2017. december 2., szombat

NYOMTASS TE IS - 19.SZÁM

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is
2017.12.02.


Felfoghatatlan, hogy egy olyan országban, ahol nincs háború, emberek éhezzenek – mondja Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház volt igazgatója...
Mi ez?
Mára oda jutottunk, hogy az ország nagy részéhez csak az állami propaganda jut el a rádiókból, a televíziókból és a helyi újságokból. Ideje tennünk valamit! Egy nagyon egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Bár maradt még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezeket nem olvassák elegen. Kezdeményezésünk segítségével sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve, egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ha félbehajtjuk ezt a lapot, akkor egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti...

TRUMP BAJBAN, HA EMBEREI VÁDALKUT KÖTNEK MUELLER KÜLÖNLEGES ÜGYÉSSZEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.02....Az arroganciájáról ismert Flynn most bevallotta, hogy félrevezette az FBI-t, hazudott az orosz kapcsolatairól, és bűnösnek mondta magát egy kisebb súlyú vádban. Ez arra utal, hogy Mueller különleges ügyész olyan bizonyítékokat tett Flynn elé, amelyek egyértművé tették, hogy ennél sokkal súlyosabb bűnügyben is vádat emelhetnek ellene, ha nem köt vádalkut, és nem működik együtt a nyomozással.

Az, hogy bűnösnek mondta magát, ügyvédei pedig megszakították a kapcsolatot a Trump érintettségét kivédeni felfogadott Fehér Ház-i ügyvédekkel, azt bizonyítja, hogy Flynn már vádalkut kötött, sőt: nyilatkozatában bejelentette, hogy együttműködik a vizsgálattal és a különleges ügyésszel. Ennek nyomán máris kiderült, hogy az orosz kapcsolatokról tudott a Trump-kampány, ő ennek megfelelően került oda, és valaki utasította az oroszokkal való kapcsolattartásra.

Ennek a személynek a neve még nem ismert, de Trump veje, Jared Kushner neve sokat szerepel mostanában a nyomozásról szóló híradásokban. Éppen az elmúlt napokban került nyilvánosságra, hogy Trump felszólította a republikánus szenátorokat, hogy próbálják az orosz ügyekben zajló szenátusi vizsgálatokat lezáratni. Maga a kérés is törvénytelen. Nem kizárt, hogy egy idő után Trump megpróbálja majd Muellert meneszteni, de ez nem biztos, hogy segít rajta. Ez Nixont sem mentette meg.

Márpedig Mueller nyomon van és határozottan halad előre, már több orosz kémgyanús személyt megvádoltak Trump kampányából. Manafort és Gift ellen még csak a kampány előtti ügyekben elkövetett jogsértések miatt, amelyet ők egyelőre tagadnak. De Mueller lépséről lépésre halad, és eléjük teheti a kémgyanúra és a hazaárulás gyanújára utaló bizonyítékokat. Ezek újabb vádalkuhoz vezethetnek, és a kör bezárulhat.

Ha a vádalku folytán megszerezhető információk és bizonyítékok elvezetnek Trumphoz, aminek elég nagy a valószínűsége, akkor Trump még a ciklus vége előtt megbukhat, mint elnök, és akkor már csak az a kérdés marad, hogy megússza-e a börtönbüntetést, és az emberei közül Session igazságügyi miniszter és mások milyen büntetést kapnak.

Az amerikaiak pedig azt várják a független vizsgálattól, hogy kiderüljön, ki milyen szerepet játszott, hogyan került a sok orosz kémgyanús ember Trump közelébe, ő maga hogyan volt beszervezve ebbe a hálózatba, és hogyan hackelték meg az amerikai elnökválasztást. Ha a független vizsgálat elvezet Trump és társai bukásához, akkor az amerikai demokrácia és a liberális jogállam bizonyította, hogy ez a legjobb államforma az emberiség történetében.

Az amerikai demokrácia pedig erős, amely sok mindent kibírt már. Ez az orosz támadás és beavatkozás az egyik legdurvább támadás volt az ország szuverenitása ellen, de ha Trump megbukik végre, akkor lehet azon gondolkodni, hogyan lehet hasonló eseteket kivédeni. S ez nemcsak a külföldi titkosszolgálatok, hanem a nacionalista populista rasszisták elleni védelmet is jelenti.ÉSZAK KOREA - DOKUMENTUMFILM 2017

NATIONAL GEOGRAPHIC
Szerző: NatGeo
2017..ITT NÉZHETŐ MEG

130 ÉV UTÁN LÁTOGATHAT ANTONI GAUDÍ ELSŐ LAKÓHÁZA, A CASA VICENS


HVG ONLINE
Szerző: VASS PÉTER
2017.12.02.Restaurátorok javítják szótlanul koncentrálva, milliméteres pontossággal, ecsettel, kiskalapáccsal és apró vésővel a több mint száz éve készített színes porcelánindákat, -csempéket és faldíszeket. Néhány méterrel arrébb ütvefúróval, akkus csavarozóval, purhabbal és szilikonnal felszerelkezett munkások irtózatos zajjal betonlépcsőket, gipszkarton elemeket, rozsdamentes korlátokat és síküveg táblákat rögzítenek. Mintha egyszerre lenne jelen a XIX. század végének és a XXI. század elejének építészeti technikája – így nézett ki a Casa Vicens nem sokkal a hivatalos megnyitó előtt, amikor a HVG bepillantást nyerhetett Barcelona legújabb turistalátványosságába. A sajátos kettősség abból fakad, hogy az épület két, teljesen eltérő részre oszlik. Az egyik felében hűen követik a tervező, Antoni Gaudí eredeti elképzeléseit, a másikban viszont a mai kor igényeinek megfelelő múzeumi tereket alakítottak ki – magyarázta Mercedes Mora, a Casa Vicens üzemeltetését felügyelő társaság munkatársa a HVG-nek.


Az 1852-ben született Gaudí néhány évvel a barcelonai építészeti akadémia elvégzése után kapott megbízást egyik legjobb barátjától, a módos Manuel Vicens i Montaner brókertől, hogy az anyjától örökölt birtokra egy nyári lakot tervezzen. A Barcelonához közeli Gracia településen – ma már a katalán főváros egyik kerületében – lévő hatalmas telken burjánzott a természet, és ez nyomban megragadta Gaudí képzeletét, aki akkor már évek óta az építészet megújításáról álmodozott, és rendre fákat, leveleket, indákat, virágokat rajzolt szabadidejében. Így aztán a természet szinte bekúszott az új épületbe, amelyen kívül-belül mediterrán növényi motívumok, szőlőindák, olajfák, pálmalevelek, magnóliák, rózsák, gyógyfüvek jelennek meg...


DE SZAR A FINNEKNEK. BEZZEG NEKÜNK!

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.12.02.


...Egy oktatási rendszernek épp az lenne a feladata, hogy mindenkinek minőségi oktatást biztosítson, hogy nem számítson, ki honnan származik, mindenki megkaphassa a boldogulás lehetőségét.

Az egész “tehetség” duma teljesen álságos, hiszen jól tudjuk, – ha másból nem, akkor a sajátos nevelési igényű gyerekek számának folyamatos növekedéséből biztos – a tehetség nem független társadalmi státuszunktól.

Minél szegényebb valaki, annál nagyobb eséllyel hiányoznak a gyerekkorából a tisztes polgári “tehetséget” fejlesztő eszközök és hatások. A tehetséget fejleszteni kell, ez a fejlesztés pedig többek közt az állam, az oktatási rendszer feladata.

A finn oktatási rendszer épp ezt teszi: biztosítja, hogy családi háttértől, születési helytől és más körülményektől függetlenül minden gyerek jó iskolában tanulhasson a legkisebb falutól a legnagyobb városig. Megbecsüli a tanárokat, megbecsüli a gyerekeket, és megbecsüli a szülőket.

A magyar állam ennek az ellenkezőjét teszi.


Sőt ráadásul megpróbálja eladni, hogy valójában a mi szétrohasztott, tönkretett oktatási rendszerünk jobb is, mint a finn, mert az csak középszerűséget teremet.

Biztos, hogy Finnországban sincs kolbászból a kerítés, és bizonyára az oktatási rendszerük sem hibátlan. Mi hibátlan a világon? De mindannyian boldogabbak lennénk ebben a szörnyű finn középszerűségben.

SZÁZ VASUTAT, VEGYENEK!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.12.02.


...Habcsók király országában tehát minden a legnagyobb rendben van. Mindenki annyiért vesz vasutat magának, amennyiért akar. Ha úgy tartja úri kedve, akkor 750 milliárdért, hitelbe. Itt ráadásul nem új vasút építéséről van szó, csupán a Belgrád – Budapest vasútvonal felújításáról. A kínaiaknak nem sok vesztenivalójuk van, nekünk meg titkosított megállapodásunk. Emiatt nyugodtan mondhatjuk, hogy mi jártunk a legjobban. Ki tud ez ellen érvelni a nagy semmivel?

Brüsszel majd prüszkölni fog, hogy versenytárgyalás, közbeszerzés, az uniós piac védelme, uniós vizsgálat, magas költségek, megkérdőjelezhető kihasználtság, versenyképes alternatív útvonalak, meg ilyesmik. Ez igazán aranyos tőlük. Ki nem ... le, hogy min problémáznak? Hadban állunk, nem? Az Unió harc közben eddig mindig beérte egy – „Ezt azért nem kellet volna, kedves kollégák! Ugye mégis csak amolyan tagállamnak tetszenek lenni." – bátortalan megjegyzéssel. Aztán? Orbán már rég nem az Európai Unió csapatában játszik. Leigazolták az oroszok és kínaiak, akik szép lassan felvásárolják az országot. A suttyomban felhalmozott tartozásokat egyszer valakinek majd ki kell fizetnie, és az nem Mészáros Lőrinc, Orbán gazdasági dublőre lesz, hanem gyaníthatóan az ország.

A projekt megvalósíthatósági tanulmányát a békesség kedvéért mindenesetre tíz évre titkosították.

A pireuszi kikötő, mint varázsszó nagyon jól hangzik. A kínaiak fel is vásárolták egy részét. Aki a részletekre kíváncsi, az elolvashatja itt: A pireuszi kikötő geopolitikai jelentősége Kína számára. A kínaiak nem nagyon tétlenkednek. Ami kell nekik, azt gyorsan megveszik. Pénzük van dögivel. Görögország kényszerhelyzetbe került, aminek nem igazán tudtak tiszta szívből örvendezni. A kínaiaknak sikerült azt is rájuk sózniuk, hogy a későbbiekben velük gyártassanak hajókat. Rengeteg acéljuk van vasút és más csecsebecsék számára, amivel elkápráztathatják a görög és magyar bennszülött lakosságot.

A dolognak az az egyetlen szépséghibája, hogy a kínaiaktól jóval nehezebb lopni, mint az Uniótól. Ez rendkívül meg is drágítja a projekteket.

Kína hatalmas ország, de úgy néz ki a kínaiaknak már túlságosan kicsi lett. Nem véletlenül kezdtek mindenfelé vasutakat építeni. Megszabadulnak a feleslegeiktől, aztán vígan furikázhatnak is rajta.

Ha a derék kínaiak ilyen udvariasan és csúcsszinten meglátogattak minket, akkor a déli határzár mentére is rendelhettünk volna tőlük egy pofás, kétpályás vasútvonalat, ami rendkívül praktikus lenne határőrök szállítása céljából.

Kína valóban beindította az „Egy övezet, egy út” projektjét, ami iránt világszerte érthetően nagy az érdeklődés és az aggodalom. Papíron mi az Európai Unió tagjai vagyunk. Kína, az meg Kínának a tagja. Annak az érdekeit képviseli. Orbán Viktor pedig a magáét. Valószínűleg ezért van ez a fene nagy titkolózás, mind a Roszatom, mind a XXI. század legdrágább vasútfelújításával kapcsolatban. Minden bizonnyal lesz még pár ilyen remek, rejtélyes üzlet, amiről csak annyi fog kiderülni, hogy megérte valakiknek.

Hogy az a 750 milliárd az sok-e egy ilyen beruházásért? Tudja a fene. A Fidesz szavazótáborát nem vasúti pályamérnökök, közgazdászok és más haszontalan figurák, hanem szelíd, odaadó lelkek alkotják. Úgy hívják őket, hazafiak. Nekik 100.000 forint sokkal többnek tűnik, mint 750. Az a milliárd meg csak úgy ott van a végén, mivel valami nagy-nagy beruházásról van szó, ami rendkívül komoly dolog. Szóval kell az a milliárd oda, mivel úgy lesz hivatalos az egész.

Magyarország menthetetlenül Magyarország marad. Habcsók király boldog birodalma.

SZÁNALMAS FRICSKAKERESZTÉNYEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.12.02.


...Érteni vélem azt is, hogy ebben az ideológiailag agyonbutított szellemi-lelki rezervátumban nincs nagyobb üzlet, mint a kereszt (és a kerítés, és a stadion és így tovább), mégis minden alkalommal képes vagyok megrökönyödni ezen az álságos, propagandisztikus magamutogatáson. Hogy Európa védőbástyájának, úgy értem a magyar állampártnak a kereszténysége a fricskából, dacból, szemfényvesztésből felállított külsőségekben mérhető. Hogy ezeknek az állítólag oly nagy becsben tartott hit és a vallás nem más, mint az út szélén árult portéka, amivel megélhetésileg üzletelni lehet.

Mennyire kell valakinek belülről rohadni ahhoz, hogy állandóan a külcsínnel legyen elfoglalva, hogy az országszerte – jelen esetben pusztán óvodás provokációból – felállított fohászkodási segédeszközökben mérje a hitét, a vallásosságát, amit ócska politikai hadviselésének rongyos zászlajára tűz? Milyen minőségű hitük lehet ezeknek a faragott képeket, bálványokat, kőszobrokat, feszületeket avató és rivaldafényben imádó bakelitkeresztényeknek, akik egy keresztet is azért állítanak, hogy a LIDL-nek üzenjenek?

Ha van Isten, fogalmam nincs mit szól ehhez az olcsó parádéhoz, de tökmindegy is. Akinek a LIDL áruházzal szemben holnap felállításra kerülő műkőből készült keresztre van szüksége ahhoz, hogy hagyományőrzésileg fohászkodni tudjon, annak tökmindegy. Az nyilván azt sem fogja fel az agyával, hogy a vallás, a hit a legmélyebb magánügy, hogy bárkinek joga van hinni, vagy nem hinni és hogy attól nem leszünk értékesebb, magasabbrendű hőskeresztények, ha csak olyan termékeket vásárolunk, amelyeken templomok kőkeresztjei díszelegnek.

Igen, mindenkit túlüvöltő Rezsiszilárd úr, önről is beszélek. Az értelmezéssel ne fáradjon, de annyit megtehet a kedvemért, hogy legalább addig nem sorosozik, ameddig felállítja a Fidesz visszataszító fricskakereszténységének e legújabb remekbeszabott darabját. Már annak is tudnék örülni.

MORVAI KRISZTINA TARTALÉKOS LESZ. VAGY SEM

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.02.


Úgy látszik elindult a szervezeti arcvesztések kora. A tanármozgalmak már politikai arcként is elveszteni látszanak Puklit. Aztán Morvai Krisztina jelentette be, hogy kiszáll a politikából. Igaz, csak 2019-ben. Ami azért némi fenntartások fenntartását teszi lehetővé. A komolyságát, az időzítését, és az őszinteségét illetően egyaránt. De aki a vegytisztán morális politikában hisz, az tegye vissza a mesekönyvét a polcra.

Ugyanez lehet érvényes azokra is, akik komolyan gondolják, hogy a hatalom birtoklásának ködén át nem tűnhet elő egy Fidesz-Jobbik koalíció. De legalább egy szavazási szövetség. Amely elfogadtatásához nyilvánvalóan szüksége volt Vonának ahhoz, hogy megpróbálja a pártot középre cukiskodni. A néppártosodással egyfajta Fidesz 2.0 –vá alakítva a Jobbikot. Talán annak érdekében is, hogy a Fideszben csalódott, Orbánnal látványosan összevesző Simicska-vagyon, párttámogatásra szánt összege, rájuk szálljon. Ez a középre tartást kommunikáló folyamat jó ideje tart. Amellett elég időben elindult ahhoz, hogy a napi hírfolyamokban kicsit hátrébb szorítsa a múltat. Valamint azokat a lólábakat is takargassa, amelyek időnként kilógnak a hivatalos brossúrák mögül...

TAGÁLLAMOK ERŐSÍTÉSÉVEL AZ EUROSZKEPTICIZMUS ELLEN?

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: CSEHI RÓBERT
2017.12.01.


...Összegzésképpen a következő konklúziók vonhatók le.

- Az euroszkepticizmus letörésének sarkalatos pontja kell legyen, hogy teret engedünk konstruktív viták lefolytatásának. A fennálló ügyek nagyobb fokú átpolitizáltsága erőteljesebb reflexióra kényszeríti a politikai vezetőket egymás és a saját politikai közösségük irányába is. Ennek eredménye lehet, hogy a páriának tekintett euroszkepticizmus egyre inkább részévé válik a mainstreamnek (Brack és Startin, 2015).
- Partnerségre van szükség a tagállamok és az uniós szervek között. Egyetlen tagállam sem söpörhet le bizottsági javaslatokat egyfajta automatizmusként azt a percepciót erősítve, hogy minden, ami az európai szintről érkezik, az elutasítandó. Ehhez erősíteni kellene a kollaboratív, deliberációra épülő, intézmények közötti kapcsolatrendszereket (pl. gazdaságpolitikában az Európai Szemeszter működtetésében az akció-reakció mechanizmust a tagállamok és a Bizottság közötti nagyobb partnerség válthatná fel). Mindez nem jelentheti bizonyos alapelvek feladását vagy relativizálását. 
Éppen ellenkezőleg, azok kikristályosítására volna szükség tiszta felelősségi viszonyokkal.
- Elengedhetetlen továbbá az EU céljának és a kompetenciák szétosztásának minél pontosabb körvonalazása. A jelenlegi tendenciák egy erőteljesebb kormányköziség irányába való elmozdulást előfeltételeznek (ld. Bickerton, Hodson, Puetter, 2015). Az euróválság egyes válaszlépései, a többsebességes Európa koncepciójának állandó jelenléte, a szerződések által biztosított ‘megerősített kooperáció’ lehetősége, vagy éppen Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének ‘Leaders’ Agenda’ nevű kezdeményezése is ebbe az irányba mutatnak. Ez a kormányköziség azonban nem hasonlítható a Maastrichti szerződést megelőző kormányköziséghez, amely az integráció fékjeként funkcionált és amelynek felélesztésén néhány kelet-közép európai vezető szorgoskodik. Ez a kormányköziség elismeri a további integráció fontosságát és igyekszik úgy alakítani a kormányközi intézményeket, hogy azok előre és ne visszafelé lendítsék Európát (ld. Európai Stabilitási Mechanizmus vs. migráció kezelése).

- A tagállamok erősítése, főként gazdasági téren teret engedhetne egy alternatív EU-párti narratíva és/vagy ‘mítosz’ kialakításának, és csökkenthetné az euroszkepticizmus kialakulásának esélyeit (ld. Lubbers és Sheepers, 2010). Ki kell terjeszteni a gazdasági lehetőségekhez való hozzáférést az EU-ban. Erre utaló kezdeményezések főként az eurocsoporton belül tapasztalhatóak (ld. eurozónás költségvetés terve, mely strukturális reformok támogatását, stabilizációs alapot, és konvergenciát erősítő elemeket is felvonultatna), de az EU gazdasági output legitimációjának (hatékony intézkedéseinek) erősítése kézzelfogható kényszerűség mára az egész EU-ban. A populizmus elleni egyik legjobb védekezés a felelősségi rendszer kialakítása, amelyben a populisták nem tudják politikájuk felelősségét senkire áttolni.

- Végül, de nem utolsó sorban, növelni kell az EU pozitív jelenlétét, és ehhez a párbeszédnek újfajta módozatait kell megnyitni. Erre egy eszközként lehetőséget adhat pl. az Európai Polgári Kezdeményezés (ECI) átfogó reformja is.

Bár jóllehet, a tagállamok erősítése a Bizottsággal szemben sokak számára idegennek, sőt kontraproduktívnak tűnhet az európai integráció további fejlődése szempontjából, olyan föderális rendszerek, mint Kanada jó vonalvezetőként szolgálhatnak arra, miként lehet a tagállamok sokszínűsége mellett, kormányközi kollaborációra építkezve közös európai politikát a szövetségi szint túlzott irányítása nélkül kialakítani. Ez persze csak akkor működőképes, ha a tagállamok fogékonynak mutatkoznak legalább egymás irányában valamiféle együttműködés kialakítására közös elvek mentén. Ez nem azonos azzal az euro-cinikus állásponttal, amely az európai integrációt pusztán haszonelvű megközelítésben értelmezi, állandóan ’brüsszeli kompetencia-elvonást’ vízionál, ugyanakkor alternatívaként a Maastricht előtti kormányköziség reneszánszát tudja csak felmutatni végcélként, amely a jelen kihívások kezelésére tökéletesen alkalmatlan (lásd a migrációs válság kezelése), ugyanakkor a kisebb tagállamokra veszélyes is, hiszen bebetonozza azon érdek-alapú politikai mechanizmusokat, ahol az erősebb szava diktál.

A KÍNAI VASÚT CSAK AZ ELSŐ A HASONLÓ BERUHÁZÁSOK SORÁBAN?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.12.01.


Odafent nagyon nem számít, mennyit güriznek az adófizetők azért, hogy a kormány aztán elrongyrázhassa a milliárdokat. Sőt, nemcsak a meglévő milliárdokat, hanem az eljövendő évtizedekben befolyó sok-sok milliárdot is:
„A Budapest és Belgrád közötti vasútvonal újjáépítéséről Orbán Viktor azt mondtamásodlagosnak tartja, hogy a beruházás „forintban hogyan térül meg” (…)  a vasúti beruházás létrejöttéhez nem kell nagy forrást kiemelni a magyar gazdaságból. Jelezte ugyanakkor: lesz még néhány ilyen nagy beruházás, és jó, ha a szükséges forrásokat nem egy összegben kell kivonni a gazdaságból, hanem kedvező kamatozású hitelből valósíthatók meg.”
Tehát, ha jól értelmezzük a miniszterelnökünk szavait:
  • vasút lesz, akár szükség van rá, akár nincs, akár megtérül valaha, akár soha az életben (egy multinál már ezen a ponton lapátra kerülne az ilyen „felelősen” gondolkodó vezető),
  • az adófizetők legyenek boldogok, mert nem egy összegben kell kifizetniük a kínaiaknak a kínaiak által megálmodott, erőltetett és kivitelezett vasutat, hanem még az unokáik is törleszthetnek,
  • a kedvező kamatozás meg ugyebár csak addig kedvező kamatozás, amíg a feltételek meg nem változnak – bár közgazdászok szívesen elvitatkoznának egész biztos azon, hogy a soha meg nem térülő beruházás esetén lehet-e a finanszírozás kapcsán kedvező kamatozásról egyáltalán józan ésszel beszélni,
  • és jó, ha felkészülnek a tisztelt adófizetők, lesz még jópár ilyen soha meg nem térülő, hitelből finanszírozott beruházás, ami biztos megéri valakinek, csak nem a magyar adófizetőknek.
Persze mint mindig, az orbáni logika a maga módján most is kikezdhetetlen: az uniós pénzek egyre bizonytalanabbak, viszont a haverokat etetni kell, különben ellene fordulnak, a gazdaságnak is el kellene ketyegnie úgy-ahogy, de a csókosok állami megrendelésen éldegélve erre képtelenek, így hatalmának elengedhetetlen feltétele az, hogy ömöljön a pénz a gazdaságba. Mivel az adókból felvirágoztatás nem igazán működik, a magyar adófizetők adóterhelése már most is szélső értéken mozog, az unió meg előbb vagy utóbb megunja a maffiaállam finanszírozását, ezért aztán le kell feküdni olyan hatalmaknak, amelyeknek lételeme a tőkeexporton keresztüli befolyásszerzés és gyarmatosítás– jöhet az orosz meg a kínai hitel számolatlanul. Biztos vannak még más jelöltek is, hiszen a külhoni diktátorokhoz törleszkedés megy ezerrel, de egyelőre a célegyenesben ez a két befutó látszik...

ERŐS KÖZEPEST KAPOTT A MOMENTUM EGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2017.12.02.


Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport orvos szakértőivel a betegek és a gyógyítók oldaláról nézzük végig, mi elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon az egészségügyben, hogy valóban vége legyen az orvosbárók birodalmának, a hálapénz irányította betegutaknak és az átláthatatlanságnak. Szakértőinkkel megvizsgáltuk a pártok egészségügyi programját, hogy kiderüljön, melyik ígéret mennyit javítana a helyzeten (ha megvalósítanák). A részleteket és az értékelés egységes szempontjairól itt olvashat bővebben.

Jöjjön a Momentum választási programjának értékelése.

Összefoglalás (6/10)

A Momentum egészségügyi programja alkalmas arra, hogy alapvető változásokat indítson el az egészségügyben. Érzékelhető, hogy a párt szakértőket is bevonva elemezte az egészségügy helyzetét, beemelve olyan témákat, amelyek foglalkoztatják a közvéleményt, és hangsúlyt fektettek régóta elárvult területek fejlesztésére is. A program talán legfontosabb része és üzenete, hogy a párt hozzányúlna az érdemi reformokat ellehetetlenítő, eddig érinthetetlen pontokhoz (pl. hálapénz, kórházi struktúra átalakítása, minőség- és betegfókuszú ellátás). A hangsúlyok és arányok olykor nem tiszták, a felvázolt tervek számonkérhetősége javulhatna több konkrét vállalással. Jobban kidolgozandó terület a magán- és állami szféra viszonyának tisztázása és bizonytalan a közeljövő legnagyobb problémájára adott válaszuk: a már beállt humánerőforrás krízis azonnali menedzselése előfeltétel a jövő céljaihoz és a változáshoz.

Finanszírozás és források (4/10)

Nincs konkrét vállalás az államgazdaság szintjén. A program társadalombiztosítást képzel el, alapcsomaggal, külön egészségügyi járulékkal. A finanszírozás alapkoncepcióját nem változtatná meg, a jelenleg nem működő rendszert próbálná korrigálni. Jó pont az amortizációs alapok beemelése (az EU-s forrásokból pár éve létrehozott új kórházak állapota már jelentősen romlik).

Struktúra és irányítás (7/10)

Ezen a területen fontos vállalások vannak. A kórházátalakítások tekintetében kifejezett konkrétumok nincsenek, de már az is nagy szó, hogy egy program ezt az időszerű lépést fel meri vállalni. Az alapellátás reformjaiban konkrét elképzelés rajzolódik ki...

NE HÍVJUK VALLÁSNAK AZT, AMI NEM AZ, MERT ABBÓL CSAK FÉLREÉRTÉS TÁMAD

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.02.


Előzmény.

Megtisztelő, hogy érdemesnek tart egy eszmecserére.

Beszélgessünk.

Mindenekelőtt a hangvételről, az állítások stílusáról: azért nem haragszom a sorozatos inszinuációkért, mert feltételezem, nem a rosszindulat vezérli – legalábbis eddigi két írását olvasva erre a következtetésre jutottam. Ha elfogad tőlem egy szerény javaslatot, a jövőben vívandó szellemi asszói alkalmával ne sértegesse vitapartnerét például ilyesmivel: „Az Ön cikke egy példája annak a fajta ateizmusnak, ami alapjáraton abból indul ki, hogy neki, csak és kizárólag neki van igaza – abból az egyszerű felismerésből kiindulva, hogy a vallás emberi produktum, szemben azok saját állításaival – és minden más, ezt árnyaló vagy ellentétes állítás azonnal hazugság.”

Tudniillik magára valamit adó, az írás-olvasást általános iskolában elsajátított ember nem „indulhat ki abból, hogy neki, csak és kizárólag neki van igaza”, ez a butaságnak egy különlegesen primitív megnyilvánulása, ezt feltételezni valakiről egyszerűen durva sértés, mint ahogy annak állítása is, hogy én a saját szubjektív véleményemet úgy használtam, hogy az mások számára általános igazságnak hasson. Nem tagadom, törekszem arra, hogy a „saját szubjektív véleményem” legalább közelítse a valóságot, (az igazság annál sokkal kényesebb fogalom, hogy azt most itt taglaljuk).

Ha nem veszi kioktatásnak, midőn például azt állítom, hogy kétszer kettő négy, az nem pusztán az én szubjektív véleményemnek tekinthető. Mint ahogyan az egyszerű szillogizmus, mely szerint ha nekem penitenciaként imádkoznom kell, akkor nem vehetem ugyanazt az imádságot fohásznak egy más alkalommal, ugyancsak általánosabban hasznosítható megállapítás az egyház sajátos működéséről, mint pusztán az én magánvéleményem. Az inggel kapcsolatos közhelyét inkább ugorjuk, azt nem sikerült megfejtenem, hogyan került a szövegbe. Az én alattomosságomról szóló mondatot, valamint annak kinyilvánítását, hogy összekeverem a nézőpontokat, inkább elengedem a fülem mellett, bizonyára ezeket sem azért sorolta elő, hogy megbántson.

Először csak a bennem élő filológus precizitásának szántam a megjegyzést, miszerint az egyház tudomásom szerint a keresztény vallással tartozik össze, más vallások más elnevezésű szervezeti struktúrákon belül üzemelnek, de a lényeg mindenütt ugyanaz: a vallásnak alapfeltétele a valamilyen módon szervezett közösség, de most már inkább ragaszkodnék hozzá, mert engedelmével azt mégsem tekinteném beszélgetésünk fundamentumának, hogy „Azért hívjuk más vallások esetén is egyháznak, mert itt, Európában, a keresztény kultúrkörből származó fogalmi készlettel dolgozunk – ebbe belekötni csupán a szavakon való értelmetlen rugózás. Csakhogy abban Ön tévedni látszik, hogy ezek kölcsönös alapfeltételei egymásnak. A sámánista vallásoknak például nincs egyházuk – azaz intézményrendszerük. Mégis létező vallások.”

Ha szabad a kellő tisztelettel kérnem, ne hívjuk úgy, egyszerűen azért, mert nem úgy hívják. „…a szavakon való értelmetlen rugózás…” emlegetését azért nem ajánlom későbbi vitáinak lebonyolításakor, mert a szavaknak általában jelentésük van, azoknak a tisztázása akkor is fontos, ha valamelyik fél nem tudja: a pontatlan fogalmazás szétszórt gondolkodásra vall, az pedig nehezíti a további értelmes vitát. Mint például esetünkben a sámánista „vallás” megnevezése. A sámánizmus nem vallás, hanem hiedelmek gyűjteménye, ezt önnek, mint a vallás védelmezőjének, inkább be kellene illesztenie a szókészletébe, úgyhogy megismétlem a kérésemet, ne „hívjuk” vallásnak azt, ami nem az, mert abból csak félreértés támad (mellesleg a sámán táncainak és egyéb hókuszpókuszainak a bemutatása egymagában, bármiféle közönség híján nem sámánizmus, csak egy szerencsétlen háborodott mozdulatsora – abban a pillanatban, ahogy csak egyetlen ember nézi, már előállt az a szervezet, aminek lehet tovább varázsolni, de ez még akkor sem egyház, ha tíz millióan nézik)...

CSALÁDBARÁT SOROSOZÁS: LÁTSZATINTÉZKEDÉSEK A VÁLASZTÁSOK ELŐTT

MÉRCE
Szerző: ÁMON KATA

2017.12.02.


Ha a Fidesz-KDNP kormányra gondolunk, sok minden eszünkbe juthat, de a szociális érzékenység valószínűleg az utolsó gondolatok között lenne. Talán fölösleges is hosszasan idézni olyan klasszikusokat, mint az „akinek nincs semmije, az annyit is ér”, és fölösleges felidézni, hogyan értekezett Tarlós István és Kocsis Máté éveken át arról, milyen gusztustalanul viselkednek a hajléktalan emberek. Fölösleges részletesen felidézni az elmúlt évek vak komondorait és a parlamenti „Ne pofázz bele, kisanyám!”-okat. Ezek nélkül is pontosan látjuk, mit gondolnak a kormányzó pártok tagjai a szegénységről és a nők helyzetéről. A szegény gyerekekről legalább nem születtek ilyen építő jellegű megszólalások – a gyermekszegénységet „csak” simán tagadták.

Az elmúlt évek kampányai ennek szellemében is zajlottak. Kampányidőszakban retteghettek a hajléktalan emberek, hiszen ilyenkor rajtuk kellett megmutatni, mekkora rendet is tesznek a politikusok ebben az országban.

Az olyan kellemetlen témákat, mint a gyermekszegénység, bántalmazás, és minden mást, ami a családok és a kormány szentségére kicsit is rossz fényt vetne, elkerülték vagy tagadták.

Idén ez azonban másképp alakul. Az elmúlt hónapban a kormány újra családbarát üzemmódba kapcsolt, de nem úgy, mint eddig. Eddig a családi adókedvezménnyel és a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) próbálták meggyőzni a családokat. Ezekből azonban elsősorban a felső-középosztálybeli családok profitáltak, akik azért nincsenek olyan nagyon sokan Magyarországon. Ráadásul az is hamar kiderült, hogy a CSOK-kal pont annyira emelkednek meg az ingatlanárak, hogy akik eddig nem tudtak megtakarítások hiányában lakást vásárolni, azok ezután sem fognak tudni...

A NACIONALIZMUS OLYAN, MINT A TŰZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSEPELYI ADRIENN
2017.12.02.


December 6-án ünnepeli függetlenné válásának századik évfordulóját Finnország. Petri Tuomi-Nikula nagykövettel nemzetépítésről, nacionalizmusról és kultúráról beszélgettünk.

- „Nem vagyunk svédek, nem szeretnénk oroszok lenni, hadd lehessünk hát finnek!” – jól idézem?

- Tökéletesen! Ez Adolf Ivar Arwidsson író ismert mondása. Az író szándéka az volt, hogy bátorítsa a finn embereket.

- Mi tesz egy országot országgá, egy népet nemzetté?

- A nemzetépítés folyamat. Az embereknek érezniük kell valamit, ami egyesíti őket. Ez lehet a nyelv, a kultúra, a közös történelem, egy darab föld, közös történetek – sokféle variáció van. Finnországban ezek együttese volt meg. A finnek és a svédek több mint 700 évig közös országban éltek. Ez nagyon-nagyon hosszú idő. Ugyanazokat a csatákat vívtuk, ugyanazok a remek vagy épp ostoba uralkodók befolyásolták a sorsunkat, ezért a kapcsolatunk ma is szoros. Minden svédnek vannak rokonai Finnországban és fordítva. A finnek 6 százalékának ma is a svéd az anyanyelve. De a századelőn családok tízezrei döntöttek úgy, hogy a finnt választják elsődleges nyelvként, hogy az lehessen a magaskultúra, a kormányzás és az oktatás nyelve.

- Végeztem egy kis közvélemény-kutatást: rengetegen megdöbbentek, hogy Finnország még csak százéves, és vajmi keveset tudnak a függetlenedésről.
- Amikor 1809-ben Svédország elveszítette az oroszok elleni háborút, Finnország autonóm nagyhercegséggé vált saját parlamenttel, hadsereggel. Ezután kezdett erősödni a finn függetlenségi mozgalom. Az alapötlet nagyon egyszerű volt: jobbnak lenni Oroszországnál. Mindenkinél. 1860-ban a finn hivatalos nyelvvé vált, finn iskolákat alapítottak. Ekkor sok család adaptálta a nyelvet. Az enyém is: a svéd családnevet is finnre cseréltük egy nagyobb ügy érdekében. Aztán a világháborús felfordulás közepette, 1917. december 6-án megszületett a független Finnország. Az első finn kormány két minisztere is budapesti nagykövet lett később. Izgalmas, nem?
...

SZÓ SZERINT FILLÉREKET KAPUNK A PÉNZÜNKRE - NEM HITTE VOLNA, DE MÉG ALACSONYABB IS LEHET A KAMAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.12.01.


Szinte már minden bank csak 0,01 százalékot fizet a lekötött betétre, sőt van, amelyik akciósan is ugyanennyit ajánl. Pedig még ennél kevesebb is lehetne a kamat. Nem kell tehát csodálkozni azon, hogy inkább le se kötjük a pénzünket. Ráadásul örülhetünk, hogy nem mínusz a kamat.

Senki nem gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy akciós betéti kamattal 75 forinthoz juthatunk 1 millió forint háromhónapos lekötésekor. Pedig ebből még az adó is lejön, így a vége mindössze 63 forint 75 fillér lesz. Itt az akciós kamat 0,03 százalék, ami a háromszorosa a normál lekötésű betéti kamatnak. Tehát akció nélkül 21 forint 25 fillért kapnánk.

Az elmúlt hónapokban hozzászokhattunk ahhoz, hogy a bankok 0,01 százalékra vitték le a lekötött betétek kamatát, az akciósan azonban még fel-felbukkantak a 0,1-0,2 százalékok is. Ezek mára jelentősen megritkultak, sőt az OTP Bank legutóbb úgy döntött, hogy csak 5 millió forint feletti lekötésnél ad magasabb akciós kamatot (0,05 százalékot 2 vagy 3 hónapos lekötésre), alatta ugyanannyit kap az ügyfél, mint a normál lekötés esetében, vagyis 0,01 százalékot.

Nem kell tehát csodálkozni azon, hogy hónapról-hónapra csökken a bankoknál a lekötött betétek állománya. Ennyi kamatért ugyanis már az ujjunkat sem tesszük a billentyűzetre, hogy a neten keresztül lekössük a pénzt, a bankfiókba pedig nyilván nem fáradunk be.

Már csak egyes befektetéssel kombinált betétek esetében vagy valamilyen feltétel (főleg munkabér bankhoz utaltatása) teljesítésekor lehet még egy-egy kiemelt ajánlattal találkozni, a normál lekötéseknél azonban nem. Nem véletlenül visszük a bankoknál húszszor többet fizető államhoz a megtakarításunkat, mégha nem is olyan mértékben, mint arról az Államadósság Kezelő Központ rendszeresen áradozik...

OTTHONUNK AZ ORSZÁGÚT (3. RÉSZ) - FÖLDRAJZI ISMERETEK A GYAKORLATBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: PETÉNYI JUDIT
2017.12.01.


Ki és mire emlékszik a földrajz órákon tanultakra? Hány leckét adhatott ki Kanada a tantervben? Nyolcadikban volt? Vajon most hány órát fordítanak a világ második legnagyobb országára, földrajzával és történelmével összesen? Már majdnem két évtizede nem tanítottam magyarországi iskolákban, így nem tudom többé a válaszokat. Bemagolni a városneveket, a természetes ásványi anyagait, kitermelési helyeit, a mezőgazdaságát, élettelen nevek, 

számok, unalmas feleletek és valószínűleg néhány héten belül elfelejthető.

A kamionos férjem másképp tanulta Kanada földrajzát, mert az állampolgárság megszerzéséhez szüksége volt elméleti tudásra is. Neki “nem térkép e táj”, az útjain keresztül ismerte meg új hazáját. Keresztbe és hosszába szelte át a provinciákat, ismerte meg az ipari központokat. Amikor valaki megkérdezte tőle, hogy hol van például Edmonton, először visszakérdezett, hogy Calgaryból vagy Saskatoonból akarjuk-e megközelíteni, és részletesen elmagyarázta, hány provinciát kell elhagynunk, hogy oda jussunk, hányas út vezet odáig, milyenek az útviszonyok, hány időzónát kell átlépni, és éppen hány óra van ott. Mesélt az utakat keresztező állatokról, az északi fényáradatról, a végeláthatatlan utakról és Kanada lenyűgöző szépségéről.

Az ország nagysága akkor tudatosodott leginkább, amikor a Montreal és Vancouver közötti 4600 km-t ketten egyfolytában vezetve három nap alatt tették meg. Ez a majdnem 50 órás út, amit egy jó túrista személyautóval 6 nap alatt vezet le. És még vissza is kéne jönnie!

Ketten, összezárva hat napig, oda és vissza és aztán 36 óra után kezdték újra. És az úton nincs más, csak az aszfalt, ameddig a szem ellát. Erről még írok részletesebben is...

SOROS GYÖRGY: ORBÁN JOBBAN ELNYOMJA AZ EMBEREKET, MINT AZ OROSZ MEGSZÁLLÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HAJNAL ÉVA
2017.12.02.


...Soros szerint ez a rendszer, ami ma Magyarországon van, szinte mindenben az ellenkezője annak, amit valaha létre akartak hozni és amiben ő és az alapítványa is segédkezett Magyarországon. Szerinte a jelenleginél még 1984-ben is jobb volt a helyzet, mert akkoriban Aczél György például megengedte, hogy felállítsák a Soros-alapítványt. Amin keresztül sokat tettek, hogy segítsék az embereket és azt szeretné, hogy az emberek sokkal jobban megismerjék ezeket a tevékenységeket. Példaként említette, hogy segítettek a vörösiszap-katasztrófa idején is, vagy amikor ingyen tejet adtak a gyerekeknek az iskolában. Megemlítette azt is, hogy korábban fénymásológépekkel segítették a szamizdatok terjesztését is. Ám Soros szerint mindezt már rég elfelejtették az emberek, mivel nem kapnak újabb, hiteles híreket a tevékenységeikről.

Részletezte azt is, hogy nem személyes ellentéte van Orbánnal, hanem számára elfogadhatatlanok a köztük lévő áthidalhatatlan elvi különbségek. Soros szerint: “Ő minket ellenfelének tekint és el akar távolítani Magyarországról, ki akar minket irtani. Én személyesen nem vagyok Magyarországon, de az emberek, akiket támogatok, ott vannak és ők érzik ezt az üldözést – összegezte.

Majd azzal folytatta, hogy a megítélése szerint, a mostani rendszer jobban elnyomja az embereket, mint az egykori orosz megszállás, ugyanis akkor sikeresebben tudták támogatni a társadalmat abban, hogy információhoz és segítséghez jussanak. “Megteszem, amit tudok, de nehéz most” – mondta Soros. Kitért arra is, hogy büszke a CEU-ra, amire világsikerként tekint, de Orbán el akarja üldözni Budapestről. Azt mondta, az egyetemet száműzetésben is fenn fogja tartani, és amikor Orbán eltűnik, a CEU még akkor is ott lesz.

Soros Györggyel Orbán korai szándékaival kapcsolatban sajnos nem tudunk egyetérteni, de minden másban igen. Szerintünk Orbán Viktor már a kezdetektől nyerészkedni is lopni akart. Ezért is ragadott meg minden lehetséges alkalmat, hogy bármi módon, de számára kedvező, előnyös helyzetbe kerüljön, amihez a kezdettekben pont a demokratikus ideológia volt a körítés.

Orbánnak világ életében a mások munkája által létrehozott javakra, elsöprő gazdaságra és a hatalomra fájt a foga. Orbán mindig is hatalmat áhította, államférfi akart lenni, bekerülni a történelemkönyvekbe. Sóvárogta, hogy róla szóljanak a hírek. Ez ma is így van. Ezért dekkoltatja az összerabolt “pénzét” is a faék-eszű Mészáros Lőrincnél, hogy ha valami oknál fogva bukna, akkor is legyen miből visszajönni, megbuktatni a leváltóját.

Igaza van Simicskának is Orbánnal kapcsolatban, bár velősen megfogalmazott véleményét még kiegészíthette volna egy rövidke tolvaj jelzővel is. Orbánnak világ életében nem volt olyan munkahelye, amit normális ember valódi munkahelyként értékel. Kezdettől fogva a párttitkár apuci drága kisfia, az agyon protezsált KISZ-titkár csemete volt. Aki amint kiesett az iskolapadból és azonnal a politikusi székben találta magát.

Az mára mér kétségtelen, hogy a rendszerváltást követően a privatizáció egyik legnagyobb nyertese az Orbán család volt. Az első Orbán-kormány idején pedig már egyértelműen látszott, hogy Orbánt csak a hatalom és a pénz érdekli. Orbán korábban a kommunisták megdöntéséből tudott hasznot húzni, most meg abból, ahogy ma populista, antidemokratikus politikus...

ORBÁN VIKTOR A VIDÉKI SAJTÓ FÜGGETLENSÉGÉÉRT AGGÓDIK


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.12.02.


És igen: egy újabb archív felvétel került elő, mely ismét tökéletesen bemutatja az Orbán kormány köpönyegforgató jellegét. Nem először és nem is utoljára lát olyan felvétel napvilágot, ahol a kormány valamelyik mai képviselője beszél valami olyanról, aminek pontosan az ellenkezőjét képviselte évtizedekkel korábban. Ahogy egykori liberálisokból lettek ma annak tökéletes ellentétei, úgy a korábban a sajtószabadságért felszólaló párt mára, a hatalom birtokosaként pontosan annak ellenkezőjét képviseli. Úgy tűnik ellenzékből a hatalomba kerülve azonnal minden megváltozik. Nincsenek többé elvek, sem józan ész, marad az eszetlen hatalomvágy...

A KÖZNEVELÉS MUTATÓI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2017.12.01.


...Az történik, amit a hatalom akar

Az iskolarendszer átalakítása biztosítja, hogy az iskolában minden a hatalom szája íze szerint alakuljon. Az önkormányzati ellátó rendszert elemeire bontották. Az egyes elemek közötti kapcsolat minden formáját felszámolták. Az óvodák maradtak a települési önkormányzatoknál, amelyeknek egyebekben semmi közük ahhoz, hogy településükön milyen további oktatási szolgáltatást lehet igénybe venni. 2013. január 1‑jén, az állam a helyi önkormányzatoktól átvett intézményeket jogi értelemben megszüntette. Beolvadtak a fenntartói feladatokat ellátó állami hivatalba. A hivatal lenyúlta minden tulajdonukat, elvonta szerződéskötési jogosultságukat, munkáltatói jogukat. Azóta az átszervezések sorát hajtották végre. Ennek eredményeképpen más miniszter diszponál a szakképző intézmények felett, mint az általános iskolák és gimnáziumok felett. A lényeg nem változott. Az iskola mint jogilag elismert önálló szervezet nem létezik többé. A szakképző iskolák beleolvadtak a szakképzési centrumokba. Az általános iskolák és a gimnáziumok beolvadtak a tankerületi központokba. Költségvetésük nincs, munkáltatói joguk nincs, önálló döntési joguk nincs. Felülről, kívülről, helyettük mondják meg, mi a teendő. Az iskola igazgatójának, a nevelőtestületnek megszűnt minden felelőssége. Aki nem dönt, az nem is felel! Ha baj van, adott az ismerős válasz: parancsra tettem.

Azt tanítsák, amit elvár a ha­talom

A pedagógiai folyamatok átalakítása garantálja, hogy a tanítási órákon az történjen, amit az állam akar. Az iskolai nevelő és oktató munka nem a tanulók fejlesztésére, hanem a tananyag átadására irányul. Nem gyerek-, hanem tantervcentrikus ez az oktatás. A felkészítés a miniszter által kiadott kerettanterv alapján folyik, amelytől az iskola a gyakorlatban nem térhet el. Az iskola az állam által kiadott tankönyvet használhatja. Az iskola a kötelező tantervben foglaltakat leadja, és a tanulókat beszámoltatja. A tananyag mennyisége óránkénti folyamatos továbbhaladást igényel. Nincs lehetőség gyakorlásra, a tanuló helyzetét figyelembe vevő egyéni tanulási útvonal kialakítására. Mindenkinek ugyanazt, ugyanarra az időre kell elsajátítania. A miniszter által kinevezett igazgató közvetíti a hatalom elvárásait. Az állami tanfelügyelet rendszeresen ellenőrzi az igazgatót, óralátogatás keretei között a pedagógust. Az állami és önkormányzati intézményben dolgozó pedagógus törvény erejénél fogva lett a Nemzeti Pedagógus Kar tagja, amelyik ellenőrzi, megtartja-e a pedagógus az etikai normákat, például: „sem tetteivel, sem nyilatkozataival nem csorbítja saját intézménye és hívatása jó hírét, (...) munkája során külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját, tiszteletét, (...) környezettudatos életvitelt, a természet védelmét, az élet tiszteletét képviseli”. Szabadon értelmezhető szabályok ezek, amelyek megsértése etikai eljárás lefolytatására ad alapot. Egy esetleges elmarasztalás megelőlegezheti az elbocsátást. Így aztán érdemes megfontolni, ki, kinek, mikor, mit mond...

MAGYAR HÍRESSÉGEK ÁLLTAK KI A FOGYATÉKKAL ÉLŐK JOGAIÉRT


MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2017.12.02.


December harmadika a fogyatékkal élők világnapja, melynek célja, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések megértését, és támogassa a méltóságuk, jogaik és jólétük érdekében tett erőfeszítéseket. A Lépjünk, hogy Léphessenek Egyesület ismert magyar személyiségekkel készített videót a napra. Az egyesület központi idegrendszeri sérült gyermekek és családjaik támogatásával foglalkozik, érzelmi és anyagi támogatást nyújtva nekik.

A videóban Alföldi Róbert, Földes Eszter, Halász Judit, Kálid Artúr, Kárász Eszter, Kiss Tibi, Kováts Adél, Lovasi András és Zala György hívja fel a figyelmet a magyar fogyatékkal élők helyzetére, és kéri, hogy minél többen álljanak ki 500 ezer kevésbé privilegizált honfitársuk jogaiért.

A fogyatékkal élőket érintő mindennapos problémák közt említik a videóban a nem akadálymentes közlekedést és az oktatási rendszerben megjelenő megkülönböztetésüket, mindkét téma olyasmi, amivel kapcsolatban az utóbbi hónapokban többen is tiltakoztak.

Májusban fogadták el az úgynevezett Taigetosz-törvényt, amely a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, magatartási, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek számára változtatta zsákutcává az oktatási törvényt. Akkor szülők, diákok és tanárok tiltakoztak a törvény ellen, szeptemberben pedig az alapvető jogok biztosa adott ki egy állásfoglalást, melyben megállapította, hogy sérül a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésének joga...

A FELESLEGESEK EGYIKE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Rocio
2017.12.02.


Az egyik legrosszabb érzés a világon, amikor az ember úgy érzi, feleslegessé vált, nem kell már, nincs szükség rá vagy a munkájára. Az elmúlt évek posztjai alapján talán nem állok távol a valóságtól, ha azt mondom, sokan vágnak azért neki a határátkelésnek, mert úgy érzik, feleslegessé váltak a hazájukban. Mint már oly sokszor kiderült, nem kifejezetten magyar jelenségről van szó, és ezt Rocío alábbi írása is bizonyítja.

„Egyike vagyok a sokaknak. Voltaképpen egyike a feleslegeseknek. A helyzetem nem különleges, és nem szélsőséges, nem én vagyok az egyetlen, akinek komoly erőfeszítést kellett tennie, hogy elhagyja szülőhazáját” - fogalmaz Rocío.

Egyszerűen úgy alakult a helyzete, hogy nem volt maradása, a havi 300 eurós bruttó fizetése („ha azt egyáltalán annak lehet nevezni” - jegyzi meg) teljesen lehetetlenné tette, hogy önálló életet kezdjen.

Muszáj volt lépnem

„Így aztán voltaképpen békében és többé-kevésbé elégedetten indultam útnak. Olyan ember vagyok, aki szívesen utazik és ismer meg másik kultúrákat. Svédország (ahol most élek) és mindaz, amit kínál, kielégít.

Ezzel együtt jobban örültem volna, ha mindezt önszántamból tehettem volna meg, a kaland, az új tapasztalatok kedvéért, azért, hogy kimozduljak a komfortzónámból.

Az igazság viszont az, hogy úgy éreztem, muszáj meglépnem. Kevés olyan embert ismerek a generációmból, akinek méltó munkája és olyan fizetése lenne, ami nem csak az éhenhalás ellen elég, hanem arra is, hogy mondjuk saját albérlete legyen.

Sajnos nem tartozom azon szerencsések közé, akinek a szülei megengedhetnék maguknak, hogy fizessék a lakását. Én 28 éves koromig a szüleimmel éltem, mert segítség nélkül elképzelhetetlen volt, hogy a saját lábamra álljak, és szegény szüleim, bár szerettek volna, képtelenek voltak segíteni” - írja Rocío. ...

RÉVÉSZ: A BRÜSSZELI PÁVÁK HALÁLTÁNCA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2017.12.01.


Az EU-s alapelvek felrúgásával szerzett gazdasági és politikai monopóliumával a Fidesz Brüsszelben fizetőképes. EP-szavazatokkal és exkluzív üzleti lehetőségekkel tud fizetni. Vélemény.

Miért engedi az EU, hogy teljesen szétverjék egy tagállamának a jövőjét az ellenségei? A múlt hét óta erről kicsit többet tudunk, de nem eleget. A frissen előásott dokumentumokból kiderült: az energiaügyi EU-biztos üzente Putyinék sötétben bujkáló, illegális lobbistáján keresztül a magyar pávatáncosoknak, hogy hivatkozzanak a technika kizárólagosságra. Hazudják azt, hogy az új atomerőművet kizárólag az orosz diktátor kegyencei tudják megépíteni. A brüsszeli illetékesek pedig majd úgy tesznek, mintha ezt elhinnék, s mintha ez elegendő ok lenne, még ha igaz lenne is, valamennyi uniós alapelv felrúgására, ami itt felrúgásra kerül.

Ez kellett ahhoz, hogy Magyarországot sok évtizedre eladósíthassák, kiszolgáltathassák az EU szétverésén munkálkodó nagyhatalomnak, s irtózatos összegekért megvalósítsanak egy olyan beruházást, amely a kölcsön árát tekintetbe véve még akkor is veszteséges lenne, ha nem kerülne (mint ilyen esetekben mindig) sokkal többe a tervezettnél, ha nem felejtettek volna ki a számításból számos költségelemet, s ha nem kalkuláltak volna teljesen irreális energiaárakkal.

És miért bólintottak erre rá Brüsszelben? Azért, mert odaígértek néhány koncot európai nagyvállalatoknak, melyek jelentős hatást gyakorolnak jelentős uniós kormányokra. És ennyi. Nemcsak a gatyánk (a jövőnk) megy rá Paksra, de még az esetleges hazai beszállítók lehetőségeit is kiajánlották kedves vezetőink a páratlan beruházásból adódó páratlan lopási lehetőségek kedvéért.

Az a keserű igazság, hogy itt mindenki pávatáncol. Annyira, amennyire lehet. Csak az a kérdés, miért lehet annyira. A válasz pedig az, hogy azért, mert az Európai Unió nem eléggé olyan, mint egy állam. Ezért az államhatalmak sincsenek elválasztva benne. A polgári demokrácia azon normái szerint, melyeket az EU a tagállamaitól számon kér (már amikor és már amennyire), az államhatalmaknak szétválasztva kell működniük. Független bíróságok és hatóságok és nem az egymással versengő és szükségképpen pártos (hiszen pártokat képviselő) politikusok döntik el a jogvitákat, állapítják meg, ki sértett törvényt, és milyen büntetés jár neki ezért. Az EU-ban ez nem így van.

Az Európai Bizottság is kormányok (kormánypártok) által kiküldött, pártpolitikusból lett biztosokból áll, s még a Bizottság fölött is a tagállami miniszterek és miniszterelnökök testületei uralkodnak. Például 2003 végén az Európai Bizottság úgy gondolta, érvényesíteni fogja a kötelező normákat a francia és a német állammal szemben is, és büntetőszankciókkal kívánta őket sújtani, amiért a költségvetési hiányuk rendszeresen meghaladja a megengedett mértéket. A pénzügyminiszterek tanácsa viszont többségi szavazással úgy döntött, hogy Franciaország és Németország számára megengedett, ami nem megengedett. Ez ilyen egyszerű...

SOROS: ORBÁN VELEJÉIG ROMLOTT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2017.12.01.


Soros György megelégelte az ellene és az általa támogatott civil szervezetek ellen folyó kormányzati gyűlöletáradatot: tájékoztató kampányt indít. Újabb videoüzeneteiben keményen bírálja a "maffiaállamot" és a "velejéig romlott Orbánt".

Folytatja a múlt héten elindított tájékoztató kampányát és újabb videoüzeneteket tett közzé a világhálón Soros György magyar származású amerikai milliárdos, filantróp. A Fidesz által adófizetői tízmilliárdokból közellenségnek lefestett Soros itt már részletesebben beszélt magáról, a civil szervezeteiről, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) által végzett tevékenységről, és a jelenlegi magyarországi helyzetről is. Soros szerint Orbán rendszere jobban elnyomja az embereket mint az orosz megszállás, az általa támogatott civil szervezeteket pedig Orbán „ki akarja irtani”.

Soros György úgy látja: Orbán Viktor "maffiaországot, maffiarendszert teremtett,” ahol a vezetők pozíciójukat arra használják, hogy uralmon tartsák magukat és meggazdagodjanak. Soros elmesélte: annak idején Orbán volt az egyik vezető, aki segítette a demokráciák létrejöttét, az OSF pedig támogatta a Fidesz létrejöttét és Orbán oxfordi tanulását is. "Nem sok időt töltött ott, nagyon el volt foglalva a magyar politikával, sokat járt haza” - jegyezte meg vitriolosan Soros, aki ugyanakkor elmondta: 2010 óta nem találkozott Orbánnal. „A kapcsolatunk megromlott, mert ő megromlott."

Soros György személyes videoüzenetein túl, úgy tudni, hogy a jövő héttől az OSF politikamentes tájékoztató kampányba fog a hazai civil szervezetekről. Közben az abcug.hu megírta: vidéki terjeszkedésbe kezd a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, amely hamarosan több százezer dollárt fog szétosztani dél-dunántúli és észak-alföldi civil kezdeményezések között. A szétosztásra megállapodtak egy pécsi és egy debreceni civil szervezettel és rövidesen ki is írják a pályázatokat lakhatási, oktatási, egészségügyi és mindenféle, szegénységgel kapcsolatos témákban, pályázatonként legfeljebb 12 ezer dolláros értékben...

MI DÖGÖLJÜNK MEG, A MÓKUSON MEGCSINÁLTÁK AZ MR-T...

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HERCZEG ÁRMIN
2017.12.02.


Isten bizony nem akarom az állatvédőket kritizálni. Fantasztikus dolog, ahogyan 
harcolnak, küzdenek a körülöttünk élő emlősök, szárnyasok, uszonyosok jogaiért. Dolgoznak azon, hogy a villanyvezetékek ne üthessék agyon a gólyákat, azon hogy a tyúkoknak legyen megfelelő helyük az élethez, hogy a kutyákat ne lehessen megkötni, meg még ezer dologért. De azt azért kicsit erősnek tartom, hogy egy elütött mókust MR vizsgálatra vigyenek. Márpedig most ez történt.

A sztori amúgy szomorú, a kis állatot elütötték, majd sorsára hagyták Miskolcon. Egy apa és a fia sietett a segítségére. A mókusból közügy lett, a híradók szerkesztői meg témát láttak benne. Az RTL jóvoltából még azt is tudjuk, hogy felhozták az állatot Budapestre, ahol MR vizsgálatot végeztek el rajta. Ez volt az első hasonló művelet egy mókus esetében.

Mi van? MR vizsgálat egy mókusnál? Ennyire jól állunk, ennyi a szabad kapacitás? A Facebookon egy kommentelő szó szerint a következőket írta ki az ügy kommentárjaként: "Annó a mozgásképtelen édesapám háromhavi várakozás után kapott időpontot, este fél tízre, a lakhelyétől hatvan kilométerre lévő kórházba. Az adott városból akkor -most is- 21-22-kor indult visszafelé az utolsó vonat. Mindennek fényében gratulálok a magyar egészségügynek."...