2017. április 28., péntek

LEHET-E A DEMOKRÁCIA A DIKTATÚRA ELŐSZOBÁJA?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.04.27.


A The New York Times Recep Tayyip Erdogan április 16-i népszavazási sikere után fontos kérdést vet fel: Lehet-e a demokrácia a diktatúra előszobája?

A kérdést, mint írja, az teszi indokolttá, hogy egy sor demokratikus rendszeren belül megfigyelhető, hogy megválasztásuk után a vezetők hatalmukat úgy konszolidálják, hogy fokozatosan megszüntetik azokat a fékeket és ellensúlyokat, amelyeket a törvény előír minden demokratikus rendszer számára.

Ezt a jelenséget a szakértők „autokratizációnak” nevezik, amí jól kifejezi azt az autokratikus formát, amely átveszi a demokratikus struktúra helyét, amint a választások lezajlanak. Hatalomra kerülve a gátlástalan vezető saját hasznára manipulálni tudja a politikai légkört, bebetonozva nemcsak saját mandátumát, hanem valószínű győzelmét is a következő választásokra.

Mindennek lehetőségek felfedezhető a demokrácia sérülékenységében, amely túl könnyen teszi lehetővé az önkényurak számára a játékszabályok módosítását, ha már megkapták rá a jogosítványt a szavazatok révén. Mintha a demokrácia előszobája lenne a diktatúrának.

Ez az okfejtés nincs messze az igazságtól, és számos olyan vezető van, aki ilyen módon betonozta be a hatalmát Putyintól Chávezig, Madurótól Erdoganig.

A népszavazás, amely ez utóbbit országa abszolút vezetőjévé tette, egy olyan elnöki rendszert intézményesített, amely a törvényhozó hatalmat is az elnök kezébe helyezte és megszűntette a miniszterelnöki posztot...

A KORRUPCIÓ TÉNYLEG ALÁÁSSA A DEMOKRÁCIÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Max Gebhardt
2017.04.28.


Oroszországot sok szempontból tekinthetjük Magyarország egyik lehetséges jövőképének. Az átláthatóság kerülése az állam sokasodó szabadpiaci beavatkozásainak védelmére, ahol a hazai cégek befektetéseit előnyben részesítik a külföldi cégekkel szemben, és ahol a haveri kapitalista „szövetségeseket” támogatják, sok populista vezető kelléktárában megtalálható, és úgy tűnik, Orbán Viktor és mások, akik Oroszországot sikeres példának tekintik, előszeretettel alkalmazzák saját kormányzásukhoz.

A múlt hónap végén oroszok ezreit – egyes számítások szerint tízezreit – láthattuk Moszkva és tucatnyi más orosz város utcáin vonulni, ahogy hangosan állást foglaltak az oroszországi korrupció szintje ellen. A legtöbb kommentátort egyrészt meglepte a résztvevők száma, és még inkább az, hogy tüntetések voltak Moszkván kívül is, „Putyin Oroszországának” szívében, ahol az ellenzéki pártok támogatása elenyésző.

A politikai aspektust a szervező, a Haladás Párt vezetője, Alekszej Navalnij jelentette, de a rendszerszerű korrupció elutasítása nem kizárólagosan liberális, vagy konzervatív természetű üzenet. A korrupciómentes kormányzás sok szempontból a populista politikai üzenet esszenciája: a nép azon akaratának kifejezése, hogy az adóbevételek minden fillére a nép javát szolgálja, ne a politikusok és haverjaiknak gazdagodását, és hogy a gazdaságpolitika alakítása a nép érdekében történjen, ne pedig a politikusok zsebének dagasztására.

Oroszországot sok szempontból tekinthetjük Magyarország egyik lehetséges jövőképének. Az átláthatóság kerülése az állam sokasodó szabadpiaci beavatkozásainak védelmére, ahol a hazai cégek befektetéseit előnyben részesítik külföldi cégekkel szemben, és ahol a haveri kapitalista „szövetségeseket” támogatják, sok populista vezető kelléktárában megtalálható – ilyen például Putyin is –, és úgy tűnik, Orbán Viktor és mások, akik Oroszországot sikeres példának tekintik, előszeretettel alkalmazzák saját kormányzásukhoz.

Míg a populista gazdaságirányítás bizonyos választói csoportoknak előnyös lehet, hosszú távon az optimálistól elmaradó nemzetgazdasági növekedést eredményez, és végeredményben az emberek jövőjét teszi tönkre. Mint a legtöbb populista terv, rövid távon elfogadhatónak tűnik, de huzamosabb időn át nem fenntartható.

Az Egyesült Államok Nagykövetsége minden tavasszal aktualizálja a befektetési hangulatról kiadott jelentését (Investment Climate Statement). Magyarország kilátásai a legutóbbi három jelentés alapján elég egyértelműek – Magyarország gazdasági növekedése elmarad a lehetségestől:

„Az utóbbi években a külföldi közvetlen működőtőke-befektetések (FDI) az említett előnyök ellenére elmaradtak a várttól, és maradtak a befektetést akadályozó tényezők. A vállalkozások megemlítik az adó- és szabályozási környezet stabilitásának hiányát, beleértve a visszamenőleges hatályú adózást, az érdekelt felekkel való konzultáció hiányát nagyobb szabályozási és adóügyi változtatások előtt, valamint a közbeszerzéseknél és az erős kormányzati befolyás alatt álló szektorokban tapasztalható korrupciót és kivételezést. A nemzetközi vállalatok a képzett munkaerő utánpótlás elégtelenségét említik, mit a külföldi közvetlen működőtőke-befektetések egyetlen kiemelkedő akadályát Magyarországon, különös tekintettel műszaki szakemberek és mérnökök hiányára. OECD és EU kutatások szerint a magyarországi általános és középiskolai diákok teszteredményei az utóbbi évek folyamán romlottak, amely már középtávon is befolyásolhatja a munkaerő minőségét.

Magyarország a Közép- és Kelet Európába érkező közvetlen tőkebefektetések terén vezető célország volt. A csúcsot 2005-ben érte el, 7,4 milliárd amerikai dollár közvetlen tőkebefektetéssel. A 2008-as globális pénzügyi válságot követően a tőke beáramlása lelassult, és Magyarország komparatív előnye a többi regionális versenytárssal szemben eltűnt. Ennek ellenére az utóbbi két évben a beáramló közvetlen működőtőke mennyisége nőtt, 2013-ban 3,4 milliárd, 2014-ben 6,5 milliárd amerikai dollár értékre. Ez a növekedés nagyrészt már jelen lévő befektetők nyereségének befektetésként való visszaforgatásából, vállalati központok és magyar leányaik közti tőketranszferből, és a veszteséges bankok feltőkésítéséből állt össze. Csak kevés új befektető érkezett a piacra.” — 2016 Investment Climate Statement..

CSODÁS GYARAPODÁS A SZÁZHOLDAS PAGONYBAN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.04.28.


Igencsak megszaladt tavaly Mészáros Lőrincnek: a vagyona egy év alatt megötszöröződött, 96 milliárddal nőtt. Ezzel a honi leggazdagabbak listáján a 31. helyről rögvest az ötödikre került. A gyarapodása mintegy 183 ezer forint volt – percenként. Csak az a szerencse, hogy legalább nem kell szeretnünk ezért…

lyen hatalmas vagyonhoz jutni egy év alatt, korrekt piaci körülmények és versenyfeltételek között, a szakértők szerint szinte lehetetlen. Nyilván nem is így jutott hozzá a nemzet gázszerelője, akinek újabb szerzeményei között a mezőgazdasági és ingatlanbefektetések után már média, balatoni kempingek, szálloda, keményítőgyár, bank és a jó ég győzi sorolni, mi minden szerepel. Csakis erőteljes állami hátszéllel juthatott hozzá. Elvégre ugye Milne bácsi szerint sem mindegy, hogy kik Nyuszi szomszédai, barátai, üzletfelei…

Addig még rendben volt a dolog a rendszerváltozás táján – bár a létbiztonsághoz szokott sokaknak már az egyszerű és kockázatos vállalkozósdi sem smakkolt igazán –, hogy „ha szereti a magyar a lángost, akkor a lángossütőt is szeretnie kell”. Ám a história itt már réges-rég nem a lángosról szól, meg az olaj- és fokhagymaszagban – a nyári szezon alatt – az egész évi bevételt napi 15-16 órában összegályázó kisvállalkozókról. Még csak nem is az apró halakat felfaló nagyobbakról, akiknek a bukás esélyének vállalásával és a „spekulációval” – azaz gondolkodással, gazdasági intuícióval – annyi pénzük jött össze, amennyi már magától dolgozik, gyarapszik tovább. Persze – legyünk nagyvonalúak – az első milliójukról (milliárdjukról) ne kérdezzük őket…

De itt már egészen másról van szó. Semmiféle rizikó nincs a dologban. Elvégre nem is titkolta Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.

Az efféle újsütetű – önmagát nemzetinek és még polgárinak is tituláló –, féktelenül gazdagodó uraság sohasem süt majd nekünk lángost – a hőségben egy szűk és büdös kuckóban verejtékezve – nyáron, a Balcsin (ahová amúgy a legtöbbünk már el sem jut). Az ilyen inkább felvásárolja a kempingeket, és bérbe adja a helyet – a lángossütőknek is. Az ilyen csak a saját – és a köréhez tartozók – vég nélküli gazdagodására hajt. Bármi áron – amit persze velünk fizettet meg. Hab a tortán: pofátlanul „nemzeti politikának” minősíti a saját szűk csoportérdekét. Pedig az minden, csak nem közérdek, nem a közjót szolgáló közügy.

Ez a hatalom hiába is szajkózza az ellenkezőjét, nem emelte, nem is emeli fel a nemzetet. Az nem sokasodik, nem is polgárosodik általa. Nem is válik tanultabbá, kulturáltabbá, egészségesebbé, erkölcsösebbé, szolidárisabbá attól, amit urai tettek, tesznek. Attól csak a gyűlölet és a kerítések hossza nőtt és nő itt ezerrel. Nélkülük talán többre jutottunk volna, mint hogy elsők legyünk – Európa utolsói között...

HULLÁMVASÚT ÉS HITEGETÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Mick
2017.04.28.


Folytatjuk Mick kalandjait Angliában, aki ugye olyannyira 50 fölött kezdte építeni az angol jövőt, hogy konkrétan ma 52 éves, szóval mindenekelőtt boldog születésnapot! (Ha már az első posztja ezzel ért véget, egyébként itt olvashatja, aki kihagyta)...

Az első önálló lépések


Tehát szűk 2 hónapnyi napelem farm „építési” tapasztalatot szerezve kikristályosodott számomra, hogy én bizony Site Manager leszek, legalábbis akkor így gondoltam. Március elején elvégzem az SMSTS tanfolyamot, és Határátkelős posztokból erőt merítve küldöm a jelentkezéseket az összes szembejövő álláshirdetésre.

Akkor még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni. (Elnézést kérek, ez még mindig A tanú című filmből volt.) Akkor még nem sejtettem, hogy mondjuk a Thames Water-hez, a Scottish and Southern Energy-hez vagy autópálya építésre nem nagyon kellene jelentkeznem, mert ezeknél egészen mást jelent a Site Manager munkakör. Persze ilyen alapon sehova nem kellett volna jelentkeznem, mert annyi közöm volt az egészhez, mint a harangöntéshez.

Utólag az is világos, hogy a tanfolyam elején miért volt tapintható a csend rövid bemutatkozásomat követően (a többiek nagyrészt évek óta az építőiparban dolgozó festők, tetőfedők, épületasztalosok, kőművesek voltak, akiket a cégük iskolázott be a tanfolyamra).

Én elmondtam, hogy hol dolgoztam január óta, most itt vagyok, és Site Manager leszek. A legendás angol hidegvér és udvariasság számlájára írható, hogy nem röhögtek fel hangosan.

Természetesen becsülettel kivettem a részem a közösen kidolgozandó feladatok megoldásánál, a tesztet pedig majdnem hibátlanra írtam, mert „csak” meg kellett jegyezni a dolgokat.

Segítségemre volt, hogy a CSCS (Construction Skills Certificate Scheme) kártya megszerzéséhez vettem egy könyvet, amely tartalmazta az összes kérdést, amely előfordulhat a teszten, és voltak átfedések a teszt és a tanfolyam tudásanyagában.

Elég sok változás volt a szabályozásban mostanában, de úgy érzem még képben vagyok, ha valakinek segítségre van szüksége ezzel kapcsolatban, akkor írjon privátban, nem akarom a posztot elvinni ebbe az irányba.

A kiindulási helyzet ekkor: kifizettem a tanfolyam díját, még nálam volt a cég által bérelt autó, amit le kellett adnom Southamptonban, a felszereléseket el kellett juttatnom Tiborhoz (azt se tudom már, hogy hova, csak kaptam egy címet és mentem), és hétfőn reggel meg kellett jelennem a szállodában, ahol a tanfolyamot tartották.

Szállás még nincs. Az összes csomag nálam. Pénz, aminek elégnek kell lennie szállásra, kajára, és ki kell tartania addig, amíg megkapom az első fizetést. Persze az első 5 napon egész nap oktatás, tehát az kiesik.

Ha akkor valamilyen csoda folytán felvettek volna olyan helyre, ahol havi bért fizetnek, garantáltan elfogyott volna a pénzem jóval az első fizetés előtt. Feleségem otthon a három gyerekkel óvónőként, szóval nem ő lesz az, aki nagyobb összeggel kisegít. Azóta sem tudom hogyan csinálta, de küldött mégis majd 100 GBP-t zsebpénznek.

Számlát még Isle of Wight-on nyitottam oly módon, hogy akkori munkáltatóm, a magyar cég igazolta céges levélben, amit ők küldtek közvetlenül a banknak, hogy márpedig nekem ez és ez a magyar lakcímem.

Erre a megoldásra úgy nyílt mód, hogy az ügyintéző két héttel korábban érkezett vissza egy budapesti hétvégéről és valóban segíteni akart. Megkérdezte: a magyar munkáltató egy jól ismert cég Magyarországon?, én pókerarccal: egyike a legismertebbeknek a maga kategóriájában. Emellé még National Insurance számot kellett szereznem, ami már gyerekjáték volt..
. 

ITT OLVASHATÓ

AKI FÉL, AZ NE MENJEN AZ ERDŐBE? NEM MONDOD, VIKTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.04.28.


Orbán Viktor Győrben haknizott, ahol nagy szeretettel fogadták őt a rajongói. Kedves színfoltja volt a látogatásnak, amikor a miniszterek elnöke spontán szónokolt egyet az egybegyűlteknek és megmutatta a nagy államférfi árnyékában megbújó esendő kisembert, aki egy közülünk, akár a gyerekünk, unokánk is lehetne.

Orbán érthető módon örült az őt biztató tömegnek és megköszönte. A biztatást. A komplett videó és beszámoló megtekinthető a hvg.hu-n, én is ott leltem. Én sajnos személyesen nem lehettem jelen a nagy eseményen, de egészen szíven ütöttek a drága miniszerelnök úr szavai, amiket mondott a szájával:

"Ha hiszik, ha nem, rám fér (a biztatás). Időnként azért be vagyok kerítve, és úgy érzem, hogy el akarnak veszejteni. Nem akarom magam sajnáltatni, mert aki fél, az ne menjen az erdőbe, de az igazság az, hogy minden biztatásra szükségem van."

Hát először is: Hajrá! Másodszor nézzük, vajon miért érzi magát bekerítve Európa erős embere...
...Csak tipp, miután divatba jöttek a fedett nyomozók és se fotófelszerelés nincs náluk, se logikus magyarázat arra, miért is nem a vezért figyelik, miért a közönséget.

Azt hiszem, túl sok magyarázat ezek után nem szükséges. Egyértelmű, hogy miért érzi bekerítve magát a miniszterek elnöke. Fogalmam sincs, mennyire normális ennyi többminttestőr a győri nénik ellen (a civil nyomozókat csak megtippelni lehet) és mennyire tekinthető normálisnak a daliás szakállas testőr folyamatos valamit markolása (ha nem a gatyája akart lecsúszni, akkor én vagy fegyverre tippelek, vagy arra, hogy sokkal több elmeorvosra lenne szükség ebben az országban)...

A KORMÁNYPÁRTI SAJTÓ ÉS A KÖZMÉDIA IS TERJESZTI A PUTYINISTA PROPAGANDÁT MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bátorfy Attila
2017.04.28.


Összefoglaló az orosz-párti propaganda magyarországi jelenlétéről és terjedéséről. A cikk eredetileg a Re:Baltica oknyomozó oldalon, lettországi partnerünknél jelent meg az álhírekről és az orosz befolyásról szóló európai tényfeltáró cikksorozat részeként.

2016. október 26-a reggelén a regionális Kisalföld arról számolt be, hogy a Győr melletti Bőny községben egy rendőrt egy AMD típusú gépkarabéllyal agyonlőttek, agyanúsított pedig a magyar szélsőjobboldal és neonáci szubkultúra egyik emblematikus figurája, Győrkös István. Győrkös bőnyi házához a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illegális fegyverbirtoklás gyanúja miatt vonult ki, az akció során maga Győrkös is megsérült, a hátába fúródó golyó a hasán át távozott.

A súlyos sérülését túlélő Győrkös tagadta, hogy ő lőtte volna fejbe a rendőrt, jelenleg előzetes letartóztatásban van. Azonban a máig le nem zárult, ellentmondásos nyomozás az Index által feldolgozott iratai szerint Győrkös bőnyi „kiképzésein” és „gyakorlatain” rendszeresen megfordultak az orosz katonai hírszerzés, a GRU, valamint az orosz diplomácia emberei, ezekről pedig a magyar titkosszolgálatok már korábban is tudtak. Ahogy arról is, hogy 2009-ben ugyanilyen „gyakorlatokon” még német neonácik vettek részt Győrkös bőnyi házánál, bár ezt Győrkös szintén tagadta.

A most hetvenhat éves Győrkös a nyolcvanas évek vége óta a magyarországi neonáci és hungarista mozgalom egyik meghatározó arca. 1989-ben alapította meg a később neonáci eszmék terjesztéséért perbe fogott Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportot, melyet 1992-ben Magyar Nemzeti Arcvonalra (MNA) keresztelt át.

Ugyanez a szervezet, illetve ifjabb Győrkös István 2012. október 19-én indította el a Hídfő.net weboldalt, amelyet az amerikai Go Daddy domainszolgáltatónál regisztráltak. Egészen 2014 augusztusáig nem nagyon tűnt fel senkinek a szájt, amikor az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T72-es tankokat szállít Ukrajnának és ehhez a Hídfő.netről vett „olvasói” fotókat is mellékeltek.

A fotókon egy vasútállomáson parkoló vonat volt látható, amely T72-es tankokat és egyéb páncélosokat szállított tovább állítólag a záhonyi határátkelő felé, az állítás szerint pedig a kép az ukrán határhoz legközelebb fekvő nagyobb város, Nyíregyháza vasútállomásán készült. Később a Honvédelmi Minisztérium azt nyilatkozta, hogy hogy a magyar hadsereg régi tankjait a cseh Excalibur Defense nevű cég vette meg és a vonat Csehországba szállítja őket.

A honlap a Whois domainkereső szerint legkésőbb 2015. április 22-én átkerült a Hídfő.ru orosz domain alá, ekkor már alighanem az oldal teljesen az orosz titkosszolgálat irányítása alatt állhatott és az aktív intézkedések egyik fontos forrásának volt tekinthető. Az említett cikk világos figyelmeztetés volt az orosz fél részéről, hogy Magyarország meg se próbáljon beavatkozni az ukrán konfliktusba Ukrajna oldalán...

IMÁDKOZZ, ORBÁN!


VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.04.28.


Feri, Feri, bazmeg.

Ha te egyszer kinyitod a szádat, ha te egyszer elkezdesz beszélni...

Akkor mi lesz?Arra vártunk, hogy majd kiderül, mikor letelik a bűvös 72 óra. Aztán megmondtad mi lesz: semmi. De az Orbán az imádkozzon - már ha igen ráér rajtad röhögés közben - mert majd ha te egyszer kinyitod a szádat, és ha egyszer elkezdesz beszélni, akkor majd egyszer lehet más lesz ami most még nem lett más...

SERES: A NAGY GYURCSÁNY-SEJTÉS

HVG.HU - ITTHON
Szerző: Seres László
2017.04.28.


...Az ultimátum lejárt, de mi történik akkor, ha most eltelik egy nap, öt nap, három hónap, és a) a közvetítők továbbra is csak ülnek a doksijaikon, b) a Gyurcsány által "Oroszország zsarolható ügynökének" nevezett Orbán nem tesz feljelentést? Az a helyzet, hogy az égvilágon semmi. Orbánról lepereg egy bizonyíték nélküli vádaskodás – mert az a logika ugyebár véletlenül sem jogállami, hogy "amennyiben a miniszterelnök nem indít jogi eljárást, a DK elnöke igazoltnak tekinti vádjait". A hallgatás beleegyezés? Really? A vád bizonyítása véletlenül nem a vádló dolga?

Ja, apropó jog, jut eszembe. Tudós barátom hívta fel a figyelmemet arra az apróságra, hogy ha Gyurcsány Ferenc valóban hitelesnek tartja az általa megismert korrupciós bűncselekményt, ha tehát az általa látott okiratokban vesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása, befolyással üzérkedés merül fel, akkor neki mint hivatalos személynek (elvégre országgyűlési képviselő) a Btk. 300.§-a alapján feljelentési kötelezettsége van:

"Az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést (...) , befolyás vásárlását vagy befolyással üzérkedést követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ez a három év azért nem elhanyagolandó szempont, úgyhogy jó lenne végre látni a vonatkozó feljelentést éppúgy, mint azokat a dokumentumokat, amik – ha igaz – a feljelentést megalapozzák.

Elképzelni sem tudom, kik informálhatták Gyurcsányt hosszú évekkel ezelőtt szóban egy ilyen ügyről, de ha az ő kormányzati éveiről beszélünk, akkor az emberben nyilván felmerül Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter neve éppúgy, mint mondjuk Galambos Lajos ex-NBH-s főigazgatóé, a gond csak az, hogy ők (és más volt titkosszolgálati vezetők) jelenleg épp az elhíresült kémkedési per másodfokú tárgyalására várnak. Talán emlékszünk, Galambos Lajost konkrétan azzal vádolják, hogy bolgár szakembereknek álcázott orosz hírszerzőknek tette lehetővé azt, hogy megismerjék a magyar elhárítás egyes adatait.

Ha viszont Gyurcsánynak arról az Orbánt is érintő kompromat-ügyről van plusz tudása, amit az Átlátszó derített fel alaposan az elmúlt hónapokban az orosz Insider hírportál információi nyomán, akkor pláne neki kell gyűrkőznie: egyelőre mindenki mindent cáfol. Szemjon Mogiljevics orosz, khm, vállalkozó írásban azt, hogy kenőpénzt fizetett volna Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitánynak, Pintér Sándor szóban azt, hogy valaha kapott volna ilyen orosz maffiapénzt, és ugyanezt cáfolja a portál által hírbe hozott Juszt László újságíró is.

Marad – egyelőre minden bizonyíték nélkül – a sztori egy Orbán Viktor nevű fiatalemberről, aki 1994-ben egy német bűnöző óbudai lakásán, annak unszolására átveszi egy orosz maffiavezér egymillió német márkát tartalmazó táskáját ("Mogiljevics ezt a »választási kampányt fordító hozzájárulásnak« nevezte"). Már ha egyáltalán ehhez kapcsolódik Gyurcsány sztorija.

Így is eleget tudunk arról, kinek az egyértelmű hatására tesz miket a magyar kormányfő, tudjuk, ki és mi inspirálta a civilek és a CEU elleni hadjárat tényét és nyelvezetét, tudjuk, kikkel kötöttek a hátunk mögött titkos paksi atomalkut, tudjuk, kinek az érdeke az EU-n belüli állandó zavarkeltés, a nacionalista pártok térnyerése, tudjuk, melyik ország állampolgárai jöhettek hozzánk ezrével magyar vízummal minden kontroll nélkül, tudjuk, melyik országra nem tekintünk fenyegetésként, pont, és tudjuk, kinek a médiatechnikáit követi az álhírgyáruk.

De ha Gyurcsány Ferenc többet tud mindannál, mint amit a nyilvánosság előtt sejtet, akkor arra kérjük, álljon elő a farbával, világítsa meg eme példátlan fideszes hazaárulás vagy hűtlenség hátterét, plusz tegye meg feljelentését. Ha blöfföl, akkor viszont arra kérnénk, hogy álljon fel pártelnöki székéből (ami amúgy sem ártana, mert sokakat távol tart az ellenzéktől), ugyanis ezt így, ebben a formában nem lehet. A bizonyítatlan, lebegtetett vád csak tovább rombol mindent, politikai haszna nincs. Megint a fideszék jártak jól.

TÜNTESSETEK - DE ERŐSZAKMENTESEN ÉS CÉLLAL!

KETTŐSMÉRCE BLOG
Szerző: KALOCSAI KINGA
2017.04.28.


Április 2-án volt az első nagy tüntetés, még a CEU-ellenes törvény kapcsán, azóta pedig hat nagyobb (1000 főtől több tízezer főig) és több kisebb tüntetés is volt Budapesten és más városokban (de még Londonban és Berlinben is) a CEU-ért, a felsőoktatás szabadságáért, a civil szervezetekért és az ellenük folyamatban lévő “ügynök-törvény” miatt, vagy éppen legutóbb általánosabban, “ruszkik haza” jelszóval. Ideje tehát levonni a tanulságokat...


...tüntetni alkotmányos és alapvető emberi jog, de ez nem azt jelenti, hogy ezzel bármilyen mértékben vissza lehet élni, és mindenki más jogait, életét figyelmen kívül lehet hagyni. Az Oktogonhoz nem ezrek szoktak vonulni, ezrek a Kossuth térre vagy a Fidesz székházhoz vonulnak át. Az Oktogonon néhány tucatnyian, néha pár százan “ülősztrájkolnak”, többnyire konkrét cél és követelés nélkül, és leginkább techno zenét hallgatva söröznek a sínek közepén.

A baj ezzel az, hogy amellett, hogy nagyon sok ember közlekedését akadályozzák, nem fogják azoknak a szimpátiáját sem kivívni, akik még nem álltak be akár a CEU vagy a civilek ügye mellé, mert ők nem fognak tudni hazajutni.

Eközben viszont a kormányt egy percig nem fogja érdekelni, hogy százan ülnek az Oktogon közepén, mert ettől nekik nem lesz rosszabb, nem lesznek kevésbé népszerűek, sőt, remek alkalmat biztosít nekik arra, hogy a tüntetéseket komolytalan buliként mutassák be.

Ugyanez vonatkozik azokra a hídfoglalásokra is, amiket egy-két fős, maximum pártucatnyi emberből álló csoportok próbáltak csinálni áprilisban. Egyáltalán nem a kormánynak okoztak vele problémát, hanem még azok haragját is kivívták, akik szimpatizálhatnak egyébként az ügyükkel. Az pedig, hogy néhányan úgy foglalnak hidat, hogy autók ragadnak fent utasaikkal menet közben, kifejezetten szerencsétlen eljárás, és ha jogilag nem is állná meg a helyét, de mindenképpen mások szabad mozgásának korlátozásával jár. Csak abba gondoljon bele, aki hidat foglal, hogy mit szólna ahhoz, ha ő ragadna a híd közepén az autójával, miközben menne a gyerekéért az óvodába… Vagyis a hídfoglalásnál is az a kérdés, amit minden esetben mérlegelni kell: arányos-e a követelések súlyosságával az, amit a demonstrálók tesznek, illetve van-e mögöttük akkora, velük, céljaikkal szolidáris tömeg, aki lényegében felhatalmazza őket arra, amit tesznek. Erre a kérdésre úgy az Oktogon néhány százfős tömörülései, mint a hídfoglalás ennél is kevesebbeket megmozgató csoportjai esetében a válasz igencsak a nem felé húz. De ha már mégis, akkor legalább annyira figyeljen mindenki oda, aki ilyenben gondolkodik, hogy a hídon ne ragadjon autós, és inkább ne engedjen fel senkit, de mindenkit engedjen le onnan.

Ami viszont pozitívum, hogy a tüntetések utáni vonulások is - ha a teljes tömeget nézzük - megtartották békés jellegüket. Persze sok olyan helyzet volt, amikor egy-egy ember már bőven átlépte az erőszakmentesség határát, megtörtént az is, hogy a Kossuth téren 1-2 ember palackokkal vagy például kenyérrel dobálta a rendőrsorfalat. Fontos azonban, hogy ilyen helyzetekben nem egyszer a tömeg válaszreakcióként a “Ne dobáld a rendőrt” skandálásba kezdett, vagyis az erőszak bármilyen formáját a tüntetők többsége elutasítja.
De még ennél is fontosabb, hogy a hivatalos tüntetések utáni vonulások és ottmaradások is megtartsák békés jellegüket és ne adjon a tömeg teret ezeknek a provokációknak, az erőszakos cselekedeteknek.

Ez nem csak azért fontos, mert törvényi következménye lehet annak, ha valaki rendőrt dobál, és nem is csak azért, mert nem a rendőrök az ellenségei a tömegnek. Hanem azért, mert szerintem ezeknek a tüntetéseknek valójában az a legfőbb célja, hogy megmutassák: egy normális országban szeretnénk élni, ahol nem erővel nyomja le a kormányzó csoport az embereket, hanem ahol békés egymás mellett élés és szolidaritás valósul meg. Ehhez pedig a tüntetőknek példát kell mutatniuk, és ebben nagy felelőssége van mindenkinek, aki részt vesz bármilyen demonstráción.

ÍGÉRETEK ÉS A VALÓSÁG

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Petschnig Mária Zita
2017.04.28.A 2010-ben színre lépő második Orbán-kormány programjában nem volt szó sem az illiberális demokrácia intézményi feltételeinek létrehozásáról, sem az autoriter hatalmi berendezkedés kiépítéséről, sem az ország külpolitikai orientációjának átszabásáról, sem pedig az unióval szembeni szabadságharcról. Vagyis mindarról, ami immár nyolcadik éve növekvő megütközést és aggodalmat vált ki az Európában, demokráciában, nemzetben gondolkodó, a nemzeti felemelkedésben hinni és bízni akaró állampolgárokban és meghatározó nemzetközi kapcsolatainkban is. Ez az írás a 2010-ben elfogadott kormányprogramban szereplő fontosabb tételek felidézésével kíván emlékeztetni a kormányra kerülők azon eszméire, ígéreteire, vállalásaira, amelyek sajnos az azóta eltelt esztendők során sem veszítették aktualitásukat. (A www.parlament.hu-n olvasható program a mai napig is a Fidesz-kormányzás közjogi alapja, cselekedeteik letagadhatatlan mércéje.) A cikk a bukott kormány szembesítése egykori főbb gondolataival és szándékaival, s egyben ajánlati lista az újonnan színre lépni kívánóknak:

ABSZURD, AHOGY AZ EU REAGÁL ORBÁNÉK ALJAS PROPAGANDA KAMPÁNYÁRA

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.04.27.


Én személy szerint teljesen abszurdnak tartom, ahogy az EU reagál Orbánék hazug és aljas propaganda kampányára.

Mintha itt egy racionális vita folyna, pontról pontra próbálják cáfolni a "nemzeti konzultáció" nevű politikai direkt marketing kampány hazugságait vagy a CEU-val kapcsolatos hazugságokat és gyűlöletkampányt.

Ez kb. olyan, mintha azt próbálnák racionális érvekkel bizonyítani, hogy a zsidók nem büdösek vagy a cigányok genetikusan nem bűnözők. Amíg az EU racionális vitaként kezeli a gyűlöletkampányt, és érvekkel próbál küzdeni a totális irracionilizmus ellen, addig Orbánéknak nyert ügyük van, az EU meg, akárcsak a Népszövetség, fokozatosan minden morális hitelét elveszti.

A NYUGDÍJRENDSZER IGAZSÁGTALANSÁGA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Karácsony Mihály
2017.04.28.


Intenzív szakaszba érkeztek az Országos Nyugdíjas Parlament tartalmi előkészületei. A jelenleg zajló megyei nyugdíjas parlamentek küldöttjei rendre felvetik a nyugdíjasok életkörülményeinek nehézségeit, speciális szociális szükségleteik kielégítésének korlátait, növekvő bizonytalanságaikat, a romló közbiztonságot. A jelenlegi nyugdíjrendszer rengeteg hiányossága, egyenlőtlensége, kiszámíthatatlansága és méltánytalansága mellett felszínre került a rendszer legvállalhatatlanabb jellemzője is: az, hogy igazságtalan. Igazságtalan, mert az állampolgároknak az aktív időszakukban kialakult vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségei a nyugdíjas létük alatt nem hogy csökkennek, hanem tovább nőnek.

Az igazságtalanság legszembetűnőbb megnyilvánulása az, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb öregségi nyugdíjak év elején történő emelése között nyolcvanhétszeres különbség van, miközben a társadalmi státuszuk megegyezik, azaz nyugdíjasok. A számok nyelvén kifejezve ez úgy fest, hogy a havi 28500 forintos minimálnyugdíjnál az emelés 456 forint, míg a havi két és félmillió forintos nyugdíjnál havi 40000.

Az ordító igazságtalanságot fenntartani akarók azzal szoktak érvelni, hogy a nyugdíjnak a korábbi kereseteket is helyettesítenie kell, illetve a befizetett járulékokkal arányosnak kell lennie. Ezen érvelés hibája, hogy nincs tekintettel arra, hogy a kedvező helyzetben lévő munkavállaló az aktív időszakában sok esetben olyan ágazatban dolgozott, amelyet több ezer milliárdos közpénzzel konszolidáltak, vagy több száz milliárdos közpénztámogatás és adókedvezmény kedvezményezettje volt. Ugyanakkor a skála másik végén elhelyezkedő ágazatok alkalmazottjainak a bérét méltánytalanul alacsonyan tartották. Utalnék a KSH legfrissebb adataira, melyek szerint a pénzügyi, biztosítási ágazatban dolgozók havi átlagos bruttó bére 519 ezer forint, míg a szociális ellátás területén dolgozók havi átlagos bruttó bére 111 ezer forint. Az előbbi ágazatban dolgozók esetében könnyen alakultak ki milliós fizetések, felhalmozott vagyonok, az élet nehézségein könnyen átsegítő, konvertálható személyi kapcsolatok. A példaként felhozott másik ágazatban dolgozók többsége a halmozottan hátrányos helyzetbe kerülők csoportjába sodródik. Az aktív időszak alatt kialakult jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségeket – nehezen ugyan, de – a társadalom tudomásul veszi. Azt tartják sokan igazságtalannak, hogy a nyugdíjba vonulás időszakára kialakult egyenlőtlenségek a nyugdíjas években tovább nőnek.

A nyugdíjrendszer igazságtalanságának kevésbé átlátható területe a társadalmi jövedelmek (pl. jóléti, szociális és egészségügyi szolgáltatások) elosztása. A KSH legfrissebb kimutatása szerint az „öregségi ellátások” alsó és felső tizede között tizennyolcszoros a különbség: 36395 forint az alsó tizedben, míg 658637 forint a felső tizedben (decilisben).

Az igazságtalan nyugdíjrendszernek további vetületei is vannak. Utalnék itt a különböző típusú településeken élők nyugdíjának különbségére: amíg Budapesten az átlagnyugdíj havonta 153046 forint, addig egy békési községben 102519 forint. Említhetnénk a nemek közötti különbségeket is: míg a férfiak havi átlagnyugdíja 124897 forint, addig a nőké 97813 forint...

PAKS NEMCSAK KÉT-HÁROMSZOR 4000 MILLIÁRD FORINTBA KERÜL, HANEM MINDABBA, AMIT MOST MEGÉLÜNK

444.HU
Szerzők: Herczeg Márk és Czinkóczi Sándor
2017.04.28.


- A szerdai nemzetbiztonsági bizottsági ülésen felmerült a Magomed-ügy, és végre a Yandexet is napirendre vették.

- Ott volt a bizottság LMP-s tagja, Szél Bernadett LMP-frakcióvezető és -társelnök, aki az utóbbi időben az ellenzékben a legerősebben támadja a kormány politikáját, különösen annak Oroszországhoz való közeledését.

- Ezekről a nemzetbiztonsági ügyekről, Orbán Viktor hatalomtechnikájáról és a parlamenti munka legsötétebb pillanatairól beszélgettünk.

Mi derült ki pontosan a Magomed Daszajev nevű csecsen férfiról, és hogy lehet az, hogy amikor a kormányzati politikusok szinte mindenkiben ügynököt látnak, ezt a helyzetet nem úgy tűnik, mintha nagyon komolyan vették volna, vagy bármennyire is kezelték volna?

Belenéztünk a verem mélyébe, de nem látom az alját. Szerintem mindenki meglepődött a bizottságban, hogy mennyire sötét ügy, amibe hirtelen belekeveredtünk.

A fideszesek is?

Azt gondolom, hogy mindenki, aki az asztalnál ült, meglepődött. Ez azért is volt különös, mert alapvetően arra számítottam, hogy itt az önbíráskodás és a további önbíráskodás megelőzése kell, hogy a téma legyen. Ami engem arra sarkalt, hogy rendet vágjunk a sorokban, az az volt, hogy a hét végén fideszes politikusok magánügynek minősítették azt, hogy egy magyar állampolgárt kvázi kényszerítettek a bocsánatkérésre. Nem tudom, ha mondjuk csinálnánk egy pillanatfelvételt Magyarországról, az emberek hány százaléka gondolná azt, hogy egy ilyen helyzetben nem kérne bocsánatot. Csak sajtóinformációim vannak erről, de ez egy nagyon félelemkeltő helyzet lehetett annak, aki végigcsinálta, és a Fidesz megint megmutatta az igazi arcát azzal, hogy semmilyen együttérzés nem volt benne, hanem egyszerűen azt mondta, magánügy...

"MEG FOGJUK MONDANI ORBÁNNAK" - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpát János
2017.04.28.Az Európai Néppárt azt reméli, hogy jobban tudja ellenőrizni Orbán Viktort, ha családon belül tartja, mint ha kitaszítja. Legalábbis ezt az érvelést hallotta a Le Monde című francia liberális lap tudósítója Brüsszelben, azzal kapcsolatban, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata szellemiségű pártcsalád – amelyhez a Fidesz is tartozik – holnap az EU-csúcstalálkozó előtt saját körben tartandó egyeztetésen megvitatja a magyar testvérpárt legújabb viselt dolgait, és eldönti, tesz-e bármilyen lépést az európai értékek – illetve saját presztízse – védelme érdekében.

„Meg fogjuk mondani Orbánnak, elég volt, hagyjon fel azzal, hogy öngólokat lő a saját csapatának. De kizárásról szó sincs” – idéz a Le Monde egy néppárti euróképviselőt. A nagy nemzetközi tekintélynek örvendő francia lap emlékeztet arra: ezt a „jobb benntartani, mert akkor fegyelmezni tudjuk” érvelést a néppártiak már 2015-ben is hangoztatták, amikor Orbán Viktor a halálbüntetés esetleges bevezetéséről beszélt. Valójában – írja a Le Monde – az ok egészen prózai: az Európai Parlament néppárti frakciója nem kíván lemondani a 12 fideszes képviselő szavazatáról, amikor csupán huszonhéttel több képviselője van, mint a szociáldemokratáknak.

Hasonlóan látja az esélyeket a Neue Zürcher Zeitung című, jónevű svájci lap is, amelynek a brüsszeli beszámolója szerint hiába indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, az európai kereszténydemokraták továbbra is felsorakoznak a család „szörnyűséges gyermeke” mögött. Frakcióvezetőjük, Manfred Weber bírálta ugyan a felsőoktatási törvényt és az „Állítsuk meg Brüsszelt” kampányt, ám megdicsérte Orbán Viktort a párbeszédre való hajlandóságáért.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál azt emeli ki az elmúlt napok európai vitáiból, hogy Orbán azt mondta: Magyarországnak nem az EU-val van nagy baja, hanem azzal a Soros Györggyel, aki meleg fogadtatásban részesül Brüsszelben.

A másik neves uniós hírportál, az EUObserver a fenti véleményekkel lényegében összhangban azt írja, hogy a néppárti képviselőcsoportot „frusztrálja” ugyan a magyar kormányfő, és „fogy a levegő” a fideszes képviselőcsoport körül, a cselekvés terén azonban nem lehet sok mindenre számítani. A cikkben megszólaltatott néppárti politikusok egyike úgy fogalmaz, hogy a Fidesz képviselői az esetek 98 százalékában a frakcióval együtt szavaznak, és ami most van, az nem több családon belüli vitánál...


RÁKFENE

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.04.28.


A szétrohadó, hovatovább életveszélyes magyar egészségügy állapotáért jelentős részben a Magyar Orvosi Kamara is felelős. Felelősségvállalás és érdemi munka helyett azonban bosszú, sunnyogás és urizálás a válaszuk. Ha valaha változás lesz ebben az országban, ezt a brigádot sem lehet a helyén hagyni.

A politikát hosszabb ideje követőknek erős emlékeik lehetnek az orvosi kamara 10-11 évvel ezelőtti működéséről. Éger István és cimborái szinte hetente tartottak sajtótájékoztatót megboldogult Molnár Lajos, az utolsó egészségügyi reformminiszter tárcája előtt, ahol mindig nagy garral jelentették be, hogy bizony, jól megmondták a miniszternek, hogy nem lesz reform, és a következő héten is jönnek, újra behúzni a kéziféket.

Aki nem emlékezne, többek között olyan javaslatai voltak az akkori egészségügyi tárcavezetőnek, hogy a futószalagos, szimultán vizsgálatok helyett (az egyik beteg ott áll pendelyben, a másiknak a vérnyomását mérik, a harmadiknak pedig a torkát spatulázzák) minden betegre legalább öt percet kell szánnia az orvosnak.

Értsd: emberi vizsgálati körülményeket egyfelől, és ne írjanak be az elszámolást feljavító, kamu-vizsgálatokat másfelől. Meg olyat is előírt volna, hogy a húszágyas kórházi osztályon "papíron" egyszerre nem fektethetnek 28-30 beteget, akik valójában reggelente bebuszoznak infúzióra, aztán meg hazamennek - majd a kórház felveszi utánuk a pénzt. Meg olyat, hogy tegyük rendbe az egészségügy finanszírozását, meg legyen ehető étel, elég nővér, modern nyilvántartás az intézményekben.

Ó, és persze a kevesek jólétét, sokak megalázását és esélytelenségét okozó hálapénz megszüntetését, a betegjogok hatékonyabb érvényesülését, illetve a mérhető és nyilvánosan adatolt teljesítményt. Vélhetőleg a politikai hátország mellett utóbbi szándékok miatt lett a Kamara Molnár Lajos, és általában a reformok ellensége. Mely kamarának immár bő évtizedes, hovatovább örökös elnöke Éger István.

És fogalmunk sincs, mennyiért. Utoljára 2011-ben, jogi úton sikerült kipréselni belőle egy számot, eszerint hat évvel ezelőtt 1,3 millió volt a fizetése - de a költségtérítése már akkor is homályban maradt. A 2010-es kormányváltás után takarékra tekert Éger aktuális apanázsa már megint titok. Dr. Kunetz Zsombor a kamara tagja, oxiológus szakorvos és egészségügyi szakértő, emellett pedig jogosan kíváncsi ember, aki szerette volna megtudni, hogy a tőlük kötelezően beszedett sarc mennyiben gazdagítja Égert...

LEHET, HOGY AZ EURÓPAI PARLAMENT MÁR A JÖVŐ HÓNAPBAN LEHÍVJA AZ ADU ÁSZT ORBÁN ELLEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.28.


Fogy a levegő Orbán körül Strasbourgban, de mivel a Bizottság továbbra is mismásol, egy néppárti képviselő úgy gondolja, hogy az Európai Parlament már a jövő hónapban megszavazhatja a 7-es paragrafus alkalmazását Magyarország ellen.

Macrontól mindenesetre Orbán nem sok jóra számíthat és a csehek, valamint a szlovákok is a németekhez húznak, semmint a különutas magyarokhoz és a lengyelekhez.
Egy politikai pszichológiai elemzés szerint Orbánt freudi viszony fűzi Soroshoz, illetve a politikai tekintélyhez.

A magyarországi német befektetők viszont attól tartanak, hogy megint jön a dirigizmus.

Die Zeit

Egy konzervatív EP-képviselő szerint igencsak ritkul a levegő Orbán Viktor körül. A magyar politikus most is magára haragította az EU-t, ám utána ezúttal nem sok történt, de hamarosan más lesz a helyzet. A luxemburgi Frank Engel, aki már nyilvánosan megkérdezte a Fidesztől, annak mi keresnivalója van még az EU-ban, illetve az Európai Néppártban, úgy látja, hogy ha a magyar kormány nem támadná az uniót, akkor azon a napon össze is omlana az egész rendszer. A miniszterelnök lassan felfogja, hogy számára lassan elfogy a pálya, ezért volt a héten a szokásosnál sokkal kevésbé agresszív Brüsszelben. Az interjúalany kiemelte, hogy a Néppártban már egyáltalán nem támogatják Orbánt. Immár csak megszokásból ismételgetik, hogy nem lehet kitenni, mert akkor elszabadulna, de ezt csak nyilvánosan mondogatják, a zárt üléseken ezt nemigen hozzák szóba.

Engel emlékeztetett arra, hogy a tegnapelőtti vitában a Néppárt frakcióvezetőjének felszólalása kétharmad részben bírálatot tartalmazott, ami idáig nem fordult elő. Viszont Orbánnal legalább lehet vitázni, mert ő ellátogat Brüsszelbe, nem úgy, mint Kaczynski. Ellenben továbbra is úgy áll, hogy a magyar miniszterelnök hazajön és itthon előadja a saját publikumnak, hogy minden úgy megy tovább, mint eddig. Nem alkalmas a normális együttműködésre az, aki folyamatosan zsebreteszi a közösségi támogatást, de közben kampányt szervez, ‚Állítsuk meg Brüsszelt!‘-jelszóval. Itt nem lehet megkerülni a szavazati jog megvonását tartalmazó 7-es paragrafust. Engel reméli, hogy az Európai Parlament már májusban eljut idáig, ha már a Bizottság vonakodik élni az egyetlen hatékony eszközzel, amivel meg lehet fegyelmezni egy renitens tagot. A Néppártban nem Engel az egyetlen, aki emellett van. És biztos abban, hogy amikor szavazni kell róla, többségben lesznek...

AKI SZEGÉNY, AZ A LEGSZEGÉNYEBB - MIHÁLY BÁCSI 2.0

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.28.


Miközben a nagyszínpadon élénk ütemben zajlik az élet olyan királydrámákat előadva, mint Brüsszel meg CEU, az igazi tragédiák tulajdonképpen a színfalak mögött játszódnak, ahol a gépezet külön-külön darálja le az út szélén bóklászó embereket, mint most Mihály bácsit is készül, aki egy Vas megyei idősotthon lakója.

Még a fagyos február során irkáltam róla először (Ki szereti Mihály bácsit? – 2017. 02. 14.), mikor is összetűzésbe keveredett a hatalommal, amely értelemszerűen az otthon vezetőjében öltött emberi alakot, és a csörte arról szólt, hogy ki látogathatja a jámbor öreget, illetőleg ki nem. Végül is, az az egyetlen ember, aki törődött vele.

Második felvonásunk pedig azt példázza, milyen kalamajkákba keveredhet Isten báránya, ha egyáltalán nem figyel rá, akinek az lenne a dolga. Voltaképp Mihály bácsi Kierkegaard istenbizonyítékának ékes példája: „Démoszthenész, hát hiszesz te Istent? – Hiszek. – S mi a bizonyságod reá? – Tulajdon engem vert meg, de nagyon.”

Ekképp mókázott a dán, s ezen merengne Mihály bácsi is, ha volna rá érkezése, ami viszont nincs. Ő egyelőre csodálkozva szemléli a világ folyását, amelynek értelmezésében az az ember igyekszik neki segíteni, akitől annak idején eltiltották, aki nem mehet be az otthonba, mint arra az első felvonásból emlékezhetünk.

Minden egy levéllel kezdődött, amikor is N. M. (Mihály bácsi) levelet kapott egy magasságos végrehajtói irodától, aki intézmények olyan cápák a mi kies országukban, hogy menekülni előlük kilátástalan igyekezet, mint most is. Az öregotthon lakója úgy keveredett slamasztikába, mint Pilátus a krédóba, de erről jobb, ha az ő levele mesél:..

ORBÁN CSAK SOROSOZÁSRA VOLT KÉPES AZ EP-BEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.04.28.


A lex CEU-ról, a civil szervezetek megbélyegzéséről és a Brüsszel-ellenes kampányról kellett számot adnia Orbán Viktornak az Európai Parlamentben, ahol ismét a magyar helyzet volt a központi téma szerdán. A magyar miniszterelnök volt annyira bátor, hogy beleállt a vitába - ha Magyarországon erre már nem képes -, érvelése azonban nem különbözött a Fidesz kommunikációs paneljétől. Orbán szerint senki sem akarja bezáratni a Közép-Európai Egyetemet, miközben köztudott, hogy a lex CEU lényege az egyetem ellehetetlenítése. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési-eljárást indított Magyarország ellen (már sokadjára). 
A miniszterelnök nemcsak, hogy nem mondott igazat az Európai Parlamentben, hanem kihasználta a lehetőséget, hogy sorosozzon egy kiadósat is, ismét megfeledkezve arról, hogy két évtizeddel ezelőtt még ki volt a mostani kormánypárti politikusok legbőkezűbb támogatója. 
Orbán nem mondott igazat
A Fidesz egy egész hazugsággyárat épített fel a CEU-val kapcsolatban, amelybe teljes arzenálját bevonta a megmondóemberektől kezdve a köztársasági elnökön át a pártmédiáig....

MÉG NÉHÁNY ÉV ÉS MÉSZÁROS LŐRINC TERMELI A TELJES MAGYAR GDP-T

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.04.27.


...A második és a harmadik Orbán-kormány alatt aztán valahogy magára talált, kibontakoztatta szunnyadó tálentumát, és amihez csak hozzáért, arannyá vált. Luxusjachton ringatózik, szállodaláncot vesz és mellé a fél Balatont, mezőgazdaságban és ingatlanbizniszben is tehetséges. Ugyan médiavállalkozó nem is akart lenni, mégis az lett ebből a reneszánsz emberből, ami a Népszabadság elhullásával járt, de nincs fejlődés rombolás nélkül. És úgy látszik, homályos eredetű brókervagyon nélkül sincs.

Mészáros Lőrinc ráadásul nem is önző ember, üzlettársainak meghagyja a morzsákat. A Duna Aszfaltot vezető Szíjj László és a a Hódút-vezér Varga Károly immár Magyarország 21., illetve 22. leggazdagabb embere. Ragadós a siker!

A dolog szépséghibája, hogy ezt a brutális cégbirodalmat és mesés vagyont az adófizetők pénzéből finanszírozta a kormány közbeszerzéseken és direkt állami támogatásokon, hiteleken keresztül. Legutóbb például 6,2 milliárdot dobtak oda egy búzakeményítő gyárra.

“Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája” -- mondta a Magyar Időknek a Századvég Alapítvány elnöke, Lánczi András. És ennek a politikának Mészáros Lőrinc a koronagyémántja.

Még egyszer: 100 milliárd forint egyetlen év alatt. Itt, a szemünk előtt, mindenféle titkolózás nélkül.

Ehhez képest szinte semmiség, hogy Matolcsy György jobbkeze mindenféle kimutatható fedezet nélkül bevásárolja magát az egyik legnagyobb magyar bankba. Emellett pedig ott van száz és ezer kisebb ügy, amire már a vállak sem rándulnak, szemek sem rebbennek.

Sikerült morálisan szétverni egy egész országot azzal, hogy az állampolgárok orra előtt talicskázzák ki a közpénzt kormányközeli oligarchák zsebébe. A hétköznapi korrupció, a feketézés, a zsebbe fizetés Orbán előtt sem volt idegen tőlünk, ne legyünk naivak, de Orbán után már picit sem kell szégyenkezniük a piti ügyeskedőknek.

Az sem kevésbé káros, hogy azt tanulja egy generáció, hogy a helyezkedés, a gerinctelen törleszkedés és a seggnyalás a siker kulcsa. Mert nem látunk mást az elmúlt években: a piaci versenyt szemen köpik, a tehetség helyett a lojalitást díjazzák, a 100 milliárdos fődíj pedig látjuk, miért jár. Amiért cserébe Mészáros Lőrinc nyilván forintokban is kifejezhető mértékben hálás a hatalomnak.

A gép forog, Orbán Viktor pihen.

HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.28.


Nagy reményeim nem voltak, most mégis kicsit csalódott vagyok.
Ismerem a mieinket, de az ember mindig reménykedik, hogy most akkor talán mégsem megint ugyanúgy, most végre már megértettek egy-két dolgot azok, akik a demokratikus oldal politikai stratégiáját és taktikáját alakítják, már, ha vannak ilyenek egyáltalán.
Ebben egyre kevésbé hiszek, sajnos.
Nem vártam azt, hogy ultimátum lejárta után vezetőszáron, nehéz vasban vezetik el és vetik tömlöcbe Orbánt, de az azért nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen bejelentés után kell valamit adni az érdeklődő közönségnek.
Hát megkaptuk.
"Gyurcsány elismerte: furcsának tűnhet, hogy úgy beszélt erről, hogy nincsenek kezében papírok, de „hatalmas volt a dilemma”, ugyanis ha később kiderül, hogy tudott a papírokról, de nem szólt róla, az számára politikai értelemben „gyilkos lehet”, így vállalta a kockázatot, hogy nem marad csendben.Ezzel az ultimátummal azt akarta elérni, hogy világossá váljon Orbán álláspontja, és szerinte beszédes, hogy Orbán nem tagadott semmit – igaz, Gyurcsány konkrét, perelhető állítást alig fogalmazott meg.Gyurcsány ennél többet nem árult el az iratokról, de azt mondta, „nem tettem le arról, és ezt ajánlom komolyan venni, megszerzem a dokumentumokat, és abban a pillanatban nyilvánosság elé tárom” - írja a Magyar Nemzet.
Igaza van, már amennyiben a hűtlenség bűncselekményének vádja nem perelhető, vagy nem üldözendő hivatalból, de hát ez már régen nem jogállam...

Az iratok bizonyára megvannak valahol, de az ügy kezelése ebben a formában kontraproduktív, hiszen ezzel az akcióval Gyurcsány legfeljebb szánakozó vagy kárörvendő mosolyt csalhatott ki Orbán kommunikációs szakembereiből, ők ugyanis értik a szakmájukat, ellentétben a demokratikus oldal amatőrjeivel.
Ha nagyon erős formában állítok valamit, aztán nem tudom bizonyítani az állításom, akkor az ellenfelemet erősíti, engem pedig gyengít, és ennek eléggé tragikus következményei lehetnek, különösen választások előtt.
Olyan ez, mint amikor a cirkuszban egy óriási mozsárágyút megtöltenek puskaporral, majd elsütik, és a csőből kipottyan egy csokor virág - mosolyt fakaszt...

72 ÓRÁS ULTIMÁTUM GYURCSÁNY FERENCNEK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.27.


Kedves Ferenc!

Hatalmas kárt okoztál a demokratáknak. Mint azt közvéleménykutatások mutatják, a magyarok között futótűzszerűen terjed az az érzés, hogy Orbán Viktor Putyin érdekeit szolgálja. Ezt az közvélekedést a közelmúlt politikai eseményei, elsősorban is az egyetemi fiatalság tömegtüntetései erősítették föl. Ez a folyamat elvezet a Fidesztábor széteséséhez, az Orbán Rezsim megbukásához. De megjöttél Te, és konkrétumokat ígértél. Emelted a tétet, és ma kiderült: semmid sincs.

Ezzel pedig feladtad a magas labdát a teljes Fideszmédiának, hogy lenyugtassák híveiket, és elmondhassák: lám, semmi konkrétum nincs, ami alátámasztaná, hogy Orbán orosz érdekeket szolgál. Mert azt jóideje mindenki tudja, hogy Téged erre használ a Narancssajtó: Veled beazonosítják az ellenzéket, hogy azt démonizálni lehessen. Hiába tudjuk mi, hogy egy mindössze 3%-os párt elnökeként nem képviselsz Te igazából már senkit, de a Fideszes már csak olyan, hogy hinni akar abban, amit Neki mondanak. Neki pedig azt mondják: Gyurcsány az ellenzék, tehát ha Neki nincs semmije, akkor Orbán ártatlan...

BARTUS LÁSZLÓ FOGADÁST AJÁNLOTT UJHELYI ISTVÁNNAK A 2018-AS VÁLASZTÁSRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.27.


Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Facebook oldalán reagált az Amerikai Népszavában megjelent írásunkra, amelyben bíráltuk a képviselő Európai Parlamentben elmondott beszédét. Ujhelyi István reagálására Bartus László válaszolt (mindkét levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük), s fogadást ajánlott Ujhelyi Istvánnak a 2018-as választásokkal kapcsolatban.

Bartus László azt ajánlotta, hogy mindenki álljon jót a szavaiért. Ha nem az történik, amit Ujhelyi István a választóknak ígér, illetve amit Bartus László az olvasóknak állít, vonuljanak vissza örökre. Ujhelyi István akkor vonuljon vissza a politikusi pályáról, Bartus László pedig az újságírástól.

Az alábbiakban olvasható Ujhelyi István Facebookon megjelent reagálása, alatta pedig Bartus László válasza:

Valamit félreért Szerkesztő úr. A legaktívabb képviselő voltam az elmúlt hetekben is, az Orbán-rendszer kőkemény ellenfele. Talán nem véletlenül én vagyok a jobboldali hívőknél most a fő hazaáruló. A magyar választók elé viszont nem szabad kiállni egy “büntessenek meg” minket szöveggel. Mert ez újabb százalékok Orbánnak, ahelyett hogy a rendszert robbantanánk fel.

Ezt aki nem érti, az nem járt mostanában a habony-média által megdolgozott, amerikai népszavát nem olvasó átlagos magyarok között. A legkeményebb beszédet mondtam, vállalva ennek összes következményét Orbánéktól és híveiktől. Kapom is rendesen. Azzal nem számoltam, hogy egy elvileg Orbán bukását váró ellenzéki “blogger” ilyen otrombán és a beszédemet félremagyarázva betámad. Így nehéz lesz… Tartom, hogy mi nem kérhetünk büntetést Magyarország ellen, itthon kell megértetni mindenkivel mi a tét.

Bartus László válasza:

ILDIKÓ, AZT TUDOM MONDANI ÖNNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.27.


ATV: Ön szerint mi lehet a titka Mészáros Lőrincnek, Felcsút polgármesterének, aki a miniszterelnök úr jóbarátja is a saját elmondása szerint, hogy egy év alatt 23 milliárdról 120 milliárdra gyarapította a vagyonát, mégpedig úgy, hogy közbeszerzéseken nyert el mindenféle pályázatot? Mi a titka Mészáros Lőrincnek?


Lázár: Ildikó, először is azt tudom önöknek mondani, hogy amikor minden kérdésük Simicska Lajosra vonatkozott, a sajtó képviselőinek, akkor is már részben parlamenti képviselőként állhattam ezeket a kérdéseket, részben frakcióvezetőként, vagy államtitkárként, vagy miniszterként kellett ezekre válaszolnom… s most amikor másra kell, más személyt érintő kérdésre kell válaszolnom, akkor is fontosnak tartom annak a hangsúlyozását, hogy nem tartom helyesnek, hogy ha egy-egy vállalkozót, vagy egy-egy vállalkozást akár a parlamentben, akár a közbeszédben, akár a sajtóban pellengérre tűzünk, vagy kipécézünk. Csak azért, adott esetben, mert mondjuk egy-egy politikai párt mellett elkötelezi magát, vagy van az üzleti aktivitása mellett közéleti aktivitása. Ezt én egy fontos elvi kérdésnek tekintem.

Ildikó (ATV): Senki nem pellengérezte ki, legalábbis én biztos hogy nem. Én azért kérdeztem ezt, mert közbeszerzéseken nyeri el ezeket a pályázatokat.

Lázár: Még erre nem is válaszoltam, ha megengedi…

Ildikó (ATV): Vagyis közpénzről van szó.

Lázár: Ildikó, ha megengedi, akkor még annál az elvi álláspontnál tartanék a kérdésére adott válaszban, vagy a pre-válaszban, hogy megpróbálnám azt érzékeltetni, hogy vajon egy-egy vállalkozó zsebében matatni, az név szerint és konkrét vállalkozás szerint mennyire helyes és helytálló dolog. Én ezt az elvet képviselem akkor is, ha Simicska Lajosról van szó és akkor is, hogyha Mészáros Lőrincről van szó, mert azt gondolom, hogy a vállalkozás és az üzlet világa nem a politika és nem a közélet világa. De a konkrét kérdésére próbálok válaszolni. Csak megerősíteni tudom, amit mondtam az előbb az RTL kérdésére. Hogy kinek mennyi a vagyona, azt nem hiszem, hogy listák meg tudják állapítani, vagy listákból lehet rá következtetni rá pontosan.

Ildikó (ATV): Lehet, hogy több neki?

Lázár: Ildikó! A kísérletét, hogy belehúzzon valamiféle olyan válaszba, ami önnek tetsző, vagy a nézőinek, ezt azért tudom elhárítani, mert nem hiszek ezeknek a listáknak a hitelességében, és fogalmam sincs, hogy kinek mennyi pénze van. Nem is bújom ezeket a listákat másokkal ellentétben, csak amikor látom a hirdetéseket, eszembe jut, hogy vajon rajta van-e mindenki, aki nagyon gazdag Magyarországon, vagy a leggazdagabb magyarok valójában rajta vannak-e ezeken a listákon. Én ezekben a listákban nem hiszek, ezeknek a listáknak a hitelességét kétségbe vonom, nem kutatok senkinek a zsebében és fogalmam sincs, hogy kinek mekkora a vagyona, vagy mennyit gazdagodott. Én egy dolgot tudok önnek mondani: hogy van egy ellenzéki szervezet, amely folyamatosan vizsgálja 4-5 magyar vállalkozó közbeszerzésekből való részesedését – köztük Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, Tiborcz István, Garancsi István, Mészáros Lőrinc vállalkozásainak a közbeszerzésekből való részesedését, s az elmúlt években ezeknek a vállalkozóknak a teljes cégportfóliója 5-7%-ban részesedett az összes magyar közbeszerzésből. 95%-ban nem ők nyerték a magyar közbeszerzéseket. Számomra ez rendkívül megnyugtató és választ ad minden kérdésre. S egyébként, hogy ki hogyan gyarapszik ebben az országban, azzal nem foglalkozom és nem is javaslom a politikustársaimnak, hogy mások zsebében kutassanak. Nem tartom magam kommunistának.

Nyilván nem szorul magyarázatra, hogy a franc tudja hányadik – de, tudom, a 86. – kormányinfó néven futó, a magyar választópolgárok heti kreténnek nézésére és a pofájukba röhögésre alkalmas műfaj mai részéből idéztem egy passzust. Ugyan nem vagyok sem Ildikó, a kommunizmusról sincs túl sok emlékem, és Soros György sem finanszírozza az áldatlan tevékenységemet külföldről, a hányinger kerülgetett, ameddig billentyűzetre vetettem ezeket a sorokat...

A VILÁGEGYETEM LEGÜGYESEBB GÁZSZERELŐJE, MÉSZÁROS LŐRINC AZ 5. LEGGAZDAGABB MAGYAR

ÁTLÁTSZÓ 
- MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.04.27.


Honvédelmi kérdésekben is csak és kizárólag Orbán Viktor szava a döntő; Habony Árpád és Schmidt Mária orra elől halászta el Simicska Lajos az Indexet; világszerte haldoklik az atomipar, de a magyar kormány önti bele a pénzt.
Ezekről ne maradj le!
Honvédségi szakértő: hivatástudat helyett szívatástudat (Átlátszó)
Orbán és Schmidt Mária benyelte volna az Indexet, Simicskának lépnie kellett (444)
Haldokló piacba tesz 3000 milliárdot a kormány (Index)
Ha van 3 perced:
Honvédségi szakértő: hivatástudat helyett szívatástudat“Katonák így még nem szívtak a Don óta, mint most a Fidesz éra alatt. Ennek oka főleg a kormányzópárt hadügyekben tapasztalható teljes felkészületlensége, köszönhetően Orbán Viktor kormányfő egyeduralmának, aki eljelentékteleníti a honvédelmi minisztereit azzal, hogy minden fontos döntés jogát magánál tartja” – írja Kovács Gyula nyugállományú katona, honvédségi szakértő. (Átlátszó)
Orbán és Schmidt Mária benyelte volna az Indexet, Simicskának lépnie kellettSimicska Lajos egyik cége április közepén hívta le az Index.hu Zrt.-re vonatkozó opciós jogát, majd a tulajdonjog egy alapítványhoz került. Spéder Zoltán bankár, az Index tulajdonosa tavaly kegyvesztett lett Orbán Viktornál, sorozatos támadások érték és minden fontos vagyoneleméről le kellett mondania, médiacégeit sem tarthatta meg. Simicska nem vehette nevére az Indexet, mert azzal a szerkesztőség szétesését kockáztatta volna, ezért találta ki az alapítványt, amely papíron független az oligarchától, a valóságban azonban ez kétséges. (444)
Haldokló piacba tesz 3000 milliárdot a kormány2017-ben szinte lehetetlen gazdaságosan atomerőművet építeni, erre utal számos, a világban tapasztalható jel. Például az, hogy hosszas szenvedés és brutális veszteségek után becsődölt a világ egyik legfontosabb atomipari cége, a Westinghouse, és kis híján magával rántotta a Toshibát is. A francia Arevát 10 milliárd euróért kell megmentenie a francia államnak, a paksi bővítést vezénylő Roszatom jövője pedig az orosz állam politikai-pénzügyi támogatásától és harmadik világbeli diktátorok szeszélyétől függ. (Index)
Védett tőzegláp mellé épül Fót mutyicsarnokaCsaknem egymilliárd forintos beruházásban épülhet meg Fót új sportcsarnoka, amennyiben sikeres lesz a projekt TAO-pályázata. Kis szépséghiba, hogy a legutolsó tervek szerint a 251 milliós önrészt álló és az ingatlant biztosító település csak tanítási időben kora délutánig, illetve évente még mindössze 10 napon használhatná az épületet. Az ingatlan, amire építkezni terveznek, törvény alapján védett láp szomszédságában terül el. (Átlátszó)

Ha van még két perced:
Tavalyhoz képest 26 helyet javítva, Mészáros Lőrinc már az 5. leggazdagabb magyar. (Napi)
Nemzetbiztonsági kockázat a kötvényüzlet? – legalábbis erre utal egy, a múlt héten elfogadott törvénymódosítás, amelyet egy salátörvényben rejtett el a kormány. (MNO)
A Macron-Le Pen párbaj háttere, a francia elnökválasztás első fordulójának tanulságai (Világtérkép)
Veszteséges cég fogja üzemeltetni a városligeti pavilonokat, a cég fő profilja 2014 óta textil, ruházat, lábbeli, és bőráru ügynöki nagykereskedelme. (Átlátszó)
Soha egy kormánynak sem volt olyan egyértelmű társadalompolitikája mint a Fidesznek, kár, hogy ennek a szegények isszák meg a levét. (Abcúg)
Az Európai Bizottság válasza a Nemzeti Konzultáció “kérdéseire.” (Vastagbőr)
Pontos, alapos, felelős tájékoztatás helyett továbbra is propaganda eszközzé silányított szócsőként működtetik az állami híradókat. (Mérték)
Néhány éve csak egy Opel Astra Classicja volt, ma már banktulajdonos és milliárdos Balog Ádám, Matolcsy György egykori jobbkeze. (444)