2022. október 11., kedd

AZ ORBÁN-REZSIM ALGORITMUSA (SIMPLIFIED VERSION)

1000 LEÜTÉS
Szerző: HaFr
2022.07.02.


Kipróbált és mindig rossz véget ért (nemzeti) reálszocialista-argentín típusú forgatókönyvet pörget az ország: a közép- és felsőrétegek nagy részét az adópolitikájával és antikommunizmusával kezdetben maga mellé állító, majd a kormányzati inkompetenciája, erkölcstelensége és az útszéli arroganciája miatt elveszítő, a kisebb részüket piactorzító családtámogatással és EU-s pénzek átjátszásával magához láncoló, nagyüzemi lopásra szakosodott kormányzati geng szó szerint megvásárolja a szegények szavazatait -- nem mellesleg a legutóbbi időkig piaci ár felett fixált, a különbözetet ellopó -- "rezsicsökkentéssel", közmunkával és krumplival, ehhez hozzácsapja a traumatizált nemzetre kiötlött hazug propagandát. Minderre a jóisten pénze se volna elég, de különösen nem az ennek a lerobbant országnak a GDP-je, amit az EU-tól beszerzett, az EU által nem védett ezermilliárdokkal egészítenek ki. Amint a nyugati pénzfolyamnak -- túl későn -- vége szakad, de legalábbis már nem jön magától értetődően, az ország egy pillanat alatt fejre áll. A genny kifeslését gyorsítja -- de csak gyorsítja -- a háború, amit nem mellesleg a fasiszta példakép robbantott ki, akihez szpec kapcsolatok fűzik a rezsimünk vezetőit. Elszabadul az infláció, ami az átlagos vásárlókosáron számítva már jóval 20% fölött van, a nemzeti valuta értéke meredeken esik (az utóbbi hónapokban a világ három legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze között szerepel), áruhiány lép fel, elkezdenek sorra lerobbanni az addig kizsigerelt, karbantartási és innovációs forrásaitól megfosztott közszolgáltatók (és ez még csak most kezdődik: a következő húsz év az ellehetetlenített infrastruktúra bosszújáról is szólni fog), a nemzet legfontosabb hivatásában, a pedagógiában, a dolgozók a segédmunkások bérét kapják ...., de természetesen a hazudozás folyik tovább Brüsszelről, a baloldalról meg a miniszterelnök békegalambbá történt metamorfózisáról. Nincs még egy ilyen aljas politikai "elit" Európában, bizonyos szempontból a világon se. És nincs még egy ilyen ország, amelyik ennyit hazudna magának magáról. A lényeg, hogy az átlagmagyar büszke rá, és az a jó hazafi, aki minél ótvarabb stílusban tudja hozni a kötelező imbecilitást.

MINDENKINEK FÁJ MOST MÁR EZ A RENDSZER - ERCSE KRISZTINA A KLUBRÁDIÓBAN (2022.10.10.)

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.10.10.Ez nem néhány pénzéhes pedagógus ügye. Szénási Sándor vendége a 2022. október 10-i Reggeli személyben Ercse Krisztina, oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője volt, és a téma mi más lehetett volna, mint a tanársztrájkok, polgári engedetlenség és a diákok megmozdulásai, illetve a magyar közoktatás helyzete.

PUTYIN VÉDELMEZŐJÉNEK, ORBÁNNAK KELLEMETLEN VOLT A KANCELLÁRI LÁTOGATÁS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.10.11.


A 85 éves volt osztrák kancellár szégyenletesnek nevezte, hogy Karl Nehammer, a mostani kancellár Budapesten közösen lépett fel Orbánnal és Aleksandar Vučić szerb elnökkel. Ausztriában azonban most az az Alexander van der Bellen nyerte az elnökválasztást, aki az autoriter vezetők ellen szólalt fel eddig. Amerika szerint Oroszország bebizonyította, nem is jelent akkora kihívást, hogy a liberális Nyugat alternatívája legyen. Orbán találkozott Merkellel is. Nemzetközi lapszemle.

Alexander van der Bellen meggyőző fölénnyel nyerte meg újra az osztrák elnökválasztást, és itt lenne az ideje, hogy a kormány végre tiszteletben tartsa az államfő világos külpolitikai irányvonalát, határozottan lépjen fel az autokrata vezetőkkel szemben, írta Lendvai Pál a bécsi Der Standardban. Lendvai szerint Van der Bellen már jóval korábban figyelmeztetett a Putyin orosz diktátor jelentette veszélyre, és Ukrajnával való szolidaritást szorgalmazott.

Az államfő által megszólaltatott figyelmeztető csengőt azonban eddig sem a kancellár, sem az ellenzék nem hallotta meg – írja Lendvai. Mint megjegyzi, nem csupán Sebastian Kurz korábbi kancellár részéről hiányzott az erkölcsileg hiteles, államférfihoz méltó kiállás Vlagyimir Putyin Oroszországával, Orbán Viktor Magyarországával és más autoriter kormányokkal szemben – szerinte az osztrák külpolitikában Kurz előtt és Kurz után is a szakmaiatlan naivitás és tudatlanság jelei mutatkoznak. Felhívja a figyelmet Franz Vranitzky minapi kijelentésére: a volt kancellár, a 85. születésnapja alkalmából tiszteletére rendezett ünnepségen elmondott beszédében szégyenletesnek nevezte, hogy Karl Nehammer, a mostani kancellár Budapesten közösen lépett fel Orbánnal és Aleksandar Vučić szerb elnökkel. Az ilyen külpolitikai baklövések azoknak a jobb-, illetve baloldali szélsőséges politikusoknak a kezére játszanak, akik Putyin előtti kapituláció mellett érvelnek – hangsúlyozza Lendvai Pál.

Orbán Viktor berlini látogatásának hétfői eseményeiről a Der Tagesspiegel kiemelte, hogy ezúttal nem került sor az ilyen alkalmakkor szokásos közös sajtóértekezletre Olaf Scholz kancellárralOrbán egyébként még vasárnap találkozott Angela Merkel volt kormányfővel is, de erről nem adtak érdemi tájékoztatást. Orbán 11 esztendőn át ült Merkellel egy asztalnál az EU-csúcsokon, és jól kijöttek egymással, Orbán jobboldali nemzeti Fidesz pártja a tavalyi kilépésig ugyanahhoz az Európai Néppárthoz tartozott, mint a CDU.

német médiabeszámolók kitérnek arra, hogy a magyar kormányfő állandó akadékoskodónak számít az EU-ban, szemére hányják a jogállamiság megsértését, és az uniós pénzekkel való visszaélésekkel vádolják, amiért az Európai Bizottság javasolta Magyarországnak szánt uniós támogatások folyósításának a felfüggesztését. A Scholz-cal való tárgyalások középpontjában német közlés szerint az Ukrajna elleni orosz támadó háborúra való reagálás kérdései álltak. Orbán, annak ellenére, hogy országa eddig minden büntető intézkedést megszavazott, néhány nappal ezelőtt nemzeti konzultációt hirdetett meg a szankciókról – emeli ki a német sajtó. A Der Spiegel hírmagazin honlapja szerint a kancellári hivatal nem adott utólagos tájékoztatást a kétórás Scholz-Orbán megbeszélésről, a magyar vezető pedig „gyümölcsözőnek” minősítette a találkozót, amelyen minden nehéz kérdést megvitattak.

Frankfurter Rundschau tudósítása hangsúlyozza, hogy Orbán és a szövetségi kormány között évek óta feszült a viszony, és ennek okai közt első helyen a menekültpolitikát illető nézeteltéréseket említi.

A Münchenben megjelenő Merkur beszámolója szerint a Putyint védelmező, az EU-ban az orosz elnök szövetségesének tekintett Orbán számára kellemetlen lehetett a kancellári hivatalban tett látogatás.

Figaro beszámol arról, hogy Orbán Viktor csak most jelent meg a Twitteren. Eddig nem volt hivatalos Twitter-fiókja, helyette miniszterei tweeteltek – így például Kovács Zoltán azt jelentette be, hogy az orosz olaj beszerzésében való közös érdekeltség alapján Orbán megállapodásra jutott Vučić szerb elnökkel olajvezeték közös építéséről.

The New York Times szerint Putyin az Ukrajna elleni invázió megindításakor abból a feltételezésből indult ki, hogy a Nyugat és Amerika hanyatlik, szétmállik, belsőleg megosztott, a globalizált világ multipolárissá vált, és befolyási övezetekért folyik a küzdelem az egyes civilizációk között. Az orosz elnök számítása a kommentár szerint abban bejött, hogy az ukrajnai háborúra a világ többpólusú választ adott, az oroszellenes koalíció lényegében csak a Nyugatot jelenti - India, Kína és az arab világ szerepe úgymond cinikus és bonyolult. Egy dolgot azonban már tudunk, amit az invázió előtt nem tudtunk: azt, hogy Oroszország nem jelent akkora kihívást, amekkorának mondja magát, és az a törekvése, hogy a liberális Nyugat alternatívája legyen, belesüppedt az ukrán sártengerbe – vélekedik a The New York Times.

ITT HALGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ORBÁN MEGVÉDTE AZ OROSZ NÉPIRTÁST, A TÖMEGGYILKOSSÁGOKAT ÉS A HÁBORÚS BŰNÖSÖKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.11.


Orbán közönséges módon hazudik, elferdíti a tényeket, meghamisítja a valóságot és egy népirtó, tömeggyilkos országot és annak véreskezű vezetőjét védelmezi. Magyarország fasiszta diktátora ezúttal Berlinben fejtette ki hazug, belső ellentmondásoktól hemzsegő, képmutató és vérlázító nézeteit az orosz terrorista állam Ukrajna ellen indított jogtalan területszerző háborújáról. Orbán a magyar érdekek mögé bújva hazudott a háborúról, miközben Magyarország érdeke az lenne, hogy megszabaduljon az orosz függőségtől, amihez Orbán ragaszkodik.

Orbán minden törekvése arra irányul, hogy Oroszország ne gyengüljön meg, mert az ő Európa-ellenes és nyugatellenes politikájának (a vele szövetséges európai szélsőjobboldalnak) Oroszország a legnagyobb támasza. Az oroszokkal szembeni nyugati fellépés (Ukrajna támogatása és az oroszokkal szembeni szankciók) megerősítette a nyugati demokráciákat, Amerikát és az Európai Uniót, az eddig rejtőzködő illiberális, fasiszta, orosz modellről (amelynek egy mutációja Orbán rendszere) lerántotta a leplet és megmutatta annak igazi, tömeggyilkos arcát. Ezt akarja takargatni Orbán.

Orbán “békepártinak” mondja magát, de ezt a békét úgy képzeli el, hogy az oroszok akarata érvényesül, megszerzik, amit akarnak, Ukrajnából orosz bábállamot csinálnak, és beáll a “béke”. De ez soha nem fog megtörténni, mert az ukránok nyugati segítség nélkül sem fogják soha megadni magukat, Putyin nem tudja megszállva tartani az országot, és ha lenne hozzá elég katonai ereje, akkor nem állna meg Ukrajnában, ha ott győzelemre juthatna. Orbánnak egyetlen szava sem igaz.

Egy megszálló, másik ország területeit elcsatoló, népirtó, terrorista államot meg kell állítani. Az a béke előfeltétele, csak az hozhat el tartós és igazságos békét.

Orbán túl messzire ment, amikor Berlinben a Cicero című folyóirat és a Berliner Zeitung napilap rendezvényén azt állította: Joe Biden túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Putyint. A béke reménye Trump, a korábbi oroszbarát amerikai elnök. Ez bűnpártolás, mert az ukrán népirtás és az orosz hadsereg tömeggyilkosságainak, a háborús bűncselekményeinek ténye ismert, dokumentált tény. Ezeket Putyin utasítására hajtották végre. Putyin egy véreskezű zsarnok, népirtó tömeggyilkos és háborús bűnös, akit ezért el kell ítélni.

Ha Orbán megvédi a népirtást, ukrán civilek, nők, gyerekek tudatos és szándékos lemészárlását, mentegeti a tömeggyilkosságokat, a tömegsírokba temetett áldozatokat gyalázza, a népirtást fedezi, akkor maga is a tömeggyilkosságok és a népirtás támogatója. Nem európai, nem civilizált ember.

De Orbán még Trump szerepét is félreértelmezi, mert a republikánus párt többsége nem osztja azt az oroszbarát politikát, amit ő képvisel, még Trump is harcias nyilatkozatokat tett. De ha Trump egy ugyanolyan zsarolható orosz “ügynök”, mint Orbán, az sem a békéhez vezetne. Ha Trump az oroszok mellé áll, és Putyin nagyszerűségét dicsérné, mint elnök korában, és megbénítaná a NATO-t, az nem a békét hozná el, hanem az oroszok térnyerését és hódítási szándékait erősítené meg, amit Orbán egy cseppet sem bánna...

HONFOGLALÓK

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE
Szerző: BÁN MIHÁLY
2022.10.09.


Szakmai honfoglalás zajlik Magyarországon. A szülők, nagyszülők visszafoglalják az utódaik jövőjét. Nem akarnak olyan országot hagyni a gyerekeikre, unokáikra, ahol nemcsak orvos, tanár nem lesz, de másmilyen szakember sem, akinek a tevékenysége nélkülözhetetlen. Nem akarnak olyan országot hagyni a gyerekeikre, unokáikra, amelyik csak azoknak működik, akik a pénzükkel vagy a kapcsolataikkal bármikor tudnak soronkívüliséget, VIP szobát intézni maguknak és a családjuknak.

A diákok visszafoglalják az iskolájukat, a tankönyveiket, a tanulmányaikat. Elegük lett abból, hogy az óvodák, iskolák már rég működésképtelenek lennének, ha a szülők nem küldenének be alapvető dolgokat. Elegük lett abból, hogy miközben az állami tankönyvek bontatlanul egy szekrény mélyén foglalják a helyet a leselejtezésig, a szüleik külön befizetéséből kell megvenni azokat a könyveket, amelyekből valóban a legeredményesebben megszerezhetik a tudást, felkészülhetnek a felvételire. És végképp elegük lett abból, hogy nem bízhatnak abban, ha becsületesen tanulnak, lesz állásuk, lakásuk, munkahelyük.

A pedagógusok, az oktatásban dolgozók visszafoglalják a szakmájukat. Elegük lett abból, hogy egyre kevesebb idejük jut a gyerekekre, hogy olyan mennyiségű értelmetlen feladatot rónak rájuk, amitől a kollégáik elmenekülnek a pályáról; vagy már be sem jönnek. Elegük lett abból, hogy olyan mennyiségű értelmetlen tananyagot kellene a diákjaik fejébe tömni, hogy azoknak lassan már élni sincs idejük. Elegük lett abból, hogy elvették a szakmai önállóságukat, hogy gyenge tankönyvek, mindent ellenőrizni akaró és előíró felsőbbség, napról napra nehezedő körülmények között lavírozva próbálják enyhíteni a rendszer okozta károkat. Hogy nem a helyi közösség kezében van a gyerekek oktatása, hogy nem a közösség dönthet a vezető személyéről, hanem egy elérhetetlen, számonkérhetetlen hatalom irányít mindent és mindenkit, elérhetetlen magasságokból.

Szakmai honfoglalás zajlik ma Magyarországon. És a szülők, a nagyszülők, a diákok, a szakmák: maga a társadalom. Végig kell vinni a honfoglalást, hogy olyan országban éljünk, ahol mindenkinek jut kenyér, munka, tető a feje fölé. Nem állhat le a honfoglalás mindaddig, amíg nem látszik mindenkinek, amiről Illyés Gyula írt, a „HAZA A MAGASBAN”.

Bán Mihály

MÉGIS MI TÖRTÉNIK MOST A LAKÁSPIACON? - MARKÁNS VÁLTOZÁSOK KÖRVONALAZÓDNAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.10.11.


Miközben hét éve nem hirdettek meg eladásra annyi házat, mint most, az érdeklődés határozottan csökkent. Markáns változás az is, hogy az elmúlt hónapokban véget ért az agglomerációs ingatlanpiac diadalmenete. Az újlakások terén sem sok pozitívum akad.


Az ingatlanközvetítők ugyan egyre igyekeznek fújni a lufit, és kedvet csinálni a lakásvételnek, a piac – mint azt egyre többen kénytelenek belátni – határozottan lassulásra váltott. Közben korábban szinte elképzelhetetlennek tűnő változások is beindultak. Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint kezd egymástól elszakadni az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető.

A hirdetési portálon a házak friss kínálata 7 éves szeptemberi rekordra ugrott. A házak iránti kereslet viszont 13 százalékkal esett vissza. A lakásokat sem böngészték annyian, mint korábban, de ezen a téren visszafogottabb, összesen 8 százalékos volt a visszaesés. Az ingatlan.com érzékelhetően abban bízik, hogy némi pörgést hozhat, ha a házukat eladók (már amennyiben sikerrel járnak) vevőként megjelennek a lakáspiacon. Megfogalmazásuk szerint ez adhat támaszt az eladó lakások árainak...

AZ ELTŰNT JÖVŐ NYOMÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.10.07.


...Orbán nem afféle megélhetési politikus, mint annyian, akiket az út mentén hagyott. Ő túlélhetési vagy inkább túluralkodhatási politikus. Vagyis a politikai énje nem sajátja. Harcos liberálisként gyorsan belátta, hogy erre rendszert nem lehet alapozni. Hát konzervatív lett. E minőségében szembesült a demokrácia szabályaival. Így hát a populista csusszant elő belőle. A szent jobb, a nemzeti együttműködés, aminek az ellenzék az útjában állt. Mit tehetett? Margóra szorította őket. Mind a két margóra. Az erőtér kanyarog, arra megy, amerre a sors Orbánnak tért nyitott. A jövő letéteményese immár a keresztény, nemzeti középosztály, adókedvezménnyel, steril lombikban szaporítva. Meg mind, az érdekből tántoríthatatlanok. És az, aki ugyan nem tudja, de beáll, hogy tanítsa. Meg aki fél, vedlik és új bundát nevel.

Eddig meg is lenne a dolog. No de az ország kicsi, és az eklézsia szegény – ami persze önmagában is égbekiáltó igazságtalanság. És mit tesz Isten, idehallik egy másik jövőajánlat, amit nem lehet elnémítani. Afféle kipusztíthatatlan alternatíva. A Nyugaté. Az ország pedig a nyugati rendszerben van. Beágyazódva, horribile dictu gyökerestül. Igaz ugyan, hogy saját, ma is ható, szabad akaratából. Ámde ez nem egyéb, csak zsibbadt vágy. Mi több, a Nyugat felrúgta saját magát, és rátámadott a magyar uradalmi berendezkedésre. Azaz semmibe veszi a magyar nép akaratát. Így Brüsszel mára akadály, kerékkötő lett. Minden nyavalyánk forrása. Mivé lenne a dicső magyar, hová is jutnánk, ha a Nyugat, ez a Nyugat lenne a mi jövőnk? Meddig tévelyeghetünk még így, a ványadt Európai Unió omladozó peremén?

E sorok írója fél: ha sokáig folytatódik a NER nagy menetelése, Magyarország áteshet a politikai naptárvonalon. Már most is afféle vezetéklóként loholunk, Ázsia hívogató, rubelillatú szelében. És éles patával rugdosunk hátrafelé.

A tisztelt olvasó talán egyetért velem: a helyzet legalábbis körmönfont. Nézzünk vele szembe. Nyíltan. Országunk túl- és teljhatalmú urának személyes érdekévé lényegült, hogy az őt lassan magából kipurgáló Nyugat ne legyen, ne maradjon hegemón mifelénk. Számunkra így lesz mindennél fontosabb ügy az ország EU-tagsága. Az egyetlen, a legutolsó kapaszkodó, amely még megóvhat bennünket a jövő múlttá fordulásától. Meg Orbánt is a legrosszabb önmagától. Ha törik, ha szakad, EU-tagságunkat át kell mentenünk a túlsó partra, bármeddig tart is ez a mostani korszak...


ÉLET ÉS IRODALOM 2022/40. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/40. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

GYEREKKÉNT A GULÁGRA KÜLDTÉK, MÉGIS BOLDOG REGÉNYT ÍRT – ITT A KORTÁRS MAGYAR IRODALOM EGYIK SZENZÁCIÓJA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.10.11.


A hiányzó magyar gulágregényt írta meg Visky András kolozsvári író, dramaturg, aki azonban gyerekként nem a magyar, hanem a román kommunista diktatúra fogságát szenvedte el. Döbbenetes erejű könyve, a Kitelepítés, mégsem pusztán a megpróbáltatásokról szól, hanem szenvedélyes személyes vallomás a szabadságról és Istenről. Egyben emlékezés budapesti születésű, románul alig tudó édesanyjára, akit hét gyerekével együtt azért száműztek a pusztaságba, mert református lelkész férje komolyan vette hitét. Recenzió.

„Minden idők legjobb el nem mesélt története”– Quentin Tarantino filmrendező állítólag így jellemezte egyszer a melbourne-i olimpia nevezetes magyar–szovjet vízilabdameccsét. Ez a némileg profán hasonlat jut eszébe az olvasónak, miután letette Visky András Kitelepítés című, a Jelenkor kiadó gondozásában megjelent kötetét. A kolozsvári író, dramaturg ugyanis nem csak a kortárs magyar irodalom egyik legerősebb szövegét alkotta meg szinte felfoghatatlanul kegyetlen gyerekkorából. Édesanyját hét gyerekével (köztük az alig kétéves Andrással) és a kegyetlen sorsot önként vállaló pesztonkával a román gulágra, a Duna-deltába hurcolták, miután a református lelkész édesapát koncepciós perben ítélték el.

A Kitelepítés egyszerre letaglózó erejű irodalom, és – Tarantinót parafrazeálva – bemutatja huszadik századi történelmünk egyik legmegrendítőbb el nem mesélt történetét. Kerete az 1956-os magyarországi forradalom romániai megtorlása, amely magyar és román embereket egyaránt sújtott. Visky András és testvérei ugyanis a Magyarországon lángra kapott szabadságvágytól rettegő román kommunista diktatúra áldozatai lettek. Édesapjukat, Visky Ferenc református lelkészt 1958 szeptemberében az úgynevezett bethánisták (a református egyházon belüli kegyességi mozgalom) perében ítélte 22 évre a katonai törvényszék „államrend megbontása” és „összeesküvés” vádjával. Ekkoriban több eljárásban diákokat, földműveseket, értelmiségieket, református lelkészeket végeztek ki vagy küldtek börtönbe. A cél a példastatuálás volt, a román kommunista államhatalom a magyarországi forradalom miatti mozgolódás után a rettegés légkörének megteremtésével akarta megfékezni a veszélyesnek ítélt folyamatokat...

ORBÁN STRATÉGIAI NYUGALMA MELLETT ELSZÁGULD AZ INFLÁCIÓ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.10.11.


Huszonöt éve nem látott magas inflációs adat látott napvilágot kedden, ami már meg sem lepte a szakembereket. A kormány is készült a kellemetlen tények adagolására, hiszen hónapok óta mást se hallunk a fideszes potentátoktól, hogy a háború és a szankciók tehetnek a száguldó inflációról. Csakhogy a helyzet ennél sokkal bonyolultabb, az évek óta túlfűtött magyar gazdaság pedig egyre rosszabb kilátásokkal kénytelen szembesülni. Orbán Viktor azonban - a régi módszert alkalmazva - ilyenkor is a nép jóságos vezetőjeként kíván fellépni azok érdekében, akiktől a legtöbb támogatásra számít.

Mivel a rezsicsökkentés csökkentésének hatásai első alkalommal a szeptemberi inflációs adatokban jelentek meg, így nem csoda, hogy 20 százalékkal valamivel nagyobb arányban nőttek az árak idehaza. Különösen aggasztó, hogy továbbra is brutális mértékben emelkednek az élelmiszerárak, így a megélhetési problémák egyre kézzelfoghatóbbak lesznek Magyarországon. Ha ezt a mutatót vesszük alapul, akkor jóval túljutottunk a 30 százalékon, sőt, elképzelhető, hogy rövidesen 40 százalékos értéket mérnek a szakemberek ezen a területen. Aggasztó az is, hogy a rezsicsökkentés meglékelése több mint 60 százalékos energiaár-emelkedés eredményezett, ami a fűtési szezon beindulása előtt igen durva adatnak tűnik.

A kormány mindeközben kommunikációs lufikat ereget, és a szomszédban zajló háborúra mutogat, illetve az Európai Unió elhibázott szankciós politikáját kárhoztatja. Azonban komoly közgazdászok - többek között az egykor Orbán Viktornak is tanácsokat adó Csaba László is – azt hangsúlyozzák, hogy a háború és a szankciók csak kis mértékben járultak hozzá a problémához. A hat alapvető élelmiszerre alkalmazott ársapka például már egy éve érvényben van, pedig tavaly ilyenkor még el se tudtuk képzelni, hogy a szomszédunkban háború fog kitörni.

Ez különösen igaz a továbbra is jegelt uniós forrásokra, hiszen azok megítélése nem csupán a költségvetés számára jelentene egy komoly bevételi forrást, hanem az ország általános megítélése is javulna...

NYÍLT LEVÉL MAROSI BEATRIXHOZ, A BELSŐ-PESTI TANKERÜLETI KÖZPONT VEZETŐJÉHEZ

FACEBOOK
Szerző: JUHÁSZ ERZSÉBET
2022.10.11.


Tisztelt Hölgyem!

Ma, 2022. október 10-én ajánlott levélben megkaptam fenyegetését. Mivel Ön nem ismer engem - lévén, hogy munkáltatóként, tankerületi vezetőként egyszer sem járt a VII. Kerületi Madách Imre Gimnáziumban -, rövid curriculum vitae-vel kezdeném.

Juhász Erzsébet vagyok, magyar-történelem szakos, pedagógus szakvizsgás tanár. 37 éve tanítok, ebből 35. éve a Madáchban. Néhány év kivételével minden évben 30 plusz diákot érettségiztettem magyarból és olykor ugyanannyit történelemből is. (Ez nem egyedüli eset, kolléganőim 70 fő feletti rekordot is tartanak.) Ezeket a diákokat négy-ötévnyi munkával, felelősségteljesen és lelkiismeretesen készítettem fel a sikeres érettségire és felvételire. Örömmel látom, hogy mennyire helytálltak az életben, milyen sokat jelentett nekik Alma Materük.

Éppen ezért szemantikai problémát jelent számomra levelének több mondata is.
“Az órák elmaradása, az előre be nem jelentett munkabeszüntetés korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.”

Nos, bejelentettük, bejelentettem. A tankötelezettség teljesítését pedig az korlátozza, hogy 6 kollégánk hagyta el a pályát az elmúlt tanév végeztével, egyetlen órát sem tudunk szakszerűen helyettesíteni, hogy fekete penész lepi el az alagsori termeket, hogy egy fénymásoló megjavítására napokig kell várni.

Felteszem nem gondolja komolyan, amit aláírt. Ez esetben azt bizonyítja, hogy nem autonóm, szuverén értelmiségi, hanem egyszerű ítéletvégrehajtó. Ha mégis így van, tehát komolyan gondolja, nem merül-e fel Önben morális aggály munkavégzésének törvényi kötelezettségét illetően?

A Magyar Közlönyben ugyanis ezt olvasom az Ön munkaköri kötelezettségéről:
“A Kormány 134/2016. (VI. 10.) Korm. rendelete az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról
2. §
(1) A tankerületi központ a köznevelési közfeladat -ellátásban részt vevő, fenntartásában lévő köznevelési intézmények tekintetében(...)
f) értékeli a köznevelési intézmények szakmai feladatai végrehajtásához szükséges feltételek meglétét, valamint szervezi és irányítja azok megteremtését a szükséges gazdálkodási keretek biztosításával.”

Soha nem nézte meg, milyen körülmények között dolgozunk, milyen oktató-nevelő munka folyik gimnáziumunkban, milyen eredményeket érünk el minden nehezítő tényező dacára.
Ön szerint a közalkalmazotti jogviszony tartalmában csupán a fenyegetés, felmondás egyoldalú opciója áll, miközben nem teljesíti a munkaköréből származó kötelezettségeket.

Tisztelt Hölgyem!

Látogasson el a Madách Imre Gimnáziumba, győzzön meg arról, hogy eljárása az oktatás és a diákok érdekében történik! Úgy hiszem, megéri bátran kiállnia azok elé, akik “jelentős mértékben” hátráltatják a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

Üdvözlettel: Juhász Erzsébet
tanár

AZ ÜGYELETI RENDSZER TERVEZETT ÁTALAKÍTÁSA A MENTÉS MARADVÁNYÁT IS BESZÁNTHATJA

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2022.10.10.


Az előző részben, ahol sok egyéb reform ötlet mellett a kórházi és a szakellátási kérdésekkel foglalkoztam, most egy másik ötlethalmazzal, a háziorvosi praxisok, valamint az ehhez kapcsolt ügyeleti rendszer átalakításával folytatom az egészségügyi államtitkárság elképzeléseinek elemzését.

A háziorvosi ellátás a közelmúltig úgy nézett ki, hogy a vállalkozó háziorvosok a hozzájuk leadott kártyák után kapták a praxis finanszírozásának legnagyobb részét. Azonban azt a háziorvosi praxis kialakítása során jól vagy rosszul, de mindig figyelembe vette a rendszer, hogy ne lehessen a kártyák számát halmozni, azaz az ellátott, vagy potenciálisan ellátni kívánt létszámot olyan mértékben növelni, hogy azt már biztosan ne tudja kezelni a háziorvos. Így már a kezdet kezdetén bevezették a degresszív (fokozatosan csökkenő) finanszírozást, amely azt jelentette, hogy

amennyiben a háziorvos bizonyos létszám felett lát el beteget, akkor a degressziós limit feletti kártyák utáni fejpénz csökken.

Ezt az egyszerűbb formát aztán egy kicsit megmókolták, de a lényegen ez csak mérsékelten változtatott, azaz bizonyos méretű praxis alatt sem és felett sem éri meg a háziorvosi vállalkozás.

Ebbe a rendszerbe tenyerelt bele az Egészségügyi Szolgálati Jogviszonyt szabályozó törvény (ESZJtv), ugyanis míg a háziorvosok többsége megmaradt a vállalkozói státuszban - azaz a NEAK bevételből ők fizetik a munkáltatói járulékokat, valamint fizetik a rendelővel és a praxissal kapcsolatos kiadásokat, ebből eszközöket vásárolnak, fizetik az önkormányzati megállapodás alapján a takarítást, a rezsiszámlákat stb… - addig amely háziorvos részt tudott venni a praxisközösség kialakításában, az az államtól további bértámogatásként megkapta az ESZJtv alapján számított orvos-/szakdolgozóbér 80-100 százalékát. A háziorvosi praxisok ezzel pluszforráshoz jutottak, amit azonban csak bérfizetésre használhatnak. Így, miután az eddigi, azaz az ESZJtv előtti rendszerben a NEAK finanszírozásból kellett a praxis bérköltségét kigazdálkodni, így ezen plusz bértámogatással valamekkora összeg felszabadult. Azonban ezt az egészségügyi kormányzat nem címkézte fel, azaz nem szabta meg, hogy mire (fejlesztésre, plusz munkaerő bevonására, gépkocsivásárlásra stb…) lehet felhasználni, tulajdonképpen minden praxis arra fordítja, amire akarja, amíg el nem viszi az energiaválság.

Ellenben pont ott ahol nagyon kellene, a fiatal korosztálynál, akik az elöregedő generációt váltanák le, nem nagyon történ a helyzet kezelését elősegítő előrelépés...

A MAGYAR OKTATÁS SARKON FORDULT EGY VERSENY KÖZEPÉN, ÉS AZ ELLENKEZŐ IRÁNYBA FUT

G7.HU
Szerző: RADÓ PÉTER
2022.10.11.


A G7 Holnap – Jó iskola-sorozatunk segít végiggondolni a gyerekek szemszögéből, hogy milyennek kellene lennie az iskolának a XXI. században, melyek azok a készségek, amelyeknek a fejlesztése a jövő miatt fontos.


A sorozat eddigi írásainak szerzői által felvázolt jövőképek szépen összecsengenek, ami nem csoda, ugyanis a legfejlettebb országok oktatási rendszerei nagyon hasonló módon törekszenek alkalmazkodni az egyszerre ránk zúduló technológiai, munkapiaci, környezeti, társadalmi és politikai kihívásokhoz. Ez az alkalmazkodás a tanulás céljainak újragondolásán, a legfontosabb készségek középpontba állításán alapszik, mint amilyenek a kommunikáció, a kreativitás, a kritikai gondolkodás, a problémamegoldó képesség, képesség a másokkal való együttműködésre, a különböző kulturális és szubkulturális regiszterek közötti átjárás képessége, a digitális készségek és sok minden más.

Az új célok másfajta tanítást igényelnek: az aktív és motivált, egyre inkább önvezérelt tanulás támogatását, a tanítási és tanulási folyamat minél erőteljesebb személyre szabását, az ezt megalapozó differenciálást és egyéni fejlesztést, a tanulási élmények és a tanulás nyersanyagát biztosító tananyag gazdagítását.

Ez az a pont, ahol beleütközünk a tanulás és tanítás kereteit biztosító intézmények minőségébe,

ugyanis a hagyományos iskola – ahol a program nem a gyerekek, hanem az iskolák specializálódását szolgálja, ahol a tanulócsoportokban zajló tanítás a domináns, ahol a tervezés alapja a pedagógusok munkaidejével való gazdálkodás, és amelyben lényegében csak az üzemszerű osztálytermi tanulásra alkalmas terek (tantermek és tanári) találhatók – lehetetlenné teszi a pedagógiai kultúraváltást.

Az iskola újragondolása

Egy másfajta tanulás és tanítás felé való elmozduláshoz tehát már nem elegendő, ha hagyományos módon kizárólag a célok és a pedagógusok módszertani kultúrájának és felkészültségének megújításán gondolkodunk. Újra kell gondolnunk az egész iskolai intézményi környezetét is, és ezt a tanulás teljes egyéni környezetéből kiindulva kell megtennünk. Ahogy az iskolák újragondolásáról szóló könyvemben írtam, az iskolai és iskolákon kívüli egyéni tanulási környezetek legfontosabb elemei

- a fizikai terek (az iskolaépület által biztosított fizikai környezeten kívül az otthoni környezet, a játszótér, a digitális eszközök, az uszoda vagy a múzeum is),

- a kontextusok (azok a tevékenységek, melyekbe a tanulás beágyazódik, tehát osztálytermi tanuláson kívül szinte bármi: sportolás, játék, csevegés a neten, csellózás egy zeneiskolában vagy az iskolaújság szerkesztése), valamint

- a kultúrák összessége, melyekben az egyes tanulók tanulnak: az abban résztvevő emberek (felnőttek és gyerekek) közötti kapcsolatok jellegzetességei, minősége.

Az, amit a legfontosabb készségek fejlődését biztosító egyéni tanulási környezetek feltételeiről tudunk, jó kiindulópont az iskolák működésének újragondolásához. A legfontosabb követelmények talán a következők: a személyre szabottság, a motiváltság, a tanulásba való bevonódás intenzitása, az együttműködésen alapuló társas tanulás, a személyes biztonságérzet, a tanuló érdeklődésének, kíváncsiságának kielégítése, a látásmódok sokfélesége sokféle forrásból, a tanulás módszereinek sokfélesége és változatossága, a kontextusok sokfélesége és átjárhatósága, a folyamatos, fejlesztő módon értékelő visszajelzés, a kreativitást szolgáló fizikai terek.

A mindezt biztosítani képes iskola működési módja nagyon különbözik a ma iskolájától...

SPÓROLHAT-E A KORMÁNY AZ EGÉSZSÉGÜNK ÁRÁN: MI MINDEN ÍRHATJA FELÜL A MAXIMUM 18 FOKOS SZABÁLYT A MUNKAHELYEKEN?

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2022.10.11.


Szeptember elején jelentette be Gulyás Gergely, hogy az állami intézményekben 18 fokban maximálják a hőmérsékletet a spórolás érdekében. Az erről szóló rendelet végül szeptember végén jelent meg, amiből kiderült az is, hogy az iskolákban a 14 éven aluliaknak 20, a 14 év felettieknek pedig 18 fokos tanteremben kell majd átvészelniük a téli időszakot.

Indokoltak ezek a döntések? Van-e joga ahhoz a kormánynak, hogy ilyen intézkedéseket írjon elő? Mennyiben veszélyesek az egészségre, lenne vajon hatékonyabb, és a diákok, dolgozók egészségére kisebb kockázatot jelentő megoldás? Egyáltalán, milyen hatóköre van a rendeletnek, és eltérhet-e az abban előírtaktól a dolgozó vagy a munkaadó? Hogyan lehetne úgy takarékoskodni az energiával, hogy az ne veszélyeztesse a dolgozók egészségét?


Erről kérdeztük a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökét, Csóti Csabát, aki megalapozatlannak és összecsapottnak tartja a válságkezelő döntéseket. Illetve egy, a munkavédelem területén is járatos munkajogászt, aki úgy látja, hogy van lehetőség az állami cégeknél melegebbre fűteni.

A kormányrendelet hatályba lépése előtt tíz nappal látott napvilágot az az elsőre érthetetlennek tűnő döntés is, ami alapján a korábbiakkal ellentétben a hideg munkahelyeken nem kell védőitalt biztosítani, ott, ahol a napi középhőmérséklet szabadtéri munkahelyeken nem éri el a +4 °C-ot, zárt térben a +10 °C-ot. A 18 fokot előíró rendeletet már az első hidegebb őszi napok beköszönte után több állami vállalat dolgozói is kifogásolták, és annak visszavonását követelték. A MÁV dolgozói arról számoltak be, hogy a rendelkezés több helyen betarthatatlan a technikai adottságok miatt, és az időjárási körülményeknek kitéve, kültéren dolgozóknak ebben a hőmérsékletben esélyük sincs a felmelegedésre, megszáradásra. A Volán dolgozói hasonlókról számoltak be, a vállalat központjában az irodai dolgozók sálban, kabátokban, a derekuk köré tekert pokrócokban kénytelenek egész nap dolgozni...

ERCSE KRISZTINA: 12 ÉVE VALÓJÁBAN A KUTYÁT NEM ÉRDEKLI A PEDAGÓGIA SZÍNVONALA

KLIKKTV / TÍZ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.10.11.


Ercse Krisztina oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője volt Bolgár György vendége a Klikk TV TÍZ című műsorában. Természetesen a hetek óta forró iskolai, diák és pedagógus ellenállás volt a fő téma.

A platform elsődleges szerepe azon szereplők összekapcsolása, akik azonos területen tevékenykednek. A széleskörű képviselet ellenére eddig nem történt meg, hogy az illetékes minisztériumtól legalább egy államtitkár megkereste volna őket szakmai egyeztetés vagy akár információcsere igényével.

„A kormány viszonylag hamar, 2012 környékén létrehozta a Nemzeti Pedagógus Kar-t, ami az első olyan álszervezet, ami a maguk álvalóságát képviselte mély egyetértésben a kormánnyal. Az Orbán-kormány pedig a valódi szereplőket már a kezdetektől kihagyta az érdemi konzultációkból.”

„A most tapasztalható összeomlás egy 12 éves folyamat eredménye főként annak tudatában, hogy már azt megelőzően is cipelt magával súlyos problémákat a szakág” – tette hozzá az oktatáskutató.

A PEDAGÓGUSOK KÜZDELME NEM CSAK BÉRHARC, AZ OKTATÁS ÉS A DIÁKOK JÖVŐJE A TÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.11.


A kormány köteles összehívni a sztrájkbizottságot – vélik az érdekképviseletek. Szerintük még azt sem tehették volna meg, hogy ilyen hosszú szünetet tartanak, mert a sztrájk idején folyamatosan egyeztetniük kellene. A mostani tehát jogellenes állapot. A PSZ és a PDSZ azért kérte kormánybiztos kinevezését, hogy végre kezdődjön el a szakmai párbeszéd az oktatás problémáinak megoldására, Ha a kormány a tárgyalások helyett inkább a további retorziókat választja, annak előbb-utóbb nem lesz jó vége. A tét a diákok jövője, és ők nem hagyják magukat megfélemlíteni. Többek között erről beszélgettünk Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével.


A múlt héten kemény hangú nyílt levelet küldött a PSZ és a PDSZ a miniszterelnöknek, ebben a sztrájkbizottság összehívását kérik, továbbá kormánybiztos kinevezését is. Ön szerint összeül a sztrájkbizottság a tiltakozások hatására?

– Ez egy realista levél, a valódi tárgyalások igényéről. Azt nem tudjuk, hogy ennek hatására összeül-e a sztrájkbizottság, mindenesetre megvárjuk a választ a nyílt levélre. Ha nem érkezik, akkor ismét kezdeményezzük a sztrájkbizottság összehívását. Mert az tényleg elfogadhatatlan, hogy a kormány folyamatosan az Európai Unióra mutogat, holott tudjuk, hogy ezeknek az EU-s pályázatoknak a jelentős része előfinanszírozású. Tehát a kormánynak kell megelőlegezni az összeget az állami költségvetésből, sőt, ki is kell egészíteni az uniós pénzt, ha az megérkezne, hiszen a pedagógus-béremelésnek csak egy kis részét fedezné az unió. Vagyis nem indok, hogy el lehetne halasztani a tárgyalást, mert az EU-tól függ a pénz. Már sokan belátják, hogy ez nem igaz, de a kormány mondja a magáét, megtévesztve a közvéleményt is...

KÉT VILÁG FESZÜL MOST EGYMÁSNAK - IDEJE VOLNA AZ AGYONSZERVEZETT ALJASSÁGGAL SZEMBEN A MEGANNYI NAGYSZERŰ SZEMÉLYES ELLENÁLLÁSNAK IS EGYSÉGES ÉS MINÉL TELJESEBB SZERVEZETT FORMÁT ÖLTENIE

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.11.


A levél az egyik legrégebbi irodalmi műfaj, amelynek sok alműfaja van, fiktív és misszilis, hivatalos és magánlevél, nyílt levél és költői levél etc. Cicero, ifjabb Plinius, Szent Pál, Szent Ambrus, Szent Ágoston, Sziénai Szent Katalin, Petrarca, Vitéz János, Mikes Kelemen, Voltaire, Diderot, II. Katalin, Kazinczy, Berzsenyi, Petőfi, Arany, Goethe, Schiller, Thomas Mann, Kerényi Károly, Hannah Arendt, Karl Jaspers – és sorolhatnám vég nélkül – levelei ismeretében sokkalta többet tudunk a világunkról: történelemről és politikáról, tudományról és művészetről, gondolkodásról és mindennapi életérzésről, örömeinkről és bánatainkról, reményeinkről és csalódásainkról, történelmi korokról és a benne élő emberről.

Sok irodalomtörténész állítja, hogy a levél műfaja véget ért az internet megjelenésével, ugyanis ettől kezdve a levél a gyors, olykor egyszavas közlendők terrénumává vált.

Én nem hiszek ebben! Épp az elmúlt napok során, a tanárok és diákok megmozdulásaival párhuzamosan több fantasztikus levél jutott el hozzám és másokhoz, köszönhetően annak, hogy a levelek szerzői – nagyon helyesen és nagyon bölcsen – a hivatalnak címzett leveleiket közzétették. Hivatalos levelek, de kivétel nélkül mind közügyeket érintenek, vagyis valamennyiünkre tartoznak, ahogy azt a levelek írói maguk eldöntötték.

Mentalitástörténészek szokták emlegetni, hogy – egyfelől – mennyire szerencse, hogy egyes országokban hamar kialakultak a személyes, individuális, polgári öntudat különböző formái, s a nagyszámban fennmaradt viszonylag korai levelekből pompásan kiolvasható egy-egy társadalom mentális rajzolata, míg – másfelől – azokban az országokban, ahol a megkésett fejlődésből fakadóan a polgári öntudat csak későn alakulhatott ki, a levél személyes műfaja sem terjedhetett el, így ezeknek az országoknak a mindennapi gondolkodása, érzületei, mentalitása alig-alig tanulmányozható.

A mostani levelek, amelyeknek írói legfőképp tanárok, pedagógusok, de akad közöttük szülői levél is, elképesztően szépen és elegánsan tükrözik íróik személyes öntudatát, privát kurázsiját, eltökéltségét, hivatásuk, valamint az általuk oktatott diákok és az ország jövője iránt érzett felelősséget. Igazi polgárok: tisztában vannak a jogaikkal, tisztában vannak a kötelességeikkel, elvégre ezeknek a kötelességeknek kívánnak (kívánnának) minél teljesebben megfelelni, van bennük szakmai alázat, ami híján a kóklerek ismerszenek meg, s a nélkülözhetetlen elkötelezettség, amely a szó legnemesebb értelmében teszi őket igazi tanárokká, pedagógusokká. A félelmet (ki nem fél egy diktatúrában?) legyűri bennük a hivatástudat, s az, hogy tisztában vannak szerepükkel és fontosságukkal: nélkülük nincs jövő, legfeljebb a totális elhülyülés, az eljelentéktelenedés, a negyedosztályúságra ítéltség, s gyermekeinknek már a jelenben kizsigerelt, ellehetetlenített, sorstalanná tett jövő juthat csak, semmi egyéb.

Ezek a tanárok épp ellentétei a címzetteiknek, a hatalom cinikus, gyáva és jellemtelen kiszolgálóinak, a „nem én tettem, hanem parancsba adták” örök cselédmentalításnak, a „ha nem én lennék itt, sokkal rosszabb dolgotok lenne” egypártrendszerből is jól ismert, velejéig hazug önámításnak, valamint a „de hiszen ezt kell tennem, mert ezt mondja ki a törvény” faluvégi fiók-kafkaiságnak, mintha a törvény örök volna, Istentől kapott és változtathatatlan, s mintha azt nem az ember alkotta volna meg.

Két világ feszül most egymásnak: a hatalom világa, amely félrevezet, hazudik, amely az oktatáshoz semmit sem konyító, kizárólag az erőszakhoz értő embert helyezett az oktatás élére, ezzel is kifejezésre juttatva mély megvetését, érdektelenségét és teljes közömbösségét a XXI. század világához elengedhetetlen felkészültség iránt, valamint az önálló véleményen és meglátásokon alapuló gondolkodást illetően, egyúttal félreérthetetlenné téve a tudással kapcsolatos privát szándékait: tudniillik saját gyermekeinek lopott pénzekből biztosítva a megfizethetetlen bel- és még drágább külföldi lehetőségeket, az itthon maradottak értéktelen porontyait pedig az örökös cselédsorra utasítva. S e hatalom mellé rendelt kiszolgálók azok a tankerületi vezetők, akik a kormányrendeletben foglalt feladatukkal és kötelességükkel mit sem törődve, szakmányban rúgják ki és fenyegetik meg a pályán maradt, elszánt, a megalázó és ellehetetlenített körülmények ellenére is tanítani akaró, tanítani vágyó, hivatásukat gyakorolni kívánó tanárokat, mintha a fenyegetőzés, a zsarolás az állandó létbizonytalanság 
közepette lehetne bármit is szabadon, normálisan, teljes szívből és erőből végezni.

„Jelképek erdején át visz az ember útja” – írta Baudelaire a Kapcsolatok című szonettjében. S valóban: mennyire jelképes, hogy a legbőszebben kirúgó és szakmányban fenyegetőző tankerületi vezető, aki nem mellesleg állítólag etika szakon végzett, etika (!!!) szakos diplomáját – amint hírlik – a létező legetikátlanabb módon, plagizálással, azaz lopással, vagyis más szellemi tulajdonának törvénytelen elsajátításával szerezte meg. És ő e hatalom oktatási rendszerének egyik oszlopa, fenntartója és szilárd támasza.

Ha eljön ennek az ideje – és mindenki megnyugodhat: el fog jönni, ez egészen biztos – ezek a levelek a jelen Magyarországának, a szervezett aljasságnak és a nagyszerű személyes ellenállásnak a legfontosabb dokumentumai közé tartoznak majd.

Ideje volna persze az agyonszervezett aljassággal szemben a megannyi nagyszerű személyes ellenállásnak is egységes és minél teljesebb szervezett formát öltenie.

OROSZORSZÁG SÚLYOS CSAPÁST MÉRT A RAKÉTÁKKAL, DE A FRONTOKON AZ UKRÁNOK VANNAK LÉPÉSELŐNYBEN

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.10.11.


Oroszország előrébb sorolhatja a civil infrastruktúra elleni csapásokat a Kercsi-szoros hídja elleni szabotázsakció után, miközben 2023-ig nincs sok esélye a hadműveleti kezdeményezés visszaszerzésére, és közeledik a tél, melynek egyaránt katasztrofális hatásai lesznek az orosz kiskatonákra és az ukrán polgári lakosságra. Rácz András Oroszország-szakértővel elemeztük a háború aktuális katonai és politikai kérdéseit.


Súlyos, de nem végzetes csapás, viszont nem tudjuk, hogy lesz-e folytatása


– értékelte Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Oroszországgal foglalkozó szakértője az Ukrajna számos városában hétfőn alapvetően a civil infrastruktúrát érő orosz rakétacsapásokat, melyeket Vlagyimir Putyin a Kercsi-szoroson átívelő híd elleni szabotázsakció megtorlására rendelt el. A provokatív akció, majd a rá érkező válasz dinamikájáról három nap elteltével nincs értelme jóslásokba bocsátkozni, de az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy az ukrán részről végrehajtott támadásokra Oroszország rendszerint néhány napos rakétacsapás-sorozattal szokott válaszolni, majd részéről lezártnak tartja az epizódot.

Lehet, hogy a hídrobbantás nem csak szimbolikus sérüléseket okozott


Rácz szerint a 18 kilométeres hídon történt robbantás – amiért Ukrajna korábbi akcióihoz hasonlóan most is csak kikacsintások és kiszivárogtatások útján vállalta a felelősséget, hivatalosan nem – szimbolikus és katonai értelemben is érzékenyen érintheti Moszkvát és személyesen Vlagyimir Putyint.

A 2018-ban Putyin által felavatott híd Rácz szerint sokrétű szimbolikus jelentőséggel bír: 2014-ben a Moszkva által illegitim módon bekebelezett Krím félsziget és az orosz törzsterület között hozott létre fizikai kapcsolatot, méghozzá igen impozánsat: az építmény a legnagyobb orosz híd, és nemcsak 18 kilométeres hossza, hanem 3,5 milliárd dollárra rúgó építési költsége is monumentális. A támadás időzítése a Putyin 70. születésnapja utáni órákra is üzenetértékű.

Azonban a szimbolikus rétegeken túl Rácz András kiemelte, hogy a Krími híd megrongálása (az elszenvedett károk függvényében) kézzelfogható hadműveleti nyereséggel kecsegtet Ukrajna számára.

A zárójeles rész azért lényeges, mivel egyelőre nem tudni a pontos károk mértékét: az orosz hatóságok természetesen hangsúlyozzák, hogy a kercsi híd sértetlen sávjain újraindult a közúti forgalom és a kétpályás vasútvonalon is áthaladt egy személyvonat, de Rácz úgy véli, nehéz elképzelni, hogy a hét, órákig lángoló vasúti tartálykocsi ne rongálta volna meg a híd acélszerkezetét...


CSABA LÁSZLÓ: ÓRIÁSI HITELESSÉGI VÁLSÁGBAN A MAGYAR GAZDASÁGPOLITIKA

MFOR
Szerző: TISZÓCZY ROLAND
2022.10.11.


A kormány nem ismerte fel, hogy a gazdaság strukturális átalakítására lenne szükség, és az ország külső finanszírozásra kényszerül. A nagyobbik rossz ezért az lesz, ha nem kerülünk idejében bajba. Ezt tapasztaltuk meg a ’80-as években is: az ország akkor is pénzhez jutott, amikor nem kellett volna. Beállhat az argentin-szindróma, amelyben vég nélkül lehet vergődni. Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja adott az Mfornak interjút...

NEM FIZETTE KI AZ ÉRETTSÉGI ELNÖKÖK DÍJÁT A BORSODI KORMÁNYHIVATAL – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.11.


A hivatal tagad

Azt is mondták, a több száz vállalkozói szerződést azért nem tudják kifizetni, mert a kormány kifizetési stopot rendelt el… epic.

Az Eötvös-gimnázium tanárai is személyesen mennek el a tankerületi figyelmeztetőjükért

Csütörtök délután 16.00 óra. Feltehetően lesznek kísérőik.

Orbán nagyokat mondott Berlinben

Mindeközben:

“Veszélyben a közös német-magyar gazdasági sikertörténet – jelentette ki a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője hétfőn Berlinben egy német-magyar gazdasági fórumon, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök látogatása alkalmából rendeztek.”

Még itt:

Kimaradhat Budapest a Varsó-Róma tengelyből

Giorgia Meloninak kordában kell tartania a Putyin-párti Salvinit és Berlusconit, és ezek sokkal fontosabbak számára, mint hogy Magyarországot hozzásegítse az uniós forrásokhoz…

42 milliárdos sportcsarnokot építhet Zalaegerszegen Mészáros Lőrincék ZÁÉV-je

Miközben országszerte sorra halasztják el iskolák és utak építését a „rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt, ez a több mint 40 milliárd forintos sportberuházás mégis zöld utat kapott.

Hazudott a fideszes polgármester a kilakoltatás ügyében – állítja a civilszervezet

Misetics Bálint a fővárosi polgármesteri hivatal lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója a portálnak megerősítette: mindez elkerülhető lett volna, ha a polgármester kideríthetetlen okból nem ragaszkodik makacsul a 25 m2-es helyiséghez. Aminek a szomszédságában nem mellesleg airbnb-lakáskiadással foglalkoznak.

Jakab Péter: A parlament oszlassa fel magát, és írjanak ki új választást

A világ összes fogadóirodájában nem lenne ember, aki erre tesz.

Ordítozásba fulladt a balatonvilágosi képviselő-testület ülése

Bár végül nem épül gigantikus luxusszálloda a Balaton partjára, az érintett aligai terület egyes részeit parcellánként adná el magántulajdonosoknak a gazdája…

Újra aktivizálták a kormány üzeneteit harsogó Megafon-kommandót


“Kit érdekelne,
ha kitörne valami háború
a magam részéről inkább a seggem félteném“

LEÍRTÁK, HOGY SZIJJÁRTÓ SZARALAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.11.


Szijjártó Péter valami különös anyagból van gyúrva, ahogyan a régi komcsik dicsekedtek ezzel, hogy ők másfajták. Ők is különös anyagból gyúrattak, mint élcsapat, a végét pedig már ismerjük. Ez a mostani élcsapatosunk nekünk hangos szájjal dicsekedett a minap, hogy „persze, leírta mindenki, hogy micsoda szar alak vagyok, hogy a Lavrovval találkoztam New Yorkban”. Mi ugyan így szó szerint nem írtuk le, de a „mindenki” ténymegállapításával egyet kell értsünk helyeslőleg. Tényleg szaralak vagy Petya.


Hogy ezzel a Lavrovval találkozott a mi emberünk, azt azzal igazolta: „De az a kérdésem, hogy ha én ott nem találkozom vele, akkor ki tudja garantálni, hogy a késleltetett fizetést meg tudjuk oldani a Gazprommal? Vagy ki tudja garantálni, hogy a garantált 5,8 millió köbmétert a Gazprom naponta behozza nekünk?”. Ha jól értjük, Szijjártó a saját magának adott felmentésében úgy gondolja, hogy az ő Lavrovval való találkozása a haza üdvéért történt, és azért kell szaralaknak lennie, hogy Mari néni meg ne fagyjon.

Vannak ilyen hősök a meseirodalomban, sőt, azon túl is, szintén a Fidesznek megfelelő világból, ahogyan a nóta mondja, mint emlékezhetünk, Lenin, a hőőős ki csak nééépének élt. És már helyben is vagyunk. Ha Szijjártó ezt a képet próbálja magáról kialakítani, ám tegye, de nem mindenkit tud átverni vele, mivel aljaembersége nem csak a mostani találkozón és miatt mutatkozott meg, mivel kapott ő Szintén ettől a Lavrovtól plecsnit is. Ez az elismerés azonban nem tudni, minek szólt, mivel érdemelte ki ez a mi hősünk, ugye.

Mert ez is benne van a képletben, mint ahogyan az is, hogy most már a fizetési halasztás és a napi ötmillió köbméter birtokában, akkor ezek szerint csak szimpla jófejségből vesz részt Szijjártó egy orosz energetikai konferencián, szólal fel ott, tart előadást – mert ehhez is ért -, ahová senki emberfia européer ember be nem teszi a lábát, csakis ő. Akkor derült ki, hogy elutazik megint, amikor Putyin, mint egy eszelős, bosszúból nekiment az ukrán városoknak, hogy földig rombolja azokat. Nem komilfó most már a cimboraság vele.

Igaz, eddig sem volt az, de a mostani akciója immár a teljesen megőrült Hitlerére emlékeztet, aki lődözte ki a V2-eseit Anglia irányába, szintén megtorlásként és elrettentésként. Nem gondoltuk volna, hogy az emberiség – illetve néhány emberszerű lény – újra idáig süllyedhet, és ím, megtörtént. És nem gondoltuk volna azt sem, hogy Magyarország megint nemhogy csak a vesztes, hanem a megvetett oldalra áll, illetve azt sem, hogy amint Szijjártó szavaiból kitűnik, erre még büszke is. Veri a mellét, hogy ő szaralak.

Ez így elég lehangoló bír lenni. Ha és ugyanis az volt az ára a gáznak, hogy ő meghengergőzzék a szarban, s vele együtt az ország is nyakig süllyedjen a ganyéba, ez az ár nem érte meg. És mégpedig azért nem, mert kitetszik, lehetséges volna másik út is, amelyet Európa – az a közösség, amelytől függünk, de ahová nem akaródzik tartoznunk – választott, amely bár nehéz helyzetben van, de korántsem olyan kilátástalanban, mint amilyenben mi magunk leledzünk. A lassan teljesen bezáró és kihűlő országgal...