2023. január 17., kedd

A FRANCIA ÁLLAMI TELEVÍZIÓ IS MEGLEPŐDÖTT A HATVANPUSZTAI MAJORSÁGON

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.01.17.Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közösségi oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy immár a francia televízió is rácsodálkozott Orbánék családi rezidenciájára.


A France24 állami televíziós hírcsatorna egy csaknem 20 perces műsor keretében foglakozott Magyarországgal, Orbán Viktor miniszterelnökkel, az ország helyzetével. Az összeállításban Hadházy is feltűnik.

"Mindig mosolygok a stábokon, akik alig akarják elhinni, hogy a grandiózus épületkomplexum a puritán miniszterelnöki családé" - áll a bejegyzésben. A magyar helyzettel foglalkozó riportban több érdekes ellentmondásra is felhívják a nézők figyelmét.

A teljes riport ide kattintva nézhető meg.

TGM-RE EMLÉKEZÜNK

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2023.01.16.Tamás Gáspár Miklós (1948-2023)

ORBÁNISTA HATALOM: FÜVEZZÉL, DE NE NAGYON!

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2023.01.17Orbánista hatalom: füvezzél, de ne nagyon!

EGYRE CSÖKKEN A NYUGDÍJAK REÁLÉRTÉKE? - HA A HIVATALOS STATISZTIKA MÁST IS MUTAT MAJD, A MAGAS ÁRAK MARADNAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.01.17.


Miközben a kormánnyal nagyon is baráti új „megabank” kevesellte az élelmiszerek tavalyi drágulását, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) további nyugdíjemelést követel. Mint hangsúlyozták: az idősek járandósága a 2021-es 0,3 százalék után 2022-ben reálértéken további 1,2 százalékkal csökkent.


Tavaly az év utolsó hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – tudatta a KSH. A nyugdíjasok kosarában jelentősebb tételt kitevő élelmiszerek ára viszont ugyanebben az összevetésben 44,8 százalékkal ment feljebb. Az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői erre úgy reagáltak, hogy a vártnál kisebb mértékben drágultak az élelmiszerek. Azt nem jelezték, szerintük mégis mennyivel kellett volna megugraniuk az áraknak.

Több elemző is pozitív meglepetésként értékelte egyébként a decemberi inflációs adatot. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a 24,4 százalékos decemberi infláció jóval elmarad a 25 százalék feletti piaci várakozásoktól. Mint hozzátette: többek között az élelmiszerek okoztak meglepetést azzal, hogy havi szinten nagyjából csak 2 százalékkal drágultak, ehhez hasonlóan alacsony havi áremelkedés a múlt év első hónapjaiban volt. Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője úgy fogalmazott, hogy vártnál alacsonyabb decemberi infláció örömteli, de egyelőre nem változtatja meg a nagy a képet...

MÉG NINCS TÚL A SOKKON A VENDÉGLÁTÁS: TOVÁBBI BEZÁRÁSOKAT, ÁREMELÉSEKET, ÁTALAKULÓ MŰKÖDÉST JÓSOLNAK

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.01.17.


- Először a Covid, aztán a munkaerőhiány, az alapanyagárak és az energiaárak tépázták meg a magyar vendéglátóipart, az elmúlt három évben folyamatosan szállingóztak a bezárásokról szóló hírek.

- Erre a télre sokan csődhullámot jósoltak. Ez eddig ugyan elmaradt, de sok hely a tartalékait éli fel, a legtöbb bezárás a következő hónapokban várható.

- Nagyon sok múlik azon, hogy a romló reálbérek mellett a lakosság meddig akar még étterembe járni. Az az egy biztos, hogy a bezáró helyek vendégei a nyitva maradókhoz fognak átszokni, akik jól is járhatnak ezzel a végén.

Budapesten csak a város belső részén lévő helyek közül bezárt a Hauer, a Budapest Cukrászda, a Pipipont, a Noodey, a Kazimír Bisztró, a Halkakas, az Up&Down, a YUN, a Richie's Rooster's, a Hello Chicken, a Stoczek Menza, a Da Raffaelo, a Zabrakadabra, a Fruccola Mom, a Kedves Krém, a Green Gorilla, a Campus Royale, Sopronban és Győrben a Puskás, a Várkert, a Graben, a Rózsakert, a Vadászkürt, a Lövér, a Viator, a Szürkebarát, a Kálvária Street, a Mackó Kuckó. Az egész országban pedig több tucat, ha nem több száz étterem és cukrászda csukta be szintén a kapuit az utóbbi hetekben és hónapokban.

Az alapanyagok és a munkaerő a Covid után kezdtek el drágulni, az energia ára pedig 2022 nyarán nőtt a többszörösére, ezzel pedig a bérleti díjakat leszámítva a vendéglátósok minden költsége brutálisan megnőtt. Az árakat viszont szinte senki nem meri olyan arányban emelni, ahogy a költségek nőttek, ami miatt mostanra az éttermek egy része a tartalékait éli fel. Vannak olyan helyek, amik hónapok óta a csőd szélén táncolnak, a következő időszakban pedig sokan be is zárhatnak...


MIÉRT DRÁGULNAK AZ ÁRUK AKKOR IS, AMIKOR JAVUL A FORINT? - RASKÓ GYÖRGY A KLUBRÁDIÓBAN (2023.01.16.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.01.16.Raskó György agrárközgazdász és mezőgazdasági vállalkozó érkezett Szénási Sándorhoz a 2023. január 16-i Reggeli személybe, és sok mindent elmagyarázott abból, miért drágulnak az élelmiszerek ilyen mértékben Magyarországon. Tudták, hogy a sertészsír ára 115%-kal, a töpörtyű ára pedig 130%-kal emelkedett az ársapkák miatt egy év alatt? És az is kiderül, hogy bár most a csapadék jól jön a földeknek, a magyar mezőgazdaságra nehéz időszak vár...

HIÁBA ZUHAN A PIACI GÁZÁR, EZ MAGYARORSZÁGON NEM JELENIK MEG A LAKOSSÁGI TARIFÁBAN

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2023.01.17.


Tegnap több mint egy és negyed éves mélyponton zárt a fűtőanyag magyarországi beszerzési árát is meghatározó, holland tőzsdei kurzus.


Tegnap lapzártánkkor 56 eurón állt a Ttf nevű holland tőzsdén a földgáz megawattóránkénti (MWh) ára. Utoljára 2021 szeptemberében járt ilyen alacsonyan a Magyarország orosz gázárának alapjául is szolgáló mutató. Ez a szint akkor, vagyis több mint egy és negyed éve már kedélyborzolóan magas rekordnak számított. Az irányadó, holland gázár ugyanis évtizedeken át alapvetően 10-20 euró között imbolygott. Bár tehát a szint már 2021-ben, vagyis az ukrajnai háború kitörése előtt megtöbbszöröződött, az orosz támadást követően még inkább az egekbe szökött. Így augusztus végén a kurzus járt 340 eurón is. Ez szinte lehetetlen pénzügyi helyzetbe sodorta a jelentős mennyiségű földgázt használó államokat, így Magyarországot is. Igaz, azóta a piaci gázár hasonlóan lendületes zuhanást mutat. Idei átlagárként eddig 69 euró adódik. A csökkenést szakértők elsősorban azzal hozzák összefüggésbe, hogy az uniós tagállamok gyorsan és hatékonyan válaszoltak az Oroszországgal folytatott kereskedelem brüsszeli tilalmai kiváltotta orosz ellenlépésekre, vagyis az uniós tagállamok zömébe vezető orosz gázvezetékek csapjainak nyári elzárására. Így téli tárolóikat, még ha csillagászati összegekért is, de zömében a világ számos államából származó, hajókon, cseppfolyósítva szállított földgázzal, vagyis LNG-vel töltötték fel. Miközben a teli tárolók ráadásul az eddig viszonylag kedvező időjárásnak hála, alig ürülnek, a jelek szerint egyre inkább megszilárdulnak az orosz ellátást tartósan megkerülő kereskedelmi kapcsolatok. Így ma már némiképp az – Ukrajnát változatlanul bombázó – oroszok is megengedőbbek az általuk elzárt uniós csapok újranyitását illetően...

MI OKOZZA A GYÓGYSZERHIÁNYT, ÉS MIKOR LESZ VÉGE?

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.01.17.


Az orosz-ukrán háború, az ellátási láncok akadozása, a rossz szabályozás, a gyártó cégek és az egyes kormányok mind hozzájárulnak az európai patikákban tapasztalható hiányhoz. A magyar helyzetet a gyógyszergyártókra karácsony előtt kivetett különadó is bonyolítja.


Valóban gyógyszerhiány van Magyarországon? Hogy személyesen is megbizonyosodjunk róla, a múlt héten paracetamol-tartalmú, megfázás és felső légúti megbetegedések tüneteit csökkentő tablettákat és italporokat kerestünk a főváros gyógyszertáraiban és vidéken is – kevés sikerrel. A legtöbb patikában közölték, hogy az egyik legnépszerűbb italpornak számító Neocitran hónapok óta hiánycikk az egész országban, és nincs hír arról, a közeljövőben beszerezhető lesz-e. Egyetlen budai gyógyszertárban mondták, hogy előző nap nagyobb szállítmányt kaptak belőle, 1-2 másik gyógyszertárban pedig néhány darabbal találkoztunk. Más fajták tabletta formájában szórványosan elérhetőek voltak, a megfázás tüneteit csillapító italporok helyettesítőjeként viszont kétszer is gyógynövényes italport ajánlottak a patikusok a paracetamol-tartalmú szerek helyett.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy egyáltalán nem csupán a paracetamol vagy egyébként az ibuprofen hatóanyag-tartalmú, lázcsillapításra és a felső légúti betegségek tüneteinek enyhítésére használt, vény nélkül kapható gyógyszerekből van hiány. Rengeteg antibiotikum-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer sem szerezhető be, például az amoxicillin nevű félszintetikus penicillin-származék, de akadozik a klonazepám hatóanyagú, szorongáscsökkentő szerek elérhetősége, és a gyerekeknek adható megfázás elleni pirulákból és oldatokból is hiány van, ahogy népszerű vitaminok és immunrendszert támogató cseppek sem kaphatók. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyógyszerhiányt részletező listáján, melyet legutóbb múlt pénteken frissítettek, összesen 1541 hiányzó tétel szerepel, több mint 400 az elmúlt évben került bele.

Eközben Müller Cecília országos tisztifőorvos múlt csütörtökön bejelentette, hogy járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű és az RSV okozta megbetegedések Magyarországon. Az év első hetében csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. A gyógyszerhiánnyal megfejelt influenza-RSV-covid betegséghármas nem csupán Magyarországot érinti, hanem számos más európai országot is...

VAN, HOGY MINDENKI HÁROM-HÁROM KILÓ CUKORRAL JÖN BE DOLGOZNI – ÍGY BOLDOGULNAK A VÁLLALKOZÁSOK A HATÓSÁGI ÁRRAL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KECSUP.HU
2023.01.17.


A január 13-án életbe lépett új kormányrendelet még több hatósági áras termék tartására kötelezi a boltokat. Az új szabály szerint ársapkás élelmiszerekből a befagyasztás előtti átlagos napi mennyiség akár kétszeresét kell készleten tartaniuk a kereskedőknek. Kérdés, hogy tudják-e követni a vásárlói igényeket a következő rendeletig. Amíg a multik az árstop okozta veszteséget a többi termék árába kalkulálják, a kisboltoknak kevesebb a mozgásterük. A kecskeméti kiskereskedőket, vállalkozókat és vásárlókat kérdeztük az élelmiszer-inflációval járó változásokról.


„Nehezebb beszerezni a hatósági áras termékeket, és gyorsan lefosztják a boltot” – fogalmazott egy kereskedő a kecsup.hu kérdésére Kecskemét Hunyadiváros néven ismert városrészén. Az új rendelkezés szerint a boltoknak szükség esetén az árstop előtti mennyiség kétszeresét kell készleten tartania a kijelölt termékekből. A kisboltoknak már eddig is nehézséget okozott a hatósági áras élelmiszerek beszerzése: „Lehetetlen, nem is lehet! Ilyen forgalommal pedig most duplázni kell” – mondta lapunknak egy másik boltos.

A megkérdezett kereskedők szerint azt, hogy mennyivel több krumplit, tojást, lisztet, napraforgóolajat, sertés- és csirkehúst, tejet és cukrot kell a polcokon tartani, a helyi igények alapján fogják számolni. A fogyasztói szokásokat viszont nem könnyű követni, és a beszállítók is korlátozzák a rendelhető mennyiséget...

MIKÖZBEN AZ EGYHÁZI BERUHÁZÁS KIVÉTELES KORMÁNYZATI HÁTSZELET ÉLVEZ KALOCSÁN, ADDIG A KÖZLEKEDÉSI GONDOK MEGOLDÁSA EGYRE CSAK CSÚSZIK

NÉPSZAVA
Szerző: KRÁLIK EMESE
2023.01.17.


Se főtér, se elkerülő.


Mintha megállt volna az idő Kalocsán. Ahogy hosszú évek óta, úgy ma is csak jókora kerülő árán, nehézkesen juthatnak be a helyiek autóval a belvárosba. A főtéren zajló egyházi munkálatok miatt rég lezárt utak helyett ugyanis továbbra sincs alternatíva. Az elmúlt 12 hónapban csak kidobott tervekre, meg újabb ígéretekre futotta. Mindez tovább növelte a kalocsai érsekség beruházása miatti feszültséget a Bács-Kiskun megyei városban. Nem hat nyugtatólag, hogy míg az érsekségi munkálatok erős kormányzati hátszelet élveznek, addig a városnak tett ígéretéből mintha kezdene kihátrálni a kabinet.

Mint arról korábban részletesen írtunk, hosszú évekkel ezelőtt kezdődött Kalocsa egyházi épületek által körbeölelt – épp ezért mini Vatikánnak is nevezett – főterének kálváriája. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nekilátott a Szentháromság tér rekonstrukciójának, milliárdokat áldoztak egyházi épületek felújítására, támfalak, szobrok kialakítására és a tér korszerűsítésére. Mindezek miatt elzárták a forgalom elől az itt átvezető utat, ami korábban még lehetővé tette a helyieknek, hogy gördülékenyen közelítsék meg a belvárost. A munkálatok – részben a régészeti feltárások során előkerült leletek sokasága meg egy tömegsír miatt – egyre csúsztak. 2021 novemberében azonban már a fideszes önkormányzat is megelégelte a helyzetet. Egyhangú döntéssel határozatot hoztak arról, hogy az egyháznak 2021 utolsó napjával vissza kell adnia a területet az eredeti rendeltetésének megfelelően. Nem így történt...

DEUTSCHE WELLE: TGM-ET MÉG ORBÁN IS TISZTELTE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.01.17.


Minden egyes választás tétje maga a demokrácia, a Cseh Köztársaság elnökválasztása üdítő ellenpéldának bizonyul. Még az EU-t idegesítő jelölt sem egy Orbán-szerű pária. A Mol washingtoni választottbíróság előtt kívánja beperelni a pozsonyi kormányt a rá kirótt extraprofitadó miatt, ami mellett nacionalista kijelentésekkel érvelnek. Megemlékeztek a napokban meghalt magyar filozófusról is. Nemzetközi lapszemle.

Nem kell aggódni, a cseh demokrácia rendben lesz, bárhogyan is alakul az elnökválasztás második fordulója – írja Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute vezető kutatója a Politicón. A szerző szerint most, amikor lassan hozzászokunk ahhoz, hogy minden egyes választás tétje maga a demokrácia, a Cseh Köztársaság elnökválasztása üdítő ellenpéldának bizonyul. És nem azért, mint ha az államfői hivatal jelentéktelen lenne.

A köztársasági elnöknek, bár jogköre jórészt ceremoniális, érdemi játéktere van a külpolitikában, és nagy az informális befolyása. Most Andrej Babiš bajkeverő milliárdos és volt miniszterelnök áll szemben Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal, a NATO katonai bizottságának a korábbi elnökével. És bár a csehek - a nyugati megfigyelők számára jól ismert módon - megosztottak, és a két jelölt fej fej mellett áll, a populizmus és a technokrácia, a vidéki kékgalláros és a városi iskolázottabb szavazó közötti szokásos törésvonalnak csupán a fertőtlenített változatával állunk szemben – fogalmaz Rohac.

Ha Pavel nyerné meg az elnökválasztást, akkor az annak az értékközpontúságnak a folytatását ígérné, amelyet néhai Václav Havelhez kapcsolhatunk, miközben a Babiš által megtestesített alternatíva idegesíti az európai elitet, holott ez szükségtelen – vélekedik az elemző. Szerinte „vad képzelőerő” kell ahhoz, hogy azt gondoljuk, ennek a választásnak a kimenetelétől függ a cseh politikai intézményrendszer, az ország demokráciájának az egészsége.

Babiš miniszterelnökként már végigszolgált egy teljes ciklust, és bár rendszeresen hasonlítják Orbán Viktor magyar kormányfőhöz vagy Jarosław Kaczyńskihoz, a lengyel kormányzó párt vezetőjéhez, hivatali ideje alatt nem mutatkoztak olyan jelek, hogy megpróbálná beásni magát a hatalomba – írja az amerikai elemző.

A Szlovákiában nevelkedett, erős szlovák akcentussal beszélő Babiš a cseh etnonacionalizmus különös avatarja, és az ő populizmusa menedzseri típusú, miként hagyományos kampányígérete is az: arról szól, hogy az államot úgy kell vezetni, mint egy vállalatot. Meg kell adni, ez is eléggé aggasztó, miként az is, hogy Babiš sohasem vált meg szabályszerű módon politikai szereplése alatt a vagyonától, és konglomerátumának, az Agrofertnek az uniós támogatását szabályellenesnek minősítették az EU-ban – teszi hozzá Dalibor Rohac. Ugyanakkor beszédesnek tartja azt, hogy a cseh bíróság minden vád alól tisztázta Babišt, és a polarizált cseh politikai környezetben sem kérdőjelezi meg senki ezt a bírósági döntést.

Ami a külpolitikát illeti, a Politico vendégkommentátora emlékeztet arra, hogy Babiš, négy éven át tartott miniszterelnöksége alatt, Oroszországgal és Kínával szemben meglehetősen hagyományos, sőt, még azt is mondhatni, héja jellegű irányvonalat képviselt. Annak hangsúlyozása érdekében pedig, hogy ő nem egy Orbán-szerű pária, néhány nappal az első elnökválasztási forduló előtt gyors látogatást tett Párizsban is, ahol találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, Bernard Arnault-val, az LVMH luxusmárka-cégcsoport elnökével, valamint Milan Kunderával, a kommunista hatóságok által száműzetésbe kényszerített cseh íróval is. Dalibor Rohac szerint Andrej Babiš minden hiányossága - gyakran ízléstelen retorikája, összeférhetetlenségi ügye, a kommunista titkosrendőrséggel valószínűsíthetően folytatott együttműködése – ellenére sem jelent veszélyt az alkotmányos rendre.

Az EurActiv uniós hírportál szerint a Mol és annak szlovák leányvállalata, a Slovnaft washingtoni választottbíróság előtt kívánja beperelni a pozsonyi kormányt a rá kirótt extraprofitadó miatt. A jogi érvelés részben azon alapul, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter a Szlovák Nemzeti Tanácsban – vagyis a parlamentben – a Slovnaft magyar tulajdonosa elleni nacionalista kijelentésekkel érvelt az extraprofitadó mellett.

Orbán legélesebb bírálójának nevezi a Deutsche Welle Tamás Gáspár Miklóst a filozófusról megemlékező cikkében. A szerző kitér arra, hogy TGM-et még maga Orbán is tisztelte, holott ő volt rendszerének egyik legkérlelhetetlenebb kritikusa. Életútját áttekintve azt írja róla, hogy eredetileg libertárius baloldali volt, és rokonszenvezett az anarchista eszmékkel, később liberális-konzervatív irányba fordult, ám a rendszerváltás tapasztalatai nyomán támadt kétségei az ezredfordulón visszavezették őt baloldali gyökereihez. A dogmatizmust elvető marxista és radikális baloldali gondolkodó volt, miközben természetesen soha nem kívánta vissza a diktatúrát – írja Tamás Gáspár Miklósról a Deutsche Welle.

ITT OLVASHATÓ

A „VÁROS ÉRDEKE” AZ AKKUMULÁTORGYÁR DEBRECENBEN, VÉGLEG BEZÁRHAT A NEVES PÉCSI SZÍNHÁZ - AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKILAP SZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2023.01.15.


Debreciner.hu: A debreceni lakosok akarata ellenére is meg kell építeni az akkumulátorgyárat – nyilatkozta Papp László polgármester

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere a Klubrádióban leszögezte, szakértői vélemények alapján a gyár nem veszélyes a debreceniekre, ezért nem fog népszavazást kezdeményezni a beruházásról. Hozzátette, a lakossággal szemben is támogatni fogja a gyár megépülését, mert úgy gondolja, ez a város érdeke – írja a Debreciner a rádiós interjú alapján.

SzabadPécs.hu: Be kell zárnia a Pécsi Harmadik Színháznak, ha nem kap segítséget a színházszerető közönségtől

A kiemelt színházak közé tartozó Pécsi Harmadik Színház segítség nélkül nem tudja folytatni működését – számolt be a lap a színház közleményére hivatkozva. A működési célú állami támogatás csak töredéke a költségeiknek, idén januárra pedig minden anyagi tartalékuk elfogyott. December végén a fűtést is ki kellett kapcsolniuk. Most nyílt levélben kértek segítséget a fennmaradáshoz.

Nyugat.hu: 11 fok van a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola egyes tantermeiben

Az iskolát a Szombathelyi Távhő fűti. Az intézményben a téli szünet alatt radiátort cseréltek, a rendszert most légteleníteni kellene, ennek hiányában nincs fűtés – számolt be a Nyugat.hu az esetről egy szülő elmondása alapján. Az épületben képek is készültek, amelyeken az látszik, hogy a gyerekek kabátban, sapkában voltak az osztályteremben. A fenntartó és az iskola vezetése a lap kérdésére elmondták, igyekeznek megoldani a problémát, a gyerekeket addig a melegebb tantermekbe költöztetik át – igaz, abból viszont nincs elég.

Szegeder.hu: Az 1,3 milliárdos rezsikompenzáció ellenére sem nyitják ki a Tiszavirág Sportuszodát

Hiába az 1,3 milliárd forintos támogatás Szegednek, nem nyithat ki hamarabb a Tiszavirág Sportuszoda. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint a bezárásokra egy olyan kormányhatározat miatt volt szükség, ami előírja, hogy támogatás fejében csökkenteni kell a rezsiköltségeket. Ha újranyitnák az uszodát, akkor elesnének a forrástól. Botka László polgármester elmondása alapján a városvezetés akkor lett volna hajlandó biztosítani a folyamatos üzemeltetést továbbra is, ha a kormánytól írásos garanciát kap a támogatás folytatására. Erre azonban egyelőre nem került sor a Szegeder.hu cikke szerint.

Borsod24.hu: Már van gyanúsítottja a Tarna elpusztítási ügyének, egy fideszes politikus is érintett

„A büntetőügy természetkárosítás nyomán indult, a hatalmas nyári szárazság idején ugyanis valakik elterelték a Tarna folyó vízét egy illegális gáttal, hogy az egy borászat irányába folyjon. Most teljesen új információk kerültek napvilágra, szerteágazó az ügy, amiből egy fideszes politikus-ügyvédet próbálnak kizárni” – írja a miskolci lap.

A KORMÁNYTÓL NYUGODTAN ELVÉREZHETNEK A MEGSZORÍTÁSOK ELSŐ KULTURÁLIS ÁLDOZATAI

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.01.17.


Papíron Magyarország nem költ keveset kultúrára, a hivatalos KSH-adat szerint 2020-ban a GDP 1,4, 2021-ben egy százalékának megfelelő összeget*, ez bőven EU-átlag fölötti, sőt élmezőny. Ráadásul a jelenlegi, ötödik Orbán-kormányban – az egészségüggyel és oktatással ellentétben – már van a kultúra szót a nevében szerepeltető minisztérium is. A látszólagos gyarapodást azonban messze nem érzékeli minden kulturális szereplő: a magyar kultúrafinanszírozás egyik legfontosabb, hagyományosan – bár mára csak nyomokban – szakmai önigazgatásra építő szervezetének, a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) jelentős forráscsökkenéssel kellett és kell szembenéznie, miközben nagy hagyománnyal bíró kulturális lapok és szervezetek lehetetlenülnek el teljesen. A háttérben az NKA jelentőségének csökkenése, a jelenlegi gazdasági válságkilátások miatti 

megszorítások és erősödő kultúrpolitikai szelekciós szándék húzódik meg...

KÉTSZÁZ HIMNUSZ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.01.17.


A Kulturális és Innovációs Minisztériumnak van egy hatalmas álma. Azt szeretnék, arról ábrándoznak és tettek közzé felhívást, hogy a magyar kultúra napján (január 22.) délután ötkor (budapesti idő szerint) minden magyar egyszerre szavalná a Himnuszt Fokföldtől Ázsiáig, de még a Szíriuszon is, ahonnan tudós elmék szerint származunk. Nehéz lesz összehangolni az órákat, de nem lehetetlen. Így elsőként nem is erről ejtenénk szót, hanem az emlékezet rövidségéről, a likacsos agyakról, ami gond, de nem tudjuk, magyari fajunk génjeiben van-e, de a kedves vezetőben mindenképp.

Hiszen hogyan is feledhetnénk, amikor 2018-ban nagyságos urunknak a Himnuszt szavalva (mondva) az első versszak alatt nyolcszor kellett a papírjára néznie, mert fingja nem volt a szövegről. Elnézőek vagyunk vele, hiszen a Himnusz mégsem a hajrá Magyarország, hajrá magyarok faék egyszerűségű mondataiból áll, nyelvezete is nehézkes a mai fülnek, ne legyünk hát telhetetlenek. Egyetlenünk feje sem káptalan, hogy minden megférjen benne, egyszer viszont meg kellene vizsgálni, mit is tartalmaz igazából, milyen szutykokkal van tele. De most nem ez a föladat, hanem a mimagyarok nyomora.

Pontosítjuk a kiinduló tételt. A minisztérium azt szervezi meg, hogy az Országház lépcsőjén kétszáz (száz úgynevezett anyaországi, és plusz száz határainkon kívül rekedt) gyerek Novák Katalin nagyságos asszonnyal az élen szavalja majd a Himnuszt. Plusz a Fidesz televízió körkapcsolásán (akárha futballmeccs) azt is láthatjuk majd, hogy Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagymegyeren, Zentán, Szatmárcsekén és Veszprémben is mondják a verset a nemzetileg kiválasztottak. A kérés pedig az, hogy János a gyárban vagy Irma néni a konyha gőzeiből velük együtt szavaljon fönnakadt szemekkel.

Az elképzelések szerint „az összetartozás érzése a nemzet megmaradásának záloga”, illetve és plánesőt „megtartó és megerősítő érzése” lesz ez a nagy, közös versmondás, és mindjárt itt el is érkezünk oda, hogy ezt az ötletet is lopták. A Nagy Versmondás ötlete 2008-ban született meg Jordán Tamásban, ennek volt a lényege a közös szavalat, a minisztérium tehát legalább halvány utalást tehetne erre, de nem tesz. Másrészről – mint a felsorolt városok alapján látjuk -, az elképzelés szerint a Himnuszt a Partiumon, Székelyföldön, a Felvidéken és Délvidéken szavalják egyszerre a gyerekek, ami felér Orbán Nagy-Magyarországos sáljával.

A giccsbe hajló magyarkodás így nem egyéb, mint a fasizmusra jellemző túltolt nacionalizmus, innen nézvést azonban az is érdekes, hogy a magyar burgenlandi traktoroslegény, aki legyen Josef, miért nem szerepel a mimagyarok halmazában, de ez a dilemma már máskor is felmerült megnyugtató megoldás nélkül. Sőt, ezen a ponton emlékeztetünk tegnapi elmélkedésünkre a magyarok számáról a nemzeti konzultáció tükrében, így máris jön ez első következtetés, hogy a Himnusz is ebben a tálalásban nem egyéb, mint kirekesztés, hogy aki szaval, velünk van, aki meg nem, az idegenszívű libsibolsi...

“NEM ORBÁN RENDSZERE KORRUPT, CSAK AZ EGYES EMBEREK AZOK” – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.01.17.


Így véli az Integritás Hatóság elnöke…

Bár szerinte mégis akkora a probléma, hogy az általa vezetett hatóság önmagában képtelen lenne felszámolni a korrupciót. (Megjegyezzük, nem is azért állították fel. Tudjuk, miért tették...) Akkor ez amúgy nem rendszerszintű? Csak kérdezzük… És a fejétől bűzlik.

A Vodafone-ügy miatt sem vonható büntetőjogi felelősségre az Orbán-kormány

Majd csak a polgárok mondhatják ki az ítéletet a következő választáson…

Mészáros Lőrinc meccsnézős kirándulást szervezett a sleppjének Marbellába

A helyszínen nézték meg a felcsúti csapat német másodosztályú Karlsruhe elleni edzőmeccsét.

Miközben az egyházi beruházás kivételes kormányzati hátszelet élvez Kalocsán, addig a közlekedési gondok megoldása egyre csak csúszik

A Szentháromság tér – kormánypárti képviselők javaslatára – egy évszázadra az egyház vagyonkezelésébe került, de Kalocsa közigazgatási területe, a helyiek használják, így a közvilágítás, a takarítás az önkormányzat feladata.

Reagált Brüsszel a szankciós nemzeti konzultációra

“Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt is.”

Még itt: Rezeda: Kilencvenhét százalék

Navracsics listát kérne Brüsszeltől, hogy milyen területeken kell még retorzióktól tartani

Az értő olvasás nem a NER erőssége. Talán emojikkal kellene a bizottságnak kommunikálnia.

Hatvanszor írta át a kormány a 2022-es költségvetést

Nem voltak az átláthatóság bajnokai, a HVG viszont átnézte az év összes Magyar Közlönyét, és összegyűjtötték, pontosan hogyan variálták át a büdzsét menet közben.

Kevés lehetett a taps: újra 30 millióért tapsoltat az MTVA

A tapsbeszerzés érdekessége, hogy az MTVA tavaly júliusban írt ki ugyancsak 30 millió forintos keretösszeggel közbeszerzést közönség biztosítására, ezt ugyancsak a Casting Office Kft. nyerte, augusztus közepén kötöttek szerződést. A megrendelő az összeg 70 százalékára vállalt lehívást, ahogyan jelen közbeszerzésnél is.

MTVA: nem érte befolyás a bordélyokat működtető közmédiás riporter munkáját

A mára már ex munkatárs amúgy büntetett előéletű volt.

Az állam elkezdte visszakérni a 2,5 millió forintos nagycsaládos autótámogatást

Add vissza a babaruhát… A köztartozások ellenőrzésére vonatkozó jogszabályt utólag változtatták meg, sok érintett lehet az ügyben, de az államkincstár egyelőre nem adott választ a Telex kérdéseire.

RAGACSA KÖTI A SEMMIT - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.01.17.


A lánglelkű Gyurcsány verse, a tehetséges Mr. Rákay, a kelepcébe kerül Cosa Nostra-főnök, Zelenszkij jobbkeze és a Mészáros csapat nagy nyaralása a 444 reggeli hírlevelében.

Jó reggelt, tegnap itt-ott havazott! Itt a szokásos napindító hírlevelünk (itt pedig a többi).