2023. július 6., csütörtök

RENDKÍVÜL SÚLYOS ÉS VÉGZETESNEK TŰNŐ VONATKATASZTRÓFA KÖVETKEZETT BE MAGYARORSZÁGON

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.07.06.


Ma rendkívül súlyos és végzetesnek tűnő vonatkatasztrófa következett be Magyarországon. Három mozdony ütközött össze a nyílt pályán, s az ütközés következtében mind a három kisiklott. A helyszínre érkező, darus szerkezettel ellátott negyedik mozdony ahelyett, hogy a pályájukról letért szerelvényeket próbálta volna a vasúti vágányra visszahelyezni, még messzebb sodorta a kisiklott szerelvényeket, ezzel súlyos tömegszerencsétlenséget idézve elő. Az anyagi kár felmérése – független szakértők bevonásával – megkezdődött.

Benjamin Constant sokat idézett hasonlata szerint az államfő szerepe az, hogy a hatalmi ágak mozdonyainak összeütközésekor és pályájuk elhagyásakor ő legyen az a negyedik mozdony, amely külső erőként képes visszaállítani a vágányról letért szerelvényeket.

Novák Katalin államfő ma aláírta a státusztörvényt: negyedik mozdonyként a helyszínre zakatolt, de nem a helyrehozatalon munkálkodott, hanem még súlyosabbá tette a tömegszerencsétlenséget. Igaz, az ő mozdonyát nem maga vezeti, hanem az az állomásfőnök, aki saját szórakoztatására összevissza állította a váltókat, a szemaforokat, s kiszereltette a fékeket valamennyi szerelvényből.

Novák Katalin amúgy az alábbiakat pöfögte el: „úgy ítélem meg, hogy az új törvény biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását…”

Félek, ezt nem fogjuk meglátni, ugyanis Magyarország valamennyi mozdonya már rég egy rettentő sötét alagútban vesztegel, menetiránnyal szemben, lepukkant állapotban, legfontosabb alkatrészeiktől megfosztva.

"MAGYARORSZÁG A TÖNKREMENÉS SZÉLÉN BILLEG." - ÁGH ATTILA FILOZÓFUS, POLITOLÓGUS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.07.05.Ágh Attila filozófus, politológus, egyetemi tanárt, születésnapján köszöntöttük, és már előre gratuláltunk az egy hét múlva esedékes Hazám díjához. „A legtöbb tagállamot illetően minél nagyobbak a belső problémák és minél inkább alulteljesítenek a nemzeti kormányok a válságkezelésben, annál intenzívebb az Unióra való áthárítás és vádaskodás.” A Klubdélelőtt 2023. július 1-i adásában Kun Zsuzsa vendége Ágh Attila volt.

A PEDAGÓGUSOK MUNKÁJÁNAK AZ ÉRTÉKELÉSE

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.07.06.


A pedagógusok munkájának értékelése

Azt hiszem, ez igazából sosem működött. Az idősebbek emlékezhetnek még az első ilyen próbálkozásra, a besorolásnál, arra a bizonyos "lehet F” kategóriára, ami kicsivel nagyobb bért adott, és az intézményvezetők döntöttek, az ő megítélésük szerint ki dolgozik úgy, hogy megérdemli. Ezzel is voltak persze gondok, hiszen ebben is emberek döntöttek, és akkor is voltak a vezetésnek szimpatikusabbak, és kevésbé azok, ami befolyásolta a döntést.

Persze mindig is kereste a rendszer, hogyan lehetne ezt az egészet megfogni, nem sok sikerrel. Közben pedig lassan, de biztosan tűnt el a belső motiváció, az önbecsülést romboló visszacsatolások (ha voltak egyáltalán) már nem támogatták a hatékony pedagógia munkát, a hangsúly a szakmaiságról eltolódott. Én ezt párhuzamba hozom azzal, ahogy az iskolaigazgatók elvesztették azokat az arculatteremtő lehetőségeiket, amiben még a tantestület közösségként működhetett.

A „pedagógus életpályamodell” egy túlzó, és tartalom nélküli elméleti elgondolás maradt, ami jól hangzik, csak nem működik, amint láthatjuk.

Az új minősítési rendszer nem igazán vált be, biztosan mindenki környezetében van olyan „mester” fokozatú, amire rácsodálkoznak a többiek, hogy hogyan sikerült…. de hát a papír sokat elbír. Adminisztratív kényszer lett a portfólió-készítés, amit sokan meg sem akartak lépni, és bojkottálták, sokan meg úgy élték meg, mint valami hihetetlen csúcsteljesítményt, és ezután így mutatkoztak be: x y mesterpedagógus…na, de azt hiszem, már ez sem érdekel senkit.

Ja, és persze ki ne hagyjam az önfejlesztési terveket, melyeket meg kell írni, de attól tartok, ezzel be is fejeződik a történet, ezeket senki sem olvassa, adminisztratív görgetés ez is, aminek meg kell lennie, a tartalom azonban mellékes. Nem ér ugyanis össze a belső motivációval… és, hát külső sincs benne.

A legnagyobb baj szerintem azzal van, hogy a pedagógusok munkájának megítélésére nem találunk, és nem is találhatunk objektív mérőszámokat. Az,hogy „ki, mennyire teszi oda magát”, azt nehéz számszerűsíteni. A számszerűsíthető eredmények ugyanis nagyban függnek attól, milyen gyerekekkel dolgoznak a pedagógusok. Nem mindegy, hogy milyen családi háttér van mögöttük, mennyire támogató az, vagy egyáltalán érti-e a családban bárki az iskola üzenetét? Ebben szétszakadt az ország, az oktatás ma növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, és ez kivetül a pedagógusokra is.

Mivel én is tanítok minden tanévben szegregált iskolában is, ezért pontosan tudom, mit beszélek. Az integrált csoportomban, ahol javarészt jó társadalmi státuszú gyerekekkel dolgozhatok, a pedagógiai erőbefektetés töredékével szárnyalok, miközben a szegregált tanulócsoporttal sokkal több munkával sem tudom felmutatni ugyanazt az eredményt. Talán rosszul csinálom? Vagy egyszerűen eszköztelen maradok a tömegesen rám zúduló kihívásokban, ahol mondjuk 19 gyerek közül 16-nak van valamilyen „papírja”, hogy SNI (sajátos nevelési igényű), vagy BTMN (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő)? Úgy érzem, ez utóbbi az igaz.

Ha most magamtól elvonatkoztatok, és csak az általános iskolákat nézem, akkor ebből az következik, hogy a jó társadalmi hátterű gyerekeket tanító pedagógusok jól dolgoznak, a szegregált, vagy szegregálódó iskolákban tanítók pedig rosszul. Mert a tehetséggondozást, a versenyeredményeket nem tudják úgy felmutatni, mint a „jobb” iskolák pedagógusai. És akkor sem fogják tudni, ha valamivel magasabb bért kapnak.

És azért gondoljunk bele abba is, hogyha most, a státusztörvénnyel átirányíthatók lesznek a pedagógusok oda, ahol szakemberhiány van, már pedig a szegregált iskolákban az van, akkor ki fogja majd bevállalni azt, hogy menjen oda, ahol sokszoros erőbefektetéssel sem fog tudni produkálni, miközben, ha a „jobb” iskolában maradna, építhetné tovább a szépen ívelő, az állam által is elismert karrierjét?

És ez csak egyetlen pont, amiről most beszélek. Ehhez hasonló problémák sora van a státusztörvény mögött…ezért tiltakozott a szakma. És ezek nem látszanak az íróasztalok mögül, a jól felépített „elméleti” rendszerekben.

A közoktatás haldoklik. És vele haldoklik sokunk lelke, hite, munkája is.

HOFFMANN RÓZSÁTÓL A STÁTUSZTÖRVÉNYIG: HOGYAN JUTOTT IDÁIG AZ OKTATÁSÜGY HELYZETE?

EDULINE
Szerző: TARNAY KRISTÓF ÁBEL
2023.07.05.


Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt években folyamatosan történt valami az oktatásügy háza táján. Az Orbán-kormány hatalomra kerülésével több fronton is elkezdte átalakítani a területet, 
ezek jellemzően valamilyen központosításba futottak végül ki. Összeszedtük a hazai oktatásügy néhány nagy port kavart mérföldkövét az elmúlt közel másfél évtizedből...

„A HIVATÁSOMAT VAGYOK KÉNYTELEN FELADNI, HOGY AZ ÖNBECSÜLÉSEMET, A LELKI ÉPSÉGEMET MEGÓVJAM”

444.HU
Szerző: LOVAS GERGŐ
2023.07.06.


Pintér Sándor belügyminiszter egy szerdai sajtóeseményen arról beszélt, hogy hozzá még egyetlen felmondás sem jutott el, és reméli, hogy meg tudják győzni a tanárokat, hogy maradjanak a pályán. Egy olyan poén is eleresztett az oktatásért is felelős belügyminiszter, hogy a a tanárok egészségesek és jól érzik magukat.

Hétfőn indult el a 444 távozótanár-számlálója, és csak nálunk eddig több mint kétszáz tanár jelezte, hogy felmondott eddigi munkahelyén. A státusztörvény keddi elfogadása óta rengeteg levél érkezett hozzánk: volt, aki csak a felmondása tényét akarta közölni, de sokan meséltek a távozásuk okairól, hogyan jutottak el odáig, hogy elhagyják az iskolájukat, vagy a tanári pályát. Az ő történeteikből válogattunk...

KI A GAZDA TOKAJBAN? - ŐK IRÁNYÍTJÁK A HEGYKÖZSÉGI TANÁCSOT, BEFOLYÁSUK ALATT ÁLL AZ EGYKORI TOKAJ KERESKEDŐHÁZ, ÉS TÖBB MINT 160 HEKTÁR FÖLDET BIRTOKOLNAK A TÉRSÉGBEN

MAGYAR NARANCS
Szerző: F. SZABÓ EMESE
2023.07.05.


Elsőre azt gondolnánk, a Tokaj-Hegyalja Egyetem körüli huzavona valójában a NER valaminő mellékes belviszálya egy nemigen létező egyetemért, melyben Stumpf István megégette magát: a hóhért akasztják, sag schon. Pedig úgy tűnik, nagy dolgok érlelődnek az ország egyik történelmi borvidékén.


Stumpf István, az egyetemi modellváltás, vagyis a felsőoktatás alapítványok alá erőszakolásának kormánybiztosa azzal volt kénytelen szembesülni június első hetében, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erőszakot gyakorolt, és leszavazta a szenátust. Az lett a rektor, akit a kuratórium akart – a mostani ideiglenes rektor, Horváth Ágnes –, és nem az, akit a szenátus megszavazott, jelesül Fiáth Attila. Stumpf azonnal lemondott a kuratóriumi elnöki mandátumáról és elhagyta az egyetemet, mondván, a kuratórium olyanba szólt bele, amibe nem lett volna joga. Stumpf közleményében azt írta, hogy a kuratórium döntése „sérti a rektorjelölt választásának a rendjét és az egyetemi önállóságot”. Ebben lehet is valami, tekintettel arra, hogy az alapítványi egyetemeken a szabályozás szerint a rektort a szenátus jelöli és a kuratórium választja; márpedig a szenátus Fiá­thot javasolta, és Horváthot nem javasolta. Stumpf a távozása előtt három hónappal meghosszabbította Horváth megbízatását – ennyi idő van tehát az ügy rendezésére, immár a volt kuratóriumi elnök nélkül.

Ez elsőre szórakoztató történetnek tűnik: visszanyalt a fagyi. De mi történt valójában? Lehetséges-e, hogy a kuratórium nem is annyira a maga emberét, mint inkább, ne adj’ isten, valakinek a strómanját akarta a rektori székbe ültetni? De ki vethetett szemet az egyetemre, és az állami juttatásként állampapírban parkoltatott 75 milliárd forintjának legalább egy részére? És a fenntartó alapítvány tulajdonába apportált fontos helyi cégre, a Grand Tokaj Zrt.-re (a néhai Tokaj Kereskedőházra)?

Szüretelés

Húsz évvel ezelőtt nagy port kavart, hogy Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége összesen hét hektár szőlőt vásárolt Hegyalján – Sárazsadányban és Tolcsván –, illetve tulajdonrésze volt egy cégben, amely állami támogatást kapott. Akkor ez még botrányosnak számított, így Lévai Anikó eladta a szőlőjét, és kiszállt a cégből is. Meglehet, inkább csak papíron. Az idén teljesen új ügyletként Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István több körben is szőlőket és gyümölcsösöket vásárolt, több mint 60, illetve több mint 30 hektárt. Eme 90 hektár értéke bizonyosan meghaladja a 600 millió forintot.

Ezen földek egy részét Molnár Péter adta el Tiborcznak – ugyanaz az ember, aki annak idején megvásárolta Lévai Anikótól az akkor kényelmetlennek bizonyult szőlőt. Molnár Péter egyben a Patricius Borház Zrt.-nek a birtokigazgatója is hosszú évek óta, annak a cégnek, amelynek tulajdonosa sokáig Kékessy Dezső, egykori párizsi nagykövet volt, az Orbán család és a párt jó barátja; a legutolsó időben pedig egy bizalmi vagyonkezelő alapítvány. A Patricius Borház eddig nem volt közvetlenül az Orbán családhoz köthető, hiszen a bizalmi vagyonkezelő alapítvány mögött bárki lehet. Ám idén márciusban – a földvásárlással nagyjából egy időben – új tulajdonosa lett a borháznak, mégpedig a BDPST Zrt...


ÉPÍTÉSZETI ÁLLAMTITKÁR: "HA NEM LÉPÜNK SZIGORÚAN, LEMONDUNK A BALATONRÓL"

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.07.04.Szigorúbb szabályokat ígér Lázár János minisztériuma a balatoni építkezéseknél. Kérdés, hogy ez nem eső után köpönyeg-e? Elegendő-e a Balaton védelméhez az építési szabályok szigorítása? Elbírja-e a Balaton, ha Adriává változtatjuk? 

A Szabadon balatoni riportsorozatának második része. (Az első rész itt nézhető meg)

00:00 Intro 
01:01 Fejlemények az előző Balaton-videónk óta 
03:38 Balatonvilágos élménypark 
07:40 Tihany: nagyszabású tervek a rév közelében 
12:02 Alsóörsi beépítési tervek 
15:40 Ellentmondások Aligán 
23:28 Lázás János szerepe és a turizmus fellendítése

NYILVÁNVALÓVÁ VÁLT A MAGYAR GAZDASÁG INSTABILITÁSA A FORINT GYENGÜLÉSÉVEL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.07.06.


Megsínylette a forint a költségvetési kiadások megkurtításának és a kamatvágásnak a bejelentését – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. Sőt hozzáteszi, nemcsak hogy megsínylette, de fel is gyorsult a magyar valuta gyengülése, hiszen az elmúlt hét napban 2,6%-ot esett értéke az Euróhoz képest. Nemzetközi lapszemle.


A török Anadolu hírügynökség keresi az okokat, miért nem ratifikálja Magyarország és Törökország Svédország NATO-tagságát, a genfi keltezésű cikkből két újdonságot érdemes kiemelni: 1: Szijjártó és az új török külügyminiszter, Hakan Fidan megállapodtak abban, hogy rendszeresen és kölcsönösen tájékoztatják egymást az ügy új fejleményeiről. Utóbbiról, sajnos, a cikk nem ad számot. 2. Ankara most azt követeli, hogy a még 2022 júniusában Madridban aláírt háromoldalú megállapodásban foglaltakat teljesítse Stockholm. Svédország azóta számos törvénymódosítást hajtott végre, hogy az Erdogannak a kurd terrorizmusra vonatkozó aggályait eloszlassa. A legfrissebb helyzet továbbra is a keddi helyzet, ami talányos: Szijjártó bejelentése, Magyarország támogatni fogja a török kormány jóváhagyását a svédek csatlakozásáról.

Nem kis nemzetközi érdeklődésre tartott számot, hogy Szijjártó Péter fogadta az orosz egészségügyminisztert, Mikhail Murashkot. A Reuters jelentése kiemeli, hogy elég kivételes eseménynek tekinthető a tárgyalás, miután Magyarország az egyetlen uniós tagország, amelyik az oroszok háborúja ellenére – mintha mi sem történt volna – továbbra is szoros kapcsolatot ápol Moszkvával. Szijjártó ugyebár ezt úgy adta elő, hogy a kommunikációs csatornákat nyitva kell hagyni, s az oroszokkal való kapcsolatot észszerűnek és pragmatikusnak minősítette. Ráadásul – írja a Reuters – Magyarország fő energiaellátója még mindig Oroszország, miközben az uniós országok többsége már rég leállította az orosz importot. A két miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott ugyan, hogy Szijjártó elítéli a háborút, de nem az orosz háborút, hanem úgy általában a háborút, merthát ő amúgy is a békét szereti. Elítélte az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat is úgy nagy általánosságban, merthogy az csak meghosszabbítja a háborút. Gyakorlatilag direktben egyáltalán nem bírálta Oroszországot a magyar külügyminiszter Ukrajna megtámadása miatt. Ismét nyomatékosította, hazánk soha nem fog fegyvert szállítani Ukrajnának. Ahogy a Klubrádió, úgy a Reuters sem kapott meghívást a sajtótájékoztatóra és ahogy a Klubrádió, úgy a Reuters sem kapott választ a kérdéseire. Paksot ismét beígérte, 2030-31-re megépül a két új atomreaktor. Murashko ígéretet tett arra, hogy minden erejükkel segíteni fogják a magyar vállalkozások működését Oroszországban. Az OTP-t és a Richert továbbra is a legnagyobbak között tartják nyilván.

A merész teátrális vizitet minősíti, hogy még a teheráni Tasmin Hírügynökség is részletezte a politikailag igencsak pikáns szcenáriót.

Nem mentek el amellett sem a nemzetközi híradások, hogy Brüsszel megint megpirongatta Magyarországot és Lengyelországot demokrácia-deficitjük miatt. Az Európai Bizottság tegnap napvilágot látott újabb jogállami értékelése szerint ugyan a felszint kapargatva némi előrehaladást tudtak felmutatni ezen országok, de még mindig sokkal több az e téren tapasztalt hiányosság. S ez a két ország és Brüsszel között kialakult patthelyzeten jottányit sem javít. Ami nem mellesleg rávilágít a 27 országot tömörítő blokk egyik legsúlyosabb problémájára, hogy hiába számít az Európai Unió a nyugati liberalizmus fénysugarának ma a világban, mert – ahogy ezt a két ország példája is mutatja, - az autokráciák egyre nagyobb és nagyobb hatalomhoz jutnak – számolt be roppant lényegretörően a legfrissebb bizottsági jelentésről erről még a kaliforniai 3-as hírcsatorna is.

Megsínylette a forint a költségvetési kiadások megkurtításának és a kamatvágásnak a bejelentését – írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. Sőt hozzáteszi, nemcsak hogy megsínylette, de fel is gyorsult a magyar valuta gyengülése, hiszen az elmúlt hét napban 2,6%-ot esett értéke az Euróhoz képest. S ugyebár szinte egyidőben történt az MNB kamatvágása és a közfinanszírozás siralmas helyzetéből adódóan a magyar gazdaság alapjainak megroggyanása. Ami mögött nem kis részben a befagyasztott uniós pénzek hiánya is áll. S persze elég nyilvánvaló a monetáris és a fiskális politika közti eltérő helyzetértékelés is, miután Orbán befolyásos gazdasági embere nyomást gyakorolt az MNB-re, hogy fogjon vissza kicsit az inflációs harcából, mert azzal kockáztatja a növekedést és a lakossági fogyasztást is.

S ugyan keddi tudósítás, de mégis meg kell említenem, hogy még a Washington Post is alaposan beszámolt a pedagógusok és a diákok tüntetéséről, s még arra a részletre is kitért, hogy legalább 100 kg jeget használtak fel a Jövő szó jégbeöntésére, ami a parlament előtt úgy olvadt el roppant szimbolikusan, mint a fiatalok jövője azzal, hogy 136 fideszes megszavazta a bosszútörvénynek is hívott státusztörvényt.

A SZÜLÉS TERMÉSZETES FOLYAMAT, NEM KIZÁRÓLAG KÓRÁLLAPOT ÉS ELHÁRÍTANDÓ SZÖVŐDMÉNYEK SOROZATA

TELEX
Szerző: HALÁSZ JÚLIA, BARNÓCZKI BRIGITTA
2023.07.06.


Pop Andrea szülész-nőgyógyász 2600-2700 szülést kísért eddig. Karrierjét az állami egészségügyben kezdte, jelenleg a Róbert Magánkórházban (Tritonlife) és a G1 Intézetben praktizál. Szerinte a magyarországi szülészeti ellátás komplex problémáit nem lehet egyetlen okra visszavezetni, sajnálja, hogy jelen van a kórházakban a szülészeti erőszak is, ennek megváltoztatását kiemelten fontosnak tartja. Kérdeztük arról is, hogy szerinte milyen az ideális szülés, és mit válaszol arra, ha egy kismama mindenképpen császármetszéssel szeretne szülni.

Magyarországon extrém magas az orvosi beavatkozások száma a szülészeteken. A KSH statisztikájából az látszik, hogy az ideálisnál jóval több császármetszést végeznek itthon. Az indokolatlan műtétek pedig fölösleges és súlyos fizikai és lelki sérülések okozhatnak.

- A magánkórházakban másfél millió forint körül mozog egy szülés ára, ami szintén nem garancia arra, hogy ne történjenek fölösleges orvosi beavatkozások, de a hálapénz kivezetése óta annyira bizonytalannak érzik a kismamák az állami rendszert, hogy sokan a magánintézményekbe menekülnek.

Ez a cikk a Telex várandósság és szülés témáját feldolgozó sorozatának hatodik, utolsó része. Az elsőt itt, a másodikat itt, a harmadikat itt, a negyediket itt, az ötödiket pedig itt olvashatják...


„VAGY A TANÍTVÁNYAIM SÉRÜLNEK, VAGY A GYEREKEIM” – LAKATOS MÁTÉ STÁTUSZTÖRVÉNYRŐL, HIVATÁSRÓL, FÁRADTSÁGRÓL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.07.06.


Több hónapja tartó vita után, a tanárok és a diákok egy részének heves tiltakozása ellenére az Országgyűlés kormánypárti többsége kedden 134 igen, 60 nem szavazattal elfogadta a státusztörvényt. Amennyiben az a közel 5000 pedagógus is elhagyja a pályát, aki erre az esetre kilátásba helyezte a felmondását, nagyjából 21 ezer pedagógus fog hiányozni a rendszerből a szeptemberi tanévkezdéskor. Tényleg így lesz? Milyen hatásai lesznek még a most elfogadott jogszabálynak? HetiVálasz podcastunkban Lakatos Mátét, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium történelemtanárát ezekről is kérdezi Sashegyi Zsófia és Vörös Szabolcs.

Részletek a műsorból:

Mi a legnagyobb baj a státusztörvénnyel?

„22-ről 24 órára emelik az óraszámot. Ez azt jelenti, hogy számomra szeptember elsején az új életpályamodell az azzal indul, hogy vagy többet kell dolgoznom ugyanannyi bérért, vagy továbbra is ugyanannyit dolgozom, de 8 százalékkal kevesebb fizetést fogok kapni, mert nincs meg a teljes óraszámom. A nagy ígéret, hogy bérfejlesztés lesz, nagyjából a tanárok 30 százaléka számára bércsökkenést jelent. A másik, ami zavar, hogy nagyon sok ember, akinek lenne hívása meg kedve a tanári pályára, látva azt, ami az elmúlt másfél évben zajlott, el fog riadni ettől a pályától.”

Miért nem tud egységesen fellépni a pedagógusszakma?

„Nem tartom kizártnak, hogy tudatos kifárasztás. Tologatják, belengetnek valami ígéretet, tüntetések, tanárkirúgások, megint felháborodás, státusztörvény első tervezete szándékos gumicsontokkal – amikre ugrani fognak, majd gálánsan elengedik –, ez megint fárasztja az embereket, tüntetünk, hogy »hú, mi van az első verzióban«, majd most jön az újítás, a módosítókat beadják hozzá, és beletolják a nyárba, amikor csomóan nincsenek már itt, és egyszerűen belefáradtak az egészbe. A pedagógus társadalom is: petíciót írtunk, tanulmányt írtunk, tüntettünk, felvonultunk, és nincs eredmény. Működik az, ami már korábban: »tüntetnek, tüntetnek, aztán hazamennek«.”

Családfenntartóként meddig tervez a pályán maradni?

„A túlterheltséget egyszerűen nem látják odafönt. És ha már családbarátság: ilyen munkaterhek mellett vagy a saját gyerekemmel szemben mint apa – meg mint férj a feleségemmel szemben – teljesítek alul, vagy más gyereknek nem adom meg azt, ami neki járna. Ameddig anyagilag a családomnak élhető életet tudok biztosítani, addig csinálni fogom. De például osztályfőnökséget nem vállaltam; nem szeretném azt, ami az előző osztályomnál volt, hogy vagy ők vagy a gyerekeim sérültek abban, hogy vagy a hivatásomat csinálom szívvel-lélekkel vagy az apaságot. Amíg ez a kényes egyensúly megvan, addig csinálom. Nem annak ellenére maradok, hogy rossz a helyzet, hanem pont azért, mert rossz a helyzet – most kell küzdeni és segíteni egymásnak a többi kollégával.”

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

KARDOS ANDRÁS: A BOSSZÚ STÁTUSZA

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.07.06.


Ugyan még lehet is fokozni a bosszú nyelvét, lehet hazaárulózni a végtelenségig, hadat üzenni Brüsszelnek, Amerikának, csakhogy a diktatúra mámoros légkörébe porszem került: sem az inflációt, sem az árrobbanást, sem a csirkefarhátot nem lehet úgy elvarázsolni, mint a nemváltó mesekönyveket ledarálni.


„Semmit nem ért az itthoni viszonyokból az, aki bedől annak a bődületes marhaságnak, hogy buta, műveletlen, orruknál fogva vezethető birkákat akar nevelni bárki a közoktatásban. Gazemberek terjesztik azt az aljasságot a kormányról, hogy szándékosan tönkreteszi az iskolákat és direkt ellehetetleníti a tanárokat. Az igazság az, hogy a közoktatás összeomlásában egyedül az Orbán-fóbiás ellenzék érdekelt, mert azt hiszi, az emiatt kirobbanó jogos felháborodás megroppanthatja a kormányt támogató szilárd társadalmi többséget”. (Magyar Nemzet)

Szegény Gajdics Ottónak nem szóltak, hogy véget ért a jóléti maffiaállam korszaka. Ebből viszont az következik, hogy a Kormányrajongó Médialiga bajnokai hangot kell, hogy váltsanak. Illetve. Eddig ugye gyűlölködtek, hergeltek, migránsoztak, libsiztek, lenéztek és lekezeltek mindenkit, aki nem kormányhívő. Ugyanis a tízes évek jó részében gazdasági felmenetel volt, rezsicsökkentés, 13. havi nyugdíj, meg amit akartok, ehhez illett az a hang, amelyet fentebb idéztem Gajdics mestertől.

Csakhogy. Nevezzük ezt a korszakot bosszú 1-nek. A Fidesz, jelesül Orbán, az izomból lenyomott politikai hengerléseit mindig is arra építette, hogy a hívek mindenféle csoportok ellen kényelmesen hergelhetők, tiszta szívvel gyűlöltek LMBTQ-mozgalmat, CEU-t, genderista tagozatokat, mindegy is, kiket: ugyanis a szekér haladt, a diktatúra ráülve a gazdasági felhullámra, kényelmesen reszkethetett a menekültektől, Sorostól, nemváltó civil aktivistáktól, NGO szervezetektől. Ok, jött a Gigafon, gyűlölet, uszítás, háborúpártiak, népellenség, minden, ami a plakátra fér. Ez volt a bosszú 1 korszak, termelték is a kétharmadokat.

A diktatúra berendezkedett, a maffiaállam a gazdasági prosperitás alatt zavar nélkül kavart, igaz, néha „demens vénembernek” hívta a pápát, ami aztán nem volt annyira aktuális, sebaj, itt van helyette demensnek a Biden.

Ez működött is, ellenzék szétalázva, sőt nemlétben, csakhogy a gazdaság az egy luciferikus intézmény. Jól megcsalja a belőle sápot húzókat. Elég egy kicsiny háború és mindjárt felfordul minden. Az okosabb fideszes gigafonosok sejtették, hogy a bosszú 2 nevű új korszak nem lesz fenékig tejfel. Egyfelől ugyan még lehet is fokozni a bosszú nyelvét, lehet hazaárulózni a végtelenségig, hadat üzenni Brüsszelnek, Amerikának, csakhogy a diktatúra mámoros légkörébe porszem került: sem az inflációt, sem az árrobbanást, sem a csirkefarhátot nem lehet úgy elvarázsolni, mint a nemváltó mesekönyveket ledarálni.

Messze még az igazság pillanata, az „ellenzék” mindent megtesz, hogy míg a világ és két nap fennmaradjon ez az Abszurdisztánba fordult maffiaállam, de azért itt „új szakasz” van. Igaz, még az oktatás elleni bosszútörvény simán átmegy, néhány ezres, érdektelen tüntetés mellett, de egy valami biztos: véget ért a diktatúra aládúcolt aranykorszaka. Mára már csak a még inkább felfújt propaganda és gyűlölet maradt, de én szólok Gajdics mesternek: ez nem lesz elég önmagában. Sőt a helyzet az, hogy a szenvedés mindig is kitermelte a történelem folyamán a mindenkori közösségek, társadalmak spontán mozgalmait, méghozzá átfogó, a rendszer, jelesül a diktatúra egészét megkérdőjelező, széleskörű ellenállási mozgalmat.

Amikor egy diktatúra a bosszú 2 fázisába jut, magyarán csak a duma van, de kaja nincs, akkor egyfelől fel kell erősödnie a gyűlölet hangjának, hiszen pótolni kell a népnek a materiális javakat, ez viszont fokozza a gyűlöletnyelv hibaszázalékát. Mondok erre két példát: Orbán ezzel az örökös „béke” szajkózással a pillanatot megnyerte ugyan, de jellegzetesen ez nem volt elég. Ehhez jött az ellenzék „leháborúpártizása”, ami lássuk be, annyira primitív, hogy még a vágyott rajongókat sem igen éri el. Másfelől, amíg a migráns ügyben Orbán valamilyen módon eladta, hogy „neki lett igaza” (amúgy dehogy), addig béke ügyben ez nem fog menni: minden háborúnak vége van egyszer, az nem egy etwas, hogy valaki ezt X évvel ezelőtt bemondta.

A másik hiba a státusztörvénynek becézett bosszútörvény a tanárok ellen. Minden diktatúra kézikönyvének második fejezete, hogy ha baj van a gazdaságban, akkor biztosan ne rontsál rá az oktatásra, az egészségügyre, a kultúrára. Ugyanis, ha egy diktatúra ráront az alapszerkezet reprodukciójának bármely elemére, annak beláthatatlan következményei lesznek, nem csupán „történelmi léptékben”.

A dolog úgy áll, hogy a ma még szolidaritáshiányos magyar társadalom se perc alatt állhat össze akkor, ha a hatalom kikezdi az alapokat, és Orbánék most éppen ezt teszik. Tessék emlékezni Bős-Nagymarosra. A vízi erőmű elleni hatalmas tüntetés, a romániai falurombolás elleni tüntetés nem azért mozdított meg százezreket, mert hirtelen fel lettek számolva a kádárizmus pocsolyastruktúrái, hanem azért, mert az egész rendszer repedt meg gazdaságilag és politikailag itthon is, másutt is.

Jó lenne ezt megérteni persze akkor is, ha ma még nem jutunk tovább annál, minthogy az ellenzéki pártok nincsenek is, a nép meg nem szolidáris önmagával se. Mindez igaz, de pusztán populista nyelvi attrakciókkal az orbánizmus csak ideig óráig tudja pótolni az anyagi prosperitást.

És eljő a idő, amikor Mészáros napi gazdagodása már nem eladható a nemzet üdveként. Mint ahogyan a bosszú sem, mert elfogynak a nyelvi panelek, és a csirkefarhát azt mégsem tudja pótolni.

BEMUTATTÁK TUSVÁNYOS IDEI PROGRAMJÁT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.07.06.


„A béke ideje” az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem mottója


E lobogó alatt fognak uszítani?

“A lelki béke megteremtése jegyében ökumenikus istentiszteletet tartanak a békéért.”

Trump kampányfőnöke is ott lesz Tusványoson

Na meg Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök és további lengyel, amerikai és brit politikusok.

Az ácsi katódgyárnál bukkant fel a lélegeztetőgép-bizniszben érintett egyik vállalkozó

A belvárosi ingatlanmutyikból és a soha nem használt lélegeztetőgépek méregdrága raktározásáról ismert Schimicsek Tibor cégének tulajdona a földterület egyik fele, ahol a kínai Huayou katódgyárat építene Ácson.

Rogán államtitkárának a testvéréhez tartozik az illegális zalai gumilerakat

A Momentum szerint ez a környezetszennyezés még a Holdról is látszik.

Ki a gazda Tokajban?

Elsőre azt gondolnánk, a Tokaj-Hegyalja Egyetem körüli huzavona valójában a NER valaminő mellékes belviszálya egy nemigen létező egyetemért, melyben Stumpf István megégette magát: a hóhért akasztják, sag schon. Pedig úgy tűnik, nagy dolgok érlelődnek az ország egyik történelmi borvidékén.

Nocsak: megvan az Integritás Hatóság első tényleges intézkedése

A Kaposvári Tankerületi Központ európai uniós és hazai forrásokból 2019 és 2022 között több részletben összesen 1,822 milliárd forint támogatást nyert el. Ebből csaknem 1 milliárdot már megkaptak, de a projekt a mai napig sem valósult meg.

Kövér László szerint nem kizárt, hogy Brüsszel szét akarja verni az EU-t

Ha ezt egy kocsmában mondaná… De a Martosi Szabadegyetem nyitó fórumán vett részt.

Bezárt a közpénzből felújított fideszes kocsma

A PestiTV bezárásakor rendült meg először az R56, akkor már egyre többen pletykáltak arról, hogy hamarosan a söröző következik. Így is lett.

Apropó, kocsma:

Mi lesz, ha most mégsem fordul vissza, miután nekiment a falnak?

Orbán és az EU új migrációs megállapodása.

“Nehéz Kásler Miklóst alulmúlni, de sikerült”

Kunetz Zsombor az államosítandó MRI- és CT-vizsgálatokról.

Így ver szét rohamtempóban egy hungarikumot a kormány

Úgy akarják központosítani a védőnői rendszert, hogy igazából nem is tudják, mi volt a baj vele.

Lemondásával tiltakozik Novák Ferenc Tata a független társulatok ellehetetlenítése ellen

„a mindenkori kulturális kormányzat vagy annak megmondóemberei nem mondhatnak le a független magyar táncszakmáról, akkor sem, ha némely formációt vagy alkotót másképp gondolkodónak bélyegeznek”.

Megszűnik a frissen indult Ludas Mátyás

Legalábbis az alkotói szerint, a kiadó vezetője szerint ez még nem dőlt el.

Weöres Sándor látnoki igazsága

‘Majomtéren, majomréten
majomhősök küzdenek,
majomszanatóriumban
sírnak majombetegek.’

TELJES AZ ÖSSZEOMLÁS A LAKÁSPIACON - ALIG VETTÜNK FEL LAKÁSHITELT AZ ELSŐ FÉLÉVBEN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.07.05.


A Duna House becslése szerint idén az első félévben 41 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát Magyarországon, mint 2022 első felében. Az újépítésű lakásoknál is drasztikus a csökkenés: az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint mind a kereslet, mind az új kínálat volumene a 2014-2015-ös szinteket idézi. Élénkülés jelen helyzetben egyelőre nem várható
.

A Duna House (DH) becslése szerint 2023 júniusában országosan 7120 lakóingatlan cserélt tulajdonost, és összesen 48 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel az emberek. Ez azt jelenti, hogy a májusi kissé erősebb hónap ellenére az idei átlagos tempójára állt vissza júniusban a hazai ingatlanpiac, így összességében rendkívül gyenge első féléves bizonyítvánnyal zárt.

A DH becslése alapján 2023 első félévében összesen 43987 adásvétel történt, amely a tavalyi (2022) első félévhez képest 41 százalékos, az erősebb 2021-hez képest 47 százalékos, de még a járvánnyal sújtott 2020-as év első feléhez képest is 26 százalékos elmaradást mutat...

LUXUSINGATLANBÓL LŐNEK MAJD AZ EU-RA ORBÁNÉK - A KORMÁNYZATI ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS ÉS AZ ILLIBERÁLIS IDEOLÓGIA TERJESZTÉSÉNEK KÖZPONTJA LEHET A BRÜSSZELBEN KÖZPÉNZBŐL VETT ÉPÜLET

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2023.07.06.


A magyar állam 2021-ben megvett egy nagy értékű ingatlant Brüsszel elegáns kormányzati és diplomata negyedében, amelyet – mint azt lapunk megírta – jelenleg 2,1 milliárd forintért (5,6 millió euróért) felújít. Sok más mellett, a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra a kérdésünkre sem reagált, hogy a villát milyen célra vásárolták.

Lapunknak egy illetékes korábban azt mondta, hogy a jelenleg Magyar Ház nevet viselő épületre a jövő júliustól esedékes és fél évig tartó magyar soros EU-elnökség ideje alatt lesz szükség. A belgiumi De Tijd című napilap érdeklődésére Magyarország brüsszeli nagykövetségének szóvivője megerősítette,

hogy az ingatlan „a magyar EU elnökség idején több rendezvény reprezentatív helyszínéül szolgál majd”...

Nem világos, hogy néhány fogadás vagy kulturális esemény kedvéért miért kellett egy becslések szerint legalább 5-7 millió euróba kerülő épületet vásárolni Brüsszel szívében. Az effajta rendezvényeket az előző, 2011-es magyar uniós elnökség idején Magyarország EU melletti Állandó Képviseletén (ÁK) tartották, mondta lapunknak egy forrás, aki a stábban dolgozott. Az ÁK ma is ugyanott működik, mint 12 évvel ezelőtt, igaz, nem olyan elegáns, mint egy 18. századi villa.

Az Állandó Képviselet ahogy akkor, úgy most is plusz irodahelyiségeket bérel az elnöki teendőkkel járó feladatok ellátására. 2011-hez hasonlóan most is a szakdiplomaták egy részét költöztetik át egy közeli épületbe „az elnökségi felkészülés és az elnökség időszakára kedvező piaci feltételekkel”, reagált lapunk kérdésére az ÁK szóvivője. Arra már nem válaszolt, hogy pontosan mennyi időre és mennyiért veszik bérbe az emeleteket...

GÉMESI GYÖRGY: MINDEGY, HOGY A KORMÁNY FÜTYÜL-E AZ ÖNKORMÁNYZATISÁGRA, MIVEL AZ MÁR NINCS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.07.06.


A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint sok esetben tetten érhető, hogy mára minimális mozgástér maradt az önkormányzati autonómiára. Gémesi György – aki Gödöllő polgármestere is – Karácsony Gergely véleményére reagált, miszerint a fideszes kormánytöbbség kedden megszavazott „salátatörvénye” „azt is világossá tette, hogy fütyül a megmaradt önkormányzatiságra”. Ezután ugyanis meg lehet vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat, pontosan annyit, amennyivel az államkincstárnak tartoznak. Ez elsősorban Budapestet érinti, amely tudatta, hogy annyival kevesebb szolidaritási hozzájárulást hajlandó csak befizetni az államkasszába, amennyivel a fővárosnak a kormány tartozik. Gémesi György úgy fogalmazott: „mindegy, hogy a kormány fütyül-e vagy sem az önkormányzatiságra, mivel az már nincs”.


Kedden fogadta el az Országgyűlés kormánypárti többsége azt a salátatörvényt, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy meg lehet vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat, annyit, amennyivel azok az államkincstárnak tartoznak. Ezzel – ahogy a Telex emlékeztet rá – a kormány megakadályozná, illetve büntetné a fővárost, ha nem fizeti be a szolidaritási hozzájárulást. Mint ismert, előzőleg Budapest azt közölte, hogy nem fizeti be a rá kivetett szolidaritási hozzájárulás egy részét, mert az idei 58 milliárd forintos összeg 25 milliárddal több, mint az összes, a fővárosnak juttatott állami támogatás. Éppen ezért pert indított a közigazgatási bíróságon az összeg csökkentése érdekében, mert az elvonás az alaptörvény mellett, szembemegy az önkormányzati törvénnyel és az önkormányzatok európai chartájával is. Emiatt csak 33 milliárdot fizet be.

Budapest példáját követve, Witthinghoff Tamás budaörsi polgármester is jelezte, hogy ők megpróbálkoznak a bírósági úttal...

A TUSVÁNYOSI POSVÁNY

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.06.


Sok gödör volt már a kút fenekén Tusványoson, a legalja épp tavaly, amikor a kedves vezető a mimagyarok tisztafajúságáról szőtt omló álmokat, egészen elképesztve a világ civilizáltabb közönségét. Viszont nem csak ezért, hanem a sokéves előzmények, a tisztafajúság ellenére ott megnyilvánuló gondolati tisztátalanság miatt ép gondolkodású ember oda hallgatóságnak vagy előadónak nem jár. Ha pedig zenélni megy, magára vonja szintén a józanabbak haragját és átkait. A legrosszabb esetben – de érthetően – a megvetést is.

Nagyon sok „magyar csillag” ábrándította már ki a közönségét tusványosi fellépéssel, ami után nem győznek magyarázkodni, illetve azt kockáztatják, hogy egy életre lemondanak róluk, mint erkölcsileg számba vehető entitásokról. Akkor pedig már a zene is csorbát szenved, de mindig akad az a pénz, ami ezt a dilemmát felülírja, idén például Péterfy Bori és a Pál Utcai Fiúk – több más mellett -, akik azért nem okoztak akkora meglepetést. Viszont ez nem egy akkora trauma, hogy sokat kellene ragozni, az ember őket is elteszi a fiók mélyire.

Egyébiránt a „béke” lesz az idei bábszínház központi témája, aminek már azért bukéja van, amit Orbán és a Fidesz ebben az ügyben óbégatásilag előad. Ami itt folyik ennek kapcsán, élén az ellenzék háborúpártinak bélyegzésével, az ukrán fegyverletétel feltétlen követelésével, mutatja, hogy ez már nem is színház, hanem mocskos hazugság lesz, idén tehát Tusványosra menni még az eddiginél is gázabb. Ép erkölcsű, magára egy csöppet is adó organizmus oda be nem teszi a lábát, de ehhöz képest hosszan lettek sorolva a leendő megjelenők.

A „művész” urakról és hölgyekről kár szót ejteni, van az a pénz, amiért minden eladó, bár nem mindenkinek. Viszont a Fidesz már oly régóta van hatalmon, és mára annyira a markában tart mindent, hogy előbb-utóbb mindenki leborul. Ha nem, akkor elmenekül, éhen döglik, culágernek áll vagy alkoholista lesz, így vagy úgy meghasonlik, aztán majd utána borul le. Mondjuk épp emiatt kellene nem elmenni oda, de nincs meg mindenkiben – nagyon kevesekben van meg – az az éthosz, ami az ilyesmihez szükséges.

De nem is ez. Hanem a politika, illetve a politikusok, ha annak lehet nevezni azokat, akik a Fidesz nevű maffia tagjai, illetve akik ezekkel szóba állnak, vagy más módon legitimálják azt a tébolyt, amivel az országot kifosztják, fizikailag, szellemileg és morálisan tönkreteszik. Dilemmáztunk már itt eleget azon, a jelen kilátástalan helyzetben az ellenzéknek egyáltalán be kell-e járni a parlamentbe demokráciát hazudni, méláztunk, mi volna ebben a lehetetlenségben az erkölcsileg helyes, ha már a gyakorlati hasznosságról egy életre le kellett mondani.

Mindig meg lehetett magyarázni, mi oka és indoka van annak, hogy biodíszletnek bejárnak a parlamentbe. Arra viszont már semmiféle magyarázat nincsen, miért mennek el ők is Tusványosra, erre a Fidesz-Orbán egyre inkább fasisztanáci hőbörgésre. Miért adják ehhez az arcukat, és miért nem szégyellik a pofájukat. A tegnapi sajtótájékoztatón ugyanis kiderült, hogy a frissen behódoló zenészeken kívül odamegy „vitatkozni”, kerekasztalozni Molnár Zsolt (MSZP), Brenner Koloman (Jobbik), Kanász-Nagy Máté (LMP).

Erre se mentség, se magyarázat. És, ha a triumvirátus nem kollaboráns, akkor fingja sincs arról, hol él, ki és mi a Fidesz, és semmivel nem tudja indokolni egyik sem azt, amit készülnek elkövetni a választóik és így az ország ellen. Úgy tűnik, képtelenek felfogni, hogy ezekkel nem közösködünk, leginkább szóba sem állunk, arcunkat hozzájuk nem adjuk, mert a Fidesz uralma rég túljutott azon a ponton, hogy ezt meg lehessen tenni. A Fidesz országlása ma leginkább büntetőjogi kategória, bűnözőkkel pedig nem cimborálunk.

Ezt nem lehet másképpen mondani. S aki ezt nem érti, az alkalmatlan ellenzéknek, mert ezzel a tusványosi vendégeskedéssel pofán köpi a saját választóit, akiktől mindezek után mit is várunk, mit várhatnánk. Mondjuk itt régóta, hogy a lebutított választó tehet mindenről, mert ő tartja hatalomban a szavazatával ezt a maffiát, de nézzünk rá jelen állapotában az ellenzékre, és értsük meg azt is, aki mindezek után csak legyint és a fal felé fordul, mert úgy érzi, minden teljesen reménytelen, és valahol igaza is van.

De ne essünk abba a hibába, hogy ez a három alak kilóg a sorból, mert nagyon kevés kivétellel az összes ilyen. Tartják az idióta sajtótájékoztatóikat, mondjon le, követeljük és ilyen szlogenekkel, közben pedig jól élnek a Fidesz farvizén. Sajnálom magunkat, akik reméltünk még valamit az életünktől, de immár semmit nem kapunk tőle. Sajnálom az országot és annak lakóit, akiket meglopnak, elhülyítenek, és generációk óta várják ugyanazt, hogy majd jobb lesz. De nem. Se nekik, se a gyerekeiknek, se az unokájuknak. Jó, ha ezt megjegyezzük.

ILYEN MA MAGYARORSZÁGON AZ ALKOTMÁNYOS ÖNKÉNYURALOM

KLUBRÁDIÓ / MÁSRÉSZRŐL
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.06.29."A választási törvény elfogadásával megszűnt a polgári demokrácia és befejeződött az autoriter rendszer kiépítése, pedig a kizárólagos hatalombirtoklást az alaptörvény is tiltja. Ezért, ha az alkotmánybíróság nem is állapítja meg az alkotmányellenességet, egy következő országgyűlés minden olyan törvényt megsemmisíthet, amely az államcsínyt addig szolgálta." E sorokat Dr. Fleck Zoltán alkotmányjogász professzor egy - a 2022-es választás előtt készített - jogi tanulmányában írta, melyben arra kereste a választ, hogy egy esetleges kormányváltás esetén milyen lehetőségek annak a jogrendszer a módosítására, amely végülis elvezetett egy tiszta, autoriter kormányzáshoz.

Persze ez a kormányváltás nem jött létre, azóta pedig sokat vitatkoznak azon jogtudósok és társadalomtudósok, hogy az a teljesen zárt jogrendszer, amelyet a parlamenti többsége által, a kénye-kedve szerint alakíthat a fidesz, örök érvényűen megmarad-e, egyáltalán hosszútávon működőképes, vagy pedig támadható. 

Másrészről 2023. június 29-i adásában Rózsa Péter Dr. Fleck Zoltán alkotmányjogásszal beszélget erről.

Műsorvezető: Rózsa Péter 
Szerkesztő: Somfai Péter 
Vendég: Dr. Fleck Zoltán, alkotmányjogász

"BOTRÁNY. EZ A 21. SZÁZAD MOHÁCSA." | TÜNTETÉS A KOSSUTH TÉREN A STÁTUSZTÖRVÉNY ELLEN

KLUBRÁDIÓ
Szerkesztő-riporter: WILK VALENTIN
2023.07.04.Az Országgyűlés 2023. július 4-én, kedden kormánypárti többséggel megszavazta a tanárok új életpályájáról szóló - státusztörvényként is emlegetett - javaslatot. A 2024. január elsejétől hatályos jogszabály értelmében a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, a tanév július 15-éig meghosszabbítható, a tanároknak heti 24 órát kell tanítaniuk (eddig 22–26 órában határozták meg a keretet, vagyis lesznek, akiknek ez óraszám-emelkedést jelent); a munkáltatónak minden évben kötelessége meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógusok teljesítményét. A tanárok tömegével mondanak fel az utóbbi időben: egy online felmérésben mintegy ötezren jelezték, hogy megszüntetik jogviszonyukat, ha a kormány bevezeti az új jogszabályt. A státusztörvény megszavazása napján pár száz ember tüntetett a változtatások ellen a parlament előtti Kossuth téren. Demonstrálókat és járókelőket kérdeztünk a törvényről.

HÁBORÚS AGRESSZOR KORMÁNY MINISZTERÉVEL PAROLÁZIK A "BÉKEPÁRTI" MAGYAR KORMÁNY BUDAPESTEN - A 444 NAŐINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.07.06.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, szokás szerint az elmúlt 24 óra legfontosabb híreivel. Például ezekkel: