2021. április 25., vasárnap

RÁADÁS: "HALLO, DIKTATOR" - ORBÁN, AZ EU ÉS A JOGÁLLAMISÁG

YOUTUBE
Szerző: MICHAEL WECH
2021.03.30.Magyar felirattal...

TGM: A REFORMER. FERGE ZSUZSÁRÓL

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2021.04.25.


A reformer a modern korban – ha nem vezető „államférfiakra” gondolunk, hanem a reformgondolatok képviselőire a közigazgatásban, a tudományban és a nyilvánosságban – háromféle funkciót tölt be: 1. szakember, 2. tanácsadó, 3. társadalomkritikus.

A most 90 esztendős Ferge Zsuzsa – akit a jó Isten még sokáig éltessen! – nagyszerű alkotói pályafutásának nagy részét olyan társadalomban töltötte el, amelyben ezeknek a szféráknak az elkülönítése nem lehetett (ma se lehet) teljes és világos. Olyan egyszerre (állami) tudományos és közigazgatási intézményben töltött majdnem 30 évet, mint a KSH (Központi Statisztikai Hivatal), amelynek a tervgazdálkodás, az állami beruházások primátusa, a Párt egalitárius missziója, az újraelosztás középponti szerepe miatt a politikai jelentősége is nagy volt, hiszen a KSH adataira kellett támaszkodniuk a gazdaság- és szociálpolitikát irányító szakmai (közigazgatási: központi és regionális) szerveknek.

Az 1989 előtti rendszert azért is kötötték össze olyan végzetes szálak az értelmiséggel, mert – az önkény és a zűrzavar elemei mellett – a reálszocialista politika a tudományra (mindenekelőtt a műszaki és társadalomtudományra) volt utalva.

Főként nem a közvélemény, nem a politikai versengés, hanem a valóság (ilyen vagy amolyan) tudományos megértése és (többnyire statisztikai) leírása befolyásolta a döntéseit. Ebben különös szerepet játszott a „rétegződés” – azaz az egyenlőtlenségek: a jövedelmi, szociális, kulturális-műveltségi-oktatási, szakmai-életvezetési, egészségi, lakhatási egyenlőtlenségek – empirikus és analitikus vizsgálata, amely mércéje lehetett (volna) a rendszer legitimációs önképének, igazolásának, a rendszercélok teljesülésének.

Az lehetett volna, írtam zárójelben, ha legalább a Párt (és alárendelt – mozgalmi és bürokratikus – szervezetei) belső közvéleménye, belső nyilvánossága ismerte volna a kutatási eredményeket és szakszerű közgazdasági és szociológiai értelmezésüket.

Ám ez nem volt így, bár a meglehetősen nagy létszámú, bonyolultan szervezett, részben jól képzett államhivatalnokokkal benépesített vezető struktúrák részesei olvasták az állam tudományos intézményei által előállított „anyagokat”...

BOZÓKI ANDRÁS: KÍNA GYARMATOSÍTÁST FOLYTAT HAZÁNKBAN IS

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2021.04.25.


Bozóki András, politológus, volt kulturális miniszter szerint a kínai kommunista állam gyarmatosítást folytat. Ötszáznegyven milliárdos hitellel adósrabszolgaságba akarja hajtani az országot, ahogyan tette Montenegróval is. „Lengyelország kapcsán szintén felmerült egy ilyen ötlet, de a lengyelek elutasították” – mondta Bozóki. Hozzátette: „ne zárjuk ki annak lehetőségét, hogy csúszópénzek is állhatnak a projekt mögött, ugyanis a kormány nagyon eltökélten áll az egyetem mellett”.

Az alapítványi magánkézbe adott magyar egyetemekkel kapcsolatban a politológus úgy fogalmazott: „mivel a kormány mindent mér, úgy érezheti, el fogja veszíteni a következő választásokat, ezért ki kell építenie egy alternatív államot. Vagyis ki kell szivattyúznia a pénzt, a vagyont az államból és be kell raknia azokat ilyen testületekbe”. Abban bízik, ha feláll az új kormány a mostani ellenzéki pártokkal, akkor az első feladatuk az lesz, hogy új alkotmányt írnak – amely minden baj forrása –, s népszavazásra bocsájtják.

A KLASSZIKUS MANIPULÁCIÓ MINŐSÍTETT ESETE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.04.25.


Ennél manipulatívabb, félrevezetőbb, igénytelenebb, aljasabb fércművet már aligha fog ma szembefújni a szél, le is mentettem, nehogy eltűnjön, mint megannyi aranyóra vagy alkotmányos költség. Már biztos sokan találkoztak vele, a Magyarországa Kormánya nevű Facebook-oldal tette közzé az alább látható, műfajilag nehezen kategorizálható izét, ezzel a kísérőszöveggel:

A baloldali politikai erők többféle módon folytatják oltásellenes kampányukat. Ennek egyik formája az, hogy kétségbe vonják egyes vakcinatípusok hatékonyságát. Ezért a kormány nyilvánosságra hozza az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Ezekből az adatokból jól látható, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen. Mindenkit arra kérünk, hogy éljen az oltás lehetőségével. Az oltás életet ment.

Ez itt egy tudományos igényességű, az oltakozás előtt álló embereket nagykorúnak tekintő táblázat (nevezzük táblázatnak) arról, hogy a kormány saját becsületszava szerint hányan fertőződtek meg és hányan haltak meg a második oltás után. Aki nem hitte el Gulyás Gergelynek, hogy „a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb”, annak tessék, itt van a „bizonyíték”:...

A „MAGYAR BETEG” ÁLLAPOTA AVAGY GYÓGYÍTHATÓ-E PATYOMKIN-JOGÁLLAMUNK?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2021.04.23.


A helyzet fokozódik. Az Európai Parlament (EP) úgy határozott, hajlandó „csőre tölteni” a jogállamiság ellen vétő államokat fenyegető fegyverét. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke azt nyilatkozta: továbbra is úgy gondolja, „beteg a magyar demokrácia”. A nemrég nyilvánosságra került, a világ 180 országának helyzetét elemző World Press Freedom Index – 2020 Magyarországot a 89. – közvetlen szomszédjaink között a legrosszabb – helyre rangsorolta. Ehhez képest Varga Judit igazságügy-miniszter Facebook-oldalán hazánkat az EU azon kevés tagállamai egyikének látja, ahol valódi pluralizmus érvényesül a médiában.

A kérdés, hogy Magyarország jogállam-e, túlmutat a jogelméleti vitán. Sok ezer milliárd forintnyi fejlesztési pénz sorsa függ ettől, és mindennapjainkat, az önkormányzatok és a társadalmi szervezetek működését is alapvetően befolyásolja, milyennek ítéli majd az EU a magyar jogállam minőségét. Miközben a demokratikus ellenzék tagadja, hogy jogállamban élnénk, Európa pedig kételkedő, Orbán Viktor szerint Magyarország minden kétséget kizáróan jogállam. Ő legfeljebb azzal árnyalja véleményét, hogy vannak sajátos vonásai, hiszen tükrözi nemzeti szuverenitásunkat. Ez azonban – szerinte – így is van rendjén: nincs olyan jogrend, amely korlátozhatná önállóságunkat, nem ismerünk el olyan szabadságot, amely akadályozhatná érdekeink érvényesítését. Csak a „Szent Korona”, az „Ezeréves múlt” és az „Alaptörvény” mágikus fogalmai jelölhetik ki nemzetünk jövőjét.

Sokan gondolják úgy, hogy az állapotainkról szóló vita a jogelmélet fogalmai „ütköztetésének” formájában zajlik majd. Ám, miközben a fogalmak a jelenségek leírásának hatékony eszközei, hiányosságuk, hogy a folyamatok lezajlását nem tükrözik. A gyakorlatban azonban nemcsak az a fontos, hogy tudjuk, miről beszélünk, hanem az is, miként jellemezhető a pillanatnyi állapot és annak változása. Az orvostudomány fontos kompetenciája, hogy képes volt azonosítani a kórt, a tapasztalt orvostól azonban elvárható, hogy ne csupán megnevezni tudja a bajt, de felmérve a betegség stációit, ahhoz illessze a terápiát. Ez az oka, hogy a gyógyításban nélkülözhetetlen a különböző vizsgálatok által szolgáltatott leletek sokasága. Nincs ez másként a társadalom esetén sem...


SZOMBATON IS KÉTSZÁZ FÖLÖTT VOLT A HALOTTAK SZÁMA, 2328 ÚJ FERTŐZÖTTET TALÁLTAK

TELEX
Szerző: SZALMA BAKSI FERENC
2021.04.25.


Napi új fertőzöttek száma: 
2328 (az előző naphoz képest: –468)

Napi új halálos áldozatok száma: 
205 (az előző naphoz képest: –7)

Kórházi ellátást igénylők száma: 
6284 (az előző naphoz képest: –453)

Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
790 (az előző naphoz képest: –23)

Az első dózissal oltottak száma: 
3 596 129 fő (+19 424 a szombati közlés óta)

Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
1 621 420 fő (+68 735 a szombati közlés óta)

„A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos” – olvasható a központi koronavírus-oldalon közzétett legfrissebb tájékoztatásban...


ÚGY LEÉPÜLT A MAGYAR PARLAMENT, HOGY MÁR ABBÓL LESZ A LEGNÉPSZERŰBB, AKI A LEGKEVÉSBÉ VESZI KOMOLYAN

MAGYAR JETI / 444.HU
Szerzők: Ács Dániel, plankog, Kiss Bence, Kaufmann Balázs
2021.04.25.- Mi ez, az ország háza vagy egy kiüresedett cirkusz?

- Miért érezheti azt a választó, hogy az elmúlt évtizedben formálissá vált a magyar parlamentarizmus?

- Hová tűntek a parlamentből a viták, az izgalmas parlamenti vizsgálóbizottságok, a sajtó?

- És mi lett a Riszpekt Házzal?

Műsorunk és a 444 stúdiója olvasóink és nézőink támogatásával valósult meg, köszönjük!

A Magyar Jeti korábbi adásai: 

KIREKESZTŐ, CSALÓKA ÉS NEM TUDNI, VALÓJÁBAN MIRE VALÓ A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.04.24.


Akit külföldön oltottak, nem kaphat védettségi igazolványt, állítja a Telex híroldal.


Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy ha meglesz a „négymillió beoltott jövő hét szerda-csütörtök magasságában”, akkor újabb járványügyi korlátozásokat old fel a kormány, s jelentőséget nyer a védettségi igazolvány: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok számára, akik bizonyítani tudják, hogy beoltották már őket vagy átestek a megbetegedésen.

Azonban védettségi igazolványt csak az kaphat, aki Magyarországon vette fel a vődőoltást, figyelmeztet a Telex.

A lap egy olvasói levelet is közöl, amelyet egy külföldön, jelesül Szerbiában vakcinát kapott pár küldött meg a szerkesztőségnek, akik sikertelenül próbálkoztak azzal, hogy vakcinaigazolványhoz jussanak.

Az olvasói levélből kiderül, hogy a külföldön oltakozókról a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nem vezet nyilvántartást.

A pár hiába próbálkozott a magyarországi háziorvosuknál és a dokumentumot kiállító NKK-nál, csak azt a választ kapták, hogy:

„a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt” (vagy valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen).

Pedig számosak lehetnek olyanok, akik külföldön (pl. a környező országokban) jutottak vakcinához. Az ő esetükben egyelőre bizonytalan, hogy oltási igazolványhoz juthatnak-e, a jövő héten életbe lépő könnyítések pedig rájuk is vonatkoznak-e vajon...

VISZI A BALATONI KIKÖTŐKET A NER

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2021.04.24.


A katasztrófavédelem bürokratái is igyekeznek segíteni, hogy a széplaki megakikötő építése mielőbb elkezdődhessen. Siófok pert indít a hatóság ellen.


Perre megy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) a balatonszéplaki vitorláskikötő vízjogi engedélye ügyében a siófoki önkormányzat. A mederkotrás és a mólószár meghosszabbítására kiadott engedélyt a település megfellebbezte, ám a hatóság ezt nem vette figyelembe, ugyanis az OKF szerint a város nem fizette be az igazgatási szolgáltatási díjat. Siófok szerint viszont az önkormányzat illetékmentes az ilyen ügyekben.

- Hiánypótlási felhívást kaptunk a főigazgatóságtól – mondta Lengyel Róbert siófoki polgármester –, s bár jeleztük, a törvény szerint mentesülünk a fizetési kötelezettség alól, az OKF elutasította a fellebbezésünket és véglegesítette a vízjogi engedélyt. Azért is érdekes a főigazgatóság eljárása, mert az eljárás során korábban két másik fellebbezésünknél nem kaptunk díjfizetési felszólítást. Természetesen nem hagyjuk ennyiben a dolgot, s eljárási szabálysértésre hivatkozva közigazgatási bíróságon perelünk az igazunkért. 

Lassan minden hónapra jut egy vitorláskikötő-építési terv a Balatonnál, lapunk is beszámolt többek között a balatonföldvári e-kikötő elleni tiltakozásról. Földvárhoz hasonlóan a széplaki kikötőbővítés terve sem újkeletű. A beruházó Yolle Kft. tulajdonosa, Kenesei István már bő évtizede próbálkozik a jelenlegi, cirka negyven férőhelyes, alacsony merülésű hajók számára kialakított portja megnövelésével, s mélymerülésű hajók fogadására alkalmassá tételével. A terv az, hogy 178 hajó is ki tudjon kötni. Ehhez meghosszabbítanák a mólószárakat, a keleti 338, a nyugati 253 méterre nyúlna be a Balatonba. 35 ezer köbméter iszapot kotortatnának ki, hogy a nagytőkesúlyú vitorlások is be tudjanak állni a kikötőbe az amúgy sekély vízben. 

A Yolle igyekezett az önkormányzatot is megnyerni az ügynek, vállalta, lidósítja a szomszédos szabadstrand egy részét, s az ötletre – illetve egy kikötőt kiszolgáló parkoló megépítésére – 2018-ban az akkor még fideszes többségű városvezetés rá is bólintott. Történt ez annak ellenére, hogy – amint arról a Siófoki Hírek beszámolt – a helyiek közül sokan tiltakoztak a kikötőbővítés ellen a két éve nyáron megtartott lakossági fórumokon. Azóta petíció is indult, melyet már több, mint ezren aláírtak. Miután 2019 októberében a Fidesz-KDNP totális vereséget szenvedett Siófokon, az új, ellenzéki többségű testület is az ellenzők oldalára állt, s visszavonta a korábbi, támogató határozatot. 

- A szakértői vélemények nem meggyőzőek – mondta lapunknak Lengyel Róbert –, s szerintünk szakmailag nem kellően alátámasztott az az érvelés, hogy a tóba több száz méterre benyúló új létesítmény nem lesz semmilyen ökológiai hatással a Balatonra. Így, amíg nincs meggyőző bizonyíték, nem tudom támogatni a beruházást. Hasonlóképpen tiltakozik a bővítés ellen a Yolle kikötőjének szomszédja, az Ezüstpart Vitorlás Egyesület (EVE). Az 1992-ben alapított, az újságírószövetség hajdani, jelenleg 70 férőhelyes kikötőjét használó klub szerint a gigantikus mólószárak megépítése katasztrofális következményekkel járna számukra.

- Ez a partszakasz nem alkalmas mélymerülésű hajók fogadására – magyarázta Rozner Tamás, az egyesület elnöke. – Ha megépülnek a mólószárak és kikotorják a medret, életveszélyessé válik számunkra a hajózás, ugyanis elveszi tőlünk a cirkálószakaszt. A mólók miatt a mi kikötőnk eliszaposodik...


VESSÜNK VÉGET MÁR AZ ÁRVALÁNYHAJAS, FALVÉDŐS „KAPARJ KURTA” VILÁGNAK!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.24.


Ebben a mai magyar „kaparj, kurta, neked is jut” világban igazán nincs mit csodálkozni azon, hogy a vírusfertőzés újra megjelent az oktatási intézményekben, mert Covid-fertőzött szülők gyerekei is ott ültek hétfőn az iskolapadokban, megjelentek az óvodákban, bölcsődékben. Pedig tudhatták, és biztosan tudták is, hogy nem lenne szabad beküldeniük, bevinniük a gyereket, de mégis megtették. Miért? Mert egy társadalom, amelyiket tíz éve arra dresszíroznak, hogy már a „társadalmi felelősségvállalás”, kifejezéstől is röhögőgörcsöt kapjon, amelyikkel elhitették, hogy nem kell törődni másokkal, és dicsőség bármi áron megszerezned azt, ami téged szolgál, és csak az a fontos, hogy a te érdekeid érvényesüljenek, az nyilvánvalóan így fog viselkedni.


Azon sincs mit csodálkozni, hogy a szakminisztérium nem adott választ arra, hány helyen kellett intézkedni az oktatásban azután, hogy április 19-én kinyitották az óvodák és az iskolák kapuit, és azokban ismét megjelent a vírus. Egy olyan társadalomban, amelyet tíz éve arra dresszíroznak, hogy a legfőbb vezér mindenható, a hatalomnak pedig sem elszámolni valója, sem beszámolási kötelezettsége nincs azokkal szemben, akik magát ezt a hatalmat a választásukkal létrehozták, nem is várható, hogy a hatalom bármely képviselője másképp viselkedjen. Ő ugyanis elhiszi, hogy a legfőbb vezér valóban mindenható, hiszen az ő szempontjából az is, bármikor kirúghatja kényelmes és jól fizető állásából. Ebben a „kaparj kurta, neked is jut” magyar világban tehát nem várható el egyikőjüktől sem, hogy ellentmondjon a központi ukáznak. Még akkor sem, ha a józan ész mást mondatna vele.

Ha egyszer a legfőbb vezér azt közölte, hogy április 19-én ki kell nyitni az iskolák alsó tagozatait és az óvodákat is, akkor azokat ki is nyitották! Ha most, a majd később lejátszandó focimeccsek ígéretével ámító, közben igazi magyar legényként kuncorászó és kacsintgató legfőbb vezér azt mondja, hogy csak a beoltottak száma számít, és még több, még nagyobb számú kontaktust lehetővé tevő nyitásokat foganatosít, akkor csak a beoltottak száma számít. Legfeljebb a hatalom részesei az otthonaikban a konyhai falvédőkbe aranyszállal belehímzett „kaparj kurta” mellé pirossal még odavarrják azt is: „hallgatni arany”...

300 EZER EMBERNEK KELL ELFOGADNIA A KÍNAI VAKCINÁT, HOGY TARTHATÓ LEGYEN ORBÁN MENETRENDJE

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.04.23.


Ambiciózus oltási tempót vázolt ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök azt már a megszólalása előtt bejelentette egy Facebook-videó formájában, hogy elértük a 3,5 millió beoltottat, így holnaptól jön a nyitás már beharangozott újabb szakasza, egyebek mellett kinyithatnak az éttermek teraszai.

A kormányfő az interjúban már arról beszélt, hogy a jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, és akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, éttermek belső helyiségei is.

Rögtön felmerül ezzel kapcsolatban, hogy mennyire reális ez a menetrend. Ha megengedően a csütörtökkel számolunk, akkor napi kicsit több mint 70 ezer első oltást kell beadni, mert az operatív törzs ma reggeli adatközlése szerint 3 508 846-an kapták meg legalább az első oltást. Az oltási kapacitással minden bizonnyal nem lesz probléma, mert április első felében volt már olyan hétnapos időszak, amikor meghaladta a 70 ezret a naponta beadott első oltások száma...

„NEKED KIMARAD PÁR HÓNAP, VALAKI MÁS MEG ELVESZTI BENNE AZ ÉLETÉT”

444.HU
Szerző: SZÁSZ ZSÓFI, KAUFMANN BALÁZS
2021.04.25.Egyetlen nap alatt egy másik várossá változott szombaton Budapest.

A teraszok csordultig teltek, főleg fiatalokkal. A legtöbben azt mondják, már szükségük volt az együttlétre. És a legtöbben meg is tudják magyarázni maguknak, miért nem veszélyes a vírus szempontjából ez az együtt töltött idő.

EGY ÉLETMŰ AZ EGYENLŐSÉG SZOLGÁLATÁBAN - FERGE ZSUZSA KÖSZÖNTÉSE 90. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL

MÉRCE
Szerző: Mérce szerkesztősége
2021.04.25.


Ferge Zsuzsa kilencvenedik születésnapja alkalmából a Mérce szerkesztősége arra kérte volt kollégáit és tanítványait, hogy segítsenek összegyűjteni néhány olyan rövid részletet írásaiból, amelyek felvillantják életművének legfontosabb témáit, gondolatait.

Az alábbi összeállításban, amelynek alapját Ferge Zsuzsa 2008-as „hevenyészett önéletrajzi jegyzetei” képezik, több mint 20 munkatársa, barátja működött közre. Hálásak vagyunk nekik, hogy ily módon közös ajándékkal köszönthetjük a kiváló társadalomtudóst, a magyarországi társadalompolitikai gondolkodás legnagyobb hatású kortárs gondolkodóját, az egyenlőség és a szolidaritás következetes szószólóját.

A következő napokban több cikket is szentelünk még e rendkívüli alkotói pályafutásnak, ezeket itt gyűjtjük majd össze.

Kedves Zsuzsa, sokak nevében szeretnénk köszönetet mondani, és boldog születésnapot kívánunk!

A cikk szerkesztői és a Mérce szerkesztősége

ITT OLVASHATÓ


SZABAD SZEMMEL: MEGHAL A LÉLEGEZTETŐ GÉPRE KAPCSOLT BETEGEK 95%-A, MERT NINCS ELEGENDŐ KEZELŐ SZEMÉLYZET - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZERLESTEY LAJOS
2021.04.25.


Médiapart


A magyar hatóságok az oltási kampány segítségével próbálják elvonni a figyelmet arról, hogy már jó ideje rekordszintet ér el a korona halottak száma. A helyzet teljesen paradox, mivel idáig a lakosság 42 %-a kapta meg legalább az első szúrást, aminél az unióban csupán Málta áll jobban, ám közben az ország március közepe óta vezeti a szomorú világstatisztikát, amely az áldozatok számát az össznépességre vetítve mutatja.

Hogy ennyien vannak túl legalább az első adagon, az persze köszönhető a 3 millió orosz, illetve 2 millió kínai vakcinának. Ám ahogy halad az oltási folyamat, úgy halványodik a tény, hogy hány emberrel végez a betegség. Az adatokat persze nem veri nagydobra a kormánypárti sajtó, beleértve a közmédiát. Orbán Viktor legutóbb azt üzente az ellenzéknek, hogy nem kellene politikai verseny tárgyává tenni, hány halott van – tartózkodni kellene a méltatlan nyilatkozatoktól.

Az ősszel azonban még ő mondta, hogy a sikert az áldozatok számán mérik, igaz, akkor a szám még csupán pár száznál járt. Lehet, hogy a politikus bajban van a válság miatt? Oly mértékben, hogy még a választási sikere is megkérdőjeleződhet? Sok magyarnak persze fogalma sincs a tényleges helyzetről, ami persze nem meglepő, mert az oltásokat a hatalom ködfüggönyként használja.

Orbán azt akarja bizonyítani, milyen remek a rendszere, más uniós tagokkal összevetve. A kórházakból egyetlen fényképfelvétel sem szivárog ki, miközben az orvosszakszervezetek azt közlik, hogy meghal a lélegeztető gépre kapcsolt betegek 95 %-a, mert nincs elegendő kezelő személyzet. A kirendelt katonák egyetlen újságírót sem engednek be és gondoskodnak arról, hogy tartsák a szájukat a doktorok és nővérek.

A statisztikák nem állnak összhangban azzal a hivatalos mantrával, hogy Magyarország jobban teljesít a ragály leküzdésében, mint a Nyugat, amellyel persze a kormány nem győzi összehasonlítani magát. Ám a magyar egészségügy állapota nem éppen irigylésre méltó. A Fidesz azonban igyekszik a felelősséget az ellenzékre rátolni. Sőt Lázár János már a nyugati országokat okolta a sok halottért. Akkor egyébként még 20 ezernél tartott a szám, mostanra azonban már eléri a 26 ezret.

Foreign Policy

A magyar-lengyel-olasz triumvirátus vezérletével egyesülni próbál az európai szélsőjobb, csak kérdés, képesek-e túllépni belső ellentéteiken és így növelni befolyásukat Brüsszelben. De ettől még tény, hogy az irányzat virágzik Európa jó részében. A magyaroknál és a lengyeleknél hatalmon van, de jól áll Salvini, Le Pen, valamint a spanyol Vox is. Csak ez az erő az EU-n belül nem nyilvánul meg kellő súllyal, pedig a keményvonalas nacionalistáknak több mandátumuk van a Strasbourgban, mint idáig bármikor.

Az olasz Liga egyik EP-képviselője azt mondja, az Orbán-Morawiecki-Salvini hármas olyan politikai platformot kíván létrehozni, amely megvédi az európai gyökereket a lelketlen multikulti ellen, megállítja a bevándorlást és megóvja a hagyományos családot. Már most is igyekeznek összehangolni álláspontjukat, amikor szavazni kell az Európai Parlamentben.

Novák Katalin szerint az Oroszország kapcsán fennálló véleménykülönbség nem gátolja túlzottan az együttműködést. Viszont az Európai Külkapcsolati Tanács egyik szakértője arra mutat rá, hogy a Fidesz és a PiS szemében Le Pen örök kitaszított, akinek semmiféle kormányzati tapasztalata nincsen. Ebből pedig az következik, hogy másként vélekedik Brüsszelről, mint a többiek.

A brüsszeli Európai Politikai Központ egyik elemzője szerint Orbán, Kaczynski és Salvini tudja, mit akar Brüsszeltől, a francia vezetőnek viszont nincs ez irányú stratégiája. De lehet, hogy ezzel együtt közeledni tudnak egymáshoz az érintett pártok. A PiS nevében Waszczykowski EP-képviselő azt mondja, pár éve még tárgyalni is nehezükre esett Le Penékkel, ma Varsó várakozó állásponton van, de nem zárkózik el a párbeszédtől. A franciák is óvatosak azonban: látni kívánják, milyen eredményt hoz a hónap elején meghirdetett budapesti kezdeményezés.

Ám bármennyire is nacionalisták, ettől még megpróbálnak összefogni.

FT

Hodorkovszkij arra figyelmeztet, hogy a putyini tekintélyuralom megakadályoz minden gazdasági és politikai változást Oroszországban, és a jogállam teljes hiánya, valamint a Nyugattal kialakult feszültség elriasztja a nyugati befektetőket. Az egykori olajmágnás, aki összekülönbözött az elnökkel, ezért éveket töltött börtönben, jelenleg pedig emigrációban él, rámutat, hogy a pangás rengeteget ront az oroszok életszínvonalán.

Sőt, fennáll a veszély, hogy Moszkva politikai hibái és lépesei viszályhoz vezetnek a nyugati államokkal. Az államfő úgy akarja feltüntetni, hogy nagy játékos a világpolitikában, csak éppen ezt nem támasztja alá az ország állapota. Ezért azután a szokásos módszert alkalmazza: semmibe veszi a szabályokat. De nagyon úgy néz ki, hogy a másik oldalnak immár elege van belőle. Biden azt ígéri, hogy a machinációk sokba fognak kerülni Putyinnak.

Ám az orosz törvények olyanok, hogy a rendszert választásokon nem lehet leváltani. Forradalomra sem lehet számítani. Ám ha az államfő meghal, vagy leesik lábáról, akkor a rezsim aligha éli túl drámai konfliktus nélkül. Ez pedig újabb feszültségeket eredményezne a társadalomban. Viszont még az is az elképzelhető, hogy a téves számítások miatt az ország belesodródik valamilyen katonai konfliktusba és alulmarad.

A politikus uralmának következménye, hogy az oroszok jó része tehetetlennek érzi magát. Ezzel párhuzamosan a hatóságok szándékosan alacsonyan tartják a béreket, úgy hogy az emberek jelentős hányada egyik napról a másikra él. A cél az, hogy ily módon is rá legyen szorulva a politikai vezetésre. Arra ugyanakkor ezek után nemigen lehet számítani, hogy a tömegek majd nyomást fejtenek ki az átalakulásért.

A gazdasági változásokat gátolja, hogy az állami beruházások nem kis része teljesen értelmetlen, nem csupán azért, mert a közpénzek javát lenyúlják. Hanem mert a politika alapvetően tartalékolni kíván, hogy ne kelljen a nyugatra támaszkodnia. Azon kívül a nyugati szankciók miatt nem jönnek külföldi befektetők és élenjáró műszaki eszközök. Végül pedig a Kreml már jó párszor elárulta, mit tart a magántulajdonról és nemzetközi bíróságok ítéleteiről. A hazai demokratikus intézmények viszont nem függetlenek.

Meg kell érteni, hogy Moszkva a gazdaságot a politika eszközének tekinti. Az üzleti életben csak az lehet sikeres, aki elfogadja a korrupciót és hajlandó a Kreml szabályai szerint játszani. Ezt érdemes szem előtt tartaniuk a nyugati beruházóknak.

Der Standard

Meglehetősen orbáni volna, ha az osztrák kancellár azt hinné, hogy túlteheti magát a jogállamon, írja a kommentár, miután az Alkotmánybíróság arra kötelezte Kurzot, hogy holnapig adja ki mindazokat a nála lévő bizonyítékokat, beleértve a mobilján lévő SMS-eket, amelyek az Ibizagate-re vonatkoztak. Mint emlékezetes, a spanyol szigeten egy állítólagos orosz milliomos lányka csőbe húzta az akkori koalíció kisebbik pártjának, az FPÖ-nek az elnökét, aki leplezetlenül beszélt törvénysértő hatalmi törekvéseiről, ezért azután lemondásra kényszerült.

A botrány kivizsgálására alakult parlamenti bizottság igényli az esetleges terhelő adatokat, az ellenzék ezért fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy az kötelezze együttműködésre a kormányfőt. Az aonban azt állítja, hogy már mindent átadott. Természetesen, jegyzi meg a lap, ami nem volt, vagy amit megsemmisítettek, azt nem lehet prezentálni. De a lényeg, hogy Kurz dönti el, mi a fontos a vizsgálat számára. Ám továbbment és nyitva hagyta, hogy eleget tesz-e a taláros testület ítéletének. Így vetődik fel, hogy netán nem az orbáni utat választja-e.

Die Presse

Bár Ausztria a keleti nyitás után 7 évig még zárva tartotta munkaerőpiacát az új tagok polgárai előtt, azóta annyi munkavállaló érkezett ezekből az országokból, hogy az messze felülmúlt minden számítást. A járvány kitöréséig számuk éves átlagban meghaladta a 323 ezret, míg korábban a bővítés előtt a legmerészebb előrejelzés is csupán 200 ezerből indult ki. Viszont az összlétszámban nincsenek benne az ingázók, közülük két éve 211 500-at regisztráltak.

A legtöbb vendégmunkás az építőiparban dolgozik, de éppen ott fúj riadót az ágazati szakszervezet, mivel úgy véli, hogy a nyomott bérek és társadalmi juttatások jogtalan versenyelőnyhöz juttatják azokat a keleti cégeket, amelyek saját munkaerővel valamilyen konkrét feladatra szerződnek osztrák partnereikkel. Mert pl. az ágazatban a magyar jövedelmek az ausztriai szintnek csupán a 30 %-át teszik ki. Ezért a Kurz-kormány új törvénnyel kívánja megakadályozni a bérdömpinget.

A MAGÁNYOS SÖRÖS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.25.


Egy életet leélni kampány üzemmódban megterhelő foglalatosság. Netán az ember bele is gárgyul, mint a kedves vezető, ez a mi egyetlenünk. Amikor pénteken a teraszon való sörözést megalkotta, mint a vírus legyőzésének szimbólumát, nem gondolta volna az ember, hogy ebből is akció lesz, mint mindenből mostanában, illetve harminc éve már. Ennek a vírusos csatározásnak, mint kampányelemnek megvan a maga törzsfejlődése. Mint emlékezhetünk, a kezdetekben kórházakba rohangált ez a szerencsétlen földönkívülinek öltözve, a reptéren fogadta a cuccokat, hőmérőztetett és hajnalban tanácskozott az operatívokkal. Új fázis lett aztán az ojtás számlálása, ami még most is tart.

Kis túlzással óránként kapjuk a jelentést a nagy ojtási hadjáratról, és most, hogy a kapuban a diadal, kellett valami, amivel a bávatagoknak demonstrálni lehet a győzelmet, ami csak az övé, s ami érettünk van csakis. Ez jutott eszébe, a sörözés a rigófüttyben. Az az idea, ha az ember leülhet, beülhet valahová, más vágy sincs, mint a sör azonnal. Nem süti, kávé vagy kóla, sör. Sőt és pláne hol vannak a fröccsösök, a napfényben kannás bort szlopálók, illetve végül az a halmaz, amelyik nem akar vagy nem bír a teraszon sörözni, mert üres a brifkója a vírus miatt, és épp a kedves vezetőt okolhatóan, aki az út szélén hagyta őtet. Mindebből is kitetszik, menyire szegényes a lelke, ha van neki egyáltalán.

Én kérek elnézést, hogy amikor pénteken megszületett a szlogen, miszerint „Rám is vár egy korsó sör a teraszomon”, mint szabadságunk fokmérője, akkor én a karmelitákra gondoltam, mert és de szerintem ő is. Csak aztán a Habony művek szombatra kitalálta, hogy milyen jó volna főnök, imázsilag és kampányilag volna jó főnök, ha valamely vendéglátóipari egységben szlopálnád a sört főnk, mint a nép akármely egyszerű gyermeke. Közéjük vegyülve és mutatva azt, belőlük nőttél min fatörzsből gyönge ága, gondjaid és örömeid épp olyanok, mint akármely panelprolinak vagy putrilakónak. Diktátorok szoktak ilyen kampányelemet használni, mindegyikéből süt a hazugság, Orbánéból is...