2021. szeptember 2., csütörtök

AUTÓS KISOKOS

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.08.31.Autós kisokos...

EGY ÉDESANYA LEKVÁRT, KOLBÁSZT, SAJTOT SZERETETT VOLNA KÜLDENI SKÓCIÁBA A LÁNYÁNAK, 45 EZER FORINTJA BÁNTA

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.09.02.


Hogyan lehet élelmiszert küldeni a brexit után Nagy-Britanniába? Történetünkben súlyos kálvárián esett át egy magyar család. A pakkot valakik alaposan megdézsmálták, de mégis vámot és késedelmi kamatot kellett a „teljes” csomag után fizetniük, és a felelősséget senki nem vállalja.


Nyilas Misi pakkot kapott. Jó neki, mert megkapta.

A következő történetünk hősei, vagyis egy magyar család, édesanya és Észak-Skóciában élő lánya, Eszter azonban ennél sokkal kellemetlenebb kalandokat élt át. Pedig az édesanya mindössze egy kis hazai élelmiszert szeretett volna küldeni a lányának. A hosszú hetekig bolyongó sajtokat és kolbászokat, lekvárokat és tejtermékeket tartalmazó pakkot azonban valakik alaposan feltúrták, megdézsmálták. A vámosok, mert tiltott áru volt benne? A szállítók, mert megromlott valami? Tolvajok? Sajnos ez nem derült ki.

Ráadásul, a család hónapokkal a feladás után, a feladott csomag eredeti értékét figyelembe vevő vámfizetési felszólítást is kapott, mégpedig az időmúlás miatt rögtön késedelmi kamattal. Azóta a feladó édesanya, illetve a lánya, vagyis a címzett hiába sorolja a veszteségeit, kérné vissza az így értelmetlenné vált szállítási díjat, a meg nem érkezett áru vámterheit és a késedelmi kamatokat, senki nem kártalanítja a családot.

Azt Eszter is elismerte lapunknak, hogy talán nem volt a legjobb ötlet magyar élelmiszereket utaztatni, de mint mesélte, áprilisban még hűvös idő volt, Skóciából a Covid alatt kifejezetten nehéz volt hazautazni, másfél éve nem találkoztak a családtagok, ráadásul a kedves ötlet felmerülésénél azért sem villogott benne a vészjelző, mert a kiválasztott élelmek tartós áruk voltak, és Eszter spanyol, francia olasz barátai is rendre kaptak így hazai ízeket, még sonkát is...


KIZSIGERELT DOLGOZÓK: HÉT NAPBÓL ÁLLÓ MUNKAHETEK SZAKÍTJÁK SZÉT A CSALÁDOKAT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.09.02.


Már látszanak a munka törvénykönyvének változása után a tömbösített munkaidőből adódó hátrányok. A szakszervezetek szerint az elmúlt időszakban a gyárakban a kényszerű leállások költségeit a dolgozókra terhelik. Mert ezt lehetővé teszi a munka törvénykönyve.


Miről van szó? A munkáltatóknak lehetőségük van a dolgozók munkaidőkeretével sakkozni, és tömbösítve ledolgoztatni azokat a munkaórákat, amiket alkatrészhiány, megrendeléshiány miatt a munkások tétlenséggel voltak kénytelenek tölteni.

Hónapokra is összetolhatják a munkaidőt, és előfordulhat, hogy ebben az időszakban a dolgozó nem találkozik a családjával. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a magyar munkavállalóknak ebben a rendszerben nehéz körülmények között kell munkát végezniük, és a munkáltatók sokszor hozzá nem értésből, nyerészkedésből vagy éppen rosszhiszeműségből a legrosszabb verziókat alkalmazzák a dolgozókkal szemben.

Egyes helyeken hirtelen kell behozni a lemaradást. "Akkor azt tapasztaljuk, hogy előfordul hat napos hét, 12 órában", de olyanról is tudnak, hogy három hét alatt hét napra rendelték be a dolgozókat, ami a pedig már a jogszabályokkal is ellenkezik. De előfordul...

SE MASZK, SE TESZT: MÍG A SZOMSZÉDBAN SZIGORÚBB ÓVINTÉZKEDÉST HOZTAK, ITTHON A KORMÁNY SEMMILYEN JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉST NEM RENDELT EL AZ ISKOLÁKBAN

NÉPSZAVA
Szerzők: JUHÁSZ DÁNIEL, GÁL MÁRIA
2021.09.02.


Az első nap az osztályban: úgy indult a tanév, mintha nem is lenne járvány. A gyermekorvosok egyesületének elnöke hasznosnak tartaná a maszkviselést.

Az iskolaév indulásával a higiéniai szabályok fokozott betartására kéri a szülőket és a diákokat is a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), melynek elnöke, Havasi Katalin a Népszavának nyilatkozva arra is figyelmeztetett: a koronavírus delta variánsa fokozott fertőzőképességű, így nagyon gyorsan képes terjedni, a gyerekek, kamaszok pedig nagy szerepet játszhatnak a vírus tünetmentes átadásában.

– Akár naponta többszöri, nagyon alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre kell buzdítani a gyerekeket, a kisebbeknél pedig arra is ügyelni kell, hogy közösségben például ne igyanak, egyenek egymás italából, ételéből. A szülőket arra is kérjük, náthás, köhögő gyereket még enyhe tünetekkel se engedjenek iskolába – mondta Havasi Katalin...


A HGYE elnöke fontosnak tartja a 12-17 éves korosztály koronavírus elleni védőoltását is, amelyre júniustól lehet regisztrálni, illetve ezen a héten az iskolákban is megkaphatják, akik igényelték. A kormány tájékoztatása szerint az iskolai oltásokra 48 ezer diákot regisztráltak a szülők, a nyár folyamán pedig kicsivel több mint 170 ezer tanuló kapta meg, ami az érintett korosztály harmada. Havasi Katalin szerint ez is segíti a vírus elleni védekezést, igaz, a számok magasabbak is lehetnének. Tapasztalatai szerint azok a szülők, akik maguk is fontosnak tartják és felvették az oltást, a gyerekeiket is beoltatják, ugyanakkor – mint fogalmazott – nagy áltudományos ellenkampány is folyik az oltások ellen...

ÁNGYÁN JÓZSEF: SZABOLCSBAN SEM CSAK AZÉ LETT A FÖLD, AKIK MEGMŰVELIK - AKI TEHETI, MÁR AZ UNIÓS ELJÁRÁS UTÁNI HELYZETRE KÉSZÜL.

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2021.09.01.


Ángyán József
legújabb (immár a 17.) jelentése is cáfolja azt a kormányzati sikerpropandát, amely szerint a nemzeti földvagyon kiárusítása a földet megművelőknek kedvezett. A professzor elemzése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a földterület 134 nyerteshez került, több mint felét (mintegy 2200 hektárt) a „kis/közepes családi gazdaságok” helyett tíz nagy érdekeltség szerezte meg.

(A korábbi jelentések itt olvashatók.)

A szabolcsi adatok is azt az általános tendenciát erősítik, hogy a helybeli gazdálkodó családok helyett a földek 65 százaléka más településen élő, tőkeerős árverezőkhöz került.

Még a „helybeliek” között is voltak olyanok, akik – a földforgalmi törvény szabályozása miatt, lakhelyüktől, foglalkozásuktól függetlenül – úgy váltak „szerzőképes helyi földművessé”, hogy helyben akár sohasem jártak és/vagy a mezőgazdaságot hírből is alig ismerik.

Bár a többi megyéhez képest Szabolcsban kisebb számban fordult elő, de a nyertes „földművesek” tevékenységi köre itt is több esetben távol esik a mezőgazdaságtól, ha egyáltalán azonosítható. Ángyán József talált köztük adószakértőt, könyvelőt, könyvvizsgálót, edzőt, szakácsot, ingatlanos nagyvállalkozót és webáruház-tulajdonost is, akik az árverések idejére mezőgazdasági főtevékenységű egyéni vállalkozói cégbesorolást szereztek.

Az Orbán-kormány egykori államtitkára félrevezetőeknek tartja azokat a kormányzati kijelentéseket, amelyek azzal próbálták indokolni a közös földvagyon eladását, hogy az állam annak rossz gazdája. A bérleti viszonyok elemzése ugyanis azt mutatja, hogy az elárverezett területek döntő többsége nem is az állam által művelt terület volt, az árverésre bocsátott földek kiválasztásában döntő szerepet játszhatott a bérlő viszonya a kormányzó „elithez”.

A „baráti” cégek és/vagy magánszemélyek bérelt területeiből – vélhetően nem ritkán magukkal a bérlőkkel egyeztetve – jobbára azokat bocsátották árverésre, amelyekre azután részben vagy egészben maguk a bérlők tettek nyertes árajánlatot...

SZÁZOLDALAS PROGRAMOK ALAPJÁN DÖNTHETNEK A PÉLDÁTLANUL IZGALMAS VÁLASZTÁSON A NÉMETEK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.09.02.


A németországi országgyűlési választások talán még sosem voltak ennyire kiélezettek. A szeptember 26-i szavazás nyomán hat párt juthat be a Bundestagba, és még az sem igazán lefutott, hogy az 1949 óta csupán két választáson nem győzedelmeskedő konzervatív CDU/CSU pártszövetség végül a legtöbb szavazatot kapja-e, hiszen a baloldali SPD egyes kutatások szerint már átvette a vezetést. Sőt, a Zöldeknek is statisztikai hibahatárhoz közeli csupán a lemaradása, így még mindhárom pártnak esélye lehet a győzelemre. Könnyen az a helyzet állhat elő, hogy még a két legnagyobb párt sem tud nagykoalíciót kötni, és a modern német történelemben először háromtagú koalícióra lesz szükség.

A három nagy párt mellett három kisebb pártnak lenne esélye így még kormányra kerülni, de érdemben csak a liberális FDP-nek nyílhat erre lehetősége. A szélsőjobboldali AfD-vel senki sem kíván együttműködni. Elméletileg lenne lehetőség a radikálisabb baloldali Die Linke bevonásába egy baloldali nagykoalícióba a szociáldemokraták és a Zöldek részvételével, de ez mindegyik párt támogatóit erősen megosztja, és a Berlinben kipróbált felállás igen sok konfliktussal terhelt.

A lehetséges koalíciók közül egyelőre négy tűnik a közvélemény-kutatások szerint esélyesnek, a baloldali hármas esetében egy-két képviselőn múlhat, hogy elegendő helyet szereznek-e a parlamentben a kormányalakításhoz...

BAJBAN LEHETNEK A NYUGDÍJBA KÉSZÜLŐK - ÉPPEN A KOCKÁZATMENTES BEFEKTETÉSEK VESZÍTENEK ÉRTÉKÜKBŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.02.


Az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest megnőtt a várakozási idő letelte, de még a felhalmozási időszakon belüli nyugdíjpénztári kifizetés. A jelenlegi pénz- és tőkepiaci folyamatok alapján könnyen lehet, hogy a szép nyugdíjpénztári hozamoknak búcsút lehet mondani.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az idén júliusra is tovább fogyott. A csökkenés mértéke az előző év végéhez viszonyítva közel egy százalékra rúgott. Ezekben a kasszákban mostanra már 1,1 milliónál kevesebben takarítanak meg idősebb korukra. Bár egy év alatt több ezren léptek be újonnan, a nyugdíjba vonulók száma is elég jelentős volt. (A teljes interaktív jelentést itt találja meg.)

Mint a részletes táblázatok alapján az Azénpénzem.hu kiszámolta: az idén az első félévben közel három százalékkal többen vették fel megtakarításukat a várakozási idő letelte, de még a felhalmozási időszakon belül, mint a tavalyi azonos időszakban. Ők ezt alighanem szükségből tehették, a szabályok szerint ugyanis a 10 év után, de még a nyugdíjkorhatár elérése előtti kifizetés esetén csak a megtakarítás hozama adómentes, a tőke után fizetni kell.

A nyugdíjpénztári tagság elöregedésére utalhat, hogy a nyugdíjkorhatár elérése utáni kifizetések 13 százalékkal lettek magasabbak az idén, mint tavaly. Halálozás miatt pedig 54 százalékos a megugrás. A kedvezményezetteknek, illetve örökösöknek a 2020 első félévi nem egészen 2 milliárd forint helyett 3 milliárd forintot fizettek ki a kasszák.

Ha valaki teheti, annak az ajánlható, hogy a 10 év megtakarítási időszak és a nyugdíjkorhatár elérése között akkor is hagyja bent pénzét, ha havi tagdíjat már nem tud fizetni. Sajnos azonban igen sokan vannak, akik például korábbi, a pénztári befizetést valamilyen módon támogató munkahelyük elvesztése után egyetlen fillérrel sem gyarapítják pénztári megtakarításukat. A pénztáraktól szerzett információ szerint a tagok fele lehet nem fizető...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.09.01.


TARTALOM

MaNcs 33. évf. 35. sz. (2021-09-01)


A SZERK.

A SZERK.
Von der Leyen, a troll

Emlékeznek még a múlt év végi brüsszeli balhéra? Orbán és lengyel elvbarátai a teljes uniós költségvetés vétójával fenyegettek, így akarván elérni, hogy az EU ne fogadja el az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, a rendeletet, amely lehetővé teszi az uniós pénzkifizetések felfüggesztését a jogállamiság elveinek az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető sérelme esetén (magyarul akkor, ha egy kormány az intézményesített lopást körülbástyázó jogrendszert alakít ki).

A SZERK.
Krisztusból bohócot

Amikor júniusban a Magyar Jogász Egylet Értékek és intézmények a tízéves Alaptörvényben című konferenciáján Kövér László azt mondta, hogy az Alaptörvény legfőbb üzenete az, hogy „Magyarország magyar ország akar maradni”, Trócsányi László pedig azzal tromfolta, hogy az Alaptörvény „választ ad arra, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk”, senki nem lepődött meg.

A SZERK.
Sámán, sámán!

Embert menekíteni Afganisztánból embert próbáló küldetés, az elmúlt napokban-hetekben ezen fáradozott gyakorlatilag az egész NATO, illetve a fél világ, elsőül is ideértve az Egyesült Államokat.

EGOTRIP


LÁSZLÓ GÉZA
Visszajátszás
Siessünk, mert lemaradunk

Állok a sorban a festéküzletben, körülöttem sokan válogatnak: mesteremberek, családapák, családanyák. Sorra kerülök, mondom a színkódot, vízbázisú selyemfényűt kérek fára. A festékkeverő szaki biccent: ma én vagyok az első, aki tudja, mit akar. A vevők általában csak közelítőleg tudják, mit szeretnének, de azt nagyon.

PUBLICISZTIKA

BETLEN ANNA
Utópia és disztópia
A nemváltoztatásról – vitában Fekete ÉmivelFekete Émi orvos e lap három héttel ezelőtti számában közölt cikkében a kormányfő által meghirdetett „gyermekvédelmi népszavazást” bírálva megállapítja, hogy az lényegében egy hamis állításokra, fikciókra alapozott választásipropaganda-akció. Ebben igaza is van.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Sorban állnak a burkákért”
Dobrovits Mihály történész, turkológus az afganisztáni helyzetről

Tisztában kell lenni az afganisztáni társadalmi-etnikai-közösségi identitás tagoltságával és összetettségével ahhoz, hogy megérthessük, miért maradtak sikertelenek az Afganisztánra kényszerített vagy éppen ott kitermelődő modernizációs programok.

BELPOL

ELDURVULÓ ELŐVÁLASZTÁSI KÜZDELEM ZUGLÓBAN
Barátságtalan mérkőzés

Sehol nem támadják egymást olyan élesen az ellenzéki előválasztás jelöltjei, mint Zuglóban. A pártok többsége az utóbbi két választást megnyerő, helyben beágyazottabb szocialista Tóth Csabát támogatja, de a Momentum színeiben induló Hadházy Ákosnak is van mibe kapaszkodnia.

ELKÖSZÖNT A POLGÁRMESTER, DE MARADT A GAZDA SZEGVÁRON
Árpád, árpánk

Bevetette árpával az önkormányzat földjét Szegvár leköszönő fideszes polgármestere, földhasználati díjat nem fizetett, ezért az új képviselő-testület feljelentette. A rendőrség szerint nem történt hivatali visszaélés, mert a korábbi községvezető nem közhatalmat gyakorolva, hanem gazdálkodóként járt el, amikor megművelte a területet. Kis történet Csongrádból.

KÖNYV


KÖNYVMELLÉKLET
Milyen könyvekkel kezdjük az olvasást?

Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

KÖNYVMELLÉKLET – INTERJÚ
„Lejegyzeteltem az álmaimat”
Lydia Davis író

A rövidebbnél is rövidebb történetek, a flash fiction mesterének két novelláskötete és az A történet vége című regénye jelent meg eddig magyarul. Az amerikai írót, Proust-fordítót és jelentős jegyzetelőt keleti parti otthonában értük el telefonon.

KÖNYVMELLÉKLET
Ki látott engem?
Vendégségben Bajor Gizinél

A nagy forgalmú fővárosi közterek ugyan Blaha Lujzának és Jászai Marinak jutottak, ám a Színészmúzeum Bajor Gizi nevét viseli s az ő egykori villájában rezideál, mutatván, hogy a hajdani nagy színésznő különleges helyet foglal el a magyar színháztörténeti emlékezetben. De valóban így lenne?

KÖNYVMELLÉKLET
A próféta szakálla
Hargittai István: Jeremiás nyomában – Beszélgetések Komoróczy Gézával

Két fényképet nézegetek. Az egyik a fiatalos, sikeres Mezopotámia-kutató Komoróczy Gézát mutatja 1979-ben, Az ókori Kelet című tévésorozat forgatása közben. Szúrós tekintettel néz, állát sötét, „asszír stílusú” szakáll borítja. A másik Hargittai István kémikus és tudománytörténész 2020-as, kitűnő portréfotója az új beszélgetőkönyv borítóján.

KÖNYVMELLÉKLET
Erős kis szóreaktorok
Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

Távoli barátnőm, aki szenvedélyes olvasó, megkérdezte, hogy miről szól az új Szvoren-könyv. Irodalomkritikus létemre elakadt a szavam: „Hát… a szorongásról”, válaszoltam, de azonnal visszaszívtam és „idioszinkráziákra” helyesbítettem az előbbi közhelyet. Szóval, „viszolygásokról, undorodásról, elborzadásokról”. „Olyan nagyon mai és budapesti”, fűztem még hozzá.

KÖNYVMELLÉKLET – INTERJÚ
„Csak a kés vagyok”
Kőhalmi Zoltán humorista, író

Mérnöknek tanult, de az jobban érdekelte, hogy hogyan lehet egy-egy poént felépíteni. Nemrégiben megjelent második regénye, Az utolsó 450 év a jövőbe visz. Ennek kapcsán főleg a máról beszéltünk: klímaparákról, propagandáról és a Karinthy-gyűrűről is.

KÖNYVMELLÉKLET – A HOMÉROSZ-FORDÍTÁSOK NYOMÁBAN
Homér dolmányban

Az első magyar nyelvű Iliász 200 éve jelent meg, és 50 éve halt meg Homérosz felülmúlhatatlan hazai fordítója, Devecseri Gábor. Költők és klasszikafilológusok, katolikus plébános és kálvinista lelkész, világtalan tanító és kolozsvári alpolgármester közös ügye: a magyar Homérosz.

KÖNYVMELLÉKLET
Mese az igazságról
Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan

Gerlóczy Márton új regénye egy sorozat, a Fikció első darabja. E cím kapcsán máris felmerülnek bizonyos kérdések. A szerző eddigi életműve ugyanis következetesen építette föl az író alteregóját (a szerző nevéből faragott), Márczy Lajost.

KÖNYVMELLÉKLET
A történet folytatódik
Istvánfi Gyula: Az építészet mellékvágányain

A címet olvasva azok az építészettel összefüggő, de akár építészetnek is nevezhető tevékenységek jutnak eszünkbe, mint a tereprendezés, a folyószabályozás, az erdősítés vagy éppen az erdőirtás.

KÖNYVMELLÉKLET : VISSZHANG
Lydia Davis: Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit még jobban is

„Tudom, hogy ezen a napon boldognak kellene lennünk” – indul a Fókák című hosszabb, gyászfeldolgozó novella, a kötet egyik legerősebb, épp középre szerkesztett szövege, a kötet magja.

KÖNYVMELLÉKLET: VISSZHANG
Tim Marshall: Falak

Elképesztő gyorsasággal épülnek a világban a határt kijelölő és megerősítő kerítések – Tim Marshall brit újságíró e könyvében pontosan azt taglalja, hogyan jött létre a mind kisebb darabokra szabdalt világunk.

KÖNYVMELLÉKLET: VISSZHANG
Therese Anne Fowler: Egy kifogástalan hölgy

A történelmet azok írják, akik ismerik, és hajlandók megszegni a szabályokat, áll a borítón.

KÖNYVMELLÉKLET: VISSZHANG
Rényi Ádám: Osztálytalálkozó és más mesék inkább felnőtteknek

A kötet vegyes halmaz, elemei hullámzó, hol jobban, hol kevésbé eltalált rövidkék.

KRITIKA

FILM
A múlt horgán
Nia DaCosta: Kampókéz

Váratlanul időszerű és telített volt 1992-ben Bernard Rose Kampókéz című horrorfilmje.

OPERA
Díva és Társa
Puccini: Tosca

Kétszer kell bejönnie a színpadra, hogy egyszer bent legyen, szól a szépkorú színházi lekicsinylés, amelyet a Tosca alakítóira rendszerint nemigen lehet elhasználni.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Elmúltak már a derék idők”
Rozs Tamás zenész, tanár

Folyamatosan koncertezik, színházi előadásokban vesz részt, sokszor használ sajátos énektechnikát, és újabban looperezik is, de a tanítás mindent fölülír nála. S már másodszorra jött el Kaposvárról, ezúttal az SZFE-botrány miatt.

RÉS A PRÉSEN
Szabadon, bátran, kísérletezve
Szalontay Tünde színész

FILM

INTERJÚ
„Inkább patrónusnak mondanám”
Csáky Attila producer

A héten mutatják be Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja című filmjét. A film producerével a zarándokfilm valósághoz való viszonyáról, hitelességéről is beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Szamárpaprika

Amikor Sztupa és Troché visszahúzódtak a mezőgazdaságba, Sztupának volt egy remek ötlete arra nézvést, hogyan lehet azt a legkevésbé feltűnően csinálni.

ZENE

LEMEZ
Súlyfelesleg
George Harrison: All Things Must Pass. 50th Anniversary Edition

Sokan szimbolikusnak tekintették a Beatles 1970-es megszűnését, a „legendás” hatvanas évek méltatlan lezárásának. A közönséget a béke és a szeretet helyett már az izgatta, hogyan ugrik egymás torkának Lennon és McCartney, miért halt meg Janis Joplin és Jimi Hendrix, milyen új szupergroup jelenik meg a színen.

INTERJÚ
„Így már 102 évig kellene kihúznom”
Jamie Winchester zenész

Nyolc év telt el azóta, hogy zenei karrierjét hátrahagyva visszaköltözött Írországba, ahol teljesen hétköznapi, civil életet él. Csak akkor áll színpadra, ha Magyarországra látogat, legközelebb szeptemberben érkezik az 50. születésnapjára rendezett nagy koncert alkalmából.

MI A KOTTA?
Csak tisztesség nem

Klasszikus zenei programajánló a 2021/35. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Mennyit ér egy élet?

Annyiféleképpen láthattuk már 9/11-et: lent voltunk Nicolas Cage-dzsel a tornyok romjai alatt (Oliver Stone: World Trade Center) és fent voltunk a repülőn a terroristákkal küzdő utasokkal (Paul Greengrass: A United 93-as).

VISSZHANG: LEMEZ
Andris Nelsons: Sosztakovics-szimfóniák

A világ­klasszis lett karmester a Sosztakovics-interpretáció Mekkájává tette Bostont.

VISSZHANG: KÖNYV
Szálasi minisztere voltam – Rajniss Ferenc naplója

Csődszag – regisztrálta 1945 áprilisában a bukás aromás légkörét a Szálasi-féle bagázs lemondott és már nagyban menekülő minisztere, akinek önigazoló és fontoskodó feljegyzései szintúgy ezt az átható ájert árasztják magukból mindmáig.

VISSZHANG: FILM
Nagybetűkkel a szabadságért

Döbbenetes lepusztultság, elmaradottság és a sosem volt dicsőség megalomán emlékművei.

VISSZHANG: KÖNYV
Sergey Gordienko – Natalia Gordienko
Foglalkozások nagy könyve

Mi leszel, ha nagy leszel? – teszi fel a kérdést az alcím.

VISSZHANG: KONCERT
Kispál–Bräutigam–Püspöki


A Kispál és a Borz névadó gitárosa a zenekar feloszlása óta csak nagyon ritkán lép fel, ezért minden ilyen alkalom eseményszámba megy, különösen akkor, ha nem Lovasi András oldalán áll színpadra.

VISSZHANG: LEMEZ
Nite Jewel: No Sun

Négy év telt el a Los Angeles-i Ramona Gonzalez, ismertebb nevén, Nite Jewel előző, Real High című albumának megjelenése óta.

VISSZHANG: FILM
Lőpor turmix

Hogyan lehet lebénult karokkal, ráadásul nőként legyőzni három, életünkre törő marcona alakot?

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/35.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/35.

Rövid hírek: hurrikán, szauruszok, világűr

Szüret 2021/35.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL


MAGYARORSZÁG EDDIGI LEGSÚLYOSABB MADÁRMÉRGEZÉSE
Héják az avaron

Nyomoznak a rendőrök a Pest megyei Tura közelében történt madármérgezés miatt. A bűncselekmény a város polgármestere által elnökölt vadásztársaság működési területén történt. A hatóság a sötétben tapogatózik, de helyben sokat hallani úri vadászatokról.

MEDVEHELYZET ROMÁNIÁBAN
A védelem ára

Válságos állapotokat idézett elő az elmúlt évek meggondolatlan vadgazdálkodása Erdélyben: a védettségük miatt túlszaporodó medvék már a falvak mindennapjait veszélyeztetik, az állatokat etető turisták pedig tovább rontanak a helyzeten.

MOZGÁSSÉRÜLT-LAKÓTELEP PESTHIDEGKÚTON
Vörös téglás álmok

Az ENSZ 1981-et a rokkantak nemzetközi évének nyilvánította, s erről Magyarországon is megemlékeztek. A hivatalos protokoll mellett – emlékbélyeg, kiállítások stb. – a mozgássérült-lakótelep ötlete alulról jövő kezdeményezésként kapcsolódott a tematikus évhez, de megvalósítása a kései Kádár-kor tipikus vállalkozásának tekinthető.

LÉLEK

INTERJÚ
„Védtelen gyerek voltam”
Ádám, pedofil bűncselekmények áldozata

Interjúalanyunkat kiskamasz korában zaklatta az edzője, aki a korábbi években bizalmi viszonyt épített ki vele. (A fiatal férfit nem valódi nevén, hanem Ádámnak nevezzük.) Amikor értesült arról, hogy a férfival szemben rendőrségi vizsgálat indult, felkereste lapunkat, hogy elmondhassa, mi történt vele. Ezzel is segíteni akar másokon, s a kibeszélés számára az önterápia része. Felkavaró beszélgetés következik.

GASZTRO

KERTÉSZ LESEK
Amici Miei

CHILI&VANÍLIA
Vilnai ihletésű újévi puding


Mézes-almás kalácspuding

AFGANISZTÁN ÉS A BIZONYTALANSÁG

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.09.02.


A ma reggeli afgán híreket nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy semmi sem biztos, ám annak az ellenkezője sem az, valamint senki nem tud semmit, legkevésbé maguk Afganisztán polgárai De mintha a tálibok sem igazán tudnák, mit akarnak, és az is zavaros, ki a barátja és ki az ellensége kinek.

Szóval: Közép-Ázsia nem változott sokat tegnap óta.

Kezdjük azzal, amiben viszonylag biztosak lehetünk: alakulóban van a tálib kormány. Az még távolról sem világos, milyen államformája lesz Afganisztánnak, egyelőre úgy tűnik, teljesen egyedi rendszert próbálnak bevezetni – annyira egyedi, hogy még ki sincs találva teljesen. Az kétségtelen viszont, hogy a tálib állam élén Hebatullah Akhundzada mullah áll majd, de nem lesz sok feladata. Lássuk a Tolo News beszámolóját a jelenlegi helyzetről!

„A tálibok szerint Hebatullah mullah lesz a vezető, aki alatt egy miniszterelnök vagy elnök fogja irányítani az országot. Az új kormány megalakításáról folytatott megbeszélések lezárultak, és hamarosan bejelentést tesznek".

Anamullah Samangani, a tálibok kulturális bizottságának tagja elmondta, hogy Hebatullah Mullah Akhundzada, a tálibok vezetője lesz az új kormány vezetője is.

A konzultációk már majdnem befejeződtek az új kormányról, és a kabinetről is lezajlottak a szükséges megbeszélések. Az iszlám kormány, amelyet be fogunk jelenteni, egy... modell lesz az emberek számára. A Hívők Parancsnokának (Akhunzada) jelenléte a kormányban kétségtelen. Ő lesz a kormány vezetője, és ez nem lehet kérdéses” – közölte Samangani.

Samangani mester különben igen sokoldalú alakja a tálib mozgalomnak: hivatalosan a kulturális bizottság tagja, de ő kommunikálta erősen mérsékelt sikerrel a Pandzsir-völgy elleni hadműveleteket is, most meg lám, a kormányalakítás körül tüsténtkedik. Ő mindenhez ért, Európában sem ritka az ilyen politikus, csak hasznuk nem sok szokott lenni. De menjünk tovább...

MINDEN EDDIGINÉL RÉSZLETESEBB ADATOKAT TUDTUNK MEG ARRÓL, HOGY A BEOLTOTTAKAT MILYEN ARÁNYBAN TÁMADTA MEG A KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGON

444.HU
Szerzők: HASZÁN ZOLTÁN, SZUROVECZ ILLÉS
2021.09.02.


Részletes adatokat kért, és meglepetésre részletes adatokat kapott egy olvasónk az Országos Kórházi Főigazgatóságtól arról, hogy a koronavírussal oltottak hány százaléka betegedett meg, került kórházba és hunyt el.

Olvasónk közérdekű adatigénylést nyújtott be július 18-án a főigazgatóságra. A válaszadási határidőt egyszer ugyan kitolták, végül augusztus 31-én kapott egy sok adatot tartalmazó táblázatot. Ami új a statisztikában, hogy tartalmaz életkori bontást. Erről eddig nem volt publikus adat, pedig fontos szempont. És egyértelműen látszik is, hogy az oltások hatékonysága valamennyire gyengül az idősebbeknél.

Fontos fejlemény, hogy kiderült: ezek szerint egy ilyen adatsor előállítása és rendszeres publikálása simán megoldható lenne.

Van azért bökkenő: nem derült ki egészen pontosan, hogy mikoriak az adatok. Lehet, hogy júliusiak, lehet, hogy augusztus közepiek...

MOCSÁRI TÍPUSÚ, „HALOTT VÍZZÉ” VÁLT A VELENCEI-TÓ – ÁLLÍTJA A SZAKEMBER

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: BODNÁR ZSUZSA
2021.09.02.


Augusztus közepén a Velencei-tó kormánybiztosa még arról beszélt, hogy a tó alacsony vízszintje ellenére a víz minősége kiváló és fürdésre tökéletesen alkalmas. Ezt követően azonban újabb halpusztulásról, majd tömeges madárelhullásról jelentek meg sokkoló hírek. A vízminőségről egyetlen hivatalos szerv sem tett közzé mérési adatokat, egy általunk megkeresett szakember szerint viszont már július óta inkább pocsolya, mint élővíz a tó.


Hónapok óta téma a Velencei-tó apadó vízszintje és a vízpótlás ügye. A közvéleményt sokkolta a tömeges halpusztulás ténye júniusban, amit a hivatalos közlemények szerint a felmelegedett, sekély vízben kialakult oxigénhiány okozott. A több mint 4 tonnányi haltetem eltávolításához a lakosság és a civil szervezetek munkájára is szükség volt. Az oxigénhiányos állapot ellensúlyozása érdekében júniusban vízforgató berendezéseket állítottak be, az átszivattyúzást a tűzoltóság mellett önkéntesek is segítették...

LIPÓTMEZŐ: ORBÁN AZ OSZMÁN MEGSZÁLLÁSSAL AZONOSÍTOTTA AZ AFGÁN MENEKÜLTEKET

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.02.


A hírek szerint nem jutottak szóhoz a Bledi Stratégiai Fórum résztvevői, amikor Orbán nyílt muszlimellenes uszítást adott elő, és a hódító török birodalom 150 éves megszállásával azonosította a tálibok által üldözött afgán menekültek befogadását. A jelenlevő állam- és kormányfők nem hittek a fülüknek, a torkukra akadt a szó, hogy az Európai Unióban létezik olyan ország, amelynek a miniszterelnöke nyíltan különbséget tesz vallási alapon emberek között, és vallásuk alapján diszkriminál menekülteket, s elvitatja tőlük a menekültjogot.

Pedig talán illett volna felállnia valakinek, és bejelentenie, hogy üdvözöljük Adolf Hitler reinkarnációját az Európai Unióban. Vagy ha lett volna közöttük egy elmeorvos, diagnosztizálhatta volna a beteget, aki olyan embereket azonosít a hódító oszmán birodalommal, akik a muszlim szélsőségesek elől menekülnek, mert a tálibok által vezetett muszlim állam megölné őket. Ám senkinek nem jutott eszébe leleplezni a felcsúti kocsma és a lábszagos egykori felcsúti futballöltöző szintjén álló ostoba, gyűlölködő, náci és hülye elméletet, hogy nem a tálibokat kell befogadni.

Esetleg megemlíthették volna azt is, hogy az általa említett példa cáfolja őt magát: Orbán azt adta elő a szokásos fontoskodásával, hogy a magyarok azért autentikusabbak ebben a kérdésben (is), mert már éltek muszlim birodalom megszállása alatt. Valóban, Magyarország 150 évig élt a törökök megszállása alatt (amire nosztalgiával emlékeztek a katolikus Habsburg-birodalom megszállása idején), de Magyarország kultúrája, vallása, a népesség összetétele nem változott meg. A magyarokból nem lettek muszlimok, sőt a muszlim szokásokat sem vették fel (de a korrupciónak örültek).

A 150 éves oszmán megszállás bizonyítja, hogy még egy muszlim birodalom 150 éves megszállása nyomán sem következett be az, amivel Orbán fenyeget. De az amerikai és a magyar (!) katonákat segítő afganisztáni családok, akiket éppen az a muszlim vallási állam fenyeget, amivel Orbán riogat, nem azonosak az oszmán birodalommal. Nem megszállóként érkeznek, hanem a családjukat szeretnék biztonságba helyezni, miután a muszlim országban a nyugati keresztény országok katonáival, bürokratáival való együttműködés miatt veszélyben az életük. Dögöljenek meg, ez Orbán kereszténysége...

ORBÁN REPÜLNI FOG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.09.02.


Egyre több a talány Orbán római útja körül. Pontosabban egyre több olyan motívumra derül fény, amely normális jogállamban előbb válaszokért, utóbb vizsgálatokért, a végén pedig felelősségre vonásért kiált. De ez Magyarország: szivárognak ugyan hírek a római út rejtélyes körülményeiről, de ezek csak korlátozott nyilvánosságot kapnak, és minden marad a régiben. Úgy, ahogy ezt a miniszterelnök korábban mondta: korábban is így utaztam, a jövőben is így fogok.


Most, egy lélegzetvételnyi időre, lépjünk túl a jogilag is megkérdőjelezhető akción, és vessünk egy pillantást a kormányfő viselkedésére. Orbán igyekszik önmagát a plebejus politikus képében feltüntetni; úgy beszél, úgy öltözködik, még a testsúlyára sem ügyel, idomul korosztálya – fogalmazzunk így – hétköznapi alkatához. Igen: Orbán próbálja elhitetni híveivel, hogy ő egy közülük, a népből vétetett, pörkölt-szagú öltönyt visel, disznót öl, pálinkát készít és iszik, amellett pedig erősen hívő ember, igazi templomjáró. Ugyanakkor – a mutatott kép mellett – létezik egy másik Orbán Viktor is, nem mondom, hogy rejtőzködő, bár ez az állítás sem állna messze a valóságtól.

Ez a másik Orbán Viktor nagyon is szereti a fényűzést, a kivételezettséget, vagyis minden olyan elemet, amely éppen, hogy kiemeli őt a hétköznapi emberek sorából. Egy miniszterelnök persze – és természetesen – nem hétköznapi ember, amúgy is védett személy, csupa olyan történik vele és veszi körül, amely számára nem csak természetessé, de elvárttá is teszi az emberek feletti bánásmódot. Vágyainak nincsenek pénzügyi korlátai, a közös kassza számára örökké felülről nyitott; így jut el a háza mellé épített stadionig, vagy éppen a Karmelita kolostor – külön neki épített – erkélyéig. De: egyáltalán a Karmelita kolostorig. És minél inkább elnézi neki ezt a társadalom, annál inkább nő meg az étvágya. Szimbolikusan úgy is fogalmazhatnék: naponta bont kordont, következmények nélkül...

VIHAR, VILLÁMOK, JÉGESŐ

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: TAMÁS ERVIN
2021.08.27.


...Nincs olyan apró részlet, amelyben Orbán ne számolna a hatalom elvesztésével, ugyanakkor nincs olyan részlet, amelyben ne készülne a hatalom megtartására. Ez a különös kettősség jellemzi az általa eddig hőn szeretett állam „kiszervezését”, hatáskörének rendhagyó csonkítását. Példátlan értékű vagyonelemek jutottak az általa kreált kuratóriumok kezébe, párhuzamos intézmények létesültek szokatlan bőkezűséggel, a szociális szféra, az oktatás mind nagyobb szelete került az egyházakhoz, a rendszeresen hozzájuk irányított közpénzekkel egyetemben. És nem utolsósorban a hálás és egyre tágabb hálóba vont klientúra kap beruházásaihoz állami injekciót, monstre kölcsönökkel kombinálva. A kormány most éppen az autópályákat és a hulladékgazdálkodást készül 35 éves koncesszióba adni szintén a hatalmi expanzió kőbe vésése jegyében. A napról napra kövérebbre hízó ajándékcsomag a jövőnek egy merőben másfajta biztosítékát sugallja, mint a sokat emlegetett versenyképesség. Lehet, hogy Orbánt egyre szorosabban fogja az unió satuja, de továbbra is bízik hangoztatott tételében, miszerint „egy tűrt, de biztos kormány jobb, mint egy kedvelt bizonytalan”. A haptákmédia jól körülhatárolt leckéket teljesít, mostantól leginkább a főpolgármestert kell kikezdenie, a többi jelölt esetleges előválasztási győzelmével könnyebben kelthető később is zavar a nem mindenre elszánt ellenzékiek körében. A kormányzat persze nem feledkezik el a jól bevált bűnbakképzésről, a félelem és a düh egyidejű gerjesztéséről, még talán az a legbutább hír is hozhat a konyhára, hogy az unió betiltja a levendulát. Minden szinten tart a lakosság tudati megszállása. Orbánra eddig is jellemző volt, hogy jó ritmusérzékkel és gátlástalansággal sasszézik el a krachok elől, s nincs kétség afelől, hogy ha nyer, előbb-utóbb uralmát is eléri a „másnap-szindróma”. Vajon akkor megelégszik-e majd a polgár azzal, hogy mindenről a „nemzetközi helyzet”, a liberalizmus kalodájába zárt unió s persze hazai csatlósai tehetnek? Korai azonban még az EU elhagyásáról csiripelni, mert bár az ideáramló pénz várhatóan meg lesz csapolva – Magyarországot Kína vagy Oroszország szemében jelenleg éppen az uniós tagság értékeli jelentőségénél nagyobbra. A magabiztos Orbán mögött ott a másik, aki egy lehetséges vereség esetén merőben más arcot ölt, háborúja még eltökéltebb, bosszúszomjasabb lesz – egy kijózanító kúra őt inkább megrészegíti...


RÓMAI VAKÁCIÓ KÖZPÉNZEN

MIKET BESZÉL?!
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.08.31.Orbán megint nem nyilatkozott a Kossuth Rádióban. Nyaral. Családostul. Rómában. A te pénzeden, és a luxus útjaihoz a honvédség luxusrepülőjét használja. Magáncélra. A közöset kisajátítja és saját céljaira használja.


VALÓDI GYERMEKVÉDELEM: EGY NEMZEDÉK VESZHET EL, HA MOST NEM LÉPÜNK [HETIVÁLASZ 88]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.09.02.


Az ügy, amely a magyar közéletben példátlan módon közös kiállásra bírta a kormánytag Gulyás Gergelyt és az ellenzéki EU-képviselő Ujhelyi Istvánt: az UNICEF Magyarország most publikált kutatása szerint az elmúlt másfél járványos év lelki-pszichológiai hatásai katasztrofálisak nemcsak a gyerekeknél, de a pedagógusoknál is. A nemváltó műtétek gumicsontja mellett bőven van tehát tennivaló a valódi gyermekvédelemben. Podcastunkban, a HetiVálaszban erről beszélünk a szervezet két vezetőjével, Mészáros Antónia igazgatóval és Szlankó Viola gyermekvédelmi vezetővel...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

ORBÁNÉK KÁPOLNÁS, ÜVEGHÁZAS BIRTOKA HETEKIG BÍRJA MAJD ELZÁRVA A KÜLVILÁGTÓL

HVG360
Szerző: HAMVAY PÉTER, GERGELY MÁRTON
2021.09.02.


A területrendezést segítő helyszínrajz elárulja, milyen komplexumot álmodott magának az Orbán család Alcsútdoboz határában. Az üvegház és az orangerie már épül, a kápolnát és a szolgálati lakást még csak tervezik. Rendkívüli helyzetekben a birtok teljesen önellátóan képes működni.


Kinyílnak a kapuszárnyak, a két hajszálegyforma, takaros portaépület elhagyása után feltárul a frissen telepített fasor a birtokot szinte teljes egészében, több száz méteren átszelő széles út mentén. A fasor mögött kétoldalt angol- vagy tájképi kert terül el régi és új telepítésű facsoportokkal, amit nagy, félköríves sétányon lehet körüljárni.

A növényzet jótékonyan rejti el a kétoldalt elhelyezett technikai épületeket, utakat, kettős garázslejárót. Aztán feltűnik a kisebb sorház méretű egykori tiszti és cselédlak. Utóbbi a könyvár – a személyzet azt pusmogja, hogy a birtok ura gyakran időzik a református templomokat idéző mennyezetfestmények alatt, könyvvel a kezében.

A kocsi továbbgördül a bazaltkockákon, a játékos barokk kacskaringók helyett három körforgalom tagolja a nyílegyenes utat. Az első közepén egy csobogó áll, ez az „elmélkedősétány” középpontja, ideális hely az olvasmányélmények átgondolásra. Ezután egy belső birtokkapu jelzi, hogy megérkeztünk a létesítmény vendégeket fogadó központjába, ahol az egykori juhaklokból kialakított két épület helyezkedik el.

A hozzájuk csatlakozó egy-egy pálmaház (a tervrajz szerint egy orangerie és egy üvegház) télen is barátságos hangulatot áraszt, nyáron pedig a gondozott virágágyásokban és szökőkutakban gyönyörködhet a látogató. És Hatvanpusztán még itt sem ér véget az utazás, a lebontott víztorony helyén kialakított körforgalomból érjük el a 20 beállásos vendégparkolót.

A látogató egy újabb kapun át, gyalogosan éri el az egykori szérűt, amely előtt hangulatos tavacska fogadja. Innen választhatunk, hogy a birtok kápolnájában elmorzsolunk egy imát a házigazdáért, vagy a klubházba térünk be, esetleg a kijelölt piknikezőhelyen leheveredünk az ápolt gyepre. A mellette lévő istállók felé is vehetjük az irányt, hogy a birtok egyik hátsó bejáratán kilovagolva megnézzük a környéket is, elporoszkálva a közeli golfklubba, ami egykor szintén a majorság része volt, és amelynek területe ugyancsak a család birtokában áll.

Nem száz vagy kétszáz éve, egy arisztokrata vidéki kastélyban tett utazást írtunk le, hanem annak a vendégnek a megérkezését, aki az Orbán család hatvanpusztai birokára nyer majd bebocsátást. A részletek ismertetésekor nem kellett a fantáziánkra hagyatkoznunk, ugyanis a HVG birtokába jutott a terület vázlatterve (lásd alább). A számítógépes fájl tartalmazza a 13 hektáros birtok teljes felmérését, szintrajzát, meglévő és tervezett közműveit. A rajz segíthette a megrendelőt, hogy elképzelje, milyen lenne a birtok, ha minden álma teljesül.

Erről szól még a cikk:

- A terv hitelességét alátámasztó részletekről

- Berajzolt tóról, bazaltkockákkal kirakott utakról

- Szolgálati lakásokról, konyhakertről, műromról

- Termetes medencévé módosult ciszternáról

- Foci- és teniszpályáról

- 20 ezer literes gázolajtartályról...

NYILVÁNOSSÁGRA KELL HOZNI A TIBORCZ FÉLE ELIOS ÜGYÉBEN FOLYTATOTT EU-S KORRUPCIÓS VIZSGÁLAT JELENTÉSÉT

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.09.01.


Sikerrel járt a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) pere az Európai Unió Törvényszéke előtt, így ki kell adni az OLAF Elios a közvilágítási beruházásaival kapcsolatos visszaéléseket feltáró vizsgálati jelentését. A TASZ az Elven Gyál civilszervezetet képviselte, akik az Európai Bizottságot perelték a dokumentumok nyilvánosságra hozatala érdekében.

Az OLAF korábban azzal tagadta meg az iratok nyilvánosságra hozását, hogy az sértené vizsgálati céljaikat. Akkor a TASZ az Európai Bizottsághoz fordult és tőlük kérték a dokumentumokat, akik azzal tagadták meg a hozzáférést, hogy a jelentéseket kizárólag az érintett országok hatóságai számára kell kiadniuk, azok pedig maguk dönthetik el, hogy nyilvánosságra hozzák-e a dokumentumokat.

A bíróság szerint azonban ezek már nem igazolják a jelentéshez való hozzáférés megtagadását, a magyar hatóságok ugyanis lezárták az ezzel kapcsolatos nemzeti vizsgálatokat.

A mai ítélet általános tanulságként leszögezi azt is, hogy az OLAF a jövőben bármely ügyben csak akkor hivatkozhat vizsgálati céljainak védelmére, ha az adott vizsgálat még folyamatban van, vagy befejeződött ugyan, de az illetékes nemzeti hatóságok még nem határoztak arról, hogy milyen intézkedéseket hoznak a vizsgálati jelentés nyomán. De a dokumentumok kiadását még az utóbbi esetben is csak észszerű ideig lehet halogatni – ismerteti az ítéletet közleményében a TASZ.

A magyar kormánynak a legkevésbé sem állt érdekében, hogy az Elios-ügy részleteiről tájékoztassa a nyilvánosságot, az Eleven Gyál viszont beperelte az Európai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén, és elérte, hogy az megsemmisítse azt a határozatot, ami megtagadta a hozzáférést a vizsgálati jelentéshez – írja a jogvédő szervezet –

ezzel pedig lehetőség nyílt arra, hogy a gyáliak és minden magyar polgár számára világos legyen, hogyan költötte el az állam a beruházásra kifizetett adóforintjaikat...

SZABAD SZEMMEL: AZ EP-NEK ELEGE VAN ABBÓL, HOGY BRÜSSZEL TOVÁBBRA IS KIVÁR - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.02.


Az új szabályozás az év elején életbe lépett, ám a végrehajtó testület mégsem alkalmazza, jóllehet a magyaroknál és a lengyeleknél igen elterjedt a korrupció, nagyüzemben tüntetnek el uniós pénzeket, grasszál az urambátyám-rendszer.


Handelsblatt

Az Unió Jogi Szolgálata nem sok esélyt jósol annak, hogy az Európai Parlament bármit el tud érni a Bizottság ellen az unió legfelsőbb bíróságánál a jogállami mechanizmus ügyében. Az EP-nek elege van abból, hogy Brüsszel továbbra is kivár, noha az új szabályozás az év elején életbe lépett, ám a végrehajtó testület mégsem alkalmazza, jóllehet a magyaroknál és a lengyeleknél igen elterjedt a korrupció, nagyüzemben tüntetnek el uniós pénzeket, grasszál az urambátyám-rendszer. A támogatások egy része azért vész el kézen-közön, mert a hatalom csak lagymatagon jár el a korrupt struktúrák ellen, ugyanakkor felszámolja azokat az intézményeket, amelyek éppen az ilyen jelenségek megakadályozására hivatottak.

Mindezt nagyon jól leírta pár hónapja a Bizottság jogállami helyzetfelmérése, csak éppen azóta sincs érdemi változás, mert Brüsszel vonakodik cselekedni. Az EP pont ezért fenyegette meg perrel, annál is inkább, mert sok képviselő szerint az időhúzás csak az Orbánnak, illetve Kaczynskinak jó. Az Európai Parlament német alelnöke, Katarina Barley azzal érvel, hogy a ha von der Leyenék csupán jövőre vetik be az új rendszert, akkor elkéstek, mert a lengyel bíróságok átalakítása addigra befejeződik. Freund, a német környezetvédők strasbourgi képviselője pedig Magyarország kapcsán figyelmeztet arra, hogy ott a Fidesz törekvései nyomán minden nappal kész tények állnak elő.

A jogi szakemberek mégis úgy ítélik meg, hogy a Parlament aligha tudja meggyőzni a maga igazáról az EUB-t, vagyis a Bizottság maga döntheti el, hogy mikor látja elérkezettnek az időt az első figyelmeztető levelek feladására. Ráadásul az EP rosszul fogta meg a kérdést, vagyis a jog oldaláról igaza volt von der Leyennek, amikor a múlt héten visszaverte a törvényhozás elnökének sürgető levelét. Egyébiránt elképzelhető, hogy az Európai Bíróság heteken belül visszautasítja a keresetet.

Ám a magyar és a lengyel kormánynak akkor sem kellene különösebben izgulnia, ha beindul a mechanizmus, mert először többhónapos konzultációk kezdődnek, vagyis semmi érdemi fejleményre nem lehet számítani a magyar választásokig. Ezt pedig alaposan ki fogja aknázni Orbán Viktor – mondja a német szabaddemokraták egyik strasbourgi delegáltja.

Yahoo/Reuters

Bár nincs előrelépés az Európai Parlament és a Bizottság között a jogállami mechanizmus ügyében, a biztosok sorra erősítik meg, hogy Magyarország és Lengyelország nem kaphat pénzt az újjáépítési alapból, ha továbbra is tesz a demokratikus elvekre. Reynders után most az egyik alelnök, Dombrovskis figyelmeztetett, hogy a két ország addig nem fog látni egy fityinget sem, ameddig nem ad megfelelő biztosítékokat Brüsszel aggályaira.

Az ingyenes támogatás, illetve az olcsó kölcsön feltétele, hogy az EU végrehajtó testülete rábólintson a felhasználást körvonalazó nemzeti tervekre. Ez 18 tagállam esetében már meg is történt, sőt, 10-en megkapták az első részletet is, csaknem 50 milliárd euró értékben. Magyarországnak 7,2 milliárdot irányoztak elő, a gazdasági ügyekért felelős biztos szerint azonban a vita egyelőre nem zárult le.

Brüsszel ugyanis úgy ítéli meg, hogy a Fidesz (valamint a PiS) aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtó szabadságát. Raádásul a lengyeleknél a kormány azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy az mondja ki a nemzeti jog elsődlegességét a közösségi normákkal szemben. Gentiloni az Európai Parlament Gazdasági és Költségvetési Bizottságában azonban rámutatott, hogy ez a fejlemény még inkább megnehezíti a támogatás jóváhagyását.

Süddeutsche Zeitung

A német környezetvédők strasbourgi szóvivője azt javasolja, hogy az EU-barát német parlamenti pártok segítsenek nagyobb nyomást gyakorolni a Bizottságra, miután az egyelőre nem akarja megindítani az eljárást a közösségi támogatások visszafogására a jogállami elveket megsértő Magyarország és Lengyelország ellen.

Giegold azt veti az uniópártok és az SPD szemére, hogy hiába ért finisébe a német választási kampány, abból idáig sajnálatos módon jobbára kimaradt, milyen gondok mutatkoznak a demokrácia ügyében az EU-n belül. Miközben végre be kellene vetni a jogállami mechanizmust Budapest és Varsó ellen. Úgy fogalmazott, hogy a magyar és a lengyel autokratákra nem lehet szóval hatni, ők csakis az anyagi szankciókból értenek.

Az újság magyarázatként hozzáteszi, hogy a bírálók szerint a két kormány befolyásolja az igazságszolgáltatást, az pedig veszélybe sodorja az unió gazdálkodását, mivel a nemzeti hatóságoknak kell utánajárniuk, ha valahol felmerül a visszaélések gyanúja a brüsszeli támogatások kapcsán.

Euractiv

Magyarország, Lengyelország és Szerbia hátsó kaput jelent Kína számára Európában. Peking kihasználja a tagállamok megosztottságát, tehát hogy az EU nem képes egységesen fellépni ellene. Ezért szorgalmazza a szoros kapcsolatok kialakítását Budapesttel, Varsóval és Belgráddal. Így látja a helyzetet a „Geopolitikai jövők” elnevezésű portál vezetője. (A stratégiai kérdésekkel foglalkozó elemző site-ot az Amerikában élő, Magyarországról elszármazott Friedman György alapította – a szerk. megj.)

Antonia Colibasanu példaként említi, hogy Kína viszonya egyre feszültebb a balti köztársaságokkal, miután azok fokozottan távolodnak a regionális együttműködés céljait szolgáló 17+1-es fórumtól. Annál inkább közeledik viszont Peking a magyar és a lengyel vezetéshez, valamint a nyugat-balkáni államokhoz, mert így éket verhet az unión belül, illetve megerősítheti hídfőállásait a földrészen.

Ezer örömmel áll össze olyan kormányokkal, amelyek – Orbán Viktorral az élen – több vasat is a tűzben tartanak a külpolitikában. Magyarország talán Peking legfőbb partnere a régióban, merthogy kész több fronton is szembeszállni Brüsszellel. Egyensúlyoz az unió és Oroszország, illetve egyre inkább az EU és Kína között. Úgy látja, hogy ez a politika többszörösen is megtérül számára.

Der Standard

A hagyományos Bledi Fórumon a konzervatív és jobboldali-populista kormányfők a migráció erős korlátozása mellett foglaltak állást, olyannyira, hogy a horvát Plenkovics ki is mondta: Afganisztán ide vagy oda, ezúttal nem lesz az, ami 6 éve, vagyis Európa nem fogad be nagy számban menekülteket. Azaz sutba vágják, amit Merkel annak idején meghirdetett, hogy ti. „Megoldjuk!”

A megosztottság kézzelfogható volt a találkozón, főleg, mert javarészt a szlovén miniszterelnök elvbarátait hívták meg. Így Orbánt és Vucsicsot Szerbiából. De a horvát, a cseh, a szlovák és a görög kollégájuk is egy követ fújt velük a bevándorlás ügyében. A magyar vendég csörtézett egyet az Európai Parlament első emberével, aki arra figyelmeztetett, hogy a Római Birodalomhoz hasonlóan az EU is széteshet, ha nem tudja kezelni a menekültkérdést.

Amire Orbán azzal riposztozott, hogy a muzulmánok beáramlása sokkal nagyobb veszély, és hogy a migráció ügyében a döntési jogkört teljes egészében a nemzeti kormányok kezébe kell letenni. A cseh Babis tökéletesen egyetértett „Viktorral”. Igaz rá a jövő hónapban választás vár, így már jó ideje lovagol a témán. De a görög Micotakisz is azt hangoztatta Sassolival szemben, hogy tanulni kell a 2015-ös hibákból. Jansa pedig megfogalmazta, hogy bizonyos, vitatott kérdésekben nem okvetlenül szükséges a közös cselekvés.

Florian Bieber, a Gráci Egyetem szakértője arra hívja figyelmet: az illiberális demokrácia mellett lándzsát törő Jansa, Orbán és Vucsics nem fogadja el, hogy bárki jogosan bírálhatná őket. Ha valaki mégis megteszi, akkor azt azonnal árulóként bélyegzik meg.

EUobserver

Európa sokat hangoztatja a jogok, értékek, a jogállam hangzatos jelszavait, de nagyon úgy néz ki, hogy ezekről szó sincs az afgán menekültek ügyében, mert felülkerekedik az „Európa-erőd”-szemlélet. Ezt hangsúlyozza a kommentár, hozzátéve, hogy az amerikai kivonulás után esély nyílott az EU számára a bizonyításra, ám nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz semmi sem belőle.

Amerikában a politikusok persze semmit sem tanulnak a történtekből, de az ország hamarosan magához tér a sokkból, hiszen gazdasági és katonai ereje továbbra is óriási. Ám annál rosszabb helyzetbe kerül az unió, mind a nemzetközi tekintélyét, mind azt a törekvését tekintve, hogy fokozottan beleszóljon a világ legfontosabb dolgaiba. Hogy erőtlen, az persze senkinek sem jó, merthogy csillapítólag hat az amerikai-kínai versengésben, miközben Washington fokozottan igyekszik lenyomni Pekinget és Moszkvát.

Hogy Brüsszel okuljon a kudarcból, ahhoz több dolog is szükséges: 1. Ne a bezárkózás vezérelje a politikáját. A szervezet migrációs vonalát jellemző rátartiság és előítélet foltot ejt a kül-, biztonság- és fejlesztési politikán. Amikor politikusok hirtelen a migrációs nyomást kezdik emlegetni, miközben ég Afganisztán, nos, akkor gúnyt űznek az értékekből és az emberi jogokból. 2. Nem igaz, hogy Amerika mindig mindent jobban tud. Az USA a saját érdekeit követi, nincs tekintettel arra, mit akarnak a barátok és szövetségesek. Európának nem szabad vakon követnie, és nem hiheti, hogy az amerikai hírszerzés mindig pontos és szent. Itt az EU egész gondolkodásmódját kell átalakítani. 3. Nem szabad az igen összetett világot szűk és egyszerű EU-centrikus lencsén át nézni. 4. Óvakodni kell a kettős mércétől, különösen, amikor az afgán nőknek és gyerekeknek kell segíteni 5. Arra kell összpontosítani, amire az afgán népnek szüksége van, nem lehet csupán arra hivatkozni, hogy ott kizárólag a korrupció miatt ennyire rossz a helyzet.

Többet kell tenni a menekültekért, mert ha az unió megint felhúzza a felvonóhidat, akkor sok évi kemény munka eredménye megy tönkre Afganisztánban és másutt is. Az Európa-erőd árnyékot vet mindenre.
FAZ

A konzervatív lap a többi közt a magyar-orosz stratégiai gázszerződés küszöbönálló aláírását hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Oroszország új vezetékkel, illetve megállapodásokkal igyekszik magához láncolni Délkelet-Európát. Még akkor is, ha a tervek szerint Magyarország a következő másfél évtizedben évente csak nem egészen fele annyi földgázt vesz a Gazpromtól, mint tavaly.

A szállításhoz javarészt az új szerbiai csőrendszert használják majd, vagyis Ukrajna még inkább veszít jelentőségéből tranzit országként. Kijev idáig évi 2 milliárd dollárt kapott a területén áthaladó szállításokért, csakhogy 2024-ben lejár az egyezség. Németország ugyan a hosszabbítás mellett kardoskodik, de egyrészt ott van a hamarosan elkészülő Északi Áramlat-2, másrészt éppen a magyar szerződés mutatja: Moszkva egészen másban gondolkodik.

Törökország felé nemrégiben két vezetéket is végighúztak a tenger alatt, igaz az egyiken a tavalyi induló évben sok energiahordozó nem haladt át, mert Ankara inkább a sokkal kedvezőbb árat kínáló világpiacról vásárolt. De az idén már más a helyzet. És egyre többet rendel Románia, valamint Bulgária és Szerbia is. Emellett a szerb vezetéknél nem csak hogy a oroszok táplálják be az anyagot a rendszerbe, hanem az övék a tulajdontöbbség is, ami az EU-ban nem megengedett. Így viszont más eladók aligha használhatják ezt a szállítási útvonalat.

ÁLMOK ÁLMODÓI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.02.


Amikor Fekete-Győr és decens csapata még úgymond tojáshéjjal a valagán megakadályozta a budapesti olimpia megrendezését, illetve a megrendezés szándékát, fideszi értelemben elveszítette azt a jogát, hogy hátralévő, hosszúnak ígérkező életében olimpiára menjen, akárhol is rendezik azt. Nem méltó azóta arra, hogy olimpiát nézzen a televízióban, egyáltalán olimpiára gondolnia sem szabad vagy szabadna, ha jót akar. És vele együtt természetesen nekünk sem, akik akképp vélekedtünk vele együtt, hogy olimpiát rendezni gazdasági öngyilkosság, de legalábbis fölösleges pénzkidobás, hacsak a lopási együtthatót nem vesszük figyelembe.

Ám természetesen vannak más egyéb fölhorgadások is a Fidesz és a sport, mindenféle sport viszonyában, amelyek közül a legelső a nemzeti nagylét igazolása, ami abból a kényszerképzetből fakad, hogy egyes nemzetek között vannak lényeges különbségek (vö.: übermensch), aminek egyik mérhető eleme az, hogy kinek a fia ugrik nagyobbat, vagy kinek a lánya úszik gyorsabban. Az ilyen ideák általában kisebbrendűségi érzésből fakadnak. Akik attól teszik függővé önbecsülésüket, hogy sportban sikeresek avagy sem, nem rendelkeznek egészséges önképpel, mert Spártát már pár ezer éve túlhaladtuk, csak ezt sokan nem veszik észre. Öreg hiba.

Tehát, amikor Fekete-Győr és decens csapata az emlegetett tojáshéjjal a valagán keresztbe tett a budapesti olimpiának, álomgyilkosnak lett kikiáltva, de nem azért elsősorban, mert a lopási együtthatónak keresztbe tett. A kellő mennyiségű pénzt úgyis zsebre tették az arra kijelöltek, mert a létesítmények olimpia híján is felépültek. Az egyenlet egyik fele tehát megvolt, csak a nemzeti büszkeség szenvedett csorbát, mert a kedves vezető nem verhette a mellét, hogy a keménytökű magyar legények ott állnak a világ tetején, mert gyorsabbak, erősebbek és ügyesebbek más nemzetek fiainál. Ezzel pedig a NER felsőbbrendűségét bizonyítják mindenekkel szemben.

Ilyen összevetésben érdemes emlékeznünk a bajuszos NDK-s úszó-, és atlétanőkre, és figyelni azt, hogy a mai győztesekkel is hogyan bánik a hatalom, ahogyan füröszti őket a tejekben és vajakban. Mert minden egyes aranyérem Orbán személyes sikere, politikájának igazolása, a győzelmek ezért a fideszistáké és senki másé. Ez a viszony nem a racionalitásé, nem az egészséges önbecsülésé, hanem a hité szintén. Így aki a Fideszben nem hisz, annak a győzelmeknek sincs joga örülni, mert aki a Fidesz politikáját ellenzi, és fölöslegesnek tartja a stadionokra elköltött temérdek pénzt, az az úszókat sem szereti szerintük. Furcsa logika, és nem is egészen az, de a NER ilyen...

"NAGYON ROSSZ IRÁNYBA TERELI A DIÁKOKAT A KORMÁNY"

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
202109.01.


Ha nem hadtudományokat akar tanulni valaki, aránytalan, hogy az önkéntes katonai szolgálat többet ér a nyelvtudásnál a felvételin – hangsúlyozta Schermann Fruzsina, az Alternatív Diákközpontú Mozgalom szóvivője
.

Plusz pontokat kapnak a felsőoktatási felvételihez a jövőben azok a fiatalok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél – írta meg a hvg.hu.

Az ember valóban legyen igényes a testére, de amennyiben nem hadtudományokat akar elsajátítani, indokolatlan előnyhöz jut az, aki az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezik. Schermann Fruzsina, az Alternatív Diákközpontú Mozgalom szóvivője szerint nagyon rossz irányba terelik ezzel a diákokat. Nagyon kis országban érthetetlen, hogy a világban való érvényesülés alapfeltétének is felfogható nyelvtudás nem nyom annyit a latban a felvételi során, mint a szolgálat, amelyre nem mindenki hajlandó, vagy képes, és amely a szakok többségében nem releváns.

A pontok eloszlása e a következő:

- egy B2-es nyelvvizsga 28 pontot ér,
- egy C1-es nyelvvizsga 40 pontot ér,

ehhez képest az önkéntes katonai szolgálat félévente 32 pontot, maximálisan 64 pontot jelent. Ezt súlyos aránytalanságnak tartja. Szerinte minden diáknak joga van a tanuláshoz, és ahhoz, hogy eldöntse milyen irányban szeretné képezni magát, azért pedig nem érheti indokolatlan hátrány, ha nem a honvédelmet választja...