2016. október 12., szerda

A FIDESZ POLITIKUSAI ARRA JUTOTTAK: ÖLNI KELL, VAGY ŐK ÖLNEK MEG MINKET - INTERJÚ TÖLGYESSY PÉTERREL

INDEX.HU
Szerző:Kolozsi Ádám
2016.10.12.


Hiába vannak meg formálisan a demokratikus intézmények, a hatalomváltás szinte lehetetlen, az ellenfél minden eszközzel megsemmisíthető, ellenzéki erők csak zárványként létezhetnek Magyarországon – mondta Tölgyessy Péter egy konferencián. A magyar válság nemzetközi trendbe illeszkedik: a trumpizmus azt mutatja, hogy az érvelés szokásos szabályai már nem számítanak, csak a mítosz és a hazugság hatásos. Interjú az orbánizmus és a Kádár-rendszer hasonlóságairól, és arról, hogy ha a rezsim valamikor bukni fog, magával fogja rántani a mai ellenzékét.      
  • Gyurcsány, Vona és az MSZP része a rendszernek, nem a mai ellenzék fogja legyőzni a Fideszt.
  • Orbánnak több félnivalója van a civilektől, mint a pártoktól.
  • Orbán világbajnok bűnbakképzésben, hatalmi politikájában Mussolinire emlékeztet, és a korszellem irányítójának hiszi magát.
  • Az orbánizmus tudatosan épít a kádárizmus hagyományaira, a rezsimnek sikerült elszeretnie a kádári kisembert.
  • Nem látni az Orbán-rendszer végét, de ha egy rendszer meginog, váratlanul gyors lehet a bukása.
Sorsszerű a kormány leválthatatlansága, ez nálunk a nemzeti hagyomány?
Egyáltalán nem antropológiai meghatározottság, hogy a magyarok ilyenek. Mégis, az ország ismétlődő nekilendülések után valahogyan mindig visszatér a leválthatatlan főhatalom otthonosságához. Negyedszázaddal 1989 után újra nyakunkon a leválthatatlan hatalmi szerkezet és a versenyképtelen, államközpontú gazdaság. 

Még mindig a Kádár-rendszer?

Jól látszik ez például a jogtudat állapotából (erről itt olvashat bővebben – K. Á.) De a mostani helyzetben legalább ennyire benne van a sokkal régebbi tradíció ereje is. Ugyanakkor a térség többi országában, mi több, a Nyugat magországaiban is elveszíteni látszik 1945 utáni egyensúlyát a világ.

Hódít az irracionalizmus, bomladozik a régi pártok és általában az elitek tekintélye. Mindez egyesül Orbán Viktor rendszerében.
A huszadik században nem először az új trend részben nálunk indult meg.

Hány évtizeddel éli túl magát az államszocializmus, meddig lehet Kádárra mutogatni?

A kádári generációk szép lassan mennek ki az életből, a pártjuk is eltűnőben van, de a fiatalabbak a hétköznapokban számos magatartást tovább visznek. A magyar vállalkozók jó része úgy gondolja: nem is igen létezik piaci versenyképesség, a cselezés többet ér. A siker titka inkább az adók elkerülése, az állam lenyúlása és a piaci partnerek kijátszása. Ez a Kádár-korszak mintáinak a továbbélése. A magyar átmenet azzal az abszurd tehertétellel indult, hogy miközben minden statisztika szerint ‘89 előtt folyamatos lecsúszásban voltunk, a magyar családok a kádári évtizedeket felemelkedésként élték meg, hogy az igyekvő és főleg az ügyes emberek boldogulhatnak. Máig szinte ez az egyetlen eredményes boldogulási minta nálunk...

ITT OLVASHATÓ 

MIÉRT HISZNEK OLY SOKAN ORBÁNNAK?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.10.12.


A legmegnyugtatóbb válasz a címben feltett kérdésre az lenne, ha rögtön rá is vághatnánk a megfelelő választ: mivel neki mindig, mindenben igaza van. Ezt az első ránézésre tetszetős kijelentést azonban illik kissé árnyalni. Az aktuális magyar miniszterelnök ugyanis meglehetősen gyakran alkalmazza a nagyotmondás és a füllentés ősi művészetét. Ennek a túlélési mechanizmusnak az alkalmazásával természetesen nincs egyedül tágas univerzumunkban.

A hazugság önmagában nem főbenjáró bűn. Aki soha nem hazudik, az nehezebben érhet el sikereket, ráadásul rengetegen meg is gyűlölhetik mániákus őszintesége miatt.

Orbán gazdára az önmegtartóztatás, sz őszinteség, az önkritika és a gátlás egyáltalán nem jellemző. Ezen tulajdonságai miatt határozatlan időre miniszterelnök lett belőle. Egyes becslések szerint örökre.

Hazudni tudni kell. Ez a tevékenység ugyanúgy hozzátartozik az intelligenciához, mint a köszönés, illetve a nagyvonalúság. Utóbbival a magyar miniszterelnök nem nagyon szokott nagy nyilvánosság előtt élni.

– Adjátok vissza a hegyeimet! – szólította fel az urakat, akik a világ dolgait igazítják a jelenlegi politikai megítélés alapján tehetséges, manapság oly trendi költő, nevezett gróf szentegyedi és cegei Wass Albert, celeb poéta.

– Adjátok vissza a hazugságokba vetett hitemet! – szólítom fel azokat az urakat, akik Magyarország dolgait igazítják, de semmi kedvem sincs veretes költeményeket írni hozzájuk.

Magyarországon nagyjából 3,3 olyan mintapolgár él, akik készséggel és nagy örömmel elfogadják azt, hogy az ország aranypolgára határozza meg számukra a világról kialakított véleményüket és a gondolkodásukat. Ezen, elkötelezett hazafiaknak kinevezett széplelkek azonban sajnos megelégszenek a legsilányabb, legátlátszóbb, leghitványabb hazugságokkal is, ha azokat a megfelelő helyről hajítják elébük.

Emiatt aztán szemérmesen szemet hunynak a korrupció, az esztelen pazarlások, az ország nemzetközi elszigetelődése, elszegényítése, az egészségügy agonizációja, az oktatás lebutítása felett. Érvelésükben legfőképpen arra hivatkoznak, hogy mindezek csupán aljas hazugságok, liberálbolsevista nyavalygások, és igenis kezdünk szépen felfelé virágozni. A „aljas hazugságos” részt a kormány propagandája rágta szájukba. Könnyedén és nagy sikerrel. A "nyavalygásban" teljes mértékben igazuk van, mivel ezeknek semmiféle hatásuk sincs az ország dolgainak alakulására. Az van, ami van, és egyre kevesebb a jelentősége környékünkön a racionalitásnak, mint kishítű, kapitalista csökevénynek.

A nemzeti büszkeség, amelyet bőséges mértékben adagol számukra a mindent elsöprő kormányzati propaganda, teljes mértékben függővé tette a rezsim elszánt híveit. Akadnak közöttük szép számmal olyanok is, akik jelentős egzisztenciális függőségbe keveredtek a most regnáló hatalommal. Haszonélvezőkké, társtettesekké váltak és emiatt a megfelelő időben majd valamilyen túlélési stratégiát kell kidolgozniuk a maguk számára. Most még rendkívül büszkék, hogy benne vannak a Párt élcsapatában, illetve a Központi Bizottságban...


ITT OLVASHATÓ

ÉS AKKOR HABONY ÁRPÁD - GOEBBELS-DÍJAS AGYSEBÉSZ - ÁTADJA EURÓPA KIRÁLYÁNAK A CEAU,SESCU DÍJAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.12.


...Emberek! Riadó! Ez már nem is simán diktatúra, hanem őrültekháza. Nem kellene az egész országnak diliházban élnie. Elég lenne csak azokat oda delegálni, akik tényleg kezelésre szorulnak. Lilahajú szurkolók majd hordják a házi hókiflit a kedvencüknek, mi pedig végre normálisan élhetjük az életünket...ITT OLVASHATÓ

ÉLETMESE - 3. RÉSZ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.10.12.


Mottó: „Aki szegény, az a legszegényebb, / Fázósságát odadja a télnek, / Melegét meg odadja a nyárnak, / Üres kedvét a puszta határnak.”  /József Attila/

Ott hagytuk abba, hogy barátaimmal dolgunk végezetlenül, lógó orral hazakullogtunk a fővárosból. Mi, kisemberek, megismerhettük egy lelketlen, érzéketlen hatalom igazi arcát. Hogy mit tettünk utána? Nem adtuk fel, tovább próbálkoztunk. Írtunk-többször – tudja, annak a lézeres miniszternek, aki hetente osztogatja az okosságot. Hogy mit válaszolt? Ha szokta látni a heti magánszámát, akkor kitalálhatja maga is. Csak ott az újságírókat szórakoztatja, itt viszont mintegy 3000 család életéről van szó. Nesze semmi, fogd meg jól – lényegében ilyenekkel vigasztalt bennünket. Mindig hozzátette persze: a kormánynak fontos, hogy helyzetünk mielőbb rendeződjön. Mi ezt nem így érzékeljük, de hát nem is Audiból látjuk a világot. Hallotta egyébként, hogy a miniszter úr mennyit autózik el egy évben? Mit gondol, hány éhező gyerek lakhatna jól abból a pénzből?

Próbáltuk a szövetkezet vezetőivel is felvenni a kapcsolatot. Sikertelenül. Kámforrá váltak, valószínűleg a lenyúlt milliókból éppen a hasukat süttették valahol, vagy teniszversenyen élték az uborkafára a mi hátunkon felkapaszkodott milliomosok életét. Hiszen ahogyan kiderült, lényegében egy baráti társaság – jó politikai kapcsolatokkal – foghatott össze, hogy amit lehet lenyúljanak az EU-s pénzekből. Tudja, kizártnak tartom, hogy ehhez nem volt hátszelük. Egyedül, a 150 pályázó közül – véletlenül – éppen ők nyertek? De miért minket, nyomorban élőket használtak fel önző céljaikhoz? Van ezeknek az embereknek lelkiismeretük?

A botrány kipattanását követően próbáltunk közmunkához, vagy segélyhez jutni az asszonnyal. A hatóság embere széttárta a kezét: nem tehet semmit, hiszen mi munkaviszonyban állunk. Így két szék között a földre estünk! Munkánk, fizetésünk nem volt, a szövetkezet magunkra hagyott bennünket, a hivatal pedig mosta kezeit. Hiába kérdeztük, akkor mit csináljunk, mindenki csak megvonta a vállát. Gondolja el, több mint egy éve vagyunk hivatalosan jövedelem nélkül, papírjainkat még mindig nem kaptuk vissza. Miből éljünk? Mi lesz, ha megbetegszik valaki a családból?! Még szerencse, hogy találunk alkalmi munkát! Nem válogatunk, mindent elvállalunk. Mondja meg, kedves uram, mit tehetnénk? Ön szerint érdekel bárkit, hogy miből tartjuk el a családot, miből veszünk ennivalót?


ITT OLVASHATÓ

BEÉRETT ORBÁN GAZDASÁGPOLITIKÁJA: MÉLYPONTON A MAGYAR VERSENYKÉPESSÉG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.12.


A Világgazdasági Fórum legfrissebb felmérése szerint történelmi mélypontjára zuhant a magyar versenyképesség. A vizsgált 138 országból Magyarország a 69. helyen áll. A régiós országok közül már Románia és Bulgária is beelőzött minket, a magyar gazdaság ezzel sereghajtóvá vált. 

A felmérés szerint a legsúlyosabb problémát - legfőbb akadályozó tényezőt - az intézményi háttér jelenti: korrupció, bürokrácia, instabil gazdasági környezet, bonyolult adórendszer, és a Fidesz által csak elbagatellizált munkaerőhiány.

A kormánypárt felmérésre adott reakciója sem hozott újdonságot: az NGM segítségével megpróbáltak némi szakmai alapot adni a lehetetlen kimagyarázásának, a szubjektív gazdaságstatisztikák hibáztatása után azonban nehéz komolyan venni a kritikát a kormány részéről. 

Sereghajtók a régióban

A Világgazdasági fórum 2016-2017-es évre szóló jelentése alapján Magyarország a 69. helyre csúszott vissza. Románia és Bulgária már az elmúlt években is megelőzött minket a versenyképességet mérő statisztikákban, ami nem kis teljesítmény, 2016-pedig már Szlovákia is jobban teljesített a felmérésben, így a régióban már csak Horvátországot előzzük meg - az eddigi trendek alapján nem sokáig. 

A Világgazdasági fórum felmérése különböző fundamentumok alapján sorolja be az országot: nemcsak a makrogazdasági és a piaci hatékonyságot mérő mutatókat veszik figyelembe, hanem az oktatás és az egészségügy helyzetét, az innovációs képességet, vagy éppen az üzleti környezetet. 

Az elmúlt négy évben Magyarország 9 helyet zuhant vissza a felmérésben, ez elsősorban a korrupciónak, az átláthatatlan gazdasági környezetnek, az adórendszernek és a munkaerő-piaci problémáknak köszönhető...

ITT OLVASHATÓ

VOLDEMORT NAGYÚR BUKÁSA: AZ ELSŐ FECSKE VAGY AZ UTOLSÓ MOHIKÁN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.10.12.


Lélektani hadviselésre kiválóan használható a rabosítás kifejezés, ami persze nem egyenlő azzal, amit sugall. Nem öltöztetik az illetőt csíkos ruhába, nem viszik vezetőszáron rendőrök a kihallgatásra azt, akit rabosítanak, de fénykép készül róla, és az ujjlenyomata is bekerül a bűnüldöző szervek nyilvántartásába. Mengyi Roland, (alias Voldemort nagyúr) elszenvedte ezt a procedúrát, amin az utóbbi tíz esztendőben szinte kizárólag baloldali politikusok mentek át. Egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz az út szélén hagyja-e a kormánypárti képviselőt, vagy politikai okokból meglebegteti a nagy belső rendcsinálás lehetőségét, aztán pedig megmenti Mengyit. Pályafutásának azonban politikai értelemben mindenképpen vége.

A Voldemort-ügy tulajdonképpen nem Mengyi Rolandról szól, hanem a Fidesz belső viszonyainak lehetséges átrendeződéséről. Elképzelhető, hogy Orbán Viktor rájött: kétélű fegyver, ha azt üzeni a párt tagsága felé, hogy amennyiben fideszes politikus vagy, mindent megtehetsz, mert minden körülmények között megmentünk. Sokan gondolják úgy a párton belül is, hogy olyan figurákat vonzott ez a szemlélet a Fideszbe, akik a hatalomgyakorlás és meggazdagodás kockázatmentes, ám erkölcsileg finoman szólva is aggályos útját választották.

Már értekeztünk arról korábban, hogy a Magyarország régióinak többsége a Voldemort nagyurak hitbizományai lettek az utóbbi hat esztendőben, így nem meglepő, ha sorra esnek ki a csontvázak a Fidesz vidéki szekrényeiből. Ezek a kormánypárti politikusok csöndben, legalábbis nagy feltűnés nélkül dolgoznak, általában a hangjukat nem halljuk a parlamenti üléseken, ha pedig részt vesznek egy helyi protokoll eseményen, akkor mondanak egy semmitmondó beszédet, melybe beleoltanak egy kis migránsozást, hogy a főnök elégedett legyen. A háttérből azonban nagyon tudatosan irányítják a rájuk bízott választókerület pályázati pénzeit, tesztelik az önkormányzatok együttműködési hajlandóságát, és nem ritkán beleszólnak olyan piszlicsárénak tűnő ügyekbe is, mint például egy falusi művelődési ház igazgatói pályázatának elbírálása...

ITT OLVASHATÓ

NÉPSZABI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.12.


Most már biztos, hogy hazánk egyik meghatározó és a közvéleményt alapjaiban formáló újságja a régi formájában megszűnt, és kétséges, hogy egyáltalán visszatér-e még a média nagy áramlatába. A Népszabadságról van szó, aminek az egyik napról a másikra történő leállítása az egész hazai és a külföldi közvélemény egy részét felkavarta és a legkülönfélébb vélemények alakultak ki erről. Az alkotmánymódosítás mellett ismét van egy olyan téma, amin jól el lehet rágódni és legalábbis megfeledkezni arról, hogy vannak ám ennél lényegesebb problémák hazánkban, mint az egészségügy helyzete, az oktatás, a hazai munkaerő elvándorlása és így tovább. Ahhoz, hogy ezt kissé elfeledhessük, nagyban hozzájárult az ellenzék is, amelyik a végítélethez hasonló problémát kreált az ügyből.

Ahogy én látom most a dolgot, alapvetően két szélsőséges megközelítésben beszélnek erről az ügyről. Az első lényege az, hogy a Népszabadság kiadásának leállítása csupán a lap új tulajdonosának az intézkedése, ami a veszteséges működésének a megszüntetésére irányul. Ez részben elfogadható lenne, ha nem tudnánk azt, hogy minden újság szükségszerűen kapcsolódik a hazai médiapiac rendszerébe és attól nem függetlenítheti magát. Ez azt jelenti, hogy annak nyereséges vagy veszteséges működését a piac kereslet és kínálat törvénye határozza meg. Tehát ha egy lap kellő számú olvasói táborral rendelkezik, akkor nagy valószínűséggel talpon tud maradni. Ezt azonban moderálja az a tény, hogy a mindenkori politikai hatalom mesterségesen is fenntarthat egy újságot azzal, hogy teletömi hirdetésekkel, ami ténylegesen megfinanszírozhatja a lap működését és kompenzálhatja a kiadással járó esetleges veszteségeket.

A Népszabadság ilyen szempontból szerencsétlenül járt, mert bár rengeteg olvasót vesztett a rendszerváltozás után, mégis sikerült megmaradnia a hazai piacon vezető médiának. Nem kis teljesítmény ez, amit mindenképpen pozitívan kell értékelnünk. De ez még kevés volt ám a boldogsághoz, mert 2010 után hatalomváltás történt, és a Fidesz szemében a lap ellenzékinek minősült, ami egyet jelentett azzal, hogy a továbbiakban nem támogatja hirdetések megrendelésével. Ez a kivéreztetés taktikája volt a részükről, ami sohasem állott távol a Fidesztől. Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy bár engedi a lap működését, mert kénytelen engedni a sajtószabadság elve miatt, de nem támogatja azt anyagilag, hanem rábízza a sorsát a piaci versenyre. Az pedig vagy felmorzsolja, vagy sem, attól függően, hogy a tulajdonosok képesek-e a kiadást anyagilag megfinanszírozni. Ezt az elfordulást csak tetézte az a tény, hogy az MSZP alapítványa is eladta a 27%-os részesedését, ami két okból lehetett végzetes. Egyrészt azért, mert ez a résztulajdon is Fideszes körökhöz vándorolhatott, másrészt azért, mert a lap ezt követően nem érzékelhette az ellenzék anyagi támogatottságát sem. Végeredményben az MSZP volt olyan „okos”, hogy a Népszabadságot felkínálta a Fidesz hiénáinak, akik pedig mostanra kerítettek sort arra, hogy kivégezzék a lapot...


ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG DOBOGÓS HELYEKEN AZ EURÓPAI CSALÁS ELLENI HIVATAL , AZ OLAF FEKETELISTÁJÁN

ÁTLÁTSZÓ  BLOG
Szerző: Dr. Dezséri Kálmán
2016.10.11.


Az elmúlt hónapok során egyre nagyobb számban kerültek nyilvánosságra kormányzathoz köthető személyekkel kapcsolatban olyan gyanús esetek, mint pl. a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat irányította HÍD-program, amelyekben az európai uniós pénzügyi források szabálytalan felhasználása feltételezhető vagy bizonyítható. Ezekkel az esetekkel kapcsolatban a magyar közvélemény egyre szélesebb köre ismerte meg az Európai Unió egyik szakintézményének, az Európai Csalás Elleni Hivatalnak a nevét – az OLAF-ot. A kérdés már az, hogy a Hivatal magyarországi ismertségének növekedése egyoldalú-e, vagy a másik oldalt nézve a Hivatalon belül hazánk ismertsége hasonló-e? A Hivatal elmúlt két éves jelentése azt mutatja, hogy Magyarország hírhedtsége jelentős és ráadásul még növekvő is.

Az OLAF olyan ügyekben folytat vizsgálatot, amelyek esetében az EU pénzügyi érdekeit sértő szabálytalanságok fordultak elő, elsősorban az EU tagországokban, de akár a világ más országával összefüggésben is (pl. a fejlesztési segélyek felhasználása, vámcsalások, stb.). Ezek a vizsgálatok a legtöbbször egy-egy bejelentés nyomán kezdődnek el, s bár az elmúlt évek során csökkent a vizsgálatok teljes befejezéséig tartó időszak, de ezek még így is átlagosan 27-28 hónap hosszúak.

A legtöbb vizsgálat a strukturális és szociális alapok, valamint a fejlesztési segélyek felhasználást érinti. Az OLAF szakemberei a bejelentéseket – elsősorban a joghatóságot, de más egyéb kritériumot is tekintő – értékeléssel kezdik, s ennek alapján döntenek az ügy elutasításáról vagy vizsgálati szakaszba kerüléséről. A vizsgálatok lefolytatása után a Hivatal ajánlásokat ad a nemzeti hatóságoknak a további teendőkkel kapcsolatban. A tagországoknak 2013. óta kötelességük jelenteni a Hivatalnak azokat a lépéseket és intézkedéseket, amelyeket az ajánlásokkal összefüggésben tettek.

A Hivatal csak az EU tagországokkal összefüggésben 2015-ben összesen 380 bejelentést kapott, amelyek közül 65 közintézménytől és 315 magánszemélytől származott. A Hivatal az egyes tagországok csalás elleni politikai elkötelezettségének komolyságát azon is méri, hogy milyen számban és arányban érkeznek a bejelentések az országok hivatalos intézményeitől.

Tavaly Magyarországról 21 bejelentés érkezett, amelyek közül csak egy esetében volt közintézmény a bejelentő és 20 esetben pedig magánszemély. Ezzel a 21 bejelentéssel az EU tagországok között a 7. helyre kerültünk. Ugyanígy az elmúlt év során a Hivatal az EU tagországokban összesen 159 vizsgálatot folytatott olyan pénzösszegekkel kapcsolatban, amelyeket az EU biztosított és a különböző szintű nemzeti hatóságok kezeltek. Magyarország 17 ilyen üggyel Románia és Bulgária után – 2014. évi sorrendhez hasonlóan – a harmadik helyen áll, s a 14 javaslattal lezárt üggyel viszont már a második helyre került...


ITT OLVASHATÓ

VÉLETLEN MSZP AKCIÓ A KORRUPCIÓÉRT?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.12.


Az MSZP kétségtelenül nagyot alakított. Megszavazta az adóhatósági pénzmosást garantálni képes törvényt. Nem egy-egy eltévelyedett, másnapos képviselő, hanem a frakció. Ami a szerecsenek aktuális mosdatása dacára arra enged következtetni: az akció összehangolt lehetett. Alkalmasint a Fidesszel is?

Az minden esetre furcsa, hogy egy olyan törvényt sikerült így leszállítani a kormányzatnak, amely egy komplett kiskapu-sorozatot nyithat. Mert ettől fogva aligha lesz ember, aki át fogja látni a pénzmozgások rendszerét. Mármint akkor, ha nincs benne a rendszerben. Ha nem érdeke, illetve lehetősége sincs pénzt juttatni egy-egy Orbán-keedvencnek. Annak a fejében, hogy később egy kisebb-nagyobb megrendelésecske fog csurranni. Netán csobogni. Javarészt kideríthetetlenül. Mert nehéz lesz párhuzamba állítani az állami megrendeléseket, és az adómegtakarítás fejében átirányított pénzek forrását. Az, hogy egy ilyen törvényt az abban érdekelt kormánypárt megszervez, az teljesen érthető. A hírt érintő első reakcióként az mondható, hogy egy magát ellenzékinek aposztrofáló párt esetében már kevésbé érthető. Egy esetben.

Abban az esetben ugyanis teljesen érthető a megszavazása egy ilyen törvénynek, ha szintén zenész. Ha vagy korábban érdekelt volt egy hasonló rendszerben, vagy a jövőben számít egy hasonló támogatási hálózat kialakítására. Ami kínos. Valójában mindkét lehetőség kínos. Az első azért, mert felveti: az MSZP zsarolható volt korábban ezekkel az ügyletekkel. Akár a jelen törvény megszavazásának a szintjéig is zsarolható volt. A jövőbeni számítás pedig a párt hitelességét kezdi ki. Mármint akkor, ha a 2014-es választás szinte tudatos elvesztése, és a jelen szavazás után maradt még ebből a hitelességből valami. A jelen lefekvés a Fidesznek különben azért is kínos lehet, mert a Népszabadság felfüggesztése is napirenden van. Márpedig az sem alakulhatott volna úgy, ahogy, ha az MSZP annak idején nem adja el a részesedését. Az eseményekre viszont a jelen információk morzsájából elég könnyen lehetne egy jó kis conteót ráhúzni. Kiterjesztve a kormánypárti befolyást az MSZP-re is...
 

A NÉPSZABADSÁG KINYÍRÁSÁTÓL HANGOS A NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016..10.12.


A magyarok szerint a jobboldali-populista Orbán Viktor kormányának benne van a keze abban, hogy bezárt a Népszabadság - írja a New York Times.

A
New York Times cikke ismerteti, miként csapta be a tulajdonos az újságírókat, hogy leállítsa a legnagyobb, ellenzéki lapot, miután a hatalom megzabolázta az állami médiát és most a jelek szerint egyre nagyobb befolyást gyakorol a magánsajtóra is. Megszólal Gergely Márton, az egyik főszerkesztő-helyettes, aki egészen biztos abban, hogy a szálakat Orbán mozgatja. Tuzson Bence azonban visszautasítja a vádat, ám nem úgy tűnik, hogy a lakosságot meggyőzi a hivatalos magyarázat. A közösségi média tele van a Népszabadságot támogató megnyilatkozásokkal, szombaton tüntetés volt az Parlament előtt.

Polyák Gábor, Mérték Elemző Intézettől emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben újfajta pozíciókat építenek ki a sajtóban a miniszterelnökhöz közeli oligarchák, lásd a TV2-t, ám a most elhallgattatott újság túlságosan is bejáratott márka volt ahhoz, hogy a kormány irányvonalára állítsák át. Bodoky Tamás az Átlátszótól pedig arról beszélt, hogy egyre kevesebb a hely, ahol dolgozhatnak az oknyomozó újságírók. Borókai Gábor, a Simicska-féle Heti Válasz főszerkesztője elmesélte, hogy a G-nap után bevételeik 10-15 %-át elvesztették. Mint mondta, ha a Népszabadság gazdái ésszerűen jártak volna el, akkor az oldalszámot csökkentik. Ő úgy gondolja, hogy a lapot már eladták.

Neue Zürcher Zeitung
1. A kommentár “A kalapács és üllő között” címmel azt írja, a Népszabadság leállítása világszerte felháborodást váltott ki, de az ügy mutatja, hogy a térségen belül mekkora nyomás alatt van a szabad sajtó, gazdasági és politikai értelemben egyaránt. Megfigyelők elnémításként, puccsként, sőt mesterien megtervezett gyilkosságként értékelik a magyar lap sorsát. Az okokat illetően egyelőre sok minden nyitott, de kézenfekvő politikai motívumot feltételezni rajtaütésszerű akció mögött: az újság ugyanis a leleplezésekkel magára vonta a kormány haragját. Ám mivel ez az első eset, hogy egy vezető sajtóorgánumot bezárnak az egyik uniós államban, sokkal többről van szó, mint Magyarországról és Orbán Viktorról. Ékesen feltárja, hogy a média válsága miként tár ki ajtót-ablakot a politikai befolyás előtt, főként keleten.

A nagy nyugati sajtókonszernek 2008 óta fokozatosan visszavonulnak a térségből, és csak gyorsítja ezt a folyamatot, hogy pl. a magyar kormány új adókat és szabályozást vezetett be, mivel “hazafias” vonalra akarta terelni a médiát. A távozás logikus, de egyben végzetes is, mert a politikailag kellemetlen szerkesztőségek elvesztik függetlenségüket, amit az addigi tulajdonos jelentett. A megüresedő pozíciókat azután az állami média, illetve politikai szerepet vállaló mágnások veszik át. Orbán nagyrészt a baráti sajtócégeknek köszönheti felemelkedését. A Népszabadság meggyengüléséhez nagyban hozzájárult, hogy kormány közeli üzleti körök megvonták tőle hirdetéseiket. És nem csak az Orbán-féle jobboldali-populisták folyamodnak ehhez az eszközhöz. A mind inkább autoriter módon viselkedő keleti politikusok fokozatosan elvonják a levegőt a kritikus újságírástól és a demokratikus véleményalkotástól. Ám ha a médiát szűk politikai célokra használják fel, az rossz Európa többi része számára, de mindenekelőtt a polarizálódást és a megosztottságot segíti elő.

2. A
lap szerint a magyar és a szerb sajtó más és más módon foglalkozik a menekültekkel, ennek oka pedig a két kormány eltérő hozzáállása. Magyarországon a migránsok álcázott dzsihadisták, a déli határon túl viszont könyörületre szoruló háborús áldozatok. Szerbiában Vucsics miniszterelnök egyértelműen a németek oldalára állt a Merkel és Orbán közti kötélhúzásban, merthogy az ország szeretne bekerülni az EU-ba. Ennek megfelelően írnak a lapok a menedékkérőkről, bár az utóbbi időben hallatszanak más hangok is. Emögött leginkább az van, hogy késik az európai megoldás, ezért egyre vonzóbbak a nemzeti határzárak.

A magyarokra másfél éve zúdul a kormány által gerjesztett migráns-ellenes kampány. Orbán korán felismerte a kérdésben rejlő dinamitot és az abból fakadó belpolitikai előnyöket. A múlt nyár óta azután a kormányfői interjúk témája szinte csakis a bevándorlás, és hogy az mekkora veszélyeket rejt magában Európa számára. Megfigyelők szerint a példátlan propaganda hatására az utóbbi hónapokban erősebb lett Magyarországon az idegenellenesség...


ITT OLVASHATÓ

FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző:
2016.10.12.


Mottó: Képzeletem szerint a mennyország szabad ország, olyan hely, ahol a lélek szabad, és valamiért úgy gondolom, hogy a mennyország nem a gyávák menedékhelye.
Napjainkban a tőke nem a háborúban, hanem a fogyasztásban talál haszonra. Látszik ez a reklámokon, az egyen fogyasztáson, az eldobhatóra silányított termékeken, a környezet szennyezés – fogyasztáshoz köthető – mértékén, (ami – teszem hozzá – jóval szelídebb a háborúk okozta környezetszennyezésnél) a termékek „erkölcsi” elavulásának gyorsaságán. A világháború óta a tőke tovább koncentrálódott, a multik által működtetett fogyasztói társadalom békét, jólétet hozott Európára és a világ nagy részére. Két és félezer éve, a görögök, rómaiak óta nem volt ilyen hatalmas (és kívánatos) társadalmi-, technikai-, tudományos forradalom. Mi a termelő tőke szelíd (a háborúhoz mérten mindenképp szelíd) erőszakának és a fejlődés sebességének vagyunk áldozatai és élvezői.

A fejlődés hatására nem vagyunk jobbak elődeinknél, de lehetőségeink nagyobbak a jóra, és a rosszra egyaránt. A jó egyik ilyen lehetősége a feltétel nélküli alapjövedelem.

A feltétel nélküli alapjövedelem olyan fontos a multik által működtetett, és a fejlődés ellentmondásaitól gyötört, fogyasztói társadalomnak, mint makkoltatott disznókondának a vérfrissítés. Amikor a konda – heves vérű vadkanoknak köszönhetően – elfajul, sokat segíthet egy jó fajtájú kan. A friss vér, megőrzi az elvadult konda előnyeit: az erősebb ellenálló képességet, önállóságot, és visszaállítja a régi jót, ami leginkább a rántott karaj ízében mutatkozik meg.

A feltétel nélküli alapjövedelem megteremti a tőke szabadsága mellé az egyén szabadságát, a szabad verseny helyett a verseny szabadságát, ahol a tőke és egyén azonos feltételekkel indul, ahol az egyén termelőként (munkásként) és fogyasztóként sem kiszolgáltatott, hanem szabad. A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése liberális gondolat, hisz nem a tőke korlátozásával védi az egyént, (a tőkétől) hanem a szabadság kiterjesztésével, amiből következik, hogy támogatója, legyen szervezet vagy természetes személy, csak liberális lehet. Paternalista, a tekintély, az erő, a mások feletti uralom fontosságában, a gyengék, megfegyelmezésében, elnyomásában hívő ilyen gondolatot nem képes támogatni...


ITT OLVASHATÓ

PINK-FLOYD-OSODIK AZ APPLE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.12.


Egykor erőmű volt, aztán a Pink Floyd Animals (1977) című albumának borítójaként vált híressé, most pedig az Apple londoni székhelye lesz a Battersea Power Station patinás épülete.

Steve Jobs, az Apple 5 éve elhunyt alapítója, nagy rajongója volt az együttesnek és büszke lenne az új székhelyre, ahová nyolc különböző londoni irodából költöznek össze a cég munkatársai.

A szénfűtésű erőművet, a londoni városi építészet gyöngyszemét az 1930-as években építették. Az Animals megjelenése idején még működött. Különös szimbolikát kapott a borító, mivel a lemez ihletője George Orwell Állatfarm című regénye volt. Hat évvel később azonban leállt, és azóta kihasználatlan volt, bár több javaslatot is tettek az elmúlt több mint 30 évben a hasznosítására...

ITT OLVASHATÓ

A NÉPSZAVAZÁS ÉS A NÉPSZABADSÁG

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON INTÉZET
Szerző: Mikecz Dávid
2016.10.11.


A Népszabadság felfüggesztése annak a választói koalíciónak az építését lehetetleníti el, amely valóban veszélyeztette volna a rezsimet.

A magyar kormány létrehozta az “új egységet”: nagyjából így foglalhatjuk össze a közélettel ritkábban foglalkozó ismerőseinknek, hogy mi történt a Népszabadság körül. Magyarország legnagyobb ellenzéki napilapjának megpuccsolását a népszavazást mint a hatalomtechnika bonapartista eszközét használó kormány pontosan időzítette. Ez nem véletlen, hiszen a két ügy szorosan összetartozik, mindkettő a politikai pluralizmus felszámolásáról szól. Ahogyan a miniszterelnök is fogalmazott a referendum eredményét értékelő sajtótájékoztatóján: “az új egység pártok felett áll, nemzeti ügynek tekinti Magyarország szuverenitásának megvédését, a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvóta elutasítását”, a tervezett alkotmánymódosítás pedig “3 millió 300 ezer ember akaratán nyugszik. Több ez, mint bármilyen párt szavazóbázisa a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad történetében." A magyar kormány természetesen nem tehet mást – folytatódik a miniszterelnöki értelmezés –, mint meghajol a választók pártok felett is megnyilvánuló akarata előtt. Az persze mellékes, hogy a népszavazást éppen a kormány kezdeményezte, s a kérdést is ő szövegezte. Ha van ilyen új egység, akkor nem is szükségszerű, hogy létezzen a politikai vélemények sokszínűségét felmutató ellenzéki napilap.

Nem egyedülálló, hogy a Fidesz saját maga hozza létre a többséget, ha meg kell indokolni olyan intézkedésüket, amelyek áthágják a rendszerváltás óta kialakult törékeny politikai szokásjogot, esetleg amely vitát generálhat a demokrácia állapotáról itthon és külföldön. Ilyen volt az új Alaptörvénnyel és a bevándorlással foglalkozó nemzeti konzultáció is. A kormány mögött persze van valódi támogatottság, ahogyan azt a közvélemény-kutatási adatok is mutatják, és az egyes Békemeneteket sem lehetett volna pusztán önkormányzati rásegítéssel megszervezni. A pártos támogatottság azonban nem elegendő, hiszen a népszerűség illékony, ráadásul újra megszerveződhetnek a centrális erőteret veszélyeztető választói koalíciók. Az új egység előzménye a “haza nem lehet ellenzékben”, a mélyben pedig a magyar politikai kultúrában gyökerező politikaellenességre támaszkodik. Ez utóbbi szerint problémáink a pártosságra, a nemzeti összefogás hiányára vezethetőek vissza. Válsághelyzetben – hiszen válság van egész Európában – egységesen kell fellépni, nincs idő a torzsalkodásra. Újra a legrosszabb hagyományainkat, berögződéseinket használja ki ellenünk...

ITT OLVASHATÓ

VISSZA A NÉPSZABADSÁGOT! VISSZA A SAJTÓSZABADSÁGOT!

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2016.10.12.
 

Vissza a Népszabadságot! Vissza a sajtószabadságot!

A jobboldali kormány évek óta törekszik a magyar demokratikus baloldali sajtó ellehetetlenítésére.

Ez a folyamat most drámai állomásához érkezett, az új tulajdonos felfüggesztette a Népszabadság működését.A Népszava szerkesztősége és kiadója nevében tiltakozunk a laptársunkat ért brutális támadás miatt.

A Népszabadság bezárása egy olyan határ, amelyen nem szabad átlépni, ezt a nemzeti értéket nem szabad veszni hagyni, a sajtószabadságot együtt kell megvédenünk.

Valamennyiünk felelőssége, hogy megállítsuk ezt a folyamatot. Ha elegen leszünk és elég állhatatosak, képesek lehetünk megálljt parancsolni ennek a gyalázatnak. Ezért indítjuk most el ezt az akciót.

Írd alá, írjuk alá: VISSZA A NÉPSZABADSÁGOT, VISSZA A SAJTÓSZABADSÁGOT
Láposi Elza, a Népszava ügyvezető igazgatója és Németh Péter a Népszava főszerkesztője


ITT OLVASHATÓ

LAKVA ISMERNI MEG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2016.10.12.


Nem csak a másikat, hanem magát a rendszert is – derül ki Péter legfrissebb londoni posztjából (ami a Londonban, sej... sorozat része), ami az ottani lakásbérlési helyzetről és persze a magyarként kissé szokatlan technikai dolgokról is szól, mint a fordítva működő villanykapcsoló, vagy azok a rémes csapok.

„Hajnalban kellett felkelnem: mindenki alszik még a házban, amelynek az egyik szobáját bérlem. Megpróbálok csendben eljutni a fürdőszobáig. Ez persze lehetetlen: a lakóházak döntő többségének az egész szerkezete fa: csoda, ha egy-egy lépésnél nem nyikorog. Ha valaki fel- vagy lemegy a lépcsőn, az olyan hangokkal jár, mintha az egész éppen leszakadni készülne.

A vizes helyiségek padlója rendszerint csempézett, de az is a fa födémen: a csempék helyenként billegnek és olyankor nemcsak nyikorgást halunk, hanem az egymáshoz súrlódó csempék csikorgását is.

A lakók hozzá vannak szokva mindenféle zajhoz: a papírvékony falakon keresztül néha a szomszéd telefonbeszélgetései is érthetően áthallatszanak.

Olyan házban lakom, ahol ezt tudják a lakók és kellő kulturáltsággal kezelik: halkan tévéznek, halkan hallgatnak zenét; a társasági élet a legtöbb lakószobától távolabbi étkezőben és teraszon zajlik.

A keverőcsap csodája

A házat magyarok bérlik és adják ki szobánként. Feltehetően ennek köszönhető, hogy a konyha és a fürdőszoba is fel van szerelve azzal a fantasztikus technikai vívmánnyal, amely a brit lakásokból általában hiányzik (és sokszor nem is értik, hogy mi az, ha megpróbáljuk elmagyarázni): ez nem más, mint a keverőcsap.

Igaz, most jut eszembe, laktam olyan házban is, ahol pakisztáni volt a tulajdonos és ott is volt egy keverőcsap – de azt a házat kifejezetten bérbeadás céljára rendezték be.

Amikor beköltöztem, a tulaj fel is hívta a figyelmemet erre a különlegességre és többször részletesen elmondta, hogy ha például túl forró a víz, akkor nyissam meg a hideget is, de anélkül ám, hogy a meleget ugyanakkor elzárnám, és akkor egyszerre fog folyni a kettő és így beállíthatom a megfelelő hőmérsékletet, úgy bizony!

ITT OLVASHATÓ

MÁR MEGINT PUSZTULNAK A HALAK A KIS-DUNÁBAN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Szabó Szabolcs
2016.10.12.


Nem rég megint szennyező anyag árasztotta el a Kis-Dunát a Csepel és Soroksár közé eső részen. A helyszínen magam is tapasztalhattam, hogy tömegesen pusztultak el a halak. A döglött halak a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep alatt egy nagyjából 200-300 méteres szakaszon borítják el a part menti részeket. Arról tájékoztattak, hogy a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség jelezte a problémát a hatóságoknak, és a hatósági mintavétel is megtörtént. Persze nagy meglepetés valószínűleg nem fog érni senkit, hiszen a probléma hosszú évek óta ismert: a Ráckevei-Soroksári Dunaág rossz állapotban van, a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep pedig túlterheli az amúgy is szennyezett élővizet.

Az elmúlt két évben sikerült alaposan körbejárnom a témát, voltam a szennyvíztisztító telepen, beszéltem a vízügyesekkel, a horgászokkal, a part mellett élőkkel, és persze igyekeztem elmagyarázni a problémát a kormány illetékesen. Alapvető gond, hogy a Kis-Duna nagyon eliszapolódott, a víz szinte folyamatosan áll, ráadásul a Dél-pesti Szennyvíztisztítóból kifolyó ún. „tisztított víz” is ebbe a majdnem állóvízbe ömlik bele. Mindebből az következik, hogy a Kis-Duna vize rossz minőségű. Ráadásul a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep csak egy nagyon csekély kapacitású záportározóval rendelkezik, így ha esik az eső, akkor a telepre beérkező, hirtelen megnövekedett mennyiségű szennyvíz-csapadékvíz keverékkel nem tudnak mit kezdeni, így az tisztítás nélkül ömlik bele a Népjóléti árokba, onnan pedig a Kis-Dunába. Az csak hab a tortán, hogy a telepről éjszakánként sokszor olyan fertelmes szag árad, amitől Csepel és Erzsébet lakossága is szenved, de ennek már technológiai oka van...

ITT OLVASHATÓ

PÁ, PARLAMENT!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2016.10.11.


Lehet követni a példát! A DK döntött, és kivonul, nem vesz részt többé ennek az illiberális államépítésnek a csinn-bumm cirkuszában. Az ország házának padsoraiban nem kívánja a továbbiakban még jelenlétével sem támogatni azt a tevékenységet, melyet ott a Fidesz-KDNP pártszövetség folytat.
Nem akar a továbbiakban semmilyen parlamenti jelenléttel részese lenni annak az autokrata látványtervező kommunikációs szemfényvesztésnek, melyet az új egység nevében a pávatáncos mákgubó felcsúti kisvasutas meghirdetett.

Most a szocialistákon a sor. Ha komolyan gondolják a demokratikus jogok melletti kiállást, és önkényuralmi jegyeket látnak a mostani rendszerben, akkor kivonulnak ők is.

Nincs elfogadható ok és magyarázat a maradás mellett, ezek után. Még pofátlanul a kormány tagjai őket tették fellelősért a Népszabadság megszüntetéséért. Gyerünk elvtársak, ki a parlamentből. Hagy lássa a világ, hogy mi folyik valójában Magyarországon! Nincs demokratikus ellenzéke a parlamentben a kormánynak!

Ütős politikai helyzet teremtődne, ha a DK négy képviselője a szocialisták képviselőivel együtt hagyná ott a házat. Lehet még csatlakozni, az lenne igazán szép, ha az ellenzéki padsorok üresen tátonganának!

A Fidesz máris fölköhögte azt a lepedéket, amelyet mindig is a torkában érzett, ha Gyurcsányról vagy a pártjáról volt szó. Most sem tagadta meg magát az önkényuralmi rémpárt. Azzal a kommunikációs badarsággal jöttek, hogy a DK cserbenhagyta választóit, amiért otthagyta tegnaptól a parlamentet.

Aztán még rá tettek egy lapáttal, szerintük az így bojkottot hirdető négy képviselő tulajdonképpen nem akar részt venni abban az alkotmányozó munkában, amelyben a referendumon rögzített népakaratot akarják majd dokumentálni.
Mert, hogy Gyurcsány rá akarja erőltetni akaratát az emberekre – szavalják népbutító stílusban megszokott szövegüket.

Na, kérem tisztelettel. Ennél mocskosabb, gusztustalanabb, hányingert keltőbb politikai förmedvény alakulatot nem sokat hordott hátán eddig a föld. Eszébe sem jut, ennek a hitvány, öntelt, saját zsebre dolgozó illiberális bagázsnak, hogy rendszerük magamutogató, nemzetit hazudó, demokratikus jogokra fittyet hányó, izomból politizáló gyakorlatuknak köszönhetik mindezt.

Azért lenne szükséges, hogy a szocialisták és mások is otthagyják a parlamenti munkát, hogy ezzel megüzenjék nem csak a hazai választóknak, hanem az egész világnak azt, hogy ezzel az Orbán féle képződménnyel többé már semmilyen szinten nem lehet, még a hiábavalóság szintjén sem együttműködni...


ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR TÖRTÉNETI ALKOTMÁNY ESETE A KVÓTANÉPSZAVAZÁSSAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.10.11.


„Valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége. ” (Az orbáni alaptörvény sokadik módosításának tervezetéből.)

Mint az ismeretes II. András magyar király 1222-ben bocsátotta ki az Aranybullát (azért két l-lel, hogy azt megkülönböztessék Lotharingiai Karolina infánsnőtől az uralkodó hölgyismerősétől), amely így kezdődik:


"A Szent Háromság és az egy Isten nevében, András, Isten kegyelméből Magyarország, Dalmáczia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galiczia és Lodoméria királya, örök emlékezetül..."

Tudnunk kell, hogy II. Béla király nevezte ki magát Ráma királyának. Tette ezt annak ellenére, hogy Ráma nevű királyság nem létezett, egy boszniai folyót és annak környékét hívták Rámának, de a nagybácsikája által megvakított Bélának udvaroncai bemesélték, hogy Ráma egy hatalmas ország elefántokkal és pálmafákkal, irtó büszkék is voltak rá a magyar királyok, része is lett az alkotmányos önazonosságunknak, mint Rudolf a Túró...


ITT OLVASHATÓ

A KATA SARKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.12.


Most, hogy a Sarka Kata saját műsort kapott a cézárnál, nincs miről társalogni. A fideszfalka szerint a Népszabadság legyalázása kizárólag gazdasági kérdés, és ezt akkor fogadjuk is így el, beleegyezőleg. A köztelevízió, az is gazdasági kérdés, teszem fel halovány érdeklődéssel.
 
És mielőtt még azt a nyolcvan milliárdot is titkosítaná a rezsim, amely summából gazdaságosan üzemel a házi média, nézzünk szét a kisgyermek TV2 tájékán, amely alakulat oly sebességgel szüli az új-, és még újabb csatornákat, mint akárha redves céda volna a köz összes farkának kitéve.
 
Tizenegynél tart a szivaros, azt hiszem. Meg az állami, az is, hasonló szinten fungál, de hát, ki bír ennyit nézni? Én például manapság háromnál vagyok lecövekelve, úgymint natgeo, comedy, meg a discovery. Ezek épp elég tartalmat szolgáltatnak a nagyvilágról, annak múltjáról, jelenéről meg a jövőjéről is.
 
Alkalomadtán, ha a Barca látható valamely sportoson, akkor kilengek. Meg, még ha NBA van, akkor is. De ezek a mániáim nekem nem esnek egybe újfajta alaptörvényekkel, mert nem vagyok kompatibilis az új horizonttal. Ezt már régóta sejtem, viszont a Kata miatt lett világos.
 
Tudjuk már régóta, hogy az egész Kárpát-medence hülyékkel van telerakva. Őnekik az igényeiket ki kell elégíteni, hogy nyugton maradjanak két böfögés között. Az eddig csupán a sztáranyuka mókás szerepében bizonyító magyaranya biztosan jó lesz egy magazinra, fél órában. Ennyi kijár a szivaros neje öribarijának...
 

EGY FÉKEVESZTETT HATALOM TOMBOLÁSA, A KRITIKÁT NEM TŰRŐ KORMÁNY BOSSZÚHADJÁRATA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.11.


Néha őszintén elgondolkodom azon, hogy sokan, akik nyilvános közlési kényszerben szenvednek, komolyan gondolják-e, amit leírnak. A Népszabadság körüli kavarodás örömére Csizmadia László Cöf-vezér elérkezettnek látta az időt, hogy elővegye a farkát. Mármint hogy kibontsa, mint egy páva. Na.

A honvédelem örökös hevületében izzó Csizmadia László cöfögött egy öblöset. Ilyeneket:

„A sajtószabadság elleni támadásra hivatkozni nevetséges, mert minden gazdasági ellehetetlenülés lényege, hogy a nyújtott szolgáltatásra már nincs meg a szükséges igény így aztán a nyereséges működtetés sem biztosítható. Tanulság, hogy olyan pártok érdekeit jelenítették meg, amelynek népszerűsége egyre jobban apadt. Vesztesekre áldozni a pénzemberek sem szeretnek. Üzleti körökben egyes számú parancsolat, hogy aki rendel, az fizet.”

No. A Magyar Hírlap köztudottan, Széles Gábor által is elismerten komoly ráfizetéssel működik. Ez mondjuk Széles dolga, arra költi a pénzét, amire akarja. Ha Bayerre, akkor rá. Legyenek boldogok együtt. Ámde.

Ha Csizmadia László egyes számú parancsolatát nézzük, akkor van ezzel egy kis baj. Mégpedig az, hogy ez fideszéknél nem működik. Fideszül így szól a mondás – vagy ha a mondás nem is, a tények feltétlenül ezt tükrözik -, hogy a Fidesz rendel, mi pedig – polgárok – fizetünk. Ha kell a rendelt cucc, ha nem. A baj pedig innen ered.

Ugyanis saját erőből ráfizetéses a kormánypropaganda minden egyes kis spermája. A 888.hu, a PS, a Magyar Idők és a többi, most fel nem sorolt, szóra sem érdemes orgánumgután és akkor a pártszolgálati, de közpénzből tömködött médiáról és pénzszivattyúról még egy hangot sem ejtettünk. Ezek egytől egyig úgy muzsikálnak, ahogy a gazda megrendeli, csak éppen nem a gazda fizeti, hanem mindenki más. Ez a marhanagy probléma, drága cöfös és mindenféle elv-, harcos- és oligarcha társak a NER mindenkit megnyomorító rendszerében.

Amennyiben az üzleti szempontok a mértékadóak – ami teljesen elfogadható is lenne számomra – ezek a szempontok miért péntek estéről vasárnap reggelre szökkentek szárba? Ha a veszteséget termelő Népszabadság bezárásának köze nincs politikai érdekekhez, miért liheg a lap megvásárlása körül egy jól meghatározható, kormányhoz köthető érdekkör?

Az a baj, hogy mindenkit hülyének tetszenek nézni. Holott ekkora tulokságot legfeljebb a jól idomított híveknek lehet beadni. Ma Magyarországon szó sincs üzleti alapon működő újságírásról. Orbán kicsi kacsójában van a reklámpiac. Ennek köszönhetően a lakájmédia orrvérzésig kapja a túlfizetett reklámokat és súlyos tíz-, vagy éppen százmilliós bevételeket úgy, hogy annak köze nincs a valós piaci értékhez.

A kormánynak nem kedves, kritikus hangot megütő oldalak pedig nem jutnak bevételhez, ezért vagy elsorvadnak, vagy kénytelenek az olvasók anyagi támogatását kérni. Ugyanis – bármennyire hihetetlen – egy újságot ingyen nem lehet fenntartani. Nyomtatott újságot sem, de internetes felületen futót sem. Pénzbe kerül az üzemeltetés, de például az éhenhalt újságíró sem nagyon tud cikket írni. Ez a természet törvénye, vagy ilyesmi.

Tehát nem üzleti kérdés a Népszabadság kinyírása, hanem kőkemény politikai ügy. Egy fékevesztett hatalom tombolása, a kritikát nem tűrő kormány bosszúhadjárata. Hadjárat, amibe beleáll a Fidesz-pénzelte CÖF, a közpénzből életképes lakájmédia és külön Bayer Zsolt. Csak ameddig Bayer szimplán idióta, Csizmadia László olyan idióta, akitől minden jóérzésű ember azon nyomban elkezd sugárban hányni...


ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: SOK HÜLYE VAN, DE EZEKNÉL NINCSENEK HÜLYÉBBEK

AMERIKAI NÉPSZAVA BLOG
Szerző: Bartus László
2016.10.11.


Szívesen mondanám, hogy szoros a verseny a "világ hülyéi" cím elnyeréséért, de sajnos, nem így van. Gyurcsány ezzel a kivonulással, ami valójában bentmaradás, és a bojkottal, ami nem bojkott, akkora előnyre tett szert, ami behozhatatlannak látszik.

Kivonulni azért kellene a parlamentből, hogy visszaszerezzék a hitelüket, és legyen kihez csatlakozni. De miközben a fél ország nyomorog, ők évi 100 milliót vesznek fel Orbántól azért, mert felesküdtek a rendszerre, s a diktatúra parlamentjében legitimálják Orbánt. Ezt kellene korrigálni. A jelenlétüknek semmi értelme nincs, csak ez a pénz. Ezt még Kerék-Bárczy is megmondta. Ezért nincs kihez csatlakozni.

Ezt az évi 100 milliót az utolsó fillérig úgy költik el, mint Rogán Antal. Felélik. Ez a Júdás-pénz. A hitelesség visszaszerzéséhez, erről kellett volna lemondani. De ehhez nem volt szívük, ezért úgy "vonultak ki" a parlamentből, hogy közben bentmaradtak. A pénz miatt. Jó lenne, ha kijöttek volna, de nem jöttek ki. Továbbra is képviselők, csak nem járnak be. Az egész egy hazugság.

Foglaljuk össze, mi történt.

Kivonultak, de bentmaradtak, így még jobban kiderült, hogy csak a pénz érdekli őket. A bentmaradás miatt nem vonták meg a legitimációt, a jogállásuk semmit nem változott. Semmit nem ér az egész az Orbán-rendszer megingatása szempontjából. Mivel bentmaradtak, továbbra is a rendszer részei. Ezzel semmi nem változott.

Mindebből az következik, hogy nem lettek hitelesebbek, csak hiteltelenebbek. Nem jöttek ki a kollaborációból, nem vonták meg Orbántól a legitimációt. Senki nem csatlakozik hozzájuk. Nem lett a rendszeren kívüli igazi ellenzéki erő, amelyhez csatlakozni lehet. Az egésznek annyi következménye van, hogy az évi 100 milliós Júdás-pénzből kell kifizetni az elmaradó képviselői fizetést, mert azt megvonják tőlük.

Azzal, hogy nem járnak be, de nem jöttek ki, se bent nincsenek, se kint nincsenek. Így elveszítették azokat a lehetőségeiket is, amiket a kollaborációval birtokoltak, mert önmagukat a perifériára sodorták. Orbán ellenfelei közül senki nem fog hozzájuk csatlakozni, mert jogilag bent vannak, de még annyit sem tudnak tenni, mint eddig, mert fizikailag kint vannak. Nem járnak be. Aki ezt nem látja előre, az tényleg hülye. S ami ennél is rosszabb, az a szándék: be akarta csapni az embereket.

Ha ebből csinálunk egy egyenleget, akkor az jön ki, hogy egyik oldalon csak veszteség van, a másik oldalon semmi nyereség nincs. Azt nem tudom, hogy Gyurcsány hogyan lett milliárdos (illetve tudom), de az biztos, hogy nem az előrelátásával és a jó gazdasági számításaival. Ez a mostani akciója is olyan, hogy mindent veszít, és semmit nem nyer. Ennyire hülye talán még a Németh Szilárd sincs.

A veszteségekhez számoljuk el azt is, s talán ez a legnagyobb veszteség, hogy lejáratja, erodálja, hiteltelenné teszi a bojkott erős fegyverét. Azt mondják majd, amikor ez a tömény veszteség látható lesz, hogy "na, ugye, a bojkott nem ér semmit". Miközben ez nem is bojkott. Hogyan lenne az? Hát bent maradtak...


ITT OLVASHATÓ

BAYER ZSOLT MUTATJA MEG A MAGYAR VALÓSÁGOT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.11.


“És a „Moszkváig” átfutotta az emberfia a „Nemzetet”, és látta, hogy kiknél van még „Nemzet”. Azokkal összetartoztál. Akik pedig Népszabadságot szorongattak a hónuk alatt, azok voltak a rohadt, tetves komcsik, akiknek majd szét kell cseszni a fejét.”
“[...] a Kádár-rendszer egyik legutolsó, legaljasabb „műhelye” tűnik el talán örökre.”

Ezekkel az idézetekkel illette kollégái lapját Bayer Zsolt: annak a lapnak a vezetőségét, ahol se a főszerkesztő, se a főszerkesztő-helyettesek nem idősebbek 50 évnél.
Akik még ott se dolgoztak, amikor Bayer 1994-ben a Fideszből frissen kiszállva ezt írta a lap hasábjain:
Most biztosan nem kéne megszólalni. Mert hát kit érdekel az egész? Kaptak öt százalékot, éppenhogy becsúsztak a parlamentbe… Fidesz? Ugyan kérem! Azután meg, én igazán jókor váltottam. Éppen jókor. Botrányok voltak már, de még potenciális esélyes volt a párt, sötét ló, akármi is lehetett volna belőle, így nem érhetett az a vád, hogy a végső bukás után menekültem el. Hja, kérem, fontos a jó ritmusérzék… Arról nem is beszélve, hogy milyen elegánsan tudtam hallgatni. Az “igazi” okokról… Semmi árulás, semmi fecsegés, diszkréció, pókerarc - mindjárt “csókos gyerek” lettem. Most itt az idő az árulásra: igen, én, az alapító atyák egyike dr. Simicska Lajos és Tóth Béla miatt hagytam el a pártot. Ugyanis nem szerettem őket. Nagyon nem. Dr. Simicska körül egyre több lett a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia-alsón. Meg a titok is egyre több lett, s a titkok számának emelkedésével párhuzamosan sűrűsödtek a fontos arcú fószerek, akikkel nem lehetett emberi szavakat váltani nőről, kajáról, piáról.”
Ugyanis Bayer Zsolt ennek a közösségnek, a Népszabadságnak tagja volt majd egy évig, innen kapta a fizetését. Persze Bayer Zsolt még tartogat pár meglepetést a Népszabadságnak szánt nekrológjában. Jobbikozik, megpróbálja a megyei lapos újságírókat a Népszabadságos kollégákkal szembeállítani, komcsizik, szembeköpi Bächer Ivánt, és persze megtudhatjuk, ő már akkor is ellenálló volt a Népszabadságban, amikor ott dolgozott.

Sajnos nem találták meg még a megfelelő szavakat arra, amit Bayer Zsolt emberi minősége képvisel, de nem a lovagkereszt az...

ITT OLVASHATÓ

AKKOR BESZÉLJÜNK ROGÁN CECILIÁRÓL, A SOKFÉLE SZEMPONTBÓL SIKERES ÉS ÜGYES NŐRŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H_A
2016.10.11.


Tartozom tegnapról egy kedves kis történettel, ami átível  a puritán kormány napi ténykedésén. Az Orbán névvel csúfolt kormány exponenciális figurája tegnap a parlamentben szívszaggató vallomást tett arról, hogy hibázott. Rogán Bulibáró Antal úgy döntött, hogy főnökével ellentétben, ezúttal nem húzza el a belét Rigába, nem bújik a függöny mögé, nem megy át Farkas Flóriánba, hanem leül heherészni Lázár János mellé, és ha úgy alakul, akkor beleáll a cilikopterezésbe. Derék, bátor.

Mindazonáltal azt kell mondanom, ha Rogán Antal szemlesütve hallgatott volna, mindannyian jobban járunk, de főleg ő. Bár neki tökmindegy valójában. A sértődött óvodás tempót, a hogyan szóljunk be nagyobb ordasságot, és oda nem illő baromságot a másiknak akadályversenyt a szokásos suttyó, arcpirító vehemenciával abszolválta. Látszólagos megbánást tanúsított, de valójában hozta azt, ami egy fideszes kádertől elvárható. Hogy a propaganda minisztere a pofátlanság ilyen mély bugyrait járja meg, az elfogadhatatlan.
Akkor is az, ha pontosan tudjuk, kivel állunk szemben és nincsenek illúzióink.

Rogán Antalnak reagálnia kellett valamit Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) elképesztő rongyrázásra vonatkozó felvetésére, amely Celeb és Celebné nyírségi helikopterezésére, barterezésére, letagadott, majd össze-vissza magyarázott urizálására vonatkozik. Bulibáró így reagált:
"Ha helikopterügyben egy szocialista képviselő kritizálja, akkor elég lenne annyit felelnie, hogy Kóka János. Hangsúlyozta, elismeri, hogy hibázott, az ügynek számára van egy nagyon komoly tanulsága: az, hogy politikus magáncélból soha nem használhat helikoptert, még akkor sem, ha ezt a felesége megengedheti magának."
Túl azon, hogy bárki lemondásra szólítja Rogánt és az kurva vicces (szerintem ne vegyük annak csak azért, mert egy erkölcstelen-korrupt-hazug politikus fejében ez meg sem fordul, és ma Magyarországon a lemondás elképzelhetetlennek tűnik), azért mennyire kell valakinek minden hájjal megkent gerinctelen lénynek lennie ahhoz, hogy – miként az MSZP-s politikus is fogalmazott, de ahogy Mari néni, vagy Józsi bácsi is fogalmazhatott volna – a feleségével takarózik...

ITT OLVASHATÓ

HA PEDIG NEM, AKKOR ITT

ÜZENET A NÉPSZABADSÁGNAK: TECCETTEK VÓNA SZÉPEKET ÍRNI!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2016.10.11.


...Méghogy helikopterezés, meg bulibáró. Na majd megtanuljátok ti kormányhoz nem eléggé lojális firkászok, mi fán terem a folyton bővülő lakás. Csak a nézését, meg a járását fogjátok a távolból figyelni a közpénz áramlásának, de abból ti nem fogtok egy kék plakátra valót sem látni. Majd mi eldöntjük mikor, és mennyit adunk azoknak, akik a nekünk megfelelően adják elő a kormányzás sikereit. Nem sajnáljuk a támogatásnak nevezett adóforintokat azoktól az újságoktól, ahol nem beszélnek arról, hogy végül is mi a valós helyzet az országban. A közmédiát meg egyenesen azért hoztuk létre a költségvetésben neki meghatározott évi nyolcvan milliárdból, hogy az folyamatosan nyomja az emberek arcába a nekünk tetsző megközelítését az eseményeknek.

Nem írogatunk az oktatásban meglevő állapotokról, nem baszogatjuk a KLIK nevű találmányunkat. Nem írjuk le, hogy ez a szervezet viszi el tök értelmetlenül az oktatásba beleölt pénzek nagy részét, működése mégis maga a káosz, de legalább jó sok emberünknek jól fizető állást teremtettünk vele. Nem írjuk le a tanárok megfélemlítését, a rájuk erőszakolt tantervet meg sem említjük, a döntési szabadságuknak az elvételét pedig még tagadjuk is. A tanulókról meg aztán csak a szépet és a valótlant állítjuk. Hogy nekik már nem kell sok tudást megszerezniük, csak annyit, amennyit mi jónak látunk. Még azt le lehet írni az életformájukról, hogy sokszor éhesen mennek az iskolába, de ennél jobban nem kell dicsérni az általunk felépített rendszert.

Nem mondunk olyat, hogy a betegek meghalni járnak az egészségügybe. Szép stadionokat építettünk a kórházak mellé, ez nem ronthatja el a sportról kialakított képet. Az orvosok, és a nővérek is most kaptak pár ezer forintot, na ezt azonban szépen fel lehet majd kerekíteni pár nullával. Nem írjuk meg azt a tényt, hogy fogalmunk sincs mihez is kezdjünk az olyan területekkel, ahol gondoskodni kell minden emberről, mi csak magunkat szeretjük, a többi oldja meg a problémáját, ha már beteg mer lenni. Annyi pénzt kellene rájuk költeni, ami veszélyeztetné az ellopható közpénz mennyiség jelentős százalékát, így nem is adunk erre a területre sokat, de azért mindig megígérjük.

A kormányhoz közeli embereket meg végképp békén hagyjuk. Nem foglalkozunk Orbán Viktor kisvasútjával, a strómanjaival, Mészáros Lőrincet ügyes üzletemberként ábrázoljuk glóriával a homlokán. A támogatások lenyúlását sem említjük, Simicskát azonban lehet szidni, mégis csak gecinek nevezte Orbán Viktort. Nem beszélünk róla, hogy a jegybank elnöke elmebeteg, nem emlegetjük állandóan a közpénz ellopását, jellegének az elvesztéseként. A jegybank független, a haszon amit eltékozol pedig a mienk, vagyis a hatalom felső köreinek a zsebét tömi. De erről síri csend kell legyen.

Röviden meghatározva a lényeget, ha nem azt teszi a honi sajtó melósa ami nekünk megfelel, nem fogja be a száját a valóságról, akkor ha egy reggel véletlenül nem találja meg a munkahely, csak magára vethet. Mi időben szóltunk.”

Bandita


ITT OLVASHATÓ

CSAK A JOBBIKKAL TUDJA A BALOLDAL LEVÁLTANI ORBÁNT. VAGY MÉG ÚGY SE

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: B1blog
2016.10.11.


"Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem előrébb való, mint Orbánt kirobbantani a székéből".

Így Kőszeg Ferenc, az egykori SZDSZ egykori fenegyereke, a liberális jogvédő, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója, úgyis mint sorosbérenc-migráncssimogató. Hát itt tartunk.Igen, itt. 2016-ot írunk.
Ma Magyarországon a Fidesz a koncepcionális szélsőjobboldal.

Még véletlenül sem elvi. Ha a tolvajtempó fenntartásához épp a náci stíl a legkifizetődőbb, hát olyan xenofób kampányt indítanak, amilyet a világ nem látott. Settenkedő háttérhatalmak karvalycsőre tépi ki szűz magyar anyákból a meg nem született csecsemőket – bármikor ontja ezt magából a lakájmédia. (Csak hogy Rogánról vagy a jógamatrac-akrobatáról véletlenül se ejtsenek említést.) Ehhez képest a Jobbik maga a liberális nihil, a brüsszelita centrizmus.

A jobboldali politikai örvény egyre jobban szélre tolja a Fideszt. Új szavazónak nyoma sincs, a kedves vezető célja a törzsközönség fanatizálása, hogy fel se merüljön a gyorsnaszád elhagyásának gondolata.

A mindennapi korrupciós botrányok, a vállalhatatlan urizálás, a non-stop hazudozás rendesen forgácsolja a valódi konzervatívokat a narancsligetről. Őket próbálja felcsipegetni a Jobbik. Vona megértette: a szélsőjobbon erős a plafon, 10 százalék fölé (a teljes népességben) akkor sem tudna menni, ha Szálasi maszkban imitálná Hitlert. Úgy pedig végképp nincs esélye, ha a Fidesz épp az ő vizein kezd kalózkodni, elszedve szlogenjeit, alpári indulatát és szavazóit.

A Jobbik számára az egyetlen út a centrum felé vezet - ha tetszik, hát cukiságkampánnyal, rengeteg lábmunkával, aktív falusi jelenléttel. Igény az lenne az antiszemitizmusra, de a köldöknéző hőbörgéstől nemhogy nem jutunk előrébb, de a bőgatya is lerohad rólunk egy idő után kínai cérna nélkül.

Egyre fakuló emlék hát a cigánybűnözést emlegető, antiszemita, EU-ellenes, kilépéspárti Jobbik. Vona lassan helyet cserél egykori polgári körös társával. Csak míg utóbbi, a kedves vezető egyre kevésbé tudja eladni világmegváltó szűz kezek politikáját, addig kormányzati szempontból a Jobbik valóban intakt. Elvégre valóban nem kormányoztak még...


ITT OLVASHATÓ