2023. március 24., péntek

RÁADÁS: A SZIGET ZENÉSZE (FILMSOROZAT)

NETFLIX
Szereplők: Christoforos Papakaliatis,Haris Alexiou,Maria Kavoyianni
2022.


Egy zenész egy festői szépségű szigeten készül fesztivált rendezni, ahol nem várt románcba bonyolódik, ráadásul mások gondjainak sűrűjében találja magát...

VILLAMOST ÁLMODIK A FŐVÁROS A BAJCSY-ZSILINSZKY ÚTRA

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2023.03.24.


Rövid távon: új bicikliutak és gyalogátkelőhelyek és több troli, hosszú távon: újjáéledő sugárutak, villamos a Bajcsy-Zsilinszky úton és megújuló Nyugati tér – így lehet röviden összefoglalni a főváros kerületekkel egyeztetett koncepcióját, amit a 3-as metró vonalán található utak és terek használatára alkotott. Pénteken közös sajtótájékoztatót tartott a főpolgármester és több kerületvezető; az eseményen ott volt Soproni Tamás, Niedermüller Péter, Pikó András és Ferencváros alpolgármestere, Reiner Roland is.

Az Újjáéledő sugárutak 2030 koncepció tartalmazza a 3-as metró felújítása utáni terveket, ezekről egyeztettek a kerületekkel és szakmai szervezetekkel. „Ki szeretnénk használni a történelmi lehetőséget, ami a felújításból adódik” – mondta Karácsony Gergely. Hozzátette:

nem szeretnék azt, ha a metró szebb lenne, mint az utca.

A fejlesztési programnak több eleme van, rövid és hosszú távúak is. A rövid távúak közé tartozik:

- a már megvalósult mellé további gyalogátkelőhelyek építése;

- új bicikliutak kialakítása az Üllői úton és a Váci úton (a felszabadult buszsávokban);

- dízelbuszok kiváltása trolibuszokkal.

Ezek részleteiről a főpolgármester elmondta, hogy a metrópótlás miatt 17 új gyalogátkelőhely épült a fővárosban, ezen túl a következő hónapokban az Astorián és a Nyugati téren is épülnek új zebrák. A jövőben mindkét tér teljesen akadálymentes lesz, nem kell majd lemenni az aluljáróba, hogy átkelhessünk a tér másik oldalára...


A SVÉDEK IGAZAT MONDTAK, DE FINOMAN FOGALMAZTAK ORBÁN DIKTATÚRÁJÁRÓL, LEGFELJEBB EZÉRT BÍRÁLHATÓK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.03.24.


Orbán Balázs, aki Orbán Viktor politikai igazgatója, egyrészt átaludta az elmúlt két hetet, s nem vette észre, hogy egy fideszes bohóckommandó már járt Svédországban, és elvileg tisztázta a magyar panaszokat a svédekkel, másrészt elvétette a válaszadást, mert a svéd miniszterelnök nem őt, Orbán Balázst, hanem Orbán Viktort szólította fel, hogy adjon magyarázatot a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának újabb halogatásáról. A kérdés jogos, de a válasz is egyértelmű: Orbán a török késleltetést kihasználva segít a Kremlnek, és szemétkedik tovább a NATO-val és Amerikával.

Ennyi lenne a válasz. Mivel más válasz nincs, ezt pedig nem vallják be nyíltan, Orbán Balázs jobb híján elővette újra a – már Hende és küldöttsége által “tisztázott” – orbáni sérelmeket, hogy a svéd politikusok a szólás- és véleményszabadság nevében merték kritizálni Orbán jogállamiságot sértő fasiszta rendszerét. Orbán cserébe aljaskodik, és a svédek védtelenségével játszik, zsarol és a svéd politikusokat megfenyegeti, mint egy maffiafőnök, hogy ne merjenek többé kritikát megfogalmazni egy nyilvánvalóan fasiszta diktatúrával szemben.

Mindennek ugyanakkor semmi köze a NATO-hoz és a NATO-csatlakozáshoz. Orbán Balázs ezzel bevallotta azt, hogy Magyarország visszaélésszerűen használja a vétójogát a NATO-ban, mert az nem arra van, hogy bárkit zsaroljanak és megfenyegessenek, ha véleményt mer mondani egy kérdésben. Méghozzá olyan véleményt, ami az egész demokraikus Nyugat, az egész Európai Unió és egész Európa véleménye, amelyet határozatban megszavazott az Európai Parlament.

Ez azt jelenti, hogy mindez csak ürügy, hazugság, a valódi ok nem ez. A valódi ok az, hogy Orbán akadályozni akarja, hogy a NATO erősödjön, az orosz veszély és fenyegetés gyengüljön. Semmi más indok nincs, mint az a tény, hogy Orbán az oroszoknak dolgozik, Moszkvából irányítják, és Putyin parancsait teljesíti. Magyarország orosz gyarmat, ami most kínai gyarmat is lesz, miután az orosz gyarmatosítók is kínai gyarmat lettek. A svédek és a finnek semmi olyat nem mondtak, ami ne lenne köztudott, mindenki által ismert és elfogadott tény.

Orbán Balázs képmutatóskodik, hogy a svédek igaztalanul kritizálták Orbán Viktor illiberális rendszerét, miközben ő mondta azt nemrég (egy zártkörűnek szánt megbeszélésen), hogy “aki uralja egy ország médiáját, az uralja az ország gondolkodását, és azon keresztül az országot is”. Ezzel az egy mondatával igazolta a svédek minden kritikáját, mert ilyet csak fasiszta és náci politikusok mondanak. Ráadásul, ez nemcsak elszólás volt, hanem ezt az Orbán-rezsim meg is valósította, ettől kezdve ez nem egy demokratikus és szabad ország, nem egy jogállam. S ez még semmi.

Orbán Balázs idézte is a Twitteren, melyek azok a mondatok, amelyeket falból kifogásol ez a makulátlan keresztény rezsim, azokból viszont az derül ki, hogy a svédek elfogadhatatlanul finoman és gyengén fogalmaztak Orbán fasiszta rendszeréről. Azt kell mondani, hogy a svédek bűnös módon elhallgatják, meghamisítják a valóságot a magyar politikai rendszerről, szépítik a helyzetet. Ezért lehetne Svédországot és a politikusait bírálni, de ennek sincs semmi köze a NATO-csatlakozáshoz, mert a szólásszabadság és a véleményszabadság tiltása nem feltétele a NATO-tagságnak.

A kifogásolt svéd nyilatkozatok ebben a cikkben elolvashatók magyarul is. Ezt azért volt jó látni, mert felháborító, hogy Svédország ilyen elfogadhatatlanul enyhe kifejezéseket használ Magyaország fasiszta rendszerének leírására. Ezek meg sem közelítik azokat a kifogásokat, amelyeket az Európai Parlament, az Európai Bizottság és más európai politikusok megfogalmaznak, amelyek miatt Magyarország nem jut hozzá több tízmilliárdos uniós támogatáshoz. Svédország ezzel nem teljesíti Európa és az EU védelmével kapcsolatos kötelezettségeit. Ez derül ki az idézett szövegeikből...

A FARKÁBA HARAPÓ KÍGYÓ – ÚJABB VÁLASZ LÁNYI ANDRÁS PROGRAMKÍSÉRLETÉRE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GULYÁS BALÁZS
2023.03.24.


Ha „decentralizált hatalomról, autonóm közösségek alulról felfelé építkező rendszeréről” hallok, egyből a revolvertáskámban lapuló LMP-sen bázisdemokrata vízipisztolyhoz nyúlok. Valószínűtlen, hogy személyiségközpontú korunkban vezető személyiség nélküli, laza kapcsolódású csoportocskák le tudnák váltani a mindent uraló rendszert – véli Gulyás Balázs. A nemrégiben Gulyáságyú Média néven lapot alapító publicista Lányi András Válasz Online-on megjelent esszéjére reagál. Vélemény.

Lányi András az egyik legfontosabb kortárs közgondolkozója hazánknak. Figyelni kell arra, ha megszólal – különösen, ha olyan nagyívű, saját maga által is programadónak szánt esszét jelentet meg, mint nemrég a Válasz Online-on.

Lányi kiinduló axiómájával – közállapotaink Erdogan Törökországával, Lukasenka Belaruszával kerültek egy színvonalra, azzal a lényeges különbséggel, hogy a magyar társadalom semmi jelét nem mutatja annak az eltökéltségnek, amellyel ezek a népek szembefordultak elnyomóikkal – nehéz volna vitatkozni. Ám akkor kérdés, hogy mi a csudáért és kinek ad az írás hátralévő részében programot a szerző. Lányi három részre tagolja dolgozatát. Ezek: a célcsoport, a médium és a tartalom kérdése. Magam leginkább a „kinekre” kívánok reagálni, főképp, mert az üzenet, a tartalom megfogalmazását a hírlapíró feladatától idegennek érzem. Ez is egy szakma, meg a politikusé is.

Lányi András azt állítja, van a Fidesz-táboron belül a szavazóknak nagyjából 15 százaléka, akiket ő „jobbközépnek” hív. Ők azok, akik már csak befogott orral szavaznak Orbán Viktorra. Ez a tömeg Lányi szerint „szívesen csatlakozna szinte bármilyen új kezdeményezéshez, amely túlmutat posztkommunista jelenünk szánalmas alternatíváján”. Mégis, a szerző ezután könnyedén túllendül e csoporton, hogy egy bekezdéssel lejjebb azt állítsa: aki ellenzéki programon töri a fejét, programjának először magát az ellenzéki szavazótábort kell megnyernie.

Megfeledkezni a Lányi által 15 százalékra taksált befogott orrúakról bizony könnyelműség még akkor is, ha 15 százaléknál én jóval kisebbnek érzem e közeg méretét.


Ám ez egy harmadik szakma, az előző kettőnél nem kevésbé rossz állapotban lévő közvélemény-kutatóké...

KORMÁNY KONTRA MNB: AZ EGYIK HATALMI ÁG BEAVATKOZIK A MÁSIK MŰKÖDÉSÉBE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.24.


„Ez egyfajta nem szóbeli konfliktus, láthatóan az történik, hogy az egyik hatalmi ág beavatkozik a másik működésébe” – mondta a Hírklikknek Bod Péter Ákos az elmúlt napok két, az MNB és a kormány viszonyát is érintő történésével kapcsolatban. Az egyik, hogy a kormány egyértelműen a saját embereit ülteti a Monetáris Tanács két megüresedő helyére, a másik egy technikainak tűnő beavatkozás a jegybank kamatpolitikájába. Mint a korábbi jegybankelnök fogalmazott, „Ez is egyike azoknak a zajoknak, amelyek azt is mutatják, hogy tényleges érdekellentét van a kormány és az MNB között, ami nem vet túlságosan jó fényt a gazdaságpolitikai intézkedésekre; ahogy Matolcsy maga monda, egyik láb a gázon, a másik a féken”.


Mi történik az MNB és a kormány között? Sorra fordulnak elő a kormány részéről olyan lépések, amelyek azt mutatják: elegük van Matolcsyból és a jegybankból, mintha leváltani nem akarnák (nem is tudják, csak kiutálni lehet), de minimum be akarnak neki tartani, akár az ellehetetlenítésig is. Csak a magunk mögött hagyott héten két ilyen precedens is történt: az egyik ahogyan betöltötték a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa két helyét. Két, a kormány által delegálható tagnak ugyanis lejárt a hatéves mandátuma, amit ezúttal a delegáló fél nem hosszabbított meg, helyettük újakat jelölt. Ez önmagában még nem igazán szokatlan, a kormány szíve joga a jelölés. Ám az kölcsönöz némi pikantériát a dolognak, hogy az egyik lecserélt Monetáris Tanács-beli tag Parragh Bianka, annak az MKIK-elnök Parragh Lászlónak a felesége, aki az utóbbi időben egyre harciasabban ment neki a Matolcsy György-vezette jegybanknak, élesen kritizálva annak monetáris politikáját. A helyébe pedig ki mást delegált a kormány, mint egy olyan új tagot, akit – a kormány gazdaságpolitikáját immár folyamatosan bíráló Matolcsyval konfliktusba keveredett, és emiatt az MNB alelnöki posztjáról távozni kényszerült, majd Orbán gazdaságfejlesztési miniszterévé avanzsált – Nagy Márton emberének mondanak?

Ennél is talán jelentősebbnek tűnik a kormány másik lépése: a laikusok számára ugyan nem mond túlságosan sokat a technikainak tűnő intézkedés, miszerint a kormány június 30-ig meghosszabbítja a betéti kamatstopot, s ami még lényegesebb, az MNB irányadó eszközébe, a diszkontkötvénybe is belepiszkál azzal, hogy teljesen kizárják a diszkontkötvény vásárlói köréből azokat az intézményi és 20 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező természetes személyeket, akiket korábban a betéti kamatstop is érintett...

AZ ÉS 2023/12. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.03.24.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Két úr szolgája


Kormányunk nem fogja ratifikálni a svéd NATO-csatlakozást, hiába kérik erre a Facebookon volt külügyminiszterek és egyéb notabilitások, minek is tenné. Mindannyian tudjuk, hogy Svédország, de mellesleg Finnország is a legválogatottabb jelzőkkel sértegeti Magyarországot, vagy legalábbis ezt állította az országházmester két héttel ezelőtt, amit pedig ő egyszer kimond, az úgy igaz, vagy ha mégse, akkor is. Az udvari sajtó rögvest neki is látott, hogy a válogatott jelzők egy csekélyebb hányadát tételesen felsorolja. Az e tárgyban született Így gyalázzák Magyarországot a svéd és finn politikusok című fogalmazvány egyetlen konkrét példát se tudott említeni, ám ezen tudtunkkal senki se csodálkozott.

Mi tagadás, honunk legjobbjainak orcáján ekkor már némi bizonytalanság kezdett tükröződni, kormányzó urunk azonban megmutatta a helyes utat: „Azért váltsunk már pár szót ezekkel a derék finnekkel és svédekkel. Mert az mégsem járja, hogy gátlástalan hazugságokat terjesztenek rólunk, a magyar jogállamiságról és demokráciáról, az itt folyó életről”, mondta ő, kisvártatva pedig nagy örömmel hallottuk, hogy Hende Csaba vezetésével büntetőexpedíció indul a két északi államba, sorra járja az elkövetőket, és mindenkit felpofoz.Tovább

A szerző további cikkeiVári AttilaSzűcs R. Gábor
Európai Erős Egyesült Államok


„De omnibus dubitandum est”, azaz mindenben kételkedni kell – ezt a mondást Johannes Climacusnak, azaz Søren Kirkegaard-nak és Descartes-nak1 is tulajdonítják. Az eredete végül is mindegy: ez az elv, a szkepticizmus a gondolkodás alapja. Cikkemben most, szkeptikusként Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselőjének és miniszterelnök-jelöltjének két állításával foglalkozom. Az egyik az Európai Egyesült Államok létrejöttének már korábban felvetett lehetősége, a másik az erős állam koncepciója, amelyet most hallottam először ennyire erős hangsúllyal, programként. A DK szociáldemokrata, azaz baloldalinak minősített nézeteivel a maguk egészében képtelen vagyok azonosulni, bár bizonyos elemeikkel egyetértek. A liberális vonásokat viszont igencsak kedvelem. Ezért íródott ez a cikk.Tovább 


F E U I L L E T O N

Bihari Péter
Apáthy István magyar világa


I R O D A L O M

Molnár T. Eszter
Rajzolok


Göcsörtös fát rajzolok ezüstszínű lombbal. Alá bokrokat, egyiken alma nő, a másikon szivárványos halak. A lap szélén lila vizű tó. Nekem tetszik, de anya ráncolja a szemöldökét. Azt mondja, nem ez volt a feladat. Egy hazafias jelenetet kéne rajzolnom a tankönyv alapján, a Landerer-nyomdát vagy a világosi fegyverletételt, nem mindenféle fákat meg bokrokat. Új lapot veszek elő, és elölről kezdem a rajzot. Anya mindig tudja, mi a feladat.

Az iskolában írni, olvasni vagy számolni kell, máskor zsámolyt ugrunk, éneklünk vagy gázmaszkot készítünk. Nem bánom az iskolát, de rajzolni jobban szeretek. Azt rajzolom, amit látok. Évát az udvar sarkában, a kukák között, ahová akkor bújik, ha cukkolják a hatodikosok, Sári nénit, akinek hétvégén letört az egyik foga, Botit, ahogy a nagylépcsőn bénázik a mankóival. Nem mindenki szereti, ha lerajzolom, Sári néni elvette tőlem a képet, összegyűrte és kidobta a kukába.Tovább

A szerző további cikkei

Csabai László
A múzsa


Carlos harmadik asszisztense már valóban civil. Egy vastag pulóveres, széles szárú farmert viselő fiatalember. Vele csínján bánik az artista. Pedig csábító a trapézgatya alját odaszegezni a deszkához. A fiatalember, miközben tűri a mellette becsapódó késeket, telefonjával lefényképezi Carlost. S a mutatvány végén úgy is készít egy képet, ahogy a két hős egymást átkarolva áll. A közönség kilencven százaléka erre előkapja saját mobilját, és lefotózza eme fotózkodást.

Az artista most tesz egy kört a porondon. Fel-felszökken a szegélyre, mintha úgy jobban szemügyre tudná venni a közönséget. Végül, a kiindulási helyre visszaérve, Bogár Katalinon állapodik meg a tekintete.

– Hékás, ez téged bámul! – löki meg Polacsek Böbi Bogár Katalint, aki mégis inkább hátrafordul, hogy megtalálja az érdeklődés címzettjét. De más is őfelé fordul. Carlos pedig egy szál rózsát dob neki. És invitáló mozdulattal szólítja színpadra. Bogár Katalin rázza a fejét, feláll és úgy is rázza a fejét, elindul a sor szélére, s a fejét még mindig rázva mutatja, hogy lehetetlen részt vennie ebben a mutatványban. És megáll. Erre Carlos felmegy érte.Tovább

A szerző további cikkei

Ménes Attila
Újabb harmszik


(Eszméletlen körülmények) Ismerősöm, pesti hantás arc meséli. Voltak egy kis csempészúton, ő és a csaja. Konkrétan mellékes, hogy mivel kereskedtek, nem akar tippeket adni. Lényeg, hogy vastag a buli. Mindegy. Elkapja őket a szudáni–líbiai határon, a döglött sivatag közepén az ottani milícia. Irány a csótányos, vöröshangyás, százlábús dutyi. Hol szerezték ezt a lítiumot, ez iránt érdeklődtek a gecik. Mindketten kaptak egy injekciót, és amikor magukhoz tértek, egy észak-kameruni katonai bázis börtönében találták magukat, csontvázzá lesoványodott amerikai exkatonák közt. Az amik pont szökést terveztek.Tovább

A szerző további cikkei

Török Ábel
a fülemüle


a sziklamászó calais egy nap fehér fülemülét vitt ajándékba a dalos ajkú khloénak. a hegyen fogta meg, felkapaszkodott arra az oromra, amelyet a legvörösebbre szárított a nap, és feldúlta a fészkét. a fülemüle reszketett a kezében, megkérte calaist, hogy engedje el, de calais nemcsak sziklamászó volt, hanem még a szívét is mészkőből pattintották egykor az istenek, mert kinevette, dehogyis engedlek, hatszáz napja figyellek és követlek már, ma estétől kezdve khloé gyönyörködik majd benned. soha azelőtt nem látott még fehér fülemülét, a tolla úgy fénylett, mint a víztükör, az egyik szeme zafírból volt, a másikban hét év elfojtott bánat csillogott. a fülemüle rendíthetetlenül kérlelte, könyörgött és rimánkodott, erdőt és eget ígért calaisnak, de ő csak a fejét rázta, ne koptasd a hangod, otthon szükséged lesz rá. amint elengedsz, elrepülök, csengett erre a fülemüle torka dacosan, hát nem tudod, hogy én fogságban elpusztulok? calais erre felmérgesedett, és eltörte a szárnyát.Tovább

A szerző további cikkei

Fehér Imola
Meg kell halni?


Meg kell halni. Emlegette mindig. Ha jó, ha rossz dolog történt, ha már nem is mondta ki, mindenki fülében ott csengett. A szomszéd zokniban totyogott ki a kapuig, hogy bevigye az újságot. Se köntös, se papucs. Meg kell halni, sóhajtotta. De így idétlen, nem fog. S várta a delet, hogy a már felöltözött Imre bátyám átadja az átrágott újságot. Mindennap megnézte. A gyászrovat lapjai hókán meredtek a semmibe. De tényleg meg kell halni? Nekik miért kellett? Miért pont ők? Kereste a logikát a számok és nevek mögött. Átlagot számolt és statisztikát vezetett. Meglepő módon a december tűnt a legvégzetesebbnek. A hidegre és a gyérülő szeretetre fogta.Tovább

A szerző további cikkeiGerevich András
Őszi elégiaV I S S Z H A N G

Horn Gábor
Idő előtt meghalunk
– addig szenvedünk


A szerző további cikkei


Jeszenszky Géza
Mosolygó vagy ijesztő?


K R I T I K A

Bódi Katalin
Legyen a sírjára virág


► Johannes Fried: Hány nap még a világ? A modern tudomány születése. Fordította Lénárt Tamás. Atlantisz Kiadó, Budapest, 2022, 211 oldal, 4595 Ft

Johannes Fried kötete a középkori eszkatológia és apokaliptika szoros egymásba fonódásának alapvetéséből indul ki, azaz abból, hogy a túlvilágról és az üdvösségről való gondolkodást a középkori keresztény kultúrában mindenekelőtt a végidőkről szóló profetikus kinyilatkoztatások határozták meg. A végítélet fenyegető közeledéséhez és az üdvözülés reményteliségéhez azonban nemcsak a szentírás értelmezése adott alapot, hanem a civilizációk által felhalmozott leírások, megfigyelések, történetek és tudományos eredmények, illetve az égi és földi jelenségek (jellemzően csillagászati, meteorológiai, természeti, járványügyi, egészségügyi extremitások) folyamatos interpretációja. Így minden jelenség önmagán túlmutató, a végidő teleológiája felől értelmezhető isteni üzenet volt, amely minden cselekvést az utolsó ítélet kulcseseménye irányából tett eleve mérlegre. A jelen és a jövő ilyesfajta megszállása, illetve a világ felfedezése az üdvözítő cél érdekében a végítélet által megszabott világrend kereteiben zajlott, ám idővel túl is csapott azon, hiszen „a megismerési módok közötti lavírozás” (163.) egyre intenzívebb természettudományos kutatásokat, metodológiai innovációkat szabadított fel.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Weiss János
Ex libris


Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje
Takáts József: Átrendeződések
Havasréti József: Ráolvasás
Deczki Sarolta: A jereváni rádió

A szerző további cikkei

Csabay-Tóth Bálint
Százfelé szórt szövegek


► Kosztolányi Dezső: Bo­szor­ká­nyos esték – Bolondok. Szer­kesz­tette Szilágyi Zsófia, Tóth-Czifra Júlia, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 992 oldal, 4990 Ft

Ez a kiadás kötetelvű, tehát nem megjelenési sorrendben vizsgálja a novellákat, hanem a kötetkoncepciókat figyelembe véve. Ez a módszer hagyományosnak mondható a sorozatban, ugyanis a korábbi rövidprózai kötetek kritikai kiadásai esetében is ez volt a mérvadó. Mindemellett meg kell említeni, hogy a kötetelvűség mellett a lábjegyzetekben és a függelékben is felsorolják az adott szöveg kötet előtti és kötet utáni, még Kosztolányi életében történt megjelenéseinek eltéréseit. A szerkesztők a novellák alapszövegeinek a kötetváltozatokat tekintették. Ehhez viszonyították a cím- és szövegvariánsok eltéréseit. Erre szükség is volt, mert a történelmi Magyarország területén több ezer lap működött. A tartalomkészítés és megosztás pedig koránt sem volt annyira gördülékeny, mint ma, így részint a kényszer, részint az anyagi haszon miatt több helyre is publikáltak a szerzők.Tovább

A szerző további cikkei

Pinczési Botond
Érett biopoétika


► „Fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20–21. századi magyar lírában. Szerkesztette Balajthy Áges és Mezei Gábor. Prae Kiadó, Budapest, 2022, 404 oldal, 4990 Ft

Mezei Gábor és Balajthy Ágnes szerkesztők az összefüggések világosabb megmutatása érdekében három részt alakítottak ki, melyeket az élet szerveződésének, az állati, növényi, emberi létszférák közti poétikai mozgásoknak, illetve a természeti és az épített környezet kategóriáinak szenteltek. A kötet párbeszédképessége leginkább az azonos szerzőt tárgyaló tanulmányokban (József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Korpa Tamás), illetve a befejező fejezetben mutatkozik meg, utóbbi esetében egy egyszerre természetből eredeztethető, mégis mesterségesen létrehozott jelenség, a kert szolgál a diskurzus középpontjául. Vigh Levente Archivált táj Oravecz Imre Távozó fa című kötetében és Szirák Péter Kukorelly „természete” című tanulmányai mellett Pataki Viktor tárgyalja a kert értelmezési lehetőségeit, méghozzá egy Radnóti-opusban.Tovább

A szerző további cikkei

Margócsy István
Az egyetem és a mai magyar irodalom


Az ÉS könyve márciusban – Balajthy Ágnes – Bódi Katalin – Szirák Péter: A kortárs magyar irodalom. Szerkesztette Szirák Péter. Debreceni Egyetemi Kiadó, Tankönyvek sorozat, Debrecen, 2022, 167 oldal, 4190 Ft

A könyv nem kíván történeti, kiváltképpen nem valami felé haladó történeti ívet felvázolni (nyilván emiatt alakult így a címe is: egyetemi tankönyvtől inkább megszokott lett volna a kortárs magyar irodalom története megfogalmazás), de az események felrajzolása mégis megőrzi a történeti kifejlés (fejlődés) sok-sok hagyományozódott mozzanatát: tulajdonképpen újra legitimálja azt a prózafordulatot, amely a nyolcvanas-kilencvenes évek leírásaiban rögzült több mint negyedszázada, s amelynek „mai” érvénye erősen kérdésbe vonható. Vajon ma is tartható még az a szép elképzelés, hogy az újabb magyar próza Ottlik Géza köpönyegéből bújt volna ki? Vajon Bodor Ádám, Kertész Imre, Tar Sándor, Spiró György, Krasznahorkai László prózája beférne még „ma” Ottlik köpönyege alá? A nagy líratörténeti fordulat, amit a könyv az eddigi leírások összegzéseként prezentál, megáll-e még (hajdani történeti érvényén túlmutató módon is) azokban a más utakat mutató líratörténeti fejleményekben, amelyeket a könyv egyébként nagyon érzékenyen elemez?Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Hosszú úton


(Korniss Péter: Hosszú úton – Szék 1967–2022, Várfok Galéria, megtekinthető május 13-ig.)

Korniss munkásságának jelentősége évtizedek óta kétségbevonhatatlan. S ugyanakkor jelentése – mint azt a Várfok Galéria kiállítása is bizonyítja – egyre összetettebb, a dokumentumok többrétegűek, egyre több oldalát tárják fel a valóságnak. A járvány és az erdélyi falvak közti léptékeltérés, tehát a távolságok közti radikális különbség olyan kihívás volt, amelynek Korniss nem állt ellent. Ismerős terepre ment vissza, hogy ott értse meg, mit is jelentett Szék lakói számára egy olyan végzetes metamorfózis, amely nyilván másképp hatott azokra, akiknek a földrajzi valóságuk szétesése mindaddig elképzelhetetlen volt.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Kolonizált elménk felszabadítása


(Decolonize Your Mind Society: A Second Invitation to an Uninterrupted Katabatic Lens – lemezbemutató koncert, Zene Háza, március 11.)

Hock Ernőnek bund nélküli basszusgitáron ugyancsak nem okoz gondot a szokatlan hangolás és az új dobossal, Porteleki Áronnal meghökkentően erős alapot adnak. És ez az az alap, amire rögtön a kezdéskor azt mondtam, hogy a Zene Háza kicsi hozzá. Annyira masszív a megszólalás, olyan ügyesen játszanak az alapkoncepción túl is a dinamikával, a hatásokkal, a poénokkal, hogy ez a high-end produkció egy stadionban is ugyanúgy megszédítené a közönséget, ahogy most itt a teltházzal tette.Tovább

A szerző további cikkei

Sinkó István
Színben bujdosó


(Gergely Nóra kiállítása az Újlipótvárosi Galériában március 31-ig látható.)

Sok anyagból és technikából (meg mesterségből) összegyúrt képek sora látható a falakon. Vagyis egy saját nyelv saját anyagra írt kifejezése. Ettől is önéletrajzi ez a tárlat. Látjuk itt a felkészült festőt és a felkészült iparművészt, amint játszik színnel, formával, némiképp az anyaggal.

Játszadozása során felbukkannak régi tárgyak és ősi vagy antik formák. Előkerülnek a falusi lét nélkülözhetetlen háziáldásai és falvédői (persze csak áttételesen), jelen vannak festett bútorok és a kor sajátos – képregényre, graffitire utaló – képzettársításai.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
3H


(Császi Ádám: Háromezer számozott darab)

A hatalmi pozícióban lévő, saját nemzetközi karrierjét egyengető rendező és a társulat saját kiárusításukat többnyire passzívan tűrő tagjai állandó vitában állnak egymással. A színészek sérelmezik, hogy mivel saját nevükön, saját történetükkel szerepelnek, a közönség előtt újraélik traumáikat és azonosítják magukat stigmáikkal, a rendező szerint viszont önfelmentés folyton saját származásukra, traumáikra hivatkozniuk. A konfliktus a kezdőjelenet után veszít kezdeti gondolati intenzitásából, amint a színházrendező alakja pillanatok alatt megkérdőjelezhetetlenül belecsúszik a nárcisztikus akarnok, a közönség igényeit okosan kiszolgáló sikerhajhász provokatőr szerepébe.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Béke és háború


(Lezsák Sándor: 80 vödör levegő, r.: Oberfrank Pál, Veszprémi Petőfi Színház – Márai Színház, Thália Színház; B. Brecht – P. Dessau: Kurázsi és gyerekei, r.: Zsótér Sándor, Budaörsi Latinovits Színház)

Joggal gondolhatjuk, hogy a budaörsi Kurázsi is Putyin háborújáról fog szólni, amint meglátjuk Ambrus Mária elhíresült színpadképét a Kurázsi és gyerekei hosszú asztalával, amelynek két, egymástól távol eső végébe lelki szemeinkkel odaáthatjuk Putyint és Orbánt. Elsőre nem is biztos, hogy észrevesszük, hogy a sárga-kék zászló az asztal közepén bizony nem ukrán, hanem svéd (à la Brecht). Ugyanezt a színkódot erősítik a Kurázsi család jelmezei, akiket Benedek Mari sárga-kékbe bújtat, a címszereplőt farmerbe, napsárga garbóval.Tovább

A szerző további cikkei

Rákai Zsuzsanna
Gombhoz a kabátot


(Grigorij Szokolov – Művészetek Palotája, 2023. március 17.)

Az MVM-koncertek részeként megrendezett hangversenyen Szokolov – a régi iskola szellemében – egyáltalán nem kívánt foglalkozni azzal, hogy ezek a kompozíciók olyasfajta billentyűs hangszerekre készültek, amelyeknek nem a ragyogóan fényes hang volt az erősségük, hanem a frazeálás változatossága és az ékesítések ezerfélesége. Nem képzelte magát sem virginál-, sem csembaló-, sem fortepianojátékosnak, helyette a modern koncertzongora adottságait hangolta ahhoz a művészi elképzeléshez, amelyet a műsorra tűzött alkotásokról kialakított.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Köpö­nyeg­forgatók


(Wagner: Lohengrin – közvetítés a Metropolitanből, Müpa, március 19.)

Mintha másról szólna egyébként is a Lohengrin, mint amihez szokva vagyunk. Nem tudom, hogy ez most az idők szava, vagy az előadást rendező François Girard-é, de ez egy másik történet, nem egyszerűen a megmentés és megmenthetetlenség drámája. Az előadás a holddal kezdődik, a nyitány alatt a holdat látjuk, a föld alól nézzük, egy üregből, ahogy egyre gyorsabban forog, forog, aztán robban, megérkeztünk. De hová is? Jövőbe vagy múltba? Az emberek mindenesetre a föld alatt élnek, rejtőzködnek és gyűlölködnek, köpönyeget viselnek.Tovább

A szerző további cikkei

Károlyi Csaba
Petőfi gatyája


(Petőfi 200, Warholik Zoltán műsora, Klubrádió, 2023. március 15., 13.00–14.00)

Szálinger Balázs, aki tovább írta Petőfi drámatöredékét, a Karaffát, azt mondta Warholik Zoltánnak, hogy ő csak egy rajongó. Ráadásul kifinomult irodalmárként tudja, hogy „van a lakosságnak egy saját Petőfi-képe, és azt szereti”. Akik a március 15-i ünnepélyeken szocializálódtak, sokszor ragaszkodnak a szoborhoz, és nem akarják látni a költő valódi arcát. De hát istenem. Különben is a költőnek sok arca van. Lehetne ma rocksztár, slammer, a FB-ot egy idő után nem biztos, hogy szeretné, mert leginkább „analóg fiú”.Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Jó hír


(Varga Mihály az MLSZ döntéséről, Face­book)

Tiszteletben tartva a miniszter véleményét úgy gondolom, ő inkább ezt reméli, mint hiszi, hiszen itt él Magyarországon, meccslátogatási szokásait nem ismerem, de biztos vagyok abban, látott már válogatottmeccset, hallotta a magyar szurkolókat, akiknek egy része nem is a futballért látogat ki a pályára. Még nincsenek pályán a csapatok, de már megy a „minek ugrálsz, mocskos román, hej”, valamint a „ki nem ugrál, mocskos szlovák, hej”! Ehhez nem kell hogy románok vagy szlovákok legyenek a pályán, megfelel, ha mondjuk dánok vagy görögök az ellenfelek.Tovább


I N T E R J Ú

Marsó Paula
Megkérdezte, mit csinálok itt, ilyen szar időben. „Tart várom” – válaszoltam
Interjú Kenedi Jánossal

P Á R A T L A N 

pá- ti-
(F)AGYHALÁL


A szerző további cikkei

Gyárfás Endre
ŐRZIK A SZARVAST

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


„KALANDORPOLITIKA, AMI ITT FOLYIK” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.03.23.


A TARTALOMBÓL:

 „Kalandorpolitika, ami itt folyik” – Csaba László közgazdászprofesszor az orosz energiafüggésről, Matolcsy igazságáról, a változás esélyéről. Interjú

 „Ez az olvasás megszerettetése elleni merénylet” – Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint a mostani tananyagmennyiség mellett sem a korszerű képességfejlesztésre, sem az irodalom megkedveltetésére nem jut idő. Interjú

 Kormánypropaganda vagonszámra – 35 ezer oldalnyi újságot elemeztünk. Konkrét számokkal mutatjuk be a durva piactorzítást

– A kormány klímabűncselekményt követ el a gázerőművek építésével – Százmilliárdokat költenének, hogy tovább növeljék hazánk energiakitettségét

 Hivatalos: feloszlatták a derecskei Fideszt – Eger és Csepel után újabb településen számolták fel a Fidesz helyi szervezetét

 A „török Gandhi”, Erdogan rémálma – Milyen esélyei vannak Kilicdaroglunak, hogy megszorongassa Erdogant?

 Amikor a cseh vitéz legyőzi Toldit – Osztályelsőkből a szamárpadba küzdöttük hátra magunkat. Cseh- és Magyarország összehasonlítása

 Dobogósok a magyar férfiak a túlsúlybajnokságon – Az elhízás népbetegség, és az egészségügyi kassza kiadásainak 11 százalékáért felelhet

 Csak Putyintól nem kértük a háború lezárását – Ha a miniszteri közlemények megváltoztatnák a világot, Szijjártó Péter már Nobel-békedíjat kapott volna

 Havi 260 fixszel az ember ritkán viccel – Hogyan lehet kijönni fiatal pedagógusként a havi fizetésből? Mit jelent ez valójában a hétköznapokban?

 Már a megmérgezett iráni lányokkal is baja van a Fidesznek – Az Európai Parlamentben rendszeresen előfordul: a fideszes képviselők távol maradnak, ha Oroszországra (alkalmanként Kínára) nézve terhelő nyilatkozatot akar elfogadni a testület. Mostanra azonban ez a magatartás más, jellemzően emberi jogokkal kapcsolatos ügyekre is átterjed

– Megszorongatni Trumpot – Lassan elő kell jönniük a fényre azon republikánus jelölteknek, akik harcba szeretnének szállni az elnökségért 2024-ben

– Kifulladás közelében az oroszok – Noha az elemzők többsége arra számított, hogy az orosz offenzíva átütő lesz több frontszakaszon is, végül nem ez történt

 Véget érhet Teherán és Rijád proxyháborúja – Az egész világot meglepte, amikor március közepén Szaúd-Arábia és Irán bejelentette, hogy hétévnyi szünet után újra megnyitják diplomáciai képviseletüket a másik országban

 Minden vizet a Velencei-tóba? – A fokozottan védett Csíkvarsai-rétről is vizet engedtek le, hogy megmentsék Velencei-tavat, ám az eresztés eredménye szinte láthatatlan. Riport

– Japánok Lepencén – Harminc japán stílusú luxusvilla épül a Dunakanyarban, a lepusztult lepencei strandfürdő mellé

– Alkotói álság – Látványosan zuhan a magyar filmek nézettsége, miközben a kormányközeli filmesek rekordméretű támogatásokat vihetnek haza

– Virtuóz mecénás – Kásler Miklós utolsó miniszteri hónapjaiban több mint kétmilliárd forint kulturális támogatást osztogatott el, Csák János a beiktatása óta csupán 111 milliót

– Öngyilkosság elleni vitamin? – A D-vitaminkészítmények piaca meghaladja az egymilliárd dollárt évente, így jó lenne tudni, hogy jók-e bármire is

– Toxikus lányiskolák – Az elmúlt hónapokban több ezer iráni diáklányt mérgezett meg valami

– Arab négyszög – Számok nyelvén

 Aromabányák – Bűvös Szakács

 Nem fekete-fehér a történet – Nehéz volt az életadókkal kapcsolatba lépni – mondja interjúnkban a nyílt örökbe fogadásról filmet készítő Szakonyi Noémi Veronika. A Hat hét című dráma tévéfilmként készült, de márciustól végre látható a mozikban is

– A magyar popkultúra fényre derül – Demeter Szilárd tanácsa

– Tartogatott kedvencek – Rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Simon Bettina író-költő-művészettörténészt

 Hát nem lelökte a macska a Lenin-szobrot? – Emlékezés a nyolcvan éve született Schwajda Györgyre

– Bojkottálnák az oroszok elleni csörtét – Nagy felháborodást keltett, hogy a korábban „Putyin kedvenc oligarchája” vezette vívószövetség visszaengedte a pástra az orosz sportolókat. Mindenki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra vár, a szervezet azonban hetek óta hallgat

Publicisztika:
– Lakner Dávid: Meglátni Petőfit a kultusz mögött
– Dévényi István: Kanyarban előztetésünk
– Lányi András: Magánállam
– Szerető Szabolcs: Vétózgatunk? – Álláspont
– Nagy Bandó András: Kéne, mi? – Gyaloggalopp
 Hamburger Béla: Akkumulálunk?
– Nagy Attila Tibor: Az alternatív miniszterelnök – A NER uralma alatt
– Vona Gábor: A DK és a Momentum hegylakójátszmája – Polip
– Pethő Tibor: Kipécézett bálvány – Ószleng
– Haklik Norbert: A leghosszabb név főzete – A Čestmír – Sörténelem
– Szerető Szabolcs: Maradona nyomdokain – Szotyola
– Puzsér Róbert: A lázongó hajlamú önkény a szabadság álruhájában tetszeleg
– Marabu: Külpol

Kritika:
– Nincs jó megoldás – Hat hét. Magyar tévéfilm. Rendezte: Szakonyi Noémi
– Kitaszítva – Rose Tremain: Lily – A bosszú meséje
– Aki a vért nem bírja – Arnold van de Laar: Kés alatt
– Az expedíció összehoz – Révész Szilvia: A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal
– Állapotok és lehetőségek – Szöllősi Mátyás: Szabad

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2023.03.22.


A SZERK.


A SZERK.
Körözik Putyint


A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

A SZERK.
Mindent és mindenkitől


Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

PUBLICISZTIKA

KRUSOVSZKY DÉNES
Ahol a vadak várnak
Hová tűnnek a Fidesz egykori radikális kultúrharcosai?


A Fidesz harmadik kétharmados választási győzelme után számos, korábban a Jobbik holdudvarába tartozó radikális figura került hatalmi pozíció közelébe. Az úgynevezett neofiták tündöklése azonban rövid életűnek bizonyult, 2023 elejére jellemzően a perifériára száműzték őket, de mi történt velük, és ki járt ezzel jól?

EGOTRIP

EGOTRIP
Mélyi József: Pálya a magasban
Aránylag könnyen megtanulhatja


Lassan véget ér a síszezon, és Magyarország még mindig nem ratifikálta Finnország NATO-csatlakozását. Pedig lesz még tél és jöhet a kutyára dér. 1939 tavaszán a háborúra készülődő országok még aligha foglalkoztak azzal, hogy ütőképes sítalpas csapatokat állítsanak fel, míg egy évvel később már mindegyik arra vágyott, bárcsak olyan „síelő kísértetekkel” rendelkezhetne, mint a finnek, akik képesek voltak feltartóztatni az oroszokat is. (Magyarország egyébként a téli háborúban gyorsan a finnek segítségére sietett – igaz nem hivatalosan, mégis Teleki Pál kezdeményezésére kormányzati erőforrásokkal –, a fegyverek mellett még egy 346 főből álló önkéntes egységet is küldtünk; már nem vetették be őket, mert 1940 márciusában Moszkvában megkötötték a békét.)

GAZDASÁG

INTERJÚ
„Három hónapon belül óriási válság alakulna ki”
Zsiday Viktor a magyar gazdaság helyzetéről és a Huxit réméről


Az uniós támogatások befagyasztásának igazi veszélye az, hogy Magyarországot előbb-utóbb nem tekintik az EU szerves részének, és ez középtávon mély válságot is okozhat. Ez az év már biztosan nehéz lesz, s az ország egyik legsikeresebb alapkezelője szerint az sem látszik, hogy a következő években mitől indulna be a gazdaság.

BELPOL

MIÉRT MONDOTT LE AZ ORBÁN-KORMÁNY A SZÉLENERGIÁRÓL, ÉS MÉRT ROSSZ EZ NEKÜNK?
Feljön a szén


A magyar energiapolitikából 2010 után gyakorlatilag száműzték a szélenergia-hasznosítást. A Brüsszelből a szélenergiára szánt eurómilliárdok talán észhez térítik a magyar kormányt – és ez volna mindannyiunk érdeke.

FORDULAT A PILISMARÓTI BÁNYANYITÁS ÜGYÉBEN
„Döbbenet van”


A pilismaróti bánya megnyitásának ellenzőit és támogatóit egyaránt meglepve a minisztérium érvénytelenítette a vállalkozó környezetvédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt. Vagyis minden kezdődik elölről.

KÜLPOL

ELINDUL-E OROSZORSZÁG ÉS BELARUSZ A 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIÁN?
Egyenes kiesés


Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt az orosz sportolókat a legtöbb nemzetközi sporteseményről kizárták – ám az olimpia más tészta. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felségjelzés, zászló és himnusz nélkül beengedné őket, Ukrajna és több szövetségese viszont zéró toleranciát követelnek, és bojkottot kiáltanak. Még azt sem tudni, mikor lesz hivatalos döntés.

KRITIKA

KÖNYV
Korszerűtlen elmélkedések
José Saramago: Festészeti és szépírási kézikönyv


„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

SZÍNHÁZ
Az élet értelme
Ferdinand von Schirach: Isten


Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

RÁDIÓ
Az az űzött hang
Négy novella a Szabad Európa archívumából


„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

KONCERT
Purcell zongorája
Grigorij Szokolov koncertje


Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

KIÁLLÍTÁS
Tekintetek tüzében
Czene Márta: Ez nem az én testem


Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

TÉVÉSOROZAT
Dehogy vagyunk egyedül
Direkt terápia


A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

LEMEZ
Intimebb invenciók
Bacsó Kristóf Triad and Daniele Camarda: Imaginary Faces


Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

LEMEZ
Hordta a jelet
Agnus Dei: Minden


Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

LEMEZ
Dobosviccek
Dave Rowntree: Radio Songs; Philip Selway: Strange Dance


„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

SZÍNHÁZ


INTERJÚ
„Még erős a magyar felhozatal”
Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója a független színjátszás esélyeiről


Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.

ZENE

INTERJÚ
„Egy új élet reményéről”
Oksana Lyniv karmester


Rácáfolt a magukat hosszú ideje tartó előítéletekre, amikor női karmesterként karriert csinált. Jelenleg a bolognai Teatro Communale zeneigazgatója, de vezényelt már Bayreuthban is. Magyarországon a Concerto Budapest élén mutatkozott be.

RÉS A PRÉSEN
„A templomtól a diszkóig”


Gyetvai Péter zenész

MI A KOTTA?
Síppal, dobbal


Klasszikus zenei programajánló a 2023/12. hétre

FILM

INTERJÚ
„Mindenki elítélte őket”
Szakonyi Noémi Veronika filmrendező


Hivatalosan tévéfilm, ám a fesztiválsikerei miatt a mozikban is bemutatják a Hat hét című filmet, amelynek egy anyává váló kamasz lány a főszereplője. Az elsőfilmes rendezővel a film témáját adó nyílt örökbefogadásról, a dokumentumfilm és a játékfilm közötti különbségekről beszélgettünk, de szóba került a Budapesti Iskola és az asztalitenisz is.

INTERJÚ
„Ha a jövő jön el hozzánk”
François Descraques filmrendező


Minden idők legnépszerűbb francia websorozata egy hollywoodi sablonokat franciásan kiforgató, érzelmes sci-fi komédiaként érkezett meg változatlan címmel a filmvászonra, nemrég pedig a Frankofón Filmnapokra. A 38 esztendős elsőfilmes műve 2555-ig repít, amikor a pusztulás fenyegette Föld egyetlen esélye egy időutazó, aki képes megváltoztatni az események menetét, már ha meg tud küzdeni az időzsarukkal…

TÉVÉSMACI
Aligátor a falkabálon


Amikor Sztupa és Troché bele­keveredtek a nagy tömegbe, nem vesztek el benne...

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A vád


A fiú túl van egy szokványos partinumerán, a lány erőszakként élte meg a kényelmetlen, személytelen együttlétet.

VISSZHANG: KIÁLLÍTÁS
Hangszínek – Új zene a történeti avantgárdban


Két sarkalatos tételt fogalmaz meg 1927-ben Az elementáris zene című kiáltvány Kassák aktuális folyóiratában.

VISSZHANG: LEMEZ
J. S. Bach: Clavichord – Schiff András


A zongora egyik elődje, a mindössze négyoktávos klavikord divatos és korszerű kellék volt egy 18. századi zenekedvelő családnál, így bizonyára Bachéknál is.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Rokonság


A korral együtt haladás témája a lusta moderátorok Jolly Jokere, lévén a progresszió iránya, de még a ténye is hevesen, ráadásul parttalanul vitatható.

VISSZHANG: LEMEZ
Gorillaz: Cracker Island


„Kíváncsian várjuk jövőre a második évadot”

VISSZHANG: FILM
65


Scott Beck és Bryan Woods filmje az elejétől a végéig olyan, mintha egy kisgyerek fejéből pattant volna ki; de nem a varázslatos, igéző értelemben.

VISSZHANG: LEMEZ
Sleaford Mods: UK GRIM


Néhány évvel ezelőtt Iggy Pop azt nyilatkozta, hogy az újonnan felbukkant zenekarok közül a brit Sleaford Mods az abszolút kedvence.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Tulsa királya


Sylvester Stallone televíziós bemutatkozásában olyannyira testhezálló szerepet játszik, hogy néha szintje látjuk, amint megereszt egy ásítást.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/12.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/12.

Rövid hírek: kataklizma, rituálé, gázolás...

Snoblesse Oblige 2023/12.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/12.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

MI ÁLLÍTHATJA MEG A GYILKOS PORVIHAROKAT?
Ki mint vet


A márciusi gyilkos porviharok kapcsán ismét előtérbe került a termőföld eróziójának kérdése. Vajon létezik fenntartható mezőgazdaság a talaj forgatása nélkül is?

LOKÁL

GPS-SZEL FELSZERELT ÁLLATOK
Farkas a mesében


A Svájcból Magyarországig eljutó szürke farkas esete rávilágít: a GPS-technikának köszönhetően az állatok mozgását figyelő kutatók azt tapasztalják, hogy ragadozók járják Európát. Átmennek hídon, autópályán, vasúti jegypénztár mellett éjszakáznak anélkül, hogy bárki észrevenné őket.

HELYRAJZI SZÁM
Széchenyi-emlékmű


A gloriette

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Főzelékszezon!


Sáfrányos-narancsos sárgarépa-főzelék sült kelbimbóval

ELDÖNTÖM A PARTIZÁN TRANSZ VITÁJÁT, ÁKOS ÉS FERÓ A PETŐFI ZENEI TANÁCSBAN, TÓTH GABI NEM FÉRT BE

DAVE VILÁGA
Szerző? Dave
2023.03.23.Ákos és Nagy Feró befért a Petőfi Zenei Tanácsba, Tóth Gabi nem. A Dave eldönti a Partizán adásában Gulyás Márton és Sapkás Piréz között lezajlott transz vitát. A Partizán videója a vitáról.

A TUDÁS FELELŐSSÉGE | SZIA, TANÁR ÚR (PODCAST)

SZIA TANÁR ÚR (GERŐ PÉTER) PODCAST
Elhangzott: BÉZS RÁDIÓ, CIVIL RÁDIÓ
2023.03.22. ill. 24.Mi kell ahhoz, hogy bízzunk egy hivatkozásban? Mit tegyünk a közvetett hivatkozással? Mennyire bízhatunk abban, amit az interneten olvasunk? Hogyan viselkedik az ebben felnőtt generáció? Mi történik, ha mesterséges intelligenciát használunk valaminek a megfogalmazására – vagy átfogalmazására? Ki ilyenkor a tényleges szerző? Hogyan állhat össze egy szakdolgozat teljes szerkezete a meglévő külön részletekből – bármi és bármennyi van készen? A műsor első felében Dr. Baracsi Katalin internetjogásszal beszélgettem, majd hasznos tanácsokat hallhatnak azok, akik a szakdolgozatkészítés során az eddig összegyűjtött anyag összeállításánál tartanak! A műsor először 2023.03.22-én hangzott el a Rádió Bézs-ben, majd 2023.03.24-én a Civil Rádióban. Még több hasonló beszélgetésért iratkozz fel a Szia Tanár úr Podcast (Gerő Péter)
Youtube csatornára itt:
/ @sziatanarurpodcast

NEM KÉRNEK PINTÉR BÜNTETŐ-JUTALMAZÓ RENDSZERÉBŐL, 12 EZER TANÁR TŰNHET EL AZ OKTATÁSBÓL

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2023.03.23.


A tanártársadalom a jelenlegi, és a tervezett új teljesítményértékelést is elutasítja, ám vannak olyan részletkérdések, amelyekben megosztottak – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a Forrás Társadalomkutató Intézettel közösen készített online kérdőíves felméréséből. Az adatokból az is kitűnik, milyen minősítési rendszert tartanának tisztességesnek az oktatásban dolgozók. A felmérés eredményeit Totyik Tamás, a PSZ alelnöke, valamint Galgóczi Eszter, a kutatóintézet alapítója ismertette.

A felmérést Galgóczi Eszter beszámolója szerint 4110-en töltötték ki. Habár a kérdőívet minisztériumi segítség híján csak a közösségi médiában és a PSZ belső kommunikációs felületein tudták eljuttatni a tanároknak, Galgóczi szerint a kutatás reprezentatív, mivel a KSH tanárokra vonatkozó demográfiai adatai alapján egyes válaszokat különböző súllyal vettek figyelembe attól függően, hogy az adott csoportból mennyien töltötték ki a kérdőívet. Totyik Tamás kiemelte: rendkívül egységes volt a pedagógusok véleménye, elhelyezkedés, kor és intézmény szempontjából sem mutatnak eltérést a válaszok.

Az eredmények alapján a pedagógusok a jelenleg érvényben lévő teljesítményértékelési rendszert határozottan elutasítják (5-ös skálán 1,7-es értékelést kapott a kitöltőktől). Totyik Tamás rámutatott, hogy a jelenlegi rendszerrel annak kötelező érvénye a legnagyobb probléma, hisz jóval nagyobb (de korántsem teljeskörű) lenne a rendszer elfogadottsága, ha kötelező volta megszűnne...