2017. szeptember 16., szombat

MÚLTUNK ÉS JELENÜNK TANULSÁGAI

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Szüdi János
2017.09.16.


Sanda az a hatalom, amelyik alkotmány helyett alaptörvényt ír saját magának. Sanda az a hatalom, amelynek alaptörvénye téveszmékre épül. 

Vajon miért jutott a magyar társadalom 2010-ben arra a következtetésre, hogy a demokrácia rossz dolog? Csömörük lett a választóknak? Minden bizonnyal! Ellenkező esetben nem adtak volna korlátlan felhatalmazást a Fidesznek arra, hogy tetszése szerint, bárki meghallgatása, megkérdezése nélkül, saját szája íze szerint átalakítsa az országot.

Az első választási forduló után a várható kormányváltás okait értékelő elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy az embereknek elegük van a korrupcióból. Elegük van a kormányzati impotenciából. Elegük van a hatalom arroganciájából. Megnyugtatták a választókat: nem baj, ha a Fidesznek kétharmados többsége lesz, legalább a kormányzás hatékonnyá válik. Valószínűleg nekik is elegük lett a demokráciából. Senki nem gondolhatta ugyanis komolyan, Orbán Viktor önmérsékletet tanúsít, amikor royal flusht tart a kezében. A győztesek nem okoztak csalódást. A történeti alkotmány vívmányaival összhangban, a jogállam romjain felépítették a Jó Államot. A király nélküli királyság mintájára létrehozták a demokrácia nélküli demokráciát. A király szerepét a kormányzó, a demokratikus intézmények szerepét a nemzeti együttműködés rendszere vette át. A társadalom mindkét esetben hasonló. Aki teheti, elhagyja az országot. Aki itthon marad, berendezkedik a túlélésre.

Ok és okozat

Jelenünk a múltban gyökeredzik. A magyarok nem készülhettek fel arra, hogy kézbe vegyék sorsuk irányítását. Nem volt módjuk, lehetőségük, idejük erre. A demokrácia cselekvő részvételt igényel a döntések meghozatalában és végrehajtásában. Ez munkával, áldozatvállalással és felelősséggel jár együtt. Csupa olyan dolog, amely sokaknak idegen, nemkívánatos. Nem kívánatos, hiszen nem is kóstolhattak bele a döntés, a siker vagy a kudarc, de mindenképpen a felelősség izgalmába. Nem érezhették, hogy szavuknak súlya van. Azt tekintik természetesnek, hogy sorsuk mások kezében van. Mások kegyétől függ. A hatalom ennek az állapotnak a fenntartásában, s nem a hatalom gyakorlásában részt vevők körének szélesítésében érdekelt. Kegyet osztogatni sokkal élvezetesebb, mint a hatalmon osztozkodni. Az oktatási rendszer sem az öngondoskodásra, a problémamegoldásra, a közös gondolkodásra készíti fel a tanulókat, hanem a hatalom tiszteletére és kiszolgálására nevel. Ehhez mindenkor jó partner az egyházi oktatás...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN: EZ VOLT A KÖZPONTILAG ELRENDELT MEGTORLÁS

INDEX
Szerző: MG
2017.09.16.A Parlamentben ma tartotta kongresszusát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A rendezvényen délelőtt egyházi vezetők is felszólaltak, de egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnök bizonyult a sztárnak.

A megjelent keresztény értelmiségieket Latorczai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke üdvözölte. Ő a "mohamedán terjeszkedés" kapcsán Moháccsal példálózott, majd a szokásos toposzokat felelevenítve az erős hitbéli alapokról, a védőbástya-szerepről, az identitását vesztő Nyugatról, vészharangkongatásról és hasonlókról beszélt. Számomra új elem volt Voltaire és a felvilágosodás hibáztatása a keresztény szemlélet visszaszorulásáért: a gondolatmenetet ismerem, de nem gondoltam volna, hogy 2017-ben bárki a 18. század előtti időket sírja vissza.

Következett Erdő Péter bíboros, aki nem kevesebbet, mint a keresztény Európa fogalmát próbálta meghatározni, ezért az államalapítás idejére és keresztény kereteire visszatekintő történelmi áttekintést tartott. Ezután arról beszélt, hogy régen a vallás a közélettel hivatalosan is össze volt kapcsolódva, a vezetők vallásosak voltak. De a kereszténységnek ma is számos jele van Európában: a keresztény templomok, a keresztnév, a hétnapos keresztény naptár a vasárnappal (lám, a francia forradalom tíznapos naptára mily gyorsan megbukott). És ilyen jel a házasság intézménye meg a tízparancsolaton nyugvó morális rendünk is. Ma pedig új megoldásokat kell találni az új kihívások között...


GULYÁS NEM FÉL SIMICSKÁTÓL - PEDIG JOBBAN TENNÉ

B1 BLOG
Szerző: ashwood
2017.09.16.


...Értjük, persze, mi mást mondhatna Gulyás. Az igazat biztosan nem, de talán nem kellett volna ennyire túltolnia. Ha beismeri, hogy beszorult a zabszem, azt is elismeri: bizony sokat tud róluk, és személyesen Orbánról is a jó Lajos.

Bár, ha a frakcióvezető mondatai mögé nézünk, komoly igazságok is felbukkannak. "nem tudom elképzelni, hogy Simicska bármilyen formában befolyásolni tudná a magyar politikát, túl azon, amit már elért. Ez pedig nem kevés." – így Gulyás Gergely. Mi is csak bólogatni tudunk. Bizony, nem kevés. 23 év kemény munkájával felépítette a Fidesz anyagi-pénzügyi hátországának egész rendszerét. Mészáros Lőrincztől Garancsi Istvánig, mindenen "jónevű" oligarcha Simicska pénztárcájából bújt elő. A párt első millióját - amiről ugye nem illik beszélni – ő hozta össze, ahogy az első milliárdot is. És nem csak magának és a Fidesznek, de számtalan szatellit-szervezetnek és személynek. Ahogy az Orbán-család bánya-bizniszét is ő alapozta meg az MDF-fel közös székházüggyel. Bizony, nem kevés ez.

Mit mond még Gulyás? "…nem kis teljesítmény, hiszen a pillanatnyi állás szerint az ország második legnagyobb pártját sikerült megszereznie." Ez mindenki más esetében elismerésre méltó teljesítmény lehetne, kivéve épp Simicskát. Ő a G-nappal az ország legnagyobb pártját vesztette el / cserélte le a második legnagyobbra. A Fidesz 23 évig pörgött az Orbán-Simicska tengely körül. A Jobbik ebben is csak gyenge kezdő a Fideszhez képest.

Aki pedig abban reménykedik, hogy Simicska bizonyosan nem nyitja majd ki a száját a kampányban, elvégre akkor maga ellen is vallania kell, csalódni fog. Simicska már be is mutatta, miként lehetséges saját neve besározása nélkül kellemetlenkedni: a Fidesz 2010-es kampányköltéseinek felfedésével, és azzal, hogy feljelentést tett a HírTV akkori vezetése ellen, mivel, mint kiderült, a párt ki sem fizette a leszámlázott reklámokat. Egy jogállamban abból, hogy egy párt csalt a kampányköltéseivel és átvert az ezt ellenőrizni hivatott állami szervet, hatalmas botrány kerekedne, az ügyészség kezét-lábát törné az ügy kivizsgálásáért. Egy jogállamban. Magyarországon az ügyészség annak törné kezét-lábát, aki ilyesmit nyilvánosságra hoz. Vagyis most még a börtöntől valóban nincs félni valója Gulyásnak és főnökeinek. A közvéleménytől azonban igen.

A FŐKERESZTÉNY MEGINT ÚGY ÓBÉGAT, MINT AKINEK NEM JUTOTT RÉPAFÖLD

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.09.16.


Azért már itt lenne az ideje egy alapos orvosi kivizsgálásnak. Nem mondom, az is jó, hogy hol egy jó kis prosztataszűrésre invitálnak, hol a méhem nyakára kíváncsiak, de az ország vezetőit sem ártana szűrni erre-arra. Speciel Orbán méhe nem annyira aggaszt, az agya annál inkább. Most éppen a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) közgyűlésén szórta a bölcsességeit a szélrózsa minden irányában. Ahogy elnézem a közönséget, ők sem mostanában másztak le a falvédőről, teljesen belepasszolnak a rajongótáborba, mármint gerontológiailag.

Nincs ezzel baj, mármint sem az életkorukkal, sem azzal, hogy keresztényileg értelmiségiek, de azzal már van baj – vagy csak nekem van vele bajom -, hogy a főkeresztény megint úgy óbégat, mint akinek nem jutott répaföld.

Élünk ebben az országban még páran, akik innen vagyunk a hatvanon, de még olyanok is, akik nem vagyunk vallásosak. És akkor mi van? Orbán már teljesen beleélte magát, hogy ő lényegében egy országalapító Szent István, aki vagy megtéríti az egész országot, vagy halomra döglünk. Nekem mondjuk Szent István módszerei sem voltak szimpatikusak, de talán ott és akkor nem volt választása.

Azóta azonban eltelt pár év. Talán kissé fejlődött az emberiség – nem mindenki, de van olyan is, aki igen -, változtak a dolgok. Normális helyeken rábízzák a polgárokra, hogy akarnak-e vallásosak lenni, vagy semnem és egyik esetben sem történik semmi, mivel magánügyről beszélünk.

A fővezér meg úgy hörög folyamatosan keresztényileg, mintha az élete múlna rajta, ami szintén magánügy lenne, ha nem gondolná azt (marhára tévesen), hogy az ő agybaja másokra nézve is kötelező. El sem tudom dönteni, hogy az azóta szektaalapítóvá fejlődött egy szem fia fertőzte meg, vagy pont fordítva történt. Bár ez is az ő dolguk, mindenki úgy hülye, ahogy neki tetszik. Mindaddig, ameddig az agybaját nem kezdi másokra tukmálni, mert abban a percben nem magánügy. Márpedig Orbán tukmál. Kampányol. Fenyegetőzik. Uszít. Évek óta. És folyamatosan súlyosbodik az állapota...

ORBÁN, KÉSZ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.16.


Orbán Viktor esetében egyre rövidebb élettartamú akkumulátorokat tesznek be az egyes töltések alkalmával. De az is lehet, hogy a közelgő választások okoznak komoly túlterhelést. Ezt azért gondolom, mert két idiotisztikusnak tűnő roham között egyre rövidebb idő látszik eltelni. A mostani roham, HVG tudósítása szerint, a KÉSZ kongresszusán érte utol

A kereszténynek, és értelmiséginek gondolt emberek klubfoglalkozásáról, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) XI. kongresszusáról szóló, tudósítás közlése, hogy „a miniszterelnök szerint a múltban sem a fejsze, sem pedig a fűrész nem tudta kiirtani a kereszténységet az európai életből”. Amellyel kapcsolatban érdekes lenne tudni, hogy Orbánnak mit is súghattak a hangok valójában. Mert a fejsze, a fűrész leginkább a favágók eszköztárába tartozik. Fát jobbára épületek, hajók építéséhez, és tűzifának vágtak. Legalább is ilyen képzetek jelenhetnek meg a fejszecsattogást felidézve. Talán az utóbbi járhatott legközelebb a kereszténységhez. Mármint a tűzgyújtás. Azonban van egy „kis probléma” ezzel a képzettel. Jobbára nem keresztényeket égettek meg máglyákon, hanem keresztények égettek meg másokat, az ő istenük nagyobb dicsőségére és a kereszténység nevében. Azokat a fejszéket, akkortájt, keresztények forgatták. Mások ellen...

HUNGARY NO, GERMANY YES! - ÍGY VÉDTE AZ ORSZÁGOT A KORMÁNYA MENEKÜLTVÁLSÁG CSÚCSÁN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2017.09.16.


Csak védték az országot – így emlékeznek a hatóságok a két évvel ezelőtti menekültválságra, miközben magyar és angol nyelvű tájékoztatóval, valamint vaktérképpel „segítették” a menekülttáborokba irányított illegális határátlépőket. A menekültek megvehették a jegyüket, de a rendőrök nem engedték őket felszállni a vonatra, amivel humanitárius krízist idéztek elő a Keleti pályaudvarnál. Ráadásul az elcsigázott embereket a röszkei, szigorúan őrzött hangárban, börtönhöz hasonló körülmények között tartották fogva.

– Beleegyeztünk a regisztrációba, az ujjlenyomatvételbe, és mindezért mit kaptunk? Átirányítottak minket egy másik pályaudvarra, aztán vissza a Keletibe. Miért? Megengedték, hogy jegyet vegyünk, de nem adtak hozzá vonatot. Miért? – mondta a 168 Órának 2015 szeptemberében egy szír menekült a Keleti pályaudvarnál. Akkor már napok óta több ezren éltek a pályaudvar előtti aluljáróban. Abban reménykedtek, hátha elindul egy nemzetközi vonat, és továbbmehetnek.

Akkoriban ezt írtuk: „Folyamatossá válnak a performance-ok, a tüntetések. Gyerekek fekszenek a földön, táblákkal a nyakukban vagy a kezükben tüntetnek. A férfiak a testükre filcezik: Hungary no, Germany yes! Bömbivel járják az aluljárót, és a pihenőket tüntetésre buzdítják. Aztán nyakukba kapnak mindenkit, akiről úgy gondolják, hogy velük van: legyen az német turista vagy ősz szakállú magyar hajléktalan. Magukra hagyják a karlengető, pattanásos tini zsebnácikat, a magyar himnuszt elvétő szélsőmagyarokat. Szolidárisak: vízzel locsolják egymást, ha tűz a nap, összekapaszkodnak, földön ülve imádkoznak a szabadulásért, vagy szónokolnak, rigmusokat kántálnak.”...

Nemrégiben Angela Merkel a német kancellárjelöltek választási vitájában azt mondta azokról az időkről, hogy „Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől, és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok”. Merkel akkor telefonon beszélt Orbánnal, innen lehet információja a történtekről. Szijjártó Péter külügyminiszter most nem cáfolta ezt, annyit mondott: egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt. Szerinte 2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és ezeknek megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül.

De lássuk, mi is történt akkoriban. Miután többórás várakozás után az illegális határátlépők megvették a vonatjegyüket Németországba, a rendőrök kiszorították őket a pályaudvar területéről. A többnyire Szíriából érkezett családok több tízezer forintot költöttek a jegyre. A pénztárosok kezdetben nem kértek tőlük úti okmányokat. Ennek azért van jelentősége, mert a kormány a kényszerintézkedéseket később azzal magyarázta, hiába van az illegális határátlépőknek jegyük, ha nincs útlevelük, nem mehetnek tovább. Arra azonban senki nem adott választ, akkor miért engedték, hogy megvásárolják a jegyek
et...

OLCSÓNAK TŰNIK, MÉGIS NAGYON DRÁGA? A NYUGDÍJRA FÉLRETETT PÉNZZEL IS EZ A HELYZET

24.HU
Szerző: 24.hu / Bankmonitor
2017.09.16.


Nagyon jó, ha a mindennapokban érzékeny vagyunk a költségekre, viszont a pénzügyek világában nincs egyszerű dolgunk. Itt van a nyugdíjcélú megtakarítások példája is, ahol nagy fejtörést okoz megítélni, melyik is lehet a kedvezőbb választás. Ugyanakkor, ha átrágjuk magunkat a számokon, arra a meglepő következtetésre juthatunk, hogy az első ránézésre magasabb költségű önkéntes nyugdíjpénztár végeredményben nagyobb időskori megtakarítást eredményez. A Bankmonitor írása.

Rengetegszer foglalkoztunk már az egyes nyugdíjcélú megtakarítások költségeivel, de a tapasztalatok alapján a téma továbbra is sok kérdést vet fel az emberekben. Ha már egyszer az ember félretesz a nyugdíjra, akkor természetes, hogy olyan lehetőséget szeretne választani, amivel a lehető legjobban jár.

Leggyakrabban az önkéntes nyugdíjpénztárakkal és a nyugdíjbiztosítással futhatunk össze, ha a nyugdíjcélú megtakarítások kerülnek szóba. Abban mindkettő hasonló, hogy igénybe lehet venni a befizetések után járó 20%-os adóvisszatérítést, viszont a működésben és a költségekben már nagy eltéréseket tapasztalhatunk.

Hogy lesz a ránézésre drágábból az olcsóbb megtakarítás?

MIFÉLE KERESZTÉNY SZUVERENITÁS, ORBÁN ÚR? (ÉS MIFÉLE KERESZTÉNY ÉRTELMISÉG?)

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.16.


sogenannte keresztény értelmiségiek meghallgatták Orbán miniszterelnököt és egyik sem ugrott fel az előadása végén, hogy elmész ám a búsba, édes barátom. Nem szokás az ilyesmi, és nem a vendégnek kijáró udvariasság okán. Pedig aki azzal házal, mint Orbán miniszterelnök, hogy a liberalizmussal szemben a kereszténységnek és a szuverenitásnak kell belaknia Magyarországot, az nyilvánvalóan nemcsak tökfilkó, de keresztényellenes és magyarellenes is amellett, hogy zsarnokságra tör.
Röviden is mondhatnám, de megtisztelem a KÉSZ nevű fiókszervezetet egy középhosszú magyarázattal. A kereszténység hanyatlásának semmi köze a liberalizmushoz, annak egyedül a kereszténységhez van köze. Már háromszáz évvel azelőtt megkezdődött, hogy a liberalizmus szót valaki kiejtette volna a száján, és a kereszténység láthatóan nem tudta feltartóztatni a maga hitelvesztését. Kinek-minek a hibája ez? A probléma tehát az, hogy -- póriasan -- a kereszténység nem tudta felvenni a versenyt a modernizációval, illetve nem tudta irányítani sem. Ezért pl. Magyarországon a mérvadó cenzusok szerint 1930 óta a felére esett a magukat valamilyen felekezettel asszociálók aránya, csak a 2001-es és 2011-es népszámlálás között eltelt tíz évben kétmillióval csökkent az ábrahámi vallások követőinek száma -- a rendszeres vallásgyakorlóké pedig a lakosság 20%-át sem éri el. Ennek nyilvánvalóan semmi köze a liberalizmushoz -- tegyük fel, tudjuk, mi az ördögöt ért ezen a miniszterelnök. Miért nem tetszett keresztény forradalmat csinálni 1989-ben a "térdre, csuhások" rikkantgatás helyett?...

A NYUGAT KULTÚRA ALAPVETŐ ÉRTÉKEI: A JÓZAN ÉSZ ÉS AZ EGYÉN SZABADSÁGA

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Kapitalizmus blog
2017.09.15.


Részlet Veszprémy László Bernát történésznek az Ayn Rand Intézet kutatási vezetőjével készített interjújából, filozófiáról, a valóságról és a Közel-Keletről. Az interjú eredetileg az izraeli magyar Új Kelet live c. oldalon jelent meg.

Elan Journo izraeli kutató és író, az amerikai Ayn Rand Intézet politikakutatási vezetője, több könyv szerzője. Interjúnkban a szabadság-párti amerikai írónő nézeteiről, moralitásról és objektív gondolkodásról, és természetesen Izraelről is beszélgettünk.

Ha össze kéne foglalnia Ayn Rand gondolkodását olvasóink előtt, hogyan tenné azt meg?

Ayn Rand regényíró és filozófus volt. Legismertebb művei Az ősforrás(1943) és a Veszett világ (1957). Gondolkodása, melyet objektivizmusnak nevezünk, az ész, az egyénközpontúság és a laissez-faire kapitalizmus oldalán áll. Az objektivizmus azzal kezdődik, hogy a tényeket tekintjük tájékozódásunk alapjának: a valóság létezik, nekünk pedig az eszünket kell használnunk a valóság természetének megismerésére, és az abban való sikeres létre.

Ennek a filozófiának az erkölcsi tételei megtaníthatják, mi az, ami a mi önös érdekünk, mitől leszünk boldogak, és hogy néz ki egy megfelelő társadalom. Rand egyszer azt mondta, hogy „Elsősorban nem a kapitalizmus, hanem az önérdek híve vagyok; elsősorban nem az önzés, de a józan ész híve vagyok. Ha valaki felismeri az ész felsőbbségét, és következetesen alkalmazza azt, a többi jön magától”.

Mi köze van Randnek a külpolitikához? Vissza lehet hozni egyáltalán a moralitást a külpolitikába?

Rand elképzelései
nagyon is fontosak a kulturális kérdésekben, és főleg a külpolitikában. Az objektív gondolkodás erkölcsi és politikai tételei azt mutatják meg, hogyan kéne kinéznie egy kormánynak, és mit kéne csinálnia – nem csak belföldi ügyekben, de a külpolitika terén is. Az objektivizmus számára egy megfelelő kormány az, amely megvédi az állampolgárok egyéni jogait. Egy ilyen kormány a rendőrségen és a szenvtelen törvényeken keresztül látja el megvédésünk feladatát. Ennyi a szerepe: megvédi a szabadságunkat, hogy mi követhessük a céljainkat, üzleteljünk, gyarapodjunk. Ahogy a rendőrség és a bíróság fontos otthoni jogaink megvédéshez, úgy egy hatékony hadsereg is kell, hogy megvédjük szabadságunkat a külföldi fenyegetések elől.

Irányíthatják ezek az elvek az amerikai külpolitikát?

Nyilván az egyéni jogok megóvása a legfontosabb elv, amelynek irányítania kellene külpolitikánkat. Nemzetként a külpolitika terén nincs más érdekünk, mint összegezni minden amerikai érdekét egyéni jogainak megvédésére. Amerikának egyedi hozzáállása kellene, hogy legyen a külpolitikához, amely szinte kizárólag a saját jogaink megvédésre irányulna. Ez Amerika önérdekének a követése...

NA ÉS HOL VANNAK A KERESZTÉNYEK?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.09.16.


Orbán Viktor olyan régóta igyekszik klerikálfasiszta elmebetegnek álcázni magát, leplezendő Keresztapa voltát, hogy úgy maradt. Na de hol vannak a keresztények, hogy elhajtsák a ..?

Hogy miért pont a keresztények, a magyar lakosságnak éppen ez a gyenge kisebbsége, miközben az elhajtás az egész társadalom dolga kellene hogy legyen..? Hát mert a kereszténységre hivatkozik a Nemzet Rablóvezére; a kereszténységre hivatkozva mondja ellenzékét Soros bérenceinek, „belső kerítésbontóknak”; a kereszténységre hivatkozva igényel magának még nagyobb hatalmat. A kereszténységre hivatkozva élesztgeti-erősíti a legalantasabb indulatokat; hatalmát az emberi butaságra, irigységre, aljasságra építi.

El kell ismernem: szilárd az az alap…

Vajon a Keresztény Értelmiségiek Szövetségében vannak-e keresztények? Úgy értem, olyanok, akiknek a kereszténység nem üzlet, nem is beteges önkielégítés, nem mások megvetésének, gyűlölésének, üldözésének ürügye, hanem embernemesítő szándékú hit, mondjuk, jézusi..?

És értelmiségiek? Úgy értem, olyanok, akik nem akarnak semmiféle hatalom lefizetett hátországává (hogy az orbáni szervezet és terrormédia kedvenc szavainak egyikét használjam: bérencévé) válni, hanem ragaszkodnak értelmiségi hivatásukhoz, és minden fennállóra elemző, megértő szándékú bírálattal tekintenek..? És kiállnak az értelem és tisztesség mellett – minél erősebb a Gonosz, annál elszántabban..?...

HÁROM NAP, HÁROM HAZUGSÁG A FIDESZES MÉDIÁBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.09.16.


Pár hónappal ezelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „brutális, eksztatikus” kampányt jósolt az őszre. Azóta több fideszes vezető politikus is utcai zavargásokat kirobbantó ellenzékiekről beszélt, Németh Szilárd a minap három ilyen főzavargót is megnevezett Vágó Gábor volt parlamenti képviselő, Schilling Árpád rendező és Gulyás Márton aktivista személyében. A fideszes propagandagépezet pedig már el is kezdett végigrobogni a nagyok által lefektetett síneken, hogy megmutassa, milyen is lesz valójában ez a brutális, eksztatikus, zavargós kampány...

Csak csütörtök óta három olyan kamuhír is megjelent valamelyik propagandamédiumban, amely aztán jó szokás szerint végigpörgött a testvéri orgánumokon. Az akciók egyetlen célja, hogy a polgárokkal elhitesse: tényleg igaz, amit a kormánypárti politikusok jövendölnek...

...Ilyen lesz a kampány

Az ugye nem kérdés, hogy mindhárom esetben orbitális nagy hazugságról van szó. A Fidesz által működtetett, és az adófizetők pénzével kitömött média már a kezdetektől elengedte a valóság és az igazság gondolatát, hiszen mindannyian tudjuk, ezek is csak a balliberális ármány részei. Ezek a sajtótermékek nem leírni akarják a valóságot, hanem megteremteni. És ahogy napról napra közelednek a választások, úgy fognak ezek a teremtő hazugságok szaporodni.

A Fidesznek már jó ideje nincs pozitív elképzelése a magyar sorskérdésekről, és arról is letett már, hogy bármit is mondjon a magyar társadalomnak. Így nem marad más választása, mint megpróbálni bemocskolni bármit, ami nem fideszes. Ezt a feladatot látják el már jó ideje ezek a propagandaoldalak, -tévék és -rádiók. Egy fogva tartott közönségben próbálják emelni a hisztériaszintet, hogy majd jövő tavasszal tudják, el kell menni voksolni a Fideszre, mert ha nem, ezek a szörnyű ellenzékiek az életükre törnek.

És ha a politikai palettán nem történik óriási átrendeződés, akkor a Fidesznek elég is, ha ezek az emberek elmennek szavazni.

A sajtóban végigpörgetett hazugságok emellett arra is vállalkoznak, hogy bizonytalan, a politikával mindennapos szinten nem foglalkozó embereket is még jobban elbizonytalanítsanak. Hiszen az ellenzék csak akkor nyerhet, ha ezek a bizonytalan szavazók – akik amúgy elégedetlenek a jelenlegi kormánnyal – kimennek és szavaznak. De ha mindenhonnan csak azt hallják, hogy az ellenzék ilyen „aljas” dolgokat csinál, úgy sosem fognak megmozdulni.

Nincs akkora fantáziám, hogy el tudjam képzelni, meddig képesek még ezek a propagandaoldalak emelni a tétet. De attól tartok, hogy bármire képesek.

Mindenesetre egy biztos, ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell. Vannak, akik szerint agyon kellene hallgatni ezeket a hazugságokat, hiszen már a cáfolatukkal is terjesztjük őket. A helyzet azonban az, hogy a Fidesz akkora médiafölénnyel rendelkezik, hogy üzeneteit a cáfolók segítsége nélkül is el tudja juttatni az ország legtávolabbi sarkába is. Amit tenni lehet, tehát az, hogy úton útfélen, minden adandó alkalommal elmondjuk, hogy hazudnak megállás nélkül. El kell mondani a piacon, a kocsmában, a munkahelyi ebédszüneten, a szentmise után hazafelé menet, az orvosnál a váróteremben, és a buszon ingázás közben.

Mert akármilyen hangosan ordibál is a Habony Művek, az alapvető igazsággal szinte mindenki tisztában van: szétbarmoltak mindent ebben az országban, és a saját pénzünkből hazudnak a szemünkbe, hogy ezt eltussolják...


2017 - ORBÁN AMNÉZIÁBA ESETT, EZÉRT KELL NEMZETILEG KONZULTÁLNIA

B1 BLOG
Szerző: ashwood
2017.09.16.Két nemzeti konzultáció, egy érvénytelen népszavazás és plakátkampányokra költött tízmilliárdok után mi a jó fenéről kell megint konzultálni? Kiderítettük!

Egy gondolatkísérlet erejéig legyen bátorságunk arra az észveszejtő mutatványra, hogy valóságként fogadjuk el a Fidesz és személyesen Orbán Viktor által felvázolt pszeudovalóságot. Ebben az orbáni 2Q17-ben – e lopással is tisztelgünk Murakami Haruki előtt – a nemzettel kell (muszáj?) megkonzultálni, mi is legyen a Soros tervvel. (Nagyon kell koncentrálnunk, hogy benne maradjunk 2Q17-ben, és még véletlenül se gondoljuk azt, hogy ennyi erővel a csillámfaszlámákról vagy a zombiapokalipszisről is lehetne konzultálni adómilliárdokból.)

2Q17-ben a Soros terv valóság, amelynek keretében milliókat akarnak egyenesen Magyarországra telepíteni, kiverve kezünkből nemzetünk hajójának kormányrúdját – mármint az előtérben álló Soros által irányított háttérhatalmak, úgyis mint Brüsszel. Értjük.

De kedves Viktor, hát mit kell ezen még konzultálnunk? Nem emlékszel már, amikor 2015 elején minden magyar (az ország lakosságának 10 százaléka, cirka egymillióan) visszaküldtük neked kedves konzultációs ívedet? Elfelejtetted tán, hogy milyen rendesen válaszoltunk arra a kérdésre is, hogy: "Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorúbb bevándorlási szabályozást vezessen be?". Meg arra: "Vannak, akik szerint Brüsszel politikája a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében megbukott és ezért új megközelítésre van szükség ezekben a kérdésekben. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?". És persze az összes többi, jól megfogalmazott kérdésre is. Egymillió magyar csak nem hibázhat.

De arra már csak emlékszel, drága Viktor, hogy idén tavasszal is választunk mind a 6 kérdésedre, és persze minden magyar (immár az ország lakosságának 16 százalékát is ide sorolhatjuk, mind az 1,6 milliót) helyesen töltötte ki a szelvényt! Veled vagyunk, Viktor! Büntetni kell az illegális bevándorlót, rács mögé vele, meg a Soros pénzelte álcivilekkel is! Nem emlékszel?

És arra a rengeteg, csodálatos plakátra, amit szerencsére a mi adóforintjainkból rakott ki Rogán Csodálatos Antal szomszédja, hogy az Úr áldása legyen rajtuk is! Megállítottuk mi a Soros végén nevető, kultúránkra fittyet hányó, brüsszeli terroristákat.

Na de a tavalyi, politikailag nagyon is érvényes – ha jogilag nem is – népszavazásra?Akkora nemet mondtunk az illegális bevándorlásra, Brüsszelre, terrorizmusra, Nyugatra és általában mindenre, ami neked 10 éve még szent volt, hogy kilógott a Kárpát-medencéből! Lehet ezt elfelejteni?

Hát nem!

Akkor meg mi a jó fenéről akarsz velünk megint konzultálni?

...

HIROMI


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.09.15.Felhívtam már a figyelmüket Vang Judzsára (mind bizonyosabb vagyok benne, hogy ő már az evolúciónak az emberi faj után következő foka, nézzék meg a vele készült interjúkat), most egy másik lányt akarok bemutatni azoknak, akik még nem látták.

A jazznek voltak kiváló zongoristái, úgy értem technikai felkészültségüket illetően. Art Tatum, Oscar Peterson, Dave Brubeck például. Ha hallhatták volna Uehara Hiromit, talán sírva bezárkóznak, hogy éjjel nappal gyakoroljanak - bár nem hiszem, ők nyilván jobban tudták nálam, ez a japán lány nem utolérhető sem manuálisan, sem muzikálisan.
Csodálatos őrült zseni (hajlamosak vagyunk ennek a szónak az értékét devalválni, én most a szoros értelmében használom).
Előbb nézzék és hallgassák a Royal Albert Hallban készült felvételt. A Gershwin szerzeményt már mindenki eljátszotta, aki látott valaha zongorát, mást még lehet róla mondani, de jobbat a legjobbaknál már régen nem - így képzeltem mostanáig.
Lehet. Hiromi teszi az elképzelhetetlent, kicsit bőgőzik is a zongorán (csinálták már mások is, így senki)...

A JÓISTEN TARTSA MEG A MI SZABADSÁGHARCOS MESSIÁSUNKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.09.15.


...Mert ha megvéd minket a mi egyélőistenünk a kecskebaszó idegen kultúrájú hordáktól, hogyan haragudhatnánk rá azért mert kilopja a szemünket? Hát ennyit a hülyének is megér. Sőt, sokkal többet is. Mindent. Azt főleg, hogy évtizedes, behozhatatlan gazdasági-szellemi hátrányba taszítja az országot, alattvalókat nevel a gyerekeinkből és Moszkvának eladósított munkaalapú összeszerelőüzemmé silányítja a Mészárosok mangalicatrágyás gumicsizmája alatt csendben haldokló magyar ugart.

Azt a magyar ugart, ahol a NER-ben gyökerező áporodott nacionalista sikerpropaganda ellenére megpattant mintegy 600 ezer jól képzett/ vállalkozó szellemű hazánkfia, ahol a felső tízezer acbőrpirító luxusban hátradőlve szemléli, ahogyan hőre tágul a vagyona, és ahol a nem létező középosztály elszegényedve, fásultan vegetál Európa peremén, a felcsúti Disneyland és a felfoghatatlan látszatberuházások árnyékában.

Attól is hajlandó vagyok eltekinteni a Politico által leírtak fölött örvendezve, a megszólaltatott európai tisztségviselők és diplomaták véleményére hagyatkozva (nem, nem vagyok hajlandó), hogy a kormányzati propaganda Európával kapcsolatos folyamatos ferdítéseivel, féligazságaival, a menekültek következetes gazdasági bevándorlózásával és terroristázásával szemben gennyes hazugság, hogy bárki a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás híve lett volna már akkor, amikor Orbán kék plakátokkal várta a menekülteket, ellenőrzés nélkül átutaztatta őket az országon, és pöffeszkedve remélte, hogy hátha kitör az őskáosz. Mert ő már akkor tudta, hogyan lehet az emberek legprimitívebb ösztöneit meglovagolni és ebből éveken keresztül politikai pecsenyét sütögetve, sok száz és ezer milliárd ellopásával szellemi pöcegödörré süllyeszteni az országot. Ahol tudatlan, tájékozatlan tömegek rettegnek mindenkitől. Olyanoktól, akiket életükben nem láttak még, és soha nem is fognak.

A helyzet az, hogy tényleg ideje volna annak, hogy Orbán győzzön végre, a büdös picsába. Nem érvénytelen népszavazások érvényesnek hazudásával, nem a lakosság 20%-a 98 százalékos többségnek hazudásával, hanem tényleg. A frusztrált kisember számára annál rosszabb hír nincs, mint hogy Brüsszel és Európa, és az egész hanyatló, taknyán csúszó Nyugat egyetért vele. Bármit is jelentsen ez.

Remélem, ha ma még nem is merik, majd holnap, holnapután kimondják. Hangosan. Hogy igazad volt, Viktor, csináljuk és haladjunk. Nézzük, a túltolt migrációs hisztériádon túl, mi a helyzet. Mert az kurva nagy kérdés, hogy még hány képzeletbeli ellenséget bír ki ez az ország, hány kitalált démont kell még legyőznie Orbánnak ahhoz, hogy megnyugodjon és béke legyen.

Nem, béke nem lesz. Mert a béke a legnagyobb ellensége Orbánnak. Soros, Brüsszel, Gyurcsány együttvéve nem okozhat akkora fejfájást minden idők legkorruptabb megélhetési politikusának, mint az, hogy le kell tenni a fegyvereket. Pedig ha nem teszi le a fegyvereket, itt néhány éven belül egy hatalmas sötét gödör fog tátongani egy jobb sorsra érdemes ország helyén. Ahol a bezárkózó, ostoba nacionalizmus túlélői reszelgetik majd saját szellentésüket az elhülyült közmunkaalapú társadalom hulláján. Pedig már menekültek sem lesznek, akik el akarják venni a rabszolgamunkájukat.


HÉTFŐN MINDEN FIDESZES AGYMOSOTT MENJEN FELCSÚTRA VONATOZNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.14.


...Brüsszelt gyűlölő fideszes agymosottakra vár a feladat, hogy hétfőn megtöltsék a kisvasút vagonjait, és azt a látszatot keltsék, hogy ez az Unió legjobb beruházása, legkihasználtabb vasútja a fennállása óta. Olyan lesz ez a demonstráció, mintha az életük múlna rajta, meg kell mutatni a brüsszeli bürokratának a magyar virtust.

A CÖF szervezhetne kisvasutas Békemenetet, hogy aki él és mozog menjen Felcsútra, és mutassa meg a liberális Soros-ivadékoknak, ki a magyarok istene. De titokban kell most a vasutat megtölteni, ezért suttogó propagandára van szükség, hogy hosszú sorok álljanak a pénztárok előtt. Hozhatnának lengyel műutasokat is különbuszokkal, lengyelül ezek úgyse értenek.

Erdélyből is importálhatnának Fidesz-híveket, hiszen nekik is érdekük, hogy a Fidesz meg ne bukjon, csak ha lehet, ne rángassák le hajánál fogva azt sem, aki nő létére politizál, és nem Viktort élteti. De nem kell aggódni, majd a Fradi-huligánok megoldják, beállnak majd a pénztár elé, és nem engednek Soros által pénzelt terroristákat felszállni.

Az biztos, hogy a küldöttség nem a szokásos napi forgalmat látja majd, és akkor tennék jól, ha másnap rajtaütésszerűen visszamennének megnézni, most mennyien utaznak. De sajnos nem számíthatunk erre, a diktatúrát 2010 óta finanszírozó EU küldöttsége láthat egy ízig-vérig hamis és hazug kirakatot, amelyet az Unió első fasiszta állama mutat nekik.

Ritka élményben lehet részük, hogy testközelből láthatnak egy diktatúrát, és megnézhetik, hogyan lopják el, és fecséreli el az európai polgárok pénzét a vérszívó posztkommunista nacionalista diktatúra. Remélhetőleg, lesz olyan ember, aki megmutatja majd a felcsúti Pancho Arénát, a Vezér falujába emelt kacsalábon forgó giccset, a rendszer szimbólumát. Az elsőosztályú falusi csodacsapattal együtt, ahol tízmilliárdos közpénzből nem neveltek még játékost, aki a falusi csapatba beférne...

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NYARALÁS HAZATÉRT HATÁRÁTKELŐKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Móni
2017.09.16.


Aki rendszeresen olvassa a blogot, annak nem kell bemutatni Mónit, aki pedig nem, annak csak annyit, hogy az Egyesült Államokból költözött haza a lányával, most nyáron pedig amerikai férje is velük töltött némi időt Magyarországon. Némi hányattatás után Móni iskolában kezdett el dolgozni, így aztán teljes erővel szembesült a magyar valósággal, és megtapasztalhatta, milyen is nyaralni Magyarországon – iskolai fizetésből.

„Végre tavaly szeptember 1-től teljesült a vágyam, egy iskolában kezdtem el dolgozni, mint gyógypedagógiai asszisztens. Az iskola egyik nagy előnye, hogy most szombattól (azaz július 1-től) augusztus 23-ig szabadságon vagyok, miközben jön a fizetés a számlámra. Hű, micsoda érzés! Mit tud kezdeni az ember ennyi szabival, egy iskolai fizetéssel?

Tavaly négy hónapon keresztül egészen pontosan 100.074 forint volt a nettó fizetésem. Most januártól ez 128.869 lett. Egyrészt megdöbbentem azon, hogy a minimálbér emelés után, ennyivel több lett a nettóm, és meg kellett, hogy állapítsam, szánalmas, hogy ennyi fizetésért dolgozunk, de ugyanakkor nagyon, nagyon örültem ennek a nem kevés emelésnek (a családi adókedvezmény nélkül még ennyi sem lenne a bérem).

Milyen nyaralást lehet ennyi pénzből kihozni?

Én és lányom havi nettó 200.000 forintból gazdálkodunk, mert a férjemtől havonta 200 dollárt kértem. Tavaly nyáron volt olyan hétvége, amikor 3000 forint volt a zsebemben, semmi megtakarításom nem volt (ez nem jó, nem büszkélkedem vele, de ennek is van története). Ahhoz képest ebből a fantasztikus havi összegből fel tudtam tornázni a bankszámlánkat egy egész tűrhető kis összegre.

Néha nekem is hihetetlen, hogy tudok ennyi pénzt félretenni, végül is nem titok (700 dollár van félre rakva a bankban, a fizetési számlámon pedig, ha minden igaz, a mai nappal lesz fizetés, valamivel több, mint kétszázezer).

Azért nem gondolom, hogy titok ezt leírni, mert a politikusok is „megosztják” velünk, mennyi megtakarításuk van. Orbán Viktor és felesége, ha jól emlékszem 700 ezer forint megtakarítást vallottak be.

Miniszterelnök úr! Úgy látom, én ügyesebb vagyok megtakarításban, mint Ön.

A havi állandó kiadások: a rezsim kb. 40 ezer, a két bérlet 14 ezer, a lányom ebédje a suliban 6000. Tehát marad 140 ezer forint. Élelemre, ruházkodásra, szórakozásra, iskolára… egyebekre.

Nem sok pénz. Mit lehet ebből kihozni, ha nyaralni kívánunk? A 700 dollár megtakarításból egyébként 500 dollár a lányomé, amit én raktam félre kicsi korától kezdve, de sajnos ahhoz is hozzá kellett nyúlni egy idő után, mivel állást találni Budapesten nem volt egyszerű (akit érdekel, ebben a posztban ez le is van írva részletesen)...

MINDEN JÓT, MAGYARORSZÁG!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.15.


Fiúk, nem kellett volna. De most tényleg! Nem érdemeltünk meg titeket.

Még emlékszünk az első lépéseitekre. Amikor az új, szabadon választott parlamentben minden képviselőtársatok asztalára egy-egy narancsot tettetek. Azóta a narancs megrohadt. Nincs nála gyomorforgatóbb gyümölcs, amerre a szem ellát.

Akkor még kedveseknek látszottatok, fiatalnak, hamvasnak. És úgy hadartatok, hogy senki sem értette, mit mondtok. Talán ez volt a szerencsétek, és ez lett a Magyarország balszerencséje.

„Az idősek felélik a fiatalok jövőjét.” Emlékeztek? Ti mondtátok ezt is. Ha értettük volna, már akkor kihámozzuk belőle, hogy mi van bennetek.

Romlottság van bennetek, kapzsiság, hatalomvágy. Nem szép tulajdonságok, ti is tudjátok.

Sokan vagyunk, akik emlékszünk még az eredendő bűnre. Az államtól kapott székház eladására. És a gyalázatos mondataitokra, volt belőlük épp elég. „Csuhások, térdre!” Ezt kiabáltátok be a parlamenti padsorokból az éppen felszólaló kereszténydemokratáknak.

Ma meg? Hiszen tudjátok.

Kivonultatok az akkori kormány által szervezett trianoni emléknapról. Ma meg? Nyírő József, Wass Albert. Adjátok vissza a hegyeinket.

Ugye, az is megvan, hogy „ne mi kapjuk a legtöbbet?” Anikó asszony és üzlettársai.

Emlékeztek?
Mert mi igen.

A rendszerváltás talán legcinikusabb mondata is tőletek jött: „Mindenkinek alkotmányos joga hüyének lenni.” Tudjátok: Kaya Ibrahim, Joszip Tot. Lopott útlevelekkel vásárolt, bedőlt cégek. Schlecht Csaba, akit nem talált meg az ügyészség, pedig ott lakott a budapesti Klauzál téren. Még a telefonkönyvben is benne volt.

Régi szép idők. A Gripeneken is sokat kaszált valaki közületek.
Majdnem kimondtam a nevét.

Ma már nincs szükség ilyen olcsó trükkökre. Amit tesztek, azért törvényes, mert ti vagytok a törvény. Tiétek a föld, a kaszinó, a trafik, minden...

DEMOKRÁCIA, DIKTATÚRA, NÁCIZMUS 3.

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.09.16.


A tekintélyelvűség nem totalitarizmus. A totalitárius rendszerek azon alapulnak, hogy az erőszakszervezet erősítése céljából mindenki állandóan mozgósítható. A tekintélyelvű kormányt ezzel szemben a polgárok apátiája élteti, akik saját 'privát' érdekeiket hajszolják, míg egy nomenklatúra saját hatalma fenntartása céljára igazítja a közérdeket” (Ralf Dahrendorf: Egy új rend nyomában.)

 

Az előző részben igyekeztem bebizonyítani azt, hogy az orbáni modellt nem lehet összehasonlítani a nácik (fasiszták) politikai rendszerével. Most azonban érdemes megjelölni azokat az igen fontos különbségeket, ami az orbáni és a náci (fasiszta) rendszer között ténylegesen megvannak. A legjelentősebb az, hogy a mai jogrendünk normatíve is megfelel az európai liberális demokráciák jogrendjével. Ez nem is lehet másképpen, hiszen az Európai Unió tagjai vagyunk, ezért a Lisszaboni Szerződés ránk nézve kötelező érvényességgel bír. Ezt minden mértékadó Fideszes politikus elismeri, és annak megfelelően politizál. Hazánknak is van alaptörvénye, de a két jogrend között alá-és fölérendeltségi viszony van. A Lisszaboni Szerződést kell primernek és a hazánk alaptörvényét ebből származtatottnak, tehát szekunder jogrendnek. A mai alaptörvényünk eszerint rekurzív, vagyis a Lisszaboni Szerződést ismétlő, és egyúttal adaptív, tehát a nemzetállami sajátosságokat és igényeket megjelenítő alkotmány. Az igaz, hogy ezt a két jellemzőt csak az Unió és hazánk közötti alkotmányjogi vita végén nyerte el, amely vita során az eredeti alaptörvényt ötször kellett módosítani, de ma mindenképpen a normatívitás követelményének eleget tesz.

 

A Lisszaboni Szerződéstől való függésünket mutatja az is, hogy az egyes, a nemzetállami hatáskörünkből folyó törvényalkotási folyamat is állandó Uniós felügyelet alatt áll. Azt a parlament által megalkotott törvényt az Unió felfüggesztheti, amelyik tartalmi szempontból ellentétes a Szerződésben foglaltakkal. Magyarán: hazánk egyetlen törvénye sem működhet az Unió beleegyezése nélkül, ami azért egy nagyfokú függőséget jelent jogi szempontból. Ezért állíthatjuk azt, hogy egyetlen tagország sem rendelkezik szuverenitással, csak átengedett hatáskörökkel, amelynek gyakorlását is naponta ellenőrzik. Ilyen kényszerpályán egyetlen fasiszta nemzetállam sem volt, és egyebek mellett ezért lehetett ott nyílt diktatúrát megvalósítani...


KÁCSOR ZSOLT: CSENDÉLET A BUDAPEST BÁRBAN - VÁRKONYI JUDIT: CSENDDÉ LETT

ÉLET ÉS IRODALOM / PRÓZA
- SZABADPOLC
Szerző: Kácsor Zsolt, Várkonyi Judit
2017.09.16.


„Nem kell engem néznie, elég, ha lát, mint eddig.”  Várkonyi Judit

Amikor Maga mellé ültem a Budapest Bár koncertjén, valamit nagyon el akartam mesélni Magának, tudja, valami olyasmit, amitől az ember néha úgy érzi, hogy néhány pillanatra lelassul tőle, majd meg is torpan ez a megszédült bolygó – de amikor megláttam Magát, s belenéztem a szemébe, rájöttem, hogy nem kell semmit mondanom, már úgyis tud mindent. Nem kell annyit beszélni. Nem kell beszélni akarnom, ezt dünnyögtem magamnak odabent, s úgy döntöttem, ami ezt az estét illeti, én inkább befogom a pofámat, semmint hülyét csináljanak belőlem a szavak megint...


„...Nem fontos, hogy erről beszéljek Magának, majd megtapasztalja a saját bőrén úgyis...” Kácsor Zsolt

A pöttyös harisnyámat kerestem, feketén fekete pöttyök, diszkrét, bársonyos karikák, rendesen akartam kinézni a zsinagógában, elegánsan. Nem találtam sehol. Egymás után húztam ki a fiókból a csipkéset, vásári, húsz denest, túl meleg, hagyományosat, nem szeretem, túl egyszerű. Én nem vagyok egyszerű. És akkor kezembe akadt az a hálós, jé, megvan még, de rég viseltem, el is felejtettem. Hát akkor megkapja ezt ma este, gondoltam, amiért azt mondta, utálja a tornacipősöket, miközben nem tudta, hogy az asztal alatt tornacipőben van a lábam. Hát akkor itt lesz ma este neked a bokám – néha tegezlek magamban –, tekintsd meg gumitalpas magasszárú nélkül...

TARLÓS MOST IS SZÁMÍTHAT ARRA, HOGY NEM MEGY EL SZAVAZNI A VÁLASZTÓK FELE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel

2017.09.15.


A népszavazás belengetése 10 éves recept – egyszer már bejött neki.

Váratlan lépésként hatott Tarlós István hét eleji bejelentése, miszerint népszavazást kezdeményezne a Római-partra tervezett mobilgát nyomvonala kapcsán. Tarlós azzal érvelt, hogy már „nem szakmai vita folyik az ügyben”. A természetes partszakasz és az ártéri erdő megvédéséért küzdő civil szervezetek üdvözölték a főpolgármester kezdeményezését, a Maradjanak a FÁK a Rómain nevű csoport pedig részleges győzelemként értékelte a döntést. Tarlós lépésében többek szerint szerepet játszhatott az, hogy éppen a héten járatta le magát egy zsidózással szövetségese, az ártérre építkezők és egy helyi szálloda érdekeit képviselő Római-partért Egyesület. Az említett Maradjanak a FÁK a Rómain nevű csoport szerint a civilek alternatív javaslatának szakmai hitelessége is meghátrálásra kényszeríthette a főpolgármestert.

A fővárosi ellenzéki politikusok szintén támogatják a népszavazást,

hiszen többen maguk is kezdeményezték azt a közgyűlésben vagy az illetékes választási bizottságoknál. Tarlós maga is utalt arra, hogy meg kell várni a Kúria döntését, ugyanis az Együtt és a Párbeszéd által benyújtott népszavazási kezdeményezés kapcsán nem eldöntött, hogy egyáltalán a főváros az illetékes a nyomvonal kijelölésében. Juhász Péter és Béres András, a két párt képviselője jelezte, hogy hajlandó egyeztetni a népszavazás kapcsán, bár a Kúria dönthet úgy is, hogy ki sem írható az.

Maga a népszavazás kezdeményezése nem új eszköz Tarlós István arzenáljában. Óbudai polgármesterként 2006-ban a Hajógyári-szigetre tervezett 400 milliárdos Álom Sziget beruházás ügyében írt ki népszavazást a kerületi közgyűlés egyetértésével. Akkor szintén környezetvédők, például a Védegylet tiltakozott a megnövekedett forgalom, a zöld területeket elnyomó építkezés ellen. A helyi népszavazáson a részvételi arány végül mindössze 14,4 százalékos volt, így az nem volt érvényes. Tarlós most is arra számíthat, hogy nem menne el szavazni a fővárosi választók legalább fele.A Republikon Intézet kutatása szerint ellenzékinek tekinthető Budapest, ráadásul a budapestiek többsége nem a part menti nyomvonalat támogatja, ahogy az a Greenpeace által megrendelt közvélemény-kutatásból kiderül. Ha azonban azt vesszük figyelembe, hogy a legutóbbi önkormányzati választáson is 43 százalékos volt a részvétel, úgy erősen kétséges, hogy érvényes lenne a kisebb horderejű népszavazás...

AZ ORSZÁG, AMELYIK EURÓPÁT KIÁLTOTT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.09.15.


...Az a helyzet ugyanis, hogy 2017-ben, fél évvel a választások előtt a magyar politikai palettán mindenki Európáról beszél, a legkisebb szereplőktől a legnagyobbakig. A DK szerint a választások tétje, hogy Orbán vagy Európa. A Momentum Európamenetet szervezett, ahol Európa vagy Oroszország volt a felkínált választási lehetőség, a párt pedig egyértelműen Európa mellett tette le a garast. Botka László miniszterelnök-jelölti megválasztásakor szintén abban jelölte meg a választások tétjét, hogy Orbán vagy Európa. Pár perc guglizás után az Együtt és a Párbeszéd képviselőitől is találunk hasonló nyilatkozatokat.

De nemcsak a liberális és baloldali térfélen hivatkoznak emberek úton-útfélen Európára. Orbán Viktor Európát védi a menekültektől és bevándorlóktól, és olyan „európai” értékekre hivatkozik, mint a nemzeti szuverenitás, kereszténység és így tovább. A Jobbik uniós szintű népszavazást kezdeményezne a bérkülönbségek csökkentésére, és a Jobbiktól jobbra gombamód szaporodó új alakulatok a „fehér európai rassz” (Erő és Elszántság) védelmében szállnak síkra.

Gyakorlatilag nincs ma olyan politikai szereplő (talán az LMP felemás, és a Kétfarkú Kutyák még felemásabb kivételével), amelyik - valamilyen mértékben - nem Európa címszó alatt fogalmazná meg üzeneteit, politikai vízióját. És ebből a nézőpontból irreleváns, hogy ki mennyire őszinte, hiteles vagy autentikus.

Jobban mondva nem irreleváns, csak nem élből eldönthető. Hiszen épp az történik, hogy versenyző Európa-elképzelések csapnak össze a nyilvánosságban, és az egyes szereplőknek nemcsak a saját Európa-koncepcióikat kell eladniuk, hanem azt is, hogy ők gondolják a legkomolyabban...

MERKEL ÚJBÓL MEGFENYEGETTE A MAGYAR KORMÁNYT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: Szelestey
2017.09.16.


- Merkel kilátásba helyezte az uniós kifizetések megvonását, pénzügyminisztere szerint menekültügyben egyelőre próbálkozzanak a tárgyalásos megoldással

- Egyre képtelenebb háborút vív a magyar kormányfő Soros György ellen
- Juncker terve, hogy az eurót vezesse be Magyarország is, remélhetőleg segít ráébreszteni a magyarokat, hogy kik is vezetik az országot


Nordwest Zeitung


A német kancellár arra figyelmeztetett, hogy nem marad következmények nélkül, ha Magyarország továbbra is megtagadja a menedékkérők átvételét, és ebbe beleértendők az anyagi kihatások is. Merkel a német regionális lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tagállamok nagy többsége kész az együttműködésre, és a menedékpolitika sok-sok kérdésében teljes az egyetértés, kezdve a külső határok védelmétől, egészen a menekülthullám okainak felszámolásáig. Csupán egy-két állam utasítja el kerek-perec a szolidaritást. Ám nekik azzal kell számolniuk, hogy ellenállásuk kihathat a következő pénzügyi időszak uniós támogatásairól folyó tárgyalásokra. A kérdés egyébként úgy szólt, hogy a kormányfő jobb belátásra akarja-e bírni Orbán Viktort és rajta kívül azokat a kelet-európai vezetőket, akik ezután sem kívánnak migránsokat befogadni.

Reuters

A hírügynökség szerint a német miniszterelnök nyilatkozata azt jelzi, hogy keményedik Berlin álláspontja a jobboldali magyar kormánnyal szemben, miután Orbán Viktor nyíltan ellenzi a kvótadöntést és szembeszállt az Európai Bíróság döntésével, miszerint Magyarországnak be kell fogadnia a számára kijelölt menekülteket. Merkel határozott kiállása – két héttel a választások előtt – a szociáldemokrata rivális határozott véleményét tükrözi. Schulz élesen bírálja Orbán „Magyarország először!”-álláspontját. A tudósítás megjegyzi, hogy a szubvenciók felfüggesztése igen súlyos pénzügyi következményekkel járna Magyarország számára, amely az EU kohéziós és fejlesztési alapjaiból él. A 2020-ig terjedő periódusban 25 milliárd eurót kap. A magyar miniszterelnök ugyanakkor a migránsok távoltartását a választási kampány döntő részévé tette és nemzeti konzultációt hirdetett meg arról, hogy Brüsszel szét akarja osztani a menedékkérőket a tagok között...

KÉT SZÁZAS

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2017.09.16.


Van még remény.

„Párizs, 1903. febr. 17.

Igen tisztelt uram

„…Csak néhány nappal ezelőtt ért el hozzám levele. Köszönöm ezt a nagy és jóleső bizalmat. Többet aligha tehetek. Nem boncolgathatom verseinek jellegét, tőlem ugyanis minden bíráló szándék a lehető legtávolabb áll. Közel férkőzni egy műalkotáshoz a kritika szavaival jóformán nem is lehet, ebből mindig többé-kevésbé szerencsés félreértések adódnak. A dolgokat nem ragadhatjuk meg annyira, s ki sem mondhatjuk úgy, ahogy azt többnyire el szeretnénk hitetni róluk, az események java része elmondhatatlan, olyan térben játszódik le, ahová a szó még soha nem ért el, s mindennél kimondhatatlanabbak a műremekek, e titokzatos tényezők, mert míg a mi életünk elmúlik, az övék maradandó…”

Ezeket egy bizonyos Rainer Maria Rilke íródta, s hogy lágyságát kellőképp megérthessük, el kéne olvasni Musil tulajdonságok nélkülijét is a vonagló monarchiáról Trianonhoz képest. Bár sokat akarok, mert tudvalévő, hogy a bajuszos Adolf is ebbe hülyült bele a Kampfja előtt, a bécsi életbe. Viszont egyáltalán nem erről kívánkozok most mesélni nektek kedves proletárok.

Volt egy nap, amikor összesűrűsödött az élet itt Szombathelyen. Azzal kezdődött el minden a végén, hogy a bejáratott koldusom végre megtalált egészen, és sikerült megvennem tőle a versét, amit már évmilliók óta a pocakjára simítva árul, azt hiszem, reménytelenül.

Egy százast kóstált az alkotás:

„Ha majd egyik nap valaki megkopogtatja szívednek kapuját, s te kitekintve meghallod egy koldus bocsánatkérő alázatát, adjál neki a szeretetből néhány morzsányi szemet, mert lehet, hogy ez a koldus én leszek. Ki asztalt terítesz az égi madárnak, teríts asztalt szegény árvának. Nyújtsd ki atyám, nyújtsd ki jóságos kezedet, adjál a hajléktalanoknak tápláló kenyeret. Ételből, italból bőven legyen részük, gondviselő atyám, könyörögve kérünk.”

Ilyeneket árult ez a jóember, és megvettem, mert mért ne, ugye. Megkaptam a stencilt is hozzá, csak azt nem tudom, ha végleg úgy hozza a zélet, én is kiállhatok-e a bolt elé, hogy ezek a saját verseim, és levesre, kenyérre, meg fröccsre gyűjtök, hogy csináljak ricsajt...

SCHMITT PÁL ÉS AZ ERKÖLCS

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.09.15.


...Ez a történet jutott az eszembe, amikor azt olvastam, hogy Ban Ki Mun, az ENSZ volt főtitkára, a tiszteletre méltó diplomata lett a NOB etikai bizottságának elnöke. Ez eddig rendben is van. Ámde ugyanakkor az elnökség tagjává jelölték a mi Schmitt Pálunkat, aki nem doktor és nem is köztársasági elnök immár, de élemedett kora ellenére képtelen visszavonulni és élvezni a nép és a Fidesz kegyéből neki – amúgy érdemtelenül – élethosszig kijáró nem kevés és nem éppen szegényes megélhetést nyújtó juttatást.

A két kiválóság olyan helyzetben veszi át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bizalmi funkcióit, amikor a jeles testület szinte nap mint nap kénytelen megválni egy-egy magas beosztású, korrupt munkatársától. Ámde mi sem lehet biztatóbb jele a tiszteletreméltó testület megtisztulási szándékának, minthogy az a Schmitt Pál, aki ellen a Ban Ki Mun vezette etikai bizottság folytatott le korábban etikai vizsgálatot az emlékezetes – és a NOB-ot közvetlenül is érintő – plágiumbotránya miatt, maholnap ugyanezt a Schmitt Pált beválasztja tagjai sorába. (Talán éppen annak az ír Patrick Hickeynek a helyére, aki jegyüzérekkel karöltve jó pénzért árulta a riói olimpia jegyeit, hogy aztán közel félmillió euró óvadékot fizessen szabadlábra helyezése fejében.) A 2013-ban lefolytatott etikai vizsgálat komolyságára jellemző, hogy emberünk, aki itthon az erősnél is erősebb politikai hátszél mellett is belebukott a hazugságba és a csalásba, szégyenteljesen távoznia kellett a köztársasági elnöki székből, a NOB részéről mindössze egy figyelmeztetéssel megúszta. A figyelmeztetés nyilván azt tartalmazta, hogy ha még egy doktorit plagizál, akkor már nem ússza meg ennyivel. Mivel azonban azóta nem lopott sem tudományos fokozatot, sem ezüstkanalat, a bizottsági bizalom megnyugtatóan helyreállt.

Most látom csak, hogy történetem végéről lemaradt a búcsúmondatom, amellyel annak idején elköszöntem az egyesületi etikai vizsgálatot kellő komolysággal folytató grémiumtól. Emlékezetem szerint valami ilyesmit mondhattam nekik akkor:

Na, menjetek ti a jó büdös francba
.

MA ESTE TIED A SZÍNPAD A KATONÁBAN!

444.HU
Szerző: Promó Ottó
2017.09.16.Ki mondta, hogy a színház csak annak élmény, aki ott ül a nézőtéren? 

Az éppen most zajló Színházak Éjszakáján a Katona József Színház performanszából kiderül, hogy legyél bárhol, elég egy telefon, tablet vagy számítógép ahhoz, hogy valami rendkívüli részese legyél.

A Katonában csak úgy, mint eddig, idén is rendhagyó produkcióval várják a nézőket: este 8-kor kezdődik az Egérfogó háromszor című, csak erre az estére összerakott előadás, amely a Hamlet ikonikus jelenetét mutatja meg három fiatal rendező értelmezésében. Egy jelenet, három szereposztás, három rendezés.

A csavar az a történetben, hogy a színpadon elhelyezett 360°-os látószögű kamera segítségével olyan élő közvetítést nyújtunk, amin keresztül bárki, bármikor, és bárhonnan bekapcsolódhat az előadásba, az interaktív megoldásnak köszönhetően pedig még eldöntheti, adott pillanatban a színpad melyik részét szeretné látni, az előadás melyik részletére akar figyelni.

Az élő közvetítés este 8 órától itt is látható.


POLITIKAI OKBÓL SZÍVTELEN, EMBERTELEN HATALOM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zoltai Ákos
2017.09.16.


A magyar kormány szándékosan tartotta megalázó körülmények között és szem előtt a menekült családokat – mondja Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

- Elnyerték az egyik legrangosabb emberi jogi elismerést, a Gulbenkian-díjat, és bekerültek a Václav Havel-díj három jelöltje közé is. Soros ezt is elintézte?

- A Fidesz világában nyilván ezzel magyarázzák, de van egy objektív valóság, ami azt mutatja, hogy Magyarországon olyan dolgok történnek, amelyek miatt az emberi jogok érvényesülését mind nagyobb figyelem övezi. A Havel-díj egyik jelöltje az a törökországi aktivista, aki őrizetben van, mert az igazságszolgáltatás függetlenségéért küzd. Ez sokat elmond arról, milyen közegbe kerültünk. Az utóbbi években egyébként egyre többször kapunk pozitív visszajelzéseket és elismeréseket.

- Miközben önöket elismerik, Orbán Viktornak nem volt ideje fogadni az ENSZ menekültügyi főbiztosát.

- Filippo Grandi negligálása jelzésértékű volt. Ő nemcsak egy szervezet vezetője, hanem egy eszmének, a menekültek védelmének a megtestesítője. Azért látogatott hazánkba, mert annyira aggasztó a helyzet, hogy szükségesnek érezte személyes jelenlétével felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét. Ez a jelzés egyébként nem előzmények nélküli. A napokban volt az ENSZ emberi jogi tanácsának éves nyitóülése is, ahol az emberi jogi főbiztos a globális állapotokról beszélt. Negyven országot említett meg, a listát a mianmari helyzettel kezdte, majd tovább haladva a földgömbön elérkezett Európába, hazánkat pedig külön kiemelte. A civil ellenes törvényről és a menekültügyről is beszélt, így arról is, hogy a tranzitzónában jogi garanciák nélkül tartanak fogva embereket. Magyar állampolgárként rettenetesen felháborít, hogy a magyarországi emberi jogi helyzet romlása ekkora visszhangot kényszerül kapni. 2017-ben egy uniós tagállamban, ahol elvileg a humánum és a jogtisztelet fontos érték, ilyen dolgoknak nem lenne szabad megtörténniük...