2017. április 6., csütörtök

CSAPATAINK HARCBAN ÁLLNAK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.06.Állítsuk meg Brüsszelt, üzeni Orbán. Mintha Brüsszel itt lenne a határainkon, készülne elfoglalni a hazánkat. Brüsszel ezerháromszáz kilométernyire van tőlünk, megállítani csak ott tudnánk, ahol van. Volt már ilyen, amikor a Don-kanyarban védtük az úgynevezett magyar érdeket. Annak is milyen rossz vége lett!

Csatába hívja híveit Orbán Brüsszel ellen. Honvédő háborút viv, mert az a mániája, hogy megütközik mindenkivel, aki bántja a magyarokat. Nem tárgyal, nem egyeztet, hanem harcol.

Csapataik harcban állnak. Az ő csapataik. Nekünk, magyar polgároknak nincsenek csapataink. Nekünk gyerekeink vannak, családunk, barátaink. Mi nem harcolunk, mert békében élünk magunkkal és a világgal. Nem vágyunk háborúzni senkivel, utáljuk az ellenségeskedést, nem keressük a bajt ott, ahol nincs.

Orbán ezúttal is azt teszi, amihez egyedül ért. Nem kormányoz, mert az macerás, helyette uralkodik és csatázik. Harcban áll a világgal, megvédi a magyar embereket az őket bántó idegenszívűektől.

Abcúg Ejrópaji Junijó! Aggyad ide a pénzt, mi pedig nem leszünk gyarmat!

Sokkal egyszerűbb hülyeségeket gondolni a világról, mint reagálni a valóságra.

Harcban áll Orbán, de nem csupán a vélt ellenséggel, hanem a saját démonaival is küzd. Van egy kényszerképzete a világról, és ehhez próbálja igazítani a valóságot. Avítt, árvalányhajas, urambátyámos az ő valósága.

Félázsiai, vagy tán egészen az.

Idehaza ez még elmegy, mert a majdnem-kétharmad mindent megszavaz, ami formailag törvénytervezetnek látszik. Ám a valódi világ, az, ami Magyarország határain kívül esik, bonyolultabb ennél...


SCHILLING ALSÓGATYÁBAN OLVAS BE ORBÁNNAK

MAGYAR NARANCS
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.04.06.„A CEU-val nem konzultálsz, velem meg igen? Hát, te akartad.”

Schilling Árpád komolyan vette a nemzeti konzultációban (mármint a kormányzati szintre emelt összeesküvéselmélet-bizonygatás során) feltett álkérdéseket, és mindegyiket alaposan megválaszolta, magához Orbán Viktorhoz, a levél feladójához intézve szavait.

De a legjobb az egészben, hogy mindezt zokni-papucsban és alsógatyában tette meg, egy kerttel a háta mögött. (Külön felhívnánk a figyelmet a háromkerekű rollerre.)...


Pár aranyköpés a videóból:

„Viktor, kérlek, hogy figyelj!”

„A rezsicsökkentés elsősorban azoknak kedvez, mint amilyen te vagy meg a haverjaid.”

„Ti megijedtek az élet komplexitásától.”

„Egyszerűen hazudtok, és félrevezetitek az embereket. Érted, amit mondok? Hazudsz.”

„Magyarország függetlenségét elsősorban a te tevékenységed veszélyezteti.”

„Legutóbb is hova küldted el a Szijjártó Petit? A Fülöp-szigetekre.”

„Akkor még valaki voltál (mármint amikor a Soros-öszöndíjat megkapta Orbán), ma már egy senki vagy, egy tolvaj hazudozó.”

„Még mindig figyelj, mert még mindig hozzád beszélek!”

„Bemegyek egy kórházi vécébe, klotyópapír sehol.”

„Fogalmam sincs, hogy Brüsszel mivel támadja hazánkat.”

„Ostobák vagytok, vagy ostobának mutatjátok magatokat.”

„Hülye vagy, Viktor!”

„Soha többet ne küldjetek nekem ilyen levelet.”

„A magam részéről széttépem ezt a papírt, ha nem lenne ilyen kemény, a seggemet is kitörölném vele.”

„Csókollak!”


LÁZÁRKODÁSOK

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.04.06.


...Nehéz, de nem lehetetlen eldönteni, Lázár János komolyan gondolja-e azt, amit a sajtótájékoztatókon megjelent újságíróknak, riportereknek előad, vagy csupán gúnyolódik a jelenlévőkön? Ez utóbbiról lehet szó. Nehéz ugyanis elhinni, hogy egy ilyen magas polcra felkapaszkodott csinovnyik, ilyen leplezetlenül adja tudtára országnak-világnak: az a hatalom, amelyet ő képvisel, magasról tojik az igazságra, a közérdekre, s mindazoknak a fejére, akiknek nehezen megtermelt adóforintjait elherdálja. Lázár János arcára van írva: tisztában van azzal, amit mond, annak sokszor se füle, se farka. Tisztában van azzal is, állításai nemegyszer kimerítik a hazugság fogalmát. Ezt sugározza az arcáról letörölhetetlen gúnyos mosoly, a szemében ki nem alvó, sokat sejtetően villódzó fény. Mindig jól öltözött. mindig jól fésült. Tetszeleg önmagának a pódiumon: „Lám, én még ezt is ki merem mondani. Rágódjatok rajta egy hétig. Legalább addig sem jut eszetekbe semmi.”

A becsület frontján

Nemrég azt állította: igaza van a kiváló politikusi képességekkel rendelkező földművelésügyi államtitkárnak, aki egy kiemelt állami beruházás „becsületének” védelmére kelve megpróbálta elhallgattatni – a felcsúti polgármester közreműködésével létesített – szilvásváradi lovasközpont kivitelezését kritizáló ifj. Bozsik Józsefet. Lázár János tudja, az állami beruházásnak nincs becsülete, nem kell, nem lehet azt megvédeni. Tudja azt is, normális viszonyok között nem fenyegetés, hanem köszönet járna annak, aki figyelmeztet, amikor közpénz elköltésénél nincs rendben valami. Csakhogy Lázár János egy nem normális helyzetben nem leleplezni, hanem elrejteni igyekszik a közpénzek elherdálóit. Cinkos? Társtettes? Mindkettő? Igen! Mindkettő! A kiemelt állami beruházások körébe tartozó minden építkezés gyanús. Jellemzőjük a névre szóló törvénykezéssel biztosított kivételes jogállás az engedélyezési eljárásokban, a közbeszerzés során, a finanszírozáskor. Legfőbb ismérvük, a nagyvonalú költségvetési tervezés, ennek túllépése, s a többletek kormányzati finanszírozása. Mindezekhez kapcsolódik nemegyszer a gyatra kivitelezés. Aki felelős beosztásban mindezt “nem veszi észre”, cinkosként és társtettesként felelős minden jogszabályért, minden kormányhatározatért, amely lehetővé teszi, hogy állami beruházás örve alatt milliárdok tűnjenek el, vesszenek kárba az ország számára.

Semmilyen meglepetést nem okozna, ha Lázár János egyéni képviselői indítványa alapján törvényjavaslatot fogadna el az Országgyűlés a Büntető Törvénykönyv módosításáról: „Aki más előtt olyan tényt állít, híresztel vagy olyan tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, amely az állami beruházás becsületének csorbítására, vagy azt engedélyező, illetve finanszírozó hatóság becsületének csorbítására alkalmas, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.” Ahogy emelkedik a beruházás költsége, úgy nőhet a becsülete, s nőhet a megsértéséért kiszabható büntetési tétel. Igaz, az Alkotmánybíróság 1994-ben megsemmisítette a „Hatóság vagy hivatalos személy megsértése” címszó alatt található, hasonló megszövegezésű tényállást. Az Alkotmánybíróság akkori álláspontja szerint “… kiemelkedő alkotmányos érdek az állami és a helyi önkormányzati feladatokat ellátó szervek és személyek tevékenységének nyilvános bírálhatósága, valamint az, hogy a polgárok bizonytalanság, megalkuvás, félelem nélkül vehessenek részt a politikai és társadalmi folyamatokban, a közéletben. Ennek ellene hat, ha a törvényhozó büntetőjogi büntetéssel fenyeget minden, a közhatalmat gyakorló személyek és intézmények becsületének csorbítására alkalmas tényközlést és értékítéletet.” Ma, az Alkotmány nélküli Alkotmánybíróság korszakában, a siker reményében lehet próbálkozni, minden alapjogot korlátozó megoldás visszahozatalával. A régi alkotmánybírósági határozatokat az Országgyűlés “kivonta a forgalomból”. Így szabad a pálya...

A SZEKTA NEVE: FIDESZ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.06.


A Fidesz immár egy vallási szekta elhivatottságával küzd a józan ész ellen. Alul az Orbán Viktor ítélőképességében vakon megbízó mintegy kétmilliós szavazótábor, a vezér alatt közvetlenül pedig a parlamenti mamelukok engedelmes hada serénykedik, akik egzisztenciális okokból szavaznak meg minden kormány által benyújtott hülyeséget. Ha nem egyetlen személy döntene el mindent, valószínűleg darabjaira hullana a párt, így viszont bármikor beindíthatja az önmegsemmisítő mechanizmust. Egy párt, amely a magyar demokrácia hőskorában született, és saját történetén keresztül mutatta be, hogy miért nem szabad egyetlen emberre bízni egy országot.

A magyar parlamentet már jó ideje arra használja a kormányzat, hogy elüldözzön, megsarcoljon, vagy ellehetetlenítsen embercsoportokat, érdekképviseleteket, társadalmi vagy politikai csoportokat. Már fel sem tűnik nekünk, hogy nem ez lenne a feladata, hiszen a képviselőknek és a kormánynak azon kéne ügyködniük éjjel-nappal, hogy élhetőbb, okosabb és boldogabb társadalomban éljünk. Ehelyett a kicsinyes bosszúállás, a maffiaszerű leszámolások színterévé vált a magyar országgyűlés, ahol tort ül a butaság, a verbális erőszak pedig felülír minden logikus érvelést.

A lex CEU sem szólt másról, mint arról a kormányzati szándékról, hogy teszteljék a társadalom (és külföldi politikai erők) tűrőképességét, és esetleg egy ilyen szélsőséges elérje a miniszterelnök, hogy fogadja az amerikai elnök. Jól látszik, hogy Orbánnak semmi sem drága ahhoz, hogy elérje régóta dédelgetett szándékait. A magyar kormány már rég elment a falig, de most magát a falat tolta tovább olyan buldogok segítségével, mint Habony Árpád, Andy Vajna, Lázár János, Rogán Antal vagy Kósa Lajos.

Orbán Viktor elszántságát mi sem bizonyította jobban, minthogy legkíméletlenebb verőlegényét küldte elsőként a magyar értelmiség színe-java ellen Németh Szilárd személyében. A nemzetközi összehasonlításokban legjobban szereplő magyar egyetem rapid kivégzése vetekedik az ismétlődő észak-koreai rakétakísérletek sunyi céljaival. Kim Dzsongun épp olyan provokatív szándékkal lődözi a ballisztikus rakétákat Japán vagy egyenesen az Egyesült Államok felé, mint ahogy Orbán Viktor veri át az őrületes blődségeit először a társadalmon, aztán a törvényhozáson. Tudja, hogy a civilizált világban megbotránkoztatást fog kelteni, de egy lépéssel mégis előrébb tolta a képzeletbeli falat, úgy, hogy semmi különösebb következménye nem lesz tettének.

A diktátorok évszázadok óta ilyen sziszifuszi munkával kerülnek közelebb a céljaikhoz, kihasználva azt, hogy a világban töretlenül hisznek a békés megoldások lehetőségében, nem hiszik el, hogy a gyalázatokat újabb aljas tettek fogják követni, pedig a történelem a legritkább esetekben igazolta őket. A diktatúrákban ugyanis a fal nem a leküzdhetetlen határokat jelenti, hanem azt az eszközt, amelyet mindig arrébb lehet vinni, mégis azt hiszik a túloldalon, hogy a szoba mérete változatlan maradt...

AZ EMBERÉLET ÚTJÁNAK FELÉN... AZ ÉLET NAGY FORDULÓPONTJAI III. - AZ ÉLETKÖZEPI VÁLSÁG

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.04.06.


C. G. Jung szerint az emberi élet két szakaszra osztható. Az első felében az a feladatunk, hogy „valakivé váljunk” a világban, megtaláljuk a helyünket, karriert építsünk, kialakítsuk az identitásunkat. A fiatal korosztály tagjai akkor büszkék magukra, ha megerősítést kapnak az eredményeikért, és – úgymond – a világi mérce szerint érnek el sikert. Ezzel szemben az emberi élet második felében egyre hangsúlyosabbá válik a lélek mércéje: fontosabbá válnak az kapcsolatok, az élet nagy kérdései felé fordulunk, afelé, hogy mi ad értelmet az életünknek, és az elmúlt évtizedek tanulságain töprengünk. Ám a két szakasz között nem feltétlenül könnyű az átmenet…

Mert az ember tagad. Tagadja, leginkább maga előtt, hogy öregszik. Igyekszik elhessegetni a kétségbeesést. Természetesen ezen a ponton sokaknak eszébe juthatnak azok a férfiak (vagy akár nők), akik maguknál jóval fiatalabb párnál kötnek ki, akár egy házasságot felrúgva; hiszen az ilyesmi szúr a leginkább szemet. Ám annak, hogy belül krízis van, kevésbé nyilvánvaló jelei is lehetnek, például a depresszió, vagy hogy egy szülő erősen kontrollálja vagy a fészekben tartja már felnőttnek számító gyerekeit. Talán kívül még minden olyannak tűnik, amilyen azelőtt volt, ám belül már tombol az életközepi krízis.

2 OK, AMI KIROBBANTHATJA AZ ÉLETKÖZEPI KRÍZIST


Allan Chinen jungi analitikus, aki nagy ismerője az életközép szakaszának és az életközepi válságnak (ez utóbbinak szakavatott kezelője is), két okot emel ki, amely ott lappang az életközepi krízis mögött, pontosabban amögött, ha valakinek az ötvenes évei táján megváltozik a viselkedése olyan módon, hogy az inkább destruktív, mint konstruktív:

A MAGYAR LAKOSSÁG HÓCIPŐJE TELE A POLITIKÁVAL

SZTÁRKLIKK 
- VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.04.06.


Szerintem az önmagukat demokratikusnak tartó politikai pártoknak nem kellene beszállniuk abba a vetélkedőbe, hogy ki tudja jobban kiüresíteni és lejáratni a demokratikus intézményeket. Nemcsak azért, mert ezzel tovább erodálják az amúgy is rogyadozó demokratikus kultúrát, hanem azért is, mert ezzel saját magukat is lejáratják.

A legtöbbet pedig éppen a CEU ügyének ártanak. A CEU ügyében népszavazást kezdeményezni teljesen kontraproduktív ötlet és nem árulkodik másról, mint a kezdeményezők innovatív ötlet és mondanivaló hiányáról, no meg arról, hogy még mindig nem értik, hogy miért van a magyar lakosság hócipője tele a politikával.

Meggyőződésem szerint a magyar lakosság 85 százalékának arról sincs fogalma, hogy mi az a CEU, azt pedig még kevesebben értik, hogy itt nem egy egyetemről, hanem annál sokkal többről van szó.

És még ennél is kevesebben vannak azok, akiket közvetlenül vagy közvetve érint ez az ügy. És ez teljesen érthető. Egy olyan országban, ahol az emberek 40 százaléka létminimumon vagy az alatt él, ahol a döntő többségnek az a legnagyobb gondja, hogy miből fizeti be a csekkeket egy ilyen népszavazási kezdeményezés olaj a tűzre, amely csak fokozza a politika- és értelmiségellenes indulatokat...

EGY GENERÁCIÓ, AMELYIK MINDENT ELFELEJT

IFLGROUP BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.04.05.


Ma jöttem rá, hogy mindig, mindenhol a fiatalokkal foglalkoznak, a fiataloknak adnak tanácsokat. A fiatalokat akarják sikeresebbé tenni. Pedig az idősebb generációkat (X generációtól felfele)sem lenne szabad temetnünk, lehetőség szerint segítenünk kéne nekik is ötletekkel. Most a modern (?) technikához való kapcsolódási pontokban szeretnék egy nagyon fontos tanácsot átadni, mert már a sokadik embernél látom, hogy egyáltalán nem működik a valóságban.

Felhívott egy nagyon kedves x 50+-os ismerősöm, aki világvége hangulatban, hatalmasakat sóhajtozva szinte könyörgött a megváltó segítségért, mivel be akart lépni az email fiókjába, de két dolgot nem tudott:
  • az email címét
  • és a jelszavát
Ez annyira tipikus amúgy. Ha ehhez hozzávesszük, hogy én készítettem el neki a máig egyetlen email címét 5 évvel ezelőtt és azóta is aktívan használta a tableten, akkor már lassan elkezdhetjük a fejünket fogni.

Én már az első percben mondtam, hogy írja fel ezeket a dolgokat, mert nem fogja tudni. Elfelejti. Ehelyett mi történt? Kaptam egy átlátszó ígéretet erről,én pedig tudtam mit kell tennem: Majd én felírom ezt is a másik helyett...

Bevallom elgondolkodtam, hogy az elmúlt évtizedben nem érintkezett Chichén Itzá (maják városa)-nál egy minimálsan fejlettebb közeggel, hogy 2017-ben még ekkora streszt okozhat egy email fiókba történő belépés és egyáltalán a számítógépes alapfunkciók használata? Persze tudom, hogy erről szó sincsen, hiszen itt élt mindig Budapesten és évek óta ott is érintőképernyős telefon+tablet kombó operál.

De valamiért nem történt fejlődés vagy előrelépés a dologban. Másik ékes bizonyítéka erre az emailes dolgot megelőző beszélgetés, amikor a tableten kereste a beállítások ikont! Ez az ikon mindig ugyanúgy nézett ki, és egy oldalon maximum 20 ikon van (neki 13 per pill). Ebből 5 perc verejtékes keresgélés után sem sikerült kiválasztani a Beállítások ikont, aminek az aljára pontosan ez van kiírva:

Beállítások

Megkérdeztem ismerősöket, hogy ők hasonlót szoktak e tapasztalni és sajnos nagy általánosságban a válaszuk az volt, hogy az 50+-os korosztály jellemzően teljesen analfabéta a számítástechnikával kapcsolatban, egy email cím is hatalmas problémát okoz (természetesen kivétel egy elenyésző kisebbség, akik valamilyen formában ezzel foglalkoznak, vagy érdeklődnek a téma iránt.).

Szóval az kezdett kirajzolódni, hogy azok az 50+-os emberek, akiket alapvetően nem érdekel a számtech világ, még az elvárható minimumot sem voltak képesek az elmúlt 10 évben elsajátítani. Ezzel a konklúzíióval én szerettem volna vitatkozni, mert azt gondolom, hogy azért a Facebook miatt alapszinten már tényleg az 50+-os korosztály jelentős része rákényszerült elsajátítani az alaptudást.

De még ennek tudatában is van egy fontos ötletem, ami nagyon jellemző! (Főleg a férfiakra)

Egyszerűen nem hajlandóak leírni az email címüket, elektronikus dolgaikat és jelszavaikat valahova (biztonság miatt fontos, hogy lehetőleg valami titkos helyre) , ahonnan bármikor utánanézhetnek bárminek, ha véletlenül elfelejtenék...

A KARAVÁN MEG HALAD

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.06.


Ahogy a Momentum halad előre, mindenki számára nyilvánvaló válik, hogy a rájuk aggatott ostoba, karaktergyilkos vádak alaptalanok.

Magyarországon az átlagosnál is nagyobb számban vannak olyanok, akik rettegnek az újtól. Horthy, Kádár, és Orbán országában egyszerű az élet: fölfelé nyalni, lefelé taposni. Ha meg a semmiből megérkezik egy újat elkötelezetten, és tettekkel akaró fiatal csapat, amelyik felrúgja a sunyi háttéralkuk olajozott rendszerét, akkor törvényszerűen megindul a lejáratásuk. A Rezsim különböző pártszínekben dolgozó politikai és sajtómunkásai megírják a kötelező penzumot, megtudjuk, hogy egyszerre Sorosbérencek, és Orbáncsicskák ugyanazok az Ifjak. Ja, hogy ezek egymást kizáró dolgok? Nembaj, lényeg, hogy a rájuk köpött sav mennyisége állandó legyen.

Bejáratott érdekkörök próbálják megvédeni oly sok gerinctelenség, megalkuvás és csontig nyalás útján kivívott és megtartott pozícióikat. Kollaboráns műellenzék és sajtóholdudvara ugyanolyan eszement rettegéssel áll az újhoz, mint Orbán bértollnokai. Kis hal is hal, és amíg van akármekkora szeletecske a tortából, addig mindegy, hogy egyébként maga a torta egyre kisebb. De legalább van, ha meg mélyreható, valódi változás lenne, akkor nem jutnának a Diktátor asztaláról jutalomfalatkák a műellenzéki exKISZ-es jópajtásoknak. Csakhát az Ország érdeke nem azonos az érdekkörökével. Az Ország érdeke a friss, tiszta szél viharrá fokozódása, hogy kisöpörje az évtizedek alatt felhalmozott erkölcsi szemetet...

A MEGSZELIDÜLT SZERB NACIONALISTÁK ORBÁNNÁL KAMPÁNYOLTAK, ÉS BEJÖTT NEKIK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.05.


A Szegedi Kattintós száguldó riportere a vajdasági Gyálán egy vegyesbolt előtti szemetesnél találta azt a sokat mondó választási szóróanyagot, melyből kiderül, hogy Aleksandar Vučić jelenlegi miniszterelnök Orbán Viktor és Pásztor István társaságában hirdeti, fontos, hogy Gyorsabban - erősebben – jobban teljesítsen Szerbia, és ennek záloga az ő elnökké választása. Azt csak zárójelben jegyezzük meg, hogy Vučić pártja soha nem számított a magyarok nagy barátjának, ráadásul az imént említett szórólapon kizárólag szerbül szólítja meg választóit az Orbánnal kampányoló miniszterelnök.

A szerb radikálisok báránybőrbe bújtak ugyan, mégis ők számítanak a balkáni nacionalizmus egyik legerősebb politikai erejének. A Szerb Haladó Párt színeiben vasárnap megválasztott Vučić annak a Tomislav Nikolić-nak a köpönyegéből bújt elő, akit rövidesen váltani fog az elnöki székben. Nikolić 2008-ban a Szerb Radikális Pártból kiválva alapította meg azt a pártot, mely most már az Európai Unió irányában is nyitott, ugyanakkor ügyesen lavíroz az EU és Oroszország között.

Mint az Indexnek a választások előtt publikált összefoglalójából kiderül, Vučić múltja korántsem makulátlan. A hírhedt Vojislav Šešelj-féle radikálisoknak üdvöskéjeként kezdte pályafutását, Slobodan Milošević rendszerének utolsó éveiben információs miniszterként szolgálta az egyre sötétebb rezsimet. Az 1999-es NATO-bombázások idején ő volt Szerbia tájékoztatási minisztere, a világ televízióit bejárták azok a hazugságok, amiket a szerb haderő sikereiről terjesztett. Ha Magyarországon elcsalták a rendszerváltást, akkor mit mondjunk Szerbiára?

A SÉRÜLT KÖNYVTEST - NÁDAS PÉTER A BIBLIA CÍMŰ MŰVÉNEK ÖTVEN ÉVE

ÉLET ÉS IRODALOM - FEUILLETON
Szerző: Radics Viktória
2017.03.31.Húszéves volt Nádas Péter, amikor 1962 karácsonyának másnapján a címadó elbeszélést befejezte. Nyomtatásban csak három év múlva jelent meg az Új Írásban, a könyvre pedig még két évet kellett várni. Nem fogott rajta az elmúlt ötven év, minden mondata él ma is, A Biblia nemhogy kimerült volna az oeuvre súlya alatt, ellenben feldúsult, hiszen a későbbi művek megannyi motívuma és problémája eredetére talál benne.

A Biblia mestermunka, összetett mű, a kompozíciója, a ritmusa, a tenzióval való gazdálkodása hibátlan. A kézírás még nem kiírt, a professzionalizmus hiánya azonban erénnyé fordult át: a tehetségé a szó. Vakmerőség volt ilyen „nagy” címet adni a debütáns darabnak, a kockadobás azonban sikerült, a tizenhat pörgő fejezet tartja a tétet. Mint Van Gogh bibliája a nevezetes festményen, úgy marad meg a szóban forgó Szent Biblia is a szavakkal írt képen, a tanyasi konyhaasztal sarkán, hogy majd visszakerüljön a házioltárra, a fehér terítővel letakart sublótra, a sztaniolkeretbe foglalt szentkép meg a Rákosi asztaláról származó narancs mellé.

Ha a borítóját lehántom, mert szétszakadt, előbújik a tenyérnyi fekete könyvtest, egy gazdag írói életmű alapköve: A Biblia. A tipográfiát álmomban is fölismerném: Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1967, művészeti vezető Kass János, bizonyára ő rajzolta tussal a paradicsomi képecskét is, a bűnbeesés küszöbön álló pillanatát.

Húszéves volt Nádas Péter, amikor 1962 karácsonyának másnapján a címadó elbeszélést befejezte. Nyomtatásban csak három év múlva jelent meg az Új Írásban, a könyvre pedig még két évet kellett várni. Nem fogott rajta az elmúlt ötven év, minden mondata él ma is, A Biblia nemhogy kimerült volna az œuvre súlya alatt, ellenben feldúsult, hiszen a későbbi művek megannyi motívuma és problémája eredetére talál benne.

A Biblia mestermunka, összetett mű, a kompozíciója, a ritmusa, a tenzióval való gazdálkodása hibátlan. A kézírás még nem kiírt, a professzionalizmus hiánya azonban erénnyé fordult át: a tehetségé a szó. Vakmerőség volt ilyen „nagy” címet adni a debütáns darabnak, a kockadobás azonban sikerült, a tizenhat pörgő fejezet tartja a tétet. Mint Van Gogh bibliája a nevezetes festményen, úgy marad meg a szóban forgó Szent Biblia is a szavakkal írt képen, a tanyasi konyhaasztal sarkán, hogy majd visszakerüljön a házioltárra, a fehér terítővel letakart sublótra, a sztaniolkeretbe foglalt szentkép meg a Rákosi asztaláról származó narancs mellé.

A gyermeki önmagára visszaemlékező, fegyelmezett elbeszélői hang észrevétlenül siklik át az épp csak kamaszodó kisfiú érzékelését szemléltető mondatokba és vissza, a némi távlattal rendelkező felnőtt nézőpontjába. Alig néhány év van „köztük”, utólag azonban rekonstruálhatjuk, hogy időközben nagyot fordult a világ. Lezajlott és megbukott egy forradalom, Nádas Péter pedig az anyját, az apját és az otthonát is elvesztette. Az újságírótanonc fiatalembert, aki A Bibliát írja, mély seb választja el attól a kisfiútól, aki nemrég még egy meleg családban élt. Azzal, hogy végbe tudta vinni az összefogó írói gesztust, és ügyesen cikázott a két „én” között, megnyitott egy új perspektívát, az egyetlen lehetőséget: az íróit, hiszen csak a nyelv képes összeölteni azt, ami ilyen végzetesen szétszakadt...

SIKERPROPAGANDA: ALTERNATÍV TÉNYEK

HVG HU
Szerző: Gomperz Tamás
2017.04.05.


Negyven éve nem volt olyan alacsony az infláció, mint idén.

Igaz. A gazdasági növekedés meg az utolsó a régióban. A beruházás megszűnt. Az uniós pénzből vegetáló Magyarország az elmúlt hét évben nem felzárkózott az uniós átlaghoz, hanem leszakadt Szlovákiától.


Rezsicsökkentés: 20-25 százalékkal csökkent az áram, a gáz és a távhő ára - valamint a csatorna, a víz és a PB-gáz díja.

És így is magasabb, mint a piaci ár.

2016-ban már 4,6 százalékkal emelkedett az átlagbér, és 2017-ben ennél lényegesen nagyobb, 10% feletti növekedés már szinte biztosnak látszik.

10 százalék? Harmadakkora gazdasági növekedés mellett? Lószart mama. Ha mégis, akkor annyi a negyven éve nem volt ilyen alacsony inflációnak. Meg az államadósságnak.

A házasulókat havi 5-5 ezer Ft-tal segíti a kormány a közös életre való felkészülésben.

Igaz. Ez lehetne az idióta, etatista újraelosztás egyik szimbóluma. Szétadóztatja a kormány a népét, azért, hogy a különféle párkapcsolati formák közül az egyiket támogatva, eljátssza a jótékonykodó állam bácsi szerepét. Miért nem hagyja inkább a pénzt eleve az embereknél?

2011-től újra a gyermek hároméves koráig jár a gyes, adókedvezmény segíti a munkába visszatérő kismamákat.

Ez a két intézkedés rögtön üti is egymást, mert a hároméves korig járó gyes otthon tartja az anyukákat. Éppen emiatt azokban az országokban, ahol vagy nem volt, vagy már véget ért a szocializmus, a szülés után járó támogatások nem járnak tovább néhány hónapnál, mivel az a cél, hogy az emberek dolgozzanak.

2010 óta 12,5%-ról 4,5%-ra csökkent a munkát keresők aránya (miközben 700 ezer új munkahely keletkezett és végre a foglalkoztatási arányokban is felzárkózunk az uniós tagországok szintjére).

Ezek az új munkahelyek egyrészt Londonban, másrészt a nulla értéket előállító, iszonyatos költségvetési terhet jelentő közmunkában keletkeztek.

A társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkent, a személyi jövedelemadó is évi 1%-kal csökkent, és idén 4%-kal csökkentek az egyéb munkabéreket terhelő közterhek is.


27 százalékos világrekord áfa, különadók, kamarai hozzájárulás etc. Az adóelvonás nem csökkent, és az adóbevallás legfeljebb a miniszterelnök esetében fér rá egy söralátétre, de az is csak azért, mert elég Mészáros Lőrinc fejét rányomtatni.

Erzsébet-program: évente 260 ezer embernek biztosít üdülési lehetőséget.


Hol tartanak az utalványokkal kapcsolatos nemzetközi perek?

Évente 700 ezer tanuló jutott ingyen tankönyvhöz.


Aminek az ára az uniformizált egyentankönyv bevezetése, az ideológiai népneveléssel és a szakmailag gyakran vállalhatatlan tartalommal.

Törvény védi a magyar földet a spekulánsoktól, és 60 ezer ember jutott saját földterülethez.

Kishantos? Mészáros Lőrinc? Az utolsó fideszes kiskirály pereputtya? Azért annyira nem védi az a törvény a spekulánsoktól a magyar földet.

160 ezer pedagógusnak növekedett átlagosan 34 százalékkal a jövedelme.

És így sem éri el az értelmiségi átlagbért, viszont megszűnt az iskolai autonómia és a szülőknek kell bevinni az iskolába a wc-papírt.

95 ezer egészségügyi dolgozó kap 10-41 ezer forintos béremelést.

Holott 100-400 ezret kéne, hogy ne menjen el az utolsó orvos is külföldre. Ehelyett legalizálták a hálapénzt.

A Széchenyi Kártya Program több mint egymillió ember pihenését segítette.

Lásd fenn.

Magyarország a válság ellenére emelni tudta a nyugdíjak reálértékét.


Nem tudta. Viszont ellopták egy teljes generáció nyugdíjmegtakarításait.

Hazánkban a kormányváltás óta jelentősen nőtt a minimálbér.

Teljesen felelőtlen módon.

A Munkahelyvédelmi Akció évi 300-350 milliárd forinttal segíti sok ember munkahelyének megőrzését.

Inkább a munkáltatói terheket csökkentették volna, és legfőképp kevesebb önkényes, piacellenes jogszabályt fogadtak volna el.

Magyarországnak már nincs IMF tartozása.


Ezért évek óta drágább piaci hiteleket kénytelen felvenni.

A kormány 2000 település 685 milliárd forintos adósságát vállalta át, ezzel, több mint 9 millió ember életét helyezte biztonságba.

Amit jórészt a fideszes vezetésű önkormányzatok halmoztak fel, nem elfelejteni: a 2010-es fülkeforradalom az önkormányzatokban már 2006-ban megtörtént.

Ez a kormány fizette ki az MSZP helyett a MÁV Startot és a tűzoltók elmaradt bérét is.

Csak az kár, hogy három óráig tart az út a 200 kilométerre lévő Pécsre, a balatoni járatokon nem működik a klíma, a budi undorító és a megyeszékhelyekről az utolsó járat este hétkor indul a fővárosba.

A gyerekétkeztetés látványosan javult.


Anyátok!

A devecseri és kolontári vörösiszap-katasztrófa kárvallottai új házakat és berendezést kaptak.

Bravó.

Kártalanította a libatartókat.

Anyátok 2!

Minden idők legnagyobb dunai árvízét védte ki a lakosság a kiváló szervezésnek köszönhetően.

Nem pusztán minden idők, hanem az egész univerzum legnagyobb árvízét.

Újjáépült a Zeneakadémia, a Vigadó,a Wellish-palota (Igazságügyi Minisztérium épülete) impregnált kövekkel tatarozták a Parlamentet. Megújult az Olimpiai park, a Ferenciek tere, a Keleti pályaudvar, az Erkel Színház, a Mátyás templom, a Várkert Bazár, a Palota Negyed a nyóckerben és szinte az egész 8. kerület, a Sasadi út (a volt Osztyapenkó) és környéke. Megnyílt a felújított füzéri vár. Elkészült a 4-es Metró, a Keletitől a Kelenföldi pályaudvarig. Új egyetem született és épült, a Ludovika és most épül a Campus kollégiuma.

Akkor ezt mind szépen köszönjük meg a magyarokat elnyomó, szemét imperialista Brüsszelnek.

Befejeződött a Széll Kálmán tér felújítása.


Az be. És már majdnem sikerült az órát pontosan beállítani.

A kormány átvállalja a kórházak adósságát. Folyik a kórházfelújítás!

Tavaly több áldozatot szedett a kórházi fertőzés Magyarországon, mint az összes terrortámadás Európában.

A hűtő-, és mosógép csere pályázat is említésre méltó.

Igen, a túlterjeszkedő, szocialista állam példájaként.

Felminősítették Magyarországot.

Nem az volt a szöveg éveken át, hogy ezek a le- és felminősítések nem számítanak?

10+10 millióval támogatják a családok otthonteremtését (CSOK).


Meg 1,5 millióval azokat, akiknek van elég pénzük elektromos autót venni. Akinek van, annak adatik. A többi meg annyit is ér.

„Rengeteg lényeges dolog kimaradt a listából, de már innen is jól látszik, hogy a nagy egész kép lényegesen szebb, mint a korábbi balliberális és MDF-kormányok alatt történt.”

Hát igen, akkor említsünk meg néhány dolgot, ami kimaradt a listáról.

A demográfiai trenden nem sikerült változtatni, a népesség elfogy. Eközben minden hatodik magyar gyerekek külföldön születik. PISA-teszt. Tönkretett szakképzés. A magyar felsőoktatási intézmények közül már egy sincs a legjobb 500-ban. Letelepedési kötvény. Paks 2. Andy Vajna kaszinói. Magyarország az Európai Unió leglassabban fejlődő országai között található. Trafikosztogatás. Mészáros Lőrinc. 80 milliárd a propagandamédiára. Értelmetlen kvótanépszavazás. Rogán Antal helikoptere. Pasapark. A műtétekre a betegek által vitt gyógyszerek és kötszerek. Várólisták. Csoppadt párizsis zsömle, mint kórházi ebéd. 8 ágyas kórterem. Éjjel háromkor fürdetésre felébresztett betegek, mert nincs elég nővér. Fakivágások. Baltás gyilkos. Egyoldalúan módosított alkotmány. Háziügyészség. A romák iskolai szegregációja. Két millióan nyomorognak. Az ország három régiója is az unió legszegényebbjei között. A tiszta és szabad választások megszüntetése. Népszabadság. Figyelő. Origo. Putyin, CEU.

Jó üzlet volt. A hülyének is megéri.

NŐÜGYEK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.04.05.


...Ha a magyar miniszterelnök a washingtoni nagykövet asszony hazahívásával kapcsolatos kérdésre azt válaszolja, hogy nem foglalkozik nőügyekkel, akkor ennek a válasznak a megfejtésére variációk között kell döntenünk.

1. Nem érti a kérdést.
2. Nem szeret kínos kérdésekre válaszolni.
3. Fogalma sincs róla, mit jelent a nőügyek szó.
4. Lenézi a nőket.
5. Büdös bunkó, akinek fogalma sincs róla, hogyan kell válaszolni egy kérdésre.
6. Ha nőkről van szó, képtelen palástolni a kisebbrendűségi érzésből származó gyűlöletét.
7. Szellemesnek képzeli magát, frenetikus humorérzékkel, mint minden kocsmatöltelék proli, aki a nőkről megnyilvánul.
8. Mint ilyen, azt végképp képtelen felfogni, hogy egy nagykövet hazahívása nem ivari kérdés.

Elfelejtettem mondani, nem bizonyos, hogy csak egy válasz helyes.

OLVASÓI LEVÉL RÉKÁTÓL: ÉN NEM VAGYOK MÁR IDE VALÓ...

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Réka
2017.04.06.Körülbelül 30 éve már. Több, mint 25 éve annak, hogy a szüleim eldöntötték: hiába szeretik a tájat, ami az életük része, hiába a család, hiába a fiatalságuk összes édes-szomorkás emléke, hiába a jövő ismeretlensége, mi vagyunk azok, akik miatt hátat kell fordítsanak akkori életüknek. Bármennyire fáj és bármennyire nehéz.

Félelmetes és gyomorszorító, de mégis felemelő érzés, hogy most majd ott élhetünk, ahol mindenki olyan mint mi… ahol mindenki magyar.

Felpakoltak hát mindent, elajándékozták azt a részét az életüknek, ami nem fért be a konténerbe és elindultak. Elindultak velünk egy új és addig ismeretlen országba, bízva abban, hogy ott vár ránk valami jobb. Vár ránk egy emberibb jövő, egy szerető ország, amely sajátjaiként köszönt minket.

Én sírtam a hátsó ülésén, haza akartam menni. Haza, ahol a barátaim és az életem volt. Addig. Ők pedig akármennyire is nehéz volt, reményt keltettek. Reményt adtak nekünk, hogy mi is bízhassunk.

Megérkeztünk. Sötétben – amennyire emlékszem – elindultunk az új otthonunk felé. Mindent megtettek, hogy újra el tudják kezdeni az életüket. Diplomával, mérnökként zöldséget árulni, orvosként kiszolgáltatva lenni, egy garzonlakásban négyen konyha és fürdőszoba nélkül élni a mindennapokat; nem tűnt nekik túl nagy árnak, ha azzal egy könnyebb, esélyekkel teli életet adhatnak nekünk. Nem is értettem, hogy tudták megtenni. Nem értettem, hogy nekik miért nem fájt úgy mint nekem. Nem értettem, hogy miért kell itt lennünk.

Mert az ország, ami tárt karokkal kellett volna fogadjon minket, nem tette. Haza akart zavarni. Olyan fogalmakat vágott a gyerekfejünkhöz, amiket addig sosem ismertünk. Idegen voltam. 6 évesen egy idegen betolakodó, 6 évesen egy „ország nyűgje” ott, ahol elvileg egy fényesebb jövő várt rám. Csak azért, mert nem itt születtem. Magyarként, de országhatáron kívül éltem.

Aztán lassan elmúlt az első pár év. Lassan sikerült saját fürdőszobát kapni a nővérszálláson, lassan már csak havonta egyszer románoztak le, szóval lassan beállt az életünk.

A szüleim egész életükben azért tettek mindent, hogy megmutassák, bármilyen nehéz is, mindig rajtad áll! Tanulj, dolgozz, szeress és akkor van jövőd. „Légy hű magadhoz”, hogy nagy szavakkal dobálózzunk. Ők azok voltak. Magukhoz, barátokhoz, családhoz, hozzánk. Elveket és erkölcsöt követve boldogulni nehéz, de nekik sikerült. Lám, kifizetődött az új élet. Csak minden tizedik ember verte át őket. Csak minden második hónapban hallottuk már, hogy románok vagyunk. Egy elnyomó diktatúrából elmenekülve, egy könnyebb, szabadabb, jobb életet remélve, ez nem tűnik túl nagy árnak.

Felnőttünk. Tanultunk, mert egy szabad országban a tanulás előre visz. Az önálló gondolatok szabaddá tesznek. Olvastunk, mert az olvasás több száz életet adhat nekünk. Azt mondták, hogy a legfontosabb, hogy tájékozódj, hogy olvass, hogy nyitott szemmel járj és maradj kitartó...


IDŐS MAGYAROK KÜLFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.06.


Ahogyan telnek az évek, egyre több idős magyar él majd külföldön. Bécsben például úgy számolnak, hogy csak 60 fölötti magyarból több mint tízezer lesz 2040-ben. (Vigyázat, a poszt számokat tartalmaz!) Vajon mi lesz velük? Maradnak, visszaköltöznek Magyarországra, hogyan képzelik el az életüket? És hogyan képzelitek el ti?

Ausztriában rengeteg külföldi él, tavaly év elején például 1 millió 840 ezren voltak, igaz, kétharmaduk már Ausztriában született, ezzel együtt is, az osztrák főváros lakosságának harmada a szülei révén, vagy saját jogon bevándorló.

Márpedig ahogyan telnek az évek, úgy öregszik majd ez az egyre szélesebb réteg, és nagy kérdés, mit terveznek nyugdíjaskorukra. Az biztos, hogy sokan lesznek, a növekedés ugyanis folyamatos és látványos: míg 2007-ben az Ausztriában élő 60+-os generáció 15,5, addig tavaly már 17 százaléka született az országon kívül.

Egy friss tanulmány most a következő szűk negyedszázad fejleményeit próbálta meg kikutatni, és arra jutott, hogy 2040-re Bécsben 530 ezerre nő majd a hatvan év fölöttiek száma (most valamiv
el kevesebb, mint 400 ezer), ám ezen belül a határátkelők aránya a jelenleginél sokkal nagyobb lesz... 

ITT OLVASHATÓ

A ROMÁK ESÉLYEINEK KIEGYENLÍTÉSE JELENTŐSEN NÖVELNÉ A GDP-T

INDEX - DEFACTO BLOG
Szerző: KONDOR PÉTER
2017.04.06.


A 2011-es népszámlálási adatok szerint, a magyar romák 5 százaléka rendelkezik érettségivel míg a roma diplomások aránya alig több, mint 1 százalék. A nem roma népességben ezek az arányok 30 és 17 százalék. Kutatók szerint ez sok pénzt vesz ki mindannyiunk zsebéből.

Ha a társadalomban két, születésekor ugyanolyan képességekkel rendelkező gyerek közül a középosztálybeli fehér családban felnövő orvos lesz, a mélyszegénységben élő roma társa viszont nem jut el a középiskoláig, az nem csak ez utóbbi családnak veszteség. A magasabb iskolai végzettségű emberek nem csak többet keresnek, de átlagban többel is járulnak hozzá a gazdaság növekedéséhez, és többet fizetnek be az államkasszába.

Vagyis a magyar társadalom jóléte, szociális juttatásai, jövőbeli nyugdíja nagy részben függ attól, hogy a felnövő generációk, attól függetlenül, hogy hová születnek, meg tudják-e találni a képességeiknek legmegfelelőbb karriert.

De vajon mérhető-e ez a hatás? Mennyivel növekedik lassabban az a gazdaság, ahol bizonyos társadalmi csoportok ki vannak zárva a legjobban fizetett és legmagasabb képzettséget igénylő foglalkozások jelentős részéből? Hsieh, Hurst, Jones és Klenov, a University of Chicago és a Stanford kutatói ezt a kérdést járják körül legújabb cikkükben.

1960-ban az Egyesült Államokban az orvosok és ügyvédek 94 százaléka fehér férfi volt. Feltéve, hogy a születéskori képességek minden társadalmi csoportban hasonlóak, ez azt jelenti, hogy 1960-ban a feketék és a nők nagy csoportjai nem a képességeiknek legmegfelelőbb szakmában helyezkedtek el. Ez annál is valószínűbb, mivel 2010-re ugyanez az arány 62 százalékra csökkent. A nők és a feketék részaránya hasonlóképpen növekedett a többi magas képzettséget igénylő foglalkozás esetében is.

A szerzők az elmúlt ötven év bér- és foglalkoztatási adatai alapján egy közgazdasági modell segítségével megmérték, mennyiben járult hozzá az USA gazdasági növekedéséhez, az, hogy a nők és a feketék beáramlottak a magasabb képzettséget igénylő foglalkoztatásba. Azt is megvizsgálták, hogy ők a múltban miért nem a képességeiknek legmegfelelőbb karrierutakat választották. Három lehetséges magyarázatra fókuszáltak.
  • Elvileg lehetséges, hogy 1960-ban bizonyos csoportok nem érdeklődtek bizonyos karrierek iránt, és ez mára megváltozhatott. Például lehetséges, hogy sok nő, még ha lett is volna erre lehetőség, nem szeretett volna ügyvéd lenni, inkább szívesebben maradt háztartásbeli.
  • Elképzelhető, hogy bizonyos csoportok valamilyen okokból nem tudtak hozzájutni a képességeiknek megfelelő mennyiségű és minőségű oktatáshoz. Ez egy erős hatás lehet, ha például azokban a körzetekben, ahol sok fekete lakott, rosszabbak voltak az iskolák, míg mára ez a hátrány csökkent.
  • Lehet, hogy a munkapiacon 1960-ban jobban diszkriminálták ezeket a csoportokat, mint manapság. Például egy fekete fiatal orvos ugyanazzal a diplomával csak asszisztensként tudott elhelyezkedni, míg fehér társát felvették rögtön medikusnak...

A NAGY KÉRDÉS, HOGY MIT LÉP TRUMP A CEU MIATT? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.06.


Die Zeit

A CEU rektora jelezte: az amerikai kormányzat máris támogatást ígért nekik, és bármi történik is, az egyetem nem zár be. Ignatieff továbbra is úgy látja, hogy két napja jóváhagyott törvény masszív támadást jelent a Közép-Európai Egyetem ellen. Az újságnak nyilatkozva rámutatott: a magyar fél nem akarja, hogy az intézmény a jövőben önálló státuszt élvezzen, még akkor sem, ha közben netán beindítja amerikai tagozatát. Lesre akarja futtatni. Hogy most azt követeli tőle, hogy nyisson campust a tengerentúlon is, az a rektor szerint egyértelmű a bosszantást szolgálja és kifejezetten ellenük irányul. De egyben támadás a tanszabadság ellen. Mint mondta, az velük a baj, hogy teljes mértékben függetlenek Magyarországtól, ami nyilvánvalóan megfekszi a kormány gyomrát. Ám a törvény egyértelműen átlép egy határvonalat, mert idáig csupán Szentpéterváron és Törökországban indítottak hasonló akciókat egyetemek ellen. Viszont a magyarok esetében ennél is többről van szó, hiszen az ország az unió tagja.

FAZ


Magyarország diplomáciai úton próbálkozik a tűzoltással a CEU ügyében és ez arra utal, hogy ez eset nem úgy sült el, ahogyan eltervezték. Pedig a koreográfiát már megszokhattuk az eltelt 7 évben: először a drasztikus nyelven megszólaló kormányhű sajtó segítségével beazonosítják az ellenséget, aki ellen azután villámgyorsan fel kell lépni. Majd keresztülverik az idevágó törvényt a parlamenten, minden érdemi vita, a szakértők meghallgatása nélkül, végképp nem beszélve az érintettekről. Az ekkor bekövetkező felzúdulást úgy veszik, hogy az csak azt igazolja, legfőbb ideje volt tenni valamit. A politikai haszon az, hogy az eseményeket Orbán és a Fidesz diktálja, az ellenzék tehetetlenül áll. Ám a Közép-Európai Egyetem kapcsán valószínűleg nem számoltak azzal, hogy olyan fontos tényezők interveniálnak, mint az Egyesült Államok és Németország. Viszont egyértelmű, hogy a kormány számára nem a CEU, hanem Soros a lényeg. Belőle az elmúlt hónapokban nagy ellenség lett. És már készül az új törvény a civil szervezetek ellen, amelyek közül több is pénzt kap tőle.

Reuters


Az Európai Néppárt egyelőre korainak tartja, hogy eljárás induljon Magyarország ellen a Közép-Európai Egyetem ügyében hozott törvény miatt. Mindenesetre az Európai Parlament többségét alkotó összefogás részeként már konzervatív képviselők is sürgetik, hogy vonják felelősségre az Orbán-kormányt a Lex CEU miatt. A kezdeményezéshez csatlakozott az összes baloldali és liberális frakció, valamint több konzervatív törvényhozó. A híres-hírhedt 7-es paragrafus alapján akkor lehet szó a szavazati jogok felfüggesztéséről, ha azt kétharmad támogatja Strasbourgban. Ehhez azonban az szükséges, hogy elegendő néppárti képviselő is megszavazza. A fegyelmi eljárást a Bizottság vagy a Tanács is felvetheti, de erre idáig egyik sem mutatott túl nagy kedvet, mert fél, hogy felszítja vele az unió-ellenes érzelmeket, amikor a Brexit és az erősödő euroszkepticizmus miatt Brüsszelnek amúgy is van épp elég gondja. A biztosok azonban a jövő héten megvitatják a magyar ügyet...

A CEU-BOTRÁNY SEMMISÉG LESZ AHHOZ KÉPEST, AMIT A CIVILTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA MIATT KAPHAT AZ USA-TÓL A KORMÁNY

444.HU
Szerző: akiraly
2017.04.05.


"Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét" - írta a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslatra reagálva hivatalos közleményében az Egyesült államok budapesti ügyvivője, David Kostelancik. Ennél keményebben ritkán fogalmaznak a diplomáciában. Külön is felhívnám mindenki figyelmét a "fontos sikertörténet" és az "erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban" fordulatokra. Ezek jelzik ugyanis egyértelműen, hogy a nyilatkozat nem Kostalencik magánakciója, hanem a létező leghivatalosabb kormányzati álláspont. Olyan, amilyet a Fehér Ház tudta és beleegyezése nélkül nem képviselhetne.

Ez már önmagában is érdekes, tekintettel arra, hogy az amerikai törvények szerint az Egyesült Államok kormányának nincs beleszólása az egyetemek életébe. Hiába írta hát bele a magyar kormány, hogy a CEU működéséről egyezményt kell kötni az amerikai kormánnyal, annak ez egyszerűen nem áll módjában.

Ezt most csak azért mondom, mert az Egyesült Államok kormánya annak ellenére is kemény hangon elítélte a javaslatot, hogy ahhoz bevallottan semmi köze nincs a magyar-amerikai kapcsolatok általános helyzetén túl. Képzelhetik, milyen reakciót válthat ki az a törvényjavaslat, amelyet a kormány aközben terjesztett elő, hogy éppen ezrek tüntettek Budapest utcáin a CEU mellett. Ez a törvényjavaslat ugyanis a civil szervezetek működésébe avatkozik be. Ez pedig már olyan téma, amelyhez

nagyon is sok köze van az amerikai kormánynak,


már csak azért is, mert az amerikai kormány több magyar civil szervezet működését is támogatja anyagilag. Ennél is lényegibb, hogy a szabályozás olyan területet érint, amelyben Magyarország

nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeket,


amelyeket a törvény előterjesztett változata egyértelműen sért...

ORBÁN A SZEMÉTDOMBON

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.04.05.


Ott kukorékol Európa csörgősipkás bohóca azon a kupacon, amit – a neki csápolókkal együtt – idáig összehordott. Ez a pávatáncosként kukorékoló taréjos populizátor még 2012-ben kormányával a belépéskor így üzent a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes nemzetközi kezdeményezésnek:

„Célunk egy átlátható és nyílt, a nemzeti vagyont és a közpénzeket felelősen kezelő, elszámoltatható kormányzat és közigazgatás megteremtése. Mivel a jó és nyílt kormányzás alapvető feltétele a társadalom aktív részvétele a döntések előkészítésében és megvalósításában, így az akcióterv kidolgozása során és a későbbiekben is törekszünk a társadalom és a civil szervezetek minél szélesebb körű bevonására”. Hát ez nem jött össze. Így aztán a mi harcias kakasunk összepakolt és elhagyta a korrupcióellenes szervezetet, miután rájött, hogy illiberális államépítésének ez nem való. A történetről részletesebben a K-Monitor blogján tájékozódhat az olvasó. A kilépés okai valahol itt keresendők, a korrupt bagázsnak ez a szervezet nem smakkolt.

Naná, hogy ezek most fent ülnek a dombon. Azon a szemétdombon, amit eddigi kormányzásuk évei alatt összehordtak. Fékek és ellensúlyok nélküli, törvénygyáros selejtekkel teli, elbaltázott gyilkos-párti, röghöz kötő, nagy nemzeti kupacon. Ezek most készülnek valamire. Titkos szülinapi összejövetelükön eldöntötték, hogy minden körülmények között maradni akarnak, akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égből, akkor is, ha Brüsszel meginti őket, akkor is, ha minden populista lózungokba beáztatott kövér kötél szakad. Maradnak még négy esztendőre és kész!

Ezért nyomathatnak eszement feltételezések szerint – ha akarnak – jobb kézzel több vagonnyi forint-papírt 85 évre titkosítva, legyintve bármilyen inflációs cunamira, emésztve rendesen a devizatartalékokat. Azeri segítséggel benyalnak Moszkvának baltás hűségükért, alamizsnáért kuncsorognak a közelkeleten, eladva hazai várakat és kastélyokat fehér lepelbe öltözött sejkeknek. Ezek örökös pártelnökké választották a felcsútit, ráhagyva mindent, felhatalmazva bármire. Hiszen amit ő tesz – bármit is mondott előtte –, az a nemzeti érdek, az a nép szava, az szent és sérthetetlen, az maga a tündérmese – CEU ide, vagy oda!...

KELETI NYITÁS - HAVERKODÁS AZ ILLIBERÁLIS ÁLLAMOKKAL, EREDMÉNYEK NÉLKÜL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: triest
2017.04.06.


Orbán Viktor célként jelölte meg, hogy a magyar export egyharmada Keletre menjen, mivel a változó világban a magyar gazdaság fellendülésében kulcsszerepe lehet a diverzifikáltabb exportszerkezetnek. A miniszterelnök azt is elismerte, hogy a kormány célkitűzése eddig nem sikerült, azonban mindent elkövetnek azért, hogy a keleti nyitás minél sikeresebb legyen.

A kudarc okait náluk kell keresni: a kormány koncepció nélkül szervezte ki a gazdasági kapcsolatok ápolásáért felelő diplomáciai rendszert, a kereskedőházak azonban befuccsoltak, amit adatokkal is alá lehet támasztani: Az Afrikába irányuló kivitel 10 százalékkal csökkent, de Törökország, vagy éppen Brazília irányába is kevesebb magyar árut sikerült eladni.

Mindeközben pedig azt sem sikerült elérni a kormánynak, hogy Magyarország a külföldi tőke számára vonzóbb célponttá váljon: 2008 és 2016 között Magyarország nettó FDI-állománya 7,5 milliárd euróval csökkent, ami a GDP közel 10 százalékának felel meg...

NYÜVES ÉLETÜNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.06.


Voltaképp senki nem ismerte a férfit, aki már egy éve ült a kocsma sarkában álló asztalnál, tulajdonképpen nyitástól zárásig. Olyan hatvanas lehetett, nem volt sem szakadt, sem koszos, sem büdös. Ha ilyen lett volna, nem is ülhetett volna a sarokban naphosszat, a kocsmáros ilyesmire ugyanis nagyon kényes volt. Sőt, emellett barátságosnak volt mondható, hiszen hajnaltól estig ment az ivójában a tévé, az emegy, mindig csak az emegy, és ő, ha nem kellett fröccsöt kotyvasztania, akkor a törzsvendégekhez telepedett, és nagy hangon megbeszélték mindig a világ folyását.

Ezzel a hatvanassal azonban nem sikerült emberi kapcsolatot kialakítani, ami azt jelentette, hogy ez a hatvanas senkivel szóba nem állt, csak ült ott szoborszerűen a kialvatlan szemeivel, és jobb híján hallgatta a tévét. Meg nézte is. Azt hihették volna, hogy beszélni sem képes, viszont fröccsöt, azt tudott kérni, ezért egy idő után ezt a föltételezést elvetette a kocsmáros meg a törzsvendégek is. Egy év hosszú idő, így az állandó szereplők szorgos kutató munkával kiderítették, hogy a néma indiánt Józsinak hívják, két éve nincs munkája már, közmunkára meg valami betegség miatt alkalmatlan, ezért ül reggeltől estig a sarokban.

Egy dolgot azonban sehogyan sem tudtak kikutatni, hogy akkor miből él, hiszen minden emberi számítás szerint már régen éhen kellett volna halnia, és ezt mégsem tette meg. De ez nem is érdekelte őket igazán, a fröccsét kifizette, részeg sohasem volt, egy dolog azonban zavarta a maligánban egyesült közösséget, hogy bár ők nagy hangon kommentálták mindig a tévéből kifolyó dolgokat, ennek a hatvanasnak a szeme sem rebbent soha, nem lehetett tudni, kit utál, kit szeret, vagy netán kit fojtana meg egy kanál vízben, mint arról rendszerint élénk vita szokott kibontakozni a maligánosok között...

ÁDERNAK NEM SZABAD ALÁÍRNIA A CEU-ELLENI TÖRVÉNYT - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.04.06.


A köztársasági elnöknek nem lenne szabad aláírnia a CEU-ra is hozott törvényt, mert annak csak az a célja, hogy elhallgattassa a kormánnyal szembeni kritikus hangokat – ezt Lydia Gall, a Human Rights Watch kelet-európai igazgatója véli, amiről a brit Independent számolt be.

A Freedom House jogvédő intézmény véleményét is idézi az Independent, miszerint Orbán pártja felkorbácsolja a dühöt és a xenofóbiát a jövő évi választás megnyerése céljából.

A többsebességes Európai Unió nem lehet válasz az engedetlen tagállamok miatt kialakult helyzetre – fejtegeti a Politico brüsszeli kiadványának véleménycikke. Sokkal inkább annak a módját kellene megtalálni, hogyan lehet legyőzni az olyanokat, mint Magyarország és Lengyelország. Már csak azért is, mert a 27 tagúvá zsugorodó Unió nagyobb összetartást, szolidaritást és a jogállam betartatását ígérte a jövőre nézve. Magyarországnál a problémák felsorolását a CEU-val kezdte, folytatva a sort civil szervezetek átvilágítását előíró törvénnyel, amelyet az orosz törvényhozásban már ismert jogszabállyal állít párhuzamba, ahol külföldi ügynököknek titulálják a civil szervezeteket. Ellenben a magyar érvelést is hozzáteszik, méghozzá arra az 1938-as amerikai törvényre való hivatkozással, amelyet a náci szervezetek átvilágítására fogadtak el. Persze azt már elhallgatja a magyar hivatkozás, hogy a törvényt csak a pártszervezetekre és nem a civilekre alkalmazták Amerikában. Ugyanakkor a magyar és amerikai szerzőpáros felhívja a Brüsszel figyelmét arra, hogy az autokráciát megtestesítő államok achillesi sarka: hogy igenis szükségük van az Unióra, a pénzére. Hisz Magyarország az Unió legnagyobb haszonélvezője tekintve az egy főre jutó támogatások összegét. Épp ezért ezzel a két országgal meg kellene értetni, hogy az európai polgárok adópénzeiből nem lehet autokráciát építeni az Unión belül.

Soros Györgyre újabb csapást mér Orbán, méghozzá a civil szervezetek megleckéztetésével – írja a német Die Welt. S kiemeli, hogy a jogszabály minden bizonnyal orosz mintára született meg, ahol egyszerűen idegen ügynököknek nevezik azokat, akik ilyen szervezeteknek dolgoznak. Párhuzamot von Trump és Orbán között, mert mindketten úgy ítélik meg, hogy pénzén keresztül szerez Soros politikai befolyást. Alcímében nem köntörfalaz, zsidó milliárdos az ellenfél. Ugyanakkor megjegyzi, hiába üzent a külügy és Washington, Orbánék nem vették komolyan a figyelmeztetést. Vajon mit lép a saját érdekeit mindenáron megvédő Trump-kormány, miközben a magyar kormány Washingtonban tárgyalna a vitás kérdésről...

SIMICSKA MEGÜZENTE TÖRÖK GÁBORRAL: ORBÁN MONDJON LE, MERT HA NEM, AZT NEM ÉLI TÚL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.04.05.


Gyakorlatilag megfenyegette Orbánt, ha nem távozik, akkor napokon, heteken belül kompromittáló felvételek kerülnek nyilvánosságra róla és a családjáról. 

Lehet talán máshogy is értelmezni a politikai elemző a 24.hu-nak adott interjúját, de ha tudjuk azt, hogy a Fideszben úgy gondolják,
  • Simicska a Jobbik mögött áll
  • a Jobbik mögött Török Gábor áll,
akkor mégsem érdemes, mert akkor a Jobbik közös nevezőre hozza Simicskát és Törököt, és akkor a politológus

Simicska nevében beszél, mondhatni az üzenetét közvetíti.

(Sok jelét mondjuk - a puszta tagadáson túl - se az oligarcha, se az elemző nem adja annak, hogy ne lenne köze a Jobbikhoz, Simicska épp a minap közölte, hogy minden szimpátiája az övék, Török meg örül a mérséklődésüknek.)

VÁLTOZÁS VAGY VÉGÍTÉLET?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.04.05.


Ülök a citromfa alatt, gondolatok gyötörnek. Van egy álmom, egy álom, mely talán milliók álma volt, réges-régen. Ez az álom francia, holland, belga, olasz, luxemburgi és nyugat-német vezetők által, olasz földön született. Egy álom, mely talán lehetne valóság is, valóság, mely egy egyesült európai közösséget jelent. Ebben a közösségben az öreg kontinens országaiban élő milliók együtt döntenének a jövőről, fontos kérdésekről, törvényekről. Talán még nem késő, van min dolgozni, de hiba lenne feladni.

Anglia kiválása az Európai Unióból meg fogja mutatni, mit is jelent, ha valaki szuverén, független állam lesz. Megkapjuk a választ arra, mi történik, ha Brüsszelnek hátat fordítva, magunk döntünk a sorsunkról. Szükségünk van arra hogy a fejünk fölött döntsenek sorsunkról? Egyáltalán, a fejünk fölött döntenek sorsunkról? Brüsszel valóban azt tesz velünk, amit csak akar? Ezen kérdésekre hamarosan megkapjuk a választ.

Az Európai Unió ötlete a világháború utáni időszakban fogant meg, fő célja Európa háború utáni egyesítése volt. A kontinens főbb vezetői egyetértettek abban, hogy a milliók halálát okozó véres háború soha nem ismétlődhet meg. Ez pedig Európa egyesítése nélkül talán lehetetlen. A második világháború után 72 évvel azonban úgy tűnik, elfelejtettük, mi is volt a cél. Mi volt az, ami miatt összefogott Európa vezető ereje.

Angliának elege lett abból, hogy szerintük mások mondják meg az ország lakóinak, mit tegyenek, így elsőkként köszöntek el az unió intézményétől. Azonban a tárgyalások körüli hercehurca azonnal megmutatja, miért nem szerették volna, hogy mások véleménye nélkül döntenek fontos ügyekben. Anglia azonnal kereskedelmi szerződésekről és területi kérdésekről szeretne tárgyalni. Gibraltár kérdésében még a háború gondolatától sem rettennek vissza. Még ki sem léptek hivatalosan, máris a háború ötlete került napirendre. Üdvözlünk szép, új világ...

BENÉZHETTÉK A CIVILTÖRVÉNYT: A FELCSÚTI FOCIALAPÍTVÁNY IS KÜLFÖLDRŐL TÁMOGATOTT SZERVEZET

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Csengeri Kristóf
2017.04.05.


Magyarország ott van a legkorruptabb országok között egy felmérés szerint; illegálisan szerezte meg egy férfi hagyatékát egy polgármester; Habony Árpád is tanult Soros pénzén.


Ezekről ne maradj le!

Megvan a civilellenes törvényjavaslat (Átlátszó)

Magyarország a legkorruptabbak között (Index)

A sosem-volt tárnoki ipari park (Index)

Ha van három perced:

Megvan a civilellenes törvényjavaslat
A civilszervezetekről szóló törvénytervezet orosz mintára készülhetett, azonban nem működhet jól az uniós jogrendben. A javaslat szövege nem terjed ki se a sportegyesületekre, se a nonprofit gazdasági társaságokra, se a vallási tevékenységet végző szervezetekre. Ez utóbbi azért is érdekes, mert az indoklásban a terrorizmus finanszírozásának megnehezítéséről értekeznek. (Átlátszó)

Magyarország a legkorruptabbak között

Az Ernst & Young tanácsadó cég felmérése szerint Magyarországon a cégvezetők több mint háromnegyede tapasztal valamilyen fajta korrupciót a munkája során. Ez a régióban kiemelkedően rossz eredménynek számít, ez 18 százalékkal rosszabb, mint a közép-kelet-európai országok átlaga. (Index)

Heresznyei krimi

Börtönbe megy Heresznye polgármestere, miután két társával együtt illegálisan rátette a kezét egy elhunyt férfi hagyatékára. Hamis végrendeletet fabrikáltak, és ezzel verték át a közjegyzőt, aki meg is ítélte az együtt több mint tízmillió forintot érő ingatlant, értékpapírokat, és életbiztosítás után járó pénzeket a csalóknak. A polgármester 2 év börtönt kapott. (Index, Népszava)

A sosem-volt tárnoki ipari park
Maradandót alkotott a tárnoki alpolgármester, akit több tízmillió forintot kaszált egy ügyes, létre sem jött üzlettel. A sztori hosszú és komplex, de a lényeg, hogy földtulajdonosokat beszélt rá földjük eladására, ő maga pedig a vételár 3 százalékát kérte cserébe. A befektető kifizette a foglalót, de később lemondott a földekről. Az alpolgármester ezután állt elő követelésével. (Index)

Ha van még két perced:

Habony Árpád (Orbán Viktoron, Kovács Zoltánon kívül) is tanult egy kicsit Soros György pénzén, ő konkrétan papírrestaurátorkodást. (HVG)

Több mint tízmilliárd forintért kötött reklámszerződést a kormány az elmúlt négy hónapban. Nagy nyertes például Csetényi Csaba (Rogán szomszédja) és Balásy Gyula. (Átlátszó)

Majdnem 20 milliárd forintot fog költeni a közmédia
a következő öt év magyar labdarúgó eseményeinek közvetítésére. (MNO)

Hatályon kívül helyezték a Bunge-ügy elsőfokú ítéletét.
A vád szerint két milliárd forintnyi kenőpénz ellenében ajánlotta fel T. Viktor, hogy eléri, hogy az étolaj áfáját 5%-ra csökkenjen. (444)

Az önkormányzatok idén összesen annyi pénzre pályázhatnak óvodafejlesztési projektekre és gyermekétkeztetési infrastrukturális feltételek javítására, amennyit Mészáros Lőrinc 2015-ben osztalékként felvett. (444)

Sebestyén Balázsék Andy Vajna rádiójában bírálták a CEU-ellenes törvényjavaslatot
. Andy Vajna ezért beszélni fog velük. Letolást kapnak? (24.hu)

Mészáros Lőrinc a gyerekeit ültetné be új cégének igazgatóságába. A gyerekek már most is aktívak a családi bizniszben. (Portfolio)

A Budapesti 2024 Zrt. költéseiről szóló szerződések váltak olvashatóvá. Kiderül belőlük, hogy több mint 3 millió forint ment el például pólókra, bögrékre és tornazsákokra. (HVG)