2022. december 12., hétfő

MAGYARORSZÁGON ELKÉPZELHETETLEN, A SZLOVÉNOK MEGCSINÁLJÁK: KICSAVARJÁK A POLITIKUSOK KEZÉBŐL A KÖZMÉDIÁT

G7.HU
Szerző: NAGY ZSOLT
2022.12.11.


November utolsó hétvégéjén a szlovénok népszavazást tartottak arról, hogy engedélyezzék-e a parlamentnek, hogy kinevezhesse a közszolgálati televíziós műsorszolgáltató és hírszolgáltató szervezetek programigazgatósági tagjainak többségét. A szavazók 62 százaléka mondta azt, hogy ezt meg kell tiltani.

A népszavazás kiírására azért volt szükség, mert a jelenlegi kormány szerint az előző, jobboldali miniszterelnök, az Orbán Viktor szövetségesének számító Janez Janša, illetve pártja, a Szlovén Demokrata Párt idején a sajtószabadságot súlyos mértékben korlátozó lépéseket vezettek be a kétezer főt foglalkoztató köztévénél (RTV SLO). Janša ugyanis elfogultsággal vádolta az RTV-t, és a cégen belül több vezetőt is kirúgatott, hogy aztán a saját bizalmasait, sőt, rokonait ültesse a megüresedett székekbe.

Az új menedzsment aztán munkához is látott: elkaszáltak már futó közéleti műsorokat, kirúgtak szerkesztőket, nyomást gyakoroltak az újságírókra, illetve megpróbálták a hírszerkesztés területén a saját politikai nézőpontjukat átnyomni.

A vállalat szakszervezetei többször sztrájkoltak a szerkesztői szabadság megsértése miatt. A hónapokig tartó házon belüli ellenségeskedés miatt 30 munkatárs hagyta ott a köztévét, miközben a nézőszámok csökkentek, az állampolgárok közmédiába vetett bizalma pedig mélypontra zuhant. A Riporterek határok nélkül nevű szervezet sajtószabadságot vizsgáló rangsorában Szlovénia majdnem 20 helyet bukott lefelé, a 36. helyről az 54. helyre csúszott le.

Áprilisban új kormány került hatalomra, amely úgy ítélte meg, hogy a köztévét depolitizálni kell, annak vezetését pedig a civil szférából érkező szakemberekre kell bízni. (Az eddigi gyakorlat szerint a 29 fős programigazgatóságból 21 tagot a parlament jelölt.)

Mivel az RTV vezetőségében még az általa beültetett tagok foglalnak helyet, Janša népszavazás részeként* próbálta elgáncsolni a törvényt, azonban nem járt sikerrel, a referendumon a szlovénok 62 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem helyes átpolitizálni a közmédiát a parlamenti kinevezésekkel. (És így a most még bent ülő jobboldali kinevezettek sem maradhatnak a helyükön.)

Ez különösen magyar szempontból érdekes fejlemény, hiszen hazánkban jelenleg a közmédia a kormány első számú propagandaeszköze...

SURÁNYI GYÖRGY: AZ EZERMILLIÁRDOK MEGMOZGATÁSÁRÓL, AVAGY MIT JELENT MATOLCSY GYÖRGY ÖTLETE?

PORTFOLIO
Szerző: SURÁNYI GYÖRGY
2022.12.12.


Nem kis feltűnést keltett Matolcsy György MNB-elnöknek a Parlament Gazdasági Bizottsága előtt december 5-én elhangzott beszámolója. Írásomban - néhány általánosabb megállapítás után - mindössze egy elemet emelnék ki a jegybankelnök hozzászólásából...

ITT OLVASHATÓ

A SZANKCIÓK MIATT DRÁGUL A BENZIN? A SZÁMOK MINDENT MUTATNAK, CSAK EZT NEM

TELEX
Szerzők: BAKRÓ-NAGY FERENC, WEILER VILMOS
2022.12.12.


Szankciós infláció, szankciós benzinár-emelkedés, a drágulásba belerokkanó Nyugat-Európa. Elég sok kormányzati nyilatkozatban, propagandamédiás cikkben és világmegfejtő videóban találkozhattunk az utóbbi időben ezekkel a kifejezésekkel, amelyek most, a benzinárstop eltörlése után ismét megszaporodtak.


A magyarázat szerint a gázolaj ára az Oroszországra kivetett szankciók miatt lőtt ki az egekbe, ami alól Magyarország mentességet kapott. A kormány nagyon sokáig igyekezett ellentartani a drágulásnak a benzinárstoppal, de a szankciók indulásának másnapján elfogyott a benzin az országból, így ki kellett vezetni azt. Cserébe viszont még mindig nálunk drágult az egyik legkisebb mértékben az üzemanyag – szól a kormányzati kommunikáció.

Megpróbáltunk utánajárni ezeknek az állításoknak, ezért visszanéztük az utóbbi több mint egy év heti benzin- és dízelárait Európa minden országában. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a gázolaj árában alapvetően is vannak különbségek az országok között, mert:

- eltérőek a beszerzési források és lehetőségek;

- különbözik az adók és a járulékok mértéke;

- valamint több helyen a magyar benzinárstophoz hasonló állami engedményeket tettek az utóbbi időben.

Első körben érdemes megnézni, hogyan alakult Európa különböző országaiban a benzin és a dízel ára a háború kitörése óta. Ehhez összehasonlítottuk a háború kitörése utáni első, február 28-i árakat az aktuális, december 6-i árakkal. Február 28-án ugye még szó sem volt energiaszankciókról, azok hatásairól tehát nem beszélhetünk...


CSÖKKENTHETIK A BEFAGYASZTOTT UNIÓS TÁMOGATÁS ÖSSZEGÉT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.12.12.


Akárhogy is ellenkezett a magyar kormány, az unió januártól pénzügyileg is támogatja Ukrajnát. Németország azt kérte, ne a teljes összeget fagyasszák be a Magyarországnak járó pénzekből. Miért nem zavarja Orbánt, hogy egyre jobban elszigetelődik. Putyin, Kaczyński és Orbán beszédeiben közös, hogy beszédeikben mindig van egy-egy, kisebbségeket bántó passzus. Nemzetközi lapszemle.

Az EU Orbánék vétója ellenére is pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának. A hitelt 10 éves visszafizetési periódussal januártól folyósítja – írja a New Voice of Ukraine portál. Brüsszel a pénzt a sürgősségi alapból fogja biztosítani, hogy az oroszok támadásai miatt megrongált infrastrukturális rendszereket mielőbb helyre tudják állítani.

FAZ szerint az Európai Bizottság álláspontja változatlan, be kell fagyasztani a 7,5 milliárd eurós kohéziós alapot Magyarország számára. Johannes Hahn költségvetési biztos szerint a magyar kormány uniós pénzelosztása továbbra is veszélyt és kockázatot jelent az uniós költségvetés számára. Németország azt kérte, hogy kisebb összeget fagyasszanak be, erről az uniós pénzügyminiszterek dönthetnek, de az biztos, hogy az EB álláspontja nem változott.

Hétfőn megkezdődnek a miniszterek közötti egyeztetések, és feltehetően a csütörtöki uniós csúcs előtt meg is hozzák a végleges döntést. December 18-án kell végleg pontot tenni az ügy végére. A lap információi szerint a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul, ha megvonják a forrásokat.

Ugyanakkor állítólag létezik egy B terv is. Németország másokkal egyetemben a magyar kormány tudomására hozta, hogy a kijevi hitel megvétózása nem marad következmények nélkül, ezen múlhat a Covid-féle helyreállítási alap. A cikk szerint nem kizárt a befagyasztott összeg jelentős mérséklése - a Balti-államok és Szlovákia is hajlik erre.

Az European Conservative azért kritizálja Brüsszelt, mert a saját politikáját rá akarja kényszeríteni az uniós tagállamokra. Sven Larson szerint ez komoly fenyegetést jelent az Unió egységére. A cikkben arról írnak, hogy Horvátország a schengeni övezet része lett, de Románia és Bulgária az osztrákok, illetve a hollandok ellenkezése miatt nem, mert nem tudják kellőképpen védeni határaikat.

A lap Magyarországot hozza fel példának, szerintük Orbánék helyesen megállították a menekültek beáramlását 2015-ben, ehhez képest az Unió bünteti őket. A cikk abban sem biztos, hogy Magyarországon nincs demokrácia, a szerző számára érthetetlen az is, miért akarja megvonni Orbánéktól Brüsszel az uniós forrásokat. Szerinte ugyanis kizárólag ideológiai alapon zajlik a vita Magyarország és Brüsszel között – írja az Egyesült Államokban élő újságíró. 

A bangladesi New Age portál az Orbán által kitalált és Frank Füredi által vezetett brüsszeli unióellenes agytrösztről ír, és hogy az állami pénzzel felpumpált Mathias Corvinus Collegium teljes erőbedobással hirdeti az orbáni téziseket. A lap arról is ír, hogy Orbán miként süllyesztette az országot a választási autokráciába, hogy osztja fel például a földeket/erdőket/mezőket a sajátjainak, miként osztja szét a "barátainak" az uniós pénzeket, így a mezőgazdasági szubvenciókat is. Az elemzés azzal zárul, hogy a magyar kormányfőt egyáltalán nem zavarja az egyre nagyobb elszigetelődése, és annál inkább folytatja szélsőjobboldali játszmáit, és barátkozik zavartalanul az oroszokkal.

Donald Tusk, volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács volt elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Vlagyimir Putyinnal és a Kremllel példálózott az ENSZ emberi jogi napján Varsóban – írja a First News angol nyelvű lengyel portál. Tusk élesen bírálta Jarosław Kaczyńskit, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökét, szerinte Putyin, Kaczyński és Orbán beszédeiben mindig van egy-egy, kisebbségeket bántó passzus. Megszégyenítik az LMBTQ-közösségeket is, és azt állítják, hogy "nyugatról jön", és "megfertőzi az embereket". Tusk Kaczyńskira is reagált, aki szerint, ha Tusk hatalomba kerülne, talán még a nemét is megváltoztatná, és nőnek adná ki magát.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

HELLÓ, BLÖKIK!

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.12.


Mint tudjuk, doktorminiszterelnök urunk ezen a héten hanyagolja az ország gondját, mert megy futballt nézni. Fenségesen megtekinti a labdarúgó világbajnokság mindkét elődöntőjét, majd a döntőjét is, utána pedig bánatosan hazatér. Rossz kedvének oka az lesz, hogy a nagy játék kezdete előtt szimpátiáit megváltoztatva Szerbiának kezdett szurkolni, sőt, mint a futball nagy tudora, azt is kijelentette, hogy új kedveltjei nyerik a kupát. Nem fogják, mert már rég kizúgtak. No most, azt nem tudjuk, hogy talál-e a négybe jutottak között (Franciaország, Argentína, Marokkó, Horvátország) új, szívének kedves láblabdásokat, vagy olyanokat, akiknek névleg szurkolva politikailag üzenhet. 
De azért elmegy.

Mennie kell. Ebből fakadóan nem lesz itt, s elutazása előtt még gyorsan-gyorsan intéznie kellett ezt-azt, például szombatra kormányülést hívott össze, de, hogy miért, azt nem kötötték az orrunkra egyáltalán. Úgy van vele doktorminiszterelnök urunk, hogy örüljünk a luknak a seggünkön, még inkább annak, hogy jól szelel, más igényeink nekünk ne legyenek egyáltalán, de ezt majd máskor tisztázzuk. Egyébiránt a kormányülésről azt lehetett tudni, hogy az Unió kurvannya, mert migránsok, szankciók és genderek, de ezekkel már nem is igazán kell törődnünk, annyira régi a lemez és már teljesen le is járt. Az Uniónak azonban velünk ellentétben végtelen a türelme. Most is kioktatták kegyelmes urunkat.

Elmesélték neki, hogy nincsen Európában semmiféle szankciós olajár, továbbá, hogy az olajembargó nem befolyásolja a magyar ellátást, és legyen szíves, ne etesse ilyenekkel a bamba népét. De kegyelemes urunk mégis táplál minket végtelen bölcsességével továbbra is. Még továbbá azt is jegyezzük meg, hogy a vétózgatást megunva úgy döntött az Unió (a mocsadékok), hogy Orbán le van sajnálva, odaadják Ukrajnának azt a pénzt, amit előtte Varga kezével Orbán megvétózott, majd kórusban letagadták. Ez az a helyzet, amikor partvonalra kerül az ember, ha már futball vébé, illetve a tó partjára, ha olyan hal, mint a mi egyetlenünk. Mindebből süt a magány, hogy jobb is elutazni.

Ilyen kormányülés volt még szombaton, vasárnap viszont, mielőtt a nem is kormánygépre szállna, ahogyan harminc éve mindig is, menhelyi kutyákat látogatott meg a kedves vezető. Enkezével pakolta le a páncélozott, géperejű járműről a kutyakaját, és kijelentve, boldog karácsonyt a négylábúaknak, az egyikkel még külön is kvaterkázott haverilag köszöntve őt, hogy aszondja: helló blöki. Deja vu, rikkantott ekkor az ember elégedetten, mert a múlt ködéből előkúszott ugyanő a disznóól előtt állva, és helló röfivel üdvözölve aktuális barátját, úgy látszik, ez áll a szájára a sok jelszó után. A tőszavas röfi, blöki. Majd még keresni kell háztáji jószágot, akit ilyképp a jövőben köszönthet, ha már az embereket le sem szarja...

A TÍZÉVESEK 70 SZÁZALÉKA EGY EGYSZERŰ SZÖVEGET SEM TUD ÉRTELMEZNI – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.12.12.


Erre a megdöbbentő eredményre jutott nemrég az UNICEF

A funkcionális analfabetizmus eddig sem volt ismeretlen jelenség Magyarországon. (Mostanában, úgy tűnik, célkitűzés, hogy az emberek tudjanak tudnak írni és olvasni, viszont a megértéssel már legyenek komoly nehézségeik…)

Szijjártó Péter a megtett távolság alapján novemberben már visszafelé utazott a Holdtól

A KKM sem árulja el, hogy a Szijjártó Péter által meghonosított utazási szokások mennyibe kerülnek a magyar költségvetésnek.

Az Orbán-kormány idén csúcsra járatja a tervezhetőség, a kiszámíthatóság és az átláthatóság hiányát

Csak félinformációk, váratlanul megjelent kormányrendeletek jönnek, amelyekből következtetni lehet az előttünk álló év elképzeléseire…

Orbánék átmennek a falon és utána visszanéznek, mit romboltak össze

“Matolcsy esete azért figyelemreméltó, mert Orbán hatalma attól is függ, mennyire tűri meg az ellenvetést. Most viszont egy olyan szembefordulás történt, amiben intézkednie kell, és ezért várható napokon belül valamilyen ellenlépés”.

Orbán Romániába repül

Magyar-azeri-román-grúz villamosenergia-szerződést fog kötni Bukarestben.

Üzbég bankot vesz az OTP

Az Ipoteka Bank Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, közel 8,5 százalékos piaci részesedéssel és több mint 1,6 milliós lakossági ügyfélkörrel.

Több mint nepotizmus: reflektorfényben az üzbég vezető lányának új pozíciója

Saida Mirziyoyevának, Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök legidősebb lányának most az a feladata, hogy egy különösen kényes időszakban megőrizze apja kormányának imázsát.

A 24.hu tulajdonosa a Politicónak: Orbán új szintre emelte a taktikáját

Mint mondta, az elmúlt években több mint 200 kormányközeli médium közölt róla támadó, lejárató cikkeket, megpróbálták megvenni a lapjait, a magyar adóhatóság nemrég pedig egy büntetőügy gyanúsítottjaként hallgatta ki. A nyomás Varga szerint még az életmódlapokra is kiterjed, különösen a Nők Lapjára, ami a vállalkozó szerint igazán a vidéki nők körében népszerű…

Beperli a Magyar Államot a Népszava Strasbourgban

A főszerkesztő szerint az AB határozata is azt állapította meg, hogy a Népszava karikatúrája nem sértett senkit, mégis a KDNP-s politikusnak adtak igazat.

Jávor Benedek szerint már el is lopták azt az uniós pénzt, amit még meg se kapott az ország

Magyarországon egy alföldi, normál vasúti pálya felújítása annyiba kerül, mint Európában egy teljesen új szuperexpressz vonalának kiépítése, mert a pályázatot már tavaly elnyerte Mészáros Lőrinc és a Strabag konzorciuma, ráadásul Jávor szerint eleve túlárazottan.

Dalolnak a végrehajtók

Schadl fizette a végrehajtói irodák beindítását, hogy aztán az osztalék nagy részét magának követelje.

Egy szikra is elég lehet – erősít a Szikra Mozgalom

“Azt szeretnénk elérni, hogy azok fizessék meg a válság költségeit, akik még a válságból is profitálnak. Ne a kisemberről húzzák le a hetedik bőrt, hanem végre a milliárdosok is vegyék ki a részüket a társadalom fenntartásából és működtetéséből.”

HOGYAN LÉGY SIKERES?

QUBIT
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2022.12.11.


„Aki ekkoriban, huszonhárom esztendős korában nem halt meg, huszonnégy éves fővel nem fulladt a vízbe, és akit huszonöt éves korában nem öltek meg, az adjon hálát az Istennek a csodáért” – jellemezte az orosz író, Valerij Brjuszov az embert évezredeken keresztül körülvevő világot 1908-as regényében, a Tüzes angyalban. Ilyen körülmények között legfeljebb a társak kínáltak némi biztonságot és kevéske örömet, cserébe azért, hogy valaki elfogadta a számára kijelölt helyet. Ám az elmúlt századok politikai, gazdasági, kulturális és technikai forradalmai alapvetően átalakították a világot. Az élet lassacskán kellemesebb lett, és egyre több minden szolgálta az ember kényelmét. Sőt, szemben a korábbi időkkel, amikor a kiemelkedés a szülők státuszán múlt, a forradalmak mindenkinek teret nyitottak. Az élet fokozatosan olyan versennyé vált, ahol bárki rajthoz állhatott, és a mindenkire kötelező szabályok mellett a kiemelkedést az „életversenyben” elért helyezés határozta meg.

A forradalmak nyomán elindult a termékek, a gondolatok és az emberek szabadabb áramlása, ami megnyitotta a korábban egymástól elszigetelten élő kis közösségek zárt világát. A kapitalizmus intézményei – a pénz, a piac, a magántulajdon, valamint a cserét és a rendet biztosító törvények – dinamikus és hatékonyan működő rendszerré fűzték össze a távoli közösségeket. Az egymást jól ismerők közötti kapcsolatot sokáig a kölcsönösség ösztöne és a partnerek reputációjának emléke vezérelte. A kapcsolatok egyre távolabbra terjedtek ki, és az embert egyre gazdagabb tárgyi világ vette körül. Mindennapi tapasztalattá vált, hogy ahhoz, amire szükségünk van és ami örömtelivé teszi életüket, csere útján juthatunk hozzá. A csere útján megszerezhető dolgok mennyisége pedig a siker mércéjévé is vált.

A születésünktől a halálunkig tartó adok-kapok játék azonban nem csak a pénzről és materiális javakról szól. Épp így, cserebere keretében jutunk hozzá a tisztelethez, a barátsághoz, a megbecsüléshez, sőt még a simogatáshoz is. Ám ahhoz, hogy megkapjuk, amire vágyunk, nekünk is adnunk kell valamit, amire partnerünknek éppen szüksége van. Hamar megtanuljuk azonban, hogy van itt egy rejtett csapda. Azzal, hogy átnyújtottuk partnerünknek, amire vágyott, még nem lehetünk biztosak abban, hogy ő is betartja a megállapodást, és hozzájutunk-e, amire mi számítunk. A történelem hajnalán ez kevésbé jelentett problémát, hiszen cserepartnereink döntően közvetlen családtagjaink voltak. Őket ugyan készen kaptuk, de hozzájuk elszakíthatatlan kötelékek fűztek, így szinte már az anyatejjel magunkba szívjuk a mindenki egyért, egy mindenkiért szabályát...

A kis közösségekben már lazábbak voltak a személyes szálak, ezért az együttműködést stabilizáló és az önzés ösztöneit felülíró szabályok bevezetésére kényszerültünk. A faluban fontos lett a múltbeli viselkedés emlékein alapuló és a megbízhatóságot előre jelző reputáció. A személyre szóló szeretetet és figyelmet ugyan továbbra is a társakként számon tartott személyektől kapjuk, akiknek ugyanilyen valutával fizettünk, mégis egyre szélesebb lett a mindenkit körülvevő közösségi kapcsolati háló. Lassacskán az életünkhöz nélkülözhetetlen termékek és szolgáltatások túlnyomó részét döntően idegentől szereztük be, méghozzá pénzért vagy viszont-szolgáltatásért cserébe. Eközben mindennapos élményünk lett az a frusztráció, amit a csereügyleteket fenyegető potyautasok okoztak, akik a közösség stabilitását is veszélyeztették...

MEGKERÜLI AZ EURÓPAI UNIÓ ORBÁNT, NEM LESZ VÉTÓJOGA MAGYARORSZÁGNAK, KÖZELEDIK A HUXIT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.12.11.


Orbán Viktor az elfogadhatatlan vétójával, amivel megakadályozta, hogy az Európai Unió egy 18 milliárdos hitelfelvétellel támogassa Ukrajnát, átlépett egy olyan határt, amelynek Magyarországra nézve végzetes következményei vannak. Eddig is számos alkalommal élt vissza az Orbán-rezsim a vétójogával, részben zsarolásra, részben az Európai Unió értékrendjével ellentétes kultúrharcra és európaellenes rombolásra használva azt, de a mostani vétó egyértelművé tette, hogy Orbán kétszínű politikája Európa biztonságát veszélyezteti, Európa ellenségeinek oldalán áll.

Megunták Orbán szemétkedéseit és az Európai Uniót támadó lépéseit. Orbán demokráciaellenes, ellenséges politikája elindította Magyarország Európai Unióból való eltávolításának folyamatát. Az EU mostantól megkerüli Orbánt, s először megszünteti a vétójogát, s ha ez így megy tovább (márpedig Orbán nem fog a liberális demokratikus normákhoz és Európához visszatérni) Magyarország elveszíti a szavazati jogát is. Ha Orbán nem kap pénzt, a szavazati jogát pedig elveszíti, s az általa okozott bajokért az EU-t teszi bűnbakká, nem lesz miért maradnia az Európai Unióban.

A magyarok mostantól komolyan készülhetnek a Huxitra, amely minden bizonnyal be fog következni. Az Európai Néppártból való kirúgása a mintája ennek a folyamatnak. Az Európai Uniónak nincs formális lehetősége Magyarország (értsd: Orbán) kizárására, de Orbán a felelőtlen, sértődött politikájával olyan helyzetet teremt, hogy nem lesz maradása, ahogy a Néppártban sem volt. Az ukrán állam megsegítésének vétójával Orbán nyíltan szembefordult Európával, egyértelműen Európa és az EU (valamint a NATO) ellenségeinek oldalára állt, mellettük tette le a voksot.

Ezért az Európai Tanács úgy döntött, hogy mindenképpen megoldja a 18 milliárdos támogatást Ukrajnának, Magyarország támogatása nélkül is. Kezdetben az uniós költségvetés terhére, később hitelfelvétellel, amire vagy a tagállamok nyújtanak garanciát, vagy sikerül megállapodni a hitelfelvételről. Bárkivel bármiben fogadunk, hogy akkor az Orbán-féle rohadék banda csinál egy újabb fordulatot, kitalálnak egy mondvacsinált nevetséges feltételt, amit az EU egyszerűen teljesít, mert semmi jelentősége nincs, és megszavazzák azt, amit megvétóztak, hogy visszanyalják magukat.


Orbán veszített, nem sikerült megzsarolnia az Uniót, és nem sikerült megakadályoznia Ukrajna támogatását sem. Teljes vereséget szenvedett. Amikor pedig kirúgták az ajtón, megpróbál majd visszahunyászkodni az ablakon, mintha ő soha semmi szemétséget nem követett volna el. De az EU tizenkét év aljas mocsokság után már átlát ezen és nem dől be neki. A mostani döntés csak a jelenlegi helyzetre szól, de előre vetíti azt, hogy elkezdődik egy olyan jogalkotási folyamat, amely megszünteti a vétójogot, és Orbán elveszíti a zsarolási potenciálját.

Orbán csak késlelteni tudja az Európából való kirúgását, ahogy a Néppártban tette, de megakadályozni már nem tudja. Az általa elindított folyamatok visszafordíthatatlanná váltak. Elsősorban azért, mert illiberális fasiszta rendszeréről nem mond le, az pedig kibékíthetetlen ellentétben áll az Európai Unió liberális demokratikus jogállami értékeivel és alapszerződéseivel. Mivel a keleti tömeggyilkos, népirtó diktatúrák a szövetségesei, az európai szélsőjobboldal sem áll mellé. Neki és Magyarországnak vége. Most elveszíti a vétójogot és a pénzt, aztán elveszít majd mindent.

Ez azt is jelenti, hogy neki köszönhetően Magyarország szava mostantól semmit nem ér, nem számít. Orbánt, mint egy rákos daganatot, kiiktatják az EU szervezetéből. Egy megtűrt senki lesz, az országával együtt, amely az orosz propaganda szövegeit elhiszi, és nyugatellenes, Európa-ellenes, demokáciaellenes, fasiszta ország lett, ahol elszigetelten harcol minden jogfosztott kisebbség az alapvető jogaiért, amivel senki nem törődik. A magyarok a saját jogaikért, a saját életükért és egymásért sem állnak ki. Mindenkit csak önmaga érdekel, ezért megérdemlik Orbánt...

VOLNERT SZINGAPÚRBA...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.11.


1995-ben jártam Szingapúrban, s láttam a hallatlanul izgalmas modern építészetét, láttam köztéri Botero-szobrot, láttam zsinagógát és zsidó közösségi épületet, kóstoltam a nagyszerű szingapúri konyhát, és azt tapasztaltam, hogy az angol, a mandarin, a maláj vagy a tamil nyelv ismerete szükséges a kommunikációhoz.
Magyarul nem megy.
Most ezt csak azért hozom szóba, mert olvasom, hogy a Szijjártó-minisztérium külgazdasági attasénak nevezi ki Szingapúrba azt a Volner Jánost, aki egy akkreditáció nélküli állítólagos orosz internetes kamuegyetemet – saját bevallása szerint - úgy végzett el, hogy noha angolul és oroszul folyt amott az oktatás, ám ő minden félévi vizsgáját szinkrontolmács segítségével, magyarul tette le.
Háry János sehol sincs. De ha már Háry János, lehet reménykedni, hogy amint azt egykor Háry János megtette, s Burkusország határőrbódéját áttolta Galícia területére, hogy megsegítse a hazafelé igyekvő császár leányát, Mária-Lujzát, most majd abban a térségben Volner attasé fogja áttologatni a határőrbódékat, hogy örülhessünk: Borneó és Celebesz, magyar volt és magyar lesz.
A Magyar Gárdában, a Jobbikban és a Mi Hazánkban, végül, tartózkodó visszafogottságról tanúskodva, a saját magáról elnevezett pártban szocializálódó és szép karriert befutó Volner a szingapúri zsinagógáknak (kettő is van!) biztos nagyon fog örülni, az éppen egy éve megnyitott The Jews of Singapore Museum anyagának úgyszintén, legfeljebb majd a szinkrontolmács lefordítja neki, milyen múzeumról is van szó, s ha viszi magával a múzeumba a Mi Hazánk legfontosabb attribútumát, az elegáns, könnyen kezelhető darálót, élve a diplomácia biztosította mentelmi joggal, még akár át is alakíthatja a maga képére és hasonlóságára a múzeum egy-két írásos anyagát. Viszont felettébb érdekel, miként fogja Szijjártó épp Szingapúrban igénybe venni Volner leginkább idehaza hasznosítható hallatlan szakértelmét, minthogy Volner - ahogy ő maga szereti nagy kedvvel emlegetni - a „cigánybűnözés”-nek vált szakspecialistájává, továbbá aki demográfiai kérdésekben bizonyította rendkívüli affinitását, midőn arra a külügyi és külgazdasági tárcánál nélkülözhetetlen elméleti felismerésre jutott, a tudomány kedvéért még a zéró tolerancia gumírozott tételét is zárójelbe téve, hogy „kiszülnek minket a cigányok az országból”, és „Magyarország neve egyszer majd Cigányország lesz.”
Mindenesetre Szijjártó remekül választotta ki új karrierdiplomata szakemberét, aki egészen biztosan felkészült és méltó képviselője lesz az orbáni Magyarországnak, feltéve, ha adnak mellé egy állandó szinkrontolmácsot. Az sem baj, ha orosz nyelvűt, még azzal is előrébb lesz, mint a maga ékes magyarjával.
És csak egy tanács: a külügy feltétlenül adja meg Volner Jánosnak a megfelelő szakmai felkészítést, beleértve az országismeretet is, mert ha valaki köp egyet a szingapúri utcán, azért – legalábbis még 1995-ben erről számoltak be a helyiek – huszonöt korbácsütés jár.

„VAN EGY ÜGY, AMIÉRT HARCOLNI LEHET” - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.12.12.


Jó reggelt! A hétvége nem csak esőt és havat hozott, hanem sokféle remek anyagot is, elsősorban ezekből válogatunk napindító hírlevelünkben.