2017. október 27., péntek

BARTUS LÁSZLÓ: A "PUTYIN-HÁLÓZAT" MIATT ORBÁN VIKTOR A NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.10.27.


Orbán Viktor rádióinterjúnak álcázott prédikációjában azt állította, hogy a “Soros-hálózat” nemzetbiztonsági ügy. A “Soros-hálózat” alatt ezúttal – és egyelőre – nem a hazai civil és Fidesztől független szervezeteket és személyeket értette, hanem az orosz titkosszolgálati propaganda és a fake news-csatornaként működő DCLeaks internetes portál “információit”.

A nyugati világ ellen információs- és propagandavilágháborút indított orosz titkosszolgálat feltérképezte az Európai Unión belül azokat a személyeket, akik az orosz törekvések, Putyin céljainak útjában állnak. Ezeket nevezte el “Soros-hálózatnak”. A Fidesz ezt már tényként közölte, majd Orbán erre a megbízható forrásra hivatkozva “nemzetbiztonsági veszélyről” beszélt.

Nem “Soros-hálózat” van, hanem “Putyin-hálózat”, amelyet az orosz titkosszolgálat szervez és irányít, s ennek része Magyarország miniszterelnöke. Ez a nemzetbiztonsági ügy és a nemzetbiztonsági kockázat. Egy idegen és ellenséges hatalom titkosszolgálata és hamis információi alapján irányítják az országot. Eljutottunk oda, hogy a demokratikus értékek védelme Magyarországon üldözendő és az országra leselkedő veszélyt jelent. Orbán a Nyugat halálos ellenségeinek propagandáját terjeszti, és arra építi a magyar külpolitikát.

Az európai liberális demokratikus értékeket valló személyeket az oroszok a nem létező “Soros-hálózat” részeként mutatják be, mintha ők valamilyen külső parancsra tennének bármit. A feltételezett kapcsolat mindössze annyi, hogy az EU-ban egyesek nem Putyin céljait szolgálják, hanem védik a liberális jogállamot, s ettől függetlenül a putyinizálódással és a fasizálódással szemben Soros György alapítványai támogatják a világ minden részén a demokratikus értékeket védő civil szervezeteket. Orbán ezt a jót kriminalizálja...

EZT A TUDATMÓDOSÍTÓ TRÁGYÁT FOGJUK ZABÁLNI, AMEDDIG BELE NEM GEBEDÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.27.


Az a helyzet állt elő, kedves sorstársaim a napi elmegyógyintézeti fennforgásban, hogy mozognak a nyulak a bokorban. És ez nem minden: szövögetik ők a hálójukat is serényen. Ezt onnan lehet tudni – meg azt is, hogy a nyulaknak van hálójuk -, hogy a kedves nemzetvezető mondta az ő aranyszájával. Lényegében azért kelt fel ma reggel korábban, hogy lerántsa a leplet a póknyulakról. Mert ha nem jut minden egyes napra egy ordas képzavar, egy retardáltaknak is befogadható, bárgyú, ámde jól hangzó semmitmondás, netán egy raklapnyi lábszagú féligazság, akkor nem ér semmit sem a magyar virtus, sem a magyar gógyi.

Ez nem valamiféle honi állatállomány, hanem a homo brüsszelicusok családjába tartozó kártékony faj. Onnan lehet felismerni, hogy utálja Orbán Viktort, el akarja venni a szuverenitását és meg akarja mondani neki, hogy kit engedjen be Mária országába, és kit ne.

Szerencsére azonban az erkölcsi lúdtalpnak nyomás alatt sem hajlik földig az ága (ugye, hogy én is tudok marhaságokat kitalálni?), áll rendületlenül – mint honvéd a Hargitán – és nem köt kompromisszumokat. Hülye is lenne így választások előtt 100 méterrel. Elemi érdeke, hogy a – valószínűleg semmire megoldást nem jelentő – menekültkvóta kérdésének tisztázását egyik miniszterelnöki csúcstól a másikig rugdossák maguk előtt a balfasz brüsszelicusok, bőven ráér, ha májusra alakul ki valamiféle konkrét döntés. Addigra Orbán Viktor – aki addig is minden pillanatban ezzel a felfokozott ostromállapottal zsibbaszthatja hülyére az övéit – már túl lesz árkon, bokron és a hálóját szövögető nyúlon is. De leginkább a zsinórban harmadik választási győzelmén...

FÖLDHÖZRAGADTAK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.10.27.


Abban a sokat emlegetett átkosban is voltak, akik a közélet elhíresült prominenseiként – a szerzési mániától szenvedve – gyűjtögettek, összeszedtek mindent, amit csak lehetett, nem minden esetben tisztességes módon. De ennyire tobzódva az anyagi javak kábulatában, ebben az országban még soha sem lapátoltak össze maguknak annyit kétes körülmények között, mint a mostani hatalomban lévő felhalmozók! Belügyér még ebben a honban annyi szántót, rétet, legelőt és erdőt magának nem szerzett, mint ez a mostani miniszter. Egyéb kormány-közeliekről nem is beszélnék, azok vagyonnyilatkozatát nézze csak meg az olvasó!

Mentem volna kettőszáznegyvenezerért aranykalászos gazdatanfolyamra sokadmagammal, de félek, hogy a vissza nem térítendő állami támogatásért már úgysem tudtam volna versenybe szállni, mivel annyi önerőt, amennyit előírtak az árverésekhez, ha megszakadok, akkor sem tudtam volna kiperkálni. Így aztán bele sem vágtunk az egészbe, pedig jól jött volna nekünk is egy kis földecske – az anyja apostolát –, ha már az állami földekre is lehetett licitálni.

Ángyánnak földkérdésben jobban hiszek, mint az általa biorobotoknak tartott kormánypárti parlamenti képviselőknek, akik többségükben – szakmai hozzáértés szempontjából – még ministránsok sem lehetnének a professzor mellett! Populista hipnózisban tartott nemzet bármire rávehető. Háromszáz forintos vizitdíj fizetésének megtagadására épp úgy, mint arra, hogy a migráció nem jelent alapvetően mást, mint terrorveszélyt. A föld azé, aki megműveli, harsogja a papagájkórus újfent – az egykori kisgazda álom közhelyes megvalósulásaként.

Abban a sokat emlegetett átkosban is voltak, akik a közélet elhíresült prominenseiként – a szerzési mániától szenvedve – gyűjtögettek, összeszedtek mindent, amit csak lehetett, nem minden esetben tisztességes módon. De ennyire tobzódva az anyagi javak kábulatában, ebben az országban még soha sem lapátoltak össze maguknak annyit kétes körülmények között, mint a mostani hatalomban lévő felhalmozók! Belügyér még ebben a honban annyi szántót, rétet, legelőt és erdőt magának nem szerzett, mint ez a mostani miniszter. Egyéb kormány-közeliekről nem is beszélnék, azok vagyonnyilatkozatát nézze csak meg az olvasó!

Új földesúr lehet ebben az országban még a felcsúti gázszerelő is, csatlakozhat majd a régiekhez, akik strómanjaikon keresztül élvezhették a fideszesek földbérleti, pályázati és vissza nem térítendő támogatási rendszerének áldásos tevékenységét, az állami földek legfrissebb licitálási trükkjeinek hókusz-pókuszaival együtt! A vidéki kisboltok kockás füzeteiben hiteleiket felírató százezrek tátott szájjal csak nézhetnek mint a moziban, hogy ők, mint földönkívüliek, a jóból megint kimaradtak. Ángyán mondta, nem én, hogy

„Aki 2011-ben a legtöbb agrártámogatást felvette, ebben van földalapú és fejlesztési is, az első 3-t mondom csak, azt úgy hívják, hogy Csányi Sándor, Leisztinger Tamás és Nyerges Zsolt”...

MORVAI KRISZTINA VISSZATÉRT A FIDESZBE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.10.27.


...Tavaly még alkotmánybírónak jelölték, hogy szabaduljanak tőle, de nem felelt meg a Fidesznek. Akkor még.

Egészen mostanáig. Mert most 2 dolog is történt:

- Morvai nagyinterjút adott az egyik kormánylapnak.
- Ugyanabban a lapszámban Bayer Zsolt vezércikkben köszöntötte a hazatérését.

Az irtózatosan hosszú interjúban Morvai mindenben csatlakozik Orbán-rezsim külpolitikájához és ideológiájához. Ilyeneket mond jó hosszan:

"Büszke vagyok arra, hogy Magyarország elsőként vállalta az unióban a schengeni határok, így az egész kontinens megvédését. (...) Ki kell tartanunk ezen az úton, semmilyen fenyegetéstől nem szabad megijednünk – és immár sokadszor történelmet fogunk írni, és írunk már most is."

Eközben teljesen megalapozatlannak tartja az Orbán-kormányt érő bírálatokat, szava sincs az ország állapotáról, szót sem ejt azokról a kiszorítási, ellehetetlenítési törekvésekről, amelyek a saját pártját is érik.

Gyakorlatilag hűségesküt tesz az Orbánnak.

Nem mondja ki, csak sejteti, mert úgy hatásosabb, hogy Orbán Viktor az Isten.

Amit aztán Bayer nevű pártszolgálatos érdemén is kezel. Dicshimnuszt zeng a NER-ről áradozó Morvairól:
  • Morvai Krisztina nem követte a párt elnökét az árulásba és a mocsokba. Morvai Krisztina az maradt, aki volt.
  • ezt az interjút Orbán Viktor is adhatta volna. A dolgok lényegét tekintve semmi, de semmi különbség nem lenne a két mondanivaló között. 
És ezzel szinte mindent el is mond. De azért a legfontosabbat is:

Morvai Krisztina hazatért.

AZ UTÓLAGOS REHABILITÁCIÓ SZÜKSÉGESSÉGE

HUPPA BLOG
Szerző: CSERPES TAMÁS
2017.10.27.


A Fidesz bárdolatlan modorú megmondóembere, Kövér László valami olyasmire hivatkozott, hogy még 4, uszkve 8 évre van szükségük ahhoz, hogy rendbe tegyék az ország dolgait.

Ilyen hosszú időre való lopnivaló azonban nem nagyon akad már az országban. Összecsipegethetnek még innen-onnan néhány dolgot, megszüntethetik a pártok finanszírozását, felvásárolhatják a Kispajtás című havilapot, de ezzel nagyjából vége is van a nagy einstandolások időszakának.

8 + 4n év alatt természetesen rengeteg pénz befolyhat a Fidesz párkasszájába, Kövér László személyes óhaja ebből a szempontból teljes mértékben érthető. Az efendik régóta azonosítják magukat Magyarországgal, a legfőbb főkolompos pedig már egész Európával. Orbán idővel kiterjeszti politikai befolyását még talán a Marsra is. Előtte persze odaküldi Szijjártó nevű hadapródját egy jó kis zsíros üzlet reményében.

A II. világháború Európában 1939. szeptember 1-től, 1945. május 8-ig tartott. Nagyjából hat évig. Mit akar tehát elérni Kövér viceházmester 16 év alatt? Az egész világot leigázni, vagy a Wehrmachthoz hasonlóan, feltétel nélküli kapitulációt? Előbb-utóbb csak pofára esik az egész bandérium.

Vajon mennyi idő alatt lesz képes Magyarország kiheverni a Fidesz-rezsim unortodox ország-rendbetételét? Marad-e még egyáltalán belőle valami, vagy a haza mindenre elszánt megmentői az egészet áttolják Erdélybe, Svájcba, illetve a Kajmán szigetekre?

Kövér valószínűleg azért képtelen rendesen hazudni, mivel az ilyesmihez valamiféle intelligenciára is szükség lenne, amiben – ostoba megnyilatkozásai alapján – meglehetősen szűkölködik az említett páciens. Figyelmeztetni pedig egyelőre senki sem meri arra, hogy időnként gondolkodnia is kellene, nem csak örökös üldözési mániában szenvednie.

Szomorú időszak ez az ország életében. Az infrastruktúra pusztul, a korrupcióról csak azért nem beszélhetünk, mivel törvények által támogatott tevékenységről van szó. A gyűlölet elborította az egész országot. Ha valaki idegen nyelven kér felvilágosítást valahol széles e hazában, nagy az annak esélye annak, hogy ott helyben felpofozzák. Még 4, illetve 8 ilyen év, és akár még meg is lincselhetik. A fideszesen rendbetett egészségügyben úgy pusztulnak a betegek, mint egy első világháborús tábori kórházban, ellenséges támadás közepette...

MIGRÁNSPERCEK AZ ÁLLAMI HÍRGYÁRBÓL

MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog
2017.10.27.


Egyoldalú tájékoztatás, tények elhallgatása, fél(re)informálás: ezeket találtuk az állami hírműsorok szeptemberi Szúrópróba vizsgálatában.

„Már megint a kvóták. A kvóták, a kvóták, a kvóták folyamatosan. Nem tudnak szabadulni ettől a gondolattól.” A szöveg a szeptember 27-i esti híradók műsorvezetőjétől származik, aki annyira elképesztőnek találta, hogy az Európai Bizottság egy nappal a 120 ezres kötelező menekültkvóta lejárta után azonnal újabb kvóta javaslattal állt elő a bevándorlók befogadására, hogy mindkét adásban efölött lamentált.

Lejárt az Európai Bizottság által két éve kitűzött határidő a menekültek kötelező kvótás elosztására, a 120 ezer menekültnek csak egy töredékét helyezték át az előírások szerint, de Brüsszel újabb kvótával próbálkozik. A magyar kormány konzultációra hívja az embereket a Soros-terv ellen, az olaszok háborognak, mert a kormányuk 75 ezer menekült számára integrációs programot indított, amelynek az is része, hogy lakáshoz juttatják őket. Egyre több macedón városban tiltakoznak az ellen az elképzelés ellen, hogy a baloldali kormány 150 ezer menekültet telepítsen le az országban. Csehország is leállította a kötelező kvóta végrehajtását. És megkezdődött a bevándorlókat megállító fal próbaépítése USA és Mexikó határán – ezeket a híreket adagolta az állami televízió a hírműsorok első harmadában sugárzott „migránspercekben”.

Az egymást követő műsorelemek mind azt voltak hivatva bizonyítani, hogy az emberek sehol nem fogadják szívesen a bevándorlókat. Hiába próbálkozik az Európai Bizottság különböző módszerekkel a menekült kérdés kezelésére, ha Európa polgárai nem lelkesednek a kötelező kvótákért. A híradásokban nyújtott tájékoztatás azonban nem volt teljeskörű. Például a valóság bemutatását a kötelező kvóta teljesülése kapcsán annyira leegyszerűsítette, hogy az féloldalas lett, a macedón tiltakozásról szóló anyag kiáltóan egyoldalú volt, a nemzeti konzultációt feldolgozó összeállítás pedig színtiszta propagandaanyagként funkcionált.

De nézzük sorjában:...

MIÉRT SZÜKSÉGSZERŰ A TÁJ PUSZTULÁSA A RÓMAIN, HA MÉGIS A PARTON ÉPÜL MEG A MOBIL GÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.10.27.


Egyelőre visszavonulót fújt a Római-parti mobilgát ügyében a főváros vezetése, de a főpolgármester elkötelezettségét és eddigi taktikai cikkcakkjait látva korántsem biztos, hogy ez a végleges álláspont. Videónkban a hasonló elképzelés alapján indult, de építés közben kudarcot vallott visegrádi projekten mutatja be Nemes Zoltán mérnök, mi várható a valóságban, ha tényleg a parton próbálják megépíteni a mobil gátat. A két helyszínen forgatott videóban meggyőző bizonyítékát láthatjuk annak, hogy – szemben a látványtervek sugallatával -, sem füves rézsű, sem fák nem lehetnek a mobil gát környezetében. Ahogy a mérnök fogalmaz: „Vízépítési szempontból megnyugtató megoldás a teljes rézsűburkolás lenne, megfelelő alapozással.”

Jelentős riadalmat váltott ki a partért aggódó civilek körében, hogy a múlt szerdai közgyűlés első – a Rómaira tervezett mobilgát-projektet egy időre jegelő – napirendi pontját az előterjesztő a szavazás előtt egy furcsának ható mondattal egészítette ki: e szerint a közgyűlés hatályon kívül helyezi az egy héttel korábbi, a tárgyban hozott határozatát. Ez a határozat rántotta ki a népszavazás alól a szőnyeget azzal, hogy visszavonta a népszavazással támadni próbált határozatot.

Azzal, hogy a közgyűlés most visszavonta a visszavonó határozatot, a formális logika szabályai szerint életbe lépett a partvonali mobilgát építéséről szóló határozat – a riadalom azonban fölösleges volt, a jog logikája szerint az eljárás nem éleszti föl automatikusan a Római sorsát megpecsételő közgyűlési határozatot.

Nem alaptalan ugyanakkor az a félelem, mely szerint a főváros a parti sétány alatt húzódó nagyméretű vízvezeték esedékes cseréjét használhatja trójai falóként a mobilgátas projekthez. Ha a csőcsere örvén a fák jelentős részét rajtaütésszerűen kivágják, azzal szinte biztosan sikerül megtörni a civil ellenállást, ami ma az egyetlen hatékony erőnek tűnik a városvezetés által erőltetett természetátalakítással szemben.

A visegrádi kísérlet tapasztalatai egyértelműen bizonyítják, hogy a partéli változat kapcsán megalapozottak a természetes környezet elpusztításával kapcsolatos félelmek: a füves rézsűben folytatódó föveny műszaki szempontból éppúgy blöff, mint a rajzokon látható nagyobb fák. Az előbbit a víz mozgása gyorsan elmossa, utóbbiak pedig nagyjából csak olyan távolságra maradhatnak a gáttól, amilyen magasak. A „túl magasra” növő fákat pedig, ha nem a kivitelező, akkor az üzemeltető fogja kivágni...

"AKCIÓS" ALATTVALÓK, SZALMABÁBUK, STRÓMANOK ÉS A NINCSTELEN KIRÁLY!

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.10.27.


Ha valaki valamilyen hasonlóságot vél felfedezni a magyarországi, és az oroszországi viszonyok között, a véletlen műve, vagy szándékos félreértelmezés!

Volt egyszer egy ország, talán kettő vagy több is, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek kirívóan a legnagyobbak a civilizált világ országai között.
Történt, hogy huszonöt évvel ezelőtt, megbukott egy rendszer, amit szocializmusnak nevezetek el. Eljött az ideje, hogy a kapitalizmus és az újsütetű kapitalisták revánsot vegyenek a régi, szocialista rendszerrel szemben. Kapitalisták és gyermekeik, akik korábban a bukott rendszer híveiként szerepeltek a humánpolitikai irattárban.
Javult ugyan a népesség egy részének az életszínvonala, viszont a felettébb gyanús privatizáció következtében, figyelmen kívül hagyva a természetes emberi jogok, és a meglévő laza törvények felségét, a gazdaság függőségét a természeti erőforrásoktól és a politikai, durva, önkényes manipulációktól, az oligarchák egy szűk csoportja, megszerezte az ellenőrzést az állami tulajdon nagy része felett. Magyarul, magánosította a nemzeti vagyont! Ahogy nálunk mondják vidéken: bizony el lett lopva!
Kellett ezekhez az otromba ügyletekhez egy király, aki hatalomra kerülve „megszelídítette” az oligarchákat, hiszen az Államnak mégis csak valamelyest működnie kell, akik egyébként a korábbi király alatt csak önmaguknak kellett, hogy elszámoljanak. Mint W. Brandt a maga idejében mondta: ő szelídítette meg a kapitalizmus, csak éppen más módszerekkel.
A cár ajánlata az oligarcháknak!
A nagy király a következőket javasolta: kölcsönösen előnyös lenne mindkettőnknek az együttműködés, szükség esetén nemzeti, állami feladatokat kell támogatnotok és pénzelnetek.
Cserébe békén hagylak benneteket, hogy megloptátok az államot, a népet, megtarthatjátok vagyonotokat! A javasolt korlátozott „szuverenitással” és a források felhasználásának általam megnevezett korlátozásával. Ebben az esetben szaporíthatjátok is a vagyonotokat, de ezzel együtt az együttműködésünk költségei is növekedni fognak! A vagyonotok gyarapodásával állami feladatokat fogtok finanszírozni!

MAGYAR NŐNEK MAGYAR HIMBILIMBIT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.10.27.


Semjén Zsoltot egy zalaegerszegi fórum után arról kérdezték, hogy tervez-e a kormány felvilágosító programot, hogy elkerüljék a mostani zaklatási ügyhöz hasonló eseteket.

Semjén Zsolt első megközelítésben persze nem autentikus a témában, sőt, valójában semmilyen megközelítésben nem az. Legfőképpen azért nem, mert ő egy mérhetetlenül alacsony támogatottságú párt elnöke. Mely párt, ha egyedüliként indulna a választáson, akkor sem szavazna rá senki.

Másfelől viszont Semjén pártelnök Orbán Viktor miniszterelnök helyettese, utóbbi funkciójában tehát akár komolyan is lehetne venni. Vennénk is komolyan, de Semjén pártelnök nem engedi. Semjén pártelnök ugyanis a fenti, amúgy nem túlságosan bonyolult kérdésre azt válaszolta, hogy a nemrég kirobbant zaklatási ügy eltörpül amellett, ami majd akkor lesz, ha elözönlik hazánkat a migránsok.

Semjén pártelnök nagyon jól tudja, hogy jelen állás szerint Magyarországot nem kívánják elözönleni a migránsok. Mint ahogy feltehetőleg az világos a számára, hogy Marton László nem migráns, tehát, nem illegális gazdasági bevándorlói minőségében zaklatott fiatal színésznőket. És nem migránsok azok a magyar férfiak sem, akik nem színházat igazgatnak, hanem más szakmákban élnek vissza a hatalmukkal...

KERESZTBE FEKHETNEK A V4-EK AZ UNIÓS SZAVAZÁSOKNÁL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS

2017.10.27.


Andrej Babis jobboldali populista milliárdos csehországi választási győzelme óta amiatt aggódik az Európai Unió, hogy az új prágai vezető – a másik három visegrádi ország, vagyis Magyarország, Lengyelország és Szlovákia irányítójával együtt – sok kérdésben Brüsszellel szembeni ellenállást fog szervezni – írja a Spiegel című német hetilap internetes kiadása.

A cikk szerzője szerint ehhez az aggodalomhoz az a félelem is társul, hogy az ellenálláshoz akár szövetségesre is találhatnak a visegrádiak Sebastian Kurz, a leendő új osztrák kancellár személyében.
Mindezek mellett azonban a Spiegel Online kérdésesnek látja, hogy valóban egységesek lennének az unió keleti tagállamai. A nézetazonosság leginkább csak két területen tűnik szerinte szilárdnak: az egyik a menekültek befogadásának az elutasítása, a másik az uniós támogatási pénzek igénylése.

A portál megszólaltatja Werner Weidenfeld müncheni politológust, aki szerint már hosszabb ideje megfigyelhető, hogy a V4 csoport az inkább konstruktív szerepet betöltő szövetségből olyan stratégiai célokat követő csoporttá alakul át, amely nem képes ugyan kibillenteni egyensúlyából az uniót, de számos szavazás alkalmával keresztbe feküdhet, és megakadályozhatja a döntéshozatalt, ami kellemetlenségeket okozhat. 

A cikk kitér arra: kevesen tartanak attól, hogy Ausztria közeledni fog a visegrádiakhoz. Ez Eduard Kukan volt szlovák külügyminiszter, néppárti európai parlamenti képviselő szerint sem valószínű. Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, a bajor keresztényszociálisok egyik vezető politikusa úgy nyilatkozott a Spiegel Online-nak, hogy Sebastian Kurz teljesen egyértelműen Európa-párti kormányt fog alakítani Bécsben. Az Osztrák Szabadságpárt bevonása a kormányba ma már nem váltana ki akkora izgalmakat, mint 2000-ben, amikor Jörg Haider pártja tagja lett a kormánykoalíciónak...

ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOKKAL SEFTELNEK, MIKÖZBEN 1500 CSALÁD VÁR SEGÍTSÉGRE


444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2017.10.26.


Arról már sokan hallhattak, hogy a IX. kerületben volt és jelenlegi képviselők, hivatalnokok és családtagjaik felújított önkormányzati lakásokba költözhettek

De a ferencvárosi botrány bőven nem csak ennyiről szól.

Bemutatunk egy társaságot, akik nem csak sorban megszerzik a közpénzből felújított lakásokat, hanem seftelnek is azokkal.

Miközben a kerületben 1500 család vár lakhatási segítségre.

A társaságnak ingatlanokon felül hozzáférésük van vendéglátóhelyekhez, turisztikai központhoz és a legkülönbözőbb önkormányzati megbízásokhoz is.

A háttérben pedig ott áll a volt kéményseprő, aki varázslatos leleményességgel építette ki politikai kapcsolatait a kerület minden fontosabb hivatalában és intézményében.

A DEBRECENI EGYETEM EGYIK KARÁRÓL 21 PROFESSZOR TILTAKOZIK A PUTYINT KITÜNTETŐ VEZETÉS ELLEN

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2017.10.26.


21 Debreceni Professzor címen facebook-oldalt indítottak, és tiltakozó közleményt adtak közre a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának professzorai, hogy kifejezzék aggodalmukat “az elmúlt években tapasztalt, az egyetemünk szellemiségének hanyatlásához és jó hírnevének lejáratásához vezető jelenségek miatt”. A közlemény fogalmazói úgy látják, hogy az intézmény lényeges kérdésekben rendszeresen szembemegy az egyetemi pogárok jelentős többségének akaratával.

A folyamat kezdeteként Szilvássy Zoltán rektor 2013-as kinevezését jelölik meg. Szilvássyt az egyetem szenátusa nem támogatta, Balog Zoltán miniszter mégis őt javasolta rektornak. Ahogy az aláírók fogalmaznak,

[í]gy kezdődött egy olyan vezetési irányvonal, amely az egyetem szenátusán keresztül látszólag betartja a demokratikus döntéshozatal szabályait, a valóságban azonban nem képviseli az egyetem polgárainak nézeteit...


ITT OLVASHATÓ

ELFELEJTHETI AZ EMBER AZ ANYANYELVÉT?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.27.


Eltekintve azoktól, akik egy hosszabb nyaralás után is törik a magyart, a kérdés szerintem egyre izgalmasabb lesz, ahogyan egyre több magyar él egyre hosszabb ideje külföldön. Vajon elfelejtheti egy ember az anyanyelvét és ha igen, akkor mi kell hozzá? Nektek is elfordult már, hogy egy szó, kifejezés hamarabb jutott az eszetekbe jelenlegi lakhelyetek nyelvén, mint magyarul? Vagy hogy hirtelen furcsa volt hazalátogatáskor mondjuk a boltban magyarul kérni?

Hogy a közepébe vágjak, én azt gondolom, hogy a kérdést érdemes kettéválasztani: egyrészt az anyanyelvet szinte lehetetlen elfelejteni, hacsak valaki kifejezetten nem törekszik rá, legalábbis ha olyan korban került külföldre, amikor már stabil volt a nyelvtudása.

Másrészt azt is fontos tisztázni, hogy miről beszélünk pontosan. Az, hogy az anyanyelvet szinte lehetetlen elfelejteni nem jelenti azt, hogy az ember nem kezd idegen szavakat keverni a beszédébe, esetleg másik nyelv nyelvtani struktúráit használni. Ez még nem a nyelv elfelejtése, viszont kétségkívül furcsán hangzik.

Azt azért előre bocsátanám, hogy ez a poszt (sem) törekszik teljességre, majd ti a kommentekben kibontjátok a témát, inkább csak egy közös gondolkodást szeretnék elindítani egy számomra (és remélem, számotokra is) nagyon érdekes témában.

Ami az idegen szavak magyarba keverését illeti, ennek tapasztalatom szerint több oka lehet: egyrészt az, ha az ember olyan környezetben dolgozik, ahol az adott terület szakkifejezéseit már az adott nyelven tanulta meg, ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a magyar kifejezést egyáltalán nem is ismeri.

(És a harmadik: egy idő után egyszerűen kényelmesebb azt a kifejezést használni, amelyik hamarabb az ember eszébe jut, pláne, ha mindkét fél bírja mindkét nyelvet – tehát mondjuk két magyar beszélget külföldön. Ami persze lustaság, de ettől még létezik. Ebből születnek a rendkívül vicces keverékmondatok.)

A másik lehetőség, hogy mivel az idő múlásával a nyelv is változik, ezeket a változásokat külföldön élve még úgy is nehezebb lekövetni és beépíteni a nyelvbe, hogy ma már az internet segítségével sokkal könnyebb a nyelvben élni a távolból is. De azért mégsem ugyanaz.

Na, de lássunk pár példát, mert azért így csak érdekesebb!

Azt vettem észre, hogy bizonyos szavak nem jutnak eszembe” ...

MENNYIT KÖLT AZ ORBÁN-KORMÁNY ÖNREKLÁMRA?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.10.27.


Sokkal többet, mint gondolnánk és annál meg pláne többet, mint amennyit a reklámszakemberek becsülnek.
Vajon van haszontalanabb pénzköltés, mint a miniszterelnökségi reklámköltések? Hogyne, például az egészségügy meg az oktatás – mert míg a reklámköltések esetén a pénzek jó része haveroknál landolhat, az egészségügynél ez már egy kicsit bonyolultabb, legalábbis ha a kormány szempontjából legoptimálisabb pénzáramlási módozatokat nézzük. Az meg, hogy mi jó az adófizetőknek, teljesen lényegtelen mindaddig, amíg az elégedetlenek nem raknak tábortüzet a parlament bútorzatából a tisztelt ház lépcsőjén.
De mennyit is költ a kormány reklámra?
 „(…) január és június között az egy évvel korábbinál másfélszer többet, listaáron 36,4 milliárd forintot költött az állam reklámokra. Az összeg fele mindössze tíz médiumnál landolt, amelyek közül kilenc a kormányhoz közeli tulajdonosi körnél van.” (hvg.hu)
Persze mondhatná azt is a kormány (ha tévedésből emberszámba venné a választókat), hogy az iskolai oktatást, azaz a köznevelést egészíti ki az a népnevelés (azaz a Fidesz-KDNP irányította agymosás), amelyet reklámnak álcáznak és valójában csak elhanyagolható statisztikai kérdés, hogy miért is nem az oktatásra szánt költségek között szerepel ez a horribilis összeg. Mert ennyi erővel oda is könyvelhetnék felnőttképzés címén, aztán máris sokkal, de sokkal napsugarasabb lenne a kép, ami elénk tárul és talán még a nemzetközi statisztikákban sem a sereghajtók között szerepelnénk GDP-arányos oktatási büdzsénkkel. És lássuk be, a népnevelés igen fontos kormányzati közfeladat, hiszen ki más figyelmeztetné a polgárokat, hogy Soros maga a Sátán, a migránsok meg a Sátán kutyái? Meg ki meleg és ki nem? Vagy hogy Brüsszelt mennyire kell utálni? No nem azért, mert kitömte pénzzel az önmagát új burzsoáziának feltőkésítő politikusainkat meg haverjaikat, hanem azért, mert annyira el vannak szállva maguktól, hogy a támogatásuk útját ellenőrizni akarják és olyan számonkérő szervezeteket akarnak lenyomni a torkunkon, mint az Európai Ügyészség. Szánalmas és rettentő ellenszenves, a kormány pedig bátran és büszkén tájékoztatja mind erről a magyarokat.
„A politikai marketing … az emberek érzelmeivel játszik, nem pedig a gondolataival. Azzal a hittel operál, miszerint ha sokat ismétlünk egy fülbemászó frázist, még ha nem is igaz, berögzül a tudatlan vagy nemtörődöm polgárok elméjébe. Azt feltételezi, miszerint az emberek mindig a saját egyéni igényeik szerint választanak, nem pedig a társadalom szükségletét figyelembe véve. Piaci résekre osztja az országot és felhagy azzal a komoly politikai munkával, melynek célja a széles konszenzus vagy nemzeti jövőkép teremtése.” (Susan Delacourt)
A reklámra elszórt kormányzati pénz azért is jó, mert viszonylag kevés az élőmunka- és infrastruktúra igénye (szemben például az oktatással és egészségüggyel), viszont megfelelő kreativitás és dömping megjelentetés esetén zsákszámra hozhatja a kormánypártra leadott szavazatokat. Ki ne félne a nőket erőszakoló migránsoktól? Mondjuk annak sokkal, de sokkal nagyobb az esélye, hogy egy szimpla magyar főnök (tanár) viszi szobára a szimpla magyar beosztottját (tanítványát) csak meg kell kérdezni a magyar nőket, hányszor kerültek ilyen helyzetbe, amikor a táplálékláncban náluk feljebb tanyázó férfi így élte ki a hatalmát rajtuk. De ne kukacoskodjunk, mert a végén még valaki megkérdezi, a nagy nővédelemben mi lesz már azzal az Isztambuli Egyezménnyel, bár meg kell adni, az nem Sorosról meg a migránsokról szól, bármennyire is szeretné így utólag a kormányunk. Éppen ezért kell az össznépi reklámnak álcázott néphülyítés, amely a valóságból a választókat áttereli egy olyan dimenzióba, ahol nem azok a népnyúzók, akik szívbaj nélkül lenyúlják az adófizetők milliárdjait, hanem azok, akik euró milliárdokkal támogatják a magyar gazdaságot...

Ő LESZ A MACRON-PÁRT ELNÖKE


FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.10.26.


Christophe Castaner francia kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy Emmanuel Macron államfő támogatásával jelölteti magát az elnöki párt, a Köztársaság lendületben (LREM) vezetői posztjára.

“Természetesen beszéltem erről Emmanuel Macronnal, Édouard Philippe miniszterelnökkel, de azokkal is, akik a kezdetektől kísérik Emmanuel Macront” – fejtette ki az igen válasz után a kormányszóvivő az RTL francia rádió azon kérdésére, hogy jelölteti-e magát az LREM élére. “Macron azért választott engem, és azért támogatja a jelöltségem, mert úgy érzem, hogy az LREM aktivistáinak bázisa is engem támogat. Ez egy fantasztikus kihívás” – tette hozzá.

A kormányszóvivőnek a tényleges jelöltséghez még össze kell gyűjtenie hatvan támogatói aláírást a párt nemzetgyűlési képviselőitől, szenátoraitól és egyéb tisztségviselőitől, és azokat november 2-ig benyújtania a pártot vezető testületnek. A 2016 tavaszán Emmanuel Macron által alapított mozgalomnak már 400 ezer tagja van, és jelenleg egy háromtagú testület vezeti...

MIKOR KÉR ORBÁN BOCSÁNATOT A ZAKLATÁSÉRT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.10.26.


Rég nem kormányváltásban, de ma már rendszerváltásban sem, hanem egy új honfoglalásban kell gondolkodni.

Marton László rendező bocsánatot kért. Mindenkitől, akit – akarata ellenére – megbántott, vagy megalázó helyzetbe hozott. A szexuális zaklatás vádjával pellengére állított művész emberi tartásról tett tanúbizonyságot. Ha jóvá nem is tette, amit elkövetett, de felismerni látszik cselekedete súlyát. Jár neki a megbocsátás, bár ez nyilván az érintettekre tartozik. Nekik kell dönteniük, megbocsátanak-e. Már van, aki megtette.

Marton nőket zaklatott. Tette ezt visszaélve a hatalmával, a pozíciójával a vele szemben fennálló bizalommal. Egy Orbán Viktor nevű gyanúsított ugyanezt követte el. Egy egész országot zaklatott és zaklat gátlástalanul. Jele sem látszik annak, hogy bocsánatkérésre készülne, pedig áldozatainak száma nem tucatokban, hanem százezrekben, milliókban mérhető. Nincs a magyar társadalomnak olyan rétege, nincs olyan társadalmi csoport, korosztály, szakma amely ne szenvedett volna Orbán önkényétől, elvakult hatalomvágyától és undorító pénzéhségétől.

Orbán Viktornak egy országot sikerült megbántania, megaláznia, egy társadalom egészét csalta meg, amikor visszaélt a személyébe, a tehetségébe és a jó szándékába, a becsületességébe és az őszinteségébe, a gerincességébe vetett bizalommal. Tette ezt a lehető legaljasabb szánékkal: csak és kizárólag azért, hogy a többiek fölé kerekedhessen, hogy korlátlan hatalomra és megszámlálhatatlan jószágra tegyen szert, hogy másik anyagi és erkölcsi kárára gyarapodjon rangban és vagyonban.

Orbán erkölcsileg odáig süllyedt, személyisége olyannyira eltorzult, hogy már nem csak Magyarország polgárait és azok javait, szabadságát és méltóságát, de az ezek összességénél is maradandóbbat, a mindenkori magyarok legféltettebb jószágát, a magyar hazát, – az általa annyiszor és minden erkölcsi alap nélkül a szájára vett – nemzetet, annak elementáris értékeit sodorja veszélybe, mégpedig ugyancsak aljas indokból, mert Mammont imádva, hatalmi tébolyának engedve és hazug módon gaztetteit a nemzet védelmében elkövetett cselekedeteknek állítva be...

MARTON-ÜGY: HA ERŐSZAK, ÍTÉLJÉK EL! AKKOR...

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.26.


Marton László körül rendesen kavarognak az indulatok mostanában. Holott egyelőre leginkább bemondások történtek. Ki ezt, ki azt mond be. Ki az unalmast. Esetleg. Valamiért meg az egész arra emlékeztet, amikor úgy kezdődik, hogy visszaütöttek. Esetleg megmondták, hogy „de nekem is van olyan”.

Mert az egész, legalább is a jelen történéshullám esetén, mintha azzal indult volna, hogy Harvey Weinsten lebukott. Nem erőszakkal. Ami aligha maradt bizonyítás nélkül, ha a tudósítások szerint többeknek is kártérítést kellett fizetni a producer nőügyei miatt. Magyarországon Marton László kapcsán indult meg egy hírlavina, amit az indított el, hogy Sárosdi Lilla bejelentette: zaklatás alanya volt. Nem mostanában ugyan, de ez természetesen mit sem von le a történés súlyából. Ugyanakkor a felcsapó indulatok, internetes pörgések, és fórumhuszárságok nyomán talán érdemes lenne pár dolgot leszögezni.

1. A hatalommal visszaélő erőszak és kényszerítés minden esete elítélendő. Morálisan mindenképpen, de a jogrendszer sem állami kitüntetést irányoz elő ilyen esetekre.
2. A szexualitással való visszaélés ugyanakkor szintén megvetendő. Emberileg, illetve morálisan mindenképpen.
3. Konkrét esetekben, a konkrét emberre irányuló vádak esetében elvárnám a konkrét esetek bizonyítását, illetve az ezt célzó, megalapozó igazságügyi eljárást.

A 3. pontot már csak azért is kiemelném, mert függetlenül Marton László legutóbb megjelent közleményétől, a „bocsánatkérés” kikényszerítése is kényszer. A hírveréssel elért nyomásgyakorlás nem pótolja a bűnösség megállapítását. Amely akkor is megállapítható, ha az elévülés kizárja a büntethetőséget. Amikor tehát azzal érvelnek a neten, hogy a feljelentések az elévülés miatt nem történtek meg, akkor nekem, laikusként, ez eléggé a marhaság kategóriáit ostromolja...

ELÖNTÖTTÉK A ZAKLATÁSTÖRTÉNETEK A AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB FACEBOOK-CSPORTOT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2017.10.26.


Pár történetre számítottak, ám tucatjával érkeznek a Pesten Hallottam csoportba a szexuális erőszakról szóló történetek. A riasztó mennyiségű sztori azzal szembesít, hogy mennyire hétköznapi a szexuális zaklatás – és a rá adott válasz is sokszor kimerül az áldozathibáztatásban és értetlenségben.

"Csak pár történetre számítottunk, teljesen megdöbbentett minket ez az áradat. És még mindig jön. Sokan megkönnyebbülnek, hogy beszélhetnek róla"

– írta Papp Krisztina, az oldal egyik adminisztrátora a hvg.hu megkeresésére. Az egyik legkedveltebb magyar Facebook-csoport, a Pesten Hallottam falát ugyanis elárasztották a szexuális zaklatások történetei. A közel 370 ezres csoport adminisztrátorai október 21-én döntöttek úgy, hogy a Weinstein-ügy hatására újabb lendületet kapott, évtizedes #metoo kampányt kiterjesztik az oldalra is. Az ötlet lényege az volt, hogy aki akarja, elmondhatja a történetét, és az adminok anonimizálva kiteszik – lássa mindenki. (Az adminisztrátorok nem járultak hozzá, hogy az esetleírásokból részleteket tegyünk közzé a cikkben, mivel erre az áldozatok, még anonimizált módon sem adták a hozzájárulásukat – a szerk.)

A csoport egyik adminja, Papp Krisztina úgy emlékszik, eleinte csak pár történet érkezett, aztán már több tucat. Csengeri Róbert annyit fűz hozzá "Megdöbbentő, és szomorú, hogy egyre több ilyen történetet kapunk, viszont annak tudunk egyedül örülni, hogy bátorságot kaptak arra, hogy ezt megosszák a világgal. Szembesítjük az embereket azzal, hogy ezt a témát sosem szabadna félvállról vennünk, hiába most kapta fel megint a média, ez sajnos állandó probléma, ami ellen közösen kell tennünk!”

A történetek változatosak – a közös minden sztoriban a sokk: a megszólalók életre szóló sebeket szereztek, megalázottnak érzik magukat, nem mertek beszélni az esetekről senkinek. Az is gyakori, hogy a környezetük nem hitt nekik, és hazugnak vagy pszichésen zavartnak ítélte őket. Csengeri azt írja, volt, aki csak nekik küldte el a történetét, mert közzétéve akárhogy is, de beazonosítható lehetne, viszont szeretné kiírni magából.

A Pesten Hallottam sok tag számára egy alapvetően könnyed hangvételű csoport, a csoportleírás szerint: „Kiszólások, beszólások, elszólások, megszólások, aranyköpések, párbeszédek utcán, villamoson, metrón, kocsmában, közértben, idézetek minden összefüggésben és anélkül közölhetőek itt.” De felvállal fajsúlyosabb személyes történeteket is, emlékeztek már meg itt holokausztról, a Don-kanyar és egyéb családi vonatkozású történetek is előkerültek anonimizálva az adminisztrátorok buzdítására.

A #metoo történetek érezhetően az olvasókban is nyomokat hagytak – van, aki már unja őket, érezhetően zavarja, hogy nem a 30 másodpercig érdekes könnyed sztorikat látja, hanem súlyos, megviselő életeseményeket. Van, aki a neveket hiányolja, van, aki a férfi elkövetők és áldozatok megszólalását, és van, aki a segítségnyújtáshoz szeretne több közös információt. Gazdag Péter admin azt mondja, "most azon dolgozunk, hogy minél több férfit is megszólaltassunk"...

AZ ISKOLA IGYEKSZIK HÁRÍTANI A KORMÁNY EMLÉKEZETPOLITIKAI NYOMULÁSÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2017.10.27.


Javában tart az Orbán-kormány emlékezetpolitikai nyomulása, amelynek jegyében a kabinet által létrehozott vagy ellenőrzés alá vont történeti kutatóintézetek revízió alá vették az elmúlt száz év, de különösen a Horthy-korszak – korábban konszenzusosnak tűnő – történelem-szemléletét. Kérdés, hogy a történésztársadalmat megosztó fordulat miképp jelentkezik a történelemtanításban. A pedagógusok úgy látják, eddig csak visszafogottan jelentkezett a közoktatásban. A történelemtanárok leginkább a tankönyvszabadságot követelik vissza: nem az a legfőbb bajuk, hogy az új állami tankönyvek ideológiailag súlyosan elfogultak lennének, hanem az, hogy nehéz belőlük tanítani. No meg tanulni is.

„Az a döntés született odafönt, mármint a minisztériumban, ami a közelgő érettségi vizsgát is sokban befolyásolja: tekintettel a politikai helyzet alakulására, az 1945 utáni érettségi tételek történelemből nem képezik az idei vizsga tárgyát. Ez mindannyiunk számára öröm. Nektek azért, mert négy tétellel kevesebbet kell megtanulnotok, számomra pedig azért, mert ami ebben áll (felmutatja a 4. osztályos történelemkönyvet), az elképesztően magas valóságtartalmú ugyan, de százszázalékosnak azért nem mondanám.” Ezekkel a szavakkal örvendeztette meg a Moszkva tér című kultikus filmben a Kovács Zsolt által megformált történelemtanár a végzős gimnazistákat.

A film 1989-ben játszódik. A szétesőben lévő rezsim akkor már nem volt képes megvédeni a hosszú évtizedek alatt saját képére formált történelemfilozófiáját. különösen a Kádár-rendszer legitimitását megalapozó emlékezetpolitika, az 1945 utáni korszak történelmi ábrázolása vált...

LESZNEK TERRORPEREK IS?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.10.27.


A hatalombitorló bűnszervezet által régóta űzött ocsmány migráncsozó-sorosozó-zsidózó – s amikor szükségét érzi: cigányozó-buzizó – hecckampány magasabb, ki kell mondanunk: egyértelműen terrorfokozatba váltott. Következnek a terrorperek?

Október 25-én a hatalom terrormédiájának tán legocsmányabb darabjában jelent meg egy egészen elképesztő handabanda, amelyet ma részletesen ismertetett ama terrormédia tán legolvasottabb orgánuma.

A „sajtóértesülésekre” nyilván „reagálnia kellett” a „kormánynak” is: beszállt a gyalázatos handabandázásba Hidvéghi Balázs és Lázár János is.

„Kormány” és készséges terrormédiája között ebben az országban régóta nem tapasztalhattunk ilyen összehangoltságot, ilyen „szép” munkamegosztást…

Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a hivatkozott anyagokat – de ne rémüljön meg! Ne rémüljön meg még attól sem, hogy hasonló hangnemű, szókészletű cikkekkel, megnyilatkozásokkal Európában a hitleri és sztálini idők, hazánkban a Rákosi-éra és az 1956 utáni leszámolás legvadabb időszaka óta aligha találkozhattunk.

Ne rémüljünk meg – mert a bűnszervezet nyilvánvalóan meg akar bennünket rémiszteni… Leginkább tán azzal, hogy tovább vadítja a már eddig is félelmetesen elvadult, elaljasodott egyatáborosait.

Olyan terrordumára váltott, amely csak terrorperekkel vagy legalábbis utcai rohamosztagos banditizmussal fokozható. S a „választás” még messze van!

Ilyeneket olvashatunk:

EURÓFETISIZMUS

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: DOBOZI ISTVÁN
2017.10.27.


Az euró, az Európai Unió közös valutájának hazai bevezetése körül soha nem izzott fel annyira a hangulat, mint manapság: a közbeszéd egyik legforróbb témája lett. Mi lett azzá? Egy fizetőeszköz, amiben persze egyesek ennél jóval többet látnak. Hajdani egyetemi szemináriumi viták ugranak be nálam a marxi pénzfetisizmusról. A pénz – az arany, a dollár, az euró – valójában nem több, mint a termékek pia­ci cseréjét közvetítő eszköz. Nem hoz létre semmilyen új értéket, önmagában nem gyarapítja a nemzetgazdaságot, csupán általános egyenértékként közvetít a piac szereplői, eladók és vevők között. Marx szerint mégis a pénz gyakran fétissé, bálványozott tárggyá válik. Az antik hellén pénzeknek még szakrális jellegük is volt: az istenek képeit és jelképeit verték rájuk.

Nem akarom túlfeszíteni az analógiát, de úgy látom, hogy a most szélesen hömpölygő hazai viták is mintha fetisizálnák az eurónak, illetve az euróövezetnek a magyar gazdasági felzárkózásban, a „mag-Európához” tartozásban játszott szerepét. Ennek részeként a viták – a szakmai szempontok rovására – egyre nyíltabban politikai jelleget öltenek. Az MSZP például nem is titkolja, hogy az orbáni illiberális politika elleni küzdelem jegyében kell bevezetni az eurót. Újhelyi István alelnök egyértelműen fogalmazott: az Orbán-kormány „azért nem kíván most már a haladó magországokhoz csatlakozni, mert az eurózóna közösségének egysége és működése ellentétes a »Nemzeti Együttműködés Rendszerének« korrupt és kontrollvesztett világával”. Szelényi Zsuzsa országgyűlési képviselő szerint „az euró ügyében a kormánynak az egész politikai krédóját kell újragondolnia”.

A pártok között természetes politikai harc folyik a hatalom megragadásáért és megtartásáért. A közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnik, hogy az eleve nagyon megosztott ellenzék eddig még nem tudott igazi fogást találni a kormányon. Mintha a korrupciós maffiaállam vád is leperegne a választókról. Most éppen az euró lett a slágertéma? Teljesen érthető, ha a politikai riválisok mindent bevetnek, közte a népszavazáson keresztüli politikai nyomásgyakorlást a regnáló kormányra. Amit kevésbé tudok megérteni és elfogadni, az, amikor a közgazdasági szakma (egy része) is beáll a csatasorba és hozzájárul hazánk eurócsatlakozásának túlpolitizálásához. Ez konkrétan Mellár Tamás közgazdászprofesszor ÉS-ben megjelent (2017/36., szept. 8.) Aki kimarad, az lemarad című cikkének olvasása közben jutott eszembe, amelyben a politikai szempontok kerekednek felül a gazdasági racionalitás fölött. Ezt írja a szerző: „Az (euró)övezethez tartozó országok alkothatják majd az Európai Unió belső körét, és a kívül maradók a külső körbe, esetleg a perifériára kerülhetnek. Ebben a kontextusban a monetáris unióhoz való csatlakozás nem közgazdasági, hanem nagyon is politikai kérdés. A csatlakozás halogatása, a bizonytalan távoli jövőbe való kitolása könnyen válhat végzetessé, mert Magyarország ismételten elszalasztja a fejlett világhoz való felzárkózás lehetőségét. Ady plasztikus képével élve: az a történelmi jelentőségű kérdés, hogy a kompország tovább sodródik-e Kelet felé, vagy éles fordulattal Nyugat felé veszi az irányt.”...

A VILÁG LEGJOBB OKTATÁSI RENDSZERÉBEN A GYEREKEK ÓRÁN SEM KAPCSOLJÁK KI A TELEFONT

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2017.10.27.Tanulságos oktatási konferenciát szervezett szerdán Finnország Magyarországon működő szervezete, a FinnAgora. 

Annyi magyar tanár, mint ezen a rendezvényen, ritkán sóhajt fel egyszerre.

A Tanulás Újratöltve nevű eseményen a finn modellen és az oktatás jövőjén kívül a digitalizáció volt a fő téma. A konferencián elsősorban a közoktatásban részt vevő tanárok vettek részt, akik néha azért nevettek is, például amikor Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetője megemlítette, a digitalizáció már Magyarországon is megkezdődött, például a tankönyvek is letölthetők - PDF formátumban.
A finn modell

A finn oktatási modellt a világ talán legjobbjának tartják, a 2009-es PISA-teszten az ő tanulóik érték el a legjobb eredményeket. A mintának tekintett ország azóta hátrébb csúszott a listán, de Európában még mindig a finn példát tartják követendőnek, mert nemcsak az eredményekre, hanem a gyerekek jólétére, az oktatás elérhetőségére is koncentrál, és a jövőre, a valódi életre neveli a diákokat.


Az oktatási rendszer sikerének titkát azért is érdekes kutatni, mert valójában nincs is egységes rendszer.

Nincsenek sztenderd módszerek, a tanárok autonómiát kapnak, maguk döntik el, mit és hogyan tanítanak.

Míg a legtöbb európai országban - például Magyarországon is - óriási eltérések vannak az iskolák eredményei között, náluk ez szinte elhanyagolható, ugyanakkor iskolán belül, az egyes osztályok tanulói között már kiugróan nagy különbségek vannak. Ebből azt a következtetést vonták le, még fontosabb a tanár személye, mint gondolták, így az oktatási rendszer fejlesztésében elsősorban a pedagógusokra és a gyerekekre, nem a tananyagra vagy a módszertanra koncentrálnak...


ORBÁN MEGCELEBÜL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.27.


Orbán Viktornak negyvenhármas lába van, következésképp negyvenhármas gumicsizmát hord. Most nem élcelődök őszentségén, hanem a Ripost nevű szarhalom fölfedezését továbbítom, aki, ha szabad ezt így mondani (és csak így szabad mondani) állva pisált a gyönyörűségtől, midőn a titkot felfedezte. Magam is, alunni se tudtam az éjjel, kínáltak erősen káposztalevéllel.

A minden pénzt megérő adat a Bridgestone gumiüzemnek köszönhető. A tatabányai gyáravatáson a speckó lábbelit, amelyben kizárólag lehet bemenni az üzembe, egy snájdig dobozba, névvel mérettel együtt készítették oda mindenki legnagyobb gyönyörűségére. Fogalmuk sem volt róla, hogy egyben kielégítik jótevőnk gumicsizmák utáni perverz vonzódását is, amelyet tán a gyermekkorból, az avas szagú parasztudvarról hozott magával a csillogásba.

A Ripost szerint ez érzékeny, személyes adat, vélekedésük szerint pedig átlagosnak mondható a méret. Nem tudjuk. Csak annyit, arra épp elég, hogy az egyre növekvő súly, kerület, magasság arány ellenére ne billenjen fel, mint valami rossz keljfeljancsi. Mindenesetre úgy tálalták ezt harsogva, mint például, hogy „ezt nem fogod elhinni, Dzsudák Balázsnak ötven centis farka van”, vagy valami ilyesmi.

Orbán is bekerült hát a celebgyárba, ami nem idegen tőle, ezt be kell látnunk. Fotózkodott ő már kuvasszal, vagy a karácsonyi díszek közül kukkolva is, megfelelve így a celeblét legfőbb kritériumának, ami az, attól híres valaki, hogy nem csinál semmit, és ezt jól megmutatja.

Itt van nekünk mindjárt Vajnáné, aki a nyarat azzal töltötte, hogy különféle tengerek és óceánok partjain fetrengett, és erről küldött mozgó-, és állóképeket a szájbertérbe. Vagy Hajdúné, aki bánatos bociszemei mellett arról is elhíresült férje szíves közlése nyomán, hogy szülés után nem volt büdös. Ilyen tudások nélkül mit sem ér az élet. De felhozhattam volna minden magyar celebek ősanyját, Geronazzo Máriát is képpel illusztrálva, amit viszont emberbaráti megfontolásból nem teszek meg...

A SZOVJET CSAPATOK KIVONULÁSÁRÓL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.10.26.


...1988 decemberében jelentette be az ENSZ közgyűlésen Gorbacsov szovjet pártfőtitkár, hogy csökkentik a térségben állomásozó szovjet csapatok létszámát. A szovjet és a magyar vezetés később kötött egy megállapodást, amelynek értelmében többezer szovjet katonát vontak ki Magyarország területéről. 

1989 októberében az amerikai hírszerzés úgy gondolta, hogy Gorbacsov valóban végre fogja hajtani a szovjet haderő egyoldalú csökkentését, de nem tudtak arról, hogy teljes kivonulásra készül. Egy 1989. október 14.-én keltezett memorandumban Georgij Kosrojevics Saknazarov, Gorbacsov politikai tanácsadója, vetette fel, hogy Csehszlovákiából, Magyarországról és Lengyelországról teljesen, Kelet-Németországból pedig részlegesen vonják ki a szovjet csapatokat, ugyanis az ottani kormányok úgy is ezt fogják követelni.

Érdemes belenézni ebbe a hosszabb (Vladislav Zubok az LSE professzora írta) tanulmányba, amelyben Gorbacsov és a magyar vezetők (sőt Sztukalin szovjet nagykövet és az ellenzéki fiatalember) beszélgetései is dokumentálva vannak. Különösen érdekes Gorbacsov és Németh Miklós 1989 márciusi megbeszélése, ebből kiderül, hogyan is gondolkozott Gorbacsov Magyarországról.

A Hősök terén egy bátor és fontos beszéd hangzott el, függetlenül a későbbi árulástól. Saját magunknak tartozunk azzal, hogy ezt nem felejtjük el.

POPULISTA TÖMB JÖTT LÉTRE BABISSAL KELET-EURÓPÁBAN? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.27.


- Babis a pénzre megy, az ideológia viszont hidegen hagyja és nincs is többsége, úgy hogy nagy veszélyt nem jelent

- Az alakuló német kormánykoalíció két kisebbik pártja szerint Orbán gyűlöletbeszédet tartott a nemzeti ünnepen

- Szász-Anhaltban nem kérnek Orbán Viktor látogatásából, pedig a miniszterelnök magánemberként csupán a Luther-emlékkiállítást akarja megtekinteni

FT

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy az uniónak – Ausztria, majd Csehország után - további illiberális visszalépésre kell felkészülnie Közép-Európában. Vagyis még messze nem ért véget a populisták menetelése. Babis győzelme alapján jogos az aggodalom, hogy újabb állam esik fogságba a térségben, miután a politikus dúsgazdag és médiabirodalma van. A volt szocialista országokban jó pár példa van arra, hogy a gazdag vezetők saját maguk és cimboráik érdekében alakítják a politikát, meggyengítik a demokratikus korlátokat, nehogy egykönnyen meg lehessen buktatni őket. A nagy kérdés, hogy Csehország csatlakozik-e a magyar és lengyel példához és ily módon kibővített illiberális tömböt alkotnak-e. Az biztos, hogy az Ano elnöke osztja Orbán és Kaczynski migráns-ellenes álláspontját, illetve gyűlöletét az EU menedékpolitikájával szemben. De konzervatív szociális felfogásukat már nem vette át és a nacionalizmusukat sem.

Talán még közelebbi a párhuzam Berlusconival és Trumppal. Bár az amerikai elnök jön már rá, hogy egy államot nem lehet úgy irányítani, mint egy nagyvállalatot. Továbbá hogy a fékeket és ellensúlyokat nem lehet akadálynak tekinteni a hatékony kormányzati munka útjában. Babis mindenesetre fel akarja számolni a Szenátust, és ezzel megindul a demokrácia meggyengítésének útján. Ám azt mondja, hogy ő nem Orbán. Meg hogy nem Európa-ellenes. Azon kívül a belpolitikában erősebb korlátokkal kell szembenéznie, mint az illiberális szomszédállamoknak.

Viszont tekintetbe véve a fiatal demokráciák kiszolgáltatottságát a manipulációval szemben, az EU-partnereknek ébereknek kell lenniük Prága ügyében, akárcsak akkor, ha az látják, hogy a magyar és a lengyel vezetés még jobban távolodik a demokráciától. Tragédia volna, ha a 68-as Prágai Tavasz, valamint a 89-es Bársonyos Forradalom országa 180 fokos fordulatot hajtana végre. A Nyugat joggal ítéli el Budapest és Varsó illiberális lépéseit, ám szem előtt kell tartania, hogy ezeknek a kormányoknak a megválasztása azt tükrözi: a lakosság fontos rétegei elégedetlenek az unióval. Arra is oda kell figyelnie, hogy elmélyítsék-e az integrációt, amíg nem orvosolják e berzenkedés okait. Mert különben csak súlyosbítják a kelet-nyugati megosztottságot és meggyengítik az EU-t, magát...