2017. július 12., szerda

2017 MÁSODIK NEGYEDÉVÉBEN IS SZIJJ LÁSZLÓ ÉRDEKELTSÉGEI NYERTÉK A LEGTÖBB KÖZBESZERZÉST A NEMZETI TŐKÉSORSZÁGBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.07.12.


A Duna Aszfalt és a Magyar Építő tulajdonosa 250 milliárd forinttal vezeti a mezőnyt, második a ZÁÉV 203 milliárddal, harmadik a Mészáros-család 123 milliárddal. 

Folyamatosan nyomon követjük, hogy 2017-ben mennyi közbeszerzést nyer tíz Fidesz-közeli vállalkozó/vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik.

Az év első három és negyedik hónapjában Szíjj László került a toplista élére, májusban a kormányzati plakátkampányokat bonyolító Balásy Gyula cégei lettek a legsikeresebbek, júniusban pedig a szerteágazó tehetségű Mészáros Lőrinc érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést.

A második negyedév győztese azonban még így is Szíjj László, aki az első negyedévben is a dobogó tetején végzett.

A 2017-es közbeszerzési verseny állását követő táblázatunk itt megtekinthető, folyamatosan frissítjük. Az összegekbe beleszámoltunk a 2017 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is...

ORBÁN VIKTOR SZÁNALMAS BOHÓCOT CSINÁLT MAGÁBÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.07.12.


Amikor a Fidesz elnöke bajban van, akkor borítja az asztalt: új pályára helyezi a küzdelmet, nem nézi végig, ahogy a régin veszít.

Amikor például tavaly februárban a kopasz verőemberektől volt hangos a közélet, akkor rendkívüli sajtótájékoztatón állt elő a kamunépszavazás ötletével. Amikor azt október elején elveszítette (mert érvénytelen lett), akkor egy pillanat alatt túllépett rajta, és máris az alkotmánymódosítás vált számára a legfontosabbá.

Alig ért véget a meccs, máris újabbat kezdett. Ha meg rosszul állt, meg sem várta, hogy véget érjen.

Szerdán előbb kiderül, hogy mégiscsak Soros nevet a végén, kénytelen leállítani a kódolt antiszemita plakátkampányát. Majd ezt megerősítették hivatalosan is. Ezután az MTI kiadta, hogy Orbán nagy bejelentésre készül a kormányülés szünetében.

Az ország gép előtt lévő része azt találgatta, milyen gumicsontot fog bedobni Orbán, hogy elterelje a figyelmet arról, már megint véres fejjel volt kénytelen visszatakarodni a faltól.
  • Tagadja, hogy a hír igaz lenne?
  • Nekiáll magyarázni, hogy mekkora siker volt a zsidózás?
  • Beleáll védekezni, hogy nem is volt antiszemita a kampány, mert tudott venni magának pár rabbit, akit ezt jó pénzért alátámasztja?
  • Lemond, és előrehozott választásokat kér?
  • Bejelenti, hogy embert küldünk a Holdra?
  • Vagy hogy háborút indít Pirézia ellen, mert ők állnak a Soros mögött?
  • Bejelenti, hogy indul az úszóvébén?
De nem, egyik sem. Közölte, hogy kormánya megvette a Seuso-kincsek hiányzó hét darabját. Ez volt a nagy bejelentés. Ezzel akarta átvenni (vagy visszavenni) a napirend (a közbeszéd) irányítását.

Első látásra ez egy újabb szánalmas kudarc, ismételt pofáraesés. Ha valamivel, hát ezzel nem fog neki sikerülni címlapokra kerülni, meg a családi és kocsmai beszélgetések témájává lenni...

KÉT VÁLASZTÁS MAGYARORSZÁGON

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.07.12.


Az egyik egy parlamenti választás lesz, melynek alig lesz tétje, hiszen minden résztvevő előre lefutottnak prognosztizálja az eredményt, a majdani győztes kihívói (lásd falusi kocsma: gyere ki a hóra bakker, játsszuk le...) arról nevezetesek, hogy nem a majdani győztest hívják ki, hanem egymást csépelik székkel, asztallábbal.
Az úri közönség pedig ezt a mérkőzést figyeli árgus szemekkel.
Ez legalább szórakoztató, míg az első választás inkább lehangoló, hiszen azon az egyik résztvevő mozsárágyút húz maga után, míg ellenfele kezei hátra vannak kötözve, a lábai gipszben, szája ragtapasszal leragasztva, a bíró pedig a majdani győztestől kapott hatlovas hintón érkezik a szorítóhoz - nincs itt kérem semmi izgalom...

Bezzeg a másik meccs, ahol az igazi verekedés folyik, az aztán izgalmas a javából!
Ott a behemót langaléta óriási parasztlengőkkel próbálja eltalálni az idők folyamán már kissé lelassult ellenfelét, akit személyesen ő választott ki a készletből.
Ezt ő felhozó mérkőzésnek szánja, úgy véli, hogy a még mindig neves, de politikailag koros és többszörösen agyonvert ellenfél alacsony kockázatú legyőzése fényezné az ő nimbuszát, növelné esélyeit egy majdani tétmérkőzésen.
Azt persze elfelejti figyelembe venni, hogy ellenfele vereségeit a kocsma előtti tömegverekedésben szenvedte el, melyben ő is résztvett annak idején, mint csapattársa a majdnem megboldogultnak, de akkor fizetett nézőnek nyilvánította magát
Ezt a kellemes pozíciót meg is tartotta egészen addig, mígcsak a közönség - megunva beszariságát - el nem zavarta a ring mellől.
Akkor megijedt, hiszen veszélybe került a megélhetése, merthogy ez egy olyan ország, melyben vannak, akik miniszterelnöknek születnek és a miniszterelnökséghez értenek, meg vannak, akik a polgármesterséghez.
A közös, hogy mindkét esetben kell egy klub, melyet ő nem tudott megvásárolni magának, az ő klubjának mások a tulajdonosai - hajdani csapattársa és mai ellenfele is ezen bukott el annak idején.

Mindenesetre ezt a meccset hoznia kell, számára ez élet-halál kérdés, csak hát még ellenfelénél is rosszabb taktikus, a klubvezetésen belüli ellenfeleit talán fel sem ismeri, nem, hogy le akarna számolni velük.
Márpedig a klubjából már nehéz lenne megint két klubot csinálni, fogy a tagság, más kivezető út meg nem látszik a helyzetből, ha esetleg cipóra verik amúgy is jóllakott napközisre emlékeztető képét...
Ellenfelének sok választása nincs, verekednie kell, abban meg már van gyakorlata, emellett a politikában nem csak pankrátor és reménybeli pantokrátor, de másodállásban hosszú évek óta ő tölti be a homokzsák szerepét is, a máglyára is őt szokták felültetni - ütésálló és sütésálló.
Persze neki is fontos a győzelem, de neki nem annyira, hiszen a behemót már alapból szert tett egy vereségre, mikor engedett a szirénhangoknak és súlyzóval pofánverte őt, mert elhitte, hogy ez a főmérkózésen a győzelemhez vezető út.
Azt gondolta, ha ő nem szereti a mára már második helyre visszaesett általános okot és közellenséget (első Soros...), akkor annak hívei majd besorolnak mögé, ezzel tanúbizonyságát adva, hogy mennyire nem ismeri a magyar politikai pártok szekta-jellegét, és a magyar választó működési elvét.
Tulajdonképpen ellenfelének nem is kell ütnie, elég csak elmozogni előle, kiütik őt majd saját klubjának vezetői, a klub annaleseiben pedig a nevét csupa kisbetükkel szedve, lábjegyzetben említik majd, mint a feloszlás előtti utolsó éremesélyes, de csalódást okozó versenyzőt...

A KORMÁNY KAMPÁNYOL, A MÉDIATANÁCS HÁRÍT

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog
2017.07.12.


most éppen azt a feladatát, hogy vizsgálja, jogszerű-e a kormány közpénzből folyó aktuális politikai kampánya. Komolyan gondolhatja-e bárki is, hogy a Soros György ellen zajló kampány közérdekű célt valósít meg? A Mérték újabb beadvánnyal fordult a Médiatanácshoz. Nagy Krisztina írása.

Múlt héten a Médiatanácsnak megint nem sikerült a gyökerénél megragadni a problémát, újfent félrenézett, ahelyett, hogy a hatáskörét gyakorolná. A zajló sorosozó kampányhoz kapcsolódó beadványokra válaszolva közleményben fogalmazta meg hogy „mivel a médiaszabályozás a plakátokra nem vonatkozik, a Médiatanács a plakátkampányok jogszerűségét sem vizsgálhatja”. A plakátok jogszerűségének megítélése valóban nem dolga, a televíziós és rádiós spotok vizsgálata viszont annál inkább. Márpedig a kampány gőzerővel fut az elektronikus médiában is.

A probléma korántsem új, a Mérték többször nekifutott már, hogy a médiahatóságon keresztül elérje a rádiókban, televíziókban folytatott törvénysértő kormánypropaganda megszüntetését. Eddig sikertelenül. Pedig a médiatörvény egyértelműen fogalmaz, amikor kimondja, “a kormány támogatására ösztönző… a kormány célját népszerűsítő” közlemények politikai reklámnak minősülnek. Elemi szabály továbbá, hogy politikai reklámot csak választási kampányidőszakban, vagy már elrendelt népszavazással összefüggésben lehet közzétenni rádióban és televízióban. Momentán egyik sem zajlik...

ORBÁN VIKTOR ESETE A NUMERUS CLAUSUS-SZAL (ZÉRÓTOLERANCIAPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.11


Az Orbán Viktor által Mészáros Lőrincen keresztül tulajdonolt televízióban, az egész életében Orbán Viktor által kitartott Bayer Zsolt (öltöny, ing, nyakkendő, koszlott tornacipő) és az Orbán Viktor által alapított számos fasiszta kutatóintézet egyikének főizéje Szakály Sándor beszélgetett a zsidókról. 

A műsorban mind a zsidótörvények, mind a numerus clausus kapcsán elhangzott, hogy azok gazdasági illetve más jellegű kiigazítások voltak. És a Numerus Clausus tulajdonképpen olyan volt, mint a női kvóta.

Kecskeméten a család hozzájárulása nélkül egy egyetemnek még távolról, rossz fénytörésben sem nagyon látszó intézményt neveztek el Neumann Jánosról, aki pontosan ugyanolyan vallású szülőktől származott, mint Lukács György (akivel kapcsolatban Bayernek olyan kis csinos izomrángása van).

Igen. Neumann, Erdős, Teller, Szilárd, Kármán Tódor, Wigner Jenő zsidók voltak. Helyettük kapott ez az ország vezető értelmiségként Schmidt Máriát, Molnár Attila Károlyt, Lánczi Andrást, Maróth Miklóst, akik meg nem zsidók, és ez az egyetlen dolog, amit fel tudtak mutatni a tyúkszaros életükben.

Én annyira leszarom Bayert, Szakályt, ezt az egész nagytestű háziállatokra gerjedő óturáni génhibát, amennyire csak lehet. Hú, ez nem volt igazán politikailag korrekt, de, a kedves Olvasó bizonyára ki fogja találni, hogy mit csinálok annyira a politikai korrektséggel. Zsidó is csak annyira vagyok, amennyire ez az egész borzalom - amiből soha sem fog kilépni az ország - arra kényszerít. Csak az nem fog menni, hogy bekussoljak ezektől az izéktől, és senki másnak se javaslom a bekussolást. Nem a Bibi Netanyahu nevű kellemetlenség fogja nekem megmondani, hogyan viszonyuljak ehhez a bandához. Jaj, őt is, annyira.

Ha ez az ország nem takarítja el ezt az undorító fasiszta tolvajbandát, az az ország dolga, az, hogy én kinek a jóédesanyjának saccolom meg az eredeti foglalkozását, az meg az enyém. Magyarországon nem nagyon változnak az illatok Taksony vezér óta, a kedves bayerarcú hiénák mindig megtalálták a maguk zsidóit, protestánsait, szabadgondolkodóit, kommunistáit, antikommunistáit, valakiknek a kinyírásából mindig lehetett karriert csinálni, és ez így is marad, az ember ne csináljon úgy, mintha képes lenne bármin is csodálkozni.

Nagypapám borzasztóan okos ember volt, de nem járhatott egyetemre a "kiigazítás" okán, számomra csak ennyi maradt, ennyi ok arra, hogy majd esetleg egyszer... De ez tulajdonképpen nem tartozik senkire.

AKKORÁT KAMUZIK A KORMÁNY AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL, HOGY A FAL ADJA A MÁSIKAT

HVG.HU- ITTHON
Szerző: Windisch Judit
2017.07.12.


A kormánypárti politikusok szerint világszínvonalú az egészségügy, Balog Zoltán szerint álhírekkel manipulálják a közvéleményt. Sorolunk pár példát, miért nincs ez így. A szerbek például simán ránk vernek.

"Letették elém a levest, kanalat nem adtak. Kérdeztem, mivel egyem, az ujjammal?" – számolt be olvasónk, akit nemrég a Honvédkórházban műtöttek. Nagyjából annyi volt a válasz, hogy igen, ez egy megoldás. Jellemzően a kórházi koszt is hagy némi kívánnivalót maga után, de vannak ennél jóval nagyobb bajok is. A drágább gyógyszert a betegnek magával kell vinnie, de van, hogy katétert kell vásárolnia a műtét előtt. Utóbbiról a kormányellenességgel kicsit sem vádolható TV2-ben beszélt egy riportalany. Ugyanott mutogattak felvételeket a penészes, gombás falú, hulló vakolatú csepeli tüdőgondozóról is.

Még ennél is van cifrább: egy nagyszülői telefon nyomán kiderült, az Országos Kardiológiai Intézetben – ahol a legbonyolultabb szívműtéteket végzik – nincs MR- és CT-berendezés, így a gyerekeket a Heim Pál, a felnőtteket a Szent István Kórházba küldik át. A telefonáló unokáját nyitott mellkassal kellett átszállítani a Heim Pálba. Az RTL Klubnak az Emmi csak annyit mondott, egyre több helyen vannak műszerek. Balog Zoltán miniszter kedd este az ATV-ben azt mondta,

"lehet, hogy a betegeket időnként nyitott mellkassal kell átszállítani egy másik kórházba CT-vizsgálatra, de korábban a másikban sem volt CT. Most legalább már van
."...

BARTUS LÁSZLÓ: A VIZES VB ELŐTT KATINKÁRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.11.


A néhány nap múlva kezdődő vizes vb előtt szeretnénk kifejteni a véleményünket az Iron Lady személyéről és megváltozott szerepéről, nehogy a vb-n elért sikerei vagy kudarcai (ez utóbbiak is egyre kevésbé kizártak, éppen mondanivalónk miatt), más fénybe helyezzék azt, amit Hosszú Katinkáról szeretnénk elmondani.

A világ legjobb úszónője rövid idő alatt nagy utat tett meg a “Katinka for President” jelszótól, a legkisebb “lány” mesebeli hősétől, az igazi “magyar karakter”, a “forradalmár” és “lázadó” szerepétől mai pozíciójáig, mikor már a futballválogatott helyét tölti be Orbán és diktatúrája legitimációjában, amikor elfogadta azt a szerepet, hogy az ő esetleges sikerével leplezzék a világ egyik legnagyobb korrupciós ügyét, több tízmilliárd forint ellopását.

Hosszú Katinka röpke másfél év alatt Magyarország reménységéből, erkölcsi idolból tornázta le magát az önző, törtető, gátlástalan, szívtelen és kegyetlen, csak a maga hasznát kereső és egy diktatúrát kiszolgáló erkölcsi nulla szintjére. Mindezt attól függetlenül mondom, hogy hány aranyérmet nyer vagy nem nyer a mostani világbajnokságon. De ennek a mérhetetlen erkölcsi romlásnak egyszer meg kell látszódnia majd az eredményeken is, de azt nem ennek fogják tulajdonítani, jó magyar szokás szerint.

Sokakat megtévesztett, köztük engem is, az a gerinces kiállás, szabadságvágynak hitt bátor magatartás, amellyel szembefordult az avítt, letűnt, igazi magyar uram-bátyám világnak. Az nem volt kérdés, hogy Gyárfás Tamás vezetői módszerei nem kompatibilisek a világ szabad részének mentalitásával s gyakorlatával, ezért azzal természetes módon került konfliktusba egy olyan versenyző, aki nem függ tőle, akit az eredményei igazolnak, s akinak a szabadság mindennél fontosabb.

Ilyennek ismertük meg, ilyennek gondoltuk Hosszú Katinkát, aki nemcsak az úszóknak és a sportvilágnak, hanem az egész magyar népnek példát mutat egyenességből, jellemből és az alattvalói lét elutasításából. Ezért felnéztünk rá, nemcsak azért szurkoltunk neki, hogy több aranyérme legyen, több magyar dicsőséget szerezzen, hanem ebben a harcában is győzzön. Az ő győzelme a mi győzelmünk is volt abban a napi megaláztatásban, amit el kell tűrnünk.

Aztán Hosszú Katinka győzött. Nemcsak a medencében nyert, hanem azon kívül is. Legyőzte a régi világot, s győzelemre juttatta ezt a mentalitást is. Akkor még nem tudtuk, mint ahogy Pelikán József sem tudta, hogy soha nem győzhetett volna, ha az ország diktátora nem áll ő mellé, ha nem őt választja, hanem Gyárfás Tamást. Orbán jól mérte fel, hogy Katinka jobban úszik, mint Gyárfás, és egy hazai rendezésű világbajnokságon az ő aranyérmei a rendszer, a NER, és személyesen az ő sikerei lesznek...


A SZEGÉNY GYERMEKEKTŐL MÉG AZ ÁLMAIKAT IS ELLOPJA A FIDESZ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.11.


A nyomorban élők segélykiáltása nem jut el nemhogy a plebejusnak mondott párt tagjaihoz, de még a megyék fideszes helytartói fülébe sem A hatalom lévők süketek és vakok. Úgy hiszik, amiről ők nem beszélnek, az nincs is. Úgy hiszik, büntetlenül lehet ellopni a többszörösen hátrányos helyzetűek felzárkóztatására, foglalkoztatására szánt EU-s milliárdokat. Talán nem is tekintik embernek azokat, akiket nem hagytak az árok partján – teljesítették amit ígértek –, hanem páros lábbal belerúgták őket. Hogy egy „klasszikust" idézzek : „Akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér".

A Fidesz kormány milliárdokat vert el arra, hogy az „zemberek” megismerjék, „Magyarország erős és büszke európai ország”. A nagy többség valószínűleg a mindent ellepő kék plakátokról tudta meg, hogy milyen ország is a hazája.

Saját kis életükben sok millióan nem ezt látják, nem így tapasztalják. Orbán Magyarországán több mint négy millió ember él – ez azért erős túlzás, inkább vegetál – mérhetetlen nyomorban, szegénységben. Többségüknek még az is gondot jelent, hogy naponta kenyeret vegyenek, a meleg étel számukra ritkán teljesülő álom. Gyermekeik éhesen fekszenek, éhesen kelnek, ételhez csak az óvodában, iskolában jutnak. Ilyenkor, nyáron, sok tízezer gyermeknek még ebéd sem jut. Akik olyan szerencsések, hogy hétfőtől – péntekig legalább naponta egyszer ételhez jutnak, vajon mit esznek reggel, este, vagy hétvégén? Erre lehet büszke egy európai ország, 2017-ben?

Vajon azok a jóemberek, akik képesek voltak ezt a hülyeséget kiagyalni, valakiknek a plakátok legyártásáért milliárdokat még ki is fizetni, nem gondoltak arra, hogy ezzel a saját bizonyítványukat állítják ki? Milyen érzéketlen kormány az, amely büszke arra, hogy gyermekek százezrei éheznek, mert a szüleik nyomorából nem telik számukra ennivalóra? Persze a milliós fizetésből, meg egy kis apróból, ami alkotmányos költség címén esetleg befolyik, akár még arra is telik, hogy lehazudjuk a csillagot is az égről. Több mint hét éve játsszák – büntetlenül – ezt az országgal a hatalmon lévők...

SOROS GYÖRGY MEGSZÓLALT: ANTISZEMITA AZ ELLENE SZÓLÓ KAMPÁNY - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.12.


- Soros szóvivője teljesen légből kapottnak nevezte a magyar kormány vádját, mármint hogy az üzletember illegális migránsokat akarna Európába importálni.

- Wall Street Journal: Európában Orbán Viktor és a lengyel kormány fenyegeti leginkább a liberális demokráciát.

- Félő, hogy a mind nagyobb gazdasági gondok miatt egyes közép- és kelet-európai országok érvénytelenítik a demokratikus reformokat - figyelmeztet az IMF.

Guardian/AFP

Ritka módon Soros György is megszólalt az ellene irányuló kormánykampány ügyében és antiszemitának minősítette azt. Hozzátette: aggasztja, hogy a jelenlegi magyar rezsim zsidóellenes eszközöket vet be szándékos dezinformációs hadjáratában. Ugyanakkor bátorítónak nevezte, hogy számtalan magyarral együtt a Mazsihisz is kiállt az ügyben. A jelentés rámutat, amióta a múlt héten megjelentek a hirdetések, azóta több helyütt is ráfirkálták az üzletember fényképére, hogy mocskos zsidó, illetve Dávid-csillagot rajzoltak rá. Soros szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a kormány éppen ezt akarta elérni. Azon kívül a hatalom tudatosan és következetesen eltorzítva mutatja be, mit is gondol a befektető a migrációról és a menekültekről.

New York Times/Reuters


Soros György szóvivője visszautasította a magyar kormány vádjait migránsügyben és úgy értékelte, hogy igenis antiszemita az üzletember elleni plakáthadjárat. Az állásfoglalás szerint a hirdetés a földrész legsötétebb óráit idézi és a magyar rezsim idegengyűlölete, valamint a menekültek lejáratása Európa-ellenes. Az az állítás viszont a fantázia világába tartozik, hogy Soros támogatna bármiféle tervet, amelynek lényege, hogy sok millió illegális bevándorlót kellene a kontinensre hozni. A befektetőnek ez ügyben az a véleménye, hogy a nemzetközi közösségnek az eddiginél jóval nagyobb támogatást kellene nyújtania azoknak az országoknak, amelyek ellátják a menekültek csaknem 90 százalékát. Európának ugyanakkor több százezer embert kellene befogadnia, de úgy, hogy rendezett folyamat keretében előtte teljes egészében átvilágítják őket, majd szigoró rendszer szerint áttelepítenék mindazokat, akik átjutottak a szűrőn. A tudósítás megjegyzi, Orbán Viktor már jó ideje közölte, hogy nem tűri az antiszemitizmust, ám a választások közeledtével több olyan megjegyzést is tett, amivel felingerelheti a zsidókat, miután a kijelentésekkel nyilvánvalóan a szélsőjobbos szavazóknak igyekezett udvarolni...

RADNÓTI ZOLTÁN RABBI: VÁLASZ ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚRNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: 24.hu
2017.07.11.


...Ez a kampány nyíltan bűnbaknak jelöl ki, démonizál és megkísérel megfosztani méltóságától egy idős embert, aki – bárki bármit is gondoljon róla – bizonyosan nem az ország első számú közellensége, ő nem minden bajunk okozója és nem a menekültválság előidézője.

Ez a plakátkampány, noha azt állítják róla, hogy „tájékoztató szándékú”, egyetlen dologról tájékoztat: most éppen kit kell gyűlölni és kitől kell félni.
(A sorrend felcserélhető.)

Ez és az előző kampányok nem burkoltan, hanem nyíltan menekültellenesek, ez, úgy látszik, nemhogy nem gond, hanem jóformán magától értetődik. Alap.

Izrael nyugalmazott főrabbija, Meir Lau a 2017. április hatodikai Washington Postban a szíriai polgárháborús mészárlást, a koncentrációs táborok túlélőjeként, magától értetődő természetességgel „soah”-nak, azaz „holokausztnak” nevezte. Azt mondta, hogy az, ami Szíriában jelenleg zajlik, holokauszt.

Később azt is hozzátette, hogy: „Jeleznünk kéne, hogy mi az a nép vagyunk, aki minden más népnél jobban tudja, mit jelent ez. Ismerjük, milyen, amikor gyerekeket mérges gázzal fojtanak meg, ezért mindent meg kell tennünk, hogy felrázzuk a világ közvéleményét. Ha nem teszünk eleget ennek a feladatunknak, a történelem nem fog megbocsátani nekünk. Joggal ítéltük el azokat, akik némák maradtak a holokauszt idején, és most mi ugyanezt tesszük Szíriával… Elfelejtettük észrevenni, mi zajlik körülöttünk és csak a saját dolgainkkal törődtünk.”

Miért is ragadtam tollat?

Mi itt felkelünk reggel, ebédelünk délben, focit nézünk este, és közben és mindenhol (tv/rádió/újság/internet/metró/kisplakát/nagyplakát/stb), azt látjuk és azt halljuk, hogy „ő” és „ők” tehetnek minden bajunkról.

„A Két Perc Gyűlöletben nem az volt a borzasztó, hogy mindenki köteles volt részt venni benne, hanem az, hogy lehetetlen volt elkerülni a belekapcsolódást.” (Orwell)

Mit szól mindehhez a zsidók egyik érdekképviseletének, a Mazsihisznek egyik rabbija?

Mielőtt a sztereotip támadások egyikével rontanának nekem, kijelentem: nem a menekültkérdés felvetette biztonsági kérdések végiggondolása ellen van kifogásom! Ám ehhez ez a kampány semmit nem tesz hozzá, plakátok kiragasztgatása nem véd meg semmitől.

Higgyék el nekem, bár nem vagyok szakértő, de ezzel a gyűlöletkeltéssel biztosan nem lehet megoldani a globális menekültválságot.

A hitközség az elmúlt évtizedekben eléggé csöndben volt. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen senki sem szeret az aktuálpolitika labirintusszerű lövészárkaiban rohangálni föl és alá, hogy egy óvatlan pillanatban fatális sérülést szerezzünk. Túl sok és túl nagy a MAZSIHISZ felelőssége.

Ennek az időszaknak azonban évek óta vége. Egyházként megtapasztaltuk, hogy napjainkban szolidaritásból komoly hiátus érezhető, és ezt kell minden módon orvosolni.

Ezért beszéltem a köztévé Sorost cionistázó riportja után az üldözött iráni keresztényekről, Horthy kapcsán pedig a magyar szegényparasztságról.

Mert összetartozunk.

A Tóra azt tanítja: „ne húzd el kezedet a testvéredtől, ha rászorul!” (M. V. 15/7).

Rabbi vagyok és Izrael népének szerelmese. Túlélők leszármazottja. Éppen ezért kell másokért is szólnom.

A tény számomra tény marad: azok a kék-fehér plakátok antiszemita érzelmeket is kelthetnek. Ám nem csak ez a baj velük. És ha nem kelthetnének antiszemita érzelmeket? Számomra (számunkra) akkor is elfogadhatatlanok.

Ezért kértük a Miniszterelnök Úrtól, hogy vonják vissza a plakátokat minél hamarabb. Tisztelettel kértük őt, ne próbálkozzanak azzal, hogy honfitársainkkal és embertársainkkal szembeállítsanak bennünket, magyar állampolgárok közösségeként joggal tartunk igényt az állami védelemre, de ilyen „megvédésből”, köszönjük szépen, nem kérünk.

ÉN KÉREK ELNÉZÉST SPORTOLÓINKTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.11. 


Az a helyzet, hogy mi sem fogunk közvetíteni a vizes vébéről. Mert nem kaptunk akkreditációt, viszont nem is kértünk, de legalább nem is értünk hozzá, nincs szakemberünk, felszerelésünk, hátterünk és kedvünk sem, de jól hangzik. Nem? De.

Most, hogy túl vagyunk rajtunk, foglalkozzunk sokkal fontosabb dolgokkal. Például azzal, hogy Magyarország erős és büszke ország, meg nemzeti kormány és védjükmegazértékeinket és ne engedjük a nemzeti izénket sárba tiprani és aki nem döngeti a mellét minden gémeskút előtt egy olyan turullal, aminek a seggéből árvalányhajas kalapban egy erősen hazaszerető kádéenpés lóg ki, az nem is magyar és költözzönelinnen! Mert itt ezeréves kultúra van és büszke ősök büszke utódai és identitás, meg enteriőr és hungarikum minden bokorban.

Na, ebben a gyönyörű és büszke, túlfejlett nemzettudattól sújtott, Horthy Miklóst szentté avató, demennyinóbeldíjastadtunkavilágnak, a kürtőskalácsot Csíki sörrel lekísérő országban van az, hogy minden idők legnagyobb sporteseményére, amire megintcsak rohadtulnagyon büszkék vagyunk nemzetileg, mert mi vizes nemzet vagyunk (meg lovas is, úgyhogy ideje vízilóvágtát rendezni a Parlament előtt, vagy -ben), amikor tizenezermillióan fognak minket nézni a tévében és viszik a magyar lángos hírét szerteszéjjel, itt mindent imádunk, a távoli múltat és a szép jövőt. Egyetlen dologgal nem tudunk mihez kezdeni: a jelennel.

Ami megvan és most van meg, az nemzetidegen, tájidegen és testidegen. Az nem kell. Az ’56-os (vagy) hősök (vagy nem annyira) valahonnan előásott, szarul beazonosított fotóival kitapétázzuk az országot, taknyunk-nyálunk folyik a meghatottságtól… hoppá, nem húzom ezt magamra. Konkrétan a Fidesz (kormány+hívek) az, amiről eddig is beszéltem és ezek után is meg óhajtok emlékezni róluk...

MIT DOLGOZNAK A NAGY-BRITANNIAI MAGYAROK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.07.12.


A kérdés hosszú évek óta eldönt(het)etlen, és sok vitát generált (egyebek mellett itt, a blogon is). Az egyik oldal a „minden magyar mosogat és takarít” sztereotípiát ismételgeti előszeretettel, ami nyilvánvalóan nem igaz (miként az sem, hogy mindenki huszadmagával lakik valami külvárosi házban), ugyanakkor arról sem nagyon volt eddig megbízható felmérés, hogy akkor voltaképpen milyen területeken dolgoznak a szigetországban élő magyarok. Most lett.

A felmérést (ami kedden bejárta a magyar sajtó jó részét) a brit statisztikai hivatal (ONS) készítette, és az egyik probléma vele az, ami általában minden, az Európai Unión belüli határátkeléssel foglalkozó felméréssel: csak nagyon elnagyolt adatokkal tud dolgozni.

Így fordulhat elő, hogy szerintük 81 ezer magyar él az Egyesült Királyságban, ami szinte biztosan nagyon erős alulbecslés – de kiindulási pontnak fogadjuk el.

Az elemzés főbb megállapításait gyorsan összefoglalnám, hogy utána rátérhessünk a magyarokat érintő érdekesebb adatokra.

A brit statisztikai hivatal csak az általa EU8-aknak nevezett országokkal foglalkozik. Ezek Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia – azaz a 2004-ben csatlakozott volt szocialista országok (tehát nem szerepel benne Románia, Bulgária).

Az EU8-akból a statisztika szerint 1,3 millióan élnek az Egyesült Királyságban, túlnyomó többségük lengyel. A 813 700-as szám a 2013-2015 közötti évek átlaga, mint az összes többi is.

A legtöbb EU8 munkavállalót a disztribúció, a szállodaipar és a vendéglátás alkalmazza (225 400 fő), ami az ezekben a szektorokban dolgozó nagy-britanniai munkavállalók 4,4 százaléka.

Valamivel kevesebben (186 500) dolgoznak a feldolgozóiparban, ami 6,7 százalék...

SOROS GYÖRGYÖT ELKESERÍTI AZ ELLENE IRÁNYULÓ MAGYARORSZÁGI ANTISZEMITA KAMPÁNY - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.07.12.


Soros Györgyöt elkeseríti az ellene irányuló magyarországi antiszemita kampány – olvasható a Guardian című brit lap internetes oldalának kiemelt hírei között.

A beszámoló idézi a 86 éves pénzember nyilatkozatát, miszerint a jelenlegi magyar rezsim – tudatosan megtévesztő kampánya részeként - az antiszemita ábrázolás eszközéhez nyúlt, és ez számára elkeserítő. A Guardian megírja, hogy a nagy számban kihelyezett sorosozó plakátokat számos esetben „büdös zsidó” felirattal, illetve Dávid-csillaggal firkálták össze.

Soros György köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi zsidó közösség vezetése – számtalan más polgártárssal együtt – felemelte a szavát, olvasható a Guardian beszámolójában, amely kitér arra, hogy Heisler András, a Mazsihisz vezetője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt a mérgező üzenetet hordozó plakátkampány beszüntetésére, valamint több ellenzéki aktivista és állampolgár megkezdte a plakátok eltávolítását.

A lap ismerteti Soros szóvivőjének a korábbi nyilatkozatát is, miszerint a kampány Európa legsötétebb óráit idézi fel, egyértelműen antiszemita felhangokkal. A szóvivő szerint a magyar kormány következetesen és szándékosan félreértelmezi Soros György nézeteit a migrációval és a menekültekkel kapcsolatban.
Orbán Viktor a múlt pénteken olyan milliárdos spekulánsnak minősítette Sorost, aki arra akarja felhasználni civil szerveződéseit, hogy segítségükkel migránsok millióit telepítsék be az Európai Unióba. Orbán és kormányzati tisztségviselők egyfelől azt hangsúlyozzák, hogy Magyarországon zéró tolerancia érvényesül az antiszemitizmussal szemben, másfelől azt állítják, hogy a plakátkampány a Soros által támasztott nemzetbiztonsági kockázatok jobb tudatosítását célozza.

A migráció az egyetlen olyan tényező, aminek köszönhetően növekszik az EU népessége – írja az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál, az Európai Statisztikai Hivatal adatai alapján...

200 EZER ELNYOMOTTÉRT SZTRÁJKOLNAK: A FIDESZ BÉREMELÉSI POLITIKÁJA CSAK A HATALOM MEGTARTÁSÁT SZOLGÁLJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kemény Bence
2017.07.11.


A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete sztrájkot hirdet 200 ezer közalkalmazott elmaradt béremelése miatt. Mindezt a kormány nagyszabású béremelési hullámának közepén, ami egyrészt érint minden dolgozót a minimálbér emelések miatt, másrészt a közalkalmazottak jelentős részét az életpályamodellek jelentette emelések miatt. Csakhogy a kormány célja nem a bérhelyzet rendezése, hanem a hatalom megtartása. És ez óriási különbség.

A kérdés, hogy mi alapján dőlt el, hogy kik azok, akik a minimálbér emelésen kívül nem érdemelnek fizetésemelést az állami szférában, és milyen hatással bír így a béremelési politika. Ennek megvizsgálásával egyértelművé válik, hogy

ez a béremelési stratégia nem az egyre jobban elszegényedő és lecsúszó (állami) dolgozói osztály életének javítását szolgálja, csak a hatalom megtartását.
A béremelések ellenére is nálunk a legolcsóbb a munkaerő a régióban, ezzel pedig a kormány inassorsot szán Magyarországnak a világgazdaságban/globális munkamegosztásban. A nyugati, és főleg a német ipar kiszolgálására szabja a munkatörvénykönyvét, az adórendszert, és a közoktatás átalakításával már a jövő generációk lehetőségeit is ennek érdekében korlátozza.

Ahhoz hogy megértsük, mi volt a kormányzat célja, meg kell ismerni a béremelések módját és hatását. A közalkalmazottak béreit a jövőben életpálya-modellek alapján, fokozatosan emelik. Ez érinti az évek óta egyre rosszabb helyzetben lévő tanárokat és egészségügyi dolgozókat. Ezzel egyelőre sikerült a kedélyeket lecsillapítani, az utóbbi évek konfliktusainak (Tanítanék Mozgalom, Sándor Mária mozgalma) élét elvenni.

Ám a közalkalmazottakat tömörítő Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) épp ezért az eddigieknél szélesebb körben hirdetett sztrájkot július 17-re. Ennek oka, hogy a kormány nem egyenlő módon értékeli a központi igazgatás dolgozóinak munkáját. Az MKKSZ sztrájkja a közfoglalkoztatottak több csoportját is érinti: az állami intézményekben kisegítő munkát végzőkét, a Magyar Államkincstár és az önkormányzatok dolgozóit. Közös bennük, hogy az életpálya modellekből kimaradtak, a bérüket kilenc éve nem emelték. A fizetések vásárló ereje ez idő alatt (a 2008-as válság óta) 30-40 százalékkal csökkent, a hasonló munkákat ellátók bére a versenyszférában pedig jelentősen magasabb. A bérekre itt viszont csak a minimálbér emelések vannak hatással...

A VIZES VILÁGBAJNOKSÁG BEBIZONYÍTOTTA, HOGY AZ OLIMPIÁVAL TÚL NAGYOT ÁLMODOTT ORBÁN VIKTOR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.11. 


Szinte mindenben sumákol, mellébeszél vagy tagad a kormány, ami a rövidesen megkezdődő budapesti vizes vb kapcsán kérdésként felmerülhetett bennünk. Nem tudjuk, hogy pontosan mennyi közpénzt szórtak el az esemény előkészítésére, az építkezésre, reprezentációra, ahogy arról sincsenek pontos adatok, kik jártak jól azzal, hogy meglehetősen átláthatatlanok voltak a versenyhez kötődő költések. Az építkezések csúsztak, a szervezők kapkodtak, úgyhogy profizmust már csak a magyar sportolóktól várhatunk a rövidesen startoló eseményen...

...Az olimpiai pályázat bukásakor is egyértelmű volt, hogy nem a sportrendezvényt utasítják el a budapestiek, hanem üzenni akarnak annak a kormánynak, amelyikre nem szeretnék bízni a rendezéshez szükséges hatalmas összeget. Lényegében a kormányzati korrupción bukott meg a budapesti rendezésű olimpia ötlete, amit Orbán Viktor is jól tudott, amikor rábírta Tarlós István főpolgármestert, hogy vonja vissza a pályázatot. A mostani sporteseménnyel is az a célja a kormánynak, hogy a grandiózus beruházásokkal, profi rendezéssel vakítsa el a hazai kritikusokat és ejtse ámulatba a kétkedő külföldi politikusokat. Közben azonban épp azt bizonyította, hogy nem tud kibújni a saját bőréből, és épp úgy rendez sporteseményt, ahogy kormányoz. Vagyis fecseg a felszín és hallgat a mély. Vagy, ahogy egy dakota közmondás fogalmaz: „Minél hangosabban kántálod a törzsi dalokat, annál jobban hiszed, hogy tisztán énekelsz.”

KÖVÉR LÁSZLÓ: A TOLERANCIA, A MÁSSÁG ELVISELÉSÉNEK KÉPESSÉGE OLYAN ÉRTÉK, AMIT EGY IGAZI LIBERÁLISNAK NEM SZABAD ELFELEJTENIE


444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.07.11.Súlyos időkapszula kering az interneten: egy felvétel az 1993-as budapesti Liberális Internacionálé idejéből, amikor Kövér László beszél arról, hogy mit is jelent liberálisnak lenni, milyen eszmei értékek jellemzik ezeket az embereket, hogyan fér össze a liberalizmus és a nemzeti gondolkodás.

Nem is az a durva, hogy mind a Fidesz, mind Kövér László mekkorát fordult azóta politikailag. 24 év azért sok idő, nem ritka, hogy valakinek ennyi idő alatt átformálódjon a világnézete. Inkább az a szellemi mélyrepülés megdöbbentő, ami a mai liberálisfaló-alufóliasisakos Kövér Lászlót elválasztja fiatalkori önmagától...

PRIDE ÉS PEDAGÓGIA

OFOE BLOG
Szerző: Sulyok Blanka
2017.07.12.


„Mit keres a Tanítanék Mozgalom a Pride-on?” – csapott le egy „jobboldali” médium riportere a mellettem álló Törley Katalinra, miközben Antonia Vai nagyszerű koncertjét élveztük épp a legutóbbi Budapest Pride-on. Igaz, az eseményre magánemberként, ha úgy tetszik, szolidáris és az emberi jogokat bármilyen kisebbség esetén fontosnak tartó állampolgárként mentünk el, fel sem merült bennünk, hogy ez bármilyen szempontból ellentmondana a Tanítanék Mozgalom értékeinek, sőt. A kérdés persze nem volt jóindulatú, a hangsúlyból és a további kérdésekből egyértelműen ki lehetett venni a riporter attitűdjét: na, most lebuktatok, megtévedt, erkölcstelen pedagógusok, hát így képviselitek ti gyermekeink jövőjét? Valóban, a homoszexualitás (sok egyéb, húsbavágó problémával együtt) az iskolákban jobb esetben tabu, rosszabb esetben akár homofób kontextusban előkerülő téma. Tényleg így van ez rendjén? Ettől leszünk erősek, büszkék és európaiak?

A kérdés mindaddig elvi, amíg nem lesz arca. Ám onnantól, hogy valakinek a személyes történetén keresztül látjuk a problémát, egyszerre élővé, gyakorlativá és égetővé válik.

Néhány éve rám írt facebook-on egy, akkor 17 éves tanítványom. Hívjuk Zolinak, bár nem ez az igazi neve. Hogy beszélhetünk-e személyesen. Persze, de nem írod le azért, hogy miről van szó? Nem, nem, erről csak személyesen. Hát jó.

Kedveltem ezt a tanítványomat. Tudtam, hogy sokat dolgozik is a suli mellett. A kettőt nem könnyű összeegyeztetni, elég sokat hiányzott, de mindig jó volt, ha ott volt az órán. Kedves fiú, így tudtam volna jellemezni, vicces, jó a humora, mindig vidám. De ezen a személyes találkozón mégis elgyötört volt, sápadt és rémült, sosem láttam ilyennek.

Együtt voltam egy ideig egy személlyel, kezdett bele, ő már felnőtt, és egy ideje fojtogató a jelenléte. Szakítani akarok vele, de nem hagy békén, egyfolytában írogat, fenyeget, zsarol... Hány éves ez a nő? Harmincnyolc, de nem nő... Férfi.

Szóval zsarol, és azt mondja, ha szakítok vele, elmondja mindenkinek. Kiírja a Facebookra, elmondja az osztálytársaimnak, és mindenki tudni fogja, az egész osztályom tudni fogja, minden tanárom tudni fogja, az egész iskola tudni fogja, hogy meleg vagyok.

Azt kívántam, bárcsak azt mondhatnám neki, hogy hát most hülyéskedsz? Kit érdekel, hogy meleg vagy? Ahogy Nádasdy Ádám mondta, az csak egy adottság, mint ahogy valakinek szőke a haja vagy 44-es a lába. Pont. De tudtam, az ő helyében én is pont ilyen sápadt lennék, pont így félnék, sőt, szerintem nem lett volna hozzá bátorságom, hogy egy tanáromnak elmondjam ezt így. Egészen megrendített a bizalom.

Mit tegyünk? Ebben a korban valóban a kortársak véleménye és hierarchiája a döntő. Bár nem tartottam valószínűnek, hogy az illető beváltja a fenyegetését, nem is zárhattuk ki, és annak beláthatatlan következménye lett volna, ha Zoli egyedül marad egy ilyen helyzetben. Arra jutottunk, hogy mégiscsak beavatjuk néhány osztálytársát, mielőtt – esetleg – a „dolog” kitudódik. A fiúk hihetetlenül éretten és szolidárisan kezelték a helyzetet. Biztosították Zolit, hogy nem fognak visszaélni a bizalmával, és az ő szemükben „ugyanolyan értékes ember”. Sőt, felajánlották, hogy mostantól haza is kísérik, ha esetleg a „zaklatótól” nem érzi magát biztonságban. Végül Zoli az apjának is elmondta a történteket, aki szerencsére szintén elfogadó volt. Szinte tapintható volt a megkönnyebbülés, miután a tanítványom a titok súlyától – legalább a számára fontos emberek előtt – megszabadult. Katartikus és felszabadító érzést jelentett ezt megtapasztalni. De mi legyen a zaklatóval?

ITT OLVASHATÓ

ÖTLETEK ORBÁNNAK A KÖVETKEZŐ SOROS PLAKÁTHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.11.


Bár Orbán bármelyik náci haláltáborban megfelelne toronyőrnek, mégis szüksége van egy kis segítségre. A “nevető zsidó” figurája már a náci klasszikusokat idézi, de még nem elég erősek és hatékonyak ezek a plakátok. Ha ilyen gyenge munkát végeznek, akkor a zsidók megfertőzik a keresztény Magyarországot és kiisszák az összes magyar kútból a jó magyar vizet.

Az alábbiakban segítünk az orbáni propagandagyár kétkezi munkásainak, hogy tudjanak még jobb példákat meríteni, és elárasztani Magyarországot még autentikusabb illiberális náci plakátokkal. Ne feledjék, Németország már elesett, magukra maradtak, a nácizmust nekik kell visszahozni Európába, és ahhoz kellően mérgezett forráshoz kell fordulniuk.

Íme egy kis válogatás, amelyekből további ötleteket meríthetnek. Ezek megegyeznek a mostani Soros-plakát szellemiségével, ezt maga Joseph Goebbels sem vonná kétségbe. De túl szép rajta Soros. Igazi náci plakáton sohasem egy igazi zsidót ábrázolunk, mert az nem tud olyan ocsmány és visszataszító lenni, mint amennyire szeretnénk.

Ezért karikatúrákat javaslunk, vagy olyan fotómontázsokat, amelyekben Soros feje ezekhez a karikatúrákhoz hasonló kontextusba kerül. Az alábbiakban láthatnak néhány javaslatot. Azt javasoljuk, hogy mutassák meg ezeket Netanjahu miniszterelnöknek, talán segít a válogatás közben hasznos tanácsokkal.

KAMPEC DOLORES LIII. - KESZONBETEGSÉG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.07.12.


Amikor a kocsma szétesett a nagy zuhanástól, Béla a cseresznyefa csúcsai és odvai felé iramodott, ott remélve végső menedéket, de még az udvarra nyíló ajtóig, illetve annak romos maradványáig sem jutott el, összeesett, mint valami elájult tehén. Szemei fönnakadtak a fán, zihált és rángatózott, mert nem vette figyelembe, hogy a lélek távoli tájairól visszatérni a valóságba, és főleg ebbe, hirtelen megrázó élmény, ezért nem is ajánlatos. Ugyanabba a hibába esett megint, amitől újra és újra, mondhatni örökké menekülnie kellett, bár ez jelenlegi állapotában kevéssé látszódott. A fröccsök ura is csak annyit látott, hogy nagy a baj, és vénásan kell beadnia neki a fröccsöt, hogy életben maradjon.

Miután ez megtörtént, és Béla már az asztalánál darvadozott, jöhetett volna az újabb gyógyír. De ő elutasította a hűsiket és beöntéseket, mert tudta, hogy ezúttal vagy itt hal meg, vagy pedig azt teszi, mint minden mélytengeri utazó, hogy fokozatosan, mintegy lépésről-lépésre bukik föl az árból. Nyomorult életének nyamvadt, tyúkszaros elemeit egyenként vizsgálja át, illetve hát, nem is ezt, hanem a díszleteket, hogy amikor végül felnyitja a szemét, a kétszer kettő józansága elviselhető legyen, mert nem azzal van a baj, ki ő, hanem, hogy ennek az egész cirkusznak milyenek a díszletei. Tulajdonképpen így bújt ki a felelősség alól, de végül is, igaza volt. – Nézzünk szét csalás nélkül, könnyedén! – Adta ki a jelszót, a fröccsök ura nem értette a motyogást, de megnyugodott, hogy akkor a beteg most már életben marad.

Körkörös védelemre rendezkedett be Béla, mint valami hülye hadvezér, és módszeresen kezdett vizsgálódni, hogy mi vár rá, ha majd a felszínre ér. Imhol a plébánia, illetve hát, előtte a Szentháromság szobor, amelynek avatási szertartása annak idején annyira felzaklatta. Átnézte hát újra a képet, amelyen koncot leső szaralakok szerepeltek, mint az összes életek urai a környéken, a friss feudalisták, pocakosan és hülyén, amilyen már a természetük ez már nekik. Béla ebből az emlékből az hüvelyezte ki, hogy a világ igazságtalan, mert nem az érdemek, hanem a gerinctelenség és aljasság mentén osztja el a javait. De ez sosem volt másként, és nem is lesz, ebből a szempontból tehát el is nyugodhatott volna, ha kontrasztként ott nem áll a háttérben a bamba népség, szemeik fönnakadva az ájtatosságtól, ami viszont az ő nyomorúságuk...

HEGEDŰS A HÁZTETŐN - MÁSODIK FELVONÁS

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.07.11.


Ha demokrata vagy – szavazol!

Az előző írásomban arról a hatalomtechnikai eszközről próbáltam fellebbenteni a fátylat, amellyel a pártállami állampárt manipulálja és hígítja fel a régi magyar hagyományok rendszerét, éspedig azért, hogy gátolja az embereket a világban való biztonságos tájékozódásban és ítéletalkotásban. Egyik Amerikába szakadt honfitársunk keményen meg is bírált azért, hogy megszóltam a Halloweent és a Valentin napot. Szerinte nem kellene nekem gyűlöletet szítanom ezek ellen a szép ünnepek ellen (megjegyzem: semmi ilyet nem tettem). Mielőtt hasonló igaztalan vádak érnének, szeretném leszögezni, hogy semmi közöm ezekhez a jeles napokhoz, semmiféle érzelmi kötődésem nincs, és üzletileg sem húzok sem ezekből sem más efféle dolgokból hasznot. Ennek megfelelően, amiről írok, az sokkal inkább a józan, egészséges értelmű embereknek szánom gondolatébresztőül.

Most például, miközben tovább gombolyítottam régi hagyományaink fonalát és a történelemhamisítók e téren folytatott, kevés áldással kísért tevékenységét, további olyan összefüggéseket véltem felfedezni, amelyeket megosztásra érdemesnek gondolok. Ezek persze vitathatóak is, de mivel a forrásuk jól nyomon követhető, nincs okunk kétségbe vonni, hogy a sunyi mesterkedések kifejezetten az állampárti tömegmanipuláció céljait szolgálják. A forrás hol a Fidesz legszűkebb agytrösztje, hol fizetett bérenceinek önjáró kreativitása. Mindez kiegészül az állampárt önkénteseivel, követőivel, tagjaival, aktivistáival, suttogó propagandistáival. Szűkebb ez a kör, mint gondolnánk, ámde annál hatékonyabb és – sajnos – eredményesebb.
A legaktívabb, legeredményesebb történelemhamisító maga Orbán Viktor, aki úgy matat a tények között, úgy csoportosít, ferdít, fordít és manipulál, hogy a végén még a korabeli események aktív és hiteles résztvevői sem ismernék ki magukat az általa érdemben tárgyalt ügyben. Bizony mondom, tán még ők se tudnák megmondani valamely állításáról, hogy az igaz, avagy hamis. Gondoljunk csak a kisméretű vezető ünnepi beszédeire az órabérben felduzzasztott, személyi kultuszos tömeg előtt minden év március 15-én. A rikácsoló hangon, erőltetett szellemességgel előadott, ünnepinek mondott beszéd, rendre a márciusi ifjak követeléseinek kiforgatásához fut ki. Ez sem tudja elfedni azonban a sajtószabadság hiányát, az kisajátított tömegtájékoztatásban jelen lévő öncenzúra soha nem látott mélységeit, vagy épp az egységes Európa tagadásának gondolatát. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kötelezően kifüggesztett hazug tacepaója is képtelen elfedni a márciusi 12 pont követeléseit, a „legyen béke, szabadság és egyetértés” követelésének valós tartalmát. Még. Egyelőre. Pedig jól látható igény van rá az autokrata, diktatórikus állampárt részéről...

EBBEN AZ ORSZÁGBAN A LELKI SZEGÉNYEK SEM BOLDOGOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.11.


Bonka szomorú. Mégpedig azért szomorú, mert elment az egyik gazdi és ilyenkor a lelke nem nyugodt. Minden csosszanásra, kulcscsörgésre a lépcsőházból boldogan rohan az ajtóhoz és csóválja a csutak farkát. Aztán csalódottan megugatja az ajtót, visszavonul a zugába és így néz ki a fejéből, mint a fotón. Szegény kiskutya.

Ma is érdemes volt felkelni, egy csomó jó dolog történt. Igaz ugyan, hogy nem kapott CT és MR készüléket a Kardiológiai Intézet, de valamelyik istenáldása kiállt ma is és elmesélte, hogy bezzeggyurcsány! És jelentem: működik! Esküszöm, a saját két szememmel láttam a kormány közösségi oldalán egy olyan kommentet, hogy a szívklinika eddig is kiemelkedő eredményeket produkált és eddig sem voltak ilyen eszközeik, akkor most mit sír a libsik szája, megint csak az egyélőistent akarják bántani. Erre már tényleg nincs mit mondani, viszont megdőlt a régi teória. Nem, ebben az országban a lelki szegények sem boldogok.

Ma derült ki az is, hogy Putyin legjobb barátja (bár ezt Putyin valószínűleg nem pont így gondolja, mert nem barátkozik rangon alul) beszervezte a vizes vébébe az oroszokat, hogy jó legyen nekünk. Ugyanarról a vizes vébéről van szó, ahová nem hívták meg a magyar élsportolókat, mert minek az.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Soros György díszpolgári címének visszavonására hívta fel a Fővárosi Közgyűlést. Jó. A páááááááárttalanéééééééééééppelegyazutuuuuuuuuunk……….

Szerintem menjünk aludni. Vagy rúgjunk be, vagy valami. A nap kommentje Sándortól:

A “büdös-tahó elszállt-bunkó semmihez-sem-értő semmit-sem-tisztelő” világbajnokságot mikor szervezik már meg? Azt nem kellene megpályáznunk! Alanyi jogon a miénk lenne!!!
...

VÁLSÁGOK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.07.12.„A filozófus mint hangszer érzékeny; egyidejűleg ő a zenész és a hangszer is. Mint érzékeny lény pillanatnyi tudatával bír annak a hangnak amelyet hallat, mint élőlény emlékszik rá. Ez a szervi képesség, azáltal, hogy magába zárja a hangokat, megszüli és megőrzi benne a dallamot” ( Denis Diderot: Természet és társadalom)

Az egyik tévé csatornán egy különös okoskodást hallottam, ami azonnal megragadta az érdeklődésemet. Eszerint: ahogy 2010-ben a balliberális kormányt elsöpörte a gazdasági világválság és helyébe az akkori ellenzéket ültette, éppúgy jönni fog egy újabb gazdasági világválság, ami a hosszú ideig hatalomban lévő Fideszt is elsöpri. Különös gondolkodásmódot tükröz ez a tétel, ezért érdemes ezt közelebbről megvizsgálni.

Az első problémám az, hogy a balliberális kormányt nem a gazdasági világválság ütötte ki a nyeregből, hanem egészen más okok miatt bukott el. Általában véve csakugyan elképzelhető az, hogy egy regnáló hatalmat a gazdasági világválság dönt meg, ami nyilvánvalóan a válság rossz kezeléséből adódhat. Az egyszerű választó ugyanis azt érzékeli, hogy a válság kibontakozása nyomán egyre fokozódik az elszegényedés, egyre több a munkanélküli, egyre kevesebb segítséget kap a kormányától a gondjainak megoldására, és így tovább. Egy populista ellenzék, mint amilyen akkor a Fidesz volt, könnyen politikai fegyvert kovácsolhat ebből, és a hatalom nyakába varrhatja mindazokat bajokat, amit a gazdasági világválság a maga természetéből adódóan hozott. Ez történt akkor is, és talán ez vezethetett arra, hogy sokan éppen a gazdasági világválságnak tulajdonítják a balliberális hatalom bukását is. Valójában azonban az történt, amit ilyenkor egy kormány tehet: megvizsgálja azt, hogy miképpen lehetne átvészelni, vagy legalább csökkenteni a válság hatásait és azonnal intézkedni azoknak a döntéseknek a végrehajtásáról, amit elterveztek. Nyilván lehetnek ezek is rosszak, de most utólag azt kell mondanom, hogy viszonylag kevés veszteséggel sikerült megúszni a gazdasági világválságot. Ehhez mérten sokkal nagyobb veszteséget szenvedett el például Görögország, amelyik, ha nem lett volna az Unió tagja, akkor biztosan tönkre ment volna gazdasági szempontból, aminek első világos jele a fizetésképtelenségben mutatkozott volna. Nálunk viszont az történt, hogy az igen gyorsan felvett 20 milliárd eurós kölcsönből is csupán 12 milliárdot kellett elkölteni, amit szintén pozitív eredménynek kell tekintenünk.

Tehát egyáltalán nem arról lehetett szó, hogy maga a gazdasági világválság söpörte volna el a balliberális hatalmat. Az kétségtelen, hogy ez is besegített abban, hogy 2010-ben a Fidesz kétharmaddal tudjon győzni, de a fő ok egészen máshol keresendő. Az igazi okot már 2006 őszén kitermelte ez a hatalom azzal, hogy nem tudta kellően kezelni az akkori tüntetéssorozatot. Emlékszünk még arra, hogy Budapestnek egy jelentős része lángokban állt, és a rendőrségnek olyan ballépései voltak, ami végeredményben a kormány iránti bizalmat ásta alá. Ezen rossz intézkedések közül a legfontosabb szerintem a gumilövedékek bevetése volt: milyen kormány az, amelyik engedi (nem tiltja meg) lövetni azt a választót, akinek köszönheti a hatalmát. A baloldal számára pedig különösen kínosnak tekinthető ez az esemény, hiszen éppen ez az a politikai tömörülés, amelyik felvállalta a bérből- és fizetésből élők politikai védelmét. Azt gondolom, hogy ez volt az az időszak, amikor a választók java részében, akik eddig is támogatták a baloldalt, valami elszakadt és nem támogatták tovább a balliberális pártokat. Tehát a baloldali pártok hitelességének, vagyis a legitimitásának a drasztikus lecsökkenése volt az az alapvető indok, ami miatt 2010-ben történelmi vereséget szenvedtek. S ez a legitimációs deficit azóta sem változott meg alapvetően, és ezért győzhetett 2014-ben ismét kétharmaddal a Fidesz. Ugyanez a legitimációs deficit vezethet oda, hogy 2018-ban ismét győzhet a Fidesz...


MENNYI MARADT AZ ÁFACSÖKKENTÉSBŐL?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem Blog
2017.07.12.


Többen határozottan állítják, hogy a sertéshús árában mára nem csak teljes egészében eltűnt az áfacsökkentés hatása, még drágulás is érzékelhető. Ezt a KSH adatai cáfolják. Kigyűjtöttük a legdurvább változásokat, és kiszámoltuk mennyi forintot hozhat valójában a vevőknek az adóelőny.

Az idén eddig meglehetősen visszafogott volt a drágulás – állította tegnap a KSH az első félév adatai alapján. Míg a fő inflációs mutató csökkent a májusihoz képest, az inflációs alapfolyamatokat jobban tükröző (a hatósági árakat, valamint a változékony energia- és feldolgozatlan élelmiszerárakat nem tartalmazó) maginfláció 2,4 százalékra gyorsult – jegyezte meg a K&H vezető elemzője. Németh Dávid szerint az év második felében az infláció gyorsulása várható, ha nem lesz további drasztikus olaj- és energiaár-esés. Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője úgy látja, hogy az inflációs ráta elérte idei mélypontját a második negyedévben, majd júliustól kezdve újra gyorsulni fog.

A vásárlókat általában nem az érdekli, hogy összességében miként változnak a fogyasztói árak (bár a nyugdíjasok egyre jobban odafigyelnek erre is, hiszen ez határozza meg havi ellátásuk emelésének mértékét). Egyre több jelzést kapunk arról, hogy „amióta nincs infláció, valahogy mindenért többet fizetek a boltban”. A háziasszonyok állítólag általában képesek felmérni, hogy egy-egy kosár (vagyis bizonyos mennyiségű vásárlási tétel) mennyibe kerül, így feltűnik, ha a korábbinál magasabb összeget kell kiadni.

Kigyűjtöttük a KSH által közzétett árlistából, mi drágult leginkább, és mi vált a legolcsóbbá júniusra az egy évvel korábbi, illetve a 2016. decemberi állapothoz képest...

Árváltozási topok*
Egy év alattAz idei első félévben
MegnevezésVáltozás (%)MegnevezésVáltozás (%)
Vodka20,0Fejes káposzta34,9
Paradicsom19,8Alma30,9
Ceylon tea18,6Narancs27,8
Vöröshagyma-25,8Uborka-46,9
Csirkeszárny, citrom-18,6Csirkeszárny-16,9
Csirkecomb-17,9Csirkecomb-15,6
* a pontyszeletet nem számítva (annak az ára valószínűleg a megfigyelt kör változása miatt emelkedett 73 százalékkal)
                                                                                   Forrás: KSH-adatok

Mint látszik, a sertéshús valóban igen lendületesen drágult, de az áremelkedések között nem került fel a dobogóra. Többen határozottan állítják, hogy a sertéshús árában mára nemcsak teljes egészében eltűnt az áfacsökkentés hatása, még drágulás is érzékelhető. A KSH adatai azonban ezt nem támasztják alá. A sertéscomb kilójáért a 2015-ös decemberi (tehát az áfacsökkentés előtti) árához képest júniusban 50 forinttal kellett kevesebbet adni, tehát még mindig maradt 4 százalékos árelőny. A karaj ugyanilyen összevetésben kilónként még mindig 130 forinttal kevesebbe kerül. Vagyis 8 százalékkal olcsóbb a korábbinál. Az áfa mérséklése egyébként 17,3 százalékos áresést indokol(na)...

EGYEDÜL - ÉS EGYENETLENÜL

GÉPNARANCS - SZÍNHÁZ BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.07.11.


86 éves korában meghalt Schubert Éva. Az alábbi, néhány éve vele készült interjúval emlékezünk a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett művésznőre.

„Még soha senkinek nem mondtam ennyi szomorú dolgot, mint magának!” – jegyezte meg, miközben kikísért a lakásából. S közben mosolygott. Én pedig meghatódtam. Schubert Évából csak úgy ömlött a sok gondolat, történet, a tények, a nevek, a helyek. Bámulva hallgattam őt, és szinte ittam minden szavát.

– Számtalan nyilatkozaton, interjún túl lehet már. S a kérdezők régen elhangzott gondolatokkal is szembesíthetik. Nem zavaró ez néha?

– Éppen tavaly előtt rendezgettem az újságokat, sokat ki is akartam dobni, hogy ne foglalják a helyet, s végül két kofferra való cikket szedtem össze magamról. El is olvastam mindet, s azt tapasztaltam, hogy mindig azokat a dolgokat mondtam, mint azelőtt. Ez jelentheti, hogy az évek folyamán semmit sem fejlődtem, de azt is, hogy már igen korán kifejlődtem. Székely Gábor mondta nekem, amikor Szolnokon játszottam, mint vendég, hogy „Maga nagyon kész van!”

– És ez baj?

– Sok rendező azt szereti, ha a színész gyötri magát. Pedig van, aki könnyebben dolgozik.

– Végül miként próbált megfelelni e rendezői elvárásnak?


– Attól kezdve már igyekeztem, hogy ne mutassam, mennyire vagyok kész.

– Hm. Amikor fölmerül az Ön neve, az ismertsége és népszerűsége mellett, rögtön az jut az ember eszébe, hogy Ön nagyon ok
os, rendkívül művelt, sok nyelven beszél. Előny, vagy hátrány ez a színésznői pályán?

– Nem hátrány. Legföljebb időnként kijavítok valakit a szinkronban, ha rosszul mond egy francia szót. Vagy megkérdeznek tőlem valamit, és nem tetszik nekik, ha tudom rá a választ. Régen a szinkronban másként dolgoztunk, s amikor valami hiba volt, azt kijavították. Ma már a zöldségesnek is van szinkronstúdiója. Nagy adag szerencse kell ehhez a pályához, és én peches voltam. Kétszer mentem férjhez, mindkettő szegény volt. De nem baj, hiszen az ember azért él, hogy küzködjön. A szent küzdelem a legfontosabb. Tudja, mint Madáchnál, Az ember tragédiájában, „…s az élet célja e küzdés maga.” Egyszer az iskolában karszalagot kaptam, amiért jól tanultam, s büszkén mutattam anyámnak. Ő azt mondta: vedd le! Nem vagy te csősz! S igaza volt. Nem kell hivalkodni.

– Valóban. Furcsa lehet ebben az igen megváltozott világban művészi pályán lenni olyan alkotónak, aki egy más értékrendű világ színpadának deszkáin is föllépett.

– Régen még irodalmi anyagokból csináltunk tévéfilmeket, és az egész ország nézte. Az emberek tehát a jót is megnézik! Gyerekkoromban elolvastam az összes Jókait, amire ma azt mondják, nehéz, meg tele van latin kifejezéssel. Nekem ez nem volt baj. Ha valami latinul volt, kikerestem a szótárból! Ma már ezt nem értik. Én meg nem értem, mit nem értenek! Magát a tényt sem, hogy az emberek már nem értik, amit magyarul olvasnak! Valaha még voltak filozófiai szövegek is a rádióban!
– A filozófiai szöveg azért más. 

– Persze. De azt is meg lehet érteni. Volt egy növendékem a Zeneakadémián. A felkészítés során megkértem, mondjon el nekem egy verset. Nem tudott egyet sem! Én még arra is emlékszem, amit három éves koromban mondtam el az édesanyámnak! (s már szavalja is) Berzsenyit sem értik! Mondtam is, hogy remélem, azt azért nem fogom megérni, hogy Berzsenyi helyett Kiszel Tünde lesz az érettségi tétel! Kérdezték tőlem, miért nem tartok erről előadást. Miről tartsak..? Hiszen a szavaknak már az értelmét sem ismerjük!
...