2016. február 5., péntek

MEGMETSZIK NOVÁK ELŐD VADHAJTÁSÁT?


SZTÁRKLIKK - CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2016.02.05.

A belső csatában nem áll jól a kisdobos - pech, de Novákkal nem lehet "új-Fideszt" csinálni a Jobbikból.

Még tavaly októberben történt, hogy a Jobbik állandóan nyüzsgő aktivista-politikusa, Novák Előd egy barkácskalapáccsal meg egy kis vésővel a Szabadság téri szovjet emlékműhöz vonult, hogy azt turulra faragja, vagy legalább leszedje róla az ötágú csillagot és a sarló-kalapácsot. Persze jó előre meghirdette az eseményt, hogy időben megelőzzék a helyszínre érkező rendőrök a rongálást, így megóvva őt a súlyosabb normasértés jogi következményeitől. A kabaré után kétféle jobbikos nyilatkozat született. Egyfelől Vona pártelnök igyekezett elhatárolódni az esettől: nem ért egyet vele, szerinte ez magánkezdeményezés volt, méghozzá egy "rosszul elsült" akció, nem a párt programja. Másfelől viszont Novák kontrázott, hogy ő márpedig vissza fog menni, de immár nem szól előre senkinek, hogy sikerrel járjon. Lekalapácsol az emlékműről mindent.

Hónapok teltek el azóta, de az emlékmű sértetlen. Úgy tűnik, Vona Gábor eréllyel rá tudott szólni az alelnökére. Fontos ez? Hozok gyorsan egy másik példát is, és aztán elmondom, miért az.

Január elején kapták kézhez a frakciók a Fidesz javaslatát, mely az úgynevezett "terrorveszély-helyzet" bekövetkeztére számítva úgy módosította volna az alaptörvényt, hogy egy sima kormányrendelettel is bevezethet egy hatvannapos diktatúrát. Súlyos jogkorlátozásokkal, sajtótermékek betiltásával, az internet komplett lekapcsolásával, kitelepítésekkel. Egy hétig ültek az ellenzéki politikusok a javaslaton, melyet végül a felháborodott Novák Előd hozott nyilvánosságra. Súlyosan kritizálva annak tartalmát, sorait azzal zárva: "Nem hagyjuk!".

ITT OLVASHATÓ

AKIK A SAUL FIÁT CSINÁLTÁK

FORBES BLOG
Szerző: Hermann_Iren
2016.02.05.


Mennyiből készült a Saul fia? Hány évig ült a vágószobában a Liza, a rókatündér? Hogy lehet, hogy a Félvilág tévéfilm létére a mozikba megy? A Forbes februári számában három film három története.
Amikor Bogdán Ádám Boldog új élet című filmjét kilenc évvel ezelőtt a berlini filmfesztivál Panoráma szekciójában bemutatták, illetve a magyar Filmszemlén elhozták a legjobb produceri díjat, Sipos Gábor és Rajna Gábor úgy érezték, karrierjük csúcsán vannak. Most második teljesen saját filmjük Golden Globe-nyertes lett a legjobb külföldi film kategóriájában, és ott van az Oscar-jelöltek között.

Látták-e előre ezt a sikert a Saul fiában? „Láttuk, hogy új, hogy eredeti, de nem tudtuk, hogyan fogadja a közönség, vevők-e még egy holokausztfilmre. Tudtuk, a harmadik generációs túlélőknek alig van már közük a történtekhez, a negyediknek pedig szinte semmi” – mondta Sipos Gábor, az egyik producer, miért volt rizikós a fogadtatás. Filmes körökben egyértelmű az álláspont, hogy Cannes nélkül valószínűleg néhány ezres nézettségre számíthatott volna a film Magyarországon. Jelenleg százezernél jár, amivel egy sikeres magyar közönségfilm nézettségét hozta már eddig is. Egy film a holokausztról. Egy film, ami szakít a holokauszt mainstream tálalásával.

ITT OLVASHATÓ

MIKROFONPRÓBA: 1,2,3... - ÍGY JÁTSZADOZIK ORBÁN A TERRORVESZÉLYHELYZETTEL

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.02.05.


A miniszterelnök megint nagyokat mondott a közrádióban.

A miniszterelnök ... összevissza beszél, és senki nincs a környezetében, aki tapintatosan figyelmeztetné erre; igaz, ezt már megszokhattuk. Orbán most messzebbre ment, ám egyúttal leleplezte önmagát, illetve kormányának azt az aljas propagandáját, amivel meggyőzni igyekeznek a közvéleményt arról, hogy szükség van az Alaptörvény hatodik módosítására, konkrétabban a terrorveszélyhelyzet nevű különleges jogrend bevezetésére, ami lényegében a kormánynak adna szabad kezet. Vagyis Orbánnak...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY TELEPÍTI BE JÓ PÉNZÉRT A GAZDAG MIGRÁNSOKAT AZ ORBÁN-KORMÁNY

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: hata.mari
2016.02.05.


2013 nyara óta tavaly szeptember 21-ig 2705 tartózkodási engedélyt szereztek az államkötvények révén, további 4568 engedélyt a kérelmezők családtagjai kaptak, vagyis 2 év alatt összesen 4568 gazdasági bevándorló váltotta meg Orbánéktól a jegyét jó pénzért az Európai Unióba.

De ha már az Orbán-kormány pénzért kínálja a letelepedést a külföldieknek, akkor legalább biztos megéri az államnak, nem? Hát nem. Ahelyett ugyanis, hogy sok közvetítőcég egymással is vetélkedve lenyomná az árat, a Fidesz-többség inkább párszereplős, monopolizált piacot teremtett, ahol a 300 ezer eurós állampapírokat odaadja néhány, általa kiválasztott közvetítő cégnek, ráadásul olcsóbban, csupán 270 ezerért.

Ezeket ugyan a piacinál alacsonyabb kamatozással teszi, de a lejáratkor ugyanúgy 300 ezret fizet majd vissza kamatostul. A magyar állam az olcsóbban adott kötvények mellé letelepedési jogot is ad, összességében pedig, pénzügyi értelemben vesztese lesz a tranzakciónak. Hogy miért és kinek éri meg mindez, azt valószínűleg csak Rogán Antal tudja. Egy biztos, a magyar államnak semmiképpen...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY HERGEL, CSÚSZTAT ÉS DEZINFORMÁL ORBÁN A PEDAGÓGUSOK ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.02.05.


Orbán Viktor megköszönte a társadalomnak az áldozatot, amelyet a pedagógusokért hoztak, hiszen 700 milliárdot megközelítő forrásbővülést kaptak. “Sem a rendőrök, sem az ápolók nem mondták, hogy ők akarnak előbb béremelést” - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban.

Ritkán fordul elő, hogy egy társadalmi probléma kapcsán maga a miniszterelnök szólal meg, és ha ilyenkor megszólal, annak súlya van. Orbán pedig ma reggel a Kossuth rádióban a támadást, a társadalmi szolidaritás leszalámizásának taktikáját választotta. Vajon ha a miniszterelnök így nekitámad a tanároknak, hamis követeléseket adva a szájukba, hamis adatokat sorolva, és szembe próbálja őket állítani a rendőrökkel és az ápolókkal, mit várhatnak bármilyen egyeztetéstől?

Ugyanis ha megnézzük a tanárok követeléseit, pl. a Teleki Gimázium 16 pontját, ebből 15 az oktatás minőségéről szól, és nem a béremelésről, a fő követelésük nem az, hogy kapjanak több fizetést, hanem hogy normálisan tudjanak dolgozni, hogy tintapatront a nyomtatóba ne közbeszerzésen hetek alatt kelljen venni, hogy gyerekközpontú és ne adminisztrációközpontú legyen az oktatási rendszer, hogy normális könyvekből tudjanak tanulni és tanítani. Például a rendőrök és az ápolók gyerekeit, például a jövendő rendőröket és ápolókat...

ITT OLVASHATÓ

A REJTÉLYES MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS LEGNAGYOBB VESZÉLYEI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.02.05.


Különös dolgok történtek az utóbbi napokban Magyarországon. Miközben az állam több zsebből szórja a pénzt, megszorításokat, elbocsátásokat készít elő. A tavalyi menekülthisztériára hivatkozva már 2015 közepén elkészítették az idei költségvetés tervezetét, melyet gyorsan el is fogadott a Parlament, így néhány kivételes helyzetben lévő kormánytisztviselőn kívül szinte senki sem tudja, miként ál a büdzsé egyenlege jelenleg.

Egyik nap úgy tűnik, van pénz rogyásig, hiszen cirka ötven milliárd forinttal dobta meg a Vajdasági Magyar Szövetséget a kormány, ráadásul a VMSZ-eseknek nem is kell különösebben elszámolniuk az adománnyal. Hihetetlen pénzeket szórnak el propagandacélokra, hiszen a migránsellenes kampányok mellett, most már népszerűsítik a kemény egyszázalékos személyi jövedelemadó-csökkentést, valamint az új csodafegyvernek kikiáltott Családi Otthonteremtési Kedvezményt (művésznevén CSOK), nem beszélve arról a kasszasöprésről, melynek keretében 150 milliárdot juttatott a kormány a szívének kedves szervezeteknek tavaly év végén...

ITT OLVASHATÓ

A POLITIKAI PALETTA ÚJONCA - MEGLEPŐ A KÉTFARKÚAK EGY SZÁZALÉKA?

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2016.02.05.


A Kétfarkú Kutya Párt tulajdonképpen „viccpártként” jött létre, 2014-ben jegyezték be hivatalosan,  azt megelőzően egyesületként működött. A wikipedia szócikke ezt írja róluk:

Célja, a magyar politikai elitet kiparodizálva, rávilágítani annak visszásságaira, a pártok korrupt, pénzközpontú működésére. Az MKKP működése során intenzíven alkalmazza az utcai művészet (street art) eszközeit.” 2015-ben a magyar kormány óriásplakát kampányt indított, a felerősödő bevándorlás témakörében, három eltérő szövegű plakáttal („Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”, „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!”, és „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket!”). A Kétfarkú Kutyapárt válaszul ellenkampányt indított a Vastagbőr bloggal közösen. Az eredeti terv szerint 50 darab, vicces, a kormányt parodizáló, vagy a figyelmet társadalmi problémákra és korrupciós ügyekre irányító óriásplakát egyhavi kihelyezésére szándékoztak hárommillió forintot összegyűjteni közösségi gyűjtés keretében, ám a kampány népszerűsége messze meghaladta a várakozásokat: a tervezett összeg mindössze hét óra alatt összegyűlt, és néhány nap alatt több mint 33 millió forintot adtak össze magánszemélyek, így végül az MKKP és a Vastagbőr 900 plakátot gyártatott le a kampány során...

ITT OLVASHATÓ 

HIDD MÁR EL!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.02.05.

 
Orbán Viktor szokásos, pénteki rádiós asztaltáncoltatásainak mindig is megvoltak az értő hallgatói. Kizárólag nekik szólnak a biztató, meleg szavak, a többiek meg úgysem hallgatják. Az igazság nem minden esetben szép és kellemes. Ezeknek a fikciós szózatoknak pont az a céljuk, hogy ezt szükség szerint megcáfolják. A miniszterelnök azt szeretné, ha a derék hallgatói elhinnék neki, hogy ő – mint mindig – igazat beszél. Ők meg nagyon szívesen el is hiszik. A kereslet találkozik a kínálattal. Magát a valóságot ebből a körből nyugodtan ki is lehet zárni, mivel a közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy annak semmi hatása sincs a pártpreferenciákra.
 
Adatokkal és tényekkel bizonyítható, hogy az oktatás látványos zuhanórepülése 2010 után kezdődött el. Nagy baj persze nincs, mivel még nem csapódott be. Orbán Viktor jól tudja, nem a tanárok sütik a kenyeret. Csupán egy semmirekellő társaságról van szó. A sorsuk a legtöbb ember számára teljesen közömbös. Sőt. Egy kis káröröm még javíthat is kormányfő megítélésén. Reszkessen csak a sok Horger Antal úr, illetve Horger Antalné. (Utóbbi amúgy is rálőtt az előbbire.)
 

HOGY FUTJA 47 EZERBŐL CIGIRE ÉS KÓLÁRA?

ABCÚG
Szerző: Albert Ákos
2016.02.05.

Rózsi tabletre gyűjt, Andiék tavaly vettek okostévét, Ricsi már a sokadik telefonját veszi, pedig mind pártízezer forintból tengődnek. A kép megtévesztő, hiába vesznek néha lapostévét, így is szinte csak kenyérre és lakásfenntartásra költenek. Tévé és mobil nélkül az a kis boldogságuk is elveszne, ami kijutott, a cigi az egyetlen luxus, amiről képtelenek lemondani, pedig nagyon szeretnének.A nagy mélyszegínségben bagóra, laptopra, tévére bezzeg futja, mi?
Az előbbi komment a Facebookon érkezett az Abcúg egyik szegényekkel foglalkozó cikkére, hasonló kérdések és megjegyzések azonban rendszeresen felmerülnek a legkülönbözőbb társaságokban is. Miért van mobiltelefon azoknak a kezében, akik segélyből kénytelenek élni? Vehetnek-e televíziót, tabletet vagy akár csak egy jó cipőt maguknak, ha gyakran még ételre sem futja, emiatt pedig támogatásra szorulnak.
ITT OLVASHATÓ

DIKTATÚRA NINCS, DE IGÉNY AZ VOLNA RÁ

JOBBEGYENES BLOG
Szerző: Elszaszer T. Csörsz
2016.02.05.


...most mikor a Fidesz és a fideszes negyedik hatalmi ág kormánykatonái hatalom-hű gépírnokai a pedagógus társadalom lejáratásban jeleskednek, azért mert egy szakma kiáll az érdekeiért, akkor azt kell mondanom, hogy megint lopakodik a diktatúra kísértete/kísérlete, megint azt kell kiabálni, hogy ennek megálljt kell parancsolni, „ez Európa!”  Persze mondhatjuk, hogy még mindig él a sajtószabadság, de eközben a közpénzből kormányhű napiszarok épülnek
A jelenlegi rezsim ráadásul aljasabb, mint az előző, mert nem csupán az utcán "tenne rendet", hanem ott is ahol az ember mindennapi kenyérkeresése miatt szolgálatot teljesít,
a munkahelyeken is, tulajdonképpen egzisztenciális zsarolásba kezdett. Meg kell vallani, hogy gyülekezési jog nélkül meg lehet élni, de páros lábbal való kirúgás után sokkal nehezebben, ezért a fideszes tiltakozás-elhárító módszer hatékonyabb lehet, mint a szocialista. Lázár János nyíltan megmondta decemberben, hogy „minden pedagógusnak tudomásul kell vennie, hogy a Klik a munkaadója, ezért semmi oka nincs, hogy a dolgozók megválasszák, ki legyen a munkaadójuk. Ha valaki dolgozik egy gyárban, akkor nem érdekel senkit, hogy azt szereti, vagy nem szereti. Mindez nem jelenti azt, hogy a Klik hibátlan lenne, de az nem lehet, hogy a farok csóválja a kutyát.”

ITT OLVASHATÓ

NYÍLT TÁRSADALOM HELYETT POLGÁRI TÁRSADALMAT

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.02.05.

A nyitottság, a flux, a szabad identitásválasztás, a tolerancia stb. mind progresszivista közhelyek, amelyek közül mindegyiknek az érdekében lehet érvelni, összességükben mégis a társadalmak centrifugális, széttartó tendenciáit erősítik. Az ilyen társadalmi ideát nevezzük nyílt társadalomnak, amelynek azonban mindig és mindenhol az ezzel ellentétes valóság adott értelmet, hiszen senki se tudja, mi tartaná össze a nyílt társadalmakat, nem tudjuk, mi a morfológiájuk, mi a szociológiájuk, sőt ami azt illeti, még koherens, normatív filozófiájukat sem ismerjük. A nyílt társadalom kiméra. Az eszméje kritikai eszme, olyan kritikai eszme, amelynek azonban nincs pozitív vonatkozása: nem mond semmit önmagáról, nincs szorosan véve értelme. Csak a létezőről beszél, csak arról, amit meg akar haladni, de nem mondja meg, mivel. Mindössze egyet tudunk róla: mindig az aktuális valóság felszámolásában érdekelt.
A nyílt társadalom olyan progresszivista eszme, amelynek a liberalizmus sem akart sose megfelelni; a progresszivizmus kimerül a közösségi tudás és gyakorlatok bírálatában és rombolásában valamiféle homályos jövőkép nevében, amelynek valóságalapját nem ismerjük. Ennyiben szakasztott, mint a kommunizmus: jelszavak igazsággá és normává emelése az élet ellenében. A probléma nem azzal van, hogy eszményeink vannak, hanem azzal, hogy szembeállítjuk ezeket az élettel. A progresszivizmus eluralkodása az élettel (a létező intézményekkel, szokásokkal, hagyományokkal, ideológiákkal, tudással, előítéletekkel, félelmekkel) szemben olyan radikális kihívás lehet a társadalmakban, amelyek miatt azok kibontakozása megrekedhet.
ITT OLVASHATÓ

MÁRCIUS 15. NEM CSAK A KORMÁNYÉ

A TASZ JELENTI
Szerző: Hegyi Szabolcs
2016.02.05.Őfelsége rendőrségét, úgy tűnik, igen könnyű zavarba hozni – a NER-t pedig egy szem polgár is könnyedén meghekkelheti. Idén március 15-én ugyanis nemcsak a kormány és hívei fognak ünnepelni a Nemzeti Múzeum előtt: a rendőrség nem tudta megakadályozni, hogy a kormány kritikusai tüntetést szervezzenek ugyanoda.
Történt, hogy a kormány grandiózus tervekkel készült az idei március 15-i ünnepre: miniszterelnöki beszéd a Nemzeti Múzeumnál, ahogy az lenni szokott, lovas felvonulás, katonazenekar, 40-50000 ember, a teljes Múzeum körút igénybe vétele. Volt már használati megállapodás a főváros és a kormányzati rendezvényszervező közt, közterület-használati hozzájárulás a kerületi önkormányzattól, program, kordonozási terv, készülődés. Honfitársunk azonban gondolt egyet, és mivel a fenti tervekről nyilvános információt nem talált, kijelentvén, hogy az ünnep nemcsak a kormányé, bejelentett egy nem-hivatalos, nem-kormányzati rendezvényt ugyanakkorra és ugyanoda. A főváros rendőrsége ettől annyira lefagyott, hogy érdemi vizsgálat nélkül elutasította a bejelentést: se tudomásul nem vette, se meg nem tiltotta. Az indoklás forradalmi: nem fér el annyi ember a körúton, vélhetően zavarná az állami ünnepséget, határidőn belül nem lehet megállapítani tiltó okot, a bejelentésben foglalt tényállás fiktív – mindez pedig „kétséget kizáróan megállapítható”, „mindenki számára felismerhető”, „ésszerűségi alapú jogértelmezés”.

ITT OLVASHATÓ

WARREN BUFFETTNEK (IS) KÖSZÖNKETED, HA OLCSÓBB LESZ A SZÁLLODAI SZÁMLÁD

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016,02,05.


A hotelek gazdaságos működése jelenleg még elképzelhetetlen az árak csúcsidőben történő jelentős emelése nélkül. A közösségi gazdaság azonban ennek a gyakorlatnak is véget vethet. A megnövekedett kereslet esetén ugyanis az Airbnb és társai képesek a kínálatot is lényegesen emelni. Nagy kihívások előtt állnak tehát a szállodák. Arról, hogy mi várható a jövőben, és hogyan is kapcsolódik a témához Warren Buffett, az alábbiakban olvashat.
A szállodák jelenlegi üzleti modelljének szükségszerű megváltoztatását vetítik elő a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway legutóbbi éves közgyűlésekor tapasztalt események. Ezúttal azonban egészen másról van szó, mint amihez Buffett-tel kapcsolatban hozzászokhattunk.
A történetben ezúttal nem is a világhírű milliárdos játssza a főszerepet, sokkal inkább a közgyűlésen résztvevő részvényesek és az omahai hotelek.
1980-ban a vállalat rendezvénye még nem okozott túl nagy feltűnést a városban, hiszen akkor – Buffett-tel együtt – mindössze 12-en vettek részt rajta. Manapság azonban egészen más a helyzet. A közel 447 ezer lakossal bíró nebraskai településen a legutóbbi rendezvény már 40 ezer embert vonzott. A város teljes lakosságának közel 10%-át. Ez pedig oda vezetett, hogy az omahai szállodák a közgyűlés köré kezdték kiépíteni üzleti modelljüket.
ITT OLVASHATÓ

TÉRSÉGI ORSZÁGOKAT IS BEVONNAK A SZÍRIA ELLENI AGRESSZIÓBA

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.02.05.

A szaúdi hadsereg szóvivője megerősítette, hogy Rijád készen áll részt venni Szíria területén az amerikai vezetésű koalíció hadmozdulataiban, amennyiben a koalíció azt jóváhagyja. Valóra válhat John McCain szenátor terve, miszerint az Egyesült Államok a térségi országokat felhasználva kezdené meg a Szíria elleni inváziót.
Ahmed Asseri altábornagy az Al-Arabija TV-nek nyilatkozva számolt be a tervezett szíriai beavatkozásról. Elmondása szerint a légierő beavatkozása “nem ideális megoldás” és emellett szárazföldi offenzívára is szükség van. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, John Kirby azonnal reagált a kijelentésre, Washington “üdvözli a koalíciós partnerek szerepvállalását az Iszlám Állam elleni harcban”, bár nem akart kifejezetten Asseri kijelentésére vonatkozó választ adni, a szaúdi részvétel lehetőségét egyelőre “vizsgálják”.
A The Guardian brit napilap csütörtökön meg nem nevezett szaúdi tisztekre hivatkozva azt írta, Szaúd-Arábia több ezer fős haderőt küldene Szíriába, valószínűleg Törökországgal összehangolt művelet részeként.
Rijád eddig névlegesen volt tagja annak a nyugati koalíciónak, ami a szíriai kormány vagy az ENSZ BT felhatalmazása nélkül folytat hadmozdulatokat Szíria területén, ezzel egy szuverén ország elleni agressziót hajt végre. 2015 decemberében Szaúd-Arábia létrehozott egy saját vezetése alatt álló muszlim koalíciót, ami szintén nem rendelkezik Szíria legitim kormányának felhatalmazásával a beavatkozásra.

ITT OLVASHATÓ

SZIJJÁRTÓ HAVERJA ROSSZUL, ROGÁN HAVERJA JÓL SZEREPELT EGY KÖZBESZERZÉSEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikaszbrigita
2016.02.05.Ezúttal kimaradt a jóból Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter barátja, Kuna Tibor, mivel a központosított kommunikációra kiírt közbeszerzés második felének tájékoztatója alapján a hozzá köthető Trinity-SPRINT Konzorcium pályázata eredménytelen lett. Rogán Antal lakóparkbeli szomszédja, Csetényi Csaba viszont dörzsölheti a kezeit, vállalkozása ismét 1,6 milliárd forint értékben nyert el munkákat.
A Trinity-SPRINT konzorcium a Nemzeti Befektetési Ügynökség részére szeretett volna kommunikációs feladatokat elvégezni – a Közbeszerzési Értesítő alapján – , ám kizárólag érvénytelen ajánlatot nyújtott be, így az eljárásnak ezt a részét eredménytelennek nyilvánították. Ezzel Kuna Tiborék 206,7 millió forinttól estek el.
Továbbá nem szerezték meg az elektronikus személyazonosító igazolvány népszerűsítésének lehetőségét sem. Ez utóbbi mintegy 60 millió forintot hozott volna a konyhájukra.

ITT OLVASHATÓ

ALIBICÉGEK VALÓSÍTOTTÁK MEG AZ OKTATÁSI REFORMOT, AZÉRT LETT ILYEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondo
2016.02.05.


Ezekről ne maradj le!
Itt a Fidesz-barát tévék és újságok listája (444)
Elképesztő munkakörülmények a Központi Nyomozó Főügyészségen (Átlátszó)
„Lógnak” az oktatásra szánt összegek (HVG)
Ha van 3 perced:
Elképesztő munkakörülmények a Központi Nyomozó Főügyészségen
Pincében maradt iratok, felbontatlan bűnjelzsák – a rossz munkakörülményekre hivatkozva hozott kedvező ítéletet a Kúria annak az ügyésznek az ügyében, aki több, politikusokat elszámoltató esetben járt el. Az erőtlen számonkérések, kifejezetten a BKV-ügy után a Legfelsőbb Ügyészség megpróbálta elővenni az ügyészt, fel is mentették hivatalából, de ő a munkaügyi bírósághoz fordult. (Átlátszó)
Itt a Fidesz-barát tévék és újságok listája
Nem akármilyen módon próbálták győzködni az embereket a működő reformokról a fideszes hirdetések. Egy közérdekűadat-igénylésből kiderült, kizárólag Fidesz-közeli tévécsatornák jártak jól, amikor 600 millió forintot invesztált a kormány ezekbe a kampányokba. Például 3003 tévészpotból 1528 a TV2-csoport valamelyik adóján futott. Simicskának semmi nem jutott. (444)
„Lógnak” az oktatásra szánt összegek
Hadházy Ákos LMP-s politikus szerint eddig legalább 30 milliárd forintot költöttek oktatási reformokra, és a kiadások közül több, akár százmillió forint értékű megbízás is alibicégekre, alibifeladatokra ment el. Azt állítja, a kormány azért vezetett be tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert, hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat. (HVG)

HANGULATVILÁGÍTÁSSAL LEHET SZÜLNI A MÁV KÓRHÁZBAN

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: xy
2016.02.05.


A budapesti MÁV kórházban szültem a kisfiamat 2015 szeptemberében. Hogy van-e szülésfelkészítő tanfolyam, fogalmam sincs, de mivel második baba, már sejtettem, mire számíthatok, úgyhogy nem is igényeltem volna.
A kórház külseje szerintem teljesen rendben van, bár a lényeg úgyis a szülészeti rész, ha már szülni megy az ember. A mellékhelyiségek tiszták, naponta kétszer takarítanak, ürítik a szemetest, vécépapír nincs, de ezzel úgyis készül, aki járt már kórházban. A kórház jól felszerelt, koraszülött osztály is van, ha úgy adódna, ultrahangra is ide jártam. A szülőszobák kényelmesek, van lehetőség kádban vajúdni, sétálni a folyosón, stb. Hangulatvilágítás van, ami nagyon sokat számít szerintem az ellazulásban, lehet zenét hallgatni, nem piszkálnak 10 percenként, teljesen magunkra hagytak apával, de amikor kértük, rögtön jöttek segíteni.
ITT OLVASHATÓ

NEM VISELNE EL MÉG EGY CSAPÁST AZ EU - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Szelestey Lajos
2016.02.05.
Összeomlás fenyegeti az európai integráció két legerősebb jelképét, az euróövezetet és Schengent a széttartó politika és gazdasági teljesítmény, valamint a beözönlő menekültek miatt - írja a New York Times. A Reuters Szijjártó Pétert idézi, aki szerint ha a britek felhatalmazást kapnak arra, hogy korlátozzák más uniós állampolgárok szociális juttatásait a szigetországban, akkor más nagy tagállamok is megjöhet a kedve, hogy utánozzák a példát. Gulyás Gergely a Presse nevű lapnak arról beszélt, hogyan tudna megegyezni a Jobbikkal, hogy átmenjen az alkotmánymódosítás...


AZ ÖTLETGYÁROSOK 5 NÉLKÜLÖZHETETLEN TITKA

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: business&café
2016.02.05.


Mindenhol azt hallani, hogy csak egy jó ötlet szükséges vállalkozásunk sikerességéhez. De valójában milyen egy jó ötlet? Beszélhetünk akár termékek előállításáról vagy egy szolgáltatásról, van pár dolog, amit nem szabad szem elől tévesztenünk.

1. Legyen hasznos

A sikeres vállalkozók szerint a termékorientált gondolkozásmód elkopott. Ha sikereket szeretnénk elérni, akkor jobban tesszük, ha a felhasználóinkra koncentrálunk. Rossz megoldás azon töprengeni, hogy vajon milyen terméket vagy szolgáltatást állítsunk elő, jobban tesszük, ha azt kérdezzük: „Mire keressük a megoldást?”
A legfontosabb azt megérteni, hogy a felhasználók nem terméket, hanem megoldást vásárolnak a problémájukra.

ITT OLVASHATÓ

A CSEPELI HÉV MEGSZÜNTETÉSE ELLEN DEMONSTRÁLTAK A BORÁROS TÉREN

CSEPELIEK ÚJSÁGA
Szerző: csú
2016.02.05.


A csepeli MSZP csütörtöki Boráros téri akciója az első állomása volt a csepeli HÉV megszüntetése, a XXI. kerület elszigetelése elleni tiltakozásnak.
Csepel fideszes vezetői szó nélkül hagyták, hogy a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége január végén gyakorlatilag megszűnésre ítélje a csepeli HÉV-et. Szerintük a gyorsan és pontosan járó HÉV-et felváltó villamos is jó lesz a csepelieknek.
ITT OLVASHATÓ

A FŰ ZÖLD A VILLAMOS KÉK...

HOVA MEGY EZ A VONAT BLOG
Szerző: Ellátott utas
2016.02.05.
Egy héttel ezelőtt a nagyvasút bemutatásával kezdtük meg Hollandia kötöttpályás közlekedésének felfedezését. Korábbi cikkeink során pedig úgy alakult, hogy már két olyan város villamosüzeméről is írtunk, amelyekre az Észak Velencéje nevet szeretik aggatni – az egyik Szentpétervár, a másik pedig Stockholm volt. Most jöjjön a harmadik, amelyre szintén szokták ezt mondani, és amely az ország vasúthálózatának nem véletlenül központja, hiszen két fővárosa közül mégiscsak a nagyobb és ismertebb… és ez természetesen Amszterdam...


ITT OLVASHATÓ

AZ ÓVODAPEDAGÓGUS ÉS A GYERMEK

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2016.02.04.


Mielőtt bárki hátradőlne, s elégedetten dörzsölgetni kezdené a kezét a hír hallatán: az ügyészség szerint össze lehet kötözni a gyermek kezét, be lehet ragasztani a száját az óvodában, mivel a kötözködő pedagógus nem követett el súlyos kötelezettségszegést. Érdemes elgondolkoznia azon, vajon mit is jelez az, ha a különböző, Magyarország által is aláírt és kihirdetett nemzetközi szerződésben és a jogrendszer alapjait meghatározó alaptörvényben foglaltak megszegése nem jár következményekkel.

Érdemes, hiszen ahol nincs jogbiztonság, ott nem csak a gyermek nincs biztonságban. Ott nincs biztonságban senki sem. A jogbiztonság kérdésén való elmerengés nem csak azért aktuális, mivel sokan gondolják úgy, a gyermeknek életkora miatt nincsenek, nem lehetnek jogai, s a gyermek fejlődéséhez, emberré válásához éppenséggel jól jön egy “makarenkói” pofon. Aktuális a gondolkodás azért is, mivel a hatalom éppen azt tervezi, hogy felhatalmazza önmagát jogaink felfüggesztésére. Felhatalmazza önmagát arra, hogy bárkinek szabadon összekösse a kezét, beragassza a száját.Gondolatok a gyermeki jogokról:


ITT OLVASHATÓ

A TANÁRTÜNTETÉSEK SAJTÓVISSZHANGJA

OSZTÁLYFŐNÖKÖK ORSZÁGOS SZAKMAI EGYESÜLETE (OFOE)
Szerző: OFOE
2016.02.04.

A szerdai tanártüntetés az ország 11 városában nagyot szólt, szinte mindegyik médium hírt adott róla. Összeállításunkban – minden kommentár nélkül – sorra vesszük a különböző megnyilvánulásokat. Egy pillanatkép kivetítésére vállalkozunk csak, a jövőt ennek alapján nem prognosztizálhatjuk. De talán várható némi változás az oktatásügyben....
 
Az országos pedagógustiltakozást elindító Miskolcon 5 ezren, Budapesten 600-800-an tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen, emellett kilenc másik városban is tartottak szimpátiatüntetéseket. A tüntetések fő üzenete az volt, hogy elfogyott a tanárok türelme, az oktatást alapjaiban kellene újragondolni, a Klebelsberg-központot pedig meg kell szüntetni (Nem Soros-bérencek, tanárok és diákok tüntettek). – INDEXITT OLVASHATÓ

AZ EGYETEMESEN JÁRÓ JÖVEDELEM

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2016.02.04.


A jövedelemre az embernek a fizikai megélhetéséhez van csak szüksége, a munkára viszont azért, hogy kibontakozhasson, „megvalósíthassa önmagát”.
Ezt az egyik leggazdagabb német polgár, a világ egyik vezető áruházlánca, a dm (Drogerie Markt) alapítója és fő tulajdonosa, egyúttal a fenntartható fejlődést segítő üzleti projekteket felkaroló GLS Bank egyik vezére, Götz Werner mondja – gyakorlati-munkaadói tapasztalatai alapján.

 Az alábbi interjú alanya – aki aktívan hozzájárult ahhoz, hogy néhány hónap múlva Svájcban népszavazást tartsanak a hatalmas társadalmi reformprojektről – kifejti: a feltétel nélküli alapjövedelem hamarosan az ember egyedüli kapaszkodójává válhat korunk elképesztő gyorsasággal változó társadalmaiban. A Németországot érintő migrációban nem talál különösebb gondot, az alapjövedelemnek szerinte természetszerűleg járnia kellene a bevándorlóknak is.


ITT OLVASHATÓ

VITAKÉRDÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.04.


Lázár szerint a KLIK léte nem lehet vitakérdés.Közvetlen azután mondta ezt, hogy arra kérte a tanerőket, ne vigyenek az iskolába politikát.
Vicces gyerek ez a Jankó, jópofa dolog, mikor egy okos ember hülyéskedik.
Bizonyára ő is érzi ezt, de hát nem tehet róla, neki nem az a dolga, hogy értelmesen beszéljen, hanem az, hogy szeretett főnöke szekerét tolja, és ő teszi is ezt, nem él vissza vele, hogy ebben a magas színvonalú kormányban ő az egyetlen írástudó a sok funkcionális analfabéta között.
Na, de ez a duma azért túlzás.
Kezdjük mindjárt azzal, hogy a politika közéleti tevékenység, míg az iskola a közélet része.
Aki a közéletben aktív vagy passzív módon részt vesz, az mind-mind politizál.
Akkor is, ha nem politizál, ugyanis a passzivitásával vagy egyetértését vagy beletörődését fejezi ki a fennálló rendszerrel kapcsolatban, és ezen ne csak politikai rendszert értsünk, érthetünk akár oktatási rendszert is.
Hogy az oktatási rendszer ide jutott, abban vastagon benne van a magyar jobboldal politikája, kezdve az állami oktatási rendszer szétverésétől az egyházak szerepvállalásán át az egyen-tankönyvekig.
Kell hozzá pofa, hogy ezek után valaki a tanárokon kérje számon azt, hogy az iskolákban politizálnak, legfőképpen szakpolitikai szinten.


Az iskolákba nem ők viszik be a politikát, hanem a hatalom vitte be azt, a sok baromságával, idióta intézkedéseivel, parancsuralmi rendszerének bevezetésével.Az nem politika tán?Az oktatás rendszerének felforgatása, a központosítás, a pedagógus önállóságának megvonása tán nem politika?
Dehogynem.
Hát akkor ne csodálkozzanak, ha a pedagógus ott politizál, ahol él, és rettenetesen örüljenek, hogy leginkább csak szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik, holott az oktatáspolitika visszahat a társadalomra, tehát elvileg foglalkozhatnának a szegregációval, a szegénységgel, a történelemoktatás egyoldalúságával, a kenetes hazafiaskodási igényekkel?
Lázár ezt pontosan tudja, de ha egyszer a Fidesz és nemzeti focialista Vezére a megfélmlítés és a zsarolás politikáját akarja érvényre juttatni, akkor a jó katona teljesíti a parancsot - és Lázár jó katona.
Csak azt nem érti meg, hogy hosszú távon a jó katona is veszíthet egy rossz célok érdekében folytatott háborúban.Keitel, Rommel és a többiek a Wehrmacht jó katonái voltak, mégis rosszul végezték.
El lehetne ezen töprengeniük némelyeknek, mielőtt még nem késő.


ITT OLVASHATÓ