2021. január 11., hétfő

MIÉRT NEM LÁZADUNK A RENDSZER ELLEN?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.01.11.


A rendkívüli jogrend nem engedi meg, hogy demonstrációk legyenek, tüntetők jöjjenek össze az utcákon, a tiltakozásnak a hagyományos formái megvalósuljanak. Magyarországon egyébként is igen alacsony az ellenállási kedv, bár vannak időszakok, amelyek intenzívebb mozgást hoznak magukkal, hogy aztán ne történjen semmi. Szemben az Orbán-rezsim állításaival, többnyire a jobboldali kurzus képes megmozgatni, felhergelni, kivinni az utcára az embereket. Sajátos módon ez a hergelés folyik most is; noha tíz éve a Fidesz van hatalmon, mégis folyamatosan lázban tartja híveit, ha úgy tetszik őrzi a parazsat, hogy ha kell lángra lobbantsa azt, elégedetlenséget szítson. Sajtómunkásai a legelképesztőbb összeesküvés-elméletekkel igyekeznek izgalomban tartani a híveket; hogy csak egy példát említsek: az utóbbi időben feltűnő aktivitást mutató Rákap Filip egy momentumos politikusról mutatta ki, hogy ügynök, amelyhez a legerősebb érve az volt, hogy az illető kettős, magyar-amerikai állampolgár.


E politika éltető eleme a hazudozás, a valóság átrajzolása, az ellenfél démonizálása. És ez a módszer eléggé hatékonynak tűnik, főként a baloldali szavazók gyakori érdektelensége, közömbössége okán. Ezért teheti meg a kormányoldal, hogy azt mond, amit akar, úgy csapja be az embereket, ahogy neki tetszik. A történéseket az ellenkezőjébe fordítja, mint ahogy tette ezt legutóbb a washingtoni események kapcsán.

Gyalázatos, csúfos propaganda folyik kormányzati szinten Magyarországon, a propaganda mögött pedig olyan cselekmények vannak, amelyek külön-külön is szükségszerűen váltanának ki heves tiltakozásokat. A kormány most a rendkívüli helyzet mögé bújik, de könnyen lehet, hogy „békeidőben” sem lennének megmozdulások, a fentebb említett okok miatt. Ugyanakkor, megkockáztatom, vannak dolgok, amelyeket a törvényi tiltás ellenére sem szabadna tűrni. Hogy a Covid idején milyen formákat kellene ölteniük az ilyen tiltakozásnak, azt nem tudom, de láthattuk más országok példáján: egy hatalom nem használhatja ki a járványt a végtelenségig...

SZÜLŐI HANG: TÍZEZERNYI GYEREK KÉNYSZERÜLHET IDÉN IDŐ ELŐTT ISKOLÁBA A KORMÁNY ELHIBÁZOTT KOMMUNIKÁCIÓJA MIATT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.01.11.


Tavaly léptek életbe a köznevelési törvény módosításai, melynek részeként megváltozott többek közt az iskolaérettségi korhatár, illetve annak megállapítási, felülvizsgálati metódusa is. A kormánypárti többség tavaly júliusban úgy döntött, kötelezően a hatodik életévhez köti az iskolaérettségi korhatárt, így már nem az óvónők, a védőnő és a szülők állapítják meg az iskolaérettséget, ahogy az korábban történt, hanem az Oktatási Hivatal (OH). Vagyis ha a szülők azt szeretnék, hogy a gyerekük még egy évet az óvodában töltsön, és csak 7 évesen kezdje meg az első osztályt, az OH-hoz kell fordulniuk kérvényükkel.

A Szülői Hang Közösség már korábban hangsúlyozta a törvénymódosítással kapcsolatban: ezáltal egy olyan hivatal hozhat meg egy olyan döntést, aminek a gyermek mély ismeretére kellene alapulnia, amely erre nyilvánvalóan alkalmatlan. Pedig az idő előtt iskolába erőltetett gyereket sorozatos kudarcok érhetik, ami aztán alacsony önbecsüléshez vezethet, ez pedig tönkreteheti az iskolás éveit és kihatással lehet későbbi felnőtt életére is.

A szervezet felméréssel kezdte az új évet, hogy feltérképezze, mennyire működik hatékonyan és igazságosan az új rendszer abban az esetben, ha a szülők úgy döntenek, élnek a kérvényezés jogával az Oktatási Hivatal felé.

Az eredmények nem túl biztatóak: súlyos hiányosságok tapasztalhatók az iskolaérettséggel kapcsolatos eljárásban a szülők szakmai tájékoztatását és a kérvényezés támogatását illetően, ami oda vezethet, hogy az új rendszerben akár több mint tízezernyi hatéves kisgyermek kerülhet éretlenül az iskolába.

Ennek egyik oka, hogy – bár az iskolaérettségről szóló pedagógiai döntés igen összetett – az óvoda jogkörét megszüntetve, a döntés felelősségét a kormány a szülők vállára tette, akik számára most alapvető fontosságú lenne, hogy széles körű és egyénre szabott szakmai támogatást kapjanak.

A felmérés eredményei szerint azonban az óvoda csupán az esetek 44%-ában tájékoztatta a szülőket az iskolaérettségi döntés pedagógiai szempontjairól, mivel a kormány nem rendelte el a szülők érdemi, pedagógiai kérdésekre is kiterjedő tájékoztatását. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója csak a bürokratikus teendőkre szorítkozik, és egyetlen szót sem pazarol az érdemi pedagógiai döntés szempontjaira (még arról is megfeledkezik, hogy hova fordulhatnak tanácsért a szülők) – vázolja a helyzetet a Szülői Hang...

SORRA TILTJA LE A TWITTER ÉS A FACEBOOK A SZÉLSŐJOBBOS GYŰLÖLKÖDŐKET, ÉS MOST HIÁBA MENEKÜLNEK

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2021.01.11.


Az Apple és a Google is eltávolította elérhető appjai közül a Parlert, a platformot, ahol Trump szélsőséges hívei a Capitolium lerohanását szervezték, és ahol egy ideje a félreértelmezett szólásszabadság hívei gyülekeznek, főleg olyanok, akiket kitiltottak a nagyobb közösségi oldalakról, Twitterről és Facebookról. Vasárnapi hírek szerint meglehet, hogy nemcsak az appstore-okból, de egy időre a netről is eltűnik az alkalmazás, ugyanis a Parler szervereit üzemeltető Amazon Web Services bejelentette, hogy az erőszakos tartalom és a megfelelő moderáció hiánya miatt nem biztosítják a jövőben a cég számára a szolgáltatást. A platform felhasználói - mint oly sokszor - most is azt hangoztatják, ez a szólásszabadság megsértése.

Mióta világszerte megerősödött a szélsőjobb, és az internet sötét bugyrainak köszönhetően megnőtt az összeesküvés-hívő, incel, és egyéb, a gyűlöletből táplálkozó csoportok száma (vagy talán csak a hangerejük), azóta hangoztatják, hogy a Facebook és a Twitter csak a nekik tetsző posztokat tűrik meg, és mindenkit tiltanak, aki az elfogadott narratívától eltérő véleményt fogalmaz meg. Bár a Facebook és a Twitter is jelentős lemaradásban van, és azzal szemben, amit a kitiltottak állítanak, valójában túlságosan is sokáig megtűrte a gyűlöletbeszédet és a hazugságok terjesztését, most, Trump bukása és a Capitoliumban történt erőszakos cselekmények után újult erővel kezdték kitiltani azokat, akiknek a posztjait többé nem szeretnék az oldalaikon látni. Köztük van maga Trump is...

ORBÁN EGYKORI FEJLESZTÉSI MINISZTERE 70 SZOBÁS HOTELT ÉPÍT A BALATONNÁL

24.HU
Szerzők: SPIRK JÓZSEF, MÁZSÁR TAMÁS
2021.01.11.


Egy befektetői csoport 70 szobás, négycsillagos szálloda terveit mutatta be a badacsonytomaji polgármesteri hivatalban – a hírt a Fidesz országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán osztotta meg a Facebookon karácsonykor. Úgy tudjuk, hogy a bejelentés még a település önkormányzati képviselőit is meglepte, ők ugyanis nem kaptak meghívót, a prezentációról sem volt tudomásuk. A szűk körű bemutatón a parlamenti képviselő mellett a polgármester, Krisztin N. László vett részt.

A bejegyzésből nem derült ki, hogy kik lehetnek az új befektetők, ezért felhívtuk a kormánypárti politikust. Fenyvesi elárulta, hogy a Badacsony Heritage Company Kft. (BHC) tervezi a beruházást, és már meg is vásárolta a Római úton álló egykori Volán-üdülő ingatlanát. A Hotel Volán évek óta üresen áll, egy forrásunk szerint az előző tulajdonosnak nagyra vágyó tervei voltak, de ezeket nem tudta megvalósítani. Ezt követően gyakorlatilag kiürítette a szállodát, amelynek az elmúlt években az ablakait már a szél fújta.

A Badacsony Heritage Company Kft.-ről először a hvg.hu írt, de tavaly nyáron még nem lehetett tudni, hogy miért alapították a céget. A BHC egyik tulajdonosa Fellegi Tamás családi cége, a Willard Partners Zrt., ami a volt miniszter és fia, Fellegi Áron irányítása alatt áll. Fellegi Tamás Orbán Viktor kormányában 2010-től a fejlesztési miniszteri posztot töltötte be, de alig másfél év után lemondott. Fellegi még a Bibó István Szakkollégium tanáraként ismerte meg a későbbi miniszterelnököt...

A FASIZMUS ELŐSZOBÁJA, HA AZ IGAZSÁG MÁR NEM SZÁMÍT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2021.01.11.


...A fasizmus előszobája, ha az igazság már nem számít. Amikor nem ragaszkodunk többé a tényekhez, akkor átengedjük a hatalmat olyanoknak, akik – megfelelő gazdagság és karizma birtokában – a látványban utaznak. Ha nincs közmegegyezés bizonyos alapvető tényekről, akkor nem jöhet létre a civil társadalom, amely képes megvédeni magát. Az igazság utáni politika mindig elkoptatja a jogállamot, és helyette mítoszokat vet be.

Már az ősszel világos volt, hogy Trump puccsra készül. Ő is az igazság kizárólagos forrásaként állította be magát, mint az egykori fasiszta vezetők, köztük Hitler. A nácik annak idején úgy vélték, hogy a rádióval kiütik a nyeregből a sokszínű sajtót, az amerikai elnök a Twitterről gondolta ugyanezt. Egészen páratlan mértékben hazudozott, általában kis dolgokban, de ezek összeadódtak. Voltak azután közepes méretű hazugságai is, például, hogy Oroszország nem segített a megválasztásában, de az ilyen állítások szokatlanok, általában jellemzik napjainkban a hatalomra törő autokratákat. Így Orbán a csekély számú muzulmán menekültet országos gonddá fújja fel. Ám az igazán lényegesek a nagy hazugságok, lásd, amit Sztálin mondott az egykori ukrajnai éhínség okairól, vagy Hitler antiszemitizmusát. Trump részéről az igazán veszélyes az volt, amikor bejelentette, hogy megnyerte a választást, noha valójában vesztett. Ám valóságos összeesküvés-elmélet kellett ahhoz, hogy ennyien hitelt adjanak neki – írta a The New York Times.

AKI LÁTTA TRUMPOT, AZ LÁTTA AZ “IKERTESTVÉRÉT”, ORBÁNT IS Amerikai Népszava

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.11.


Trump tökéletesen azonosította Orbánt saját tükörképeként, vagy ahogy ő mondta, “ikertestvéreként”. Ez a két ember tökéletesen testesíti meg az illiberalizmus szubsztanciáját, a mindenkori emberi gonoszság és aljasság esszenciáját. Jól mondta Trump, hogy “ikertestvérek”, mert ugyanabból a szellemi “magból” származnak. Mivel magukat szakrális jelzőkkel illetik, így használjuk mi is az ennek megfelelő fogalmakat: mindkettő sátánfajzat. Az lehet csupán megtévesztő, hogy a valóságot az “ikertestvérek” térben és időben különböző mértékben igyekeznek leplezni, de Trump a választási veresége után levetette magáról az álarcot és elkezdte megmutatni magát olyannak, amilyen. De még mindig nem a teljes igazi énjét látjuk, mert az még ennél is borzasztóbb és visszataszítóbb.

Amit eddig mutatott magából, normális emberek számára az is éppen elég. Gátlástalan, önkontroll nélküli közveszélyes bűnözőről, egy emberi szörnyetegről van szó. Ez annál inkább látható, minél inkább azonosul illiberális lényegével. Ha Orbán Viktorról elkezd lehullani az emberi máz, és meglátszódik igazi förtelmes kiléte, akkor egyre inkább látható lesz az a tökéletes azonosság, ami közte és Trump között van. Ha térben és időben keresünk további “ikertestvéreket”, akkor megtalálhatjuk őket Káintól kezdve az ókoron, a középkoron, az újkoron át egészen Mussolini és Hitler személyéig...

ELKÉSZÜLT MAGYARORSZÁG LEGPROBLÉMÁSABB VASÚTVONALAINAK TELJES 2020-AS LISTÁJA

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2021.01.11.


Amikor fél éve elkészítettük 2020 első felének vasúti hibalistáját, úgy tűnt, szinte behozhatatlan előnnyel a Budapest–Sátoraljaújhely vonalon lesz az év legtöbb hibája, de a Budapest–Záhony vonalon annyi gond volt az év végén, hogy csak december legutolsó napjaiban lett egyértelmű, melyik lesz az első helyezett. Az ország vasútvonalainak közel harmadán semmilyen gond nem volt, a hibák többsége alig több, mint tucatnyi vonalon koncentrálódott.


Melyik az a magyar vasútvonal, ahol a leggyakrabban romlik el valami? Erről mutattuk be hat hónappal ezelőtt a 2020-as első félévi listát, most pedig itt az ideje, hogy összeálljon a teljes 2020-as éves rangsor. A Mávinform Facebook-oldalon gyors tájékoztatást kapnak az utasok arról, ha valahol baj van, ráadásul a GYSEV leállásait is jelzik ott, ez alapján raktuk össze a listánkat...

KÉSÉSBEN VAN A VADÁSZATI VILÁGKIÁLLÍTÁSRA 55 MILLIÁRD FORINTBÓL ÉPÜLŐ KONGRESSZUSI KÖZPONT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.01.11.


A Hungexpo a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A terület nettó 55 milliárd forintos revitalizációs programja 2019-ben kezdődött. Kovács Zoltán, a vadászati csúcsesemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos ígérete szerint 2021 tavasz végére teljesen megújul az egész terület. Kilátogattunk a helyszínre megnézni, hol tartanak jelenleg a munkálatok. A kerítésen függő tábla szerint az új kongresszusi központ várható befejezése 2020 decembere volt, azonban még teteje sincs az épületnek...

HOGYAN MŰKÖDNEK A KORONAVÍRUS-VAKCINÁK, ÉS KINEK MELYIK VALÓ?

AZONNALI
Szerzők: RENCZES ÁGOSTON, PETRÓCZI RAFAEL
2021.01.11.


Az oltás olyan logikával működik, mintha a Reszkessetek, betörők Kevinjét próbálnánk különböző módszerekkel felkészíteni a betörők elintézésére. De mit küldjünk be Kevinnek a házba? Lekötözött betörőket? Feszítővasat? Vagy pusztán egy rajzot a feszítővasról? Mindegyik vakcina más elvet követ: az Azonnali vakcinaösszefoglalójában elmagyarázzuk, melyik vakcina hogyan működik, 

kinek melyik való, és mik az egyes típusok erősségei, gyengeségei.

Amióta megjelent és alapjaiban változtatta meg az életünket az új típusú koronavírus, felpörgött az ellene védettséget adó oltás kifejlesztése is. Több, mint hatvan vakcina fejlesztése folyik, gyógyszergyártók, kutatóközpontok, egyetemek foglalkoznak a kérdéssel. Az első, karácsony óta Magyarországon is használt védőoltás a Pfizer-BioNTech vakcinája, de a kormány élénken érdeklődik az oroszok Sputnik-V oltása (amit akár az Európai Unió illetékes szervét, az Európai Gyógyszerügynökséget megkerülve is beadadhatna a magyaroknak) és az egyik kínai vakcina iránt is.

Egyelőre itthon csak a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltanak, az oltási terv pedig homályos, de várhatóan egyre több gyártó védőoltása lesz elérhető – még ha Magyarországon kérdéses is, hogy minden ide érkező adagot fel fogunk-e tudni használni. A vakcinákat azonban még csak a kormányok vásárolják, és ők döntenek arról is, kiket hogyan oltanak be.

Az tehát egyelőre nem valószínű, hogy a magát beoltatni kívánó állampolgár csak úgy válogathat közülük – de így is felmerül egy csomó kérdés, aminek a megválaszolása segíthet eloszlatni a bizonytalanságot.

+ Hogyan működnek az egyes vakcinák, mi történik a szervezetünkben, miután beoltottak valamelyikkel?

+ Mi alapján dőlhet el, hogy ki milyen vakcinát kap?

+ Vannak-e korcsoportok, vagy olyan betegségben szenvedők, akiknek az egyik típusú vakcina javasolt, míg a másik nem?

Szakértők segítségével jártuk körbe azokat a kérdéseket, amikről a kormányzati Vakcinainfó mélyen hallgat...

A HONVÉDSÉG MUNKAHELYTEREMTŐ PROGRAMJA CSÖKKENTI A LEHETŐSÉGÉT, HOGY VALAKI MUNKÁT TALÁLJON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: kkerenyi
2021.01.11.


Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret!

A kormány által meghirdetett munkahelyteremtő programok egyike volt tavaly a nagy lelkesedéssel beharangozott speciális önkéntes tartalékos képzés. A honvédség ebből most újabb kört hirdet február 1-től. A hat hónapig tartó képzés alatt étkezést, utazási hozzájárulást és havi díjazást ajánlanak a jelentkezőknek, akik, ha rákapnak a dolog ízére, akár újabb fél évvel meg is hosszabbíthatják a szerződésüket. Ez elsőre talán jól hangzik, de kicsit közelebbről szemlélve a feltételeket hamar kiderül, hogy nem ez az évszázad ajánlata.

A programba azok a magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik 18 és 50 év közöttiek, erkölcsi bizonyítvánnyal és nyolc általánossal rendelkeznek, és megfelelnek a pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon. A képzés fél éven keresztül heti negyven óra elfoglaltságot ad. Az ezért kapott juttatás bruttó 161 ezer forint havonta. A képzés teljesítése után a tanoncok katonai esküt tesznek, és választhatnak: teljesen visszatérnek a civil életbe, vagy a későbbiekben tartalékos, szerződéses, esetleg hivatásos katonák szeretnének lenni. Ha az utóbbiak mellett döntenek, az hosszabb távú elkötelezettséget és további képzést igényel.

Ha ez a program tényleg azokat célozza, akik elvesztették a munkájukat, és erre keresnek megoldást, akkor nem igazán sikerült eltalálni a célcsoportot. A felkínált havi díjazás nem elég ahhoz, hogy valaki meg tudjon belőle élni, viszont a tanonc mellette semmi mást nem tud vállalni, mivel a képzés a teljes munkaidejét kitölti, ráadásul fizikailag is megterhelő. A végén pedig kap egy olyan végzettséget, ami egyetlen, szűk területen használható csak, azaz nem sokkal van előbbre a képzettségét illetően, mint amikor a programba belépett.

Fél év, vagy kétszer fél év alatt alapszinten el lehet sajátítani egy idegen nyelvet vagy olyan informatikai ismereteket, amelyek a munkaerőpiacon több lehetőséget biztosítanak, mint a harckocsiaknák telepítése és egy személy szakszerű megmotozása (ezek a tartalékosok tananyagának részét képezik). A bruttó 161 ezer forint heti negyven óra munkáért nem mondható az évszázad ajánlatának, de még csak emberségesnek sem. Ha pedig valaki tényleg a hadseregben szeretne karriert építeni, ahhoz többre lesz szüksége, mint nyolc általánosra és egy 6 hónapos kedvcsináló képzésre, és ezzel hamarosan szembesülni is fog, ahogy letette a tartalékos esküt...

HIRTELEN ISMÉT FELTŰNT HABONY ÁRPÁD, DE AZTÁN MEGINT KÖDDÉ VÁLT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.01.10.


Az idő rövidsége miatt csak néhány szerencsés nézhette végig az egyik videómegosztó oldalon feLugossy László és Szirtes János 2001-ben készült Tiszta lap című filmjét. A Jégkrémbalett című film alkotói ebben újra bemutatták a „zen-buddhista televíziót”, melyben meghökkentő álmokat és víziókat közvetítenek a nézők felé. Mindez persze nem tenné egészen egyedivé a 20 éve készült filmet, csakhogy feltűnik a mellékszereplők között egy régi ismerős is...

Biztosan sokan emlékeznek még a híres ibizai szórakozóhely a Heart reklámvideójára, melyben a vendégek között feltűnt Orbán Viktor akkori legfőbb bizalmasa, Habony Árpád. Akkor nagy felbolydulást okozott a luxushelyen szórakozó kormányzati médiamogul személye kormányzati és ellenzéki körökben egyaránt, így rövidesen el is távolították a videót a közösségi oldalakról. Ma azonban újra megtekinthető a promóciós film, így újra élvezhetjük (ha csak néhány pillanatra is) Habony „alakítását”, amennyiben időnk és kedvünk tartja megnézni az alig több mint három perces alkotást...

HOGYAN TUD MŰKÖDNI A HÁLAPÉNZ NÉLKÜLI EGÉSZSÉGÜGY?

TELEX
Szerző: telex.hu
2021.01.11.


...
Havi 200 ezer zsebbe?

Abban mindenki egyetért, hogy a hálapénz megszüntetése jó dolog. A paraszolvencia kiiktatása azonban bizonyos szektorokban és orvosi szakmákban komoly átmeneti problémákat okozhat. A zsebbe csúsztatott pénz ugyanis annyira beépült a rendszerbe, hogy ha ezek a források elapadnak, az nemcsak az orvosokat, de a kórházi személyzetet és a kórházak műtéti tevékenységét is érzékenyen érinti.

A hálapénzből az orvostársadalomnak csak a kisebb szelete részesült, az is különbözőképpen. A Magyar Orvosi Kamara tagjai körében végzett, önbevalláson alapuló, nem reprezentatív felmérésben a hálapénzre vonatkozó kérdésre csak kevesen válaszoltak, így ezeket az adatokat óvatosan kell kezelni:

A válaszadó orvosok 26 százaléka ismerte el, hogy fogadott el hálapénzt.

A hálapénzt elfogadók közel kétharmada átlagosan havi 50 ezer forint pluszpénzt kapott zsebbe.

18 százalékuk 50 és 200 ezer forintot keresett így.

10 százalékuk számolt be havi 200 ezer forint feletti paraszolvenciáról.

Az ilyen pénzek zsebre rakásának módja sem mindegy. Orvosberkekben valamivel elfogadottabbnak számított, ha a beteg utólag, valóban a hála kifejezéseként csúsztatott oda egy borítékot. Voltak ugyanakkor olyan orvosok, akik a klasszikus korrupciós elvek alapján előre kérték a pénzt, megmondták, mennyi náluk tarifa, mennyit kell fizetni egy műtétért az amúgy állami kórházban. És ne feledkezzünk meg azokról az orvosokról se, akik viszont kiírták az ajtajukra, vagy egy köpenyükre aggatott kitűzővel jelezték, hogy egyáltalán nem fogadnak el semmilyen hálapénzt...


FALUS FERENC: ÖSSZEVISSZA BESZÉL A KORMÁNY OLTÁSÜGYBEN

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.01.11.


A zavaros kommunikáció bizalmatlanságot kelt az oltással szemben – állítja a volt országos tisztifőorvos.

„Orbán Viktor elsőként oltatta be magát influenza ellen. Most meg azt mondja, hogy majd kivárja a sorát. Pedig példamutatásra lenne szükség!” Ezt Falus Ferenc mondta a koronavírus-oltással összefüggésben. A korábbi országos tiszti főorvost azzal kapcsolatban kérdezte a Narancs.hu, hogy egy közelmúltbeli felmérés szerint magas a koronavírus-oltás elutasítottsága Magyarországon.

A szakember szerint nagyon sokan szeretnék magukat beoltani a koronavírus ellen, de a megfelelő tájékoztatás hiányában elbizonytalanodnak. A kormány azt kommunikálja, hogy azért nem akarják beoltatni magukat az emberek, mert az ellenzék oltásellenes. Falus Ferenc szerint ez nem igaz, csupán nem hisznek a kormánynak. „Nincs meg a bizalom, mert összevissza beszélnek” – mondta a volt tisztifőorvos. Hozzátette, az emberek nem tudják, hogy ki és hogyan oltaná be őket, ráadásul a miniszterelnök nemrég azt ígérte, hogy majd lehet választani a különböző vakcinák közül (ezzel ellentétes állítást tett Müller Cecília országos tiszti főorvos), amivel ugyancsak zavart keltet a kormányfő. 

Sokan nem is férnek hozzá az oltóanyaghoz, miközben az utóbbi napokban csak kevesen kapták meg a vakcinát. „Nem használják fel rögtön a rendelkezésükre álló oltóanyagot, pedig emberéletekről van szó” – fogalmazott Falus Ferenc. A probléma onnan gyökerezik, hogy

nem készítettek elő részletes, nyilvános oltási programot, és a végrehajtással nem az egészségügyet bízták meg,

hanem a területi közigazgatásért felelős államtitkárt, György Istvánt...

„ORBÁNNAK GYENGÉBB A POZÍCIÓJA” – INTERJÚ GRIGORIJ MESEZNIKOV POLITIKAI ELEMZŐVEL

NÉPSZAVA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2021.01.11.


V4 Szlovákiában általános vélemény, hogy ne az ország fizesse a magyar kormányfő uniós játszmáinak árát – mondja Grigorij Meseznikov, az egyik legismertebb szlovák politikai elemző.


Az uniós költségvetéssel és helyreállítási alappal kapcsolatban zajlott tavalyi vétó-vita során élesen elvált Pozsony és Prága, illetve Varsó és Budapest álláspontja. Beszélhetünk még Visegrádi Négyekről? 

V4-es formáció a legideálisabb megoldás a regionális együttműködés erősítésére, hiszen olyan történelmileg terhelt viszonyú országok között is nagyban hozzájárult a kapcsolatok javulásához, mint Magyarország és Szlovákia. A V4 a régiós rendszerváltás egyik sikertörténete és mind a négy állam számára alapvető fontosságú. Tény, hogy most vannak törésvonalak országaink között, de ezek nem egymás közti ellentétek, uniós politikák ügyében nem értünk egyet. Korábban szinte evidencia volt, hogy a visegrádi tagállamok kölcsönösen támogatják egymást az uniós döntéshozatalban, előre egyeztetik az álláspontjukat egy-egy EU-csúcs előtt, s ez kétségtelenül megszűnt mostanra, de szerintem ez a helyzet hosszabb távon nem fenntartható. Legalább is senkinek nem lesz jó, ha fennmarad. Az is igaz, hogy Szlovákiában egyre erősödik az a hangulat, hogy a szomszédaink uniós konfliktusainak árát ne mi fizessük meg. Vagyis a cseh és a szlovák kormány is érdekelt lenne a V4-es együttműködés további erősödésében, de csak akkor, ha ezért uniós szinten nem érik hátrányok. Szlovákia az EU magjához akar tartozni, ezért vezette be az eurót, és bárki is van kormányon Pozsonyban, ez nem fog jelentősen változni. 

Orbán Viktornak vagy Angela Merkelnek és az EU-nak jelentett nagy győzelmet, hogy megállapodtak a decemberi uniós csúcson az EU új költségvetéséről és a helyreállítási alapról, azaz a lengyelek és a magyarok végül nem vétóztak? 

Kompromisszum született, amit sokféleképpen lehet értelmezni. Az EU fősodratú politikai erői érték el ezt a megegyezést, ez az ő sikerük. És nagyon fontos, hogy ennek részeként bekerült az uniós szabályok közé a források jogszerű elköltésének követelménye, illetve a szankcionálhatóság. Bár egyelőre szigorúan az uniós pénzek felhasználásának törvényességéről van szó, ez rövid időn belül megváltozhat és az unió alapértékeinek tiszteletben tartása-tartatása is része lehet új jogintézménynek az alkalmazása során. Ez a lényeg, az összes többi értelmezés kérdése. 

Sok elemző szerint Orbán Viktor decemberi győzelme pürrhoszi, hosszabb távon még jobban elszigetelődhet az EU-ban. Ezzel az állítással egyetért? 

Ha a több éves folyamatokat nézzük, megállapíthatjuk, hogy Orbán Viktornak most például sokkal gyengébb pozíciója van a saját pártcsaládjában, az Európai Néppártban, mint korábban és senki nem tudja, hogy ennek a mostani állapotnak, a tagság felfüggesztésének mi lesz a kimenetele. Ez a Fidesz és a Néppárt több tagpártja számára mára belpolitikai kérdéssé is vált, így nehéz megjósolni a kimenetelt, hiszen a szereplőknek többfelé kell figyelniük. A CDU például nyilván tisztában van vele, hogy egy esetleges kizárás az egész európai pártpolitikában változásokat hozhatna, ami a német politikára is hatással lenne. Németországnak szövetségesekre van szüksége és Magyarország eddig az volt. Biztonsággal csak annyit lehet kijelenteni, hogy a Fidesz távozását követelők hangja erősödhet meg, ha a helyzet oldódik meg...

SOKKAL DURVÁBB VOLT A TRUMPISTA OSTROM, MINT AMI A JELMEZES KÉPEKBŐL LÁTSZIK

444.HU
Szerző: plankog
2021.01.11.


A Capitolium megtámadásáról készült leghíresebb képek annyira abszurdak, hogy sokakban maradhatott meg valami olyasmi érzés: ezt a maskarás hőbörgést nem lehet teljesen komolyan venni, parodisztikus az egész esemény.

De bármilyen felejthetetlen látványt nyújtott QAnon Sámán és a többiek, ha jobban megnézzük, mik történtek az ostrom alatt,

sokkal sötétebb kép rajzolódik ki:...

MÉG HOGY MAKOVECZNEK NINCS TEMPLOMA BUDAPESTEN?

444.HU
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2021.01.11.


"Azt már kevesebben tudják Makovecz Imréről, hogy egészen máig éppen szülővárosában, ott, ahol, élt, alkotott és meghalt, nem áll egyetlen, általa megálmodott középület sem".


Az idézet a Hír TV január 1-műsorában hangzott el, és a legfontosabb érv volt amellett, hogy miért kellene megépíteni a Kossuth díjas építész utolsó, legfontosabbnak nevezett tervét. A templomról szóló szerdai cikkünkben szó volt arról, hogy a helyére más épült, nincs rá pénz (több tízmilliárdba kerülne), és eddig még nem támogatta sem az egyház, sem a kormány.

Az olvasók jelezték, hogy az alapállítás sem igaz: Makovecznek nagyon is áll, és nem hogy középülete, de kifejezetten temploma Budapesten.


És nem egy, hanem kettő.Igaz, még nincsenek kész. Az egyik Pesterzsébeten épül, és tavaly nyáron majdnem leégett. A terv 2011-ben készült, a templomot 2018-ban kezdték építeni. Az építész szellemi hagyatékát gondozó Makovecz Alapítvány honlapja azonban nem tekinti teljes értékű Makovecz-műnek, mert az - akkor már súlyos beteg - építész eltért a "tervezési programtól", így a terveket tanítványa, Dósa-Papp Tamás fejezte be, "aki nagy alázattal olyan terveket készített, amely méltó a Mesteréhez" A templom megépítését a kormány 640 millió forinttal támogatta...

JÖN MAJD MAGYARUL IS A „HALLO, HERR DIKTATOR” A BÁJOSNAK LÁTSZÓ ORBÁNRÓL

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2021.01.11.A rendező szerint aki nem ismeri eléggé a kormányfőt, azt könnyen csalja csapdába.

Karácsonykor mutatta be a német-francia ARTE televízió a „Hallo, Herr Diktator” című dokumentumfilmet, amelyről Michael Wech rendező, forgatókönyvíró a Klubrádiónak azt mondta, remek a visszhangja. Már menet közben jó visszajelzéseket kapott, ezért is lett hosszabb, 90 perces. Egyelőre online látható az Arte csatornán, németül.

Január közepén készül el az angol fordítás és azon vagyunk, hogy a magyar fordítást is mielőbb elkészítsük.

Összességében úgy érzi, elérte célját a filmmel, sikerült bemutatni Orbán Viktor személyiségét, legfőbb karakterjegyeit, ami azért fontos, mert aki nem ismeri ki a kormányfőt, nem tudja megoldani az általa okozott problémákat sem.

A film ötlete egyébként még akkor született, amikor Rigában, a 2015-ös uniós csúcson Jean-Claude Juncker és Donald Tusk a közös fotóhoz várták Orbán Viktort, akit az Európai Bizottság akkori elnöke diktátorként üdvözölt.

HAZUGSÁGRA ÉPÍTETT POLITIZÁLÁS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁSZKY JUDIT
2021.01.11.


Donald Trump és Orbán Viktor hazugságai a Capitolium ostroma kapcsán kerültek a hírek élére. Magyarországgal többen is példálóztak már a demokrácia eróziójával kapcsolatban.


A népszerű amerikai külpolitikai elemzőnek, Fareed Zakariának, a CNN műsorvezetőjének, a Washington Post kolumnistájának a Capitolium szerdai ostroma és ebben Trump elnök felelősségének megállapítása kapcsán Orbán Viktor is az eszébe jutott. Arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt a progresszív politikai elit arra figyelmeztetett, hogy Trump sajátos, a demokráciát folytonosan fenyegető intézkedései már előrevetítették az autoriter Amerika képét. Most ez látszik beteljesedni. Trump is a média elleni támadással kezdte építeni a maga rendszerét. Folytatódott a normák, az íratlan szabályok felrúgásával, s tetőződik be a törvények semmibevételével, s mindez azért, hogy hatalmát mindenáron megtarthassa Trump. Majd a világ legismertebb autokrata vezetőit sorolta fel Trump elődjeiként: A demokrácia eróziója a világ más országaiban – Magyarországtól kezdve Törökországon át Indiáig –a rendszer törvényeinek átírásával vezetett az autokráciához. S kétszer is láthattuk a CNN GSP műsorában Orbán Viktor portréját.

S hogy mennyire nem egyedi jelenség Magyarországgal példálózni, azt Obama elnök is megerősítette. A négy héttel ezelőtt Trevor Noah Daily Showja számára – amit ezúttal a hvg vett észre - készült interjúban a 44. elnök arra figyelmeztetett, hogy Trump választási bukásával az általa épített rendszer sajnos nem ér véget. Erre jó példa a Fülöp-szigetek és például Magyarország.

A hazugság művészete


Trump könyvére, A Business művészete címűre hajazva a New York Times a Hazugság művészete címmel a Capitolium ostroma utáni helyzetet értékelve megállapítja, minél nagyobb a hazugság, Trumpnak annál jobban bejött. A hazugság persze a világ egyre több országában a politika hajtóereje lett. Andrew Higgins visszamegy 1944-be, amikor a sztálini diktatúra Moszkvájában George Kennan, mint követségi tanácsadó azt üzente haza Washingtonba, hogy a hazugsággal fenntartott okkult hatalmak vezetői az emberi természet fura és nyugtalanító jellemvonásaira derítenek fény. Bizonyos emberek számára mindegy, hogy mennyire hamis egy adott állítás, ha hisznek benne, akkor igazságként élik meg a hazugságot. A hazugságra épített politizálás példájaként Magyarországot említi meg első helyen a szerző, majd Lengyelországot, Törökországot és a Fülöp-szigeteket sorolja mellé. Ez történt Amerikában is most, amikor egyre többen hitték el Trumpnak, hogy nem Biden győzött az elnökválasztáson. De még Szlovénia – ahonnan Melania Trump származik – kormányfője is elhitte ezt a hazugságot az amerikai elnöknek. Orbánról azt állítja, hogy például nem csak számokkal játszik, s játssza ki vele az embereket, hanem olyan hazugságokat terjeszt, amelyekkel a valóságot alakítja át a maga szájíze szerint. Példa erre a Soros Györggyel való riogatás, hisz Orbán szerint ő ássa alá hazánk szuverenitását legfőképp azzal, hogy szerinte migránsok betelepítésével akarja lecserélni hazánk lakosságát, és elpusztítani hagyományos nemzeti értékeinket. Oroszországban is az történik, hogy gyakorlatilag Putyin mondja meg, mi az igaz, és mi a hamis, ahogy tette ezt annak idején Sztálin. A média kontroll alá vétele is ennek a szindrómának ékes jele. Nincs más valóság, csak az, amit a kormányfő látni akar.

A filmipar a járvány ideje alatt is zavartalanul üzemel


Hamarosan Budapestre jön forgatni a Liongates a Borderlands című filmmel, amely egyébként már 2015-ben tervbe volt véve – olvasható a brit Eurogamer honlapon. A főszerepeket Kate Blanchett és Kevin Hart játssza. A Csernobil forgatókönyvét is író Craig Mezin és Eli Roth rendezésében készülő film a forgatás közben persze bőven okozhat még meglepetést, hisz a Covid-19 mindenkit óvatosságra int. Ám a The Hollywood Reporter lapban hazánkról megjelent cikk szerint aggodalomra semmi ok. Adam Goodman, a MidAtlantic Films magyar produkciós vállalat tulajdonosa számolt be arról, hogy a magyar stúdiók – úgymond - Covid-biztosak. Az erről szóló cikk címe is nagyon beszédes: Miért nem tudta megállítani a Covid a magyar filmgyártás robbanásszerű fejlődését. A márciusi leállást követően ugyanis hamar átálltak a biztos üzemmódra, így a nyár elejétől újra fogadják a nemzetközi forgatócsoportokat – erről Káel Csaba filmügyi kormánybiztos is nyilatkozott a Hollywood Reporternek. A magyar kormány ugyanis kivételezett az amerikai filmgyártókkal, speciális protokollt bevezetve megkönnyítette, hogy a forgatócsoportok a járvány dacára hazánkba utazhassanak. A nehézségek ellenére is 20 filmet tudtak legyártani 2020-ban. A Korda stúdióban többek között a Halo-t folytatták, a német Netflixnek a Terra Vision filmjét, A legjobb barátom Anna Frank, Nicolas Cadge-dzsel egy meta-komédiát, az Unbearable Weight of Massive Talent filmet. Adam Goodman a forgatások közül szólt a Paramount TV Jack Ryan-sorozatának harmadik évadáról és egy Marvel-filmről is. Nyárig teljesen be vannak táblázva, s abban bízik, hogy ez lesz az utolsó olyan időszak, amelyet még a Covid-19 protokoll szerint kell végigcsinálniuk.

UPOR LÁSZLÓ ÉRTETLENÜL ÁLL A DÖNTÉS ELŐTT, AMIVEL AZ SZFE FALAIT IS LIKVIDÁLJÁK

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.01.11.


Vidnyánszkyék eladják az SZFE épületeit, rettegnek az ellenállás emlékét hordozó helyszínektől is. Az egyetem volt rektorhelyettese a Hírklikknek nyilatkozva többek között elmondta: nem kizárt, hogy az Ódry színpad az egyházhoz kerül, de egyelőre képtelen értelmezni a történteket.


Vasárnap délután vált ismert a sajtó nyilvánossága és a közvélemény előtt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületeit, kollégiumi ingatlanát eladja a Vidnyánszky vezette kuratórium, az Ódry színpadot megszüntetik, az ellenállás helyszíneinek még az emlékét is beszántják. Sikerült elérnünk vasárnap este Upor Lászlót, az egyetem volt, rektor nélküli rektorhelyettesét, hogy a történtek kommentálására kérjük...

SZABAD SZEMMEL - TRUMP NÉGY ÉVEN ÁT RÁSZABADÍTOTTA A VANDALIZMUST A POLITIKÁRA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.11.


Politico


Az EU külpolitikai főmegbízottja is úgy ítéli meg, hogy a világ demokráciáinak fel kell ébredniük az amerikai törvényhozás ostroma láttán, mert az jól illusztrálja, Trump négy éve mekkora károkat okozott az USA demokráciájának, milyen mértékben megosztotta a társadalmat. Arról nem beszélve, hogy mi lett volna akkor, ha sikerül a terv. Borrel szerint a Kongresszus megszállása betetőzte azt a rosszat, ami az utóbbi időben végbemegy a világban.

Ezért a volt spanyol külügyminiszter sürgeti, hogy a demokratikus értékek és intézmények további bedarálásának megakadályozására haladéktalanul ki kell állni a demokratikus intézmények védelmében. El kell utasítani a demagógok uszító és gyűlöletkeltő hangvételét, a dezinformációs kampányokat, az álhíreket. Egyúttal ki kell javítani a gazdaság bajait, mert azok nagymértékben hozzájárulnak a populizmus terjedéséhez.

Guardian

A zsarnokok kezüket dörzsölve követik, mit tett az amerikai elnök az ország demokráciájával. Ám Trump soha nem fog felmentést kapni a történelemtől, róla mindig az ugrik majd be, ahogy a csőcselék feldúlta a törvényhozás épületét, mégpedig az ő uszítására. Az utókor meg fogja bélyegezni, mert az alkotmány megdöntésére szervezkedett. De az elítélő véleményből kijut majd a republikánusok jó néhány honatyájának is, aki elnézte, sőt ösztökélte, hogy megfordítsák a választási eredményt.

Ám a fő felelősség az elnöké. Hiszen a hordák azért özönlötték el a Capitol Hillt, mert Trump négy éven át rászabadította a vandalizmust a politikára. A megosztásra épített és lábbal tapodott a demokratikus normákon. Holdkóros összeesküvés elméleteket hirdetett, a hazugságot a közbeszéd alapjává tette.

Az ár rettenetes és azt még azután is fizetni kell, ha már a politikus eltűnik a színről. Hiszen megmérgezte a közéletet. Ugyanakkor rendkívül sikeres volt abban, hogy aláássa az amerikai demokráciába vetett hitet és lerombolja annak tekintélyét külföldön. Ebből a szempontból hatásosabb volt, mint Putyin digitális zászlóaljai.

Egyben igencsak megnehezítette, hogy a szabadság értékei megőrizzék helyüket az erősödő önkényuralommal szemben. Segített demoralizálni azokat, akik a polgári szabadságjogokért és tisztességes választásokért küzdenek, ugyanakkor felbátorította azok ellenfeleit. Nevetségessé tette a tételt, hogy az Egyesült Államok a szabadság világítótornya.

Csak remélni lehet, hogy több szolgálatot már nem tesz az autokratáknak, miután négy éven át lelkesítette Bolsonarót, Orbánt, Dutertét. A tekintélyelvű vezetők magukra ismertek az elnök politikájában és erőt merítettek abból. Ösztönzést kaptak, hogy úgy véljék: hanyatlik a liberális demokrácia és a holnap az övék lesz. Trump uralmának árát az egész földkerekség fizeti, az elvesztett szabadság formájában.

New York Times

A politikai hazugság két atyamestere Hitler és Sztálin volt és ők megmutatták, hogy minél durvábban eltorzítják az igazságot, az annál nagyobb tömeghatást fejt ki. Csak éppen az új vonás, hogy milliók boldogan veszik, amit átverik őket. Ahogy arra példa Amerika. De bőven tetten lehet érni a magyaroknál, lengyeleknél és a törököknél is. A populista vezetők a maguk érdekeinek megfelelően értelmezik át a valóságot, sőt új tényeket ötölnek ki.

Magyarországon nem csupán manipulálják az adatokat, hanem új való világot hoznak létre. Ehhez Orbán Viktor Soros Györgyre osztotta a szálakat mozgató sötét erő szerepét. A hivatalos propaganda szerint a filantróp pénzember próbálja megrendíteni az államhatalmat, megpróbálja menekültekkel kiszorítani saját országukból a magyarokat és szétzúzná a hagyományos értékeket.

Krekó Péter, a Political Capital vezetője rámutat, hogy az efféle antiszemita összeesküvés elmélet teljesen sematikus. A törzsi felfogásnak megfelelően mindent a jó és a rossz harcaként tüntet fel, a mellékelt magyarázat pedig igencsak egyszerű. De a valóságot ez a törzsi politika alakítja. A vezér viszont igényt tart a tábor fenntartás nélküli hűségére. Aki kilóg a sorból, az áruló, és az ilyennek semmi keresnivalója nincs a törzsben. A baj csak ott van, hogy e megközelítés folytán a demokrácia minősül kisiklásnak.

A Trump-féle nagy hazugság azokban az országokban eredményes, ahol még gyenge a jogrendszer, illetve a tények ellenőrzéséhez kulcsfontosságú sajtó. Nyina Hruscsova, az egykori orosz pártfőtitkár Amerikában élő egyetemi tanár unokája szerint az elnök virtuális valóságot alakított ki, akárcsak egykor Sztálin. A kérdés azonban az, hogy mi van akkor, ha abból az emberek nem kérnek. Lásd a Szovjetuniót, amely pont emiatt omlott össze.

Viszont az ilyen rendszerek fennmaradásához okvetlenül szükséges a sajtó monopóliuma. Magyarországon, Oroszországban és Törökországban ilyen okokból van nehéz helyzetben a független média. Trump különben nagy hasznot húzott abból, hogy a világháló tele van dezinformációval és összeesküvés elméletekkel.

Der Standard

Hogy Trump önjelölt puccsistákat uszított a Kongresszusra, azzal minimum súrolta a fasizmussal szemben húzott vörös vonalat – mutat rá Peter Pelinka, osztrák történész és politológus, aki jó egy évtizeden át tanított a CEU-n. Mint írja, az elnök politikája a populizmus és a nácizmus határmezsgyéjén mozog, de a politikust immár egyértelműen a demokrácia ellenségeként kell elkönyvelni, hiszen nem hajlandó elismerni vereségét, ami erkölcsileg is lesújtó.

Ugyanolyan tekintélyelvű, mint Putyin, Hszi, Orbán Erdogan, Asszad vagy Lukasenko. Ráadásul bizonyos értelemben még vegytisztán besorolható a fasizmus kategóriájába. Hiszen maga köré gyűjtötte a jobboldali-radikális milíciákat, a „vallási” fanatikusokat és a legcifrább összeesküvés elméletek követőit. Valamennyit a saját érdekében használta ki. Az otromba nacionalistáknak szállította az „Amerika mindenekelőtt” jelszavát, a rasszisták „fehér hatalma” iránt pedig nagy megértést tanúsított.

Trump, aki hiteltelen volt minden ízében, messiás lett sok millió amerikai számára. Az általa feltüzelt csőcselék megszentségtelenítette az Egyesült Államok demokráciájának központját, amit tett, az már a fasizmussal határos. Az elnök azonban, akinek kiemelkedő szerepe volt a puccskísérletben, mossa kezeit, mondván, hogy ő teljesen ártatlan.

Politico

A szerző, egy Rigában élő, szabadúszó orosz újságíró óv attól, hogy bárki azt higgye: Putyin a hasát fogja a washingtoni lázadás miatt. Sőt, az lidércnyomással ér fel számára, mert semmitől sem fél jobban, mint hogy egyszer csak megindulnak az ő ultranacionalistái is. Szóval egyáltalán nem örül, hiába látszik úgy a tengerentúli zűrzavar és pusztítás folytán, hogy végre beérett a vetése és sikerült megrendítenie az amerikai demokráciát.

A moszkvai propagandisták ezért egyfelől próbáltak az USA orrára koppintani, másfelől viszont mindent megtettek, nehogy hasonló megmozdulásokra buzdítsanak odahaza. Persze a reakciókban ettől még volt egy jó adag káröröm. A hazai közönséget célozták meg, kiemelve, hogy az amerikai vezetés kettős mércét alkalmaz. Hiszen elfordította a fejét, amikor a 2014-es kijevi eseményekben szerepet játszott a szélsőjobb, ugyanakkor bűnözőknek és terroristáknak nyilvánította mindazokat, akik meg akarják változtatni a novemberi választási kimenetelét.

Putyin közismerten retteg a színes forradalmaktól, ez a vezérszál a politikájában. Így valószínűleg úgy értékeli a washingtoni felkelést, hogy a szélsőjobb magától megindulhat, káoszt kiváltva. Az államfő az elmúlt két évtizedben körül udvarolt ultranacionalistákat és átvette a szélsőjobbos ideológiát, beleértve a hagyományos keresztény érdekek hirdetését, illetve az LMBT-jogok elutasítását. Így próbálta megszerezni ezeknek a köröknek a támogatását. Ám az mindig is bizonytalan volt. De akárcsak Trump, ő is igyekezett a maga javára kamatoztatni a szélsőség dühét. Most pedig nemigen képes kézben tartani a veszélyt, amit ő szabadított el.

Bloomberg

A világ nagy részében a rémület mellett érezhető kárörömmel fogadták, hogy a trumpista hordák lerohanták a Capitoliumot. Végre megkapta az USA, amely évtizedeken át kioktatott más demokráciákat. Ám tény, hogy az Egyesült Államok sokkal jobban átvészelte a maga populizmusát, mint a legtöbb érintett ország. Hiszen lehet, hogy az elnök ellen újabb alkotmányos vádemelési eljárás indult. Vesztett és hiába próbálta érvényteleníttetni az eredményt. A Republikánus Párt is elnyerte méltó büntetését, amiért bevállalta a demagógiát, hiszen a Fehér Házon kívül lemondhat a többségről a törvényhozás mindkét házában. A végén pedig Trumpnak is be kellett ismernie kudarcát.

Nem szokás azonban, hogy ennyire megsorozzák a populistákat. Az ilyen vezetők általában kényelmesen berendezkednek a hatalomban, majd győzelmük aránya fura módon tovább nő minden választással. Már túl sok hely van, ahol a választás szabad, de csak ritkán tisztességes, és ahol úgy tűnik, hogy az önkényurat nem lehet kipiszkálni a nyeregből.

Ám más nemzetekhez viszonyítva - Oroszországtól Törökországig, Magyarországtól Indiáig – az amerikai intézmények bizonyították ellenálló képességüket. A liberális demokráciák csak annyira erősek, mint amennyire az intézményeik függetlenek és vezetőik becsületesek. Az USÁ-ban Trump pont ezért kényszerült szabad és tisztességes szavazásra, és ezért kell távoznia tisztségéből. A bírák több tucat keresetét utasították el, még azok is, akiket ő nevezett ki. Ennyit tesz a független igazságszolgáltatás, de fontos szerep jutott a sajtónak is, amely folyamatosan beszámolt az elnök törvényszegéseiről. Fényesen megmutatták, hogy jogi csapata milyen tehetségtelen, illetve hogy mennyire nincsenek érveik.

Szóval úgy áll, hogy Amerika továbbra is kivételes ország. A többi országnak pedig meg kell tanulnia, hogy mindenáron meg kell őrizni a bíróságok önállóságát. Azok olyanok a populizmusban, mint a kanári a sújtólégtől veszélyeztetett bányákban. Előre jelzik a bajt. Ezért csinálja jól az EU, hogy vörös vonalat húz a jogállamot feladó Magyarország és Lengyelország számára.

FAZ

A tüzet Trump és bűntársai lobbantották fel, ez megbocsáthatatlan bűn a részükről. A közösségi média katalizátorként szolgált hozzá, de a gyúanyag a tömeges elégedetlenség volt. Mert aki elégedett az életében, az nem ront neki egy parlamentnek. Aki bizalommal van embertársai iránt, az nem megy lépre demagógok hazugságainak. Azaz a gond nem csupán Amerikában jelentkezik, hanem a briteknél, magyaroknál, franciáknál és németeknél is.

Gyakorlatilag minden nyugati országban megtalálni ezek a jelenségeket, azok mögött nem csupán egy-egy kiemelkedő populista húzódik meg. A globalizálódás jólétet és kényelmes életet hoz, de szétszakítja a társadalmat. Nem egyszerűen fokozza a pénzügyi egyenlőtlenségeket. Az emberek gyakorlatilag más-más világban élnek. Anyagi, technikai és kulturális értelemben egyaránt. Ennélfogva repedések keletkeznek a társadalomban, amit azután a Trump-félék árkokká mélyítenek.

De itt a pénz egymagában nem segít, mert pl. ha emelik a szociális segélyt a leszakadt gyerekek után, akiknek felnőve sincs semmi kilátásuk az elhelyezkedésre, nos, az ő helyzetük mindenképpen botrány, függetlenül a számukra kiutalt összegtől, még ha azt alapjövedelemnek nevezik is. Itt a megoldást a tanulás hozhatja meg.

NZZ

Korszakváltásban bízik a magyar ellenzék, mert hosszú ideje nem voltak ennyire jók az esélyei, hogy véget vessen Orbán Viktor uralmának, már ha kitart az összhang. A hat párt új lendülettel vág neki az évnek és a nagy célnak. A közvélemény kutatások azt mutatják, még azok is, amelyeket kormány közeli intézetek készítenek, hogy a Fidesz népszerűsége erősen visszaesett. Megtépázta a vírus elleni harc, az EU pénzügyi tervének elutasítása és a Szájer-féle botrány.

Orbán hatalma óriási, amit erősít a „közeli” sajtóbirodalom, a választási törvények átalakítása, valamint hogy az állami megbízások javát kegyencek szűk köre kapja. Így csak az egyesült ellenzéknek van esélye a hatalomátvételre. De hogy a harmónia fennmarad-e azt nem csupán a kormány propaganda szócsövei kérdezik. A másik oldalt elsősorban Orbán elutasítása köti össze. A közös program csak nagyon tétován körvonalazza a célokat.

Ugyanakkor nincs közös miniszterelnök-jelölt. Dobrev Klárát csupán az ellenzéki hívek negyede támogatja, férje megosztó személyiség a baloldalon. Sokan őt teszik felelősség a gazdasági válságért, illetve a botrányért, amely előkészítette a terepet Orbán 2010-es győzelméhez. Vagyis a politikus alighanem teher a hatalomellenes tábornak.

Ily módon meg kell találni azokat, akik személyükben testesítik meg a meghirdetett megújulást. Közülük a legismertebb Karácsony Gergely, de ő még nem kötelezte el magát. Idáig nem úgy jelent meg, mint jelentős vezető személyiség, vagy azért, mert nem akarja, vagy azért, mivel nincs meg hozzá a politikai súlya.

További akadály az ellenzéki oldalon, hogy a jogállami mechanizmus bevezetésének elhalasztása folytán a kliensek továbbra is vastagon kapják az uniós támogatásokat. Ezt főleg ellenzéki értelmiségiek bírálják, és azonnal ellenőrzést követelnek Brüsszeltől. A politikusok ezzel szemben visszafogottak, mert nem szeretnének ráerősíteni arra az orbáni mantrára, hogy külföldi érdekeket képviselnek és Soros lakájai.

Libération

Budapesten 2024-től a sanghaji Fudan Egyetem lép a CEU helyébe, miután a Közép-Európai Egyetemet a magyar kormány célirányos törvénnyel távozásra kényszerítette. Az ugyanis túl liberálisnak bizonyult a hatalom számára. Hogy ezek után a kínaiak jutnak lehetőséghez, az egyrészt jelképezi Orbán jóindulatát, másrészről pedig még egy befolyási lehetőséget ad Kína számára.

A hatalom óriásira tárta a kapukat előtte. Ingyen kap területet az egykori Nagyvásártelepen, a megvételére átszámítva 2,2 millió eurónyi közpénzt fordítanak. 5-6 ezer diákot toboroznak, ám félő, hogy működése rosszat tesz egész magyar felsőoktatásnak. Hiszen egymaga többet költhet, mint az egész hazai ágazat. És a kínai professzorok taníthatnak másutt is, ha felkérik őket. A kétoldalú kapcsolatok azonban már így is szorosak, hiszen pl. a Huawei Magyarországon akar fejlesztési központot létesíteni.

Matura Tamás, a Corvinus szakértője eléggé meglepőnek találja, hogy a kínaiak Budapestet választották a Fudan Egyetem terjeszkedésének helyszínéül, de talán a szoros kétoldalú kapcsolatok, illetve Magyarország földrajzi elhelyezkedése játszott benne közre. A kezdeményező fél a magyar kormány volt, és olyan feltételeket ajánlott, hogy Kínának nem volt vesztenivalója, teszi hozzá Salát Gergely a Pázmány Egyetemről.

A kérdés csupán az, mire jó Peking számára az egész vállalkozás, főként miután a KKP szigorított az egyetem ellenőrzésén. Matura Tamás szerint ha az intézményen keresztül nő is Európában a kínai befolyás, ez várhatóan nem befolyásolja az oktatás kiváló minőségét. De Kínának már volt hasonló együttműködési próbálkozása pl. a prágai Károly Egyetemmel, ám ott kiderült, hogy ott a kínai nagykövetség adományokkal beleszólt a dolgokba. Pl. 45 ezer eurót adott, részben az „Új selyemút” nevű kormányzati program előnyeivel foglalkozó előadássorozat céljaira.

Salát Gergely azt mondja, Budapesten aligha lesz kurzus Tibetről és nem is hívnak meg hongkongi aktivistákat. De a kínai jelenlét jelenleg még csekély ahhoz képest, hogy mekkora több nyugati egyetemen.

TIZENHÁROM DÖGLÖTT RÓKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.11.


A hét végén vadásztak fatornyos városom partjain. Nagy hangon meghirdették a népeknek, ne járkáljanak, ne menjenek a határba, mert lőnek a pörge kalapos puskás emberek, és még eltalálja őket valami kósza golyó, a fejükre pottyan a mázsás, szörnyű mennybolt vagy épp egy tengeralattjáró. A városi népek egyáltalán maradjanak a flaszteron, az ismert térköveken, foglalkozzanak a girhes városi galambokkal, vakarásszák a betonra száradt guanót, és legyen olajszaguk. Vagy gépzsír. Az erdő veszélyes, az erdő misztikus, csurig van piroskákkal, farkasokkal, nagymamákkal, huhognak benne a rézfaszú baglyok, surrannak a ludvércek. Az erdő a semjéneké, kádároké és más efféle elvtársaké meg uraságoké.

Szombaton durrogtattak a vadászképű emberek, így vasárnap már engedve volt elhagyni a főteret. Kimerészkedni várostáblán túl, belegyalogolni egyenest a horizontba, ködökbe, vagy hajkurászni a csalfa napot, amelyik épp a lankák mögé bújik, azt mondja szemére tett kézzel, akárha nagymama, hogy buncili, kuccs, és miközben tűnik el ez a nap, még bánatosan énekel is visszatértét jövendölve, hogy aszondja, mit hoz neked a búvár, ha fölbukik a habból, kezébe’ szomorú sár, ezt hozza néked abból. Mert ilyen olvasott ez a mi napunk és mókás kedvű. Megy az ember, bandukol a határban, s mint aztán képek tanúsítják bejárva a sajtót, belebotlik tizenhárom rókába, akik ott fekszenek véresen és kiterítve egymás hegyén hátán.

Lágerek népe, szentendrei halottgyűjtő, róka holokauszt, ezt hagyták a határban a pörge kalapos puskás emberek, halomra lőtt rókákkal, hogy a kis herceg sírva pucolja eztán a vulkánjait, és a széles Semjén mosolyog. Két hete volt jótékonysági vadászat is, ahol le kellett tenni a pénzt, melegséggel tölteni el a pörge kalapos szíveket, hogy adni jó, majd fácánra menni, lőni a szeme közé a házi kisüsti behörbölése után, puskaporszag, kutyaugatás, vértől iszamos mező és ugar. A dakota istenek az ilyet nem szeretik, de dakota istenek már nincsenek is, ilyen városi izgága jézusok vannak, ájtatosan böfögnek a litánia alatt, belerúgnak a koldusba és halomra lövik a rókákat úgy, hogy még csak el sem földelik őket. Ott mállanak szét testükben a város peremén...