2020. január 13., hétfő

RÁADÁS: A MUNKA KORLÁTAI - FILM (MAGYAR FELIRATTAL)

VIDEA
SzerzőK: Apolena Rychlíková, Saša Uhlová
2018


A munka korlátai (Hranice práce), rendezte Apolena Rychlíková. Saša Uhlová újságíró hat hónapot töltött azzal, hogy feltárja a legrosszabbul fizetett állásokban uralkodó munkakörülményeket olyan helyeken Csehországban, ahol a munkáltató megszegi a munka törvénykönyvét. Több hetet töltött például egy kórházi mosodában, egy csirkefeldolgozó és egy szemétfeldolgozó üzemben azok között az emberek között, akik szinte összes idejüket a munkában töltik, túlóráznak, nincs szünetük, betegen is dolgoznak...

IMÁZSFILM

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: PANDULA DEZSŐ
2020.01.13.


Ez az új sláger neten. Meghódít, elkábít, leteper az új propagandafegyver. Lefogadom, nagy karrier vár még erre a műfajra. Meghatározza a következő 10 évünket, minimum. Legyen szó turistahívogató tájegységről, grandomániás stadionavatásról, öndicsérő szépelgésről vagy szándékos megvezetésről, nagy szolgálatot tesznek ezek a tudatosan megkomponált felvételek. Már internetes szavazásos versengésekre is lehet pályaműveket beküldeni – feltételezem, borsos nevezési díj előreutalása után. Mostanság az a politikus vagy politikusjelölt aki nem készíttet magáról egy imázsfilmet, az annyit is ér! Így tettek az utóbbi időben többen is, ami nem lett volna baj, ha otthon, szűk családi körben nézegetnék a produktumot – de sajna ők nyilvánosságra is hozták a végterméket.

Varga Judit „igazságügyminiszter” helyre kis kampányfilmecskéjéről már sokat írtak. Ez a bűzrőlpattant, egyedi nőtani jelenség, úgy is mint a kormány elbűvölő nagyágyúja, nem is lehetne ellenszenvesebb számomra. Írnám, hogy sokkalta inkább egy kötetlen hajóágyú a naccsága, mindennek nekiütődik ugyanis, amit védenie kéne. Rombol, pusztít megállíthatatlanul. Nem okádékoskodnék tovább, megtették ezt már többen előttem, csak annyit tennék még hozzá: túl azon, hogy utasítólag ráncbaszedi az elvileg független bíróságokat, hazudik is a drágalátos. Mondhatni: folytatólagosan. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása helyett – amely a látszatopuszokkal ellentétben valóban eredményt jelentene a családon belüli erőszak visszaszorításában – azt állítja: a szerződés a migrációt támogatja, továbbá abból indul ki, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek. Ilyesmiről természetesen szó nincs, szövegértési vagy mentális problémái lehetnek, aki ezzel érvel. Egy jogi szöveg mégsem egy szabadvers, amibe bármit beleláthatunk. Arról most ne is beszéljünk, mekkora prosztóság egy már aláírt nemzetközi szerződés ratifikációjának megtagadása, utólagos – légből kapott – indokokra hivatkozva. Ami pedig a kormányzati zéro-toleranciát illeti, már ismerjük, lejárt lemez. Azt hirdetett Orbán az antiszemitizmussal szemben is, például. Szívtipró szavak a szélben!… Látjuk a valót e téren is. A folyó évet ráadásul kinevezték az Áldozatsegítés Évének. Még jó, hogy nem az országHázisárkány Évének! De ez legalább nem kerül milliárdokba. Vagy ki tudja…

FENNTARTHATÓ LAKÁSPOLITIKÁRA VAN SZÜKSÉG - MATOLCSY GYÖRGY ÍRÁSA

NÖVEKEDÉS.HU
Szerző: MATOLCSY GYÖRGY
2020.01.13.


Miért is ne vallhatnánk be, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jószándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül?

Ettől a rossz szokástól az 1990 utáni piacgazdasági környezetben egyszer sikerült eltérnünk. A 2000. február 1-én az első Orbán-kormány által indított Otthonteremtési Programnak köszönhetően 2004-re 44 ezer új építésű lakás jött létre, majd a programot 2002 után megszüntette az új kormány, és az ismert drámai következményekkel járó devizahitelezéssel helyettesítette. Azóta a lakásépítés nem képes sem mennyiségi, sem minőségi szempontból elérni az akkori szinteket.

Az új lakáspolitikai ciklus 2014-ben indult, a sikeres válságmenedzselésre, az eredményes költségvetési fordulatra, majd a svájci frankban felvett hitelek gyors kivezetésére építve. Az új lakáspolitika azonban már indulásakor több sebből vérzett: nem volt felelős állami gazdája, nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája, féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett. Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel. Nem volt zöld, nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak, és egyetlen sikeres nemzetközi példát sem vett figyelembe (pl. Ausztria, USA, Dánia)...

LASSAN TÍZ ÉVE VAGYOK FIDESZES – ÚJÉVI SZÁMVETÉS

MÉRCE
Szerző: B. SIMON KRISZTIÁN
2020.01.13.


Ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül, de úgy érzem, jó lenne most már ezen változtatni.

Kaptam nyáron egy levelet, amelynek tartalmán azóta is rengeteget rágódom. Levélíró ismerősöm nagy vonalakban azt kérte számon rajtam, hogyan tudok még tükörbe nézni azután, hogy évek óta a Fidesz rendszerét legitimálom. Emellett kíváncsi volt arra is, miből táplálkozik a rendszerhűségem: Hiányzik a gerincem? Simán csak életképtelen vagyok? Szeretek a mocsokban dagonyázni? Vagy fizetnek is érte?

Válaszolni nem igazán tudtam rá. Bár elsőre nem is voltam benne biztos, hogy választ vár-e a szerző, vagy csak azt szeretné elérni, hogy végre elszégyelljem magam – úgy nagyon.

Tulajdonképpen a felvetések mindegyike jogos, hiszen miközben egy politikamentes, szórakoztató tartalmakat író „újságíró” könnyű (legalábbis felelősségmentes) életét éltem, alig tettem valamit az elmúlt tíz évben azért, hogy egy élhetőbb hellyé váljon az ország – szavaztam, kimentem pár tüntetésre, apróságok, de semmi komoly, már ha azt vesszük, hogy egy ideje már nem egy egészségesen funkcionáló demokráciában élünk. Kész szerencse, hogy a mi autokráciánk még van annyira jóságos, hogy nem emberéletekkel fizetünk a tétlenségért.

Közben pedig akaratlanul Orbán Viktort és pártját legitimáltam olyan gesztusokkal, amelyeket legtöbben megteszünk a mindennapokban (az együttműködés félig-meddig tudattalan módozatairól Tamás Gáspár Miklós gondolkodó írt egy szépet idén nyáron Lovasi András muzsikusnak címzett viszonválaszában).

- Hiszen mit ér, ha ír az ember valami rendszerkritikusnak szánt szösszenetet, amit még a hasonlóan gondolkodók sem feltétlenül olvasnak? Megnyugtathatnám talán a lelkem, de egyben újabb lehetőséget is adok arra, hogy a rendszer fenntartói azt mondhassák: itt igenis szólásszabadság, szabad sajtó, ellenzéki média túlsúly van.
- Ha felveszem a fizetésem, tiszteletdíjam, nemtudommim, akkor akaratlanul is a Fidesz kegyéből gyarapszom. Hiszen a kormánynak hála létezhet még a munkáltatóm.
- Ha Facebookon, családi ebéden, osztálytalálkozón összeveszem a kormányszimpatizáns barátokkal, akkor legalább azt mondhatom, elvégeztem a felvilágosító munkám. De változik valami? Nem.
- Ha Facebookon, családi ebéden, osztálytalálkozón ráhagyom a kormányszimpatizánsokra… mondják csak, hiszen nem itt és most döntöm meg a rendszert. Akkor vajon máskor, máshol ellensúlyozom ezt a hanyagságomat? Nem hiszem.
- Ha kimegyek tüntetni, csak azt mutatom, hogy lám ilyet is lehet. Közben meg lényegében nem történik semmi.
- Ha egy tüntetés után esetleg kegyet gyakorol a kormány, akkor még szebb a helyzet: hiszen ezzel magam is statisztálhatok egy demokráciának látszó színdarabban.
- Ha hosszabb-rövidebb időre külföldre teszem a székhelyem, akkor az vagyok, aki mit pofázik, nincs is itthon.
- Ha otthon maradok… akkor az vagyok, aki mit pofázik, nem is olyan rossz ez.

A látszatcselekedetek, az apátia, a minisikerek és a kisebb-nagyobb cinkosságok aztán rendre elejét veszik minden haladásnak. Már tavalyelőtt elhangzott a mantra, miszerint a többség itthon kormányváltást akar – de az eredmény egy újabb kétharmad lett. Mind mostuk kezünket, legalább megpróbáltuk, páran nagyobb erőbedobással – mint azt láttuk egy maroknyi politikus, és annál több aktivista példáján –, de legtöbben csak félgőzzel.

Persze, tudjuk mind, hogy „választási törvény”, meg „a Fidesznek lejt a pálya”, meg „versengő autoriter rendszerben” élünk, ahol a kormányt demokratikusan leváltani egyre nehezebb. Nem javítja a helyzetet az sem, hogy az országnak számos olyan pontja van, ahol azt se tudja már a választópolgár, hogy a Fideszen kívül kire lehetne szavazni, az ellenzéki pártok városokon kívüli aktivitása pedig jóformán nulla…

NEKÜNK MESZELTEK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.01.13.


Az álmoskönyv szerint a meszelés jegyzi a meszelő ember halálát.
Hát mi most meszelünk, így aztán nekünk is meszeltek, annyi nekünk.
A népi hit arra utal, hogy a halott ember után ki szokták meszelni a házat, de legalább azt a szobát, ahol felravatalozták.
Az önkormányzati választás utáni bosszúhadjárat keretében a nemzet félesze meghirdette, hogy az egészségügyben semmiféle fejlesztés nem történhet, ameddig az ország összes rendelőjét és váróját ki nem tatarozzák az egészségügyi intézmények.
Természetesen az ötletéhez nem rendelt pénzt, ezért a nemes célt elérni csak akkor van mód, ha az intézmények ezt más célok - leginkább a gyógyító-megelőző tevékenység rovására valósítják meg.

Természetesen a tárgyi feltételek fejlesztése is fontos lehet egy-egy intézmény életében, de messze nem ez a meghatározó, és ezt minden egészségüggyel foglalkozó szakember pontosan tudja.
Mint ahogy azt is, hogy építhetünk még akárhány kórházat, telepíthetünk egy rendelőbe három CT-t is egymás tetejére, nem ér az egész semmit, ha nincsenek szakemberek, akik ki tudnák értékelni a műszerek adatait.
Ha nincs elég pénz a vizsgálatok elvégzésére, ha a teljesítményeket mesterségesen korlátozzák, várólistákat hosszabbítanak vagy rövidítenek meg úri kedvük szerint, ha az egészségügy egyes vezetői személyesen is abban érdekeltek, hogy a vizsgálatokat az állami egészségügy ne legyen képes elvégezni.
Ha az a cél, hogyha valaki gyors eredményt akar, akkor vegye igénybe a magánszolgáltatást, melynek működtetésében ilyen-olyan érdekeltségük van, akkor hiú remény változásokat vizionálni...

ITT OLVASHATÓ

MINDENKI SZERETNÉ MÁR TUDNI, HOGY ORBÁN FELFELÉ VAGY LEFELÉ FORDÍTJA-E A HÜVELYKUJJÁT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2020.01.13.


Bár Orbán Viktor eddig mind saját képviselői, mind a külvilág felé úgy tett, mintha minden rendben lenne a Fideszben, az önkormányzati választási kudarc tanulságait valójában már levonta és a héten el is kezdi megosztani az érintettekkel. A jövőben információink szerint nem lehet választókerületi elnök, akinek kormányzati tisztsége is van, hogy minden jövőbeli képviselőjelölt csak a körzetére összepontosítsa az energiáit.

Rutinos pártvezetőként a Fidesz belső problémáit nem tárta a nyilvánosság elé Orbán Viktor csütörtöki évindító sajtótájékoztatóján. Bár a csaknem háromórás eseményen több kérdést is kapott erről, a miniszterelnök hol komoly, hol szellemesnek szánt fordulatokkal igyekezett elbagatellizálni, hogy bármi baj lenne a szervezetben.

Pedig a kérdések nem, vagy nemcsak a vártnál rosszabb önkormányzati szereplés miatt firtatták az esetlegesen várható változásokat, vagy a saját, illetve a párt bármely vezető politikusának felelősségét, hanem azok miatt a pártbeli és a Fidesz holdudvarából érkező bírálatok miatt, amelyekkel napi, heti szinten találkozni október 13-a óta...

TIBORCZÉKÉ LETT A BALATONFÜREDI KIKÖTŐ IS

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.01.13.  A Budapesti Értéktőzsde honlapján 
  jelentette be az Appeninn Nyrt., hogy 
  január 9-én megvásárolta a Solum-Invest 
  Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. 76 
  százalékos üzletrészét. Ez a cég 
  üzemelteti a Balatonfüredi Nemzetközi 
  Vitorlásközpontot.

  Az Appeninn Nyrt. Balázs Attilával, az 

  építőipari- és ingatlanfejlesztési piacon 
  működő Bayer Construct Zrt. részvényesével 
  együtt vásárolta meg a céget, Balázs ezzel 
  egyidejűleg 24 százalékos mértékű üzletrész 
  tulajdonjogát szerezte meg.

A hatalmas tőzsdei cégben Tiborcz István, a miniszterelnök veje BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. nevű vállakozásán keresztül érdekelt, ő a legnagyobb tulajdonos.

Az Appeninn közleménye szerint

"a kikötő magas színvonalú üzemeltetésével és a partnerével közösen tervezett jövőbeni fejlesztésekkel új, magas minőségű termékkel jelenik meg a balatoni turisztikai piacon".


KEVESEBB HATÁRSÉRTŐ JÖN, MINT 2013-BAN, DE A RETTEGTETÉS FOLYTATÓDIK

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2020.01.13.


Még híre hamva se volt a 2015-ös menekültválságnak, amikor a Délmagyarországban megjelent: 2013 első 10 hónapjában 16 ezren lépték át illegálisan a magyar határt. A kormány legutóbbi riogatása szerint a százmilliárdos kerítés mellett 2019-ben ennél kevesebben jöttek, és ettől kell félni.

Szerbiába egyre több migráns érkezik, ezért a magyar hatóságoknak mindent meg kell tenniük a határok védelmében – állította január 8-án az MTI szerint Bakondi György, a kormány kedvenc belbiztonsági tanácsadója, főkatasztrófavédő és kormánybiztos. És ő az, akinek a fotójával tavaly december 30-án a kormány Facebookon jelezte: “2019-ben már 15 573 ember próbált bejutni Magyarországra a tavalyi hatezerrel szemben a határzáron keresztül. Álláspontunk nem változott: sem az illegális beáramlást, sem a betelepítéseket nem támogatjuk.”

Azt se felejtsük el, hogy ezt annak ellenére mondta, hogy a Frontex legfrissebb jelentése szerint “hatéves mélypontra csökkent tavaly az illegálisan Európába érkezők száma”.

Nem új, hogy a kormány harca és a nemzetközi tapasztalatok között nincs összhang.

Nem vitatva, hogy Magyarország népszerű célpont a határsértőknek, és igenis sokan erre próbálnak az unióba belépni, azt is érdemes felidézni, hogy ez nem új. Olyannyira nem, hogy a 2011-es arab tavasz óta folyamatosan érkeznek a menekültek, igaz, akkoriban nem adott ki mindent egyes elfogást a rendőrség...

„OLYKOR A LEÉPÜLÉSBEN KELL SEGÍTENÜNK”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2020.01.13.


Magyarországon közel egymillió alkoholista él, de a kormánynak nincs alkoholstratégiája. A drogstratégiai pedig távol áll a valóságtól – mondja az egri szenvedélybetegeket segítő RÉV-központ Jószolgálat-díjjal kitüntetett vezetője, Kohári Szilvia.

Év végén lehet, hogy új állást kell keresnie? 
A kormány szerint tizenegy hónap múlva nem lesz egyetlen drogos sem az országban. 

Mindenki tudja, hogy ez igen messze áll a valóságtól, azok is, akik magát ezt a legújabb drogstratégiát megalkották 2013-ban. Amikor erre az ellentmondásra az utóbbi időben több szakmai konferencián is rákérdeztünk, az volt a válasz, hogy a valós helyzet ma még nem ez, de ez lenne a kívánatos. A statisztikai adatok Magyarországon és világviszonylatban is azt mutatják, hogy a droghasználat folyamatosan növekszik, s egyre újabb és újabb szerek jelennek meg a piacon. 

Akkor lesz még bőven feladata ezen a pályán, amelyre nem szokványos módon jutott el.

Az életem meghatározó mozzanata a családom, nem véletlenül vagyok egy szenvedélybetegeket segítő központ vezetője. Apám nehézgépkezelő volt, de korábban a katonaságnál dolgozott, a köreikben szinte kötelezőnek számított a napi ivás, alkoholista lett. A szenvedélybeteg családokban felnövő gyerekek egyvalamit biztosan megtanulnak: nemigen számíthatnak másra, csak saját magukra. Munka mellett elvégeztem egy gazdasági főiskolát, de igazából sem az, sem az akkori munkám nem érdekelt. Kapóra jött, hogy német mintára a Magyar Karitász elindította 1998. április elsején Egerben a RÉV-et, a szenvedélybetegeket segítő központot, ahová egy korábbi önismereti csoportos képzés révén hívtak dolgozni...

ITT OLVASHATÓ

EMBERRABLÓKAT, SZEXUÁLIS ERŐSZAKTEVŐKET NYUGODTAN ENGEDJÜNK KI HAMARABB A BÖRTÖNBŐL?

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2020.01.11.


Mit tudtunk meg a győri kettős gyermekgyilkossággal kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter jelentéséből? És hogy jön ide az Isztambuli Egyezmény, ami láthatóan vörös posztó a kormány szemében. Sándor Zsuzsa elemzése:...

ITT OLVASHATÓ


MEGVEHETNÉ-E AZ AC MILANT MÉSZÁROS LŐRINC, HA AKARNÁ?

24.HU
Szerző: DÉVAI LÁSZLÓ, VITÉZ F. IBOLYA
2020.01.12.


A Forbes magazin legfrissebb listája szerint ismét Orbán Viktor barátja lett Magyarország leggazdagabb embere. Ebből az alkalomból sorra vesszük, milyen lehetőségei lennének a jelenleg több sportegyesületet is birtokló vállalkozónak, ha ki akarna lépni a nagy nemzetközi klubok piacára, majd elmagyarázzuk, miért nem valósulhatna meg soha a magyar játékosokkal teletömött, Mészáros és Mészáros főszponzorral, 2Rule-mezben pályára lépő AC Milan. Játékos-komoly gondolatkísérlet.

Ahhoz, hogy egyáltalán belekezdhessünk ebbe a gondolatkísérletbe, először meg kell határoznunk, hogy mégis mekkora vagyonnal rendelkezik Mészáros Lőrinc, ez pedig nem könnyű feladat. Pontosan senki nem tudja, mennyire gazdag Magyarország leggazdagabb embere, vagyis inkább azt nehéz belőni, hogy konkrétan mi számít az ő vagyonának. Egyes kalkulációk szerint az egykori gázszerelőnek sokkal több pénze lehet, mint ahogy eddig gondoltuk: a G7 gazdasági portál novemberi számításaiból kiderül, hogy Mészáros vagyona akár 600 milliárd forintra is rúghat, ami hatalmas összeg, pláne annak fényében, hogy a Forbes 2018-ban csak 381 milliárdra becsülte a Mészáros-birodalom értékét.

Akárhogy is, ebben a cikkben a Forbes legfrissebb listáját tekintjük mérvadónak, amely szerint Mészáros vagyona 407, 7 milliárd forint.
Könnyű dolgunk lenne, ha ezt az összeget csak átváltanánk euróba, majd megnéznénk, milyen csapatokat lehet ennyiért venni, de egy ekkora vagyon esetében ez nem így működik. Befektetésekkel foglalkozó forrásaink szerint egy ilyen vásárlási szándék esetén a leggyorsabban pénzzé tehető vagyonnal kell számolni, vagyis Mészáros Lőrinc részvényeivel. Nézzük tehát Mészáros két nagy tőzsdei érdekeltségét, az Opus Global Nyrt.-t és az MKB Bankot...

AKI ENNEK A SEKÉLYES EMBERANYAGNAK EGYETLEN SZAVÁT IS ELHISZI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.01.13.


Üde, vidám jó reggelt kívánok! Mert mi más lehetne egy közönséges hétfő reggel, mint üde és vidám. Január 13-án elég vicces ez, de mivel a Szalonnán ez az első jelenésem ebben a rettentőbaromiraboldog új évben, ezért az elmaradt jókívánságaimat most fogom átadni. A bort nem szeretem (naugye, hogy milyen magyar az ilyen). A búzát a legritkább esetben sem szoktam (nyersen) rágcsálni, igaz, a whiskyben annál jobban megbecsülöm. Maradjunk abban, hogy leginkább békességet kívánok mindenkinek. Az elmúlt szűk két hét, meg az elmúlt tíz év alapján békességből idén sem leszünk túlságosan eleresztve. És akkor itt most a háborúsan forrongó világpolitikai eseményekről nem is beszéltem.

Ha mást nem is hurcolok ide példaként, a doktorminiszterelnök – igen tévesen évindító sajtótájékoztatónak csúfolt – múlt csütörtöki satnya monodrámája ezt az állításomat szerintem önmagában is kellőképpen alátámasztja. Azért az mégiscsak egy újabb szintlépése az egy évtizede fennálló NER-nek, amikor a Farkas Flóriánok, Simonka Györgyök, Mengyi Rolandok, Tiborcz Istvánok, Mészáros Lőrincek és egyéb kisebb vagy nagyobb súlyú bűnözőgyanús rosszarcok védőszentje a magyar adófizetők pénzéért teátrálisan aggódva, a megsebzett magyar néplélekre hivatkozva, szégyentelenül és pofátlanul jogerős bírósági ítéletek megtagadására szólít. Miközben a többségi társadalmat a cigányok ellen, a jogvédők ellen, a bíróságok ellen uszítja, azaz a saját maga által fércelt törvényeket is telibeokádja.

Szóval mint eddig is, most is érteni vélem, hogy ezt az országot soha nem lehet elég hülyének nézni kormányzatilag, de a mostanság a gátlástalan börtönbizniszt mantrázó Nacsa Lőrincek, az Orbán Viktor minden egyes szavával egyetértő Hollik Istvánok (mintha Orbán szolgálatában lenne más opció, mint minden szavával egyetérteni), a szervilisen bólógató, civilnek álcázott rezsimfanatikusok és -haszonélvezők belegondoltak vajon abba, hogy hova vezet az, ha az ország mindenkori miniszterelnöke önkényesen, egyszemélyben dönti el, hogy mely bírósági döntéseket hajlandó, és melyeket nem hajlandó tudomásul venni, és azoknak eleget tenni? Akkor jó.

Ámazonban mesélek egyebeket is, elvileg azért vetett ki magából az ágy vadhajnalban:...

ILLIBERÁLIS VÁLASZTÁSI MÓDSZEREK A MAGYAR KIVÁNDORLÓK SZAVAZATI JOGFOSZTÁSÁRA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGEL GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.01.13.


Hogyan korlátozzák a külföldön élő állampolgárok szavazati jogát? A világ legdrágább bora tokaji. Mi is történt Raul Wallenberggel? Magyarország támogatja Izraelt a hágai Nemzetközi Büntető Bírósággal szemben.Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittól.

Hogyan gyakorolnak nyomást szavazóikra az illiberális kormánypártok Európában címmel közölt véleménycikket Federico Fubini tollából a Luxembourg Times. A szerző egyébként a Corriera della Sera főszerkesztő-helyettese, aki visszatekint egészen az 1880-as évek végére és Amerikába, merthogy ott akadályozták meg először az egykori rabszolgákat abban, hogy ne élhessenek szavazati joggal. Sikerrel alkalmaztak ennek érdekében különféle módszereket Kanadában, Ausztráliában és Izraelben is. Legutóbb pedig az európai országok kerültek a figyelem homlokterébe, így Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Görögország. 17 millió állampolgár él a hazáján kívül az Európai Unióban, az ún. belső emigrációban, akik általában képzettebbek és fiatalabbak az átlag-európainál. Emellett kozmopoliták, uniópártiak, de leginkább az jellemzi őket, hogy miközben meghatározó tényezők lehetnének a választásokon, ehhez képest, szinte teljesen elhallgattatják őket. Merthogy az illiberális kormányok tudva, hogy csak ártanának nekik, mindent elkövetnek azért, hogy ne vehessenek részt a voksolásokon. Orbán Viktort emeli ki elsőként a véleménycikk, sorolva, hogy 2010 óta fokozatosan bevonja a választási rendszerbe a határon túli magyarokat mindenféle kedvezményekkel. Ezzel szemben a hazánkat elhagyó kivándorlóknak megtiltotta például a levélben szavazást, szemben a határontúliakkal, és minimálizálta a szavazóhelyiségeket, ahová egyesek csak hosszú utazást vállalva tudnának elmenni. S aminek eredményeképpen a 2018-as választásokon a kivándorolt magyaroknak csak a 15%-a vett részt a voksoláson, miközben a magyar népesség 4%-t teszik ki. A nemzetközi példákat összevetve a cikk megállapítja, a zömében liberális gondolkodásúak hagyták el populista hazájukat, akik így aztán nem tudták megerősíteni szavazataikkal az ellenzéket. Ezért a civil szervezeteket kellene jobban bevonni a szavazási akadályok leküzdésébe, illetve össze kellene fogniuk az uniós országoknak egy olyan választási rendszer kiépítését megcélozva, amely garantálja a demokratikus értékrend fennmaradását a kivándorlók aktivizálásával.

Napok óta téma és a legfrissebb hírek között is szerepel a világ legdrágább bora. A Hypebeast a CNN tudósítása alapján ír arról, hogy a Tokaji nyerte el ezt a címet, méghozzá a 2008-as palackozású Royal Tokaji - dizájn külsővel James Carcass üvegművésznek köszönhetően is. Az aszú ára pedig elérte a 40 ezer dollárt, azaz több mint 12 millió forintot. 11 üveget már el is adtak a meglévő 20-ból 2019-ben. Az első darabok Londonban keltek el a Fortnum&Mason áruházból, egy pekingi vásárlóról is tudni lehet...

A DOLGOZÓKON BUKHAT EL A SOKMILLIÁRDOS OROSZ-MAGYAR ÜZLET

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2020.01.13.


Úgy fest, kihagyták a dolgozókat a számításból, és emiatt akár el is akadhat az orosz Transzmasholding nagybevásárlása Dunakeszin. Pedig még tavaly májusban határozatban rögzítette a kormány, hogy kinek kell eladni a Dunakeszi Járműjavító Kft. üzletrészeinek állami kézben lévő 90 százalékát, és a gyár mintegy 27 hektáros területét. 

A határozatban az szerepel, hogy
„versenyeztetés mellőzésével” kell lezavarni az értékesítést, vagyis nem jöhet szóba más vevő, csak a kormány által megnevezett TMH Hungary Invest Zrt.

Ez a legnagyobb orosz vasúti járműgyártó, az állami tulajdonú Transzmasholding leányvállalata. A többi között a verseny kizárása miatt terjedt el az üzletről, hogy az alighanem putyini-orbáni magasságban köttetett.

Az adásvétel tárgya ránézésre elég izgalmas, hiszen 27 hektár területből Dunakeszi kellős közepén bomba üzletet csinálhatna egy ingatlanfejlesztő, ha a vásárlás utáni célja esetleg nem a járműjavító profil megtartása lenne. A másik oldalról pedig az orosz vevővel való együttműködés hatalmas megrendelést hozhatna, ha hinni lehet a Transzmasholdingnak, és az egyiptomi állami vasúttársaság valóban megrendel 1300 kocsit, amelyeknek gyártásában részt vehetne a magyar cég. Úgy tudjuk, a gyár dolgozói mégis szkeptikusak az újabb privatizáció hozadékát illetően.

A kijelölt vevő, a TMH Hungary Invest Zrt. egy vagyonkezelő cég, amit kevéssel a dunakeszi üzletről szóló kormányhatározat kihirdetése előtt, tavaly február végén jegyeztek be. Mindössze ötmillió forint az alaptőkéje, aminek a felét a svájci adóparadicsomban, Zugban bejegyzett TMH International AG jegyzi, a másik fele egy másik Transzmasholding-leányé, a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-é. Az orosz állam tulajdonában álló Transzmasholding egyébként óriási vállalat, kiterjedt céghálójába tartozik például a Metrovagonmas is, amely a napokban vezető helyre került a magyarországi hírekben: ez az a gyártó, amelyik néhány éve 69 milliárdos üzletet köthetett az M3-as metrókocsik felújítására, és most a vagonok rozsdásodása miatt áll a bál a BKV-nál...

NYUGDÍJPÉNZ: MUTATJUK, MIVEL JÁRT A LEGJOBBAN - A TAVALYI HOZAM 0,05 SZÁZALÉK ÉS 23 SZÁZALÉK KÖZÖTT SZÓRÓDOTT

AZ ÉN PÉNZEM 
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.13.


Tavaly – számolta ki az Azénpénzem.hu – akadt olyan nyugdíjpénztári megtakarítás, ami majdnem 23 százalékot hozott. A másik véglet az igen-igen karcsú, 0,05 százalékos hozam lett, legalábbis a nettó eszközértékek alapján, és azokat a pénztárakat nézve, amelyek egyáltalán közzétesznek adatokat.

A magánnyugdíjpénztári tagok döntő többsége 9 év alatt közel megduplázta a nyugdíj-megtakarítását, miközben az infláció ez idő alatt mindössze 21 százalék volt. A legtöbb részvényt tartó növekedési portfólióban 12,7-14,4 százalék között fialt a pénz – számolta ki az Azénpénzem.hu pénztárak év végi (2019. december 31-i) árfolyamadatai alapján.

A remek teljesítmény persze nem csak a magán-, hanem az önkéntes nyugdíjpénztárakat is jellemezte. Már a nem teljes évre vonatkozó adatokból is jól látszott, hogy akik tavaly a céges juttatási palettáról levették a nyugdíjpénztári megtakarítást, nagyon rosszul jártak. (Erről részletesen itt írtunk.) Az éves adatok esetenként még az akkor számoknál is jobbak lettek. Különösen a fiatalabb megtakarítók örülhetnek...

JOBB A CSEH KÓRHÁZ, MINT A MAGYAR?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.01.13.


A magyar kórházak és általában az egészségügy sok problémával küzdenek, a Határátkelőn is több olyan poszt volt már, amelyben külföldi tapasztalatokról számoltatok be. Ilyenkor persze általában felmerül, hogy „könnyű egy német / holland / osztrák” kórháznak. Nos, Béla története egy cseh kórházban játszódik – nem kicsit tanulságos.

„Kétéves szerződéssel kerültem ki Csehországba úgy hogy ellentétben eddigi rendszeres külföldi munkáimmal szervezetileg is át kellett jelentkeznem cégünk cseh vállalatához és elvárták, hogy ott is lakjak. Lakást béreltek nekem és cseh rendszámú szolgálati autót kaptam.

Mindez 2013 januárjától indult, akkor lettem „csesztnyí cseszki”, azaz čestný český, azaz tiszteletbeli cseh.

Életem rendben zajlott, ahogy az lenni szokott. Kicsit zavart, hogy fizetett hazautazás (500 km autóval) csupán évente négyszer volt engedve, miközben én Európa más területeiről 5-6 hetente haza szoktam látogatni a mindenkori projekt terhére…

Nem volt nehéz megszokni az életet, elkezdtem csehül tanulni, egyébként mindenkivel angolul beszéltem. A cseh emberek kedvesek, bár a munkához való hozzáállásuk speciális (*), de most nem ez a téma.

Én igen jelentős térfogattal :) és súllyal bíró ember vagyok, ezért nem csodálkoztam rajta, hogy a 4. emeleti lakásba való mindennapi le-föl járkálás igénybe vette a szervezetemet. Ugyanakkor föltűnt, hogy fölfelé menet egyre gyakrabban van légszomjam. De ezt a testsúly számlájára írtam.

Egyik alkalommal egy igen komoly csőtörés volt a házban, az első emeleti (és alatti) lakás, valamint a lépcsőház elázott, és a lépcsőház falát hamarosan vastagon beborította a penész.

A kárelhárítás bár működött, de így is hetekig (!) ebben a lépcsőházban járkáltam, így amikor a levegővétel egyre és egyre nehezebb lett, a penészgombák és spóráik elleni allergiás reakcióra fogtam a dolgot.

Egyik nap azonban minden megváltozott


A munkahelyemre menet az utcai céges parkolóban álltam meg minden nap, ez kb. 200 méterre volt a bejárattól. Ahogy mentem a bejárat felé, kb. félúton gyakorlatilag elfogyott (!) a levegőm. meg kellett állni, mert valami olyan fulladás jött rám, ami döbbenetesen ijesztő volt, nem kívánom senkinek"...

KÖZEPES ÉVÜNK LESZ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2020.01.10.


...Hol a lé?

Itt az új esztendő, és vele az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) első teljes éve is megkezdődik. De milyen előjelekkel? Végre van valódinak látszó honlapjuk www.elkh.org néven, de a tartalma szerint kizárólag jogászok számára. Kár, hogy nem tűztek ki jutalmat azoknak, akiknek sikerül megtalálniuk a hálózat egységeit a rovatok között.

A decemberi dömpingben elfogadták A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvénynek (KFI tv.) a tavaly júniusi utáni újabb módosítását, amelyben legitimálják a meghirdetendő pályázat hiányában még hivatalosan be sem iktatott, csak megbízott főtitkárként és annak helyetteseként tevékenykedő Szigeti Ádám és Lacsny Márton ideiglenes státuszát. Így már Szigeti törvényesen fumigálhatja az Irányító Testület határozatait, de az ígéretek ellenére a decemberi módosításba nem került be az IT által elfogadott „kétharmados szabály” („Szabadságát nem vívta ki”, ÉS, 2019/41., okt. 11.),9 bár mintegy kárpótlásul az IT tagjainak most már legalább tiszteletdíj is jár.

Maróth Miklós ELKH‑elnök minapi interjúja váratlanul nagy visszhangot kapott, de inkább amiatt, amit mondott, és nem azért, amiről nem beszélt.10 Itt van ez a bekezdés, amelyben még az egyébként is alkalmatlan riporternek a nyelvhelyességi hibát sem sikerült kijavítania: „Tény, hogy a magyar tudomány a rendszerváltás óta egyre kevesebb pénzt kap, megindult a lecsúszása, a kormányzati felismerés az, hogy »kis pénz, kis foci«, vagyis, hogy ha eredményt akarunk, a jelenleginél sokkal több forrást kell becsatornázni ebbe a szektorba. Nem ismételhető elégszer, hogy a hatékonyság növelése a kulcs. Bizalmatlanságot keltettek az Akadémia irányába, és a volt akadémiai hálózat olyan társadalmi légkörbe került, amelyben nem állt ki a társadalom az Akadémia mellett” – mondja Maróth. Ne akadjunk fenn azon, vajon a társadalom valóban nem állt‑e ki az MTA mellett, higgyük el neki, hogy a társadalom számára a parlamenti szavazatokkal egyenlő.

Inkább kérdezzük meg, ha egészen tavaly nyárig azt hajtogatták a kormányoldalon, hogy „addig nem adhatunk több pénzt a kutatóhálózatnak, amíg nem látjuk, mire megy el, és ezért kell elvenni az MTA‑tól”, akkor most hol a többlettámogatás? Hol van az a 32 milliárd, amit még nyáron belengettek, és aminek a kecsegtetésével ősszel Maróth végigjárta az intézeteket, fizetésemeléstől kezdve új kutatási irányokig mindent megígérve? Nemcsak a százmilliós nagyságrendű maradéknak a szétosztását is megakadályozta a mb. főtitkár, de az új költségvetésben kifejezetten befagyasztották mások mellett az MTA és az ELKH támogatását, meghagyva azt az infláció nélkül kalkulált tavalyi szinten, így még az az 1–1,5 milliárdnyi többlet sem érkezik meg, amennyire az év végére lefogyott a várható összeg.11 Vagyis valójában nem az az érdekes, Maróth mit mondott az interjúban, hanem az, hogy miről hallgatott. Mert erről egy szót sem szólt.

És hogy kik kaptak pluszpénzt a tudomány helyett? Például a már magánosított, azaz alapítványba terelt Corvinus Egyetem, amelynek a nyáron juttatott kb. 400 milliárdos részvénypakett hozamából kellene eltartania magát, de most az ITM‑en keresztül 12 Md Ft‑hoz jut az értékes budai kampuszán lévő volt Államigazgatási Főiskola felújítására – gyaníthatóan azért, hogy utána jó pénzért áruba bocsássa, miközben az új seprőként belépett pénzügyi menedzser, Anthony Radev pedig saját, a tudománytól érintetlen üzleti gyakorlatával igyekszik új rendet teremteni. De legalább a megfelelő életkort elért oktatóknak annyi hasznuk van belőle, hogy lévén már nem közszolgák, akár nyugdíjaztathatják is magukat, és mellette a fizetésüket is megkaphatják.

Aztán olyanoknak is megnyílt a közös kassza, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum vagy a XVII. kerületi (fideszes) önkormányzat, hogy kb. egymilliárddal tegyék jobbá előadó‑művészeti teljesítményüket. Vagy olyan külföldi focicsapatok kaptak összesen 16 milliárdot, amelyekben csak mutatóban van magyar játékos, köztük a révkomáromi KFC 2,26 milliárdot.

A régi viccet idézve tehát közepes évünk lesz. Rosszabb, mint a tavalyi, de jobb, mint az ezután következő.


A "LÉNYEGES JAVULÁS" KIFEJEZÉS PALKOVICSI ÉRTELMEZÉSÉRŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2020.01.11.


" Lényegesen javult a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse, a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült – közölte tegnap Palkovics László innovációs miniszter az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján. (MNO)"

ARWU Shanghai Rangsor: (itt került be a legjobb ezerbe öt magyar egyetem)

Mind az öt egyetem esetében megkerestem a korábbi helyezések grafikonját. Ezt volt képes Palkovics javulásnak nevezni. Ötből ötször romlott a helyezés 2018 óta, hosszabb távon a helyzet sokkal szomorúbb.

Mielőtt a táblázatokat megmutatnám, a hanyatló nyugati felsőoktatás helyzetéről is álljon itt pár adat. Hány egyetemük van a legjobb magyar egyetem előtt (az első ötszázban nincs magyar egyetem).

Németországban 30 egyetem van a legjobb ötszázban.

Az Egyesült Királyságban 36.

Franciaországban 21.

Az Egyesült Államokban 137 (igen, százharminchét)

Izraelben 6.

Ausztriában 6.

Hollandiában 12...


ORBÁN CIGÁNYOZÁSA NEM SEGÍT GYÖNGYÖSPATÁN

INDEX / VIDEÓ
Szerzők: SIMOR DÁNIEL, BÓNA SAMU
2020.01.13.  


A miniszterelnök nem érti, miért jár 100 millió forint a gyöngyöspatai cigányoknak. Elmentünk a Heves megyei városba, ahol reményvesztett cigány fiatalokkal és dühös magyarokkal találkoztunk, akik egyetértenek a miniszterelnökkel...

ITT NÉZHETŐ MEG


BÉREMELÉS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.01.12.


Érdekes egy ilyen szervezetet vezetni, mint a mienk. A kötelező minimálbér-emelés minden évben nagy próbatétel számunkra, és, hogy finoman fogalmazzak, egyre nehezebben kommunikálható a képzettséggel nem rendelkezők számára az egyébként alapvetően fontos üzenet: érdemes tanulni, mert biztosabb jövőképet teremt.

Persze nem azzal van bajom, hogy növekszik a minimálbér, hiszen növekednek az árak is. A baj az, hogy képtelenség egységben kezelni azokkal a területekkel, ahol kellene a fizetéssel is üzenni: “tanultál, diplomákat szereztél, felelősséget teszünk rád egy-egy munkakör betöltésével, és mindezt tükröztetni szeretnénk a béredben is.” Hogy legyen különbség a fizetésekben is abban, hogy ki fejleszt, és ki a fejlesztendő. És tudjam az alapítványon belül is igazolni a szülőknek: érdemes tanulni.

Szóval, ami érdekes, és nagyon nehéz, az három területnek az összehangolása: a szakképzetlen munkatársaké a társadalmi vállalkozásunkban, az iskolai, és a szociális részé, ahol diplomások és szakképzett középfokú végzettséggel rendelkezők is dolgoznak. Mindebben két kötelezően betartandó elem is van, a minimálbér (és a garantált bérminimum persze), és a pedagógus életpályamodell.

Pár adat: a munkatársak száma 33. Tíz az iskolához, tíz a társadalmi vállalkozáshoz kapcsolódik, a többiek a szociális részhez és az adminisztrációhoz. A közalkalmazotti bértáblához igazodó bérezéssel. Hogy a célterületről is mondjak pár számot, 650 gyerek van a művészeti képzésben, hat településen, 50 gyerek a tanodában, és 27 települést érint a szociális munkánk.

Az alapítvány tehát fenntart egy alapfokú művészeti iskolát, amire megkapjuk a gyereklétszám arányában a pedagógusbérek átlagszámítás szerinti összegét az államtól. Ugye, itt az aktuális törvények szerint működik minden, pedagógus életpályamodell, bértáblához igazodó fizetéssel. Itt nincs fedezet az emelésre, mivel az állam által fizetett pedagógusbérek nem követik arányosan a minimálbér-emeléseket.

Az iskolánkban most az oktatást támogató munkatársak bérével is gondunk van, az Államkincstár ellenőrzése kiderítette, hogy a húsz éve, amúgy szociálpedagógusi diplomával rendelkező iskolatitkárunk alkalmazása nem jogszerű, mert ezt (mármint a szociálpedagógust) pár éve átsorolták a pedagógia területéről a társadalomtudományokhoz, és ezt csak akkor vehetnénk jogszerűen diplomás bérrel igénybe, ha pedagógus lenne. Amúgy középfokú végzettséggel számítandó. Nem tudtuk, sajnos, bár igyekszünk követni a változásokat, de ez valahogy kimaradt. És az is kiderült, hogy egy humán felsőfokú végzettség sem ér semmit egy szabadidőszervezőnél, mert az középfokú végzettséghez kötött szabadidőszervező OKJ képesítéssel, és ezt nem váltja ki egy diploma. Ezt eddig sosem vizsgálták, az igénylésnél mindig leegyeztettük, elfogadták, az eddigi ellenőrzések pedig csak a pedagógusok végzettségét nézték. Szóval, nyugodtak voltunk. Persze most is nehezen tudom beemelni, hogy miközben van a leszakadó térségekben olyan állami általános iskola is, ahol a tanári állások több mint felét középiskolai végzettségűekkel fedik le, mert nincs aki vállalja ezt egy szegregált iskolában, akkor miért az alapítványi iskolák oktatást segítő munkatársainak alkalmazásában kell demonstrálni. De meg kellene már értenem, hogy a prioritásokat nem az ésszerűség diktálja.

A minimálbéres alkalmazásokban emelünk tehát, és ezzel minimalizálódik a különbség a pályakezdő pedagógus bére és a nyolc osztállyal, vagy annyival sem rendelkezők bére között, egy munkahelyen belül. A pályakezdő pedagógus leérettségizett, majd felsőfokú képesítést szerzett, nyelvvizsgázott, aztán gyakornok lett, majd át kell esnie a minősítésen, portfóliót csinálni, stb. Közben a bére alig különbözik azétól, aki a tanulást az első fokozaton befejezte, vagy odáig sem vitte.

A pályán és az iskolában szeretném tartani a kollégáimat, ám ennek a minimálbérhez viszonyított értékét nem tudom kifejezni a fizetésében. Muszáj lenne emelnem valahogy egy kicsit nekik is.

Ám jön az újabb bérfeszültség: a szociális területen dolgozók bére. Akik ugyanúgy felsőfokú végzettséggel bírnak, mint a pedagógus kollégáik, és ugyanolyan fontos, és megfeszített munkát végeznek. Csakhogy ezt a részt már nem állami finanszírozásban visszük, bár jelentős munkát végzünk ezzel, hogy az állami rendszer réseit befoltozzuk, segítsük az intézményrendszert, képviseljük benne a problémát, de ezt adományokból tesszük, az állam ebben csak a saját rendszerét finanszírozza. Azt, ami egyébként nem bír megküzdeni a problémával, nem bír változást előidézni.

Az alapítvány munkatársai épp azokért dolgoznak, akik képesítés nélkül esnek ki az oktatásból, és keresnek túlélési stratégiákat, amiben azonban a probléma újratermelődik. Nagy kiégési faktorú munka ez, amiben úgy tarthatom meg a szakembereket, ha a bérükkel nekik is egy viszonylagosan elég, kiszámítható megélhetési alapot adunk.

Akikkel dolgozunk, a társadalmi vállalkozásban, ők egy fejlesztésben kerülnek egyre közelebb a munkaerőpiac elvárásaihoz, de nem termelik ki még mindig a bérüket, és a járulékokat. Ez most naponta több mint tízezer forint, egy minimálbérrel alkalmazott munkatársnak… haladunk velük, de messze vagyunk még ettől. Alacsony munkavállalói kompetenciájú emberekkel dolgozunk, fejlesztéssel, de a munkaadói terhek ugyanazok, mint egy nagy profitot termelő cégnél. Nincs semmi kedvezmény ahhoz, hogy ott teremtünk munkahelyet, ahol senkinek eszébe sem jut, sőt ahonnan mindenki menekül.

Ráadásul jön az új kihívás: ahhoz, hogy a BM 300 falus felzárkóztatós projektjében hozzájuthassunk infrastrukturális fejlesztésekhez, be kell szállnunk a közmunka-programba. Ahol viszont nincs emelés, az maradt. Most egy munkahelyen lesz még egy újabb fokozat, amelyben ugyanolyan nyolc órás munkát kellene elvárni tőlük, mint a társadalmi vállalkozásban, csak éppen fele annyi bérért. Fogalmam sincs, ezt hogy fogjuk megoldani.

Szóval, most számolgatok, miből hogyan…. hogy a törvényeknek is megfeleljünk, de a munkatársakat is megtarthassuk. Segítség az idén, hogy az említett programban két szociális területen dolgozó munkatárs bére elszámolható. Persze, biztosan sokan mondják most, ki a fene kérte, hogy ezt csináljuk. És tényleg, megmaradhatnánk az iskolában, nem törődve azzal, hova mennek haza a gyerekek, milyen hatások érik őket. Sőt, már az elejétől sokkal csendesebben kellett volna kommunikálni a problémáról, és akkor talán lennének pályázatok, amiből béreket is tudunk finanszírozni. Ha nem szállunk bele ebbe az egészbe, akkor most nem főne a fejem.

De nekem, nekünk, ez nem ment. Elkezdtünk haladni egy megtervezett úton, aminek az idén a felénél vagyunk. Muszáj vinni tovább, mert az eredmények, mérések, a tapasztalatok által kikristályosodott módszerek azt mutatják, működik, jó az út. És talán egyszer majd a rendszerbe is beépülhet mindaz, amit kikínlódunk. Keservesen, civilek adományaiból, az állam mellett, egy jobb, élhetőbb államért.

A TEHETŐS CSALÁDOKAT TÁMOGATJA A KORMÁNY LEGÚJABB ADÓKEDVEZMÉNYE

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.01.13.


Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány tervei szerint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét kiterjesztik a háromgyerekesekre is. Ez élethelyzettől függően rendkívül eltérően érintheti a családokat, de a számításainkból egyértelműen látszik, hogy a gazdagabb családoknak jelent igazi előrelépést.

Ahogyan azt tegnapi írásunkban jeleztük, az szja-mentesség kiterjesztése a 3 gyerekes anyákra alaposan megnövelheti a családoknak juttatott támogatást. Egyrészt 3-4-szer szélesebb kört érint, másrészt többen és hosszabb ideig szerezhetnek adóköteles jövedelmet a magasabb munkaerőpiaci aktivitás miatt.

Ettől még természetesen nagyon sok dologtól függ, hogy mekkora segítség a családoknak az anyák szja-mentessége. Két fontos és nyilvánvaló szempontot érdemes figyelembe venni. Egyrészt akik a kis gyerekek mellett még nem tértek vissza a munkába, egy ideig még nem fogják érzékelni az adómentesség áldásos hatását. Másrészt minél magasabb a jövedelem, annál jobban jár a család. A továbbiakban ezzel fogunk foglalkozni, mert – mint látni fogjuk – a hatásokban van egy fontos csavar...

ITT OLVASHATÓ

VÉGRE KIDERÜLT, MINEK AZ ÉPÍTÉSÉRE KAPTAK ENGEDÉLYT AZ ALCSÚTDOBOZI ORBÁN-BIRTOKON

24.HU
Szerző: 24.HU
2020.01.13.


Hadházy Ákos hónapok óta próbálja kideríteni, mi az a grandiózus föld alatti építkezés, ami az Orbán család tulajdonában álló, műemléki védettségű hatvanpusztai majorságában zajlik.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a független országgyűlési képviselő szeptemberben közérdekű adatigénylést nyújtott be a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalához, de a címzett hivatal már hónapja nem válaszol.

Ezt követően Hadházy elment a hivatalhoz, és ott kérte a válaszokat, de a főosztályvezető ott sem adta meg, amiért érkezett.

A képviselő hétfő reggeli Facebook-posztjában arról számolt be, hogy a csütörtöki látogatását követően másnap végre megkapta a levelet, amiből végre kiderült, minek az építésére adták ki az engedélyt:

a fehérvári járási kormányhivatal szerint Orbánék új gazdasági portaépület építésére kértek és kaptak engedélyt a hatóságtól...

AZ ÁPOLÓ AZ ORROM ELŐTT RÁZTA EGY DOBOZBAN A MAGZATOM

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.01.13.


,,Egy örökkévalóság volt, mire beértünk a műtőbe. Nagyon fájt mindenem. Még bent volt a méhlepény, szülési görcseim voltak. A baba egy papírzacskóban a lábam közt. Amint a gurulós ágyról átmásztam a műtőasztalra, az ápoló aki betolt, sarkon fordult, hogy kimegy. Aztán visszalépett, és azt mondta: „hopp, ezt itt ne hagyjam, mert le kell adnom”. A babámról volt szó”

- így hangzik az egyik névtelen történet arról, hogy sokszor a kórházban mennyire nem helyénvaló, a traumának megfelelő szavakat használnak az egészségügyi dolgozók.
Egy vetélés általában nagyon megviseli a nőket, ezért különösen fontos lenne, hogy megfelelő, együttérző bánásmódot kapjanak a kórház dolgozóitól és környezetüktől. Ehhez képest sokszor megjegyzéseket tesznek, nem megfelelő kifejezéseket használnak, boldog kismamák és frissen szült anyukák mellé fektetik a babájukat elvesztő nőket, nem kapnak részletes tájékoztatást arról, hogy mi fog történni velük és a magzattal. A probléma pedig elég sok nőt érint, a nemzetközi statisztikák szerint ugyanis minden negyedik terhesség vetéléssel végződik.

Levendula Lilla, a várandósságokhoz kapcsolódó veszteségeket kísérő gyászra szakosodott tanácsadóként és egy Facebook csoport adminisztrátoraként rengeteg vetélés történetével találkozik, amelyekhez gyakran kapcsolódnak negatív tapasztalatok. Most kampányt indított, hogy felhívja a kórházi dolgozók figyelmét arra, hogy mit élnek át ezek a nők, és hogy sokszor már a helyes szóhasználat is sokat segítene...

LEBUKOTT A GYŐRI FIDESZ – HAZUGSÁG AZ ELLENZÉKNEK TULAJDONÍTOTT LEJÁRATÓ VIDEÓ

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.01.12.


Kiderült, hogy a győri Fidesz által az ellenzéki jelöltnek, Pollreisz Balázsnak tulajdonított lejárató videó hatalmas hazugság. A Hírklikknek nyilatkozott az eredeti alkotó, és pontról-pontra cáfolta a tegnapi fideszes sajtótájékoztató vádjait. Mindez világosan bizonyítja: a választás közeledtével, kitört a pánik Győrben, a Fidesz háza táján.

Amint arról a Hírklikk is beszámolt, lejárató videó készítésével vádolta meg dr. Fekete Dávid, a győri Fidesz alelnöke az ellenzék polgármesterjelöltjét, Pollreisz Balázst. Bár a felvételt sehol, senki sem látta, Fekete a tegnap sebtében összehívott sajtótájékoztatóján kijelentette: feljelentést tesz az ügyben.

A fideszes alelnök szerint, a hamis, lejárató, a feltételezése szerint az ellenzék által megrendezett felvételen helyi romák beszélnek arról, hogy régebben arra kényszerítették őket, vegyenek részt a választásokon és szavazzanak arra, akire egyébként nem szerettek volna...

AZ ERZSÉBET-PROGRAMON IS SZÁZMILLIÓKAT KASZÁLNAK MÉSZÁROSÉK

HVG ONLINE
Szerző: OROSZI BABETT
2020.01.13.  490 millió forintot kapott az Erzsébet-
  programból az a két, Mészáros Lőrinchez, 
  illetve Tiborcz Istvánhoz köthető hotel, 
  amely kizárólag a programban részt 
  vevők számára nyitott ki tavaly nyáron - 
  tudta meg a hvg.hu. Erre a két szállóra 
  rengeteg panasz érkezett, ezután 
  próbáltuk megtudni, mekkora összeghez 
  jutottak a működtetők. Elsőre nem adták 
  ki az adatokat, azokat végül azután 
  küldték el, hogy az adatvédelmi 
  hatósághoz fordultunk.

  A legendás balatonvilágosi Club Aliga mások 

  mellett Kádár János kedvelt üdülőhelye volt. Majdnem 50 hektáros területén számos villa található, ezek jó részét mára megette, de legalábbis alaposan megrágta az idő. Az ingatlant az Appenin Nyrt. (amiben immár Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is érdekelt ) 2018 nyarán szerezte meg, azóta a területen semmi sem változott, nyáron legalábbis nem volt nyoma semmilyen újításnak...

ORBÁN BUDAPEST-TERVE: 100 NAP TÜRELEM HELYETT KIVÉREZTETÉS

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2020.01.13.


A kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat, Budapest pedig nincs ezeken a térképeken – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumokból.

A korábbi főpolgármesterrel kötött minden megállapodás érvényes; jár a száz nap türelmi idő Karácsony Gergelynek és csapatának – jelentette ki múlt heti éves sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A valóság – a Népszava birtokába jutott kormánydokumentumok tanúsága szerint – ennek épp az ellenkezője. Amint arról lapunk is beszámolt, a miniszterelnök arra a kérdésre válaszolt a fenti szavakkal, hogy mit szól Karácsonyéknak az atlétikai stadion, a szuperkórház és a Liget ügyében kifejtett álláspontjához. A kormányfő – immár nem először az októberi önkormányzati választási fiaskó után – olyan látszatot igyekezett kelteni, mintha a kormány nagyvonalú fejlesztésekre készülne Budapesten, amelyeknek egyetlen akadálya az ellenzéki színezetű fővárosi önkormányzat ellenállása. Közben azonban a kormány Budapest pénzügyi ellehetetlenítését készíti elő. Eljutott szerkesztőségbe az a prezentáció, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített, és azt tartalmazza, milyen rendszerben használná fel Magyarország a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. Az új struktúrának – azon túl, hogy Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené – Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja: ha a Bizottság elfogadja a kormányzati javaslatot, a főváros a jelzett ciklusban uniós fejlesztési források nélkül maradhat.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy az új ciklus támogatásaira vonatkozóan az Európai Bizottság változtatási ajánlásokat tett a Tanácsnak – végső soron a tagállami kormányoknak – és az Európai Parlamentnek. A bizottsági koncepció lényege, hogy az uniós támogatásoknak – mondjuk a leszakadó térségek jobbára kudarcos felzárkóztatása helyett – komplexebb célokat kell szolgálniuk. Az öt fő politikai célt tűztek ki. Okosabb Európa: a „smart” kifejezést nem csak az emberi okosságot, hanem a digitalizáció vívmányait is jelöli. Zöldebb Európa. Összekapcsoltabb Európa – elsősorban közlekedési-infrastrukturális értelemben. 

Szociálisabb Európa. És ötödikként: a polgárokhoz közelebbi Európa. Ez utóbbi célkitűzés tartalmaz a korábbiakhoz hasonló, területi logikájú támogatásokat, külön nevesítve a városokat, a tengerparti területeket és a falusias térségeket. A magyar kormány – a Népszava több helyről megerősített információi szerint decemberben Brüsszelben bemutatott – prezentációja szerint az Orbán-kabinet a fenti célokat követve az eddigi 10 helyett összesen 3 operatív programot indítana. A Versenyképes Gazdaság (VGOP) és a Versenyképes Infrastruktúra Operatív Program (VIOP) a teljes támogatási keret 43-43, a Megújuló Emberi Erőforrások Operatív Program (MEEOP) pedig a 14 százalékát kapná. A VGOP nagyobbrészt vállalati támogatásokra és kutatás-fejlesztésre költene, a VIOP-ból pedig többek között a városi közlekedés, a vasút, a közutak, a környezetvédelem és a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit támogatnák. (Messze a legtöbb pénzt a vállalati és a kutatás-fejlesztési támogatásokra szánják, ami egyrészt jó hír a multiknak, másrészt magyarázat lehet az Akadémia intézethálózatának elvételére és részben a CEU elüldözésére is.) 

Összességében a teljes támogatási keret egyötödét kívánja a kormány „területileg meghatározott” támogatásokra fordítani. A felsorolt célterületek között a prezentációban egyetlen szó erejéig szerepel Budapest is, ám az anyagból az derül ki, hogy leginkább csak kipipálandó tételként. Ezt bizonyítja, hogy készítettek két térképet, amely megmutatja, hova szánják a pénzt. Az egyiken szinte kizárólag leszakadó térségek vannak, ami akár észszerű is lehetne, csakhogy az előző két ciklus felzárkóztatási támogatásai szinte nem hoztak érdemi eredményt – az erre szánt pénzekből épültek például a 40 centméter magas kilátók, ezek szolgáltak a csak papíron megrendezett sportnapok illetve egyéb „közösségfejlesztő” programok forrásául is, miközben az érintett régiók hátránya nem csökkent. A most felsorolt célterületek között Budapestnek még a környéke sem szerepel. A másik célterületi térképen olyan turisztikai régiók vannak megjelölve, mint a Balaton, a Duna-kanyar, a Fertő-tó vidéke, a Felső-Tisza és Tokaj, illetve a Hortobágy és Debrecen. Itt érdemes felidézni: gőzerővel zajlik a kormány- és Orbán-közeli érdekeltségek, a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó cégek területfoglalása például a Balatonnál és Tokaj környékén . Vagyis az ide irányított uniós idegenforgalmi fejlesztések ezeknek az üzleti köröknek az érdekeit is szolgálnák. Debrecen pedig az ország egyik legfejlettebb városa, amely az egyetemnek, az oda települő BMW-gyárnak, a reptérnek és az eddig kapott állami pénzeknek köszönhetően – akár a területi logikájú uniós támogatásokból a kormányterv szerint teljesen kimaradó Nyugat-Magyarországhoz képest is – kevéssé szorul fejlesztésekre...