Venezuelában az erőszakon kívül gyakorlatilag már semmi sem működik rendesen.

Az ország totális lerombolását az elnöknek röpke négy év alatt sikerült véghezvinnie, ami rendkívüli teljesítmény. A legszívesebben színes mackófelsőben mutatkozó Maduro kétes sikerként könyvelheti el azt, hogy az ország fővárosa, Caracas, mára a világ legveszélyesebb városa, ő pedig a legkorruptabb politikusa lett. 2016-ban az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) őt választotta meg a Szervezett Bűnözés és Korrupció Év Emberének. Teljesítményével olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint Rodrigo Duterte, Vlagyimir Putyin és Bassár el-Aszad. A válságkezelést valószínűleg nem Maduro elnök szorgalmas erőfeszítéseinek bemutatásával fogják oktatni a tankönyvekben.

Maduro, Hugo Chávez elnök 2013. március 5. halála után ideiglenesen átvette a hatalmat az országban. Később, a 2013 április 14-én megtartott választásokon 1,5 százalékkal nyert a centrista ellenzéki jelölttel, Henrique Capriles Radonski (Primero Justicia) szemben. Az, hogy nem történt választási csalás, nem egészen egyértelmű.

Az új elnök elődje, a színes egyéniségű és az országban rendkívül népszerű Hugo Chávez a létező szocializmust kívánta megvalósítani Venezuelában. Ez az ország rendelkezik a világ egyik legjelentősebb olajkészletével, így Chávez populista, XXI. századi szocialista rendszerét a nyersolaj eladásából, viszonylag könnyedén képes volt finanszírozni. A néhai elnök államosította az olajipart, az ebből befolyó jövedelem jelentős részét szociális kiadásokra fordította, emiatt Venezuelában a szegénységet jelentősen sikerült is csökkentenie. Úgy tűnt ennek segítségével hosszú időre biztosíthatja a hatalmát. A 2002-ben ellene megkísérelt puccs kudarca is erre utalt..
.

ITT OLVASHATÓ

A PÁRTOK VERSENYE LÁTSZAT. PÁRTOKAT KERESZTBEMETSZŐ ÉRDEKKÖRÖK IRÁNYÍTANAK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.07.30.


A kirobbant Botka vs. Molnár Zsolt-Gyurcsány háború mögött a legnaivabb vélemények a "demokratikus ellenzék" öngyilkosságát gyanítják, a reménykedők az MSZP "megtisztulását" várják, a szimpla párthívek az egyik vagy a másik pártnak drukkolnak (gondban most éppen csak a maszoposok lehetnek), a cinikusak (realisták?) látni vélik a Fidesz kezét -- véleményem szerint azonban egyiküknek sincs igaza.

Azt gondolom, hogy a pártrendszer Magyarországon eleve olyan nem-pártszerű (döntően titkosszolgálati, gazdasági/oligarchikus, alvilági és külügyi) érdekek fedősztorija, amely alkalmas izgalomban tartani a lúzer átlagpolgárt, miközben a játék valójában keresztbe metszi a posztkommunista pártokat (ezek ma éppen az MSZP, a DK, a Fidesz, kisebb mértékben bevonzva a Jobbikot is). Orbán célja 2010 óta semmi más, mint ennek a kétszintű rendszernek (a "háttérhatalomnak" és a pártokráciának) a stabilizálása az ő személye körül. Ezt szolgálja a saját vagyoni és vegyes -- szándéka szerint dinamikus egyensúlyban lévő, egymással szemben kijátszható és neki a lehető legnagyobb mozgásteret nyújtó -- külpolitikai bázisának kiépítése. A játszma valóban a legtisztábban "hatalmi" típusú, amelyben a társadalomnak mutatott narratíva hajlékonysága a hatalmi optimalizálást szolgálja...

ANDRASSEW IVÁN ÉS A PAPADGÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2017.07.30.


Andrassew Iván ma lenne 65 éves. A kevés hajlíthatatlan, küldetéses emberek egyike volt, aki tudta, hogy a küldetés nem cél, de a legnehezebb út a cél felé. Amióta csak ismerem – nem áll a szám még ma sem a múltidőre – ő mindig ezen a nehéz úton kaptatott.

Amikor, halála előtt alig több mint négy hónappal, utoljára láttam Andrassew Iván fején az agyműtét nyomait apró, fehér kötött sapka fedte. Botjával kezében tiszteletet parancsoló látvány volt, akárcsak ha egy szelíd, de mégis – Radnótival szólva – a “nagyharagú próféták egyike” lett volna, mert az is volt. Csak az intonáció lett gyengébb, nem a hang. Akkor szeptemberben, mint minden évben olyan tájt Fejtő Ferencre emlékeztünk Szent István parki szobránál. Iván fontosnak tartotta, hogy ott legyen.

Papad

A padot, amelyen akkor ült, – éppen szemben Fejtő szobrával – 2016 augusztusa óta réztábla jelöli. A barátok és tisztelők emlékhellyé varázsolták, neve is van: Papad, ahogy a család is emlegeti.

Iván! Innen az ablakból éppen rátok látok, jól elvagytok Feri bácsi és Te, de amikor viharok dúlnak a parkban, mintha kicsit közelebb húzódnátok egymáshoz. Ugye, jól látom?


SZEPTEMBERBEN NEM UTAL CSALÁDI PÓTLÉKOT A FIDESZ

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2017.07.29.Sok család költségvetéséből fog hiányozni ez a pénz az iskolakezdés első hónapjában.

A családi pótlék sok háztartásban a havi fix bevételek fontos része, amit beterveznek a kiadások számításakor. Sok családban ebből a pénzből vesznek ennivalót hónap elején, amikor az előző havi fizetés már elfogyott, az aktuális pedig még nem érkezett meg. Mások ebből fizetik a gyerek menzáját, különóráját, új cipőjét, vagy iskolai kirándulását.

2017 szeptemberében azonban nem adja oda a kormány ezt a pénzt a családoknak, emiatt sok háztartásban lehetnek anyagi gondok. Pont szeptemberben kezdődik az óvoda, iskola, és bár a szülők már általában augusztusban megveszik a szükséges írószereket, tornafelszereléseket és egyebeket, az első hetekben többnyire van újabb kiadás. Az óvónénik és tanárok ugyanis szeptemberben még gyakran kérnek kiegészítő dolgokat a szülőktől, be kell fizetni az osztálypénzt, a következő havi étkezést, és a hűvösebb idő beköszöntével kiderül, hogy a gyerek nyáron kinőtte a tavaszi cipőjét és meleg ruháit.

Persze nem arról van szó, hogy a kormány megtartja magának a szeptemberi családi pótlékot, hanem arról, hogy már augusztusban átutalja a jogosultaknak, hogy “könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre”. A kormánypárti sajtó erről úgy számolt be, hogy “Augusztusban dupla családi pótlékot folyósítanak“, ami szigorúan nyelvtani szempontból igaz, de egyébként nem...

MINDEN MAGYARNAK A FIDESZRE KELL SZAVAZNIA?? +!%”!+%!%!+

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.30.


...Mint tegnap óta tudjuk, a senki által meg nem választott Európai Bizottság ledobta az uniós atombombát Lengyelországra. Szijjártoporzékul ez annyit tesz, hogy megindult a frontális hadviselés. Akinek üzenem újra meg újra, hogy szó nincs a migránsokról, Sorosról és az általa rángatott NGO-król. Arról van szó, hogy a lengyel kormány telibeszarja a bírói függetlenséget és a jogállamot, ezért elindították a kötelezettségszegési eljárást. Nem azért, mert nem jön be a lengyelek (és a magyarok!) pofája, hanem mert aggályos, büdös és elfogadhatatlan, hogy olyan törvényeket fogadnak el Lengyelországban, amelyek felmentenék vagy nyugdíjaznák a legfelsőbb bíróság tagjait azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. Hasonlóképpen az sem európai demokratikus eljárás, hogy megszüntetnék 15 jelenlegi bíró mandátumát a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban, utódait a parlament alsóháza választaná meg, s nem a szakmai szervezetek, mint eddig. Értjük, hogy fideszül és illiberálisul a korlátlan hatalom bebetonozása, a hatalmi ágak politikai lélegeztetőgépre kapcsolása rendben van, de egyébként nincs rendben. Úgyhogy nem ártana a fallosz jó oldalára állni végre a sápítozás, vinnyogás, panaszkodás helyett...

ITT OLVASHATÓ

VAKON, DE ÖNÁLLÓAN ÉLNI - MAGYAR DIÁKOK ÚJ TALÁLMÁNYÁNAK KÖSZÖNHETŐEN MÁR NEM LEHETETLEN

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: Bauer Emese
2017.07.30.


Egy apró kütyü (Kesztyű? Gyűszű? Keszgyű?) ami segíthet a vak embereknek elérni azt, ami másoknak olyan természetes: az önállóságot. Ez a GlovEye csapat, név szerint Zemkó Boglárka, Fülöp Ádám és Klinkó Krisztián hiánypótló találmánya, amivel megnyerték a Microsoft fiatal feltalálóknak és újítóknak szóló Imagine Cup idei magyarországi fordulóját, és kijutottak a júliusi nemzetközi döntőre, Seattle-be – itt sajnos nem értek el helyezést. Az itthoni döntő óta már át is adták az első publikusan elérhető készüléket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.

Maga az ötlet egyszerű, mégis forradalmi. A kesztyű bluetoothon keresztül kapcsolódik egy okostelefonhoz, ami a kameráján keresztül figyeli, hogy a kis szerkezet éppen melyik betű fölött tart a szövegben, a gyűszű pedig az annak megfelelő jelet nyomja bele a viselője ujjába, Braille-írásként. Így a használója képes lesz bármilyen nyomtatott szöveget elolvasni, az egyszerű könyvektől kezdve a termékek feliratáig a boltban – így adva vissza egy szelet önállóságot az élet minden területén.

De hogyan is valósít meg három egyetemista egy ilyen újszerű találmányt, milyen nehézségekkel néznek szembe, és ki segít nekik ebben? Erről kérdeztük Fülöp Ádámot, a csapat egyik tagját:...

"MEG TUDJUK-E HALADNI - BÉRCZES LÁSZLÓ A "MÁSIK MAGYARORSZÁGRÓL" ÉS A TÖRŐCSIK MARITÓL LOPOTT SZLOGENRŐL

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF
2017.07.30.


Az év 360 napján színházban rendez, de van öt másmilyen nap is. Kiss Móni dramaturggal közösen álmodták a dél-baranyai dombok közé az idén jubiláló összművészeti fesztiváljukat. Ilyenkor egyszerre két telefonon beszél, folyamatosan úton van, és közben kifejezetten jól érzi magát. Még néhány nap, és – augusztus 1-jén – felhangzik az Ördögkatlan szlogenje: „Nem vagyunk normálisak.”

Idén tizedszer lesz Ördögkatlan. Néhány éve azt nyilatkozta, nagy a szabadságuk, bármikor abbahagyhatnák. Kilenc év alatt azonban mégiscsak rengeteg elköteleződésük lett és maradt. Hogy állnak most szabadság és kötöttség dolgában?
– A világ nem omlik össze, ha egyszer csak nem lesz Katlan. Ketten találtuk ki Kiss Mónival, tehát bármikor abbahagyhatjuk, ha együtt úgy döntünk. De ez egy elv, és az elvek azért vannak, hogy az életben ne működjenek. Szabadok vagyunk száz százalékban, mondjuk, ám közben – szintén száz százalékig – az élet azt mondja, hogy nem tehetjük meg, mert túl nagy a felelősségünk sok ezer katlanos iránt. Persze mindkettő fikció. Mert a valóságos kérdés az, hogy abba akarjuk-e hagyni, vagy folytatni akarjuk – és erre sokkal nehezebb válaszolni.

Miért?

– Én fontolgatom néha, hogy fejezzük be. A „csúcson” kell abbahagyni. A dolgok rendje az, hogy van felszálló ág, valameddig tartó repülés, aztán van a zuhanás vagy a még rosszabb, a szinte észrevétlen lecsúszó ág. Ez mindenre érvényes: Katlanra, életre. Mi, akik csináljuk-éljük, akár észre sem vesszük az esetleges leszálló ágat. Ettől én félek. Éppen ezért volna jó a csúcson abbahagyni. Tavaly a topon voltunk, az biztos. Lejjebb adni pedig nem lehet. Ez viszont, mint sok minden más az életben, önmagunk meghaladásának kérdését feszegeti. Erről szól nekem, Móninak és még sokunknak a Katlan. Hogy meg tudjuk-e haladni magunkat...

A NÁRCISZTIKUSSÁG CSAPDÁJÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Marosán György
2017.07.29.


A narcisztikusság – a csodáltság igénye és a megdicsőülés vágya – ellentmondásos adottság. Az irigységet keltő szépség többnyire az egyenrangú kapcsolatok kialakítására való képtelenséggel párosul. A kizárólag önmagába szerelmes narcisztikus személy boldogtalanságra kárhoztatja magát és csodálóit egyaránt. Ám az élet zord feltételei és a sokgyerekes családokban való felcseperedés sokáig csak kevesek számára tették lehetővé az efféle viselkedés luxusát. A 20. század azonban alapvető változást hozott. A fizikai kényszereket és az elháríthatatlan kötelességeket felváltotta a kényeztetés, a csábítás és dicséretek kora. (Ch. Lasch: Az önimádat társadalma. 1984.) Egyre több gyermek nőtt fel egykeként: megfosztva a társas kapcsolatok készségének elsajátításától. A szülők igyekeztek megadni csemetéjüknek mindazt - presztízs-javakat, dicséretet és kizárólagos figyelmet – aminek hiányától ők szenvedtek gyermekkorukban. Ezzel – anélkül, hogy tudatában lettek volna – a felnövekvő nemzedéket elindították a narcisztikussá „programozás” útján.

Egyén és nemzet

A kutatások egyértelműen jelezték: a fiatalok öncsodálata és egyedi elbírálás iránti igénye egyre nőtt. A jelenség fokozatosan egyre többek jellemzőjévé vált. A 21. századba átlépve pedig a probléma a fiatalok jelentős részét sújtó személyiségzavarrá nőtt. A kutatások szerint az élethelyzet alapvető változásán túl, döntően a szülői „programozás” felelős a gyermekek narcisztikusságának kialakulásáért. (Brummelman, E. et al. 2015. Origin of narcissism in childern. PNAS.) Azzal, hogy a család nem reálisan értékeli a csemeték teljesítményét, és nem szembesíti őket hibáikkal, azt a benyomást alakítja ki bennük: kudarcaikért nem ők, hanem a környezet a felelős. A gyermek megtanulja, a sikerek hiánya kompenzálható, ha ellenmondást nem tűrően hirdeti: „Ő a legjobb”. Ám az egyedi elbírálás kikövetelésével a sikertelenség mintája rögzül. Az egyénbe egyre mélyebben „beleég” a folyamatos kudarc, és - ezt ellensúlyozandó - mind mélyebben süllyed az öndicséret és önsajnálat mocsarába. Így a gyermekek és a szülők közösen készítik a csapdát, amelyből az egyén képtelen a maga erejéből kikecmeregni.

Ám, miközben a kutatók a tömegessé váló személyiség-zavarok szerteágazó hatásait vizsgálták, váratlanul feltűnt egy - ezzel kapcsolatban levő - különös jelenség: a kollektív narcisztikusság. (de Zavala, A. G. et. al. 2009. Collective narcissism and its social consequences.) A kollektív narcisztikusság kifejezés még a múlt század közepén bukkant fel. A társadalomkutatók – Th. Adorno majd E. Fromm - e fogalom segítségével próbálták leírni azt a társadalmi beállítódást, amely megalapozta a Hitler hatalomra jutását. Értelmezésükben a kollektív narcisztikusság a megrendült csoportidentitás védelméül szolgált. A vesztes világháború és az 1929-es gazdasági válság ugyanis nemcsak a személyiség zavarait idézte elő, de megrendült a korábban önmagát büszke nemzetként szemlélő közösség identitása is. Ebben a helyzetben bukkan elő - a szomorú valóság kompenzálásaként – a kollektív narcisztikusság, amely a nemzet nagyságát és mindenki felett állóságát hirdeti. Ezt fejezte ki a „Deutschland Deutschland über alles…”, de - nem mellékesen - erre utal napjaink terjedő jelszava: „Tegyük nemzetünket az első helyre”.

A kollektív narcisztikusság a saját közösség – vallás, nemzet, birodalom - magas önértékelése és környezete alacsony értékelése közötti ellentmondás feloldására szolgál. A csoport szembesül - egykori sikereinek tükrében sokkoló - kudarcaival és mások őt lebecsülő véleményével. Erre válaszul önmagát felértékeli és a másokkal szembeni felsőbbrendűségét hirdeti. Ezt azután az élet minden területen - a kultúrában, a tudományban, a gazdaság teljesítményében, a sport-eredményekben, még a csoport erkölcsi állapotában is – felfedezni véli. A kollektív narcisztikusság kórjába esett közösség őszintén hiszi és hirdeti: „Ha mindenki olyan volna, mint mi, az egész világ jobb hely volna”...

ENNYI PÉNZBŐL A PELENKA SEM JÖN KI! - ORSÓS JÁNOS: KONCRA JÁRÓ, NYIKHAJ PÁRTOK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Ónosdy-Molnár Dóra
2017.07.30.


Úgy tűnik, megdönthetetlenül terjed a nézet, miszerint a sze­­gények, kiváltképp a romák azért szülnek gyerekeket, hogy a családtámogatási rendszeren keresztül jövedelemhez jussanak. Meglepő módon ezúttal nem egy jobbikos köz­­leményben került szóba a „megélhetési szülés” elleni fellépés gondolata, hanem a Momentum közpolitikai videósorozatában.

Mivel a Momentum megalakulása óta azt hangsúlyozza, hogy ők valami újat képviselnek az eddig megismert ellenzékhez képest, felettébb meglepő volt egy olyan mítosszal találkozni szociálpolitikai terveikbe foglalva, amit unos-untalan hallhattunk a már régóta működő pártoktól. Kérdéseinkkel meg is kerestük a Momentumot, hogy megértsük, mit gondolnak a „megélhetési szülésről”.

A legszegényebb rétegek olyan súlyos megélhetési problémákkal küzdenek, hogy előfordul, hogy a gyermekvállalás tűnhet csak kiútnak számukra, mert a kormány azt harsogja, hogy »megéri« gyereket szülni. (…) Rengeteg olyan eset előfordul, hogy mélyszegénységben élő családok azt gondolják, hogy a harmadik gyermek után a csok (családi otthonteremtési kedvezmény – a szerk.) majd segít az életükön, mert ez az üzenet jut el hozzájuk, az már nem, hogy ők ebből a támogatásból ki vannak zárva” – írták megkeresésünkre.

Hozzáteszik, hogy a mélyszegénységben élők számára olyan lehetőségekre lenne szükség, amelyek állandó keresethez juttatnák őket. A Momentum szerint a szegények számára a családi pótlék – a közmunkával és az alkalmi munkákkal ellentétben – állandó jövedelemforrás, amelynek a kiszámíthatósága nagyon vonzó.

A Momentum emellett azt is mondja, hogy ezért a stratégiáért az embereket nem szabad hibáztatni. „A megélhetési gyerekszülés egy kiút nélküli állapotban nem meglepő. Tudni kell beszélni róla, mert egy létező jelenség, aminek a kiváltó oka az, hogy a szegénységből ma Magyarországon nincs kivezető út”

– vagyis a Momentum is az „őszinte beszéd” híve, akár a Jobbik, vagy annak idején, még kormányon, a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP.

Orsós János pedagógus, aki tíz évvel ezelőtt alapította a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskolát, évtizedek óta foglalkozik oktatással mélyszegénységben élő településeken, van tapasztalata tehát a pártok által hangoztatott „megélhetési gyerekvállalásról” – szerinte ilyen egész egyszerűen nincsen.

– Azt tapasztaljuk, hogy a tankötelezettséget, azaz a 16. életévüket betöltött fiatalok néhány évvel az érettségi megszerzése előtt otthagynak minket, mert az az 52 ezer forint, amit az állam a közmunkán keresztül kínál nekik, a pillanatnyi megélhetésüket sokkal jobban segíti, mint az érettségi megszerzésének távoli lehetősége. Az állam vagy gereblyét nyom a kezükbe, vagy a közmunka rendszerén belül valamilyen tanfolyamot biztosít, amelynek elvégzésével legfeljebb valamilyen részképesítést lehet szerezni a nullával egyenlő piaci értékkel...

FABINY TAMÁS: A VIZES VB MARGÓJÁRA

KÖTŐSZÓ 
- EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: Fabiny Tamás
2017.07.30.


Két hete a vizes világbajnokság igézetében élünk. A szurkolók piros-fehér-zöld csíkokkal festik az arcukat, a tévénézők ámulva gyönyörködnek a sportágak szépségeiben, a szakemberek elemeznek – hadd szóljon most hozzá a teológus is. 

Fabiny Tamás evangélikus püspök 2017. július 30-án, a Kossuth Rádióban elhangzott jegyzetét közöljük:

PIROS LÁMPÁS HÁZ A KORMÁNYNÁL

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.07.30.


Ma a lábamra léptek a metrón, úgyhogy biztosan kigyulladt a kormánynál a piros lámpa. Máshol a piros lámpa a kuplerájok tartozéka, de nálunk a kormányé. A miniszterelnök megmondta Tusnádfürdőn: „Ha a világ bármelyik sarkán rátaposnak egy magyar lábára, Budapesten kigyullad egy piros lámpa”. Remélem, mindenki látja, hogy én rendesen odafigyeltem. A helyszínen ez nehezebb lehetett. Parászka Boróka tudósított arról, hogy az ünnepélyes megnyitón az áhítatba sajnos belebömbölt a színházi sátorban játszott gyerekdal Mézga Gézáról, miszerint „Ne is figyelj oda, mit mond egy főokos!”

Nekem azonban a főokosok minden szava szentírás. Olyat csak a rosszindulatúak kérdezhettek, kigyulladt-e a lámpa, amikor a sípoló lányt a földre rántották. Hát világos, hogy a lánynak nem a lábára léptek, hanem a haját rángatták, napernyőjét törték, és a piros lámpa lábra van beállítva. Másrészt aki ilyenkor fütyül, az nem lehet igazi magyar. Hogy a közeli Lövétéről származna? Ugyan! Néhány kormányhű facebookoló átlátott a szitán, imígyen: „Lövétei?? Nem inkább újlipótvárosi vagy Dohány utcai?” „Budapesti libsikomcsi. Fiatal CEU-s”.

Attól tartok, magam is „budapesti libsikomcsi” vagyok. Viszont szemmel láthatólag nem fiatal CEU-s, tehát van némi sanszom, hogy esetemben működésbe lép a piros lámpa. Annál is inkább, mert éppen hazafias kötelességem teljesítése közben tapostak a lábamra. Nem ügyeltem magamra, mert a többi utast vizslattam, ahogy a főpolgármester úr parancsolta. ”Figyeljék egymást, mert olyan dolgok történnek az utóbbi időben, amelyeknek a fele sem tréfa”. Mondjuk szerintem is olyanok történnek, de ő másra gondolt. A kockaszabotázsra. A kocka mint olyan, persze eleve gyanús (lásd kockás ing: van iskolaigazgató, aki emiatt nem újrázhatott), de azért a kockabűnözés ilyen mértékű terjedésére nem számítottam...

PÉLDÁTLAN MÓDON AZ UNIÓ FINANSZÍROZZA, HOGY MAGYARORSZÁGON LÉTREJÖJJÖN AZ EU ELSŐ PUTYINI RENDSZERE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.30.- A Fidesz a közösségi pénzekből észveszejtő tempóban építi ki az illiberális demokráciát

- FAZ: Az Orbán-féle rasszistáknak mint egy falat kenyér, úgy kell a Nutella-vita

- A magyar kormányfő a belső bajokat próbálja elkendőzni, amikor Brüsszelt ostorozzaNew Statesman

„Hosszú távolodás a szabadságtól” című elemzésében a több mint 100-éves brit folyóirat azt emeli ki, hogy Orbán Viktor egykoron segített kipaterolni az oroszokat, ma viszont illiberális államot épít, Trumpot és Putyint dicséri, országából az EU első haramiaállamát csinálja. A beszámoló Felcsúton kezdődik, ahol az újságírónak sikerült elcsípnie a Polgármesteri Hivatalban Mészáros Lőrincet, ám az nem volt hajlandó szóba állni vele. A látogató a Pancho Arénát úgy értékeli, hogy az pontosan jelképezi, mi lett az országból. A politikus mára a populista jobboldal zászlóvivője lett, ledorongolja Brüsszelt, Moszkvának udvarol, szovjet mintájú kegyencrendszert és propagandát alakít ki, kerítést emel a határon, a tanszabadságot fenyegeti és nekiment Soros Györgynek, noha az sokat segített neki a szovjet elnyomás elleni küzdelemben. 2010 után a kormányfő a kétharmad birtokában azt tehette, amit csak akart, és azt is csinálta. Kovács Zoltán szóvivő szerint a cél a teljes átalakítás, az ország megújítása volt.

A Szabadság téri emlékmű az egyik példa arra, a hatalom miként írja át a történelmet. A másik a Terror Háza. Arról nem beszélve, hogy 1956 évfordulóján a megemlékezések kihagyták a liberális értelmiség szerepét és csakis az utcai tiltakozásoknak tudták be a forradalmat. Célja elérésére Orbán kész lábbal taposni a demokratikus normákon. Állami megrendeléseket juttat néhány közeli oligarchának, akiknek cserébe anyagi és sajtótámogatást kell nyújtaniuk a kormánynak. Lásd Mészárost, Tiborczot. A Freedom House jelentése úgy fogalmaz, hogy a politika által szervezett korrupció mára a rendszer alapvonásának számít. Orbán engedelmességre szorította a sajtót is.

A migránsokról Schmitt Mária azt fejtegette a riporternek, hogy a népesség 10 %-át nem alkothatják olyan emberek, akiknek az életéről, szándékairól semmit nem tudni, akiket nem lehet integrálni, és akiknek egy része bizonyosan terrorista. Ugyanakkor szerinte nem lehet bírálni Orbánt, amiért az elutasítja a bevándorlással és a politikai korrektséggel kapcsolatos liberális elveket. Mint mondta, a kormányfőre úgy fognak emlékezni, mint aki jelentősen befolyásolta Európa sorsát. A miniszterelnököt azzal is vádolják ugyanakkor, hogy ellenségeket kreált, híveit ezek ellen szítja, majd úgy jelenik meg, mint megmentő. Először az EU-t vette célba, most pedig Sorost, aki a multikulturalizmust és a szabad mozgást jelképezi, jóllehet Orbán szerint mindkettő veszélyezteti a magyar nemzetet. A kormányfő nekiment a CEU-nak, majd a civilek ellen hozott törvényt, éppen akkor nyomja el a demokratikus hangokat, amikor az országnak a legnagyobb szüksége lenne azokra. Goran Buldioski úgy fogalmaz, hogy Orbán azokat támadja, akik segítenek szembeszállni a korrupcióval és a hatalom önkényével. Kovács Zoltán ellenben megismételte az állítást, hogy bizonyos NGO-k politikai szereplőként lépnek fel, mi több Soros pénzeli őket, aki bevallottan ellenzéki szerepre tör.

A Fidesz várhatóan nyer jövőre, Brüsszelben ugyanakkor egyre nagyobb az aggodalom, hogy Orbán kiüresíti a nehezen megteremtett demokráciát. Csakhogy a politikus tudja, meddig mehet el. Azzal is tisztában van, hogy nehéz helyzetében az EU nem folyamodik a 7-es cikkelyhez, mert azzal még inkább csak az oroszok karjaiba hajtaná az országot. Közben egyre csak jönnek a közösségi támogatások. Ahogy egy brit megfigyelő megfogta a dolgot: az unió pénzeli Európa első irányított demokráciáját. Az alapok a Fidesznél kötnek ki és annak terve rohamléptekkel valósul meg...

A "KRETÉN, HÜLYE, MARHA" FERENC PÁPÁRÓL ÉS A MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ HALLGATÁSÁRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.07.29.


...Most viszont, amikor bayer valóban minősíthetetlenül, nemcsak a hívőket, hanem minden jóérzésű embert sértő módon beszélt – nem először – a katolikus egyház fejéről, az egyházi vezetők mélyen hallgatnak. Ahogyan – néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve – mélyen hallgattak és szorgosan együttműködtek a valóban egyházellenes, vallásüldöző pártállammal is.

Ismerőseim, akik belenéztek a korabeli titkosszolgálati iratokba elborzadva meséltek arról, hogy mi mindenre voltak hajlandóak egyházi vezetők, hogy elnyerjék a diktatúra működtetőinek jóindulatát. Azokat a kisközösségeket pedig, amelyek nem voltak hajlandóak együttműködni a pártállammal, nota bene nyíltan szembeszálltak a diktatúrával maguk az egyházi vezetők közösítették ki, hurcolták meg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy hogy viselkedtek a holokauszt idején (tisztelet a kivételnek) vagy arról, hogy megáldották a frontra vonuló – vágóhídra küldött – kiskatonák fegyvereit. Ugyanúgy kollaboráltak a pártállammal, ahogyan most a nagy egyházakat szavazatszerzésre használó álkeresztény pártokkal. És gyűlölik a pápát, amiért ő szigorúan ragaszkodik a biblia tanításához, szót emel a menekültek, üldözöttek, elesettek érdekében.

Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy Csehország mellett Magyarország Európa legvallástalanabb országa és nálunk a legalacsonyabb az egyházak tekintélye. Az elmúlt száz évben mindent megtettek az egyházi vezetők ennek érdekében. Mint ahogy hallgatásukkal, a hatalommal való erkölcstelen kollaborálásukkal ma is elárulják hitüket és híveiket.

A JOG ÉS A TÖRVÉNYES "ZSAROLÁS"

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.07.29.


Természetesen nem a szervezett alvilág zsarolási eszközeire gondolok, arról bőséges tájékoztatást kapnak az állampolgárok az amerikai bűnügyi filmekben és esetenként a hazai szervezett bűnözés kegyetlen ügyleteiről a napi sajtóban. 

Nem erről szeretné röviden szólni, hanem arról az egyszerű, az „igazságszolgáltatásban (azt mondanám, hogy bírói gyakorlatban, hiszen a törvények társadalmi keletkeztetése és alkalmazása nagyon távol áll attól, amit az emberiség több ezer éve igazságnak tekint, nem beszélve az igazságosság mély társadalmi tartalmáról, amit nagyon gyakran és szándékosan a törvények betartatásával azonosítanak.

A jog nem tudásával senki magát nem mentheti! Erről van szó, illetve az államnak arról a mulasztásáról, hogy megelégszik a szigorú jogszabályok közzétételével, kijelentésével és gyakorlati alkalmazásával. Ugyanakkor semmit sem tesz annak érdekében, hogy ne sújtsa állampolgárait, akik saját hibájukon kívül „vétenek” számukra ismeretetlen jogszabályok ellen.

Az írni-olvasni nem tudók óriási tömegét termelte ki az elmúlt 30 évben az államhatalom, a legtöbben úgynevezett funkcionális analfabéták, ahogyan ezt a pedagógusok és más felelős érzelmű emberek mondogatják, közzéteszik a sajtóban is.

Ezektől az emberektől egymásnak ellentmondó és tömegével, ezerszámra megszavazott törvények, rendeletek ismeretét követeli meg az igazságszolgáltató államhatalom anélkül, hogy bármit is tenne a jogszabályok, rendeletek alkalmazásának és tartalmának megismerésére. Főleg az elmúlt tíz év során írtak össze annyiféle jogszabályt, hogy megismerni sem lehet, káosz uralja a törvényhozást, kaotikus jogszabályok tömegét zúdítják az állampolgárra, amelyeket, gyanítom, maguk a törvényeket megszavazó képviselők sem igazán ismernek, talán el sem olvasták, mielőtt szavazatukat adták hozzá.

Van azonban a magyar társadalomnak egy olyan kiváltságos osztálya, csoportja, akikre nem kötelező ez a jogszabály, a jogszabály ismerete és nagyon is hatékonyan mentheti magát a törvények, rendeletek nem ismeretével. Ez a réteg éppen az, amely hivatásszerűen is, kenyérkeresetből is űzi az igazságszolgáltatást (jogszolgáltatást). lehet-e igazságszolgáltatásról beszélni ott, ahol elbutított és félrevezetett millióktól, egyszerű emberektől (ha vannak ilyenek) jogtudást követelnek meg, miközben az igazságszolgáltatásban jól fizetett bírói kar működésében a jogszabályoknak akár tudatlanságból, akár tévedésből vagy felületességből, mondjuk a legritkább esetben rosszindulatból származó, helytelen törvényalkalmazást a bírói függetlenség és jogi értelmezés bőre méretezett palástjával leplezik el!

Tovább menve: miféle igazságszolgáltatást várhatunk el ebben az országban, ahol a jogszabályokat teljesen egy zsugorodó létszámú, de parlamenti párttöbbség öntheti formába, ahogyan ez a privilegizált klientúrának kedvező?
...

KAMPEC DOLORES LIV. - VARÁZSCERUZA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.07.30.


Béla, ahogyan komótosan úszkált fölfelé az árból, nézegette élete kifestő könyvét, a beszínezett lapokat, amelyek rongyosak voltak már, meglepve vette észre, hogy a vége táján szűz oldalak is vannak, csupaszfehéren, és rájött, hogy ez a jövő, a sorsa és a végzete is. Megdöbbent, hiszen isteni hatalom volt a kezében, amivel nem csak arra kapott jogot, hogy belelessen, hanem, hogy előre kiszínezhesse, így döntve el, mi várjon rá, amikor kiemelkedik a habokból.

Sátáni öröm töltötte el, és nem azért, mert magának irkálhatott jobb sorsot, ezzel már rég nem törődött, hanem, mert a kezében volt a bölcsek köve, a lehetőség, hogy bosszút álljon, vagy másfelé terelje a fönti világ folyását, és ez, valljuk be, igen bizsergető érzés volt. Kezdte érteni a diktátorok lelkivilágát, már éppen azon volt, hogy elkárhozzon, hegyezgette a crayonjait, amikor az egyik keze valami langyosat érzett, és odanézve meglátta, hogy az egy szép, hófehér éjjeli edény sárgás tartalmában nyugszik, így ébredt fel.

Csipás szemeit nehezen nyitogatta, és semmire sem emlékezett. Állapotát nevezhetnénk pavor nocturnusnak is azzal a különbséggel, hogy nem óbégatott egy két éves kölök összes őszinteségével. Viszont az álomból visszamaradt egy homályos érzés, valami kósza vágy ceruzák és kifestő könyvek után, színezni meg rajzolni akart, s az idő teltével ez az egész valami olyan sötét akarattá sűrűsödött össze, hogy lehetetlen volt neki ellenállni. Itt a faluban, az élet peremén semmi esélye nem volt, hogy ilyen gyermeki készségekhez jusson, az itteni gumigatyások nem rajzoltak és nem föstöttek, dömpereztek csupán.

Viszont Bélában ott lüktetett a vágy, mint amikor váratlanul versek kezdtek el folyni belőle, vagy regények indás mondatai, most kifesstette volna az egész világot, lilára, kékre meg zöldre, és színes tintákról is álmodott. Már látszott, ha a kezébe kaparint valami plajbászt, akkor olyan csodákat láthat a fröccsök ura, mint amikor levitált a cimborája, vagy éppen életre keltette a gondolatait a kocsma légyszaros falán, Buddhaként zuhant a bádogbános oltárára, és mindenféle ilyen cukiságok, amiket csakis ő tudott, ha kellő volt benne a maligán...

DUPLÁN SEMMI, FOGD MEG JÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.29.

Akár kánikula van, akár nincs, az élet nem áll meg. Egy kis spéttel ugyan, de reagált Vona Gábor Facebook posztjára a kormány házi nyugdíjas szervezete. Mutatom.

Az Idősek Tanácsa tagjai megdöbbenéssel olvasták Vona Gábornak, a Jobbik elnökének kijelentéseit a szerinte “manipulált” nyugdíjasokról.

Az idősek, a nyugdíjasok nevében visszautasítjuk a beszéd minden elemét, mert megkérdőjelezi a nyugdíjasok személyes értékválasztásának képességét, s azt sugallja, hogy a történelem számos nehéz korszakát átélt emberek a saját megélt tapasztalataikat mellőzve befolyásolható, személytelen, döntésképtelen tömeget alkotnak.


Nem fogom én védeni Vonát és a felháborodás joga megillet mindenkit. Igaz ugyan, hogy a közlemény szerzőjének véleményére nem adnék sokat, mert aki nem képes megkülönböztetni egy posztot egy beszédtől, az nem biztos, hogy nem befolyásolható könnyedén. De ez csak az én véleményem.

Az is mai hír, hogy a liberálisok innentől kezdve fel is köthetik magukat, mert kétszer lesz családi pótlék, a kormány végtelen jóságának köszönhetően. Szeptemberben meg nem lesz egyszer sem, de majd arról nem beszélünk. Amúgy jelezném a nagyon okos médiamelósoknak, hogy amennyiben mondjuk G. Fodor, Vajna, Habony, vagy Mészáros Lölö augusztusban utalja nekik a következő havi fizetésüket, szeptemberben viszont értelemszerűen nem utal, akkor ők nem dupla fizetést kapnak. Ha tévednék, bocsi...

AKIK MÁR NEM LESZÜNK SOSEM

ÉLET ÉS IRODALOM / PRÓZA
- SZABADPOLC
Szerző: Krusovszky Dénes
2017.07.30.


Kellemes, lassan hűlő este vette körül az ápolót, amikor előző nap eljött a tüdőgondozóból. A fénnyel teli levegőn érezni lehetett már, hogy a tavasz megtette a magáét, biztosította a hídfőállásokat, melyeken keresztül hamarosan bevonulnak majd a nyár főerői. Ám ezek az erők egyelőre nem voltak jelen, csak az ígéretük, s így minden, a legapróbb ágvégtől a madarak ideges cikkanásain át a gyerekek távoli kertek alól visszhangzó kurjantásaiig a jövőnek szólt. A várakozás öröme valósággal felfalta a jelent, ami ettől, a ragyogó felszín alatt észrevétlenül feszültséggel töltődött fel.

Ráérősen tett egy kört a belvárosban, majd menet közben kitalálja, gondolta, miközben a pedált taposta, hogy hova üljön be. A templom és a takarékpénztár között érkezett ki a körforgalomhoz, és lassítás nélkül gurult át rajta. Nem közlekedett sok autó körülötte, nyugodtan tudott nézelődni. Habár ugyanaz a látvány fogadta, mint minden délután, mivel ő hirtelen másképpen nézett a dolgokra, azok is némiképp, más fénytörésben tükröződtek vissza rá. A körforgalmat övező, tíz–tizenöt éve épült szögletes társasház aljában álló üzletsor üvegtáblái mögött már felkapcsolták a villanyokat, így pillantása, ami épp csak végigfutott a belső tereken, élesen rögzítette az elsuhanó részleteket. Az Állami Biztosítóban ügyfelek híján egy íróasztal körül álldogáltak összefont karral az öltönyös-kosztümös dolgozók. A Vasedényben egy idős nő kezei közt forgatva egy hatalmas dunsztosüveget vizsgálgatott, miközben a pénztárgép mögött ülő eladó félrebillent fejjel bámult rá. Az egyik lépcsőház bejárati beugrójában két iskolásfiú nagy csattogással rugdosott a betonfalnak egy labdát, a túloldalon pedig, a mészkőből faragott felszabadulási emlékmű takarásában egy kamasz pár csókolózott megilletődötten. A férfi tovább tekert, és önfeledten fürdött a rá zúduló látványban. A lakberendezési áruházban egy egész család ült végig egy sarokkanapén, miközben a boltvezető ott toporgott előttük, és széles gesztusokkal magyarázott valamit. Kicsit távolabb, a Háziasszonyok boltja előtt kint cigiztek az eladónők hangosan röhögcsélve, még följebb pedig, a tűzoltóság félig kitárt kapuja mögött a város egyik új büszkeségét, a nemrég munkába állított Rába rohamkocsit mosták nagy műgonddal a trikóra vetkőzött férfiak.

A tűzoltóság sarkánál egy kis díszkorláttal körbevett artézi kút csobogott, az ápoló lelassított, és bekanyarodott a kút elé. Két öregember állt ott két-két bádogkannával; sokan hordták innen haza a vizet, még azután is, hogy alig maradt olyan része a városnak, ahol ne lett volna kiépítve a vezetékrendszer. Ha egyszer valaki rászokott a kútból felbugyogó fémes ízű vízre, akkor is hajlandó volt eljárni érte, ha az egész várost át kellett szelnie miatta. Az öregemberek is messzebbről jöhettek, leharcolt, egysebességes parasztcsepeljeik ott pihentek nekidöntve a kútháznak. A férfi néhány lépés távolságból kivárta türelmesen, hogy az öregek megtöltsék az utolsó kannát is, majd ahogy felszabadult a hely, a kút mellé lépett, és féltérdre ereszkedve, a víz alá tartott markából kortyolt néhányat. Amikor ismét felegyenesedett, tekintete az utca szemközti oldalán álló Jóbarát vendéglőre esett, ami neve ellenére se barátságos, se vendéglő nem volt, hanem egy közepesen rossz hírű kocsma, ahol a belváros iszákosai, az órákról lógó ipari tanulók és a város széléről beszivárgó szomjas parasztok ülték körbe a kopott faasztalokat...

HÉT ELVESZTEGETETT ÉV A MEGÚJULÓ ÁGAZATBAN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Tóth Bertalan
2017.07.28.


Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2017. július 26-án észrevette, hogy az Európai Bizottság 15 nappal korábban jóváhagyta a megújuló energiaforrásból történő áramtermelés új magyar támogatási rendszerét (METÁR), és kihirdette, hogy a METÁR törvényi szabályai - visszamenőlegesen - 2017. július 19-én már hatályba léptek.

Mondhatnánk erre, hogy Miniszter Úr ezt nem kapkodta el, bár kétségtelen, hogy az Orbán-kormány energetikáért is felelős nemzeti fejlesztési miniszterétől ez nem is volt elvárható. Az ugyanis tény, hogy 2010 óta az Orbán-kormány szinte mindent megtett a megújuló energetikai ágazat fejlesztése ellen.

A gyakorlatot hét lépésben az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

1. Mondd ki, hogy a jelenlegi támogatási rendszer rossz, de te majd újat, jobbat, korszerűbbet csinálsz!


"A megújuló energiaforrásokból, vagy hulladékból előállított villamos energia kötelező átvételi rendszere a jelenlegi formájában nem fenntartható, nem veszi figyelembe sem a nemzetgazdasági, sem a szakmapolitikai megfontolásokat. Ezért annak teljes körű újraszabályozása szükséges." Ezzel hirdette meg a 2010. májusában hivatalba lépett kormány, hogy jelentős változtatásokat fog bevezetni a hazai megújuló energiaforrások felhasználásával kapcsolatos szabályozásban.

2. Jelentsd be rendszeresen a METÁR bevezetésének időpontját, de ne hajtsd végre! Tartsd bizonytalanságban az iparági szereplőket!

A kormányzat félévenként jelentette be a METÁR bevezetését: eredetileg 2011 júliusára ígérték, majd 2012 januárjára és így tovább. Most 2017 júliusát írjuk...

Ennek a bizonytalan helyzetnek lett az eredménye, hogy: a 2003-2010 közötti időszak megújulós beruházásainak és felhasználásának lendületes felívelése után egy időre visszaesett a hazai megújuló alapú áramtermelés, a korábban tervezett jelentősebb projektekkel pedig - tisztelet a kevés, köztük egy pécsi kivételnek - vagy kivártak a befektetők, vagy a régió más országaiban valósították meg azokat, hozzájárulva ezzel külföldi gazdaságok fellendítéséhez, munkahelyek létrehozásához és a fenntarthatóság növeléséhez...