2020. május 3., vasárnap

ANYÁK NAPJA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.05.03.Anya az, aki akkor is aggódik gyermekéért, ha az már megette kenyere javát.
Aki akkor is aggódik érte, ha annak kisiklott az élete.
Aki akkor is szereti, ha ő egy szemernyi szeretetet sem kap.
Aki odaadja neki az utolsó filléreit, ha úgy látja, szükséget szenved.
Aki gyermeke mellé áll élete minden válságában, akkor is, ha tudja, hogy csak magát okolhatja.
Aki nem tud annyira öreg, vagy fáradt lenni, hogy ne segítene, ha szükség van rá.
Aki talán még halála után is megbocsájt, ha gyermeke megbántotta.

Aki fáradhatatlanul hordja hátán azt a puttonyt, melyet gyermeke születésével vett a hátára.
Aki büszke a legapróbb sikerre is, ami ha nincs, hát hazudik neki.
Aki takargatja gyermeke hibáit, jellemének torzulásait, bűneit, gyengeségeit.
Aki akkor is várja, ha sohasem jön.

Mert anya.
Minden nap meg kellene köszönni neki százszor, de természetesnek vesszük.
Ez a mai nap egy olyan alkalom, mikor ezen kicsit változtathatunk.
Köszönjük!

Kívánjunk hát sok boldogságot minden anyának, nevelőanyának, kismamáknak, nagyanyáknak, dédanyáknak ükanyáknak Anyák Napján!


ITT OLVASHATÓ

PINCÉR A VÁROSHÁZÁRÓL

MAGYAR NARANCS / SORKÖZ
Szerző: SZÉKELY CSABA
2020.05.03.


Rengetegen osztják meg azokat a szép itáliai videókat, ahol vidám olaszok gyűlnek ki erkélyekre, ablakokba, és gitárokkal, dobokkal, tangóharmonikákkal – hogy tartsák egymásban a lelket – rázendítenek egy népszerű dalra. Én meg ahelyett, hogy átérezném ezeknek az akcióknak a felemelő és közösség-összekovácsoló erejét, csak arra tudok gondolni, hogy a csukva maradt ablakok mögött vajon hányan lehetnek, akik ilyenkor azt morogják: ó, fogjátok már be a kurva szátokat!

Lehet, hogy Olaszországban nincsenek ilyen morgó emberek, nálunk biztosan lennének. Onnan tudom, hogy én lennék az egyik. A kéretlen és hangos zene szerintem semmivel sem jobb, mint amikor fúr a szomszéd. Az én szomszédaim rendszeresen fúrnak délutánonként, ez hozzátartozik a természetükhöz. Annyira hozzátartozik, hogy legutóbb, amikor volt egy jó ötletem lépcsőházbiztonsági ügyben, és felvetettem a lakógyűlésen, azt is megfúrták.

Nálunk a lépcsőházban egyelőre nincs koronavírus-fertőzött, de hamarosan lesz. A lakók ugyanis továbbra is ugyanazzal a nonsalansszal sétálnak odakint az utcán, mint eddig, teraszokon összeverődve traccsolnak, boltok előtt sorban állva röhögcsélnek, szóval csak idő kérdése az egész.

Ennek lesz majd jó és rossz oldala is.

A jó. Mivel nem jöhetünk majd ki a lakásból, a hatóságok kötelesek lesznek ellátni minket, hoznak tisztító- és tisztálkodószereket, az ajtó előtt hagyják majd a szükséges élelmiszert. Több száz szállodában fordultam meg éle­temben, de eddig még soha nem vettem igénybe a szobaszerviz szolgáltatást. Most végre kipróbálom. Ráadásul a pincér egyenesen a városházáról fog érkezni! Ha a polgármester lesz az, nem adok neki borravalót.

A rossz. Egész biztosan lesz olyan szomszéd, aki addig töri a fejét, hogy mivel is üthetné el az időt a házi karantén alatt, míg végül sajnos eszébe fog jutni: „Várjunk csak! Ha mindig itthon vagyok, akkor mostantól nemcsak délutánonként, hanem egész nap fúrhatok!”...

OLDÁS VAGY KÖTÉS: FORGATÓKÖNYVEK A FOLYTATÁSRA

NÉPSZAVA
Szerzők: BALASSA TAMÁS, KUSLITS SZONJA
2020.05.03.


Sikerült a SARS–CoV-2 „terjedési sebességét” lelassítani, vagyis a vírus reprodukciós rátáját 1 alá szorítani számos európai országban. Ha a szám ez alatt van, a terjedés üteme csökken, ha fölötte, akkor nő. Magyarországon 0,85 ez a bűvös érték, vagyis egy fertőzött ennyi embernek adhatja tovább a betegséget. A folytatásról több forgatókönyv készült.

Mára kiderült, hogy bezárkózással ugyan „kiéheztethető” a vírus, de nem fog eltűnni, és egyre valószínűbb, hogy szezonális járványt okozva rendre felüti a fejét. Az is világos lett, hogy a járvány másodlagos hatásai nagyobb válságot (és akár több ember halálát) okozhatják, mint maga a ragály. A véleményeket illetően két szélső érték között mozognak az attitűdök: vannak a járvány hatását eltúlzók és lenézők is. Mivel bárkinek igaza lehet, mindkét nézet vírusként terjed. Miközben több dolog nem derült ki még: nincs bizonyíték az immunitásra, vagyis a fertőzésen átesettek ellenálló képességére, és tulajdonképpen a betegség lefolyását is csak kutatják a tudósok. A világ minden­esetre megelégelte a négy fal társaságát, mindinkább nyitást akar. A hazai turizmus jó szezonra számít, a kormány mindenkinek munkát ígér, az emberek folytatnák a régi életüket. De ez aligha lesz így. Valószínűbb a csiki-csuki, a húzd meg, ereszd meg taktikája. 

A korlátozások minden embert megviselnek, a távolságtartás, elszigeteltség és az emiatt kialakuló szorongás komoly mentális terhet jelent. Ezért ahogy telnek a hetek, egyre többen gondolják úgy, hogy inkább nem tartják be a szabályokat, és ha megfertőződnek, akkor legalább „túlesnek” a betegségen, és mehet az élet tovább. Arról kevesen tudnak, hogy ha valaki megfertőződik a vírussal, majd felgyógyul, az nem minden esetben jelenthet védelmet...

BUDAPESTEN LÁTVÁNYOSAN TÖBBEN MARADTAK OTTHON A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA, MINT VIDÉKEN

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2020.05.03.


A Google a felhasználóinak helyzete alapján figyeli egyes utak vagy éppen helyszínek forgalmát. A Google Térkép és a cégcsoporthoz tartozó Waze a dugókkal is számolva navigál, de üzletekre vagy más helyszínekre keresve azt is látjuk, mikor szokott tömeg lenni, és hogy most éppen nagyobb van-e a szokásosnál. Ezek nem olyan cellainformációk, mint amiket ellentmondásos módon használnak a vírus ellen illiberális és liberális demokráciák egyaránt, és nem is az a rendszer, amit a Google (és az Apple) az operációs rendszerébe is fog hegeszteni a kontaktkutatást segítő appok támogatására.

A forgalmi adatokból hetek óta készít áttekintést a Google, és miután már egy kattintással le is tölthető minden térség teljes idősora, vessünk egy pillantást arra, hogy mekkora fegyelemmel mentették magukat és egymást a magyarok.

Az adatleírás külön felhívja a figyelmet arra, hogy nem feltétlenül tudják ugyanolyan minőségben beazonosítani a helyeket egy vietnámi piacon vagy egy svéd bevásárlóközpontban, ezért nem garantálják, hogy városi és falusi adatok vagy éppen különböző országok adatai összevethetők. De hát mi más értelme lenne ezeknek az idősoroknak, mint hogy másokhoz méregessük magunkat? Azt mindenki látja, hogy több időt töltött otthon áprilisban, mint januárban, mégiscsak érdekes az is, hogy ki mennyivel többet.

Más érintett nagyvárosokhoz képest kevesebbet csökkent mind a kiskereskedelmi-szórakozási, mind a munkahelyi forgalom. Az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat a Google megpróbálja külön gyűjteni, de ezekben a létesítményekben sok helyen alig csökkent a forgalom a szokásoshoz képest...

HARMINC ÉV ALATT MEGROHADT A NARANCS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.05.03.


1990. május 2-án az új, szabadon választott országgyűlésben a Fidesz képviselői minden képviselőtársuk asztalára egy-egy narancsot tettek. Akkor még úgy gondolták, hogy mindenki része a nemzetnek, és senkit sem vádoltak azzal, hogy idegen hatalmak szolgálatában áll. Azt vallották, hogy bár az olaj keletről jön, a szabadság nyugatról érkezik. Azóta a narancs megrohadt, nincs nála gyomorforgatóbb gyümölcs, amerre a szem ellát.

Kedvesnek, hamvasnak látszottak ezek a fiatal fiúk és lányok. És úgy hadartak, hogy senki sem értette, amit mondanak. Talán ez volt a szerencséjük, és ez lett a Magyarország balszerencséje.

„Az idősek felélik a fiatalok jövőjét.” Ha mi, többi magyarok, értettük volna az elhadart szövegeket, már akkor kihámozzuk belőlük, hogy mi van bennük. Romlottság volt bennük, kapzsiság, hatalomvágy...

PRÓBÁLUNK LOGIKÁT TALÁLNI A KORMÁNY INTÉZKEDÉSEIBEN, DE ELÉG NEHÉZ DOLGUNK VAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.05.03.


Az Orbán-kormány úgy viselkedik koronavírus idején, mintha egy sötét szobában szeretne elkapni egy fekete macskát. Egymásnak ellentmondó védekezési stratégiák váltják egymást, a kommunikáció pedig finoman szólva is kaotikus. Egyetlen magyarázat lehetséges ezekre a jelenségekre: A kormány igyekszik olyan forgatókönyvet ráerőltetni a jövőre, amely számára ugyan kedvező, de teljesen figyelmen kívül hagyja a szakmai szempontokat. A magyar polgárok meg csak kapkodják a fejüket, és értelmezni próbálják a rendelkezéseket, pedig erre csak akkor lenne lehetőségük, ha megismernék a kormányfő valódi szándékait.

Néhány napja feltettük a költői kérdést: Vajon miért május 3-ára várja Orbán Viktor a járvány csúcspontját? A válasz most már egyértelmű, ugyanis már a bejelntéskor tudta, hogy 4-étől enyhíteni fog a korlátozó rendelkezéseken, ezért pszichésen próbálta előkészíteni a terepet ehhez a döntéséhez. Ha ugyanis elhiteti a polgárokkal, hogy átléptünk egy küszöböt, akkor bátrabban haladunk tovább a sötét szobában.

Csakhogy semmi jele annak, hogy valójában túljutottunk volna a járvány csúcspontján. Sőt, a számok arról árulkodnak, hogy lényegében változatlanok a mutatók, így az eddigi korlátozó intézkedések enyhítését biztosan nem szakmai szempontok figyelembevételével rendelte el a kormányfő. Egyszerűen kétségbeesett attól a tudattól, hogy a gazdaságot minden egyes nap komoly veszteségek érik, így a választásokig hátralévő két évet válságmenedzseléssel kell töltenie.

Merthogy a vendéglátóhelyek, a strandok és üzletek újranyitása, no meg persze a focibajnokság folytatása semmi másról nem szól, mint kárenyhítésről. Amíg eddig a járványgörbe ellaposítása volt a cél, most úgymond bedobta a gyeplőt a lovak közé. Valójában semmi más logika nincs a mostani rendelkezésekben, mint az, hogy fokozatosan visszaszoktassák az embereket a közösségi tevékenységekre. Az eddigi „Maradj otthon!” szlogen helyett most inkább azok a jelszavak visszhangoznak, hogy „Egyél étteremben!” vagy „Menj érettségizni!”...

ANGELA MERKEL ÉS EURÓPA CSÚCSVEZETŐI A PORTFOLIO HASÁBJAIN KÉRIK A MAGYAROK SEGÍTSÉGÉT A KORONAVÍRUS ELLEN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.05.03.


A koronavírus elleni küzdelem jegyében globális adományozói videókonferenciára kerül sor hétfőn, május 4-én, amelynek házigazdája Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke lesz. Ennek apropóján ő, illetve Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke, Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja, Erna Solberg, Norvégia miniszterelnöke, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke exkluzív felvezető cikket írt a Portfolio-nak. Az esemény hétfőn délután 15-17 óra között élőben követhető lesz az Európai Bizottság weboldalán itt, a programról rövid tájékoztató itt érhető el. Az esemény célja, hogy legalább 7,5 milliárd eurót össze tudjanak gyűjteni.

A globális kezdeményezésben lényegében mindenki részt vehet: kormányok, cégek, pénzügyi és civil szervezetek, alapítványok közvetlenül is tudnak anyagi felajánlásokat tenni itt, a magánszemélyek pedig egyrészt figyelemfelhívással, másrészt a partnerszervezeteknek való pénzküldéssel tudnak segíteni. „A pénz azt szolgálja, hogy a lehető leggyorsabban olyan diagnosztikai eszközöket, kezeléseket és vakcinákat fejlesszünk ki és alkalmazzunk a lehető legtöbb ember esetében, amelyek segítségével legyőzhetjük a világjárványt” - fogalmaznak a vezetők az alább változtatás nélkül közölt felvezető cikkben.

„A szerencse csak az arra felkészült szellemnek kedvez.” Ez volt Louis Pasteur, a valaha élt egyik legnagyobb tudós mottója. Az ő lángelméjének köszönhető számos védőoltás és úttörő felfedezés, melyek több millió ember életét mentették meg a 19. századtól napjainkig.

Ahogy akkor, a világ most is egy olyan vírussal küzd, amely végigsöpör az országokon és kontinenseken, behatol az otthonainkba, és összetöri a szívünket.

Ez a vírus a világ minden szegletébe szenvedést és pusztulást hozott.


Elzár minket szeretteink érintésétől, megakadályozza, hogy örömteli időtöltéseinknek hódoljunk, és megfoszt attól, hogy gyönyörködhessünk a felkeresni vágyott helyek látványában.

Ez az áldozat, valamint az egészségügyben és az ápolás-gondozás terén dolgozó szakemberek hősies erőfeszítései segítettek abban, hogy a világ számos részén sikerült megfékezni a járvány továbbterjedését. Míg egyesek már óvatosan kimerészkednek a bezártságból, mások még mindig karanténban vannak, és mindennapi életüket társadalmi és gazdasági téren is súlyos korlátozások között élik. A következmények különösen drámaiak lehetnek az afrikai kontinensen és a fejlődő országokban.

Az azonban közös bennünk, hogy egyikünk sem igazán tud nagy biztonsággal előre tervezni, egyikünk sem látja előre, mit hoz a jövő a világjárvány alakulását illetően.

EZ AZT JELENTI, HOGY MINDNYÁJAN ÉRDEKELTEK VAGYUNK A KÖZÖS FELLÉPÉSBEN.

Egyikünk sem immunis a vírussal szemben, és egyikünk sem képes egyedül úrrá lenni a világjárványon. Valójában mindaddig nem leszünk ténylegesen biztonságban, amíg nem lesz közülünk mindenki biztonságban – minden faluban, városban, régióban és országban szerte a világon. A mai világban, ahol minden mindennel összefügg, a globális egészségügyi rendszer csak annyira erős, amennyire a leggyengébb része az. Ahhoz, hogy megvédjük magunkat, meg kell védenünk egymást.

Ez egyedülálló kihívás, mellyel a világ egészének kell megbirkóznia. Ezért életbevágó, hogy a legesélyesebb pozícióból induljunk harcba. Ez pedig azt jelenti, hogy a világ legélesebb és legfelkészültebb elméit állítjuk hadrendbe, hogy kifejlesszük azokat az oltóanyagokat, kezelési eljárásokat és gyógymódokat, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy ismét egészség uralkodjon a világban. Ennek során meg kell erősítenünk egészségügyi rendszereinket, hogy a fejlesztések mindenki számára hozzáférhetőek legyenek, különös tekintettel Afrikára...

SORSOK, VÁGYAK, LEHETŐSÉGEK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.05.03.


Már korábban is volt ilyen próbálkozásunk. Írásra rávenni azokat, akiken lelkileg ez segítene. Évekkel ezelőtt volt az első, akkor egy asszonnyal elindultunk ezzel, talán abban a pillanatban jó volt valamire, kiengedni a feszültséget, végiggondolni a történéseket, indokot találni a félbetört életre. Folytatás nem lett belőle, de nem is ez volt a cél.

Néha úgy hozza az élet, hogy elővesszük a technikát újra, máskor csak úgy kiforogja a helyzet, a gyerekekkel foglalkozva, amit aztán, az érdeklődést látva, szándékoltan terjesztünk ki a szülőkre is. Van, hogy az élettörténet elmondásával vagy leírásával, van, hogy meseírással. Persze akik az iskolában nem alapoztak ehhez eléggé, azoknak nehéz ez felnőttként, nem egyszerű kifejezni magukat, kevés a szókincs, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy közölnek magukról valamit, vágyakat, reményeket, amelyeket segítenek túlélni a mindennapok kilátástalanságát.

Az, hogy a szappanoperák mennyire népszerűek a körükben, régóta tudjuk. A lányok képesek voltak suliidőben ehhez igazítani a délutáni elfoglaltságokat, hogy ki ne maradjon egyetlen epizód sem. Az asszonyok is szeretik, megnézik mindig, sokat mesélnek a történésekről, és az elköteleződésüket mutatja az egyre szaporodó furcsa nevek, becenevek, amelyeket ezekből a sorozatokból vesznek át.

Nem lep meg, ha a meséik is inkább ezekhez a szappanoperákhoz hasonlítanak. Egy ilyen szép szerelmi történetet olvashattam nemrég, ami így született, egy szegény fiatal anyáról, aki egyedül neveli a gyerekeit. Aztán elhatározza, hogy a facebookon megpróbál megismerkedni valakivel. Dolgozni megy, a falubeli idős emberekhez, hogy a pénzből mobiltelefont vehessen, és feltölt magáról pár fotót a facebookra. Alig öt percre rá már jelentkezik is egy férfi, a világ túlsó feléről, és ismerkedni kezd vele. A férfi ajándékokat küld neki, virágot és bonbont, egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A lány dolgozik tovább, és összegyűjt annyi pénzt, hogy vehessen magának egy piros autót. Beül a gyerekeivel, és elutazik vele Pestig, ott eladja az autót, és repülőjegyet vesz rajta. Felszállnak, sokáig repülnek, és amikor megérkeznek, ott várja őket a férfi, rózsával, szerelemmel. Összeházasodnak, lesz munkája is, és boldogan élnek.

Amikor az ember elolvas egy ilyet, és ismeri a körülményeket, lehetőségeket, keserűséget érez. De itt még erősebb lett az érzés, mert a mesét meg is rendezte, videót készített róla, a családja közreműködésével. Ebből egyrészt rácsodálkoztam, milyen profi instrukciókkal rendezi meg az egészet, hogy vonja be a szereplőket, és lényegíti át a környezet tárgyait gyermeki módon autóvá, repülővé, másrészt még erősebben ütött át az egészen a reménytelenség, kilátástalanság érzése. Mert ebben a kontrasztban még inkább kihangosodott, mi az álom és mi a valóság, és ahhoz tényleg valami meseszerű csodának kellene történnie, hogy az élete más irányba forduljon.

Többször írtam már arról, hogy ebben az őrült problémahalmazban mennyire esélytelenek azok a fiatal nők, akik egyedül maradnak a gyerekeikkel. Vagy maradnak a szüleikkel, vagy csapódnak máshoz, átmenetileg, mert ezekből sosincs tartós kapcsolat. Láttuk már felcsillanni a pillanatnyi reményt, boldogságot, amiből persze visszaköltözés lett, a változás csak annyi volt, hogy egy plusz gyerekkel bővölt a létszám.

A lakáshelyzetüket megoldani önerőből, esélytelenek. Sosem lesz annyi pénzük. Az állami támogatási lehetőségektől fényévnyire vannak. Dolgozni csak helyben tudnak, a gyerek óvodája, iskolája a faluhoz köti őket, marad hát a közmunka, és még jövedelemként a családi pótlék, vagy amíg kicsik a gyerekek, a gyes. Tanulni nem tanultak, szakmájuk nincs. Gyerektartást nem kapnak. Honnan lenne annyi pénzük, hogy bárhova elköltözzenek?

A szülőknél maradni, főleg, ahol népes a család, nem egyszerű. Ennyire reménytelennek nem látok más sorsokat. Azért is érzem ezt, mert látom, több lett volna bennük ennél az életútnál. Benne lehetett volna egy jobb élet reménye. Szakmatanulás, normális párkapcsolat, tervezett gyerekek. De e helyett jöttek az élethelyzetükből adódó rossz döntések, a minden áron kötődés valakihez, aztán csalódások, menekülés… Van, aki megpróbál megmaradni a kapcsolatban amíg bírja, de legtöbbjük az anyja mellett köt ki újra. Sok ilyet látok a kapcsolatrendszerünkben. Fiatal nőket, gyerekekkel, egyedül.

Ők azok, akik csak a szappanoperák világában élhetik meg a happy and-et. Mert az ő életükben erre esély sincs. Vajon velük mit lehet kezdeni, hogy a gyerekeik ne ugyanezeket az életpályákat fussák be? Folyamatosan segítségre szorulnak a gyereknevelésben is. Mit tudunk tenni? Próbálni velük közösen felnevelni a gyerekeiket. Mert ez még mindig jobb, mint az állami gondozásba vétel. De mellettük kell lenni valakinek. Aki meghallgatja a meséiket is. És aki visszarántja őket a valóságba. Hogy abban keressenek boldogulási lehetőséget, ami elérhető számukra.

Persze álmodozni kell. A nélkül nekem se menne. Én pl. arról is szívesen álmodozok, leszünk talán annyira erősek, hogy ezeket a fiatal nőket magunk mellett tudjuk tartani. Hogy tudunk nekik szakmát tanítani, munkát adni, és szociális bérlakáshoz tudjuk juttatni őket. Álmodozok arról, hogy stabilizálni lehet még őket, és visszatartani az újabb rossz döntésekről. Hogy a bennük ragadt lehetőségek még kibonthatók, ha már úgy hozta az életük, hogy ez mind rejtve maradt. Jó lenne remélni, hogy nem végérvényesen, elfecsérelve mindazt, amit adhattak volna magukból a világnak...

AHOL A BŰNBANDÁK TARTATJÁK BE A KIJÁRÁSI TILALMAT

INDEX
Szerző: MOLNÁR CSABA
2020.05.03.


A világ számos válságövezetében előfordul, hogy ha gyenge a központi kormányzat, akkor azokban a távoli régiókban, amelyeket gyakorlatilag képtelen ellenőrzése alatt tartani, a helyi kiskirályok, bűnözők, terroristák és a legkülönfélébb lázadó csoportok igyekeznek átvenni az állam szerepét. Teszik ezt egyrészt PR-célokból, de a szociális, egészségügyi, rendfenntartási feladatok a hatalom érzetét is jelentik számukra. Sok országban vidéken a szervezett bűnözés sokkal jobban működő infrastruktúrát tart fenn, mint a kormány, így nem csoda, hogy a koronavírus terjedését is ők képesek jobban gátolni. Persze, céljaik ettől még jottányit sem lesznek üdvözlendőbbek.

Ahogy Olaszországban egyre mélyült a válság április elején, úgy kezdett romlani az emberek kezdetben kiemelkedően jó morálja. Ahogy kezdtek ráébredni a járvány valós hatásaira – a halálos áldozatokra és a gazdasági válságra egyaránt –, úgy aggódtak egyre inkább a hivatalos szervek a rend és a törvényesség fokozatos felbomlása miatt.

Bár Olaszországban az északi országrészt sokkal súlyosabban érinti a járvány, annak gazdasági hatásai mégis a sokkal szegényebb délen fájnak jobban, ahol eddig is a lakosság 10 százaléka a szegénységi küszöb alatt élt. Az elégedetlenség és a kétségbeesés erősödésével növekszik a bűnözés. Campaniában, Calabriában és Szicíliában rendőri erősítést kellett kirendelni a közértek védelmére...

A TELJES ISKOLATÉVÉ, AZ ÖSSZES ÉRETTSÉGI ELŐADÁSSAL

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.05.03.


Március 16-án a koronavírus terjedése miatt bezárták az összes iskolát, de az oktatás nem állt le. Az iskolák és a tanárok többsége hihetetlen gyorsasággal és kreativitással állt át az online oktatásra. Mivel az Index egy online újság, nálunk is hamar körvonalazódott az ötlet, hogy saját eszközeinkkel segítsünk ebben a különleges helyzetben. Leginkább az érettségizőkre gondoltunk, akiknek talán a legrosszabbkor jött, hogy másfél hónappal az írásbeli vizsgák előtt át kellett átállniuk távtanulásra.

Szerencsére találtunk kiváló tanárokat, így jöhetett létre az Index Iskolatévé projekt. Március 23-tól hat héten át tartottak matematika, történelem, valamint magyar nyelv és irodalom órákat az Indexen Csapodi Csaba, az ELTE oktatója, Repárszky Ildikó és Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai.

Nem sok olyan kezdeményezés volt az Indexen, ami ilyen sok lelkes és pozitív üzenetet kapott volna olvasóinktól. A visszajelzések igazolták eredeti célunkat, hogy ezek az órák nemcsak az érettségizőknek, hanem minden diáknak, minden fiatalnak, minden szülőnek és nagyszülőnek is szólnak.

Kiváló előadásokat hallhattunk az összehasonlító verselemzésről, a posztmodern jellegzetességeiről, a valószínűségszámításról, a koordinátageometriáról, a mohácsi csatáról (amiről mindent rosszul tudunk?), illetve láthattuk, hogyan vonult be a történelemkönyvekbe és lett érettségi témakör az, amit sokan át is éltünk: a Kádár-rendszer és a gulyáskommunizmus erjedése vagy a rendszerváltás. Izgalmas lett volna végignézni azt is, ahogy Csapodi tanár úr szakálla adásról adásra megnő, ő ugyanis fogadalmat tett, hogy addig nem borotválkozik, amíg nem taníthat újra személyesen diákokat. Aztán elég hamar kiderült, hogy a szakállnövesztés pont egy koronavírus járvány idején nem a legjobb ötlet.

Az Iskolatévé adásait ezennel átadjuk az öröklétnek. Ezek az előadások hosszú ideig segíteni fogják a diákok, érettségizők felkészülését és mindenki tájékozódását. Az órákat egybegyűjtöttük a Youtube-on is, hogy tantárgyanként bárki megnézhesse őket:

Történelemórák a Youtube-on

De nem csak tantárgyanként, hanem egyenként is kigyűjtöttük a témákat és az órákat. Aki holnaptól érettségizik, az még kattintson rá arra, amiből nem sikerült teljesen felkészülnie! Aki pedig már régen érettségizett, az kattintson bárhova, hiszen egyrészt sosem árt az ismétlés, másrészt jó lesz újra megtanulni azt, amit egyszer valamikor régen tudtunk...

VAN OLYAN EGYETEM, AHOL NÉGYSZERESÉRE NŐTT A TERHELÉS A TÁVOKTATÁS MIATT

G7.HU
Szerzők: HAJDÚ MIKLÓS, JANDÓ ZOLTÁN
2020.05.03.


Bár még most is vannak kérdőjelek és fennakadások, az első hetek tapasztalatai alapján a felsőoktatás meglepően jól vette a távoktatásra történő kényszerű átállást. Igaz –a közoktatással ellentétben – az egyetemeknek, főiskoláknak már némi rutinjuk is volt ebben, hiszen régóta tartanak levelező képzéseket és kevert módszerű kurzusokat.

A technika adott, az oktatóknak legalábbis


A kérdéseinkre válaszoló hat egyetem* és több felsőoktatásban dolgozó oktató is kiemelte, hogy a távoktatás szoftveres feltételei többnyire már régóta adottak a felsőoktatásban, még ha ez nem is volt kapásból nyilvánvaló mindenki számára. A tananyagok online megosztására és az internetes vizsgák lebonyolítására alkalmas e-learning rendszereket (például a CooSpace és a Moodle) még a kétezres években beüzemelték a legtöbb intézményben és az Office 365 programcsomag is évek óta ingyenesen használható oktatási célokra, így az értekezleteket és az előadásokat meg lehet tartani a Teams alkalmazással. Ezek használata az általános, ugyanakkor például a Semmelweis Egyetem az oktatók és a hallgatók számára is biztosít Zoom-licenceket.

Az intézmények többé-kevésbé igyekeznek az oktatóikat az egységes szoftverhasználatra biztatni. Az előre kiválasztott szoftverekhez tudják ugyanis megadni a kellő támogatást és a hallgatók számára is egyszerűbb, ha nem kell óráról órára különböző programok használatát megszokniuk. Ez a gyakorlat még annak ellenére is működik, hogy a központilag kiválasztott szoftverek sok esetben nem felelnek meg maradéktalanul a különböző oktatói elvárásoknak.

A hardveres ellátottság viszont időnként problémát okoz. Az oktatók laptoppal, headset-ekkel, kamerákkal való felszereléséről többnyire gondoskodnak az egyetemek, sőt, ők akár be is mehetnek az egyetemi épületekbe és igénybe vehetik a benti eszközöket. A hallgatók körében azonban előfordul, hogy nincs megfelelő eszközük az órák követésére. Bár a videokonferenciákat okostelefonokon és tableteken is lehet követni, ezeken keresztül interakcióba lépni már nem olyan egyszerű, a korábban számítógépteremben zajló szemináriumokon pedig kifejezetten nehézkes megfelelő PC nélkül aktívan részt venni, miközben ezeken mostanság gyakran osztozni kell a háztartásokban. Az intézmények diákok részére csak esetenként és korlátozott számban tudnak számítógépet biztosítani, az Óbudai Egyetem például alapítványi és vállalati közreműködéssel tud húsz laptopot a szociálisan rászoruló hallgatók rendelkezésére bocsátani...

MELYIK ORBÁN VIKTORNAK HIGGYÜNK? (EGYIKNEK SEM…)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
202.05.03.


Egyedül ünnepelte a rendszerváltás 30. évfordulóját május 2-án a Fidesz. Érthetően, hiszen az alábbi nyilatkozat híven mutatja: a kormánypárt igyekszik teljes mértékben kisajátítani a rendszerváltozást. Most már nem úgy, hogy Orbán Viktor 1989-90-es szerepét erősíti, hanem egész egyszerűen, áthelyezi a rendszer megváltozását 2010-re, a 2/3-os hatalom megszerzéséhez kötve, illetve a régi Alkotmány kidobásához és az Alaptörvény Fidesz általi elfogadásához.

Pontosan tudjuk, hogy az elmúlt tíz év Fidesz-uralma mit hozott el az országba, és azt is, hogy Orbán Viktor, miközben ellenfeleit igyekszik múltbéli megszólalásaikkal, tetteikkel a sarokba szorítani, ő maga szinte mindenben megváltoztatta véleményét. Akár többször is. Most – a 444.hu 2016-os gyűjtését segítségül hívva – egy olyan válogatást adunk közre, amelyben a mai miniszterelnök 29-30 évvel ezelőtti felszólalásaiból szemezgetünk. Nem fűzünk hozzájuk kommentárt; az olvasóra bízzuk, hogy felfedezze a különbséget a mai és a tegnapi Orbán Viktor között. És annak eldöntését, hogy melyik Orbán Viktornak hisz...

AZ ELSŐ ÁRULÓ - KITERÍTENEK ÚGYIS

444.HU / GEEKZ BLOG
Szerző: Mosolygó Miklós
2020.05.02.


Olaszországban Észak és Dél szembenállása jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint az ország mai politikai egysége sejteti. Északon – kihasználva a régió kedvező geopolitikai fekvését – a középkorban egyedülállóan gazdag kulturális élettel és emancipált polgársággal büszkélkedő városállamok jöttek létre, melyeket ugyan vagyonos kereskedő családok (Medici, Sforza) irányítottak, de az államformájuk köztársaság volt. A Dél ezzel szemben az európai uralkodó családok prédája maradt. A Nápolyi és a Szicíliai Királyság az olasz egyesítésig egy-egy dinasztia menyegzőjén szolgált hozományul. Így a helyi lakosság sosem épített ki szoros kapcsolatot a mindenkori központi hatalommal, de nem is lett volna rá oka, hiszen az idegen országokból nyakukra ültetett királyok a legkevésbé sem törődtek az őslakosok jólétével vagy kulturális identitásával. Ez a méltatlan bánásmód alternatív rendszerek kiépüléséhez vezetett, melyek a maguk törvényellenes módján vállaltan az állam feladatait látták el. Így született meg a Camorra, a ’Ndragheta, és a film témájául szolgáló szicíliai Cosa Nostra is.

A cselekmény a hírhedt Maxiper, Olaszország történetének legnagyobb port kavart persorozata körül bonyolódik. A ’80-as években a Cosa Nostra aránytalanul nagyra nőtt Szicíliában, általános volt a korrupció, az utcai erőszak és a központi hatalom teljes tehetetlensége. A lakosság zaklatása mellett a bűnözők – ha érdekeik úgy kívánták – a rendőrgyilkosságtól sem riadtak vissza. Ekkoriban lépett színre Giovanni Falcone, a palermói születésű vizsgálóbíró, aki megelégelte a szülőföldjét mérgező maffia tevékenységét. De ez a film nem róla szól, és ez bizony kockázatos döntés. Hősünk-antihősünk egy pentito (kiugrott maffiatag), Tommaso Buscetta, aki Falconéval együttműködésben több száz bűnözőt juttat rács mögé, és alapjaiban rengeti meg a több száz éves bűnszervezetet. Ennek azonban ára van, és ezt az árat mutatja be Marco Bellocchio filmje...

NEM AZ A KÉRDÉS, TÚLÉLJÜK-E A KORONAVÍRUST, HANEM HOGY MILYEN EMBEREK LESZÜNK UTÁNA

24.HU
Szerző: DÉVAI LÁSZLÓ
2020.05.03.


Nemcsak azt nehéz megjósolni, mikor lesz vége a járványveszélynek, hanem azt is, milyen hatással lesz a jövőnkre az, hogy egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott az életünk. Két szakértővel beszélgettünk arról, mit várhatunk a társas kapcsolatainktól és a mentális egészségünktől a jövőben.

Az emberiség utoljára a második világháború idején nézett farkasszemet olyan globális krízissel, mint manapság. 2020 áprilisára oda jutottunk, hogy a bolygó lakosságának nagy részét közvetlenül érinti az új koronavírus. Ahogy a 20. század közepén a háború pszichózisa átalakította a társadalom gondolkodásmódját (és nem mellesleg a teljes gazdasági életet), úgy a COVID-19 is komoly változásokat hozhat.

Az elmúlt évtizedekben tapasztalt fegyveres konfliktusok egyike sem jutott el arra a szintre, hogy a Föld teljes lakosságának mindennapjait befolyásolni tudja. Persze akadtak erős próbálkozások: gondoljunk csak a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra, vagy a bő öt évvel ezelőtti párizsi terrorcselekményre, majd az azt követő, Berlint és Barcelonát is érintő merényletsorozatokra. Európa kicsit zártabb és óvatosabb lett, de például Brazíliát, Dél-Koreát vagy Ausztráliát lényegében nem érte el az európai terror szele. Globális fenyegetést utoljára éppen járványok okoztak: gondoljunk csak a 2002-es SARS-ra vagy a 2009-es H1N1-re. Mindkét járvány számos áldozatot követelt, de ezek közel sem fertőztek olyan gyorsan és hatékonyan, mint az új típusú koronavírus, ezáltal nem is jelentettek akkora veszélyt a populáció egészére.

Három fronton harcolunk

A jelenleg fennálló helyzet nem egyszerűen csak egészségügyi fenyegetést jelent, mint ahogy a háború sem csak azért volt veszélyes, mert bármikor megölhetett egy bombázás. A koronavírus okozta krízishelyzet miatt a társadalomnak három fronton kell harcolnia:
1. a vírus okozta fenyegetettség,
2. az izoláció mentális megpróbáltatásai, illetve
3. a lassan leépülő gazdaság okozta létbizonytalanság ellen.

Hasonló, bár összehasonlíthatatlanul brutálisabb körülmények között voltak kénytelenek izolálódni az emberek, amikor 1940-ben a németek hónapokon keresztül bombázták Londont. A lakosság nagy része búvóhelyeken húzta meg magát az életben maradás reményében.

Bizonyos értelemben jelenleg is ez történik, mivel hetek óta azért nem hagyjuk el az otthonainkat, hogy ne veszélyeztessük a saját és a szeretteink egészségét...

SZABAD SZEMMEL - VON DER LEYEN: NEM SÉRÜLHET A SZÓLÁSSZABADSÁG VAGY A SAJTÓ FÜGGETLENSÉGE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.05.03.


Deutsche Welle 

A Bizottság elnöke azt mondta a felhatalmazási törvényről, hogy Magyarország kapcsán ilyen tekintetben Brüsszelnek rosszak a tapasztalatai, de ő maga arra törekszik, hogy minden tagállamot azonos módon ítéljenek meg. Ezért gondosan nyomon követik, miként élnek az érintettek a különleges jogosítványokkal. Összesen 20 államról van szó. Az intézkedéseknek arányban kell állniuk a veszéllyel, és csak meghatározott időre szólhatnak. Nem sérülhet pl. a szólásszabadság vagy a sajtó függetlensége. Ha mégis, az EU azonnal közbeavatkozik – ígéri von der Leyen. Arra is kitért, hogy a szervezet végrehajtó testülete csak akkor tudja hatékonyan képviselni az alapjogokat, csak akkor képes eredményesen eljárni az alapszerződések védelmében, ha semleges marad az összes tagországgal szemben. De cselekednie kell, ha azt látja, hogy valahol félremennek a dolgok. Ennél a pontnál a politikus megismételte, hogy az unió közbeavatkozik, ha azt tapasztalja, hogy valamely kormány túllő a célon. Ugyanakkor örömmel állapította meg, hogy Európában erősödik a szolidaritás.

Az EU külügyi megbízottja a sajtószabadság mai világnapja alkalmából nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy egyes tagállamokban ürügyként használják a vírust és megengedhetetlen módon korlátozzák a média önállóságát. Borell hangsúlyozza, hogy éppen a jelenlegi válság mutatja meg, mennyire lényeges az újságírók munkája. Amikor ekkora az általános bizonytalanság, különösen fontos, hogy hozzá lehessen jutni a megbízható, tényeken alapuló információkhoz, amik mentesek minden megengedhetetlen politikai befolyástól. A jelentés hozzáfűzi, hogy Magyarországon a bírálók féltik a pártatlan tömegtájékoztatást, miután a hatalom megszigorította a rémhírterjesztésért járó büntetést.

A vírus ellen csakis úgy lehet megtalálni a hatékony eszközt, ha a világ közösen lép fel, ideértve, hogy olyan ellenszert kell találni, amelyet mindenki be tud szerezni, mégpedig megfizethető áron. Erre hívják fel a figyelmet Európa vezető hatalmai, valamint az unió fő képviselői. A német kancellár, a francia elnök, az olasz és a norvég kormányfő, valamint a Bizottság és az Európai Tanács első embere a közös cikkben rámutat, hogy a járvány senkit sem kímél meg, de egyedül nem lehet ellene semmit sem tenni. Afrikában, illetve a déli féltekén egészen drámai következmények fenyegetnek. És amíg nincs mindenki biztonságban, addig fennáll a további fertőzés veszélye. Együtt kell védekezni, mert a világ egészségügyi rendszere csak annyira erős, mint annak a leggyengébb tagja. Össze kell hozni a földkerekség legjobb koponyáit, hogy kidolgozzák a szükséges oltóanyagot és kezeléseket. Egyidejűleg gondoskodni kell arról, hogy ezek az eszközök és módszerek mindenki számára elérhetőek legyenek, főként Afrikában. Merkel, Marcon, Conte, Solberg, von der Leyen és Michel épp ezért 7,5 milliárd eurót akar összegyűjteni ilyen célokra a holnapra meghirdetett nemzetközi on-line adományozó konferencián. Ha sikerül megalkotni a szérumot, az az évszázad különleges közjavának számít majd. Az aláírók már most kötelezik magukat, hogy bárki megveheti majd. Nyilvánvaló persze, hogy a feladat hosszú távra szól, nem lehet egyik pillanatról a másikra megoldani. Hogy a szer a világon mindenkihez eljusson, ahhoz további, jelentős pénzek szükségesek. Ezek mozgósítására mindent el kell követni. A nemzetközi közösség döntő pillanat előtt áll. Ha mindenki beáll a tudomány és a szolidaritás mögé, az nagyobb egységet eredményez. Akkor el lehet érni, hogy senki se maradjon az út mentén. Vagyis az egész világ harcol a Covid-19 ellen, de együtt nem kétséges a győzelem.

Itt a koronapopulizmus 2. hulláma: míg a járvány hetekre megfosztotta fő témájuktól a jobboldali nacionalistákat, hiszen a kormányok határokat zártak le és bevándorlási korlátozásokat rendeltek el, addig most Le Pen, Salvini és a többiek újra jelentkeznek, és jobb híján Európát vádolják. De hát nehéz helyzetben vannak, hiszen a válság megnövelte a hatalmon lévő pártok népszerűségét. Vonatkozik ez Magyarországra és Lengyelországra is. Orbánra még úgy is, hogy vitatott módon kiterjesztette jogkörét. Egyébként egyes pártok a baj kezdetén a félelemre próbáltak rájátszani, mondván, hogy a menedékkérők behurcolhatják a kórokozót. De azután gyorsan letettek róla, amikor kiderült, hogy Európa a fertőzés melegágya. Itt sokkal több a beteg, mint pl. Afrikában. Úgy hogy az olasz Liga és Le Pen pártja visszanyúltak a jól bevált taktikához és az EU-t tették felelőssé, azt állítva, hogy az rosszul reagált az utóbbi 100 év legsúlyosabb egészségügyi válságára és nem tanúsít kellő szolidaritást az igen súlyos helyzetben lévő olaszok és spanyolok iránt. Válaszul Timmermans, a Bizottság alelnöke képmutatással vádolta meg az euroszkeptikusokat. Hiszen azok kígyót-békát kiáltottak volna Brüsszelre, ha az akár csak a legcsekélyebb mértékben is fontolóra vette volna, hogy jogokat vegyen át az egészségügy területén. A jobboldal viszont abban mindenképpen reménykedhet, hogy segítségére lesz a lakosság elégedetlensége, hiszen a gazdaságon nagy a nyomás, ami a tömeges munkanélküliséggel együtt bizonyosan elégedetlenséget vált ki. És a következő hetekben hatalmas gazdasági visszaesés várható. Így ezek a pártok máris azok oldalára állnak, akiket jobban aggasztanak az anyagi következmények, mint a saját egészségük. Úgy hogy a kisemberek nevében követelik a normális nyitva tartás visszaállítását, az üzletek, vendéglők, szállodák, színházak, stb. számára.

HARMINC ÉVE A MI PÉNZÜNKBŐL, SZABADON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2020.05.03.Kellemes vasárnap reggelt! Úgy fest, elkezdődött. Pontosabban folytatódik ártunk és ormányunk azon törekvése, hogy miként lehetne úgy kommunikálni valamit, hogy az belepasszoljon a győzelmi jelentések sorába. Én már azon is megütköztem kissé, hogy a KSH negyedéves halálozási statisztikájába csak a január és a február fért bele, a március valahogy kimaradt. Tegnap pedig mit látok a Portfólión:

Éppen a koronavírus-válság kirobbanása után váltak elérhetetlenné a fontos munkanélküliségi adatok, akkor, amikor a legfontosabb lenne, hogy tisztán lássuk ebben a helyzetet – erről panaszkodnak a Portfolio-nak a hazai kutatási élet szereplői.

Hát nem meglepő? Nem igazán. A kérdés csak az, hogy meddig óhajtják titkolni. Talán ennél is fontosabb kérdés, hogy megpróbálják-e, illetve hogy lehet-e manipulálni ezeket az adatokat, vagy csak késleltetni tudják a hozzáférést? Emlékszünk még arra, amikor a szegénységi statisztikát elkezdték formára farigcsálni? Először csak nem tették hozzáférhetővé a feldolgozáshoz szükséges részadatokat, aztán megváltoztatták a szegénységi küszöböt, így megfelezve a szegénységben élők számát. Ettől persze nem lett senki gazdagabb, de soha nem is ez volt a cél. Most valami hasonlóban törhetik a fejüket a munkanélküliségi adatokkal is, holott azok már eddig sem a napi valóságot tükrözték.

Holnaptól az ország nagyobb részén enyhítenek a kijárási korlátozásokon, kinyithatnak az üzletek és egyéb kereskedelmi egységek. Az életkorhoz kötött vásárlási idősáv nem változik, Budapest és Pest megyére az enyhítések nem vonatkoznak. Azt még senki nem tudhatja, ez a lépés fel fogja-e erősíteni a járványt, vagy az operett-törzs sikerrel ücsörög az ellaposodó görbén, már amennyiben a közölt adatok a valóságot tükrözték eddig, és azt fogják tükrözni a későbbiekben is. Ha a járvány csillapszik – remélem, így lesz – a nyomában járó gazdasági és mostanra már szociális válság aligha fog elmúlni olyan ütemben, hogy az ne okozzon egyéni tragédiákat. Az adatokkal való zsonglőrködés helyett ideje lenne, ha a kormány tenné a dolgát, ameddig még nem késő.

A propagandisták mindenesetre nagy erőkkel küzdenek most is, bár ennek egyre kevesebb olyan hatása lesz, amiből profitálni tudnak fideszék. Sőt, valójában ez a hatás már jó ideje csökken, távolról sem tudják ezek a portálok hozni azokat az eredményeket, melyeket elvárnak tőlük. De legalább jó sok pénzt emésztenek fel. Ahogy nézem, a pillanatnyi fő tevékenységük Karácsony Gergely lejáratása, Soros György legújabb pokoli tevének a kitálalása (de tálalás előtt még ki is találják ügyesen), úgyhogy ezekkel én most nem is foglalkozom, majd ők lejáratják saját magukat, ahogy általában szokták. Hollik István előkallódott valahonnan, ő a huszadik támadóvonal és azt szavalja, hogy Karácsony mondjon már le. Hogy mi a túrónak erőlködnek ezzel, azt nem is értem. Mostanában aligha lesz önkormányzati választás, tehát korai a kampány. Vagy azt remélik, hogy a főváros népe kaszára-kapára kap és elzavarja a főpolgármestert, majd testületileg a miniszterek elnökének színe elé járulnak, hogy nevezzen már ki valami jóféle fideszest főpolgármesternek? Erre kevés esélyt látok. Ha ezt akarták volna, nem buktatják meg Tarlós Istvánt, ő igazán jól szolgálta Orbánt. Ha azonban nem ez a cél, akkor micsoda? Elterelés? Miről akarják elvonni a figyelmet? Ha arról, hogy egyre többen jönnek rá arra, hogy hamarosan nem lesz miből kaját venni, és semmiféle segítségre nem számíthatnak, az állam gyenge, a kormány nem teszi a dolgát, akkor ez sem lesz egy sikeres projekt. Sem Sorost, sem Gyurcsányt, sem Karácsonyt nem tudja annyira gyűlölni a legvérmesebb szektatag sem, hogy az elnyomná a hasa korgását.

Tegnap a Fidesz és Áder János megünnepelte magát a Parlamentben. Azt ünnepelték (gondolom én), hogy harminc éve élnek közpénzből, és még mindig szabadlábon vannak. Én legalábbis így értelmezem a Harminc éve szabadon szlogent...


AKÁR A VALENTIN-NAP ÉS A HALLOWEEN, AZ ANYÁK NAPJA IS AMERIKÁBÓL ÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2020.05.03.Valószínűleg mindenki emlékszik néhány iskolai és óvodai anyák napjára: ilyenkor jön az, amikor az embernek minden jobb meggyőződése ellenére egy klasszikus, zöld fémvázas, kopott székre kell felállnia, fehér ingben és öltönyben elszavalnia azt, hogy „kicsik vagyunk, székre állunk”, miközben a tantestület és a szülők is szorongva várják, hogy gyermekük mikor fogja elfelejteni az éppen kiosztott verset. Az élmény olyan mély nyomokat hagyott bennem, hogy a mai napig emlékszem Nadányi Zoltán versére, az Anyura, az óbudai szék tetején állva a lambériás-zöld olajfestékes falak között persze semmi pénzért nem jutott volna eszembe, hogy „mindjárt porcukor hull kávéba, mártásba, csak egy szóba került, csak egy kiáltásba”. Azóta is feketén iszom a kávét. 

Megint a politika

De miért alakult ki ez a szokás, és miért pont ilyenkor, május első vasárnapján ünnepeljük az anyákat? Magyarországon először a Budapesti Hírlap 1909 áprilisi számában írtak róla, ekkor adták hírül, hogy Amerikában első ízben fognak megülni egy új ünnepet, az anyák napját. Valójában Elmer Burkett nebraskai szenátor már 1907-ben javasolta az anyák hivatalos ünnepét, méghozzá május második vasárnapjára, amikor minden férfinak fehér szegfűt kellett volna viselnie, ezzel is kifejezve édesanyja iránti háláját és szeretetét.

Az indítványt ugyan nem fogadták el, de bekerült a köztudatba, és magánszorgalomból nem hivatalos ünnepként már az Egyesült Államok több pontján is megtartották az anyák napját. Burkett szerint egyébként azért is lett volna üdvös megtartani az ünnepet, mert ez emlékeztette volna az egyre inkább elvárosiasodó amerikaiakat a gyökereikre, így erkölcsi tartást adhatott volna nekik. A szenátor javaslatát elfogadó politikusok látták a fantáziát az amerikai anyafigura szimbólumában, ellenzői viszont azzal érveltek, hogy az anyák napjának pont annyi értelme lenne, mint egy országos „aludj jól” napnak...

PETŐ IVÁN: MAGYAR VAGYOK ÉS TURISTA - KRAMPÁCSOLÁSTÓL A KOALÍCIÓKIG. RENDSZERVÁLTÓS NAGYINTERJÚ AZ SZDSZ VOLT ELNÖKÉVEL.

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2020.05.03.


Tudja, melyik a legmenőbb Pető-fotó?

Na!

Amelyiken csikós gúnyában lazul egy irodában a Magyar Narancs 1993-as poszternaptárjához pózolva.

Az tényleg nem rossz kép.

Kár, hogy a megjelenés előtt letiltotta.

Így kellett lennie. Tombolt a népi-urbánus vita, és politikus társaim meglehetősen jogosan attól tartottak, hogy SZDSZ-elnökként, a kormányon lévő MDF-ben gúnyolódásnak vennék a dolgot. Lett másik fotó: a fényképész, Déri Miklós a javaslatomra turistának öltözve örökített meg.

Az a szandálos, rövidnadrágos portré is provokált, csak nem a konzervatívokat, hanem a szélsőjobbosokat froclizta.

Igen, az akkoriban pólófeliratként terjedő „magyar vagyok, nem turista” marhaságra rímelt a dolog. Azt sugallva, hogy magyar is vagyok meg turista, értsd: egy magyar világpolgár. Ez a póz is passzolt Déri koncepciójához, vagyis ahhoz, hogy mindenkit a saját maga számára extrém miliőbe helyezzen...

A LAKCÍMKÁRTYA DÖNTI EL, HOGY MEHET-E A NYARALÓJÁBA

INDEX
Szerző: EGYED ANNA
2020.05.02.


Csütörtök este jelentette be Orbán Viktor, hogy vidéken lazítanak a kijárási korlátozáson, és elkezdődhet az élet újraindítása, míg Budapesten és Pest megyében szigorúak maradnak a szabályok, és ahogy eddig is, május 4. után is csak alapos indokkal hagyhatják el az otthonaikat.

A szombati Kormányinfó Pluszban ezt pontosította Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, szerinte budapesti és Pest megyei lakosként ezután sem utazhat el senki például a vidéki nyaralójába, de vidéki strandra, vendéglátóhelyekre, állatkertbe és kirándulóhelyekre sem.

NEM FÉR BELE, HOGY ELUTAZZON VIDÉKRE, ÉS OTT FOLYTASSON SZABADIDŐS SÉTÁT, ÉS KIVÁLTKÉPP NEM ALUDHAT OTT
– hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Müller Cecília viszont azt mondta a kijárási korlátozások bejelentésekor az operatív törzs sajtótájékoztatóján március 27-én, hogy

MINDENKI ÖNKÉNT MEGVÁLASZTHATJA, HOGY HOL SZERETNE TARTÓZKODNI, ÉS OTT IS MARADHAT, MÉG HA AZ NEM A BEJELENTETT LAKÓHELYE IS.

A kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet ne hagyja el, és hogy ne menjen közösségbe, ne csoportosuljon, mert az jelenti a fertőzésveszélyt.

Most akkor lehet menni a nyaralóban lakni, vagy nem?

A két állítás legalább részben ellentmond egymásnak. A tisztifőorvos korábban lazábban fogalmazta meg, hogy mit szabad, az állítása alapján elméletileg lehetséges, hogy akár egy Fejér megyei, akár egy budapesti személy például a balatoni nyaralóját jelölje ki a tartózkodási helyének, amire biztosan nagy igény mutatkozik az egyre melegebb időjárásnak és a vidékre vonatkozó enyhítésnek köszönhetően...


MAGYARORSZÁG FASISZTA DIKTATÚRA, NEM DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG - AZ AMERIKAI NÉPSZAVA KÖSZÖNTÉSE ORBÁN FASISZTÁINAK AZ EGYKOR VOLT MAGYAR PARLAMENT MEGSZÁLLT ÉPÜLETÉBE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.05.02.


Nincs beszédesebb fotó annál, mint amikor a rendszerváltás utáni első szabad országgyűlés megalakulását egyedül Orbán Fidesze (és csatlósa, a KDNP) ünnepelte. Még a kollaboráns ellenzék sem legitimálta ezt a hazug “ünnepet”, mintha ma Magyarországon alkotmányos parlamenti demokrácia lenne. Orbán Viktor, aki 30 évvel ezelőtt egy liberális párt elnökeként egyike volt a magyar Országgyűlésnek, az elmúlt harminc évben kitartó, tudatos, szisztematikus munkával kizárólagos, kontroll nélküli, totális hatalomra tett szert, felszámolva az alkotmányos jogállami köztársaságot. Ma már “jogilag” és formálisan is fölébe helyezte magát a törvényhozásnak, ma ő tölti be egyszemélyben az Országgyűlés szerepét. Ennél nevetségesebb “ünneplést” csak Észak-Korában lehetett volna tartani.

Ez a fotó mutatja a valós, tényleges helyzetet. Magyarországon nincs parlament, csak egy díszletparlament, nincs demokrácia, hanem egy fasiszta diktatúra. A parlamentarizmus ünnepét egy diktátor és a komisszárjai ünnepelnek ellenzék nélkül. Milyen szánalmas és nevetséges “ünnep” az, ahol nem az ország egyenjogú pártjai ünnepelnek együttt, hanem egy jogokkal rendelkező ellenzék nélkül hazudoznak. Szégyen és gyalázat, a magyar parlamentarizmus legsötétebb napja, a parlamentáris demokrácia megcsúfolása. A náci stílusú történelemhamisítás és propaganda időnként saját farkába harap, mint amikor az évfordulón azt mondták a rendszerváltás által megteremtett demokratikus parlamentről, hogy az “hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete”. ha így van, akkor Orbán azt puccsolta meg, mert 2010-ben azzal szemben jelentette be egy új politikai rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének létrehozását. Ha az demokrácia volt, akkor Orbán rendszere, amely azt felszámolta, micsoda?

Orbán 2010-ben alkotmányellenesen “fülkeforradalommá” nyilvánította a parlamenti választást, és azt állította, hogy nem választáson nem parlamenti képviselőket választottak, hanem egy új társadalmi rendszer megalapításával bízták meg őt. Csakhogy a szavazólapokon nem ez szerepelt, senki nem szavazott egy új társadalmi rendszer megalapítására, az alkotmányos rend megváltoztatására, hanem ugyanazon alkotmányos keretek között szavazott a többség arra, hogy az Orbán által vezetett Fidesz vezesse az adott alkotmányos keretek között négy évig az országot. Senki nem szavazott arra, hogy Orbán Viktor élete végéig leválthatatlan uralkodója, teljhatalmú diktátora legyen az országnak, és magánosítsa az országot, az ország vagyonát, és önkényesen átalakítsa annak alkotmányos jogrendjét. Ez jogi szempontból egy államcsíny, államellenes bűncselekmény, amely a Btk. szerint életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha az országnak igazi ellenzéke lenne, 2010-től semmi mást nem tenne és nem mondana, mint ezt, és követelné az Orbán által vezetett bűnszervezet törvényes felelősségre vonását. Azzal, hogy az ellenzék kizárólag anyagi érdekből, az Orbán által önkényesen eltörölt utolsó törvényes Alkotmány szellemében nem ezt teszi, hanem legitimált egy államcsínyt, ezért ennek az ellenzéknek 2010-től kezdve minden tagja bűnpártolást követett el, Orbán és társai bűntársa, akiknek szintén a vádlottak padján van a helyük. Ezt annál is inkább világossá kell tenni, mert attól lehet tartani, hogy a bűnrészességük miatt ez az ellenzék akkor is futni hagyná a magyar nemzet ellen elkövetett bűnökben vétkez bűnöző Orbánt és társait, mert a felelősségre vonása esetén a saját felelősségével való szembenézést sem kerülhetné el. Ezért ennek az országnak elemi érdeke az, hogy Orbán és bűnszervezete ezzel a hazaáruló, kollaboráns ellenzékkel együtt tűnjön el, és együtt feleljen azért, amit 2010 után elkövettek. A felelősség nem azonos, de közös...

GÖNCZ ÁRPÁD SZOBRÁNÁL EMLÉKEZIK AZ MSZP, ÉS BELÜLRE IS ÜZENI: NINCS KÖZÖS JÖVŐTERVEZÉS ORBÁNNA

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.05.02.


A „jövő bizottság” ötlete komoly felzúdulást váltott ki a pártban, az elnökségnek lépnie kellett.

Göncz Árpád XIII. kerületi szobránál emlékezik az MSZP arra, hogy 30 éve alakult meg az első, szabadon választott országgyűlés. Mindeközben a kormánypártok a Parlamentben fogadnak el politikai nyilatkozatot, amihez a szocialisták nem asszisztálnak. Hiszen, írja Tóth Bertalan Facebook-posztjában, ami most van, az csak formájában köztársaság, valójában egy önkényuralmi rendszer, amit fel kell számolnunk! 

Magyarország jövőjét az MSZP elnöke pedig kizárólag a demokratikus értékek, a szabadság és a jogállam iránt elkötelezett demokrata pártokkal közösen akarja újratervezni, semmiképp nem Orbán Viktorral és az általa vezetett Fidesszel. 

Az „együttműködés tilalmát” nem véletlenül hangsúlyozza Tóth Bertalan bejegyzése – az üzenet ugyanis nemcsak a nyilvánosságnak szól, de befelé is érvényes. Ahogy ezt lapunk megírta, Mesterházy Attila a parlamentben arról beszélt, hogy szurkol a kormánynak, hogy sikeres legyen a válságkezelés mikéntje, és felvetette, hogy létre lehetne hozni egyfajta „jövő bizottságot”, amelyik az országról, különösképpen a gazdaságról gondolkodik – akár 20-30 éves távlatban is. A szocialista politikusra reagáló Orbán Viktor válaszában egy ilyen grémium ötletét nem vetette el...

POLITIKAI MASZTURBÁCIÓ AZ ORSZÁG HÁZÁBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.05.03.


A Fidesz nevű csürhület, ami önképzőkörnek indult, és valami végzetes tévedésből fakadólag párttá alakult, hogy azonmód meginduljon az elzüllés útján, tegnap elérte saját ormait. Létezése beteljesítette önmagát, mert ennél messzebb nem mehet, és vissza sem tud jönni soha már. Ez a pillanat akkor következett be, amikor az országházbéli gyalázat után eltelten vigyorogva fotózkodtak, öregecske, jelentéktelen alakok a hasban szűk öltönyükben, táskás, véreres, ostoba de egyben végtelen öntudatú szemekkel, és a világ összes mocskával a lelkükben.

Aki arra teszi fel az életét, hogy főállású politikus lesz, csípőből jellemtelen senkiházi, aki csak a hatalom önmagáért valóságáért cselekszi ugyanezt, minden gonoszságra alkalmas. Aki a politikából gazdagszik meg, bűnöző, aki emiatt egy országot tesz tönkre, háborús bűnös, aki hülye, az is marad, aki aljas, az fideszes. És most, hogy fölvázoltam a nem fiatalokat, nem demokratákat és egyre kevésbé embereket, gondoljunk bele abba, hová jutottunk, illetve mivé lett ez a banda, amelyik harminc évvel ezelőtt arra tette fel az életét, hogy a tanárainak helyébe ül, és bolsevikabb lesz a nagypapájánál.

Tegnap a déli órákban elfogadtak egy politikai nyilatkozatot, ami saját magukat teszi meg minden dolgok eredőjének és végcéljának, olybá tűnik, hogy a történelem velük kezdődött, és tegnap a fotózkodással ért véget. 2012 előtt posztkommunizmus volt, mondja a csürhe, ilyképp az igazi rendszerváltást az ő kormányzásuk hozta el csakis, és ebből a gondolatból nyílegyenesen fakad a következtetésük, aki ebben – az ő kormányzásukban – nem vett vagy vesz részt, nem a nemzet része, hiszen nem részese az általuk elhozott megváltásnak...