2016. augusztus 2., kedd

ELTEMETTÉK ESTERHÁZY PÉTERT

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2016.08.02.


Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatta el a július 14-én elhunyt írót.Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit "nem lehet és nem is szabad befogni" – mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén. Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától – mondta a pannonhalmi főapát a templomot és az előtte lévő parkot is megtöltő tömeg előtt tartott búcsúztató beszédében.

"Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát" – fogalmazott Várszegi Asztrik.


A hvg.hu munkatársa szerint rengetegen elmentek az író búcsúztatójára, legalább ezren gyűltek össze. A templomba csak a családtagok és a legközelebbi barátok fértek be, a gyászoló tömeg a templom előtt hallgatta a kihangosított szertartást. Várszegi Asztrik magyarul és németül celebrálta a misét, a végén latinul mondott imádságot.

A szertartás Dés László fájdalmas szaxofonfutamaival kezdődött, és Janis Joplin Mercedes Benzével ért véget.

A Kossuth-díjas író 66 éves korában, július 14-én hunyt el. Földi maradványait a szertartás részeként szűk családi körben helyezték el az altemplomban található családi kriptában.

A gyászszertartáson részt vettek Esterházy pályatársai: Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál, számos ellenzéki politikus, így Kunhalmi Ágnes, Szigetvári Viktor, Gréczy Zsolt, Gőgös Zoltán, Bokros Lajos, Pusztai Erzsébet, Fodor Gábor, Kuncze Gábor, Mécs Imre. A kormányt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte. Ott volt Eperjes Károly, Hobo, Sándor György, Vojnich Erzsébet képzőművész is. Feltűnt a tömegben Radnóti Sándor esztéta, Lengyel László politológus, Heller Ágnes filozófus, Ungvári Tamás író is...

ITT OLVASHATÓ

MÁR FÉL TUCAT BÜNTETŐELJÁRÁS FOLYIK AZ ÉRPATAKI POLGÁRMESTERHEZ KÖTHETŐ ÜGYEKBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.08.02.


Bár az utóbbi években több büntetőperből is szerencsésen került ki, legalább öt olyan ügyben jelenleg is nyomoznak, amelyek a szélsőjobb önjelölt darutollas ikonjához, Orosz Mihály Zoltánhoz kötődnek. Van ezek közt sikkasztás, hűtlen kezelés, zaklatás, és legalább egy olyan büntetőeljárásról tudunk, amelyik már bírósági szakaszban van. 
Előzmények
Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon
Érpataki hazugságbomba: amit az átlátszós patkánymédia elhallgatott!
Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”
Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell
Helyi forrásaink szerint a szokásosnál is zaklatottabb mostanában Érpatak polgármestere. Az “integrációs szakértő” néhány napja a tiszavasvári képviselőtestületi ülés szünetében rendezett jelentet: ezúttal egy helyi, éppenséggel kormánypárti képviselőnek próbálta meg fejhangon elmagyarázni, hogyan kell helyesen értelmezni a tényeket. A felek elég óvatosan hazugozták egymást, láthatólag mindketten kerülték a per tárgyává tehető markánsabb megfogalmazásokat.

Miközben a polgármester Tiszavasváriban vendégszerepel, vészesen fogy Érpatak számlájáról a pénz, elfogadott zárszámadás és költségvetés híján a település egy-két hónapon belül fizetésképtelenné válhat. Ráadásul a dolgok ezúttal alakulhatnak Orosz számára kevésbé szerencsésen is: a hatóságok mintha a korábbinál kicsit komolyabban vennék a polgármester ügyeit, és ha legalább kettőben elítélik, nem valószínű, hogy megússza letöltendő szabadságvesztés nélkül...

ITT OLVASHATÓ

PORRAJMOS

HUPPA BLOG
Szerző: Láng Judit
2016.08.02.


1944. augusztus 2-án egyetlen éjszaka alatt megöltek négyezer romát és ezzel felszámolták az auschwitzi cigány tábort. Az európai romák ezen a napon emlékeznek a holokausztban meggyilkolt cigány áldozatokra, vagy ahogy ők nevezik: a Pharrajimosra. A kutatók a koncentrációs táborokban és a helyi vérengzések során kivégzett európai romák számát félmillióra becsülik. A fajüldözés a magyarországi roma közösségek csaknem harmadát közvetlenül érintette.

A holokauszt minden tizedik és az auschwitz-birkenau-i megsemmisítő tábor minden harmadik áldozata magyar roma vagy magyar zsidó volt. A vészkorszak óta eltelt időszak óta is romák tucatjai fekszenek tömegsírokban, és szakemberek szerint gyenge a közösségi emlékezés. Ugyanakkor különböző forrásokból levéltári anyagokból, túlélők visszaemlékezéseiből összeállt egy lista azokról a helyekről, ahol a cigányságuk miatt meghurcoltak romákat. Ez csaknem 600 települést érintett a kutatások szerint.

Az auschwitz-birkenau-i tábor történetének hivatalos honlapja szerint a láger áldozatai közt a cigányság volt a harmadik legnépesebb csoport. 1940 és 1942 között még csak pár százan voltak ott, ám 1943 után már ugrásszerűen megnőtt a számuk, ekkortól egész családokat deportáltak ide. Az internetes oldal összesen 23 ezer auschwitzi cigány áldozatról számol be: zömüket Németországból, Ausztriából és a Cseh-Morva protektorátusból hurcolták a haláltáborba, de lengyel területekről, Szlovákiából, Magyarországról és Jugoszláviából is nagyobb létszámú transzportok érkeztek ide.

A magyarországi roma áldozatok számáról máig viták folynak a kutatók között, akik öt- és ötvenezer közé teszik a becsléseiket. Több történész nagyobb számot tart valószínűnek, mert a zsidósággal ellentétben, a cigányok többségét miután nem volt semmilyen elvehető értéke dokumentumok nélkül hurcolták el, vagy lőtték bele a falvak szélén sietve megásott tömegsírokba. Ráadásul az elmúlt évtizedekben nagy számban semmisültek meg erről szóló iratok. Így ma is romák tucatjai fekszenek tömegsírokban Magyarországon anélkül, hogy végtisztességet vagy akár egy emléktáblát kaptak volna.

1944 november első napjaiban Vas, Zala, Veszprém, Vas, Baranya, Somogy, Tolna, Komárom, Győr-Sopron, Pest megye, valamint a Felvidék akkor magyar fennhatóság alatt álló településein kezdték összegyűjteni a cigányokat. Először a leghírhedtebb roma-gyűjtőhelyre, a komáromi Csillag-erődbe vitték őket, innen internálták a munkaképes korú férfiakat és a gyermektelen nőket a németországi lágerekbe, az erőd viszontagságait túlélő többiek pedig innen szabadultak.

Komárom és Doboz

Az otthonukból elhurcoltaknak a Komáromig vezető út is szörnyű volt. Az esztergomi Sárközi Júlia tizenhét éves volt, amikor a családjával a Csillagba deportálták. Korán jöttek, hajnalban. Elvittek bennünket a zsidó templomba. Aki nem jött ki, hanem elbújt a lakásban, ott helyben agyon is lőtték” – emlékezett az asszony. Aztán többnapos gyalogmenetben hajtották az esztergomi romákat Komáromig. Fölváltva jöttek velünk nyilasok, meg csendőrök. Hadd igyunk egy kis vizet, szomjan halnak a gyerekek, könyörögtek az asszonyok az úton. No, menjél és igyál, és akkor hátulról lelőtték. Volt olyan nő, amelyik terhes volt. No, menjél oda ki, és szüld meg a gyereket! Világra hozta a gyereket, akkor hátulról lelőtték a babával együtt. Otthagyták őket az úton. Aki lemaradt, szétverték az agyát puskatussal” – idézte fel Júlia az út borzalmait. Sárközi Júlia családjából senki nem halt meg Komáromban, de földönfutók lettek, mire hazaértek, mert a helyiek kibontották a házukból a téglákat, az ablakokat. Az ugyancsak esztergomi Horváth Katalin pár hónapos kisbabával gyalogolt az erőltetett menetben. Az egyik hídon lelőtték a nagyanyámat. Kövér volt, nem tudott gyalogolni. Megfogták, kihúzták a sorból, lelőtték, és a hídról a Dunába dobták” – az emlék máig is gyötri...

ITT OLVASHATÓ

DRÁGA ÉS HALÁLOS A KÖVÉRSÉGÜNK

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.08.02.


A történelem során most először él több kövér ember a földön, mint ahányan túl soványak vagyunk. 1975 óta évtizedenként másfél kilóval nőtt az átlagos testtömeg – ha ez így folytatódik, 2025-re átlagosan minden ötödik felnőtt ember elhízott lesz.
 
A Lancet-ben megjelentetett elemzés szerint a korábbiaknál kétszer több nő és háromszor több férfi túlsúlyos. „Nagyjából nulla az esélye”, hogy a következő évtizedben lassuljon e növekedés aránya – holott a WHO ezt a célt tűzte ki 2013-ban. E trend mögött a megnövekedett bevételek és az egyre könnyebben elérhető olcsó étel áll. „A fejlődő országokban egyre könnyebb sokat enni, egészségtelenül sok kalóriát fogyasztani” – mondta Majid Ezzati, az elemzés fő szerzője. A friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű kenyerek ára „észrevehetően magasabb, mint a finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeké” – fogalmazott.
 
Hivatalosan a 30-nál magasabb testtömegindexű emberek számítanak túlsúlyosnak. 1975 óta 105 millióról 640 millióra nőtt a számuk világszerte – és évtizedenként nagyjából másfél kilogrammal nőtt az átlagos testsúly. Az előrejelzések szerint hatalmas költségekkel fognak járni az ezzel kapcsolatos extra orvosi kiadások is.
 
A Non-Communicable Disease Risk Factor Collaboration égisze alatt dolgozó kutatók 19 000 000 felnőtt ember testtömegindexét dolgozták fel 1975 és 2014 között végzett felmérések alapján. A legfontosabb eredmény az, hogy ma már sokkal nagyobb problémát jelent az elhízás, mint a soványság (18,5 alatti testtömegindex) – bár utóbbi Afrika és Dél-Ázsia egyes részein még mindig komoly egészségügyi problémát jelent, világszerte mára sokkal nagyobb problémává vált a túlsúlyos emberek jelenléte. A nők esetében már több mint tíz éve beállt ez az állapot, a férfiak esetében azonban 2011-ig több volt a sovány, mint az elhízott. Egyre több a szélsőséges eset is: a 35 fölötti testtömegindexúek aránya a jelenlegi trendek alapján 2015-re 9% lesz a nők esetében, míg a férfiakéban 6...
 

LEVÉLSZAVAZÁST A KÜLFÖLDÖN DOLGOZÓ MAGYAROKNAK IS!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.08.02.


A 2014-es országgyűlési választásokon már komoly problémákat okozott, hogy a külföldön élő, dolgozó vagy tanuló, de magyarországi lakcímmel rendelkező szavazók számára csak a külképviseleteken nyílt lehetőség a voksolásra, ami rengeteg ember számára több száz, vagy akár több ezer kilométeres utazást és komoly anyagi és időbeli befektetést jelent. Eközben a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárok számára létezik a levélszavazás intézménye, ami radikálisan megkönnyíti az egész eljárást. Az október 2-i kvótanépszavazás kapcsán újra előjött ez a probléma, és ezúttal be kell látnunk, hogy teljesen védhetetlen a külföldön dolgozó magyarok hátrányos megkülönböztetése, amelynek egyetlen eredménye az, hogy tovább erodálódik a demokrácia legalapvetőbb intézményébe vetett bizalmunk, és a hitünk abban, hogy a politika révén bármibe is beleszólhatunk.

Amíg az országgyűlési választások alkalmával léteztek komolyan vehető, bár megkérdőjelezhető indokok a határon túli kettős állampolgárok és a nyugaton dolgozó magyarok között, a mostani népszavazáson ilyen indokot nem nagyon lehet elgondolni. A 2014-es fordulóval kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bizottsága elfogadhatónak tartotta a különböző bánásmódot, hiszen a lakcím nélküli kettős állampolgárok csak egy szavazattal rendelkeztek, míg a lakcímmel rendelkezők nemcsak pártlistára, de egyéniben is szavazhattak. Az Alkotmánybíróság ennél egy sokkal ingatagabb érveléssel rukkolt elő, mondván „a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, tőlük elvárható, hogy szavazataikat személyesen, akár a külképviseleteken adják le.”

Csakhogy ezek az érvek most nem állják meg a helyüket, ugyanis a népszavazáson egyetlen kérdésről dönt mindenki, és mindenki szavazata ugyanannyit nyom a latban. Vagyis a megkülönböztetésnek most már tényleg csak az pusztán formális alapja van, hogy valaki rendelkezik-e lakcímkártyával vagy sem...

ITT OLVASHATÓ

KÖNYVAJÁNLÓ - ÉMILE ZOLA: IGAZSÁG

BLOGÁSZAT
Szerző: blogaszat
2016.08.02.


Az Igazság Zola Négy evangélium című regényciklusának, amiből 1902-ben bekövetkezett váratlan halála miatt csak három készült el: Termékenység, Munka, és az Igazság. A regényciklus negyedik része (Justice) befejezetlen maradt. Az Igazság, mint a ciklus valamennyi kötete, önálló regény, eszmei – nem pedig tartalmi – kapcsolata van csupán a többivel. A zolai koncepció szerint ez a ciklus az élet legfontosabb területeivel hivatott foglalkozni, azokkal a „kulcskérdésekkel”, amelyeken szerinte áll vagy bukik Franciaország jövője.

Az Igazság középpontjában egy sötét bűnügy áll, amelynek perében korrupt bírák s a középkori tudatlansággal, babonasággal fertőzött közvélemény szörnyű ítélettel sújt egy ártatlan embert. A reménytelen helyzetben egy egyszerű néptanító áll ki az ártatlanul bűnhődőért, s évtizedek szívós nevelőmunkájával, új, felvilágosult nemzedékek felnevelésével napfényre segíti az igazságot...


Néhány idézet a regényből:

"Most már bezárult a kör, a tudatlan paraszttól az ostoba és félénk kishivatalnokig, közbül az elbutított munkás, a kaszárnya és a bérmunka rothadt gyümölcse. Hiába emelkedik följebb az ember, a tévelygést még súlyosabbá teszi a szűk körű önzés és az aljas gyávaság. Ha minden elmében ilyen sűrű marad a homály, akkor, úgy látszik, a módszertelenül, komoly tudományos alap nélkül megszerzett félműveltség csak az értelem megmérgezéséhez, még nyugtalanítóbb romlottsághoz vezet. Műveltség, igen! De teljes műveltség, amely megszabadult a szenteskedéstől és a hazugságtól, s felszabadít a teljes igazsággal!"

"Egy egész népet kell tanítani, ha azt akarjuk, hogy végre megszülessék az igazság számára. De micsoda óriási munka ez, hogyan húzzuk ki az iszapból, amelyben mindmostanáig fetreng, hány nemzedék kell ahhoz, hogy a sötétség faját felszabadítsuk! E pillanatban a társadalom testének legnagyobb része még gyermekkorát, az ősostobaság korát éli."

"Az evangélium szava: boldogok a lelki szegények, a legfélelmesebb álnokság, amely az emberiséget évszázadokon át leszorította a nyomor és rabság pocsolyájába. Nem, nem! A lelki szegények szükségképpen vágómarhák, rabszolgaságra és szenvedésre rendelt testek. Amíg tömegével lesznek lelki szegények, addig tömegével lesznek nyomorultak, az igavonó barmok, akiket kizsákmányol és felfal a tolvajok és rablók törpe kisebbsége. A boldog emberiség valamikor olyan emberiség lesz, amely tudni és akarni fog. A biblia sötét pesszimizmusától meg kell végre szabadítani a világot, amely kétezer esztendő óta rémülten, eltiporva csak a halálnak él, és nincs roskatagabb, de egyben halálosan veszedelmesebb dolog, mint az ős semita evangélium, amelyet még most is egyetlen erkölcsi és társadalmi törvénykönyvül használnak. Boldogok azok, akik tudnak, boldogok az értelmesek, az akarat és cselekvés emberei, mert övék lesz a földnek országa!"

ITT OLVASHATÓ (pdf)

KÜLÖNGÉPPEL MENNEK ORBÁNÉK AZ OLIMPIÁRA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2016.08.02.


Fejenként átlag 700 ezer forintért utaztatja ki az állami vezetőket a Magyar Olimpiai Bizottság a riói olimpiára, kivéve Orbán Viktort és Áder Jánost, akik kísérőikkel együtt állami pénzen utaznak majd. A miniszterelnök az olimpia végére repül Brazíliába, így élőben láthatja a kajak-kenu utolsó versenynapját.

Állami pénzből utazik Rióba Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő, valamint plusz 1-1 fő kísérőjük. A többi kormánytag útját a Magyar Olimpiai Bizottság állja – adta hírül a keddi
Blikk, amely összegyűjtötte, mennyi pénzt költünk a politikusok utaztatására az olimpián.

Kiderült, fejenként átlag 700 ezer forintba kerül a riói utazás. A MOB hat állami vezető útjára költ összesen 4,2 millió forintot, köztük van Balog Zoltán emberminiszter, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, valamint három államtitkár is. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár marad a legtovább, ő 12 éjszakát tölt kint, ott bevárja majd Balog Zoltánt, és együtt repülnek majd haza.

A politikusok charterjárattal, különgéppel utaznak a játékokra. Orbán és Áder a nagykövetség szállásán laknak majd, hogy testőreik kint is gondoskodhassanak a biztonságukról.

Orbán Viktor az olimpia végére repül Brazíliába, így élőben láthatja a kajak-kenu utolsó versenynapját, valamint a vízilabda helyosztóit is. Simicskó István honvédelmi miniszter a saját pénzén utazik Rio de Janeiróba...


ITT OLVASHATÓ

NEM STIMMELNEK A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYPROGRAM SZÁMAI

444.HU
Szerző: erdelyip
2016.08.02.


A letelepedési kötvényprogramban külföldiek vásárolnak több százezer euróért speciális magyar államkötvényeket, ezért pedig letelepedési engedélyhez jutnak.
 
Ez főleg azért jó nekik, mert a magyar letelepedési engedéllyel szabadon mozoghatnak az Európai Unióban is: lehet bárhol üzletelni, céget alapítani.
A kötvényeket pályáztatás nélkül kiválasztott, jellemzően offshore hátterű cégek forgalmazzák.
A rendszert úgy építették fel, hogy valójában soha egyetlen államkötvény sem kerül egyetlen letelepedni próbáló külföldi állampolgár tulajdonába.
2013-ban és 2014-ben a programban lényegesen többen kaptak tartózkodási engedélyt, mint ahányan kötvényt vásároltak.
„Nagyon bonyolult az a jogi konstrukció, amiben a külföldiek magyar letelepedési engedélyhez jutnak. Nem csak a közvetítő cégek beiktatásáról van szó, hanem arról is, hogy ezek a cégek vásárolják nekik az államkötvényt, ami soha nem kerül a tulajdonukba. Így azért bőven lehet sakkozni a pénzekkel” – magyarázta a pénzügyes vonalon működő Á., aki jól ismeri a letelepedési kötvénypiacot. Szerinte a rendszerben általában több tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi mozog, mint amennyi kötvénycsomagot a közvetítő cégek ténylegesen megvettek a magyar államtól.
Á. információi alapján kértük ki az elmúlt 3 és fél év számait a kötvényeket árusító Államadósság Kezelő Központból (AKK), és a tartózkodási engedélyeket kiadó bevándorlási hivatalból. Kiderült, hogy az informátornak igaza van:

ITT OLVASHATÓ

PUTYIN KIDOLGOZTA AZ ÚJ HIDEGHÁBORÚ IDEOLÓGIÁJÁT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.02.


A brit kilépés hatása főleg Európára összpontosult, de a veszély még nem múlt el. Az EU egységes fellépése csillapította a félelmeket, hogy rövid időn belül szétesik az unió vagy az eurozóna. Putyin új ideológiájának alapja a rend hirdetése, kiindulópontja, hogy a liberális demokrácia és a nemzetközi jog nem váltotta be ígéretét. Nyugat-Európában sokkal nagyobb a terrorveszély, mint a visegrádi államokban.


New York Times


Vendégkommentárjában a német Die Zeit egyik elemzője úgy értékeli, hogy Putyin kidolgozta az új hidegháború ideológiáját. Alapja a rend hirdetése, és máris sok helyen kezdi aláásni a demokráciát, így Törökországban és Lengyelországban. Kiindulópontja, hogy a liberális demokrácia és a nemzetközi jog nem váltotta be ígéretét, a stabilitás helyett egyenlőtlenséget és káoszt teremtett. Legkézenfekvőbb negatív következménye, hogy sorra szűnnek meg a munkahelyek, viszont jönnek a migránsok. Ugyanakkor már semmilyen hagyományos érték nem szent, hatalmas az engedékenység, lásd az azonos neműek házasságát, amibe még az is belefér, hogy eltűrik a harcias iszlám jelenlétét nyugaton. A rendpártiság azt hirdeti, hogy itt ugyanolyan erkölcsi gyengeségről és dekadenciáról van szó, amely már egy sor birodalom bukásához vezetett.


 A moszkvai tantételek közé tartozik, hogy a Nyugat csak akkor támaszkodik a jogra, ha az érdekei úgy kívánják meg. Viszont a jogállam és a liberális multilateralizmus az a trójai faló, amivel a másik fél egyre közelebb nyomul az orosz határokhoz. Ezért volt jogos önvédelmi lépés a Krím elfoglalása. A rendpártiság a stabilitást a demokrácia elé helyezi. A hazafiságra, a nemek hagyományos szerepére épít. Ortodox kereszténység, katonai erő és a csúcson a jóindulatú cár, aki csak annyit ígér, amennyit teljesíteni is tud. Csakhogy a fékevesztett autokraták a leggyengébb és így a legsebezhetőbb bűnbakok ellen fordulnak. A külföld kudarcai segítségével igyekeznek elterelni a figyelmet a hazai gondokról. A társadalom leépül, a félelem uralkodik. Az ígéretekből pedig nem lesz semmi a végén. A rendpártiság egybevág sok nyugati választó véleményével, lásd Trump sikerét vagy a brit népszavazást. Azért nehéz fellépni ellene, mert ideologikus ugyan, nem ideológia. Jelentése és értékei a körülményektől függően változnak. Viszont nem szabad lesöpörni az asztalról. Fel kell venni a kesztyűt, a nyugodt, támadó szellem ismét naggyá teheti a demokráciát...


ITT OLVASHATÓ

A NAGY BLÖFF

HUPPA BLOG
Szerző: Lang Alex
2016.08.01.


Tudta?
Önt a Fidesz – KDNP rezsim átveri!
…de vastagon, mint szart a palánkon.
Lehet sikítozni, hogy ez milyen vulgáris megfogalmazás, de ez az igazság.
Az orbáni gyűlöletkampány olyan egyszerű, mint a Kertész által szolgaként jellemzett magyar társadalom. Az 1 bitesnek titulált, nem informálódó, olvasni talán, de értelmezni nem tudó, nem is akaró emberek részére készült ez az egysoros rövid üzenet, az adófizetők pénzéből, ami valóságot csak nyomokban tartalmaz.

A Fidesz – KDNP rezsim hirdetése:

„Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma Európában.”

Írja üzenetként a rezsim, hirdeti az adófizetők pénzén szinte az összes csatornán. Teszi ezt az a kormány, amelyik nem fogadta el az Isztambuli egyezményt, ami éppen a  nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól!
Akit érdekel, hogy milyen egyezményt nem fogadott el a kormány

A Fidesz – KDNP rezsim hirdetése:

„Tudta? Csak Líbiából közel egymillió bevándorló akar Európába jönni.”


Most komolyan, ezt ki hiszi el? Tényleg van olyan magyar, aki elhiszi, hogy Orbánék ezt komolyan írják? Ez nem más, mint egy szimpla uszítás, félelemkeltés, körülbelül azzal egyenértékű, mintha azt írnám –
„Tudta? Csak Piréziából közel 723.625 bevándorló akar Európába jönni.”


A Fidesz – KDNP rezsim hirdetése:

„Tudta? Tavaly másfél millió illegális bevándorló érkezett Európába.”
„Tudta? Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni.”


Itt a két következő gyöngyszem, ami megint egy nehezen ellenőrizhető adat, illetve nettó hazugság, de arra jó, hogy elfedje a rezsim aljas trükkjeit.
 

A Rogán&Habony művek 2013 -2016 között, 3647 letelepedési kötvényt adott el június végéig. Ezért valakik (és ez nem a magyar állam), 5,6 milliárd forintot vághattak zsebre. Ami a legfájóbb, hogy a letelepedési kötvény lejártakor (5 év) a kedves adófizető pénzéből lesz visszafizetve a letelepedési kötvényre befizetett 90.000.000,- forint+kamat, azoknak a lehetséges bűnözőknek és terroristáknak is, akik így vásárolták be magukat az Európai Unióba.Tudta? Több, korábban elítélt külföldi is így kapott letelepedési engedélyt Magyarországon” /MNO/

A Fidesz – KDNP rezsim hirdetése:

 „Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta több mint háromszázan haltak meg terrortámadásban, Európában.”


Ez az egyetlen olyan szöveg, ami valós, de az tudta, hogy…183-an fagytak meg Magyarországon, 2015-2016 telén?
– az ANTSZ nem hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy évente hányan halnak meg kórházi fertőzésben Magyarországon?
(becslések szerint jóval többen, mint közlekedési balesetekben)

…és lehetne oldal hosszan sorolni, de nem teszem...

ITT OLVASHATÓ

UBORKASZEZON - KOVÁSZ NÉLKÜL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.08.02.


Uborkaszezonnak nevezik, ezt az időszakot már régóta.
De még az uborkát is szeletelve kapjuk, mint büntiben levő apáca a kolostorban...
Nyár van, a politika csendben csordogál, hír alig van, a politikus nyaral.
Nehéz dolga van, hiszen nemigen villoghat azzal, amit fáradságos munkával összeszedett, hiszen neki illik puritánnak mutatkoznia.
Közben a fene eszi azért, hogy végre valahol megmutathassa, hogy ő nem egy senki, nem egy a lesajnált milliókból, nem a rabszolgák közül való, hanem ő egy Valaki.

Egy tényező, az ország dolgát intéző Nagyember.

Kénytelen külföldre utazni, ahol az igazi luxustól ugyan fényévekre, de a honi körülmények között egy falusi nábobnak is becsületére váló, all inclusive ellátást nyújtó szállodában anélkül ejtőzhet, hogy rettegnie kellene a honi bulvár mészárosaitól, akik ha észreveszik, hát azonnal fasírtot csinálnak belőle.
A másik, amelyik már évek óta harácsol, most végre fellopakodhat yachtja fedélzetére, mely strómanja nevén van.
De ki se kell futnia, és máris tengeribeteg, mert retteg attól, hogy ez a hajó lesz az ő Titanicja.
A harmadiknak végre van kis ideje az elemcserére, bevonul hát egy hétre a mosolygósba, boldogan és zavartalanul lengeti a nyelvét, hiszen fotós a környéken szál se, ha meg odatévedne, majd eltanácsolják a rohatt migráncs terroristáját az erre szakosodott szervek.


Hogy a kormánypártok oldalán ez a helyzet, az még csak rendjén is van, örömteli dolg ez, hiszen addig se okoznak további károkat.
De az ellenzék se igen aktivizálja magát, ül, mint szaracén a fűben és elégedett napközisként bámul bele a világba.
Talán az egy LMP kivételévekl, velük kapcsolatban már csak az a kérdés, hogy ellenzékiek-e, vagy harcosok a trójai faló hasából.
Legutóbbi teljesítményük Posványoson nagyon szép volt, megint sikerült a választók fejét összezavarniuk, de már kimagyarázták magukat, - nem így, hanem úgy gondolták, és aki a szavazásra biztatott kijelentette, hogy el se megy oda.
Persze egy hír cáfolata feleannyi figyelmet sem kap, mint a hír maga, és ezt az is tudja, aki a hírt generálta, meg az is, aki cáfolta, de hát ne legyünk telhetetlenek, hiszen az elvi magatartás ennél a pártnál elsőrendű szempont.


A szocialisták láthatólag belefáradtak saját magukba, meg a pártelnök-választásba, így aztán eltűntek, mint vadlúd a hajnali ködben, gondolom, kerülik a feltünést, abból nem lehet gond.
Talán csak a földekről szóló népszavazási kezdeményezés elbaltázása vált ki halovány érdeklődést a média azon részéből, melyet még nem zabált fel a Takony Művek, hiszen ennyire amatőr módon eljáni még a Szocialista Párttól is szokatlan.
A szocialistáknál mindezzel Gőgösnek kellett volna megbírkózni, ami ebben a politikai heislyzetben, a diktatúra körülményei között szinte megoldhatatlan feladat, hiszen az emberek félnek nevüket adni a véleményükhöz.
Ezt a kampányt szakembereknek illett volna tervezni.
Hol vannak már azok az idők, mikor a szakértelem olcsó bolsevista trükknek számított, a szocialisták - és a teljes demokratikus oldal felhagyott a trükközéssel már évek óta...


ITT OLVASHATÓ

SÁNDOR MÁRIA: RIG LAJOS JÓL LÁT, ÉS CSAK SZAKHAVER

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.07.31.


A Budapest Beacon interjút közölt Sándor Máriával. Önmagában persze ebben nem lenne semmi különleges. Talán egyébként sincs. Azonban a címben Rig Lajosra hivatkozni mégis ér annyit, hogy belenézzen a nyájas olvasó. Elvégre annyit macerálták a szegény nővérkét a vélelmezett jobbikos szimpátiájával, hogy ennyit igazán megér.

Tehát, kedves nyájas olvasó, olvasgasd Szegő Péter interjúját, míg itt vállaltan csak szubjektív kiragadások lesznek a szövegből. Mert a blog már csak ilyen. Egy reflektív véleménymédia, amelyen már korábban megengedtem magamnak azt a megállapítást, hogy a humán területek jellegüknél fogva nem engedhetnék meg maguknak a kapcsolat gyanúját sem a rasszizmussal, a diszkriminációval, az előítéletességgel. Azzal, hogy „
egy, a származáson, illetve anyagi helyzeten alapuló diszkriminációt pártoló politikai formáció támogatása nem elfogadható sem az egészségügy, sem az oktatás területén. Már csak azért is, mert elég riasztó lenne azt gondolni, hogy egy életmentő injekció beadását a kórházi személyzet származásomról alkotott vélemény fogja esetleg eldönteni. Márpedig a Jobbik politikusainak megnyilatkozásai nem egy esetben, maradjunk ennyiben, neccesek voltak nem egy esetben ezen téren. Még akkor is, ha a cukisodási hullámok kellős közepén Vona Gábor levette a gárda-szerkót, és roll-outolta Novák Elődöt a vezetésből...

ITT OLVASHATÓ

"VISZNEK BENNETEKET, OTT FOGTOK MEGHALNI" - A ROMA HOLOKAUSZTRÓL (18+)

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: Balogh Ebner Márton
2016.08.02.


1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka lemészárolták az Auschwitzban még életben lévő, 2897 cigány rabot. Recenziómban a Ha szaladok, agyonlőnek ha megállok agyonvernek. Az európai roma holokauszt című kiadvánnyal foglalkozom, amely mérföldkőnek bizonyulhat. Széles közönséghez szól, hiteles forrásokon keresztül mutatja be a porajmos történetét, gazdag és látványos illusztrációi révén pedig tudományos ismeretterjesztésre is alkalmas.
A roma holokauszt a második világháború borzalmainak olyan szelete, amelynek az 1970-es évekig még az elismertetéséért is küzdeni kellett, s amelyet ma, a 21. században is méltatlanul kevéssé tártak fel, mutattak be. Így nem csak a történészszakma, de az érdeklődő közönség is nagy lelkesedéssel fogad minden olyan kiadványt, amely adalékokkal szolgálhat a porajmos történetének megismeréséhez. Bernáth Gábor, Brassói Vivien, Orsós Julianna könyve Dupcsik Csaba utószavával ilyen mű.

A kötet a magyarországi eseményeket nemzetközi kontextusba helyezi, s német, román és szlovák példákkal, történetekkel, sorsokkal képszerűen ábrázolja a roma holokauszt borzalmait. Az események bemutatását nem a szörnyűséges 1944-es évvel kezdi, hanem szélesebb történelmi összefüggésben beszél róla. A dráma gyökerét korábbra vezeti vissza, s így a gyilkosság nem érthetetlen szörnyűségként, hanem egy folyamat utolsó láncszemeként jelenik meg, s ezáltal megérthetővé is válik a tragédia mechanizmusa. Az eseményekkel párhuzamosan bemutatott személyes történetekkel az olvasók közvetlenül ismerhetik meg az átélt borzalmakat. Hat fiatal sorsán keresztül szembesülünk az elkövetett bűnökkel, akik közül többen nem élték túl a háború poklát.


"A zsidók akkor már fogytán voltak, jöttek a cigányok. De senki sem szólt ellene, senki sem szólt ellene, hogy ezt nem szabad. Otthon kiabáltak utánunk, hogy büdös cigány meg rohadt zsidó. Ilyen taknyos gyerekek. Itt, ahol a gyógyszertár van, volt egy üzlet. Zsidó volt az üzletvezető. Ez lehetett negyvenháromban. Két taknyos lánygyerek jött utánunk és énekelték: "Egy rabbi, két rabbi..." Köptek rá a küszöbére meg az ablakára. "

Vajda Rozália, idézi: Bernáth - Brassói - Orsós i.m. 14. o.

A visszaemlékezések közül a legmegrendítőbbekben a túlélőknek számot vetnek kilátástalan helyzetükkel, amellyel a háború után, 1945-ben voltak kénytelenek szembesülni. Családtagjaik jelentős részét lemészárolták, lakóhelyüket lerombolták, s ennek ellenére a kiépülő új rezsimek nem voltak érdekeltek a tettesek kézre kerítésében. Sőt, némelyiküket még „szakértőként” is alkalmazták. A kötet azonban nem a tettesek kilétét, szerepét boncolgatja, hanem az áldozatoknak állít méltó emléket...


ITT OLVASHATÓ (18+)

A BÁNTALMAZÁS EZER ARCA, AVAGY MIÉRT NEM TUDJUK MEGOLDANI A PROBLÉMÁINKAT?

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó / Laborczi Dóra
2016.08.01.


A kapcsolati erőszak egy olyan téma, amiről akkor is minél többet kell beszélni, amikor már azt gondoljuk, hogy a könyökünkön jön ki.
 
Rengeteg előadást hallgattam már végig a témában, rengeteg „esettel” találkoztam, többször feldolgoztuk a témát a Kötőszón is (például itt, itt és itt), mit lehetne még mondani? A Szélrózsa-találkozón, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) sátrában Rácsok Balázs, a szervezet szociális és fejlesztési igazgatója tartott előadást a témában – ismétlésre szoruló régi szempontokkal és újabb felmérésekből levonható tanulságokkal. A röviden összefoglalható tanulság az, hogy erről nem lehet eleget beszélni, mert nagyon rossz a helyzet, nagyon nehezen feldolgozhatók a következmények, de van megoldás, csak nagyon sokat kell dolgozni érte.
 
Mi minősül erőszaknak?
 
Az Ökumenikus Segélyszervezet reprezentatív felmérése szerint Magyarországon a legtöbbeknek fogalmuk sincs arról, hogy magánügy-e a családon belüli erőszak és hogy egyáltalán mi minősül erőszaknak? Egy átlagos, harmincfős osztályban például hat gyerek gondolja úgy, hogy nem beszélhet legszűkebb családjában arról, ami bántja. Legalább három gyerek érzi úgy, hogy nem szeretik otthon. Volt olyan osztály, ahol a gyerekek nyolcvan százaléka azt válaszolta, hogy nem szívesen megy haza iskola után. A felmérésben megkérdezett gyerekek mindössze 30 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy lehet-e a családon belüli problémákról beszélni.
 
„A gyerekek hetven százalékának tehát az van a fejében, hogy nem kérhetnek segítséget, és egyáltalán nem is tudják, hogy hová fordulhatnának segítségért” – sorolja az elkeserítő számokat Rácsok Balázs.
 
Azt is sokszor tapasztalják, hogy a gyerekek magukat védve érzik a családjukban akkor is, amikor egyáltalán nincsenek biztonságban: „engem nem bánt, csak anyát” – hangzik el többször. Pedig fontos tudni, hogyha két felnőtt a gyermek jelenlétében veszekszik vagy verekszik, az is erőszaknak, mi több, bűncselekménynek minősül – hangsúlyozza a szakember...
 

ÉS HA GYURCSÁNY BEBASZOTT, AKKOR MI VAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
20016.08.01.
 
 

MIT JELENT SZÜLŐNEK LENNI? - 50 GONDOLAT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.08.02.


 1. Szülőnek lenni: ajándék.
 2. Szülőnek lenni: kaland.
 3. Szülőnek lenni: felelősség. 
 4. Szülőnek lenni: öröm. 
 5. Szülőnek lenni: embertpróbáló feladat. 
 6. Szülőnek lenni: egy új időszámítás kezdete. 
 7. Szülőnek lenni: egy nagy csapathoz tartozni. 
 8. Szülőnek lenni: lemondás.
 9. Szülőnek lenni: vicces. 
 10. Szülőnek lenni: békét találni. 
 11. Szülőnek lenni: határozottság.
 12. Szülőnek lenni: folyamatos kétely. 
 13. Szülőnek lenni: félelmetes. 
 14. Szülőnek lenni: büszkeség. 
 15. Szülőnek lenni: csoda. 
 16. Szülőnek lenni: megismerni a "káosz" nevű lakberendezési stílust.
 17. Szülőnek lenni: nevetés. 
 18. Szülőnek lenni: sok telesírt zsebkendő. 
 19. Szülőnek lenni: játék. 
 20. Szülőnek lenni: gyereknek maradni. 
 21. Szülőnek lenni: értéket adni. 
 22. Szülőnek lenni: folyamatos fejlődés. 
 23. Szülőnek lenni: megható. 
 24. Szülőnek lenni: aggodalom. 
 25. Szülőnek lenni: megnyugvás. 
 26. Szülőnek lenni: mindent végtelenszer ismételni. 
 27. Szülőnek lenni: meseözön. 
 28. Szülőnek lenni: kreativitás. 
 29. Szülőnek lenni: haladni a korral. 
 30. Szülőnek lenni: fiatalság szérum. 
 31. Szülőnek lenni: gondoskodás. 
 32. Szülőnek lenni: frusztráció. 
 33. Szülőnek lenni: szuperhősnek lenni. 
 34. Szülőnek lenni: nyomot hagyni a világban.
 35. Szülőnek lenni: türelemjáték. 
 36. Szülőnek lenni: önismereti út. 
 37. Szülőnek lenni: kimerítő. 
 38. Szülőnek lenni: 10 centis csíkon aludni. 
 39. Szülőnek lenni: beszélgetve pisilni. 
 40. Szülőnek lenni: kapkodva készülődni. 
 41. Szülőnek lenni: hit. 
 42. Szülőnek lenni: tengernyi emlék. 
 43. Szülőnek lenni: multitasking. 
 44. Szülőnek lenni: példát mutatni. 
 45. Szülőnek lenni: értelmet találni. 
 46. Szülőnek lenni: hazahozni a fél homokozót a cipődben.
 47. Szülőnek lenni: kisállathangon beszélni. 
 48. Szülőnek lenni: Lego-n járni. 
 49. Szülőnek lenni: megköszönni a saját szüleid munkáját. 
 50. Szülőnek lenni: örök szerelem.
ITT OLVASHATÓ

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD ÁRA. NEM DRÁGÁBB, MINT A COLA...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.08.01.


Az embereket az elmúlt években egyre inkább elkezdte érdekelni a tudatos és egészséges életmód. Kezdetben ezt a gazdagok kiváltságának gondolhattuk, mára azonban sokkal elterjedtebb, mint azt gondoltuk volna. Valamilyen szinten mindenki megpróbál tudatosabban élni és étkezni. Többet mozognak az emberek, törekszenek elhagyni a cukros üdítőket vagy éppen minőségi alapanyagokat vásárolnak.
Ez azonban sok pénz
 
"Testünk a kert, akaratunk a kertész." William Shakespeare

De tényleg sok pénz? Tényleg be lehet árazni az egészséget? És mi van akkor, ha ezt csak el akarják velünk hitetni, és nem feltétlenül drágább tudatosan étkezni, mintha folytatnánk a már megszokott "hazai" ízeket? Nézzünk aktuális példákat azzal a céllal, hogy elgondolkozz. Azzal nem akarom bonyolítani a dolgot, hogy hosszútávon mennyivel kifizetődöbb számodra, ha ásványvizet iszol Cola helyett...


ITT OLVASHATÓ

PUCCS KÉSZÜL A KORMÁNYZÓ ÚR ELLEN, DE LE LESZ VERVE...

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.08.02.


– Oszikám!
– Parancsolj velem, Dezső bátyám!
– Bizalmasan közölnék veled valamit. Puccs készül a kormányzó úr ellen.
– Ez borzalmas, Dezső bátyám! A komcsik?
– Te.
– Én?!
– Te. Puccsot fogsz kirobbantani.

– Értem, Dezső bátyám. Illetve…
– Nézd, Oszikám! Az igény a legmagasabb helyről érkezett. Mindenfelé puccsokat követnek el. Micsoda szégyen lenne már, ha éppen a mi kormányzó urunk maradna intakt.
– Intakt?
– Ha úgy kellene éreznie, semmibe veszik.
– Értem. Illetve… na, jó. Ha ezt várja a haza… Győzni fogok?
– Le leszel verve.
– Ez borzalmas, Dezső bátyám! A komcsik?
– Én.
– Te?!
– Én. Meg foglak állítani, bármi áron.
– Áldozatok?
– Néha áldozatokat kell hozni. Ellenzékiek, firkászok, szakszervezetisek… Majd megkapod a listát.
– Írhatok hozzá én is néhány komcsit?
– Ó, tetszésed szerint.
– Amnesztiát kapok?
– Ez csak természetes, Oszi! Hiszen civilizált úriemberek vagyunk!


ITT OLVASHATÓ

VIZOVICZKI 250 MILLIÓÉRT, AKKOR ROGÁN MENNYIÉRT VAN SZABADLÁBON?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.08.02.


Vizoviczki hétfőn kipengette a negyedmilliárdós óvadékot és hazament a családjához. Szabadulása a börtönből egy másodpercre sem rengette meg az ország közbiztonságát. Mindenki pont olyan nyugodtan aludt ma éjszaka is, mint tegnap éjszaka, vagy fordítva.
 
Az igazi kérdés: mennyiért van szabadlábon Rogán Antal. És persze: Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc,Garancsi István, Kósa Lajos, L. Simon László, Andi Vajna, valamint Matolcsy György, Polt Péter és Pintér Sándor, hogy a capo di tutti capiról, Orbán Viktorról ne is beszéljünk...
 

A HOLLANDOK ÉS A KIDURRANÓ MAGYAR LUFI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Zita
2016.08.02.


Tükröt tartunk az országnak

Aki a tömeget követi, általában nem fog előrébb jutni náluk. Aki képes egyedül haladni, valószínűleg olyan helyeket fog felfedezni, ahol még senki nem járt előtte.” (Albert Einstein)

Ez a nagyszerű gondolat sokat elárul rólunk, határátkelőkről. Mert mi nem követtük a tömeget, mertünk változtatni, változni, kockáztatni, elsősorban magunkért.

Egyre inkább látszódik azonban, hogy „Sub Rosa” elindult velünk egyfajta gondolkodás, amiben benne van a változás-változtatás vágya, de benne van a mi (szerintem nemes) ellenállásunk is, nevezzük egyszerűen motivációnak.

Ha akarjuk, ha nem benne van a politikai állásfoglalásunk. Elindult velünk a lavina, amit most már megérez az ország, nincs orvos, nővér, kőműves, tudós, felszolgáló a Balatonon. Ezek tények.

Igenis büszke vagyok magunkra, mert tükröt tartunk az országnak, amiben kezdi most már látni az arcát. Lehet, hogy mikor látogatóba megyek turistának és/vagy kevély határátkelőnek fognak felcímkézni, de ez nem fáj. Mert valóban igaz, hogy más fejjel gondolkodok. Megváltoztatott a határátkelés, megváltoztatott Hollandia...


ITT OLVASHATÓ

JOGHURT, JOGREND

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.02.


Azt soha el nem felejtem, amikor Göncz Árpáddal az első interjúmat készítettem. Annyira friss köztársasági elnök volt, hogy örökös mosolya akkor még megilletődöttséget takart, meg különben is ropogós szelek fújtak. De nem erről akarok beszélni igazán.

Marcona alakokkal volt körülvéve, és én ilyet addig csak filmekben láttam, mert az előtte való időkben Lázár Jánoshoz nem igazán lehetett hozzáférni, ugye. Megkérdeztem a köztársasági elnököt, mit tennének ezek az alakok, ha, mondjuk, a belső zsebembe nyúlnék hirtelen.

Azt hiszem, lelőnének. – Ezt válaszolta, és hüledezésemet látva nem mosolygott már, hanem vigyorgott. De annyira új volt a világ, hogy találkozva vele megkérdezte, hogy mivel ő az öregebb, tegeződhetünk-e? Hát, mondom neki, egye rosseb, és ebben maradtunk.

Nem vittem magammal joghurtot a találkozóra, mint az a férfi, aki a minap Rogán Antalt kívánta megtisztelni a tejtermékkel, de, mint utóbb kiderült, kizárólag gazdasági megfontolásokból. Semmiféle terrorista szándék nem volt őbenne, hiszen nem migráncs, hanem igaz magyar hazafi.


Jó pályán mozgott, ha úgy vesszük, Orbán Viktor közelébe sem jutott volna, ő ugyanis már rég meghúzta Aureliano Buendia ezredes bűvös körét, amelybe senki emberfia be nem léphetett. Ez Marqueznél csak három méter volt, a mi fiunknál az egész ország tartozik bele...

ITT OLVASHATÓ

A MÉDIAHÁBORÚ FOLYTATÓDIK, A PLAKÁTHÁBORÚ MOST INDUL

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.08.01.


Hiába adta el Simicska a Class FM-et

A Médiatanács úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Class FM frekvenciáját – számolt be az Index. A rádió előző tulajdonosai, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt tisztában voltak vele, hogy ha az övék marad a Class FM, biztosan elveszik a frekvenciájukat, ezért május végén eladták a rádiót a Sláger Rádió korábbi tulajdonosainak. A leghallgatottabb magyar rádió tulajdonosai a törvényi előírásoknak megfelelően még időben beadták
frekvenciahosszabbítási kérelmüket a Médiatanácsnak. A törvény értelmében a hétéves frekvenciaengedély egyszer öt évre meghosszabbítható. A rádiónál abban bíztak, hogy noha a G-nap óta folyamatosan kaptak kisebb-nagyobb bírságokat a hatóságtól, súlyos törvényszegést nem követtek el, és a frekvenciahosszabbítást korábban rendre megítélték a kérvényezőknek. Most azonban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új pályázatot ír ki a november 19-én felszabaduló frekvenciára. Az NMHH közleménye szerint „amennyiben a Médiatanács újabb öt évre szerződést kötne a Class FM-mel, azzal konzerválná a hét évvel ezelőtti állapotok szerint kialakított feltételeket, és hátráltathatná a rádiós piac fejlődését”.
 
A Class FM tulajdonosai már bejelentették, hogy mindenképp indulnak a frekvenciáért, de nem lesz könnyű dolguk az egyre csak bővülő új Fidesz-médiával szemben. Andy Vajna két hónapja indította el saját adóját Rádió 1 néven, és neki is biztosan jól jönne egy országos frekvencia.
 
Az Együtt meghekkeli a kormány plakátjait:
 

GŐZÜK SINCS, HOGY MIT CSINÁL OTT AZ A GORILLA, DE KI KELL NYALNI A SEGGÉT, HA ÉLNI AKARNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Neogrády Gábor Viktor
2016.08.01.