2022. április 22., péntek

HAZUDNAK MINDEN HULLÁMHOSSZON – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.04.21.


A TARTALOMBÓL:

 „Adjuk vissza a baloldaliság önbecsülését!” – Ungár Péter szerint tartást kell adni a szavazóknak, ahogyan azt a Fidesz is teszi. Interjú!

– „Évtizedekig vakok voltunk Oroszországgal szemben” – Aszódi Attila és Felsmann Balázs az ukrajnai háború energiapolitikai hatásairól, Paks II.-ről és a klímavédelmi célokról. Páros interjú!

– Csak taktikázhat a közmédia – Ebben az intézményi struktúrában és ezekkel az emberekkel nem lehet közszolgálati médiát csinálni. Elemzőkkel beszélgettünk

– Kell még egyáltalán összefogás? – Csapdahelyzetben az ellenzéki pártok: együtt nem működik, de külön sem

– Most dől el, milyen lesz a gyümölcsszezon – A tavaszi fagyok egyelőre csak kisebb kárt okoztak a kajszibarackban

– Hatvanöt óvodás, hatvanöt közmunkás – „A Fidesz enni ad, meg munkát”. Cigány szavazói Borsodba hívják Orbán Viktort. Riport

– Ki fizeti a révészt? – Nem érdemes drágán feltölteni a gáztárolókat

– Visszavág-e Le Pen Macronnak? – Fej fej melletti küzdelem várható a francia elnökválasztás második fordulójában

 Hatalmi játszma a tömegmészárlások árnyékában – Pakisztánban politikai csatározások uralják a politikai életet, miközben az Iszlám Állam terroristái halomra ölik a lakosokat

– Bajban a szlovén illiberalizmus – Vasárnap parlamenti választást tartanak déli szomszédunknál, ahol a szlovén illiberalizmus atyjának ezúttal komoly problémái adódhatnak

Sokan vadásznak az ukrán menekültekre – Aggasztó módon megszaporodtak Európában azok az esetek, amelyek során ukrán menekültek estek áldozatul különböző bűnszervezeteknek

– Vizit helyett sértődés – Megütközött Berlin Steinmeier államfő kijevi látogatásának elutasításán

– Ötvenhét – Vörös Szabolcs beszámolója és fotói Ukrajnából – Helyzet-Kép

– „Vajna azt sem tudta, hogy a világon vagyok” – Schwechtje Mihály az egyablakos filmtámogatási rendszerről, a bennünket érő túl sok ingerről és a tinédzserek nyelvéről. Interjú!

– Közösségépítés a csillagok alatt – Hazánkban is lelkes amatőrök ezrei fordítják teleszkópjaikat rendszeresen az ég felé

– Francia nagykávéház pesti módra – Kétévnyi tetszhalott állapot után húsvét előtt újranyitott a budapesti Centrál Kávéház. Megnéztük

– Forradalom előtt – A digitális platformok sikere nemcsak a felhasználók életét forgatta fel alaposan, hanem a versenyhatóságokét is

– Ezt a mosolyt már nem lehet elpusztítani – Egy nemzet honvédő háborúja nem csak a harctéren, de az értelmezések terepén is zajlik

– Heavy metal szól a tankban – Hogyan lehetséges az, hogy a világ egyik legerősebb(nek gondolt) hadereje a legócskább kommunikációs eszközöket használja, és ezzel minden egyes bejelentkezéskor egy nagy célkeresztet rajzol harci járművei oldalára?

– Állatvédelem józan ésszel – Kevés jellegzetesebb alakja van a magyar civil állatvédelemnek, mint Szilágyi István (közismert beceneve szerint Wolfpista), aki most Fodor Kinga állatorvossal közösen könyvet írt az életéről. Velük beszélgettünk!

– A szeretet nem tűri az elhallgatást – Bárdos Katalin az apját megmentő náci orvosról, a túlélők bűntudatáról, valamint a tavaly megjelent Transzgenerációs történetek című kötetről

– Mondén aranykor a háborúk árnyékában – Az art deco plakátművészet hazai remekei a Magyar Nemzeti Galériában

– Világsztárt rejtegetnek a moszkvai börtönben – Akár fogolytáborba is küldhetik az amerikaiak Oroszországban őrizetbe vett kosárlabdázónőjét

Publicisztika:
– Ficsor Benedek: Ki léghajón száll fölébe – Álláspont
– Dévényi István: Mindannyiunk keresztje
– Gulyás Balázs: Jééé! – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: Nem titok, tabu
– Nagy Attila Tibor: Az Orbán-rendszer legitimitása – A NER uralama alatt
– Pápay György: Új pártok, régi dilemmák – Titkos köztársaság
– Puzsér Róbert: A húszas évek ellenzéki politikájának körvonalai
– Vona Gábor: A le nem mondás ára – Polip
– Finy Petra: Nyolc lépés – Pár Perc Próza
– N. Fejérváry Gergely: A kaliforniai szőlőkultúra atyja” – I.
– Szécsi Noémi: Apokalipszis most
– Híd Jenő rajzol: Látogatás a jövő NER-történeti szoborparkjában
– Marabu: Jogállamisági
– Szerető Szabolcs: Legendák jelen időben – Szotyola

Kritika:
– Nyugatról álmodni a holland vidéken – Tommy Wieringa: Szent Rita
– Békebeli kannibálok ebédje – Kiss Gy. Csaba: Harminc év után: 1989-1990. Személyes történelem
– A csilpcsalpfüzike nyomában – Orbán Zoltán: Madármegfigyelők kézikönyve
– A show-biznisz érdemel második esélyt? – Barry. Amerikai komédiasorozat, 3. évad. HBO

Bűvös Szakács-melléklet
– Madrid és a fúzió – Nem mondhatjuk, hogy a csúcsgasztronómiában ne virágozna a programkonyha
– Pisztráng, szeder, csili (Costes Downtown)
– Mangalica zöld curryvel (N28)
– Halfilé vörös és koriandermártással (Braulio Simancas/Tenerife)
– Jókai ramen (Ensō)
– Marhaszték tokaji vinegrettel (Costes Downtown)
– Piña Colada (Ferran Adrià)
– Koronás sült hal (Julio Zhang)
– Chimichurri

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2022.04.20.


A SZERK.


A SZERK.
Balkán

Amikor már nagyon rosszul érezzük magunkat, megnyugtató, hogy máshol még ennél is rosszabb – Magyarországon ezt illik gondolni Romániáról.

A SZERK.
Elő a furkóssal!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a választások utáni egyik első döntésével elutasította a Tilos Rádió jelenlegi (90.3 Megahertzes) frekvenciájára szóló, szeptemberben lejáró műsorszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására beadott kérvényét.


A SZERK.
A szégyen kapui

„Csütörtökön újabb forradalmi lépés következik a budapesti közlekedésben: átadják az első beléptetőkapukat a Deák Ferenc téri metróállomáson” – írta 2017. augusztus 30-i közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), mely közlés arra viszont – a maga szempontjából érthetően – nem tért ki, hogy a kapukat sajnos nem lehet használni, a rendszer ugyanis nem működik.

PUBLICISZTIKA

LÁSZLÓ CSABA
Így van a rendszer kitalálva – I. rész
Az ellenzéki vereség okairól

Mindenki lázasan keresi a vereség és a győzelem okait. A győztesek elégedett mosollyal nyugtázzák az eredményeket, a vesztesek azon rágódnak, hogy ez miként volt lehetséges. Hiszen megtettek mindent, ami emberileg, politikailag szükségesnek és lehetségesnek tűnt, és mégis – ennél nagyobbat nem is bukhattak volna.

A következőkben megpróbálom megfogalmazni a legfontosabb összefüggéseket.

EGOTRIP

Sajó László: Öt és feles
Júdás könyve (apokrif)

Kelj föl és légy szabad.
Tán Budapesten, talán máshol. (Ady: A föltámadás szomorúsága)

A föltámadás elmarad (Orbán Ottó)

Mert nincs föltámadás (Zelk Zoltán)

BELPOL


INTERJÚ
„Kiépült a közoktatási kasztrendszer”
Radó Péter oktatáskutató

A választási eredmények a magyar társadalom drámai szakadását is megmutatták. Milyen hatása lehetett minderre az elmúlt 12 év oktatáspolitikájának? Milyen következményei vannak a közoktatás leépülésének, és mennyi idő kell majd a rendszer reparálására?

REZSICSÖKKENTÉS: KISZÁRÍTOTT VÍZMŰCÉGEK, TITKOLÓZÓ ÁLLAM
Egyszer csak kitör

Hat év alatt megduplázódott az ivóvízvezetékeken a csőtörések száma, van olyan település, ahol hetente többször nincs víz valami hiba miatt. Az érdeklődő civilek közadatigényléssel sem tudják kiszedni az állami szolgáltató cégekből, mennyi víz szivárog el.

ÁLLAMPOLGÁROK VÁLASZTÁSI KIFOGÁSAI
„A cselekmény súlya nem indokolja”

Kéretlen SMS-ek, hangüzenetek, plakátrongálás, impresszum nélküli szórólapok, kiegyensúlyozatlan tájékoztatás – a választók jellemzően ilyen kifogásokkal fordultak a helyi választási bizottságokhoz. Az alábbiakban Pest megye 4. számú választókerületében történtekkel illusztráljuk, általában mi a sorsa e panaszoknak.

A CITADELLA FELÚJÍTÁSA
Ez is bevéve

A tervek szerint jövőre fejeződik be a gellérthegyi Citadella húszmilliárd forintból, kiemelt beruházásként megvalósuló felújítása. A munkálatokat Mészáros Lőrinc és Garancsi István érdekeltségei végzik. Jelenleg a terület romokban hever, de egy év múlva lesz minden: tó, óriás lépcső, múzeum, park.

KÉT ÉVE ESEDÉKES IDŐKÖZI VÁLASZTÁST TARTANAK CSANÁDPALOTÁN
Isti a zivatarban

Kilenc hónapig bírta elviselni egymást Csanádpalota polgármestere és képviselő-testülete. Utóbbi feloszlatta magát, 2020. november 8-án választhattak volna ismét a palotaiak, de november 5-én a kormány minden időközi választást elhalasztott. A város majd’ két év után dönthet a képviselőkről és a polgármesterről.

KÜLPOL

ELNÖKVÁLASZTÁS FRANCIAORSZÁGBAN
Politikai baleset-megelőzés

A francia elnökválasztás vasárnapi második fordulója csak első pillantásra az öt évvel ezelőtti párbaj ismétlése Emmanuel Macron és Marine Le Pen között. A vártnál szorosabbnak ígérkezik a küzdelem a centrista elnök és szélsőjobboldali ellenfele között, de még mindig a jelenlegi államfő győzelme a legvalószínűbb.

PARLAMENTI VÁLASZTÁS SZLOVÉNIÁBAN
Mini-Viktor bukdácsol

A hétvégén nem csak Franciaországban érheti bal­eset Orbán egy barátját: a jelek szerint verés vár Janez Janšára is. Pedig mennyi szépet és jót kapott magyar barátjától! Ám alkotmányozó többség nélkül, úgy tűnik, még a legtanulékonyabbak sem tudnak demokráciából önkényuralmat mángorolni.

INTERJÚ
„Hány évig tud kitartani”
Dobrovits Mihály történész, turkológus az Ukrajna elleni háború közép-ázsiai hatásairól

Az orosz–ukrán háború nem hagyja érintetlenül a déli, közép-ázsiai posztszovjet országok (a „sztánok”) pozícióját sem, de a szankciók aligha rajtuk fognak csattanni. Oroszország erős gravitációjából pedig nehéz szabadulni.

HÁBORÚS NYERSANYAGHIÁNY KÖZELEG
Túl a földgázon

Nem csupán szénhidrogének és élelmiszeripari termékek terén számít nagy beszállítónak Oroszország, de Ukrajnával együtt számos ásványkincs, ritka és kulcsfontosságú fém és más anyagok terén is uralja a világpiacot. Vajon hogyan érintheti mindezek kiesése a világgazdaságot?

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Amikor már mindent tudok”
Georgita Máté Dezső színész, rendező

A független színházi szcéna különös figurája. Kereki című új rendezése apropóján a gyermeki kötődésről, a vidéki életről, az SZFE-s évekről, alkotói céljairól, az FAQ társulatban betöltött szerepéről, valamint improvizációról és közösségi színházcsinálásról is beszéltünk vele.

RÉS A PRÉSEN
„Az egyetlen helyi erő”

Balogh Orsolya színész

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Pszichedelikus magány
Kereki

Kereki egy létező kistelepülés Somogy megyében, a szerző-rendező – Georgita Máté Dezső – családjának ott van nyaralója. Az előadás alapötletét is önéletrajzi helyzet ihlette: nagyapja halála után az apjával rendezgetik a házat…

SZÍNHÁZ
Egy szó a bajban
Ogre para

Az előadás végén arra gondolok, hogy anyák napi vers sosem volt még annyira a helyén, mint ebben a darabban. Az ovisokra erőltetett, elhadart, hamisan hangsúlyozott szavalatokkal ellentétben itt ugyanis mélység van a sorok mögött, egy identitáskeresés története. Egy középiskolás roma fiú eljut odáig, hogy vállalja az édesanyját, azaz a származását.

KIÁLLÍTÁS
Arc vagy test nélkül
Ecce homo

Két mondat és két kép: ennyi a kiállítás. Hatalmas ereje van ennek a minimalizmusnak.

KÖNYV
Pillanatképek
Révész Sándor: Húzzuk a keresztünk

Az 1905–2018 közötti időszak 21 magyarországi parlamenti választását dolgozta föl Révész Sándor publicista, történész, a HVG rendszeres szerzője legújabb kötetében. Az anyag eredetileg a Jelen című hetilapban jelent meg, az utolsó fejezet idén márciusban.

KÖNYV
Átdolgozott életek
Berta Ádám: Magamat rajzolom középre

A szemérmes önéletrajzi próza, a traumaelbeszélés és a generációs regény határvidékéről érkezett Berta Ádám immár ötödik regénye.

KÖNYV
Nercbunda és munkásköpeny
SzocOper – Az operett újjáépítése 1949–1956 között

Amikor 1949. szeptember 16-án, a Bécsi diákok című zenés játék premierjével megnyílt az államosított Fővárosi Operettszínház, senki nem gondolta, hogy a következőkben a műfaj klasszikusainak áll a zászló. Minden jel arra utalt, hogy a bolsevik propagandasajtóban lesajnált, silánynak, gyakran pornográfnak minősített művek helyébe a szovjet típusú népszórakoztatás etalonja, a szocialista operett („szoc­oper”) lép, amelynek meghonosítását pár hónappal korábban a Nemzeti Színház alkotógárdája meg is kísérelte.

RÁDIÓ
Beszólások nélkül
Nem annyira interaktív műsor a Spirit FM-en

Rádiós körökben nem is olyan régen még közhely volt, hogy a reggeli (munkába menős) és a délutáni (munkából jövős) idősávokat érdemes megnyomni, mert ha ilyenkor sikerül megszólítani a hallgatókat, az nagyjából az egész napot kipipálja.

FILM
Mindenki megbolondul
Judd Apatow: A buborék

Steve Carell mellszőrzetének szmájli alakú gyantázása tizenöt év alatt klasszikus komédiává nemesedett – a 2005-ös 40 éves szűznek azonban nem ez az egyetlen hagyatéka: egy csapásra a térképre tette Judd Apatow-t, aki személyes hangulatú romkomjaival és gyereklelkű felnőtt hőseivel az elmúlt évtizedek egyik legmenőbb rendezőjévé vált.

FILM
Érzékenyítés
Joe Wright: Cyrano

Már a film alapját képező, a címszerepet törpére átíró, ám így is (vagy épp ezért) sikeres Broadway-musical is félreérti és -érteti a kedvelt verses színművet. Edmond Rostand darabja ugyanis valóban egy súlyosan sérült ember drámája, de a probléma nem fizikai, Cyrano valójában nem orrának méretétől, hanem a külsőségeket mindenek fölé helyező világ ürességétől szenved.

ZENE

MILLENNIUMI FÖLDALATTI VASÚTVONAL
Sár az orron

„A zenekar maga a tagadás. Tagadása mindennek. Azt mondanám, anarchista zene, de az anarchista zene mégsem ilyen. Ja, és néha az anarchista zenészek egy idő után fel szokták húzni a zakót, meg a nyakkendőt, és onnan kezdve érthetetlen módon »üzletembereknek« hívatják magukat. Ezt a zenekart ledarálta a hétfő, a kedd, a szerda, a csütörtök, a péntek, és a szombat-vasárnap” – olvasható egy régi blogbejegyzésben a Millenniumi Földalatti Vasútvonal (MillFav) zenekarról, mely zenekar a nyolcvanas évek elejétől nagyjából az ezredfordulóig volt aktív.

MI A KOTTA?
Vakító virtuózok

Klasszikus zenei programajánló a 2022/16. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Legendás állatok és megfigyelésük
Dumbledore titkai

Három filmbe telt David Yatesnek, míg valódi tétekkel és drámai feszültséggel töltötte meg az addig cuki állatokra és gyermeteg humorra felfűzött új Harry Potter-sorozatot.

VISSZHANG: FILM
Az Adam-projekt

Számkivetett tizenéves hősünk furcsa zajok nyomába ered a hátsó kertben – egy apró, ráncos űrlény helyett saját magát találja ott, pár évvel idősebben.

VISSZHANG: SOROZAT
Minx

„Orális szex a #metoo korában?” – hangzik el a tételmondat a tavalyi év egyik legkedveltebb filmjében.

VISSZHANG: FILM
Katonafeleségek

Ebben a filmben minden adott a ríkatós fajta, hazafias giccshez.

VISSZHANG: LEMEZ
Nadine Sierra – Made for Opera

Három, a fátum kényszerpályáján végighaladó operai nőalakot jelenít meg második szólóalbumán a fiatal amerikai szoprán, Nadine Sierra.

VISSZHANG: LEMEZ/PENDRIVE
Dudás Lajos: Radio Days 2

Lehet-e újat mondani egy hordozóval? A médium lenne a jazzüzenet? A jól artikulált „igent” ezúttal a Boden-tó partjáról, egy magyar klarinétostól kaptuk.

VISSZHANG: LEMEZ
Placebo: Never Let Me Go

A mostanra Brian Molko és Stefan Olsdal duójára fogyatkozott londoni Placebo több mint nyolc évig nem adott ki új lemezt, ami annak is betudható, hogy az előző két lemezük komoly alkotói válságról tanúskodott.

VISSZHANG: KÖNYV
Kemény Gabriella: Más világok

Kétségkívül fontos, hogy a költészet nehéz, érzékeny témákról is beszéljen.

VISSZHANG: FOLYÓIRAT
Századok 2022/1.

A Magyar Történeti Társulat folyóirata

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/16.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/16.

Rövid hírek: tészta, lyuk, űrhajós...

Szüret 2022/16.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

TÉVÉSMACI
Rókahalászat

Amikor Sztupa és Troché lementek az MHK-pályára, épp elkezdett esni az eső.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Retek a hétköznapokon

Tormás labneh sült retekkel

ÉTEL, HORDÓ
No Flanc

Az Andor utcában nincs nagyzolás.

HA GYŐZNE LE PEN… - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.04.22.


A Politico amerikai portál fiktív beszámolója szerint egy hónappal elnökké választása után, Marine Le Pen bevonul Brüsszelbe az EU-csúcsra, és a választási sokkból még fel sem ocsúdott uniós vezetők, európai diplomaták megrökönyödéssel hallgatják beszédét, amelyben bejelenti, hogy gyakorlatilag felszámolja az Európai Bizottságot, az Unió végrehajtó intézményét. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Először röviden egy egyháztörténeti érdekességről, Orbán Viktor tegnapi vatikáni látogatása kapcsán. Mint a Reuters írja, Ferenc pápa, annak elismeréseként, hogy a magyarok ukrajnai menekülteket fogadnak be, Tours-i Szent Mártont ábrázoló medállt ajándékozott a miniszterelnöknek. A francia hívők körében nagy tisztelettel övezett szent a negyedik században élt, a mai Magyarország területén született, és Tours francia város harmadik püspöke volt. A legenda szerint Márton püspök félbe vágta köpenyét, hogy megossza azt egy koldussal. A Reuters megjegyzi: Orbán és a pápa között korábban nézeteltérés volt az európai bevándorlási politikát illetően.

párizsi Le Figaro című konzervatív lap vatikáni tudósítása ennél valamivel tovább megy, és kitér arra, hogy Ferenc pápának és Orbán Viktornak ellentétes a vallásfelfogása: a kálvinista hátterű Orbán a keresztény Európához való kötődésének hangsúlyozásával saját migránsellenes politikáját igyekszik igazolni, míg a katolikus egyházfő hitbéli kötelességnek tartja a befogadást. Ferenc pápa a menekültek melletti elkötelezettsége miatt a "hülye” és az "imbecil” minősítést is megkapta a magyar kormányhoz közeli médiától - emlékeztet a Le Figaro.

Most pedig nézzük kissé részletesebben a Politico című amerikai lap európai kiadásának a portálját, amelynek a szerzőgárdája eljátszik a perverz gondolattal: mi lenne, ha a szélsőjobboldali Marine Le Pen megnyerné a vasárnapi francia elnökválasztást, és így jogot szerezne elképzeléseinek a megvalósítására. Maga a Politico jegyzi meg -, hogy ennek a forgatókönyvnek a valószínűsége most nem túl nagy, a közvélemény-kutatásokban Emmanuel Marcon elnök mintegy tíz százalékponttal vezet. Az más kérdés, hogy mi, magyarok éppen a minap láttunk karón varjút. A Politico a végítéletnapi szcenárió esetére azzal a jóslattal él, hogy az az általunk ismert Európai Unió végét jelentené.

Az amerikai portál fiktív beszámolója szerint május 25-én, egy hónappal elnökké választása után, Marine Le Pen bevonul Brüsszelbe az EU-csúcsra, és a választási sokkból még fel sem ocsúdott uniós vezetők, európai diplomaták megrökönyödéssel hallgatják beszédét, amelyben bejelenti, hogy gyakorlatilag felszámolja az Európai Bizottságot, az Unió végrehajtó intézményét. Pontosabban olyan titkársággá fokozza le, amelynek nincs több feladata, mint hogy rányomja a pecsétet a tagországi csúcsvezetők testületében, az Európai Tanácsban hozott döntésekre. Le Pen egyúttal megnyesi Franciaországnak az EU költségvetéséhez történő, jelenleg évi 5 milliárd eurós hozzájárulását. Beleírja a francia alkotmányba a nemzeti elsőbbség elvét, amely a franciákat előre sorolja a közjavakhoz és közszolgáltatásokhoz való hozzájutást illetően. Újra elrendeli a határellenőrzést, figyelmen kívül hagyva a schengeni szerződés előírásait, amelyek biztosítják az árucikkek és az emberek szabad áramlását. Felszólítja a franciákat, hogy népszavazáson döntsék el, azt akarják-e, hogy továbbra is az EU jogának legyen elsőbbsége a francia joggal szemben, vagy pedig visszaigénylik jogi szuverenitásukat. Marine Le Pen legélesebb szavai az Európai Bíróság testületének bíráit szólítják meg: "És Önöknek, akik Luxembourgban ülnek, és azt képzelik magukról, hogy Európa urai, azt mondom: nem fog tetszeni Önöknek Le Pen elnök programja, de a végén kénytelenek lesznek meghajolni a nép akarata előtt.”

A Politico, ezzel a saját maga által felvázolt vízióval kapcsolatban megjegyzi: hiába mondják most jogászok, hogy ezt úgysem lehet megvalósítani, ez most nagyrészt mellékes. A cikk érvelése szerint az EU életképesnek bizonyult ugyan az eddig feltűnt euroszkeptikus kormányokkal szemben - gondoljunk csak Orbán Viktor Magyarországára, az olasz 5 Csillag Mozgalomra, a Jog és Igazságosság elnevezésű lengyel kormányzó pártra, nem is beszélve a brexit előtti Nagy-Britanniáról -, de még soha nem kellett megküzdenie egy Franciaország méretű és súlyú tagország frontális rohamával.

Ugorjunk egy nagyot, megkímélem a hallgatót annak részletezésétől, mekkora fejetlenséget vált ki a Politico hipotézise szerint a világban - a pénzügyi körökben, a Putyin ukrajnai háborújának ellenszerét kereső NATO-ban, illetve magában Franciaországban - mindaz, amit Le Pen jelenthet. Inkább lelövöm a poént.

Le Pen már több mint fél éve hatalmon van, amikor egy esős októberi vasárnapon megtartják Franciaországban a népszavazást. Az elnök az Elysée-palotában ül a nagy aranyozott asztalnál, és figyeli a tévében az eredményhirdetést. A franciák nemet mondtak javaslataira. Ez a vég kezdete Marine Le Pen számára - de az Európai Unió sem lesz már soha többé a régi.

Mondhatnám, hollywoodi happy-end a Politico tolmácsolásában

ITT HALLGATHATÓ 

JÖN AZ EURÓPAI GREEN DEAL, AMI 2030-IG KIVÁLTANÁ AZ ÖSSZES OROSZORSZÁGBÓL IMPORTÁLT FÖLDGÁZT

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.04.22.


Az Európai Bizottság javaslatcsomagja szerint a körforgásos gazdaság az energiafüggetlenség kulcsa. A Green Deal leszámolna a különösen szennyező fast fashionnel, és garantálná a javítás jogát, hogy szembeszálljon a gyorsan elavuló termékeket gyártó cégekkel.


Bár Nyugat-Európában már állami szinten zajlik a megvalósítása, Magyarországon csak mostanában kezd körvonalazódni, hogy mi fán terem a körforgásos gazdaság (circular economy). A magyar közbeszédben rendszerint a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás kibővítését szokás érteni a körkörös vagy cirkuláris néven is emlegetett paradigma alatt, holott annak célja a helyi, nemzeti, végső soron pedig a globális termelési és értékesítési láncok, valamint a fogyasztás teljes átalakítása.

Az 1980-as évek végétől egyre több közgazdasági vitairat, folyóiratcikk és könyv értekezett az egyszeri fogyasztásra szánt termékek piacán alapuló, növekedési láztól fűtött modell fenntarthatatlanságáról. Az elmúlt évtizedben a klímaváltozás és a környezetszennyezés összefüggéseit feltáró tudományos eredmények mellett az egyre szűkösebb nyersanyagforrásokkal való szembesülés is kellett ahhoz, hogy a kutatók, a civilszervezetek és a piaci szereplők után a politika is felismerje a helyzet tarthatatlanságát...

UKRAJNA, EGY BIRODALOM TEMETŐJE? – POLONISTA ÉS RUSSZISTA VITÁJA AZ OROSZ IMPÉRIUMRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VASS ISTVÁN
2022.04.21.


„Nem a világ többi része fenyegette vagy fenyegeti Oroszországot, ahogy ezt a birodalmi narratíva szereti hangsúlyozni, hanem az elmaradottságból ered a terjeszkedési politika” – mondja Mitrovits Miklós történész-polonista, az ELKH BTK Történettudományi Intézet és az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Vitapartnere, Stier Gábor Oroszország-szakértő, a Magyar Hang rendszeres szerzője és az orosz Bilderberg-csoportnak is nevezett Valdaj Klub résztvevője nem ért egyet Vlagyimir Putyin azon állításával, hogy ukrán nemzet nem létezik, de az ukrán nemzetépítés retorikáját visszatetszőnek találja. A vita lapunk újságíróiskolája, a Válasz Műhely hallgatójának vizsgamunkájaként készült el...

A BALKÁNI SZINT FELÉ CSÚSZIK A MAGYAR ISKOLÁK TELJESÍTMÉNYE

G7.HU
Szerzők: PÁLOS MÁTÉ, STUBNYA BENCE
2022.04.22.


A magyar oktatási rendszer teljesítménye alapján még mindig abban a közép-európai mezőnyben van, ahova a rendszerváltás óta tartozik. De míg korábban a régiós élmezőnyben volt, 2010 óta Szlovákiával együtt lecsúszott, mára a balkáni országok teljesítményéhez közelít. A 2010-es évek központosítási törekvései rossz választ adtak ténylegesen létező problémákra, a tanárok pedig túl későn jöttek rá, hogy szakmailag sarokba lettek szorítva. Mára a magyar oktatásban kasztrendszer alakult ki, amin csak egy nagyon erős közpolitikai fordulat tudna változtatni – mondta Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző a G7-nek.

Radó Péter 2003-2007 között az Oktatáspolitikai Elemzések Központját vezette, 2008-2019 között az Expanzió Humán Tanácsadó vezető tanácsadója volt, jelenleg pedig a CEU Democracy Institute kutatója. Nemrég megjelent Közoktatás és politika című könyvében a 2010 és 2022 közötti, három Orbán-kormány által fémjelzett időszak oktatáspolitikáját elemzi. A G7-nek adott interjúban a könyv alapján beszélgettünk a magyar oktatási rendszerről.

A magyar oktatási rendszer 2010 utáni átalakítását úgy írja le mint a közoktatási szakmapolitikai közeg öncélú politikai szempontból véghez vitt kisajátítását, ami gyakorlatilag azonnal bedöntötte a magyar közoktatás minőségét, a diákok teljesítményét, és növelte a rendszerben lévő társadalmi egyenlőtlenséget. Ilyen alacsony volt a magyar oktatási rendszer ellenálló képessége, vagy mindent felülírt az erős legitimációval bíró kormány politikai elszántsága?

Az előbbi a lényegesebb elem, a magyar közoktatás gyenge immunrendszere. Ez magyar sajátosság, más országokban a populista és központosító kormányzás nem hozta el az oktatás minőségének bezuhanását. A CEU Demokrácia Intézetében összehasonlító kutatásban vizsgáltuk, hogy a kelet-európai országok – Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szerbia – mennyire képesek alkalmazkodni az új kihívásokhoz, tehát a gyors munkaerőpiaci, technológiai változásokhoz, a nemi szerepek átalakulásához, a klímaváltozáshoz, a globalizáció és a migráció okozta társadalmi kihívásokhoz. Intézményi szinten adottak-e a feltételek az iskolák hosszú távú alkalmazkodásához, és a kormányzati szint alkalmas-e az adaptáció ösztönzésére? A térségben általában is teret nyert a populizmus, de három országban autokratikus fordulat történt, Magyarországon 2010-ben, Lengyelországban 2015-ben, Szerbiában 2017-ben. A kormányzás minősége azonnal romlott ezekben az országokban, de

mindenre kiterjedő, radikális rendszerátalakítás csak Magyarországon következett be
.

Lengyelországban a politikai transzformáció lényegében nem érintette a jól irányított, jól teljesítő oktatási rendszert. A teljes oktatási rendszer átalakításának az igénye és az ebből következő összeomlás csak Magyarországon történt meg, de nem minden területen. A közoktatáson ellenállás nélkül ment át, de a felsőoktatásban elhúzódott és a mai napig tart, és bár már alapítványoknak adták a magyar egyetemek jelentős részét, álláspontom szerint még messze nincs vége. Amire felébredtek a közoktatás szereplői 2015 környékén, addigra ott már végbement a rendszerátalakítás...

SZKOPJÉBAN (MÉG) 7 ÉVRE ÍTÉLTÉK GRUEVSZKIT SIKKASZTÁSÉRT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.04.22.


Nálunk menekültstátuszt kapott

A volt északmacedón miniszterelnök a vád szerint a kormányzópárthoz beérkezett adományokból 1,3 millió eurót sikkasztott el. Az ítélet nem jogerős.

Őrizetbe vennék Robert Ficót

Tisztítótűz hadművelet.

Szerbiának esze ágában sincs csatlakozni az EU Oroszország elleni szankcióihoz

Nem akarják elveszteni azt a biztonsági garanciát, amit a szerb-orosz kapcsolatok kínálnak – mondta az ország régi-új államfője, aki szerint az is jó ötlet volt, hogy kínai légvédelmi rendszer vásároltak.

Úgy tűnik, mégis lesz oroszpárti tüntetés

Az eredetileg a Hősök terére meghirdetett eseményt a Facebook távolította el. budapestihez hasonló oroszpárti tüntetéseket már több európai városban is tartottak, egyes szakértői vélekedések szerint szervezésüket Oroszországból koordinálják.

A kormánymédia kedvenc háziasszonyára a putyinista propaganda terén is stabilan lehet számítani

Az otthoni párizsipréselések és tarhonyadarálások között Boros Valéria rendszeresen osztja meg például az Orosz Hírek nevű, leginkább orosz háborús propagandát terjesztő, impresszum és szerzők nélküli portál bejegyzéseit, legutóbb például egy olyat, amely szerint a bucsai „esemény” megrendezett volt.

A Moszkva elsüllyedése komoly próba elé állítja az orosz propagandát

Egyszerűen nem mondják meg a családoknak, hol vannak a fiaik.

Lemondott Vagit Alekperov Lukoil-vezér, az orosz olajipar legnyugatiasabb arca

Március elején a Lukoil volt a legnagyobb olyan orosz vállalat, amely nyíltan az ukrajnai harcok azonnali leállítását és a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett művelet diplomáciai megoldását kérte. (Örüljön, hogy él…)

Mit tennének a magyar polgármesterek egy háborús helyzetben?

Egyikük is elismerte, hogy egy belföldi háborús helyzetre nincs átfogó cselekvési tervük, nem kaptak ilyesmit az illetékes szervektől. (Miért is kellene, hiszen csak itt, a szomszédban dúl a háború…)

A gyakorlatban semmi szükség a csütörtökön bejelentett újabb Alaptörvény-módosításra

De politikailag jól eladható… A kormány a reagálóképesség demonstrálása és az ellenzék megbélyegzése mellett folytathatja ugyanazt, amit az időközben kifulladó járvány-veszélyhelyzetre hivatkozva eddig is maximálisan kihasznált: a rendeleti kormányzást.

Előzetes regisztrációja ellenére sem vehetett részt a Kormányinfón a Magyar Hang

“Szentkirályi jelezte továbbá, hogy rendszeresen találkozik a Kormányinfókon a Magyar Hang kérdéseivel, mivel azokat felteszik a más lapoknál dolgozó újságírók.”

Összezártak L. Simon Lászlóval szemben a háziorvosok

“Ha valaki hasonló tünetekkel jelentkezett volna be, mint L. Simon László édesanyja, én is azt mondtam volna neki, eszébe ne jusson bejönni, ugyanis az elmondás alapján Covid-gyanúsnak kell tekintenem, s nem engedhetem a többi beteg közé.“

Az Esterházy-kastély hercegi istállójára is jut 1,3 milliárd

A kastélyra az elmúlt években milliárdokat költöttek, a kivitelezők jól ismert kormányközeli cégek.

Ügyes – vélik az elemzők Orbán Viktor vatikáni látogatásáról

Polyák Gábor kommunikációs szakember, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője nehezen tudja elképzelni, hogy a pápánál tett látogatást ne szervezték volna már meg hónapokkal ezelőtt. Lehet, hogy azt a kereszténydemokráciát, amit Orbán annak hív – de valójában semmiféle értelmes tartalommal nem lehet megtölteni azon kívül, hogy valójában nem demokrácia –, kommunikációs szempontból most megpróbálják valami pozitív tartalommal is feltölteni, eljátszani, hogy ez a kereszténység nem csak valami maszlag. Ahhoz pedig jól jön a pápai áldás.

ÜGYES – VÉLIK AZ ELEMZŐK ORBÁN VIKTOR VATIKÁNI LÁTOGATÁSÁRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.04.22.


Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban. A kommunikációs szakember szerint a látogatással azt lehet mutatni, hogy a pápa által követett katolicizmus is legitimálja, befogadja az Orbán-féle oldalt. A szociálpszichológus úgy látja, ügyes húzás volt ez Orbán részéről, ugyanis muszáj paríroznia a Nyugat felé, amit nagyon nehéz úgy, hogy ne lógjon ki a lóláb. Valahol el kell kezdeni. Ferenc pápa pedig politikus is meg nem is. A politológus úgy véli, a keresztény állam hamis képének további építése lehetett a cél. A vallásfilozófus számára pedig inkább az a rejtély, Ferenc pápa vajon miért fogadta Orbán Viktort rögtön a választások után...

PÁPA BÁCSI, HOL LEHET ITT FOCIZNI?

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.22.


Milyen jó is, hogy van a Ferenc, és mennyire megnyugtató, hogy él benne irgalom is. Másképpen szólva fogad boldog-boldogtalant, illetőleg, mint az tudvalévő – és Isten bocsássa meg – a hajléktalanok retkes lábát is megmossa. Mert Orbán Viktor Mihály fölnézett az égre a győzelme után, majd szerte is a világban, hogy hol, és legfőképp kivel lehetne legitimáltatni nagyarányú de kétes eredőjű diadalát, és nemigen talált senkit semerre. Elfogynak lassan a csapattársak. És bár Orbán fodbalista volt, lehet, hogy dekázni nem tud (viszont a Jucus igen, sőt hegedálni is), és aki fodbalista dekázni nem tud, az áll csak társak nélkül a grundon, hóna alatt a labda, és túrja az orrát.

Ez e fölskiccelt kép, amit megalkottunk a magány egy stációjáról, annak az elsődleges magyarázata, miért csámpázott Orbán a Vatikánba Semjénestül és nejestül. És bárha azt mondta – de nem csinálta, és így nem is ér –, hogy spirituális kapcsolat vonzotta volna oda, akárha döglegyet a hulla, másképpen édes méz a méhecskét, secko jedno, erősen, sőt kiváltképp különösen tűnik úgy, hogy máshová menése nemigen volt, mert utálják őt és a népizenekarát szerte a civilizált világban, mint akár a szarkupacot a lépcsőházban. Ha belegondolunk, nem nagyon maradt játszódó társa. Ilyen salvinik, akihez is beugrott az audiencia után, aki bírósági ítéletre vár, hogy mennyi lesz az a börtön.

Gruevszkik, akiket lopásért ítéltek el, de Orbán bújtatja? Fico, akit épp készülnek letartóztatni? De hol van már Kurz, és hol a tavalyi hó. Dva brtanakik sincsenek, Putyin ölelő karja sem, Le Pen meg ellopta az Orbántól kölcsön kapott pénzt is, Trump pedig valahol messze az alufóliasityakja alól átkozódik. Megváltozott a világ, az álmok a nagy közös fasiszta Európáról oda. Maradt Orbánnak a kis sziget, amelynek vagyunk lakói, és ezt kell megmagyarázni a világnak. Hogy bár alattvalóinak nagy része elégedett vele, mert újra megválasztotta, más tájakon, ahol megmaradt a józanság egy kis szelete, tudják róla, hogy szaralak. Csal, lop, hazudik, és csodálkoznak is, hogy mi meg imádjuk...

PIKÓ ANDRÁS: A HATALOM ABBAN ÉRDEKELT, HOGY A "MEGNYOMORÍTOTTAK" NE FOGJANAK ÖSSZE

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.04.21.


Az országgyűlési választásokon már harmadszor szerzett kétharmadot a Fidesz. Az Orbán-rendszer megbuktatható egyáltalán? Ha igen, akkor hogyan? Erről értekezett hosszan Pikó András a Merce.hu-n megjelent cikkében. Bolgár György is megbeszélte a miérteket és hogyanokat a 
józsefvárosi polgármesterrel.

Pikó András úgy véli, hogy nagyon sokat beszél az ellenzék a politika eszközrendszeréről és keveset a politika tartalmáról. Észrevétlenül vagy nagyon is észrevehetően a Fidesz által kiépült egy teljes társadalmi rendszer, és nem egyszerűen két politikai párt áll egymással szemben, hanem a kormány által kiépített rendszer beszüremkedett azoknak embereknek a mindennapi életébe is, akiknek az időtávlata sokszor egy hónapnál sem mutat túl. A magyar lakosságnak 60 százaléka rendelkezik éppen egy hónapnyi tartalékkal, nem tudnak hosszú távra tervezni, és mivel segítségre szorulnak, nem számíthatnak másra, mint az államra (vagyis a Fideszre) és annak kiszolgálóira.

Mérce cikkében Pikó azt fejtegeti, hogy van egy jól látható politikai elnyomó eszközrendszer (a média, a választási eszközrendszer anomáliái, a különböző pressziók stb.), de az hogy ez ne okozzon nagy társadalmi ellenállást, ezért olyan alrendszereket építettek ki és működtetnek, amelyek nem politikai jellegűek, hanem a mindennapi életünkben jelen lévő életérzések, amit az emberek a Kádár-rendszerben május elsején "élvezhettek": ugyan ez egy diktatúra, de kimegyünk, eszünk virslit, iszunk egy sört és jól érezzük magunkat, egy kicsit elviselhetőbbé teszik az életünket. Ezeket a rendszereket aktívan működtetik, és nem is nagyon hagynak más alternatívát. Mi azt hiszzük, hogy a lényeg, hogy hova húzzuk majd az ikszet, de nagyon sok ember – akár az elégedetlensége ellenére is – azt gondolja, hogy nincs más alternatíva, meg kell alkudni, tovább kell élni azon az egy hónapon túl is, ezért úgy szavaz, ahogy a rövid távú érdekei megkívánják.

"Ez ellen mit lehet tenni? Én azt gondolom, hogy – az elmúlt négy évet is figyelembe véve – a Fidesz szisztémája olyan, mint egy autoimmun beteg, a szervezete folyamatosan ellenanyagot termel, és így a működésével folyamatosan betegíti magát. A Fidesz hatalomgyakorlása folyamatosan szüli a konfliktusokat: a tanárok, az orvosok, a diákok, az egyetemek, a tudomány vagy a művészet berkein belül szítja a feszültséget. Ahol ennyi konfliktus van, ott a hatalom abban érdekelt, hogy a "megnyomorítottak" ne fogjanak össze, mindig csak egy kiszemelt csapattal kelljen szemben állnia. Akkor lehet bármiféle változás, hogy ha kiépül a társadalmi ellenállásnak, önsegélyezésnek, segítségnek, szolidaritásnak egy olyan országos mozgalma, amely azt eredményezi, hogy senki nem érzi magát egyedül, segítséget kaphatnak a nehéz sorsú emberek" – mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette azonban azt is, hogy nem feltétlenül lesz ebből négy év múlva választási siker, de ha ezt nem teremtik meg, akkor biztosan nem lesz, sőt újabb kétharmadra lehet számítani.

"Én jelenleg azt érzem, hogy elsősorban most a bizalomépítésre kell hagyni időt magunknak, hiszen a civilek és a politikusok közötti bizalmat helyre kell állítani. Ezután a szakszervezetek, művészeti csoportok, tudományos műhelyek, önkormányzatok és a politikai pártok is össze kell fogjanak valamilyen nagyon laza, de mégis egy irányba ható, elsősorban a társadalmi valóságra, a mindennapokra koncentráló együttműködésbe. Ennek az egyik fontos projektje – elsősorban nem politikai szempontból – az alternatív nyilvánosság megteremtése lesz, legyen belső kommunikációja ennek a szerveződésnek: tudjuk, hogy mi a gondja a különböző társadalmi csoportoknak, ezek a csoportok ne maradjanak egyedül, tudjunk önkénteseket szervezni! Ha sikerül felépítenünk egy olyan társadalmi rendszert, mint amit a Fidesz felépített például a falunapokkal (vagy 2002-ben az orbáni polgári körökkel), akkor biztos, hogy sokkal hamarabb jutunk el oda, hogy politikai alternatívát is tudjunk kínálni. Le kell fúrni a társadalom mélyére. Az a kérdés, hogy ezt országosan meg lehet-e a tenni" – mondta Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ