2021. január 14., csütörtök

RÁADÁS: A MI KIS FALUNK FIDESZ MÓDRA

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.01.14.Kitálal a Fideszes volt polgármester. Rákóczifalván szobrot szerettek volna, de nem volt rá 2,5 millió forintjuk. Ezért támogatást kértek az állam különböző szerveitől, de mindenhol elutasították őket. De egyszercsak bejelentkezett egy szobrász, hogy megcsinál egy szobrot 40 millióért, majd alkudozás után 10-ért, és hozza a teljes összeget támogatásként a minisztériumtól. Arra hivatkozott, hogy a felesége államtitkár és elintézi. Így lenne happy end a történet vége. Ha nem került volna a településnek kb. 5 millió forintjába a talapzat és az egyéb járulékos költségek. Ezt saját forrásból kellett kifizetniük, abból a forrásból, amiből 2,5 milliót sem tudtak/akartak szoborra fordítani. Egy olyan szoborra, ami máshol nincs. Mint kiderült, olyan szobrot kaptak végül, ami már máshol is van. Nem ez az apró történet a leglényegesebb, hanem a rendszer működése. Ezért oszd meg! - ENGLISH - Rákóczifalva wanted to set out a statue but did not have the necessary 2.5 million HUF. Therefore they turned to different ministries and public bodies, only to receive rejection from everywhere. However, suddenly an artist reached out to them: he offered to make the statue for 40 million. After some negotiation, this amount decreased to 10 million, along with the promise that the full amount would be paid by the ministry. This claim was based on the artist’s wife being a Secretary of State. Sounds like a story with a happy ending. However, the pedestal for the statue and additional costs meant another 5 million HUF for them, at own cost. Out of their budget, which was not suitable to pay 2.5 million for the monument in the first place. For a statue that is one of a kind. Because as it turned out, the received statue is not exactly unique, there were existing identical pieces. What is essential is not the story itself but rather the nature of the system. That is why you should share it!

RÁADÁS: BRÓDY JÁNOS: MIRE MEGY ITT A JÁTÉK (FERÓ 75 - 2021.) - DALSZÖVEGGEL

GRUNDRECORDS
Szerző: BRÓDY JÁNOS
2021.01.14.Üsd ki, üsd ki, üsd ki, üsd ki, üsd ki! Tudod, gyerekkorunkban az volt a hős, aki nem sokat beszélt Bátran az ellen elébe állt és senkitől se félt A problémákat tövestől vágta, döntötte a tőkét És minden plakát hirdette legyőzhetetlen öklét És ökölbe szorult életünk, a nemzetközi ringben És vigasz volt, hogy üthetünk, szorult helyzetünkben Az egész nép fellelkesült, ha valaki jól irányzott És váratlan volt a vereség, ha a bíró másként számolt És a ringen kívül csak nézed és nem is mindig érted Hogy mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Pofonra megy Vagy nem? Vagy nem? Ma már tudod a játék kissé komplikáltabb Nem az győz, aki nagyobbat üt és nem is az, aki bátrabb A játékhoz ész kell, fiam és körültekintés A bíró hozza az ítéletet és nincs fellebbezés És a ringen kívül csak nézed és nem is mindig érted Hogy mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? És a ringen kívül csak nézed, és nem is mindig érted Hogy mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Mire megy itt a játék? Pofonra megy! Vagy nem? Vagy nem? Vagy nem!

VAN OLYAN SZOMSZÉDUNK, AHOL MAGA AZ ÁLLAMFŐ KÖNYÖRÖG AZ EU-NÁL AZ OLTÁSÉRT

AZONNALI.HU
Szerző: VASS CSABA
2021.01.14.


Van, ahol politikusok és van, ahol az ortodox egyház népszerűsíti az oltási kampányt. Van, ahol öt vakcina közül is lehet választani, van, ahol egynek is örülnének, és van, ahol beoltják a menekülteket is. Szétnéztünk a szomszédban, ki hogyan áll az oltással!


A történelem eddigi legnagyobb oltási kampánya már elkezdődött. A Bloomberg által összegyűjtött (és naponta frissülő) adataiból az derül ki, hogy világszerte január 13-ig 45 országban, mintegy 32,4 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be, és ez a szám napról napra növekszik. Na, de hogy is állunk mi, és mi a helyzet a szomszédban?

Magyarország: egész jól haladunk, de nincs publikus oltási terv

Mióta oltatnak? 2020. december 27.

Mekkora az átoltottság? 0,89 százalékos

Hányan oltatnák be magukat biztosan? 36 százalék

A Bloomberg által összesített térkép szerint Magyarország egy szomszédos országokkal közös ligában a második helyen áll, ha azt vesszük figyelembe, hogy lakosságarányosan január 13-ig, azaz szerdáig 100 emberből hányat oltottak be.

Hazánkban a lakosság arányához viszonyítva 100 emberből 0,89 kapta meg eddig a védőoltást,

ez a szám csak Szlovéniában jobb, ott százból már 1,20 embert beoltottak. Ausztriában a lakosság arányához viszonyítva 100 emberből eddig 0,60 kapta meg a védőoltást, Szlovákiában 0,72, Romániában 0,79, Szerbiában 0,13, Horvátországban pedig 0,66. Ukrajnai adatokat nem közöltek...

A LEGFRISSEBB MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS
Szerző: MANCS.HU
2021.01.14.


A SZERK.

A bizonyítvány

Három demokrata párti képviselő még vasárnap este megfogalmazta javaslatát a Donald Trump elleni alkotmányos vádemelés tárgyában.

A SZERK.

Szétültetés

Február elsején indul a félév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

PUBLICISZTIKA

RÉV ISTVÁN

Nem a kommunisták miatt rombolták le a tornyot, amit most a kormány újraépítene
A levéltár lovagtornya és Fülep Lajos emlékezete

"A torony a művészi követelményeket teljesen ki nem elégíti" - írta róla Klebelsberg Kunó is.

EGOTRIP

SÁNDOR JUDIT

Testbeszéd
A menstruációs őszinteségről

Mozinéző talán soha nem látott még annyi menstruációs vért filmvásznon, mint Alex Thompson tavalyi Bridget naplója című filmjében.

BELPOL


INTERJÚ

Kerpel-Fronius: A kormány és a főváros közötti ellentét két világnézet szembenállása
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes (Momentum)

A járványt a kormány az önkormányzati pozíciók rombolására használja - mondja a főpolgármester-helyettes.

MIKORRA ÉRKEZHET ELÉG VAKCINA AZ EU-N KERESZTÜL?

A felmentő sereg

Magyarország a közös uniós vakcinabeszerzés segítségével a teljes népesség beoltásához elegendő oltóanyagot rendelt. Azt viszont még nem tudni, hogy milyen ütemezésben érkeznek meg a szállítmányok.

MAGYARORSZÁG A TÖMEGES OLTÁS ELŐTT

Oltogatnak

Érkeznek a vakcinaszállítmányok, az egészségügyi és a szociális dolgozók után megkezdődhet a lakosság oltása – de gondosan kimunkált oltási tervnek mintha híján lenne az ország. Pedig volt már ehhez hasonló oltási kampány.

VAKCINAPOLITIKA ÉS A COVID-19 OLTÁS

Kötelezővé tehető-e a Covid-19 oltás?

A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételére vannak pró és kontra bioetikai érvek is.

BOTRÁNYOS ÉV A BÉKÉSI REFORMÁTUS EGYHÁZMEGYÉBEN

Botrányos év a Békési Református Egyházmegyében

Nagyobb értékre erőszakkal elkövetett lopás, szexuális erőszak, költségvetési csalás, vagyoni károkozás, hűtlen kezelés – ilyen cselekmények gyanújával nyomoztak Békés megyében református lelkészek ellen.

KÜLPOL

INTERJÚ

Alvilági randik
Mariana van Zeller oknyomozó újságíró

Pénzhamisítók Peruban, kokainkereskedelem Dél-Amerikában, illegális szteroidbiznisz vagy tiltott tigriskereskedelem – Mariana van Zeller alvilági riportjai hamarosan láthatók lesznek a National Geographic sorozatában, A bűn kereskedőiben. Az alvilági oknyomozás kulisszatitkairól beszélgettünk vele.

ÚT A TRUMP-PUCCSIG

Piszkosfehér forradalom

Donald Trump kritikátlan támogatása zsákutcába vezette a Republikánus Pártot, és veszélyes ponthoz az amerikai demokráciát. A kérdés nyilván az, hogy innen hogyan lehet visszajönni? Ám egyelőre csak annyi tudható, hogyan jutottak idáig – ezt mutatja be cikkünk.

SORKÖZ

POETA.DOC

Csodagyerek a hatvanas évekből

Bálint Lea: Kiáltás

KÖNYV

Frank O’Hara: Töprengések vészhelyzetben

Frank O’Hara kis kötete John Ashbery Ön­arc­kép konvex tükörben című könyvével egy időben jelent meg, így az olvasók számára egyszerre vált elérhetővé az önironikusan New York Schoolnak nevezett, múlt század közepi alkotói alakulat két költője.

KÖNYVŰ

Félrehímzett trip
Maros András: Két-három dán

A cím jó. A szürkéskék és piros hímzett borító a három figurájával is jó, még ha az ötletet ismerjük is a Fargo című tévésorozat óta. Drukkolunk, mert szimpatikus szerzőről beszélünk, akinek szeretjük a humorát.

RÉS A PRÉSEN

„Mint egy naiv külföldi”
Maros András író

Mi közünk van Dániához?

KÖNYV

J. S. Margot: Mazel tov

Vannak helyzetek, amikor a kíváncsiság mindent elsöprő erővel kerekedik felül az illemen.

KÖNYV

Woody Allen: Apropó nélkül

Amíg a szerző időskori filmjei mögött mentsvárként ott tornyosul az életmű, s a Hannah és nővérei emléke minden Abszurd alakot megszépít, az alleni memoárirodalom egyelőre egy könyvből áll, így nem lehet azt mondani, hogy volt ez már jobb is.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ

„Bármikor képesek mosolyogni”
Stekovics Gáspár festő, fotográfus

Legtöbben az íróportréiról ismerik. Megörökítette a szigligeti Alkotóház mára már nem létező világát, majd a szombathelyi Weöres Sándor Színházban lelt otthonra. A Képpel/írott/színház című albumának második, bővített kiadásáról beszélgettünk, és arról, hogy lehet-e közelebb hozni egy-egy képpel a teljes személyiséget.

KIÁLLÍTÁS

Csúcsok között
Krisztustól a szivárványig

A Kieselbach Galéria idei évbe is átnyúló, „exkluzív galériás kínálata” – reagálva a megváltozott körülményekre – a szokásos év végi aukciót helyettesíti, ám ez a kiállítás abban is más, hogy most a klasszikus és modern műtárgyak mellett külön részleget kaptak az acb Galéria kortárs művészei.

SZÍNHÁZ

NEKROLÓG

A báb halhatatlan
Bródy Vera (1924–2021)

A bábszínházban a tervezővel kezdődik minden. Egy fejforma megválasztásával, egy színnel: ő az, aki előre dönt a figura karakteréről, jelleméről.

ZENE

INTERJÚ

„Elhittük, hogy megtörténhet a nagy áttörés”
Deli Soma és Nóvé Soma – Middlemist Red

Négy év és egy elmélyült alkotói válság után, decemberben hozta ki új lemezét a neopszichedelikus zenék hazai forradalmát berobbantó Middlemist Red. A zenekar két tagjával beszélgettünk.

MI A KOTTA?

Very scanty

„Tudománnyal foglalkozni annyit tesz, mint túlhaladottá válni”

LEMEZ

Quatuor Arod: Schubert

A vonósnégyes-komponálás nagyjairól szólva leginkább Haydnt és Beethovent említik mint a műfaj első hullámának alkotóit.

LEMEZ

Bobby Bare: Great American Saturday Night

„Ez a dal választ ad arra, hogy mi történik, ha egy átlagos, istenfélő, sörivó vidéki srác egy neurotikus, drogfüggő, hippiként szövegelő New York-i kurva férjeként találja meg a boldogságot”.

LEMEZ

Ryan Adams: Wednesdays

Az örökké kócos előadó kapcsán gyakran esett már szó balhékról, drogokról, alkoholizmusról, mentális betegségről.

INTERAKTÍV

TÉVÉSMACI

Medvepalánta

Sztupa és Troché felkerekednek.

Egy hét kultúra 2021/02.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/02.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/02.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

HOBBIÁLLATOK FOGYASZTÁSA A VILÁGBAN

Nem mindenki néz olyan szemmel házi kedvenceinkre, mint a legtöbbünk. Még mindig sok millió embertársunk él a Földön, akik irgalom nélkül falnák fel őket.

LÉLEK

SZÉL DÁVID

Kemény tükör a karantén
A pandémia alatti összezártság pszichés terhei

Milyen hatással van a vírusválság a legszűkebb környezetünkre, a legközelebbi kapcsolatainkra? Szabad-e megzuhanni, gyászolni, el- és belefáradni önmagunkba és a másikba?

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Nudli

Tésztakészítési misszió

CHILI&VANÍLIA
Passiógyümölcs, maracuja, csengőgranadilla

Mézes-citromos maracujaöntet friss ananászon

MIKROFILM

INTERJÚ

Wéber Kata: „Ez a történet nekem az anyaságról szól”
Wéber Kata forgatókönyvíró

A Pieces of a Woman forgatókönyvírójával anyaságról, traumafeldolgozásról, társadalmi kiállásról beszélgettünk.

FILM

Nincs enyhülés
Mundruczó Kornél: Pieces of a Woman

A Pieces of a Woman nyitójelenetéhez hasonlók előtt szokás némán és letaglózva állni. A könyörtelen hajlamairól ismeretes rendező ezúttal arra kényszeríti nézőit, hogy több mint húsz percen keresztül, egy megszakítás nélküli beállításban kövessék egy otthon szülő anya, Martha (Vanessa Kirby) minden böfögését, sóhaját, nyögését és üvöltését.

FILM

Gyilkos szerepben

A tanú ürgebőrbe varrt doboza kifejezetten realista elgondolásnak tűnik ahhoz képest, ami miatt Sture Bergwallt, mint a svéd kriminalisztika történetének legelvetemültebb sorozatgyilkosát elítélték.

FILM

2020: Legyen már vége!

Charlie Brooker és Annabel Jones áldokumentumfilmjének tanulsága, hogy 2020-at egy darabig hagynunk kellene békében nyugodni.

FILM

Wonder Woman 1984

Már többször megüzentük Hollywoodnak, hogy hadat üzenünk, ha nem tudnak egy valamirevaló képregénygonosszal előállni!

A 168 ÓRA JANUÁR 14-I LAPSZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2021.01.14.


Scherer Péter – sokak számára Pepe – veszettül népszerű színész, nemrég kapott Karinthy-gyűrűt. Helyettünk kétbalkezes lúzer, ügyefogyott balek. Szeretünk ezen nevetni. És szeretjük azt is, hogy temérdek csetlés-botlás után gyakran kikecmereg a csávából, ami nekünk közel sem biztos, hogy sikerül.

Mit üzen az ellenzék hat pontja?

Idén nem alszik téli álmot az Orbán-kormány ellen jövőre harmadszor is csatába induló ellenzék. A hat párt vezetője karácsony előtt egyezett meg, azóta pedig megállapodás is született arról, milyen Magyarországot szeretnének. De vajon mit sugall a kiadott sorvezető, mire lesz elég az ellenzéki fegyvertár? A hat pontról Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét és Nagy Attila Tibor független politikai elemzőt kérdeztük. 

Bukásgyanús főpróba – Az oltási terv nem működik

Csalódást keltően kezdődött Magyarországon a várva várt COVID-oltások szezonja. Miközben az egészségügyiek között is meglepően lanyha az oltakozási kedv – Müller Cecília tiszti főorvos 30 százalékról beszélt –, sok orvos hiába telefonálgatott, e-mailezett, nem tudta kideríteni, hogy hol is adhatnák be neki a vakcinát. Volt eset, hogy egy szűk alagsorban száz egészségügyi dolgozó várt másfél-három órát, négy hazai idősotthonban pedig szinte rajtaütésszerűen kezdődött el az oltás. Szerdán derült ki, hogy csütörtökön jönnek, ezért a felügyelet alatt álló idősek gyámjait értesíteni sem lehetett, és a vakcinát nem kaphatták meg.

Van-e ötezer évünk az oltásra?

Európa-szerte megkezdődött a koronavírus elleni oltás. Országonként más és más csoportok élveznek prioritást az oltási sorban, és a kormányok különböző taktikákkal juttatják el a vakcinát az emberekhez. Melyik lehet a legsikeresebb módszer? Egyedül van-e Magyarország azzal, hogy kötelező regisztrációhoz kötik az oltást? 

Vakcinadiplomácia

Ritkán fordul elő, hogy vezető nyugati cégek érdekét ne keresztezze kínai és orosz riválisaik sikere, és a háttérben álló kormányok se tegyenek keresztbe Peking és Moszkva nyomulásának. A vakcinák esetében mégis ez a helyzet. A gazdag Nyugat valójában lekötötte saját gyártóinak idei kapacitását, ami a szegény országoknak juthat, az csak a lelkiismeret-furdalás enyhítésére szolgáló töredék. Egy-két év alatt még sohasem sikerült beoltani a világ teljes lakosságát egy betegség ellen sem. Ahhoz, hogy ez most sikerüljön, arra van szükség, hogy a kínaiak és az oroszok, olcsó, könnyen szállítható oltóanyaggal árasszák el a nélkülöző országokat. 

Egyéves csendes pihenő – Autizmussal élők karanténban

A napok még lassabban telnek. Önmagunk magányába zárva a létezés végtelen, egybefolyó karantén. Milyen gondokkal küzdenek COVID idején autizmussal élő embertársaink? 

Többségében idős és beteg

Az Operatív Törzs március óta egyfajta megnyugtatás gyanánt közli, hogy az aznapra összesített koronavírusos halottak jelentős része idős, beteg ember volt. Hogy ebben kinek mi a megnyugtató, az egy dolog. Az meg egy másik, hogy mit is jelent ez pontosan: többségében idős, beteg ember. 

Lélegeztetőgépek a málnásban

Az átláthatatlan lélegeztetőgép-beszerzés Magyarországon még a szomszédos országokhoz viszonyítva is óriási mértékű. A legtöbb gépet egyáltalán nem látták szakemberek.

 

Gyenge láncszem Magyarország

Magyarországnak újra kell gondolnia az észak-atlanti szövetségen belüli szerepét – állítja Thomas O. Melia, az Obama-kormányzat egykori vezető külügyi tisztségviselője. A lapunk munkatársával folytatott beszélgetés során úgy vélekedett, hogy a Biden-kormányzat külpolitikájában az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap majd a NATO-kapcsolatrendszer fontossága. 

Nagyvonalú támogatás vagy hazugság?

A világjárvány, a gazdasági gondok és a növekvő munkanélküliség miatt ismét fellángolt a vita a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. Támogatni kell a bajbajutottakat, ám nem mindenkit és nem feltételek nélkül? 

A kínai Ikarosz

Az Alibaba tulajdonosa, Jack Ma az elmúlt évtized során a világ egyik legfontosabb tech milliárdosává vált. A kínai internet párhuzamos univerzumának császára azonban most konfliktusba keveredett a mindenható Kínai Kommunista Párttal: a korábban szívesen és sokat szereplő cégvezér szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. 

Örökre eltiltanák Trumpot

Lapzártánkkor még nem dőlt el, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között szűnik meg a bukott amerikai elnök mandátuma. Miután vízkeresztkor a – választási vereségét elismerni nem hajlandó – Donald Trump által felheccelt csőcselék berontott a washingtoni törvényhozás, a Capitolium épületébe, és ott órákon át garázdálkodott, hatalmas felháborodás gyülemlett fel Trumppal szemben, és a demokraták kezdeményezték, hogy leváltásával ne várják meg a november 3-án elnökké választott Joe Biden január 20-i beiktatását.

 

Biden és a kínaiak

Donald Trump négyéves viharos elnöksége után az a feladat vár Joe Biden január 20-án hivatalba lépő kormányára, hogy normális kerékvágásba billentse vissza a dolgokat a bel- és a külpolitikában egyaránt, de a Peking által feltett új kérdésekre már nem használhatók a régi válaszok. 

Írnak, írnak, díjat nem kapnak

A magas presztízsű irodalmi díjakban részesülő szerzőknek mindössze a tizennyolc százaléka volt nő az elmúlt tizenöt évben Magyarországon – többek között ez derül ki abból a kutatásból, amelyet a Szépírók Társasága tavaly alakult Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN) végzett. 

Új arcot alkotnak

Egyre olcsóbb, könnyebben elérhető és használható a sötét weben is népszerű deepfake technológia. Az emberi arcokat mesterséges intelligenciával másoló technológia a nyilvánvaló veszélyek mellett a filmes effekteket is forradalmasíthatja. Ám úgy tűnik, a nagy stúdiók még nem tartanak ott, hogy magabiztosan használják. 

Pókembergyűjtő szülő szuperhősös gatyában keresi Donald kacsát

Szuperhősökért rajongani ma már több generáció közös élménye itthon is, a standokon sosem látott bőséges és színes kínálat tolong. De mit adjunk a gyermekünknek, ha elsőre mégsem szuperhősös történettel szeretnénk rávenni az olvasásra? Van miből válogatni? Egyáltalán, mikortól ideális megismertetni a médiummal? A már magyarul is kapható Konc, Jeff Smith kultikus képregénye, minden dilemmánkat megoldja.

ITT OLVASHATÓ

„ITT ÁLLOK IDENTITÁS NÉLKÜL” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2021.01.14.


A TARTALOMBÓL:

 Nincs bizalom, de kell az oltás – „A kormány annyiszor kiáltott farkast, hogy amikor jön a farkas, már nem hiszik el neki” – Lantos Gabriella és Lukács László György a járványügyi válságkezelésről. Páros interjú

 „Itt állok identitás nélkül” – Kern András a Vígszínházban eltöltött öt évtizedről és a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának álindokairól. Interjú

– Rengeteg munkahelyet menthettek volna meg Orbánék – A kormány azt reméli, hogy a multik teremtenek majd annyi állást, amennyi eltűnt a válság miatt

– A közszolgálati média a Ferencvárosra tesz – Az MTVA három évre megvette a Fradi nemzetközi kupameccseinek közvetítési jogát, pedig nem tudhatják előre, a csapat egyáltalán kivívja-e az indulás jogát

– Csapások sora érte a húságazatot – A lengyelek saját üzleteink polcain is komoly versenytársakká váltak, nehezen megy az együttműködés

– Díszletként templom – Egy évtized után került elő újra, és ismét heves vitát robbantott ki Makovecz Imre katedrálisának terve. Hol és mikor épülhet fel a „magyar Sagrada Família”?

– „Ma már Csikágónak mondjuk a Zöldfa utcát” – Drogosok foglalják el az elhagyott ingatlanokat. Salgótarján peremén árulták 2020 legolcsóbb lakását. Riport

– Nem lehet megállni, muszáj továbbmenni! – Leégett Szegeden egy négygyermekes, gazdálkodó család háza, szinte semmijük sem maradt. Riport

– Szorult helyzetben Netanjahu – Orbán Viktor egyik legközelebbi külpolitikai szövetségesének nem csak a pártja erodálódása miatt kell most félnie

– A járvány hullámán érkezhet a CDU kancellárjelöltje – Új vezetőt választanak a német kereszténydemokraták, ám ez a hagyományokkal ellentétben nyitva hagyja a miniszterelnök-jelölt kérdését

 A portugál terv – Sem a jogállamisági, sem a migrációs vitának nem inthetünk búcsút ebben az évben

– Trump megy, a trumpizmus marad – Az amerikai demokrácia kiállta a stressztesztet, a „különlegesség” mítosza azonban eloszlott

– Kitáncoltak az elnök mögül az illiberális nagyurak – Az amerikai elnök szövetségesei is gyorsan kifaroltak barátjuk mögül

– Miért kéne újra megírni az Egri csillagokat? – Mi jöhet még az Amerikai Egyesült Államokban Biden győzelme és a Capitolium megostromlása után? Lesz-e esélye 2022-ben az ellenzéknek a fideszes úthengerrel szemben? Páros interjú Balázs Zoltánnal és Pogonyi Szabolccsal

– A Wichmann kocsma és a bontócsákány – Sorra tűnnek el a családias kiskocsmák, éttermek

– Játékfilmből bőregérablak – Idén százhúsz éves a magyar filmgyártás. Megsemmisült és politikai okok miatt megsemmisített filmjeinkről, hosszú kallódás után előkerülő alkotásokról beszélgettünk Kurutz Mártonnal, a Nemzeti Filmintézet filmarchívuma munkatársával

– Takaréklángon a magyar–magyar kapcsolat – Talán csak a kilencvenes évek legelején volt annyira nehéz a személyes kapcsolattartás a székelyföldi és az anyaországi magyarok között, mint tavaly

– Kémkedés a klímaváltozás ellen – Negyven éve volt egy nő a CIA-nál, aki átlátta, hogy a sokmilliónyi kémműhold-fotón nemcsak szovjet atomrakéta-silókat érdemes keresgélni

– Veszélyhelyzeti funkció – Néhány órával a Pfizer-vakcina beadása előtt beszélgettünk Szakmány Tamással, aki az egyik cardiffi kórház intenzív részlegének vezetője és a Cardiffi Egyetem professzora

– Kirúgni, fasiszta! – A 100 éve született Csákányi László emlékére

– Viharfelhők a buborékban – Botrányos selejtező, felháborodott játékosok, sorban visszalépő csapatok, és a mindent beárnyékoló járvány – baljós előjelekkel indul Egyiptomban a férfi kézilabda-világbajnokság

a Média1 négyoldalas melléklete
– Új főszerkesztő a Nők Lapja élén
– Mit rontottak el a „klubrádiós frekvencia” kizárt pályázói?
– Új rádió indítását tervezi a Heti Tv tulajdonosa
– Megszűnés helyett végül Milkovics Pálhoz kerül a majdnem bezárt ELLE Magyarország
– Helyreállítható az Index sérült márkája az új vezérigazgató szerint
– Egyelőre alig nézik a Pesti Tv-t
– Csak DAB+-os autórádió hozható forgalomba

az Átlátszó négyoldalas melléklete
– Lengyelországból támogatják a magyar ultrakatolikusokat
– Engedély nélkül épített út miatt nyomoznak Érden
– Becsődölt uniós projekt Pásztón
– Indiai vendégmunkásokra támadtak Bácsalmáson
– Akár egy év börtönt is kaphatunk egy drónvideóért
– Tragédiák a vörös zónában

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Donald Trump elnöki mérlege: a polgárháború kiújítása
– Dévényi István: Orbán vagy Gyurcsány, nem az itt a kérdés!
– Szerető Szabolcs: Illiberális felfordulás – Álláspont
– Lányi András: Még egyszer a görögdinnyékről
– Söpkéz Sándor: Az a fránya GDP! Mekkora is?
– Kalmár Benedek: Kínai dominancia
 Pápay György: A békés hatalomátadás nehézsége – Több a zászló
– Bod Péter Ákos: A bajban lévők nehezen veszik fel a ritmust a válság végén
– Végh László: Bányasirató – Helyzet-Kép
– Híd Jenő rajzol: A nagy visszatérés
– Pethő Tibor: Ég a gyertya – Ószleng
– Gazda Albert: Távolságtartás
– Szerető Szabolcs: A járvány és a foci éve – Szotyola
– Gulyás Balázs: 2022 forró tavasza – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Marabu: Vezetéselmélet

Tárca:
– Csikós Attila: Olyannak lenni
– Haklik Norbert: Pöstényi förödés

Kritika:
– Munkanélküli robotok – Byron Reese: A negyedik kor
– Asztali beszélgetések Verebessel – Verebes István: Hátraarc
– Fejlesszük a szemléletmódunkat! – Carol S. Dweck: Szemléletváltás – A siker új pszichológiája
– Csöndben ne lépj az éjszakába át – Nick Hornby: Egy házasság helyzete
– Kisregény a gátlástalan blöffről – Éric Vuillard: Napirend

ITT OLVASHATÓ

A KÍNAI VAKCINA IS JÓ, CSAK A KORMÁNY NE BORZOLNÁ A KEDÉLYEKET!

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.01.14.


...„Általában véve is eléggé homályos, ami az oltás körül történik” – reagált Falus Ferenc, akit arra kértünk, segítsen eligazodni a számok és a kormányzati kommunikáció által közöltek között. Annyit tudni, hogy egyelőre az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat oltják, de arról nem nyilatkoznak, hogy hány embert fognak így beoltani, s hogy mikor kezdődhet el a 65 éven felüliek beoltása. „Bezzeg arról napról-napra kapunk darabszámos tájékoztatót, hogy a rendőrég kit és hogyan büntet meg a maszk viselésének elmulasztása miatt” – jegyezte meg szarkasztikusan a korábbi országos tiszti főorvos. De még a prioritási sorrendet felállító logikát sem lehet mindig érteni: nem lehet tudni pontosan, hogy kit neveznek egészségügyi dolgozónak, vagy, hogy miért oltják be a legelső csoport tagjaként például azokat az adminisztratív dolgozókat, akik irodákban dolgoznak. S azt sem tudni, hogyan állunk a vidéki háziorvosok beoltásával? Hol kapják meg a vakcinát? Elutaznak a megyeszékhelyre? – sorolta a nyitott kérdéseket Falus.

Felvetettük, hogy Gulyás a mai tájékoztatóján hosszan beszélt arról, hogy nagyobb oltási hajlandóságra lenne szükség a lakosság körében, mert csak mintegy 1,5 millióan regisztráltak eddig (a viszonylag alacsony szám miatt az ellenzékre mutogatott, azt állítván, több ellenzéki politikus buzdít oltásellenességre), s jelezte, hogy oltási kampányt fog a kormány indítani. „Előbb szervezzék meg az oltást rendesen, hogy mindenkinek jusson vakcina, s csak utána jöjjön a kampány” – tanácsolta a járványügyi szakember. Nehogy úgy járjunk, mint az influenzaoltásnál, amikor végül nem volt elegendő oltóanyag.

A Gulyás által délután még csak lehetőségként emlegetett kínai vakcinabeszerzés késő délutánra már realitássá vált, megjelent ugyanis a Magyar Közlönyben a kormányhatározat amely felhatalmazza Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arra, hogy intézkedjen az Európai Unió centralizált beszerzésén kívüli vakcinavásárlásról. Falus szerint nem az orosz és a kínai vakcina minőségével van gond, de az érthetetlen, hogy miért kell most is szembemennünk az EU-val, ha a többi tagállam számára jó, nekünk miért nem felel meg a központosított közbeszerzés. (Ennek feltételeiről, a kormány által hangoztatott vádak igaztalan voltáról egyébként éppen tegnap közöltünk cikket, ami itt olvasható.)

„A félreértéseket eloszlatandó: a kínai oltóanyag korszerű, teljesen rendben van a dokumentációja, s az orosz vakcina is jó, de az oltási bizalmat csökkenti azzal a kormány, hogy – az eddigi jelzései szerint – nem fogja megadni az embereknek a választási lehetőséget, s nem fogják tudni, hogy milyen vakcinát kapnak” – szögezte le Falus. Mint hozzátette: ahogy történt az influenza elleni oltásnál, a COVID19 oltás esetében is el fog terjedni – függetlenül a valóságtól –, hogy melyik a jobb, illetve melyik a rosszabb, s cirkusz lesz ebből is, de „nyilvánvalóan ezt akarják”.

SEMMILYEN KOMPENZÁCIÓT NEM ÍGÉRT A KORMÁNY CSŐD SZÉLÉRE KERÜLŐ VÁROSOKNAK

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.01.14.


Csütörtökön tartották az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülését, amelyet azért kezdeményeztek az önkormányzatok a Belügyminisztériumnál, mert a tavalyi év végén rengeteg olyan kormányzati döntés született, aminek hatására nagyon nehéz helyzetbe kerültek a települések. Az ülésen – amelyen a kormány is képviseltette magát – elhangzottakról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestrere és Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke és Gödöllő polgármestere számolt be online sajtótájékoztatón...

EGYMILLIÓ ADAG JÖHET BELŐLE, DE MIT LEHET EGYÁLTALÁN TUDNI A KÍNAI VAKCINÁRÓL?

HVG
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.01.14.


Eddig körülbelül 20 millió embert oltottak be a világon a kínai Sinopharm oltóanyagával, amelyből Gulyás Gergely bejelentése szerint 1 millió dózis Magyarországra is érkezhet. Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyag a kínai hatóságok szerint 79 százalékos hatékonyságú, de problémát jelent, hogy a klinikai kísérletek dokumentációja egyáltalán nem elérhető. Egy dolog biztos: az OGYÉI engedélye nélkül semmilyen formában nem kerülhet forgalomba Magyarországon
...

...De pontosan milyen oltóanyagról van szó?

A kínai oltóanyag-fejlesztések egyáltalán nem ismeretlenek a nemzetközi tudományos életben. Két vállalat is foglalkozik velük: az egyik a Sinovac, a másik pedig az állami tulajdonú Sinopharm. Ez utóbbi a hivatalos közlések szerint két vakcinát is fejleszt, és bár egyelőre nem világos, hogy ezek közül melyikről állapodott meg a magyar kormány, nehéz lenne másra gondolni, mint a BBIBP-CorV névre keresztelt oltóanyagra, amely december 30-án kapta meg a kínai hatóságok hivatalos engedélyét. (Nagyon fontos, hogy ez nem azonos a Sinovac oltóanyagával, amiről nemrég kiderült, hogy csak 50 százalékos védelmet nyújt.)

A BBIBP-CorV vakcinát 2020 januárjában fejlesztették ki kínai tudósok, ezután kezdődtek meg a klinikai kísérletek. Annyit biztosan lehet róla tudni, hogy első generációs vakcináról van szó, mely az elölt (inaktivált) kórokozóra épül, ezeket a szervezetbe juttatva „megtanítja” az immunrendszert, hogy antitesteket termeljen a vírus ellen.

Az ilyen első generációs vakcinák előállítása valamivel bonyolultabb, mint a modernebb oltóanyagoké: a Moderna és a Pfizer itthon is alkalmazott, harmadik generációs, mRNS alapú vakcinája például teljesen más technológián alapul, ezekről Kemenesi Gábor virológus az MTA hírlevelében publikált egy összefoglalót. Az elölt kórokozót tartalmazó oltóanyagok esetében többször előfordulhat a problémás immunválasz és gyakoribb allergiás reakciót kiváltó adjuvánsokat is tartalmaznak. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy hasonló vakcinákat már nagyon régen alkalmaz sikeresen a tudomány, Magyarországon ilyen például a Hepatitis A vagy a veszettség elleni oltás.

A Sinopharm júniusban fejezte be a klinikai kísérletek első és második fázisát, biztató eredményekkel. A harmadik fázist – mely hagyományosan több tízezer ember megfigyelésén alapul – az Egyesült Arab Emírségekben júliusban, Marokkóban és Peruban pedig augusztusan kezdték meg...

TRUMP KÉSZ LETT VOLNA LEGYILKOLTATNI A KONGRESSZUS TAGJAIT, AZ ANTIFÁNAK NEM VOLT KÖZE A TÁMADÁSHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.14.


A Trump ellen indított második impeachment eljárás képviselőházi vitájában a republikánus párt képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy kijelentette, semmi köze nem volt az Antifa nevű csoportnak a Capitol elleni támadáshoz. A trumpisták között elterjedt hazugság illeszkedik azoknak az összeesküvés-elméleteknek a sorába, amelyek a Capitolium elleni támadáshoz vezettek. A republikánusok képviselőházi vezetője szerint “egyesek szerint a zavargásokat az Antifa okozta. Erre egyáltalán nincs bizonyíték. A konzervatívoknak pedig elsőként kellene ezt kimondaniuk. A konzervatívok azt is tudják, hogy az egyetlen, ami megállítja a tömeges erőszakot, az igazság kimondásának erkölcsi bátorsága”.

Az FBI pénteken azt mondta újságíróknak, hogy “semmi nem utal arra, hogy az Antifa tagjai Trump támogatóinak álcázták volna magukat, hogy csatlakozzanak a csőcselékhez, és részt vegyenek a Capitolium ostromában”. Az FBI a legtöbb terroristát már azonosította, a vezetőket őrizetbe vették. Kivétel nélkül mindnyájan Trump ismert hívei, szélsőséges neonáci csoportok, fehér felsőbbrendűséget hirdető rasszista bandák vezetői és tagjai. Valamennyien Trump összeesküvés-elméletei alapján, Trump hívására és bátorítására vettek részt a Capitolium ostromában és elfoglalásában. Azonosították és letartóztatták Trump hívei közül azokat a terroristákat, akik bombákat helyeztek el a Capitoliumnál és a pártirodák előtt.

Az FBI egyetlen Antifa tagot sem azonosított, az azonosított személyek mindegyike Trump-hívő, akiket a nyomozók jól ismernek. Nem igazak azok a hazugságok, hogy “három busszal” hoztak volna beöltöztetett Antifa tagokat, hogy verjék szét a Capitoliumot, mintha Trump hívei lennének. Ezeket a hamis és vad állításokat a Trump-adminisztráció vezetése alatt álló FBI minden tekintetben cáfolta. Ugyanakkor a képviselőházi vitán egyértelműen kiderült, hogy a Trump által felbujtott vérszomjas tömeg Trump felszólítására azért ment a Capitoliumhoz, hogy bármi áron megakadályozza az elnökválasztás soron következő alkotmányos fázisát, az elektori szavazatok megszámlálását és Joe Biden győzelmének hitelesítését...

ENNYIVEL GAZDAGODOTT, AKI NEM ADTA NYUGDÍJPÉNZÉT A KORMÁNYNAK - TÍZ ÉV ALATT MILLIÓSRA NŐHETETT A REÁLHOZAM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.01.14.


Tíz évvel a magánnyugdíjpénztárak államosítása után megduplázhatták nyugdíjpénzüket, akik nem engedtek a kormány zsarolásának. Még a koronavírus-járványban is sikerült hizlalni a megtakarításokat; az Azénpénzem.hu számításai szerint a maradó tagság döntő többsége tíz év alatt egymillió forintonként 600 ezer és 860 ezer forint közötti reálhozammal gazdagodott. Ha visszalépnének a tb-rendszerbe, ezt a pénzt tehetnék zsebre.


Magasan az infláció feletti hozammal gyarapodott azoknak a magánnyugdíjpénztári tagoknak a pénze, akik tíz évvel ezelőtt nem engedtek a kormány zsarolásának, és megtartották tagságukat. Míg az elmúlt tíz évben az infláció 25 százalékkal értéktelenítette el a megtakarításokat, az itt kezelt vagyonok több mint 90 százaléka 85 és 111,8 százalék közötti hozammal gyarapodott – számolta ki az Azénpénzem.hu. (Lásd a pénztárak hozamait a táblázatban!)...

BUKÁSGYANÚS FŐPRÓBA – AZ OLTÁSI TERV NEM MŰKÖDIK

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2021.01.14.


Csalódáskeltően kezdődött Magyarországon a várva várt Covid-oltások szezonja. Miközben az egészségügyiek között is meglepően lanyha az oltakozási kedv – Müller Cecília tiszti főorvos 30 százalékról beszélt –, sok orvos hiába telefonálgatott, e-mailezett, nem tudta kideríteni, hogy hol is adhatnák be neki a vakcinát. Volt eset, hogy egy szűk alagsorban száz egészségügyi dolgozó várt másfél-három órát, négy hazai idősotthonban pedig szinte rajtaütésszerűen kezdődött el az oltás. Szerdán derült ki, hogy csütörtökön jönnek, így a felügyelet alatt álló idősek gyámjait értesíteni sem lehetett, ezért a vakcinát sem kaphatták meg.


Nem minősíthető oltási tervnek az a dokumentum, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ január elején hozott nyilvánosságra.

Így nyilatkozott a 168 Órának Ócsai Lajos, aki 2005 és 2015 között vezette a tisztiorvosi szolgálat járványügyi főosztályát, így alighanem a kevesek közé tartozik, akik pontosan tudják, hogy egész országra kiterjedő immunizálási tervnek milyen követelményeknek kell megfelelnie. Mint elmondta, az iratból pontosan ki kellene derülnie annak, hogy kinek, mi a feladata és azt mikor, milyen feltételek teljesülése után, hogyan kell végrehajtania. Ezt a felügyeleti szerveken kívül tudniuk kell az orvosoknak, az adminisztrációval foglalkozó asszisztenseknek és az önkormányzatoknak is. Sőt, a pácienseknek is tudomásukra kell hozni, hogy várhatóan mikor kerülnek sorra. Mielőtt azonban egy ilyen a dokumentumot
megírnak, a politikának és a szakmának megállapodásra kell jutnia egymással, mert ha az oltási tervet kiadták, már nem folytatódhat a huzakodás. Már nem lehetnek utólagos találgatások, módosítgatások, mert minden bizonytalanság rontja az oltási hajlandóságot és ezzel közegészségügyi veszélyt teremt. – Ezzel nem szabad gatyázni! – erősítette álláspontját Ócsai doktor, azt is megemlítve, hogy ő már áprilisban javasolta, hogy kezdjék meg a tervezést, hiszen minden szakember tudja, hogy a vírusok ellen szinte minden esetben készíthető hatékony védőoltás. Az alapos tervezés pedig hosszú folyamat...

SZELÉNYI IVÁN AZ ELLENZÉKI GYŐZELEM ESÉLYEIRŐL

HÍRKLIKK
SÁNDOR ZSUZSA
2021.01.14.


A Széchenyi-díjas szociológus professzor úgy véli, a kultúrharc célja a kritikus értelmiség megfélemlítése, felszámolása. Orbán Viktor a hűséges értelmiséget akarja megteremteni, és elnémítani minden kritikus hangot. Szelényi Iván korábban évekig tanított Amerikában a Yale Egyetemen, és azt mondja: ott elképzelhetetlen, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány beleszóljon abba, hogy a Yalen mi történjen, ki, mit tanítson. Szerinte a hat hazai ellenzéki párt megegyezésével ugyan nőtt az esély arra, hogy 2022-ben leváltsák az Orbán-kormányt, de a társadalom fele nem igazán nyitott a liberális és baloldali eszmék iránt.


A liberális értelmiségnek komoly érdemei vannak abban, hogy Magyarországon létrejött és egy ideig működött a liberális jogállam. Nálunk a liberális mégis szitokszónak számít, sőt, a liberális értelmiség mintha közellenséggé vált volna. Mi ennek az oka?

– Az önmagát illiberálisnak nevező kormány már a nevében is tagadja a liberális demokrácia alapelveit. Orbán Viktor – aki pedig maga is liberálisként indult a rendszerváltáskor – ma már szembefordult korábbi nézeteivel. Azt hirdeti: az egyéni érdekeket és szabadságjogokat felülírja a közös nemzeti érdek, amely az ő kormányzásában az elsődleges...


ORBÁN GÁSPÁR A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM ÖSZTÖNDÍJASAKÉNT JÁRHATOTT A BRIT ELIT AKADÉMIÁRA - A KÉPZÉS MINTEGY 40 MILLIÓ FORINTBA KERÜLT.

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.01.14.


Alig két hónappal azután, hogy Orbán Gáspár letette az esküt és hivatásos katonává vált, máris megkezdhette tanulmányait a brit katonai elit iskolában, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusán


- írja a Telex. A portál szerint a kilenc hónapos tanmenetet rajta kívül a Honvédelmi Minisztérium (HM) két másik ösztöndíjasa kezdte el. A miniszterelnök fia az adatok alapján december 11-én végzett, ami onnan tudható, hogy az akadémia minden évben háromszor tart egy ceremóniát a végzettek számára „Sovereign's Parade” néven, az esemény után pedig megjelentetik a végzettek névsorát a Daily Telegraph című napilapban. A január 1-i számban, melyben a december 11-i ceremóniáról számolnak be, Orbán Gáspár neve is szerepel. 

Elsőként a Népszava adott hírt arról, hogy az intézményben fejezte be a kurzust 2020 májusában három magyar állampolgár – ezt az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségén keresztül a brit védelmi minisztérium is megerősítette. Ezt akkor a Honvédelmi Minisztérium is elismerte, annyit közölve, hogy a „képzésre a magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak, és alkalmasnak tartotta magát, hogy a képzésen részt vegyen. A jelentkezők közül az állományilletékes parancsnok az elvégzett szakmai munka, kiképzési eredmény, és a tiszti attitűd összesített értékelései alapján választotta ki a résztvevőket.”...