2017. augusztus 31., csütörtök

HÁROM ÉRV, HOGY MIÉRT NE MOSSUK ÖSSZE ORBÁN RENDSZERÉT KÁDÁRÉVAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Szabó Imre
2017.08.31.


Az Orbán-rezsim értelmiségi hátterű ellenzékében mintha konszenzus lenne arról, hogy a jelenlegi kormány a Kádár-rendszert akarja visszaállítani. A Momentum 1948-1989 közti utcanévtáblákkal fogadja az Orbánnal találkozó Putyint, az MKKP az iskolaigazgatók elleni kormányzati bosszúhadjáratra reagál úgy, mintha az a „szocialista oktatás” visszatértét jelentené, prominens író nyilatkozik arról a hvg.hu-nak, hogy „Újra Kádár-kor van”. Bármennyire sokat halljuk mostanában, ez a párhuzam nem csak hamis, hanem az ellenzéknek politikailag is káros, mivel rosszul írja le a rendszer természetét, és egy szűk értelmiségi csoportot leszámítva nem találhat visszhangra. De miért is nem érdemes Orbánt Kádározni?

1. Orbán politikájának eredete és lényege az antikommunizmus

Az Orbán-rezsim ellenzéki diagnosztikájában a leggyakrabban elkövetett hiba, hogy nem veszi komolyan azt, amit Orbán állít saját magáról és rendszeréről. Márpedig a miniszterelnök egy szóval sem említette, hogy szimpatizálna a Kádár-korszakkal, vagy általában véve bármilyen kommunista vagy szocialista rendszerrel. Bár a retorikában az utóbbi években valóban a liberalizmus vette át a főellenség szerepét a kommunizmustól, a rendszer teremtéstörténetében és törzsszavazói bázisában továbbra is az antikommunizmusé a főszerep.

És nem is arról van szó, hogy Orbán valójában kommunista, csak titkolja.
Az a 1,5 millió szavazó, aki tűzön-vízen át Orbánra szavaz, éppen azért tesz így, mert őbenne látja egy egyenlősítő rendszer visszatértének a legnagyobb gátját.

Emiatt szavaznak rá a budai villanegyed rettegő nyugdíjasai, vagy az a sikeres 50-es korosztály, akinek a politikai ébredése az 1980-as évekre esett, és aki a haldokló Kádár-rendszerben látta fiatalkori előrejutásának kerékkötőjét. Ez volt az a réteg, akinek Orbán az egykulcsos adóval vagy a nemzeti középosztályt támogató családpolitikájával is igen sokat segített...

HAJRÁ VIKTOR, SZERETÜNK VIKTOR, MEGVÉDÜNK VIKTOR!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.08.31.


Mindenki jól emlékszik még arra a pár hónappal ezelőtti melldöngetésre, miszerint Magyarországról alig vándorolt ki valaki, plánehogy a többi országhoz képest? Hogy mi igen erősen jól állunk, mert innen alig mennek el a fiatalok (és már nem annyira fiatalok) és már megint sír a rohadtbuziballiberálisgecik szája, pedig. Sőt, nemhogy nem mennek el, de direkt visszajönnek. Még azok is, akik el sem mentek.

A Portfólió számításai szerint 2014-ig 600 000 magyar ment el. Azóta meg eltelt három év. Most lehet nagyon döngetni a kormányzati mellkasokat, bár alighanem ezt is képesek pozitívumként kommunikálni. A hívek úgyis elhiszik, a többiek meg eddig is le voltak szarva, ezután is le lesznek.

Bónusz jó hír, hogy viszont a halálozási rátában hasítunk, mint az állat. Valahogy a nyugdíjasok nem elég hálásak a sok jóért (Bözsiuti, nyugdíjemelés, ha a számok úgy vannak) és hullanak, mint a legyek. Aki meg nem hullik, az elhúz a vérbe. De nyugodjon meg mindenki, mert többségében a rohadék liberálisok és egyéb hazaárulók mennek el. Persze néhány orbánhívő is, de azok onnan a távolból is nagyon szurkolnak népünk nagy vezérének. A többiek lehet, hogy nem annyira szurkolnak, de legalább nem itt rombolják a közmorált.

A jól képzett szakemberek (agysebésztől a villanyszerelőig) húznak el. Nem azért, mintha ne szeretnék a szülőhazájukat, mert biztosan. Nagyon. Csak hát az embernek nem feltétlenül az a hazája, ahová lepottyantotta a gólyamadár. Hanem az, ahol képes önmagának és a családjának élhető életet biztosítani, ahol nem kell sem attól rettegnie, hogy holnapra kell az állása valaki unokahúgának, sem attól, hogy rossz helyen rosszat talál szólni és kivágják a nézetei miatt, mint macskát szarni.

Az sem igazán tesz jót a közmorálnak, hogy szar a hangulat, bugyog a gyűlölet, mindenhonnan a kormányplakátok ordítanak az ember arcába és ha véletlenül elaludt az ember a strandon, akár arra is jó esélye van, hogy megverik a buszon. Mert rohadtmigráncs, húzzáhazafele...

AZ ANTIFA DICSÉRETE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.08.31.


Nem is kellene kitérni arra, ha a magukat demokratának nevező médiamunkások nem kérdőjeleznék meg, mennyire helyénvaló, hogy a civilizált világ ellenáll, és nem engedi, hogy neonácik, rassziszták, fehér felsőbbrendűséget hirdető fasiszták elfoglalják városaikat, köztereiket, demonstrációikkal megfélemlítsék a kisebbségeket.

Mert ne higgye azt senki, hogy Charlottesville egy elszigetelt jelenség, egyszeri alkalom volt csupán. A demonstráció elnevezése is arra utalt, hogy a szélsőjobboldal egyesítése zajlik, és szervezett támadások kezdetét jelenti a békés világ ellen, amelyben senkit nem különböztetnek meg származása, vallása, bőrszíne alapján. Ezt akarják felszámolni ezek a barbárok.

Ha nincs ellenállás, ezek a náci, fajgyűlölő hordák lépésről lépésre szállják meg Amerikát, és Amerika városait, terrorizálják a lakosságot, és jelentik be Trump elnöki győzelmével együtt a rasszista, rabszolgatartó déliek megkésett győzelmét az emberi jogokat és az egyenlőséget hirdető liberális északiakkal szemben. Lassan kitűzik a konföderációs zászlót a Fehér Házra és a középületekre. Nyíltan hirdetik a fajgyűlöletet és a náci ideológiát.

Ezt jelenti a konföderációs zászló és a konföderációs szobrok körül kirobbant kultúrharc is. De ennél még többet: Amerikában a konföderációs jelképek ugyanazt jelentik, mint Európa számára a horogkereszt. A faji megkülönböztetést, a rabszolgatartást (ahol még a zsidók sem számítanak “fehérnek”), a fajgyűlöletet, emberek üldözését és megalázását...

TÍZBŐL KILENC BUDAPESTI ELLENZI A KÖZPARKOK BEÉPÍTÉSÉT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Greepeace
2017.08.31.


A budapestiek 88 százaléka megvédené a közparkokat, és 94 százalékuk támogatja, hogy a fővárosnak kiemelt stratégiai célja legyen a zöldterületek védelme. A Római-parton a budapestiek 58 százaléka megóvná a Duna-part jelenlegi, természetközeli állapotát, és a védművet a parttól beljebb, a Nánási út–Királyok útja mentén fejlesztené. Mindössze a lakosság 19 százaléka gondolja úgy, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét a főváros jelenlegi elképzelései szerint kell megoldani.

A friss reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a Greenpeace Magyarország úgy látja: a Fővárosi Közgyűlésnek kiemelt védelmet kell biztosítania a budapesti zöldterületeknek, így a Római-part természetközeli partszakaszának is, és vissza kell vonnia áprilisi, a parti mobilgát nyomvonalát megszavazó határozatát.

A fővárosi zöldterületekkel kapcsolatos legfrissebb, telefonos közvélemény-kutatást a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet végezte a Greenpeace megbízásából 2017. augusztus 18-22. között, a budapesti lakosságra reprezentatív 500 fős mintán...

5 ÉRV, AMI MIATT ŐRÜLTSÉG KIVÁGNI A "SZOCIALISTA NYÁRFÁKAT"

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.08.31....De mégis, mi is a gond azzal, ha ezeket a fákat kivágják?

1. Több ezer fa tűnhet el Budapestről, ezzel pedig a tiszta levegő és az árnyék is.


A több ezer fával pedig eltűnik az árnyékot adó, levegőt tisztító lombkorona is. Számítások szerint egy kb 50 éves nyárfa évente 400 kg CO2-t nyel el, Budapest pedig egyike a legszennyezettebb levegőjű fővárosnak Európában.

2. Nem biztos, hogy ültetnek a helyére.

Egy tájépítész arra hívta fel a figyelmet: a kanadai nyárfákat valóban a gyors növekedésük miatt ültették főként a lakótelepekre és már kezdenek kiöregedni. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a gyorsan növő fák alá majd telepítenek nemesebb, honosabb, lassabban növőket egy második ütemben. De nem volt második ütem. Pedig mielőtt kivágnánk a nyár állományt, legalább 10-15 évvel előtte illene telepíteni helyettük valamit, s ha megeredtek, majd rátérhetünk a gyérítésre is.

Valóban javasolt (lett volna nagyon régen), hogy folyamatosan cseréljék ezeket a fákat, de a Főkert szakemberei általában csak a kivágásig jutnak el, de "új fa" ritkán kerül a helyére, mert arra már nincs pénz. Ha ültetnek is új fákat Budapesten, azokat általában sorsukra hagyák, így soha nem lesz belőlük 50 éves fa.

3. A "vattafa" a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem allergén.


Az irritációt és viszketést az ugyanakkor virágzó fűfélék levegőben láthatatlan pollenjei (vagyis inkább az azokra tapadó antropogén eredetű szennyeződés) okozza. Egyedül az ember képes ezen a bolygón nano méretű szennyeződések előállítására, amelyek át tudnak jutni az evolúciósan kialakult védelmi vonalakon, így a nyálkahártyán is. Így lesz az ember önmaga hóhéra. Az benne a nem szép, hogy mindezt közben a természetre hárítja.

Magyarul: nem a fa allergén, hanem az apró szennyeződések, amiket pl. a dízel autók bocsájtanak ki magukból.

A fa ráadásul nem is vattát termel, hanem ún. repítőszőrös tok termést, igaz, hogy ezek a szőrök az orrunkat ugyanúgy bosszantják, mint a szemünket, de az is igaz, hogy csak a termős (nőivarú) fák ontják a havat májusban. Sokan azt hiszik, hogy ez allergia, de ritkán van erről szó. Ugyanis a nyálkahártyáinknak az a munkaköri kötelessége, hogy váladékozással eltávolítsa szemünkből, orrunkból az idegen testet.

4. Ezer fajtája van, vajon meg fogják tudni különböztetni, hogy melyik melyik?

Kis rosszindulattal azt is írhatjuk: a különböző fakataszter készítők és láncfűrészes emberek a növényeket hírből sem ismerik, csak az ELMŰ és a BKK felső vezetékeit birizgáló útakadályt látnak bennük. Meg fogják tudni különböztetni a porzós és a termős nyárfát? A fekete nyártól, a szürke nyárfát, a kanadai nyárfát, ezek milliónyi kereszteződését? Mindezt lombtalan állapotban? Vagy legszebb virágzásban, madárfészkelés idején "hetet egy csapásra, mint Erős János" intéznek el mindent?

5. A fák nem politizálnak.

Sose gondoltuk volna, hogy ezt is megérjük: le kell írnunk, hogy nincsen "szocialista" fa. Valószínűleg a legabszurdabb az egészben az indoklás: a „szocialista” nyárfák. De tegyük a szívünkre a kezünket: vajon egy fa lehet-e baloldali, vagy jobboldali? Ugye, hogy nem? Csak a legcsököttebb önkormányzati képviselő gondolhatja, hogy egy fa „szocialista örökség”. A fa „csak” nő, árnyékot és tiszta levegőt ad. Erre úgy látszik, Budapesten nincs szükség...


BALAVÁNY: "HA A TANÁR MEGPOFOZNA, FIAM, GYERE HAZA!"

HVG ONLINE - KULT
Szerző: Balavány György
2017.08.30.


Nem dől össze a ház, ha a gyerek közbekiabál, az pedig a világ legtermészetesebb dolga, ha visszapofázik.

Az egyik ütés a szeme alját érte, az ajtófélfa adta a másikat. Úgynevezett magatartási gondokkal küzdött évek óta, pontosabban a körülötte levő felnőttek – apa, anya, pedagógus, bárki – mondták, hogy „magatartási gondjai vannak”, és emiatt „szaktanári figyelmeztetőket” kapott. Eltiltották a számítógéptől – talán azt gondolták, így megoldódnak a „magatartási gondjai”, vagyis nem lesz rossz. Ehelyett még neki állt feljebb, kikérte magának a tiltást, és akkor kirepült az a pofon az apja kezéből; a gyerek nekitántorodott az ajtófélfának, a szeme bevérzett. Nem tudom, hogy került az ügy a rendőrségre – gondolom, vagyis remélem, ügyeletre mentek vele, elmondták, hogy mi történt, az orvos pedig értesítette a gyámhatóságot. Az 51 éves tokodi édesapára most egy év felfüggesztettet kér az ügyész.

Hétköznapi pofon

A cikk alatti kommenteket igen nehéz volt végigolvasnom. Nehogy már az állam beleugasson, ez csak egy hétköznapi pofon, írja az egyik. Időben kellett volna kezdeni a verést, nem tizenegy évesen, mondja a másik. A seggét kell ütni, nem a fejét, mert a seggén nem látszik – szakért a másik. Biztos visszapofázott és hisztériázott, megérdemelt egy atyait, így a harmadik.

Ezt pedig egy az egyben bekopizom, annyira jellemző: „nem vagyok idős, de még az én koromban is előfordult, hogy sallert kaptunk a tanártól, és ha továbbra is nagy volt az arcunk, akkor otthon a másikat. Úgyhogy megtanultunk kussolni, és szót fogadni. Erre ma mi van? 16 éves kölyök hasba rúgja az anyját, mert nem kap pénzt bulizni. Hisztiző, önző és fegyelmezetlen gyerekek, akik majd mindent megtehetnek, mert úgyis a szülők szívnak miatta. Szerintem semmi baj nincs vele, ha kap 1-2 pofont, ha megérdemli! De persze itt az interneten majd jól megmondják a tutit, és estére az a szerencsétlen faszi már gyerekmolesztáló lesz, meg az ördög elevenszült gyereke, mert fenyítette a fiát.”

Magyarországon egy UNICEF-felmérés szerint a szülők kétharmada úgy véli, teljesen természetes és normális dolog néha „lekeverni egyet”, és a megkérdezett gyerekek ötven százaléka is így gondolja. A gyerek verhetősége magától értetődik. Sokan valláserkölcsi alapon vernek, amire a keresztény-fundamentalista hagyomány is bátorít: a gyerek alapból rossz, ki kell belőle verni a rosszaságot. Elképesztően mélyek ennek a gyökerei...

KIVESZŐBEN A JÓ TANÁROK - A VÖRÖS KÖNYVES PÉLDÁNYOK 7 JELLEMZŐJE

BLOGOZINE
Szerző: Szabinae
2017.08.30.


...Szeretném, ha ezek a vérprofi tanárok soha nem esnének ki a rendszerből. Az lenne a jó, ha több-tízezerrel többet kapnának a profizmusukért. Ezért írtam össze, hogy mit kell figyelnie a szülőnek, ha tanárt választ.
  1. Kedv, ahogy hozzááll a munkájához – ha olyasmiről beszélgetünk, ami valóban érdekel bennünket, lelkessé válunk, és mindenképp tenni akarunk azért a dologért. Az igazán jó tanár az okosabb és ügyesebb, motiváltabb gyerekekért tesz, tanul, alkot és munkálkodik. És erről szívesen és lelkesen beszél is.
  2. A verbális kommunikáció – képszerűen és érthetően beszél, hangja telt, nem sipító, vagy mormogó. Jó hallgatni, mintha egy színdarabban ülnél. Hasonlatokat használ, mosolyog, dicsér, elismer, segít.
  3. Az írásos kommunikáció - a tájékoztató anyagai is kedvesek. Nem ír olyanokat, hogy „gyermek farsang esemény kerül megrendezésre”, hanem azt írja, hogy rendezek egy gyerek farsangot, amire szeretettel várom az elsősöket. Akkor tanít meg majd jól írni, ha jól tud fogalmazni is.
  4. A testbeszéd, a metakommunikáció a gesztusok, a mozgás, az arcmimika Minél élénkebb, minél látványosabb, a kicsik annál könnyebben figyelnek. A jó tanár mer ugrálni, kacagni, le mer guggolni, szaladgál – vagyis pont úgy viselkedik, ahogy a tanítványai is szoktak, ezért amit csinál az szeretni való és reális, érthető lesz a gyerekeknek.
  5. Az érzelmi kommunikáció – a simogatások, az összekacsintások, a testkontaktus, az ölelések nyelve. Ha harmóniában van a személyiségével, se nem rideg, se nem túláradó, akkor jól választunk. Hogy érzed magad a közelében? A legtöbb embernek van kisugárzása. Akinek „jó a közelében lenni” abból valószínűleg jó tanár lesz. Hogy ezt megérezzük, azonban a racionalizáló agyat el kell hallgattatni.
  6. Ki tud-e állni magáért, az igazáért, a tanítványaiért? Nagyon sok tanár van, aki retteg a vezetőitől, hogy valamit rosszul csinál és nem áll ki magáért sem, hát még a tanítványaiért … Ők azok, akik szemben mézes-mázosan beszélnek a szülővel, mert nem merik vállalni a véleményüket, a háta mögött pedig büntetik a gyereket. A jó tanár képes kezelni egy konfliktust akár a felnőttek közt, akár a gyerekek közt keletkezik.
  7. Mire vitték azok a gyerekek, akiket ő tanított (felsőben, vagy magasabb iskolákban hogy teljesítenek, esetleg az életben mire jutottak)?
A munkája eredményét is érdemes megnézni – mennyire felszabadultak, vagy beszabályozottak a gyerekek, akiket tanít. Suttogva beszélnek, leszegett fejjel sietnek a folyosó oldalán, ordítanak, ha végre kiszabadulnak, vagy óra után is mosolyogva, változatlan kedélyállapotban, esetleg a tanultak hatása alatt, arról tovább beszélgetve hagyják el a termet?...

KAPITÁNYNET: ÍGY MANIPULÁLJA AZ INTERNETET A FIDESZ

HÍRHUGÓ BLOGJA
Szerző: HírHugó
2017.08.30.Kiszivárgott információkból tovább bővül a mozaik, pontosabb képet kaptunk arról, hogy hogyan manipulálja a közösségi oldalakat a Fidesz. 

Senkinek nem volt olyan illúziója, hogy a Fidesz ne végezne manipulációs tevékenységet a közösségi portálokon. Először az Index írt arról még 2017. tavaszán, hogy kamuprofilok tömkelege működik a Fidesz szolgálatába a Facebookon. Egy elég terjedelmes hálózatot mutatott be egy igen részletes cikkben az index (amit itt el is lehet olvasni), ahol igazából senki nem ismer személyesen senkit.

Ennek a hálózatnak azonban van egy roppant érdekes szereplője. Földi László egykori hírszerző, akivel a beépült indexes újságíró állprofiljának rögtön “csak” 36 közös ismerőse lett… Sajnos az nem derült ki, hogy Földinek pontosan milyen szerepe is van ebben a hálózatban. Az index által feltérképezett hálózat tagjai mind-mind igazából kamu, vagy legalább is annak tűnő profilok. (Nagyon régen, még 2011-ben, a Piroslap blog is leplezett le Fideszes kamuprofilokat) Közös jellemzőjük, hogy kevés ismerősük van és nem saját képet (pl egy kutya van kitéve profilképnek) vagy valami homályos kis-felbontású profilképet használnak. Általában kevés személyes információ van róluk fent a profiljukon.

Érdekes netes mozgásról számolt be először a balramagyar.hu, majd a gepnarancs.hu is. Az index cikkben szereplő hálózathoz megszólalásig hasonló szereplőkkel működik egy Kapitánynet névre keresztelt másik hálózat is. Ennek a hálózatnak az utasítást adó e-mailje landolt a Balramagyarnál...


A NEMZETÁLLAM HALOTT. AVAGY: A MACRON & MERKEL TANDEM A LEGJOBB DOLOG EURÓPÁBAN A KÖNYVNYOMTATÁS FELTALÁLÁSA ÓTA

ÁTLÁTSZÓ - DO TOHO BLOG
Szerző: Botos Botond
2017.08.30.


A holland nagykövet körüli balhé és Putyin, orosz elnök magyarországi látogatása eltakarta azt a magyar külpolitikai kudarcot, erősebben fogalmazva, alapvető nemzetstratégiai hibát, amelyet az Orbán-kormány augusztus végén követett el. Történt: az új “V4”, azaz a Slavkovi Háromszög (S3) – Ausztria, Csehország, Szlovákia – és Macron, francia köztársasági elnökkel találkozott Salzburgban, csakhogy ebből a randevúból minket – azaz: Orbánékat – simán kihagyták.

Alapozó: a brexit után az Európai Unió alapító atyái eldöntötték: nem várják meg a működési zavarokkal küszködő EU teljes szétesését, és alapvető reformokkal, minden eddiginél szorosabb együttműködés alapján, felrázzák, új alapokra helyezik az európai együttműködést. Az elképzelés jelenlegi munkaneve “mag Európa”, “nukleáris Eu”, “az Eu belső magja”, “többsebességes Európa”, whatever. Ez az új nekigugaszkodás olyan viták végére is pontot tehet, hogy akkor kell-e, jó-e nekünk az Európai Egyesült Államok – korábban ugye még így emlegették a projektet.

Amit már most tudunk: ez az új csoport, a belső mag, a jelenlegi eurózóna országaira épül, de nincs kizárva, hogy olyan államok is a tagjai lehetnek, ahol momentán még nem fizetnek euróval. Csehországban például a teljes politikai elit – szembemenve a lakosság jelenlegi véleményével – támogatja az eurózóna tagországainak csoportjába történő megfigyelői státus létrejöttét. Az erre irányuló kérést a cseh miniszterelnök a héten nyújtja be.

Az olvasónak igaza van, akkor már ma is többé-kevésbé létezik egy többsebességes Európa, még ha a két csoport közötti megoszlás egyelőre csak pénzügyminiszteri szinten jelenik meg. A tervek szerint, első körben, gazdasági és védelmi területen várható szorosabb együttműködés, például közös költségvetés megtervezése, közös pénzügyminiszter kinevezése, illetve az Eu mag külső határainak védelme.

A konkrétumok részletes kialakításával még meg kell várnunk az őszi német választásokat, de 2017 decemberében már sokkal többet fogunk tudni.

Ami biztos: az elmúlt napokban – Merkel felhatalmazásával – az Eu alapító atyák egyike, a francia köztársasági elnök, Kelet-Európában randevúzott azokkal, akik hajlandóságot mutatnak a szorosabb együttműködésre. Nem babra megy a játék, elég nagy a tét, és ennek megfelelően ezt a kérdést csak egyszer tették fel:

akartok-e az EU belső magjához tartozni, elkötelezettek vagytok-e egy szorosabb európai integrációban?

Történelmi időket élünk: a Nyugat láthatóan – a brexit hatására – belátta, Kelet-Európa felzárkóztatása nélkül az Eu, mint projekt kudarcra van ítélve, ezért tárgyalóasztalhoz ültek.

Itt lenne például a történelmi lehetőség a bérek felzárkóztatására, amely 27 éve az egyik legnagyobb panasza Kelet-Európának. Ez Magyarország tragédiája: amíg nálunk mindössze egy ex-fideszes oligarcha személyes bosszújának manifesztációja pörget egy baloldali tematikájú, de hazugságon alapuló, szemfényvesztő választási programot, addig Szlovákiában, Csehországban kormányzati szinten kezdtek el tárgyalni az EU belső magjához tartozó országokkal a bérek kiegyenlítéséről.

Hazugság az állítás, hogy Macron csak a francia érdekeket képviseli a szociális dömping témakörében. Amikor egy kelet-európai cég minimálbért fizet egy Franciaországban dolgozó munkásának, az minden, csak nem korrekt és normális. Kinek lesz attól jó? Igen, a cég tulajdonosának, a munkavállalót 19. századi szinten használja ki. Ráadásul a jelenség nem csak nyugaton létezik: ha Macron elképzelése megvalósul végre, akkor a mi régiónkban is megszűnik az olcsó munkaerő és egy ukrán vagy vietnámi is hasonló bért fog kapni, mint egy magyar/szlovák/cseh, stb.

Macron és Merkel most Kelet és Nyugat közötti különbséget szeretné csökkenteni, mert látják: ebből fakad az Európai Uniót megosztó több nagy konfliktus is (brexit, migránsválság, bérszínvonalkülönbség, stb).

Nem Hollandiát kell kurvaanyázni, hanem Eu-partnereinkkel tárgyalóasztalhoz üln
i...

ÍGY NYÚLTÁK LE AZ ORSZÁG VAGYONÁT AZ OROSZ OLIGARCHÁK

PORTFOLIO.HU
Szerző: Portfilio
2017.08.31. 


A hivatalos, felméréseken alapuló statisztikák durván alulbecslik az Oroszországban uralkodó jövedelmi egyenlőtlenség mértékét - mutat rá a téma három szakértője közelmúltban publikált tanulmányában. Elemzésükből kiderül, hogy a Szovjetunió felbomlását követően elképesztő offshore-vagyont kezdett felhalmozni egy szűk réteg: mostanra az orosz magánszektor kezében lévő pénzügyi eszközök értékének durván fele offshore-vagyon, vagyis minden egy dollárnyi betétre egy dollárnyi offshore-pénz jut. Óvatos becslések szerint is a nemzeti összvagyon mintegy 43%-át birtokolja a társadalom leggazdagabb 1%-a, ami még az Egyesült Államokra jellemző állapotoknál is nagyobb vagyoni egyenlőtlenségre utal. 

Néhányan nagyon meggazdagodtak a Szovjetunió felbomlása után


Nagyágyúk az oligarchák nyomában


Filip Novokmet, Gabriel Zucman és Thomas Piketty közgazdászok egy nagyon érdekes tanulmányt publikáltak a közelmúltban az oroszországi vagyoni egyenlőtlenségek témakörében. Piketty-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ő a téma legnagyobb szaktekintélye, így amelyik elemzéshez nevét adja, az rendszerint különlegesen erős tartalommal bír. Már a tanulmány címe is beszédes:

"From Soviets to Oligarchs: Inequality and Property in Russia, 1905-2016", azaz azt vizsgálja, hogy miképp vándorolt egy szűk réteg kezébe a szovjet állami vagyon jelentős része a rendszerváltást követően.

Korábban több elemzés is napvilágot látott már, ami az oroszországi vagyoni egyenlőtlenségeket vizsgálta, ezek azonban többnyire háztartási felmérésekben adott válaszokból összeállított statisztikákon alapultak, amelyek az adatforrás jellegéből fakadóan pontatlanok voltak, ezért jelentősen alábecsülték a szegények és a gazdagok közötti szakadék szélességét. Piketty és társai - a nagyobb pontosság érdekében - a felmérések mellett más, megbízhatóbb forrásokat (adóhatósági statisztikák, nemzeti számlák) is felhasználtak. Ennek ellenére a szerzők kihangsúlyozzák, hogy az átláthatóság hiánya, az adatok esetenkénti pontatlansága, továbbá az elkerülhetetlen becslések miatt a valóságban még a tanulmányban kapott eredményeiknél is nagyobbak lehetnek a vagyoni egyenlőtlenségek
...

JÁTSZMÁK, MELYEK POKOLLÁ TESZIK EMBERI KAPCSOLATAINKAT!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.08.30.


A játszma egy kommunikációs játék, aminek azonban a fele sem tréfa! Ha Ön már elmúlt 10 éves, akkor biztos lehet benne, hogy már számtalan játszmában vett részt, akarva-akaratlan. A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de egyes játszmáinkkal embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel. Ha kíváncsi rá, melyek a leggyakoribb játszmák, esetleg bővítené repertoárját, vagy megszabadulna néhánytól, íme, egy kis ízelítő.

Miért játszmázunk?


A játszmák egy része egyszerű időtöltés, többségében azonban mélyebb mozgatórugók is fellelhetőek. Eric Berne pszichiáter szerint a játszmák az intimitást - a bizalmat és az önbizalmat, valamint az őszinte érzelem kifejezést – pótolják.

Mindenki vett már részt játszmában, de nagy egyéni különbségek vannak a játszmázás intenzitásának, gyakoriságának tekintetében. A „lelkes” játszmázóknak megvannak a kedvenc játszmái és a kedvelt szerepei, melyhez ráadásul olyan partnereket választanak, akik lelkesen vállalják a kiegészítő szerepeket. Mielőtt azt gondolná, hogy Ön egyszerűen peches, hogy a környezetében élők folyton belekényszerítik Önt a játszmáikba, jobb, ha tisztában van vele: a játszma is egy olyan „játék”, amihez legalább két ember kell!

„Mi a baj?”

A „mi a baj” kezdő lépése az egyik fél látható, sőt látványos rosszkedve és szótlansága. Általában nem kell hozzá sok idő és elhangzik a „mi a baj?” kérdés. A játékosok mentalitásától és játékos kedvétől függ, hogy a „semmi”-től mennyi idő alatt jutnak el a „ha szeretnél/ismernél/figyelnél, akkor tudnád!” kulcsmondatig, ami megsemmisítő csapást jelent a helyzet előtt továbbra is értetlenül álló félre. Bűntudat, párkapcsolati feszültség, csalódottság – mindkét oldalon, ráadásul nem kevés feleslegesen eltöltött idő! Kellő önbizalom és a partnerbe vetett bizalom birtokában miért nem lehet már az elején megmondani, hogy mi a baj?...

SCHMIDT MÁRIA ÚJRA MILLIÁRDOS ÁLLAMI RENDEZVÉNYSOROZATOT IRÁNYÍTHAT

24.HU
Szerző: Spirk József
2017.08.31.


Az emlékezetes '56-os emlékév után újabb egyéves állami programsorozat került Schmidt Mária keze alá.

A 24.hu információja szerint Schmidt Mária történész, az 1956-os emlékév kormánybiztosa lett a 2017-2018. évi magyar V4-elnökség kulturális, tudományos és társadalmi programjainak felelőse.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunknak küldött tájékoztatása szerint széleskörű, látványos és a lakosságot megszólítani képes programsorozatot terveztek az elnökség évére, a kormány ezért kérte fel a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, hogy vegyen részt annak megvalósításban.

Nem garasoskodtak a költségvetéssel, egy kormányhatározatban 2 milliárd 156 millió 741 ezer forintot rendeltek a „nagyvolumenű feladatok” ellátásához.

Ez azonban csak a programsorozatra értendő, a V4-es elnökségre összességében több mint ötmilliárd forint jut.

A minisztérium válasza szerint a programban lehetnek majd a tudományos, zenei és egyéb művészeti programok között „koncertek, filmhét, színházi találkozó, fotópályázat, kiállítások, stb.”, de ennél pontosabbat egyelőre nem lehet tudni, mert a kulturális programok sorát a közalapítvány állítja össze. Erről pedig a magyar elnökség weboldala sem árul el többet, azon egyelőre nyoma sincs kapcsolódó eseményeknek, és a legfrissebb hír is több mint egy hónappal ezelőtti...

DE MI LESZ KÓSA LAJOSSAL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.08.31.


Jó reggelt! Eddig is tudtuk, csak nem sejtettük. Mostmár bátran sejthetjük, mert van róla papír. Orbán a saját nevelésű pártkatonákkal óhajtja feltölteni a közigazgatást. Olyanokkal, akik feltétlenül hívei (ez mondjuk eddig is így volt) és erről papírjuk is van. 2023. január 1-től csak az tölthet be vezető pozíciót a közigazgatásban, aki elvégezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég indult államtudományi mesterképzését – derült ki az Index birtokába került kormányzati előterjesztésekből.

Egyrészt nagyon optimista Orbán, amiért ennyire biztos benne, hogy 2023-ban is ő ül a trónon. Másrészt mi lesz például Kósa Lalával, akinek diplomája sincs? Mert mesterképzéshez az nem árt azért. Harmadrészt például hogy fogja elvégezni Balog Zoltán és a hasonlóan jól kvalifikált, ámde végtelenül okos szakemberek? És akkor még Tállai Andrásról nem is beszéltünk.

Csapodi Zoltán, a Trefort Gimnázium igazgatója a Heti Válasznak adott interjút. Ebben arról mesél, hogy nem olyan rossz, de nem is jó a helyzet és ha Orbán Viktor nem veszi észre, hogy mekkora forrástöbbletet kellene biztosítani a tanároknak, akkor elbukhatja a választást, mint 2002-ben. Hát ez elképesztően siralmas kijelentés szerintem. Mert számomra azt jelenti, hogy a pedagógusokat jobban érdekli a fizetés, mint az oktatás színvonala, és a felnövekvő generáció tudása. Azt is jelenti, hogy akkora befolyásuk van a politikai berendezkedésre, amivel képesek lehetnek változtatni a dolgokon, de eddig nem tették és ha tesznek is valamit, azt a pénzért teszik. Nem tudom, valójában mit akarhatott mondani Csapodi Miklós. Talán nem ezt, csak még túl korán van és álmos vagyok...

RICSI ÉS AZ ALVILÁG - A DÓZSA GYÖRGY ÚTI ÁMOKFUTÓ BŰNSZERVEZETÉNEK TÖRTÉNETE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Rajnai Attila
2017.08.31. 


A rendőrség szerint hangulatkeltő cikkek jelennek meg annak az embernek az ügyében, aki májusban a Dózsa György úton jogosítvány nélkül nagy sebességgel belehajtott luxuskocsijával egy autóba, amelynek két utasa meghalt. A férfi házi őrizetben van. S miközben a közvélemény azon vitatkozik, befolyásolhatta-e Molnár Richárd reflexeit a szervezetében már lebomlóban lévő kokain, addig szinte szó sem esik arról, hogy a Ricsi becenevű izomkolosszus a kétezres évek legnagyobb hatalommal és befolyással bíró bűnszervezetének katonai vezetője volt.

2004. augusztus 4-én, a déli órákban egy kecskeméti bevásárlóközpontnál lévő benzinkút parkolójában kommandósok fogtak közre két autót, és három férfit megbilincseltek. Az egyik autó csomagtartójában hat fegyvert és több mint száz lőszert találtak. Néhány perccel később a nemzetbiztonsági szakszolgálat egy már régóta megfigyelés alatt álló egykori délszláv zsoldos, Szlobodan Sztojanovics magyarországi telefonhívását rögzítette. A fővárosi alvilág legbefolyásosabb csoportjának egyik tagját hívta fel, és azt mondta neki: „Valami nincs rendben, senki nem veszi fel, a Kicsi ki van kapcsolva.” A hívott férfi néhány perc múlva visszahívta Sztojanovicsot, és csak annyit mondott neki:

„Senki nem veszi fel, lebuktak, jól nézünk ki!”

Még ugyanezen a napon az egykori Conti Car–Energol-csoport tagjai – a későbbi kecskeméti maffiaper fővádlottjai – Budapesten, az érdekeltségükben lévő törzshelyükön, a belvárosi Zsiráf étteremben találkoztak, hogy megbeszéljék a lebukás utáni teendőket. A cél az volt, hogy Kecskemétről azonnal a fővárosba helyeztessék át az ügyet, mert „ha bárki Pesten a rendőrség által bajba kerül, akkor az fél éven belül kint van, ebből az ügyből is mindenkit ki tudunk hozni” – hangzott el az alvilági vezetőségi ülésen...

A NYOMOR SZUPERERŐS DROG: A TÚLADAGOLÁSOK MÖGÖTT

DROGRIPORTER BLOG
Szerző: Sárosi Péter
2017.08.29.


A túladagolásokról és új szuperdrogról megjelent hírek mögé néztünk. Nyomort, kilátástalanságot, önfeláldozó civileket és állami mulasztásokat találtunk.

Az utóbbi időben ismét a sajtó figyelmének központjába került a Hős utcai lakótelep. Több tucat olyen embert kellett onnan kórházba szállítani, akik valószínűleg (az ott beszerzett) drog fogyasztásától lettek rosszul. Felháborodott cikkek jelentek meg arról is, hogy a Hős utca környékén a tömegközlekedésen az utasok nem érezhetik magukat biztonságba az őket zaklató drogfogyasztók miatt, akik zavartan, sőt, gyakran aggresszíven viselkednek. Egyes lapok rendőrségi információra hivatkozva azt is tudni vélték, hogy egy új pszichoaktív szer állhat a háttérben, amely veszélyesebb minden eddiginél. A legutóbb pedig arról is szó esett, hogy a rendőrség előállított egy helyi dílert, aki ezt az új pszichoaktív anyagot terjesztette a lakótelepen.

Sikerült hát megszüntetni a probléma forrását, a rossz fiú rács mögött van, mindenki fellélegezhet? Sajnos nem. A témával foglalkozó cikkek többsége nem tárta fel a rosszullétek, a villamoson történt balhék és a rendőrségi előállítások mögött meghúzódó mélyebb társadalmi okokat, amelyek újra fogják termelni ezt a jelenséget.

Először is, a Hős utcai lakótelepről. Gyakorlatilag két épülettömbről van szó, amelyek Budapest egyik legutolsó és egyik leglepusztultabb gettóját (mikroszegregátum) képezik. Nem az egyedülit: ott van még a Bihari úti lakótelep is, amit ugyan 10 éve felújítottak, de a drogfogyasztás és terjesztés ott is problémát jelent. A Hős utcai tömböket még a 30-as évek végén építették, hogy szükséglakást biztosítsanak a város határán kívül nyomortelepeken (pl. Mária-Valéria telep) sokkal rosszabb körülmények közt élő szegényei számára. A legtöbb szükséglakás nagyon pici (27-31 nm) garzon, amely nem összkomfortos, közös WC-vel. Több lakásban, ahol nincs bojler vagy gázcirkó, nincs melegvíz sem. A lakótelep egészen a 2000-es évekig viszonylag jó környéknek számított, azonban ekkorra a régi lakók nagy része elköltözött, a megüresedett lakásokba pedig ismét a városon kívülről érkeztek új lakók, akik többnyire vidéken nyomorban élő romák voltak. Őket a helyi szleng "bevándorlónak" nevezi. A telep etnikai összetétele gyorsan homogenizálódott, állapota leromlott. Jelenleg gyakorlatilag átmeneti állomást képez ez a telep a vidéki szegregátumok és a főváros között, egyfajta ablakot, amely átjárást biztosít a vidéki nyomorból a több munkát, lehetőséget ígérő fővárosi életbe...

MI A KÜLÖNBSÉG A NARRATÍVA, A STRATÉGIA, A POLITIKA STB. KÖZÖTT?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.08.31.


Hát, itt rászorulás van egy praktikus posztra. Írja egy kedves pártaktivista nekem, hogy az agrárpolitikájuk kapcsán jól látszik az adott párt stratégiája és narratívája közötti különbség. Jaj! Nem látszhat, ugyebár, hacsak nem agrárpárt vagytok (de még így se igazán). Szóval hiányosságok vannak itt a siker alapvető kritériumainak megértésében.A stratégia az átfogó politikai építkezés értékrendjétől és image-étől kezdve a vezértémák kiválasztásán és a kibontakozás (szavazatvonzás) eszkalációján át a kivitelezés (operatív stratégia: erőforrástervezés, pártépítés, nyilvánosság, pénz, celebek, akciók fajtái -- mi igen, mi nem) minden konzisztensen összerakva. Nem egyszerű, ezért kulcsfontosságú egy vállalat életében is a pontos, szakszerű strategy making, amit kiváló egyetemeken oktatnak, és mégis rengeteg vállalat bukik meg azon, hogy benézi a sajátját (pl. annak idején a Xerox a papír vs. digitális forradalmat). Az első kérdése: mi a piacunk (=kik a választóink és a versenytársaink)? A második, mivel főzünk, illetve bevonható-e több erőforrás (a legáltalánosabban értve)? A harmadik: mi a mérhető cél? A negyedik: mi az út? A stratégia kizárólag belső használatra szól, a külvilág nem ismeri a részleteit, csak érzékeli az alkalmasságát vagy alkalmatlanságát...

BULINEGYED: ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.31.


Talán ez az egyetlen olyan ügy ma Magyarországon, ahol a frontvonalak nem a megszokott törésvonal mentén húzódnak. A budapesti Erzsébetvárosban található bulinegyed nem úgy osztja meg az embereket, hogy az egyik oldalon a kormány támogatói, a másikon pedig ellenzői vannak. Nem jobb- és baloldali emberek állnak egymással szemben, hanem azok, akik a bulinegyedből, illetve a bulinegyedben élnek.

Pontosabban, élnének, ha ez számukra lehetővé válna. Legalábbis ezt mondják azok, akik szerdán délután a Kéthly Anna téren gyülekeztek, hogy onnan rövid várakozás után tiltakozásul az erzsébetvárosi önkormányzat elé vonuljanak.

Előző nap, ahogyan erről a FüHü is beszámolt, a vendéglátósok jelentek meg ugyanitt, ők a tervezett szigorítások miatt vonultak az utcára.

A külföldi bédekkerekben is megtalálható bulinegyed egyfelől számos embernek ad munkát, sok turistát vonz Budapestre, és nem utolsósorban, évente mintegy 6,6 milliárd forinttal gazdagítja az államháztartást. Az itt dolgozó vendéglátósok mindemellett azzal is érvelnek, hogy az itteni lakások értéke nemhogy csökkent volna a bulinegyed miatt, de éppenséggel emelkedett, hiszen számos házban hostelekként használják a lakásokat, amelyeket ily módon jól el lehet adni...

LEHET, HOGY McCAIN ÉS MERKEL "BEHAJTOTTÁK" ORBÁNT A TUSVÁNYOSI ZAVAROSBA?

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.08.30.


...A gondolatkísérlet keretében próbáltam értelmezni Orbán Viktor külpolitikai törekvéseit. Abból indultam ki, hogy nem kifejezetten a saját szakállára, hanem Berlin tudomásával kalandozott orosz tájakon. De úgy járt, mint egykor Horthy, aki nyári felszerelésben eresztette el a csapatait Moszkva felé, de közben bejött a tél és a sereg elakadt a végtelen hómezőkön.


Feltehetőleg Orbán, mint kísérleti nyúl, nagyon hasznos lehet a németek számára.

A paksi bővítéssel és a Déli áramlattal kapcsolatos atlanti reakciók felbecsülhetetlen információt szolgáltattak Merkel számára, aki egyetlen lépést sem tett Orbán kalandozásainak a leállítására.

Magasról nézte, ahogy a német sajtó végig verte Orbánt (szinte sosem a budapesti kormányról írtak) és csak a külügyi stábja küldött pro forma, egy enyhe szidást, kis „rosszaság” stílusban.

Orbán meg éppen Cameron keze után kapkodott, mert nem vette észre, hogy a nyúl szerepét osztották rá ott, ahol vadásznak gondolta magát. (Sőt, a tusványosi beszédet úgy mondta el, mintha maga lenne a vadásztársaság felügyelője.)

Róna Péter abszolút pontosan érti McCain szenátor által bedobott neofasiszta diktátor kifejezést, amikor azt a németeknek szóló üzenetként értelmezi. Gondolom, Washingtonban már régen dekódolták Orbán szerepét a németek forgatókönyvében. Az amerikaiak itt a „lányomnak mondom, hogy a vejem is értsen belőle” kommunikációs sémát alkalmazták.

McCain és az orosz gazdasági potenciál!


McCain beszéde nem egy rögtönzés volt, amit a teljes szöveg és a másnapi közlemény kétségeket kizáróan bizonyít.

Róna Péter a budapesti kollégáinál jobban ismeri az amerikai viszonylatot és a reálpolitika követelményeit. Amit Oroszország gazdasági erejéről mond, miszerint holland nagyságrendet képvisel, nem lehet tudni helytálló-e? Véleményem szerint jóval, minimum háromszorosa a Benelux Államokénak együttéve. Mennyiségileg, természetesen.

Érdekes, hogy az ukrán konfliktus első szakaszában az elemzők az oroszokat igyekeztek felértékelni, az amerikai potenciált pedig lehúzták.

A szankciókról pedig csak annyit, hogy a ’80-as években a KGST erősebb volt a mai orosz gazdaságnál, a szankciókkal mégis kivéreztették.

ÚGY KÖLTI AZ UNIÓS PÉNZT A KORMÁNY, MINTHA NEM LENNE HOLNAP

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2017.08.30.


Az Európai Uniótól kapott pénzek ma már alapvetően befolyásolják a költségvetés helyzetét, a költségvetési hiány alakulását. Az adatok alapján úgy néz ki; annak menedzselése, hogy – a megvalósult vagy tervezett programokhoz – milyen ütemben tud forrásokat lehívni a mindenkori magyar kormány, a Budapest és Brüsszel közötti politikai csata része. A Policy Agenda megvizsgálta, hogyan változott 2004-től kezdve az EU-s források mértéke, és mennyire látszik a választások előtti túlzott költekezés.

Az Európai Uniótól kapott egyik forrás a költségvetésen keresztül érkezik Magyarországra, ezeket a magyar kormány osztja szét a pályázók, illetve a kiemelt projektek között. A támogatások kifizetése a magyar költségvetésből történik, ahova az Európai Bizottság utalja a korábban kialkudott források ellentételezését. A programokat az EU-s források és a hazai költségvetési támogatások finanszírozzák, ezért nyilvánvalóan nem a teljes támogatást utalja a bizottság, hanem támogatási ciklusonként változó arányban teszik ezt meg – vázolja fel a rendszert elemzésében a Policy Agenda.

A magyar kormánynak természetesen van arra lehetősége – és gyakran él is ezzel a lehetőséggel –, hogy előleget adjon a támogatott félnek. Ezt nyilvánvalóan a hazai költségvetés terhére teheti csak meg. Amíg a projekt nem jut elszámolható fázisba (akár részben), addig az előleget csak és kizárólag a magyar adófizetők állják.

Könnyű belátni, ha a magyar kormány – akár politikai okokból – sok pénzt fizet ki előlegként a nyertes pályázóknak, akkor nagy a költségvetés kockázata. Ha jobban vigyáz a költségvetés egyensúlyára és óvatosabban bánik a pénzekkel, akkor adott éven belül kisebb pénzekkel kell kiegészítenie az EU-tól érkező támogatásokat.

2004-től 2017 júliusáig az európai uniós fejlesztési forrásokra körülbelül tízezermilliárd forint érkezett a magyar költségvetésbe. Ez éves átlagban 750 milliárd forintot jelent...

A LÉTEZŐ LEGVESZÉLYESEBB AZBESZTET TALÁLTÁK A VÁROSLIGETBEN

444.HU
Szerző: Tbg
2017.08.31.


Kék és fehér azbesztet (krizotilt és krokidolitot) is kimutatott az a vizsgálat, amelyet a Ligetvédők rendeltek meg, miután mintát vettek a Városligetben található Petőfi Csarnok bontásai törmelékéből, közölte a szervezet szerdán.


Az azbeszttartalmú építési hulladék jelenleg is a bontási törmelékben hever, ám egyelőre a helyszínen semmiféle óvintézkedést nem foganatosított sem a helyszínre kiszálló rendőrség, sem a katasztrófavédelem, közölte a 444-gyel Székely Balázs ligetvédő aktivista.

A kék és fehér azbeszt belélegezve súlyos egészségkárosodást okoz, hiszen az anyag igen apró, szálas részecskéi a tüdőbe jutva roncsolják az emberi szervezetet.

"Az azbeszt az ásványi eredetű magnézium szilikátok egy csoportjának gyűjtő elnevezése, melyek különleges szálas szerkezetet mutatnak, tűszerű kristályokból épülnek fel. A rendkívül vékony elemi szálak átmérője a milliméter ezredrészénél is kisebb és éppen ez okozza veszélyességét, mert a légutak szűkebb szakaszaiban elakadhatnak, de lejutnak a tüdő úgynevezett léghólyagocskáiba is, ezeket átszúrva károsíthatják a mellhártyát. Az azbeszt okozta egészségkárosodás hosszú lefolyású (30-40 év), többségében halálos kimenetelű.” - írja az azbesztről a Tervlap nevű építészeti szaklap.

Az azbeszt valóban nem tréfa, Európában a nyolcvanas években már betiltották azbeszttartalmú építőanyagok felhasználását, Magyarországon a kilencvenes, illetve a kétezres években tiltották meg teljesen használatát.

Az azbeszt egyébként éppen a régi épületek bontásánál válik veszélyessé, hiszen ilyenkor szabadulhat el, juthat a levegőbe az egyébként általában cementbe kötött anyag. Ezért az azbeszttartalmú hulladék veszélyes hulladéknak számít, nem megfelelő kezelése pedig bűncselekménynek...

JOLIKA, JOLIKÁINK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.31.P. Jolánnak személyesen fáj a történelem, és nem tud vele mit kezdeni. Jó magyar emberhez méltón beleállt a múltba, ettől pedig nem látja a jelent. P. Jolán a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány tagjaként úgy vélte, mivel édesanyja és édesapja is megélte Sztálin vendéglátását, Bayer Zsolt megérdemel egy plecsnit.

Ezért az alapítvány elnökének megkerülésével terjesztette fel kitüntetésre a mocskolódó és okádó tagkönyvet, pártunk pedig meghallotta a neki kedves nép, a jó civilek unszolását, így ő meg is kapta azt a nyüves kitüntetést. Stark Tamás történész pedig, aki addig elnöke volt a gulagosonak, lemondott, mert érdemtelennek tartotta Zsótit a babérkoszorúra

Pár évvel ezelőtt Jolikát mindenki ismerte az újpesti piacon, ahol lacikonyhája volt, és nehezen tanulta meg a lángossütést. Ma már ő a Gulag alapítvány elnöke, és hogy, hogysem, augusztus huszadika alkalmából át is vehette a Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést. Ezzel nem is lenne baj, ha azért kapta volna, mert olyan jó lángost süt, hogy egész Újpestet elborítja a tejföl.

Vélhetően nem ez volt az oka a magas elismerésnek, hanem a pártnak tett szolgálat, amely alkalmat adott arra, hogy Bayert annyira bevezesse a magas körökbe, hogy máma már lassacskán kötelező olvasmány lesz, miközben szegény Kosztolányi kínosan szöszmötöl és forgolódik összkomfortos sírjában, és az összes többi íróember is, akik így lettek megszentségtelenítve.

Viszont ez itt nem irodalomtörténet, hanem maga a mocskos élet, és arról mesél nekünk, miért fog egészen biztosan nyerni ez az Orbán jövőre is. Még akkor is, ha megjelenik egy fotó róla, midőn kolbásztöltés közben, pálinkát szopogatva Putyinnal fajtalanodik, ráadásként pedig kisdedek torkát szorongatja. Itt másfél milliónyian annyira elalélt állapotban leledzenek, hogy minden megtörténhet...


MAGÁNNYUGDÍJ: SZEPTEMBERTŐL MÁR LESZ JÁRADÉK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.31.


Hosszú időt kellett várniuk a magánnyugdíjpénztári tagoknak (sajnos sokan le is morzsolódtak közben), de végre bekövetkezett: nem kell az államhoz visszalépnie annak, aki eléri a nyugdíjkorhatárt, és szüksége van minden fillérre. Egyelőre egyetlen pénztár kért és kapott engedélyt járadékszolgáltatásra, amiből több dolog is következhet.

Némiképp vihart kavart a tagok körében, amikor a Horizont Magánnyugdíjpénztár (manyup) arról értesítette tagjait, hogy egy 2016 júliusában életbe lépett jogszabály-módosítás alapján plusz költséget vonnak le működésre a vagyonukból. (A módosításokról, amelyek többsége a kasszák számára szigorítás volt, akkoriban részletesen írtunk.) A Horizont a bejelentést összekapcsolta azzal, hogy a változás lehetővé teszi a járadékszolgáltatás megkezdését (annak, hogy ez miért különlegesség, itt nézhet utána).

A járadékok között egyértelműen a pénztári éri meg jobban a biztosítóihoz képest. Magánbeszélgetésben a biztosítási szakemberek is elismerik, hogy a „kockázatkezelés” fejében bizony eléggé megfejik a járadékosokat. Költség persze (mint az látszik a szabályzat végén) a pénztári járadéknál is van.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most végre engedélyt adott arra, hogy a Horizont magánnyugdíjpénztár „saját járadékszolgáltatási tevékenységet folytasson”. (A meglehetősen szűkszavú határozat itt található.) A kassza már közzétette ezzel kapcsolatos szolgáltatási szabályzatát is (ezt pedig itt nézheti meg). Ezek szerint már akár szeptemberben elindulhat a járadékszolgáltatás...

ORBÁN A NÉMET VÁLASZTÁSOK MIATT SORRA NYELI LE A BÉKÁT MERKELTŐL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.31.


- A magyar kormányfő taktikából félreteszi az önérzetét és jelenleg nem veri vissza reflexből a német vádakat

- Orbán kőszívűsége mérce lett az európai nemzeti konzervatívok szemében

- Az európai zöldek azt javasolják, hogy Magyarország ne kapjon uniós pénzt az elutasított menedékkérők hazazsuppolására, ha úgysem enged be senkit
FAZ

1. Az újság azon tanakodik, vajon miért van az, hogy Merkel időről időre szemrehányást tesz Magyarországnak a 2015-ös menekültválság miatt, de Orbán Viktor mindannyiszor annyiban hagyja. Legutóbb, vasárnap pl. megismételte a kancellár, hogy a magyar területen feltorlódott 400 ezer ember miatt humanitárius katasztrófát kellett elhárítani, hiszen közülük több ezren már annyira elkeseredtek, hogy gyalogszerrel indultak az autópályán az osztrák határ felé. És ezért személyesen a magyar kormányfőt tette felelőssé. Normális körülmények között Orbán és emberei nem késlekednek, visszakézből utasítják el az ilyen vádakat, ám most hallgatnak. Gulyás Gergely, a helyettes frakcióvezető is csupán annyit mondott, hogy a migránsok valóban csalódottak voltak, csakhogy nem a magyarok miatt. Vagyis úgy tűnik, hogy a Fidesz jelenleg nem szeretne összetűzésbe bonyolódni a választás előtt álló CDU-val, amely szintén az európai konzervatívok pártcsaládjához tartozik. Pedig magyar részről lenni mit Merkel szemére vetni, mivel a miniszterelnök-asszony annak idején egyfelől kimondatlanul is hívta Németországba a menedékkérőket, másrészről viszont a német vezetők többször is megismételték, hogy Dublin értelmében ezeknek az embereknek ott kell maradniuk, ahol először léptek az unió területére.

2. Orbánnak áll a zászló a jövő tavaszi választáson, de különösen a fiatalság körében már szerveződik az ellenállás politikájával szemben. A bírálók attól félnek, hogy a kormányfő tekintélyuralmi rendszert alakít ki. A legnagyobb tiltakozást a a CEU elleni elnyomó intézkedés váltotta ki. De hasonlóképpen áll hozzá a hatalom a külföldi támogatást élvező civil szervezetekhez is, ami ellen szintén tüntettek Budapesten. Ugyanakkor az ellenzék szétaprózódott, úgy hogy nem könnyű megmondani, kire érdemes szavazni. Új szín a palettán a Momentum, amely a hagyományos jobb-bal-felosztáson túllépve témákra kíván összpontosítani. Nagy feladat számára, hogy az olimpiai népszavazás által keltett energiát mozgósítani tudja a választásra. Fekete Győr András azt mondja, sokak számára ők jelentik az utolsó esélyt. Az irány egyértelmű: el a haveri gazdaságtól, Orbántól, Európa felé. A példakép Macron pártja.

Kopper Ákos politológus úgy látja, hogy a Fideszre csakis saját maga lehet veszélyes, mivel belülről felmorzsolódhat. Az ellenzéktől sokat nem lehet várni, de bármi megtörténhet. Az emberek a szocializmus tapasztalatai miatt eleve bizalmatlanok a politikával szemben és ezen csak tovább ront a burjánzó korrupció. A fő gondot a szakember ott tapasztalja, hogy nincs kiegyensúlyozott tájékoztatás, jóformán csak a kormányoldal jut szóhoz a sajtóban. Információszabadságról nem lehet beszélni, az elemző szerint itt az uniónak kellene közbelépnie. A riportban megszólal egy korábbi Fidesz-hívő fiatal, aki éppen a korrupciót tartja elviselhetetlennek. De hogy kire voksol, arról fogalma sincs a konzervatív egyetemistának. Abban azonban biztos, hogy az EU-ból nem szabad kilépni. Egy társa attól fél, hogy orosz és török mintára nálunk is erővel korlátozhatják a szólásszabadságot...

EX LIBRIS

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
- SZABADPOLC
Szerző: Kácsor Zsolt
2017.08.31.


Sinkó Ervin: Optimisták
Nádas Péter: Világló részletek
Szántó T. Gábor: 1945 és más történetek
Kerékgyártó István: A rendszerváltó


Az év első felében négy kötetben véletlenül végigolvastam a teljes magyar XX. századot. A véletlenült úgy kell érteni, hogy olvasmányaim összeválogatásában nem volt szándékosság: csak utólag vettem észre az első könyvtől az utolsóig húzódó, egyenes ívű idővonalat. Habár négy, egymástól szinte mindenben eltérő szerző egymástól teljes egészében különböző művéről lesz szó, ezek a szövegek – mintha egy magyar szépirodalmi és társadalmi enciklopédia könyvhosszúságú szócikkei lettek volna – egységes egésszé álltak össze bennem. A négy mű mindegyike szociografikus ihletettségű és mélységű ember- és társadalomábrázolás, sőt, humán- és szociolélektan: a maga sajátos módján mindegyik író a magyar társadalom különböző rétegeinek és egyes jellemző képviselőinek kiélezett történelmi szituációkban tapasztalt viselkedését állítja fókuszba...

NYÚLIK EZ A MIGRÁCIÓS ÁLSÁGHELYZET, MINT A TAKONY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.30.


Van ez a görcsös, izzadság- és fokhagymaszagú, ámde a mindennapok részévé vált, a Finkelstein-féle bűzös örökséget hordozó hatalomtechnikai és propagandaeszköz, hogy bármiről van szó, bármilyen orbitális ganéság derül ki, akárhány millióval drágul az esemény után egy hónappal a vizes vébé példának okáért, akárhány közérdekű adatot nem akarnak kiadni, akárhány patkány rohangál a valamelyik CT nélküli kórházban, akárhány millió üti agyon naponta az így is agyalágyult nemzeti disznószerelőt, akárhány stróman tapos a tyúkszemünkre gátlástalanul fél percenként, mindenre azt kell mondani: a borzasztó másik oldali médiatúlsúly (Simicska-csicskák), álhírek, jajveszékelő, ideológia nélküli, Orbán-fóbiában tobzódó sajtó, migránssimogató, hazaáruló genderliberálfasiszták, Soros-terv, Soros-ügynökök, leboncsák a kerítést, támaggyák a demokratikusan megválasztott magyar kormányt, senki által meg nem választott álcivilek, ne ugassanak bele, provokálnak, forró ősz, megvédjük, mimagyarok, szuverén ezeréves múlt, nemzeti jobboldal, európai kereszténység végvára, mert különben mindmeghalunk, úgyhogy éljünk mi!

Biztosan távolról sem teljes ez a lista, nem is merném magamra vállalni, hogy hiánytalanul reprodukáljam a magát jobboldalinak kényeztető politikai csürhe elit és a szájszagát visszaböfögő médiaközmunkások, véleményvezérek, és egyáltalán az egész felvásárolt, idomított, szereptévesztett, hatalom ánuszrózsáját kényeztető siserehad (siserahad lesz az) fantáziadús politikai érvrendszerét...

INGÁZÓK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.30.


Az ingázás egy egészen különleges formája a határátkelésnek. Persze akár lehet azon is vitatkozni, hogy annak számít-e, és mondjuk havi hány naptól, esetleg a munkahely színhelyét tekintjük-e döntőnek. A lényeg mégis csak az, hogy rengeteg élnek úgy, hogy akár hetekig külföldön dolgoznak, hogy aztán hosszabb-rövidebb időre hazatérjenek. Mindenesetre a mai témánk az ingázás, amit több apró történettel gondoltam körüljárni.

„Majdnem lekéstem a szülést”


„Immár lassan tíz éve, 2008 óta ingázom Európában és az Egyesült Királyságban. Egy szélenergia-iparban dolgozom, jelenleg Németországban egy spanyol multinál van a saját cégem szerződésben.

Az első három évben egyszerre 4-8 hetet töltöttem külföldön, aztán következett egy hét – 10 nap otthon, amikor együtt lehettem az akkori barátnőmmel (aki ma már a feleségem), és a családdal, miközben építkeztem is. 2011 óta kevesebbet vagyok külföldön, általában 16 napot egyszerre, majd 10-12 napot otthon.

Az ingázás december óta lett nehezebb, ekkor született meg az első gyermekünk, én pedig majdnem lekéstem a szülést, mert három héttel hamarabb érkezett. Szerencsére éppen úton voltam a repülőtérre Németországban, amikor érkezett a hívás, hogy megindult a szülés.

Az elmúlt egy évben egyre többet gondolok arra, hogy végleg haza kellene költözni, és aktívan keresek is állást. A gond az, hogy a szakmámban szinte minden munka Dublinban van, a feleségem pedig Galwayben tanár, így ő nem tud mozdulni, ráadásul ott él a teljes családunk, és szuper hely felnevelni a lányunkat.

Tehát vagy naponta ingáznék Dublinba, ami napi négy óra vezetés, vagy bérelek ott egy lakást és hétfőtől péntekig ott lakom, a hétvégét pedig a családdal töltöm. Sem anyagilag, sem logisztikailag nincs semmi értelme.

A jelenlegi helyzetemben 12 napot tudok egyhuzamban a családommal tölteni, ami nem is olyan rossz. Amikor lejár a szerződésem, kiveszek két hónapot, mielőtt újba vágok.” (James Flaherty)...