2019. március 28., csütörtök

RÁADÁS: VALÓSZÍNŰ FELJELENTETTEK


ZSIROS DESZKA MOTOVLOGJA
Szerző: Zsíros Deszka (Józsi) 
2019.03.19. Ki akart nyírni a fickó...


 Zsíros Deszka néhány további videói:

 Az Élettörténetem Röviden Tokyo Belvárosa Harajuku Japánban


 Házak 20 Centire Egymástól Tokyoban

 Japán Alvilági Negyed Kabukicho


Túrista Lehúzások Japánban Amik Elkerülhetőek

MA 100 ÉVE LÉPHETÜNK BE INGYEN A MARGITSZIGETRE!

MÉRCE
Szerző: POLITIKATÖRTÉNETI INTÉZET / CSUNDERLIK PÉTER
2019.03.28. 


A Tanácsköztársaság emlékezetét a mai napig, és egyre inkább az ellenforradalmi időszakban megalapozott propaganda határozza meg. A torzítás és felejtés folyamatával száll szembe a Politikatörténeti Intézet és a Napvilág Kiadó Kérdések és válaszok 1918–1919-ről című könyve, amelyből a 100. évforduló alkalmával közlünk a napokban néhány részletet. 

...Az 1918–1919-es forradalmak előtt ugyanis belépődíjat kellett fizetni azért, hogy valaki meglátogassa a Margit híd szárnyhídjának 1900-as megépítése óta már gyalog is megközelíthető Margit-szigetet, amely 1908-ig Habsburg József főherceg tulajdonában volt. 1908-ban ugyan megvette a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, de a Margit-szigetet továbbra is csak fizető közönség látogathatta...

A Károlyi-rendszerben csak a hídpénz fizetési kötelezettségét törölték el, a Margit-szigetet azonban csak a Tanácsköztársaság idején nyitották meg – a főváros minden más zárt- és magánkertjével (például a Károlyi-kerttel) egyetemben. Erről 1919. március 28-án hozott rendeletet a Főváros Népbiztossága, amely szerint onnantól kezdve „a Margitsziget területére is mindenki díjtalanul léphet, úgyhogy a sziget teljes egészében a nép rendelkezésére áll”. A Margit-sziget ünnepi átadása április közepén történt meg...

AZÉRT VAN SZÜKSÉG VALÓDI TANKÖNYVVÁLASZTÉKRA, MERT SOKFÉLEKÉPPEN LEHET TANÍTANI

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2019.03.28.


A tanárok hamarosan szembesülnek azzal, hogy már nem azok közül a tankönyvek közül választhatnak, mint korábban. Mi a baj a tankönyvpiac államosításával?

A következő tanévre vonatkozó hivatalos tankönyvjegyzéket április 1-jén hozzák nyilvánosságra, az iskolák idén már szinte kizárólag az állami tankönyvek közül válogathatnak, ami ellen a szakmai szervezetek, a pedagógusok, a diákok és szülők egy része egyaránt hevesen tiltakozik.

Az idei év azért számít különösen kritikusnak, mert a magánkiadók utoljára 2013-ban, az akkor életbe lépő és azóta is használt tanterv bevezetésekor adhattak be engedélyeztetésre könyveket. Ezek engedélye öt évre szólt, a meghosszabbításukat pedig az állam annak ellenére nem engedélyezte, hogy a tantervnek ugyanúgy megfelelnek, mint az állami fejlesztésű tankönyvek.

Így a magánkiadók könyvei – néhány speciális kivételtől eltekintve – a következő tanévre, a hivatalos iskolai tankönyvrendeléskor már nem lesznek megrendelhetők
.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete, a szakma egyetlen civil szervezete egy alternatív tankönyvlistát hozott létre, miután a hivatalos tankönyvjegyzékről sok száz, gyakran idén is használt, magánkiadók által jegyzett tankönyv hiányzik majd, melyek engedélyét nem hosszabbította meg az Oktatási Hivatal.

Az egyesülethez is rengeteg visszajelzés érkezett, azt mondják, a tanárok és a szülők többsége nem ért egyet az intézkedéssel. A magánkiadók ugyanakkor felkészültek arra, hogy a kialakult helyzet ellenére továbbra is rendelhetőek legyenek az eddig használt tankönyvek, ha a tanárok úgy döntenek, ezen túl is ezeket használnák az állami kiadványok helyett.

Az alternatív jegyzékben 881 kiadvány szerepel, ezek között vannak tankönyvek, munkafüzetek, feladatgyűjtemények, illetve más segédanyagok is...

MIT TUDHAT EGY 400 EZRES ÖSSZECSUKHATÓ BICIKLI?

KERÉKAGY BLOG
Szerző: BAKRÓ-NAGY FERENC, FEHÉR JÁNOS, SIMOR DÁNIEL
2019.03.28.


– De menő, jó egy ilyen? 
– Aha.
– És mennyibe kerül?
– 400 ezer.
– MENNYI?????


Naponta ötször zajlott le ez a párbeszéd a múlt héten a szerkesztőségben egy összecsukott bicikli felett. Régóta kíváncsi voltam, milyen érzés Bromptonnal járni, ezért kölcsönkértem egyet. A márkáról a legtöbben annyit tudnak, hogy ez az angol cég összecsukható kerékpárokat kínál igen borsos áron. Azt már kevesebben tudják, hogy a biciklik nem egy távol-keleti futószalagon készülnek, mint a bringák 99 százaléka, hanem Angliában szerelik össze őket. Kézzel forrasztják a vázat , így jóval tartósabbak lesznek. A gépeket teljesen egyedi konfigurálás után kezdik el gyártani: a vevő megadhatja a váz és az villák színét, négyféle kormány közül választhat, variálhatja a nyerget, lámpát, és eldöntheti, hány sebességes gépet (1-2-3-6) és milyen áttételeket szeretne.

Én egy háromsebességeset kértem, azt gyanítva, hogy lefedi a városi bringázás legtöbb aspektusát. Mivel én viszonylag egysíkú bringahasználó vagyok, megkértem a Kelenföldről ingázó Janit és a Gazdagrét fölötti Rupp-hegyről betekerő Danit, próbálják ki ők is: le tud-e váltani egy rendes méretű bringát egy összecsukható Brompton. Ha csak eddig olvasná a cikket: az esetek többségében igen. És most lássuk a részleteket!
...

ELKESEREDETT, DEMORALIZÁLÓDOTT ÁLLOMÁNYRÓL BESZÉLNEK A RENDŐRÖK

INDEX
Szerző: BOHUS PÉTER
2019.03.28.


Régóta tapintható a bérfeszültség a rendőrségen belül, de az elégedetlenség már országos jelleget öltött. Elsősorban az alacsony, megélhetésre sem elég fizetések és juttatások körül zajlik a harc, de a megélhetésüket féltő rendőrök már fundamentális problémákkal szembesülnek.

A rendőrségi közhangulatra jellemző, hogy információnk szerint nemrég az országos rendőrfőkapitánynak kellett Miskolcra utaznia csillapítani a kedélyeket, miután valaki egy O1G feliratot pingált a miskolci kapitányság egyik liftjébe. Ezzel kapcsolatban a Borsod megyei rendőrségnek küldött levelemre nem kaptam választ.

Balogh János országos rendőrfőkapitány miskolci látogatása azonban csak olaj volt a tűzre.

"Hazudoznak összevissza. Elkeseredett és demoralizálódott az állomány."

Rendőrségi online fórumokon izzik a fal (ezekből idézünk még többet mindjárt), és az Index forrásai is arról beszéltek, hogy a kapitányok bár észlelik a baljós előjeleket, nem tudnak segíteni. Az országos és a megyei kapitányok körlevélben kértek kitartást, elismerve azt, hogy a jelenlegi fizetésekkel nehéz boldogulni.

"A rendőrök szemét kiszúrják egy 130 000 forintos fizetéssel, miközben mennyi juttatást vettek el ez évben, többek között: cafeteria. Már nem lehet 100 000 forintot kiutalással kérni, mindent Szép kártyára lehet tenni. Teljesítményjuttatás: a felére csökkentették, ki van adva, minden osztályon maximum a fele kaphat teljesítményjuttatást. Tavaly és előtte 2x70 000 forintot kaptam májusban és októberben jutalomként, most ebből nulla forintot kaptam."

Bár a rendőri vezetők a szakmai elhivatottságra számíthatnak, nemrég egy vonaton pont fültanúja voltam egy rendőr kifakadásának, aki arról beszélt, hogy több napra kapuszolgálatra osztották be, és hogy ő ezért a pénzért ezt nem csinálja tovább: a fizetéséből éppen csak kifizeti az albérletét, és konkrétan nem marad semmije, miközben a hazautat is saját zsebből kell kifizetnie...

DUGJUK EL A LOPOTT HOLMIT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.03.28.


Ha megfeszítenek, se tudok elképzelni más, értelmesnek mondható célját Vezérünk Zöld-foki Szigeteken teendő látogatásának, mint a lopott holmi elrejtését.
A látogatás célpontja kicsi és szegény, az ország területe összesen négyezer négyzetkilométer, félmillió lakosa van összesen és az egy főre jutó GDP mindössze ezernégyszáz dollár - tizede se a mienknek, ehhez képest kell elképzelni a fejlettséget is.
Az már csak hab a tortán, hogy a GDP kétharmadát - háromnegyedét a külföldön élő polgárok utalják haza.
Az ország szegény,. mint a templomi segédegér, viszont szabad és demokratikus, mint ezt a nemzetközi szervezetek egybehangzón megállapították.
Ennek oka az lehet, hogy nemigen van mit ellopni, így megengedhetik maguknak a demokrácia luxusát.
Lassan a vizük is elfogy, merthogy isszák a vizet, mint a gödény, egyetlen tavukat már régen kiitták, és délceg léptekkel tartanak az elsivatagosodás felé.
Annál azért nagyobb az ország, hogy egy bank ne férne el rajta, a tetejébe nincs rossz híre sem a világban, mindenesetre jobb, mint nekünk.
Miért megy hát ide a Vezér, aki régóta már egy lépést se tesz, ha Mészáros Lőrinc nem keres rajta?


ITT OLVASHATÓ

SAJÁT FEGYVERÉT FORDÍTHATJA A FIDESZ ELLEN AZ ELLENZÉK, HA SIKERÜL EGYSÉGESEN FELLÉPNIE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.03.28.


Elképzelhető, hogy az ellenzék kényszeríti ki a Fideszből, hogy hagyjon fel a migráció veszélyeit sulykoló permanensnek tűnő kampányával. Van ugyanis egy olyan aspektusa is a migránsozásnak, amely nem vet túl jó fényt a kormánypártra. Ha ugyanis komolyan veszünk olyan propaganda célokkal meghozott törvényeket, mint például a Stop Soros, akkor annak rendelkezései akár a Fidesz ellen is fordíthatók. Erre jó példa az ellenzéki többségű szombathelyi képviselő-testület által létrehozott migrációs bizottság, amely rendesen ki is verte a biztosítékot a kormánypártiaknál.

Kilenc év alatt a Fidesz hozzászokott, hogy kénye-kedve szerint hoz törvényeket, megrendszabályozza a civil szervezeteket, olykor feltörli a padlót az ellenzékkel, és a választópolgárokra önti azokat a képtelenségeket, melyeket normálisan működő országban kinevetnének az emberek. Emellett felépített egy hatalmas kormányzati médiakolhozt, amelynek egyetlen feladata, hogy megtámogassa Orbán Viktor politikáját.

Irdatlan pénzek folynak ki a költségvetésből, azok állami szervek pedig, melyek feladata ennek megakadályozása lenne épp úgy a kormányfő alattvalói, mint sok száz helyi kiskirály az országban, akik kormányzati kapcsolataikra hivatkozva basáskodnak saját környezetük fölött. Néhány településen azonban megunták a tétlenséget, és ott támadtak a Fideszre, ahol a leggyengébbnek tűnik a kormánypárt.

Ez a gyenge pont ott található, ahol kevesen gondolnák. A Fidesz egysíkúvá vált kommunikációja, a mindenáron a migrációra rezonáló szólamok egyre hiteltelenebbé válnak, főleg olyankor, amikor helyi ügyekről kell véleményt mondani, és át kell gondolniuk a polgároknak, idén ősszel kikre bízzák a saját településük irányítását. A Fidesz ugyanis a sok migránsozás és sorosozás közepette elfeledkezett a helyi problémákról, így az EP választásokat követően mindenképpen hangnemet és témát kell váltania, ha nem akarja elveszíteni azokat a városokat, melyeket most nagy többséggel ural...

SZÜLÉSZETI HÁLAPÉNZ ÉS TÁRSAI – EZEK FENYEGETIK RENDSZERSZINTEN A MAGYAR NŐKET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.03.27.


A tágabb értelemben vett korrupció rendszerszintű fenyegetéseit kutatta két civil jogvédő szervezet, a szülészeti-nőgyógyászati hálapénz és a várólisták problémája ott van az első között, de a bántalmazás elleni védelem hibái is az "intézményi árulás példáinak" tekinthetőek.


A Transparency International Magyarország és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közösen kutatta, a nőknek mely területeken kell fokozottan szembenézniük a korrupcióval

Rendszerszinten a prostitúció, a nők elleni erőszak hatósági kezelése és a szülészeti-nőgyógyászati hálapénz fenyegeti leginkább a nőket Magyarországon, mutat rá a Keresd a Nőt! – Korrupció a társadalmi nemek szempontjából című jelentés.

Képzésekkel, az állami szereplők edukálásával, tudatformálásával, illetve a várólisták átláthatóbbá tételével lehetne a kutatók szerint ezen segíteni.

A korrupciót a kutatás nem a közismert értelemben használja, hanem azt is érti alatta, amikor egyes rétegek mások kárára előnyt szereznek igazságtalanul.

A tanulmány két területre összpontosított. Egyrészt a nők elleni erőszakkal kapcsolatos hatósági intézkedéseket, másrészt a szülészeti-nőgyógyászati ellátásban jellemző hálapénzt vizsgálta. A kutatásról készült jelentés arra a következtetésre jutott, hogy mindkét területet átszövik a hatalmi visszaélések, bár ezek hatása igen eltérően jelentkezik. A nők elleni erőszak hatósági kezelése során nem feltétlenül vesztegetés vagy más, jogilag tilalmazott korrupt magatartás következtében fordul elő, hogy a bántalmazó férfi megússza a felelősségre vonást, vagy legalábbis elkerüli a komolyabb következményeket...

HOSSZÚ MÉG AZ ÚT ODÁIG, HOGY EZT AZ ORSZÁGOT CSALÁDBARÁTNAK LEHESSEN NEVEZNI

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2019.03.27.


Ritka, hogy egy kormánypárti politikus a parlamenten kívül leüljön vitatkozni egy ellenzéki politikussal, ezért minden ilyen eseményszámba megy. Szerda este a Joghallgatók Önképző Szervezete szervezett egy vitát, ahol Novák Katalin családügyi államtitkár és Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő beszélgettek a kormány családpolitikai intézkedéseiről.

A kormányzatnak láthatóan nagyon fontosak a gyermekszám növelésére, a családok anyagi támogatására vonatkozó intézkedések, a kormányzati politikának a gerincét adja az narratíva, hogy a Fidesz-KDNP a magyar családokat támogatja a - vélt vagy valós - bevándorlást támogató intézkedések ellenében. Az ellenzék többnyire próbál nem felülni erre a lóra, és azzal érvel, hogy elég nehéz úgy gyereket vállalni ma Magyarországon, hogy az egészségügy és az oktatás romokban van, a fiatalok alig jutnak lakáshoz, és inkább külföldön próbálnak szerencsét.

Ezek markánsan különböző értelmezések, a kormány családpolitikai intézkedéseinek pedig akár az alapját is lehetne vitatni (már azt, hogy kell-e egyáltalán az országnak, hogy hosszútávon tízmillióan lakják),

a szerdai vitán azonban látványosan megmutatkozott, mennyire nehéz helyzetben van az ellenzék akkor, amikor a bőkezűnek látszó kormányzati családpolitikával kapcsolatban kell állítaniuk valamit.

Hiába gondol ugyanis mást két politikus arról, hogyan kellene támogatni a gyerekvállalást, nehéz úgy kritikát megfogalmazni bármivel szemben is, hogy közben a család és a gyermek fontosságát minden percben hangsúlyozni kell. Na nem mintha ezt bárki is vitatta volna...

SZÁZEZREN IGÉNYELTÉK A CSOK-OT, ÖTSZÁZ CSALÁD ÍGÉRT ELŐRE HÁROM GYEREKET

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.03.28.


Négy éve vezették be a családi otthonteremtési kedvezményt. A 24.hu megtudta, hogy az intézkedés azóta csaknem százezer család igényelte a támogatást, az állam eddig 219 milliárd forintot fizetett ki, s az igénylők közt volt csaknem ötszáz olyan házaspár, amely úgy vette fel a három gyerek után járó 10 millió forintos támogatást, hogy még egy gyerekük sem született.

2015. július 1-je óta lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt. A CSOK bevezetése óta eltelt majdnem négy év során valamivel több mint 97 ezer igénylést fogadtak be a bankok, ami 281 milliárd forintnyi támogatási kérelmet jelent – tudta meg a 24.hu.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a 97 ezer kérelmezőből 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést, több mint 250 milliárd forint összegben.

Ebből a kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot.

Az adatok arra utalnak, hogy míg a támogatás népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt, tavaly megtorpant a növekedés.

- 2015 második felében valamivel több mint 10 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek,
- 2016-ban csaknem 26 ezret,
- 2017-ben pedig megközelítette a 30 ezret az igénylők száma.
- Tavaly körülbelül ugyanennyi, alig kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be a családok, nagyjából 90 milliárd forint értékben.

A szabályok közt van egy olyan lehetőség is, hogy úgyis felvehető előre a három gyerek után járó, eredetileg 10 millió forintos támogatás, hogy az igénylőknek még egyetlen gyermekük sem született. Ez persze kockázatos, mert nincs garancia a gyerekek születésére...

CAFETERIA: ÍGY ÉDESÍTHETI MEG A CÉG AZ ADÓEMELÉST - ÖTLETBÖRZE A DOLGOZÓI KÖZÉRZET JAVÍTÁSÁRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.28.


A cafeteria a korábban megszokott formájában az idén gyakorlatilag eltűnt. A leleményes cégek azonban igen változatos megoldásokkal érhetik el, hogy dolgozójuk jobban érezze magát náluk. Az idei „ötletbörze” lehetőséget adhat az irigykedésre, de arra is, hogy a vállalatok (és dolgozóik) tippeket nyerjenek belőle.

A Cafeteriatrend évek óta gyűjti a szokatlan, élményekkel teli céges juttatásokat. Sok olyan ötlet is olvasható az idei listában (ezt itt nézheti meg), amelyet a megvalósító cég nem finanszíroz. Biztosítja a lehetőséget, sőt meg is szervezi a programot, de a költségeket a munkavállalók térítik. Még ilyen körülmények között is kifejezetten hasznosak, a dolgozók hangulatát javítóak lehetnek ezek a megoldások. A listában (ebből egy ízelítőt az alábbi táblázatba szedtünk össze) számos érdekes elem szerepel...

MELEGEK ÉS EGYÜTTÉLÉS HOLLANDIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Vera
2019.03.28.


A hollandoknál kifejezetten erős az elfogadás, normális az is, ha két azonos nemű ember szereti egymást. Ugyanakkor azért ott sem fekete-fehér a helyzet, miként az kiderül Vera írásából, melyben emellett megnézzük azt is, mi a holland együttélés tíz szabálya.

„Milyen tipikus dolgokat tudnak az emberek Hollandiáról? Sajt, tulipán, malmok. Legális könnyű drogok, piros lámpás negyed Amszterdamban. És a homoszexualitás elfogadása.

A gyerekeink katolikus iskolába járnak. Játékos formában tanulnak a Bibliáról - már az oviban is így volt. Együtt tanul és megy templomba a fríz, magyar, thai, arab és ki tudja még honnan idekerült gyerek.

Valahonnan felmerült a téma az első osztályban (4-6 évesek) a homoszexualitásról. Keresztény oktatás ide vagy oda, a tanár néni teljesen magától értetődő módon elmagyarázta nekik, hogy ez teljesen normális és Hollandiában nyugodtan szeretheti egymást és házasodhat két férfi vagy két nő egymással.

A lila karkötő

Tavaly pár helyi középületen egy hétig volt kinn a melegek szivárványszínű zászlója, december közepén pedig a heerenveeni középiskolából a „lila pénteken” kaptam és hoztam el információs / elfogadást népszerűsítő újságot.

A kantin minden asztalára le volt téve pár lila karkötő is azok számára, akik jelezni szeretnék, hogy szimpatizánsai a mozgalomnak. Ugyanerről a témáról szóló plakát lóg hónapok óta a falon is.

A csoportom tagjainak - ahol a hollandot tanulom - közel a fele homoszexuális. Van köztük olyan, akinek az országában üldözik a melegeket, van két lány, aki házasodni és házasként itt élni jött és még jó páran.

Teljesen ugyanolyan emberek mind, mint bárki más. Van köztük, aki borzasztó sokat beszél és van, aki egy nyelvkönyvvel végez két-három hónap alatt. Csupa izom sportoló fiú és csellóművész hölgy. De csak a személyiségük fontos, azzal találkozunk. A többit nem teszik ki az ablakba, ahogyan én sem...

AZ ALELNÖK NEOKONJAI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VALKI LÁSZLÓ
2019.03.22.


Zseniális film az Alelnök, írják a kritikusok. Valóban, ritkán ábrázoltak még politikust olyan hitelesen, mint Dick Cheneyt, akit Christian Bale lenyűgözően alakít. Olyan testes, cinikus és arrogáns, hogy a néző némelykor azt hiszi, dokumentumfilmet lát. De rendkívül jók az önálló gondolkodásra képtelennek beállított republikánus elnököt, George W. Busht és durva modorú védelmi miniszterét, Donald Rumsfeldet játszó színészek is. A forgatókönyvíró-rendező, Adam McKay pedig minden lehetséges filmes eszközt bevet annak bizonyítására, hogy Cheney volt a legnagyobb hatalmú és egyben a legkártékonyabb alelnök Amerika történetében. Filmje a nézők többségét meggyőzi arról, hogy az alelnök volt az egyetlen igazán rossz szellem a Bush-adminisztrációban. Hozzá képest Bush derék, de bátortalan embernek látszik, aki csupán hűségesen végrehajtja intelligens alelnöke ötleteit.

Csak éppen a 60 millió dollárból készített, több mint kétórás filmben nem hangzik el az a szó, hogy neokonzervatív. Mintha a bemutatott történetnek nem lettek volna előzményei. Mintha Cheneyék a 2001. szeptember 11‑én lezajlott terrortámadások hatása alatt egyszer csak a homlokukra ütöttek volna: hogy ez eddig nem jutott az eszünkbe! Hát persze, nemcsak az al-Kaida fészkére, Afganisztánra kell válaszcsapást mérnünk, hanem, ha már úgyis arra járunk, Irakra is!

A történet valójában egy évtizeddel korábban kezdődött, akkor, amikor meggyengült a gorbacsovi Szovjetunió hatalma, és véget ért a hidegháború. A magukat neokonzervatívnak nevező elemzők és ideológusok ekkor arra az örömteli felfedezésre jutottak, hogy az Egyesült Államok maradt az egyetlen valamirevaló katonai hatalom a világon. Úgy vélték, hogy a nemzetközi kapcsolatokban mindig a katonai erő játssza a meghatározó szerepet. Ezért átfogó politikai kampányt indítottak, amelyben azt hirdették, hogy az új, egypólusú világban az Egyesült Államoknak – ha érdekei úgy kívánják – nem szabad többé visszariadnia az erő használatától...


JÚLIUS ELSEJÉTŐL INDUL AZ AZONNALI FIZETÉS, FELTÉVE, HA TÉNYLEG INDUL

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2019.03.28.


2019. július 1-jétől a hazai bankoknak képesnek kell lenniük a hét minden napján, 0-24 óráig az átutalások azonnali (5 másodpercen belüli) teljesítésére. Ráadásul évente összesen 24 óra áll majd csak rendelkezésükre, hogy karbantartsák a rendszert. Minden bank azt mondja, hogy ő kész lesz, igaz, a háttérbeszélgetésekben azért azt is megsúgják, hogy elképzelhető a csúszás, vagy a szakaszos indulás.

Mit jelenthet a mindennapi életünkben, ha nem csak a banküzem idején, és nem csak egy órán belül, hanem minden nap 0-24 óráig és 5 másodpercen belül megérkeznek az utalásaink?

A legtöbb fizetési tranzakciónál semmit. Hiszen hol érdekel minket, hogy a Tesco esetleg csak egy értesítést kap arról, hogy kifizettük az árukat, vagy valóban el is jut hozzá rögtön a pénz? Foglalkozunk-e azzal, hogy a kereskedő 0, vagy éppen 3 százalékot fizet azért, hogy a pénz megérkezik hozzá?

ORBÁN TESTVÉRÉNEK KÉT BIRKÓZÓ ISMERŐSE IS FELTŰNT A NAV-NÁL FONTOS SZEREPBEN

DIREKT36
Szerző: PETHŐ ANDRÁS, ZÖLDI BLANKA
2019.03.27.


A 39 éves Balogh Tamás karrierjében nagy ugrás következett be az elmúlt néhány évben. A fekete hajú, szemüveges férfi huszonévesen még egy dél-dunántúli kisváros, Marcali birkózó csapatát erősítette, majd jogi diplomájának megszerzése után éveken keresztül a helyi önkormányzatnál dolgozott beosztott munkatársként. Később aztán feltűnt egy budapesti egészségügyi állami intézménynél, majd pár évvel ezelőtt magas pozíciót kapott az ország egyik legfontosabb hatóságánál: most a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) kiemelt közbeszerzéseivel foglalkozó főosztályát vezeti.

Balogh esetében azonban nem is annyira a látványos felemelkedés, hanem a személyes kapcsolati hálója a figyelemre méltó. A férfi ugyanahhoz a birkózó körhöz tartozik, amelynek politikai és állami kötődéseit már korábban bemutatta a Direkt36.

Tavaly számoltunk be arról, hogy sorozatban jutott állami megbízásokhoz egy működő honlappal sem rendelkező informatikai cég, az IMG Solution Kft., amelynek többségi tulajdonosa, Szentgyörgyi Gábor régi személyes ismerőse Orbán Viktor egyik testvérének, ifj. Orbán Győzőnek. Orbán Győző és Szentgyörgyi a birkózás révén került kapcsolatba évekkel korábban. Nemcsak gyakorolták a sportot, hanem közösen vettek részt egy sportegyesület munkájában. Kapcsolatuk szorosságát jelzi az is, hogy tavaly egymás mellett ülve néztek egy meccset a felcsúti focistadionban, néhány lépésre Orbán Viktortól.

A NAV-nál magas pozícióba emelkedett Balogh közvetlenül kötődik mindkét emberhez.

Szentgyörgyivel nagyjából egyszerre jártak ugyanabba a marcali középiskolába, és birkóztak a helyi egyesületben. Egy privát ügyet érintő, de korábban nyilvános közösségi médiás poszt alapján a családjaik az elmúlt években is kapcsolatban álltak egymással. Balogh és Orbán Győző között szintén több kapcsolódási pont van. Ismerősei egymásnak a Facebookon, és feltűnnek közös fotókon is. Orbán Győző emellett láthatóan jó kapcsolatban van Balogh apjával, a szintén birkózó sportvezetőként tevékenykedő Balogh Vilmossal is...

MÉSZÁROS LŐRINC ÜZLETI KÖRE 12 MILLIÁRDBÓL SÓZZA A MAGYAR UTAKAT

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.03.28.


A tiszakécskei Vakond Via Kft. nyerte azt a tendert, amit a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (MK) a kezelésében lévő 32 ezer kilométernyi út fagymentesítéséhez szükséges só beszerzésére írt ki. A Mészáros Lőrinc állandó üzlettársának, a Duna Aszfalt tulajdonosaként saját jogon is ismert Szíjj Lászlónak és a Habony Árpád szlovéniai médiaterjeszkedését finanszírozó Varga Károlynak a tulajdonában lévő cég több mint 12 milliárd forintért szállíthat az állami vállalatnak a következő két évben.

Ez az ár 1,3 milliárd forinttal több, mint amennyiért korábban végezte a munkát éppen az a cég, amely mostantól már Szíjjék alvállalkozójaként csinálhatja tovább.

Ez a megrendelés még nekik sem kis tétel, különösen, hogy a Vakond Via eddig egészen másban utazott. A társaság 2017-ben szinte pontosan akkora bevételt ért el, amekkorát most ez az üzlet hozott nekik, de annak a többségét még építőipari munkákból és közvetített szolgáltatásokból szerezték. Sőt, korábban nem is szerepelt a cég egyébként jelentős számú tevékenységi köre között olyan, ami alapján útszóró sót szállíthatna, a „vegyestermékkörű nagykereskedelmet” csak az idén januárban vették fel a tevékenységek közé.

Szíjj és Varga cége nem is vállalta önállóan a feladatot, alvállalkozóként két másik céget is bevontak a pályázatukba. Ezek közül az egyik pedig éppen az a Suller Kft., amely a korábbi években maga is indult a Magyar Közút közbeszerzésein, sőt többször be is futott, így az elmúlt években saját jogon már sok ezer tonna sót szállított az állami cégnek...

A KÖPÖNYEGFORGATÁSNAK AZ A HÁTRÁNYA, HOGY AZ EMBER OLYKOR SAJÁT MAGÁT OKÁDJA LE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.03.28.


Hejhó, jóreggelt kívánok! A tegnapi rosszul indult nap után újult erővel belecsapkodok a pincepörköltbe. Elhárultak a problémák, mindenki forduljon bizalommal felénk, már teljesen biztonságos a Szalonna fogyasztása (szellemileg remélhetőleg eddig is egészséges volt), nyílik az oldal, nem fenyegetnek a veszélyek, és ez most úgy néz ki, hogy tartós is lesz. Nade, ne ígérgessek fűt-fát, nem vagyok én a Fidesz soros beszélő feje, meg nekem nincsen választási kampány sem, amit mások élete és vére árán meg kell nyernem, és nem vagyok arra szorulva, hogy az ingyen sörrel bezárólag mindenféle mézesmadzagokat végighúzogassak a népi orrok előtt, amit nem szégyellek.

Ezzel szemben vannak, akik pontosan ezt cselekszik. Olyannyira kiszámíthatóan, hogy ha a választási kampányba csomagolt kisstílű kiszámíthatóság fájna, ezek a drága emberek egész nap üvöltöznének kínjukban. Idén sem maradnak nagyvonalú közpénzajándék nélkül a nyugdíjasok, meg egyéb hátrányos helyzetű csoportok – derül ki az Index összeállításából. Én ennek szívből örülök, sokan vannak, akiknek ez valóban hatalmas segítséget jelent. Makótól Dunaújvárosig, Esztergomtól a plebejus Várnegyedig. Ha már a tojás drágább lesz és ha már megint választások lesznek, ugye. Tök jó, hogy vannak önkormányzatok, ahol belefér a nagylelkűség. Sajnos szegény Bözsi-utalványt kinyírták, így Makón 10 ezer forintos Edenrend-kártyával kedveskednek a 70 év felettieknek (Lázár kedvenc településén maguk a képviselők viszik házhoz a kedvességet); Dunaújvárosban évek óta érvényes, hogy karácsonykor és húsvétkor is jár az 5000 forintos támogatás annak, akinek a nyugdíja nem haladja meg a nevetséges 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimum hétszeresét, azaz 199 500 forintot; Esztergomban a 70. életévet betöltő esztergomi lakóhellyel rendelkező személyeknek, valamint a kérelmező nagycsaládosok részére 5 ezer forintos vásárlási utalványt biztosít az önkormányzat; míg a XIII. kerületben 3 ezer forintos sonkapénz a figyelmesség. Najó, a Várnegyed sem marad le a jótékonysági versenyfutásban: itt 8 ezer forintot kapnak a 80 év felettiek, a rászoruló nyugdíjasok és a nagycsaládosok. És akkor még mindig nem beszéltünk arról, hogy valószínűleg idén sem marad el a kormányzati gondoskodás sem, csak még nem dőlt el, hogy utalvány helyett készpénzben vagy esetleg SZÉP-kártyán érkezik-e a sonkapénz a nyugdíjasoknak. Amikor az a kérdés, márpedig elég sűrűn az a kérdés, hogy fejben miért tart ott ez az ország, ahol tart, akkor ez is egy magyarázat. Az arcpirító, szavazatvásárlási célzatú könyöradományok sora. A kiskorúságban és függőségben tartás legkézenfekvőbb eszköze.

Végső soron egy olyan országban, ahol a kormány többet költ sportra, mint felsőoktatásra (2010-ben ez éppen fordítva volt), vagy gyógyászati segédeszközökre (via Eurostat), és ez senkit nem zavar, ott pontosan erre van igény. A szemfényvesztő morzsákra hatalmasék roskadásig pakolt, összehányt asztaláról. 2017-ben, egyetlen év alatt csak sportra a GDP 1,2 százalékát, azaz 326 milliárd forintot költött a magyar kormány. Ha ehhez a TAO-támogatásokat is hozzávesszük, akkor kiderül, hogy az alapfokú oktatásnál is több pénzt költ a kormány csak a sportra. Amikor az a kérdés, hogy fejben miért tart ott az ország, ahol tart, és milyen jövő korvonalazódik egy ilyen országban, akkor ez egy másik magyarázat...

A BRIT KORMÁNY UTÁN A PARLAMENT IS BEBIZONYÍTOTTA, GŐZE NINCS MIT AKAR BREXIT-ÜGYBEN

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.03.28.


Miután a brit parlament kétszer is leszavazta azt az egyezményt, amely az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének feltételeit rögzíti, és amelyet hosszú tárgyalás után hozott tető alá Theresa May konzervatív miniszterelnök, ma a parlamenten volt a sor, hogy megpróbáljon valamilyen kiutat mutatni a Brexit-káoszból.

A múlt héten az Európai Unió is jelezte, megingott bizalma Theresa Mayben, de az uniós állam- és kormányfők mégis belementek a kilépés határidejének elhalasztásába. Az eredetileg március 29-re kiírt határidő így május 22-ig tolódott el, persze azzal a feltétellel, ha március 29-ig harmadik nekifutásra sikerül elfogadni a kilépési dokumentumot. Amennyiben ez nem következik be – és minden jel arra mutat, hogy nem fog, de erre lejjebb még visszatérünk –, úgy a kilépés határideje április 12.

May többszöri parlamenti veresége után a parlament hétfőn döntött úgy, kiveszi az irányítást a kormány kezéből, és a képviselők maguk tesznek javaslatokat a válságból való kiútra. Bár May megpróbálta megakadályozni ezt a hatalomátvételt, a mai ülésnapon 331 kontra 287 szavazattal a honatyák újra leszavazták a kormányfőt.

Ez azt jelentette, hogy a szokásos ügyrenddel ellentétben nem a kormány kezdeményezéseiről szavazhatnak a képviselők, hanem saját maguk által beterjesztett határozati javaslatokról.

John Bercow, a brit alsóház elnöke végül nyolc darab határozati javaslatot tűzött az esti szavazási napirendre. Ezek nagy részét képviselők pártokon átívelő csoportjai terjesztették elő. Bár alapvetően nem kötelező érvényű határozatok, az mégis kiderül belőlük, hogy mely kilépési opciók rendelkeznek a legtöbb támogatással a Házban, és így kiutat mutathatnak a zsákutcából – legalábbis ezt várta tőlük a brit közvélemény és média.

Ezt a nyolc képviselői indítvány írta ki a házelnök véleményjelzési szavazásra (indicative vote) – a szavazás eredményeit zárójelben jeleztük:...

"EURÓPA MEGADJA MAGÁT A NEMZETI ÖNZÉSNEK"

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.03.28.


Humanitárius szempontból csődöt jelentett Európa, Képtelen megoldani a migrációs politikai ellentéteket. A Nyugat számára Ukrajna is nagy falat.

Az Európai Unió beszünteti földközi-tengeri menekültmentő műveletét, megadja magát a nemzeti önzésnek – írja a müncheni Süddeutsche Zeitung. Az EU-tagállamok által rendelkezésre bocsátott hadihajókkal végzett Sophia műveletnek 2015 óta legkevesebb 50 ezer olyan ember köszönhette az életét, aki alkalmatlan lélekvesztőkön vágott neki a tengernek leginkább Líbiából, hogy reménykedjen a csodában, abban, hogy elérheti Itália partjait.

Tízezreket küldhetnek hullámsírba

Mint a német lap írja, az EU-misszióból fügefalevélként megmarad némi légi felderítő tevékenység, de a hajókat visszavonják, tehát embereket menteni a hullámsírból immár nem lesz mivel. Pontosabban a feladatot rábízzák a líbiai parti őrségre, amelynek a színvonalát uniós támogatással megpróbálják javítani. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy az Európába irányuló migráció földközi-tengeri útvonalán tavaly a korábbiakhoz képest mintegy 80 százalékkal kevesebben próbálkoztak az átkeléssel. A hajók nagy része egy ideje már nincs jelen a szóban forgó térségben, és a Nemzetközi Migrációs Szervezet statisztikai adatai szerint ez kezdi éreztetni a hatását: a tavalyi 3,4 százalékhoz képest ez év elején már 11,5 százalék volt azok aránya, akik nem élték túl a tengeri átkelési kísérletet.
Salvini nem ismer engedményt

A Sophia művelet halála legfőképpen Matteo Salvini magatartásának tulajdonítható. Az olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter megtiltotta, hogy olyan hajók vessenek horgonyt olasz kikötőben, amelyek fedélzetén a tengerből kimentett emberek vannak. A Süddeutsche Zeitung méltatlannak nevezi Salvini engedményt nem ismerő hozzáállását, amivel a populista olasz politikus arra próbálja rávenni a többi EU-országot, hogy több migránst vegyenek át Olaszországtól a tehermentesítés jegyében. Az olyan jobboldali populista kormányok azonban, mint a magyar és a lengyel, ezt elutasítják, amivel hivatkozási alapot teremtenek az olasz populistáknak. A kör bezárult – állapítja meg keserűen Bajorország vezető lapja, és úgy fogalmaz, hogy a Sophia művelet kényszerű lezárása nem csupán azt mutatja, hogy az EU képtelen megoldani a tagállamok közötti migrációs politikai ellentéteket, hanem azt is, hogy az unió humanitárius szempontból csődöt jelentett...

"KOMOLY VESZÉLYEK ÉS NYILVÁNVALÓ FESZÜLTSÉGEK" A CEU BÉCSI KÖLTÖZÉSE MIATT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.03.28.


A totális jogi bizonytalanság ellenére a CEU vezetése próbál nyugalmat sugározni, az oktatók véleménye azonban megoszlik a jövőt illetően, ahogy van, akit a bécsi működési költségek is aggasztanak. A bizonytalanságok miatt jelentősen visszaesett a magyar jelentkezők aránya is.

"Mivel én a CEU oktatója vagyok, ott leszek, ahol a CEU"

– ezt mondta a hvg.hu-nak Bozóki András, a politikatudomány professzora. Bármi is lesz Manfred Weber néppárti csúcsjelölt javaslatának a végkimenetele (a bajor politikus egy müncheni intézmény közreműködésével tenné lehetővé az egyetem további működését), a CEU mindenképp számol az ősszel megnyíló bécsi kampusszal. A következő, átmeneti tanév még formálódik, annyi biztos, hogy a diákok – tantárgytól függően – a trimeszterek egy részét Bécsben, a maradékot Budapesten töltik. A tanárok többsége pedig ingázni fog, bár van, aki már ki is költözött.

"Most tizenkétszer kettő Budapest–Bécs-vonatúttal kell számolni, egy vagy két éjszaka kint alvással."

Bozóki elmondása szerint a CEU adminisztrációja próbál úgy sakkozni az órarenddel, hogy a tanárok egy-két éjszakánál többet ne töltsenek kint, de az nem világos, az ingázást vagy a kinti szállást kifizetik-e nekik. Bár a szeptembertől felvett hallgatóknak kell Bécsben kezdeniük, van olyan kis tanszék, ahol a már Budapesten tanuló diákoknak is ki kell utazniuk. Annyira kevés ugyanis a tanár, hogy ingázás mellett nem tudnának itthon is tanítani. Bár a jelentkezők összlétszámán a beszélgetések alapján nem látszik meg a bizonytalanság, a Kisebbségpolitikai Tanszéken Pogonyi Szabolcs tanszékvezető elmondása szerint

"a magyar jelentkezők száma valamelyest visszaesett",

más attól tart, a posztszocialista országokból érkező diákok elvesznek...

SCHMIDT MÁRIA ÁLL MÖGÖTTE: TANANYAG LESZ, HOGY A SZÖVETSÉGESEK FELELNEK A HOLOKAUSZTÉRT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.26.


Emlékezhetünk arra, hogy amikor George Birnbaum leleplezte, hogy a Soros-ellenes antiszemita kampányt Arthur Finkelsteinnel ők találták ki, Orbán ragaszkodott ahhoz, hogy egy új “történelemszemléletet” adjon a magyaroknak, hogy a magyar történelem meghamisításával a nemzeti identitást a “keresztény-nemzeti” Magyarország és az ő álkeresztény fasiszta rendszerének ideológiájával azonosítsák. Orbán a történelemhamisításra tízmilliárdokat áldoz, és Schmidt Mária áltörténész feladata, hogy minden nemzeti ünnepen vagy történelmi évfordulón egy meghamisított történelmi tudatot verjen az emberek fejébe. A cél az, hogy a meghamisított történelem megtisztítsa a szentistváni államelméletet, az egyház és az állam, a vallás és a nemzet összefonódását, amely a magyar történelem igazságtalanságait és tragédiáit okozta. A jobbágyság, az elnyomás, a papok és az urak országa, az antiszemita magyar identitás mind ebből a hazugságból fakadnak, és mindig elnyomó tekintélyelvű rendszereket hoznak létre.

Schmidt Mária a pályáját holokausztkutató történészként kezdte, majd a történész pályát elhagyva fasiszta és antiszemita ideológus lett belőle, aki kiválóan alkalmas arra, hogy a holokausztot meghamisítsa, és a keresztény-nemzeti Magyarország felelősségét eltörölje. Több évtizedes holokausztrelativizáló tevékenység után hivatalos állami történelemhamisító lett, akinek a legfőbb feladata a hazug ideológiagyártás, a NER ideológiai alátámasztása, és a magyar történelem meghamisítása egy romantikus hazug mártírszerep mentén. Ennek lényege, hogy noha mindenről a keresztény-nemzeti “szentistváni” magyar állam tehet, de mindent le kell tagadni, a mindenért felelős hamis magyar identitást megtisztítva az elkövetőket mártírként kell beállítani. Ez a mártírszerep különösen tetszik a hazugságokra éhes magyaroknak, akik nem képesek felnőni és szembenézni a múltjukkal, a felelősségükkel, és képtelenek azonosítani Magyarország pusztulásának felelőseit a Szent Istvánra visszavezetett hamis “keresztény-nemzeti” identitással.

Mivel a keresztény-nemzeti Magyarország kiteljesedése és csúcsteljesítménye a magyar holokauszt volt, ami nem mutat túl jól, és pontosan kifejezi ennek az ideológiának a lényegét, a legfontosabb feladat a holokauszt tényeinek, körülményeinek meghamisítása, a felelősség másokra történő áthárítása. Nem véletlen, hogy az orbáni illegitim és törvénytelen alaptörvény preambuluma két pilléren nyugszik: az egyik a “szentistváni államra”, a “keresztény” Magyarországra, a tévesen István királynak tulajdonított hamis korona elméletére, a másik az 1944-es német megszállás következtében elveszített önrendelkezésre épül. Az alaptörvény után ezt a hazugságot öntötték bronzba és helyezték el cinikusan a “Szabadság” téren. Schmidt Mária egész életművének lényege a holokausztrelativizáció és a keresztény-nemzeti, vagy más néven keresztényfasiszta Horthy-rendszer tisztára mosása. Schmidtnek nincsenek gátlásai, hogy akár az Auschwitzban felállított magyar kiállítást, vagy a Kertész Imrét arcol csapó “Sorsok” Háza projektet ennek megfelelően meghamisítsa. A Terror Háza a történelem tényeinek szemen köpése, meggyalázása, és maga is egy antiszemita provokáció.

Ennek a tevékenységnek a sorába illeszkedik a kereszténydemokrata kézben levő, a bulvárhírekkel és álellenzéki megnyilvánulásokkal manipuláló, de alapjaiban Orbán érdekeit szolgáló Indexben megjelent tanulmány, amelyben a német megszállás évfordulóján Borhi László amerikai-magyar történész azt játszotta el, mintha új bizonyítékokra bukkant volna, és azok alapján közölné azt a fantazmagóriát, amiről már három éve egy könyvet is megjelentetett. Ennek lényege, hogy Amerika és a szövetségesek provokálták ki szándékosan a német megszállást, hogy azzal jelentősebb német katonai erőt kössenek le, nem törődve a várható zsidó áldozatokkal. Ezért a magyar holokausztért nem a magyarokat, nem is a németeket, hanem főleg a nácik ellen harcoló amerikai és szövetséges nyugati hatalmakat terheli a felelősség...

KOSZ ÉS KÁOSZ: KICSIN MÚLOTT, HOGY NEM FULLADTAK A SZEMÉTBE A BALATONI NYARALÓK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: FÓNAI IMRE
2019.03.28.


Az elégtelen finanszírozás miatt egyre nagyobb fejfájást okoz a szemétszállítás a Balaton-parton is. Még a fideszes polgármesterek is elégedetlenek.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a Orbán-kormányok alatt központosított szemétkezelés szinte az ország minden táján problémákat okozott. A köznyelvben csak kukaholdingnak becézett, egyébként hosszú nevű Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. másutt is késve vagy nem fizet azoknak a kis cégeknek, önkormányzati társulásoknak, amelyek nap mint nap elvégzik a szemét begyűjtését helyben.

Tavaly kicsin múlott, hogy a nyaralók, a külföldi turisták ne gázoljanak a szemétben a Balaton partján. A siófoki szolgáltatónak tavaly nyáron utalt utoljára pénzt az állami kukaholding, akkor az utolsó pillanatban. Így végül nem omlott össze a szemétszállítás a Balaton partján, a turisztikai szezon kellős közepén.

"Miből?"

„Arra azonban semmi garancia nincs, hogy az idei szezon is zökkenőmentesen megy le” – jegyezte meg Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere. „Hogyan lehet úgy tervezni, hogy utoljára 2018. júliusban fizette ki az állami kukaholding a térségi önkormányzatok tulajdonában lévő Siókom Nonprofit Zrt. elvégzett szolgáltatásait? S miközben a szolgáltatónk vár a pénzére, a kukásautókat tankolni kell, a kukásoknak fizetést kell adni. Miből?” – kérdezte a városvezető...

“MERJÜNK NAGYOK LENNI!”

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: VUICS TIBOR
2019.03.26.


...Ezzel az “eszmével” már a történelem során is sikerült rengeteg ellenséget szerezni a magyar uralkodóosztályoknak, elveszítettünk vele két világháborút, jelenleg Szerbia kivételével, ahol szintén autoriter a kormányzat, rossz a kapcsolatunk valamennyivel, de az EU tagállamaival is, jelenleg Lengyelország és Olaszország a kivétel. Orbánt a diktátorok közé sorolják, a hasonszőrűekkel viszont kiváló kapcsolatot ápol (Oroszország, Kína, Azerbajdzsán, Törökország, Kazahsztán, stb.,) részéről a hazugságáradat tovább hömpölyög… Felfüggesztették EU-tagsági viszonyát és a levegőben lóg Magyarország kizárása is. A kormány agresszivitása és a diplomáciában szokatlan, durva lépései folytatódnak. Nem törődik vele, hogy egy 9 milliós ország kormányfője úgy “mer nagy lenni”, hogy tettei miatt a külvilág kineveti, országán belül pedig milliók nyomorognak vagy szabadságuk sérül, a tét számára a hatalom minden áron való megtartása! Mert ha elveszíti, a bíróságok következnek!

SZOCIÁLIS BIZTONSÁG HELYETT BIZONYTALANSÁG - EZ FENYEGETI A KÜLFÖLDÖN DOLGOZÓ MAGYAR MUNKAVÁLLALÓKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2019.03.28.


Magyarország elvi okokból ellenzi, hogy csorbítsák a más tagállamokban dolgozó EU munkavállalók jogait, és hírek szerint Csehország és Lengyelország is hasonló álláspontot képvisel.

Veszélybe került a végleges megegyezés a hazájukon kívül, egy másik EU országban dolgozó munkavállalók társadalombiztosítási ellátásáról, miután az uniós kormányok képviselői nem tudtak megállapodni a jelenlegi rendszer reformjáról. Az EU három döntéshozó intézménye feltételesen már tető alá hozta a kompromisszumot, de a teljes jóváhagyáshoz szükség van az Európai Parlament és a kormányokból álló EU Tanács beleegyezésére. A román uniós elnökség szerdán úgy döntött: két nappal elhalasztja a szavazást. A kormányközi Tanácsban Németország vezetésével hat tagállam — Ausztria, Dánia és a Benelux országok — szövetkezett a még nem végleges intézményközi megállapodást zátonyra futtatására. A hatok szigorítani szeretnék a külföldi munkavállalók hozzáférését a munkanélküli segélyhez és a családi pótlékhoz. 

A feltételes egyezség szerint a határmenti ingázóknak és a hazájukban lakhellyel rendelkező munkavállalóknak hat havi folyamatos munkaviszonyt kell igazolniuk, hogy a munkavégzés országában elismerjék jogosultságukat a munkanélküli segélyre. Az ellentábor azt szeretné, ha ezt az időszakot 12 hónapra emelnék, ahogy az Európai Bizottság eredeti javaslatában szerepelt. Törekvésük az is, hogy a családi pótlékot a küldő ország jövedelmi viszonyaihoz igazítsák, ha a gyerek a munkavállaló hazájában maradt. Az Európai Bizottság ugyan az uniós joggal ellentétesnek minősítette az ehhez hasonló osztrák szabályozást, a hatok mégsem nyugodnak bele, és a szabályt betennék az elfogadás előtt álló szociális csomagba...

TE, TÖKFEJ! MAGYARORSZÁGNAK A KIVÁNDORLÁS OKOZZA A GONDOT ÉS NEM A KÉPZELT MIGRÁNSHULLÁM - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.28.


- Orbán annyira el van foglalva a migrációs mantrával, hogy nem veszi észre: tömegesen vándorolnak ki a magyarok, és hogy vége a nagyarányú fellendülésnek. 

- Ha májusban nyerni akarnak a nagy pártcsaládok, akkor meg kell győzniük a választókat a populista demagógiával szemben, továbbá épkézláb megoldással kell előállniuk.
- Líbiának is kedve támadt, hogy a nemzeti érdekre hivatkozva kövesse a közép-európai példát és túladjon a másfél millió szír menekültön.

Die Welt

Az első szakértői vélemények szerint nemigen van esélye a sikerre Manfred Weber javaslatának, hogy ti. unióellenes pártok ne kaphassanak támogatást az EU költségvetéséből. A konzervatívok bizottsági elnökjelöltje meg is nevezte, hogy olyan erőkre gondol, mint a német AfD – utóbbi most tombol a kezdeményezés hallatán. Mindenesetre a politikus azzal indokolta a felvetést, hogy a világon nincs egyetlen intézmény sem, amely olyan naiv, hogy a saját ellenségeit finanszírozza. Márpedig az érintett pártok EU adófizetőinek zsebéből fedeznek olyan választási küzdelmeket, akciókat és plakátokat, amelyek célja a szervezet felszámolása.

A Düsseldorfi Egyetem egyik professzora azt mondja, hogy az elképzelés beleütközik az egyenlőség elvébe. A pártoknak nyújtott összegeket nem lehet ahhoz kötni, hogy azok milyen politikai programot követnek. A versengés jogát nem lehet tartalmi kérdésekhez igazítani. A rivalizálás igenis kívánatos, mert a polgárok az alapján tudják eldönteni, kire is voksoljanak. Így nem érdekes, hogy a meghirdetett célok pozitívak vagy negatívak, egészen addig, amíg az adott tömörülés nincs betiltva. A szakértő szerint politikailag érhető Weber elgondolása, csak éppen azt nehéz összhangba hozni az alkotmányos kikötésekkel.

Bloomberg

A francia elnök által meghirdetett „Reneszánsz” célja, hogy teljesen új összetételű Európai Parlament alakuljon a választás után, csak kérdés, milyen kilátásai vannak a sikerre. Macron két éve odahaza már fejre állította a politikai viszonyokat, amikor partvonalra szorította a két nagy pártot, de az már fogósabb feladat, ha ugyanezt el akarja érni az EU-ban is. Az En Marche ad hoc alapon kíván koalíciókat kötni Strasbourgban, nem szeretne csatlakozni egyik nagy pártcsaládhoz sem. Illetve fontolóra venné, hogy saját frakciót alakítson. Többek közt a CDU-tól csábítana el támogatókat, ám szakértők szerint ez nem több vágyálomnál, mert az államfő nem fogja fel, hogy a bejáratott politikai szövetségek igencsak erősek. Mindenesetre Macron pár hete 22 nyelven hozta nyilvánosságra elképzelését az egész kontinensen a mélyebb integráció érdekében.

A francia párt stratégái azon vannak, hogy a liberális frakcióval kell összeállni, elhódítva a Néppárt, illetve a szociáldemokraták mérsékelt tagpártjait, valamint néhány zöldet. Ám szakértők szerint ennek nem sok esélye van, viszont a Fidesz felfüggesztése rávilágított arra, mennyire megosztottak a konzervatívok az ügyben, miként lépjenek fel az illiberális Orbán Viktorral szemben. A kormányfő rendszeres kirohanásai folytán egyesek kiválhatnak a csoportból. Az En Marche azonban mer nagyot álmodni. Európai igazgatója szerint a partnerek nagy része egyetért azzal, hogy Marcon lényeges szerepre tör az Unióban.

Süddeutsche Zeitung

A lap úgy látja, hogy az Unió megadta magát a nemzeti önzésnek, amikor szinte teljesen leállította a bajbajutott menekültek megmentésére szolgáló őrjáratokat a Földközi-tengeren. Az EU kapitulált a politikai cinizmus és zsarolás előtt. Hiszen a hajók, amelyek az utóbbi jó három évben legalább 50 ezer embert húztak ki a vízből, már hónapok óta nem futnak ki. Populista politikusok akarták így, mindenekelőtt Salvini. Olaszország már korábban elűzte a civilek mentőhajóit. Továbbá a belügyminiszter nem engedi be azokat, akiket megmentettek. Ily módon tavaly 80 %-kal csökkent a migránsok száma. A demagóg vezető így akarta elérni, hogy több menedékkérőt vegyen át a többi tagállam. Csak éppen ezt keményen elutasítja a jobboldali populista Lengyelország és Magyarország, amivel igazolást adnak a hasonszőrű olasz erőknek. Ennél a pontnál a kör bezárul, az említett Sophia-művelet megbénult.

A következmények bizonyosan végzetesek, mert a tenger középső része évek óta a legrosszabb halálútnak számít. Hiszen a gyatra líbiai partvédelmet leszámítva nincs senki, aki segítsen a bajbajutottaknak. Tavaly csaknem 360-an vesztették életüket azon a részen – a jó 10 ezer próbálkozóból. Ez évben 160 áldozatnál járunk – 1400-ból. Itt nem csupán arról van szó, hogy Brüsszel gyenge és képtelen megoldani az ellentéteket a menedékpolitika kapcsán. A Sophia beszüntetését nyugodtan lehet humanitárius csődnek tekinteni.

New York Times

Orbán Viktor azt a hamis jobboldali narratívát hangoztatja, hogy Európát elárasztják a migránsok. Ez a képaláírás szerepel a magyar vezető fotója mellett abban a cikkben, amely azt ajánlja, hogy a nagy uniós pártok álljanak elő épkézláb történettel és igazi megoldásokkal, már ha meg akarják nyerni a „menekültválságot” a szélsőjobbal szemben. A szerző, John Dalhuisen, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű elemző intézet szakértője a közelgő EP-választások nagy kérdésének nevezi, miként szerepelnek ott a szélsőjobbos populisták. Stratégiájukat éppen a magyar miniszterelnök vázolta a múlt nyáron Tusványoson, amikor a szélsőségesek zászlósfigurájaként amikor arról beszélt, hogy a választások nagy, közös témája a bevándorlás, és hogy az általa képviselt erők jelentik a jövőt.

Európában ma az a közvélekedés, hogy a migrációs válságnak vége, ennél fogva a szélsőjobb túljutott a zenitjén. Ez az okfejtés arra a vigasztaló, de veszedelmes következtetésre épül, hogy a nyugtalanság alább fog hagyni, amint az emberek rájönnek a valóságra. Az érvelés annyira közkeletű, hogy magyarázhatja a nagy pártok tétlenségét. Azok a jelek szerint feladtak minden érdemi próbálkozást, hogy megreformálják a menedékpolitikát. Ám tévednek, ha azt hiszik, hogy az érkezők csökkenő száma egymagán megállítja a szélsőjobbos populizmus erősödését. Erre májusban jönnek majd rá. Mert amit az illiberális vezetők hirdetnek, az egyszerű, de erősen hat az érzelmekre: barbár invázió fenyegeti a földészt, és csakis a jobboldal kész azt feltartóztatni. Ha sokan jönnek, az csak igazolja a tételüket, ha meg kevesen, az meg arról tanúskodik, hogy beválik az általuk szorgalmazott gyógymód. Az nem érdekes, hogy szívtelen politikájuk igencsak hatástalan. A magyar kerítést jól lehet látni, de az igazi munka Líbiában és Törökországban folyik, no, meg a görög szigeteken.

A lényeg, hogy a populisták által előadott történet összhangban áll a politikájukkal. Ezt kell átvenniük a hagyományos pártoknak is. Azaz legelőször is teljesen új sztorival kell kirukkolniuk. Főként azt kell megértetniük, hogy szó sincs invázióról, a folyamatot lehet és kell is ellenőrizni. Fontos továbbá, hogy miként kezelik és csökkentik a migrációt. A józan politikusoknak azt kell mondaniuk, hogy emberséges módon ellenőrizzük a határokat. Azokat állítjuk meg, akik nem jogosultak a menedékre. Tiszteletben tartjuk az emberi jogokat, befogadjuk az üldözötteket. És lehetőséget kínálunk azoknak, akik dolgozni jönnek, attól függően, hogy hány emberre van szükség. A lényeg, hogy az európai értékekre kell összpontosítani, mert a demokratákat éppen azok különböztetik meg a demagógoktól. És az alapelvek mostanság sincsenek jelen a bevándorlással összefüggő európai gyakorlatban.

Az arra hajlandó kormányoknak össze kell fogniuk a kérelmek gyors és tisztességes feldolgozására, a határállamokban, fogadó központokban. És vissza kell fordítani mindenkit, aki nem tartozik a kedvezményezettek kategóriájába. Akik maradhatnak, azokat el kell osztani az érintett államok között...