2018. november 5., hétfő

2010 UTÁN NAGYOBB SÖTÉTSÉG BORULT RÁNK, MINT 1956 UTÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.05.


A történelem kisajátítása zavartalanul folyik, és a Fidesz talált egy újabb ünnepet magának, november 4-ét, az 1956-os forradalom eltiprásának napját. A megemlékezés aktuálpolitikai célokat szolgál, mint a fideszes történelemhamisítás minden eleme.

Varga Mihály pénzügyminiszteren volt a sor, hogy kompromittálja magát és egy hűségesküt tegyen a Fidesz propagandaszövegének elmondásával. Varga ebben azt mondta, hogy 1956 hősei azért harcoltak, mert “szuverén, önálló és szabad Magyarországot akartak, magyar Magyarországot, amely független a birodalmaktól, kiáll magáért és sorsáról nem mások döntenek”. A “magyar Magyarországot” jól ismert antiszemita kód, neonáci propaganda.

A párhuzam arra utal, hogy a demokratikus országok szabad társulását, az Európai Uniót és “Brüsszelt”, a szovjet megszálló csapatokkal azonosítsa. Az Európai Unió a propaganda szerint a Vörös Hadsereggel és a kommunista Szovjetunióval azonos szerepet tölt be. Arról Varga nem tett említést, hogy az EU-ba Magyarország szabadon lépett be, és bármikor ki is léphet szabadon. Míg a szovjet elnyomást nem Magyarország választotta.

Az Európai Unió “elnyomása” évente ingyen kapott euro-tízmilliárdokban nyilvánul meg, ezt a pénzt (amely egy “Marshall-segélynek” felel meg) az Orbán-rezsim szabadon elpazarolja, és a jelentős részét még el is lopja. Ezen kívül Magyarország az EU egyenjogú tagja, szavaz és bármit megvétózhat, amit eddig is megtett. Semmit nem erőltetett Magyarországra az Európai Unió, s a mai napig semmit nem döntöttek a sorsáról Brüsszelben.

Az Európai Unió kizárólag azokat a minimális európai demokratikus normákat követeli meg, azokat is túlságosan erőtlenül és következmények nélkül, amelyeket Magyarország maga is vállalt, amikor a demokratikus Nyugathoz csatlakozott. Ami az 1956-os forradalmároknak az álmukban sem fordult meg, mert ebben még reménykedni sem mertek. Magyarország a csatlakozáskor vállalt, az általa aláírt, elfogadott demokratikus normákat sérti. Az oroszok csatlósa lett a Nyugattal és a demokráciákkal szemben. A zsarnokok oldalára állt, gyalázva az 1956-os forradalmat...

BÁR VISZKET A TENYERÜK, ÉS ÜTÉSRE EMELKEDIK A KEZÜK, DE MÉG VISSZAFOGJÁK MAGUKAT. MÉG...

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2018.11.05.


Másokhoz hasonlóan egy igen súlyos mulasztást érzek szükségesnek bepótolni. Sajnos a napi fegyverropogásban szem elől tévesztettem a kétharmad egyik kedvenc jelenkori népnemzeti szórakozásának, a kultúrharcolásnak egy nem oly régi fejleményét.

Összefoglalom, miről van szó. Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító igazgatója interjút adott az Indexnek. Az a Mácsai Pál, aki 1994 tavaszán – sok más művész-, zenésztársával együtt – fellépett az akkori Budapest Sportcsarnokban a Hiszünk a dalban című rendezvényen, ahol felejthetetlenül megrázó módon adta elő Petőfi Dicsőséges nagyurak versét.

Mivel azóta 2018-at írunk, és ma már Ady Endre vagy Esterházy Péter életműve is gond és bármilyen lelkiismeretfurdalás nélkül feláldozható az állampárt hatalmi tébolyának oltárán, a migránsozásból-sorosozásból-korrupcióból és a demokratikus alapjogokra vizelésből élő kétharmados többség bizonyos háromnevű szolgálója elérkezettnek látta az időt belerongyolni Mácsai Pálba. 24 év kellett hozzá, de megtalálták az apropóját annak, hogy ezt a páratlan művészi pillanatot a színész-rendező-igazgató szemére hányják.

Az most nem számít, hogy a szóban forgót az utóbbi évek egyik legjobb interjújának tartom, hiszen a kultúrharcosok és közpénzből etetett zsoldosok számára már eleve az is szentségtörés, hogy valaki – jelen esetben Mácsai – az Indexnek ad interjút. Innentől kezdve bekapcsol a gomb, ami azt jelzi: a politikai hatalommal nem rendelkező művésszel/színházigazgatóval szemben meg kell védeni a politikai teljhatalommal uralkodó dicsőséges nagyurakat. És a háromnevű meg is védte. Az csapta ki a biztosítékot nála, hogy arra a kérdésre, elmenne egy olyan tüntetésre fellépőnek, amelynek egyetért a mondanivalójával, Mácsai ezt válaszolta:

"… akkor sem mennék el fellépőnek, ha nem lennék igazgató. Azt, hogy egy színész politikai eseményen szaval, egyetlen egyszer láttam makulátlanul hitelesnek. Filmen, fekete-fehérben. Sinkovits Imrét a Petőfi szobornál, ötvenhat október huszonharmadikán."

Az éber elvtárs azonban leleplezte a hazugságot. 24 évig nem zavarta az a pillanat, most azonban beleállt: Mácsai hazudik, hiszen 1994-ben igenis ott volt azon a választások előtt pár nappal lezajlott rendezvényen, amely nem volt más, mint

"a baloldali művészek zajos demonstrációja a kiéhezett sakálként ugrásra készülő MSZP-SZDSZ mellett"...

A JÓL LÁTHATÓ TÖMEGES BEVÁNDORLÁS MIATT KELLETT GYORSAN 8 MILLIÁRDÉRT ÚJ VEZETŐI AUTÓKAT VENNI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2018.11.05.


Megnövelte jármű-beszerzési keretét a kormányzati központ. Ki nem találnák: a rendkívüli migrációs nyomás miatt ugrott meg 13 milliárddal a számla. Az összeg nagy részét viszont felső-közép kategóriás kocsikra költik.

Október végén váratlanul módosult a tavaly októberi, 45 milliárdos rend- és honvédelmi autótender: a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 6 pontban változtatott a beszállítókkal kötött megállapodáson, és 13,3 milliárd forinttal emelte meg a szerződés eredeti összegét – derül ki az európai közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.
A közbeszerzési központ ezzel újabb személy-, egyterű és szállítójárműveket vásárolt – alsó és felső kategóriás autókból egyaránt, de hogy mennyit és melyik szervnek, az a szerződésmódosításból nem derül ki.
A döntést a KEF előre nem tervezhető körülményekkel indokolta – így például az Európát sújtó tömeges bevándorlásra hivatkoznak, ami miatt a kormány legutóbb szeptemberben hosszabbította meg a válsághelyzetet, bármilyen kézzel fogható ok nélkül. Magyarországot persze évek óta nem fenyegeti tömeges bevándorlás – a rendőrség múlt héten összesen 152 bevándorolót tartóztatott fel a határon – az újabb hosszabbítást pedig masszív csúsztatás „előre nem tervezhetőnek” nevezni, hiszen az Orbán-kabinet 2015 szeptembere óta újra és újra elrendeli a válságállapotot. 

Ennél is sokatmondóbb a keretbővítés aránya: minden említett kategóriában egyformán növelték a beszerzés keretösszegét. Áruszállító járműből, egyterű rendőrfurgonból tehát ugyanúgy 50 százalékkal többet vesz a kormányzati központ, mint felső-közép kategóriás személyautóból.

Csakhogy míg haszonjárművekre mintegy 5,2 milliárd forintot, addig a felső-közép kategóriás, kvázi államtitkári autókra plusz 8,1 milliárdot szánnak. Mindezzel pedig a kormány kedvenc autóbeszállítója, a Porsche-csoport járt igazán jól, hiszen a hat pontból négyben őket bízták meg...

A BOLSONARO-MODELL, AVAGY A JOBBOLDALI TEKINTÉLYURALOM MINT "KORRUPCIÓELLENES HARC"

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.11.05.


Nem új jelenség, hogy egy dinamikus, karizmatikus, keményen jobboldali és emberellenes mozgalom szimbolikus feje azzal indokolja, miért szavazzanak rá demokratikus választásokon, hogy ő majd lecsapolja a korrupt elit „mocsarát”, vagy véget vet a drog fertőzésének.

A nagy visszhangot keltett brazil választás és Jair Bolsonaro diadalmenete viszont azt mutatja meg, hogyan lehetséges imperialista hatalmak által támogatott, jóhiszemű, „korrupcióellenes”, de politikailag nem túl határozott mozgalmakat egy autoriter rezsim igenlése irányába fordítani – éppen az elit legkorruptabb és legvagyonosabb szegmensei együttműködésével.

Az október 28-án megválasztott elnök, akárcsak sokadik pártja, a Szociális Liberális Párt, évtizedekig voltak Brazília kétkamarás parlamentjének jelentéktelen, extrém és fura szereplői. A szólásszabadság és a gondolati szabadság jegyében Bolsonaro megtehette, hogy az 1965 és 1985 között uralkodó katonai diktatúrát éltesse, hogy a nők és feketék alsóbbrendűségéről értekezzen, nők elleni erőszakról, az őslakosok kiirtásáról és kínzókamrákról deliráljon. És mindezt a nagyon erős brazil munkásmozgalom elleni gyűlölettel alapozza meg.

Azután pedig 2015-től kezdve fokozatosan omlott össze az a korábban többnyire békés jobb-bal párharcra épülő parlamentáris rendszer, amely Bolsonarót és körét eddig éppen csak megtűrte, hogy más vezér, mint ő (és a nagytőkések, valamint a hadsereg) nem is maradtak...

A FIDESZES KÖTŐDÉSŰ METALCOM ZRT. ÖT ÉVEN ÁT 6,5 MILLIÁRD FORINTÉRT ÜZEMELTETHETI A HATÁRKERÍTÉST

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.11.05.


Mintegy 6,5 milliárd forintért üzemelteti és tartja karban az Intelligens Jelző Rendszert, vagyis az okoskerítést öt éven át a Metalcom Zrt. Ez a cég a déli határzár megépítésével is nagyot kaszált, lapértesülések szerint a munkákért nagyjából 18 milliárd forintot bevételezett. A cég vezetője egy fideszes kötődésű politikus.

2023 szeptember végéig a metALCOM Zrt. gondoskodik a Magyarország szerb határán felhúzott okoskerítés működéséről 6 milliárd 543 millió forintért – derült ki az ötmillió forintot meghaladó ORFK-szerződések listájából.

Minderről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az Átlátszó megkeresésére azt közölte, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága által megadott engedély alapján idén szeptember 28-án kötöttek szerződést a metALCOM Zrt.-vel a schengeni külső határ Intelligens Jelző Rendszerének karbantartására és üzemeltetésére.

Közölték azt is, hogy a közbeszerzési eljárást a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló kormányrendelet alapján indították meg.

Mint az Index megírta, a szerb-magyar határon felhúzott kerítés munkái közül a metALCOM építette a gerinchálózat egy részét 1,72 milliárd forintért, a cég tervezte meg és vitelezte ki az intelligens jelzőrendszert 16 milliárdért, végezte el az oszlophely-tisztítást 140 millió forintért, telepített az ADSS-t 71 millióért, valamint végzett Tisza átfúrást 78 millióért.

A vállalkozás egy fideszes kötődésű politikus, Bozó Zoltán cége. Bozó a 2014-es szentesi önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP szentesi polgármesterjelöltje volt, azonban alulmaradt baloldali vetélytársával szemben.

A Metalcom 2016-ban 7,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 663 millió forintos adózott eredményt ért el. 2017-ben a cég értékesítésének nettó árbevétele mintegy 18,6 milliárd forint lett, adózott eredményként pedig 2,7 milliárdot könyvelhetett el...

ORBÁN VIKTOR NYUGODT SZÍVVEL MEHET MAGÁNGÉPEN HELSINKIBE, MÉG AZ EURÓPAI NÉPPÁRT INTŐJÉNEK IS Ő LEHET A NYERTESE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B. M.
2018.11.05.


Nagyon úgy fest, a pártcsalád nem tud érdemi fegyelmező eszközzel előállni, így a Fidesz nemcsak hogy lábbal tiporhatja az alapvető értékeket, még követőkre is lelhet.

A világsajtó és az európai közbeszéd is foglalkozik az Európai Néppárt (EPP) hét közepén kezdődő helsinki kongresszusával, s noha az ilyen típusú eseményekről általában csak elvétve esik szó, az elmúlt két napban rengeteg hír jelent meg az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó pártcsalád összejöveteléről. Ezek nagy része Angela Merkel német kancellár kétlépcsős visszavonulásának hatásait, másik része viszont Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, a Fidesz esetleges kizárása vagy maradása kapcsán a Néppárt értékválságáról értekeznek.

Joseph Daul EPP-elnök terve szerint Helsinkiben határozatot hoznak a jogállamról és a konzervatív értékekről. „Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot a Népszava néppárti döntéshozatalt közelről ismerő forrása szerint azért terjeszti elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse a magyar kormányfőt, aki vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélyezteti a Fidesz tagságát a pártcsaláédban. Csakhogy Daul jó előre tisztázta, papíron senki sem indítványozta a Fidesz kizárását, így Orbán és a magyar tagpárt sorsa november 7-én és 8-án sem lesz napirenden.

Bár októberben Daul mondta, hogy mindig is barátja volt Orbánnak, de így kötelessége védeni a szabadságot, a demokráciát, a jogállam tiszteletben tartására felszólító tervezet szerzői nem kötelezik semmire Orbánt, vagy a Fideszt. A dokumentum hitet tesz a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatják a civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítéli a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálják az EU-s intézményeket támadó tagállamokat,

a kiszivárgott verzióban azonban egyetlen konkrét utalás sincs bármelyik tagállamra vagy annak vezetőjére. Így Orbán nyugodt szívvel mondhatna rá igent. annak ellenére, hogy a liberális demokrácia kifejezésmódjának és alapértékeinek szövegszerű hangsúlyozása miatt ez lehet az EPP-kongresszus legizgalmasabb kérdése...

EP-VÁLASZTÁS FIDESZ MÓDRA: HATÁROK NÉLKÜL, HONDURASTÓL ÚJ-ZÉLANDIG

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.11.05.


Nemcsak Magyarország széltében-hosszában, Battonyától Nemesmedvesig, hanem világszerte, Hondurastól Új-Zélandig is szavazhatnak a magyarok a 2019-es európai parlamenti (EP) választáson, ha elfogadja a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvénymódosító javaslatát, amely – a parlamenti választásokhoz hasonlóan – az EP-voksoláson is megadná a szavazati jogot a határon túl élő magyaroknak. Azt próbáltuk kideríteni, hogy a szavazatszerzésen túl mi motiválhatta a kormánypártokat.

Néhány tízezer plusz voks

A választási matek már csak olyan, hogy előfordulhat, egyetlen plusz szavazat is átbillenti egy mandátum sorsát, de ennél sokkal valószínűbb, hogy néhány tízezer extra voks sem számít semmit – elemezte a Zoom.hu kérdésére László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Semjén-javaslatot. Hozzátette:

az biztos, hogy ezeknek a voksoknak az elsöprő többségét – a 2018-as parlamenti választás külhoni voksaihoz hasonlóan – a Fidesz-KDNP listájára adják majd le.

Emlékeztetett, hogy a tavaszi parlamenti választáson a kettős állampolgársággal – ám magyarországi állandó lakóhellyel nem – bíró magyarok 225 ezer érvényes szavazatot adtak le levélben, ezeknek 96,2 százaléka ment a kormánypárt listájára. A Semjén-javaslat szerint ugyanezzel, a tavasszal már alkalmazott levélszavazásos módszerrel voksolhat majd ugyanez a választói kör az EP-választáson, azzal a különbséggel, hogy csak az EU-n kívüli országokból adható le szavazat. Így rögtön kiesik az idén tavasszal Romániából érkezett 109 ezer szavazat és egyenként néhány száz vagy egy-kétezer, más EU-tagállamokból származó voks is.

Borsot törni Kijev orra alá?

Pontos számot nehéz mondani például az Ukrajnából tavasszal leadott – és vélhetően az EP-választáson is leadni tervezett – voksokról, mivel a levélszavazatokat részletező választási jegyzőkönyv 4948 voksot összegzően a „kettős állampolgárságot tiltó országokhoz” könyvelt, márpedig ide tartozik Ukrajna mellett Szlovákia és Ausztria – utóbbi kettő országban viszont az EP-választáson nem szavazhat külhoni magyar. Egyesek szerint elképzelhető, hogy a magyar kormányzat csak Ukrajnát akarja a lépéssel idegesíteni, tovább élezve a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos, amúgy is pattanásig feszült konfliktust...

"AZ ORSZÁG PROSPERITÁSÁVAL KAPCSOLATOS BŰNCSELEKMÉNY, HA EZT NEM TESSZÜK MEG..."

444
Szerző: ÚJ PÉTER
2018.11.05.


A magyar társadalom, Alvin Toffler jövőkutató szavaival élve »jövősokkos« állapotban van; ha tehetné, megállítaná az idő kerekét, és a fiatalok jövőjeként legszívesebben saját múltját képzelné el

– ezzel a mondattal zárja Lannert Judit „Nem gyermeknek való vidék – A magyar oktatás és a 21. századi kihívások” című tanulmányát a Társadalmi riport 2018-as kötetében. A könyvben huszonkét tanulmány elemzi a magyar társadalom egy-egy területének állapotát; a dolgozatokból kirajzolódó kép minimum nyugtalanító: bezárkózó, megmerevedő, frusztrált társadalmat mutat.

Az 1990 óta kétévente megjelenő Társadalmi riport legújabb kötetét kedden, november 6-án mutatják be. (A 2014-es és 2016-os kötetek teljes anyaga, illetve a korábbiak tartalomjegyzékei elérhetők a Tárki weboldalán.) A könyv szerkesztőivel, Kolosi Tamással, a Tárki elnökével és Tóth István Györggyel, a Tárki vezérigazgatójával még a megjelenés előtt beszélgettünk.

„Miközben a nyilvánosságban sok szó esik a jövedelmi egyenlőtlenségekről, eközben az adatok azt mutatják, hogy ezen a területen Magyarország egyáltalán nem marad el az uniós országok átlagától, sőt úgy tűnik, a szegénység még csökkent is az utóbbi években. Ugyanakkor van egy harminc-harmincöt százalékos része a magyar társadalomnak, amelyik nem jövedelmi tekintetben, de életkörülményeiben, képzettségében, iskolázottságában, életmódjában nem Európában él. Ez a deprivált, lecsúszott réteg, a lakosság harmada, ami nem az utóbbi öt évben, nem is a rendszerváltás idején keletkezett, hanem már a nyolcvanas években is mérhető volt, folyamatosan újratermelődik. A magyar társadalom egyik legnagyobb problémájának ezt tartom” – mondja Kolosi Tamás szociológus, a Társadalmi riport alapító szerkesztője...

MIÉRT FÚJ MÁR A NER IS A KORÁBBI ÉPÍTŐIPARI KEDVENCRE?

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY, NÉMET TAMÁS
2018.11.04.


Nem készült el a Bibó kollégium a vizes világbajnokságra, visegrádi gyerekek várnak az általános iskolájukra, rákospalotaiak az orvosi rendelőjükre. Ma már a kormányzat emberei is panaszkodnak a Penta Industry építőipari cég megcsúszó projektjeire. A cégvezető szerint azonban a projektek nem kizárólag a Penta Industry hibái miatt késnek.

Valóságos közbeszerzési bajnok volt az elmúlt pár évben a Penta Industry Kft, de ma már nem kap az államtól új megbízásokat, írta nemrég a 444.hu. Az elmúlt két hónapban mi is igyekeztünk a cég környezetével foglalkozni, leírjuk, hogy mi mit tapasztaltunk.

Az nem is lehet kérdés, hogy a cég szemmel láthatóan élvezte Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter bizalmát, hiszen
- nettó 5,298 milliárd forintért dolgozott a tavalyi budapesti vizes világbajnokságon, ahol a városligeti szinkronúszás versenyhelyszínének és felkészülési létesítményeinek a kivitelezését nyerte el,
- a volt fejlesztési miniszterhez köthető kisvárdai focicsapat 2,5 milliárdos futballarénája mellett más munkákat is kapott Kisvárdán,
- de a korábban szintén Sesztákhoz tartozó Nemzeti Sportközpontok (NSK) www.mnsk.hu is visszatérő megrendelő volt, a Nemzeti Sportközpontok tájékoztatása alapján ilyen projekt volt a Vácrátóti Petőfi Sándor Általános Iskola Benedek Elek Tagiskolájának bővítése, a Sződi Általános Iskola bővítése, a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola építése, a BOK (korábban Syma-) Sportcsarnok atlétikai csarnokának felújítása, illetve a Galyatetői síház felújítása,

- a Penta dolgozott továbbá Mészáros Lőrincék Visonta Projekt Kft-jén is,
illetve a Tállai András vezette mezőkövesdi futballklubnak is a Penta Industry építhetett 911 millióért 45 szobás szállodát,
- Szolnokon pedig 523 millió forintos megbízást jelentett a nemzetközi versenyekre is alkalmas atlétikai sportközpontot felhúzása.

Mint a cég honlapján feltüntetett további referenciák mutatják, Taksonyban sportcsarnokot épített a cég, míg Nyírbátorban a készenléti rendőrség épületét is rájuk bízták.

Ramor Frigyes, a Penta vezetője szerint azonban cége nem csak a közösségi megrendelésekből él, általában legalább 50 százalékban magánpiaci vevőknek dolgozott (az arányból csak a vizes vb idején lógott ki), piaci megbízásként látszik például, hogy a cég több városban is épített KFC-t...

ÚJ BOMBÁZÓ BANKSZÁMLA TŰNHET EL?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.05.


Pénzajándékkal próbálja kipiszkálni az utolsók közé tartozó, valóban „nullás” számlacsomagjából ügyfeleit az egyik bank. Az 5000 forintos jóváírás vonzerejét némiképp csökkentheti, hogy közben az ugyanazokat az újabb csomagokat igénylő új ügyfelek 20 ezer forintot kapnak. Nem csak ezért érdemes azonban jól meggondolni, vált-e valaki.

Évek óta érkeznek az Azénpénzem.hu olvasóitól jelzések arról, hogy bankjuk „remek új ajánlattal” megkeresve próbálta számlaváltásra bírni őket. A piacon már alig akad olyan bankszámla, amely még a tranzakciós illeték bevezetése előtti időkből megmaradtan kínál fantasztikus feltételeket. Akinek azonban még van ilyen, annak – mint arról már többször írtunk – érdemes foggal-körömmel ragaszkodni hozzá. Ehhez esetenként egyre inkább résen kell lenni, a bankok ugyanis erősen próbálkoznak.

Legfrissebben a Raiffeisen hirdetett számlacsomag-váltási akciót. A bank november végéig hajlandó 5000 forinttal díjazni, ha ügyfelei a Díjnullázó, Aktivitás, Bázis, Mindennapok vagy a Lendület csomagról az újabb konstrukciókra (DíjNullázó Plusz, Premium Gold 2.0, Premium Select, Aktivitás 2.0, Mindennapok 2.0, Bázis 2.0) váltanak. A jóváírást az arra jogosult ügyfelek legkésőbb 2018. december 10. és 19. napja között arra a számlára kapják meg, amelyre az akció keretében váltottak. Akárhány számlája van valakinek, erre a pénzre csak egyszer jogosult. Feltétel még, hogy az ügyfélnek 2018. december 1-jén ne legyen 2000 forintot meghaladó lejárt és esedékes tartozása...

AZ "ŐRÜLT ÖTLET"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.05.


Kívülről nézve tényleg furcsának tűnik felrúgni mindent, amiért az ember éveket dolgozott. Mégis akadnak, akik így döntenek. Közéjük tartozik Balázs is, aki nagy lépésre szánta el magát. Mindjárt el is magyarázza, miért.

The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why.Mark Twain

Hol is kezdjem…Akik ismernek, tudják, hogy évek óta dédelgetett álmom, hogy utazhassak, megkötések nélkül. Ebben talán szerepe volt annak, mikor Dániába kiköltöztem és rájöttem, mi van még Magyarország, Budapest határain túl. Ez az új élményektől előbújó izgatottság az, amit szerettem volna újra érezni. De ennél ez sokkal összetettebb, kösd be magad.

A „miért”

Mindig is érdekelt, hogy a világot megváltoztató, jobbá tevő emberek hogyan gondolkodtak, nőttek fel, ezért több biográfiát is elolvastam (Steve Jobs, Arnold Schwarzenegger, Enzo Ferrari..).

Tavaly születésnapomra kaptam meg azt a könyvet, ami elindított egy folyamatot. Ez a Nike brand alapítójának; Phil Knight-nak a remekműve. Ő, ahogy sok más általam nagyra tartott ember, útra kelt, hogy bejárja a világot és megtalálja a céljait.

Azóta többször vissza-vissza tértem ehhez a könyvhöz, egyszerűen annyira hajtott a kíváncsiság, avagy a kérdés, hogy „Mi lenne, ha..?”. Azt mind tudjuk, hogy az ő utazásainak mi az eredménye, hiszen szinte mindenki az ő cipőit hordja.

Miután kijöttem az egyetemről (és mikor bementem akkor is) azt gondoltam, hogy ha lesz diplomám, lesz egy menő, jól fizetett állásom, akkor boldog leszek. Öt éven át kőkeményen dolgoztam és elértem a tinédzserként vizionizált életet.

Elképesztő emberek a kollégáim, rugalmas a munkaidőm, nem megterhelő a munkavégzés, elképesztő sok extra dolgot biztosít a cég és biztos vagyok benne, hogy a legtöbb korombelinek ez a hely lenne az álommunkahely, ahogy nekem is annak tűnt közel két éve.

Viszont sok mindenre rájöttem azóta. Minden pénzt el lehet költeni és ez önmagában nem fog boldoggá tenni. Ahogy telt múlt az idő, a legtöbb barátom el- vagy hazaköltözött, az ex-barátnőmmel szétmentünk, így volt időm bőven azt kutatni, hogy vajon mit is szeretnék az élettől?
...

A FELJELENTŐ SAJTÓ NAGY HAGYOMÁNYA

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: HERCZOG NOÉMI
2018.10.31.


A denunciáló sajtó történetileg viszonylag kései jelenség ahhoz képest, hogy a besúgás az emberiség történetének valamennyi fázisában jelen van, az ókori Rómától a reneszánsz Itálián át az abszolutista rendőrállamokig. És bár léteznek általános – egyaránt pszichológiai és társadalompszichológiai – elméletek a feljelentés lélektanáról, ezek az elméletek nem teszik lehetővé, hogy a denunciálás sajátosságait megragadjuk általuk. Szabó G. Zoltán tanulmányában (A feljelentő mint archetípus, 2000, 2007/1.) a kisebbrendűségi érzést említi mint a feljelentőket összekötő vágyat az elégtételre, Szergej Kovaljov az „irigység” társadalompszichológiai motívumát (Feljelentés Oroszországban, 2000, 1999/9.). Megfontolandóbbnak tűnik Kovaljov másik, strukturális észrevétele, amely a feljelentőkedv mögött feudális jellegű társadalmat feltételez. Estrukturális–társadalompszichológiai megközelítést követve, a denunciálás a modernkori diktatúrák ritka, mert nyilvános fegyelmező eszközeként – az adminisztratív állam kiterjesztéséhez tartozó irányítási technikaként – is leírható, amely ezért sem vizsgálható általánosságban, csakis egy konkrét időszakban. Hiszen szerepe függ a mindenkori politikai-hatalmi erőtértől, amelyben létrejön, és amelyben a ténylegesen ideológiai hegemóniára vagy monopóliumra törő (újabban ezt inkább csak szimuláló) állami irányítás egyik láncszemévé válik.

Mintha csak a ma egyre többet emlegetett feljelentő (denunciáló) sajtó és kritika egyik fontos sajátosságáról írna Roland Barthes A szöveg örömében: „Az ember épp csak hogy szólt egy szót, akárhol, a szöveg öröméről, két zsandár máris ott terem, hogy nekiessen: a politikai zsandár és a pszichoanalitikus zsandár...” Ott terem, hogy kivallassa legféltettebb, legbűnösebb titkáról, kiszedje belőle a megsemmisítő igazságot, mert ebben az esetben az értelmezés koncepciós per, inkvizíciós kínvallatás és kivégzés. Ebben az összefüggésben idézi Radnóti Sándor Barthes-ot, és ír a posztmodern zsandárról A piknikben. A zsandárkritikus a művet (alkotót) mindig valamilyen – elvi, esztétikai, esetleg morális − bűnben elmarasztalva, letartóztatandó gyanúsítottként kezeli. Nem mindegy azonban, mik a gyanú és az ezt követő feljelentés következményei. Hiszen e következmények változhatnak; lehetnek ártalmatlanok, de totális diktatúrákban a gyanúsítások akár végzetesek is lehetnek a feljelentettre nézve: elhallgattatás, emigrációba kényszerítés, bebörtönzés, kivégzés. Ezért a denunciálás jelentése együtt változik a mindenkori politikai kontextussal.

A denunciálásra az idegen szavak szótára meghatározása a „besúg, beárul, feljelent”. A feljelentés pedig egyszerre büntetőjogi és erkölcsi kategória. Egyaránt történhet a nyilvánosság mögött (ilyen az erőszakszervezeteknek vagy bizonyos korokban a besúgóhálózat pártnak címzett „munkája”) és lehet nyilvános (például rendőrségi feljelentés) – a sajtófeljelentés pedig a nyilvános besúgás egy kitüntetett válfaja. Mindig valaki jelent föl valakit valakinek. Megrendelésre vagy önszorgalomból. Méghozzá azzal a feltett szándékkal, hogy az ellenségesnek tételezett művel és/vagy alkotóval szemben adminisztratív intézkedésre sarkallja a hatalmat (a feljelentés címzettjét, aki a cikknek lehet akár megrendelője is). A denunciáló írásával hol az alkotót és a kortársakat szólítja meg, hogy „a hatalom is értsen belőle”, hol pedig – mert ilyen is van – egyenesen az aktuális hatalomnak üzen, hogy „a közvélemény is értsen belőle” –, és részben éppen ezáltal – a hatalom nyilvános megszólítása által – fejti ki megfélemlítő hatását. Félelemkeltő erejéhez azonban e retorikán túl még valami szükséges: a feljelentést közlő hatalmi orgánum, amely az írásnak sajtóműfaj helyett egy bírósági végzés olvasatát kölcsönzi. Így válhat részévé egy cikk az állami kultúrairányításnak, amely apparátus egyik lehetséges fegyelmező eszköze maga az említett megfélemlítő hatás; ehhez társulhat a monopolhatalommal feltétlenül azonosuló túlbuzgók önkéntes közreműködése. De egyes diktatúrákban akár az is elképzelhető, hogy az erőszak legális monopóliumával rendelkező állam hatóságai közvetlenül intézkednek. A kérdés csak az, mik lesznek az esztétikai és/vagy ideológiai „bűnelkövető” tettének következményei...

A NÉPI KOLLÉGIUMOK ÉS AZ ÖNKRITIKA GYAKORLATA

MÉRCE
Szerző: K. HORVÁTH ZSOLT
2018.11.04.


Magyarországon ma politikai indulat, melyből a demokratikus kormányzással komolyan szembeforduló politikai erők kinőhetnek, három van: a zsidóellenesség, a kommunistaellenesség és az az indulat, mely a parasztság, főleg a szegényparasztság feltörése ellen fordul”.

Bibó István: Összeesküvés és demokratikus évforduló (1947)1. A közélet és a közhelyek mocsara

A tudásszociológiában jól ismert tétel szerint a hétköznapi vélekedés nem homogén: inkoherens, csupán részleteiben tiszta, s korántsem ellentmondásoktól mentes. Mindennapi életünkben többnyire nem törekszünk arra, hogy a világ dolgait tudományos igénnyel magyarázzuk meg, hogy rákérdezzünk a jelenség forrására, vagy kritikai szemmel szemléljük azokat. Bizony sokszor beérjük tapasztalati tudással vagy a szocializációnk során megszerzett, tehát készen kapott ismeretekkel. Munkánkból fakadóan egy-egy szakterületen ugyan elmélyültebb tudással rendelkezhetünk, de a világ jelenségeinek mélyreható megértése nem képezheti az emberi élet lényegét. A mindennapi életünk ebből fakadóan rutinokból áll, melynek lényege az, hogy a cselekvés gyorsan, szinte automatikusan menjen végbe; nem hiába mondja Leibniz nyomán Pierre Bourdieu, hogy életünk háromnegyedében automataként viselkedünk.

Gustave Flaubert csodálatos kis gyűjteménye, a Dictionnaire des idées reçues című befejezetlen munkája az életvezetési tanácsadók bornírt közhelyeit parodizáló mondandójával (pl. a lábizzadás az egészség biztos jele) a közhelyek börtönéből óhajtja kibontani a gondolkodást. Meg akarja óvni attól, hogy a rutin mimézise megfossza az egyént sajátosságaitól, attól, hogy feloldódjon a tét nélküli kijelentések langymeleg mocsarában.

A hazai közélet hemzseg a megalapozatlan, túlzó általánosításoktól, melyek ugyancsak kedvelik a bináris oppozíciókat. Utóbbi természetéből fakadóan jelentősen leegyszerűsíti a dolgokat, s ennyiben nemhogy nem segíti, de kifejezetten akadályozza az érdemi, racionális vitát.

Mindemellett egyes kifejezéseknek a kortárs nyilvánosságban olyan erős érzelmi töltetük keletkezett a használat során, hogy sokszor tényleg képtelenség róluk ésszerűen eszmét cserélni. Az egyik ilyen szitokszó a „kommunista”.

Ugyan e sorok írója meg van győződve arról, hogy akik érzelmi kitöréseikhez használják e kifejezést, nem is sejtik, hogy mi mindent jelent kommunistának lenni, de ez az aggály épp arra sarkallhat bennünket, hogy megtegyük azt, amit félünk megtenni...


AZ OROSZLÁN BARLANGJÁBAN, AVAGY NYÍLT LEVÉL PINTÉR SÁNDORNAK

NEMZETBIZTONSÁGI OLVASÓNAPLÓ
Szerző: Naív Balfácán
2018.11.05.


Naiv Balfácán (nem az írói, hanem a becsületes, anyakönyvezett nevét használva) virtuálisan bemerészkedett az oroszlán barlangjába, és nyílt levélben szólította meg Dr. Pintér Sándor urat, Magyarország belügyminiszterét, ekképpen:

"Tisztelt Belügyminiszter Úr!"

A továbbiakban három téma köré csoportosítva tett fel kérdéseket (szám szerint 32-t, azaz harminckettőt), mégpedig a Nemzeti Közveszélyes Egyetemen folytatott nemzetbiztonsági képzéssel kapcsolatos, 2012-ben kelt és mindmáig megválaszolatlan beadványa sorsát illetően, valamint egy burleszkbe (tragikomikus bohózatba) illő, névazonosságon alapuló személycsere tárgyában, és végül annak a BM-es közreműködéssel szabálytalanul megszerzett EU-s pályázati pénzekből támogatott, "üzleti hírszerző" kamuakadémiának az ügyében, amelynek egy többször is adatlopáson kapott tolvajbanda volt a fenntartója, és - amellett, hogy több ezer diákot megkárosított - a katonai felderítéstől megszerzett szenzitív nemzetbiztonsági ismereteket is kiárusította fűnek-fának.

Néhány kiragadott szemelvény a levélből, kedvcsinálónak:

- A BM-ben (is) az a szokás, hogy a közérdekű bejelentéseket, panaszokat azok kapják meg kivizsgálásra és intézkedésre, akiknek a törvénytelen húzásait a beadványok kifogásolják?

- Lehetséges volna, hogy belügyminisztériumi és kormányzati berkekben emberi sorsok és intézményi politikák, nemzetbiztonsági szakmai kérdések ilyen fülbe súgott, pancser, szakszerűtlen, törvénytelen, erkölcstelen, rosszindulatú, ellenőrizetlen pletykák, aljas rágalmak, jellemtelen áskálódások „eredményeként” dőlnek el, amelyeknek áldozata pusztán egy névazonosság miatt is az események középpontjába kerülhet?

- Lehet, hogy egy ilyen banális hiba (egy névazonosságon alapuló tragikomikus személycsere) fogja okozni a negyedik Orbán-kormány vesztét?

- Ön adott megbízást az NKE Felügyelő Testületébe delegált miniszteri biztos úrnak, hogy egy üzleti alapon létrehozott, de sehol sem bejegyzett árnyék-titkosrendőrség ügynökeit, besúgóit és verőlegényeit egy sehol sem akkreditált, az állami intézményrendszeren kívüli tanfolyamon részesítsék kiképzésben?

- A BM, illetve a Rendőrség nem szokta a különböző bűnügyi és egyéb nyilvántartásokban előzetesen ellenőrizni, hogy kik azok, akikkel együttműködési megállapodást köt?

- Ön szerint mi lehet az oka annak, hogy a Fidesz, amely a Ceglédy-ügyben oly vehemensen kelt a diákok védelmére, ebben a sokkal nagyobb jelentőségű ügyben, amelynek mintegy 8000 károsultja lehet, hallgat mint a sír? (Van erre egy másik, közszájon forgó hasonlat is, ami kevésbé „szalonképes”.)

- Nem tart-e attól, hogy ez az ügy a BM „Pintér-korszakának” legsötétebb lapjain fog szerepelni, és az évszázad magyar korrupciós botrányaként (a nemzetbiztonsági összefüggésekről most nem is szólva) az utolsó szögek egyikét veri be az Orbán-rendszer koporsójába?

A dokumentum teljes egészében itt olvasható:

https://drive.google.com/open?id=1A7qVcVdtFtxVOgHatThvZck9laGV97RD

HAVI 600 EZER FORINTÉRT BÉRELTEK LUXUS MERCITUNIÓS PÉNZBŐL

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.11.05.


Magyarország megint szégyenpadra kerül: ezúttal másfél milliárd forint, Magyarországnak megítélt uniós támogatás folyt el Szingapúrtól Észtországig. Luxusautóra, 4-5 milliós fizetésre, de még egy ingatlanvásárlás fedezetére is futotta a brüsszeli pénzből, csak a fejlesztésből, az ígért gáztöltőállomásokból nem lett semmi.

Ezúttal nem az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF riasztotta a magyar hatóságokat, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium tett feljelentést uniós projektek során történt visszaélések miatt. Mint a 24.hu megtudta, a Fővárosi Főügyészség július 26-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. A nyomozást a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatja, ismeretlen tettes ellen. Ennél többet egyelőre nem árultak el az ügyről.

Elég nagy a blama, az uniós országok számára mintának szánták ugyanis a szóban forgó magyar beruházást, és nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánították.

Az előlegbe kapott brüsszeli pénz el is fogyott, csakhogy a projekt a csőd szélére került. A tét pedig nagy: ha nem sikerül a sírból visszahozni a beruházást, akkor a teljes uniós támogatás elveszik Magyarország számára.

Két konkrét projektről: biogáz- és földgáz-cseppfolyósító üzem, elosztóállomások, kúthálózat, valamint 20+20 töltőállomás kiépítéséről volt szó a pályázat szerint.

A PAN-LNG beruházására csaknem 20 millió euró összköltséget hagytak jóvá, amiből 17 millió az elszámolható rész, a CFB projektet 13,5 millió euróra lőtték be, amiből a támogatható rész 11,6 millió euró volt. Mindkét megbízást ugyanaz a konzorcium nyerte el, egy egyesület és három gazdasági társaság:

- a koordinátor a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE),
- a tagok az E-Star-Esco Kft., illetve a 2016. februári névváltás óta Pannon Fuel Kft.,
- az LNG-Tech Kft.

- és a One PR Kft.

A PAN-LNG projektre 2015 novemberében kötötték meg a támogatási szerződést az INEA nevű brüsszeli szervezettel, és 30 napon belül folyósították az előleget, 4,9 millió eurót, azaz több mint 1,5 milliárd forintot. Az összeg a koordinátorhoz, azaz az MGKKE alszámlájára folyt be, hozzáférése az egyesület elnökének, Domanovszky Henriknek volt. A 4,9 millió eurót az MGKKE szétosztotta: 1 millió maradt nála, 2,7 milliót kapott a Pannon Fuel, a maradékból az LNG-Tech és a One PR részesedett. A feljelentés szerint azonban

a projekt megvalósítása nem kezdődött meg, az egyesület és a Pannon Fuel vezető tisztségviselői sikkasztás, hűtlen kezelés és egyéb vagyon elleni bűncselekmények révén a pénzek nagy részét elvonták.

2017 végén, 2018 elején a minisztérium számára világossá vált, hogy a projekt nem halad a tervezett ütemben, a Pannon Fuelnél több száz millió forintos hiány adódott, a cég ellen egy kifizetetlen vállalkozó, az U.C.M. Építőipari Kft. felszámolási eljárást kért.

A minisztérium ekkor lóhalálában befektetőt keresett, és úgy nézett ki, meg is találta: a kormány bankja, az Eximbank finanszírozási ajánlatot adott ki, bár nem kötelező érvényűt. Viszont megkezdte a projekt átvilágítását, és egymás után dőltek ki a csontvázak a szekrényből:...


CSEH MAGÁNREPÜLŐGÉP, KORMÁNYZATI INTERNETFIGYELŐ, HOLTAKRA ÉPÜLT VÁROS - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: MUTYIMONDÓ
2018.11.04.


Elindult az Átló adatújságírás projektünk, ahol látványos vizualizációkkal illusztrált, hosszabb formátumú anyagok fognak megjelenni. Az első ilyen összeállításban bemutatjuk, hogy hogyan temetkezett a főváros a középkortól napjainkig. A múlt héten ezen kívül utánanéztünk, mivel repült Orbán meccset nézni Görögországba, és kiderítettük, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda egy magáncéggel magyar hírportálokon megjelent cikkeket, és közösségi médián közzétett bejegyzéseket figyeltet meg.


A holtakra épített város – a miniszterelnöki rezidencia, a Kongresszusi Központ és a Széchenyi tér helyén is temetők voltak egykor Budapesten

A holtakra épített város – Budapest temetői a középkortól napjainkig címmel készítettünk egy térképes, interaktív anyagot a főváros temetkezéseinek múltjáról. Hasonló tematikájú könyvek, cikkek, sőt, térképek is készültek már korábban, részben ezeket felhasználva, ezekre is építve készítettük el a saját verziónkat. Azt gondoljuk, hogy önmagában is érdekes megnézni, hogy a főváros története során hol temetkeztek elődeink, miért ott, kik temetkeztek ott, mi okból szüntették meg ezeket a sírkerteket, mi lett a későbbi sorsuk, és mi áll jelenleg a helyükön.

Titkolják, hogy legutóbb mivel ment Orbán meccset nézni, de nekünk van egy tippünk

Múlt csütörtökön, október 25-én este a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Mivel aznap csak egyetlen magánrepülőgép ment Budapestről Thesszalonikibe, majd repült másnap reggel vissza Budapestre, elképzelhetőnek tartjuk, hogy azzal volt szurkolni Orbán Viktor. Sajnos a miniszterelnök sajtófőnöke ezúttal sem árulta el nekünk, hogy mivel utazott a főnöke Görögországba.
Az elmúlt héten ezen kívül többek között:
- beszámoltunk róla, hogy a nemzet céghalmozójának korábban két klímatechnikai vállalkozása volt, ma már csak egy van. Mészáros Lőrinc nem cégeken keresztül, hanem személyesen volt tulajdonos a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-ben, szeptemberben viszont kiszállt belőle. Vele együtt távozott a tulajdonosi körből Szíjj László, a Duna Aszfalt vezére is. Az új tulajdonos a miniszterelnök vejével üzletelő WHB cégcsoport.

- birtokunkba került szerződés szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta az ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy álhírek terjedése ellen küzdenek.

- Eddig csak arról írt a sajtó, hogy a Centrál Kávéház egy Erdoğan-párti családhoz került – noha a fölötte lévő teljes klasszicista irodaházat már tavaly megszerezte Hasan Özyer politikus-üzletember. A Ferenciek terét szegélyező exkluzív palotákból a törökök mellett arab befektetők is csemegéznek.Körbe néztünk, és láthattuk, hogy a Ferenciek terét szegélyező exkluzív paloták közül a Matildot és a Centrált törökök hódították meg az elmúlt években, miközben magyar kormányzati háttérrel a Kossuth Lajos utca túloldalán néhány bennfentes arab befektető alkothat nagyot.


NEM FOTÓMŰVÉSZ, FÉNYKÉPMESTER

INDEX / FORTEPAN
Szerző: KOVÁCS M. DÁVID, BARAKONYI SZABOLCS (KÉPSZERKESZTŐ)
2018.11.04.


“Egész életem álmodozó nagy szerelem, boldogság, / küzdelem, sötétség, ahol megjelent a fénysugár” – írta egyik versében Balla Demeter, akinek fényképeiből hamarosan Csak képek címmel jelenik meg albumba rendezett fotóválogatás. A fotográfus halálának első évfordulóján a kötetben szereplő, Budapestről készített, korábban sosem közölt képek közül válogattunk:...

AZ OROSZOK KIJÖTTEK A SPÁJZBÓL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.11.05.


Már túl voltunk a lelkesedésen, a zászlólengetésen, egymás csókolgatásán, az utcákról és a terekről már eltűntek a normális emberek, helyüket elfoglalták az adrenalinfüggő erősködők, megjelent közöttük a börtönök népe, a különféle haszonlesők, a revánsra vágyók serege.
Túl voltunk Sztálin szobrának ledöntésén, a Rádió őreinek lemészárlásán, a helyi tanácsok adó-okmányainak elégetésén, a tanácselnökök elzavarásán, az ügyészek kiléptetésén az emeleti ablakon.
Már túl voltunk Nagy Imre beszédén, a Parlament előtti lövöldözésen, melyre az ott álló szovjet tankok válaszoltak, túl voltunk a Ferencvárosi Pályaudvar hősies kifosztásán, az oroszok kivonulásán Budapestről.
Túl voltunk a fosztogatásokon, Mindszenty nevezetes beszédén, melyben bejelentette igényét az államosított egyházi javakra és megfenyegette Nagy Imrét és társait azzal, hogy felelősségre lesznek vonva, mint a letűnt rendszer örökösei.
Túl voltunk már a különféle pártok feltámadásán és új pártok alapításán, a nép már megszemlélte a Corvin-köz mellett a másfél méteresre zsugorodott szovjet harckocsizót, sokan sajnálták szegényt.
Túl voltunk már a kifosztott boltokon, azon is, hogy kenyérért teherautóval kellett menni a Százados úti kenyérgyárba, túl voltunk a Munkástanácsok megalakulásán.
Túl voltunk a Köztársaság téri bestiális lincselésen, Nagy Imre árulásán, melynek áldozatai honvédtisztek, a pártbizottság polgári alkalmazottai, néhány pártmunkás, egy szakasznyi sorozott állományú áv (államvédelmi) őr, és hivatásos állományú szakaszparancsnokuk volt, - mintha ma a Készenléti Rendőrök holttesteit köpködnék és gyaláznák a környék bárcás kurvái, akik ezután elmentek, begyűjteni a kommunistákat.

És túl voltunk Nagy Imre majd mindegyik szerencsétlenkedésén, a magukat felkelőknek tartók torzsalkodásán, Mindszenty politikai ambícióinak szárba szökkenésén.
A falvak népe meg kussolt, ők a történelmi tapasztalataikat génjeikben hordozták, a katolikus egyház vezetőjének alig burkolt agresszivitása taszította őket, hiszen sokuk számára a földet az egyházi birtokok felosztása biztosította.
Az ország vezetői természetes kiválasztódás útján kerültek meghatározó pozíciókba, minél inkompetensebb volt valaki, annál nagyobb eséllyel.
Tudtak és mertek nagyot álmodni, a cigány vak lovának bátorságával rohantak fejjel a falnak, mert képtelenek voltak felérni ésszel azt, amit Görgey hajdan azonnal átlátott, hogy a katonai erőviszonyok nem teszik lehetővé a fegyveres megoldást.
A politikusok meg azt nem látták át, amit a legostobábbnak is látni kellett volna: a világháború után a világ újrafelosztására nincs lehetőség egy újabb világháború kirobbantása nélkül - és ez senkinek nem volt ínyére.
Így aztán hősi szózatok után - amikor mi már hallottuk a lánctalpak csörgését az ablakaink alatt - farokfelcsapva elmenekültek, élükön a két hét alatt ezer politikai pofont begyűjtő Nagy Imrével, aki még ennek utána is azt hitte, hogy nem fogja a golyó...

ORBÁN ÉS SALVINI IS MEGJELENIK MACRONÉK KAMPÁNYVIDEÓJÁBAN - "EURÓPA: UNIÓ VAGY MEGOSZTOTTSÁG?" FELIRATTAL, ROSSZ PÉLDAKÉNT TŰNNEK FEL A KISFILMBEN


NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.11.04.


Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben – amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg – az MTI összefoglalója szerint a a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Európa: unió vagy megosztottság?” felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy

2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban”...

TÍZ ÉVE NEM VOLT EKKORA ÁRVÍZ VELENCÉBEN

QUBIT
Szerző: Qubit
2018.11.03.


Velencét az ősztől tavaszig tartó áradások, az „acqua alta” idején rendszerint elönti a víz, de akkora katasztrófára, mint a mostani, egy évtizede nem volt példa: a város területének háromnegyedét elöntötte a víz, és a viharokkal párosuló áradás összesen 11 ember halálát okozta Olaszországban. 

A rendszeresen bekövetkező velencei áradásra már kitalálták ugyan az ellenszert, az összesen nagyjából másfél kilométer hosszú, MOSE nevű gátrendszert (Modulo Sperimentale Elettromeccanico, elektromechanikus kísérleti modul), ami a tervek szerint akkor lépne működésbe, ha a várost fenyegető Adriai-tenger szintemelkedése eléri az egy métert, és elvben plusz három méteres vízszintig meg tudná védeni a várost a betörő víztől.

Csakhogy a MOSE elképesztően sokba kerül, mostani becslések szerint 6,3 milliárd dollárba, ráadásul a velencei önkormányzat szerint nem is biztos, hogy hatékonyan meg tudná óvni Velencét az áradástól. A környezetvédők és az Európai Bizottság szerint a gátrendszer ugyanakkor veszélybe sodorná a helyi élővilágot, nem beszélve arról, hogy az építkezést világra szóló botrányok kísérik: 2014-ben a polgármester Georgio Orsonit korrupció vádjával letartóztatták, és 35 további ember ellen emeltek vádat a MOSE körüli korrupció miatt. A gátrendszer elkészültét eredetileg 2011-re ígérték, most úgy tűnik, hogy ha semmi nem jön közbe, 2022-re talán lesz belőle valami.

A turistákat és a gyakorlatilag az ő kiszolgálásukra berendezkedett velenceieket mindenesetre a jelek szerint kevéssé hatja meg az árvíz: a turista a pokolban is turista, az olasz meg a pokolban is olasz...

BORZALMAS JÖVŐT VÁZOLTAK MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.11.05.


2025 van. A belpolitikában Orbán Viktor most, a NER negyedik ciklusának végén még keményebb kézzel fogja a gyeplőt, mint korábban. Európai befolyása azonban már nincs. A Fideszt az Európai Néppárt kizárta tagjai közül, amikor az unió magországaiban a 2019-es európai parlamenti választások után megerősödött a politikai centrum, Nyugaton sikeresen folytatják az integráció elmélyítésének programját. Magyarország helyzete nehezebb, mint a régió többi államáé: az unió a támogatások döntő részének megvonásával büntette az ország illiberális kormányát. A gazdaság visszaesett, az országot Moszkva és Peking tartja lélegeztetőgépen. A 2022-es választásokkal egy időben referendumot tartottak az uniós tagságról, a szűk többség Magyarország kilépéséről döntött. Az ország Ukrajnához hasonlóan részt vesz az EU partnerségi programjában. E látomás a Central European Futures (Közép-Európa jövői) című tanulmányból való, amelyet egy reprezentatív kutatócsoport részvételével a Visegrad Insight című folyóirat és a German Marshall Fund adott ki.

„Az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a demokratikus reformok, a társadalmi-gazdasági fejlődés és a Nyugathoz való integrálódás időszaka Közép-Európában a végéhez közeledik.” Így kezdik összefoglalójukat a kutatás vezetői: Joerg Forbrig, a German Marshall Fund kutatásvezetője, és Wojciech Przybylski, a Visegrad Insight főszerkesztője. A tanulmány öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel arról, hogyan alakulhat a visegrádi országok jövője 2025-ig. A projektben számos kiváló kutató vett részt, a magyarok neve nem ismeretlen lapunk olvasói számára: Feledy Botond, Hegedűs Dániel, Jarábik Balázs, Krekó Péter és Rácz András gondolatai nemegyszer szerepeltek már a 168 Óra hasábjain.

– Ezek a forgatókönyvek nem jóslatok, valójában már most a megvalósulás útján haladnak. Azt mutatják, mi lehet a következménye annak, ha a jelenben már megfigyelhető folyamatok közül egyik vagy a másik a többi rovására felerősödik – így nyilatkozott lapunknak a kutatásvezető, Joerg Forbrig. Szerinte a Nyugatnak azért is érdemes a mainál több figyelmet fordítania Kelet-Közép-Európára, mert itt koncentráltan jelenik meg számos olyan veszély, amely egész Európára leselkedik. A visegrádi térségben különösen megerősödtek azok a politikai erők, amelyek megkérdőjelezik a demokrácia és a jogállam korábban természetesnek vett értékeit. Hol populistának, hol illiberálisnak nevezik őket, de a lényeg ugyanaz. Kifelé a nemzeti szuverenitás eltúlzott értelmezése, nacionalizmus jellemzi őket, országaikon belül pedig paternalisták, antidemokraták, akik szerint a többségi akarat legázolhatja a kisebbség érdekeit és értékeit...

SZABOTÁZS - A SZAVAK ZAMATA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.11.05.


Sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmárok a szemétszállítást megtagadva rontottak dolgozó népünkre, a Kormány, valamint a Párt azonban résen volt, leverte a lázadást, és a rend helyreállott. Valami ilyesmi derül ki az Origo terjedelmes – ha nyomtatva volna, kolumnás – beszámolójából, amellyel tegnap örvendeztette meg az olvasóközönséget, plusz még engemet is. Ugyanakkor bújtatva az is kiderült, hogy egy csókos polgártárs hamarosan jól jár. De haladjunk.

Mint ismeretes, az NHKV Zrt. (Nemzeti Hulladékgazdálkodást Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – már ez is, ejj) nem szeret fizetni az elvégzett munkáért. Így tett a Zöld Híd Zrt. esetében is, amely cég nemrégiben azt mondta, hogy több mint száz településen addig viszi el a szemetet, amíg van benzin az autóiban, aztán érthető okok miatt már nem. Így is történt, ez vonult be úgy a NER történelmébe, mint szemétbotrány, tegnaptól és az Origo óta viszont mint levert szabotázsakció.

Mint megtudhattuk a NER-kompatibilis portál jeles dolgozatából, az NHKV Zrt. október 31-el visszavonta a Zöld Híd megfelelőségi véleményét – magyarán, bevonta a szemétszállítási engedélyét -, így, először nem fizetett neki, majd ellehetetlenítve kimondta, hogy alkalmatlan. Volt cég, nincs cég. Lesz majd másik, olyan Mészáros közeli, amelyiknek majd fizetnek, hogy legyen benzin az autóban és el tudják vinni a szemetet. Maffiaállamokban bevett módszer az ilyen.

Minálunk meg annyira, hogy a sok ganyéság miatt el is siklottam volna fölötte, ha olvasván ezt az elcseszett szöveget, ne tolakodott volna bennem valami hányingerközeli érzés, hogy én ezt ismerem, hogy ilyen már volt valahol. Ezt nevezik eltartott kisujjú polgártársak déja vu-nek, jó, legyen akkor dézsa, mondom, de, hogy honnan. És akkor, mint ilyen ráismerésekkor ez szokásos bekúszott a frontális lebenyem mögé a felismerés, hogy persze, Szabad Nép.

Muszáj vagyok testesebben idézni, hogy a nyájas olvasó is élvezhesse az időutazást, és az ő gyomra is bájos görcsbe ránduljon, vagy pediglen hangosan röhögjön fel, gusztus és pillanatnyi idegállapot szerint. Íme:...

ORBÁN VIKTOR RASSZISTA KELÉS MAGYARORSZÁGON, AKI NEKIRONTOTT A DEMOKRÁCIÁNAK - ÍRJA A LE MONDE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.05.


- Az Európai Néppárt továbbra is megalkuvó Orbán Viktor kapcsán, pedig a politikus teljesen meg akarja változtatni saját céljai érdekében, sőt az Európai Parlamentnek is diktálni kíván

- Orbán Viktor volt a Soros elleni kampány ötletgazdája, de az európai és amerikai szélsőjobb már teljesen átvette az összeesküvés elméletet, miközben Magyarországon erősödik az antiszemitizmus

- A migráció csak arra jó, hogy ne tűnjön fel: az USÁ-ban, Magyarországon, Olaszországban és Ausztriában tekintélyelvű állam épül

Le Monde

Orbán Viktor, Magyarország rasszista furunkulusaként támadást indított a demokrácia ellen, ám az Európai Néppárt ingadozik a szankciók és az időhúzás között. Ez azonban csak azt mutatja, hogy válságba került a jobboldal, amely sóbálvánnyá vált a populizmus láttán. Az Európai Parlament ugyan elítélte a magyar kormányt, de a miniszterelnök azóta is elrontja az EPP mindennapjait. Sőt, nem elégszik meg a provokációval: azt tervezi, hogy fenekestül felforgatja a pártcsaládot, a konzervativizmus, a kereszténység és a szuverenitás nevében. A luxemburgi Frank Engel azt mondja azonban, hogy a Néppárt ez semmiképpen sem engedi meg, a Fidesznek semmi keresnivalója sincs a soraikban. Közölte is a magyar politikussal, hogy az ő színeikben szó sem lehet kampányról Soros, Brüsszel és az állítólagos nemzetközi összeesküvés ellen. De Orbán mára az európai szélsőjobb hőse lett, a jobboldal számára pedig érinthetetlen.

Magyarországon az utóbbi években eurómilliókat sikkasztottak el Orbán közeli körök, de az igazságszolgáltatás oda se figyel rá. Az EP Költségvetési Bizottságának vezetője, Gräßle, aki tényfeltáró úton Felcsúton is megfordult, elárulja, hogy ő már nem bízik semmiféle eredményben, mert a magyar hatóságok megalázták őket, az ügyészségtől nevetséges válaszokat kaptak. Mindezek dacára minden jel arra utal, hogy a Fidesz továbbra is a Néppárt tagja maradhat. Schöpflin György arról beszél, hogy a a miniszterelnök bizonyosan fel akarja tartóztatni a pártcsalád balra tolódását és szorgalmazza Kelet-Európa nemzeti egyenjogúsítását, miután az imperialista nyugat gyarmatosította. Ez a legfőbb feladat, a demokrácia csak utána következik – mutat rá. Az EPP vezetői ugyanakkor nem akarják a kizárással azt a benyomást kelteni, hogy a bevándorlás-ellenes vonalat torolják meg, amikor ez utóbbi felfogás egyre jobban terjed a kontinensen. Egy konzervatív EP-képviselő azt bizonygatja, hogy a migráció ügyében Orbán nyerte meg az ideológiai háborút.

Merkel meggyengült és bár egyáltalán nem szereti magyar kollégáját, szokásához híven nem kíván frontálisan megütközni vele. Orbán fellélegezhet, migrációs politikája feledteti egyéb túlkapásait. A kérdés, hogy a Néppárt mennyire tudja leplezni megosztottságát a hét közepén esedékes kongresszusig. Daul elnöke pro forma előirányozta, hogy Helsinkiben határozatot hoznak a jogállamról és a konzervatív értékekről. De az egyik forgalomban lévő tervezet csak igen általános megfogalmazásokat tartalmaz. Egyetlen utalás sincs benne bármelyik tagállamra, vagy annak vezetőjére vonatkozóan. Viszont igen diszkréten megemlíti a tanszabadságot, ami mögött a CEU van.

FT

Soros György gyűlöletes figura lett a jobboldal számára mind Európában, mind Amerikában, így a róla szóló összeesküvés elmélet már az egész világon elterjedt. 2015-ben Orbán Viktor vádolta meg a milliárdost azzal, hogy el akarja árasztani az országot muzulmán migránsokkal és mostanában hasonló állítások merültek fel vele kapcsolatban az Egyesült Államokban is, még republikánus politikusokat is beleértve. Trump pedig azt mondta, nem lenne meglepődve, ha az üzletember finanszírozná az USA felé tartó menekültkaravánt. Ebből már kiderül, hogy mennyire megosztó lett az illegális bevándorlás kérdése, illetve hogy az antiszemitizmus és az összeesküvés elmélet a szélről immár bekerült a politika fő áramába. A magyar kormány és a Soros közötti összecsapás 3 éve mélyült el.

A befektető szóvivője kijelentette, hogy a Fidesz új szintre emelte a kampányt, és ma már egyre inkább elfogadhatóvá válik, ami korábban még nem volt az. Schöpflin György szerint azonban Soros zsidóságának semmi köze sincs az ellentéthez. A hatalom úgy értelmezi, a befektető által támogatott civilek mindent megtesznek azért, hogy Magyarország bevándorló állam legyen. A CEU-t illetően Trump adott némi támogatást az egyetemnek, ám az elnök szintén ördögnek festi le Soros Györgyöt, aki egyben republikánus támadások összehangolt célpontja és ez vonatkozik a holnapi időszaki választások hadjáratára is. Neki küldték az első csőbombát. A holokauszt és a zsidóellenesség egyik amerikai szakértője minderről azt mondja, senki sem jelenti ki, hogy az üzletember zsidó, ám bizonyos csoportok számára a felmerülő jelképek összekacsintással érnek fel...