2015. december 19., szombat

DOWN THE RABBIT HOLE

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Leia Organa
2015.12.19.



Hétfő reggel 8-ra hívtak be.
Elküldenek egy vérvételre – hiányzik az alvadás –, aztán várnunk kell, aztán egy doki felveszi az adataimat. Jól elbeszélgetünk arról, hogy a gyerek az élet értelme, és egy nő életének kiteljesítője, így nem szempont, hogy 38 éves vagyok, legyek túl ezen az egészen, aztán hat hónap múlva vágjunk bele újra. Támogató, ahogy beszél. Ja, és mellesleg este 6-ra kell majd visszajönnöm, mert a lamináliát akkor helyezik fel. Miért nem most? Itt vagyok. Mert ez az eljárás.
Az osztály, mint egy francia hotel a nyolcvanas évekből. Az étkezőben várunk, aztán felvétel, vicceskedő nővérke. Kérdezi, dohányzom-e, mondom, az utóbbi két hétben igen, de ne írja be. Amit a papírokból láttam, megértem – mondja. 158 centi, 50 kiló, a beteg fél a beavatkozástól, végeztünk.
A Pandával kettesben töltjük a napot, dolgokat intézünk, összebújunk. A nap vége felé olyan érzés, mintha én lennék hamupipőke, akinek éjfélre haza kell érnie a bálból. Vagy a haladékot kapott halálraítélt. De az nem én vagyok.
Visszavisz. Mikor a kapu előtt kiszállok az autóból, azt mondja, meg ne nézzem. Hirtelen nem tudok felelni. Miért? Mert ne! Ígérjem meg! Nem ígérhetem meg, látni szeretném. Úgyis ott leszel – mondom neki. Jó, de ne nézzem meg. Sírhatnékom támad. Mosolygok rá. Holnap várlak.

SZÍRIAI ÉS TÉRSÉGBELI TÖRTÉNÉSEK

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2015.12.19.

Szíria Damaszkusz, Aleppo, Latakia és Homsz tartományaiban számtalan helyen zajlottak tegnap reggeltől ma reggelig a latormentesítési akciók. A földön a kormánycsapatok és a velük szövetséges milíciák tették a dolgukat, őket pedig a levegőből segítette az orosz-szír légipáros.
Ezek közül a leg említésre méltóbban a Latakia-tartománybéli Kdyně és Ikko környéki műveletek, ahol a “Dzshabhat en Nusra” latorbandái már a végüket járják. Elpusztult hordatársaik elföldelésére sincs már idejük, meg lassan erejük sem. Rengeteg ugyanis a súlyosan megsebesített latoregyed. Se gyógyszer, se kötszer, se drog. Nyafognak is rendesen, de hát mindenféle-Törökország felé vezető-út lezárva.
Szíria délnyugati csücskében-Shuweyda-tartományban a Jordánia felől érkező dzsihadista konvojokra figyeltek fel a szír kormányerők. Komoly mennyiségben érkezett a fegyver és a drog. Tegnap aztán a hadsereg különleges kommandója véget vetett a bótolásnak.

TÚL DRÁGA, TÚL SOVÁNY, TÚL MAGAS

HARMLESS
Szerző: little
2015.12.19


A mai világban nem csak a nők azok, akikről azt mondják: sosem lehetnek elég gazdagok, vagy soványok. Majdnem ugyanezt mondhatjuk a felhőkarcolókról is, legalábbis a legújabb luxus lakótorony változataikról, amik manapság New Yorkban épülnek.
Ezek jóval magasabbak, vékonyabbak, sokkal, de sokkal drágábbak, mint elődeik. És úgy tűnik, majdnem mindegyikük az őt megelőzőnél magasabb, soványabb és drágább. Kevesen vannak azok, akik siratják a luxus bérházak régi doboz formáját, de ami annak a helyébe lépett, az egy teljesen újfajta toronyház. Ceruza vékony és szuper magas - elannyira hogy, az egyikük, ami éppen most emelkedik Manhattanben, a 96 emeletes, vasbetontorony az 56. utca és Park Avenue sarkán, a 432 Park Avenue, 50 méterrel magasabb lesz, mint az Empire State Building, amikor kész lesz.
Ez magasabb, mint a legmagasabb bérelt emelet az új 1 Word Trade Center-ben. És az építkezés már elkezdődött a még ennél is magasabb, szuper-luxus épületen, a 225 West 57 St. címen, így a 432 Park dicsősége, mint a város legmagasabb lakóháza, nagyon is rövid életű lesz..

ITT OLVASHATÓ

ADD TOVÁBB A TUDÁST

VÁROS-SZOLIDARÍTÁS-DEMOKRÁCIA BLOG
Szerző: Udvarhelyi Tessza
2015.12.19.


Ron Casanova: Each one teach one. Up and out of poverty – memoirs of a street activist. Curbstone Press, 1996.

„Továbbra is azon gondolkoztam, hogyan érem el azokat a testvéreimet, akik még mindig el vannak szigetelve és el vannak veszve? Hogyan mondom el nekik, hogy átélem a fájdalmukat és az éhségüket? Hogyan érem el őket elegendő belátással ahhoz, hogy politikai akcióra sarkalljam őket?” – Ron Casanova könyve azután teszi fel ezt a kérdést könyve vége felé, hogy oldalakon keresztül mesél életéről és arról, hogyan kapcsolódott be abba az észak-amerikai lakhatási mozgalomba, amelynek később emblematikus figurájává vált. Az általa feltett kérdés minden aktivizmus és mozgalmi tevékenység alapja: hogyan tudjuk az emberek kiszolgáltatottságát, félelmét és elszigeteltségét politikai cselekvéssé alakítani? Hogyan érjük el, hogy azok az emberek is higgyenek a társadalmi változásban, akiket az uralkodó társadalmi berendezkedés a legmélyebbre taszít?
A fekete, Puerto Ricói származású Casanova könyve egyszerre önéletrajz és egy szerteágazó mozgalom története. Megismerjük belőle Casanova hányattatott gyerekkorát (bántalmazás, elhanyagolás, kábítószer-használat, nevelő- és pszichiátriai intézetek sora), majd azt is, hogyan csatlakozott az 1980-as évek egyik legjelentősebb, de Európában kevésbé ismert észak-amerikai mozgalmához, amely a hajléktalan emberek jogaiért és a lakhatáshoz való jogért küzdött.
Több okból döntöttem úgy, hogy ezt a könyvet mutatom be ebben a kötetben. Az a tény, hogy egy szegénységben élő aktivista számol be egy mozgalom kialakulásáról és fejlődéséről, fontos és hiánypótló üzenetet hordoz a magyarországi társadalmi szerveződések számára. Ha hallunk egyáltalán társadalmi mozgalmakról, akkor is jellemzően társadalomtudósok bonyolult elemzéseiből ismerjük meg őket, amelyek a mozgalmakat leginkább példaként bemutatott esetként vizsgálják. Casanova könyve ezzel szemben egyszerre személyes és politikai beszámoló, amelyből mindenki ugyanúgy tanulhat az aktivizmushoz kapcsolódó motivációkról és frusztrációkról (személyes nehézségek, rivalizálás, kiégés stb.), mint az érdekérvényesítés radikálisabb (pl. foglalás, polgári engedetlenség) és hagyományosabb (pl. tárgyalás, tüntetés) módszereiről és ezek tudatos felhasználásáról. Casanova története mintaként szolgálhat azoknak az embereknek, akik nehéz körülmények között, szegénységben nőnek fel és nem is feltétlenül élnek a társadalmi normáknak megfelelően, majd energiáikat mégis közösségi, politikai szerveződésbe csatornázzák. Miközben Casanova nem rejti véka alá személyes gyengeségeit és hibáit, és azokkal a mozgalmakkal is kritikus, amelyekben részt vesz, nagyon inspiráló első kézből értesülni arról, hogyan ébredt fel benne a kritikai tudatosság és milyen belső és külső dinamikák működtek az 1980-as és 90-es évek amerikai lakhatási mozgalmaiban...

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY DÖNTÖTT: ÁKOS LEGYEN CSALÁDÜGYI MINISZTER!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2015.12.19.


Pártunk és kormányunk gondoskodott arról, hogy az év vége felé a lényeges kérdések helyett egy bohózatról beszéljen az ország keményen dolgozó népe. Miközben Ákos kettős mércével méricskéli a férfi és női nemet, fogalmunk sincs arról, kik, milyen pénzekből vesznek állami földeket, kereskedelmi televíziót, internetes portált. Ettől függetlenül mégis oda kell figyelnünk a Fidesz által istápolt popénekes szavaira, mert kiderült, lényegében a kormány álláspontját képviseli, ezért bármi áron kiáll mellette a kormányzó többség.
Rétvári Bence ATV-s szenvedését elnézve egyértelművé vált számunkra az, hogy nincs az a vállalhatatlan ügy, melybe bele ne állna a kormány, ha számára fontos személyekről van szó. Orbán Viktor sajátos taktikáját alkalmazva annál jobban kiemeli saját kádereit, minél jobban támadják azt. Otthoni hasonlatát idézve: „Ha támadják a felcsúti kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani azt Bicskéig.” Nos, ha Rogán Antalt megérintette a korrupció szele, akkor minisztert kell csinálni belőle, ha Matolcsy György zsákszámra önti ki a pénzt a Magyar Nemzeti Bankból, akkor adni kell neki még egy tőzsdét is, ha Farkas Flóriánt azzal vádolják, hogy nyoma veszett roma integrációs pénzeknek… na de ezt hagyjuk. Ilyen logika mentén, ha Ákost csesztetik macsó kijelentései miatt, akkor adjunk neki egy hozzá passzoló tárcát, vagyis Kovács Ákos legyen családügyi miniszter! Lássák a liberálisok, a komcsik, a zöldek, a nőjogi aktivisták, az egyenlőségpártiak, a multik, az emancipáltak, az okoskodó társadalomtudósok, hogy az Orbán-kormány nem hátrál meg, nem hagyja Ákost az út szélén, inkább rábízza a magyar családok jövőjét.
No, de félre a tréfával! Olyan korban élünk ebben az országban, hogy amit most viccként mesélünk egymásnak, azt fél év múlva valóságként éljük meg, úgyhogy aki bohóckodásnak véli az iménti felvetést, az csak figyeljen! Eljön még a Kánaán, lesz még Mága Zoltánból kulturális államtitkár, Széles Gáborból gravitációügyi főtanácsadó, Pataki Attilából pedig a földönkívüliek koordinálásával megbízott tárcavezető. Orbán Viktor kormánya olyan papagájkommandóban hisz, amely annál többször mond el valamit, minél nagyobb őrültség. Ez persze bizonyos ügyekben akár eredményre is vezet, ám az esetek többségében a mennyiség nem csap át minőségbe, vagyis, ami első hallásra hülyeségnek tűnik, az többszöri hallásra még nagyobb hülyeség lesz...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ-KDMP, MINT AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Dr. Proszekútor
2015.12.19.


Az országunk vezetői szerintem teljesen meg vannak győződve arról, hogy a Telekomot valójában a Sorosbérenc, libsibolsi, véleményterrorista, komcsi, liberálfasiszta baloldal mozgatta a háttérből, amikor megvonta Ákostól az egyébként jól megérdemelt ötvenmilliós apanázsát. Mert ezek, ha tehetik, mindig rárontanak nemzetünkre.
Orbánék szerint ugyanis minden gonoszság eredője a baloldal. Ez a bizonyos „ráront a nemzetére” szófordulat is, mint tudjuk, magától Orbán Viktortól ered.
Emlékszünk arra is, amikor pár éve Kövér László azt mondta ülésvezető elnökként egy parlamenti ülésen, miszerint a baloldaliak örüljenek egyáltalán, hogy luk van a seggükön. Nem egészen ezekkel a szavakkal fejezte ki magát, de nagyjából ez volt az értelme. („Önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek ebben az Országgyűlésben.”)
Aztán Kövér úr olyasmit is mondott egy másik alkalommal, immár egész kontinensünkre vetítve, miszerint mindaz, amit a magyar baloldal sajátosságának, genetikai hibából fakadó torzult karakterének gondoltunk, az valójában az európai baloldal karaktere.
Na most ezek a baloldalt pocskondiázó, pokolba kívánó, gmo-mentes Fidesz-KDNP-s urak lettek hirtelen a demokrácia és emberi jogok bajnokai!
Egyébként ők nem először oktatják ki egész Európát demokráciából. Emlékezzünk például, amikor a miniszterelnökünknek hirtelen a halálbüntetés lett a kedvenc elterelő gumicsont vitatémája.
És amikor ezt az EU prominensei számon kérték rajta, olyképpen reagált, hogy korainak tartja megválaszolni a kérdést, be kell-e vezetni a halálbüntetést vagy sem, de fontos, hogy beszéljenek róla. "Megint ott tartunk", mondta (mű)felháborodva, hogy Brüsszelben egyesek a vitát nem akarják engedni", demokráciavita állt elő"...

ITT OLVASHATÓ

VIKTOR ÉS A MIGRÁNS LICIT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2015.12.19.


Mindenórás Tábornok urunk, ez az ország és kontinens őrző Nemzeti Rambó megint megmondta. És ha ő megmondja akkor az meg van mondva, hisz éleslátásáról az Óperenciás tengeren túl is híres. Ezért kérdezik. Pont őt.

Szóval már az van, hogy ezek a migráncsok nem csak illegális éccebolahordozó terroristapotenciálisok, hanem baloldali szavazók is amúgy. Hogyhogy honnan tudja? Tudja és kész, mit kell hülyeséggel kötekedni? Azért jönnek ide teljesen nyilvánvalóan, hogy Merkel anyót megszívassák és a martinsulcot ültessék a helyére. Az a bamba meg csak ül az ideologikus burokban és nem sejt semmitse a gyanúperről...

ITT OLVASHATÓ

MINA NÉNI VÉDELMÉBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogány Anikó
2015.12.19.


A feminizmus nem azt tartja avíttnak és idejétmúltnak, ha egy nő sok gyermeket szül, hanem azt, ha egy nő életének értékét az alapján ítélik meg, hogy hány gyermeket szült - gondoltam először. De aztán belegondoltam annak az „idejétmúlt” és a jelenlegi kormány által sokszor visszasírt világnak általam ismert részébe,  és döbbenten láttam, hogy igazságtalan vagyok velük. Ők ezt nem tették. Ez a nyomasztás és csesztetés a szingliséggel és a  gyermektelenséggel, ez nem régi, ez valami új, és annak a régi világnak az általam ismert részéből teljesen hiányzott. Pedig ők nem voltak feministák, csak komolyan vették a kereszténységet, és ez a jelek szerint ugyanoda vezetett.

Annus néni soha nem ment férjhez. Apám számtalan nagynénjének egyike volt. Szegény sorból származott, korán dolgozni kezdett, varrni tanult. Érzéke volt és fantáziája, hamarosan saját szalont nyitott. Munkát adott varróleányoknak és vasalónőknek. A Horthyné is járt hozzá varratni, a kormányzóné, főméltóságú asszony. Meg számtalan színésznő. Rendszeresen juttatott testvéreinek, az egész családot ő tartotta el apám szerint. Földeket vett a Balaton körül. Jótékonykodott, Füreden máig áll egy kereszt, amit ő állíttatott. Élete végén sem tudott helyesen írni, de bölcs volt, felelősségteli és élvezte az életet. Egyszer elhívta anyukámat színházba, akkor épp a Törőcsik Mari adott neki két jegyet. Előadás előtt betértek az édességboltba, ahol öt deka pralinét kért, majd kis gondolkozás után meghozta a nagy döntést: „Adjon tízet!” Sikeres középvállalkozó volt, nőként és egyedül. Ma interjút készítene vele a Forbes és a HVG.

Mina néni sem ment soha férjhez. Volt egy regénye, árulta el nagymamám, ami alatt nem könyvet értett, hanem egy fiatal férfit, aki elesett a nagy háborúban. Mina néni testvéreinek, Guszti bácsinak és Nándi bácsinak háztartását vezette. Ők agglegények voltak, építészek és sikeres építési vállalkozók. Rang volt hozzájuk bekerülni, mert télen sem küldték el az embereiket, hanem saját költségükre házakat építettek, amit aztán tavasszal eladtak. Nagymamám náluk lakott három évig, mert a szülei nem akartak internátust fizetni a tanítóképzőben, így olcsóbb volt és családban is maradt. Vasárnap délutánonként moziba jártak Mina nénivel, aki azt nagyon komolyan vette. „Nem moziba megyünk!” - mondta, amikor olyan helyre mentek, ahonnan következmények nélkül el lehetett késni. Mina néni nem épített sem saját családot, sem saját karriert. Saját örömei voltak, feladatai és felelőssége...

ITT OLVASHATÓ

BISZKU ÉLT, BISZKU ÉL, BISZKU ÉLNI FOG...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2015.12.19.


Már megint nem a kívánt eredmény.Minap a bíróság két év felfüggesztette börtönbüntetésre ítélte a volt belügyminisztert, egyben felmentette a a salgótarjáni és a budapesti sortűzek miatt emelt vád alól, mondván, hogy az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a vádlottnak bárminemű köze lett volna az ominózus eseményekhez.Ami azt illeti, jogilag az sem áll valami rasilábakon, ami miatt két évre ítélték, hiszen a vád - a kommunista rendszer bűneinek tagadása - igencsak képlékeny fogalom.
Biszku nem tartja 1956-ot forradalomnak, hanem ellenforradalomról beszél, ez pedig egy vélemény, és azt is állítja, hogy 1956-ban nem folytak koncepciós perek, ez utóbbi pedig ténynek tűnik.
Nem szertetném ugyanazt a hibát elkövetni, mint azok, akik a Biszku-pert valódi pernek tartják, csak elgondolkodtam: ha az 56-os perek koncepciós perek voltak, akkor ez a per ugyan, micsoda?

Ne legyünk naiv népek, talán lássuk meg a lényeget.Itt a pertben nem Biszku ül a vádlottak tolószékében, hanem a Kádár-rendszer emlékét próbálják meg a büntetőjog eszközeivel "árnyalni".A szándék érthető, hiszen Kádár rendszerének árnya rávetül az egész rendszerváltásra, és nincs az az összevetés, melyből ne jönnne ki jobban, mint az utána következő kurzusok.
Szép törekvés, csak nehéz feladat, egyenes gerincű ember ne is nagyon menjen el bírónak egy ilyen ügyben, ha nem akarja, hogy megroppanjon az a gerinc, vagy hogy pályafutása hátralevő részében tyúk és libalopási pereket tárgyaljon.
Orbánék a jogot nem első esetben használják fel arra, hogy érdekeiket érvényre juttassák, ez esetben sincs másról szó. 

Erről volt már akkor is szó, amikor új alkotmányt barkácsoltak maguknak, amikor megsszüntették a történelmet, mondván, hogy mindaz, ami a nyilasok hatalomrajutása óta történt, az törvénytelen, jóllehet, azért törvénytelenül szerzett diplomáikat nem adták vissza, pedig igen indokolt lett volna.
Biszku nem a Kádár-rendszer legszebb arca, de hát Pintér belügyminiszter sem egy matyóhímzés.
A belügminiszterek sehol sem népszerűek, különösen társadalmi zavargások idején nem.
Jövőre lesz hatvan éve, hogy 1956-ban egy délutánra kitört a forradalom, hogy aztán míg - a vonatkozó vicc szerint -  nem jött a csősz, hogy hazazavarjon mindenkit, össze is mocskoljanak benne mindent, ami szép és felemelő volt.Forradalom?
Ellenforradalom?
Népfelkelés?
Lázadás?
Nem a bíróság dolga ebben ítéletet mondani, ez ma már a történészek dolga.
Nem is lenne szabad már az ilyen kérdésekben ítéletet mondani, főleg, ha nem lehet konkretizálni a vádat.
A bíróságnak ilyen esetben az a dolga, hogy elővegye a korabeli Büntető Törvénykönyvet, és vesse össze annak rendelkezéseit a vád tárgyává tett cselekménnyel.
Minden más törekvés jogellenes, még akkor is, ha majd egyéni képviselői indítványra törvényt hoznak arról, hogy büntetendő a jelenlegi rendszert megelőző rendszerekben a hivatalviselés...


ITT OLVASHATÓ

A FARKAS, MEG A FALU

TAUREG BLOG
Szerző: Gábor Szabó
2015.12-18.


Régen is járt Farkasfalka a Falu határában. Elvittek mindenféle jószágot, a pásztor gyerekét, aztán a pásztort is. De régen a Falu tudta mi a dolga: elő a kaszát-kapát-dorongot, aztán mindenki megindul. És mikor ez történt, a Falka eltakarodott, és jóideig vissza sem jött.

A mostani Falka még ragadozóbb a többinél. Minden korábbinál. Nem a Falu határában rabolgatnak, hanem szabadon járnak-kelnek a főutcán, és rávicsorognak mindenkire. Bemennek a házakba, viszik, amit érnek, vagy inkább bármit, amit akarnak. Akik ismerik a Falu történelmét, meg azt is tudják, hogy más falvakban mit szoktak ilyenkor tenni az ottlakók, csak néznek ki a fejükből. És nem értik. Nem értik, hogy az emberek miért nem kapják elő a kaszát-kapát-dorongot, ha sokszor bebizonyosodott már: csak az használ. Nem értik, hogy miért azok húzódnak be remegve otthonaikba, akiket bármikor kirabolhatnak, és ki is rabolnak, miért nem a rablóknak van félnivalójuk? Gondolkodnak, törik a buksijukat, hogy vajon tényleg ennyire nem érdekli az embereket, hogy a Faluban már a Falka az úr? Aztán egyszercsak rájönnek: a Falu Véneinek Tanácsa jóváhagyásával megy az egész rettenet. Régebben, mikor jött a Falka, a Vének Tanácsa volt az, amelyik mozgósította a Falut. Kidoboltatták a főutcán, körbementek a házakban, összeszervezték a lakókat, és mentek kaszára-kapára, Falkát űzni. Sikerrel.

Közösségként a Falu ehhez szokott. Hogy menni kell, ha szólnak. A baj csak az, hogy most NEM szólnak. A Vének persze közben nem lettek fiatalabbak, sőt, tekintélyük is fogyóban, de azért még helyzetben vannak: el tudják érni a falusiakat, ha nagyon akarják, és némi kockázatvállalással meg is tudnák mozgatni Őket. És lehetne mondani, hogy nem tesznek semmit, de a Valóság ennél rosszabb: tesznek bizony, nagyonis. Ők maguk magyarázzák minden pillanatban a falusiaknak, hogy elmúlik majd magától a vész. Nem kell ide kasza-kapa-husáng, minek is. Tessenek csak otthon ülni, az biztonságos, max kirabolják az embert, de bele nem halhat, naugye. A kasza-kapa akciónál meg vér folyhat, azt meg mégse kéne. Igaz, hogy összességében, ha nem is ilyen látványosan, de az egész Falu lassan kivérzik: ki elhagyja, ki éhenpusztul, ki öngyilkos lesz. Vannak ifjabbak azért a Faluban, akik újra és újra elmondják: a Falu csak akkor küzdött sikerrel a Falkával a múltban ha elővette a sublótból a kellő eszközöket, aztán összegyűlt, és elkergette Őket. Dehát ezek az Ifjabbak csak szűkebb körben tudják elmondani az Igazságot, és pesze a Vének Tanácsa is Őket és nem a Falkát tartja igazi ellenségnek...

ITT OLVASHATÓ

A HAJLÉKTALANSÁG KRIMINALIZÁCIÓJA A GYAKORLATBAN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Kispál Sándor
2015.12.19.


2015 november utolsó napjaiban hívta fel telefonon egy VI. ker. Székely Mihály utcai lakos A Város Mindenkié aktivistáját azzal, hogy az utcában rendőrök zaklatnak egy közterületen élő hajléktalan párt, akik pár órát kaptak arra, hogy elhagyják a kerületet. A lakó elmondása szerint a rendőrök azzal is fenyegették az utcán lakókat, hogy el fogják venni tőlük a közterületen tartott személyes tárgyaikat, ruháikat, élelmüket. A véletlennek köszönhetően az AVM aktivistája az Utcajogász önkéntes jogászával a helyszínhez közel sétált - éppen egy olyan megbeszélés után, amely az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértési tényállásának hatályon kívül helyezésére irányuló törvényjavaslatról szólt - ezért gyorsan a Székely Mihály utcába tudtak sietni.

A pár, Zsuzsa és Pál és nagyon kedvesen fogadta az aktivistákat, és elmondták, hogy kb. 1 hónapja élnek a Székely Mihály utcában. Elmesélték azt is, hogy a lakókkal kifejezetten jó a viszonyuk, sok adományt kapnak, ők pedig rendet tartanak az utca hozzájuk tartozó szakaszán (volt egy seprűjük, amivel rendszeresen takarítanak). Az utcán éléssel kapcsolatban az volt az álláspontjuk, hogy ők szívesen bemennének szállóra, de csak akkor, ha párban tudnának maradni, viszont nem igazán szeretnének más párokkal közös 4 ágyas szobában élni. Zsuzsa és Pál eléggé meg voltak ijedve a rendőri intézkedés miatt, egyfelől azért mert nem értettek, miért volt náluk gépkarabély, másfelől pedig azért, mert attól tartottak, hogy el fogják tőlük venni a cuccaikat (ezzel fenyegették őket, illetve azt is tanácsolták nekik a rendőrök, hogy költözzenek át a Király utcába, mert az már egy másik kerület).

Az Utcajogász önkéntese a pár által elmondottak alapján, felhívta a 6. kerületi rendőrkapitányságot, ahol gyorsan kiderült, hogy a rendészeti osztály vezetője a protokoll szerint felvette a kapcsolatot a BMSZKI-val, de eddig az érintettek - véleménye szerint - nem voltak együttműködőek. Ezen kívül kifejtette azt is, hogy semmiképpen nem szeretné, ha az érintettek a hideg beállta miatt megfagynának az utcán. A rendészeti osztály vezetője kilátásba helyezte azt is, hogy mivel már szerinte lejárt Zsuzsáék „türelmi ideje”, még aznap elő fogják őket állítani a 11. kerületi szabálysértési ponton.
A jogász a beszélgetés során többször hangsúlyozta, hogy az esetleges rendőri intézkedés során törvénytelen a hajléktalan pár magántulajdonában álló dolgainak elkobzása, és arról is beszámolt a főhadnagynak, hogy Zsuzsáéknak feltett szándéka, hogy ne az utcán vészeljék át a telet, viszont további haladékra van szükségük, mivel olyan szállást szeretnének, ahol csak ketten vannak egy szobában...

ITT OLVASHATÓ 

JOGEGYENLŐSÉG

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2015.12.19.


Amit eddigi írói munkásságom nyomán megtanultam, az az, hogy minden kimondott, vagy leírt szónak súlya van, mert azzal a közvéleményt kisebb, nagyobb mértékben befolyásolni lehet. Erre az egyszerű összefüggésre azonban Kovács Ákos énekes eddig vagy nem jött rá, vagy ha igen, akkor éppen megfeledkezett róla. A napokban a nőkről tett kijelentései legalábbis erre engednek következtetni.
 
Az énekes azt állította, hogy a nőknek nem feladata az, hogy annyi pénzt keressenek, mint a férfiak, és egyébként is a szülés a kötelességük. E kijelentés nyomán aztán olyan vihar kerekedett, hogy abból ismét a kormány és az ellenzék vitája alakulhatott ki. A Fidesz szerint Ákos kijelentése nem tekinthető másnak, mint egy vélemény nyilvánításnak, amihez mindenkinek joga van hazánkban. Az ellenzék azonban pontosan fordítva látja, mert szerinte a női nem hivatásának, a társadalomban elfoglalt helyének leminősítése történt meg. Mindkét érv alkalmas arra, hogy a két szekértábor újból összecsapjon, bizonygassa a maga igazát és megpróbáljon ebből minél több politikai hasznot kisajtolni. De arra semmiképpen sem jó, hogy a lényeget megmagyarázza.
 
Merthogy miről is van szó? A vélemény nyilvánítás szabadsága valóban az emberi szabadságjogok közé sorolható, az egyik alapjog az Unió jogrendjében. Ebben nyilvánvalóan igaza van a Fidesznek. Ugyanezzel párhuzamosan azonban figyelembe kell venni azt is, hogy szintén alapjognak tekintendő a jogegyenlőség, amit a társadalmi körülményekre áttranszformálva esélyegyenlőségnek nevezünk. Vagyis olyan társadalmi feladatnak, amit meg kell teremteni és folyamatosan fenn kell tartani. Márpedig az esélyegyenlőség azt is jelenti, hogy a nőknek is joga van ahhoz, hogy a férfiakéhoz hasonló bért, vagy fizetést kapjanak és velük hasonló elbírálás nyomán feljebb jussanak a szakmai ranglétrán. Az a kényszerpálya, hogy a nőknek adatott meg az a biológiai szerep, hogy ők legyenek a faji reprodukció kiteljesítői, nem rövidítheti meg a szabadságjogait. Ez a nőknek egy olyan adottsága, amit nem tudunk megváltoztatni, legfeljebb csak kompenzálni.
 
Az igazi kérdés most inkább az, hogy a fenti két alapjog közül melyiket tartsuk fontosabbnak. Nyilvánvaló szerintem az, hogy a jogegyenlőség az az alapjog, amit fontosabbnak és meghatározóbbnak kell tekinteni a vélemény nyilvánítás alapjogához viszonyítva...
 

ÜZENET A FIDESZ MEGMONDÓ BARMAINAK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: András
2015.12.19.

Miattatok nem születik meg a gyerek, mert elloptatok tőle mindent!

Nagyon, de nagyon tele van már a hócipője a keményen dolgozó kisembernek a kormány családpolitikájával. Annak meg a legújabb fejleményeitől egyenesen kinyílt a bicska a zsebében.
Tiffán Zsolt. Anyád lehet apádnak volt az asszonya, és te kötelességből születtél, ami a jelen nyilatkozataid alapján elég nagy kár volt. Ne tartsd magad embernek, hiszen szánalmas Fidesz bérenc vagy ez meg is látszik a felfogásodból. Ne oktasd ki azt, aki hónapról hónapra él, inkább idd a borod fulladásig, ha már annyit loptál érte attól, aki miattad nem tud most gyermeket vállalni, mert annyi törvényt szavaztál meg ellene.
Rogán Antal. Menj haza, és nézd meg a házad mennyit tágult a belvárosi ingatlan eladások után. A garázsba is nézz be, ott van a letelepedési kötvények eladásából neked járó rész. Érdemtelenül lettél miniszter a józan ésszel szemben, de neked most már alaptörvény szakértőnek is muszáj lenned, csak mert a gazdádnak Ákos a haverja, te meg fényesre nyalod a seggét ezért akár mindkettőnek. Na akkor ha a szólásszabadságot akarod értelmezni, magyarázd már el a kis családodnak a saját lábon állást apuka szerint, de a többitől menj nagyon messze, mert az ottani apák, nagyapák a szart is kiverik belőled, de csak azért, mert már nagyon utálnak azzal együtt amit képviselsz.

2017-BEN MEGSZŰNIK A CSOK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2015.12.19.


A kormány hihetetlennek tűnő ajándékot csempészett a karácsonyfa alá. Lesznek olyanok, akik 25 millió forint ajándék pénzt kapnak az országtól. 10 millió vissza nem térítendő állami támogatás, 10 millió forint államilag garantált max. 3%-os hitelkölcsön (messze jobb, mint a Fundamenta hitele kamatban, ráadásul hosszabb időre tudjuk felvenni, ami elosztja a törlesztést is.), és 5 millió forint ÁFA-visszigénylés azoktól, akik házat építenek. Jó mondjuk ez pont nem fog a rászorultakon segíteni, ugyanis...

A gazdagoknak lesz?
 
Ahhoz, hogy 5 millió forint ÁFA-t vissza tudj ígényelni, 5 millió forint ÁFA-t legalább be kell fizetned az építkezés során. 2015-ös adózással ez azt jelenti, hogy 27%-os ÁFA kulcs mellett legalább 18.518.518,- bruttó értéket kellett beleforgatni az építkezésbe. 2016-ban viszont 5%-ra csökken ez a kulcs. Így máris más megvilágításba helyeződik az 5 millió forintos ÁFA visszatérítés is. Ugyanis ahhoz, hogy valaki ezt maximálisan ki tudja használni (jelen matematikai tudásunk szerint) , 100.000.000 forint bruttó értéket kell belevinnie az építkezésébe. Ehhez vegyük hozzá, hogy a kormány eltörölte a 160 nm-es felső határt is. Nyílván aki 100.000.000 forint felett fog építkezni, a 10+10 milliós támogatást is igénybe véve, az nem 160 nm-es házban gondolkodik. 
Ebből a megvilágításból nagyon dejavu érzésem van a legelső deviza adós mentéssel párhuzamba állva. Ott volt ugyanis egy remek ajánlata a kormánynak: 180 forinton lehetett kifizetni a hitelt vagy ezen az árfolyamon kiváltani (emlékeztető jelleggel: 256 forinton váltották nemrég át az összes hitelt). Nyílván sokan lesznek átlag emberek, akik a látszólag-ember szerepét betöltve beleesnek a szórásba, de a legjobban a gazdagok fognak ezzel a programmal járni. 180 forinton minden olyan ember kifizette a hitelét, akinek volt pénze és nem volt "deviza-rászoruló".
Számomra érthetetlenül egyébként nyílván értem , hiszen a program lényege az építőipar beindítása és a demográfiai felfrissülés. Az Állam szempontjából teljesen mindegy, hogy 100 milliós házban lakik egy 3 gyerekes család vagy egy 20 milliósban. Ugyanis a gyerekszám, a későbbi potenciális munkaerő jelölt mindkét helyen ugyanaz. Akkor értelmezhetetlen, hogy miért bontotta le a kormány a gazdagok előtt az akadályt (160 nm) és miért emelte meg a visszaígényelhető ÁFA mértékét a csökkentett ÁFA kulcshoz mérten?
 

ÍGY HAJTOGASS KARÁCSONYFA ALAKÚ SZALVÉTÁT AZ ÜNNEPI ASZTALRA

SPURMAN BLOG
Szerző: purman
2015.12.19.

Ha idén nem csak a finom karácsonyi vacsorával, de pompás asztali dekorációval is lenyűgöznéd a családot és a rokonokat az ünnepek alatt, szerezz be néhány szalvétát, és készítsd el magad a karácsonyfákat.

Nem kell origami művésznek lenned hozzá, hogy megtanuld ezt a klassz szalvétahajtogatási technikát. Dobd össze néhány perc alatt, és később akár a gyerekeket is lefoglalhatod vele készülődés közben.

AZ ELSŐ KARÁCSONY HATÁRÁTKELŐKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tücsök
2015.12.19.

„2011. december közepén költöztünk a tengerentúlra a férjemmel és a cicánkkal. Tudtuk, hogy ez „A” költözés, és bár úgy jöttünk el, hogy ez a távoli ország lesz innentől kezdve az otthonunk, túl sok holmit nem hozhattunk magunkkal. A családdal odahaza még tartottunk egy gyors elő-karácsonyt, majd zokogva búcsúzkodtunk, aztán felültünk a repülőre.
Az óceán túlpartján egy gyönyörű felhőkarcolóban várt egy csodaszép lakás, mindössze egyetlen apró szépséghibával: tökéletesen üres volt. Mikor megérkeztünk a hat darab bőrönddel és a cicussal, meglepődve tapasztaltuk, hogy az egy hálószobás, kb. 40 négyzetméteres lakás is milyen hatalmas tud lenni, ha üres. A beépített konyhabútor és a mosógép volt az egyedüli felszerelés.
Ünnepi ügyintézés
Mivel az új munkahelyemen január 2-án kezdenem kellett, a férjemmel együtt lényegében ügyintézéssel töltöttük az összes munkanapot a 2011-es hátralévő részében.
Ügyintézés alatt értsd például helyi iratok, társadalombiztosítási szám beszerzését, bankszámlanyitást, stb. Tehát semmi időnk nem volt arra, hogy mondjuk komolyabb bútorokat vegyünk.
Mivel még nem ismertük a helyi viszonyokat, azt sem tudtuk, merre induljunk például fenyőfáért, stb. Azért szerencsére a házunk előterében volt egy szép nagy közös karácsonyfa, ahol azért sikerült szép képeket készítenünk.

MIÉRT EZ A NAGY TITKOLÓZÁS 7500 KORRUPCIÓGYANÚS ÜGYBEN?

ÁTLÁTSZÓ.HU - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2015.12.19.


Heti Top 5 – Átlátszó:
 
Közpénz nem vész el Szentendrén

 A földárverés nemcsak Mészárosnak jó, az ügyvédeknek is hoz a konyhára
Kíméletlenül drágán szerződik egy állami intézet, de miért?
Elszámoltatta a rendőrséget a zaklató
A norvég hadjárat mérlege: a Fekete Lovag döntetlent ajánl
 
Innen letöltheted a cikkeket egyben!(Kindle, iBooks, e-könyv, Dropbox)

ITT OLVASHATÓ


ALBÉRLET HONGKONGBAN - HATÁR A CSILLAGOS ÉG

HELLO MAGYAROK
Szerző: Pataki Niki
2015.12.19.


Az ingatlan négyzetméterre leosztott ára itt a legdrágább a világon. Hongkong területének csupán ¼ részén lehet házakat építeni. A "cipősdoboz" gúnynevet azért kapta a város, mert a lakások elképesztően kicsik és drágák. Mi  a barátommal egy újonnan felújított, 30 négyzetméteres, 1 szobás lakást bérlünk a SOHO-ban, körülbelül 550 ezer forintért. Havonta. Miért ilyen “olcsón”? Azért, mert egy 50 éves lift nélküli épületben lakunk és az ötödikre kell felmásznunk. Néha akár ötször is egy nap.
chineseshower.jpg
Nagyméretű kínai fürdőszoba (Fotó: Pataki Niki)
A tartomány egy része nagyon sűrűn lakott a körülbelül 8 milliós népesség miatt, a nagyobbik része viszont teljesen lakatlan.  Nagyon elterjedt itt a “stúdiólakás", ami gyakorlatilag egy helység plusz “fürdőszoba” és a mérete 10 (!) és 30 négyzetméter között változik. Helyspórolás szempontjából gyakran kínai fürdő van. Ez azt jelenti, hogy a “fürdőszobában” nincs zuhanyzó vagy kád, csak egy zuhanyrózsa-fej lóg a WC fölött. A kis helyiségben van  egy lefolyó, ami levezeti a vizet. Ez egy európai ember számára egy erős kultúrsokk. Az ilyen lakásokban az ügyfeleim mindig keresik az"igazi" fürdőszobát, de természetesen soha nem találják. 
Az embernek itt két választása van:
1. A Hongkong szigeten lakik, az üzleti, éjszakai és kulturális központhoz közel és  drága lakbért fizet.
2. Elköltözik egy kisebb, kevésbé lakott szigetre (vagy 1 órás metróútra a Centrumtól), ahol akár háza lehet kerttel, pár percre a tengerparttól, de mindennap félórás komputat kell megtennie Hongkong szigetéig.

AZ AMERIKAI KONGRESSZUSBAN ELSÖPRŐ TÖBBSÉGGEL SZAVAZTÁK MEG A VÍZUMMENTESSÉG MEGSZIGORÍTÁSÁT

GA WEB MEDIA GROUP
Szerző: győrfi andrás
2015.12.18.


Washington, 2015. december 18., péntek (MTI) - Az amerikai Kongresszusban ritka kétpárti egyetértésben, elsöprő többséggel megszavazták a vízummentességi program szigorítását, vagyis a vízummentesség feltételeinek szűkítését.

A honatyák közül 407-en voksoltak a javaslatra, s csupán 19-en ellenezték, néhányan közülük azért, mert nem tartják elég keménynek, néhányan viszont éppen hogy túlságosan is szigorúnak ítélik az Egyesült Államokkal szövetséges országok átlagpolgárai számára.    

A szigorítás lényege, hogy 38 ország (köztük európai uniós tagországok, így Magyarország) turistái nem élvezhetik a vízummentességi program előnyeit abban az esetben, ha az elmúlt öt esztendőben Irakban, Iránban, Szíriában vagy Szudánban jártak.

Az új törvény ugyanakkor felhatalmazza az amerikai belbiztonsági minisztériumot arra, hogy érdemleges információkat kérjen a vízummentességi programban részt vevő országoktól, s ha ezt nem kapja meg, felfüggesztheti az adott ország részvételét a vízummentességi programban.

"Meg kell erősíteni biztonságunkat, hogy távol tartsuk országunktól a terroristákat" - fogalmazott az egyik politikus...

ITT OLVASHATÓ

HAGYOMÁNYOS KARÁCSONYI DALOK METAL KÖNTÖSBEN

ROCKSTATION BLOG
Szerző: theshattered
2015.12.19.


Ahogy közeledik a Karácsony, mi is azon vesszük észre magunkat, hogy akarva-akaratlanul, de besunnyognak ezek a negédes melódiák a mindennapjainkba. Hogy ezt könnyebben el tudjuk ezt viselni (vagy, hogy rá tudjunk hangolódni az ünnepekre), összeszedtünk néhány tradicionális dalocskát szigorúan gitár közeli verzióban. A lehető legszélesebb skálából próbáltunk csemegézni, hogy mindenkinek legyen legalább egy, ami a stílusába vág, reméljük, nem okozunk csalódást. Természetesen mi sem vagyunk tökéletesek, kommentben jöhetnek a további javaslatok! A sorrend nem jelent semmit!


ITT HALLGATHATÓK

AZ ELIT ALATT (EGYETEMPOSZT)

ÖRÖLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2015.12.19.


A felső néhány százalék, tipikusan a budapesti értelmiségi családok gyerekei, számára a magyar oktatási rendszer, a sokszor temetett magyar felsőoktatás is, sőt különösen az utóbbi, tökéletesen megfelelőnek tűnik, vagy talán, ha igazán őszinték akarunk lenni, indifferens. A képességelit, az örökölt és szerzett képességek elitje könnyen teljesít mindent, amit a felső egyharmadra kalibráltak, ez nem magyar jellegzetesség. Az, hogy egy ország képes-e arra, egyáltalán szándékában van-e, a felső pár százalék számára különleges elit oktatási struktúrákat létrehozni, mint azt Franciaországban vagy Nagy-Britanniában tették, egy másik kérdés, a felső egyharmadra méretezett rendszerekben a felső két-három százaléknak nincsenek problémái. Az elithez tartozás nemcsak "skill"-eket, hanem a társadalmi átlagot jelentősen meghaladó motiváltságot is jelent, a felsőoktatásban pedig a motiváltság és a korábban rögzült kompetenciák szerepe szinte felbecsülhetetlen. 
          Az elit problémája általában az, hogy túlságosan kicsi számára ez az ország, de ez sem feltétlenül igaz, Magyarországon a képesség elit (amely elit jelentős átfedésben van a kapcsolati elittel) szabadvegyértékei valamelyest leköthetők. 
          A felsőoktatás ugyan a felső egyharmadra készül fel, de valójában a felső pár százalék képességeit, skilljeit, motiváltságát reméli, és amikor nem kapja meg, hajlamos  pánikba esni. Az elsődleges reakció a középiskola felé való mutogatás (a középiskola az általános iskolák alsóbb osztályaira, az pedig magukra a családokra mutogat) és mindegyik mutogatásnak, felelősségátruházásnak, vagy felelősségkiterjesztésnek, megvan a maga racionális alapja.
           The buck stops here - szokták idézni Harry Truman amerikai elnököt. Valakinek el kell vállalnia a végső felelősséget, és ez a valaki, ebben az esetben, a magyar felsőoktatási rendszer. Nyilván igaz, hogy folyamatosan monitorozni kell az alsóbb szintek működését, de a magyar egyetemek nem tehetik fel a kezüket, nem mondhatják, hogy ők valami mást várnak egy olyan országban, amelyik jelenleg ezt tudja adni...

ITT OLVASHATÓ

KARÁCSONYI ÖNMENEDZSMENT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2015.12.19.


Szeretnéd magad minél jobban érezni karácsonykor? Nem elérhetetlen, de lehet, hogy néhány dolgon változtatnod kell. Több öröm, kevesebb para. Hogyan? Önmenedzsment és változási hajlandóság a dolog kulcsa. Készen állsz? Csak 5 kérdés - 5 lépés - kb. 25 perc, de az eredmény nagy ugrás lehet a még jobb saját karácsonyért!
 
Szánj időt a kérdésekre + a válaszokra. A legjobb, ha fogsz egy papírt meg egy tollat, és leírod a válaszaidat! :-)
 

BUDAPEST LEGYEN VÁROSÁLLAM!

LÁZÁLOMGYÁR BLOG
Szerző: LastMinute
2015.12.18.


Időről időre szóba kerül, hogy a főváros nem képes eltartani önmagát, az állami támogatás pedig jóval kevesebb a szükségesnél. Már az is felvetődött, hogy a BKK-t esetleg átvenné a kormány. Még mit nem! A probléma gyökere, hogy Budapest a közös kasszába befizetett óriási összegből csak nagyon keveset kap vissza. A további huzavona helyett jobb lenne egy válás. Budapest - az élelmiszerellátását biztosító Pest megyével együtt - kiáltsa ki a függetlenségét, és legyen városállam! Mint az ókori Athén és Spárta, vagy később Hong Kong és a hidegháborús időszak Nyugat-Berlinje. Moldova György már a hatvanas években elgondolta, hogy a Rottenbiller utca 93/A kérje felvételét az ENSZ-be. Az szatíra volt, de minden használható ötletet számításba kell venni egy olyan korban, amikor a politika és a humor között elmosódik a különbség.
Ennek a városállamnak jelenleg mintegy 3 millió lakosa lenne. De nem zárnám ki azt a lehetőséget, hogy a zöldhatáron még sokan átjönnének. És nem a szírek, irakiak, afgánok. A jövevények számára nem kellene hotspotokat felállítanunk.

A kormányától megszabadított Tarlós István minden faragatlansága ellenére felelősségteljesebb vezető lenne, mint a lázálmok által vezérelt röszkei hős. Legalább nem építene saját palotát, és azt hiszem, kevesebbet lop, mint ami a maffiaállamban illik. (S ha jobban alkalmazkodik a liberális városához, talán még olyan hosszú ideig is hivatalban maradhatna, mint elődje, Demszky Gábor.) Tiszteletbeli államelnöknek a leggazdagabb magyart, a budapesti gyökerű Soros Györgyöt ajánlom. Ez biztosítaná, hogy Budapestre odafigyeljen az egész világ.
Sok probléma magától megoldódna. A BKV magától értetődően tovább vállalná az agglomerációs közlekedés feladatát, tovább épülne az M4-es metró (a Keletitől esetleg kéregvasútként), a politikai irányítás alól felszabaduló színházak a reneszánszukat élnék. A lakosság dönthetné el, hogy akarnak-e olimpiát (nem akarnak), zárva tartsanak-e vasárnap a boltok (ne tartsanak), vagy hogy hol és kitől lehessen cigarettát venni (mindenütt és mindenkitől). Az adót a NAV helyett a főváros adóügyi főosztályának fizetnénk, és Juhász Péter is eredményesebben harcolhatna az V. kerületi kétes ingatlanügyletek ellen, ha a fővárosi ügyészség kikerülne Polt Péter ellenőrzése alól. Az állami zászló kérdéses még. De a jelenlegi budapesti zászló önmagában is jelzi az ellenállás 48-as hagyományát...

ITT OLVASHATÓ

SZILVESZTERKOR LEJÁR A TELEKOM MOBILNETES KERETSZERZŐDÉSE, SIETNI KELL A FELMONDÁSSAL

ÍGY ÍRNÁNK MI
Szerzők: Alkotmányjogászok
2015.12.18.


Ha ilyen ütemben eszkalálódik az Ákos-Telekom-ügy, akkor napokon belül az ENSZ BT elé kerül. Addig is megpróbáltuk összeszedni, hogy a meglepő kanyarokat (ideológiai konfliktust felvállaló magyarországi multi, a politikai alapú diszkriminációt elítélő kormány) leíró, sírva röhögősen abszurd sztoriból jogi háttere alapján mit érdemes komolyan venni.
Felmondják, de amúgy is lejárna
Mindenekelőtt a legfrissebb fejleményről: a kormány előbb az összes állami telekomos szerződés egyoldalú felmondását jelentette be, majd ez néhány óra alatt “apró” pontosítással a távközlési előfizetői szerződésekre szűkült, Kovács Zoltán pedig az indexnek már arról beszélt, hogy a központi közigazgatás mobilnetes előfizetési szerződéseiről van szó. Ez ugye már csak azért sem mindegy, mert a Telekom-csoportnál az állam a SIM-kártyákra és mobilokra más, jóval fontosabb területekhez képest szinte alig költ, és még a haragvó kormányszóvivő is sietett jelezni, hogy szó nincs a szélessávú hálózat fejlesztésében történő elképesztő léptékű, egymilliárd eurós közös fejlesztés felmondásáról. Márpedig a mobilnetes szerződések ennél két, de inkább három nagyságrenddel kisebb összegre szólnak.
Előtúrtuk a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság honlapjáról azt a keretmegállapodást, amelyik minden valószínűség szerint érintett a kormányzati bejelentéssel. Ez, ha lehet, még inkább azt a hatást erősíti, hogy a kormány a bejelentés stílusához és bizalmi következményeihez képest papírkarddal hadonászik: a 2013. december 31-én a három mobilszolgáltatóval, de első helyen már a Vodafone-nal megkötött megállapodás ugyanis éppen év végével jár le, így annak – az amúgy egyhavi felmondási idővel bármikor lehetséges – felmondására már nincs idő.

HOPPÁ: MOSTANTÓL AZT ÉPÍTHETÜNK, AMIT AKARUNK?

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellértr (ergé)
2015.12.19.


Ritka fejlemény: mintha egy libertárius fantaszta jutott volna döntéshozói helyzetbe az erős és lehetőleg még annál is erősebb államban hívő Orbán-kormányzatban. A pálinkafőzési liberalizáción és az alkoholfogyasztás utáni bringázás engedélyezésén kívül nemigen tudunk olyan döntést felidézni az elmúlt évekből, amikor a kormány a polgárok közé dobta volna a gyeplőt, mondván, csináljatok, amit akartok, a saját felelősségetekre. Most viszont úgy tűnik, nagy dobásra készül a liberalizáció terén a kormány: a jövőben nem kell építési engedély ahhoz, hogy építkezzünk − 300 négyzetméter alatt. Jól hallották: engedély nélkül kezdhetünk építkezésekbe.
Most örüljünk vagy sírjunk? Vagy a kettőt egyszerre?

ITT OLVASHATÓ