2019. augusztus 8., csütörtök

HOGYAN ÉLJÜK TÚL A KÖVETKEZŐ 15 ÉVET ORBÁNNAL? - ÉRTÜNK LOPJANAK, NE ELLENÜNK!

HVG ONLINE
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2019.08.08.


...Sto gyéláty?

Mindenekelőtt ne kerüljünk kórházba. A miniszterelnök bejelentette, hogy még legalább 15 évig hatalmon marad, és ha ezt ígéri, akkor erre a röpke időszakra már ne tervezzünk vakbélgyulladást. A Fidesz szavazóira nem számíthatunk, noha mindössze annyit kellene tenniük, hogy amikor a következő Kubatov-listás kutatás során megkérdezik a szimpatizánsok véleményét hazánk bámulatos fejlődéséről, akkor beszámolnak arról a megrendültségről, amit az egészségügy összeomlása vált ki belőlük, nem elhallgatva annak a lehetőségét, hogy emiatt esetleg otthon maradnak a legközelebbi választás idején.

Sok ilyen válasz olyan fellendülést idézne elő az egészségügy finanszírozásában, amilyen konjunktúrát kizárólag Mészáros Viktor Lőrinc cégei ismernek a magyar történelemben. De az is elképzelhető, hogy csak kitennék újra a menekültes plakátokat.

Akkor miben reménykedhetünk?

Legfeljebb abban, hogy új társadalmi szerződést köthetünk a NER-rel. Ennek érdekében változtatnunk kell a hozzáállásunkon. Eddig olyan kvalitást kértünk számon rajtuk, amellyel nem rendelkeznek. Folyamatosan amiatt háborgunk, hogy nem működtetik rendesen az államot, miközben nemcsak képesség, de szándék sincs erre. Ami ennyire nem megy, azt nem szabad erőltetni. Mintha a magasugrót azzal kínoznánk, hogy ússzon gyorsabban.

Be kell látnunk, hogy idáig nem jól motiváltunk. Arra kell építenünk, amihez érzékük van a versenyzőknek, amiben ügyesebbek mint a többiek. És ez kétségkívül a lopás. Néhány év alatt az ország leggazdagabb emberévé válni, ahhoz tehetség kell. Ezt muszáj elismerni. Ha belegondolunk, semmi mást nem csináltak annyira hatékonyan, mint a közvagyon eltulajdonítását, a köztársaság felszámolását nem számítva. Tulajdonképpen ez az egyetlen megkérdőjelezhetetlen eredményük. Ott egy átlagos srác, aki pár esztendő alatt a milliárdosok klubjának legfiatalabb tagjává vált. Ez teljesítmény, emberek!

Nekünk azt kell kihasználnunk, hogy a lopáshoz tényleg értenek. A probléma az, hogy ebből eddig a népnek nem sok előnye származott. Íme az ajánlatunk: nem frusztráljuk őket többet azzal, hogy szokjanak le a lopásról, cserébe innentől kezdve úgy lopnak, hogy abból a népnek is valamekkora haszna származik. Tarthatatlan helyzet, hogy üres stadionokkal és kisvasutakkal szórják tele a Kárpát-medencét, miközben nekik csupán a lóvé kell.

Szereljenek be inkább klímaberendezéseket a kórházakba, és közben lopjanak!

Röviden: érdekeltté kell tenni a Fideszt az egészségügyben, rá kell vezetni őket arra, hogy ezen a számukra valamilyen okból felfedezetlen területen is megmutassák vitathatatlan rátermettségüket. Hátha jelentkezik holnap egy hazafi, aki felajánlja a kórházi léghűtéssel foglalkozó vállalkozását a miniszterelnök vejének, miként Schmidt Mária kínálta fel az újságját a pártnak. Tessék, a tied, kicsit veszteséges, tudod, az elmúlt években a kórházak ilyesmire nem költöttek, de vigyed, hátha te ügyesebb vagy.

És ő tényleg ügyesebb. Már másnap kiírnák a közbeszerzést a műtők hűtésére, a cég felvirágozna, a frissen operáltak felépülési esélyei növekednének. Ez a deal. Természetesen a módszer nem alkalmazható mindenütt, de az iskolai és egészségügyi szappanhiányt például biztosan megszüntetné, ha rekvirálnának végre maguknak egy szappangyárat.

Ezek volnának tehát az első, bizalomerősítő lépések egymás irányába. Mostantól értünk lopnak, nem ellenünk. Viszonzásképpen átvesszük a püspöki kar gyakorlatát, és nem nyomasztjuk őket a tízparancsolat emlegetésével. Már csak 15 év. Plusz-mínusz az életünk.

HA JÓL MATEKOZIK AZ ELLENZÉK, JELENTŐS SIKEREKET ÉRHET EL AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKON

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Szeka
2019.08.08.


Miért nagyon fontos a választási matek elemzése, mielőtt bárki is legyintene az ellenzék esélyeit latolgatva? A Fidesz számára nem túl jó hír, hogy jelen állás szerint legalább az ország fele ellene fog szavazni az októberi helyhatósági voksoláson. Érdemes ugyanis ara gondolni, hogy mi volt településtípusonként a megoszlás a kormány politikájának támogatói és ellenzői között. Ha nem változnak jelentősen az arányok a kormánypárt javára, illetve, ha nem esnek szét októberig az ellenzéki választási szövetségek, akkor kellemetlen meglepetésben lehet része Orbán Viktornak...

TÁSKA, TOLLTARTÓ, ÍRÓSZEREK, FÜZETEK – A SZOLIDARITÁS ISKOLÁJA

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.08.08.


Évek óta tapasztaljuk, hogy augusztus második fele nehéz időszak a rászoruló családok életében. Ilyenkor kezdenek felkészülni az iskolára, az elvárások pedig nagyok, az árak és a minőség nagyon széles skálán mozognak.

Az ingyenes tankönyvek persze sokat segítenek, e nélkül sokkal nehezebb lenne. Bár sosem fogom megérteni, hogy egy olyan társadalomban, ahol ilyen sebességgel nyílik az a bizonyos társadalmi olló, nő a szakadék térségek és családok között, egy ilyen juttatás miért jár mindenkinek? Miért kell egyformán kezelni azt, akinek nincsenek anyagi gondjai azzal, akinek élelemre sem telik rendesen? Azt, akinek a beiskolázásban az a legfontosabb, hogy márkás holmikat vegyen a gyerekének, azzal, akinek iskolatáskára sem futja? Ott, ahol egy gyerek pontosan tudja, mikor érkezik a családi pótlék, biztosan nagyobb segítség kell, mint ott, ahol a gyerekek azt sem tudják mi az. Mégis, nálunk egy kalap alá vesznek mindenkit. No de örüljünk, hogy itt legalább nem különítik el az „érdemeseket” az „érdemtelenektől”.

Iskolatáska, tolltartó, írószerek, füzetek, tornafelszerelés, tisztasági csomag, rajzfelszerelés, és így tovább. Hosszú az iskolák listája. Persze a szegregált iskolákban rövidebb, ugyanis itt fölösleges hosszú listát írni, a szülők úgysem tudják megvenni.

Ilyenkor a gyerekeket segítő civil szervezeteknél, így nálunk is a beiskolázás támogatása kerül a fókuszba. Akadnak évről-évre visszatérő iskolák, alapítványok, munkahelyek, és családok, akik ezzel segítenek minket. Használt és új holmikat is kapunk: megtisztított és rendbe tett táskákat, tolltartókat, újonnan inkább füzeteket, ceruzákat, és radírokat.

Idén már megkezdődött a gyűjtés, és van, ahol már meg is érkeztek a csomagok. De akad olyan hely is, ahol még várnak egy alkalmi fuvarra, mert a szállítás itt is nagy gond. Mindennaposak a rászorulóktól érkező telefonok is, visszahívást kérő sms-ek jönnek, szülők érdeklődnek, hogy az idén számíthatnak-e segítségre. Mi pedig megnyugtatunk mindenkit, hogy igyekszünk segíteni, és reményeink szerint majd sikerül is. Az augusztus 20-i ünnep után kezdődik majd az adományok csomagolása, az osztály és nem szerinti szortírozás, majd a kiszállítás a tanévet kezdő nebulókhoz. A tárgyi adományokon kívül fontosak a pénzadományok is, hiszen a csomagoláskor derül ki, hogy radírból, vagy sima füzetből van kevesebb.

Ilyenkor szoktuk kérni a tehetősebb, szociálisan érzékeny szülőket, hogy amikor a gyerekükkel elindulnak bevásárolni az iskolakezdésre, gondoljanak egy szerencsétlenebb helyzetben levő, valahol a leszakadó térségekben élő kis társukra, és válasszanak neki is valamit.

A vásárláskor duplázzanak egy tolltartót, egy divatos borítójú füzetet, vagy egy szép színesceruzát, radírgumit. Aztán tegyék egy borítékba, vagy dobozba, és adják fel az alapítványunk címére. Mi majd célba juttatjuk a csomagot, és, ha kapunk egy e-mail címet, visszajelzünk az adományozónak arról, akit megajándékoztak vele, és akinek esélyt adtak egy örömteli iskolakezdésre.

Miért fontos ez? Mert elengedhetetlen, hogy a gyerekeink szociális készségét fejlesszük, hogy tápláljuk bennük a szolidaritás érzését. Milyen egyszerűen fejleszthető ez így! Vásárláskor a szülő azt mondhatja a gyerekének: milyen szép tolltartót választottál! Mi lenne, ha megajándékoznánk egy ilyennel egy kisfiút, vagy kislányt, akinek a szülei nem tudják megvenni. Mert nem mindenki olyen szerencsés, hogy kiválaszthatja, ami neki tetszik.

Gyerekkortól kezdve, ezekkel a pozitív hatásokkal, a segítségnyújtás különböző formáival, és az ezekre adott megerősítéssel nevelhetünk egy, a másikra odafigyelő, szolidáris generációt. Ilyenkor a szolidaritás átélésére nagyszerű lehetőség kínálkozik.

Ha szeretnél csatlakozni az adományozókhoz, ide várjuk a csomagokat és az elérhetőséget: Igazgyöngy Alapítvány, 4100 Berettyóújfalu, Sinka u. 7.

Ha pedig valaki pénzadomány formájában, utalással szeretné támogatni kampányunkat, a megjegyzés rovatba írja azt, hogy „iskolára” valamint saját e-mail címét. Ebben az esetben visszacsatolást is küldünk.

Alapítványunkon kívül sok más civil szervezet próbál segíteni a környezetében. Csak szét kell nézni és segíteni. Ez a szolidaritás iskolája. Köszönet azoknak, akik csatlakoznak!

MAGYARORSZÁG ORBÁN UTÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2019.08.08.


A NER egyre erőteljesebben gyűri maga alá az országot. Ennek révén egyre nehezebben lesz leválható demokratikus úton az orbáni rezsim. Itt már nem babazsúros 4 évenkénti választások lesznek, ergo nem lehet tovább játszani azt a játékot, amit az eltelt 9 évben játszott az ellenzéki oldal. Nincs több idő, ha 2022-ben nem lesz képes az ellenzéki oldal leváltani a Fidesz-KDNP-t, méghozzá 2/3-dal, akkor Magyarország jövője végérvényesen elveszett a NER mocsarában. Meg kell végre értenie mindenkinek, itt már nem babra megy a játék. Itt sajnos élet-halál harc van. A NER foggal körömmel és minden eszközzel védeni fogja a hatalmát, az elrabolt vagyont. Itt már nem elég a pár ezres tüntetéseken elhangzó „összefogunk” és „Orbán takarodj”!

A választási törvényt ismerjük, a jelenlegi helyzetet és a célt is. A választáson pártok vesznek részt, tehát csak pártok vagy egy pártszövetség vagy egy olyan párt lesz képes a Fidesz kihívója lenni, amelyik bírja a NER leváltását akaró választók támogatását. Új erő a fasorban sincs, tehát ez egyelőre felejtős. Maradnak a jelenlegi pártok. Ők egyenként nem olyan erősek, hogy tényezők legyenek. Ezért egyetlen út marad: az összefogás, vagyis ezáltal egy pártszövetségben egyetlen kihívóként megküzdeni a Fidesszel. Egyesíteni kell az erőket, és ezt az erőt minél szélesebbre tárni, bevonva civil és jogvédő szervezeteket is. Be kell fejezni az egyéni farkak méregetését és mutogatását, hogy kinek nagyobb, és ha az enyém, akkor én osztom, vagyis akarom osztani majd az észt és a lapokat. Ez így nem fog menni, példa rá az eltelt immáron 9 év is.

Mi a jelenlegi helyzet? A Fidesz a pártválasztók körében 52%-on áll. A DK 11, a Momentum 11, a Jobbik 8, az MSZP-P 7, az MKKP 4, az LMP 3%-on áll a Nézőpont mérése szerint. Direkt a Nézőpontét hoztam, hisz ez a Fidesz oldaláról elfogultan mér. Ám ha megnézzük a többi kutató felmérését, akkor sem jobb a helyzet: mindenhol alig pár százalék csak a mérési eltérés.

Tehát a jelenlegi helyzet ez a harmadik kétharmad után egy évvel. Ez a játék az ellenzéki oldalon tovább nem folytatható, mert az eredménytelensége naponta veri pofán az embert. Ezt sürgősen be kell fejezni, vagy az egész „váltsuk le a Fideszt” játékot abba kell hagyni és beállni a NER sorai közé.

Minden ellenzéki pártnak azonnal, mondom AZONNAL le kell tennie az egyéni egóját. Minden ellenzéki pártnak be kell állnia egy általuk létrehozott pártszövetségbe és mindegyiknek egyenlő részt kell benne kapnia. Miért? Mert egyrészt csak így lehet leváltani a Fideszt, másrészt a Fidesz leváltása után talán kormányozni is kellene az országot. Legalább is nem ártana, ha nem akarnak rövid időn belül ők is megbukni...

AZONNAL LE KELL ÁLLNUNK A FÖLD KIZSIGERELÉSÉVEL, KÜLÖNBEN TELJESEN KISZÁRÍTJUK

HVG ONLINE / ÉLET+STÍLUS
Szerző: CSATLÓS HANNA
2019.08.08.


A világ minden pontjáról összesen 107 kutató húzza meg ismét a vészharangot az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentésében. Aszályokról, élelmiszerhiányról, a termőtalaj elpusztulásáról írnak. A globális felmelegedéshez a mezőgazdasági gyakorlataink megváltoztatásával kell alkalmazkodnunk...


NYUGDÍJASOK SZÁZEZREI KERÜLHETNEK BAJBA - RECSEG-ROPOG AZ ELLÁTÁSI RENDSZE

NAPI.HU
K.KISS GERGELY
2019.08.07.


Magyarország egyre súlyosabb krízisbe kerül az idősgondozás terén: egyre több az idős, ellátásra szoruló ember, egyre kevesebb a szakképzett gondozó, az állami idősotthonok férőhelyeinek száma évek óta nem nőtt, a várakozási idő viszont egyre hosszabb. Enyhíthet-e az önkéntesség a szociális ellátásban dolgozókra nehezedő egyre nagyobb terheken? A Pénzcentrum.hu Somlai Katalin Idősek Barátai Program vezetőjével beszélgetett.

Az elöregedő társadalom, és a szociális munka kilátástalansága miatt a jelenlegi ellátó rendszer nem lesz fenntartható, mind több és több idős ember lesz, aki kevés vagy semmilyen segítségre nem számíthat. Ha pedig az idősek fizikális egészségéről nem tud gondoskodni az ország, a mentális egészségre még kevesebb figyelem hárul -olvasható a portálon.

A legfrissebb KSH adatok szerint jelenleg 1,89 millió fő él Magyarország, 65 év felett, és 433 ezren vannak 80 év felett. A szociális szolgáltatásokat illetően az idősotthonok terén a legrosszabb a helyzet, amit mindössze az idősek 3 százaléka tud igénybe venni - írja az Idősödés, idősellátás Magyarországon című tanulmányában Gyarmati Andrea (Friedrich-Ebert-Stiftung).

A gondozási krízis okai...

NÁDASDY ÁDÁM: NE SZÁNALMASAN ÉS NEVETSÉGESEN TÁVOZZUNK, HANEM EGY BIZONYOS MÉLTÓSÁGGAL

24.HU
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2019.08.08.


Minden újság megírta, hogy elmegy. Hát nem. Vagy nem úgy. Viszont a nyelvész-műfordító meggyógyult és azt is elmondja, tudja, hogy öregszik, és így van, olyankor az ember anekdotázik, mesél. Most is. Tudják például, mi az a pofézni? Nádasdy Ádám ezt is elmondja. Meg azt is, mi érdekli a magyar politikában. Interjú.
Hol vannak a bőröndök? Csak azért kérdezem, mert nemrégiben minden cím arról szólt, hogy Nádasdy Ádám „disszidál”.

Erre szokták azt mondani, hogy a hír igaz, csak nem úgy. Egy újságíró azt a bulvárcímet adta, hogy én „elhagyom” Magyarországot, miközben csak annyi, hogy ezentúl több gatyám lesz Londonban, mint Pesten. Többet leszek ott, a páromnál, mert a tanítást abbahagytam, így pedig nem szükséges, hogy hónapokon át itt legyek folyamatosan. Egy hónapot itt leszek és kettőt ott.

Két évvel ezelőtt azt mondta nekem, hogy ez pont fordítva lesz. Márk, a szerelme hazaköltözik.

Hát nem így lett.

Meghajolt?

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez. Pontosan. Ez egy nagy lemondás, de hát Istenem. Mások is csinálnak ilyet az élettársuk kedvéért. Ő orvos, és én vele ellentétben könnyebben tudok mozdulni. Ő ott nagyon betagozódott, angol útlevele és angol állampolgársága is van már. Volt, hogy hazajött, itt volt egy fél évig, mert a lakásunkat kellett felújítani. Tulajdonképpen azt a pénzt, amit egy építésvezetőnek fizettünk volna, azt a munkát ő ellátta a nyugdíjas mérnök édesapjával együtt. Gondolt egyébként arra is, hogy esetleg itt találjon munkát. Keresett is itt-ott, de nem talált. Az mondjuk nem igaz, hogy itt ne lehetne dolgozni értelmesen, mint orvos, csak hát ha nem szereti, nem szereti. Mit csináljak?

Mi mást, költözik. Azt vettem észre, miközben elolvastam sok-sok interjúját az elmúlt évekből, hogy egyre közelebb engedi az embereket. Nádasdy Ádám élete elég pontosan követhető. Ez egy tudatos döntés volt vagy csak így alakult?

Igen, igaza van. Ebben azért én komoly lökéseket kaptam. Nagyon régen Mihancsik Zsófia a Beszélőben, egy nagy interjúban szépen és okosan megkérdezett mindenről. Talán többször is elmentem hozzá, napokon át dolgoztunk, míg végül éreztem, hogy afelé tol engem, hogy mondjam ki, meleg vagyok. És mondtam. De azért ez nem volt olyan nagy szám, a Beszélőt kevesen olvasták. Aztán Veiszer Alinda hasonlóképpen, egy tévéműsorban, amikor ketten beszélgettünk, megint csak odaszorított nagyon finoman, vagy hogy is mondjam, egy olyan vákuumot teremtett egyszer csak, amivel úgy éreztem, nekem muszáj ezzel szembenézni. Úgy éreztem, hogy hát igen, ha már egyszer ez így van nálam, és ha már egyszer nekem szerencsém volt a világban, hogy nem közösítettek ki emiatt, hogy nem vertek meg, akkor miért is ne mondjam el mások okulására?

Persze nem csak erre gondolok. Olyan finom részletek is megjelennek, amik egy költőről, egyetemi tanárról nem szoktak.

Értem, de ha az ember nem színész, vagy zenész, vagy celeb, akkor mit mondjon magáról? Azért lássuk be, uborkaszezon van. Az, hogy én hirtelen egy vezető hírré léptem elő, az részben ennek köszönhető. Én nem emigrálok, én nem úgy megyek el innen, mint Bartók Béla vagy Márai Sándor. Hát Isten ments! Meg hát hála Istennek, nem olyan a világ. De visszatérve arra, amit mondott, igaza van. Az is számít már, hogy öreg vagyok. És ha az ember öreg, akkor anekdotázik, mesél, elmondja, hogy anno kapros káposztát is ettünk. Ezt egyébként még soha senkinek nem mondtam el.

Egy újabb finom részlet.

Szóval nem csak paradicsomos káposztát, hanem kapros káposztát is, mert az egyfajta főzelék. Nagyon szerettük a kaprot minden formájában, és a kapros káposzta néha csak poféznival volt. Tudja, mi a pofézni?
...

HALÁLOS KÉSEDELMET OKOZ A KORMÁNY A ROKKANTNYUGDÍJASOK KÁRTALANÍTÁSÁNAK ELMARADÁSÁVAL

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.08.08.


Újabb halogatások láttak napvilágot a jogsértő állami ügyekben. A kormány félévről félévre dob oda emberéleteket, csak hogy ne kelljen a jogsértéseket orvosolni.

Ismét 4 hónap telt, amelyben a kormány elszabotálta az Alkotmánybíróság határozatát a rokkantnyugdíjasok jogainak helyreállításáról, ismertette Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este.

Közel 6 év után, 2018 novemberében hozta meg az Alkotmánybíróság elvi állásfoglalását arról, hogy 2019 márciusáig kell módosítani a rokkantnyugdíjasokat megkárosító, jogfosztottságba taszító törvényt. Azóta már újabb 4 hónap telt el, számos, a nincstelenségbe kényszerített ember halt meg, az emberéletek ellenére azonban a kormány fenntartja a törvénytelen állapotokat, mondta Korózs.

„Az Alkotmánybíróság világosan meghatározta, hogy hol van a probléma (…). Én ezt 6 éven keresztül mondtam. Az alapvető probléma az, hogy attól, hogy átalakították a minősítési rendszert és százalékokban határozták meg az egészségkárosodás mértékét, ebből azt a következtetést vonták le, hogy lehet csökkentetni valakinek ellátását úgy, hogy állapotváltozás nem volt. Sőt, nagyon sok embernek romlott az állapota, és ennek ellenére csökkentették vagy elvették az ellátását” - mutatott rá az MSZP politikusa a jogsértésre.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint „Olyan átmeneti rendelkezéseket kellett volna hoznia a kormánynak, - amelyek sajnos nem születtek meg - hogy állapotrosszabbodás vagy állapot változatlansága esetén ellátást csökkenteni nem lehet” – ismertette a döntést Korózs Lajos...

BÉCSBEN OLCSÓBB LAKÁST BÉRELNI, MINT BUDAPESTEN

INDEX
Szerző: SZALAI
2019.08.08.


Olaszországban folyamatosan csökkennek az ingatlanárak, Magyarországon pont fordítva. Nálunk több mint hétévnyi átlagkereset kell egy 70 négyzetméteres új lakáshoz, Csehországban 11 évnyi se elég. Lassan épülnek nálunk új lakások és nagyon drága volt a jelzáloghitel.

Az elmúlt három évben Magyarországon nőttek a legjobban a lakásárak Európában, de ez az emelkedés nálunk nagyon belassult 2018 végére – áll a Deloitte új, az európai lakóingatlanok piacáról szóló tanulmányában. Ebben az egész EU-t nézték, de néhány országot kiemelten vizsgáltak, köztük Magyarországot is.

Mondjuk mindenhol emelkedtek a lakóingatlanok árai 2015 óta, kivéve Olaszországban, ahol a 2008-as válság óta kitartóan csökkennek az árak. 2015-2019 közt egyébként Magyarországon, Csehországban, Lettországban és Portugáliában az európai átlag több mint kétszeresével nőttek az árak...

ÚJABB NYOLCMILLIÁRDOS BERUHÁZÁSRA KERESIK A KIVITELEZŐT A BUDAI VÁRBAN

NAPI.HU
Szerző: NÉMETH GÉZA
2019.08.07.


A Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. három év alatt 8 milliárd 655 millió forintból kívánja felújítani, illetve helyreállítani a budai Vár falait.

A nyílt tenderfelhívást az ajánlatkérő Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A 8 milliárd 655 millió forint keretösszegnek számít. Ebből - egyebek mellett - a következőket kell elvégezni:

- több esetben kiderült, hogy a több rétegben épült történeti falaknak vagy nincs vagy nem megfelelő az alapozása, ezért elsődleges az alapok vizsgálata, föltárása és kiegészítése,
a történeti falak közül vannak, melyek a korábbi műemléki helyreállítás során középkori felületükkel mutatkoznak meg és vannak, melyek a 19. század folyamán készült köpenyezést mutatják - a középkori falfelületek esetében a munka restaurátori felügyelettel végezhető csak,
- a hiányok pótlására csak a meglevő kő- és tégla anyaghoz minőségben, színben és textúrában hozzá igazított elemeket lehet használni,
- a II. világháború után készült javítások esetében cementes (sokszor a környezetnél sokkal erősebb) anyagokat használtak falazáshoz és fugázáshoz, az ilyen fuga-felületeket mindenhol el kell távolítani, a környezetében okozott károkat pedig cserével megoldani, javítani,
- a falak mellvéd részét többször átalakították, ezeket a legtöbb helyen félköríves párkány választja el a várfaltól - a rossz állapotuk miatt a teljes bontás és visszaépítés a megoldás.

Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben műemléki védettségű, valamint világörökségi helyszínen lévő várfalon ellátott felújítási és/vagy helyreállítási munkálatokból legalább nettó 250 millió forint árbevétele származott. Az ajánlattételi határidő szeptember 10. Az értékelésnél az ár 70, míg a minőség 30 súlyszámmal szerepel...

LEGALÁBB A SZAKEMBEREKET BE KELLENE FOGADNIA MAGYARORSZÁGNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.08.


Sem a elzárkózás, sem a korlátlan nyitottság nem helyes a migráció ügyében, Európának szabályozott bevándorlásra van szüksége. Arra azonban mindenképp – erről ír a német üzleti körök hangadójának számító Handelsblatt. A lap szerint Németország, ahol elfogadták a szakember-bevándorlási törvényt, követendő példa, a gazdaság szereplőinek pedig más EU-országokban is növelniük kellene a vonakodó kormányokra gyakorolt nyomást.

Európa sündisznóállásba menekül, a menedékkérőknek egyre nehezebb sértetlenül bejutniuk az unióba. Ám az elzárkózásnak nagy az ára, pénzügyi és erkölcsi értelemben is, és ez lassan egyre láthatóbbá válik – állapítja meg kommentárjában a Handelsblatt, a német üzlet körök vezető lapja.

Elbizonytalanodott emberek
A kommentár szerint a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy az államok bevándorlási politikája ciklikus jellegű. Az idegenek iránti nyitottság szakaszát a begubózás követi, majd újranyitják a határokat. A nyitottság legutóbbi szakasza rövid volt és heves: 2015-ben másfél millióan kértek menedéket az unióban.

Most a bezárkózás szakaszát éljük: keleten a Törökországgal kötött megállapodás és a szigorú határellenőrzés gátolja az átjutást, a Földközi-tenger középső szakaszán már csak privát mentőhajók cirkálnak, nyugaton pedig a spanyolok a legtöbb mentőhajót visszairányítják Marokkóba.

Ez a politika élvezi az európai lakosság nagy részének a támogatását, hiszen a 2015-ös ellenőrizetlen áradat elbizonytalanította az embereket.
Összeegyeztethetetlen

A Handelsblatt szerint azonban számos dolog, ami ezzel az elzárkózással együtt jár, összeegyeztethetetlen az emberi igazságérzettel.

Ilyen például az, hogy szörnyű körülmények uralkodnak azokban a líbiai menekültközpontokban, ahol a líbiai parti őrség összegyűjti az elfogott migránsokat, de ide sorolható az is, hogy beszámolók szerint bolgár, magyar vagy éppen horvát határőrök brutálisan bánnak az érkezőkkel, és a Frontex uniós határvédelmi ügynökség emberei tétlenül nézik a jogellenes visszatoloncolásokat.

A Frontexet azonban most fejlesztik, és az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy az ellenőrzési mechanizmus is javuljon – teszi hozzá a lap...

ANNYI EMBERT ÉHEZTETTEK MÁR A TRANZITZÓNÁBAN, HOGY AZ EMBERI JOGI BÍRÓSÁGNAK FORMALEVELE VAN, AMIBEN KÖTELEZIK A MAGYAR HATÓSÁGOKAT, HOGY AZONNAL ADJANAK ENNI A KÜLFÖLDIEKNEK

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.08.07.


[Dátumon] a Bíróság (az ügyeletes bíró) úgy határozott, hogy a felek és a megfelelő eljárás érdekében, felhívja a magyar kormány figyelmét, hogy a 39-es számú szabály értelmében adjon enni a kérelmezőnek, amíg a tranzitzónában tartózkodik, és tájékoztassa a bíróságot a fejleményekről és a kérelmező helyzetéről.

Ez az egyik formaszöveg, ami az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseiben szerepel, amikben most már rutinszerűen kötelezik a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában várakozó külföldieknek. Egy-egy ilyen bírósági döntés egyébként másfél oldal hosszú, és dátumot, és az éheztetett külföldiek nevét leszámítva pedig az esetek döntő többségében pontosan ugyanúgy néz ki. (Az idézett szövegben említett 39-es szabály egy eljárásjogi rendelkezés, ami arra utal, hogy a bíróság határozata értelmében azonnal be kell avatkozni - a magyar esetben ez az éheztetés leállítását jelenti -, és nem kell további eljárásra, felszólításra, ítéletre várni.)...

A ROGÁN-TIBORCZ ÉRDEKKÖR GAZDAGODIK A POSTA DÖCÖGŐS FEJLESZTÉSÉBŐL

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.08.08.


Rogán Antal feltalálótársainak cége, a MobilSign Kft. alvállakozóként vesz részt és kap pénzt a Magyar Posta milliárdos fejlesztéséből. Az akadozó rendszerből nemcsak ők, hanem Tiborcz István korábbi üzlettársa is gazdagodik. A NER-közeli informatikai vállalkozók útjai nem először találkoznak.

Szerdán nagy csinnadrattával jelentette be a Magyar Posta, hogy szeptembertől teljes fordulatszámon üzemel az az elektronikus rendszer, amire az állami társaság az Európai Uniótól 2,4 milliárd forintot kapott, saját zsebből pedig 1,9 milliárd forintot áldozott. A rendszer lényege, hogy – miként sok más országban már évek óta – Magyarországon is az interneten lehet majd követni a feladott levelek útját.

A bejelentés örömteli, de kissé árnyalja a képet, hogy a többi között a Microsoft korrupciós botránya miatt megkésett és szükségszerű fejlesztésen egy olyan kör gazdagodik, ami közvetlenül összeköthető Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és egy kicsit nagyobb ugrással Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével is.

Egy hete írtuk meg, hogy a Magyar Posta számos kézbesítőjének okozott már kellemetlen pillanatokat a kezükbe nyomott PDA (ipari mobiltelefon), amelyen a küldemények kézbesítését dokumentálják. A posta szerint a gond nem a készülékekkel, hanem a szoftveres háttérrel volt.

Azzal a szoftveres rendszerrel, amiért egy vagyont fizetett a Magyar Posta. A cég a rendszer fejlesztésére, tesztelésére, támogatására és a szükséges eszközök leszállítására 3,2 milliárd forintos szerződést írt alá a Sagemcom Magyarország Zrt.-vel 2017 októberében. A Sagemcom ügyvezetője az a Dubi Zoltán, akinek TSDM Holding Kft. nevű, jelenleg végelszámolás alatt lévő cégében Tiborcz István is érdekelt volt a Green Investments & Solutions Kft.-n keresztül. (Ez ugyanaz a cég, amelyen keresztül a miniszterelnök veje az OLAF-ig érő botrányban főszereplő Elios-ban birtokolt üzletrészt.)

A birtokunkba jutott szerződés szerint (amit .pdf-ben itt talál) a Sagemcom három alvállalkozót vont be a munkába:...

LATENS HOMOKOSOK, IGYATOK PEPSIT!

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.08.07.


Ez az ország egyre idiótább.
Ez még elviselhető lenne, de az már nehezebben, hogy egyre újabb és újabb célpontokat keres a gyűlölködés, vagy a régi célpontokat jelöli meg újra és újra - egyre értelmetlenebbül, egyre gyakrabban és egyre agresszívebb formában.
Lassan már egyébként is olyan az ország, mintha a Mad Max társadalomképét szeretné áthozni a magyar gyakorlatba, az erőszak kultuszával egyetemben.
A célpontot többnyire a cigányok, a jobbára csak virtuálisan létező migránsok, a liberálisok, a komcsik, no meg a buzik képezik, akik ugyan nem egyformák, hiszen vannak ugye homoszexuálisok, leszbikusok, transzneműek, biszexuálisok - queerek, akik bármilyen módon eltérnek a féleszűek által helybenhagyott szexuális viselkedésmódtól.
Számukra a nő nem egyenrangú résztvevője, hanem tárgya a szexuális aktusnak, akinek illik kiszolgálnia a rajta fellehető összes testnyílással az egészséges szexualitású kemény magyar hazafit, továbbá legyen képes úgy szopni, hogy Atilla leszármazottjának behorpadjon a homloka...
Ha hazanőről beszélünk, akkor elég ha konzervatív (misszionárius póz, sötét szoba, behunyt szemek, hagyd magad, hamarabb szabadulsz, orgazmusa meg csak a kurváknak van, pfuj!

Mielőtt valaki feleslegesen püfölné a klavit, elmondanám, hogy heteroszexuális vagyok, referencialistám miatt nem kell szégyenkeznem, de azt is elmondanám, hogy eszemben sincs kétségbe vonni embertársaim jogát, hogy a saját ízlésük és vágyaik alapján üdvözüljenek, tőlem aztán az autójukkal is folytathatnak szerelmi viszonyt, legfeljebb mosolygok rajta, de azt is csak diszkréten - nem tudja szegény, hogy mi a jó...
Emellett az is érdekes, hogy a magyar köznyelvben a buzi akkor is hímnemű, ha nőként egyébként minden doppingvizsgálat kizárná a női úszószámokból, figyelembe véve Arnold Schwarzenegger tesztoszteronszintjével való összevetésben elért győzelmét.
A leszbikus nők élete azért társadalmilag könnyebb őket az igaz magyar hazafiak sokszor fel se ismerik, így aztán gyakran kerülnek olyan helyzetbe, mint a hülyegyerek, aki zsidónak tart előadást a zsidók undorító tulajdonságairól, vagy cigánynak a genetikailag cigányokba kódolt bűnöző életmódról.
A magyar társadalom sikertelenségének egyik oka éppen ez a szemlélet is, mely úgy gondolja, hogy mindenkinek egyformának kell lennie.
Először ki kell selejtezni azokat, akik nem Árpád lova után szedték a lószart, utána azokat, akikről külső jelek alapján tudni lehet, hogy nem a Balaton partján barnultak le, akiknek az orr-fül egymáshoz való viszonya eltér a követelményektől, aztán azokat, akiket ideevett a fene párszáz vagy akár csak pár éve.
Ebben az országban lenézték már a svábokat is, nehogy azt gondoljuk, hogy a hülyeség akármire is tekintettel van...
Aki még ezek után is eltér az átlagtól azon keresztül kellene menni egy fűnyíróval, ha valaki kilóg felfelé, az orvosolná a problémát, utána mehet a delikvens egy szép nagy ceruzahegyezőbe, aki pedig még ezek után is más, az mehet újrahasznosításra...

EZT A PÉNZT KÁR VOLT SZUPERÁLLAMPAPÍRBA TENNI - ROSSZUL DÖNTÖTTEK, AKIK KISZÁLLTAK A KÖTVÉNYALAPOKBÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.08.


Nagyot szakíthattak júliusban a hosszú kötvény alapokba fektetők az állampapír-piaci hozamok csökkenésén. Nagyjából 2 hónap alatt kereshettek annyit vagy még többet is, mint amennyit fél év alatt hoz a szuperállampapír. Márpedig sokan oda vitték át a megtakarításukat.

Nagy hisztivel indult a Magyar Állampapír Plusz júniusi debütálása, zsákszámra vitték oda a pénzüket más megtakarításból az emberek. A befektetés alapokból júniusban 179 milliárd forint távozott, ami gyakorlatilag mind az új állampapírban landolt. A legtöbb pénz a kötvényalapokat hagyta ott, ahonnan 71 milliárd forint tőkét vontak ki. Pedig jobban jártak volna a befektetők, ha egy kicsit várnak. Az állampapírpiacon ugyanis június után júliusban is folytatódott a hozamcsökkenés, aminek köszönhetően szépen kerestek a kötvényalapokba fektetők.

Az euró hozamgörbe elmúlt hónapokban tapasztalt szabadesése ugyanis átgyűrűzött a régió országainak állampapírpiacaira is. A forintpapírok hozamainál az éven belüli lejáratok esetében 5-20 bázispont, míg az éven túli lejáratok esetében 15-67 bázispont volt a hozamcsökkenés mértéke – írja az OTP Alapkezelő havi jelentésében. A legnagyobb hozamesést a görbén a leghosszabb, 2038-as lejáratú kötvény produkálta. Az Európai Központi Bank (EKB) megágyazott a további lazításnak július végi ülésén, a Fed pedig a várakozásoknak megfelelően, 2008 vége óta először kamatot csökkentett, 25 bázisponttal. A magyar jegybank is folytatja támogató monetáris politikáját, júliusban nem változtatott az irányadó kamatokon. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

KÓRHÁZ AZ OSZTRÁK VÁROS SZÉLÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.08.08.


A magyar egészségügy olyan, amilyen, a magyar kórházak meg pláne. Balázs rövid történetében így aztán nem is elsősorban a klagenfurti kórház felszereltsége az érdekes, hanem az, ahogyan a nem túlhajszolt, kizsigerelt orvosok és ápolók hozzáállnak a beteghez.

„Ahol a portás osztrák, a doktornő fülöp-szigeteki, az orvos szerb, az ápolónő bosnyák, mégis működik a gigantikus „gépezet”! A helyszín Klagenfurt am Wörthersee, az Úr 2019-ik esztendejének tegnapi napján.

A kórház nagy. Nagyon nagy. Nagyon, nagyon nagy! Igen, térkép kell hozzá. A közlekedést padlóra festett jelrendszer segíti, minden tiszta, világos és egyértelmű.

Délután, munka után érkezem, lehet vagy hat óra. A betegfelvétel ugyanolyan aktív mintha délelőtt kilenc volna, de ez egy nagyvárosi kórház esetében talán megszokott jelenség.

A hölgy kedves és illedelmes. Miután rögzítette az adataimat, pironkodva adja át a pici fedeles pohárkát és szinte suttogva ismerteti a további teendőimet.

Engedelmeskedem, majd helyet foglalok. Bal vesémben görcsös lüktetés jelzi, hogy valami nincs rendben. Néhány perc elteltével szőke nővérke toppan elém és kacsint, hogy kövessem.

Olyan finoman vesz vért, mint egy simogatás. Nincs stressz, nincs kapkodás, nincs semmi. Véradás után ismét néhány perc szünet, majd egy újabb hölgy, ezúttal fekete hajjal és mandula szemekkel.

Azonnal készít egy ultrahang vizsgálatot, majd érzékien letörölgeti a műszer által hátrahagyott jéghideg zselét. Három percnyi várakozás, majd ismét elhangzik a nevem.

Fiatal osztrák srác áll meg előttem és azonnal letegez. Amolyan gördeszkás „suhanc” forma, kitűzőjén viszont határozottan áll a „Dr” előtag. CT vizsgálatra invitál, majd néhány perc elteltével betol egy női hangon cseverésző, japán csoda alá.

Hasfalamon bordó lézerpontocskák pásztáznak, miközben követem a gép utasításait. Belégzés, kilégzés, nagy levegő, benntart, stb.. Az eredmény szinte azonnal megszületik.

Kalandom utolsó állomása ismét egy érdekes akcentussal beszélő orvos kitűnően felszerelt irodája. Kezében mini ultrahangos műszer, a hozzátartozó mini monitorral.

Miután szemügyre vette az addigi vizsgálatom eredményeit, még egyszer belenéz a bal vesémbe. Mosolyogva közli, hogy vannak ugyan köveim de akkorák, melyek még gyémántból sem érnének sokat.

A lüktetést minden bizonnyal egy ártalmatlan izomhúzódás okozza. Elnézést kérek, hogy ennyi idejébe és pénzébe kerültem az osztrák államnak! Mosolyogva szorítja meg a kezem, mielőtt megszólal: „Uram! Ez csak természetes!”

ONTOLÓGIAI BORÚ (A LETAGADOTT VALÓSÁGRÓL)

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2019.08.02.


...Az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény az ombudsman feladatává teszi, hogy „társadalmi tudatformáló, felvilágosító tevékenységet” végezzen, elmagyarázza az ország polgárainak, hogy egy-egy szervezet diszfunkcionális működése miért jelenti egyben az Alaptörvény sérelmét is. Miért fontos, hogy legyen a törvényhozó és a végrehajtó hatalmon számon kérhető alkotmányos jogrend. Az ombudsman dolga, hogy meggyőzze a kétkedőket arról, hogy az alapjogok védelme értelmes cselekedet. Az Alkotmánybíróság absztrakt fejtegetései az ombudsman tényfeltáró elemzései révén válnak konkréttá, kézzelfoghatóvá. Ha például egy civilszervezet a bentlakásos szociális intézmény működését kritizáló beadványához olyan filmanyagot csatol, „ahol a bentlakók fizikai és verbális bántalmazása látható, illetve hallható”, ez a körülmény tankönyvek tucatjával fölérő, átélhető ismeretet ad a kínzás és az embertelen, megalázó bánásmód tilalmára vonatkozó alaptörvényi előírásról. (Lásd az AJB-458/2019. számú ügyet.) Ha pedig az ombudsman arról készít részletes beszámolót, hogy a jelenlegi egészségügyi „szabályozási környezetben” már-már leküzdhetetlen akadályba ütközik, hogy egy győri illetékességű, súlyos érszűkülettől szenvedő beteg – mivel nem fővárosi lakos – beutalót kapjon a szükséges utókezelés elvégzésére a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházba, a jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy „(…) a betegek esélyei a végtagmentésre nem egyenlők”, és ez a tény a „hátrányos megkülönböztetés tilalmának alkotmányos elvébe ütközik”. (Lásd az AJB-1161/2019. számú ügyet.) De alkotmányos sérelemről adott hírt az az idén januárban közreadott jelentés is, amelyből kitűnt, hogy a Dél-pesti Centrumkórház Merényi Gusztávról elnevezett „telephelyéről” eltűnt (elkóborolt) egy mentálisan súlyosan sérült beteg, akit utóbb egy másik településen találtak meg holtan. Az ombudsman az esetet illetően súlyos jogalkotási mulasztásra figyelmeztetett: megfelelő törvényi előírások hiányában nem volt ugyanis egyértelmű, hogy, noha a beteg belátási képessége ténylegesen hiányzott, vajon jogszerű lett volna, ha őt személyes szabadságában korlátozzák. (Lásd az AJB-598/2019. számú ügyet).

Az ombudsmannak nincsenek közigazgatási értelemben vett „erős” jogosítványai, nem büntet, csupán érvel. A jogintézmény föltételezi, hogy az alapjogi biztos olyan társadalomban dolgozik, ahol a lakosság többsége – ideértve a politikai hatalom birtokosait is – tisztában van az alkotmányos kultúra írott és íratlan normáival. A mostani kormány azonban a jogállami elveket, helyesebben az azokról folytatott vitát egyedül az Európai Unió fejlesztési támogatásaihoz való hozzáférés szempontjából tartja jelentősnek. Nem titkolt álláspontja abban összegezhető, hogy, amennyiben rajta áll, az uniónak csak akkor lesz elfogadott költségvetése, ha elfelejtik: nekünk is vannak emberi jogaink. Ezért akár szimbolikus súlya is lehetett annak a közelmúltban hozott döntésnek, amely előírta, hogy az ombudsman hivatalának távoznia kell a Nádor utcai, 1851-ben Feszl Frigyes tervei szerint átépített műemlék palotából egy Rákóczi úti irodaházba. Kozma Ákoson, az emberi jogok szeptember végén munkába álló új szószólóján is múlik, elhallatszik-e majd a hivatal szava az „ideiglenes munkavégzési helyről” az „ország főteréig”.


A KÍSÉRLET ELBUKOTT – A 168 ÓRA 2019. AUGUSZTUS 8-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.08.07.


Harminc évvel ezelőtt könnyű volt hinni a rendszerváltásban, minden körülmény azt sugallta, hogy a magyarok liberális demokráciában akarnak élni. Mára kiderült, ez illúzió volt. De ki kellett próbálni, és az utódoknak kell eldönteniük, kezdenek-e a tanulsággal valamit – mondja a 168 Órának Pető Iván.

Az SZDSZ volt elnökével a rendszerváltás évfordulójának ürügyén beszélgettünk. Pető visszavonult, kivonta magát a nyilvánosságból. Amúgy sem akart élethosszig politikus lenni. Az általa adott prognózis baljós: ha az orbáni autokrácia nem bukhat meg választásokon, csak rossz változatot tud elképzelni. Az is kérdés, megteheti-e az ellenzék, hogy a rendszer elé parlamenti Potemkin-falut építsen. Pető azt állítja, 1989-hez hasonló puha váltás többé valószínűleg nem lesz. Buják Attila interjúja.

Szárnyal a szuperállampapír

Eddig összesen 1400 milliárd forintért vásárolt a lakosság a MÁP+ néven futó állampapírokból. A konstrukció megalkotásának alapvető célja az volt, hogy megmozdítsa és becsatornázza a gazdaságfejlesztésbe, valamint az államadósság-finanszírozásba az embereknél lévő több mint ötezer milliárd forintnyi készpénzt. Ez a szándék azonban csak részben valósult meg, ugyanis a jegyzéseknek alig tíz százaléka származik az otthon tartott pénzekből, a többi alapvetően a már meglévő befektetések átcsoportosítását jelenti. Ugyanakkor a Magyar Állampapír Plusznál jelenleg nincs jobb lehetőség a megtakarítások kamatoztatására – mondják a szakértők. Bod Péter Ákos közgazdászt, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorát Szabó Brigitta arról kérdezte, szükség van-e a kormány által beharangozott gazdaságvédelmi akciótervre. A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint az szinte biztos, hogy a világgazdaságban lassulás várható, tehát a kormányzat jól gondolkozik, amikor elkezdi keresni, milyen eszközökkel lehet majd a nehezebb időkben is fenntartani a gazdaság dinamikáját. A megoldásai, mint például a gazdaságvédelmi akcióterv elemei azonban kis összegeket mozgatnak meg, korábbi bejelentéseket realizálnak, és sokkal inkább korrekciót jelentenek, mint valódi védelmet – állítja Bod Péter Ákos Szabó Brigittának. Mint mondja, amire biztosan készül a kormányzat, és ami látszik is abból, amit tesz vagy mond, az sokkal inkább arról szól, hogy a NER-kedvezményezetteket és azok cégeit akkor is táplálni és működtetni kell, ha majd nehezebb idők jönnek. Az igazán fontos, hosszú távon ható problémákról viszont egyáltalán nincs sem politikai, sem szakmai vita.

Én el tudok menni Tusványosra

A magyar ellenzéknek szüksége van rám, mert a sajátos helyzetemből adódóan olyan dolgokat is meg tudok tenni, amelyekre az ellenzéki politikusok többsége nem képes – mondja a 168 Órának Ungár Péter. Az LMP parlamenti képviselője beszél arról, miért ő volt az egyetlen ellenzéki képviselő az idén Tusványoson, milyen rekordokat tart a honatyák között, miért akadt be neki az otthon ápolás ügye, továbbá elmondja azt is, miről próbálná meg tíz perc alatt meggyőzni Orbán Viktort, illetve miként befolyásolja a politikai tevékenységének megítélését az a tény, hogy ő Schmidt Mária fia. Aki kérdez: Cseri Péter.

Rezsimvita frusztrációval

Új sorozatunkban a kormányoldalról egyre inkább támadott liberális demokrácia kérdésével foglalkozunk. Elismert kutatókat, tudósokat kértünk fel arra, elemezzék a liberális demokráciák jelenét, az őket ért támadásokat, a bennük rejlő ellentmondásokat és a demokráciák javíthatóságát. Elsőként Szűcs Zoltán Gábor politológus írását közöljük.

Karcsi, ez már a valóság!


Megpályázza a balatonföldvári polgármesterséget Herényi Károly, az MDF egykori elnöke. A függetlenként induló politikus tizenhárom évvel ezelőtt már megmérkőzött a posztért. Akkor nem járt sikerrel, de korábban a környék országgyűlési képviselője volt. Nemrég ért véget a pere, amelyet az UD Zrt. ügyében indítottak ellene és Dávid Ibolya ellen. Szerinte a Fidesznek az volt a célja, hogy kivonják a közéletből, a politika élvonalából. Azt mondja, az együttműködés kultúráját akarja kialakítani a városban. Az ellenzék várhatóan nem indít rá ellenjelöltet. Pungor András riportja.

REFEUDALIZÁCIÓ, RENDSZERVÁLTÁS, ÉRTELMISÉGI LÉT ÉS ELIDEGENEDÉS

MÉRCE
Szerző: BUDAI MÁTYÁS
2019.08.08.


Magyarország elmúlt harminc évének története jórészt kódolva volt globális gazdasági pozíciójában. E kódoltság jelentette útfüggőség mentén elemzi Szalai Erzsébet legújabb könyvében a hazánk történetét az elmúlt harminc évben alakító hatalmi folyamatokat, továbbá a globális kapitalizmus ezzel összefüggő hatásait a magyar társadalomra.

Városi középosztálybeliként, Magyarországon, a rendszerváltás után felnőni egyet jelent egy sajátos szocializációs környezet elvárásainak való megfelelés programjával.

E program kódolta belénk az individualizmus, az önmagát menedzselő egyén ideálképét, a versenyszellem és az önmegvalósítás követelményét. E követelményeket egy olyan elképzelt társadalmi és gazdasági berendezkedés – a kimondatlanul maradt kapitalizmus – keretezte, amelyben ezen erények minél hatékonyabb elsajátítása az érvényesülés egyetlen lehetséges zálogaként tűnt fel.

Mindez végső soron az esszencializmus csapdájába hajtott bennünket. Úgy látszott, hogy az önmegvalósítás az ember természetes tulajdonsága, a piacgazdaság a gazdaság működtetésének természetes módja, a liberális demokrácia pedig a társadalom természetes szerveződése.

Szalai Erzsébet közgazdász és szociológus 2018-ban megjelent könyve, a Hatalom és értelmiség a globális térben arra tanít bennünket, hogy a világ, amelyben élünk, mégsem lehet a magától értetődőségek világa, sokkal inkább a társadalom produktuma.

Arra, hogy a társadalomban érdekek működnek, hogy a közös érdek összehangoltan cselekvő hatalmi csoportokat hoz létre, amelyek megalkotják saját valóságértelmezésüket, ezáltal természetessé teszik és legitimálják hatalmukat, egyúttal láthatatlanná teszik kihívóikat, a hatalmi harc egyéb szereplőit, végső soron magát a hatalmi harcot. A könyv tengelye a rendszerváltás folyamata, amely a szerző számára – lévén, hogy maga is a hatalmi harcok közvetlen közelében volt – személyesen is fontos életszakasz...

A MICROSOFT LAPÁTRA TETTE A T-SYSTEMS MAGYARORSZÁGOT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.08.07.


Felülvizsgálta a T-Systems-szel kötött szerződését a Microsoft, és úgy döntöttek, hogy nem folytatják tovább az együttműködést a 4iG által felvásárolt telekommunikációs céggel - tudtuk meg. A Microsoft kérdésünkre megerősítette a szerződés felbontását. A T-Systems szerint indoklás nélkül történt a szakítás, holott eddig eredményes volt a partnerségük. A 4iG pedig úgy látja, ez nincs semmilyen kihatással arra, hogy átveszik a céget...

HAZUDNI TUDNI KELL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.08.07.


Hát kérem, hazudni pedig tudni kéne. Csak nem tudnak, mégis teszik. Jelen rövid dolgozatom célja egy nyilvános, sajtó útján elkövetett rágalom logikai elemzése. Nem vizsgálnám az állítás igazságtartalmát, ugyanis evidenciákat nem érdemes vizsgálni: inkább a módszert nézem, mellyel a mocskot szórják, ártatlan, gyanún felül álló emberekre.

A tegnapi Origóban – egész érdekes sajtótermék, komolyan tudom ajánlani a fikciós műfaj és a horror kedvelőinek – azt olvasom, miszerint:

Zaklathatott a szocialista lelkész, a momentumos Donáth Anna apja

Kicsit megálltam. Donáth Lászlót én személyesen alig ismerem, a testvérét annál jobban, mindkettőjüket kiváló, derék embernek tartom, tehát már a forrást és korábbi információimat tekintve is lehetetlenség, hogy bármi rossz történt volna – de vegyük a dolgot szakmailag. Hát miféle cím ez, kedves Semptei Névtelen, aki ezt a monitorra róttad? (Ugyanis az Origo írása, hagyományaikhoz híven, nincs szignálva, írta Béla király jegyzője, Anonymus, vagy más hasonlóan megbízható krónikás). „Zaklathatott”? Feltételes módban? Vadászhatott tigrisre is Bengálban, ha már itt tartunk, mi az, hogy „megtehette”? Mert fizikailag lehetséges? Áron bácsi jut eszembe a viccből, aki ellen vádat emelnek pálinkafőzés miatt, és az a bizonyíték, hogy megtalálták nála az üstöt. Áron bácsi az udvarhelyi bíróságon felszólal:

– Tisztelt bíróság! Kérném, hogy emeljenek ellenem vádat liliomtiprás miatt is.
– Miért, elkövette?
– Dehogy követtem. Csak ahhoz is van alkalmas szerszámom
.

No, ez még csak a cím. Akkor lássuk, mit mond a dramolett:...

FIDESZ-TÉGLÁK AZ ELLENZÉK SORAIBAN?

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.08.


Miközben Erzsébetvárosban minden ellenzéki párt felsorakozott az esélyes Niedermüller Péter polgármester-jelölt mögött, az LMP egykori budapesti elnöke, Moldován László váratlanul bejelentette, hogy elindul a polgármesteri címért folyó versenyben. Korábban a börtönbüntetését már letöltő, egykori szocialista Hunvald György is jelezte, hogy ő is ringbe lép a küzdelemben. Az ellenzék gyengítését végzetes hibának tartja a Hírklikknek nyilatkozó Szél Bernadett független parlamenti képviselő.


Elérte már a hír, hogy az LMP új pártelnöke - akinek a neve nem jut eszembe - azon fáradozik, hogy visszavigye a pártba önt és a többi népszerű és kiegyensúlyozó ellenzéki politikust. Mindez logikusnak látszik, hisz nincs női társelnöke a zöldpártnak. Csábítja az ajánlat?


Cseppet sem csábít, sőt kizártnak tartom, hogy az LMP színeiben politizáljak a jövőben.

Akkor sem érdekelné, ha a politika iránt érdeklődőknek újból eszébe junta a pártelnök neve, tehát ha valódi ellenzéki politikát folytatna?

Nézze, ami abban a pártban történt az nem volt véletlen. De számomra az LMP egy lezárt korszak.

Ebből az következik, hogy az LMP politikusai ott üldögélnek a parlamentben, de olyan teljesítményre már nem képesek, amire ön Hadházy, Karácsony társaságában még képes volt?

Az LMP-nek alapvető változásokra lett volna szüksége.

Vége van ennek az LMP-nek?

Nem tudom, de ha igen, akkor azért tragikus, mert az önmagát zöldnek aposztrofáló párt szétesése a globális felmelegedés idejére esik, ami ma az emberiség első számú kihívása. Az viszont már hasznos a politikai közösségnek, hogy az LMP láthatóan részt vesz az ellenzéki együttműködésben. Ez fontos változás, láthatóan találkozik a választók akaratával.

Ha ez az országgyűlési választáson is sikerült volna, akkor ma nincs a Fidesznek kétharmada…

Ez mindenki számára komoly tanulsága a parlamenti választásnak...

MEGKÉRNÉM ORBÁN VIKTORT, HOGY FEJEZZE BE VÉGRE A POLGÁRHÁBORÚT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2019.08.08.


A magyar ellenzéknek szüksége van rám, mert a sajátos helyzetemből adódóan olyan dolgokat is meg tudok tenni, amelyekre az ellenzéki politikusok többsége nem képes – mondja a 168 Órának Ungár Péter. Az LMP parlamenti képviselője beszél arról, miért ő volt az egyetlen ellenzéki képviselő az idén Tusványoson, milyen rekordokat tart a honatyák között, miért akadt be neki az otthon ápolás ügye, továbbá elmondja azt is, miről próbálná meg tíz perc alatt meggyőzni Orbán Viktort, illetve miként befolyásolja a politikai tevékenységének megítélését az a tény, hogy ő Schmidt Mária fia...

ITT OLVASHATÓ

MELLÁR TAMÁS A LESZAKADÓ KÖZÉPOSZTÁLYHOZ SZÓLNA - LEHET FOGÁST TALÁLNI AZ ORBÁN-RENDSZEREN ÉS KELL IS, NEM SZABAD AZ EU-RA, VAGY EGY GAZDASÁGI VÁLSÁGRA VÁRNI

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: Klubrádió / BOLGÁR GYÖRGY
2019.08.07.


Az első lépés a Fidesz-kormány leváltása felé a széleskörű összefogás az önkormányzati választásokon. Összefogás pártok és civilek között, méghozzá helyi szinten, helyi tárgyalások után, mert ott ismerik jól a viszonyokat, a lehetőségeket. A pártközpontoknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk, felül kell emelkedniük a sérelmeken. Így van esély elmozdulni a holtpontról – mondja Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, a konzervatív Eötvös József Csoport és a V21 csoport tagja.

A közgazdász professzor emlékeztet arra, hogy a Fidesz az ilyen helyi ellenzéki kezdeményezéseket nagyon nehezen éli meg. Aljas, primitív támadásokat indít, amelyeket el kell viselni, mert ezek jó jelek. Mutatják, hogy a kormánypárt érzi a veszélyt, azt, hogy ilyen csoportok képesek leváltani.

Mellár Tamás szerint a másik fontos tényező, hogy legyen egy világos koncepció, egy tiszta világkép arról, mit is akar az ellenzék csinálni. El kell ismerni: Orbánéknak volt elképzelésük. Nem elég azt mondani, hogy azt nem akarjuk, ennél jóval többre van szükség.

Nem megijeszteni kell az embereket, hanem megnyugtatni. Megvizsgálni, hogy mi a jó abban, amit a Fidesz tesz, és azt megőrizni. A költségvetési egyensúly rendben van, a hiány nem magas, a foglalkoztatás majdnem teljes körű, a növekedéssel sincs probléma. Igaz, hogy a rövid távú gazdasági stabilitás érdekében föláldozták a hosszú távú növekedés lehetőségét. Pénzt vontak ki az egészségügyből, az oktatásból, a szociális szférából, a kultúrából. Alacsony a termelékenység, gyenge az innováció, nincs versenyképesség.

Mellár Tamás szerint tehát azt, amit jól csinált a Fidesz-kormány, meg kell tartani, de szükség van egy programra, amely megmutatja, hogyan lehet a hosszú távú gazdasági fejlődést biztosítani, mégpedig úgy, hogy ne adósodjék el az ország közben. Nem térhetünk vissza a 2010 előtti időszak laza fiskális politikájához. A közgazdász másokkal együtt -mint Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Urbán László, és így tovább- egy jobbközép gazdaságpolitikára gondol, olyanra, amelyet a baloldal is el tud fogadni. Költeni kell az egészségügyre, az oktatásra, mert a hazai humántőke romlik, vagy külföldön köt ki. Mellár Tamás szerint a leszakadt, vagy leszakadó középosztályt kell megszólítani a váltáshoz.

SIMICSKA LAJOS PÉNZGYÁRA ADJA A REFERENCIÁT MÉSZÁROSÉKNAK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.08.07.


Mészáros Lőrinc öccsének, Mészáros Jánosnak a cége, a Híd-Tám Kft. fejezheti be a székesfehérvári vasútállomás feletti gyalogos felüljárót. A projekt évek óta húzódik, ami miatt hiába újították fel több mint 30 milliárd forintból az állomást, annak nincs közvetlen biztonságos kapcsolata a déli városrészhez. A beruházás első üteme még elkészült, a másodikra kiírt első közbeszerzést azonban tavaly ősszel eredménytelennek minősítették, mert egyetlen pályázó sem fért bele az 1,72 milliárdos keretbe. A projekt kálváriájáról az Átlátszó írt alapos cikket.

Az állami megrendelő NIF Zrt.-nek azonban sikerült átvágnia a gordiuszi csomót, és egyszerűen eltörölte a határértéket. Így Mészáros János cége a korábbi korlátnál 770 millió forinttal drágábban, 2,49 milliárdért építheti meg a felüljárót. Mindezt úgy, hogy tavaly, amikor nem kapták meg a munkát, ennél jóval olcsóbban vállalták volna.

A Híd-Tám ugyanis az előző körben is pályázott, ám akkor még 2,1 milliárd alatti, azaz a mostaninál 400 millióval olcsóbb ajánlattal.


Ezzel ráadásul tavaly nem nyerhettek volna, a másik két induló ugyanis alacsonyabb árat adott meg*...

SZABAD SZEMMEL: EURÓPA NAGYON RÁFIZET A BEZÁRKÓZÁSRA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.08.Daily Telegraph 

Európában ismét erősödik az antiszemitizmus, miközben a populizmus hatalmába keríti a földrészt. Igaz, tavaly az egész világon 13 százalékkal nőtt a zsidóellenes támadások száma, de az igencsak zavaró, hogy a legtöbb ilyen eset olyan nagy nyugati demokráciákban történt, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország. Bár a sajtó arról cikkezik, hogy a jelenséget a muzulmán bevándorlók gerjesztik, igazából itt a régi, túlságosan is ismert antiszemitizmust lehet tetten érni, akárcsak Közép-Európában, csak ezúttal a populizmus és a hazai szélsőjobb jelenti a hajtóerőt. A magyar kormány ördögnek állítja be az emberbarát Soros Györgyöt, és azzal vádolja, hogy összeesküvést sző, mivel tömegesen akar behozni muszlimokat a földrészre. Orbán Viktor nagy összegeket költ a zsidóellenességgel szembeni kampányokra, ám közben azzal vádolják, hogy revízió alá veszi a holokausztot, amikor rehabilitálni igyekszik Horthyt, a náci Németország szövetségesét. Tavaly Budapesten legalább két olyan embert támadtak meg, aki kipát viselt, mások „Heil Hitler”-t üvöltöztek, amikor ortodox zsidókkal találkoztak. Elemzések szerint a szélsőjobb, illetve a nacionalista magyar és lengyel kormány megerősödésében a migránsok 4 évvel ezelőtti beözönlése, illetve az euroövezet válsága játszotta a döntő szerepet. Charles Grant, az Európai Reformközpont nevű elemző intézet igazgatója azonban azt mondja, hogy az EP-választások eredménye mutatja: a szélsőjobbos populizmus a legtöbb államban már túljutott a zenitjén, és a radikális ideológia, illetve az antiszemitizmus nem válik elfogadott normává.

Az embercsempészek a közösségi hálón 2500 eurót kérnek, hogy átjuttassák a jelentkezőket a magyar-szerb határon. A magyar rendőrség jelenleg is nyomoz egy afgán férfi által vezetett bűnbanda ellen, amely főként irániakat és afgánokat hoz illegálisan Magyarországra. A migránsokat szerbek gyalog vezetik át a veszélyes övezeten, majd immár magyar földön igen szegény román sofőrök viszik őket tovább Budapestre. Onnan az út, 2-3 fős csoportokban tömegközlekedési eszközökkel vezet tovább, Sopronon, illetve Hegyeshalmon át Ausztriába. A fuvarért az afgánoknak 3-3500, az irániaknak 4500-6000 ezer eurót kell fizetniük. A lap körképe uniós dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a csempészek egyre brutálisabbak és ravaszabbak, de rendőrök is segítik őket. A fő célpont továbbra is Németország. Ott tavaly csaknem 186 ezren kértek menedéket, az idén az első félévben jó 84 ezren. Közülük sokan a maffia segítségével jutottak el az ígéret földjére. Ám a bűnözők egyre gusztustalanabb trükköket vetnek be, mind több pénzt követelnek, az útvonalak pedig jóval bonyolultabbak, mint idáig. A súlypont immár áttevődött a repülőterekre. De sűrűn előfordulnak látszatházasságok is, amihez főként nincstelen bolgár, portugál, román és szlovák nők adják a nevüket. Akik Görögországon át jönnek, azok elsősorban albán és koszovói embercsempészek segítségével az Albánia-Montenegro-Bosznia-útvonalon haladnak, és a horvát határon át jutnak be az EU területére.

A német üzleti körök lapja arra figyelmeztet: nagy ára van annak, hogy Európa bezárkózik a menekültekkel szemben. Mert már lassan láthatóvá válik, milyen anyagi és erkölcsi következményekkel jár, hogy sündisznóállásba helyezkedik a földrész. A kommentár szerint a lakosság jó része támogatja ezt a politikát, mert a 4 évvel ezelőtti hullám igencsak elbizonytalanította az embereket. Ám az, ami mostanság a külső határokon történik, aligha fér össze sokak igazságérzetével. Ideértve a rettenetes állapotokat a líbiai őrizetes központokban, de a magyar, bolgár és horvát határőrök brutális fellépését is a migránsokkal szemben, valamint a jogellenes visszatoloncolásokat. A gazdasági következmények pár éven belül jelentkeznek, mert a legtöbb országban öregszik a lakosság, és a jelentős szakemberhiány fékezi a növekedést. A megoldáshoz szükség volna az utánpótlás megszervezésére Afrikából, de erről nemigen beszélnek a kormányok, mert a menedékvita megmérgezte a légkört. A jelenség olyan államokat sem kímél, mint a befogadást teljes mértékben elutasító Magyarország és Lengyelország. Európának nem kell leeresztenie a sorompókat, de arra sincs szüksége, hogy teljes mértékben felhúzza azokat. Érdekeinek és értékeinek megfelelően szabályoznia kell a bevándorlást. Ennek elemei jól ismertek, ideértve, hogy aki megkapja a menedéket, azt tovább kell küldeni más tagállamokba, figyelembe véve természetesen azok hajlandóságát. Aki erre nem kapható, annak több pénzt és személyzetet kell adnia az eljárás más fázisaihoz. Idáig ez a lehetőség nagyrészt a politikai akarat hiányán futott zátonyra. Sok kormány fél a populistáktól, Olaszországban és Magyarországon az idegenellenes erők hatalmon vannak. Ursula von der Leyen azt tervezi, hogy megpróbálja közös cselekvésre ösztönözni a tagállamokat. Ám még eltart egy ideig, amíg elmúlik 2015 sokkja...