2022. április 9., szombat

FÉLELEM NÉLKÜLI BESZÉD – A SZÓLÁSSZABADSÁG KORLÁTAI ÉS REALITÁSA (VIDEÓ)

CEU HATÁRTALAN TUDÁS SOROZAT
Szerző: CENTRAL EUROPEAN UNIVERSITY
2022.04.08.L
étezhet-e szólásszabadság a magánszféra védelme nélkül? Melyek az alkotmányos garanciái és korlátai? Mi fenyegeti a szólásszabadságot: kormányok, média, politikusok, szervezetek, a többi állampolgár aktivizmusa vagy érzékenysége? A Határtalan tudás következő eseményének előadói: Schanda Balázs, jogász, a PPKE-JÁK Alkotmányjog Tanszékének professzora, alkotmánybíró Uitz Renáta, jogász, a CEU Jogi Tanszékének egyetemi docense, a CEU Demokrácia Intézet társigazgatója Szabó Máté, jogász, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója
A KÖZHATALOMNAK NINCSENEK SZABADSÁGJOGAI

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.04.09.


A szólászabadság nem azt jelenti, hogy a hatalmon lévő politikusok összevissza hazudozhatnak. „A közhatalomból beszélő nem alanya a szólásszabadságnak, nála a hazugság kifejezetten törvénysértő” – mondta Szabó Máté, a TASZ szakmai igazgatója a CEU Határtalan Tudás sorozatának pénteki előadásán.


Ha az egyik legfontosabb alkotmányos alapjog, a szólásszabadság mindenkit megillet, akkor mi a helyzet a közhatalmat gyakorló politikusokkal? A szólászabadságra hivatkozva azt beszélnek összevissza, amit akarnak?

„A közhatalomból beszélő nem alanya a szólásszabadságnak, nála a hazugság kifejezetten törvénysértő – válaszolta egy hallgatói kérdésre Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója a Central European University (CEU) Határtalan Tudás sorozatának április 8-án megrendezett eseményén. – A közhatalomnak nincsenek szabadságjogai.”

A Szabó Máté mellett Schanda Balázs alkotmánybíró, a PPKE-JÁK Alkotmányjog Tanszékének professzora és Uitz Renáta, a Közép-Európai Egyetem jogi tanszékének docense, a CEU Demokrácia Intézetének társigazgatója részvételével péntek este megtartott rendezvény a szólásszabadság és a félelem nélküli beszéd témakörét járta körbe; az előadások és az azokat követő kerekasztal a Blinken OSA Archívum és a Freeszfe Egyesület által Félelem nélkül címmel 2021 őszén indított programsorozathoz csatlakoztak...

BESZÉLGETÉS DERDÁK TIBORRAL, A DR. AMBEDKAR GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA IGAZGATÓJÁVAL

KLUBRÁDIÓ
Riporter: PÁLINKÁS-SZÜTS RÓBERT
2022.04.08.


Derdák Tibor
, Prima Primissima díjas pedagógus és szociológus, a Dr. Ambedkar Gimnázium és Szakképző Iskola alapítója volt a Klubrádió Reggeli személy c. műsorának a vendége a cigányok világnapja alkalmából április 8-án. A riporter Pálinkás-Szüts Róbert.

LAKÁSHITELEK AZ ŐRÜLETES INFLÁCIÓ IDEJÉN: MILLIÓKAT BUKTAK A HITELFELVEVŐK, ÉS MÉG NINCS VÉGE

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2022.04.09.


Eltűnőben vannak a 6% alatti kamatok a piaci kamatozású lakáshitelek kínálatából Magyarországon. Az eddig legalacsonyabb kamatokat kínáló UniCredit is kamatemelésre készül pár napon belül. Messze a kamatemelési folyamat vége: az aktuális bankközi kamatok a 6,2-6,3%-os átlagkamat helyett már 7,9-8,5%-os kamatot indokolnának, és ez 2-3 hónapon belül be is következhet. Ez bizony már 40-50%-kal magasabb törlesztőrészletet és visszafizetendő összeget jelent az egy évvel ezelőtt felvett hitelekhez képest. Aki tehát hitelt venne fel, érdemes mielőbb lépnie, a választáshoz pedig a Pénzcentrum kalkulátorát használnia.


Ahogy már számtalanszor, így egy hónappal ezelőtt is jeleztük, nincs vége a lakáshitelkamatok emelkedésének Magyarországon, így érdemes mielőbb felvenni a tervezett lakáshitelt. Csak azok mentesülnek a kamatkörnyezet emelkedésétől, akik élni tudnak valamely kedvezményes hitelkonstrukcióval:

- a Zöld Otthon Program lakáshitelével, amelyet energiahatékony új ingatlanok vásárlására vagy építésére lehet felvenni legfeljebb 2,5%-os fix kamattal, akár 25 évre, 70 millió forint erejéig: a program első 200 milliárdos kerete a hitelkérelem-befogadások szempontjából lényegében betelt, ezért szigorúbb energetikai követelményekkel 100 milliárd forinttal megemelte az MNB, de a nagy érdeklődés és a korlátos kínálat érdemes vele sietni,

- a kamattámogatott CSOK-hitel, amelyet CSOK felvétele mellé a gyermeket nevelők vagy vállalók tudnak felvenni 3%-os fix kamattal, akár 25 évre - kétgyermekesek 10, háromgyermekesek 15 millió forint erejéig,

- a zöld CSOK-hitel, amely a fenti két program metszetét képezi, és energiahatékony új ingatlanok vásárlására vagy építésére lehet felvenni 0%-os fix kamattal, akár 25 évre - kétgyermekesek 10, háromgyermekesek 15 millió forint erejéig (mivel a Zöld Otthon Program része, érdemes ezzel is sietni)...

MÁRKI-ZAY PÉTER: MOSTANTÓL NEM ELLENZÉK, HANEM ELLENÁLLÁS VAN

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.04.09.


Meggyőződésem, hogy nem mindenki akart ugyanúgy győzni, ahogyan én. Van, aki nem is látott rá esélyt – nyilatkozta Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt, Hódmezővásárhely polgármestere a Népszavának. Betartja azt az ígéretét, hogy pártot alapít.


Tisztázzuk, mi történt a választás éjszakáján az ellenzék eredményváró rendezvényén. Valóban a kifejezett kérése volt, hogy beszédekor csak a családja álljon ön mögött?

– Igen. Felmehettem volna néhány politikussal is a színpadra, de azt az üzenetet, amit megfogalmaztam, meggyőződésem szerint nekem a családom jelenlétében kellett elmondanom.

A pártvezetők közül Donáth Anna (Momentum) és Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd) szólalt fel, a többiek idő előtt távoztak, vagy éppen ott se voltak. Nem hiányolta őket?

– Őszintén szólva a választási eredmény akkora traumát okozott, hogy ennek akkor nem tulajdonítottam jelentőséget.

Utólag sem?

– Biztosan volt jelentősége ennek is. Úgy látom, a vereségből nem mindenki akarta kivenni a részét.

A választás előtt a Medián mérte a legnagyobb különbséget a Fidesz javára. Erre ön azt mondta, ha Orbán Viktor tervezte volna így, akkor ugyanezt csinálta volna. Az eredmény ismeretében nem lenne méltányos eljárás, ha bocsánatot kérne a Mediántól?

– De, méltányos lenne. Négy évvel ezelőtt hasonló játszódott le a Mediánnal, akkor is nagyon fájt, és akkor is a Mediánnak lett igaza. Az a véleményem azonban nem változott, hogy egy ilyen felmérésnek a közlése nem segíti az ellenzéki morált, befolyásolja az eredményt.

Csak éppen egy közvélemény-kutató cégnek – optimális esetben – nem az a célja, hogy befolyásolja az eredményt.

– Nekem viszont az volt a célom. Értem, hogy mindenki végzi a maga dolgát, de a Medián-felmérést olyan faktornak láttam, ami az ellenzéki szavazók választási hajlandóságát csökkenti, a kis pártokra leadandó szavazatok számát pedig növeli. Nekem az volt a dolgom, hogy meggyőzzem az embereket, szavazzanak az ellenzékre, mert van esélyünk győzni. Hisz két héttel korábban a Medián még azt mérte, hogy fej fej mellett állunk a Fidesszel. A rendelkezésemre álló legfrissebb számok is pontosan ezt mutatták...

MOST KEZDI CSAK IGAZÁN ÖNTENI A FEGYVEREKET AMERIKA UKRAJNÁBA – TÖRTÉNELMI FORDULÓPONT JÖHET

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.04.09.


Történelmi döntést hozott az Egyesült Államok szenátusa: felélesztik a Lend-Lease programot; azt a második világháborús intézkedési sémát, mellyel elsősorban Nagy-Britannia és a Szovjetunió haderejét töltötték fel amerikai gyártmányú haditechnikai eszközökkel. Nagy kérdés egyelőre, hogy az intézkedés csupán a bürokrácia csökkentését célozza-e meg, vagy valóban változik majd az Ukrajnának biztosított haditechnikai eszközök jellege is. Ukrajna ugyanis korábban számos olyan katonai felszerelést kért az Egyesült Államoktól, melyet Washington ilyen-olyan indokokra hivatkozva nem volt hajlandó nekik leszállítani. Most, hogy Ukrajna rácáfolt az amerikai döntéshozók várakozásaira, akik azzal számoltak, hogy Kijev 48-72 órán belül orosz kézre kerül, elképzelhető, hogy az ukrán haderőnek biztosított technikai eszközök skálája is bővül majd...

ÖSSZEVONJÁK CSAPATAIKAT AZ OROSZOK, ÚJABB TÁMADÁS KÉSZÜL - OROSZORSZÁG HÁBORÚJA UKRAJNÁBAN – AZ INDEX SZOMBATI HÍRÖSSZEFOGLALÓJA

INDEX
Szerző: INDEX
2022.04.09.


Az ukránok csaknem 80 százaléka hazatérne a háború után

A háború befejezése után az orosz invázió miatt az országot elhagyó menekültek 79 százaléka tervezi, hogy visszatér Ukrajnába – írja az UNN a Razumkov Központ felmérése alapján.

A megkérdezettek 89 százaléka gondolja, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, és csupán egy százaléka vélekedik úgy, hogy a támadó fog majd győzelmet aratni.

Az ukránok nagy része, 78 százaléka pozitívan vélekedik az ukrán vezetés orosz agresszió ellen hozott döntéseiről...

NEM FELADNI, MAGUNKBA NÉZNI, NEM HARAGUDNI, NEM GYŰLÖLNI, NEM BÁNTANI, NEM HIBÁZTATNI, NEM KESEREGNI...

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.04.08.


Fokozatok, nálam

Nem feladni, magunkba nézni, nem haragudni, nem gyűlölni, nem bántani, nem hibáztatni, nem keseregni.

Továbblépni, egymásból erőt meríteni, összekapaszkodni, bátorítani, hinni, bízni, előre nézni.

Elemezni, következtetéseket levonni, átértékelni, önreflektívnek lenni, újratervezni, új megoldásokat keresni.

Nem támadni, de nem is hagyni, etikai értéket tartani, nem hazudni, következetesnek, őszintének és hitelesnek maradni, dolgozni, hinni magunkban, másokban.

Együtt élni. Segíteni. Közös világot építeni. Nem túlélni, hanem élni. Nem bezárulni, hanem épp nyitottabbá válni. Nem félni. Bátran a másik szemébe nézni. Mosolyogni.

Mindenből megpróbálni a legjobbat kihozni. A gyerekek miatt. És a gyerekekért.

Nem egyszerű. De menni fog. Muszáj, hogy menjen.

A HÁBORÚ LÁTHATATLAN FRONTJA, AHOL AMERIKA AZ UKRÁNOK EGYIK FŐ BÁSTYÁJA

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2022.04.09.


Szinte megszámolni is lehetetlen, mekkora segítséget kapott főleg európai országoktól és az Egyesült Államoktól Ukrajna az orosz–ukrán háború kirobbanása óta. A Biden-kormány a háború kitörésének másnapján 350 millió dollárnyi fegyvert indított útnak Kijev felé, majd március 12-én újabb szállítmányról döntöttek. Egyáltalán nem teljes összesítés alapján Amerika

- több ezer egyéb páncéltörő rakétát;

- többek között öt Mil Mi–17-es harci helikoptert,

valamint, radarokat, kézifegyvereket, gránátvetőket, milliós mennyiségű gránátot, illetve tüzérségi lőszert, és sok tízmilliós mennyiségű egyéb lőszert küldött.

Az európai országok hasonló, ha esetenként nem nagyobb szállítmányokkal járultak hozzá az ukrán védekezéshez. Ezek logisztikája már önmagában rendkívül érdekes és összetett téma, tekintve, hogy az Amerika által 2021 augusztusában bejelentett, 60 milliós fegyverszállítmány novemberben ért csak célba, most pedig ennek az összegnek a sokszorosát kellett fegyverszállítmányban villámgyorsan megmozgatni. A háború kezdetének másnapján bejelentett 350 millió dolláros szállítmány 70 százaléka például 5 nap alatt Ukrajnában volt.

Most viszont nem erre fókuszálunk, hanem egy kevésbé látható, számszerűsíthető területre, amelyen szintén óriási támogatást élvez Kijev – bemutatjuk a háború láthatatlan frontvonalát...


RUFF BÁLINT: AKIK EBBEN A KAMPÁNYBAN RÉSZT VETTEK, TELJESEN ALKALMATLANOK VOLTAK

JELEN HETILAP + JELEN VALÓ (VIDEÓ)
Szerző: BENYÓ RITA
2022.04.09."A választókat nem az érdekelte, hogy az ukrán néppel mi történik, hanem az, hogy velünk, magyarokkal mi történik. Orbán Viktornak erre volt válasza, az ellenzéknek nem, vagy nagyon rossz" – mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó a JelenValó videójában. Szerinte Márki-Zay Péter alapvetően értette félre, hogy miért nyerte meg az előválasztást. Ő a tiszták koalíciójának ígéretével nyert, ehhez képest leült egyezkedni azokkal, akikkel szemben megválasztották.


Erős állítások a beszélgetésből:

A negyedik kétharmadot hozta össze ugyanaz a garnitúra. Minden normális országban az összes vezető azonnal lemondott volna. Ehelyett mindenki letolja a személyes felelősséget magáról. Azok az emberek, akik egyébként arról papolnak, hogy ők a nyugati demokrácia letéteményesei, amikor ezt valóban be is bizonyíthatnák, nem tesznek semmit.

Nézzük meg kik vannak az ellenzéki listán, nézzük meg, hogy hányan ültek ott az előző parlamentekben is, nézzük meg, hogy egyéniben ezek közül hányan indultak el és mérették meg magukat. Vannak olyan képviselők, akik a negyedik ciklusukat fogják úgy elkezdeni, hogy soha egyetlen választást se nyertek. Mégis ott ülnek a döntéshozó testületekben és vagy húzza, vagy tolja, vagy reszeli, vagy épp elárulja az ellenzéki közösséget.

Mi az a három dolog, ami mindenkit érint: miből fogok megélni, a gyerekem milyen iskolába jár, és mi lesz az egészségemmel? Ez a három ugyanúgy zavarja az 50 milliós terepjáróban ülőt, mint a legszegényebb településen élőket. Egy balliberális koalíció vezetője nem tudott mondani egyetlen hatásos üzenetet sem a megélhetésről, amire a választó felfigyelt volna.

Az összefogás valóban egy kényszerházasság, de nem lehet belőle kilépni.

Az ellenzéki pártok, ha most önmaguk nem kezdenek bele a megtisztulásba, például nem fosztják meg a mentelmi joguktól akiket kell, akkor minden ugyanúgy fog tovább menni.

TÖRTÉNELMI FIDESZ-GYŐZELEM, MEGALÁZÓ ELLENZÉKI VERESÉG, PARLAMENTBEN A MI HAZÁNK

HÁROMHARMAD+ / PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.08.A Fidesz vasárnap zsinórban a negyedik kétharmados választási győzelmét szerezte meg, az ellenzék ismét megalázó vereséget szenvedett, meglepetésképp pedig a szélsőjobboldali Mi Hazánk is bekerült az Országgyűlésbe. 

A 24.hu és a Partizán utolsó közös Háromharmad+ adásában a választás eredményének okairól, az ellenzéki pártok jövőjéről és a Mi Hazánk megerősödésének következményeiről beszélgetünk, a stúdióban Pető Péter, Bita Dániel, Pap Szilárd István és Gulyás Márton vár titeket.

MÉRŐ LÁSZLÓ: „EZ AZ ELLENZÉK, ÍGY AHOGY VAN, AZ ÉN SZEMEMBEN TÖBBÉ NEM ÁLL MEG”

SZABAD EURÓPA / SZELFI (PODCAST)
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2022.04.09.


Mérő László matematikus-pszichológus a borsodi Sárazsadányban számlált szavazatokat a választáson. De nagyot csalódott: nem csak az ellenzékben, hanem abban is, hogy szerinte elhitették azt 20 ezer szavazatszámlálóval az országban, hogy a Fidesz szisztematikusan csal, de szerinte ez nem igaz...

OKOSKODÁS POFÁRAESÉS UTÁN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.04.06.


Vásár után okos a paraszt, mondja a népi bölcsesség, de mi még vásár után sem tűnünk okosnak, mert bűnbakot keresünk okok helyett.
Természetesen ez sokkal kedvesebb elfoglaltság, mint pártelnök létemre leülni egy pohár itallal, belenézni a pohárba, belepottyantani egy-két csepp könnyet, majd magunk elé suttogni: ezt már megint elkúrtuk. Nem kicsit - nagyon!
Aztán kiállni a pódiumra és megállapítani, hogy az a senki, akiről tudtuk az első percben, hogy teljességgel alkalmatlan egy ilyen feladatra, az teljességgel alkalmatlan volt.
Arról nem esik szó, hogy akkor miért engedtük elpofátlanodni, miért adtunk neki jószerivel teljhatalmat, miért engedtük, hogy egy nyilvánvaló puccs eredményeként elveszítse a választók bizalmát, a reményt, hogy ez az ország egyszer talán akár még egy normális ország is lehet.
Bizonyára vannak olyan okok is, melyeket a nép egérszürke bloggere nem ismerhet, de ettől még a tény tény marad: a doktriner demokratáskodás, a permanens amatörizmus meghozta eredményét - nincsen itten semmi látnivaló, haladjunk tovább.
Amikor megszületett a hatfejű borjú, már látni lehetett: ebből csak egy nagy marhaság lehet, hiszen maradt minden az eredeti felállásban, csak a duma szintjén volt ez összefogás.
A gyakorlatban Orbán beépített ügynökei és a belvárosi okostojások irányították a folyamatokat, annak dacára, hogy még ez a két társaság is különféle elképzelésekkel lépett pályára, miközben a választó a kezdeti lelkesedés után epét hányt.
Talán néhány dolgot azért le lehet szűrni tanulságként a dolgokból.

- A tüzet és a vizet együtt fel lehet együtt használnia haladás érdekében, de nem célszerű ezt direktben tenni - nevezetesen a tüzet nyakon önteni a vízzel, mert abból jó nem származhat, a tűz kialszik, a víz elgőzölög.
A Jobbik bevonása az együttműködésbe szükségszerű volt, a továbbiakban is szükséges az együttműködés, de a gőzmozdony is csak akkor halad, ha a tűz a tűztérben lobog, a víz pedig a kazánban forr, majd a keletkező gőz hajtja azt a gépezetet, mely előre viszi a mozdonyt.
Ennek az összefogásnak nem lett volna szabad semmiféle más célt kitűzni, mint Orbán és maffiózói eltávolítását és felelősségrevonását, semmiféle ideológiai céllal nem lett volna szabad foglalkozni, sem kereszténykedni meg Putyinozni, mert ezek már túlesnek a közös érdek körén.
A közös érdek jelen esetben a kleptokrácia felszámolása, a demokratikus jogállam és az önkormányzatiság helyreállítása, valamint a lopott holmi visszavétele lett volna...

A MÁSODIK HEXAMETER

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.04.08.


Azon a vasárnapon, amikor a civilizált világ a bucsai mészárlás hírét próbálta feldolgozni – a Kijiv elővárosát visszafoglaló ukrán csapatok megkínzott, megcsonkított, megerőszakolt, hátulról fejbe lőtt civilek, gyermekek, nők, férfiak holttesteinek százait találták az utcákon, udvarokban, pincékben –, Orbán Viktor győzelmi beszédében erről egy szót sem szólt. Ehelyett a legyőzött ellenfelek sorában említette az ukrán elnököt, kedélyesen, röhögcsélve. Mindezt a Béke és biztonság feliratú pulpituson.

Az, hogy a Fidesz megnyerte a választást, nem volt meglepetés, hiszen a parlamenti Fidesz-többség erre állította be az egész rendszert a választási törvénytől és módosításaitól kezdve a gazdaságpolitikán át a média teljes leuralásáig. Ami valóban meglepő volt, sőt az ellenzéknek megalázó, az a győzelem mértéke, a húszszázalékos fölény a listás szavazatokban. Ezt az arányt sem a közvélemény-kutatók nem jelezték, sem a hivatásos elemzők nem számítottak rá.

Nem zárom ki annak a matematikai lehetőségét, hogy a politika figyelésével hivatásszerűen foglalkozók mind ekkorát tévedtek (függetlenül attól, hogy melyik oldalhoz állnak közelebb), de valószínűbb, hogy az utolsó napokban történt valami, amivel már nem számoltak. Ha sorra vesszük az eseményeket, ez a valami nem nagyon lehet más, mint az Ukrajna elleni orosz háború.

Az ember tisztánlátását megzavarja a belé nevelt erkölcsi érzék, amikor a szemérmetlen aljasság eseteibe ütközik. Nehéz volt elfogadni, hogy a magyar miniszterelnöknek szerencsét hozott az emberiesség elleni bűntettekkel kísért háború, s hogy ezt ilyen sikeresen használhatta ki. Kétségtelenül segítette hatalmas rutinja és kivételes politikai ösztöne. „A baloldal vért kínál olaj helyett. A baloldal választása a háború választása. Mi békét akarunk!” Ezek a mondatok nem születhettek volna meg a világtörténelmi fordulat nélkül, amire február végéig senki sem számított. Hát ki akarna vért, háborút, ki ne akarna békét?

Más kérdés, hogy az ellenzék nem kínál vért, nem akarja háborúba sodorni Magyarországot, valamint ő is békét akar, a jelszavak csokra tehát egyszerűen hazugság, de Orbánnak – részben az említett sokfrontos médiatúlsúly miatt – nem kellett félnie, hogy az átlag-választópolgár ezt észreveszi. Az orosz és ukrán viszonyt meghatározó fő szólamokhoz – az ukránok nagyon szegények és megátalkodottan magyarellenesek, okunk van tehát a megvetésre és a gyűlöletre, Putyint ellenben nem ajánlatos ingerelni, viszont az ő jóindulatának köszönhető a rezsicsökkentés, okunk van tehát a tiszteletre és hálára – egy újabb, vitán felül pozitív sugallat társult: Orbán bölcs, távol tartja országát a háborútól. Hogy térségünk többi felelős vezetője, Tallinntól Zágrábig, nem ilyen bölcs, és nem jut még csak eszébe sem, hogy a fegyverszállításokkal véres háborúba keveri országát – kit érdekel, és honnan is lehetne tudni róla? A magyar „közszolgálati” médiából például biztos nem.

Nemcsak az a baj azonban az agresszor pártját fogó és hazugságait terjesztő „semlegességgel”, hogy külföldön, mondjuk Brüsszelben, valakiknek nem tetszik. (Bár ennek is van talán kézzelfogható következménye: Magyarország ellen megindítják a 7. cikk szerinti eljárást, a joguralmi elveket szintén sértő, de Ukrajnát minden lehetséges módon támogató Lengyelország ellen viszont most nem.) Az is baj, alighanem nagyobb, hogy Orbán erkölcsi toprongyot csinált az országból. Ha az a helyes magatartás, hogy a tömeggyilkosok, zabrálók és gengszterek pártját fogjuk, hogy elfogadjuk tőle a gázt, az olajat és a kitüntetéseket, eladósodunk neki, megtűrjük az országunk és szövetségeseink ellen dolgozó kémjeit, szpecpropagandája hangerősítőjeként működünk saját adófizetőink pénzéből, miközben a mészárosok áldozatait kormánytámogatással gyűlöljük és kiröhögjük, akkor abban az országban eltűnik a jó és a rossz különbsége. És ahol hiányzik ez a különbségtétel, az az ország előbb-utóbb élhetetlenné válik, mert az emberi – gazdasági, társadalmi, politikai – kapcsolatokból eltűnik a bizalmi elv (lásd KRESZ)...


AZ ÉS 2022/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

FELCSUTI: LÁZÁRNÁL KEVÉS KÁRTÉKONYABB GAZDASÁGGAL FOGLALKOZÓ POLITIKUS VAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Riporter: PÁLINKÁS SZÜCS RÓBERT
2022.04.08.


Orbán a választást követő első sajtótájékoztatóján beszélt az energiaárak alakulásáról, ezt is a családok védelmével indokolta. Mint mondta, a magas energiaárak miatt brüsszeli intézkedésre van szükség, így amíg a háború tart, addig minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni – írta meg a hvg.hu.


Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke a Klubrádiónak azt mondta, egy olyan populista politikus, mint Orbán sose fogja nevén nevezni az olyan intézkedéseket, amelyekkel az inflációt, és a válságot kormányának kezelnie kell. Orbán fő üzenete természetesen az, hogy minden a legnagyobb rendben van, de ezeket a problémákat kezelni kell. "A magyar költségvetés előtt nagyon súlyos nehézségek tornyosulnak" – mondta. Hozzátette, az a pálya, amelyen a magyar gazdaság ebben a pillanatban is halad, fenntarthatatlan.

Az infláció és a gazdasági válság mellett a kormány a választási kampány során végrehajtott pénzszórása is nyomást helyezett a magyar gazdaságra. Ez a költségvetésen is meglátszik. Emellett a forint árfolyamának alakulása is azt veti előre, hogy a kiadásokat mindenképp visszafogja a kormány, a jegybank pedig tovább emeli a kamatot. A szakember szerint utóbbi nemcsak a vállalatokat érinti, hiszen elemi érdekük a kamatok változásához igazodni, így a lakáshitelesek érzékelik majd igazán hatását.

Felcsuti biztos abban, hogy a beruházási szféra költségei, így a béremelések mértéke, nem emelkednek az idei évben. Hivatkozhat persze a kormány arra, hogy a nehézségekért "Soros, Brüsszel, Ukrajna" felelősek, de a gazdaság működését el lehet választani a kormányzati kommunikációtól.

Az infláció esetében ha 400 forintos euró ár lehet az a pont, ahol a kamatemelés már hatástalannak bizonyulhat. A jegybankot a kamatemelés jobban megviseli, mint más pénzintézeteket, hiszen utóbbiak a nyomás hatásától függetlenül tudnak döntéseket hozni, adott esetben átvezetni a kamatemelkedést a hitelekre.

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János neve ismét előkerült, Felcsuti kifejtette határozott véleményét: "Lázár Jánosnál kevés kártékonyabb gazdasággal foglalkozó politikusa volt a Magyarországnak az elmúlt 15 éveben." Példaként emelte ki a trafikok újraelosztását, és a kiskereskedelmi láncok ellehetetlenítését.

900 EZER ELTŰNT ELLENZÉKI SZAVAZÓ, TOTÁLIS FIDESZ-DOMINANCIA – A VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYEIT ÉRTÉKELTÜK

G7 / PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.04.09.


A centrális erőtér létrejötte felveti azt a kérdést, hogy tud-e egy esetleges jövőbeli koalíció még jobbra menni, mivel úgy látszik, hogy balról is veszített szavazatokat. Nem annyit, mint amennyit jobbról, de sokat veszített, és még többet veszíthet, ha még jobbra tolódik – mondta Hobot Péter az e heti G7 Podcastban.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Az e heti G7 Podcastban a választások eredményeit bemutató szerkesztőségi adatelemzéseink közül kettőt emeltünk ki. Az egyik jelenség, amiről részletesebben beszélgettünk, hogy hova tűnt nagyjából 900 ezer szavazó az ellenzéki táborból. A másik pedig az, hogy a Fidesz leginkább a kevésbé iskolázott, munkaerőpiaci szempontból sérülékeny rétegek körében tarolt igazán.

Ha aszerint osztjuk a településeket két csoportba, hogy 2018-ban melyik ellenzéki pártlista kapta a legtöbb szavazatot, két nagy csoportot találunk a településeken belül. Az egyik, ahol az MSZP-PM listája vezette az ellenzéki szavazatok számát, a másik pedig, ahol a Jobbik...

SZEXUÁLIS RAGADOZÓK AZ EGYHÁZBAN: „AZT MONDTA, HOGY AZ ISTEN A TESTEMET IS SZERETI RAJTA KERESZTÜL”

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2022.04.08.


Perintfalvi Rita Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban című könyve egyházi statisztikákra és nemzetközi szakirodalomra támaszkodva tárja fel azokat az okokat és működéseket, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy az egyházon belüli, sok esetben gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak rendszerszintűvé váljon. Emellett pedig hangot ad jó pár magyar áldozatnak is, akik sokszor a szégyen és a bűntudat miatt hosszú évekig senkinek nem beszéltek arról, hogy mi történt velük.


Az egyházon belüli szexuális visszaélések az utóbbi években egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak. Elég, ha a 2015-ben megjelent Spotlight című filmre gondolunk, ami egészen az Oscar-díjig jutott, de számos magyar sajtóorgánum (többek között a Partizán és a 444) is elkezdett foglalkozni a témával, így egyre több cikk látott napvilágot, amelyben név nélkül, egyes esetekben pedig arccal és névvel vállalta az áldozat, hogy beszél a vele történtekről...

ORBÁN PUTYIN ALÁRENDELT KLÓNJA, MAGYARORSZÁGA SÚLYTALANNÁ VÁLT, NEMIGEN LESZ ITT UKRÁN-OROSZ CSÚCS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.04.09.


„Mint minden narcisztikus, megalomán személyiség, Orbán is szerepet akar játszani a külpolitikában, ez az ilyen alkatoknak a természetes velejárója, ám alapvetően mégis, mint mindig, így ezzel is, a belpolitikai helyzetét akarja szilárdítani, s önmagát, mint bölcs, megbízható és biztonságot ígérő vezetőnek beállítani” – mondta portálunknak Ungváry Rudolf, akit azzal kapcsolatban kerestünk meg, hogy a magyar kormányfő Budapestet ajánlgatta egy ukrán-orosz tűzszüneti tárgyalás színhelyének. Az író szerint azonban „Magyarország – éppen Orbán politizálásának köszönhetően – jelentéktelenné vált”, Orbán pedig „az olyan mérgező politikai vezetőknek, mint Putyin és Erdogan csak a nagyon alárendelt klónja, Putyin pedig kizárólag a saját érdeke alapján fog majd dönteni.


Orbán Viktor most már nem csak békepártinak, hanem egyenesen a béke követének, közvetítőjének is megpróbálja magát beállítani. Mint a Hírklikk is beszámolt róla, a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte, hogy telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s felajánlotta Budapestet egy Putyin-Zeliniszkij tárgyalás színhelyeként. Orbán javaslata szerint az orosz és az ukrán elnök mellett Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Olaf Scholz német kancellár vehetne részt a tárgyaláson, amelynek egyetlen célja az azonnali tűzszünetről szóló megállapodás lenne. Indítványa szerint erre mihamarabb sort kellene keríteni. Mint közölte, Putyin válasza pozitív volt, ugyanakkor az orosz elnök azt is leszögezte, hogy feltételei vannak, s erről neki kell megállapodnia az ukrán elnökkel.

Az ukránok „postafordultával” válaszoltak. „Vannak hivatalos csatornák. Létezik egy (ukrán és orosz) tárgyalócsoport, amelynek alcsoportjai folyamatosan kapcsolatban állnak egymással. Van továbbá egy kulcsfontosságú nemzetközi konzultációs formátum is a politikai tanácsadók szintjén, amelyen Andrij Jermak (az ukrán elnöki iroda vezetője) képviseli a mi oldalunkat. Bármilyen valódi javaslat csakis ezeken a csatornákon keresztül megy. Minden más puszta médiafelhajtás” – idézte a 444 Mihajlo Podoljakot, az ukrán elnök tanácsadóját, a Moszkvával tárgyaló ukrán küldöttség tagját, aki az Ukrajinszka Pravda hírportálnak mondta a fentieket...

ORBÁNÉK „KORRIGÁLJÁK” AZ OSZTOGATÁST AZ INFLÁCIÓVAL: SZÉTPORLADT AZ 5 SZÁZALÉKOS NYUGDÍJEMELÉS, ÉS MÁR ODA A 13. HAVI NYUGDÍJ EGYIK FELE IS

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.04.09.


A mostani drágulás mellett a zöldségek és a gyümölcsök lassan elérhetetlenek lesznek az idősek kétharmadának.

A kormány az inflációval visszaveszi, amit az utóbbi hónapokban a választásra készülve szétosztott több társadalmi csoportnak, köztük a nyugdíjasoknak. Így reagált a tegnap megjelent friss inflációs adatokra Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium korábbi szocialista államtitkára. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) munkáját tanácsadóként segítő szakember úgy értékeli, hogy az év elején adott 5 százalékos nyugdíjemelés már szétporladt, és oda a 13. havi nyugdíj egyik fele is, ezeket a pénzeket már elértéktelenítette az év első három hónapjának 8 százalék körül mozgó általános áremelkedése, különösen pedig a 10 százalékot meghaladó – márciusban már 13 százalékos – élelmiszerár növekedés. Ezt, különösen pedig, hogy a legalapvetőbb élelmiszerek, például a kenyér vagy az étolaj egy év alatt majdnem 30 százalékkal lettek drágábbak, a nyugdíjasok nagy többsége szempontjából borzalmasnak tartja, hiszen az idősek kétharmada 150 ezer forint alatti ellátást kap. Ezeknek a nyugdíjaknak a nagy részét eddig élelmiszerekre költötték, de ilyen ütemű drágulás mellett például a zöldségek és gyümölcsök lassan elérhetetlenek lesznek az idős embereknek – fogalmazott több nyugdíjasszervezeti vezető is...

ÜZENET AZ ALAGÚT GYOMRÁBÓL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.09.


Kövér pedellus ábrándos hangulatban van mostanában. Ez nála azt jelenti, hogy nem küldi akasztófára az ellenzéket, nem nézi állatnak őket kijelentve, jobb volna, ha a világon sem lennének. Olybá tűnik ezekben a napokban, mintha Kövér pedellusnak lelke volna, jól álcázza tehát magát. De ez arra is utalhat, még nem dolgozta fel a soha nem volt győzelmet, kóstolgatja az ízét, mert még nem tudja, kinek a mikrofonját kell kikapcsolnia abban a közegben, ahol a bátor százharminchármak lassan már száznegyvenek lesznek, plusz a könyvdarálós bagázs. Ilyen magunk formának alig is jut hely ott, és igaza van Hadházynak megint, aki előjött azzal, fölösleges oda beülniük.

Eddig is az volt, ezután még inkább az lesz. Sokszor értekeztünk már a parlament színház jellegéről, kies hazánk tébolyda voltáról, ami soha nem volt igazabb mint most, és lesz még majd ezután. Hogy még az eddigieknél is különösebb időket élünk, az is jelzi, hogy mint fentebb pedzegettem, Kövér pedellus a lélekre utaló jeleket mutat, hogy nyomokban azt is tartalmazhat a manus. De ez csupán érzéki csalódás. Az juttatott erre a következtetésre, hogy közvetlenül a választás után olyasmit mondott, sajnálta Márki-Zayt, mert nem álltak melléje a cimborái a bajban, amikor a vereséget kellett beismerni. És ez volt Kövér pedellus nagy átverése, a cipollai varázs.

Mert nem Márki-Zayt sajnálta, hanem Gyurcsányba rúgott bele burkoltan, és valljuk meg, nem tételeztünk Kövér pedellustól ilyen kifinomultságot. De lehet, csak véletlen volt az egész, kisiklás mintegy, és hamarosan visszatalál a jól bevált alpári, akasztós stílusához. Kövér pedellus igazából minket nem is érdekel, csak kályhának használtuk, nem melegedési, hanem kiindulási pontként a közlendőnkhöz, ami az, közelít az igazi tragédia, ha már nincs itt most is teljesen. Eddigi ellenzékünk nekilátott fölzabálni önmagát, jól láthatóan fogalmuk sincs a hogyan továbbról, és kilátástalanságukban egymást szidják, ami méltatlan és reménytelen is. Nincs több menedék.

„Eddig tartott az empátiám. A mélysötétségben élők felőlem megdögölhetnek. Az alkoholista prolik. A segélyből herbálozó cigányok. A suttyó parasztok. A kádárista kisnyugdíjasok. Nekik kellett a közmunka és a krumpli. A rezsicsökkentés, meg a rögzített áras farhát. Éltetik Putyint, örülnek, ha kezet csókolhatnak a naccságos uraknak, odáig vannak az ő Viktorukért. Részemről legyen. Megették a koncot, igyák meg a levét is! Én itt befejeztem a politikával foglalkozást a hátralevő életemre. Nem a Reset gombot kell megnyomni, hanem az ESC-t, aztán boldoguljon mindenki, ahogy tud.” – Ezt hozzászólásként kaptam egyik minapi írásomra egy olvasótól.

És nem azért tettem közzé, hogy fokozzam a hangulatot, hanem, mert ez az általános életérzés. A Márki-Zayra és kompániájára szavazók első reakciója, mert úgy érzik, hogy cserben lettek hagyva. Ugyanakkor mélyebb is, és, ha a volt ellenzék nem egymás ekézésével volna elfoglalva, akkor meglátná az ilyen reakciókban azt a feladatot, ami rá vár, ha valamikor is választást akar nyerni, illetve, ha lesz még egyáltalán választás. Az idézett olvasói vélemény és hangulat egyébként általános, az elmúlt napokban számos helyen és számos formában jött szembe velem, ez a kilátástalan reménytelenség és a lemondás hangja, ugyanakkor az évszázados mélyrétegeké is.

Maga Orbán atyuska említette szintén a nem remélt nagyságú győzelem után, hogy ezt a „ravasz vidékieknek” köszönheti, tegnap azonban megmutattam a népszavazás kapcsán, a furfangosság abban gyökerezik, hogy leginkább azt sem tudják, mire ikszelnek. Így -elnézést kérve -, ezek szerint a Fidesz hatalomba juttatása komoly intellektuális teljesítmény, amihez még jön az általános nyomor késztetése is. Nem véletlen az az adat sem, hogy a mélyszegénységben élő településeken a legnagyobb arányú Orbán győzelme, amit ő ravaszságnak nevez, a vesztes oldalhoz tartozók azonban csak hülyeségnek, és minden iszonyata ellen azért ebben van igazság...