2017. május 30., kedd

LÉGVÁRAK A LÉGIBÁZISON: ÍGY PUSZTUL A VOLT KATONAI REPÜLŐTÉR TASZÁRON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vas András
2017.05.30.Az amerikaiak 10 millió dollárt költöttek rá a délszláv háború idején, Gyurcsányék idején legalább egyszer eladták, angol, közel-keleti és más befektetők jöttek, aztán Budai Gyula vizsgálódott, de abból sem lett semmi – mára a teljes pusztulás szélére jutott a taszári repülőtér. Az érdeklődők és az ígéretek viszont soha nem fogynak el, most éppen kínai beruházókról hallani.

Világos, érdemi válaszokra lenne szükség: akar-e bármit kezdeni a magyar állam a taszári repülőtérrel, lát-e benne valamilyen lehetőséget? – mondja Witzmann Mihály, a Taszárt is magába foglaló somogyi 4. választókerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője. – Belátható időn belül lépni kell a légibázis ügyében, mert később már nem lesz érdemes. Witzmann szerint a bázisról jelenleg is folynak tárgyalások – úgy tudjuk, a taszári bázis a miniszterelnök legutóbbi kínai útján is szóba került –, de konkrétumokat a képviselő nem akart elárulni...


...Rettegés Somogyban és egy elpuskázott lehetőség
A hangulatkeltés 2002 végén kezdődött: azok a fideszes politikusok, akik egy évvel korábban még Taszár mellett lobbiztak, aggodalmaikról kezdtek nyilatkozni, majd 2003 februárjában a nem sokkal korábban életre hívott polgári körök szerveztek tüntetést az irakiak kiképzése ellen.

Ezzel egy időben jelent meg a szervezet helyi újságjában De ki lesz a müezzin Taszáron? címmel írás, majd Mátrai Márta, a jelenlegi háznagy szervezett tüntetést a 61-es útra a település mellé, Szita Károly pedig „Kaposvár retteg” felütéssel nyilatkozott több médiumnak. Mindeközben egyre csökkent az itt kiképzendő iraki rendőrök tervezett létszáma, de ez sem használt. Ezek után nem meglepő, hogy az amerikaiak ráuntak a hecckampányra, s bejelentették, kivonulnak Taszárról.

Hivatalosan persze a délszláv háború befejezésére hivatkozva számolták fel a bázist, de a döntésben egyértelműen közrejátszott a bázis körüli hangulatkeltés: Taszár visszakerült a magyar honvédséghez. Ekkorra már az is eldőlt, hogy Pápán lesz a magyar NATO-bázis, Taszár pedig végleg lekerült a fejlesztések térképéről.

Ebben szerepet játszott az is, hogy a Fidesz-FKgP-kormány idején a fiatal demokraták erős emberei, többek között Kövér László Pápa mellett lobbiztak. Így Taszár az amerikaiak kivonulásával egyik napról a másikra feleslegessé és kihasználatlanná vált, végül a Magyar Honvédség egyszerűen bezárta...


VAKOKNAK ADJA VISSZA AZ OLVASÁS ÉLMÉNYÉT AZ ÉV MAGYAR DIÁKSTARTUPJA

INDEX.HU
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2017.05.29....Bár ma is vannak különféle megoldások arra, hogy egy vak ember megismerjen egy írott szöveget, de ezek macerásak vagy korlátoltak: nagyrészt hanggá alakítják az írott szöveget, és leginkább csak digitális írással működnek. A GlovEye ötletének nagy előnye, hogy nyomtatott szövegekkel birkózik meg, és szinte ugyanazt az olvasásélményt nyújtja, mint ami a nem vakoknak is megadatott.

Talán a nevükből is kitalálható, hogy a GlovEye csapata egy kesztyűvel helyettesíti a látást – bár valójában maga a kütyü inkább egy gyűszűre vagy gyűrűre hasonlít. A felhasználó felhúzza az ujjára, a mobilját pedig a VR-szemüvegekből már ismert módon a fejére erősíti, hogy a kamerája rálásson a szövegre. Ezután már csak húznia kell az ujját a szövegen, a mobilra telepített app ezt követi, és Braille-jeleket küld az ujjra erősített kütyübe, annak megfelelően, ahol az éppen jár a szövegben, a kütyübe épített tüskék pedig valós időben “fordítják” a szöveget az ujjnak.

A magyar döntő megnyerésével a GlovEye utazhat Seattle-be, hogy a világdöntőn Magyarországot képviselje, és megpróbálja folytatni az utóbbi évek magyar innovációs diáksiker-sorozatát.


FUTÓTŰZKÉNT TERJED A KÖZEL-KELETEN EZ A TERRORELLENES REKLÁM


24.HU
Szerző: 24.hu
2017.05.30.Már közel hárommilliós nézettségnél jár az a terrorellenes videó, ami mindössze négy napja került fel az internetre. A kisfilmet egy kuvati telekommunikációs cég, a Zain töltötte fel a ramadán kezdetének napján.

A videóban egy öngyilkos merényletet tervező terrorista kerül szembe a korábbi merényletek áldozataival. Feltűnik egy menyasszony is, aki túlélt egy robbantást, egy férfi, aki a fiát veszítette el egy merénylet során. A merénylő végül nem robbantja fel magát.

A klipben szerepel az Egyesült Arab Emírségek sztárja, Hussain Al Jassmi is, aki többek között azt énekli: “békével szállj szembe az ellenségeddel háború helyett”.

A kisfilmben feltűnik a mentőben ülő szír kisfiúról készült világhírű fotó is:

"MOSOM A HÁNYÁSFOLTOS PÓLÓIMAT, VISELEM A NYILVÁNOS MEGSZÉGYENÍTÉST" - EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEIK ELLEN LÁZADNAK A MEGALÁZOTT MENTŐSÖK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2017.05.30.


„Először azt hittem, hogy a mentőszolgálat dolgozói minden reggel itt reggeliznek, de most kiderült, hogy ez egyszeri alkalom. A tréfát félretéve: azért jó, hogy háttal állok önöknek, mert így nyugodtan folytathatják a reggelit, amiben nem szeretnénk önöket megzavarni.” Balog Zoltán miniszter poénját a puccos belvárosi bisztróban két hete nem fogadta nagy lelkesedéssel a mentőstársadalom. A hangulat azóta csak fokozódik, május 31-re figyelemfelkeltő demonstrációt is hirdettek. A mentőszolgálat irányítói lázítást, félrevezetést emlegetnek, a mentődolgozók szervezete be nem tartott ígéreteket kér számon. Lapunknak egy mentőápoló mesélte el, hogyan éli meg az elmúlt időszak eseményeit.

– Öt éve kezdtem mentőápolóként, persze már akkor látszott, mennyire más volt az elképzelésem, mint a valóság. Munkaruha nem jut mindenkinek, cipőre évente kapunk egy 12 000 forintos utalványt, mosatásra nyolcezer forintot. Vannak olyan állomások, amelyek gyakorlatilag emberi tartózkodásra alkalmatlanok,

a miénket magunk festettük ki, persze még egy félmondatos elismerést sem kaptunk. Igaz, tudok olyanról is, ahol a lepukkant bázis kerítését felújították – és számláztak is gyorsan tízmilliót az OMSZ-nek. A kis mutyik a rendszer minden pontján láthatók.

Mindezt egy fiatal mentőápoló mondja lapunknak, aki felmondott, de június elsejéig, amíg az OMSZ kötelékéhez tartozik, neve elhallgatásával beszél csak. Hatéves kora óta álmodott arról, hogy mentőautóra ül és embereken segít. Most úgy érzi, ez az álma tört ketté.

Nincs egyedül. Demonstrációra készülnek a mentődolgozók, az elmúlt másfél hónap után sokaknál betelt a pohár.

Tavaly decemberig az egy évre megbízott főigazgató, Máté Gábor hitet adott. Az OMSZ történetében először nem veszteséggel, hanem 2,3 milliárd forintos nyereséggel zárt a szervezet. Kiderült: van tartalék a rendszerben, a megkérdőjelezhető beszerzések, kiadások terhelik túl a mentés számláját. Csaknem 300 milliót nyertek például az oxigéntenderen, de korábban rengeteg pénz ment el arra is, hogy a telephelyről ki sem mozduló járművekre folyamatosan fizették a cascót. És akkor még az elszámoláskor erősen túlárazott uniós forrásokról nem is esett szó...

SZOLID 20-30 SZÁZALÉKKAL, ÚGY NEGYVENMILLIÁRD FORINTTAL ELSZÁMOLTÁK A 3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSÁT

444.HU
Szerző: akiraly
2017.05.30.


Kissé megugrott a 3-as metró felújításának összköltsége. A kormány eredetileg 137,5 milliárd forintos keretet határozott meg a projektre, de a Magyar Nemzet értesülései szerint a projekt ennél 20-30 százalékkal drágább lesz, 30-40 milliárd forinttal több pénzre van szükség a munkálatokra.

Értesüléseik szerint a vágányépítési pályázatra érkezett, a becsléseknél jóval drágább ajánlatok miatt szállhattak el végkép a költségek. Ez pedig nagyon nehéz döntési helyzetbe hozta a fővárosi önkormányzatot: amennyiben a kormány nem segíti ki Budapestet, az kénytelen lesz minden más fejlesztést félretéve erre fordítani az Európai Beruházási Bankkal kötött hitelszerződés keretéből közlekedési célra fordítható 350 millió eurós összeg jelentős részét.

Így viszont Budapest adósságállománya a korábbi állami konszolidáció ellenére újra százmilliárd forint fölé kúszna. A főváros az elmúlt években 60 milliárd forint hitelt vett fel az orosz metrókocsik felújítására, 18 milliárdot az e-jegy-rendszer bevezetésére.

SEHOL SEM ESIK SZÓ A GYERMEKJOGOKRÓL

TABUNYITOGATÓ
Szerző: Krausz Viktória
2017.05.30.


Csaknem 200 ezer magyar gyerek nem jutott megfelelő élelemhez, oktatáshoz tavaly. 4500 gyereknek „nem járt” egészségügyi ellátás. Több mint 15 ezer fiatal ellen követtek el erőszakos cselekményt és több mint 10 ezer 18 éven aluli esett teherbe. 24 ezren éltek távol a családjuktól, egyharmaduk nevelőintézetben, otthonban.

A sokkoló adatok a Hintalovon Alapítvány 2016-os gyermekjogi jelentéséből valók. A tényekre alapuló beszámoló az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének passzusait – amelynek Magyarország is aláírója – vetítette a hazai viszonyokra. Az alapítvány tevékenysége azért is egyedi, mert maguk az érintettek, a gyerekek is részt vesznek benne. A Hintalovon Alapítvány gyermekjogi követeivel beszélgettünk.

Mit értünk egyáltalán gyermekjogokon? – teszem fel az egyszerűnek tűnő kérdést.

„Nagyon kevesen tudják, hogy mik ezek, még a pedagógusok, a gyerekekkel foglalkozók sem tudják meghatározni őket. A gyermekjogok az alapvető emberi jogoknál is szigorúbbak, a gyerekeket és érdekeiket a szűk környezetnek és az államnak is feladata védeni – mondja határozottan Koppány. – Az a baj, hogy erről sehol nincs szó, sem a médiában, sem a tanórákon, sajnos a hétköznapi gondolkodásban egyáltalán nincs benne. Az ENSZ gyermekjogi egyezményét persze olvasgathatná bárki, de ez nem reális. Elsősorban otthon és az iskolában kellene erről beszélgetni. A legtöbb tanár a házirendre hivatkozik, sokan meg se hallgatják a diákot, fenyítésként annyit mondanak, viszlek az igazgatóhoz” – ez Marcell véleménye.

„Jogom van egy tanórán kérdezni, kimenni pisilni, de én ezt hiába tudom, sok esetben a tanár nem tud mit kezdeni vele, mert nem ismeri a gyermekjogokat vagy nem tartja tiszteletben. Emelt szintű érettségit tettem a múlt héten társadalomismeretből, egy szóbeli tétel szólt a gyermekjogról. Nagyon kevés iskolában tanítják, másik suliban kellett tanárt szereznem” – magyarázza Orsi...

EXKLUZÍV RIPORT A POLGÁRHÁBORÚ SZÉLÉRE SODRÓDOTT VENEZUELÁBÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.05.29.


Hugo Chavez 2013-as halála óta Venezuela a polgárháború szélére sodródott. Az alacsony olajár hatalmas kiesést jelent a venezuelai költségvetésnek, mely korábban nem látott mértékű gazdasági válságba sodorta az országot. Az infláció mértéke a 2017-es évben az IMF becslései szerint elérheti akár az 1600%-ot is. Emberek ezrei kénytelenek a szemétben élelmet keresni, a gyilkosságok és rablások száma megsokszorozódott. Az ország helyzete egyre reménytelenebb, sokan nem látnak kiutat. Az alábbiakban egy helyi fiatal szemszögéből mutatjuk be, mit is jelent ez a valóságban.

Kérlek mutatkozz be, és pár szóban mesélj magadról.


A nevem Mario, 23 éves vagyok. Jelenleg a szüleimmel élek egy San Felipe nevű kisvárosban. Szakmám szerint fogorvos vagyok, de jelenleg szabadúszóként dolgozom.

Mi volt az emberek első reakciója Chavez halálára?


A legtöbben számítottunk rá, tudtuk, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet. Az egészségi állapota már jóval a halála előtt találgatások és spekulációk táptalaja volt. Többen pletykálták már decemberben, hogy Chavez halott, de a bejelentésre márciusig várni kellett. Az emberek egy esetleges puccstól tartottak, sőt, azt sem lehetett kizárni, hogy erőszakos felkelések kezdődnek. Sokan megkezdték az élelmiszerek és gyógyszerek felhalmozását otthonaikban, felkészülve a legrosszabbra, arra hogy akár polgárháború is kitörhet a hatalomért folytatott harcban. Ennek legfőbb oka Diosado Cabello – a korábbi házelnök – volt, akinek feladata a hatalom ideiglenes átvétele lett volna, ameddig egy új elnök megválasztásra nem kerül. Cabello egy veszélyes alvilági figura, közvetlen szálak fűzik ismert drogcsempész-, valamint erőszakos katonai szervezetekhez, akik számos gyilkosságért tehetők felelőssé. Azonban a félelmek ellenére Cabello nem került hatalomra.

Mit tudtak az emberek Maduróról, mielőtt hatalomra került?


Chavez, hónapokkal halála előtt kinevezte Madurót alelnöknek. Úgy vélte, hogy ha bármi történne vele (Chavezzel) ő az a vezető, akire Venezuelának szüksége van, mivel a forradalom szerény és lojális támogatója. Maduro korábban parlamenti képviselő volt, azonban sokan nem ismerték egészen hatalomra kerüléséig....

ÍGY ELŐZD MEG A LAKÁSTÜZET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.30.


Összeszedtük azokat a teendőket, amelyekkel csökkenthető lakástűz kialakulásának kockázata. Hét év alatt 35 milliárd forintot fizettek ki a hazai biztosítók tűzkárokra, amelyek jelentős része megelőzhető lett volna néhány alapvető elővigyázatossági szabály betartásával.

Az elmúlt hét év alatt a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) összesítése szerint 47 564 tűzeset keletkezett a biztosított ingatlanokban, ezekre összesen 35,3 milliárd forintot fizettek ki a hazai biztosítók. A lakossági ingatlanokban keletkezett tűzesetek száma azonban ennél magasabb, hiszen a lakásoknak csak 72-73 százaléka rendelkezik ingatlanbiztosítással.

A lakástüzek egyik leggyakoribb oka a Mabisz szerint a nyílt láng használata. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy a tűzhelyek, kandallók, kályhák közelében véletlenül se legyen gyúlékony anyag. A gyertyák, mécsesek szintén potenciális veszélyforrások, felborulva percek alatt lángba boríthatják az egész lakást. Roppant veszélyes az ágyban dohányzás, a cigarettáról vagy hamutartóból kihulló parázs akár órákkal később is tüzet okozhat. A panelházakban - is - a konyha az egyik leginkább tűzveszélyes terület, második helyen azonban a lépcsőházak állnak, mivel a közös használatú terek, a közös hulladékledobó a tűz kialakulásának és gyors terjedésének kedvez.

Jobb félni, mint megijedni!
Növekszik azonban az elektromos eredetű tüzek előfordulásának száma. Az ilyen eredetű tüzek hatásait tovább súlyosbíthatja, hogy a meghibásodás helyéhez csatlakozó, felmelegedett vezetékek a tűz terjedését is elősegíthetik, így a kezdetben szűk térre korlátozódó égés gyorsan nagyobb területre is átterjedhet. A nyílt lánggal szemben az elektromos tűz „sunyi”, akár különösebb előrejelzés nélkül is kitörhet.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, a Magyar Biztosítók Szövetsége és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösen készített egy ajánlást, amit betartva csökkenthetők a kockázatok. Az alábbi táblázatban az ebben foglaltakat szedtük számba, de a listát kiegészítettük házasszonyi tapasztalatokkal és tanácsokkal is...

ÚJ DEMOGRÁFIAI PROGRAM - EZ FOGJA MEGAKADÁLYOZNI A NÉPESSÉGFOGYÁST?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.30.


Orbán Viktor a Családok Világkongresszusán ismertette a Fidesz új demográfiai programját, amelynek keretében a kormány olyan családtámogatási intézkedéseket vezet be, amivel elejét lehetne venni Magyarország egyik legfőbb problémájának, a népességfogyásnak. A Fidesz eddig is aktív volt a családtámogatásban, az eddigi programokkal azonban csak kisebb sikereket tudtak elérni. Az élve születések száma minimális mértékben emelkedett, de még így sem érte el a 2010 előtti szintet. 

A kormány eddigi és új családtámogatási programjainak számos pozitív eleme van, ez azonban a demográfiai trend megfordításához kevés lesz, ha nem ismerik fel, hogy a problémák gyökere jóval mélyebb annál, mint amit meg tudnak oldani egy keresztény-konzervatív értékrend alapján felhúzott családtámogatási rendszerrel. A fiatalok kivándorlásáról, az egyedülálló anyák támogatásáról, a munkabiztonságról például kevés szó esik a Fidesz háza táján, nyilván azért, mert kínos lehet annak a felismerése, hogy a Fidesz is bőségesen hozzájárult a demográfiai problémák kialakulásához.

Új családtámogatási program


A Fidesz eddig is bőkezű volt, ha családtámogatásról volt szó. A 2011-ben elfogadott új adórendszer fontos részének számít a gyermekes családok támogatása az adókedvezményeken keresztül. Orbán Viktor múltheti bejelentése alapján az eddigi családtámogatási rendszert kívánja kibővíteni a kormány, a programnak pedig az az alapvető célja, hogy a termékenységi ráta 2030-ra 2,1 százalékra növekedjen...

UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉST KAPTAK A MAGYAROK MERKELTŐL - HA NEM ÉRTIK MEG, AZ ORBÁNI RENDSZERNEK NEM OSZTANAK LAPOT AZ ÚJ EURÓPÁBAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.05.30.


- Közép-Európa nem szeretne az út szélén maradni, de ez ne vonatkozik Orbán Viktor Magyarországára

- Magyarországon a közmédia terjeszti az állam által kitalált álhíreket

- A magyar és a lengyel kormány élenjár a jogállam felszámolásában

- Egy német alkotmánybíró aggasztónak minősítette, amit a magyar vezetés a joggal művel

- Migránsvadászok kerestetnek!

Guardian

1. A kommentár szerint Európának új védelmi stratégiára van szüksége, miután Trump magára hagyta a kontinenst. A transzatlanti szakadás ugyan várhatóan csak 4 évig tart, de az öreg földrésznek nincs más választása. Az elnök a Nato-csúcson szándékosan nem említette a a kölcsönös védelmi kötelezettséget, és ezi az „Amerika mindenek előtt!”-elve alapján azt jelenti, hogy ha a világ netán szembe kerül a putyini Oroszországgal, akkor legutolsóként az Egyesült Államok fog majd fegyvert. Az unió tagjainak ily módon érdemes új stratégiát kidolgozniuk, mert olyan világ jön, amelyben a tengerentúli választási rendszer időről időre a bezárkózás korrupt és ámító hívét termeli ki, aki csupán egytagú szavakban tud gondolkodni.

Merkel következtetésének el kell vezetnie oda, hogy az EU a magországok és a alapvető értékek mentén szilárdul meg. Ez sárga lapot jelent a magyaroknak és a lengyeleknek, mert ők már túlságosan is szembefordultak a joggal ahhoz, hogy ezt figyelmen kívül lehessen hagyni. Ha az eredmény az lesz, hogy létrejön a periféria és a mag, és utóbbi költségvetési és pénzügyi unióvá alakul át, akkor minél előbb eljutunk odáig, annál jobb. Trump beszéde után létre kell hozni az európai hadsereget, mert meg kell előzni, hogy az ukrajnaihoz, vagy a krímihez hasonló fenyegetés alakuljon ki az unió határain. És az 1939-41 közötti időszak tapasztalatai alapján, amikor is az USA kivonult Európából, a jelenlegi helyzetben Nagy-Britanniának elsősorban európai hatalomként kell működnie. A manchesteri robbantás pedig arra utal, hogy a földrészen sokkal szorosabb együttműködést kell kialakítani a biztonság érdekében.

2. Merkel pontosan tudja, hogy Trump közönségessége, durvasága, tudatlansága és arroganciája képes egyesíteni Európát. Merthogy az elnök múlt heti látogatása igencsak egyértelművé tette, hogy a politikus megtestesít mindent, ami ellen az uniónak küzdenie kell. Sőt, szinte kikényszeríti a közös fellépést. Hogy mi jön most, azt már nehezebb megmondani, mert a földrész nem képes belátható időn belül lemondani az amerikai szerepvállallásról. De azért az már látszik, hogy amikor közös kihívásokról van szó, Nagy-Britannia igyekszik megmaradni a globális ügyek középpontjában. Van épp elég veszélyforrás, lásd Putyint, Erdogant és az Iszlám Államot.

Azon kívül a megújult francia-német partnerség olyan dinamikát eredményezett, amihez a többieknek igazodniuk kell. Közép-Európa figyeli a szoros Merkel-Macron-viszonyt és nem akarja, hogy az út szélén maradjon, ha elmélyül az integráció. Ám egyre inkább tévedés azt hinni, hogy a térség egységesen csak nemet tud mondani. Nem sok minden kapcsolja össze Orbán Viktor Magyarországát a cseh és a szlovák kormánnyal. Utóbbiak meg akarják mutatni, hogy tagjai a klubnak. Továbbá remélhetőleg sikerül visszahozni a populista lengyel vezetést az unió irányvonalára. Ha Európának sikerül megerősödnie, akkor Trump útja valóban nagy sikert hozott, csak nem abban az értelemben, ahogyan ő gondolta...

HÉT (+1) OK, AMIÉRT MENJ VILÁGGÁ, AZTÁN GYERE HAZA!

HATÁRÁTKELŐ BLOG 
Szerző: Határátkelő
2017.05.30.


Ha a tegnapi poszt vitát kavart, akkor a mai is fog, ez nagyjából borítékolható, de lehet, hogy ellenkező előjellel. Norina írása ugyanis arról szól, szerinte miért jobb hazatérni, mint külföldön élni. Hát lássuk!

„Lehet ebben az országban élni, vagy nem lehet? Lehet ebben az országban jól élni, vagy nem lehet? Lehet is, meg nem is.

Még mielőtt kapnám a politikai hozzászólásokat, nincs köze a kormánynak az írásomhoz, sem semmilyen pártnak vagy egyéb dolognak, ami ezzel összefüggésbe hozható. Ez csak egy őszinte vélemény, arról, amit ma művelnek egymással emberek.

Nos, nem vagyok sem bölcs, sem okosabb senkinél, így hát azt sem mondom meg, hogy Neked mi a jó. Ezt döntsd el magad.

Ha valaki azt fújja, hogy szar az ország, és annak a szavára, aki ezt mondja, hallgatsz, mert számodra ő a hiteles, számomra nagy valószínűséggel ő a hiteltelen. Mert nem vagyunk egyformák.

Mi lenne, ha ezt egyszer és mindenkorra elfogadnánk???

Azért, mert én szeretek itthon élni, még nem vagyok gyáva, sem nyúl.

Azért, mert én elmertem indulni, és tudtam élni különböző országokban, még nem vagyok sem bátrabb, mint te, sem szerencsésebb.

Egyszerű ember vagyok én is. Csak feszegetem a határaim. Hogy honnan van hozzá erőm? Hogy engedtem el a félelmet? Mi lesz ha...?

Hát így.

Könnyen.

Mindenki okoskodik.

Mindenki ész nélkül ítélkezik.

De mi a jó büdös francért tartjuk mi magunkat isteneknek? Ha egyszer halandó embernek születtünk.

Igen, halandónak, de közel sem gyászolónak. Mert sír a magyar eleget. Ez sem igaz.

Van magyar, aki nem sír. Csak az nem magyar, hanem kivándorolt hontalan.

Igen, még mindig hontalannak tartom azt, aki a pénzért egyedül a világban éldegél.

Hogy miért?..."

MAGYARORSZÁG KELETI NYITÁS POLITIKÁJÁT DICSÉRI A GLOBAL RESEARCH - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.05.30.


A Washington Post beszámolt arról, hogy 145 millió forinttal segíti a magyar kormány az iraki Erbilben, a Szent József Klinikát - féléves gyógyszerellátmány finanszírozásával.

Ez legalább 3100 krónikus betegségben szenvedőknek jelent majd segítséget - tudósít a Washington Post. Az intézmény az otthonukat elhagyni kényszerült keresztényeknek nyújt támogatást, számuk 2014 óta 13200-ra nőtt. A megállapodást Balog Zoltán EMMI miniszter az erbili érsekkel írta alá Budapesten. Az AP hírügynökség által ismertetett tudósítás szerint a magyar kormány speciális programot dolgozott ki a Közel-Keleten élő keresztény menekültek támogatására.

Ezúttal a bolgár miniszterelnök indított támadást a multik ellen, mondván rosszabb minőségű élelmiszert árusítanak a közép- és kelet európai országokban, mint Németországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában vagy bárhol máshol a nyugati piacokon – számol be a The Guardian. Boyko Borisszov a jelenséget a hidegháborús időszak viszonyaihoz hasonlította, s a kormányfő szerint ez teljes mértékben elfogadhatatlan és sértő magatartás, sőt olyan, mintha az apartheid rendszer maradványa lenne. Átfogó ellenőrzést ígért, noha egyelőre nem tudnak konkrét bizonyítékkal szolgálni panaszuk alátámasztását. Egy hónapos határidőt ígért az eredmények összesítésére. Bulgáriát megelőzően Magyarország, Szlovákia és Csehország is ugyanezt állította. Magyarország – többek között - a Nutellára panaszkodott, mire az olasz Ferrero gyártó visszautasította a vádakat. Régóta tartja magát ez a nézet a visegrádi 4-ek országaiban, például Orbán Viktornak ez az egyik fegyvere a Brüsszellel szembeni harcában. Az első, ehhez hasonló vádat még 2011-ben a szlovákok fogalmazták meg, és akkor az Európai Bizottság azt mondta, hogy a cégek maguk döntik el, hol mit dobnak piacra, amibe nem lehet belekötni, ha a címkén azt tüntetik fel, ami az áru valós tartalma, és ami biztonságos.

Rövid tudósításban számol be Simicskó István honvédelmi miniszternek az EUFOR parancsnokságánál Bosznia-Hercegovinában tett látogatásáról az a portál, amelyik a Nyugat-Balkán uniós integrációjának erősítésén és az Unió további bővítésén munkálkodik ( European Western Balkans ) Waldner vezérőrnagy nemcsak megköszönte az EUFORnak nyújtott magyar támogatást, de dicsérte a katonák professzionalizmusát is.

Az AP amerikai hírügynökség alapján számol be a US News and World Report arról, hogy a magyar-román határ mentén 11, a schengeni övezetbe tartó illegális bevándorlót fogtak el. A menekültek Irakból és Szíriából jöttek, de találtak köztük egy román-magyar kettős állampolgárságú férfit is, akit embercsempészettel gyanúsítanak. Ideiglenes menedékkérelmeket találtak náluk, így akartak belépni a schengeni zónába...

CSODA TÖRTÉNT! DEUTSCH BÁRMEKKORÁT HAZUDHAT, AZ ÉG CSAK NEM SZAKAD RÁ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.29.


"Soros engesztelhetetlenül gyűlöli Orbánt. Úgy utálja, mint a szikkadt szart" – így szól Deutsch Tamás sommás helyzetértékelése. Ellentétben a másik oldal: Orbán tiszteli Sorost.

Deutsch sohasemdrogoztam Tamás rövidebb vagy hosszabb megnyilatkozásaira mindig érdemes oda figyelni. No nem a lényeglátásuk vagy a bölcsességük okán, sokkal inkább a faék egyszerűségű, ám annál taplóbb stílus miatt. Úgy tűnhetne, hogy Deutsch a magyar közélet egy őszinte szereplője: ami a szívén, az a száján – más szerve nem is nagyon van, ahol gondolatok megfordulhatnának.

Most hosszabb lére eresztette a beszédet, a 24.hu készített vele interjút. Az egész szöveg tanulságos, mi azonban csak egyetlen, ma a legaktuálisabbnak tekinthető részt ragadjuk ki belőle – mint cseppben a tenger, Tomi ebben is esszenciálisan jelen van. A riporter Soros György és Orbán viktor kapcsolatára kérdez rá, amikor Deutsch a tőle elvárható tömörséggel és egyszerűséggel fogalmaz: "Soros engesztelhetetlenül gyűlöli Orbánt. Úgy utálja, mint a szikkadt szart."

Mit is mondhatnánk? Köszönjük Tomi? Végre értjük?

Igaz, állítására egyetlen, ha még oly aprócska bizonyítékot sem szolgáltat. De neki ne hinnénk? Aki soha életében nem drogozott? Sajnos a vészesen mindenre emlékező internet legmélyebb bugyraiból sem sikerült előásnunk Soros részéről olyan megszólalást, amelyben "szikkadt szarként" utalna Orbánra. (Amúgy miért éppen szikkadt? Vannak olyan állagok, amelyeket okkal és joggal utálhatunk jobban.)

Ezzel szemben – mármint a szívében antagonisztikus gyűlöletet hordozó Sorossal – ott áll Orbán Viktor, aki: "nem gyűlöli Sorost, hanem vitája van vele. Amikor nagy ritkán szóba kerül a személye közöttünk, mindig a köteles tisztelet hangján beszél róla." Mármint Orbán Sorosról. Amikor Deutsch és a vezér kvaterkáznak.

Na most: vagy elhisszük Tominak, hogy Orbán szinte soha nem beszél a milliárdosról, de ha teszi, akkor csakis a tisztelet hangján, akkor azt kell mondanunk, hogy a jó miniszterelnök skizoid. Hisz azt erős túlzás lenne állítani, hogy a sátánszerű beállításban tévéreklám-arccá tett Sorosról bármiféle tisztelettel szólna a kormányfő a nyilvánosság előtt. Hát még narancshuszárjai, akiknél igazán elszakad a cérna, ha Soros kerül szóba. Márpedig mindig Soros kerül szóba – legyen a téma bármi...

SOKBA VAN A VÁRBA KÖLTÖZÉS, ÉS A VÉGE MÉG NEM IS LÁTSZIK - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.05.29.


Egy multi ellen sem indult büntetőügy a három éve indult NAV-botrány kapcsán; 803 millió forintunkba már biztosan került a Belügyminisztérium költözése a Várba, és ez az összeg csak nőni fog.

Kubatov kopaszait vetették be Uszikovék egy belvárosi vendéglátóhely visszafoglalására


Átlátszó | 2017. május 29.

Stratégiai tanácsadóként volt jelen április elején egy belvárosi étterem birtokba vételénél a Fidesz-közeli „kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csaba. Értesülésünk szerint az ügyben önbíráskodás gyanúja miatt indult eljárás az V. kerületi kapitányságon. A kérdés csak az, hogy a rendőrség ezúttal végig viszi-e az ügyet, vagy ugyanúgy megszünteti a nyomozást, mint tette azt a választási irodában történtek esetében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint mindenesetre gyanúsítottak még nincsenek. >> Kattints a teljes cikkért >>

Kishalak a hálóban: erre jutott a nyomozás egy több százmilliós áfacsalás ügyében

Átlátszó | 2017. május 24.

A NAV-botrányt 2014-ben kirobbantó Horváth András legmeglepőbb állítása szerint a milliárdos nagyságrendű szervezett áfacsalások haszonhúzói közt számos multinacionális céget is találni, különösen a gabona- és étolajpiacon. Ehhez képest eddig egyetlen, a multikat érintő büntetőügy sem indult. Ezekben a hetekben zajlik viszont Zalaegerszegen F. Ferenc és társainak büntetőpere: a vádirat szerint 2 milliárd forint értékű gabonát és olajos magvat hoztak be az országba, az áfát pedig egyszerűen ellopták. A vádiratban szereplő mikrocégeknek egyetlen vevője volt, az egyik legnagyobb gabonás multi, a Glencore Grain Hungary Kft. nevű cég. >> Kattints a teljes cikkért >>

Meghívott behatolás” a magyar kormánymédiába – Rácz András a putyini információs hadviselésről

Átlátszó | 2017. május 23.

Oroszország jelen állapotában nem képes problémát teremteni, de lenyűgöző hatékonysággal használja ki a létező gondokat – ezt mondta az Átlátszónak adott interjújában Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, a poszt-szovjet térség biztonságpolitikájának kutatója. Akitől érdekes részleteket tudhatunk meg a trollgyárak mindennapjairól: mennyien lehetnek, mennyit keresnek, hogyan dolgoznak a központilag fizetett kétkezi manipulátorok. Arra viszont nem tudja a választ, hogy a magyar kormány miért veszi félvállról a nyugati világban már felismert kockázatot. >> Kattints a teljes cikkért >>

Eddig 803 millió forintba került a Belügyminisztérium Várba költöztetése, még nem látszik a vége

Átlátszó blog | 2017. május 26.

Hiába jelentették be a 2014-es országgyűlési választások után, hogy a kormányzati szervek a budai Várnegyedbe költöznek, és hiába különítettek el erre súlyos milliárdokat a központi költségvetésből, továbbra sem tudni, hogy pontosan mennyi adófizetői forintba fog kerülni a terv megvalósítása. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Belügyminisztérium nem tudta megmondani az Átlátszónak, mennyibe kerül a tárca átköltöztetése. >> Kattints a teljes cikkért >>

Ángyán József két éve megjósolta a “földesúr-törvényt” – jönnek a kormány által kijelölt agrárintegrátorok


Átlátszó blog | 2017. május 25.

Az Agrárkamara koncepciója alapján megkezdik a termelők integrációját, gyakorlatban a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező oligarchák alá szervezését. Ángyán József erről már 2015-ben elmondta a véleményét egy az Átlátszó által szervezett nyilvános beszélgetésen. Az idő őt igazolta. >> Kattints a teljes cikkért >>

Lehallgatták a munkavállalók elektronikus levelezését Schmidt Mária Figyelőjénél


Átlátszó blog | 2017. május 25.

Figyelős kiadói munkatársak levelezésének kifürkészését tervezte az egyik középvezető a cég külsős informatikusai segítségével. A birtokunkba került levélváltás szerint úgy fest, legalábbis belefogtak a munkába. Úgy tudjuk, a vállalati belső kémkedés oka az Átlátszó múlt heti cikke a csökkenő előfizetőszámról: Schmidt Mária cégénél informátorunk után kutakodtak. >> Kattints a teljes cikkért >>

Mandiner Press néven jegyeztetett be céget Tombor András, Gerényi nem nyilatkozik


Átlátszó blog | 2017. május 24.

Egy lépéssel közelebb került Tombor András volt miniszterelnökségi főtanácsadó, Habony Árpád hitelezője a Mandiner bekebelezéséhez: céget gründolt Mandiner Press Kft. néven. A polgári konzervatív véleményportált kiadó Mandiner Kft. ügyvezetője, Gerényi Gábor érdeklődésünkre egyelőre nem kívánt nyilatkozni a fejleményekről. >> Kattints a teljes cikkért >>

Mégis visszavonták a megkülönböztető jelzéssel szabálytalankodó magántulajdonú luxusautók kék lámpa engedélyeit

Átlátszó blog | 2017. május 24.

Helyreigazítást kért a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az Átlátszótól a kék lámpás megkülönböztető jelzést használó magántulajdonú luxusautók fotókkal dokumentált szabálysértéseiről megjelent cikkünk miatt. Az ÁNTSZ által kiadott határozaton alapuló kék lámpa engedélyt kihasználva a járművek használói rendszeresen megsértették a parkolási szabályokat. Előző cikkünk megjelenéséig nem, csak utána közölték, hogy a megkülönböztető jelzésre kiadott engedélyeket már visszavonták. Az is csak utólag derült ki, hogy az ÁNTSZ már a januári megkeresésünk alapján lépett az ügyben. >> Kattints a teljes cikkért >>

Az Echo TV a Nap TV egykori székházába, a vizes vb-t szervező cég a Margitszigetre költözik

Átlátszó blog | 2017. május 23.

A Bp2017 Kft. a Margitszigetre költözteti irodáit. Korábban a Nap TV régi székhelyét bérelte a cég az Angol utcában, ám azt az ingatlant Mészáros Lőrinc megvette Gyárfás Tamástól, és most “megszűnt a bérleti szerződés”. >> Kattints a teljes cikkért >>

Uniós százmilliók landoltak a cégcsoportnál, amely átjátszotta Schmidt Máriának a Figyelőt

Átlátszó blog | 2017. május 23.

Jelentős összegű, 155,8 millió forintos uniós támogatást nyert 2013-ban, most viszont adóvégrehajtás alá került a Fidesz-közeli Ducsaiék vezette SZE Kutatás + Fejlesztési Kft. A cég tulajdonosa az az Investender Kft., amely tavaly megvette, majd azon melegében továbbadta Schmidt Máriáéknak a Figyelőt. >> Kattints a teljes cikkért >>

A vizsgálat lezárult, Horváth András ártatlan

Átlátszó blog | 2017. május 22.

Három és fél évvel az eljárás megindítása után a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást Horváth András ellen. Visszanézve nagyon adja magát az értelmezés, hogy az egész eljárás alapvetően a megfélemlítés szándékával indult, és a frontvonal sajnos nem az adócsaló bűnözők és az adóhatóság között húzódott. Igaz, hol van ma már Vida Ildikó? Hát a Közgép igazgatóságát vezeti. Lehet, hogy Horváth András hatósági nyomozás híján nem tudta bizonyítani a sejtéseit, de az biztos, hogy a NAV-botrány Dávid harca volt Góliáttal. >> Kattints a teljes cikkért >>

Mészáros Lőrinc építi az új Duna-hidat Komárom és Komarno között

Átlátszó blog | 2017. május 27.

Nettó 27,3 milliárd forintos ajánlattal nyerte a Komárom-Komarno közötti új Duna-híd megépítésére kiírt közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft. és a Hídépítő Zrt. konzorciuma. >> Kattints a teljes cikkért >>

PETIKÉNEK JÓL ÁLL A PÉNISZERDŐ, ROHANGÁLJON CSAK BENNE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.05.29.


Miközben Kubatov kopaszai 30-40-es nagyságrendben Habony Munkanélküli Árpád ukrán ex-apósának alvilági üzleti ügyeiben önbíráskodnak a főváros belvárosában (vendéglátóipari egységekből üldözik el a klientúrát és zárat cserélnek az ajtókon), a magyar rendőrség pedig vér és takony hiányában sajnos nem tud közbelépni, de még gyanúsítottként sem előállítani senkit, diplomáciainak jóindulattal sem nevezhető toporzékolásaink felkent minisztere sajtót tájékoztat. Tajtékozva:

A kormány nemzetközi szervezetekhez fordul,
mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget.
Mivel dél felé jár az idő midőn e sorokat írom, nem gondolom annyira jó ötletnek, hogy bedobjak valami erősebb alkoholt, pedig a józan eszem már nem tudja követni sem, és felfogni sem azt, ami itt folyik. Ez a kormányzati kommunikáció nem hogy a gyenge, de az egészséges idegzetű embernek is kemény. Végül is nekem mindegy, Petikének jól áll a péniszerdő, rohangáljon csak benne. Ameddig még teheti.

Miről van szó és mivel kapcsolatban sápítozik minden idők legszégyellnivalóbb külügyminisztere? Az Európai Parlament Magyarországról szóló, május 17-én kelt határozatában szóvá tette a 2015 őszi röszkei zavargások kapcsán terrorcselekmény (!) miatt 10 évre elítélt Ahmed H. aránytalanul magas büntetését, ITT egy összefoglaló cikk erről. Röviden: a férfi beteg szüleit (vak anyját és sánta apját) is elítélték, őt pedig azzal vádolták, hogy hangosbemondót használva részt vett a tömeg irányításában, és a rendőrsorfalat kövekkel támadó tömegben is aktív volt. A bíróság szerint ez kimerítette a terrorizmus bűncselekményét, 10 év fegyházbüntetést kapott...


HABEMUS BOTKAM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.29.


Felszállt a fehér füst, meghozta eredményét a szorgos munka, a küldöttek kilencvenhat százaléka arra adta szavazatát, akire kellett.
Botka László lett a Szocialista Párt hivatalos miniszterelnök-jelöltje, éljen soká!
Kenyéren és vízen, a többi baloldali politikussal egyetemben, akik azt képzelik, hogy ráolvasással lehet a rákot gyógytani, vagy a szarhegyet egyedül is el lehet hordani, mert mi olyan felettébb ügyesek vagyunk...
Azokkal együtt, akik már megint azért olvassák a névsort, nehogy az ő nevüket is felolvassa valaki, akik évtizednyi strichelés után akarják magukat szűzlányként árulni.
Molnár Gyula szorgalmasan fújta a Dunát, hátha befagy, mire a nagy attrakcióra sor kerül, és akkor a Duna jegén tudják a párt kis és mégkisebb nemesei miniszterelnök-jelöltnek megválasztani a párt régi harcosát, sokak harcostársát, kik most aggódva lesnek, mint ürge a lyukból.
Vajh' rájuk is vonatkozik-e Botka kiátkozási bullája, avagy csak Gyurcsányra, aki ugyan egy másik párt elnöke, de láthatólag a legnagyobb akadály azon a fényes ösvényen, mely a szocialisták világméretű győzelméhez vezet.
Gyula vitéz nagy túlélő, ebben az ügyben is elviselte azt, hogy az önmagában is tömeget képező jelölt nyilvánosan a fejére csináljon, ebből is látszik, hogy van érzéke a politikához.
Azonnal felismerte, hogy egy baloldali, gyakorlott messiás-jelölttel szemben halovány esélye sincs.
Az egyetlen dolgot cselekedte meg, mely ésszerűnek tűnt: ha egy elszabadult villamos rohan feléd a sínen, hát csimpaszkodj az oldalába és csinálj úgy, mintha te húznád, aztán majdcsak lesz valahogy...

Természetesen sok sikert kívánok magam is Botkának, aki kijelentette, hogy sem 2018 előtt, sem utána nem lesz mutyi a Fidesszel, ami persze azt is jelenti, hogy volt mutyi.
És ha volt, akkor erről a harcos politikusnak, mint pártja egyik megyei elnökének tudnia kellett akkor is, mikor az MSZP utolsóelőtti miniszterelnöke megpróbált fellépni a párt gazdálkodásában és finanszírozásában mutatkozó anomáliák ellen, kevés sikerrel.
Mindegy.
Lehetne persze megrázni a tabulát, ahogy a művelt francia mondja, de talán nem így.
Ezzel a módszerrel a helyiérdekű megváltó minden utolsó választás előtti szocialista politikust korrupt és pitiáner politikai gazemberként kever gyanúba, egy kivételével: akit reggelente a borotválkozás közben látni szokott a tükörben.
Márpedig nem minden szocialista politikus mutyista, vannak ott becsületes és tiszta emberek is a vezetők között, akiket kár besározni, és méltatlan is, hiszen ha idáig a Fidesz sem tudta őket összekenni, akkor talán Botkának sem kellene - kivéve, ha konkrét ügyekben konkrét dolgokról van tudomása, de akkor azt illene közkinccsé tenni.
Persze ez az MSZP kissé fülledt politikai légkörében nehezen megy, hiszen a vazallusi rendszer itt is felütötte már régen a fejét, évtizedek óta politikai klikkek próbálják érvényre juttatni érdekeiket.
Botka pedig tanult a Nagy Példaképtől, és próbálja függésben tartani a párt hangadóit, ami - hogyha van vaj a fejükön - nem is lesz nehéz.
Emellett azt is eltanulta, hogy politikai harc esetén ellenséget is kell produkálnia, és talált is.
Nem csoda, két Orbán is kijönne belőle, van benne anyag rendesen, hát akkor hogyne lelné meg az ellenséget, akit Magyarországon a politika kristálytiszta világában leginkább Gyurcsányban lel meg minden feltörekvő erő...

KÓSA: KÖVEL MEGDOBNI EGY KERÍTÉST AZONOS A MANCHESTERI TERRORRAL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.29.


A kormányzati cinizmus nem ismer határokat. A parlament hétfői ülésén megtudtuk: Ahmed H., aki 3 tárggyal megdobta a röszkei rendőröket épp olyan terrorista, mint a manchesteri robbantó, támadása 22 halottjával.

Merő önsorsrontás a magyar parlament munkáját figyelemmel kísérni - ezt felismerve nincs is az a 70 milliárdnyi adóforintból működtetett közszolgálati csatorna, amely képes lenne közvetíteni a törvényhozó hatalomban folyó vitákat. A napirend előtti felszólalások azonban általában hűen tükrözik az adott héten meghatározó szólamokat, amelyeket a Fidesz különböző tisztségviselői eztán a nyaloncmédiában visszabüfögnek.

Nem tudtuk nem észre venni, hogy egy név égetően hiányzott ezúttal a kormányoldal felszólalásaiból, mégpedig minden gonoszság atyáé, Soros Györgyé. Valószínűleg fizikai fájdalmat okozott néhány kormányoldali felszólalónak, hogy központilag letiltották a milliárdos emlegetéséről, cserébe Botka László neve vált szitokszóvá. Nem is nagyon érdemes elemezni a nyilvánvalót: az MSZP miniszterelnök-jelöltjének mondatai szelektív hallást idéztek elő a Fidesznél. Azt mind meghallották, hogy Botka lebontaná a határon a kerítést, az azonban már elkerülte a figyelmüket, hogy mindezt csak akkor tenné, "ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna." Ennyi csúsztatás persze a legjobb családban is belefér – hát még a magyar Országgyűlésben.

Az azonban már kiveri a cinizmus-mérőt, amikor Kósa Lajos, a Fidesz frakciójának vezetője egyenlőség jelet rak a terrorizmusért 10 év börtönre ítélt Ahmed H. és a manchesteri öngyilkos merénylő közé. Ahmed H. bűne, hogy a röszkei határtátkelőnél megfonba ordítozott, majd 3, azaz három darab tárgyat – értsd követ – dobott a rendőrök irányába. Egyik sem sebesített meg senkit. Ez a tett – így Kósa, majd később Dömötör Csaba államtitkár – egyenértékű a Manchesterben elkövetett, 22 halálos áldozatot követelő öngyilkos robbantással. Mondják ezt rezzenetlen arccal, azok után, hogy az ülés elején épp az áldozatok emléke előtt tisztelegtek. Majd a következő mondattal Brüsszelt, az európai baloldalt, mindenkit – kivéve épp Sorost – vádolják az áldozatok emlékének megsértésével.

Ehhez is kell arcbőr...

HARE KRSNA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.30.


Álmos, polgárinak hazudott gyereknapi délután volt a kisváros Fő terének sarkán, a plébánia, a kávézó és a szökőkút szentháromságában, ahol örömök és rettegések sűrűsödtek össze. Apró kölkek dömpereztek és motoroztak veszettül, hogy csak úgy surrogott az aszfalt, más CSOK indikátorok nyalták a fagylaltot és luftballonok után szaladgáltak, teljes volt a KDNP-s idill, a családok múkodtek és zakatoltak.
A kávézóban süldő lányok rettegtek a holnaptól, annak a lehetőségét méregették, hogy az iskola igazgatója hétfőn kirúgja-e őket, mivelhogy, amint hallatszott, valami osztálykiránduláson részegen összehánytak mindent és elájultak, mint az szokásban van a lázadó fiatalság körében. A félelem kiült a szemeikre, hogy befogadja vagy kitaszítja-e őket a világ, amelybe még bele sem nőttek teljesen. Mellettük úri vénasszonyok sutyorogva várták a misét.

Mondom, valami nagy ünnep volt, megszentelt vasárnap délután, kimenekülve a TESCO szorításából, túljutva a húsok klopfolásán, mint amilyet Semjén Zsolt álmodott népének, amikor a tér túloldaláról még láthatatlanul halk dobszó hallatszott, meg valami zümmögés-kántálás. Először a láthatósági mellénybe öltözött rendőrjárőr két tagja merevedett le, aztán a népek is, mint akik földöntúli csodát látnak.

Aztán a fák mögül előbukkant a hippicsorda, lépegettek, dobolgattak, dúdolgattak, táncikáltak, nyenyerésztek mindenféle keleptusokban és föstékek alatt. Ebben a városban évente egyszer karnevál címszó alatt tartanak fölvonulást, jelmezekben idézik meg a véres történelmet Rómától a végtelenségig, de ilyet még senki nem látott, és nem is tudták hová tenni a jelenést. Az iskolában sem tanultak róla a hittan órán...

VILÁGKATASZTRÓFA VAN KÉSZÜLŐBEN A NYUGDÍJAK TERÉN

ÖNGONDOSKODÁS BLOG
Szerző: blomqvist
2017.05.29.


Nem elég, hogy a robotok elvehetik a fiatalok munkáját, az időseknek a nyugdíja is egyre nagyobb veszélybe kerülhet a nem túl távoli jövőben. A nyugdíjfizetési kötelezettség már most is eladósítja a világ vezető gazdaságait, ennek ellenére a nyugdíjak egyre gyengébbek a bérekhez képest.

A Pénztárszövetség nemrég készíttetett egy elemzést, ami a magyar nyugdíjak helyettesítési értékének változását vizsgálja. Jelenleg ez az érték 72%, vagyis ennyi részét fedezi a nyugdíj az egykori fizetésnek. Leegyszerűsítve ez annyit jelent, hogy ha te 170 ezret keresel nyugdíjba vonulásod előtt, akkor 122 ezres havi nyugdíjra számíthatsz. Vagyis közel 30%-os bevételkiesésed lesz, ha csak az állami nyugdíjra hagyatkozol.

Az elemzés viszont kimutatta, hogy a bérek nagyobb ütemben nőnek, mint a nyugdíjak. 2040-re annyira eltávolodnak egymástól, hogy a helyettesítési ráta 40%-os lesz, vagyis a nyugdíj ennyi részét fedezi majd az akkori fizetésnek. Még akkor is, ha a nyugdíjak reálértéken maradnak...

MENNYIRE "TELJESÍT" AZ ORSZÁG JÓL? (KÉRDÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jótündér
2017.05.29.


(A kérdés nem a poszt címére vonatkozik. A posztban szereplő okfejtéssel kapcsolatban szeretném tudni pl. a Defacto blog véleményét. Egyszerűen azért, mert bennük bízom, másokban meg nem. Én nem vagyok közgazdász, csak szeretek számolgatni. )

Magyarország éves GDP-je nagyjából 30000 milliárd forint. Évente úgy 1500-2000 milliárd forint uniós támogatást kap az ország. Ezt az összeget nem számolják bele a hivatalos GDP-be. Ha az állam megrendel egy felújítást egy vállalkozótól 10 milliárd forintért, akkor abból a 10 milliárd forintból 0 forint hivatalos GDP keletkezik, ha ez uniós pénzből készül, és 10 milliárd forint, ha ez egy tiszta költségvetési kiadás. Persze, ha a felújítás 12 milliárdba kerül, mert az állam belerak 2 milliárd forintot a 10 milliárd uniós támogatás mellé, akkor azért 2 milliárd forintot elszámolnak keletkező GDP-nek ( ha ezt jól tudom, ne felejtsük el, ez egy kérdésposzt). A felújítás azonban felújítás, az uszoda uszoda, a kórház kórház, akkor is, ha növelte a hivatalos GDP-t, akkor is ha nem.

Ez teljesen rendben van így, ez egy szabály, ami alapján a hivatalos GDP-t megállapítják.

Van azonban egy tényleges GDP is, ami a hivatalos GDP plusz az uniós támogatások felhasználása. Ez az, amit az emberek a bőrükön éreznek. Magyarország tényleges GDP-je 5-6 százalékkal magasabb lehet annál, mint amit a statisztikák mutatnak. A tényleges GDP nagy mértékű volatilitást mutathat a támogatások időzítése miatt, ezt nyilván különböző pufferekkel csökkenteni lehet, ennek valamennyire meg kell látszania a hivatalos GDP alakulásán is, és mintha valóban ez történne. Van három mutató: foglalkoztatottság, költségvetési bevétel, reálbér, ami mintha (kérdésposzt!) inkább kötődne a tényleges GDP-hez, mint a hivatalos GDP-hez. És igen, a reálbérek egyszer csak meglódultak, és sokkal nagyobb mértékben, mint amennyit a hivatalos GDP adatok magyaráznának, de a korábbi stagnálást és a tényleges GDP emelkedését tekintve már ez sem olyan meglepő...

GYEREK, GYEREKEBB, MÉG GYEREKEBB - A "MUNKAALAPÚ TÁRSADALOM" GYERMEKEI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Havasi Éva
2017.05.29.


Magyarországon ma 4 millió háztartásból 1,2 millió gyermekes. A gyermekes háztartásoklegnagyobb részében 2 felnőtt nevel gyermeket: egyet (30%), kettőt (25%) vagy ennél többet (10%). További 15% az egyszülős háztartások aránya, az „egyéb” gyermekes háztartásoké pedig 19 százalék. Egy nő átlagosan 1,49 gyermeket hoz a világra. Ez 2016-ban 100 nőre vetítve 5-tel több volt, mint egy-két éve. A növekedés a 20 év alatti és a 45 év fölötti nők magasabb gyermekvállalásából adódott.[1] A gyermekek azonban nagyon különböző társadalmi helyzetű, jövedelmű családokba születnek, s e különbségeket az utóbbi évek népesedéspolitikai intézkedései is nemhogy tompítanák, hanem tovább erősítik.

A gyermeket nevelő családok hosszú múltra visszatekintő, legfontosabb juttatása a családi pótlék. Az 1912-ben még csak állami alkalmazottak gyerekei után járó juttatást egyre szélesebb társadalmi csoportba tartozók élvezhették. A juttatás 1990-től vált univerzálissá, munkaviszonytól független, minden gyermekre kiterjedő jogosultsággá. (Átmenetileg, a Bokros-csomag részeként rövid időre elvesztette univerzális jellegét, bizonyos jövedelemszint fölött nem járt.) Máig ez az egyetlen gyermekes támogatási forma, melyet az emberek szinte kivétel nélkül ismernek és igényelnek is.

A családi pótlék összege – alapesetben – egy gyermek után 12 200 forint havonta, két gyermek után gyermekenként 14 800 forint,illetve három- és több gyerek után 16 ezer forint. Az összeg nagysága 2008 óta változatlan.
Az Orbán-kormány azonban úgy döntött, hogy azok a gyermekek, akiknek szülei nem végeznek kereső munkát, vagy rosszul fizetett munkákból tartják fenn magukat és családjukat, kevesebbet érnek, és ezt a kormány szociális támogatásainak is tükröznie kell.

A sikerre ítélt „magyar modell” négy pillére ugyebár a politikai stabilitás, a szigorú fiskális politika, a keleti nyitás és a segély- helyett munkaalapú társadalom. Ez utóbbi alapelv következetes alkalmazását láthatjuk a szociálpolitikában is.
A „munkaalapú társadalom” lefordítása a szegény emberek élethelyzetére annak világossá tétele, hogy annyit ér a gyermeked, amennyit te érsz! (Te meg annyit, amennyid van!)

A jövő évi költségvetés előkészítése során egy halvány remény volt arra, hogy a szegény ember gyermeke is érhet majd valamivel többet, mint manapság. Hogy a várhatóan növekvő bérkiáramlás mellett valami növekmény jut a családi pótlékra is. A 2018-as költségvetés tervezetének benyújtásától ez a remény is elszállt. Ez a költségvetés, Varga Mihály szavait idézve, „azok számára kínál több előnyt, támogatást, akik munkából tartják el magukat és a családjukat; mindenkinek egy kis lépést biztosít előre.”...

KUBATOV KOPASZAIT VETETTÉK BE USZIKOVÉK EGY BELVÁROSI VENDÉGLÁTÓHELY VISSZAFOGLALÁSÁRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.05.29.Stratégiai tanácsadóként volt jelen április elején egy belvárosi étterem birtokba vételénél a Fidesz-közeli „kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csaba. Értesülésünk szerint az ügyben önbíráskodás gyanúja miatt indult eljárás az V. kerületi kapitányságon. A kérdés csak az, hogy a rendőrség ezúttal végig viszi-e az ügyet, vagy ugyanúgy megszünteti a nyomozást, mint tette azt a választási irodában történtek esetében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint mindenesetre gyanúsítottak még nincsenek.

Harminc-negyven, kigyúrt, félelmet keltő személy, továbbiakban „kopaszok”, security feliratot tartalmazó ruhában, minden előzetes értesítés nélkül megjelentek a vendéglátóhelyen, az asztalokhoz ültek, a bent levő vendégeket hangoskodással, trágárkodással megijesztve távozásra bírták.

Ez áll abban az Átlátszó birtokában lévő feljelentésben, amelyet másfél hónappal ezelőtt tettek meg az V. kerületi kapitányságra. A „kopaszok” a vendégtérnél beljebb is jutottak, és a „konyha ajtóinak zárjait dologi erőszakkal feltörték és zárat cseréltek.” Az alkalmazottak ekkor hívtak rendőrt, mert nagyon féltek – áll a feljelentésben.

A rendőrök “azt mondták, nem intézkednek, mert „nem folyik vér”, és ez birtokháborítási ügy, amiben a jegyzőnek kell eljárnia. A helyszínen tartózkodó „kopaszoknak” jelezték a rendőrök, hogy semmilyen fizikai erőszakot nem alkalmazhatnak. A „kopaszok” azt mondták, hogy őket a tulajdonos Giant Hungary Kft. bízta meg azzal, hogy önhatalommal az ingatlant birtokba vegyék.”

Az étterem, az V. kerületi Sas utca 4. szám alatt található Godunov elfoglalásában a szerkesztőségünknek megküldött fotók tanúsága szerint részt vett a „kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csaba, aki társával a bárpultnak támaszkodva követte figyelemmel az eseményeket...


A DUNA MENTÉN A KORRUPCIÓ ÉS A FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK FELSZÁMOLÁSA MEGRENDÍTI A JOGÁLLAMOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.29.A jogállami aggályok elsősorban Magyarországot érintik a térségben. Trump elnökként is csak annyit ért a világból, mint egy ingatlanfejlesztő. A Trump-Putyin-Erdogan-trió megrendíti az uniót. Még nyílt összecsapás is kialakulhat a CEU miatt Magyarország és Brüsszel között. Magyarországon oltalmat találnak az alternatív jobboldal korifeusai – olvasható a nemzetközi sajtóban.Wall Street Journal


A Duna mentén húzódik az új törésvonal az unión belül. A folyótól keletre a jogállamot aláássa a korrupció, illetve a demokratikus intézmények, a fékek és ellensúlyok elleni támadássorozat. A jó 10 évvel ezelőtti nyitás átfogó következményei csak most kezdenek kirajzolódni, amikor az EU éppen azon tanakodik, miként tudja megerősíteni az eurót, a határait és az egységes piacot. Ennek oka pedig az, hogy az unió elsősorban jogi képződmény, amelynek legitimációja főleg azon múlik, mennyire tartják tiszteletben a jogállamiságot. És hát sokan gondolják úgy, hogy a Dunától keletre nemigen. Az aggályok jelenleg mindenekelőtt Magyarországra összpontosulnak. A legutóbbi összecsapás Budapest és Brüsszel között a CEU miatt tört ki. Ám ahogyan a magyar fél eljárt, az kizárja a jóhiszeműséget. Az egyetemet nem figyelmeztették előre a vizsgálatról és a jogszabály két hét alatt átment a Parlamenten, illetve jogerőre emelkedett.

A fellépés egy tekintélyes tanintézménnyel szemben új kérdéseket vet fel az ügyben, mennyire elkötelezett Magyarország a jogállam és a demokratikus értékek iránt. A magyarok már amúgy is összetűztek az EU-val a kvóták miatt, továbbá Orbán Viktor agresszív sajtókampányt folytat „Állítsuk meg Brüsszelt!”-felkiáltással. Az unió hasonló kihívásokkal néz szembe Romániában és Bulgáriában is, és ott van még Szerbia, bár az nem tag. A szervezetnek stratégiai megfontolásokból kell bevonnia a Nyugat-Balkán államait, nem utolsósorban azért, nehogy vákuum keletkezzen, amibe azután benyomulnának az oroszok és a törökök. Hogy miként rendeződnek a feszültségek a térségben, illetve a Kelet és a Nyugat között, az meghatározza az európai összefogás jövőjét.

Washington Post

Ann Applebaum úgy értékeli Trump európai látogatása alapján, hogy minden megváltozott a transz-atlanti viszonyban. A kitűnő szemleíró és történész leginkább azt fájlalja, hogy az elnök teljesen értelmetlenül kioktatta a szövetségeseket, hogy mennyivel tartoznak a Natonak és az amerikai adófizetőknek. Az derült ki, amit sokan már eddig is gyanítottak, hogy ti. a politikus jobban szereti a diktátorok társaságát, ahol hízelegnek neki, mint a demokratákat, mert azok egyenlő félként tekintenek rá. Annak sem volt semmi értelme, hogy nekiment Németországnak az autóexport miatt, hiszen a német gyárak nagyjából annyi kocsit állítanak elő a tengerentúlon, mint amennyit ott eladnak. Úgy tűnt, hogy az elnök egyetlen pillanatra sem értette meg szerepét a szövetség vezetőjeként. Azt bizonyította, hogy egy ingatlanfejlesztő szemével nézi a világot. Amikor pedig félretaszította a montenegrói elnököt a közös fotózás előtt, nos, az olyasmi, amit csak bugris celebek szoktak csinálni.

Egy pillanatra sem látszott úgy, hogy felfogja, mekkora tét forog kockán. Különösen fájó, hogy nem említette a kölcsönös védelemről szóló 5-ös paragrafust. A következmény az lett, hogy még soha nem volt ennyire ingatag az Egyesült Államok befolyása Európában. Az orosz kormány viszont túlárad az örömtől. A moszkvai tévében azt mondták, hogy az elnök kártyavárrá változtatta a Nato-t. Trump szerint az út hatalmas siker volt az USA számára, de ha igaza van, akkor nem lenne jó tudni, milyen a kudarc...


SZÜLJ MA TÖBBET, MINT TEGNAP!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.29.

Te jó ég, asszonyom, mit csinál itt?

– Nem vagyok asszony. Lány vagyok.

Jó, most nem ez a lényeg. Mit művel?

– Nem látja? Szülök.

Itt? Az utcán?

– Igen. Lánynak szülni dicsőség, asszonynak szülni kötelesség.

De miért a földön?

– Nekem ez a szülőföldem.

Nem tudott volna várni? Bemenni egy kórházba, mint a többi rendes magyar nő?

– Nem volt erre idő. Meghallgattam Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét, és úgy éreztem, azonnal cselekednem kell.

Ő mondta magának, hogy szüljön az utcán?

– Azt mondta, hogy aki teleszüli a világot, azé a világ.

Látom, hogy egy könyvet tart a kezében. Maga könyvvel a kezében szül?

– Igen. Ez egy kézikönyv, Németh Szilárd írta.

Kézikönyv a szülésről?
– Valamikor tudtam szülni, de mára elfelejtettem. Volt idő, amikor álmomból felverve is ment a szülés, mint a karikacsapás, de manapság hiába töröm a fejem, nem jövök rá, hogyan kell. Próbáltam többször is, de nem ment. Ezért szereztem be ezt a hasznos kis kézikönyvet. Hogyan szüljünk gyorsan és sokat? Írta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke. Ebben a könyvben minden benne van.

Hölgyem, a munkahelyén mit szólnak ehhez? Tudják, egyáltalán, hogy Ön terhes?

– Nem vagyok terhes. Soha nem is voltam.

Már bocsánat, hogy az intimszférájába hatolok, de ha Ön nem terhes, akkor hogyan tud szülni?

– Unortodox módon. Ki mondta, hogy nekünk, magyaroknak ugyanazt az utat kell választanunk, amin mások is járnak?
...