2018. január 20., szombat

SAJÁT SZOBA: ÉDES ANNA


KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog
2018.01.20.Új sorozatot indítunk a Könyvesen, amelynek minden részében egy-egy klasszikus magyar vagy világirodalmi alkotás néma, mellőzött, semmibe vett vagy fókuszon kívül hagyott női szereplője szólal meg. A novellák, monológok szerzője ebben az esetben nem fontos, bár ismerős lehet a magyar irodalomból. Bárki is írja ezeket az átdolgozásokat, arra tesz kísérletet, hogy a kanonizáció miatt általában férfiaktól ismert nőképet, női perspektívát valamiképpen árnyalja. Eljátszik a gondolattal, hogy mi lett volna, ha ezek a nők hangot kapnak, és rávilágít, hogy egy történetnek hányféle nézőpontja és igazsága lehet. A sorozat első részében Kosztolányi Dezső Édes Annája szólal meg.

Isten engem úgy segéljen


Ficsorral az ajtóban álltunk. Fél óra is eltelhetett. Be nem állt a szája, a nagyságos asszonyt dicsérte a mennyekig. Attila utca 238. Nem tudom, mi tartott eddig. Nagy nehezen beeresztett. Az ajtóban kellett volna visszafordulnom, még mielőtt átlépem a küszöböt. Menekülni ettől a fojtogató bűztől. Istennek legyen hála, ilyet korábban én még sose éreztem. Kérdezősködött unos-untalan. Se kedvem, se erőm nem volt válaszolni. Ha kinyitom a számat, bármelyik pillanatban elhányhatom magam. Meg ugyan mit mondhattam volna. Hogy nevem Anna, Édes Anna. A szemem kék. Hajam, szemöldököm szőke. Fogaim épek. Szakállam nincs. Ez benne van a cselédkönyvben is. Ha nem ez lenne a nevem, és barna lenne a hajam meg a szemem és a szemöldököm, esetleg szakáll éktelenkedne az államon, és rothadásnak indulnának a fogaim is, pontosan ugyanúgy sepernék és boxolnám a cipőket, mint így. Bár ezzel szóval is baj lehet. Azon, hogy boxos, boxosanna, nevetett a béres uraság is. Talán nem jól mondom ki mégsem. Talán félrehallottam. Aztán elkezdődik a szokásos miért, miért nem beszél, fiam. Fiam. Fiam. Fiam. Fiam. Hogy az anyátok úristenit.

A nagybátyám mellől nem mozdulhatok. Ő is, a nagyságos asszony is kedves ember. Bár a Vizyné jól láthatóan másra számított, nem rám. Hogy van-e kedvem a helyhez, ezt kérdezi. Inkább halok meg, minthogy ezen a helyen éljek. Vállat vonok, hátha kedvét szegi az esetlenség, de csak felháborodik. − Ha nincs kedve, fiam… − Fiam, fiam, megint. – Van neki – mondja Ficsor, hogy ne lenne. – Van – nyögöm ki, nem tudom, hogy miért. − Ketten vagyunk a férjemmel, gyerek nincs. Észre se veszi, de közben a falon lévő fotográfiára néz. Gyerek van, halott. Most hallom meg a nagyságos asszonyt először igazán. Hogy mit beszél. Most látom meg, ki ő. Egy ismeretlen madár, felborzolt, színes tollakkal. Mindenében jéghideg. Megpillantom a tükörben a színes képek sorát. Káprázik tőlük a szemem. Körbevezet, bedug a lukba, amit szobának nevezni még maga sem mer. Kenyérrel kínál, se abba, se a sajtba nem tudok beleharapni. Mindennek ugyanolyan szaga és íze van...


EZRÉVEL VETT A KORMÁNY MERCEDESEKET ÉS AUDIKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.01.20.


Sokszázasával vette a Mercedeseket, Audikat és Volkswageneket a kormány 2017-ben, és egy év alatt eltapsolt 30 milliárdot – hogy luxusautókat vett-e vagy sem, és túlárazták-e az autókat vagy sem, az senki nem tudja, mert a migránsok miatt felfüggesztették az átláthatóságot garantáló beszerzési szabályokat.

56,1 milliárd – ennyit válaszolt kurtán Pintér Sándor arra az írásbeli kérdésre, amiben Tóth Bertalan azt firtatta: mennyi pénzért szerzett be a rendőrség járműveket 2010 óta. A belügyminiszter azt még odakanyarította, hogy ezért a summáért 6827 járgányt vásárolt az erőszakszervezet. A szocialista frakcióvezető azonban tovább faggatta a belügyminisztert, azt kérve, éves bontásban prezentálja a kocsik márkáját és típusát, illetve azt, mennyi pénzért szerezték be azokat. Pintér azonban nem bizonyult sokkal közlékenyebbnek, mint korábban. Azt megmondta, hogy adott évben adott márkából hány darabot szerzett be a tárca, arról viszont hallgatott, hogy mire használja (csapatszállító kisbusz, járőrautó, stb.), ahogy azt sem hozta nyilvánosságra, az egyes darabokért mennyit fizetett – csupán azt közölte, hogy egy évben mennyit költött járműre.

Hogy mi volt a belügyminiszter szűkszavúságának oka, azt leginkább Pintér Sándor tudja. Az viszont látszik az összegekből (lásd: táblázatunkat, hogy a nyolc év alatt érdekesen alakult a költési ritmus – példának okáért az említett 56,1 milliárd 53,5 százalékát egyetlen esztendő alatt költötte el a rendőrség – nevezetesen tavaly, amikor 2493 autót vásárolt. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben átlagosan 12 millió forintot fizetett egy autóért. (Ez azt jelenti, hogy megduplázódott a 2010 és 2016 közötti, 6 millió forintos átlagár.) Hogy mi indokolta a nagyságrendekkel megugró költést, arra nincs válasz, de az biztos, hogy korábban a legmagasabb éves autóvásárlási kiadás (2015-ben) 7,83 milliárd forintra rúgott.

Az viszont biztos, hogy 2015 közepétől érdemben alakult át a beszerzések jogszabályi környezete. Ekkor lépett ugyanis életbe az úgynevezett „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” – ez a „felpuhított rendkívüli állapot” pedig lehetővé teszi, hogy a rendőrség nyílt közbeszerzés mellőzésével szerezze be autóit, és titokban tartsa a vételárat. Illetve egyes ellenzéki vélemények szerint az is indokolhatja az „elszabadult autóbeszerzést”, hogy a kormány azt remélhette, vissza tud szerezni valamit a költségekből, mégpedig éppen az Európai Uniótól...

ELKÉPESZTŐEN ELEGÜK VAN ABBÓL, AMIBEN EZ A KORMÁNY HISZ - ÍME A DIÁKTÜNTETÉS LEGFONTOSABB GONDOLATAI

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2018.01.19.


Frappáns és tökös tüntetést hoztak össze a megmozdulás szervezői.

Több ezren jöttek össze ma délután az Alkotmány utcában, hogy az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen tüntessenek. Főleg fiatalokról, középiskolásokról és egyetemistákról van szó, akik elég dinamikus, frappáns, kompakt tüntetést rántottak össze péntek kora estére. Az összes élő közvetítésből és tudósításból ez jött le.

A tüntetésen felszólalók legfőbb gondolatait alább összegyűjtöttük, ezekből jól látszik, mi a problémájuk a fiataloknak a jelenlegi oktatási rendszerrel.
Íme:
–         A tüntetők tanulni akarnak, de nem úgy, ahogy azt most kell. Jelenleg ugyanis túl sok értelmetlen dolgot kell magolni, amire később semmi szükség nem lesz. Ez az egyik legfőbb probléma.
–         „Nem lógni akarunk, hanem tanulni, de értelmes dolgokat” – hangzott el erre rímelve.
–         A jelenlévők egyfajta cenzúrát éreznek az iskolában. Se a tanárok, sem a diákok nem mernek beszélni a problémáról. A kormányzat épp ezt akarja. A nyilatkozást se engedi.
–         A diákok túlterhelteknek érzik magukat a rengeteg tanóra és házi feladat miatt.
–         Nincs idejük azokkal a dolgokkal foglalkozni, amik szerintük fontosak.
–         Nincs érdemi párbeszéd a Független Diákparlament és a kormány képviselői közt.
–         A diákok nem a tanárok ellen vannak, hanem velük.
És jöjjön néhány szó szerinti idézet a szónokoktól:
–         „polgárnak hívnak minket, de jobbágyok vagyunk, le kell jelenteni a földesúrnak, ha el akarunk menni és letenni a pénzt.”
–         „Nem akarunk túlterhelt, szorongó gyerekek lenni, és ez az ország csak akkor jut valamire, ha a mai fiatalság megfelelő oktatást kap”
–         „Nem maradunk csendben!”
–         „Jegyezd vele az égre Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!”
A tüntetésen legtöbbször Balog Zoltánt kritizálták és cikizték a színpadról. Az eseményt egyébként a Független Diákparlament és civil középiskolások szervezték, magánemberek és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatták.
Elhangzott, hogy amennyiben az általuk követelt 12 pontra január végéig nem kapnak garanciát, folytatni fogják a tüntetést...

ÉNÜNK ERDEJÉBEN. AZ ANYÁVÁ VÁLÁS TABUJA

JUS & CALZONE BLOG
Szerző: Foresta
2018.01.18....A szülést követő 4-6 hét olyan tabutéma, amiről senki sem beszél. Óriási energiákat fektetnek abba mind az egészségügyben, mind az alternatív egészségmegőrző irányzatokban, hogy szépen vigyük végig a terhességet, mindenki fel akar készíteni a szülésre… De minek? A születés csodája végbemegy és ösztönösen fog végbemenni. Vagy komplikációkkal. Valamennyire biztosan fel lehet rá készülni, de azért szerintem nem igazán, hisz ez jobbára nem olyasmi, amit irányítani tudunk.

Viszont arról nagyon is beszélni kellene a leendő anyáknak, hogy mi fog velük történni a szülést követő első 4-6 hétben. De sajnos az anyák egymás között sem beszélnek erről. Miért? Nekem úgy tűnik, hogy Magyarországon annyira erős elvárás a „szuper anya” skatulya, hogy egyszerűen sokan el sem merik mondani, hogy min mennek keresztül, nehogy rossz anyának tartsák őket. Nos, vállalom, lehet, hogy rossz anya vagyok. De nekem nehéz volt az első pár hét. Úgy éreztem el vagyunk szakítva egymástól a babámmal és ez megviselt. Megviselt, hogy nem tudom miért sír és türelmetlenné tett a dolog. Néha igen, ingerültté is. Sőt. Eszembe jutott nem egyszer, hogy hogy lesz ezután? Hiszen mindig itt lesz velem. És az hogyan lesz?

Tegnap két barátnőmmel beszélgettünk erről a témáról, igazán őszintén. Teljesen egyetértettünk abban, hogy igen, ez a legkomolyabb kihívás és szörnyen nehéz az első baba utáni első pár hét. Sokkal nehezebb, mint kihordani, vagy megszülni a babát. Ezért én mindenkinek javaslom, aki a soraimat olvassa és még a gyermekvállalás előtt áll, hogy erre próbáljon felkészülni. Nyaggassa a környezetében levő anyákat, hogy mondják el őszintén, hogy milyen volt az első pár hét. Illetve nem szabadna foglalkozni azzal, hogy mit diktál a jó anya című társadalmi szerep. A lényeg a megélés, és az a felkészülés, amivel könnyebbé tehető a gyermekágy. Mert az anyák többnyire nem depressziósak – csak senki nem mondja el nekik, hogy ezen, mindenki átmegy. Mert szabad anyává válni, annak minden nehézségével, mert szabad könnyezni és szabad bánatosnak lenni. Mert ez természetes. Mert a babád szíve eddig a Te szíved alatt dobogott, most pedig határok vannak köztetek és ezt meg kell tanulnotok kezelni. Engedjük meg magunknak, hogy ne skatulyázzanak be minket és legfőképpen saját magunkat ne illessük rossz anya jelzővel. Ne vádoljuk magunkat azért, mert eszünkbe jutott, hogy is lesz ezután. Hiszen ez természetes.

Mire a babánk körülbelül 6 hetes lesz, addigra mindenbe belejövünk, mi is és a babák is, és elkezdődik az igazi felszabadult boldogság. Eddigre már tudjuk miért sir, mikor van szüksége ölelésre, mikor a hangunkra, mikor az anyukájára, mikor az apukájára és így tovább. És eddigre már az arcán is látjuk, hogy boldog, mert nevet, kacag ránk.

És hát… szülőnek lenni a világmindenség egyik legcsodálatosabb dolga…


A TUDATOS BUTÍTÁS ÉS ELNYOMÁS ELLEN TÜNTETTEK A DIÁKOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.01.19.


Többezer diák tüntetett Budapesten az Orbán-rezsim szándékos butítása és dilettantizmusa ellen. Az oktatásügyet olyan emberek irányítják, akik nem értenek az oktatáshoz. Balog Zoltán emberminiszter egy ötfős céget nem tudna elvezetni, ezzel szemben több tárcát is irányít egyszerre, mindegyik csődben van.

A tüntetés szerzvezői sajnálatos módon azt hangoztatták, hogy nem kormányellenes lesz a rendezvény. Ez nyilván hamis, hazug, képmutató, és még sokakat távol is tartott. Vajon ki a felelős azért, ami ellen tüntetnek, amikor semmibe nem szólhat bele senki, csak az Orbán által kinevezett “kormány”?

Elsősorban oktatási célokért tüntettek, konkrétan az óraszám csökkentését kérték, és több tekintetben a 2010 előtti állapotok helyreállítását, például a felsőoktatási keretszámokat emelnék régi szintre. A diákok azt mondták, hogy butítják, agyonterhelik őket, ne tudjanak értelmes dolgokkal foglalkozni. Olyannal töltik az időt, aminek nem veszik semmi hasznát...

BEER MIKLÓS: A MENEKÜLTEKET NEM LEHET MEGÁLLÍTANI

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.01.20.


A váci püspök rendszeresen szerepel a mainstream médiában, tévékben szólal meg, interjúkat ad. Van véleménye, amelyet – ha megkérdezik – el is mond. De személyes életéről keveset tudni. Pedig - például - kitelepített gyerekként megtanult dohányt fűzni és szőrén ülte meg a lovat.

Talán éppen azért hívták meg őt a Nem Adom Fel Kávézóba, hogy hallgatósága jobban megismerhesse őt. (Budapest első, fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézóját és éttermét két évvel ezelőtti cikkünkben mutattuk be.) Hosszan beszélt a papság előtti időkről, Budapest ostromáról, a kitelepítésükről, pályája indulásáról. De szót ejtett a menekültválságról és a papok templomi politizálásáról is.

"Mindenem megvolt ahhoz, hogy egy polgári család gyerekeként nőjek fel"

– kezdte. Értelmiségi családba született 1943-ban, apja mérnök volt a Ganz-gyárban, anyja pedagógus. Budapest ostromának utolsó napján, február 11-én azonban málenkij robot közben meghalt az apja, lakásukat is bombatalálat érte, anyjával egyik rokontól mentek a másikig, hátha befogadja őket valaki. Végül az egyik nagynéninél húzták meg magukat, akkor újra úgy tűnt, minden rendben. De amikor Beer másodikos volt, egyik nap megjelent a házuk előtt egy teherautó, menniük kellett, majd a plató után egy marhavagonban találták magukat. Kitelepítették őket egy szabolcsi faluba.

"Én ezt úgy fogom fel, hogy az Úristen olyan élményt adott, ami megakadályozta, hogy elkényeztetett pesti gyerek legyen belőlem."

Együttérző családként emlékezik azokra, akikkel együtt kellett élniük Szabolcsban, náluk tanult meg aratni, markot szedni és dohányt fűzni. Később a zebegényi nagymamájához került, onnan járt Vácra tanulni. Az érettségi után teológiát tanult, 1966-ban szentelték pappá. 2000-ben segédpüspök lett. Tizenöt évvel ezelőtt pedig váci megyés püspök. Innen megy nyugdíjba idén májusban. Hivatásáról, a papi szolgálatról azt mondta, kapóra jött neki Ferenc pápa, mert a Szentatya sok tekintetben ugyanúgy gondolkodik a világról, mint ő. A pápa korábban azt mondta, nem akar steril egyházban élni, ahol minden tisztára van mosva és minden fényes, ő olyan egyházat szeretne, ahol el lehet esni és ahol bemocskolhatja magát az ember – ezt Beer is így látja...

EGY ÉV TRUMP: ELŐSZÖR FÉLTÜNK, AZTÁN MEGSZOKTUK

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.01.20.A netezőket egyszerre nyűgözte le és rémítette meg Donald Trump amerikai elnök megdöbbentő és korábbi elnökökhöz képest atipikus viselkedése.

Trumpot az elmúlt egy évben 359-szer említették magyar nyelvű bejegyzésben a VKontakte – az orosz Facebook – felületein.
A magyar netezők ingerküszöbe két hét alatt megemelkedett, 
mára hozzászoktunk Trump-jelenséghez.

A Donald Trump beiktatása óta eltelt egy évben rengeteg, összesen 381 504 magyar nyelvű bejegyzés született az online térben az Egyesült Államok elnökével kapcsolatban. A bejegyzéseket 38 615 egyedi felhasználó generálta összesen 3428 megjelenési felületen. Egy felületen átlagosan 97 bejegyzés született az elnökkel kapcsolatban, míg egy átlagos felhasználó 10-szer nyilvánult meg Trumpról...

BARTUS LÁSZLÓ: NÉMETH SÁNDOR NEM MOND IGAZAT AZ SZDSZ-RŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.01.19.


Miután a 444.hu hét év óta először a magyar sajtóban észrevételezte és szóvá tette azt, amit a Hit Gyülekezete és az ATV “ellenzéki” televízióként művel, illetve azt az árulásokkal és hitszegésekkel teli “szélkakas” politikai pályát, amit Németh Sándor “vezető lelkész” az SZDSZ-től a Fideszig befutott, elkezdődött a lehetetlen megmagyarázása. 

Az különösen is szembeötlő, hogy ezt a pályaívet Németh “erkölcsi-szellemi értékekkel” magyarázza.

A 444.hu oknyomozó cikke után valóságos boszorkányüldözést folytatott a Hit Gyülekezete a 444.hu ellen. A gyűlölet hullámai a magasba csaptak, Németh Sándor és Németh Szilárd, az ATV tulajdonosa és irányítója, apja és fia, pedig interjúkban igyekszik élét venni a cikk megalapozott állításainak. Németh 24.hu-nak adott interjúja nem könnyű olvasmány, de igazi csemege.

Könyvtárakat írtak tele már arról, ahogy középkori pápák csomagolták a tévedhetetlenség dogmája mellett az ellentétes véleményüket és magatartásukat. A szofisztikus szócsavarás és a kegyesség látszatának álcája mögé bújni nem előzmények nélkül való. A farizeusság nem mai találmány, és Aquinói Szent Tamás óta rendkívül nehezen megfogható. Németh Sándor ennél egyszerűbb lélek. Nemcsak a “lóláb”, hanem az egész ló kilóg az érvelésből.

Az olyan élvezetes fordulatok csak színesítik a tömény hazugságözönt, mint amikor Németh a családja divatos öltözkédéséről beszél. Nem tudván különbséget tenni a drága, hivalkodó ruha és az elegancia között. A Némethről készült remek fotók mellé oda kell tenni európai arisztokraták fotóit, melyeken a külső és a belső minőség harmóniában van egymással.

Amikor a riporterek rákérdeznek arra, hogy a fia öltözködése megváltozott, idomult a NER-lovagok stílusához, Németh Sándor azt mondja: “Szeret divatosan öltözni, de ezt az apjától örökölte.” Hogy ettől nem kapott röhögőgöcsöt a két riporter, az természetfölötti csoda. És Németh aztán még így folytatja: “De én a NER-lovagok előtt is szerettem az eleganciát. A rokonságomban volt két szabó, egyikük Sinkovits Imre öltöztetője volt.”

Minek a Sas-kabaré? Ezt az embert kell felléptetni az esti szórakoztató műsorokban. Hajdú egy unalmas alak hozzá képest, esetleg énekelhetne még Fásy Ádámmal (ez egy színvonal) és dekázhatna a “futballista angyalokkal“, akikkel az ismert magasságokba emelte Németh a magyar futballt. Adhatna öltözködési tanácsokat, ahogy adott is nekünk, mikor még hites voltam. Sok hites követte volna a tanácsot, de a pénzük akkor már Németh zsebében volt.

Kissé messze esett Németh Sándor a családfájától. Mi még emlékszünk a Csehszlovákiából hozott Botas cipőre, amit öltönyhöz hordott. A két számmal kisebb nadrágokra és a feszülő zakókra. Amit most látunk, az nem más, mint az amerikai dollármilliomos tévéevangélisták majmolása. De a ruha nem takar el mindent. Esetenként a kontraszt még árulkodó is lehet. Amikor pedig a mellényeiben előadja, hogy a Hit Gyülekezetében demokratikus vita van, s másoknak is lehet saját véleményük, attól megállna Budapesten a közlekedés...

ELJÁRÁS, UTASÍTÁS, ELJÁRÁS INDÍTÁSA

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2018.01.17.


Minden programot receptként kell felfognunk, szakszóval eljárásként (angolul: procedure), amiben a számítógépnek előírjuk bizonyos tevékenységek végrehajtását. De egy programon belül is több különböző eljárás szokott lenni (például a sokat emlegetett modularitás jegyében), amik már a program futása során kerülhetnek sorra. 


Itt van például egy eljárás Pascal programozási nyelven:

procedure kukucs;
begin
writeln('Kukucs!');
end

Az első sor közli, hogy egy eljárást fogunk megadni, amit a kukucs névhez társítunk, ezen a néven tudunk majd rá hivatkozni. A begin és az end közötti rész az eljárás törzse, ez a voltaképpeni recept. A példában a recept egyetlen utasításból áll, a writeln azt jelenti, hogy egy betűsorozatot (karaktersorozatot, stringet) kellene a képernyőre kiírni, utána zárójelben áll az, hogy mi legyen az a string (a Kukucs! string; az előtte és utána álló aposztróf csak annak a jele a Pascalban, hogy ami közöttük van, azt vegye stringnek).

A programon belüli sok eljárás közül ki kell tüntetni azt, aminek a program elindításakor elsőnek kell elindulnia, az összes többit majd vagy ez indítja el, vagy valamelyik, amit ez indított el, stb. A különböző programozási nyelvekben más-más módon tüntetik ki ezt az első, fő eljárást, például sok nyelvben az a konvenció, hogy main-nek kell elnevezni. (Pont a Pascalban nem.) Hogy hogyan indít el egy eljárás egy másikat? Hát pont úgy, mint a mi kukucs eljárásunk a writeln nevű eljárást, egyszerűen a nevén szólítva, vagyis az eljárás neve egyben a recept egyik utasításaként használható. (Hogy mi a helyzet a név után álló zárójeles dologgal, arra mindjárt visszatérek.)...

KORNAI JÁNOS NOBEL-DÍJAS ÉLETE

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Friss Róbert

2018.01.20.


Kilencven éves Kornai János.

Nem ad interjút, pedig győzködjük, bár tudjuk jól, soha sem nyilatkozott szívesen, inkább „csak” írt. Most azért legújabb kötete, a Látlelet megjelenése okán a kiadó is szorgalmazza a szereplést. Amelynek felszínén ott az őszinte düh: „Nem csak azokra haragszom, akik a rosszat művelik, hanem azokra is, akik eltűrik, hallgatnak, lapulnak.”


Dühös ember
Kornai, az arisztotelészi zoón politikon, az autonóm közösségi ember dühös lehetett egész életében, mint szakmáját gyakorló, ugyancsak autonóm közgazdász soha nem volt, nem is lehetett haragos. Tudósoknál is ritka elszántsággal és tudatossággal hajolt meg a tények hatalma előtt, kizárólagosan ennek a hatalomnak alávetve magát, amelynek elismerése nem érzelem, vagy akarat kérdése. Akkor sem volt, ma sincs tekintettel senkire, semmire, legkevésbé önmagára, csak azokra az elvekre, amik szerint él. Az ő társadalmi dühét, megkerülhetetlen véleményét az hitelesíti, hogy egész élete a valóság, a gazdasági-társadalmi gyakorlat kíméletlen, szárazon precíz elemzésén nyugszik. Komolyan kell venni még a tévedéseit is, amelyekkel nem félt/fél maga sem leszámolni.

Nem akarunk itt még csak vázlatos életrajzot sem közölni. Olvassák A gondolat erejével címen 2005-ben megjelent rendhagyó – több mint - önéletírását. De egy vázlatot mégis muszáj felskiccelni, mert Kornai életútja a besorozott munkaszolgálatostól, a kiskunhalasi református gimnáziumon át 1947-ig, a Szabad Nép ipari rovatáig, és még tovább, maga a napi politika bornírtságának fokozatos megtagadása. Annak mind mélyebb szakmai, majd emberi-politikai felismerése, hogy bármik legyenek a szándékai, idióta az a társadalmi berendezkedés, amely nem értve meg, hogy a történelmet esendő emberek csinálják, mindenestől el akarja törölni a múltat, és törve-zúzva tiszta lapot akar nyitni abban a meggyőződésben, hogy csak ő látja tévedhetetlen tisztasággal a jövőt, amely a mindig átmenetinek hazudott pokoljárás után csupa jót hozhat az általa szeretett népnek.

Kornait - csúsztassa bármely alsóbb fiókba – szakmailag nem tudta megkerülni a Kádár-rendszer. Gazdasági szerkesztője volt a kommunista pártlapnak, hogy aztán az ipari rovatból, a valóság és a meghirdetett elvek közötti ellentmondások elől a szerkesztőségi titkári, lapszerkesztői székbe, mások kézirataiba meneküljön. Lehet, hitte, hogy menekülhet, pedig nem volt menekvés. 1954-ben egy Rákosi-ellenes párttaggyűlésen részese lett a Nagy Imre-párti Szabad Nép-lázadásnak, ami miatt 1955-ben többekkel együtt eltávolították a laptól. És milyen többekkel! Gímes Miklós, Vásárhelyi Miklós, Kende Péter, Lőcsei Pál, Losonczy Géza, Fekete Sándor, Méray Tibor, Novobáczky Sándor – az a Nagy Imre körüli szellemi kör, amely szembeszállt Rákosi Mátyással, s amely a Petőfi Kör, hónapok múltán pedig az 1956-os forradalom értelmiségi vezető közegét adta.

Akadémiai doktor

Kirúgása után Kornai a közgazdaság-tudományba vetette magát. 1955-ben az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének munkatársa. Főhivatása lett a tudományos kutatás. 1956-ban végleg szakított a marxizmussal, a forradalom leverése után nem volt hajlandó belépni a Magyar Szocialista Munkáspártba. Az 1956-ban megvédett A gazdasági vezetés túlzott központosítása című kandidátusi értekezését nyilvánosan revizionista írásnak, ideológiai árulásnak minősítették. Eltávolították az akadémiai kutatóintézetből.

Írtuk, dugdosták mindenféle fiókba, de hiába. 1961-ben megkapta az egyetemi doktori fokozatot, 1965-ben az akadémiai doktori tudományos fokozatot. Később az MTA Közgazdaságtudományi Intézet kutatóprofesszorává nevezték ki.

1980-ban aztán megjelent A hiány, talán legnagyobb hatású kötete, amely leszámolt a szocialista gazdaságpolitikával, a centralizált tervgazdasággal. Bemutatta, hogy a hiány nem a hibásan megállapított árak vagy a szakszerűtlen tervezés következménye, hanem a szocialista rendszer olyan sajátossága, amely belső természetéből fakad. Bevezette a puha költségvetési korlát fogalmát, amely azt a társadalmi jelenséget írta le, amelyben a szocialista (de nem csak szocialista) vállalatok és intézmények jelentősen és rendszeresen is túlléphetnek az ésszerű pénzügyi korlátokon. Nem kell szembenézniük a csőd lehetőségével, mert – ilyen vagy olyan formában – számíthatnak a központ, az állam segítő támogatására...

IMÁDUNK GYŰLÖLNI - FŐKÉNT AZOKTÓL RETTEGÜNK, AKIKET MÉG SOSEM LÁTTUNK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANN
2018.01.20.


Még hogy Soros vagy a „migránsok”? A nagycsaládosoktól kezdve az erdélyi magyarokon vagy a cigányságon át egészen a közismert piréz etnikumig, hogy a zsidóságot ne is említsük, a magyar ember mindenkit képes utálni, senkivel sem akar együtt élni. És ez már évtizedek, évszázadok óta így van. Egyszerűen azért, mert a politika és a mindenkori hatalom számára a jóléti sovinizmusban gyökerező gyűlöletkeltés bizonyult a legeredményesebb, rendre bevethető eszköznek.

Tavaly 1148 ember telepedhetett le hazánkban menedékjogok révén, a menekültválság csúcsa, 2015 óta pedig 1553-an kaptak menekült- vagy oltalmazotti státust Magyarországon. Ebbe nem számítanak bele a letelepedési kötvénnyel érkezők, ezen a módon 2017 végéig 29 519 gazdasági migránst telepített az országba az Orbán-kormány, s több mint ötezer rokon is kérvényezte befogadását. Mégis az úgynevezett „tömeges betelepítés” fenyegetése bizonyult Orbán Viktor leghatékonyabb fegyverének: három éve tartja ezzel lázban a magyar társadalmat és mozgósítja szavazótáborát a 2018-as országgyűlési választásra. Olyan „tömeg” tehát a rettegésünk tárgya, amely ma Magyarországon lényegében nem tűnik fel senkinek.

Nem úgy persze, mint az a szaúdi rendőrcsoport, amelynek 12 tagjára nemrég magyar rendőrt hívtak a ceglédi polgárok. Megijedtek. A szaúdi rendőrök január elején érkeztek Magyarországra egy háromhetes szakmai továbbképzésre. Bár a ceglédi rendőrkapitány is fogadta őket, a helyi lap mégis úgy számolt be látogatásukról, hogy a cikkben a névtelen „feljelentők” a békés város életét féltve nőket erőszakoló, a kultúrát és a munkát egyaránt fenyegető migránsoktól rettegve szólaltak meg.

Kevésbé mulatságos, mint inkább tragikus, ahogy hisztériába torkollt tavaly Esztergályhorvátiban és Őcsényben a menekültek üdültetésének terve. Mindkét faluban olyan családokat nyaraltattak volna, akiket Magyarország hivatalosan befogadott, és oltalmazotti státust adott nekik, ám a helyiek nem fogadták őket szívesen. Őcsényben fizikai erőszakig, rongálásig fajult a balhé. Hamar kiderült, nem csak az érintett településen élők rémültek meg: a Publicus Intézet nyári mérése szerint a magyarok 80 százaléka tiltakozna, ha a szomszédságában lévő panzióban Magyarországon jogszerűen tartózkodó menekültek nyaralnának. Bár mindössze a válaszadók 29 százaléka találkozott menekültekkel, a megkérdezettek 82 százaléka szerint mégis túl sokan érkeznek Európába, 56 százalék pedig ekkor már nem gondolta, hogy kötelességünk segíteni rajtuk, holott 2015 szeptemberében még 64 százalék nyilatkozott így. A kormányzati kampány tehát nem csak a ceglédi feljelentők szóhasználatában, a társadalmi attitűdvizsgálatokban is beérett...

BOJKOTT

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.01.20.


Az utóbbi időben elszaporodtak azok a vélemények, miszerint a balliberális ellenzéknek nem szabad részt vennie a következő választáson, mert ezzel szerintük legitimálni fogják a Fidesz győzelmét. Ez az álláspont szerintem egy reményvesztett, hitehagyott, agonizáló balliberális ellenzék végső kétségbeesésének egyik próbálkozása annak érdekében, hogy a biztosnak tekinthető vereséget valamelyest kisebbítsék, de legalábbi csökkentsék annak hatását önmagukra nézve. Ez azonban egy öngyilkos kísérlet, amely csak fokozná a balliberális oldal vereségét és még inkább hiteltelenné tenné őket. Az alábbiakban éppen ezt akarom bizonyítani.


A legitimáció kérdésében egy nagyon téves elképzelés alakult ki: eszerint a legitimáció törvényességetjelent olyan értelemben, amint azt korábban a Római Köztársaság idején is használták. A balliberális oldal elképzelése szerint ennek megfelelően ha nem vesznek részt az április 8-ai választáson, akkor azt nem lehet majd érvényes és eredményes választásnak tekinteni. Naív elképzelés, hiszen bárki legyen is a választás győztese, az legitim hatalommá fog válni. A legitimitást ugyanis egészen másképpen értelmezzük ma, amit elméletileg David Beetham: The Legimitation of Power (1991) című munkája nyomán általánosan elfogadunk. Beetham egy háromlépcsős legitimitációs rendszert állított fel, amelyek közül csak az első lépcső a legalitás, tehát a törvényesség szintje. Ez közelebbről azt jelenti, hogy a hatalom birtokosa mennyire törvényesen szerezte meg a hatalmát, és azt a törvény keretein belül gyakorolja-e. A második szint Beetham szerint a normatív igazolás szintje: maga a törvény, amelyre hivatkozik, igazolható-e olyan közösen vallott morális és politikai elvek alapján, amelyek ésszerűen védhetők. Ezek a morális kérdések Beetham szerint a morálfilozófia és a politikai filozófia illetékességi körébe tartozik. Eszerint legitim az, ami morálisan igazolható, vagy helyes. A harmadik szint a konszenzus kinyilvánításának empirikus bizonyossága, ami végeredményben a társadalomtudományi kutatások tárgya lehet. Tehát a legitimitáshoz szükséges a legális jogrend léte és a hatalomnak aszerint történő működése, amelyet normatíve igazoltnak lehet tekinteni és végül ezek alapján egy stabilisan működő politikai rendszerben a választók többsége kinyilvánítja a hatalomgyakorlás elfogadását, vagyis elismeri és önként aláveti magát a jogrendnek.


A legalitás szintjét elsősorban a választási törvény legalitása adja, amit ismét sokan vitatnak, különösen azért, mert a hatalom a korábbi kétfordulós választási rendszert egyfordulóssá alakította át. Ennél a problémánál két dolgot kell tudomásul venni. Az egyik az, hogy a kontinentális imperatív jogszemlélet nyomán a legitim hatalomnak joga van arra, hogy a megfelelő kényszerpályák figyelembe vételével a saját politikai filozófiája alapján dolgozzon ki választási rendszert. Ez a tétel nyilván minden legitim hatalomgyakorlásra érvényes, legyen az akár balliberális, akár pedig keresztény konzervatív. A második probléma az, hogy egy választási győzelmet vagy vereséget nem lehet a választási törvénnyel megmagyarázni, hiszen nem maga a törvény felelős azért, hanem a választók szavazatainak alakulása. Erre jó példa lehet a 2010-es választás, amikor, bár kétfordulós választási rendszer volt, mégis kétharmaddal győzött a Fidesz. A 2014-es választás során ugyan egyfordulós volt a választási rendszer, mégis ismét a Fidesz győzött kétharmaddal, mert a választók úgy döntöttek...


GYEREKEK VAGYUNK, NEM AZ A DOLGUNK, HOGY 8 ÓRÁKAT DOLGOZZUNK


444.HU
Szerző: Tbg
2018.01.19.


Több ezer diák tüntetett a jobb, modernebb magyar közoktatásért. A résztvevőket kérdeztük, mi a baj az utóbbi években agyonreformált oktatással. És persze, hol vannak ilyenkor a kedves szülők?

- Több ezer diák vett részt Budapesten a Ne menj suliba! tiltakozáson.

- A Diákparlament által szervezett demonstráció előtt beszélgettünk a tüntető diákokkal, miért jöttek tiltakozni, miután a szervezet január 19-re egész napos diáksztrájkot hirdetett meg.

- A videót Botos Tamás és Tamás Bence Gáspár készítette. Címlapkép: Botos Tamás.
- A demonstráción felszólalókat élőben adták a szervezők...


A GÉPLAKATOS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ütvefúró
2018.01.20.


Vannak posztok, melyek elé nem nagyon lehet mit írni. Ilyen Ütvefúró mai írása is. Talán csak annyit, hogy olvassátok el, utána lesz min gondolkodni.

„Aki kint dolgozik, az mindig megkapja, milyen könnyű neked, mert jól keresel. Meg hogy jól éltek. Ám tessék elhinni, hogy nem minden történet végződik happy enddel. Iszonyatosan nagy rajtunk a nyomás, és ezt csak az látja át, aki benne van.

A Géplakatos harmincas évei közepén járt. Nem kifejezetten sportos testalkatú, mégis nagy fizikai erővel és széles vállal rendelkezett. Haját általános iskola óta rövidre nyírva hordta, erősen őszült már. Metsző kék szeme volt. És állandóan borostás. Mindenki szerette, rá mindig lehetett számítani.

2010-ben lakáshitelt vettek fel a nejével, friss házasokként. Vidéki viszonylatban jól keresett. A svájci frank drágulására azonban senki nem volt felkészülve. A banki hitel nem volt erőszak, inkább úgy mondanám, hogy mertek nagyot álmodni. Amíg a kezdeti 7 millió nem emelkedett 12-re, addig nem volt gond.

Először Ausztriában, majd a nagyobb pénz reményében Svájcban dolgozott. A melóhelyre ő ment be először, majd ő ment el utoljára. Mindenhol megbecsülték, mert jó és szorgalmas szakember hírében állott.

A főnöke egy idő után rákérdezett, miért hajt ennyire. Bankhitel. Ez az egy szó többet mond 1000 mondatnál. A főnök megértően bólint. A géplakatos tekintetéből kiolvassa a világfájdalmat, a kétségbeesést, és a tenni akarást. Innentől kezdve naponta 2 órával tovább maradhat, mint a többiek.

A Géplakatosnak csak egy kérése van csupán, kéthetente szeretne hazatérni a családjához, hogy viszontláthassa a kislányát. Úgy is lett, kéthetente kapott 3 napot. Ám hiába, a nagy távolság miatt ebből csak egy nap marad. Az indulás előtti nap is túlórázik. Haza szinte aludni jár, de a család előtt nem mutatja.

Bizakodva már a jövendőt tervezi, az ősöreg Astrát egy 10 éves Focusra szeretné cserélni, emellé egy balatoni nyaralást lát még lelki szemei előtt.

Egyik otthoni látogatása alkalmával az óvodában fényképet kérnek a családról. Mivel nem sok képük van, ezért a Géplakatos kitalálja, hogy menjen az egész család a fényképészhez, pár fényképet csináltatni.

Amikor az ünneplő cipőjét keresi, véletlenül rábukkan vagy 15 pár cipőre (amik eddig nem voltak ott), amelyek bizonyára a nejéhez tartoznak. Halkan kérdőre vonja a feleségét, hogy mi ez.

A nő azonnal ordítva támad: „Ez mind régi, meg különben is, csak 3 ezer volt darabja!”. A bűvös 3 ezres szám. Valami ördögi logika folytán a nő úgy gondolja, hogy az nem fáj, tudja, a férjénél ez a határ. Ennél az összegnél nem mer többet mondani.

Ekkor tudatosul a Géplakatosban, hogy a haza küldött pénz, amit minden hó végén küld, nem feltétlenül a rezsire, gyereknevelésre, meg úgy általában az élethez szükséges dolgokra megy el. Legyint, már mérgelődni sincs ereje. Különben is, ez most a gyerek napja.

Elmennek a fényképészhez. Ezeken a képeken mindenki boldognak látszik, büszkén és boldogan mutatja a kislány az óvodában a friss képeket.

Másnap együtt viszik a gyereket óvodába, de előtte betérnek a helyi kávézóba, ami az ottani agrárbárók törzshelye.

- Talán szabadságot kaptál? - kérdezi egykori osztálytársa. Jól tudja, hogy kényszerűségből kint dolgozik a Géplakatos, de azért csak firtatja. Ennek az embernek az most a legnagyobb gondja, hogy az éppen soron következő X5-ös, vagy X6-os terepjárót vegye meg a nejének.

De előtte még kihasználja a lehetőséget, hogy jól beletörölje a lábát egy olyan emberbe, aki a mindennapi fennmaradásért folytat kétségbeesett küzdelmet. A Géplakatos maradék önbecsülése egy pillanat alatt elillan. A gyerek miatt csak jópofát vághat, más esetben már régen kirángatta volna ezt a beképzelt majmot.

Eljön az utolsó este, a búcsú ideje.

- Apa, ne menj! Hiányzol nagyon!

A mindig szálfaegyenes tartású ember ebben a pillanatban megroggyan. Kezével barackot nyom gyermeke fejére, közben fejét kissé oldalvást fordítja, hogy ne látszódjon hogy fátyolos a tekintete.

Ezt az érzést csak az tudja átérezni, akinek gyereke van. Mindent elviselsz, a kialvatlanságot, a kemény munkát, de azt, amikor a gyerek sírva, elcsukló hangon a szemedbe néz, és azt kérdezi, hogy meddig tart még ez, azt ép ésszel nem lehet kibírni.

- Ne sírj, kislányom, csak tízet kell aludni, és találkozunk megint - próbálja nyugtatni az apa a gyermekét.

Az igazat nem mondhatja el, a gyerek úgysem értené meg, hogy legalább még 1 évet kell távol lennie. Ezen az estén két mesét mond el. Majd utána hosszú perceken keresztül némán szorítja magához gyermekét. A 6 éves kislány zokogva sírja magát álomba, de az apuka sincs sokkal jobb állapotban..."...

NYÍLT LEVÉL AZ RMDSZ-HEZ: MA MÁR NEM ÉRDEMES TITKOLÓZNI

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2018.01.19. 


Tavaly decemberben a bíróság közérdekű adatok kiadására kötelezte a Szövetséget. Jelen nyílt levélben arról szeretnénk meggyőzni Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt, ne fellebbezzen a döntés ellen.

Tisztelt ügyvezető elnök úr!

Az elkövetkező néhány napban döntenie kell arról, hogy fellebbez-e az RMDSZ azon első fokú bírósági döntés ellen, mely a szervezetet közérdekű adatok kiadására kötelezi. A nyílt levél célja, hogy meggyőzzük: fogadja el a döntést, és ne fellebbezzen.

A román kormány által az erdélyi magyar közösség számára folyósított támogatások kérdése, melyet jelenleg az RMDSZ kezel, régóta foglalkoztatja az erdélyi magyar közvéleményt. Bár az idők folyamán több kísérlet is történt arra, hogy rábírják a Communitas Alapítványt, illetve az RMDSZ-t arra, hogy részletesen beszámoljon, pontosan mire költi ezt az évi 4-5 millió eurónak megfelelő támogatást, ezek a próbálkozások kevés eredménnyel jártak.

Az Átlátszó Erdély kiemelt célkitűzése, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogy mire költi az RMDSZ ezt a pénzt.

2017 decemberében a Kolozsvári Bíróság helyet adott kérésünknek, és elrendelte az Átlátszó Erdély által kért közérdekű adatok kiadását. A döntés – mely jelenleg nem jogerős – egyben azt jelenti, hogy a bíróság elutasította az RMDSZ arra vonatkozó érveit, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférésről szóló, 544/2001-es törvény rendelkezései az RMDSZ-re nem vonatkoznak. Ezután tehát az RMDSZ-nek válaszolnia kell az adatigénylésekre úgy, ahogy azt a törvény előírja.

Úgy gondoljuk – és a bíróság döntése is ezt az értelmezést erősíti –, hogy amennyiben az RMDSZ magára vállalja az erdélyi magyar társadalom megszervezésének a feladatát, és ennek a feladatnak a teljesítésére a bukaresti kormánytól kapott közpénzt használja, akkor közhasznú tevékenységet folytat, függetlenül attól, hogy az RMDSZ-nek mint szervezetnek milyen a jogi státusza.

A tavaly módosított 544/2001-es törvény szelleme egyértelmű, és ez a módosítás indoklásából is kiderül: a módosítás célja az volt, hogy, minden, közpénzekkel gazdálkodó jogi entitás a hatálya alá essen, az adatszolgáltatási kötelezettség alól ne lehessen jogszabályok csűrésével-csavarásával, erőltetett értelmezésekkel kibúvót találni.

Akárcsak a többségi társadalom tagjainak, nekünk, erdélyi magyaroknak is jogunk van tudni, mire költik a kormány által nekünk folyósított közpénzeket – végső soron saját adólejeinket –, ugyanúgy, ahogy jogunk van az anyanyelvünk használatához, vagy a magyar nyelvű oktatáshoz...

SZEGÉNY SCHMIDT MÁRIA VAGY HÜLYÉSKEDIK, VAGY TÉNYLEG MEGHIBBANT

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: bl
2018.01.20.


A Terror Háza főigazgatója milliárdos üzletasszony, a “nemzet” történésze, a Hit Gyülekezet lapjának, a Heteknek adott interjút. Schmidt Mária szerint Magyarországon a legszigorúbb mércével mérve is szólásszabadság van, ellentétben az Európai Unió más tagországaival.

A mi pedofilunk jó pedofil?

Nagy vihart kavart a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Európa jövőjéről szóló tervezett konferenciája, ami alighanem a felháborodás hatására el is maradt, illetve áttették egy tavaszi időpontra. Az egyik meghívott nézetei verték ki a biztosítékot, még a kormánypárt józanabb köreiben is:

A konferencia bekerült a magyarországi választási kampány politikai adok-kapokjába. Ez megbénítja a vitát és a szabad gondolkodást, ezért döntöttünk az elhalasztás mellett.” /……/ “Milo Yiannopoulost a konferenciát megelőző napra, egy szabad, a nagyközönségnek szánt előadásra hívtuk. A vele szemben felhozottak mondvacsináltsága megütött. Nem értem, hogy a politika ahelyett, hogy a választási kampánnyal foglalkozna, miért az ő meghívásán rugózott. Milo Yiannopoulos provokatív személyiség, de hát ezért hívtuk meg. Nem gondolom, hogy csak olyanokat kellene meghallgatni, akikkel az ember mindenben egyetért. Én sem értek egyet mindenben minden meghívottal, sőt számtalan kérdésben akarok is velük vitatkozni.

A fenti idézet minden mondta arra utal, hogy a cikkünk címében megfogalmazott felvetés második fele állhat közelebb az igazsághoz, hiszen a meghívott vendég, több mint provokatív. Legyen elég annyi, hogy egy amerikai televízióműsorban nagyon megengedően nyilatkozott a pedofília kérdéséről is.

A melegek világában a fiatalabb fiúk és az idősebb férfiak közötti kapcsolat segíthet abban, hogy a fiúk felfedezzék, kicsodák valójában, biztonságot és szeretetet nyújthat nekik”. Mire egy beszélgetőtársa megjegyzi, ez egészen úgy hangzik, mint a katolikus egyház gyermekmolesztálási ügyei, Milo annyit mond: „Tudod mit? Hálás vagyok Michael atyának. Ha ő nem lett volna, nem tudnék ilyen jól szopni.”
Majd így folytatja: „Félreértitek a pedofília fogalmát. A pedofília nem azt jelenti, hogy szexuálisan vonzódsz egy 13 éveshez, aki testileg érett. A pedofília azt jelenti, hogy gyerekekhez vonzódsz, akik még nem érték el a pubertást. A melegek világában fiatalabb fiúk és idősebb férfiak közötti kapcsolat nagyon pozitív tapasztalat lehet, ha konszenzuális kapcsolatról van szó
.” (444.)

BASSZÁTOK MEG A PUSKÁTOKAT! - NÉZZÉTEK MEG, MIT MESÉLT A HÁBORÚRÓL A DON-KANYART MEGJÁRT BOLDIZSÁR IVÁN


INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2018.01.17.


Hetvenöt évvel ezelőtt ilyenkorra teljesen összeomlott a 2. magyar hadsereg a Donnál. Azért jó dolog az internet, mert néha értelmes dolgokat is lehet találni rajta. Például Sára Sándor nyolcvanas évek elején készített dokumentumfilm-sorozatát, a Krónikát, amit tiszteletre méltó módon maga a Magyar Honvédség tett fel a Youtube-csatornájára.

A 25 részes sorozatban olyan magyar katonák mesélnek, akik megjárták a Don-kanyart. Számomra minden háborús film a legerősebb érvet jelenti a béke mellett. Nem tudom, van-e olyan, igazi háborút megjárt ember, aki azt mondja: a háború jó dolog. A sorozat egyik legérdekesebb darabja számomra a Tűzkeresztség című rész, amiben Boldizsár Iván író és újságíró mondja el visszaemlékezéseit...

SAJÁT MAGÁNAK ÁLLÍT CSAPDÁT A FIDESZ A SOROS-TÖRVÉNNYEL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.01.19.


Altusz Kristóf bakija után a kormány úgy próbálja lerugdosni magáról a migránsok befogadásának vádját, hogy turbófokozatba kapcsolta a Soros-ellenes kommunikációját. Most éppen törvénnyel próbálja távol tartani Magyarországtól a milliárdost és „csatlósait”. A Stop Soros névre keresztelt jogi zagyvaság azonban olyannyira homályosan fogalmaz a menekültek befogadását segítő szervezetekkel és személyekkel kapcsolatban, hogy akár saját politikusai is áldozatul eshetnek a sebesen összetákolt törvénynek.

Az Orbán-kormány most egy olyan kisegérhez hasonlít, amely nagy lendülettel belerohant egy csőbe, ám amikor vissza akart fordulni, észrevette, hogy túl szűk a hely ehhez, így nem tud mást tenni, minthogy az eddiginél is nagyobb sebességgel rohan előre, hátha kijut a másik oldalon. Miután kiderült, hogy a harcosan migránsellenes politikát folytató magyar kormány titokban túl is teljesítette a menekültkvóta által előírt létszámot, olyan rést ütött saját védelmén, melyet most sebesen igyekszik betömni. Egyrészt próbálja bagatellizálni a befogadottak, illetve védett státuszt élvezők jelentőségét azzal, hogy ezek az emberek úgyis elmennek innen, másrészt törvényt alkotnak Soros György ellen.

Megszokhattuk az utóbbi nyolc évben, hogy a Fidesz által uralt országgyűlés sokszor nem azért fogad el törvényeket, mert az ország működése szükségessé teszi azokat, vagy szabályozók beépítésével kiszámíthatóbbá szeretnék tenni az életünket, hanem, mert nyomást akarnak gyakorolni bizonyos csoportokra, sőt olykor politikai bosszút akarnak állni az ellenlábasaikon. A politikai propaganda szintjére süllyesztették a törvényalkotást például akkor, amikor a Közép-európai Egyetem tervezett megfenyítése, illetve kiűzése okán olyan felsőoktatási jogszabályt alkottak, melynek egyébként semmi jelentősége, sőt, amint a kitűzött célt nem tudták ezzel elérni, az egész szabályozás értelmét vesztette.

A Soros Stop törvény azonban főként olyanokat vesz célba, akik tevékenységükkel elősegítik illegális bevándorlók érkezését Magyarországra. Az ilyen egyének vagy szervezeteket általában embercsempészeknek hívjuk, ám rájuk elég egyértelmű törvények vonatkoztak eddig is, és senki sem akadályozta az emberekkel kereskedő bűnözők megbüntetését. A jogszabálynak csúfolt tervezet azonban nem kapta volna Soros Györgyről a nevét, ha az embercsempész bandák lekapcsolása lenne a cél. Ehelyett meglehetősen homályosan fogalmazva arra tesz utalást, hogy olyan civilek szankcionálása, illetve büntetése a cél, akik elősegítik a migrációt.

A törvényszöveg meghatározása szerint az az alapítvány vagy egyesület, amely "az Európai Unióban nemzetközi védelem megszerzése iránti kérelmet előterjesztő harmadik országbeli állampolgár kérelmező Magyarország területére történő jogszerűtlen belépését, átvételét és tartózkodását" szponzorálja, az az illegális migrációt támogató szervezetnek minősül. Az öngól itt vágódhat a képzeletbeli hálóba. Ha ugyanis a letelepedési kötvényekkel foglalkozó közvetítő cégek tevékenységét vizsgáljuk, akár meg is felelhetnek ilyen szervezeteknek, hiszen pénzért állampolgársághoz juttattak EU-n kívüli polgárokat...

NAGY BAJ VAN AZ OKTATÁSBAN, HA 2018-BAN UGYANAZOKÉRT KELL TÜNTETNI, MINT 2016-BAN

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.01.19.


Több ezer diák tüntetett ma a Kossuth téren egy jobb oktatási rendszerért, versenyképes tananyagért, a diákok túlterheltségének csökkentéséért. A helyzet pikantériája, hogy a követelések nagyrészt megegyeznek a 2016-os kockás inges, tanítanékos mozgalmak és tüntetések követeléseivel. Úgy tűnik, nem sok minden változott. A diákok január 31-ig adtak ultimátumot a kormánynak, de már 28-án újra az oktatásért tüntethetnek az emberek a Tanítanék mozgalom demonstrációján.

A 2012-es diáktüntetések jelszavaival és a 2016-os tanártüntetések követeléseivel léptek színpadra a péntek délutáni tüntetések szónokai. Ez két dolgot jelent. Egyrészt, hogy a Hallgatói Hálózat tüntetéssorozata mennyire beleette magát a következő generációk politikai kultúrájába is, illetve, hogy 2 év alatt semmi se változott az oktatásban.

De nem csak a jelszavakban volt hasonló a tüntetés a 2012-es tüntetéshullám eseményeihez. A tömegben ugyanis főleg fiatalokat lehetett látni, az idősebb generáció tagjai nem képviseltették magukat nagy számban. Már a Hallgatói Hálózat idejében is érezni lehetett, ha a fiatalok, a diákok mennek az utcára, a szüleik, nagyszüleik nem mennek ki tüntetni...

TALÁLKOZÁS EGY FIATALEMBERREL

VÁROSI KURÍR - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.01.20.


A gyerek többnyire utálja, ha a felnőttek azt kérdezik tőle, hogy mi leszel, ha nagy leszel. Mivel azonban jól nevelt, válaszol a kérdésre. Egyetlen gyereknek sem jut eszébe, hogy felnőttként diktátor lesz belőle.

Mi is lehetne más mint…

Rendőr akar lenni a gyerek. Superman, mozdonyvezető. Költő, orvos, tanár. Futballista, úszóbajnok, bokszoló. Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász.

Felfedező akar lenni. Magas hegyekre mászni, mások által még nem látott mélységekbe merülni.

Megtalálni a gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét.

Új, minden eddiginél okosabb telefont kitalálni.

Megalkotni a szupernél is gyorsabb számítógépet.

Az iskolai szavalóversenyen kipirult arccal, gombóccal a torkában, de tiszta szívvel József Attilát szavalni: A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj

A hazaszeretetről vitázni baráti társaságban, s végső érvéként Radnótit mondani: Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám e lángoktól ölelt kis ország

Színpadon állni és százezreknek, millióknak énekelni: I can’t get no Satisfaction!

Nemzedékek himnuszát előadni: Ha én rózsa volnék

Eljátszani Anna Kareninát, Lear királyt.

Senki sem úgy képzeli gyerekként, hogy felnőve lebontja a jogállamot, padlóra küldi az egészségügyet, lebutítja az oktatást, és leválthatatlanná teszi magát

Egyetlen gyereknek sem jut eszébe, hogy felnőttként diktátor lesz belőle.


MÁTÉ EVANGÉLIUMA VS. MÁTÉ-SZINDRÓMA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2018.01.20.


Akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van – idézik gyakran Máté evangéliumát (Máté 25. 14-30). Többnyire a világban tapasztalható egyenlőtlenséget előidéző Máté-szindrómaként hivatkoznak rá. A mondáshoz kapcsolódó példabeszéd azonban egészen másról szól. A történetben egy hosszú útra induló ember egyik szolgájának öt, a másiknak egy talentumot ad, megőrzésre. Aki ötöt kapott, az befektette, aki egyet, az elásta. Visszaérkezvén az utazó az előbbitől tíz talentumot kapott vissza, amit így köszönt meg: "keveset voltál hű, sokra bízlak ezután". Azt viszont aki az egyetlen - elásott - talentumot adta vissza, így rótta meg: "Gonosz és rest szolga, (...) el kellett volna helyezned az én pénzemet a pénzváltóknál, és én megjövén nyereséggel kaptam volna meg a magamét. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van." (Az eredeti történetben van egy harmadik szolga is, aki két talentumot kap - a szerk.)

Az evangélium szövege – szemben a szindrómaként elhíresült értelmezéssel – épp azt sugallja: ha jól gazdálkodsz, azt Isten kedvére, és nem ellenére teszed. Abban, hogy kétezer évig másként értelmeztük a példabeszédet, döntő szerepet játszott a világban tapasztalható egyenlőtlenség. Ennek forrása ugyanis a vagyoni különbség, amelynek létrejöttében a történelmi fordulópontot az állattenyésztés kialakulása jelentette. Ekkor jött létre az átörökíthető vagyon és indult el az egyenlőtlenség növekedése, ekkortól, akit gazdag családba „pottyantott a gólya”, az általában az is maradt, mert folyamatosan gyarapodott. Aki viszont szegénynek született, azt a túlélésért való küzdelem többnyire elzárta ettől. S valóban, a 17. századtól már statisztikai adatok is mutatják a vagyoni egyenlőtlenség folyamatos növekedését, ami csak a háborúk idején – ideiglenesen – torpant meg. Ilyenkor a vagyonok megsemmisültek. Amint azonban helyreállt a béke, újra nőni kezdtek a különbségek, és mindig túllépték a korábbi szintet...