2021. március 27., szombat

MAGYARORSZÁG KÜLPOLITIKÁJA ÉS NEMZETKÖZI MEGÍTÉLÉSE - JESZENSZKY GÉZA ELŐADÁSA A BELVÁROSI SZABADEGYETEMEN

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Előadó: JESZENSZKY GÉZA
Moderátor: KARDOS PÉTER
2021.03.22.


A Belvárosi Szabadegyetem március 22-i online összejövetelünk témája: Magyarország külpolitikája és nemzetközi megítélése volt. A beszélgetésen szó volt többek között a magyar kormány külpolitikájának jellemzőiről, magyarországi és nemzetközi hatásairól, eredményeiről; az amerikai választások várható hatásairól és a magyar kormánynak a nemzetközi porondon betöltött szerepéről.

Jeszenszky Géza történésszel, egyetemi tanárral, volt külügyminiszterrel és washingtoni nagykövettel e kérdésekről beszélgetett Kardos Péter közgazdász, a rendezvény moderátora.

ÚJ ÉVEZRED KRÓNIKÁK - PETSCHNIG MÁRIA ZITA ÉS KÉRI LÁSZLÓ ÚJ HONLAPJA

ÚJ ÉVEZRED KRÓNIKÁK
Szerzők: PETSCHNIG MÁRIA ZITA és KÉRI LÁSZLÓ
2021.03.


Mi történt Magyarországon 2000 óta? És miért ÚGY történt, ahogy? Folyamatosan erre kerestük a válaszokat elemző munkánk során az elmúlt két évtizedben. Szinte megállás nélkül. Tények, események végtelen tömegét próbáltuk meg folyamatokká értelmezni úgy, hogy mindvégig tartottuk magunkat a kronologikus sorrendhez.

Az IDŐ nyújtotta kézenfekvő rendezési elvhez. Politikai, gazdasági és szociológiai megközelítések segítségével próbáltuk bemutatni és elemezni mindazt, amit az új évezred beköszönte óta honfitársainkkal együtt éltünk meg és át.

Ezen a portálon mintegy 4500 gépelt oldalnyi anyag olvasható.

Túlnyomó többségükben-kilencven százalékban - olyan elemzések, amelyek eleddig sehol sem jelentek még meg. Néha negyedévenkénti bontásokban (a 2006 és 2021 közötti évekről), néha évenkénti bemutatásokat követve. A közelmúltra kíváncsi érdeklődő viszonylag könnyen fog eligazodni mindabban, amit mi - több mint húsz éven keresztül - feljegyeztünk.

És a végén eltalálhat a MÁBA. Néha meg fog lepődni...

MEGROHAMOZTÁK A SEMMELWEIS EGYETEM OLTÓPONTJAIT A KISMAMÁK, OLYAN NŐKET IS BEOLTOTTAK, AKIK SEHOGY NEM IGAZOLTÁK KISMAMASÁGUKAT

TELEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2021.03.27.


Hatalmas a sor alakult ki szombaton a Semmelweis Egyetem és a Rókus kórház oltópontjainál, miután reggel kiadtak egy közleményt, hogy a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki a terhes nőknek és szoptatós anyáknak, ahol dr. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát. Az egyetem közleménye szerint ezer nőt oltottak be egy nap alatt.

Pénteken született a határozat, hogy előre lehet venni az oltási rendben a kismamákat. Az egyetem egyedüliként az országban rendkívül proaktívan, extra gyorsan lépett, már szombaton kora reggel munkába álltak munkatársaik, hogy a kismamákat beoltsák. Eredetileg azokat oltották volna, akik háziorvosuktól vagy nőgyógyászuktól beutalót kapnak.

De hiába kommunikálta az egyetem minden csatornáján egyértelműen, hogy csak a már regisztrált, beutalóval érkező kismamákat és a Semmelweis Egyetemen kezelt kismamákat oltják, mégis sok százan beálltak az egyre fejlődő sorba az oltópont előtt.

Így aztán az egyetemi oltópont áldozatos munkatársai úgy döntöttek, szombaton nem küldik el a jogalap nélkül érkezőket, és beoltottak mindenkit, aki érkezett, azt is, aki figyelmen kívül hagyta egyértelmű kérésüket.

Vasárnap ez már nem így lesz. Az egyetem szombat késő délutáni közleménye szerint vasárnaptól

- a szoptatós nőket nem fogadják,

- csak a várandósokat oltják, és közülük is csak azokat, akik regisztráltak oltásra, van beutalójuk, plusz terhesgondozási kiskönyvük is.

Szombaton viszont a helyszínen tartózkodó kollégáink nem találkoztak olyan – az oltópontról már kifelé érkező – kismamával, akitől bármilyen háziorvosi beutalót kértek volna az oltóponton az oltás előtt. Volt, akinél ott volt a várandósságnál kötelező terheskönyve, vagy a gyerek oltási könyve, másoknál az sem – de ők is megkapták szombaton a Pfizer vakcinát...

ÁNGYÁN JÓZSEFFEL A SZENT ISTVÁN EGYETEM UTÁNI KORSZAKRÓL NO1 – SZAPPAN-OPERITA NO9

TUDOMÁNYKÖVETŐ BLOG
Szerző: DARVAS BÉLA
2021.03.27.


Pálinkás Józseffel, az MTA volt elnökével tekintettük át az egyetemi modellváltásnak elkeresztelt alapítványi vagyonkimentés általános ismérveit. Ezermilliárdos nagyságrendű közvagyonvesztésre gondoltunk mindketten. Ortodox kormánypártiak és szócsöveik szerint most a hazai oktatás aranykora következik, hozzám hasonló pesszimisták viszont könnyed bespájzolásról beszélnek, a következő kormány intézkedési körének barátságtalan beszűkítéséről. A posztkommunista gondolat tényleg itt semmisül majd meg, ahogyan azt a vonalas sajtómunkás állítja? Úgy gondoltam, hogy az általános kép után legyünk csöppet fókuszáltabbak, és most például beszéljünk a hazai agráregyetemi modellváltásról. A gödöllői centrumú változással kapcsolatban Ángyán Józsefet kértem beszélgetőtársnak, hiszen mai egyetemi pozícióban lévő aligha vállalkozna ilyesmire. Igen, jól tetszik gondolni: félnek. Mégis van ma annak előnye, ha valaki nyugdíjas; kimondhatja azt, amit igaznak vél. Még nyugdíjasabbak idős kollégáim már nem lehetnek...

LENGYEL LÁSZLÓ: GONDOLATOK A NAGY JÁRVÁNY IDEJÉN

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2021.03.27.


Nem lehet észszerűen élni egy észszerűtlen világban. Szabadon egy szabadság nélküli korban. Tudással a tudást üldöző tudatlanok, emelt fővel a lehajtott fejűek között.


A hetvenéves Romsics Ignácnak ajánlom

Nem akarok meghalni. Csak a gép hangja. Sötétség. Nem akarok meghalni. Nincs simogató kéz. Nincs vigasz. Nem akarok meghalni. Fuldoklás. Ólomsúly a mellemen. Nincs tegnap. Nem akarok meghalni. Nincs holnap. Csak ma van. Nem akarok meghalni. Nincs. Anyám volt? Nem. Feleségem? Akarok. Én? Meghalni. „Ahogy a semmi kisimítja / az agónia árkait”. Aznap a 217-ik névtelen halott. Nem akarok meghalni. 

A Nagy Járvány emlékművére húszezer vagy talán több név lesz bevésve, akár egy háborús vagy egy holokauszt emlékhelyen. Odamehetsz és oda is mész. Megsimíthatod, kitapogathatod a betűket, ahogy nem tehetted vele, az arcával, a kezével. Nélküled halt meg. Nem voltál mellette. Nem tudtál semmit tenni érte. Ám nem csak a te, hanem mindnyájunk közös áldozata volt, van és lesz. Értelme lesz az értelmetlen halálának. Ne sírj! Felfoghatóvá teheti a felfoghatatlant. Csak sírj, nem szégyen! Senki nem tervez ilyen emlékművet. Mindenki magányos sziget. Egyedül, amikor nem kap teát, egyedül, amikor leesik az ágyról, egyedül, amikor rá-, majd lekapcsolják a lélegeztetőről, egyedül felstószolva a hullaházban, egyedül bejelentve a halálban. Magánhalál. Fordítsuk el a tekintetünket. A köznek életében sem volt, halálában sincs vele dolga...

MEGJELENT A KORMÁNYRENDELET, TÉNYLEG ÁPRILIS 19-ÉN NYITNAK AZ ISKOLÁK

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.03.27.


Szombaton délután megjelentek a Magyar Közlöny legfrissebb számában azok a rendeletek, amelyek rendelkeznek a védelmi intézkedések április 8-ig való meghosszabbításáról, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról, valamint arról, hogy április 19-én újra kinyitnak az iskolák.

Az április 19-én hatályba lépő rendelet szövege szerint:

1. A köznevelési intézmények (az óvoda kivételével) és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek.

2. Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésre kerül.

3. A köznevelési és szakképző intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az iskolák április 19-én nyitnak, és addigra a pedagógusokat soron kívül beoltják.

A védelmi intézkedések fokozatos feloldását a 2,5 millió COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásához köti a kormány. Amint ez megtörténik, a következő rendelkezések lépnek életbe:..


"HÁT AKKOR ITT FOGUNK ÉLNI"

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2021.03.26.


...A magyar felsőoktatást az elmúlt egy évben gyakorlatilag szétverték. A sok egymástól és az érintett tárcáktól névleg független, de állami emlők táplálta intézményből álló halmaz ma alkalmatlan arra, hogy bármilyen konzisztens és következetes felsőoktatás-politikát érvényesíteni lehessen, azaz mostantól az esély is elveszett, hogy országos szintű koncepció alapján változtassunk a jelen állapotokon. Annak a ködösítésnek pedig inkább ne higgyünk, hogy az ITM most, úgymond, osztrák példára, „három lábra támaszkodó” finanszírozást vezet be a hallgatói, a tudományos és a fenntartási kvóták alapján.2 Hiszen csak a meleg vizet találták fel, 2016-ig ugyanis ez volt az általános rendszer, amelyet elvként már az 1993-as Ftv. is tartalmazott, de csak jóval később valósították meg, és akkor is úgy, hogy a korábbi bázisfinanszírozást osztották több normatívára.

De ne dőljünk be az irritáló „modellváltás” kifejezésnek se, mert itt valójában egy tulajdonoscserével, a nemzeti vagyon egy részének alapítványba helyezésével megvalósított magánosítás történik. Modellváltásról akkor lehetne szó, ha legalább nagy vonalakban kidolgozták és főleg megbeszélték volna, milyen irányokban milyen eszközökkel fejlesztenék ezt a területet az – első fecske Corvinusétól eltérő – újfajta alapítványi rendszer segítségével.

Modellek helyett azonban csupán törvényeket dolgoztak ki, amelyek segítségével lényegében legalizálták azt az eddigi gyakorlatot, hogy a tárca különalkukat köt az intézményekkel, hiszen a 3–5 évre szóló egyedi szerződések keretei között bármi elképzelhető. Ez az egyéni elbánást törvényesítő eljárás azután „lecsuroghat” az intézményeken belüli pénzosztásra, hacsak nem állítanak fel egységes és normatív belső szabályozást ennek elkerülése érdekében. Mivel a tavaly szeptember 1-jével magánosított egyetemekre már érvényes kellene legyen az egyedi szerződésekkel való finanszírozás, kíváncsi lennék, köttettek-e ilyenek, mert a sajtó némasága alapján azt kell hinnem, hogy nem. Akkor viszont felmerül a kérdés, milyen forrásból és konstrukcióban mekkora összegeket kapnak fenntartásukhoz a tulajdonosváltáson átesett egyetemek.

Az biztos, hogy a kuratóriumok (röviden: Km.) és a felügyelőbizottságok (FB) tagjai megkapták juttatásukat. Ez egy véletlenül felfedezett va­gyon­nyilatkozatból derült ki, amelyben a kicsiny Neumann Egyetem FB-tagságáért kapott havi 1,6 millió Ft-ot (!) vallott be a kecskeméti polgármester.3 Azután a Magyar Narancs a múlt héten egy teljesebb rovancsolást végzett el, amiből megtudtuk, hogy néhány miniszteren kívül minden Km.- és FB-tag 1,1 és 1,6 millió Ft/hó (!) juttatást vesz fel a nyilvános jegyzőkönyvekkel nem igazolt havi legföljebb egyszeri üléseiken való részvételért.4 Most ne kérdezzük, milyen megfeszített munkáért kapják még a professzorokét is két-háromszorosan felülmúló juttatásokat, hanem foglalkozzunk azzal, hogyan egyszerűsíti az egyetemi irányítást ez a magánosítás...


AZ ÉS 2021/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

JÖVŐ KEDDEN EGYSZERRE 11 EGYETEM MODELLVÁLTÁSÁRÓL NYÚJTANAK BE TÖRVÉNYT

MAGYAR NARANCS
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2021.03.27.


Erről Stumpf István kormánybiztos beszélt egy online fórumon. Szerinte semmilyen kormányzati nyomás nem volt az egyetemeken.


A kormány március 30-án nyújtja be a parlamentnek a törvényjavaslatokat 11 további felsőoktatási intézmény alapítványi fenntartásba adásáról - ezt Stumpf István, az egyetemi átalakítások koordinálásával megbízott kormánybiztos mondta az MTA köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör pénteki online fórumán.

Korábban 10 egyetem modellváltásáról határozott a parlament, az alapítványi egyetemek száma tehát 21-re nőhet az új csomaggal, ami azt jelenti, hogy számszerűen és hallgatói létszám tekintetében is erős kisebbségben maradnak szeptembertől az állami egyetemek.

Stumpf nem nevesítette a 11 modellváltó intézményt, de a korábbi nyilatkozatok és szenátusi döntések alapján az alábbiakról lehet szó:

- Semmelweis Egyetem,
- Debreceni Egyetem,
- Pécsi Tudományegyetem,
- Szegedi Tudományegyetem,
- Dunaújvárosi Egyetem,
- Budapesti Gazdasági Egyetem,
- Óbudai Egyetem,
- Magyar Táncművészeti Egyetem,
- Nyíregyházi Egyetem,
- Testnevelési Egyetem,
- Eszterházy Károly Egyetem.

Stumpf elárulta, hogy külön jogszabálytervezetet is előterjesztenek a vagyonkezelői alapítványokról, ebben az szerepel majd, hogy amennyiben az egyetemi alapítványok felügyelőbizottságában megüresedik egy hely, az egyetem szenátusa delegálhat oda tagot, ha pedig új kuratóriumi tagot kell kinevezni, akkor a szenátusnak véleményezési joga lesz...

GARANCIÁK NÉLKÜL, VAKON KELLETT BELEMENNIÜK AZ EGYETEMEKNEK A MINISZTÉRIUM ÁLTAL SZORGALMAZOTT MODELLVÁLTÁSBA

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2021.03.27.


Újabb részletek derültek ki arról, hogy mennyire vakon kellett igent mondaniuk a modellváltásra a magyar egyetemeknek. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő számolt be arról szombaton a közösségi oldalán, hogy az úgynevezett egyetemi modellváltással kapcsolatban a Pécsi, a Szegedi és a Debreceni Egyetemhez fordult.

Mint írja, a Szegedi és a Debreceni Egyetem rektora szerint titkosak a döntéssel kapcsolatos anyagok, mert „további döntés megalapozását szolgálják”. Ami persze fura, hiszen az egyetemek vezetése már belement abba, hogy magánegyetemmé alakítják az intézményt.

A Pécsi Tudománegyetem rektora viszont Szél elmondása szerint korrekt módon válaszolt az adatkérésére, és elküldte a szenátusi ülésre készült előterjesztést, tájékoztató anyagot és magát a szenátusi határozatot.

A politikus szerint a dokumentumokból kiderül, hogy nem az egyetemek kezdeményezték a modellváltást: „A fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a Pécsi Tudományegyetem vezetése és karok dékánjai január 8-án tájékoztató megbeszélést folytattak a fenntartó képviselőjével az Egyetem modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról.”...

HÁNYSZOR BUKOTT MEG ORBÁN EGY ÉV ALATT?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.03.27.


Egyenesen Homérosz tollára való, ahogy a mi hajóskapitányunk siklik a Szkülla és Kharübdisz, a két tengeri szörny között; hajója – Magyarország – mindkét oldalán ott a veszély, a szörnyű vírus, arra várva, hogy elragadhassa az ország lakosságát. Homérosz Odüsszeájában azonban a hajós „nem tud dicsekedni soha/ hogy tovasiklott/ sértetlen mellette: de hat feje húz ki hat embert/ mindig hirtelenül” (Devecseri Gábor fordítása), szemben a mi kapitányunkkal, akinél jó kezekben van a kormány, emberei pedig fenn, az árbóckosárból figyelik a szörnyet, hogy elkerülhessenek minden szörnyet.


Orbán tehát valóságos Odüsszeuszként gondol magára, azzal a különbséggel, hogy ő nem veszít el egyetlen embert sem. Legalábbis ez derül ki a magyar miniszterelnök péntek reggeli rádiónyilatkozatából, és persze az is, hogy nála a kormány jó kezekben van, magabiztos kézzel viszi hajónkat, ráadásul kételkednünk sem kell benne; bármit mond, az pontos és hiteles. Rajta kívül még egy ember van, akinek minden szava szentírás, mégpedig a tiszti főorvos asszony, Müller Cecília. Orbán szerint ők ketten mindig pontos és hiteles tájékoztatást adnak és adtak a nyilvánosság számára. Mint ugye ezen a reggelen is, amikor – csak úgy mellesleg – azt is megtudhattuk, hogy az előző napon 275-en, minden eddiginél többen haltak meg, ennyi embert ragadott el a szörny.

Fölsorolhatnám persze most mindazt a sok ostobaságot, amit Müller Cecília az egy év alatt összehordott, és azt a sok félrevezető mondatot, amit a miniszterelnökünktől hallhattunk. Egy éve kapjuk tőlük a különböző, sokszor csak egy napig élő információkat; mi több, az is előfordul, hogy csak percekig él az állításuk, mert vagy saját maguk, vagy valaki más legott megcáfolja. Nem egyenesen, nem bevallva: vigyázzatok emberek, a kormányfő rosszul fogalmazott, a tiszti főorvos meg tévedett; ilyesmi nem fordulhat elő. Mindig úgy tesznek, mintha tévedhetetlenek lennének. Egy évvel ezelőtt is, amikor Orbán Viktor elfoglalta szinte állandó hadállását – nem a hajó kormánya hanem – az állami rádió mikrofonja mellett, állandóan ezt kellett hallgatnunk: tudja az irányt, tudja mit kell tenni, úton vagyunk a győzelem felé. Egy éve éppen, hogy meghirdette a kijárási korlátozásokat, hasonló magabiztossággal sugallva: nem kell sokat kibírnunk, ha rábízzuk magunkat...

A TAVALYI HIVATALOS ADATOK TÚLBECSÜLTEK, A VALÓSÁGBAN A REÁLKERESETEK ALIG EMELKEDHETTEK

G7.HU
Szerző: KARSAI GÁBOR
2021.03.26.


Visszatérő szkepticizmus és a statisztika megtévesztő voltára utaló legyintés fogadja Magyarországon a hivatalos kereseti adatokat, az emberek körében és a médiában is. Ez az ellenérzés tavaly csak fokozódott.

A KSH szerint ugyanis 2020-ban több mint 400 ezer forint – decemberben egyenesen csaknem 450 ezer forint – volt a havi bruttó átlagkereset Magyarországon, ami 2019-hez viszonyítva közel 10 százalékos emelkedést jelentett. Maga az összeg is nagyon eltér a hétköznapi tapasztalatoktól – ez az elmúlt években is így volt –, de a reálkeresetek átlagosan 6,2 százalékos növekedése szinte hihetetlen a gazdasági válság, az 5 százalékos GDP-csökkenés közepette.

A furcsán magas átlagkereset egyik magyarázata, hogy a közgondolkodástól eltérően az átlagos fizetés nem azonos a tipikussal. Az átlagot ugyanis az azt jóval, akár többszörösen meghaladó fizetések erősen felhúzzák. (Lásd erről például ezt a cikket) A középen levő, szakszóval medián bér – melyhez képest a többet és kevesebbet kereső személyek száma azonos – sokkal jobban kifejezi a tipikus keresetet, mint az átlag. Ez utóbbit azonban a KSH évek óta nem hozta nyilvánosságra.

Márciusban azonban ez megtörtént, eszerint a bruttó medián kereset tavaly 320 ezer forint volt, vagyis az átlagnál 83 ezer forinttal kisebb. A különbség jól mutatja, hogy rengetegen keresnek a hivatalos átlag alatt. Ez a 320 ezer forint – bár sokak számára nyilván ez is álomfizetésnek tűnik – már sokkal reálisabb összegnek látszik.

Érdekes módon azonban tavaly ez a medián kereset is közel 10 százalékkal, vagyis reálértékben bő 6 százalékkal emelkedett, az átlagkeresettel éppen megegyezően. Ennek az a magyarázata, hogy mindkét statisztika csak a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottakra terjed ki, továbbá figyelmen kívül hagyja az öt fősnél kisebb cégeket...

„A HANGNEM, AZ TŰRHETETLEN” – A MOST 90 ÉVES NOVÁK TATA PÁRATLAN ÉLETÚTJÁRÓL MESÉL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.03.26.


Szombaton ünnepli kilencvenedik születésnapját Novák Ferenc, azaz Tata. A legendás koreográfus az alkalomból lakásában fogadta a Válasz Online munkatársait – ahhoz a kékfestő abrosszal terített asztalhoz ülhettünk le, amely mellett annak idején Csoóri Sándor és Eörsi István is helyet foglaltak, még mielőtt a politika szétrobbantotta volna a népi és urbánus ellenzékiek körét. Abban a lakásban kérdezősködhettünk, ahol a magyar táncházmozgalom jövője is eldőlt a hetvenes években. A válaszokból megtudhattuk, miért nem szerették az erdélyiek a bejövő magyarokat a negyvenes években, mit lehetett tenni kézigránátokkal 12 évesen, mikor volt a történelem legabszurdabb szürete Tokajban, kiderül továbbá, hogy Tata a kommunista Rajk Lászlóval is leült vitázni, s Sztálin születésnapjának alkalmából lépett először színpadra néptáncosként. Azt egyébként tudták, hogy a Tata nevet Sinkovits Imrének köszönheti? A Kossuth-díjas művész beszélgetésünk végén elárulta azt is, mit nem ért Vidnyánszky Attiláék és Orbán Viktor viselkedésében, s hogy miért olyan büszke az ellenálló színművészetis gyerekekre. Páratlan életút tárul fel monstre születésnapi interjúnkban...

FALUS: ÍGY NEM SZABADNA NYITÁST ÍGÉRGETNIE A KORMÁNYNAK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2021.03.26.Falus Ferenc szerint a kormány mellébeszél, a tényektől teljesen elrugaszkodva próbál hitet és bizalmat adni a lakosságnak, hogy a nyitás közel van, az átoltottság világszínvonalú és az egészségügyi ellátórendszer milyen jó, pedig az adatok nagyon mást mutatnak. A volt országos tiszti főorvos úgy látja, most két-három hétig a lehető legszigorúbb korlátozásokra lenne szükség.


A legfrissebb bejelentésekről (Orbán Viktortól Gulyás Gergelyig) kérdeztük Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost. Szerinte mellébeszélés folyik, a tényektől teljesen elrugaszkodva próbálnak hitet és bizalmat adni a lakosságnak, hogy a nyitás közel van, az átoltottság világszínvonalú és az egészségügyi ellátórendszer milyen jó. Azt mondta: a reményt akarják ébren tartani, ami így borzasztóan kockázatos.

De az adatok nagyon mást mutatnak. Most sokat teszteltek, több mint 40 ezret, de rekordot is döntött a pozitívak aránya. Majdnem minden harmadik teszt pozitív volt, rengeteg fertőzött van a közelünkben, hamarosan egy Hódmezővásárhely méretű város lakosságának megfelelő számú embert fogunk elveszíteni,

Szerinte az, hogy 2,5 millió ember beoltásához bármit is kötnek, „tökéletes szakmai tévedés”. Ennél sokkal fontosabb lenne a halálozást nézni, amikor az jelentősen csökken, illetve amikor a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban lévő betegek száma is érdemben csökken, akkor lehetne elkezdeni gondolkodni azon, hogy a fokozatos lazításra mikor kerülhet sor.

Annak, hogy 8 órától van kijárási tilalom, talán a legfontosabb eredménye volt, hogy munka után baráti társaságok nem jöttek össze. Szerinte most két-három hétig a lehető legszigorúbb korlátozásokra lenne szükség, és ehhez kellene kötni a szolgáltatásokat is. Falus Ferenc is tudja, hogy mindenkinek elege van az egészből és az idő is egyre jobb. De az lenne a célszerű, ha senki nem találkozna olyanokkal, akikkel nem feltétlenül szükséges, és a bevásárlásokat is heti egyszer megoldanák. Ehhez képest rengeteg ember jár a városban, óriási dugók vannak, és nem érthető, hogy ezt miért hagyják.

Szerinte elkésett az a korlátozás, amely megszabná, hogy hány négyzetméter jusson egy vásárlóra egy üzletben. Nem rossz, hogy tervben van, de csak akkor lenne értelme, ha betartják az élelmiszerboltokban is. De a pénztár előtt sorban állva a távolságtartás nem működik. Hozzátette: Orbán Viktor maga mondta, hogy a halálozás a legfontosabb mutató, és ebben Magyarország sajnos nagyon rosszul áll. Két minimállamot leszámítva az egymillió lakosra vetített halálozási arányt nézve a világon a másodikak vagyunk (Csehország mögött).

Hogy mikor lehetne elkezdeni a mindenki által vágyott nyitást, ahhoz kellene tudni, hogy egy ember hány másiknak adja tovább a vírust. Ugyanis ez már nem az a vuhani vírus, mint tavaly, a brit variáns sokkal több embert fertőz meg, és van még 15 másik változat. Azt viszont pozitívumként értékelte, hogy nagyon gyorsan lesznek új védőoltások, már készítik azokat, amelyek a mutánsok ellen hatékonyabbak, és ez az mRNS-vakcináknál (ilyen a Pfizer és a Moderna) lesz a legrövidebb idő. Ha esetleg új oltásra lesz szükség, az azoknál se lesz gond, akiket adott esetben három hónappal korábban oltottak be.

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ A SZOMORÚ SZÁMOKTÓL A HIHETETLEN HAJÓBALESETIG

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2021.03.27.


Jó reggelt, ez a napindító hírlevelünk hétvégi kiadása olvasgatós, jórészt hosszabb anyagokkal. Itt lehet feliratkozni erre és a reggeli hírösszefoglalónkra.

SZÁMOK

Egyetlen országban sem ápoltak még kórházban ennyi koronás beteget lakosságarányosan - A járvány egyéves történetében, világszinten is példátlan terhelés hárul a magyar kórházakra. Grafikonos cikkünk szerint, ha régiós adatokat is nézünk, már ott tartunk, ahol Lombardia tavaly tavasszal. A Kórházi Főigazgatóság szerint nem kell elhinni, amit látunk.

A KSH elnökének számai a saját hivatalának adataival sincsenek összhangban a tavalyi többlethalálozásról - Pedig ez fontos adat, mert a kormány szerint ez mutatja meg a járvány elleni védekezés sikerét. Viszont már 50 százalék fölött van azoknak az aránya, akik beoltatnák magukat.

A kormány másfél hónap előnyt adott a brit mutációnak, itt az eredménye - Orbán már egy hónapja tudta, hogy dráma lesz, de kivárt. Most lakosságarányosan világelsők vagyunk a halálozásban és a kórházban fekvő covidosok számában is. Összefoglaló...

REPÜLŐTÉR ÉPÜLHET FELCSÚT MELLÉ, KÁSLER MIKLÓS 12 MILLIÓ FORINTOT ADOTT ETHNO-FITNESZRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.03.26.


Magyar Hang: Reptér épülhet Felcsút közelében


Majdnem egy hónapja szellőztette meg Tessely Zoltán, a Felcsútot is magába foglaló Fejér megyei 3. országgyűlési választókerület fideszes képviselője – aki egyben a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos is –, hogy Bodmér, Szár és Újbarok határában sportrepülőtér épülhet. A három község által közrefogott terület negyedik oldalán Felcsút van.

24.hu: Papcsák a Nyeregben: a fideszes politikus cége kaszál az éttermen, ami a polgármestersége alatt indulhatott el

Papcsák Ferenc, Zugló volt fideszes polgármestere a cégén keresztül már közel 26 millió forinttal gazdagodott annak a városligeti teraszos étteremnek a bevételeiből, amelynek indulását az ő hivatali ideje alatt hozták tető alá az önkormányzatnál. A Monsoon Rain Kft. 2011-ben kapta meg – kedvező feltételekkel – 18 évre a bérleti jogot. Papcsák aztán 2017-ben egy, a tulajdonában lévő cégen keresztül kisebbségi tulajdonos lett az étteremben, így most már övé az osztalék negyede.

VálaszOnline: Tombol a Covid-biznisz: már 105 milliárd forint közpénzt kasszírozott a kormánykörökig érő cégcsoport

A lap kapcsolatot talált a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos cég és a Válasz Online által már korábban „körberajzolt”, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához és Szijjártó Péter volt helyetteséhez közel álló lélegeztetőgép-kereskedők között. Ez az érdekcsoport az oltások és életmentő eszközök mellett egy gigantikus orvosi pakkot is eladott az államnak – így összesen már 105 milliárd forintos Covid-bevételnél tart, ami az összes forrás majdnem negyede.

G7: A negyedosztályú bicskei kézilabdacsapatnak kétszer annyiért építenek csarnokot, mint a város éves büdzséje

A 12 ezer lakosú Bicske éves működési költségvetése 3,5 milliárd forint, az önkormányzat 2021 és 2024 között összesen 2,2 milliárd forintot tervez beruházni, ehhez képest óriási, közel 8 milliárd forintos állami támogatást kap a kormánytól. A helyi kézilabdacsapatot fenntartó egyesület, a Bicskei TC sportcsarnok építését 6,9 milliárd forinttal támogatják, ez körülbelül annyi, amennyit a város 15 év alatt hoz össze fejlesztési forrásként.

Népszava: Meghökkentő összegekből alakul a népi edzésforma

Kétoldalas pályázattal nyert egy egyesület 12 milliót Kásler Miklóstól az „ethno-fitnesz” kifejlesztésére. Az állami Magyarságkutató Intézet szakértője 2 millióért segít. Az egyesület alelnöke, Törőcsik Pál – aki hosszú évekkel ezelőtt Nagykanizsa fideszes alpolgármestere volt – azt mondta: „Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset.”

EXTRA OLTÓPONTOT HOZ LÉTRE A VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ KISMAMÁK SZÁMÁRA A SEMMELWEIS EGYETEM

SEMMELWEIS.HU
Szerző: KOVÁCS ESZTER
2021.03.26.


A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását. A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra, a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki számukra, ahol dr. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát.


A Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján – mondta el honlapunknak dr. Merkely Béla, a négy hazai orvosegyetem neves professzoraiból álló Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője.

A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette azt is, hogy a kismamák a háziorvosokon, vagy a nőgyógyászaikon keresztül, a második, vagy a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, az ismétlőoltást pedig a szülést követően kaphatják meg.

Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók – tette hozzá...

MÁR KEVÉSBÉ TARTJUK BE A KORLÁTOZÁSOKAT, MINT KORÁBBAN – LEGALÁBBIS A MOBILADATOK SZERINT

24.HU
Szerző: SCHULTZ ANTAL
2021.03.27.


És ezzel nem csak mi, magyarok, vagyunk így.


Egyre többször hallani azt az érvelést, miszerint a lezárások nem segítenek a koronavírus-járvány visszaszorításában, és ezt arra alapozzák, hogy míg nagyon hasonló lezárások vannak életben, mint tavaly ilyenkor – nem csak Magyarországon, egész Európában –, sokkal több ember kapta el a vírust. Sok egyéb tényező mellett ez részben annak is a következménye hogy a szigorításokra nem is úgy reagálunk, mint 2020 tavaszán.

Tavaly, lassan egy éve, írtunk már egyszer arról, hogy Magyarországon hol és kik szegték meg leginkább a korlátozásokat (aktuális magyar adatok ebben a pdf-ben), miután a Google az összefoglalt mobiladatok alapján közzétette, mennyit változott a korlátozások hatására az emberek mehetnékje, másképpen megfogalmazva: mennyire esett vissza

- a tömegközlekedés kihasználtsága, pontosabban az állomásokon való tartózkodás,

- a parkok, strandok, éttermek, mozik, plázák, könyvtárak, kávézók, piacok, élelmiszerboltok, gyógyszertárak látogatottsága,

- illetve, hogy mennyivel kevesebben járnak be az emberek a munkába, mennyivel többen tartózkodnak otthon.

A felmérésnek persze vannak korlátjai, nem tehető egyenlőségjel a Google eredményei és a valós változások közé. Több okból sem. Egyebek mellett, mert nem mindenki használ valamiféle Google-készüléket (mármint valamelyik szoftverét, például az Androidot vagy a Google Mapst), azok közül sem mindenki engedélyezi a helymeghatározás felhasználását, és olyanok is akadnak, akik nem használják elég aktívan a készüléküket. Összességében mégis elég plasztikusan mutatja a viselkedés és a hozzáállás megváltozását.

A Google több mint 200 ország adatait gyűjtötte, gyűjti még mindig össze, és ezt a fenti kategóriák szerint összehasonlította a 2020. január 3. és február 6. közötti időszakkal. Azért ezzel, mert ilyenkor nincs semmi különösebb ünnep vagy rendezvény. Ezzel szemben a későbbi adatokra hatással vannak az ilyenek: vagyis a karácsonyi vásárlás, a jó idővel pedig megjön a kedv a kiránduláshoz, strandoláshoz. Azért is ugrik meg nyáron – ahogy azt majd alább is látni fogjuk – olyan óriási mértékben a parkok, strandok, kirándulóhelyek aránya...


HAGYJUK ABBA AZ EMBEREK HIBÁZTATÁSÁT!

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI ANDRÁS
2021.03.27.


Elrettentő példának jók vagyunk. A Covid-fertőzöttek száma az egekben, a kórházak megteltek, semmi jele járvány csillapodásának. Mindezt úgy, hogy ötödik hónapja élünk életvitel-nyomorító korlátozások között.


Rontja a helyzetet, hogy egyre többen gondolják úgy, maguk az emberek tehetnek a kialakult katasztrofális helyzetről. Holott nagyon is megjósolható volt az emberek viselkedése: egyszerűen azt teszik, amit tenni tudnak, s ezért nem is vonhatóak felelősségre.

Három különböző szempontból is érdemes körüljárni, minek köszönhető a nagyon is logikus társadalmi viselkedés...

TÖBB MINT 1500 KORONAVÍRUSOS BETEG VAN LÉLEGEZTETŐGÉPEN

TELEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2021.03.27.


Napi új fertőzöttek száma: 
10 167 (az előző napihoz képest -1098)

Napi új halálos áldozatok száma: 
253 (az előző napihoz képest -23)


Kórházi ellátást igénylők száma: 
11 779 (az előző napihoz képest -44)

Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1512 (az előző napihoz képest +32)

Első dózissal oltottak száma: 
1 870 631 (az előző napihoz képest + 67 098)

Ebből második dózissal is beoltottak száma: 
667 303 (az előző napihoz képest +72 641)

Továbbra is a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed – jelentette a hivatalos kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal. Jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. A friss adatok szerint 10 167 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen már 624 779 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A tünetmentes fertőzöttek miatt a vírust elkapottak száma ennek akár a többszöröse is lehet.

253 beteg hunyt el tegnap, így a járvány áldozatainak száma 19 752 főre emelkedett. A gyógyultak száma is nő, jelenleg 393 999 fő, az aktív fertőzöttek száma is 211 028 főre emelkedett. 11 779 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. Ennyire magas még sosem volt a lélegeztetőgépre szorulók száma.

Az oltási program felgyorsulni látszik, a magyar lakosság átoltottsága az első dózissal elérte a 18,5%-ot. A mindkét adagot megkapottak aránya 7% körül áll, de mivel a teljes védettség kialakulásához még a második oltás után is kell néhány hét, a teljes lakosságban még nagyon alacsony a védettek aránya, messze vagyunk a vágyott nyájimmunitástól. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás...


SZABAD SZEMMEL - UNORTODOX JÁRVÁNYPOLITIKA: MÁSOK SZIGORÍTANAK, MI ENYHÍTÜNK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.27.


A magyar kórházakra példátlan nyomás nehezedik, ennek ellenére hamarosan üzletek nyithatnak meg, továbbá rövidül a kijárási tilalom napi időtartama.


Washington Post/AP

Egész Közép- és Kelet-Európa szigorít, csak Magyarszág nem, noha igen súlyosan érinti a koronaválság. A halálozási arányt és az új betegek számát tekintve az ország világelső, az Orbán-kabinet mégis bejelentette, hogy a következő hetekben enyhít a korlátozásokon. Pedig a miniszterelnök is elismerte, hogy ez a járvány legkeményebb szakasza. A szomszédok inkább az óvatosság politikáját követik.

A magyar kórházakra példátlan nyomás nehezedik, ennek ellenére hamarosan üzletek nyithatnak meg, továbbá rövidül a kijárási tilalom napi időtartama. Tervezik továbbá, hogy az iskolák és óvodák újra fogadják a gyerekeket. Ehhez képes Románia pont ezzel ellentétes intézkedéseket hozott, míg a lengyelek kilátásba helyezték, hogy súlyos bírság vár mindazokra, akik nem tesznek eleget megszigorított zárlatnak.

A földrészen jelenleg a bolgárok, magyarok, csehek, lengyelek és szlovákok vannak a legrosszabb helyzetben, ha azt nézzük, hogy egy főre számítva hányan kerültek kórházba. Magyarországon több orvos is arról számol be, hogy nincs elég szakember az akut esetek ellátására. A kormány ezt tagadja, de azért mozgósított 1200 orvostanhallgatót. Ez sem sokat segített azonban, így már van olyan vélemény, hogy az állapotok pl. Ózdon rosszabbak, mint Bergamóban tavaly tavasszal, amikor kirobbant az egész dráma.

Bloomberg

Közép-Európa egyes részeit sújtja leginkább a Covid-19 az egész világon, ám a térségben egyre nagyobb a lázongás a tiltások ellen. Az OECD ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy nem szabad engedni a megszorításokból. Magyarország, amely minden más államot ver az áldozatok aránya alapján, két órával rövidebbre venné a kijárási tilalmat és Húsvét után pár nappal felhúzhatnák a rolót a boltok is.

Az egész földkerekségen 11 ország különösen súlyos helyzetbe került a ragály folytán, közülük egy híján az összes Európa keleti felén található. Mégis fogy az emberek megértése a bezártság miatt és egyes helyeken visszaüt az, hogy a kormányok éveken át nem invesztáltak eleget az egészségügybe.

A legfejlettebb államokat tömörítő Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Szervezet egyik szakértője azonban azt hangsúlyozza, hogy még hónapokig mindenképpen fenn kell tartani a korlátozásokat. Sőt, lehet, hogy további lépésekre is szükség lesz. Amit a régió részben magának köszönhet, mert ezek az államok csak lassan reagáltak, amikor beütött a 2. hullám. Ily módon a 3. roham akkor köszöntött be, amikor még magas volt a fertőzöttség szintje, viszont már csak kevés üres ágy állt rendelkezésre. Ráadásul ezúttal a veszélyesebb brit mutáns támad.

Die Presse

Máltát leszámítva arányait tekintve egyetlen uniós állam sem oltotta be annyi polgárát, mint Magyarország, ám sehol másutt nincs jelenleg ennyi halott. Most bosszulja meg magát, hogy az Orbán-kormány későn lépett, illetve hogy éveken át kiéheztette az egészségügyi ellátást. A kormányfő ezzel együtt abból indul ki, hogy ilyen-olyan vakcinák jóvoltából néhány héten belül 2,5 millión szerzik meg az immunitást és akkor újból lehet iskolába, óvodába menni. Sőt, a nyár meg egészen olyan lesz, mint régen.

Csak a jelen, na, az meglehetősen komor. A kormányfő is elismeri, hogy az ország tavaly tavasz óta most éli át a legnehezebb időszakot. Egymillió lakosra 22,64 halott jut, ami világrekord. És csak kevés jel utal arra, hogy egyhamar enyhülnének a viszonyok. A kórházakban sorra játszódnak le tragédiák.

Szurovecz Illés, a 444.hu munkatársa a gondok legfőbb forrásának azt tartja, hogy a hatalom túl lassan szánta rá magát a cselekvésre, amikor az év elején beütött a 3. hullám. Ennél fogva feltehetőleg rettenetesek az állapotok a kórházakban, ezt azonban az újságíró nem tudja pontosan, mert a sajtót nem engedik be. Az orvosok pedig csak névtelenül hajlandóak nyilatkozni, mert félnek a megtorlástól.

Amikor már látszott, hogy mekkora a baj, Orbán pont akkor jelentette be az újabb nemzeti konzultációt. A vészféket csak március 8-án húzta meg, de a fertőzés görbéje azóta is csak egyre magasabbra tör. Azt természetesen a miniszterelnök is tudja, hogy kevés a doktor. A politikus még 2010-ben vaskézzel próbálta meg orvosolni a szűk keresztmetszetet, amikor kilátásba helyezte, hogy nagy pénzeket kötelesek visszafizetni azok az orvostanhallgatók, akik friss diplomával a kézben külföldre mennek dolgozni.

Aztán a mostani válságban inkább a mézesmadzagra váltott át: azt ígéri, hogy a következő két évben 1300 euróra emeli a pályakezdők fizetését. Addigra alighanem már lefut a járvány.

Wall Street Journal

A Covid-19 hamarosan benyújtja a számlát, mivel a fő európai vezetők, így Merkel és Macron elhibázták a zárlatot, valamint az oltóanyag beszerzését, ám ennek árát várhatóan pártjaik fizetik meg. Eredetileg azt hirdették meg, hogy az EU összetart a bajban, ám a britek lekörözték az uniót a védekezésben. Olyannyira, hogy a német kancellár arra figyelmeztetett: exponenciálisan nő a megbetegedések száma. Közben Párizs és más francia nagyvárosok le vannak zárva, a kórházak intenzív osztályai csúcsra járnak.

A ragály 3. szakasza sok ezer emberéletet követel és eurómilliárdokat emészt fel. Lehet, hogy emiatt már a 2. nyáron elmaradnak a turisták Dél-Európából, ennélfogva azonban tovább fokozódik az északiak versenyelőnye. A következmény mindenesetre az, hogy zuhan a CDU népszerűsége. A francia felmérések arra utalnak, hogy a jövő évi választások első körében Le Pen nyer, de nem kizárt, hogy a 2. menetben is jobbnak bizonyul majd.

Közben pedig a kinyilvánított európai szolidaritás átmegy abba, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Az egységet Magyarország bontotta meg, amikor engedélyezte a Szputnyik V használatát. Putyin – Brüsszel jóvoltából – a vakcina diplomácia haszonélvezője lett. Az EU leszerepelt, a politikai közép hitelét vesztette a németeknél és franciáknál. A britek, izraeliek és magyar saját szakállukra cselekedtek. Az unió ezzel szemben túl sokat ígért és túl keveset adott. Erre persze nem fog rámenni, de lassú halált hal, köszönhetően a sok ezer sebnek, amit saját magán ejtett.

Der Standard

Hogy az osztrák kancellár nyert vagy netán vérző orral távozott az uniós csúcs jó öt órán át tartó vakcinavitája után, az csupán nézőpont kérdése – hangsúlyozza az elemzés. De az biztos, hogy Kurz felkavarja az érzelmeket és megoszt. Ellenfelei azt tartják róla, hogy felületes parvenü, aki semmiképpen sem Európa-barát. Hívei ezzel szemben úgy vélik, hogy csinál valamit a földrészen.

Mindenesetre a dolog úgy áll, hogy mivel elszúrták az oltóanyagok rendelését, főként a bolgárok, horvátok és lettek nehéz helyzetbe kerültek. Az általuk át nem vett készletet örömmel megvásárolták a dánok, hollandok és németek. Ausztria az oltásokat tekintve e pillanatban még viszonylag jól áll, de már látszik, hogy lesznek gondjai a 2. negyedévben, mert a Johnson és Johnsontól, csak az előirányzott kontingens 60 %-át rendelte meg. Úgy hogy hiányozni fog több százezer adag, miközben a cél a felnőtt lakosság 70 %-ának beoltása.

Erről persze nem beszélt, ehelyett Brüsszelre igyekezett kenni a felelősséget. De ettől még igaz, amit von der Leyen mondott, hogy végzetes lenne a kérdésben egy kelet-nyugati szembenállás, miközben Moszkva és Peking készségesen ajánlkozik segíteni. Ugyanakkor Berlin, Hága és Koppenhága sem verte nagydobra, hogy nem kíván átadni készleteiből az önhibájuk miatt bajba került kormányoknak.

A vége arcmentő megoldásként az lett, hogy majd az EU-nagykövetek kitalálnak valamit. Szóval: folyt. köv., de a kimenetel bizonytalan.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár szerint a hét egyértelműen megmutatta, hogy német kancellár hatalma már a végéhez közeledik: Merkel immár nem képes keresztülvinni az akaratát. Ám ez veszélyes nem csak ránézve, hanem az egész CDU számára. Egyáltalán nem lehet ugyanis már biztosra venni, hogy utódja az uniópártokból jön majd. Erre utal a kereszténydemokraták súlyos veresége a két tartományi választáson, meg az is, hogy a kormányfő – történelmi gesztusként – bocsánatot kért, amiért túlzottan kemény intézkedésekkel próbálta feltartóztatni a járványt és ezzel megzavarta a húsvéti nyugalmat.

A jelenség azzal függ össze, hogy kudarcot vallottak Berlin próbálkozásai a válság kezelésére. Ily módon azonban nagyon is elképzelhető, hogy a CDU-CSU 16 év után kikerül a hatalomból. Sőt, még az is elképzelhető, hogy a zöldek adják majd a kancellárt és a szociáldemokratákkal, illetve a liberálisokkal kormányképes többséget tudnak alkotni. Merkel már nem képes stabilizálni az állapotokat az uniópártokban, elvesztette a bizalmat, noha az nélkülözhetetlen egy erős vezető számára. Számára itt a vég, bár szeptember végéig még tisztségében marad.

Süddeutsche Zeitung

Orbán Viktor eredetileg a múlt nyáron, a Parlamenttel szemben, a Trianoni emlékmű avatásakor mondta el (nemzetiszocialista) vér és rög-beszédét, amelynek legfőbb bölcsességeit most fémtáblába vésve kiakasztotta várbeli dolgozószobájában. A mondandója az volt, hogy a magyarságnak, a Kárpát-medence legjelentősebb nemzeteként történelmi kötelezettsége van. És ha a nép tartja magát a politikus nemzetpolitikai bölcseleteihez, akkor képes fennmaradni.

A mostani helyszín kiválasztása cseppet sem a véletlen műve, mert egykor ott laktak a magyar királyok, nem beszélve Horthyról, Hitler szövetségeséről. Ilyen történelmi emlékek közepette akarja Orbán irányítani az országot. Ehhez 65 milliót feccöltek bele a korábbi Karmelita-kolostor felújításába. Kipofozták az egész várnegyedet, és historizáló új értelmezést adtak neki. Ehhez a régi lakóknak el kellett költözniük, hogy helyüket intézmények vegyék át. A kilátás egyébként remek odaföntről.

Orbán rendszeresen szónokol a magyar történelemről, érintve a nemzet harcát, önfeláldozását. Továbbá, hogy az ezeréves határok a nyugati erőszak áldozatai lettek. Nem feledkezik meg a nép nagyságáról sem. Amit mond, az egyszerre marcona, erkölcsi és nacionalista kinyilatkoztatás. Na, ez lóg most kivonatosan a szobája falán.

A történész Ungváry Krisztián azonban arra figyelmeztet, hogy a politikus csakis a választóit igyekszik ily módon becserkészni, mert az emberek 30-40 %-a vevő erre a hangra, a pátoszra. Ám a manőver egyúttal alighanem azt célozza, hogy a magyarok ne a súlyos járványhelyzettel törődjenek. Merthogy az ország vezet Európában, mind a halottak, mind az új esetek száma alapján. Ráadásul fény derült arra, hogy a kormány jó ideje többet fordított sportra és templomokra, mint az egészségügyi ellátó rendszerre. Közben a kórházak a rossz járványkezelés miatt már roskadoznak a teher súlya alatt.

Die Presse

Viktor király 7 törvénye – ironizál a kommentár, hozzátéve, hogy a magyarok leghíresebb fia, a Balaton és a Duna ura, Rajka és Mohács között, aki felügyeli Budát és Pestet, továbbá az egész pusztát, kifejezetten szerénységet tanúsított, amikor megelégedett azzal, hogy székhelyén egy fémtáblán kilógatta 7 szabályát. Pedig megtehette volna, hogy 95 tézist szögel ki a Mátyás-templom bejáratára, vagy éppenséggel két kőtáblát, rajta 10 parancsolattal állíttat fel az Országgyűlés előtt. A lényeg: kinyilatkoztatás a Várhegyről.

A 7 pontól a legjobbakat idézi is az írás, amely rámutat, hogy a küldetéstudat nem hibádzik a nemzeti-vallási vezetőnél, Viktor királynál, aki éppen most vezette ki a Fideszt a Néppárt szolgaságából és népét bevitte a Visegrádi Csoportba. A honfitársak most azt kérdik, mi jön még ezek után? Napi gulyás, egy dekrétum, amelyet Gulyás Gergely tálal?

Neue Kronen Zeitung

Egyre inkább alakot ölt Orbán külföldi focibirodalma. A magyar kormány az utóbbi 10 évben 1,4 milliárdot irányzott elő a határon túl magyarokra, de ebből csupán 670 milliót folyósított a Bethlen Gábor Alapítvány. Ám most nagy közpénzek kezdenek el kiáramlani a környező országok futballjára.

A bírálók szerint a nagyvonalú támogatás célja, hogy kiterjessze a Fidesz geopolitikai befolyását. A folyamat 2016-tól indult be igazán, az állami alapkezelő tavaly már 316,6 millió értékben hagyott jóvá pályázatokat.

A szlovénoknál és a horvátoknál csak pár ezres az ottani magyarság, a határon túloldaláról érkező anyagi áldás nagy részét ennek megfelelően a futball kapja. A szlovénoknál az elsőszámú kedvezményezett a másodligás lendvai NK Nafta, amelynek elnöke hírek szerint Orbán jó barátja. A 10,4 millió euróból elsősorban akadémia létesül, még az idén. A magyarok ottani ernyőszervezetének nem egészen 6 millió jut.

A horvátoknál a fő kezdeményezettnek a kisebbségi szervezetek számítanak, ideértve újabban az Európa Szövetséget, amely tavaly csaknem egymillió eurót irányzott elő egy mindössze 630 lakosú falucska focicsapatának. Ugyanakkor 16 millió esett le az eszéki klubnak, ahol a fő tulajdonos Mészáros Lőrinc, de érdekelt benne a 4. leggazdagabb magyar, Szíjj László is. Ha minden igaz, az ottani stadion jövőre készül el – 40-50 millió euróból.

Az adatokat kibányászó civil szervezet rámutat, hogy a támogatások teljesen átláthatatlanok és hiányos az ellenőrzés is. Nincs áttekinthető és pontos köponti nyilvántartás. Ezért roppant nehéz megmondani, hogy végül is mire ment el az adófizetők pénze. Mindenesetre az látszik, hogy a befogadott projektek és a tényleges kifizetések között nagy az eltérés.

Guardian

Az érintett uniós országok a legfejlettebb technikát vetik be, hogy távol tartsák a migránsokat az Európa-erődtől: drónokat, hőkamerákat, olyan készülékeket, amelyek érzékelik a szívdobbanást. Ezzel párhuzamosan azonban egyre gyakoribb az erőszak az elfogott határsértőkkel szemben. A lap tudósítója Horgos közelében felkeresett egy csoportot, amelynek tagjai, köztük egy egykori kabuli joghallgató, már többször nekifutottak, hogy bejussanak Magyarországra.

De csak azt tapasztalták, hogy hiába mond a jog egészen mást, megtagadták tőlük a menedékeljárást. A határmenti erőszakot figyelő egyik civil szervezet helyi vezetője azt mondja, a megfigyelés egyre jobban militarizálódik. A menekültválság óta végbement populista fordulat, illetve a félelem csak ösztönzi az élenjáró műszaki eszközök használatát.

Az EU 35 millió eurót irányzott elő a határok megerősítésére és a migráció kezelésére a mostani hétéves költségvetési időszakban. Eközben a tisztességes eljárás joga valahogy elsikkad. Hogy Magyarország milyen módszereket alkalmaz, az jogszabály-módosítás folytán titok, de az Európai Bíróság is nehezményezte a migránsok kitoloncolását. Olyannyira, hogy a törvénytelen gyakorlat miatt a Frontex az év elején ki is vonta embereit az országból.

Emellett egyre sűrűbben fordul elő, hogy a határrendőrök keményen megverik a technika segítségével kézre kerített illegális határátlépőket. Gumibottal, de használnak pisztolyt, kést és sokkolót is. Az unió határvédelmi szerve szerint azonban nincs összefüggés a határőrizetre költött hatalmas pénzek és aközött, hogy a migránsokat rövid úton visszaküldik a határ túloldalára.

Egyébként az említett afgán fiatalember és barátai a végén csak átverekedték magukat a magyar határkerítésen. Jelenleg egy németországi táborban várják, hogy meglegyen a döntés menedékkérelmük ügyében.

NINCS BOCSÁNAT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.27.


Hogy káosz van a járványkezelésben, azt tudtuk eddig is. Kapkodást láttunk meg katonákat, különös, nehezen hihető számokat, hasra ütve nyitás-zárást, idősávokat és tiltásokat, nyunyókás, infantilis tanácsokat. Hogy alkalmatlanok, az már nagyon rég kiderült, hogy embertelenek is, azt csupán sejtettük, de tegnap bizonysággá vált. Járványban nem üldözünk el egészségügyi dolgozókat, mert talán szükség lenne rájuk. Járványban nem lopunk a zavarosból lélegeztetőre, maszkra, és pláne kínai vakcinára hivatkozva, legfőképpen pedig, amikor kaszál a vírus, nem zárunk be kórházat. Mert nem logikus. S hogy ott hajléktalanokat gyógyítanak, akkor duplán embertelen.

Azt olvastuk tegnap, hogy a Budapesti Módszertani Szociális Központnak ki kell költöznie abból az ingatlanból, ahol most hajléktalan emberek kórházi ellátása zajlik. Hatvanhat embert ápolnak ott, s ugyanitt százötvennek adnak átmeneti szállást, de most utcára rakják a betegeket és a fedél nélkülieket is, mert állítólag az épületben irodaház lesz mindenki gyönyörűségére. Elvtársak reszelgetik majd a körmüket, főzik a kávét, tartják a workshopot, és élik a totálisan felesleges életüket. Békeidőben is nehezen emészthető döntés az ilyen, járványban bűn és aljasság. A hatalom immoralitásának ékes bizonyítéka, a kereszténység megcsúfolása, a humánum sárba tiprása.

Minősíthetetlen, ha valami szikra maradt az organizmusban abból, amit amúgy embernek neveznek, más szempontból viszont tudjuk, hogy az ember a legaljasabb állat. Egy nappal azelőtt, hogy a hajléktalan betegeket, kihajították a kórházukból a járvány közepén, a kedves vezető olyan kijelentéssel ült le a videókonferenciájára az EU-val, hogy Brüsszelben dől el, Magyarországon hányan, és legfőképp ki hal meg és ki marad életben. A saját tehetetlen nyomorának másra kenéséről már beszéltünk eleget, a rendeleti kormányzás és a felelősség összefüggéséről is. Ám, hogy a járvány közepén nem Brüsszel teszi az utcára a beteg hajléktalanokat, az azért valószínűsíthető.

Sőt, egészen bizonyos. Hiába mondja azt a magas hivatal, hogy az önkormányzatnak volt kilenc hónapja felkészülni a bezárásra, kilenc hónapja is járvány volt, mint ahogyan most is. Ilyen körülmények között pedig semmilyen magas hivatalnak nem jut eszébe kórházakat bezárni hacsak nem a NER magas hivatala az. A NER viszont maga Orbán, így ő lesz számon kérve ezért is. Azért is, mert tudjuk, járvány ide vagy oda, ez az önkormányzat elleni hadjárat része, és a hajléktalanok társadalomból való kiutálásának újabb fejezete, tehát duplán aljas. Ilyképp – és nem elsősorban csak ezért –, hogy Magyarországon ki hal meg és ki nem, az Orbán felelőssége...