2017. január 28., szombat

NEM VÉLETLENÜL CSERÉLTED LE A LEGOKOSABB LAJOST A LEGHÜLYÉBB LŐRINCRE

KETTŐS MÉRCE 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.28.


Drága kicsi Viktor!

Valami büdös jön a házad tájáról. Az a gyanúm, hogy beszartatok, arany egy cimborám. Mondjuk éppen itt volt már az ideje, mert piszkosul rühellem, hogy eddig is a fejünkön ugráltatok szöges bakancsban. Megy a vergődés, mi? Helyes. A franc gondolta, hogy ez az apátiába nyomorított ország képes lesz valaha is megmozdulni. Ti sem gondoltátok, valld csak be őszintén!

Hiába na, az élet nem mindig egyenletesen barikafelhős-tejszínhabos kaviárból áll, még nektek sem. Kezdődött a Kétfarkúakkal, de ti azt nem vettétek komolyan. Igaz, hogy nehéz is komolyan venni a humort, de főleg nehéz megérteni annak, akinek nincs humora. Meg agya sem, mert a megértéshez az is kellene. De tifelétek mostanság csak az juthat a kormány közelébe, aki hülyébb, mint a felettese. Ez olyan fideszes piramisjáték-féle valami. Ott vagy ugye te, a nagy mágus. Az okos emberektől félsz, mint ördög a tömjénfüsttől, mert egyrészt kiderülhet, hogy magad sem vagy annyira nagy rogyintás, mint amennyire szereted a pénzt és a hatalmat, másrészt veszélyesnek is tartod az okos embereket, pont a pénzedre és a hatalmadra. Nem véletlenül cserélted le a legokosabb Lajost a leghülyébb Lőrincre.

És ez a technika működik minden szinten. A nagyeszű Szijjártó is magánál hülyébbet keres, meg az ő beosztottja és annak a beosztottja is és így érünk el egészen a papucsállatkáig. Főlegpláne gondolj csak Kósára, vagy Némethre és zongorázd végig a sort. Bakker, ott már nem is a papucsállatka van a végén, hanem hínár, vagy lábgomba.

Na szóval. Jöttek a Kétfarkúak a humorukkal és ez még nem is elég, mert aztán lett ez a Momentum nevű csapat. Viktor, ez már nagy gáz. Ezek fiatalok, okosak, tudják, mit akarnak. Ennél nagyobb istencsapása nem létezik. Mert ezek a nyomorultak nem szartak be tőletek, nem verték magukat a földhöz akkor sem, amikor az egyre gagyibb szellemi munícióval felszerelt propagandistáitok és a fasz tudja honnan előbányászott szerzőcskéitek elkezdték okádni az epét. Pedig én már időben szóltam, hogy hiába csináltok hetvenkét saját weboldalt, blogot, akármit, azt ugyanaz a párezer ember olvassa. Ahhoz, hogy hihető legyen a mese és több olvasót meg tudjatok nyerni, pár dolog hiányzik. Például írni tudó, hiteles ember. A hazudozás eleve sem működik a végtelenségig, de akkor főleg nem, ha ráadásul huszadrangú tollforgatók akarják megetetni vele a népet. Jó, értem én, hogy normális íróembert, publicistát, szakértőt semennyi pénzért sem kaptok, merthogy van, amit még pénzért sem lehet kapni. Marad nektek az, ami. Gipszfaragók, parókakészítők, antiszemita zsidók, homfób melegek, volt munkásőrök, levitézlett hazugok. Szar az élet, drága egy cimborám...


MIÉRT NEM MENTHETTE MEG A SZIRIZA GÖRÖGORSZÁGOT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2017.01.28.


Most, hogy nyolc év megszorítási hullámai után a görög gazdaság továbbra is süllyedőben van, sokan felteszik a kérdést: lehetne-e, lehetett volna-e olyan gazdasági programot megvalósítani, amely Görögországot gazdasági értelemben rendbe teszi, és nem a további zuhanás irányába hajtja. A válasz egyértelműen igen: ilyen volt a 2015 elején megválasztott mérsékelt balos Sziriza párt programja, amelyet azonban az Európai Unió nem engedett megvalósítani.

Éppen két éve, 2015 januárjában választották meg Görögországban Alexisz Ciprász baloldali Sziriza pártját, óriási nemzetközi érdeklődést keltve. Ugyanazon év nyarán tartották az elhíresült OXI (ejtsd: „okhi”, görögül NEM) népszavazást, amelyen a görög választók 61 százaléka elutasította az EU immáron sokadik megszorítási diktátumát. Mint ismeretes, ezek után mégis újabb közkiadásvágásokra és adóemelésekre kényszerült a baloldali görög kormány.

Ennek eredményeképpen a görög gazdaság továbbra is zuhanórepülésben van. Sokak szerint ez bizonyíték arra, hogy a baloldalnak nem érdemes megszorításellenes platformra helyezkednie. Ez a megközelítés azonban teljességgel értelmetlen. A görög dráma politikai kifejletétől függetlenül gazdaságilag továbbra is világos, hogy a megszorítások tönkreteszik a gazdaságot. Ezt ma már számtalan tudományos könyv és tanulmány mellett az IMF közgazdászai is belátták. Ha a baloldal nem ajánl a választóknak megszorításellenes alternatívát, akkor ki fog? Minden valószínűség szerint a radikális jobboldal...

A NÉPBUTÍTÁS ERŐSSÉGE STAGNÁL

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Tokfalvi
2017.01.27.


“Magyarország erősödik – 25%-kal nő a szakmunkás minimálbér.” Ezt hirdeti a kormányzati óriásplakát, így, helyesírási hibával (nem egy növekedésben lévő minimálbérről van szó, aki szakmunkás, hanem a szakmunkások minimálbéréről).

A kormány a saját oldalán hozzáfűzi: “A béremelések lehetősége azonban nem csupán jó szándék kérdése, ahhoz adócsökkentések is kellenek. Ezért kulcsfontosságú az a megállapodás, ami a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között jött létre 2016 végén.”

Ami a munkaadók lelkesedését illeti, az hiányzott, és Dávid Ferenc VOSZ-elnök nemcsak az adócsökkentés hamisságát magyarázza el közérthetően, hanem azt is, hogy a radikális minimálbér-emelés miért csapás a munkáltatóknak, főleg a foglalkoztatás nagyját adó kis- és középvállalkozóknak, ezáltal a munkavállalóknak. Kivált vidéken, ahol viszonylag képzett emberek százezrei is csak mint közmunkások javíthatják a foglalkoztatási statisztikát. Gaskó Istvánt, a munkavállalók képviselőjét ezúttal nem mutatjuk be. De minek is, amikor a kormány tökéletesen ellátja a szakszervezetek szerepét, és több mint eredményes bérharcot vív évről évre a gaz kapitalistákkal.

Arról az apróságról most ne beszéljünk, hogy a megemelt bérek botrányosan nagy az állam úgyis visszakapja szja, járulékok, világrekord áfa és monopolhelyzetbe juttatott állami cégeknek fizetett díjak formájában (dupla adó, ugyanis az állami cégeket eleve adófizetői pénzből működtetik).

Vajon abban a meggyőződésben teszi ezt közhírré a kormány, hogy sok minimálbéres szakmunkás fogja majd látni, és megörül a jó hírnek? Esetleg olyan szakmunkás, akinek éppen nincs állása, és az eddigi szakmunkás-minimálbérért nem volt kedve dolgozni, de most majd lesz?

Kétlem, ugyanis aki valaha is volt álláskereső szak- vagy egyéb munkás, az pontosan tudja, hogy az állásszerzést a magasabb bérre nehezedő nagyobb bérterhek nehezítik. A kis- vagy középvállalkozó nem azért veri fogához a kifizetendő garast, mert gonosz, hanem mert ördögi körben van: ha nagyobb bért fizet, akkor azután az államnak is irdatlan összegeket kell fizetnie, ehhez emelnie kell a termék vagy szolgáltatás árát, ezért nehezebben tudja eladni azokhoz képest, akik minimálbért fizetnek, és a többit valahogy megoldják okosba.Tényleg okosba, mert minek fizessenek annak az államnak, amelyik, ha bután becsületesek maradnak, nem hagyja őket növekedni?

"LA PREUVE EST MAINTENANT CORRECTE" (AZ ÉRTELMISÉGI LÉTRŐL)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.01.26.


...Most írjak arról, hogy ma éppen melyik három átlagosnál is gyengébb képességű gátlástalan senkiházi kaparintott meg egy magyar újságot és csinál belőle rezsimlapot? Írjak a sok piti tolvajról, akik elfoglalták az országomat és azt tehetnek vele, amit csak akarnak? Nem írok. Itt ülök a gépem előtt és nem írok róluk. Ez az egyetlen, amit megtehetek, és ma ezt meg is fogom tenni.

A SZERELEM ÉS A PÁRKAPCSOLAT FEJLŐDÉSE

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2017.01.28.


A szerelem különös és csodás érzés. A művészettől a biokémiáig minden oldalról leírt és elemzett jelenség. Ugyanakkor olyan rendkívüli érzésről beszélünk, amit igazán csak az ismer, aki megélte. A kapcsolódás egészen mély formája, ami nem is maradhat fenn hosszasan, mert felemészti a lelket. Ezért jó esetben mély szerető kapcsolattá alakul, amely viszont rendkívül tartós lehet.

Ahhoz, hogy egy kapcsolat tartóssá váljon, igen sok feltételt kell teljesíteni, és sok akadályt leküzdeni. A párkapcsolat is természetes kríziseken keresztül fejlődik, és ha sikerül a hétfejű sárkány mindegyik fejét levágni, igazi királyfi/királylány a jutalom. Az éltető kapcsolatokért azonban meg kell dolgozni.

Szerelmes lélek és szerelmes agy

A szerelem annak adatik meg, akiben megvan az önfeladásra, a feltétel nélküli elfogadásra való képesség, a teljes odaadásra képessé tevő mély bizalom. Olyan észlelés ez, amely nem a felszínt, a gyarlóságokat láttatja, hanem a másik ember lényegét.

Akarat által nem irányítható a folyamat, de például az intenzív együttlét, akár testi, akár szellemi összhang elősegíti a kialakulását. Emiatt lesz gyakran szerelem az együttélésből, az intenzív szexuális kapcsolatból vagy a közös munkából.

A szerelmet, ezt a teljes lelket elöntő érzést első lépésben a dopamin nevű idegi átvivő anyag termelés támogatja, ami által rózsaszínben látjuk a világot, és így a szerelmünk tárgyát is. A dopamin felerősíti az érzelmeket, így a vonzódást is.

Ha a rózsaszín ködöt nem stabilizálja a feltétlen elfogadás, akkor azonban minden a visszájára fordulhat. Ha a bizalom helyett a bizalmatlanság, az odaadás helyett a birtoklás vezérli az érzéseket, akkor a szerelem helyét felválthatja a gyűlölet is, amelyet ugyanaz a dopamin erősít fel, amely a szerelem felé nyitott utat. Ezért válhat a nagy szerelem érzés gyűlöletté, és nem múló fájdalommá. Aki nem kapta meg sem gyermekkorában sem később az odaadó szeretetet, annak számára ez az állapot nem elérhető, és csupán a heves érzelmek megéléséig jut el. Ez biztosan nem szerelem.

A szerelem azért tud gyógyító hatású lenni, mert a feltétlen elfogadás által a lélek megnyílhat a bizalom irányába. A feltétlen elfogadás terjeszthető, és megváltoztatja az embert.

A bizalom csodálatos érzését a biokémia az oxitocin nevű agyi hormonhoz köti. Ez a hormon növeli a bizalmat, csökkenti a fájdalomérzetet. A szerelméért mindent el tud viselni az ember, ha valóban szerelemről van szó.

A szerelem nem a birtoklásról szól, és nem szorítható szabályok közé. Mindent elöntő érzés, egyszerűen eluralja a létezést. A dopamin mindenki számára adott, az oxitocin csak annak, aki képes a feltétlen elfogadásra.

A „kamasz szerelmek” a kapcsolatnak a kezdeti szakaszát próbálgatják, ritkán jutnak el a stabilitásig, de rendkívül mélyek lehetnek a mindent elsöprő szeretet, a teljes odaadás érzése miatt, nem is beszélve a hormonok tombolásáról.

A szerelem vak. Legalább is egy ideig. Ahogy már tisztul a kép, a szerelemből kialakulhat a tartósabb párkapcsolat, amihez azonban nem elegendő a feltétlen elfogadás...

SZELLEMIDÉZÉS

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.01.28.


Hej, úri barátom, nagyátkú diósadi Ady Endre, már megint idézlek, nem hagylak nyugodni. Nem lehet az, hogy tegnap volt kilencvennyolc éve a halálodnak: meg se haltál te, itt vagy, csak nem mindenki hallja jól kiérdemelt, biblikus szépségű átkaidat. Süket a magyar, mint ahogy süket volt száz éve is, százhúsz éve is. Hát azért csak kiabáljunk, belé a pusztába.

Kiabáljunk és igyunk, mást úgy sem tehet a magyar tollforgató. Ha figyelnek reá, azt is csak azért teszik, hogy belékössenek: volna mit elfeledni, ezer kupa vörösbor is kevés lenne hozzá. Vagy mégis inkább maradjunk józanok – hiszen ha ittasan kiáltunk, még ránk fogják a részeg gajdolást, zagyva szót, kinevetnek, lehurrognak.

Az is igaz, ugyanezt teszik mindenképp.

Mi telt volna itt el, száz év, a halálod óta?

Ezer év sem telt el, nem, hogy száz.

Verecke is csak tegnap volt.

A honfoglalás óta annyit léptünk előre, hogy eltanultuk a pipázást az indiánusoktól, minden egyebet tudtunk mi már Etelközben is, mulatozástól vadászatig, sikkasztástól pökhendi uraskodásig. Most sincs másképp, mint akkor volt, legfeljebb villany világít, nem szövétnek. Magyar ugar ez, nem változik, állandóbb, mint a Szfinx.

Azt kérded, hogy áll a sajtó?

Kutyábbul, mint a te idődben, pedig akkor sem volt mennyország lapot csinálni, te tudod a legjobban. Írtad te eleget, előbb voltál újságíró, csak később sikeres poéta. Ha ma dolgozni akarsz, nagy csoda, ha tisztességgel teheted is. Ami lap meg nem szűnik, mocskos politikai alkuk, bizantin összeesküvések, sanda árulások miatt, az fizetni nem tud, ami lap fizetni tud, abba írni nem érdemes, de nem is nagyon lehet, nem hagyja a sok perc-emberke, aki már ír belé. No, hagyjuk is meg nekik a becsületnek ezt a szintjét, szobruk nem lesz, annyi biztos.

Azt mondod, hogy de legalább be nem csuknak, mint téged.

Hát, azt még nem, de rád vernek egy akkora pénzbírságot, hogy azt csak leülni lehet: vagy összeadják aztán neked az olvasók, a barátaid, vagy sem, ők is szegény emberek.

Nem egy kis sétát tehetnénk ma, de százat, ezeret, térdig vásna a lábunk, az is kevés lenne, s mindegyik után államfogságot kapnánk, ha lehetne.

Oda már lapzárta után a bohém vacsora, a poharazás reggelig. Oda maga a lapzárta is sokfelé: minden pillanatban ügyel az ember, ha történik valami, azonnal kell írni.

Őrzők vagyunk, ahányan még vagyunk, vigyázunk a strázsán.

Van miért, vörös jelek mutatkoznak a Hadak útján. Hunniában valami készül. De nem rongyos hadak, sereglenek, hanem vad, úri tatárok akarnak mindennél eddiginél inkább a nyakunkra ülni.

Készül az a valami, nem csak Hunniában, készül az mindenfelé a világon...

EZT NAGYON CSÚNYÁN TÚLTOLOD, DÉNES!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.27.


...Nem értek vele egyet, de igyekszem elfogadni, hogy Kemény Dénes az arcát adta az olimpiát reklámozó kisfilmhez, akárcsak az azonos célt szolgáló óriásplakáthoz. Nem töröltem bele a lábam, amikor a minap egy műsorban azt állította: „tisztességes, hogyha van népszavazás, az időzítés az nem tetszik, tehát a harmadik negyed közepén nem szoktak szabályt változatni egy mérkőzésen.” Most viszont nem tudok tovább hallgatni, leírom, hogy csalódás és kiábrándulás kerülget. A Kemény Dénes szakmai teljesítményét megillető tisztelet mellett is forog a gyomrom a megszólalásaitól.

Nem tartom sem helyesnek, sem elegánsnak, tisztességesnek pedig a legkevésbé sem, hogy egy sikeres sportember a sportszerűség legalapvetőbb szabályaira hivatkozik az olimpia védelmében, miközben a sportszerűség hetedik éve nem létező kategória Magyarországon, de ez őt egyáltalán se zavarja.

Fejezzük be ezt a marhaságot, hogy sportembernek nyilvánvalóan élete álma egy olimpia megrendezése, ezért nézzük már el neki, hogy nem ért hozzá, de akarja és támogatja és kampányol. Mert a nemzeti összefogás jobb, mint a széthúzás és mert meccset nem szokás lefújni a harmadik negyed után. Ne keressük már a felmentéseket azért, mert Kemény Dénes a maga szakmájában letett valamit az asztalra, és ennyi idő után szeretne egy olimpiát akkor is, ha fogalma nincs, mivel jár. Ne legyen már ez az érvelés alapja, hogy nem értek hozzá, de a sport nemzeti ügy, és punktum.

Mikor lenne megfelelő neked a tisztességes népszavazás, Déneském? Az olimpia után? Akkor már szerinted is időszerű volna? Azt miért nem teszed szóvá, hogy a legtöbb meccset el sem kezdik addig, amíg nem világosak a szabályok? Ha kimaradt volna esetleg: itt azt sem kérdezték meg, akarjuk-e egyáltalán ezt a meccset, akarunk jegyet venni rá, egyáltalán van miből? Azért mert valaki sztársportoló/edző azt jelenti, hogy hülyének is kell lenni?

Egyetlen fillért nem sajnálok Kemény Dénestől, amit a közpénzprojektben vállalt munkássága elismeréseként valószínűleg megkap(ott), de ha már tisztesség és elegancia, megkérdezném: hol volt ő, amikor a kormánypárt eldöntötte, hogy nem kell megkérdezni az embereket, mert túl hülyék hozzá úgyis? Azért, mert Kemény Dénes sztáredzőnek hatalmas élmény lenne, és további 300 embernek is hatalmas élmény lenne a hazai rendezésű olimpia, mennyire sportszerű a többiek torkán lenyomni, aztán ha ugrálnak, akkor a fejükhöz vágni, hogy bekavarnak és veszélyeztetik a… mit is?

Mindenki ahhoz adja az arcát, a szakmai tekintélyét, amihez akarja, de az ezeréves kib*szott múltat hagyjuk már a francba, tényleg! Lehet, hogy a te székedből nem látszik, de rohad az ország, Dénes! És kurvára igazad van abban, hogy itt nem egy Újpest-Fradi meccsről van szó, ellenben szó van súlyos ezermilliárdokról, generációk jövőjéről. Mivel nem értesz hozzá, elmondom: 120 év alatt három darab városnak érte meg gazdaságilag olimpiát rendezni, de a három közül is csupán egyetlen játék volt nyereséges. Se Los Angeles, se Salt Lake City, de még Barcelona sem Budapest. Mindenhol, ismétlem mindenhol, ahol az embereket sportszerűen megkérdezték (még a mérkőzés előtt, úgy értem), leszavazták az olimpiát. Pedig nekik is van nemzeti büszkeségük, és ezeréves múltjuk, Dénes!

Ha te ebben az országban éltél az elmúlt hét évben és láttad, hogy mi történik sportszerűség címszó alatt, ha soha egyetlen szót nem emeltél semmi ellen, akkor tök jó lenne, ha most is csendben maradnál. Ellenkező esetben muszáj lesz téged is oda írnunk, ahova az összes többi, saját magát kilóra eladó, sorba beálló, elismert és tisztelt sportembert/kultúrembert, akire felnéztünk, de mára eladta a becsületét.

Senkinek, aki ezt a túlárazott, szétlopott olimpiát fizetni fogja (már most is fizeti, pedig meg se kérdezték róla!) nem kötelessége elfogadni, hogy Kemény Dénes élete álma egy budapesti olimpia. Most ebben a medencében fordítva úszol, és csúnyán túltolod az ostoba propagandát, Dénes! Ha valami, akkor ez bizony mindennél károsabb.

A HAZAÁRULÓ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.01.28.Mert világnézetemet nem úgy váltogattam az elmúlt évtizedekben, mint más az alsógatyáját. Mert még abban az átkosban sem az ifjúság internacionalista neveléséről írtam, mint az akkori népszabis pártrovatnál buzgólkodó tollnok.

Aztán évekkel később Göncz Árpád köztársasági elnököt sem én neveztem a rendszerváltás árulójának.

És az Alkotmány utcában sem én tapsikoltam, fülig érő szájjal vigyorogva a kopaszok bandája által elkövetett akció miatt.

És nem én ávósoztam le egy kézlegyintéssel a Pedagógus Szakszervezetek elnökének édesapját, de még néhai zseniális nevettetőnket, Hofit sem én tituláltam a díszmagyart földhöz vágó hájas disznónak.

Nem én neveztem büdös szájú proliknak a Kerényi által megrendelt festmények kritizálóit és nem én mondtam azt a lovagkeresztes ötös párttagkönyvesről, hogy “… kiváló ember, nagyszerű publicista, olyan médiaszemélyiség, aki bár néha egyeseket irritáló módon, ki tudja és ki meri mondani azt, amit a legtöbb ember gondol. Bayer Zsoltot pár bukott világnézetébe bele ragadt ember most megtámadta, ez azonban szánalmas lépés volt.”

Ámulj világ, bámulj nap, a világ új Sámsont kap!

AZ EMBEREKNEK ANDY VAJNA ÉS ROGÁN ANTAL JUT ESZÉBE AZ ADÓELKERÜLÉSRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.01.28.


Erkölcstelennek tartják az adóelkerülést az emberek, de végeredményben az a fontos, hogy legyenek új munkahelyek – ez az egyik tanulsága annak a frissen készült kutatásnak, amelyet a Demnet készített. A kormánytól és az adóhatóságtól azonban hatékonyabb fellépést várnak, és az offshore cégek tulajdonosait is szívesen megismernék.

Magyarországra még nem használják az adóparadicsom kifejezést, pedig lehet, hogy nem volna túlzás. Ezt erősíti az is, amikor 2016-ban arról írt az Átlátszó, hogy a General Electric magyar leányvállalatának társasági adókulcsa akár 1,3 százalékosra is lefaragható. Nincs szükség másra, mint könyvvizsgálói kreativitásra, a növekedési adóhitelre és előzetes adójóváírásra. És hogy mennyi az adóalap? 4000 milliárd forint, jórész Svájcból importálva. Nem csoda, hogy az esetre felfigyelt a svájci Tagesanzeiger nevű lap is.

A tax dodginggal, vagy adóelkerüléssel (bár ez a fordítás nem teljesen fedi le a fogalmat) már mi is többször foglalkoztunk, de leginkább a globális vonatkozásokkal. Például azzal, hogy az OECD-országok évente 135 milliárd dollárt adnak különféle segélyprogramok keretében a fejlődő országoknak, miközben adóelkerülés miatt 160 milliárd dollár áramlik ki ezekből a nehéz helyzetben lévő régiókból.

Arra azonban kevés figyelem irányult, hogy Magyarországon az emberek hogyan viszonyulnak az adóelkerüléshez, mi a véleményük róla. A Demnet ezért 2016 novemberében a Publicus Intézettel együtt készített egy kutatást 1000 fős reprezentatív mintán, az eredményeiket pedig egy jelentésben publikálták...

A MAGYARORSZÁGI VÁLTOZATLANSÁGOKRÓL

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.01.28.Hiába támogatja az MSZP elnöksége, a többi baloldali párt nem kér Botka László miniszterelnök-jelöltségéből és terveiből. (Máris bukni látszik Botka László terve?)

Megöregedni többféleképpen is lehet, ha valaki nem unja el idő előtt az árnyékvilágban való ácsorgást. Van akinek sikerül ép ésszel átvészelnie a saját egyedfejlődését, de akadnak olyanok is, akik szép lassan elbutulnak.

Talán politikai pártoknál is megfigyelhető valami ilyesmi. Az MSZP-nél látványosan ment végbe ez a folyamat. Kényelmesen beletörődtek a saját múltjukba, nosztalgiázgattak egy kicsit, egymás között marakodtak, közben jól érezték magukat. Nem nagyon foglalkoztak a körülöttük nyüzsgő kellemetlen tényekkel, emiatt aztán idővel tömegpártból összeaszalódtak egy közepes méretűvé, amely ráadásul már többször nekiállt haldokolni. Ezt eddig megúszták, de nincs rá semmi garancia, hogy a következő választást túlélik.

Ha túlságosan nyer, 2018 után a FIDESZ bármikor dönthet úgy, hogy takarékossági okokból megszünteti a pártok állami finanszírozását. Ezután aztán már csak az udvar által folyósított évjáradékon tengődhetnek azok, akik rendesen viselkednek és szófogadóan ellenkeznek.

Soha ilyen nagy szüksége nem volt még az országnak egy működőképes baloldali, igazi szociáldemokrata pártra. Számszerűen akad ugyan belőlük elég, akik valami ilyesmit állítanak magukról, de évek óta szanaszét szaladgálnak, ami eléggé kilátástalanná teszi elszánt küzdelmüket egy olyan monstrummal szemben mint a mai kormánypárt. A tömegek valami miatt nem akarnak felsorakozni ezen pártok mögé.

Ugyan a FIDESZ mögött sem állnak már annyian, mint a dicsőséges Rákay-korszakban, de ők könnyedén megtartják a győzelemhez szükséges, mindenre elszánt, vegetatív idegrendszerű szavazótáborukat. Szellemi hátországuk látványos leépülése azonban azt mutatja, őket is elérte az időskori demencia. Nagyon régen voltak már fiatalok és demokraták, ezért alaposan meg is rémültek a Momentum sikeresnek tűnő "hazaárulásától".

A hülyeség és a hatalom azonban nagyon szépen megfér egymás mellett, főleg ilyen, Orbán számára ideális nemzetközi környezetben. Ha ebben az ütemben folytatódik Európa sikeres felbomlasztása, nagy az esély arra, hogy pár esztendő múlva Orbán Viktort - a köztiszteletnek örvendő miniszterelnököt - ugyanúgy fogják ide-oda tologatni, mint annak idején Leonyid Iljics Brezsnyevet. Legfeljebb beleprogramoznak egy a „miniszterelnök mosolyogva integet a tömegnek és további elszánt harcra buzdít” applikációt. A győzelem valószínűleg akkor is ugyanolyan közel lesz, mint napjainkban...

A TOLMÁCSOK NEM TUDJÁK, MIT KEZDJENEK TRUMP BUNKÓ STÍLUSÁVAKL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2017.01.27.Kibuktak a tolmácsok és fordítók az új amerikai elnökre, akinek olyan kicsi a szókincse és olyan összefüggéstelenül beszél, hogy azt szinte lehetetlen hitelesen visszaadni.

Óriási gondot okoz a tolmácsoknak és fordítóknak Donald Trump amerikai elnök beszédeinek hiteles visszaadása – írja összeállításában a SBS ausztrál portál.

A lap cikkében idézi egy francia tolmács-fordítónak a Slate.fr oldalon megjelent cikkét, amelyben arról ír, hogy milyen nehéz lefordítani valakinek a beszédét, aki ennyire rosszul beszél, mint Trump, aki összefüggéstelen mondatokat mond, kontextustól függetlenül szegényes a szókincse, és néha egy-egy szót vagy kifejezést ismételget.

A tolmács azt írta, munkája során nem szó szerinti fordításra törekszik, hanem a gondolatokat akarja átadni egy olyan szókinccsel, amellyel ugyanazt a hatást és benyomást éri el a hallgatóban vagy olvasóban, mintha az eredeti szöveget hallaná. Obama esetében ez egyszerű volt, az előző elnök ugyanis világos üzeneteket fogalmazott meg egyértelműen, fegyelmezett szókinccsel, Trump esetében azonban komoly gondban vannak a fordítói, mert így a fordítóknak is egy limitált szókinccsel kell dolgoznia.

Trump az interjúkban például mindig ugyanazokat a szavakat használja, mint amelyek a kérdésben is elhangzottak, és elég korlátozott mennyiségű melléknevet használ (great, good, bad, tremendous, incredible, strong, tough), amelyeket sokféleképpen le lehetne fordítani szövegkörnyezettől függően, de akkor nem tudnák visszaadni az eredeti szövegek ismétlődő egyszerűségét.

Ha viszont a tolmácsok javítanák fel Trump beszédeit, akkor a végén még úgy mutatnák be őt, mint egy politikust, aki valójában tud összefüggően beszélni. Ha pedig úgy fordítják le a szövegeket, ahogy Trump azokat elmondta, akkor az más nyelveken nem biztos, hogy érthető lesz...

FIDESZ COOL LISTA 2016 - 1. HELY, LÁZÁR JÁNOS

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2017.01.27.


Egy kormányzó párt működését sokféleképpen lehet mérni. Valaki a GDP növekedést tartja mérvadónak, valaki azt, hogy mennyit költ oktatásra és egészségügyre az állam, másnak pedig az a legfontosabb, hogy a forint épp mennyit zuhant – már megint. A mi listánk aszerint állítja rangsorba a kormánypárti politikusokat, hogy 2016-ban mennyire volt kúl a politikai és közéleti jelenlétük, mit tettek az országért (muhaha), és hogyan sáfárkodtak a hatalmukkal.

Nagyon örülök, hogy elérkeztünk a lista élére, mert higgyétek el, hogy számomra is baromi frusztráló és elkeserítő volt feleleveníteni az elmúlt hónapok kormányoldali húzásait. Direkt nem lopást írtam, mert nem akarom elhasználni ezt a szép szót, meg hát tudjuk, hogy itt minden törvényes. Na daráljuk be a győztest, akinek az arcbőréből űrhajót lehetne gyártani.

1 – Lázár János

Ha a fehérgalléros bű… politikusnak van prototípusa, akkor az nem lehet más, mint a Fidesz szuperminisztere, a Kormányinfo házigazdája, a mindig makulátlan, vérprofi, megnyerő, lehengerlő, és még mindig csak 41 éves Lázár János. (Gondoltátok volna, hogy fiatalabb, mint a Tóni? ) Jani 2000 óta párttag, és 13 év alatt ért fel oda, hogy gyakorlatilag ő az ország második embere, és irányíthatja a miniszterelnökséget, plusz 2012. szeptember 1. óta az ország polgári hírszerző szolgálatát, az Információs Hivatalt (IH) is. Utóbbi feladata többek között a Magyarország ellen irányuló külföldi titkosszolgálati tevékenységek felderítése, valamint a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem támogatása.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy az IH felelős a külföldi magyar képviseletek biztonsági védelméért is. Azért ezzel lehet csajozni, nagyon menő! Nekem komolyan volt olyan barátnőm, aki szerelmes volt Janiba, és azt szerette volna, hogy őt is elvigye mindenféle külföldi hotelekbe “az ország érdekében tárgyalni”. Sajnos nem volt feszes röplabdás teste a lánynak, így egy idő után belátta, hogy reménytelen a helyzet, és inkább összejött egy ablakossal. (Puszillak A.)...

AZ ALJÁN SZAKADÉK VAN, MAMA!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.27.Úgy jártunk, mint az egyszeri jóember, aki új kormányt akart volna az autójába.

Nekiduráltuk magunkat, felöltöztünk, cipőt húztunk…majd nem mentünk el a boltba.

Merthogy nem gyalogolunk.

Jöjjön ide a kereskedő, ha el akarja adni a portékáját.


Kereskedő uram meg nem jött, mert neki is annyi esze van, mint a vevőjének.

Nem született üzlet, a boltos sem keresett, az autónk is irányíthatatlan.

Mert nekünk van tartásunk! Sőt, miheztartásunk van. Nekünk. Meg a kereskedőnek.

Persze, a másik kormány is csak arra lett volna jó, hogy irányba tegyük vele az apóstól örökölt ócska Ladát és eljussunk egy rendesebb alkatrészboltba, ahol lehet kapni normális kormányt.

Na, most nem jutunk el sehová, ez a szar meg előbb-utóbb a kezünkben marad.

Lehet töprengeni, hogyan oldjuk meg a problémát.

Addig is kiengedjük a féket, a verda csörömpölve indul a lejtőn.

Szerencsére lassan gurulunk, mert ahány kerék, annyifelé menne.

Az anyósunk sipítozik, hogy jó ez a kormány, isten ments lecserélni! Ő megszokta, szereti, ragaszkodik hozzá!

Holott ugye anyóspajtás nem vezet, legfeljebb vonul.

Mert ő már megette kenyere javát (Anyuka! Az a család kenyere volt, amit fel tetszett zabálni!), meg amúgy is félvak.

Ettől függetlenül az a rögeszméje, neki kell dirigálnia közlekedésügyileg. De minimum a kormány mibenlétét illetően.

Az asszony sem sokat segít azzal, hogy nyüszítve sír a hátsó ülésen.

Mert mennyire hiányoznak a gyerekek és milyen messzire szakadtak!

Baszod, szakadtak. Előttünk mennek a Roverrel. Legalább nem ülnek velünk ebben az átokban, aminek vagy fog a féke, vagy nem.

– Javítsuk meg! A kormányt! – ragyog fel anyósunk.

– Anyukát kellene megjavítani, de reménytelen – dünnyögünk a bajuszunk alatt.

Közben az autó egyre nagyobb tempóban zúg lefelé a földúton...

AZ ADÓJÁÉRT HARCBA SZÁLLÓ FÉRFI AZT KÉRI TÁMOGATÓITÓL, NE DOBJÁK ÖSSZE A BÜNTETÉSÉT


444.HU
Szerző: plankog
2017.01.27.Szokatlan nap volt a keddi Szentesi Kálmán életében. Aznap jelent meg a NAV-nak írt leveléről szóló cikkünk, illetve a vele készült videóinterjúnk.

A levél lényege az volt, hogy Szentesi visszaigényelte a befizetett adójának nagy részét, mert úgy érzi, az állam nem arra költi, amire az adófizetők felhatalmazták.

Kedden Szentesi több száz üzenetet, és rengeteg sajtómegkeresést kapott, ezek jó részére viszont nem tudott válaszolni, egyszerűen mert közben ez is ugyanolyan munkanapja volt, mint a többi. Arról kérdeztük, milyen visszajelzéseket kapott, mióta a nyilvánosság elé lépett a NAV-nak írt levelével.

"A legtöbben a személyes Facebook-oldalamon írtak üzenetet, ebből több száz volt. A személyes üzenetek kivétel nélkül pozitívak voltak. És érzésre valahogy olyan... nagyon mélyről feltörőek. Elsősorban a "na végre valaki kimondta"-vezérmotívum köszönt vissza, és sokan kérdezték, hol lehet csatlakozni hozzám kérdés is. Elgondolkodtató viszont, hogy hányan fejezték ki aggodalmukat ismeretlenül is miattam, sokan pedig elmondták, a saját biztonságuk miatt nem mernének hasonlóba kezdeni."

A sok megkeresés miatt Szentesi Kálmán a Facebook-oldalán nyilvánosra állított egy posztot. Ebben megköszöni a támogatást és az érdeklődést, de leír valami mást is:

A FIDESZES SZERETŐKNEK MINDEN MINDEGY?

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.01.28.


Olvasom, hogy jegybankelnö-kúrunknak "üzleti útjain" leggyakoribb útitársa - micsoda váratlan fejlemény - Vajda Zita jógatanár és multitalentum volt. 10 elkúrt millió, körbe szexelt kontinens, szóval morálisan ingoványos a bulika meg minden, de...De bennem azért más jellegű kérdés fogalmazódott meg, mint a többségben:
Ennek a nőnek minden mindegy?
Mer'hát nagyon nagy ember az ő Gyurcija, a hűbéres kaszt tetejéhez tartozik. Nem is hálátlan, addig ügyeskedett amíg milliós nagyságrendű fizetéssel járó állásba nem segítette a jógatanárt. Most kiderült, hogy jutott pénz utazásra, lehetett járni a nagyvárosokat, költöttek is nem keveset. Nem volt muszáj az otthonról hozott májkrém konzerven és uzsonna vagdalton tengődni, nem kellett spórolni, hogyaszongya édesdrágám, itten drága a koton, úgyhogy most kifordítjuk.
Éppen csak gavallér úr nem a saját zsebéből játszotta a krőzust...

AUSZTRÁLIA, NAPSÜTÉSTŐL A HONVÁGYIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.28.Ausztráliáról a legtöbb embernek a meleg, az óceán, a szörf, és általában véve egy csomó kellemes dolog jut az eszébe. Ausztrália ugyanakkor messze van, nem is kicsit, így aztán az utazás költségei egészen csillagászati méreteket ölthetnek – már ha egyáltalán sikerül munkavállalói vízumot szereznünk. De milyen is valójában az ottani élet, messze Európától, a családtól, mik az előnyei és a hátrányai?

Időről időre megpróbálok itt nem csak magyar nézőpontból megmutatni dolgokat, mert szerintem fontos látni, más nemzetiségű emberek miként élik meg a határátákelést, mit látnak ugyanúgy, és mit másként, mint mi.

A nyelv miatt az írek például komoly előnnyel indulnak Ausztráliában, ezzel együtt a külföldi élet bizonyos hátrányait ugyanúgy érzik ők is, mint mi, magyarok.

Nemrégiben a The Irish Times ült le Sydneyben beszélgetni négy, hosszabb-rövidebb ideje ott élő írrel, és szerintem ennek a beszélgetésnek elég sok olyan aspektusa volt, ami tanulságos lehet számunkra, ezért arra gondoltam, a legérdekesebb részekből szülessen ma egy poszt.

Ami eleve érdekes, hogy az utóbbi időszakban alaposan visszaesett az Ausztráliába irányuló ír migráció, hiszen míg 2012-ben több mint 18 ezer ír költözött oda, addig a tavaly áprilist megelőző egy évben csak 6200-an, azaz nagyjából a harmadára esett vissza a határátkelők száma. Ezzel párhuzamosan a fordított migráció egy év alatt csaknem megduplázódott, elérve az 5500-as számot.

Lássuk, miként látták ottani életüket, és a hazaköltözés lehetőségét a lap által megkérdezett fiatalok! 


A BREXIT AZ BREXIT

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.01.28.


Paragrafus nicknevű jogász ismerősömmel kiújult egy korábban megkezdett és itt a blogomon is bemutatott és elemzett vitám a Brexittel kapcsolatban. A legutóbbi január 24-i bejegyzése az egyik közösségi honlapon jelent meg, amiben ezt állította: A brit legfelsőbb bíróság mai napon kihirdetett döntése szerint a brit kormánynak előzetes parlamenti jóváhagyást kell kérnie a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához. A legfelsőbb bíróság elnökének indoklása szerint a brit EU-tagságot rögzítő, 1972-ben kelt csatlakozási törvény második cikkelye kimondja, hogy az uniós szinten elfogadott új jogszabályok minden esetben az Egyesült Királyság törvényeivé is válnak, és az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból azt is jelenti, hogy ez a külső jogforrás, amelynek figyelembevételét az 1972-es csatlakozási törvény előírja, megszűnik. Mindemellett a kilépéssel változnak a brit állampolgárok azon törvényekbe iktatott jogai is, amelyek az Egyesült Királyság EU-tagságából erednek. Lord Neuberger indoklása szerint mindezek figyelembevételével a brit kormánynak előzetes parlamenti döntést kell kérnie a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválása előtt.”


Az előbb említett közösségi honlapon már érveltem a saját igazam mellett, most azonban érdemes ezt sokkal jobban egybeszedni és rendszerbe állítani. A kettőnk közötti vita végeredményben abban csúcsosodott ki, hogy a Theresa May által vezetett brit kormánynak figyelembe kell-e vennie a tavalyi június 23-án megtartott népszavazás eredményét, vagy pedig nem. Én amellett érveltem mindig, hogy ez kötelező reájuk nézve, merthogy a legfőbb döntéshozó hatalom mégiscsak a démosz kell, hogy legyen és egy kifejezetten a Brexittel kapcsolatos népszavazás döntését végre kell hajtani. Akár tetszik ez nekik, akár nem. Hasonló állásponton volt Stephen Tierney, aki az alkotmányelmélet professzora az Edinburghi Egyetemen és jogtanácsosa a Lordok Háza alkotmányügyi bizottságának, tehát kiváló elméleti jogtudósról van szó. Mondom, én az általa leírt és a blogomon elemzett (Demokratikus Brexit) cikkével tökéletesen egyetértettem és ma szintén egyetértek. S nem csupán azért értettem vele egyet, mert ő is ugyanarra a következtetésre jutott, mint korábban én jutottam. Hanem azért, mert ő jogtudós, s mint ilyen nyilvánvalóan többet ért a jogfilozófiához és a pozitív joghoz, mint én. Tehát: bármennyire is fáj a démosz döntése, ti. az, hogy ki kell lépni az EU-ból, azt végre kell hajtani, mert ez a választók többségének az álláspontja, ami parancs a politikusok számára...


ESZKALÁLÓDOTT A HELYZET A SZÉLL KÁLMÁN TÉREN: TELJESEN ÖSSZERAGASZTOTTÁK ÓRÁKKAL AZ "ÓRÁT"

B1 BLOGCSALÁD BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.28.


Kultikus hellyé kezd változni. 

Két hete kezdődött az egész sztori: egy ideje már elromolva állt a felújított, átnevezett Széll Kálmán tér (leánykori nevén: Moszkva tér) órája.

Kedd délelőtt ragasztottak az oszlopra ismeretlenek először órát, amit szerdára leszedtek a hatóságok és ki is kapcsolták a hivatalos órát, hogy ne járjon össze-vissza. Az óra gyártója és a BKK egymást hibáztatta, hogy miért nem működik a "hivatalos" óra.

Múlt hét vasárnap délután ismét kiragasztottak egy jó, de nem hivatalos órát. Ez elindította a lavinát. A budapestiek folyamatosan újabb és újabb órákkal jelennek meg, mostanra kezd igazi közösségi műalkotás-jellege lenni az órának.

Olyan is volt, aki egy kézzel állítható fa játékórát tett fel rá valaki, hogy aki arra jár, beállíthassa az aktuális pontos időt.

Ez az óra igazi szimbóluma a Nagy Állami Beruházásoknak:
  • nem működik,
  • sokba került,
  • közpénzből készült,
  • mindenki a másikat hibáztatja, mert nem működik.
Ízlelgessük a szót
időigényes
a javítása.

GYÓGYINTÉZET MAGYARORSZÁGON

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kollár Erzsébet
2017.01.27.


A súlyos, több szakorvos szerint gyógyíthatatlan beteg érdekében egy budapesti pulmonológus szakorvos vette fel a kapcsolatot még tavaly nyáron a Mátrai Gyógyintézettel, amely intézményt a Debrecen Egyetem Oktató Kórházaként tüntetik fel a különböző ismertetőkben.

A Mátrai Gyógyintézet Kékestetői Egysége III/A Pulmonológiai Rehabilitációs Osztálya – a budapesti szakorvos kérésére – ígéretet tett, hogy a betegnek (tekintettel általános állapotára) a lehető leghamarabbi időpontban helyet biztosítanak.

2016. december 1-én érkezett meg a betegbehívó értesítő, melyben tudatták a beteggel illetve hozzátartozóival, hogy gyógykezelés céljából 2017. január 10. napján jelentkezzen a Recepciószolgálatnál, ahol mindenekelőtt megbeszélhetik, hogy térítés ellenében lehetőség van emeltebb fokozatú étkezésre és szobahasználatra, továbbá kezelőorvosa engedélyével wellness szolgáltatásra is. (Az értesítésben – a wellness szolgáltatás kilátásba helyezése után – „stb” betűket tüntetett fel a gyógyintézet, de ennek jelentéséről, értelmezéséről telefonon keresztül, mint közölték, nem adhatnak felvilágosítást.)

A betegbehívó értesítésben olvasható volt még, hogy ha gépkocsival érkezik, napi 300 forint parkolási díjat köteles fizetni, érvényes mozgáskorlátozott igazolvány esetén a parkolás díjtalan.

A beteg hozzátartozója, hosszas kísérletezgetés után, december 20-án találta munkahelyén dr. Bajtai Sándor mb. osztályvezető főorvost, aki meglepetését fejezte ki, hogy a beteg mozgáskorlátozott. – Azonnal ígéretet tett, hogy „végiggondolja a dolgot, hiszen gyógyintézetükben csak délelőtt van orvos, nappal két fő, éjszaka egyetlen nővér tartózkodik az osztályon és ha valóban komoly beteg az illető, ráadásul kerekesszéket használ, akkor semmiképp sem tudják ellátni…”...

TÉGLÁNKÉNT BONTVA EL...

SÁNDOR MÁRIA BLOGJA
Szerző: Sándor Mária
2017.01.28....Hátam mögött a megállóban, újabb óriásplakát...Most nem a ,,Migráncsoktól" - véd. Most ,,Magyarország erősödik" - az újabb plakátkampány.

Mindenhol, mindenhol erősödik... milliárdokért.

A megállóban az óriásplakátokon, a lámpaoszlopokra erősített lengő hirdetőtáblákon, a közlekedési eszközökön, mikor préselődve állsz a büdösben, és a szemedbe mosolyog a hazugságtömeg : "A nővérek bére 65 százalékkal emelkedik, az orvosok 207 ezer forinttal visznek többet haza". Állsz, szemtől- szembe a hazugsággal.

Mit tehetsz? Hallgatsz, mikor ordítanál. Meddig, meddig, meddig megy ez így? Folynak a milliárdok, míg te számolgatod az apród.

Ha kell, apránként, téglánként bontjuk el ezt a rendszert.

Propaganda füzetekkel telepakolt lakótelepi postaládák... Nem ám a közösbe... Minden postaládába.

Hiába írjuk ki, nem akarunk levélszemetet a postaládába. Beleteszik. De mi megoldjuk.

Mi ha kell, téglánként bontjuk el ezt a rendszert. Hasznosítva minden darabját... Kutyasétáltatás után, ha valaki belelépett, pont jó a lábunk lehúzására... És minden napra jut újabb füzet... Valamire ez is jó!

Mert ha kell, mi téglánként bontjuk el ezt a rendszert!

VENDÉG: NYOMORULTAK "SIKERTÖRTÉNETE"

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A. / Demeter Éva
2017.01.27.


*A rokkantak szemfényvesztő foglalkoztatása

Elképesztő, hogy a kormány micsoda sikertörténetként kommunikálja az emberek felé a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének átalakítását. Eközben, legalább százezer ember sorsát döntötték nyomorba az embertelenül megszigorított felülvizsgálatok kapcsán.

Az elmúlt években rengeteg pénzkivonást szenvedett el a rokkantak ellátórendszere. A beszédes számok a súlyos betegek nehéz helyzetére világítanak rá. (Lásd: korhatár alatti rokkantak ellátására szánt pénzek és a gyógyszertámogatások pénzelvonása)...

Hol tart jelenleg az érintettek felülvizsgálata? Vajon hányan maradhattak bent az ellátórendszerben? Miért nem tudhatjuk ezt, ha ezek közérdekű adatok? Miért dugdossák előlünk el a NRSZH orvos-szakértői felülvizsgálatokról szóló statisztikai adatokat 2013 óta? Miért nincs az országgyűlési képviselők közül senki, aki erre évente legalább egyszer rákérdezzen?

Utoljára 2015. év tavaszán kérdezett rá arra Korózs Lajos MSZP szakpolitikus, hogy hol tartanak a felülvizsgálatok, hány rokkant,- és hány rehabilitációs ellátott van még bent az ellátórendszerben? Akkor Rétvéri Bence államtitkár úr válasza szerint, kb. 142 ezer fő rokkant,- és kb. 90 ezer fő rehabilitálható személy kapott pénzellátást. Viszont, kb. 22 ezer fő nem kapott egyetlen forint pénzellátást sem, a biztosítási idők hiánya miatt. Azóta újabb két év telt el, de nem tudunk semmit, hogy jelenleg mi a helyzet a rokkantak felülvizsgálatával? Döbbenetes az, hogy évek óta senkit sem érdekel ebben az országban, hogy mi lesz itt a megrokkant emberekkel?

Ezzel szemben – az ONYF állománystatisztikai létszámok szerint – 2016. év őszén is, még hatalmas számokat láthatunk a korhatár alatti rokkantak és rehabilitációs ellátottak létszámát tekintve. A táblázatban ömlesztve vannak a rokkant,- és rehabilitációs ellátottak létszámára vonatkozó adatok úgy, hogy azokat a személyeket is ott szerepeltetik, akiket nyugdíjjogosultság hiányában ott tartanak nyilván – akár 100 évesen is – az aktív életkorú rokkantak között. Ez az oka a nagy létszámeltérésnek, hogy a nyugdíjszerű ellátásban részesülők között vannak nyilvántartva azok is, akiket nem lehet a szolgálati idők hiánya miatt átsorolni öregségi nyugdíjassá!

Most pedig közhírré tették, hogy 2017. áprilisban 4,6 milliárdos foglalkoztatási program indul a megváltozott munkaképességű személyek és a hajléktalanok foglalkoztatására.

„Várhatóan hétezer embernek biztosítják az új szolgáltatást, amelynek célja az is, hogy javuljanak az érintettek foglalkoztatási esélyei. A kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők is megmutathassák, értékteremtő munkára képesek. Nemcsak az intézményi világon kívül, hanem azon belül is biztosítani kell a munka lehetőségét a fogyatékossággal élő emberek számára. A pályázaton elnyert támogatást nem csak bérre, hanem tárgyi eszközök beszerzésére, új munkaállomások teremtésére is fordíthatják az intézmények, mert a cél az, hogy minél több munkahelyet hozzanak létre”- hangzott el az államtitkári sajtótájékoztatón.

Kíváncsiak lennénk rá, vajon kik lesznek ennek a programnak a valódi nyertesei? Ugyanis, a járulékkedvezmény és a bértámogatás is csak a munkáltatóknak kedvez, ha hátrányos helyzetű személyeket foglalkoztatnak. Az érintett munkavállalók sokat panaszkodnak a foglalkoztatásuk körülményeire és arra, hogy csak ideig- óráig vannak foglalkoztatva.

Utána mi lesz velük? Mi lesz, ha a hátukra kötik az útilaput, ha a rehabilitációs 1-3 éves foglalkoztatást kínkeservesen végig dolgozták félholtan is, utána mehetnek Isten hírével a nagyvilágba, a nyílt munkaerő piacra? Na, de hová, ha az egészséges munkaerő között is úgy válogatnak, mint tyúk a kendermagban? Mi lesz ezekkel a súlyos beteg emberekkel, ha a foglalkoztatásuk is tiszta szemfényvesztés?

LUKÁCS GYÖRGY ÉS A VÁROSI TÉR - EGY BEFEJEZETLEN KÜZDELEM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs
2017.01.27.


„Törvénytelen a Lukács-alapítvány” – ezzel a felkiáltásszerű címmel jelent meg egy írás 2016. október 21-én egy magyar, „mindig ellenzékben” konzervatív napilapban. Szerzője ismerteti a törvényt: „A szervezet elnevezésében nem szerepelhet olyan személy neve, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be.” Ezt követően az olvasó tudomására hozza, hogy Magyarországon márpedig létezik olyan alapítvány, amelyik Lukács György nevét viseli, aki „köztudomású”, hogy hozzájárult önkényuralmi rendszer működtetéséhez. Viszont, ha a konzervatív szerzőn múlik, úgy ez nem sokáig lesz így, a következőképpen zárja sorait: a „törvénytelen állapot megszüntetése érdekében lapunk közérdekű bejelentést tett a főügyészségen, amelyben azt kértük, indítson törvényességi ellenőrzést.” (A szerző azóta a szerény névválasztással élő Pesti Srácok újságírója).

Ehhez képest a tavalyi év végén éppen a Lukács György Alapítvány támogatásával született meg A forradalom végtelensége – Lukács György politika- és társadalomelmélete c. kötet, mely nem csak tisztelgés kíván lenni Lukács György munkásságát a rendszerváltás előtt és után gondozók előtt, hanem a magyar filozófus társadalom- és politikaelméletére fókuszálva, azt hol aktualizálva, hol kritizálva, a forradalmi politikai cselekvés aktuális gondolatára is összpontosít. A tanulmányok történeti, filozófiai, politikaelméleti jellegük ellenére jelentésteremtő cselekedetként is születettek, a politikát nem egy néma és ember nélküli kutatási témának tekintik. A politikatudós Szabó Mártont követve „a politikában nem az nem létezik, amiről azt mondják, hogy nincs, hanem az, amiről nem beszélnek, amiről szó sem esik”. Éppen ezért a kötet vállaltan a társadalomelméleti gondolkodás revitalizálására is vállalkozik, a társadalomkritikai és politikaelméleti gondolkodásnak egy várt találkozását gondolja el. Az, hogy olvashatjuk, lapozhatjuk, az egyben annak bizonyossága is, hogy élő ellenállás zajlik a Lukács Györgyre irányuló „büntetőexpedíció” jogi és politikai értelmezésével szemben.

A létező szocializmus bukását, majd a rendszerváltást követően a kritikai gondolkodás útjai elbújtak az úttalanságba. A mai napig is számos politikailag motivált és támogatott intézményes kísérlet és szándék van arra nézve, hogy a baloldali forradalmi hagyomány, a felszabadítás örömkultusza és vágypolitikája ki- és elmosódjon a magyar történelmi és politikai emlékezetből. A rendszerváltás utáni (poszt)marxista és kritikai társadalomtudományi gondolkodás ugyanis nagy eséllyel elsorvadt volna, ha többek között a Lukács György Alapítvány nem karol fel tapasztalt és fiatal tudósokat és kutatókat, hogy azok alapítványi segítséggel végig gondolják – akár fordítások, akár önálló munkák révén –, hogyan lehet a 20-21. században a kritikai gondolkodás és a baloldaliság konkrét és felszabadító. Többek között a Lukács György Alapítvány és az utóbbi években szintén a politikai és intellektuális értelemben „ellenforradalmi” támadás (erről bővebben az Eszméletben a 67. oldaltól) céltáblájává lett Lukács Archívum (volt) a két intézmény, amelyek gyújtogatták az időt..
.

ITT OLVASHATÓ

HIÁBA A RENGETEG UNIÓS PÉNZ, MÉGSEM ÉR KI IDŐBEN A MENTŐ

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.28.


Intenzív az átrendeződés a jobboldali oligarchák térfelén; ígéret van arra, hogy lesz állami reklám az átalakuló Népszavában; az ügyészség szerint Magyarországon nem lopják el az uniós támogatásokat. A hét legfontosabb korrupciós hírei.


Heti Top 5 – Átlátszó:

Simicska elszigetelődött, Széles és Nobilis vesztésre állnak az oligarcha-pókerben

Milliárdok mentek a mentésirányításra, mégsem ér ki mindig a mentő

Lesz állami reklám a Népszavában? – ígéretet már kaptak

Továbbra sem adja ki a kormány a felcsúti kisvasút tervezett utasszámait

Így szórnak el százmilliókat a kormány átköltöztetésére a budai várba – videó

Heti Top 5 – magyar sajtó:

Plágium közpénzen – Oldalanként 370 ezret fizetett kamutanulmányért a fideszes város (Magyar Narancs)

Rogán ügyvéd barátja annyi helyreigazítási pert bukott, hogy már fel is adta azokat (Index)

Három olimpiára való, nagyrészt uniós pénzzel tömi ki Orbán a kirakatvárosokat (HVG)

Gyanúsított a volt helyettes államtitkár (MNO)

Hat év alatt négy vádemelés lett EU-pénzek lenyúlásából (444)

A LEGJOBB VÉDEKEZÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.28.Mint tudott, eleink hajdan sajátos harcmodorral győzték le ellenségeiket.
Adott jelre vad menekülésbe kezdtek, majd egy másik jelre hirtelen hátrafordultak lovaikon, és nyílzáport zúdítottak ellenfeleikre, aztán a többit már elvégezték a keselyűk meg a sakálok.
Mint tudjuk, a baloldali politikusok nagy tisztelői a múltnak, lévén a jövőről túl sok és világos mondandóra ezidáig még nem tettek szert, ezért hát tanulmányozták ezt a taktikát.
Sajnos, az ősi rovásirásból, - miután a botok, melyek anno a papírt helyettesítették részben elkorhadtak - csak az első fázist tudták megfejteni, mégis, úgy döntöttek, hogy addig is, míg a taktika második részét is rekonstruálni tudják, alkalmazni fogják az első részt és bíznak a régészet viharos fejlődésében.
Úgy gondolkodtak, mint a felelőtlen liba: tojok egy tojást, aztán vagy griff kel ki belőle, vagy tojásrántottaként végzi, ahogy a karmája diktálja.
Az csak a baj, hogy a liba püspökfalatja környékén már ezer szakács várta az alapanyagot, viszont egyetlen grifftenyésztő sem állt ott a keltetőgépével...
Ezért hát a baloldal úgy tíz éve taktikai menekülésben van, és csak azért nem nevezzük ezt stratégiának, merthogy a baloldalnak ilyenje nincs, sőt, már identitása sincs nagyon...

Azért jutott ez eszembe, mert az olimpiával kapcsolatos népszavazás kapcsán a Demokratikus Koalíció ismétcsak nyakába szedte a lábát és visszavonulót fújt.
A párt, mely valóban az orbánizmus elleni harc talán egyetlen, de mindenképpen legkövetkezetesebb zászlóvivője, internetes szavazást indított az olimpia rendezésével kapcsolatban, és ugyanazokat a kérdéseket tette fel, melyeket feltettek a fővárosi helyi népszavazás kezdeményezői is.
A különbség annyi volt, hogy a kérdésekre a vidékiek is válaszolhattak, ami egyébként teljesen logikus is, hiszen őket is vastagon érintő kérdésekről van szó.
Aztán valami olyasmi történt, amire nemigen lehetett volna józan ésszel számítani, nevezetesen, hogy ezt az internetes szavazást támadni kezdték különféle, Nagyurunk kegyéből létező pártok és okosok, továbbá ismeretlen kommentelők, mondván, hogy a választó hülye, és úgy hiszi, ha interneten szavazott, akkor az aláírásgyüjtő íveken nem kell ezt megtennie.
Nagyon nem szép dolog ennyire lebecsülni azt a szavazót, aki mellesleg számítógépet használ és csatlakozásával talán azt is bizonyítja, hogy olvasni is tud, de az eredmény magáért beszél: a DK viharos gyorsasággal leállította internetes szavazását.
Pedig egy tisztességes és erős "nem" ezen a szavazáson erősen támogatta volna a Momentum Mozgalom kezdeményezését.
Nem volt szükség rá, pontosabban nem volt szükség Gyurcsányra és pártjára, és természetesen már támadják Kunhalmi Ágnest is, merthogy volt idő, amikor még tetszett neki az Olimpia.
Egyébként a Momentum is egy olyan szűznemzéssel létrejött mozgalom, mint a hajdani Milla volt, epedve várom, hogy csalódás érjen és más célokat szolgáljon, mint neves elődje...

A LAS RAMBLASTÓL JOBBRA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.01.28.Ha a ’zember fölfelé halad Barcelonában a kikötőtől nézvést mindig északnak, és lerázza magáról a krétafehér népeket, és a közepe felé jobbra fordul, akkor belegyalogol a középkorba. Csuda egy dolog. Ezek a katalánok olimpiát is rendeztek az Egérkének. Annak az emléke balra van kiindulási pontunktól, máma az Estadi Olimpic Luís Companys mutatja a domb tetején, hogy valaha Egérke feredőzött itt. De még a láblabdások is odahagyták, csak a Nap süt reá.

Most nem megyek bele az Espanyol-Barca harcba, inkább jobbra nézek, jódlizok, és azt mondom, jóvan. Egyébként mellbevágó az a középkori dolog ott jobbra, erősen ajánlom, ezzel szemben viszont kérdőjelekkel szemlélem egyetlen drágánk múltba révedő hangulatát, ami van neki. Ezt a nímandot egyébiránt szeretnék megkoronázni sokan. Például Lánczi Tamás is. Mindjárt mutatom, hogyan.

„A magyar miniszterelnök brüsszeli beszédével az oroszlán barlangjában ráncigálta meg az oroszlán bajszát. Eljött a politikai aratás ideje. Lehet olyan hangokat hallani, hogy Európa új vezetője Orbán Viktor” – ezt mondta Lánczi Tamás, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1-en csütörtök este, aztán a kasszához fáradott.

De most mégse erről elmélkedek, hanem, hogy miniszterelnökünk, a drága, miért akar olyannyira belegyalogolni a múltba. Az általa vágyott jelen csak száz évvel ezelőtt volt. Orbán Viktor viszont most rendezkedik be négymilliárdért, viszont baj adódott a stíllel mert Orbán akar. Illetve szeretne. Olyan ő, mint ideálja, Trump úr, aki kapásból aranyította be az ovális irodát...