2022. február 27., vasárnap

MAGYARORSZÁGON MÁR BÜNTETIK A SZEGÉNY SZÜLŐT, ELVESZIK A GYEREKÉT, DE „NE DRÁMÁZZON” EMIATT

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.02.27.


Precedensértékű ítélet született nemrég, most először jelentette ki a bíróság, hogy nem a gyermek érdekét nézte a gyámhatóság, hanem a szülőt szankcionálta „rossz magaviseletéért”. Krisztinát azért szakították el tízéves lányától, mert munka közben nem tudta fogadni a gyámhatóság hívását. Az anya a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet segítségével, két év után kapta vissza a gyerekét. Közben a kormány szerint népszavazás kell a gyermekek védelmében, de persze nem az ilyen esetek miatt.


Április 3-án „egy népszavazással fogjuk megvédeni a gyerekeinket. Az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén!” – egyebek mellett így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban, amikor elmondta 23. évértékelőjét. Arról pedig már Varga Judit igazságügy-miniszter beszélt, hogy a magyar gyermekek nevelésébe senki sem szólhat bele, hiszen az kizárólag a szülők felelőssége.

Kérdés, hogy a hangzatos kijelentések miként érvényesülnek a gyakorlatban, kitől is kell valójában megvédeni a kiskorúakat. Vannak, nem is kevesen, akiknek éppen az állam által fenntartott, gyermekvédelminek nevezett rendszer teszi tönkre az életét. Szívszorító gyereksorsokat, méltatlanul bűnhődő szülőket, a rendszer által csak egy aktaként kezelt, magukra hagyott kiskorúakat mutatunk be cikkünkben...

ELDÖNTHETI A MAGYAR VÁLASZTÁSOKAT AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ? | RENDKÍVÜLI ADÁS MÁRKI-ZAY PÉTERREL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.02.26.Harmadik napja tart a háború Magyarország szomszédságában, Kijev ostrom alatt, egyre nő a menekültek száma a magyar határon. Mai rendkívüli adásunkban ismét a legfrissebb hírekkel jelentkezünk az orosz-ukrán háború állásáról, többek között Rácz András és Jójárt Krisztián, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársai segítenek megérteni, mi is történt ma Ukrajnában. Utánuk érkezik Krekó Péter, a Political Capital munkatársa, valamint Tóth Csaba Tibor, a Mérce munkatársa, akikkel az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok orosz agresszióval szembeni magatartásáról beszélgetünk. Ezt követően pedig Lakner Zoltán politológussal és Ruff Bálint politikai tanácsadóval járjuk körbe azt a kérdést, hogy milyen hatással lehet a háború az áprilisi országgyűlési választásokra. Ezen kívül élőben jelentkezik be ukrán határról tudósítónk, Gelencsér Gábor, élőben kapcsoljuk Kárpátaljáról Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét, valamint bejelentkezik Kijevből Földes András is, a Telex újságírója. Végül pedig érkezik hozzánk Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akivel átbeszéljük, hogyan érinti miniszterelnöki kampányát az ukrán válság.
0:00 - Visszaszámláló 4:58 - Bejelentkezés a magyar-ukrán határról 7:58 - Az orosz-ukrán háború jelenlegi állása 35:18 - Földes András bejelentkezése Kijevből 49:02 - Nyugati válaszok az orosz agresszióra 1:12:56 - Cseh Katalin bejelentkezése Kárpátaljáról 1:20:52 - Interjú Márki-Zay Péterrel 1:41:51 - Országgyűlési választások a háború árnyékában

PÉNZADOMÁNY, ÖNKÉNTESSÉG, ÉLELMISZER, COVID-TESZT – ÍGY TUDSZ SEGÍTENI UKRAJNÁN

FORBES
Szerző: BÁNÁTI ANNA
2022.02.26.


Átlagemberként nincs sok ráhatásunk a szomszédban kibontakozó háborúra, de van néhány lehetőség, amivel segíthetjük a válságos helyzetbe került Ukrajna helyzetét. Összegyűjtöttünk néhány olyan kezdeményezést, melyek transzparens módon segítenek az Ukrajnában élőkön és az országot elhagyni kényszerülőkön.

Ukrajnai segítségnyújtás:

Ukraine.ua (Ukrajna hivatalos weboldala) – Az oldal azt írja, a legfontosabb, amit Ukrajnáért tehetünk, ha pontos és megbízható információkat olvasunk és osztunk meg a jelenleg kialakult helyzetről, ilyen például az ukrán elnök, a külügyminisztérium és Ukrajna hivatalos honlapjai, Facebook- és Twitter-oldalai. Hasonlóan megbízhatóak az egyes nagykövetségek bejegyzései és közzétételei is.

Ökumenikus Segélyszervezet – A szervezet Ukrajnában hivatalosan bejegyzett, országos kiterjedésű tevékenységet folytat. Honlapjukon azt írják, a két és fél évtizedes állandó jelenléten túl a 2014-15-ben kezdődő válság idején, valamint a covid időszakában kiépített mechanizmusok és partnerségek is lehetővé teszik a gyors és koordinált segítségnyújtást. A tegnap kitört háború miatt beregszászi központjuk mellett Lembergben is koordinációs központot hoznak létre. A szervezet országos adománygyűjtést hirdetett a humanitárius segélyprogramjuk támogatására. Tudnivalók itt.

UNICEF – A nemzetközi szervezet a helyszínen fog segíteni, támogatja az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, valamint a gyerekek és családjaik védelmét. A munkájukat pénzadományokkal lehet segíteni, ezekből fedeznék az egészségügyi csapatok mozgósítását és az orvosi eszközök beszerzését, az élelem, tiszta víz és ruházat eljuttatását, valamint a sátrak, matracok és takarók biztosítását.

Voices of Children
– A 2015-ben létrehozott alapítvány Lena Rozvadovska önkéntességéből nőtte ki magát, azzal a céllal hozták létre, hogy a kelet-ukrajnai fronton lévő sebesülteket evakuálják és segítsék. Segédkeztek a szlovjanszki pszichológiai segítségnyújtó központ létrehozásában, és megszervezték a helyi traumatizált gyerekek kezelését és rehabilitációját, többek között művészetterápiával és pszichológusokkal. Emellett részt vettek a lerombolt házak helyreállításában és a helyi családok mindennapjainak segítésében is. Legutóbbi Facebook-bejegyzésükben pénzadományok felajánlását várják.

Razom – A Razom szintén a 2014-ben kibontakozó válság idején jött létre, de a Voices of Childrennel ellentétben az orvosi segítségnyújtásra koncentrálnak. Csütörtöki Facebook-bejegyzésük alapján csapatuk jelenleg azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb orvosi eszközt szerezhesse be. A Facebookon azt írják, a szervezetet az elmúlt 24 órában kibertámadások érték, a facebookos adománygyűjtés helyett a Paypalon keresztül történő utalást javasolják.

United Help Ukraine – Az alapítvány adományok, élelmiszer és orvosi eszközök szétosztásán, valamint a sebesültek ellátásán dolgozik. Az adománygyűjtést már február 20-án elindították, részletek itt....

UN Crisis Relief – Az ENSZ humanitárius és katasztrófa-elhárítási tevékenységét az Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala felügyeli (OCHA), az UN Crisis Relief-et is ez a hivatal működteti. A szervezet az Ukraine Humanitarian Fundnak gyűjt, ami az ENSZ egyik összevont alapja. A hozzájárulásokat egyetlen, nem előirányzott alapba gyűjtik, és az ENSZ vezetésével kezelik, a cél az, hogy a finanszírozás akkor jusson el a leginkább rászoruló emberekhez, amikor szükségük van rá. A pénzadományt közvetlenül juttatják el olyan segélyszervezetek számára, melyek élelmiszerrel, tiszta vízzel, gyógyszerrel és szállással támogatják a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket.

The Kyiv Independent – Az angol nyelvű újság az után alakult, hogy tavaly novemberben megszűnt a 26 éven keresztül működő Kyiv Post. A Kyiv Independentet az ottani szerkesztőség alapította mindössze három hónapja, azzal a céllal, hogy hitelesen tájékoztassák a világot az Ukrajnában zajló eseményekről. Az újság a Gofundme.com-on indított gyűjtést még novemberben, hogy folytathassák a Kyiv Post munkásságát.

OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ: ÍGY ÁLL A FRONTVONAL VASÁRNAP REGGEL

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.02.27.


Az éjszaka folyamán a leghevesebb harcok talán Harkovnál voltak. Úgy tűnik, az oroszok behatoltak a városba. Kijevben is egész éjjel lövöldöztek, de most úgy néz ki, nem volt átfogó orosz támadás. Oroszországra egyre nagyobb pénzügyi nyomás nehezedik nyugatról.


Éjszaka is folytatódtak a harcok az ukrán főváros, Kijev körül. A védők a jelentések szerint elsősorban különleges műveleti egységekkel és „szabotőrökkel” ütköztek meg. Nincs arról információ, hogy jelentős, gépesített gyalogsággal, harckocsikkal végrehajtott támadás történt volna a város ellen, sem arról, hogy az oroszok jelentős területet foglaltak volna a fővároson belül.

Ez a felvétel még tegnapi, de jól mutatja a helyzetet a város egyes részein. Arról továbbra sincs információ, hogy Oroszország szándékosan civileket, civil infrastruktúrát bombázna, de ettől függetlenül sajnos polgári áldozatok is vannak...

KITART A TELJES KIJÁRÁSI TILALOM ALATT LÉVŐ KIJEV, TALÁLAT ÉRT EGY RADIOAKTÍVHULLADÉK-TÁROLÓT - HELYSZÍNI BESZÁMOLÓ

HVG
Szerző: NÉMETH ANDRÁS
2022.02.27.


Kijevben a korábbiaknál valamivel csendesebben telt az éjszaka, a belvárosi kerületekben csak néhány helyen volt tűzharc az ukrán és az orosz erők. Az ukrán fővároshoz közeli térségekben viszont súlyos harcok folytak vasárnap hajnalban is. Kijevben az utcákon csak katonák, rendőrök és önkéntesek tartózkodnak. Ukrán források szerint az orosz hadsereg egyetlen fronton sem tört előre, sőt néhány körzetben hátrébb szorult. A kivétel Harkiv, ahova vasárnap hajnalban betörtek az oroszok. A mobiltelefon lett az egyik főellenség. Kijevi tudósítás...

NEM VÉLETLENÜL A REZSICSÖKKENTÉS JUTOTT RÖGTÖN ORBÁN VIKTOR ESZÉBE A HÁBORÚRÓL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.02.27.


Nem fogunk támogatni olyan javaslatokat sem, amelyek hazánk gázellátását és a rezsicsökkentést veszélyeztetik
.

Nem volt túl hosszú az üzenet, amelyet péntek reggel az ukrán-orosz háborúról a kormányzat az oltásregisztrációnál megadott email-címekre kiküldött, ez a mondat azonban így is belefért. Sőt, a katonai beavatkozás elutasítása mellett valójában ez volt az egyetlen információ arról, hogy a magyar kormányzat hogyan tervez reagálni a krízisre. A rezsicsökkentés ráadásul még csak nem is itt került először elő a háború kirobbanása óta: már Orbán Viktor is belecsempészte a katonai konfliktusról szóló első, Facebookon közzétett beszédébe.

Azon túl, hogy a rezsicsökkentés tizedik éve a kormányzati retorika egyik sarokpontja, most más oka is lehetett az emlegetésének. A kialakult helyzetben ugyanis tényleg van esély rá, hogy Európa – és így Magyarország – gázellátásával gondok lesznek...

UKRAJNAI HÁBORÚ: TÖRTÉNELMI LECKE A FIÚKNAK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.02.26.


Soha nem látott sebességre kapcsolt az Orbán-kormány pávatánca, mióta Putyin fővezér parancsot adott Ukrajna lerohanására. Az Európai Unió és a NATO tagjaként Magyarország ugyan szavakban kiáll Ukrajna függetlenségéért, és elítéli a katonai agressziót, ám saját szavazói felé egészen mást kommunikál. Lényegében a hivatalos orosz propagandát szajkózva Ukrajnát teszi felelőssé azért, mert kirobbant a katonai konfliktus. Most látszik igazán, milyen hatékonyan alakította át saját hívei világszemléletét Orbán Viktor, hiszen néhány napba se telt, és a kormány hivatalos álláspontját követve milliók gondolják úgy ma Magyarországon, hogy az áldozat a felelős a vérontásért.


A nyúl ritkán ront neki az oroszlánnak. Akik úgy gondolják, hogy a megtámadott Ukrajna a felelős azért, mert nyílt háborúba torkollt az oroszokkal fennálló vitájuk, lényegében azt állítják, hogy az agresszív nyuszi provokálta a bölcs és nyugodt oroszlánt. Orbán Viktor évek óta erősíti a magyarokban azt a gondolatot, hogy a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszország egy erős és megbízható szövetséges, akinek kedvéért érdemes konfliktusokat vállalni az Európai Unióval és a NATO-val is. A kormány hatalmas médiagépezete éjt nappallá téve dolgozott azon, hogy a magyar választópolgárok számára elfogadhatóvá, sőt követendővé tegye Putyin autoriter rendszerét, melyben a jogállamiságnak szinte minden eleme láthatatlanná vált.

Orbán Viktor régóta ügyködik azon, hogy saját tábora számára egyértelművé tegye harmadikutas politikájának az előnyeit. Ennek központi eleme, hogy a brüsszeli bürokratákat lényegében hasznos idiótaként csak az ingyen pénzek lehívására használja, a kínai és orosz kapcsolatot viszont gazdasági és politikai előnyök megszerzése érdekében prioritásként kezeli. Ez egy igen veszélyes hintapolitika (ha úgy tetszik, pávatánc), de amíg nem alakulnak ki olyan éles konfliktusok, mint a mostani ukrán-orosz háború, ki lehet aknázni ennek a politikának az előnyeit...

MÉLY GYÖKEREI VANNAK PUTYIN BIRODALOMÉPÍTŐ AMBÍCIÓJÁNAK

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2022.02.27.


Az orosz elit számára a birodalmi gondolat az identitás alapjává vált az elmúlt évszázadokban. A birodalmi ambíciók most a gazdasági nehézségek, a vissza-visszatérő pangás és a perspektívavesztés kompenzációjaként jelentek meg ennyire nyíltan.


A világ döbbenten áll az Ukrajna elleni nagyszabású orosz támadás előtt. Még egy évvel ezelőtt sem gondolta senki komolyan, hogy Európában háború törhetne ki, amelynek kezdeményezője ráadásul a világ egyik legerősebb atomhatalma. Laikusként a miérteket keressük, elemzéseket olvasunk gázárról, geopolitikai stratégiákról, lehetőségekről és ambíciókról.

A választ jelentősen megkönnyíti az orosz nagyhatalmi „eszmének” a megértése, ami valójában évszázadok óta az orosz politika egyik fontos hajtóereje függetlenül attól, hogy a cári Oroszországról, a Szovjetunióról vagy a modern orosz államról van szó. Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő segítségét kértük...

BETÖRTEK HARKOVBA AZ OROSZ ERŐK, ROBBANÁSOK GÁZ- ÉS OLAJVEZETÉKEKNÉL, ÚJABB NEMZETKÖZI SZANKCIÓK MOSZKVA ELLEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: Szabad Európa
2022.02.27.


Összegzés

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

- Negyedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában. Az orosz csapatok három oldalról lépték át az ukrán határt csütörtökön: keletről, északon Belaruszon át és a déli szakadár területek felől.

- Az orosz erők egy nap alatt elérték az ukrán fővárost, több irányból támadják Kijevet.

- Az invázió negyedik napján, vasárnap betörtek az orosz erők Harkovba, a második legnépesebb ukrán városba.

- Ocsakovnál a harcoknak egy kárpátaljai magyar is áldozatul esett, a 29 éves ungvári férfi a haditengerészetnél szolgált.

- Zelenszkij ukrán elnök nem hagyja el a fővárost, ellenállásra szólította fel a lakosokat.

- Orbán Viktor: Magyarország nem blokkol semmilyen EU-szankciót​.

- Tízezrével menekülnek az ukránok a harcok elől, kilométeres járműsorok a lengyel, a román, a magyar határátkelőkön is.

- Magyarország humanitárius folyosót nyitott, hogy hazajuthassanak az Ukrajnában rekedt külföldiek.

- Csecsen fegyveresek is csatlakoztak az ukrajnai harcokhoz...

PUZSÉR SZERINT AMERIKA A HIBÁS, AZ OROSZ TERRORÁLLAM TÁMADÁSÁNAK NEM AZ OROSZ TERRORÁLLAM AZ OKA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.02.27.


Puzsér Róbert megtalálta az orosz támadás okát, méghozzá Amerikában (az Indexen megjelent agymenését úgy terjesztik az interneten, mint a bölcsek kövének receptjét), “a számlát persze nem ők, hanem Ukrajna és Tajvan lakói állják – most még csak ők, aztán a dél-koreaiak, a japánok, a lengyelek, a szlovákok, a románok meg a magyarok”. A szélsőjobboldali áldozathibáztatás nem lesz igaz attól, ha nem a kuruc.info stílusában, hanem intellektualizáló nyelvezettel adják elő. A hazugság attól még hazugság marad.

Mielőtt Puzsér hazugsággyűjteményére akár egyetlen szót is vesztegetnénk, szögezzük le: az orosz terrorállam igazságtalan háborújának egyetlen oka van, az orosz terrorállam. Nincs magyarázat és nincs elfogadható indok, csak legfeljebb ürügy. Szándék van, amely talál magának okot. A Puzsérhoz hasonló okosok pedig elhiszik, hogy az ürügyként használt indok, valódi ok. Ennyi erővel Hitler is érthető: a puzséri logika mentén tíz perc alatt bebizonyítjuk, hogy Adolf Hitler nem tehet a második világháborúról, azt a zsidók okozták, mert nem voltak elég mértéktartóak a létezésükkel.

Ukrajna megszállása ugyanannak az antiszemita narratívának felel meg, mint Hitler világháborúja, mert amit Puzsér összesszedett, azt a legtájékozatlanabb antiszemita és náci is maradéktalanul a zsidóknak (a zsidó liberalizmusnak) tulajdonítja. Ezért Puzsér eszmefuttatását minden valamire való náci lelkesen fogadja, még akkor is, ha Puzsér nem úgy gondolja, legalábbis a gondolatmenete antiszemita és (keresztényfasiszta) szélsőjobboldali gyökereit elhallgatja. A párhuzam még erősebb attól, hogy a nyugatbarát Zelenszkij is zsidó, családjának egy része a holokauszt áldozata...

EZ TÖRTÉNT AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚBAN SZOMBATRÓL VASÁRNAPRA VIRRADÓ ÉJJEL, AMÍG ÖN ALUDT

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2022.02.27.
...Hogy éppen hol tartanak az oroszok, arról itt olvashatnak bővebben, itt pedig egy műholdas képet láthat egy vonuló orosz konvojról. A NATO szerint egyébként az oroszok gondban vannak az előrenyomulással.

Közben éjjel városokban harcoltak a felek, az oroszok felrobbantottak egy gázvezetéket Harkovban, és egy repülőtéri olajtározót egy Kijevtől nem messze lévő településen. Mindkét robbanás után szennyeződött a levegő, az érintett lakosoktól azt kérték, nedves ruhát tegyenek az ablakaikra. Kijevben találat ért egy radioaktívhulladék-tárolót, de nem sérült meg, „csak” az épület és a kerítés. Helyi források szerint rakétatalálat ért egy kijevi gyerekkórházat, az egyik ápolt meghalt. Mariupol bombázásában tíz görög állampolgár is meghalt.

A frontról olyan mikroepizódokról is érkeztek hírek, hogy például egy ukrán férfi egy kifogyott üzemanyagú tank személyzetétől megkérdezi, hogy visszavontassa-e őket Oroszországba, egy másik férfi pedig ráugrott egy orosz tankra, majd letérdelt elé.

Egyébként pedig lehet, hogy mégis életben vannak a Kígyó-szigeti határőrök, akik elküldték az érkező orosz hadihajót a faszba...


MÉRGEZŐ FÜSTRE FIGYELMEZETIK A KIJEVIEKET, KOMOLY HARCOK HARKIVBAN

444.HU
Szerző: 444.hu
2022.02.27.


- Szombat éjjel újabb, a péntekinél is nagyobb erejű orosz támadást indult Kijev és más ukrán nagyvárosok ellen.

- Kijev alpolgármestere reggel azt közölte, az egész város az ukrán védők kezében maradt

- Az amerikai hírszerzés szerint az Ukrajna lerohanására összevont 150 ezres orosz haderő felét már bevetették, és újabb csapatok, újabb fegyverek tartanak az országba.

- Az USA 360 millió dollár rendkívüli segélyről döntött, a németek is küldenek páncélelhárító fegyvereket, a csehek pedig lőszert.

- Ukrán közlés szerint eddig több mint háromezer orosz katonát öltek meg.

- A nyugati országok szombat este bejelentették, hogy még szigorúbb gazdasági szankciókat léptetnek életbe, elszigetelik az orosz gazdaságot, orosz bankokat tiltanak ki a SWIFT rendszerből...


PANNÓNIA VAGY HUNNIA

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2022.02.26.


...E cikket február 24-e előtt írtam, amikor még az orosz csapatok csak lesben álltak Ukrajna határainál. Nem hittem a háborúban. Ahogy 1956. november 3-án este még a szüleim se hitték, hogy 4-én hajnalban ott fognak állni a verandára nyíló üvegajtónál, nézve a vöröslő és felvillanó fényeket, hallgatva az ágyúk dübörgését. Apám csak annyit mondott keserűen: - Itt vannak az oroszok. Végünk van.

Most Kijevben és Odesszában, Mariupolban és Harkivban állnak úgy dideregve, mit sem értve szüleik mellett ötéves fiúcskák, mint egykor én, akik semmit se értenek, akik még nem tudják, hogy sorsuk e hajnali órán évekre, évtizedre, talán évtizedekre eldől. Az én sorsomat a szovjet-orosz tankok akkor harmincnégy évre döntötték el.

Ukrajna vérrel és könnyel magát nem, de minket megmenthet. Putyin tankjai egyszer s mindenkorra megértették Európával és a világgal, hogy mire számíthatnak a tekintélyuralmi rendszerektől a szabadságot és demokráciát vágyó országok, nemzetek és emberek. Putyin véres határt húzott. Ezzel olyan lélektani fordulatot hozott, amely megrendítette a szabad világot. Akaratlan megteremtette a demokratikus világ régen látott egységét Európától Amerikáig, Japántól Ausztráliáig. Ez az egység megkésett, s így okozójává vált annak, hogy nem tudjuk Ukrajnát megvédeni. De még időben jött, hogy a további foglalástól visszatartsa Putyint és követőit a világban. Amikor most Putyin embertelen merevségű embermaszkja mögül előbújt a véres medvepofa, legjobb magyar tanítványa, Orbán Viktort hiába ölti fel az európai ember képét – rendszere s ő maga a múlté.

SZÍNHÁZ A HATÁRON

REZEDA VILÁGA 
Szerző: Rezeda
2022.02.27.


Háború van. Egyszerű ezt így leírni, de nehéz megélni a békéhez szokott embernek azzal a ráismeréssel, hogy nagy valószínűséggel faja (homo sapiens sapiens) neve ellenére a legostobább és legvérengzőbb, öncélúan gyilkoló organizmus, amelyet az evolúció kitenyésztett. Rettegések viszont élnek benne, mint ahogyan a házilégy is fél a haláltól, neki viszont nincsen tankja, és talán jobb is így. Az ősi halálfélelmet ki is lehet használni, mint ahogyan mindenféle remegéseket, az ismeretlen elmúlástól való iszony termi meg az isteneket, ez viszont műkeresztény államokat hoz létre, és máris leírtuk azt a fejlődési ívet, amely a barlangrajzoktól Orbánig vezet. Működtető veleje pedig az elemi ösztönök, és így jutunk el az ukrán-magyar határra.

A kedves vezető ott járt tegnap, megtekintett mintegy, egyrészt, hogy jelenlétével biztonságot igyekezzen sugározni, másrészt pediglen, hogy mindezt aztán egy hónap múlva szavazatokra váltsa. Ez a végső cél. Képeket kaptunk a megtekintésről, amelyeken a kedves vezető a pusztaságba bámul oldalán nem pocakos, neki tetsző tábornokokkal. Fürkészi a horizontot ott, ahol az ég a földet éri, és konstatálja, semmi nem történik az ég egy világon, hacsaknem annyi, hogy valahol messze lőnek és bombáznak, amitől ő megvédi a népét. Feltehetőleg entestével fog a nehéz harci járművek elé feküdni, mint annak idején a víznek, mert eszünkbe jutnak más megtekintések, korábbi színházak, amelyek építették a hős nimbuszát.

És amiként eszünkbe jutnak ezek, nevetnénk nagyon, de nincsen ahhoz nekünk kedvünk, csak a forgatókönyv hasonlósága ötlik fel, és ide is idézzük annak bizonyságára, hogy nem a levegőlégbe beszélünk. Most a muszka fenyeget minket, hajdan a víz, abban az időben, amikor még Bakondi is katasztrófában utazott és nem migráncsokban. Innen nézvést tehát egyszerűbb volt a világ, következésképp mókásabb is. Amikor a víz támadott és nem a muszka, akkor még kuncogni is volt érkezésünk, így milyen jó is megidézni, hogy miből lett a tegnapi háborús határt szemléző cserebogár. 2014-et írtunk a jelent idején, és még nem tudtuk, hogy egyszer háború is lesz. Következésképp a víz fenyegetését kellett kampányelemmé tenni. Mutatom.

…Öblözet – mondja Orbán Viktor, “Az állomány ebben a pillanatban a vacsorát hajtja végre” – jelenti Szabó őrnagy a miniszterelnöknek, – Mennyi ez még? – kérdi Orbán Bakondit, – Már hogy értve? – kérdez vissza a tábornok. – Időben?  – Amíg fel fog jönni – mutat a Duna felé Orbán, – Erre még nem hogy még egyszer ennyi, hanem még… – próbálja magyarázni a helyzetet egy szakember külsejű férfi, de Orbán Bakonditól várja a választ, – Mennyi a víz? Szerinted mennyire jön még föl?, Másfél méter?, – Onnan? Igen! – feleli Bakondi… – Hát nem délibábos Hortobágy az ember egész rohadt élete? Debizony. Mert és ugyanis tegnap a határon ugyanezt tapasztaltuk, csak a dramaturgia volt kicsit más, ám végül is ugyanaz.

Orbán merengve megtekintette a horizontot, és amiként annak idején megállapították, hogy a víz föl fog jönni, most meg az volt a konstatálás, hogy a háború fog eddig felhúzódni. Bokáig, vagy akár térdig is. Ahogyan személyesen maga ő előadta: „Megnéztem a katonáinkat, és megnéztem a rendőreinket. A katonáink elfoglalták a kijelölt pontokat és telephelyeket. Összességében tehát azt mondhatom, hogy itt a keleti határvidéken rend, nyugalom, fölkészültség és biztonság van. A határ másik oldalán egy háború zajlik, aminek a frontvonala még odébb van, nem érkezett be még Kárpátaljára. Itt még komoly katonai cselekmények nem voltak, de ha elhúzódik a háború, lesznek itt is komoly katonai cselekmények...

AKIKNEK CSAK FÉL ÓRÁJUK VOLT ÖSSZEPAKOLNI – MENEKÜLTEK A ZÁHONYI MŰVELŐDÉSI HÁZBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: RÉDL BOGLÁRKA, ZSILÁK SZILVIA
2022.02.26.


Pénteken, az Ukrajna ellen indított orosz invázió második napján néztünk le a határszélre, hogy megismerjük az ukrán-magyar határon keresztül érkező menekültek helyzetét. A legtöbben olyanok érkeztek Kárpátaljáról, akik tudtak hova menni Magyarországon. Jöttek olyanok is, akik a semmibe érkeztek a háború elől, ezért Záhonyban a polgármester ideiglenes menekültszállássá alakította művelődési házat. Nekik két szeretetszolgálat próbál tartósabb elhelyezést szerezni. A művelődési házban várakozó családok nem tudják mi a következő lépés, volt, akinek csak fél órája volt összekészíteni a csomagját, miután a televízióban meglátta a háború kitöréséről szóló híreket. Helyszíni riport Záhonyból és Beregsurányból...

„NAGY, KÖVÉR, SZÉP SEMMI” – SZENT-IVÁNYI ISTVÁN AZ ORBÁN VIKTOR-FÉLE SZÖVETSÉGI POLITIKÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
2022.02.22.


Az unió valóban nem segített a nemzeti kisebbségek helyzetén, ez azonban nem az EU ideájából fakadó hiba, hanem a Nemzetek Európája-koncepció következménye, a nemzetállamok hajthatatlanságának és paranoiájának eredménye – fogalmaz az MCC-s Demkó Attilának írt válaszában Szent-Iványi István. A Márki-Zay Péter külügyi kabinetjét vezető politikus abba a vitába száll be, amelyet Bojár Gábor indított a Válasz Online hasábjain múlt héten, kijelentve: árulói lettünk szövetségeseinknek. Bojár írására Demkó fogalmazott meg kormánypárti választ. Most tehát újabb vélemény következik.