2023. július 15., szombat

ANNO BUDAPEST: HURRÁ! NYARALUNK! (2023.07.16.)

ANNO BUDAPEST.../ KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: PANXNOTDED MIKLÓS
2023.07.16.Az Anno Budapest 2023. július 16-i adásának témája a nyaralás. Panxnotded Miklós arra kíváncsi, melyek a legszebb és/vagy a legkellemetlenebb emlékeik a nyaralásaikról. Jó és rossz is a fókuszban. Langyos volt a sör, hideg a lángos, túl nagy volt a tömeg, zajos a szomszéd, elkavarodott a foglalás, nem esett jól a napszúrás, lekéstek az átszállásról, otthon maradt a pénz, eltűnt a poggyász, beütött a szalmonella, végig szakadt az eső, feltörték a kocsit, lehúzta a vendéglős, ellopták a brifkót? Netán megismerkedett a szerelmével, évtizedes barátságot kötött, bejárta a legjobb helyeket, örök emlékeket szerzett és azóta is visszajár a helyre? 

Mondja el vasárnap délután 2 és 4 között, várjuk hívásaikat. 
Elérhetőségeink: +36 1 240-6953 és +36 1 240-7953 
Üzenet Viberen és SMS-ben: +36 30 303-0953HODÁSZ ANDRÁS COMING OUTOLT - MEGMONDTA A PAPI FRANKÓT

DAVE VILÁGA
Szerző: Dave
2023.07.15.Hodász András, az egykori Hodász atya coming outolt. Megmondta a papi frankót. #vélemény #hodászandrás

TISZTOGATÁS ÉS ELÉGEDETLENSÉG AZ OROSZ TÁBORNOKI KARBAN – HELYZETKÉP AZ 505. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2023.07.15.


Orosz előrehaladás Luhanszk és Harkiv megye határán, részleges ukrán sikerek Bahmut környékén. „A nyár végével” megkezdik az ukrán pilóták kiképzését F-16-os vadászgépekre. Több, Jevgenyij Prigozsinnal kapcsolatban álló főtisztet elbocsátottak posztjáról. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 505. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Mitrovits Miklós.


A legfontosabbak röviden:

- Oroszok előrehaladás Luhanszk és Harkiv megye határán, részleges ukrán sikerek Bahmut környékén

- „A nyár végével” megkezdik az ukrán pilóták kiképzését F-16-os vadászgépekre

- Több, Jevgenyij Prigozsinnal kapcsolatban álló főtisztet elbocsátottak posztjáról

- A Wagner-csoport katonái megkezdhették a Belarusz Területvédelmi Erők kiképzését

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők további állásokból szorították ki a védőket a Kreminnától délnyugatra fekvő erdős területről (amelyet délről a Donyec folyó, nyugatról pedig a Zserebec [Жеребець] folyó határol). Megközelítették a Zserebec folyó mentén fekvő Torske [Торське] falut is, amelyen keresztül a tömegben védekező ukrán egységek fő utánpótlási útvonala halad Limanból. Az oroszok Luhanszk és Harkiv megye határán is előrehaladtak, részben elfoglalták Novoselivskát [Новоселівка] és támadást indítottak Sztelmahivka [Стельмахівка] felé. Ugyanakkor az agresszor támadásai a Donyeck és Luhanszk megyék határán lévő Zserebec folyó irányába kudarcba fulladtak. Az Avdijivka [Авдіївка] és Bahmut járásokban végrehajtott ukrán és orosz támadások szintén sikertelenek voltak. Mindazonáltal az ukrán hadsereg vezérkara részleges sikerről számolt be az utóbbi várostól délnyugatra (Bila Hora [Біла Гора] – Andrijivka [Андріївка] irányában)...

AKKUGYÁRAK ÁRNYÉKÁBAN - AZ ETANOL SZÉTMARTA A TORKOMAT

TELEX / DEUTSCHE WELLE
Szerző: PÁL TAMÁS
2023.07.15.Ács, Bátonyterenye és Fót. Három település, amit az akkumulátorgyártás köt össze. A Deutsche Welle arról fogatott, milyen ezeknek a gyáraknak a szomszédságában élni, és hogy milyen a munka a gyárkapukon túl.

Petra a komáromi akkumulátorgyárban dolgozott, de csak pár napig, mert nem bírta a rosszulléteket. Sokkolta a hír, amikor kiderült, hogy lakóhelye, Ács mellé katódgyár épülne. Istvánnak Bátonyterenyén mindennapi valóság az, amitől Petra még csak tart: szerinte állandó az émelyítő bűz, és több a felsőlégúti megbetegedés a környezetében, mióta megnyitott az akkumulátor-feldolgozó üzem a település határában. A kormány viszont továbbra is kiemelt beruházásokként kezeli ezeket a gyárakat.

A Magyarországon egyre fontosabbá váló akkumulátoriparral nemrég cikksorozatban foglalkoztunk.

- Az első részben az iparág gazdasági oldalát mutattuk be;

- a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak;

- a harmadikban arról írtunk, hogy miért kivételezett iparág az akkumulátorgyártás, amelynek útjából eltakarítják a törvényeket;

- a negyedik rész pedig arról szólt, hogy a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal.

A négy anyag legfontosabb tanulságait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

MI AZ IGAZSÁG: SOKAN VAGY KEVESEN VANNAK AZ OKTATÁSBAN TILTAKOZÓK?

SZABAD VONALZÓ
Szerző: SZABAD VONALZÓ
2023.07.14.„Miért nem álltok ki végre magatokért?!” – mindenki ismeri ezt a szemrehányást. Na de igaz-e, hogy az oktatásban dolgozók nem állnak ki magukért? Hogy „megérdemlik a sorsukat”? Susánszky Pál szociológussal jártunk utána, sokan vagyunk-e, vagy kevesen. | Cikkünkben a felmérésből is ízelítőt adunk: https://www.szavon.hu/2023/07/14/mi-a...

L. RITÓK NÓRA: A NYÁR / NYOMOR SZÉLE BLOG / HVG

NYOMOR SZÉLE 
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.07.14.


Kicsit talán érdemes képet adni a nyárról, a családok, gyerekek helyzetéről, lehetőségeiről. A nyári szünidő ugyanis nagy, és egyre több családot érintő kihívást jelent.

Ami jó, hogy a környék falvaiban a nyári időszakra is kapnak ebédet a hátrányos helyzetű gyerekek, úgy, mint az iskolaidőben, csak most érte mennek, hazaviszik, és otthon eszik meg. E mellett működik még az un. népkonyhai szolgáltatás is, ami a rászoruló felnőttek ebédjét jelenti. Igénybe is veszik, gyerekek és felnőttek is a lehetőséget.

Nagy segítséget jelent ez, de nyilván tipikusan állami ügy-kezelés ez is, mert az okok, ami miatt erre szükség van, a létminimum alatt élő családok helyzetén alapvetően nem változtat. Az okok, legfőképp a tanulatlanság, amiben ott van az alapkészségek megfelelő szintjének és a szakmaszerzésnek az el nem érése, ami aztán a munkavállalói kompetenciák hiányában csúcsosodik ki, kezeletlen maradnak. Ezt persze kezelhetné egy esélykiegyenlítő iskolarendszer, de ez, ami most van, nem az, és ahogy a helyzet kinéz, nem is várható ebben változás.

A közmunkaprogramokban helyhez kötött, vegetáló családok jövedelemszerzéséről már sokszor írtam. A feketezónában felépített életstratégiák, a feketemunka, az üzletelés, boltocskázás, pénzért fuvarozás nem legális, ám mindenki számára tudott és elfogadott, ezzel egészítik ki a közmunkabért, családi pótlékot, gyest, van, aki a nyugdíjat is. Sem intézményi erőforrás, és szerintem szándék sincs a rendszerben ennek a kifehérítésére, hiszen nem tudnának megélni másképp a családok, és a szolgáltatáshiányos, elszegényedett települések sem lennének élhetők. Furcsa szintentartás van, ami azt jelenti, hogy ha nincs kiugróan nagy cirkusz, agresszióba torkolló konfliktus, mindenki szemet huny fölötte.

A másik, ami miatt nem a legális munkavállalás felé veszik az irányt, az eladósodás, a behajtócéges tartozások sora, melyek két tartozás esetén a fizetés 50%-nak levonását is jelentik. A feketemunka mellett itt, a határ közelében most sokaknál megoldást jelent a Romániában vállalt munka, a határ túloldalán hatalmas ipartelep van, és az összeszerelő-üzemekben, három műszakban sokakat foglalkoztatnak. Hozzák-viszik őket, cafetéria is van, és aki bírja, itt levonás nélküli fizetéshez juthat. Persze megterhelő, főleg a nőknek, akik e mellett viszik a háztartás és a gyerekek gondját is, és persze azok tudják csak bevállalni, ahol kisebb gyerekek már nincsenek, vagy a felügyeletüket meg tudják oldani.

Ezek mellett van még nyári mezőgazdasági idénymunka, akár külföldön is, ez jól fizet, de egy-két teljes hónap távollétet jelent, amit a család miatt nem mindenki engedhet meg magának.

És hát itt van a gyerekek kérdése. A társadalmi leszakadásban nyaralásról nem hallani. Van, akik sehova sem mennek, vannak, akik egy-egy fürdőt, közeli városi kirándulást megszerveznek, ez a maximum. Néhol hallani rokonlátogatást, ahol elmaradnak a gyerekek is pár napra, ez a nyaralás.

A napközis jellegű Erzsébet-táborok célcsoportját nem a hátrányos helyzetű gyerekek alkotják, hanem azoknak a családoknak a gyermekei, ahol a szülők dolgoznak, és a tábor ideje alatt leveszik a vállukról a felügyelet gondját. Ahol a településen van iskola, ott sokan elérik, ahol utazni kell érte, onnan nem. Pl. azért nem, mert a buszjáratokat a nyári időszakban a Volán gyéríti, hiszen nincs iskola, és a ritkább buszjáratok nem igazodnak az Erzsébet-táborok napi időbeosztásához. Így a kistelepülési gyerekek, ahol nincs iskola, otthon maradnak.

Vannak persze “ottalvós” Erzsébet-táborok is, de ezek nagyon kevés gyereket érintenek, egy-egy turnusba húsz szerencsés gyerek férhet csak be, ami iskolai szinten nem túl nagy arány, és itt is van egy szelekció, hiszen nem mindenki tudja biztosítani a fürdőruhát, papucsot, utazótáskát, költőpénzt.

De akkor hogy telik a szünidő? Ahol semmi sincs, ott bizony lassan. Nem véletlen, hogy a gyerekek az ilyen helyeken azt mondják, unalmas volt a nyár, nem történt semmi. Nincs esemény, program, élmény… és nincs olyan szülői irányítás sem, ami segíthet ezen. “Elvannak” a gyerekek, ahogy szokták mondani.

A szülői kompetenciák hiánya ebben is tetten érhető. Nincs feladat, elvárás, közösen végzett munka, vagy közös játék, amiben fejlődhetnének a gyerekek szociális készségei. Pedig mennyit jelentene egy-egy otthon ilyenkor kiadott és számonkért bármilyen tevékenység majd az iskolában, ahol igazodni kell a szabályokhoz! Mennyit jelentene, ha lenne minőségi idő, amit a gyerekekre fordítanak, mesélésre, közös játékra! De a legtöbb helyen ez nincs meg. “Elvannak” a gyerekek a családban, úgy, ahogy nekik tetszik, leginkább ők diktálva a szülőnek.

Mert sok családban azt látni, a gyerek diktál. Már a legkisebb is mindent elér, amit akar. Ahogy nőnek, úgy egyre kevésbé tudnak hatni rájuk a szülők, ha néha próbálnak valamit, abban nincs következetesség, a kiszámíthatatlanság pedig nem olyan pedagógia elem, amire építeni lehet. Így aztán gyakran hallani, hogy “kiidegelik” a szülőket a gyerekek, és ez a szünidőben határozottan megnő.

Ám mielőtt bárki azt gondolná, itt egyértelmű a szülői felelősség, kell, hogy értsük, ők, a szülők vajon milyen “csomagot” hoztak magukkal, milyen eszközeik, tudatosan, vagy akár ösztönösen hozott megoldásaik vannak a gyereknevelésben. Nos, a helyzet az, hogy őket is pontosan így nevelték. Nekik sem volt minőségi idő a szüleikkel, nem tapasztalhatták meg a következetességet. Egy valami azonban erősebben égett be a tudatukba mindennél: a kielégítetlen vágyakozás valamire, amit nem kaphattak meg soha.

Nem a nyaralás, üdülés, kirándulás ez, az nem épült be soha, hanem az elérhető közvetlen tárgyi dolgok. A szülők ezt mélyen magukban hordják, és úgy érzik, akkor lesznek jó szülei a gyerekeiknek, ha mindent, amit kérnek, és amit bírnak, megadnak nekik. Mivel ebben nagyobb dologra nem vállalkozhatnak az anyagiak hiánya miatt, így maradnak a kisebb dolgok, édesség, kóla. Marad a “jó szülőség” ezeknek a kielégítésében, és a gyerek akarátának történő engedelmeskedésben.

Sokat beszélünk ezekről, sokat foglalkozunk vele. Sokszor belátják, másképp kellene, mert ahogy nőnek a gyerekek úgy válnak eszköztelenné velük szemben, de ez is egy olyan attitüd, amin nehezen lehet csak változtatni.

De lehet. Ez is egy olyan pont, ahol segítséget tudunk adni. Közös, élményt adó programokkal, nagyobb és kisebb csoportokban, akár családon belül, vagy pár család bevonásával. Közös játékkal, ahol a mintákat el lehet lesni egymástól. Olyan helyzetekben, ahol a gyerekre lehet és kell figyelni. Ahol ők maguk is saját élményű megtapasztalást szerezhetnek arról, milyen jó együtt lenni, figyelni egymásra, együtt játszani, nevetni. Ahol nemcsak “elvannak” a gyerekek. Ahol tudatosabbá válhat a szülői szerep is.

Mert valakinek be kellene pótolni azt, amit ők sem kaphattak meg. Ennek hiányában viszont csak azt tudják átörökíteni, amivel ők rendelkeznek. Ezért mondjuk gyakran az Igazgyöngyben: nem elég a gyerekekkel foglalkozni. Kell a szülők generációjával is. Hogy majd a gyerekeik más viszonyulásokkal élhessenek.

LAKNER: PINTÉR TÁVOZÁSÁVAL SEMMIT SEM VÁLTOZNA A RENDSZER

ESTI GYORS / KLUBRÁDIÓ
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2023.07.14.


A Pintér Sándor belügyér és Rogán Antal kabinetminiszter közötti rivalizálás úgy jött létre, hogy Orbán Viktor csoportosítgatta a jogköröket közöttük, tehát pontosan tudta, milyen feszültséget idéz elő – mondta Lakner Zoltán politológus, akit Pintér esetleges távozásának híréről kérdeztünk. Hozzátette, ez már többször "felderengett a horizonton", de eddig mindig maradt a belügyminiszter. Ha viszont menne, a rendszer jellege akkor se változna semmilyen szinten.


Lakner Zoltán politológust, a Jelen hetilap főszerkesztőjét kérdeztük Pintér Sándor belügyminiszter esetleges távozásáról az Esti gyorsban. Azt mondta, még nem láttunk Orbán-kormányt Pintér Sándor nélkül, de bármit el lehet képzelni, senki sem pótolhatatlan. Amikor látta az erről szóló cikkeket, az jutott eszébe, hogy a magyar politikai viszonyok értelmezéséhez mindenkinek el kellene olvasnia Tilo Schabert Boston Politics című könyvét, amit nem véletlenül NER-közeli kiadók adtak ki eddig magyarul.

Amit itt látni lehet, az tipikusan olyan, amiről ott szó van. Vagyis nem annyira kormányzás van, hanem politikai projektek futnak és nem annyira átlátható, megválasztott politikai elit gyakorolja a hatalmat, hanem a vezető körüli udvartartás. Ennek az udvartartásnak a tagjait egyszerre jellemzi a lojalitás (a vezető iránt) és a bizalmatlanság (egymás iránt). A főnök folyamatosan versenyezteti a beosztottakat, akik egymásra is dolgoznak, egymást is megpróbálják kiszorítani. A vezető pedig jelzi: változhat, hogy ki van benne a pikszisben és ki nincs.

Azt nem lehet mondani, hogy eddig ne lettek volna ellentétek, azt korábban is lehetett tudni, hogy Pintér Sándor és Rogán Antal propagandaminiszter között van rivalizálás a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét tekintve. Ez a rivalizálás nyilván úgy jött létre, hogy Orbán Viktor csoportosítgatta a jogköröket közöttük, tehát pontosan tudta, milyen feszültséget idéz elő. Hogy kinek a kezét fogja szorosabban és kiét engedi el, azok olyan belső mechanizmusok, amelyek feltárására jelenleg nincsenek elemzői eszközeink, talán a történészek okosabbak lesznek – fogalmazott a politológus. Hozzátette: ez már legalább a harmadik alkalom, amikor Pintér Sándor távozása „feldereng a horizonton”, és eddig egyszer sem következett be. Az a baj, hogy ha ez be is következik, a rendszer jellegét semmilyen szinten nem változtatja meg – fogalmazott Lakner Zoltán.

Szerinte Pintér Sándor annyiból régivágású vezető, aki látta még a közigazgatást, amikor az tényleg közigazgatás volt, képes mozgatni apparátusokat, képes politikai döntéseket átváltani apparátusi tevékenységekre. Ha elküldenék (de ez egyáltalán nem biztos), akkor ez a fajta hagyományos kormányzati tudás lényegében teljesen elveszne, még annyira se lenne kormányzás, mint jelenleg – de hozzátette, ezzel nem azt akarja mondani, hogy amit Pintér tesz az oktatás vagy az egészségügy terén, az szakpolitikailag értékelhető lenne.

A témában rádiónkban korábban megszólalt Dezső András, a HVG újságírója is, aki a hvg360-on megjelent cikkében írt Pintér Sándor és körének meggyengüléséről, a miniszter „nyakába sózott” oktatásról, egészségügyről, valamint a magánbiztonsági cégek piacának változásáról. Ezt a beszélgetést itt hallgathatják meg...

A FORGALOM MÉG NEM CSÖKKEN, DE MŰTÉTEKNÉL MÁR ÉLÉNK KERESLET MUTATKOZIK A RÉSZLETFIZETÉSRE A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYBEN

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.07.15.


A kisebb, azaz a 100 ezer forint alatti költéseket (például hasi ultrahang, egyéb diagnosztikai és járó beteg szakrendelés), ha nagyon-nagyon kell, még megoldják az emberek – mondta Gáspár Péter, aki magánegészségügyi betegirányítási rendszert működtet.


A Prémium Egészségpénztár adatai szerint tavaly már minden ötödik orvosi vizit magánellátónál zajlott. Önöknek mi a szerepük ebben az ökoszisztémában?


A cégem, a MediCorp Hungary Zrt. három éve van a piacon, ami valójában öt év. Az első két évben egy mobilappal próbálkoztunk. Ez egyfajta „doktor Uber”-ként közvetlen kapcsolatot hozott létre az orvos és a páciensek között. A betegek az alkalmazáson keresztül a nap 24 órájában szinte bármikor kapcsolatba kerülhettek, konzultálhattak szakorvossal. Ez a modell a részünkről részben a marketingköltségek, másrészt az orvosok díjazásán bukott meg. Ebben a rendszerben ugyanis egy körülbelül 10 perces konzultációval a gyógyítók 2000 forintot tudtak megkeresni, míg egy 15 perces, mondjuk sima járóbeteg rendeléssel ennek a tízszeresét. Amikor aztán a Covid alatt a kórházak bezártak és a digitális termékek iránti kereslet megnőtt a betegellátásban, mi üzleti koncepciót váltottunk és a páciensek helyett a szolgáltatók váltak az ügyfeleinkké. Így született meg a Medio rendszer, mely online időpontfoglalásra, betegút-menedzsmentre és telemedicinára kínál integrált megoldást. Mostanra 200-220 partnerünk között, az egyszemélyes lakásrendelőktől az egészen nagy magánszolgáltatókig szinte mindenkivel van kapcsolatunk...

„EZ A RENDSZER CSAK AZ ARANY CSILLOGÁSÁT ÉRTI” – INTERJÚ VILMÁNYI BENETT SZÍNÉSSZEL

SZABAD EURÓPA / PODCAST
Riporter: JAKAB-APONYI NOÉMI
2023.07.15.


Még hisz abban, hogy a művészettel jobbá lehet tenni a világot, azt mondja, különben nem is csinálná. Amikor pár éve megkérdezték, azt mondta, hogy szerinte Thuróczy Szabolcs és Molnár Piroska a legjobb színész Magyarországon, azóta már mindkettővel játszhatott egy filmben. Előbbivel a filmkritikusoktól elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is a Larryben nyújtott alakításáért. Utóbbit, a Csendes éjt Dettre Gábor rendezte, és karácsonykor fogják bemutatni, közösségi támogatásból.


Vilmányi Benett-tel beszélgettünk színházról és filmről, tanításról és a pedagógussztrájkról, a Dante Casinóról és a független színházak esélyeiről, a valamikori SZFE-ről és Vidnyánszky Attiláról, happy endről és depi endről, benáculásról és kináculásról, na meg persze egy kicsit a fociról is. Sőt azt is elárulta, mennyire szigorúan tartja magát ahhoz az elhatározásához, hogy több filmszerepet már nem fog elvállalni.

EZEKKEL AZ ALJAS MÓDSZEREKKEL GYILKOLJÁK A FÁKAT MAGYARORSZÁGON

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2023.07.14.

„Van, hogy »csak« több helyen bele fúrnak az élő törzsbe, van, hogy biztosabbra akarnak menni és a keletkező lyukakat gázolajjal be is öntik. Ez alkalommal 3, egyébként egészséges fa esett áldozatul” – írta július 10-én Lengyel Róbert, Siófok polgármestere saját Facebook-oldalán. A város ezüstparti kikötőjének parti szakaszán álló évtizedes fák ellen nem először követtek el vandál merényletet ismeretlenek.

„A vízparti apartmanházak rohamos gyarapodása óta tapasztaljuk: gázolajjal, baltával, fűrésszel, különféle vegyszerekkel támadják a balatoni panorámát eltakaró fákat” – olvasható az önkormányzati honlapon július 12-én megjelent cikkben, amely szerint idén „már több mint 30 fiatal fa lett a gázolajos, vagy egyszerűen félbe törős módszerrel dolgozó fapusztítók áldozata”.

A falopásokkal, illegális kitermelésekkel szemben az ilyen pusztításokat nem motiválja közvetlen anyagi érdek. A barbárság ráadásul nemcsak a Balaton-parti településeken hódít az elmúlt két évtizedben, hanem az egész országban: a fagyilkosok az utóbbi években a belterületek mellett a természetes élőhelyeken is megjelentek. Az ismerté vált esetek alapján az elkövetők négy módszert használnak – valamennyi súlyos és visszafordíthatatlan élettani károsodást okoz az így mindenképp halálra ítélt fáknak...

ITT OLVASHATÓ

MILYEN MA ÉLNI ÉS VÁLLALKOZNI A FIDESZ ADÓRENDSZERE ALATT? | VADÁSZ IVÁN,LAMBERT ZOLTÁN | MÁSRÉSZRŐL

MÁSRÉSZRŐL / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.07.10.Igaz-e az a közkeletű vélekedés, hogy a 2010 előtti liberális kormányok az adóztatás kormányai voltak? Hosszasan lehetne sorolni a cégekre kivetett adókat, kötelezően kivetett extra járulékokat, de ezt a nézők és hallgatók is biztosan jól ismerik. A jelenlegi Fidesz-KDNP kormány adópolitikáját mi jellemzi? Mekkora adóteherrel kellett számolniuk annak idején - 2010 előtt -, egyrészt a lakosságnak, másrészt a vállalkozásoknak? Mekkora és milyen jellegű adók terhelik ma ugyanezt a kört? Mennyiben családbarát a jelenlegi adórendszer? Milyen társadalmi vonzatai vannak az egykulcsos személyi adózásnak? Vajon a jelenlegi infláció mennyiben írható az adórendszer számlájára? Ezekre a kérdésekre próbál választ találni Rózsa Péter szakértő vendégeivel, Vadász Iván adószakértővel, valamint Lambert Zoltánnal, a WTS Klient Gazdasági Tanácsadó Kft. ügyvezető partnerével a Másrészről 2023. július 6-i adásában.

B24 BESZÉLGETÉSEK: ARANYOSI PÉTER ÉRZÉKENYEBB LETT A HÜLYESÉGRE

BORSOD 24
Riporter: FANDL FERENC
2023.07.04.A Borsod24 Beszélgetések rendezvénysorozat idei harmadik vendége megyénk egyik leghíresebb szülötte, Aranyosi Péter volt, aki a „Most nem viccelek” című eseményen Fandl Ferenc színésszel beszélgetett a mai magyar társadalom helyzetéről és a problémák lehetséges megoldásairól, valamint az előadóművész felelősségéről.

VAN OLYAN GAZDA, AKI SZÁZMILLIÓKAT KERESHET: GYŐR ARANYÁRON IS MEGVENNÉ A SZENTIVÁNI FÖLDEKET

TELEX
Szerzők: SUDÁR ÁGNES, LACZÓ BALÁZS
2023.07.15.


Ötszörös árat ajánlott Győr a szentiváni földekért, és úgy tűnik, ez megtette hatását: az eddig ellenálló gazdák szinte egytől-egyig beadták a derekukat, és eladják a szántórészüket, hogy ott bővíthessék majd a győri ipari parkot. A város alig egy éve – értékbecslőre hivatkozva – még csak 300 forintot kínált négyzetméterenként, most már 1300-1500-at. Van olyan gazda, aki több százmilliót keres így az üzleten. A hirtelen árváltozás sokak szerint egyenes összefüggésben volt azzal a helyi népszavazási kezdeményezéssel, amelyet első fokon átengedett a bíróság, és arról szólt, hogy a szentiváni földeket ne lehessen kisajátítani. Az ajánlatok elfogadásakor/elutasításakor még nem tudhatták az érintettek, hogy július 14-én végül milyen döntést hoz az Alkotmánybíróság.


„Emlékszem, tavaly az egyik fórumon volt, aki azt kiabálta, hogy a végsőkig kitartunk, nekünk a föld kell, nem a pénz. Akkor még úgy éreztük, a szentiváni összefogás megbonthatatlan, hiszen mindannyian egy közös célért küzdünk: otthonainktól pár száz méterre ne alakítsanak ki GIPZ-t, azaz jelentős mértékben zavaró hatású övezetet” – Szabó Andrea a szentiváni civilek, és egyben a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület vezetője csalódott. Szerinte a legrosszabb forgatókönyv készül épp megvalósulni, de ettől még nem adják fel harcukat a termőföldek megmaradásáért...

MÍG A GDP-T HAZAVISZI PROFITKÉNT A CÉGTULAJDONOS, A MAGYAROK 70%-A KIÁRAZÓDOTT A LEGTÖBB TERMÉKBŐL

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2023.07.15.


A társadalom alsó hét jövedelmi tizedének nincs érdemi megtakarítása, így mostanra a magas infláció miatt elesett azoktól az előnyöktől, amelyeket a tízes évek második felének reálbér-növekedése hozott – állítja Pogátsa Zoltán közgazdász, akinek iparági szereplők meséltek arról, hogy mennyire nehéz eladni az ársapkás termékeken kívül mást.

Az infláció és annak a megélhetésre gyakorolt hatása nem egyformán érint mindenkit, nagyon is különbözően hat egyes társadalmi csoportokra. Ez triviális állításnak tűnhet, arra viszont mégis felkapja az ember a fejét, hogy a magyar társadalom 70 százaléka veszíti el a hozzáférést bizonyos termékekhez.

Márpedig Pogátsa Zoltán szerint elérkeztünk erre a pontra: a közgazdász saját podcastjában Büttl Ferenc közgazdásszal, lapunk rendszeres szerzőjével közösen értékelte azt a tényállást, hogy míg a gazdaság egésze harmadik negyedéve recesszióban van, a friss adatok alapján a termékek belföldi kereslete nagyot zuhanta szolgáltatásoké még nőtt is egy kicsit. A podcast házigazdája ezekből az adatokból arra következtet, hogy mintha „kettészakadt” volna a társadalom, aszerint, hogy miképpen kénytelen viselni a válság velejáróit:

„A magyar társadalom alsó 70 százaléka „kiárazódott” egy csomó termékből, nem tudnak megvenni dolgokat. Eközben a felső három jövedelmi tized, akikről tudjuk, hogy van megtakarításuk és nyugat-európai értelemben középosztálybeli jövedelmük, ők továbbra is fogyasztanak, étterembe járnak, szállodában szállnak meg, nyaralnak”

– így szólt Pogátsa Zoltán összegzése, akit megkértünk arra, hogy ezt az következtetését bővebben is fejtse ki nekünk.  

A közgazdász szerint ennek a bizonyos 70-30-as, rendkívül egyenlőtlen megoszlásnak vannak direkt és indirekt jelei.

A kiskereskedelmi forgalom egészének visszaeséséről árulkodó mutatók önmagukban nem sokat mondanak el arról, hogy egyes termékcsoportok elérhetetlenné váltak-e vásárlói tömegek számára, ám ezzel együtt is figyelemre méltóak az aggregált adatok. A KSH szerint 2023 májusában a kiskereskedelem forgalmának volumene 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a tavalyi év második fele óta folyamatosan csökkenő élelmiszerfogyasztás is tovább zuhant: az élelmiszerüzletekben 7,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,9, az  üzemanyag-kiskereskedelemben a tavaly ilyenkor még aktív benzinársapka megszűnésével is összefüggésben nem kevesebb mint 25,9 százalékkal estek vissza az eladások. Az év első öt hónapjában pedig a kiskereskedelmi forgalom volumene összességében 10,8%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakánál.

Pogátsa ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a nagy termékkategóriákra vonatkozó számok – bár önmagukban is beszédesek – nem teszik láthatóvá azt a jelenséget, amely során széles tömegek – azaz az alsó hét decilis –  szinte kizárólag vagy túlnyomórészt az ársapkás vagy akciós termékeket vásárolják (amíg lehet, hiszen augusztustól megszűnnek a hatósági árak), miközben korábban hozzáfértek a minőségibb, valamivel drágább árukhoz is.

A KSH tábláinál valamivel beszédesebbek azok a beszámolók, amelyeket Pogátsa élelmiszerláncokkal és tejipari cégekkel közös munkája során hallott arról, hogy a vállalatok saját tapasztalatai és statisztikái szerint hogyan váltak mára elérhetetlenné egyes társadalmi csoportok számára bizonyos termékek.

Egy tejipari cég képviselője például azt mondta a közgazdásznak, hogy a két-három hetente esedékes saját felméréseikben azt látják, hogy

a nagyvárosokon kívül nem tudják az emberek megvenni a sajtot és az egyéb feldolgozott tejipari termékeket, csak az ársapkás tejet tudják eladni a szegényebb rétegeknek.

Nagyon hasonlót hallott egy sütőipari cég oldaláról, miszerint csak a nagyon alacsony minőségű vizes kifliket tudja megvenni a vásárlók többsége, mert a magasabb minőségűekből „kiárazódtak”. Arról pedig két nagy élelmiszerlánc országos vezetője is beszélt a közgazdász tudomása szerint, hogy ha valóban olyan tempóban helyeznék ki a polcokra az ársapkás termékeket, ahogyan azt a napi kereslet diktálná, akkor szinte semmi mást nem tudnának eladni, csak az árstoppolt termékeket. Adott esetben tehát a még a kínálat folytonosságát előíró szabályok megszegése, és így a büntetés kockázatának vállalása is jobban megérheti a láncoknak. Az is közszájon forog az iparágon belül, hogy az elvben valamivel drágább termékeket is megvenni képes vásárlók is sokkal hajlamosabbak lettek a spórolásra, és az olcsóbb áruk felé kezdtek tendálni...

ITT OLVASHATÓ

AKIK OLCSÓBB SZÁLLODÁBAN NYARALTAK, AZOK MONDTAK LE MOST A BALATONRÓL

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2023.07.15.


Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki, hogy eltűntek-e a Balatonról a nyaralók, amit először a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke mondott ki, és és amit a a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője igyekezett cáfolni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központra (NTAK) hivatkozva szerintük ugyanis ahogy berobbant a nyár, a nyaralók is megjelentek: tavalyhoz képest 7 százalékkal nőtt a szállodák forgalma.

Az biztosan látszik, hogy az elérhető adatokból, hogy az év első öt hónapjában összességében 4,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek az utazók a tó körül a tavalyi év azonos időszakához képest, 
ám a változás hátterében 
érdekes kettősség mutatkozik:

a belföldivendég-éjszakák száma csökkent, miközben a külföldivendég-éjszakák száma megemelkedett.

A jelenség főleg a szállodákat, panziókat és kempingeket is magába foglaló kereskedelmi szálláshelyek kategóriájában látványos, itt ugyanis a magyar vendégek által eltöltött éjszakák száma több, mint tíz százalékkal csökkent az előző és az idei évek között, miközben a külföldiek forgalma 14 százalékkal nőtt...

RÁCZ ANDRÁS: MIT TUDUNK IGAZÁBÓL AZ UKRÁN ELLENTÁMADÁSRÓL?

444.HU
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2023.07.15.


A 2023. június elején indult ukrán ellentámadás kapcsán egyre több vélemény és értékelés lát napvilágot, amely kudarcosnak, de legalábbis csalódást keltőnek írja le az eddigi eredményeket. Ennek kapcsán azonban – hasonlóan a 
közel egy évvel ezelőtti herszoni ellentámadáshoz – érdemes áttekinteni a megismerés korlátait, másképp fogalmazva azt, hogy valójában mit tudunk, és mit nem.

Nem ismerjük az ukrán terveket

Az ellentámadás értékelése kapcsán a nyilvános forrásból dolgozó elemző legfontosabb korlátja az, hogy de facto nem ismeri az ukrán terveket. A front és az orosz megszállás alatt álló területek földrajzi viszonyaiból bizonyos általános következtetéseket nyilván le lehet vonni az offenzíva hadászati céljait illetően: ilyen például az, hogy milyen hatással járna az orosz erők logisztikájára, ha sikerülne áttörni a megerősített védelmet Zaporizzsja megyében. Arra az orosz erők leharcolt állapotából lehet következtetni, hogy a védekezés feltehetően nem manőverező, hanem statikus jellegű lesz, és a kiépített erődvonalakra, az erős tüzérségre és a légi fölényre támaszkodva próbálja megtörni az ukránokat.

Azonban arról, hogy az ukrán haderő hogyan, milyen harcászati és hadműveleti lépésekkel tervezi elérni a céljait, illetve miként szándékozik megtalálni az orosz erők gyenge pontjait, sebezhetőségeit, szinte semmit nem lehet tudni. Ennek oka elsődlegesen az, hogy az ukrán hadvezetés – a háború korábbi, támadó hadműveleteihez hasonlóan – nagyon szigorú információs zárlatot tart fenn mind a hadműveletek terveire, mind azok alakulására vonatkozóan. Ez olyan szintig igaz, hogy Kijev legszorosabb szövetségese, az Egyesült Államok sem ismeri az ukrán tervek részleteit, ami azt a kissé paradox helyzetet eredményezi, hogy Washington sokkal többet tud a szemben álló orosz erőkről, mint saját szövetségesei, az ukránok haderejéről...

ORBÁN A MÁSNAPOS INTERJÚJÁBAN FELJELENTETTE SAJÁT MAGÁT - KIENGEDETT A "STRESSZES" NATO-CSÚCS UTÁN, AHOL NEHÉZ EGY KETTŐS ÜGYNÖK ÉLETE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.07.14.


Orbán a Kossuth Rádiónak, feltételezhetően a sopronbánfalvai „kihelyezett kormányülésen” előző nap fogyasztott tetemes mennyiségű alkohol (pálinka) hatására, láthatóan másnapos állapotban, kiszáradva, kaparó torokkal és bevérzett szemekkel adott interjújában olyan állításokat tett, amelyek alapján holnap nyugodtan őrizetbe lehetne venni. Erre eddig se kellett volna várni, ha Orbán nem döntötte volna meg az alkotmányos rendet, a hatalmi ágak szétválasztása működne, ha senki nem állna a törvények fölött, mint ő, aki maga lett a törvény, s azt fenyeget a törvénnyel, akit akar.

Orbán, a tolvajok királya


Orbán azt állította, hogy bűncselekményt követ el, aki eladja Magyarország szuverenitását, s ezt az ellenzék külföldi támogatásával azonosította. Miután Orbán az ellenzéket elvágta minden hazai forrástól, miközben ő a magyar költségvetés egészét felhasználja a választási kampányban, az ellenzék csak külföldi forrásokból származó névtelen adományokat tud igénybe venni, hogy egyenlítse valamelyest az esélyeit, hogy az üzenetét egyáltalán el tudja juttani a választókhoz (miután Orbán a teljes vidéki médiát, a teljes közszolgálati médiát és a legnagyobb médiumokat a kezében tartja).

Orbán szerint az ellenzék adja el Magyarország szuverenitását azzal, hogy csak külföldről utalt pénzekkel tud kampányolni, mert ha valakiről Magyarországon kiderül, hogy nagy támogatást ad az ellenzéknek, azt azonnal tönkreteszik. Orbán azt állítja, hogy Magyarország szuverenitása az által csorbul, hogy az ellenzék „a külföldi megbízói érdekei szerint hoz döntéseket”. Nincsenek külföldi megbízók, nincsenek külföldi érdekek, magyar érdekek vannak: a demokrácia, amit Orbán felszámolt, aki az ellenzéket támogatja, az ezt a magyar érdeket támogatja, a demokrácia visszaállítását.

Az ellenzéknek vannak demokratikus céljai, amelyek alkotmányosak, amelyeket az támogat, aki egyetért azokkal. Az ellenzék semmi mást nem tesz bármilyen támogatás fejében, mint amit maga akar: Orbán törvénytelen diktatúrája helyett egy jogállami parlamentáris demokráciát. Orbánnal nem zsoldosok állnak szemben, akiket bárki felbérelt, hanem demokraták, akiket bárki támogathat egy diktatúra megdöntése érdekében. Az más kérdés, hogy az ellenzék hazudik, amikor azt állítja, hogy ez lehetséges. Orbánt már csak egy népfelkelés takaríthatja el, más lehetőséget nem hagyott.

Orbán efféle bejelentései soha nem maradnak következmény nélküliek. A talpnyalók hada rohan, hogy orosz mintájú törvényt faragjon belőle, amely mindenféle forrástól elzárja az ellenzéket. Az is Magyarország szuverenitásának kiárusítása, hazaárulás lesz, ha valaki bármilyen külföldi személlyel kapcsolatot létesít, aki ezt a rohadék mocskos fasiszta tolvajbandát kritizálni meri. Az oroszok élen járnak ebben, majd Vlagyimir és a KGB-s utódok segítenek. Nem olyan hosszú már az út ahhoz, hogy veszélyesek legyenek a magas házak ablakai az erős huzat miatt.

Orbán feljelentette saját magát is, amikor korrupciónak állította be, hogy az ellenzék külföldi forrásból elfogad támogatásokat, s azt állította: „a korrupció mindenhol bűncselekmény”. Kivéve egy országot, az Orbán által vezetett Magyarországot, ahol csak az a korrupció számít bűncselekménynek, amiben ő nincs benne, amit nem ő irányít. A gázszerelő strómanja, a lánya, a veje, a felesége és az apja, meg a testvére, mind egytől egyig korrupt bűnözők, vele az élen. Csak a részeg mond igazat, ez alapján Orbánt azonnal le kellene tartóztatni, mert ő a korrupció és a tolvajok királya...

CSAK EGY MESEKÖNYVRŐL AKARTAK BESZÉLGETNI, DE NAPOKIG GYOMORGÖRCSÜK VOLT

TELEX
Szerző: LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2023.07.15.


Az elmúlt napokban

hatszor festettek át egy padot a Ferencvárosban, mert szivárványszínű lett,

- 12 millióra büntettek meg egy könyvhálózatot, mert nem volt lefóliázva az egyik, homoszexualitást megjelenítő könyvük,

- 38 ország adott ki egy közös nyilatkozatot amiatt, mert szerintük a magyar jogszabályok hozzájárulnak az LMBTQ-emberek megbélyegzéséhez.

Ebben a környezetben, a szombat délutáni Pride-felvonulás előtt egy nappal tartott egy közös eseményt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Pride. Az esemény címe pedig ez volt: Meseország mindenkié – Érzékenyítő foglalkozás a mese erejével.

A könyv

A Labrisz által kiadott Meseország mindenkié az a mesekönyv, ami modern gyerekmeséken keresztül az LMBTQ-témák mellett más, hátrányos helyzetű csoportokat is megjelenít: például a romákat vagy a szenvedélybeteg szülők mellett felnövő gyerekeket.

A könyvet Dúró Dóra ledarálta, ezután sorsa politikai kérdéssé vált, majd Orbán Viktor is ellene foglalt állást (eredetileg innen származik az elhíresült „Hagyják békén a gyerekeinket!” mondata).

A mesekönyv változó intenzitással, de lassan három éve folyamatosan beszédtéma – akár a politika miatt, akár egy, a mesékből megrendezett bécsi előadás miatt, most pedig a Labrisz Egyesület workshopja miatt.

A péntek délutáni esemény célja az volt, hogy megmutassák, „hogyan lehet tabuk nélkül, például egy mesén keresztül bevinni az LMBTQ+ témát az iskolába”, megmagyarázni akár már egy alsós diák számára, mit jelent a másság és az elfogadás...

TÓTH TÜNDE: SZAKSZERVEZETEK NÉLKÜL NEM LESZ ÉRDEMI VÁLTOZÁS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.07.15.


Tóth Tünde fizikusként indult, amit fizikatanári pályára váltott. A fiatal pedagógus 2023. május 20. óta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Mint mondta, „az első tanév munkavállalóként megélt tapasztalata alapján döntöttem el, hogyha a munkakörülményeimben és az oktatásban is érdemi változást szeretnék elérni, a diákjaim helyzetén is szeretnék javítani, ezt leghatékonyabban és igazán eredményesen akkor tehetem meg, ha belépek a szakszervezetbe, és igyekszem annak minél aktívabb tagja lenni.” A célja, hogy mindenkinek segítsen tudatos munkavállalóvá válni.


Ahhoz, hogy megismerjük, kérem, mondjon néhány ön által is fontosnak tartott dolgot önmagáról!

Kőbányán dolgoztam a Harmat Általános Iskolában fizika szakos tanárként. Még egy pár hónapig – decemberig – 29 éves vagyok, és jó néhány éve Budapesten élek. Egyébként Szegeden születtem, a családom nagy része még mindig ott él. Nekem még nincs saját gyermekem, legalább az ő oktatása miatt még nem kell aggódnom.

Fizikatanárként – manapság ritka, mint a fehér holló –, mit tapasztalt a szaktárgya oktatásával kapcsolatban?

Nekem a fizika nagy szerelmem, eredetileg fizikusként indultam, fizikusi végzettségem is van. Utána végeztem el a tanárképzést, és a gyakorlat, amikor először kerültem gyerekek közé, annyira megfogott, hogy utána nem tudtam nemet mondani az iskolának és a tanításnak. Fizikát tanító tanárként személyes tapasztalatom az – persze, ez iskolánként változó lehet –, hogy a szertárak többsége nem felel meg a XXI. századi követelményeknek. Gondolom, nemcsak a fizikánál, hanem az összes többi szakos tárgynál azon múlik a kísérletek, demonstrációk sikere, hogy a pedagógus mennyire kreatív, és hogyan tudja ezt egyszerű házi eszközökből megoldani. Nem mindig lehet támaszkodni egy szertár felszereltségére...

NYOLCSZÁZEZER FICCS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2023.07.14.


...Az unió természetesen megnyithatja a visszatartott forrásokat, és abból áttételeken keresztül javulhat a pedagógusok jövedelme, de közvetlenül fizetésemelésre az unió nem tett ígéretet. Az oktatás korszerűsítésére igen, de közvetlenül fizetésemelésre nem. A pedagógusok jövedelmi viszonyainak rendezésére ennek a kormányzatnak hasonló pártösszetételű elődjeivel együtt tizenhárom éve volt, ráadásul olyan időszakban, amikor mást sem hallhattunk, mint hogy szárnyal a gazdaság, Európa motorja vagyunk, az effajta diadalmas jelentésektől azonban az oktatásügy helyzete nem javult. Most ugyanazoktól a kormánypolitikusoktól, akik a diadaljelentéseket pufogtatták, annyit hallani, hogy az ellenzék megfosztaná a tanárokat a lehetőségtől, hogy nyolcszázezer forintot keressenek.

Hát akkor most már a kormányerő daliás előretörésének útjában semmi és senki sem áll, föl a nyolcszázezer forintos pedagógusfizetésekre! Különösebb kockázat nélkül is belátható, hogy ebből semmi nem lesz – sajnos. Ha tizenhárom évnyi regnálásuk idején semmit sem tettek ez ügyben, ugyan miért tennének most?

Ugyanez a halandzsa folyik a nyugdíjak reálértékének megőrzése tekintetében. A kormány legnagyobb teljesítménye annyi, hogy még mindig azt szajkózza, a szocik elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat. Ezt elég sokan elhiszik. Semmi egyéb nem kell hozzá, mint törzsi szimpátia, vagy ugyanez a másik oldalról: törzsi ellenszenv. Hogy a pénz ettől nem lesz több, nem érdekes. A kormányfő január elején rezgő hangon jelentette be: „Most írtam alá a törvényt a nyugdíjak 15 százalékos emeléséről.” Ez jól hangzik, csak közben júliusra 25 százalék körül van az infláció. Sebaj, a nyugdíjasok majd megfinanszírozzák az inflációs bajok megoldását: volt szó évközi kiegészítésről, most ezek a hangok haloványok, számítások szerint az érdemi kiegészítés mintegy százötvenmilliárd forint lenne, ennek azonban a rekordgyorsasággal elfogadott költségvetésben nincsen nyoma. Lehetne éppen találni, de a politikai gyakorlat az, hogy majd akkor, ha valamilyen választás jön, és egy csomagban mintegy közérzetjavító intézkedésként valamit nyomnak a nyugdíjasoknak. Tipikus felvétel róla az a 2021. október 14-én publikált videó, amelyen Orbán Viktor néhány idős ember (például Feri bátyám) társaságában jókedvűen borozgat és pogácsázik. A miniszterelnök ekkor közölte, hogy „van egy nyugdíjprémium, amit fognak kapni, Feri bátyám. Novemberben egy nyolcvanast, és a következő évben pedig február közepén szerintem meg fog kapni egyhavit. Még azért küzdenem kell kicsit, mert ne kétheti legyen, hanem egyhavi, de rajta vagyunk a szeren. Ott loholok a pénzügyminiszter nyakán.”

Vagy ugyanebből a műfajból 2017-ben egy másik darab: a miniszterelnök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagygécen nemzeti konzultált Bözsi nénivel. „Az év végén, ha úgy vannak a számok, emelek megint, novemberben” – mondja a kormányfő.

Valamit nyilván emelt a kormányfő, aztán meg lehet nézni, hogyan is alakult mára a Feri bátyák meg Bözsi nénék helyzete anyagilag. Pedig a gazdaság állítólag szárnyalt 2017-ben is, 2021-ben is, akkor mi történt?...


MEGINT TÖBBMILLIÁRD LESZ AZ ÜNNEPI TŰZIJÁTÉK, ORBÁN RÁHEL ÚJABB BABABOLTOT NYITOTT - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.07.14.


Népszava: Az 1,4 milliárdos tűzijáték mellé további tízmilliárdot költ az állam az augusztus 20-i ünnepségekre


Közérdekű adatigénylést nyújtott be a Párbeszéd, hogy megtudják, mennyi az augusztus 20-i tűzijáték és az azt övező ünnepségsorozat költsége. „Az adatkikérésünk alapján nemcsak az derült ki, hogy az augusztus 20-i tűzijáték továbbra is elképesztő összegért, nagyságrendileg nettó 1,4 milliárdért szennyezi Budapest levegőjét. Hanem, hogy ötször ennyit – több mint nettó 10 milliárdot – terveznek elkölteni a kísérő ünnepségsorozatra is: fellépőkre, hang- és színpadtechnikára csak repkednek a százmilliók és milliárdok” – írták. A párt szerint a szerződők között felbukkan alvállalkozóként a Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó New Land Media, valamint a Garancsi Istvánhoz köthető Visual Europe rendezvénytechnikás cég.

444: „Marci, mit mondjunk neki?” – rajta felejtették a belsős levelezésen a kérdést feltevő momentumos politikust

Lakossági kérdéssel kereste meg a momentumos Hajnal Miklós Esztergom-Budapest főegyházmegyét. Hegyvidék és Bel-Buda országgyűlési képviselőjeként egy fakivágással kapcsolatban tett fel néhány kérdést. A válaszokat azóta is várja, viszont mivel rajta maradt a levelezésen, értesülhetett róla, hogy Zoli segítséget kér a kérdések megválaszolásához Marcitól.

Hvg.hu: Szerencsejáték-pénzeső: 40 millió a Rogánt és Kövért is reptető családi vállalkozásnak, 5 millió Szijjártó testvére cégének

Visszavett a pénzszórásból az állami Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó leányvállalata: míg áprilisban három hét alatt bruttó 639 milliót porcióztak szét 23 szervezet és cég között, addig május-júniusban két hónap alatt összesen 146 milliót osztottak szét hat helyre. A maga 40 milliójával a NER-potentátokat légiszállító családi vállalkozás különösen jól járt, de a Szerencsejáték Zrt. támogatási keretéből május-júniusban jutott pénz Szijjártó Péter miniszter testvére cégének, az ex-MIÉP-es zenész Schuster Lórántnak, továbbá egy szélcsatorna-fejlesztő cégnek, az úszószövetségnek és egy nemzeti érzelmű kultúrát terjesztő alapítványnak.

Mfor.hu: Kaszinóbiznisz után sportfogadás: a Habony-Garancsi páros lett a Szerencsejáték Zrt. kihívója

A Garancsi Istvánhoz és Habony Árpádhoz köthető Las Vegas Casino-csoport lett az első hivatalos riválisa az állami Szerencsejáték Zrt.-nek az online sportfogadási piacon. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága ugyanis június 27-én távszerencsejáték szervezési engedélyt adott az LVC Diamond Kft.-nek Vegas Sports néven. Így a budapesti kaszinókat is üzemeltető cégnek a vegas.hu oldalán már különböző sporteseményekre is legálisan lehet fogadni – derül ki a hatóság nyilvántartásából.

24.hu: Szántódon, a BalaLandban nyitotta meg második boltját Orbán Ráhel

Budapest után a Balaton déli partján nyitotta meg újabb üzletét nemrég az Odu Store. A babaholmikat kínáló cég Orbán Ráhel tulajdona, a második bolt pedig Szántódon, a Mövenpick BalaLand Resort és Family Parkban kapott helyet. Ha netán ismerős lenne a helyszín, az nem a véletlen műve: a térség egyik kiemelt projektje Szepesi Richárd turisztikai ingatlanberuházóhoz köthető.

KÉT LECKE A SZOMSZÉDOK MÉREGDRÁGA REZSICSÖKKENTÉSÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.07.10.


Hogyan terelte a romániai rezsicsökkentés az Orbán-kormányt Putyin felé? Hogyan lehetséges, hogy a horvát állam 41 euróért veszi, majd 11 euróért eladja azt a gázt, ami végül 105 eurójába kerül Zágráb városának? A rövidlátó szabályozás ott is gondot okoz, ahol van bőven gáz a föld mélyén.


Sok folyóméter elemzés jelent már meg arról, hogy a magyar rezsicsökkentés hogyan vezetett pazarláshoz, és hogyan borította meg 2022-ben a költségvetést. Szó sincs azonban arról, hogy hungarikum volna az energiapiac rövidlátó szabályozása.

Európában kevés ország képes jórészt saját kitermelésű földgázzal ellátni magát, de kettő közülük épp a szomszédunkban van. Horvátország az igényei kétharmadát, Románia pedig akár 90 százalékát – és mint látni fogjuk, potenciálisan ennél is sokkal többet – képes kitermelni. Ám a lehetőség egyik országban sem bevételt hoz ezen a nyáron, hanem nagyon sok pénzt visz el. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy rezsicsökkentés érdekében addig szabályozták a piacot, hogy most az adófizetők pénze ég a honi gáz helyett...

A MAGYAROK 76 SZÁZALÉKA ELÉGEDETLEN AZZAL, AHOGY AZ ORSZÁGBAN MENNEK A DOLGOK

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.07.15.


A Publicus nyolc éve szondázza a közvéleményt: eddig csak egyszer, tavaly ősszel volt olyan magas az elégedetlenek aránya, mint most.

A Népszava megbízásából készült vizsgálat – amely életkor, nem és iskolázottság alapján reprezentatív a magyarországi felnőtt népességre – a júniusi állapotot rögzíti. Az eredmény szerint a „teljes mértékben elégedettek” aránya mindössze 7, az „inkább elégedetteké” 18 százalék, ezzel szemben az „inkább elégedetlenek” 26, az „egyáltalán nem elégedettek” közel 50 százalékot tesznek ki. Összességében a megkérdezettek 24 százaléka tartozik az elégedettek, míg 76 százaléka az elégedetlenek táborába.

A Publicus Intézet által feltett kérdés így szólt: Ön mennyire elégedett azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok?

Az ellenzékiek között mutatóba is alig találni valakit, aki többé vagy kevésbé elégedett lenne.

A pártválasztásukban bizonytalanok körében is elsöprő többséget alkotnak az elégedetlenek (87 százalék). A fideszes szimpatizánsok esetében megfordul az arány, de a 77 százalékot kitevő elégedettre így is jut 22 százaléknyi elégedetlen kormánypárti...

3650 NAP ALATT 3105 ÍRÁS JELENT MEG A REZEDA VILÁGA BLOGON (KÖSZÖNET ÉRTE ÉS OLVASÓI VALAMINT A MAGAM NEVÉBEN JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK A BLOG KITŰNŐ, NAGYON SZORGALMAS SZERZŐJÉNEK A FOLYTATÁSHOZ! - REPETI)

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.15.


2013. július 15-én jelent meg a térben a „Rezeda világa” oldal, s rajta az első írás. Ennek épp tíz éve, vagy háromezerhatszázötven napja. Máig nem tudom megmondani, mi indított a létrehozására, miféle közléskényszer, milyen célok és vágyak, de nagy valószínűséggel Orbán Viktor volt az oka, aki már tíz éve is három esztendeje volt hatalmon. Az ember azt hitte azt hihette, ha monomániásan mutatja meg rendszerének aljasságait, akkor eléri a célját, ami nem egyéb, mint hogy eltakarodják az ország éléről, és ne szomorítson, alázzon és nyomorítson tovább senkit. Nem forradalom volt a cél, hanem tükör és dokumentálás.

Akkor a rezsim bimbózott, mára azonban kivirágzott, kiteljesedett, megbokrosodott, sőt, olykor a túlérettség jeleit mutatja, de nem látszik megrendülni. Ha innen nézzük, tíz év állhatasos munkája maga a kudarc, de másban is megfogalmazódott már, hogy ment-e könyvek által a világ elébb. S ha csak majd száz év múlva, ha él még akkor ember a földön, és lesz még egyáltalán Magyarország, a leendő társadalomtudós rábukkan valahol az írásokra, amelyek ilyképp kordokumentumok, és meglátja belőlük, milyen gyalázat történt velünk itt pusztulásunk előtt, valami értelmét megtaláljuk az írásban mutatkozó monomániámnak.

Tíz év vagy nagy idő, esetleg nem, ha tisztában vagyunk ennek kétes és illékony természetével, de számokban azért megmutatható. Minden nap szerettem volna írni, tehát háromezerhatszázötven írásnak kellene szerepelni az oldalon, viszont nincs annyi. Háromezerszázöt (3105) dolgozat van csupán az archívumban, ami innen nézvést nem kevés, máshonnan annak a bizonyítéka, hogy az ember olykor esendő, fáradt vagy beteg. Esetleg átmenetileg elmegy a kedve az egésztől, mert nem látja értelmét, és inkább fütyörészne álmodozva egy fa tetején, és akkor is ugyanazt érné el, ami látszólag a semmi.

De mégis valami ez a több mint háromezer írás, s ha csak arra gondolunk, darabonként, elő-, fő-, és utómunkálatokkal belekerül uszkve három órába, az kilencezer óránál is több, ami rengeteg. Több mint egy év tömény írás és gondolkodás a rendszer felől szünet és pihenő nélkül, sűrített izgalom meg idegeskedés, örömök és bánatok egyszerre, és még meg sem gazdagszik belőle az ember, mert ingyen csinálja. Föltehetné a kérdést innen nézvést, hogy miért, de ez meg sem fordul a fejében, mert ez az élete, és ez lesz majd a halála is. Mert tíz év ugyan eltelt, de nem biztos, hogy a második tíz is benne van.

A hatvanharmadikat tapodva olyan hosszú távra már ne tervezzen az ember, mert ki tudja mi van már rég megírva, vagy ha elrendelés nincs is, hol készülődik a féltégla az ember fejére, amit lehet aztán véletlennek, de nagy szavakkal sorsnak is nevezni. A végeredmény ugyanaz egy félelemmel, hogy a rendszer túléli őt, ami tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, mára azonban egyre inkább fenyegető valóság. Így kell tehát belenézni a tükörbe, de az a megmásíthatatlan és visszavonhatatlan öröm, hogy ha mást nem is, de ezt az egyet félelmek és kétségek nélkül megteheti a krónikás, míg akiket megörökít, azok nem igazán.

Sokra viszont nem megyünk az erkölcsi győzelemmel, így tehát belegondolva a tíz év akár sziszifuszinak is mondható munkájába, annyit láthatunk, hogy volt alkalmunk közösen idegeskedni, felháborodni, de nevetni és örülni is, ami ilyen helyzetben nem kevés. És ránézve a Rezeda világában megteremtett alakokra, Bélára a „Kampec Dolores” sorozat hősére (ebből is, istenem, már 114 darab készült), az „Egy óvodás naplója” mesélőjére (ebből is született 39 opus), az ember rájön, hány alakot öltött, hogy elmondja, amit szeretne, és innen nézve ez egy nagy kaland és nagy utazás.

Mert mindenki én vagyok. Béla is, az óvodás is, sőt, Tihamér az egér, aki a bigott, rövidlátó hangya szomszédja, és onnan szemléli a kajla világot. Szegény Tihamért egész elfeledtem, munkába kell állítanom újólag. Most, hogy őket megidéztem, kell rádöbbenni arra, milyen jó móka is volt ez, s ha a számvetés elején tán némi melankólia vegyült a sorokba, ez mostanra eltűnni látszik, visszatér az emberbe az erő, s azt mondja: kalandra fel. Van dolog, sőt, egyre több dolog van, mert a rendszer tébolyult tobzódásában olyan mértékben termeli a mocskot, hogy nem győzünk válogatni belőle, mi kerüljön terítékre. Tehát folytatjuk. Ez az ígéretem.