2018. április 16., hétfő

AMIT NEM KIHARCOLUNK, HANEM SZÉPEN CSOMAGOLVA, NEMZETISZÍN SZALAGGAL SZÉPEN ÁTKÖTVE MEGKAPUNK, ARRÓL MINDIG KIDERÜL , HOGY NEM BELGACSOKI, CSAK A SZOKÁSOS MAGYAR SZAR

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.04.16.Ó, édesjóistenem, nem lesz ebből se semmi, semmiből se lesz semmi, így fogunk szenvedni életünk végéig, mert gyávák vagyunk, hülyék vagyunk, élhetetlenek és alkalmatlanok vagyunk és jajvégemindennek.

Aha, összefoglaltam. Nem a magam gondolatait, hanem a siratókórust, a bátor forradalmárok, a mindent jól és még annál is jobban tudók sirámait. Azokét, akik szombaton oda álltak a százezer ember elé és az arcukba üvöltötték, hogy most mit kell tenni, holnap minek kell következnie és akik vállalták, hogy megmondják, vezetik, akár mennek a börtönbe is, ha kell.

Ja, nem. Ilyen nem volt. Őszintén úgy hiszem, hogy nincs is szükség ilyenekre.

A szombati tüntetés teljesen más volt, mint az eddigiek. És miután sikerült lehiggadnom a vasárnapi pofánköpés után, azt tudom mondani (vasárnap, de még szerdán sem tudtam volna ezt leírni), talán a legjobban történt minden. Kellett a kurvanagy pofon. Megkaptuk. A kérdés, hogy mit kezdünk vele. Mert mi van, ha sikerül vasárnap megtörni a maffia hatalmát? Elmondom. Ugyanaz, ami akkor volt, amikor kihirdettük a demokráciát. Aztán békésen hátradőltünk és vártuk a csodát. A csoda pedig elmaradt. Ha vasárnap szépen, törvényesen, szabályosan, nyugisan sikerült volna kiverni a hatalmat Orbán kezéből, akkor ma már mindenki békésen köszörülné a bőrkeményedést a sarkán abban a boldog tudatban, hogy minden rendben, innentől már majd lesz nekünk akkora demokráciánk, mint az ólajtó. Lófaszt lesz.

Tetszettek volna forradalmat csinálni. Ismerős? Ismerős és kurvára igaz. Úgy látszik, máshogy nem működik. Amiért nem vérrel és verítékkel fizetünk, azt semmire nem becsüljük. Amit nem kiharcolunk, hanem szépen csomagolva, nemzetiszín szalaggal átkötve megkapunk, arról mindig kiderül, hogy nem belga csoki, csak a szokásos magyar szar. Ha vasárnap győzött volna a többségi akarat (felejtsük el azokat a hülyeségeket, hogy Orbánra szavaztak többen, mert nem, mert csalással, hazugsággal, pénzzel és fenyegetéssel lett meg a győzelem, nem az itt élő többség szabad akaratából és leszarom, hogy ehhez milyen törvényeket eszkábált magának a bűnbanda), akkor szép csendesen kiépült volna egy másik diktatúra. Legfeljebb az ellenzéki pártok aktívabb részvételével. A politikai elit akkor is jól járt volna, mert többen, mélyebben nyúlhattak volna a kurva moslékos vályúba, de az ország érdeke még most sem az, hogy bármelyik párt bármelyik vezetője jól járjon. Ki a fasznak kell egy zsarnok tolvaj helyett egy másik, vagy pláne öt másik?

...

BOKROS LAJOS: TÜNTETÉS VAGY NEM TÜNTETÉS - EZ ITT A KÉRDÉS

VÁROSI KURÍR - VENDÉG
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.04.16.


Remekül sikerült a szombati tüntetés a demokrácia mellett – százezer embert sikerült megmozgatni. Ez a mérleg pozitív serpenyőjébe kerül. Igen, de a kétharmadot ez nem rendíti meg – talán ez kerülhet a negatív serpenyőbe. Mondja a Városi Kurírnak írt jegyzetében Bokros Lajos.

Mégis, mégis, mégis


Nem hagyhatjuk, hogy hazánk tovább süllyedjen a hazai önkényuralom és a nemzetközi jelentéktelenség mocsarába. Ordító szakadék tátong a tennivalók, a jövő kihívásai és a nemzeti szégyen kormányának avítt válaszai között.

Helyreállt a Horthy-rendszer. Budapest fellázadt, a vidék pedig – mint annak idején nyílt szavazáson – a nacionalista-populista kurzust választotta. Hatott az egyszerű embereket megfélemlítő, gonosz és gyűlöletkeltő propaganda. Pont úgy, mint a Horthy-rendszerben.

Ha bejönnek a migránsok, nem lesz családi pótlék

– szólt a Fidesz tömör üzenete. Vajon ki ismerte föl, hogy ez az üzenet háromszoros hazugság?

Először azért, mert nem jönnek a bevándorlók. Amilyen az ország hírneve, senki sem akar idejönni. Másodszor azért, mert ha mégis jönnének, akkor sem veszik el a mi kenyerünket. Lehet több kenyér, amiből mindenkinek jut. Harmadszor azért, mert eleve nem lehet úgy feltenni a kérdést, hogy vagy ők, vagy mi. Akkor sem, ha csak egy szelet kenyerünk van!

Szeresd felebarátodat és add oda a szegénynek, a menekülőnek kenyered felét” – mondja a keresztény tanítás.

Nemzeti szégyenünk pogány kormánya a félelmet, az irigységet és a gyűlöletet ébreszti.

Hogy ne maradjunk mi is szégyenben, menjünk újra tüntetni. Akár lesz változás, akár nem.

Nem a gyors változás a tét, hanem saját méltóságunk és a nemzeté. Saját önbecsülésünk és a nemzeté.

Azért, hogy az öngyilkos Teleki Pált idézzem: ne legyünk mi a legpocsékabb nemzet. Hanem a legszebb.

Ferenc pápa szavait idézem: lássuk meg minden emberben Isten dicsőségét és tiszteljük eképpen.

Menjünk el szombaton is tüntetni!


15 MILLIÓRA SZÁMÍTOTTAK, KÖZEL SZÁZMILLIÓ GYŰLT ÖSSZE

INDEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2018.04.16. 


A választás talán legnagyobb vesztese az Együtt, amely igyekezett végig támogatni az összefogást és a koordinációt, és végül az egy százalékot se érték el. Emiatt a párt öt alapítójának a saját magánvagyonából kell visszafizetnie összesen 150 millió forintot, vagyis hétfő délben 53-at, mert a többit már összedobták a szimpatizánsok. Az Együtt elnöksége lemondott, a párt megszűnik. Az öt alapító közül azzal a hárommal beszéltünk, akikről Juhász Péterhez vagy Szigetvári Viktorhoz képest csak keveset tudni.

A legtragikusabb gondolat az volt bennem, hogy van egy 9 és 11 éves fiam, és nekik ebben a rendszerben kell továbbra is felnőniük még legalább négy évig

– válaszolta Hajdu Nóra, az Együtt egyik alapítója arra, hogy mi volt az első gondolata, amikor befutottak az eredmények. „Az az ellenzéki politika, azokkal a szereplőkkel, akik eddig voltak, nem folytatódhat tovább” – mondja, többek között arra utalva, hogy a 2014-ben közel 27 százalékot teljesítő összefogás (DK–MSZP– MLP–PM–Együtt) ennél idén jóval kevesebbre volt csak képes.

Hajdu szerint az is komoly probléma, hogy az ellenzék nem tudott sikeresen és átütő erővel megjeleníteni egy másik Magyarországot (a programokon keresztül) a Fidesz Magyarországával, társadalompolitikájával szemben, a legtöbben mindössze annyival próbáltak kampányolni, hogy leváltják a kormányt, ami szerinte nem volt elég.

Senki nem fog olyan üzeneteknek hinni, hogy Szél-kormány lesz, Vona-kormány lesz, Karácsony-kormány lesz, mert ez már így leírva sem lehet igaz.

Az Együtt ráadásul a kampányban a Fidesz-propagandától kiemelt figyelmet kapott. Juhász Pétert olyan lendülettel támadta, ócsárolta és igyekezett lejáratni a közmédiától az Origóig a teljes propagandagépezet, amely bizonyára hatással volt a többi párttársára is. „Én nem emlékszem még ennyire mocskos kampányra Magyarország történetében, és nyilván nekünk is nehéz volt sokszor ezt kezelni. Gyomorforgató volt, amit csináltak, de a maguk szintjén végtelenül profin vitték végig az egészet. Erre a másik oldal láthatóan nincs felkészülve, nincs fegyvere hozzá. Ráadásul annyira fogy a levegő a független sajtó körül, annyira beszűkült a közbeszéd, és annyi ügy van egyszerre folyamatosan, hogy azokat egyszerűen nem lehet végigvinni rendesen, nincs kifutása az egésznek, nincs lecsapódása a társadalomban”.

Hajdu a legmegdöbbentőbb példának Kósa Lajos megválasztását említi, aki úgy is magasan hozta a saját körzetét, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan a problémás ügyéről szólt a sajtó. Ez szerinte azért is lehet, mert az emberek már beárazták a politikusokat, hogy ők tényleg ilyenek, másrészről létrejött egy párhuzamos valóság Magyarországon, ahol semmi következménye nincs semminek...

ELLENÁLLÁS LESZ

A TÁMLA NÉLKÜLI SZÉK BLOG
Szerző: Annyátok
2018.04.13.


Tévednek, akik azt hiszik, hogy a Fidesz mostani kétharmada ugyanolyan kétharmad, mint ami négy éve volt. Ez a kétharmad olyan, mint a rossz koleszterin. Nem véd, hanem támad. Négy éve még nem sok értelme volt azt bizonygatni, hogy kevesebb, mint a fele szavazott Orbánra, mert a maradék jó része értékrendjét tekintve nem állt túl messze Orbán világától. Egységes Fidesz és megosztott ellenzék állt szemben egymással. Most akarategységben voksoló, de pártjaik által egységfrontot képezni nem tudó szavazók többsége áll szemben a kétharmados patyomkin többséggel...

...Három front közé szorult Orbán.

Az első front, a nyugati világ. A civilizált világ nem a magyar emberek demokratikus döntésének látja a választási eredményt, hanem az orbáni hatalom kiteljesedésének. Már nem hivatkozhat sikerrel a hatalmas felhatalmazásra, mert ez az eredmény nem szabad választások, hanem manipulációk, rendszerszintű torzítások és elnyomás eredménye. Nem az van, mint négy éve, amikor az EU azt mondta, hogyha ezek a magyarok így döntöttek, nekünk akkor ezt tiszteletben kell tartanunk. Orbán győzelme egyszerűen csak arra bizonyíték, hogy zsarnok, és Magyarországnak nincs keresnivalója az Unióban. Salut dictator!

A másik fronton a polgári Magyarországgal harcol. Orbán is hamar felismerte, hogy a kommunikációs eszközökben végbement paradigmaváltás brutálisan megkönnyítette a direkt üzenetek továbbítását és a nemkívánatos üzenetek hangzavarba fojtását. A sajtó háttérbe szorult. A szerkesztőségek, szerkesztők épelméjűségi szűrőmechanizmusai megszűntek.

Akadálytalanul áramolhat az információ a tömegekhez az Interneten, a propaganda kiadványokon, a köztereken és egyéb direkt csatornákon. Ilyesmik segítették Trumpot, Putyint, Erdogant. Ahol az állam nem teljesíti a közszolgálati sajtó semlegességének kívánalmát, de nem csak a szerkesztőségek, hanem a közvetítő csatornák terén is, ott kialakulnak az információs karanténok, ahova hatalmas mennyiségű embert lehet bezárni. Így eshetett meg, hogy értetlenül álltak Trump győzelme előtt az amerikai partokon, hiszen nem találtak a környezetükben élő embert, aki arra az abszurd figurára szavazott. Ez történt most Magyarországon is.

A harmadik front a keleti despoták követelőzése. Ők azok, akiket menekülőútként akart használni, fegyverként az EU ellen, de ott nincs pávatánc, csak nyers erő. Most, hogy győzött, jönnek a számlák, amelyeket kiegyenlíteni törvényesen képtelenség. Gyakorló angolnaként nyilván megpróbál majd ezt-azt, de ne legyenek kétségeink, az oroszok spájzában az egyik üvegre a magyar miniszterelnök neve van írva. Saljut diktátor!
...

A FIDESZ ELLENZÉKBEN MEGCSINÁLTA, AMIT A BALOLDAL NEM

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.04.16.


Nem kímélte kihasználni erőfölényét a kormány, ha a falvak bekebelezéséről volt szó, de az is jól látszik, hogy korábban vert helyzetben, ellenzékben is többet tett a Fidesz az ott élők szavazatainak begyűjtéséért, mint a baloldal bármikor. Pedig már 2014-ben tudható volt: ha az ellenzék nem képes megnyerni a falvak lakóit, esélye sincs legyőzni a Fideszt.

"Orbán miniszterelnök úr egyszemélyes ötletéről van szó"

– ezt nyilatkozta 2005 tavaszán Arnóth Sándor azóta elhunyt fideszes politikus a HVG-nek, amikor a lap újságírói arról kérdezték: kinek az ötlete volt a faluparlament létrehozása. Arnóth akkori elmondása szerint Orbán „nem kevés európai párhuzam megvizsgálása után” döntött úgy, hogy Hajdú-Biharban hirdeti meg a programot. A szervezéssel a hajdú-bihari születésű Arnóthot bízta meg, aki könyvtárazott, beszélgetett, kérdezett, és már úgy ült le Orbánnal beszélgetni a tervekről, hogy voltak elképzelései.

Ez 13 évvel ezelőtt történt, három évvel azután, hogy a polgári köröket már beizzította a Fidesz. Ekkor a Fidesz ellenzékben volt, és a 2002-es vereség után Orbánnak lépnie kellett. 2002-ben ugyanis a Fidesz nemcsak a parlamenti, de az önkormányzati választáson is alulmaradt: elbukott a falvak és a kisvárosok szavazói által megválasztott megyei önkormányzatok négyötödében, a megyei jogú városok háromnegyedében, de jelentős pozíciókat vesztett a kisebb városokban is. De Orbán nem adta fel. Elindultak a polgári körök, de míg azok inkább városokban jelentek 
meg, a 2005-ben elindított faluparlamenttel a legkisebb településekre fókuszált a párt...

ÚJ SZEZON, RÉGI PÁVATÁNC

NÉPSZAVA ONLINE - VÁLASZTÁS 2018
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.04.16.


A kétharmados Fidesz-siker birtokában hosszú ideig zárójelbe kerül minden olyan típusú kérdés, amely azt firtatja, hogy milyen támogatottsága van az Orbán-kormány intézkedéseinek. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, szociálpszichológus szerint ugyanis a miniszterelnök és pártja azt fogják mondani: mindenre igent mondtak a választók.

A 2010-2015 közötti időszakból már láthattuk – emlékeztetett –, hogy a miniszterelnök és a Fidesz az íratlan szabályokat is figyelmen kívül hagyva, az ellenzékkel a legkisebb mértékben sem működött együtt. Kedvükre változtatták az alaptörvényben kétharmados, illetve sarkalatos törvényként meghatározott jogszabályokat.

Érdemes megemlíteni azonban, Orbán Viktor többször nyilvánvalóvá tette belső körének, hogy tulajdonképpen már csak a nemzetközi politizálás érdekli, a hazai belpolitika már nem izgatja különösebben. Jelzésértékű az is, hogy nem volt még olyan miniszterelnök Magyarországon, aki annyit találkozott volna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint Orbán.

– Az Orbán-rendszer logikájában, mentalitásában, céljaiban jóval közelebb áll akár az orosz, akár a török kormányhoz, mint a nyugat-európai kabinetekhez – vélekedett Krekó, aki szerint nem tartunk még az említett országok szintjén, de az irány egyértelmű. Orbán viszont pontosan tudja, hogy a gazdaság nagyjából stabil állapota nem a Keletnek, hanem a Nyugatnak köszönhető. – Az EU-nak sok előnye van, amelyeket a miniszterelnök maximálisan ki akar használni – indokolta a szakértő és egy közelmúltbeli példát is említett, a Szkripal-ügyet.

– Fogcsikorgatva és nyögvenyelősen kiutasított a kormány egy orosz diplomatát. Persze a belpolitikai narratíva a kormánysajtóban az volt, hogy ez egy CIA által elkövetett gaztett és „szegény” Oroszország az áldozat – vázolta a szakértő a miniszterelnök pávatáncát. Az viszont látszik, hogy ha Nyugat és a Kelet közötti választás elé állítják konkrét ügyekben az országot, akkor Orbán tudja, hogy az Európai Néppárt és az uniós tagság milyen fontos számára. Épp ezért Krekó szerint nem számíthatunk egyértelmű Keletre-tolódásra az elkövetkező időszakban. Arról se feledkezzünk meg – folytatta a szakértő – hogy Amerikával is javítani akarja a viszonyt Orbán. Márpedig Oroszország és Kína sarkalatos kérdései az amerikai külpolitikának. A Political Capital ügyvezető igazgatója arra számít, hogy a miniszterelnök megpróbálja a Nyugattal való kapcsolatát javítani és annyira fog csak Keletre gravitálni, amennyire ez engedi. Arra a kérdésünkre, hogy miként tudja javítani a viszonyt, ha közben vegzálja a civileket és elfoglalná a szabad média maradékát, Krekó azt mondta: a külpolitikai és a belpolitikai szempontok teljes ellentmondását látjuk, nem tudjuk, hol lesz ennek a feloldása. – Hiszen Orbán Viktor tovább akarja szilárdítani az erősödő, tekintélyelvű rendszerét – mondta a szakértő...

A POLITIKAMENTES POLITIKA LEGVÉGSŐ BUKÁSA

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.04.14.Ez volt az a korszak, amelyben az ellenzéki politikusok elfelejtették, hogy választást, nem médiateret kell nyerni. Vélemény.

Az ellenzék tökéletes, végleges bukása leginkább annak köszönhető, hogy nem politizált.

Ehelyett inkább eldöntötte, hogy a média határozza meg a tudatát. Ami megbocsáthatatlan félreértése a nyilvánosságnak, felfoghatatlan nemértése a média- és a politikai logika közötti különbségnek. Ennek tudható be, hogy egy átlagos nap úgy nézett ki, hogy az érintettek reggel elolvasták az újságokat, délelőtt sajtótájékoztatót tartottak valamely éppen kirobbant korrupciós ügyről, estére pedig már televíziós beszélgetőműsorban követelték az érintett fideszes távozását.

Persze nem érdektelen újra beszélni a korrupciós narratíva korlátairól. A visszaélések sorozata, a politikai közösség aljas kifosztása, a magánérdek következetes érvényesítése alkalmas arra, hogy dühöt, indulatot teremtsen, ám arra alkalmatlan, hogy politikai szereplők számára támogatottságot építsen. A düh, a felháborodás képességének visszaszerzése lyukat üthet a hatalom sikerpáncélmellényén, ám a résen csak politika szökhet be.

A történetek építése pedig nem televíziós műsorokban zajlik: egyszerűen nincs ott a választópolgárok meghatározó része. A politikusok a nyilvánosság egy szegregátumában korzóznak, miközben érintetlen marad a magyar társadalom. Erre jöhet indokként, hogy de hát járják a vidéket, ám az erőforrások elosztása egyenetlen, ezért nincs sanszuk. Csakhogy hiába járják azzal a vidéket, hogy ezek lopnak, mi meg persze rendbe tesszük az oktatást és az egészségügyet, mert ebben nincs történet, konkrét ügyön túlmutató, átélhető sztori, semmi, amihez érzelmi viszony kialakítható.

Nincs olyan ellenzéki vezető, aki képes lett volna jelentős támogatói bázist építeni, azaz politikai megoldást kínálni a Fidesz alternatívájaként. Minthogy egyelőre nincs politikai megoldás a Fidesz ellen, ezért kezdődött a technikai megoldáskeresés, a rettenetes időszak, amikor a létező antiorbánista tömb újraelosztását próbálják megoldani a pártok, majd a választások előtti hetekben olyan képleteket létrehozni, melyekben az adott szavazatmennyiség elégséges a mandátum megszerzéséhez. (Megjegyzem, tévedés azt gondolni, hogy a jobboldali populizmusnak nem az egyebek mellett a vagyoni és jövedelmi viszonyokba való radikális beavatkozást ígérő baloldali politika lesz az ellentörténete és végzetes kihívása.) Ám ez a végül kudarcos, sok sebet ejtő tárgyalásos kampány már következmény: azért áll elő, mert nincs vezető, történet, kreatív energia...


AZT TUDJUK A DIÁKOKTÓL MEGTANULNI, HOGY TÖK MÁSHOGY KELL ŐKET TANÍTANI


QUBIT.HU
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.04.16.


Egy iskolai kiadvány, a Stáb szerkesztősége tudósítja a 7. kerületi II. Rákóczi Ferenc Szakgimnázium diákjait arról, hogy mi történik az iskolában a digitális témahét alatt. Álhíreket is publikálnak, méghozzá szándékosan. A Stáb keretében a diákok a gyakorlatban tanulják meg például azt, hogy miről ismerszik meg a fake news. 

A Qubit stábja a Rákóczi Stábját kérdezte arról, mit tanultak egymástól a diákok és a tanárok:

A digitális írástudatlanság felszámolására harmadik alkalommal, idén április 9-13 között rendezett országos témahéten a Rákócziban az álhírek legfőbb ismérvei mellett arra is fény derül, hogy a dark web a mindenki által ismert internethez, de még a deep webhez képest is „macerásabb”. A jobban informált diákok pedig tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a mindenki által használt internet legfeljebb „5-10 százalékát teszi ki magának a világhálónak”.

A tanárok és a diákok „nem ugyanazokat a felületeket” használják, de a tanárok „érdeklődnek a diákok felől” és „néha” a diákok is meghallgatják őket. Nem egyértelmű, ki kit tanít a Rákócziban, legalábbis a digitális témahéten.

MILLIÁRDOKAT KÖLTÖTT AZ ÁLLAM AZ ÜGYÉSZSÉGI JUTALMAKRA IS

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.04.16.


Évről-évre nő az ügyészségeken kiosztott béren kívüli pluszjuttatások összege; tavaly különösen megugrott a jutalomkeret, amiből

így bőven kijött egy 13. havi fizetésnek megfelelő összeg, pedig a havi átlagbér tavaly alapból 20 százalékkal több volt, mint 2016-ban.

Mindez a Legfőbb Ügyészség adataiból derült ki, amit a Zoom.hu közérdekű adatigénylésére adtak ki. Az összesítés szerint 2017-ben 2,52 milliárd forintot fordítottak „az ügyészségi alkalmazottak pénzbeli elismerésére”, vagyis fejenként átlagosan 570 ezer forintot osztottak ki, ami 180 ezerrel több, mint a 2016-os átlagprémium. Így nőttek a jutalmak 2015 óta:

KEDVES TÜNTETÉST SZERVEZŐ FIATALOK!

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.04.15.


Kedves tüntetést szervező fiatalok!
Nem becsülöm le a tüntetéseket. Igaz, túlbecsülni sem szeretném. Természetesen lehet azt mondani, hogy fotelforradalmár vagyok. Egy olyan nemzedék tagjaként amelyik lassan itt hagy Titeket. Ki gyorsabban, ki lassabban. Egy olyan nemzedékből amelyik túlélte Kádár rendszerét. Egy olyan rendszert, amely biztosítja: Orbánét is túl lehet majd élni. Jobbára ugyanazokkal a reflexekkel.
Ráadásul egy olyan nemzedék tagjaként írok, amelyet lassan itt hagytok. Nem képletesen, hanem szó szerint. Sokan elmentek majd külföldre. De legalább is sokan tervezik. Mások a sarki kocsmába. Akár tervezés nélkül. Ám visszatérnék a kádári korszakra. Ez az a nemzedék, amelynek gyakorlatilag minden tagja elmondhatja: a vérébe, zsigereibe ivódott a korszak. Nyugi. Most sokan azt fogják mondni, hogy nem, ők, vagy az X., illetve az Y. kivételek. Nyugi. Nem kivételek. Egy hosszú korszak szocializálta az embereket arra, hogy a felelősség leginkább másokkal szokott megtörténni. Arra, hogy kilométeres lózungokkal, és a helyi kiskirályoknak kedves szólamokkal kenjék szét a valós felelősséget. Amely kiskirályi pozícióra is vágyódnak páran. Amely pozícióban sokszor keresnek egy még kiskirályabbat. A legkiskirályabbak pedig a hordóról szórják a legkevésbé felelősségre kötelező szövegeiket.
Elég azokra tekinteni, akik Boross Péterhez hasonlóan, kiszolgáltak, illetve kiszolgálnak mindenkit. Csak számon kérhető felelősséget ne kelljen vállalniuk. De igaz ez a az ország felelősségpánikos miniszterelnökére is, akinek Kádár személyével is csak az volt a baja valószínűleg, hogy nem ő ült a székében. Most ő ül, és gyakorlatilag egy ugyanolyan párt-apparátust működtet. Amúgy a fentiek igazak az olyanokra is, akik csak szeretnének valakik lenni. Akikben a tömeg hajlandó a Messiást látni. Miközben nem mondanak semmi számon kérhetőt, és leginkább semmit sem mondanak. Bármilyen indulat elinflálására, a semmibe földelésére készen. Az önkritika hangján pedig meg kell említeni, hogy igazak azokra is, akik a kanapéról nézve a világot pontosan meglátják a tendenciákat, megírják a tendenciákat, érzik a piacon kapható zápult tojás szagát, de nem szerveznek tüntetéseket...

CSÁNYI SZERINT EGY KOMOLY VÁLSÁG SEM RÁZNÁ MEG IGAZÁN A MAGYAR GAZDASÁGOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.04.16.


Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint várhatóan az eddigi, kiszámítható gazdaságpolitika folytatódik, az idei év pedig jó lesz a gazdaságnak és a bankszektornak is. A bankszektort nem rázná meg egy esetleges válság, de az OTP még ezen belül is az egyik a legütésállóbb. A pénzintézet pénteki közgyűlését követően adott interjút az Azénpénzem.hu-nak.

Azénpénzem: Örül a választási eredménynek? (Csányi Sándor egy Bloombergnek adott interjúban március elején úgy fogalmazott, hogy a kormány hatalmon maradása segítene abban, hogy a bankszektor támogató környezetben működjön.)

Csányi Sándor: Én annak örülök, hogy várhatóan egy kiszámítható, az eddigieket követő gazdaságpolitika folytatódik. Az alacsony költségvetési hiány, a fizetési mérleg többlete mind olyan gazdaságpolitikai eredmény volt, ami segítette a Magyarországra áramló befektetések növelését. Másrészt a monetáris politikában az elmúlt pár évben kimondottan kedvező folyamatok voltak. Ami, azt gondolom, hogy jó volt az országnak, a bankoknak, és nem utolsósorban jó volt az ügyfeleknek is. Ezeknek az eredménye is, hogy az elmúlt években megindult a lakossági és vállalati hitelállomány növekedése is, és csökkentek a kockázati költségek. Egy bank nyilvánvalóan abban érdekelt, hogy egy ilyen kedvező folyamat folytatódjon.

Tartott tőle, hogy ha nem a korábbi kormány viszi tovább az országot, akkor más lesz?

Én nem ismertem a koherens gazdaságpolitikai elképzeléseit egyik pártnak se, vagy nem láttam koherens gazdaságpolitikai elképelést egyik részéről se. Tehát nem tudom megítélni, hogy mi történt volna, ha egy koalíció alakult volna. Ami nem jelenti azt, hogy adott esetben ne követték volna az eddigit.

Mire számít most a gazdaságpolitikában?

Növekedésre számítok, a makro egyensúlyi mutatók kedvező szinten tartására, bérnövekedésre és fogyasztásnövekedésre, valamint a nemcsak EU-s forrásokból származó beruházások növekedésére. Tehát úgy látom, hogy a gazdaságnak és a bankszektornak is jó év lesz.

Elmaradtak olyan szabályozói könnyítések, amelyek a bankszektort is érintik, így például a Nemzeti Eszközkezelő bővítése. Várható, hogy ezt most meglépi a kormány?

Nyilvánvalóan támogatnám, hogy a Nemzeti Eszközkezelő több állományt vegyen át, de ez elsősorban költségvetési kérdés.

Mi a véleménye a hitelfék szabályozásról; ott a könnyítések mennyire segítenének? Ezzel kapcsolatban pro és kontra érvek sokszor elhangzanak.

Rövid távon a bankok mindig a könnyítésekben érdekeltek, de igazából hosszú távon ezek az intézkedések jól szolgálják az ügyfelek érdekeit, és így a bankok érdekeit is...

ÖT ÉVE PACKÁZNAK A HIVATALOK A LAKOSSÁGI CSATORNAPÉNZEK ELSZÁMOLÁSÁNAK ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KIS ZOLTÁN
2018.04.16.


Sok településen évekkel ezelőtt le kellett volna állítani a „csatornapénzek” beszedését, és el kellett volna számolni a lakossági önrésszel. A hatóságok azonban gyakran szabotálják az egyértelmű rendelkezések végrehajtását. Egy nyugalmazott mérnök az eredetitől eltérő célokra elköltött csatornapénzek nyomába indult, de csakhamar útvesztőben találta magát. Az ellenérdekeltek ugyanis hatalmi helyzetből védik az immár teljesen fölösleges csatornatársulások pozícióit.

A nyugállományú rendszerszervező mérnök február elején még azt remélte, hogy végre győzelmet arat a hatodik éve a hivatalokkal és hatóságokkal vívott harcban. Éppen ideje lett volna: dr. Mihályiné Opéczy Mária magányos küzdelme eddig csak átmeneti és felemás sikereket hozott. Megnyert egy személyiségi jogi pert, amit azért indítottak ellene, mert azt állította egy cikkében, hogy Tárnok polgármestere hazudik, és a csatornaberuházásra beszedett lakossági pénzeket más beruházások finanszírozására akarják fordítani.

A csatornaügy iratait áttekintve azt mondhatjuk, dr. Mihályiné ügyvédjének nem volt igazán nehéz a dolga: a bíróságnak egy tiszta és nem túl bonyolult jogkérdést kellett eldöntenie. A nyugdíjas mérnök megvédte magát, de ettől nem haladt előre az alapügy.

Nem sokkal később feljelentést tett, mert a tárnoki önkormányzat és a víziközmű társulat szerinte nem tett eleget az adatigénylésének. A feljelentés az ügyészség közvetítésével a rendőrségnél, majd megint az ügyészségnél, végül egy másik rendőri szervnél kötött ki, amely aztán egy kurta-furcsa határozatban – bűncselekmény hiányában – megszüntette a nyomozást. Mihályiné ekkor éppen ügyvéd nélkül harcolt, így a határozatot senki nem panaszolta meg, az ügy ezzel lezárult.

A mérnök csakhamar teljesen egyedül találta magát, a csatornapénzek történetét ekkor már a sajtó is lerágottnak csontként kezelte, és idővel az ellenzéki pártok is ejtették az ügyet. Dr. Mihályiné azt kapta, amit ő és a hozzá hasonló magányos harcosok szoktak Magyarországon: lehülyézik, megfenyegetik, megszállottnak könyvelik el, idővel a magány és a közöny lesz az osztályrészük...

MESEORSZÁG - SÖTÉTEDIK

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Zárójel / KUTHI CSABA
2018.04.16.Meseországban évszakváltás történt. Az alkonyulás, a lopakodó sötétülés után Meseországot hollószárnyaival hirtelen betakarta a sötétség. Erkölcsi, gondolati és szellemi sötétség. A sötétség fejedelme elszabadította fekete vérebeit, akik ebben a sötétségben rárontottak Meseország lakosaira. Tépnek és marnak. Habzó pofával hörögnek és vicsorognak. Hátulról marnak, orvul és gyáván, mint a hiéna éjszaka. Ebben a sötétségben osonnak a sötét szándékok, lelkeket gyilkolnak a sötét indulatok, feketére váltanak az újságlapok. Némelyik, mert gyászol, más, mert lapjait szerzőik sötét lelkülete nyomtatta feketére. Meseország döbbenten hallgatja a vérebek uszulását. A sötétség fejedelme elérte célját: Meseországot ragadós, fekete mocskával belepte a Félelem.

Nem először. Meseország rettegéstörténete hosszú és változatos. A megfélemlítés mindig listázásokkal kezdődött. Voltak közigazgatási és magán listák. Hivatali listák és akadémiai listák. Iskolai és egyetemi listák. Volt numerus clausus, B-lista, kulák lista, káder lista és indexálások. Mind feketében. Fekete ingben, fekete autóban, fekete éjszakákon. A listázottaknak a hatalom először az állását vette el. Azután a házát, a földjét, az üzletét, a gyárát, a nyugdíját. Majd a szabadságát és az életét. Közigazgatásilag és jogszerűen. Meseország lakói azt hitték: ennek vége és soha többé nem lehet. Tévedtek. Nem először.

Tehát: listázás. Ezután jöhet az államosítás. Közigazgatásilag és jogszerűen. Mert a jogszerűségre minden európai önkény kínosan ügyelt. Ma is. Az államosítás egy része Meseországban is megtörtént: a magánnyugdíjakat Meseország fiskusa államosította. A történet folytatódott a kiváltságos ingatlanok állami ellenőrzésével elővásárlási jog formájában. Ami az államosítás és a privatizálás (irányított állami újraelosztás) előszobája. Meseországban ez is megtörtént. A listázás egyúttal ellenségképzés is. Ellenség minden önkénynek kell. Meseországban is. Vagyunk mi, és vagytok ti. Kijelölünk, megjelölünk benneteket. Veszélyesek vagytok. Veszély van! Meseország riadtan figyel. De csak az a része, amelynek agyát nem lúgozta ki a közmédia. Az a része figyel, amelynek agya még saját intellektusának irányítása alatt áll, azt nem engedte át a hatalmi agymosodának. Nos, ezeknek a figyelőknek a listázását kezdette el egy sötét szellemiségű meseországi hetilap, stílusosan fekete lapjain. Megjelölte őket. Ők az ellenség.

Sötét, félelmesen sötét idő jön Meseországban.

Kuthi Csaba borász


RAJMON BALÁZS: A BÍRÓI VEZETŐI KINEVEZÉSEK MA FŐLEG A LOJALITÁS ALAPJÁN DŐLNEK EL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: PÁLMAI ERIKA
2018.04.16.


A Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal nem szakmai kérdésekre koncentrál, hanem a bíróságok egyfajta értékrend szerinti átalakítását próbálja meg elérni – véli Rajmon Balázs többek között a Hunvald-per egykori bírája, aki szerint eközben a bírósági rendszer minden szempontból elképesztően elmaradott.

hvg.hu: Nagy vihart kavart a januári lemondása, amit a bírótársai tiltakozásként éltek meg. Április közepe óta ügyvéd, így elmondja miért döntött a távozás mellett?

R. B.: Úgy gondolom, hogy nagyon nagy baj van a bírósági rendszerrel, és nem látom esélyét annak, hogy belátható időn belül a problémák szakmai megoldása megkezdődhetne, ezért távoztam. Nem üzenni akartam, egyrészt ennek semmi értelme nem lett volna, másrészt nem gondolom, hogy ezzel bárkinek lehetett volna üzenni.

hvg.hu: A Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) vezetői feladatokat is ellátott, talán ezért is volt a lemondása üzenet értékű. Különös egy olyan helyzetben, amikor a bírósági igazgatási rendszer feje, Handó Tünde és a kormánypárti politikusok is azt szajkózzák, hogy a bíróságokon minden a legnagyobb rendben van, a magyar igazságszolgáltatás Európa élmezőnyéhez tartozik. Ehhez képest önt mi vette rá a pályamódosításra?

R. B.: Azért szálltam ki, mert nekem ebben a bírósági rendszerben elég volt. Korábban jogalkotó voltam, bíróként pedig mindig is a központi régióban, a PKKB-n ítélkeztem, ami az ország legnagyobb ügyszámmal és legnehezebb ügyeivel dolgozó járásbírósága. Vannak olyan ügyek, ahol 30-40-50 vádlott vagy éppen több ezer tanú van. Ezen ügyek kezelése önmagában is elképesztő munkaterhet jelent. Az alapvető gond az – és azt szeretném rögtön tisztázni, hogy ez személyes véleményem –, hogy a központi régió infrastruktúráját és személyi állományát tekintve is súlyos válságban van, és nagyon gyors reformra szorul. Ugyanakkor én úgy látom, hogy ennek a reformnak nincs esélye jelenleg. Az a probléma, hogy minden szempontból elképesztően elmaradott a bírósági rendszer. Az elmúlt 30-35 évben nem történt meg a bíróság szervezeti, személyzeti, infrastrukturális és szabályozási megújítása...

MIT BUKTATOTT ITT MEG VALAHA A VIDÉK?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.04.16.


A bűnös internacionalista (fő)város, ideértve potenciálisan 6-7 nagyobb városunkat -- azaz összesen két és félmillió ember viszonylag polgárias környezetét -- és a tiszta magyar vidék konfliktusa kezd egyre kevésbé észrevehetetlenül a politika tengelyébe kerülni (macskakörmök kiteendők meggyőződéstől függően, én gondolatban kitettem, csak utálok macskakörmözni). A konfliktusnak megvannak az objektív -- szellemi, kulturális, generációs-szociológiai, településméreti, politikai stb. -- okai, de a jelenség nem elhanyagolható jelentőségű a rendszerellenes mozgalmak várható fejlődése szempontjából. (Jelzem, ez a rezsim a vidék leszakadását és elszegényedését csak növeli, nem a felemelésén és polgárosodásán dolgozik, ami ellen a vidék viszont nem tiltakozik.)

Budapest nélkül nincs NER-váltás (a NER-hez április 8-a után hozzáértem már a kollaboráns parlamenti ellenzéket is), és Pest-Buda kezd egyre jobban összeállni. Nem véletlen (hanem éppenséggel a fővárosi és a vidéki értékrend közötti nem csökkenő szakadék jele), hogy Orbán nem tudja egy ernyő alá terelni a vidékiséget a saját hagyományos budai választóival, vagy itt, vagy ott lóg ki a tömeg az ernyője alól.

Gondoljunk bele, mikor volt itt rendszerváltás, amely nem Budapestről indult (vagy egyenesen Budapesten zajlott) és 30 évnél idősebbek voltak a kezdeményezői (vagy egyenesen a vezetői)? Soha. Ez napnál is világosabban kiderül, ha az ember megállapodott értelmiségiekkel fészbukozik -- teljesen terméketlen, legfeljebb vegyesen szórakoztató és öntömjénező időtöltés a tényleges változások szempontjából. A napnál is világosabb, hogy ha rajtu(n)k múlna, a NER még száz év múlva is itt lenne. Megint csak nem részletezem ennek az okait, kellő intuícióval beláthatóak. A legnagyobb tüntetések eddig Budapesten zajlottak (nem, mondjuk, öt vidéki város koordinációjában) és a populációjuk átlagos életkora rendre bőven 30 év alatt volt...

A HELYZET REMÉNYTELEN ÉS NINCS DE

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.04.16.


Ha ez egy görög sorstragédia lenne - miután a főhős sajnálatos módon elhalálozott - megjelenne Pallasz Athéné és unottan elrendezne mindent. Pallasz Athéné azonban éppen most alakított kormányt kisebb istenekkel, akiknek mindenféle érdekeik vannak, inkább nagy ívben leszarja főhősünket, aki már régen megmérgezte magát, miután kiderült, hogy a barátnője pont az anyukája volt, és megette a saját apját. 

Mi itt a Kórus vagyunk. Láttak már olyan görög sorstragédiát, hogy a Kórus fogja magát, szétcsap a szereplők között, és győzedelmesen vonul be Panathinaikoszba?

Tegnap ott álltam az Alkotmány utcában, punkok, nácik és háziasszonyok között. Meghallgattam a vidéki gimnáziumok önképzőköreit idéző frappáns beszédeket, amelyek lényegi eleme a nemtűrjük, raboklegyünkvagy és a mostmárténylegtennikénevalamitbazmeg volt. Én, hogy levetkőzzem elitizmusom, közben arra gondoltam, hogy mennyivel jobb ez így, mintha valamilyen káderarcú ember mondaná el ugyanezt, esetleg egy százkilenc éves filozófusnéni Kierkegaard idézetekbe csomagolva. Ha a helyzet reménytelen, akkor ne végezzünk félmunkát.

Mit kellene most tenni? Most tényleg baromságokat tetszik a kedves Olvasónak kérdezni? Honnan a picsából tudnám én azt, hogy mit kellene most tenni?

A helyzet a következő. A tömeg követeli, hogy legyenek új választások, mert. Orbán Viktor erre azt fogja válaszolni, hogy inkább ne legyenek. Legyen helyette neki egy kétharmada, hoppá már van is, és válasszuk meg Princess Ráhelt a Magyar Tudományos Akadémia Főelnökének.

Erre a tömeg toppant egyet a sarkával és még hangosabban követeli, hogy legyenek új választások. Amire Orbán Viktor törvényt hoz arról, hogy Budapest vagy fideszes, vagy lebontják a metrót. A tömeg erre azt mondja, hogy no, erre nem is gondoltunk, akkor most baj van?

Pontosan az van. Baj.

El kell döntenünk, hogy kit kérdezünk most meg Tamás Gáspár Miklóst vagy Szun-Ce-t. Tamás Gáspár Miklóst normális ember soha semmiről sem kérdezi meg, marad Szun-Ce generális. Szun-Ce valószínűleg a menekülést javasolná, de tegyük fel, hogy kreatívabb hangulatában találtuk. Akkor vélhetően olyan javaslatokat tenne, amelyeket én ide nem mernék leírni.

Arról van szó, hogy a FIDESZ jelenleg legyőzhetetlen. Éppen próbálták legyőzni, és ez lett belőle. Tudom az Olvasónak lennének ötletei, hogy deígykellenemegúgy, fogjunkössze, de persze úgy, hogy nefogjunkössze. Esetleg tessék hozzátenni még az alulrólkellépítkeznit, a menjünklevidékrebeszélniazegyszerűemberekkelt és a valódiprogramokatkellbemutatnit. Cicák, nincsenek választások, direkte most voltak. Legközelebb négy év múlva, aztán nyolc, azután meg tizenkettő.

Szun-Ce generális arra célozna, hogy nem legyőzni kell a FIDESZ-t, hanem megegyezésre kényszeríteni. Arra kell kényszeríteni, hogy ne kezelje másodrendű állampolgárokként az ellenzékét, hogy konszolidálja a hatalmát, korlátozza a lopást, és változtassa meg azt a kibaszott Alaptörvényt úgy, hogy az ne a Szájer-Handó Családivacsora igényességét tükrözze, hanem valamiféle nemzeti konszenzust.

Hogyan lehetne ezt elérni? Mint azt fent megjegyeztem, én nem merném leírni azt, amit Szun-Ce tanácsolna, és két bekezdés után sem lettem sokkal bátrabb. Lényegében sehogy sem lehet elérni. Alakulhat úgy a helyzet, hogy a dolog elérődik.

És nem, azt sem írhatom le, hogyan lehetne közelíteni ezen helyzet felé, ráadásul én továbbra is a Kórus vagyok és nem a Szun-Ce admirális.

A harag rossz tanácsadó. De ha nincs más...

EL A KEZEKKEL A GYEREKEINKTŐL!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.04.15.


„Mit szólnál hozzá, ha egy migráns megerőszakolná anyukádat?”

„A te szüleidet a Fidesz fizeti?”

„Női miniszterelnök? Ne már!”

„Orbán Viktor sokat lop.”

„Gyurcsány Ferenc hazudós.”

„A Jobbik akarja a legjobbat.”

„Ti biztosan a Fideszből éltek, azért imádod Orbánt.”

„Attól, hogy nem láttál migránst, még itt vannak, csak éjjel jönnek elő.”

„Kommunista vagy, mint apukád.”

Az előbbieket 12 éves gyerekek mondták egymásnak az iskolában.

A politika nemcsak az utóbbi hetekben, a választási kampány hajrájában volt/van jelen a tanulók mindennapjaiban, az órák szüneteiben, hanem évek óta. Ha fordulópontot kellene mondanom, hogy melyik volt az az időszak, amikor a szülők már nem tudták és nem is akarták indulataikat, véleményüket felnőttkörben tartani, hanem gondolkodás nélkül elkezdtek beszélni a politikai meggyőződésükről a gyerekeik előtt, akik azt bevitték az iskolába, akkor az a magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosításának ideje lehetett.

Mára oda jutottunk, hogy a 8-10 éves gyerekek között is napi téma, ki a miniszterelnök, ő mit mondott, kit kell utálni, kit kedvelni, ki hazudós, ki megbízható politikus. Beszélgetnek az adókról, a migrációról, cigányoznak, sorosoznak, gúnyos dalokat költenek politikusokról, mondják, amit hallanak.

Ez nagyon nem jó így.

És hogy így lehet, az alapvetően a szülők felelőssége.

A szülőé, aki azt mondja, hogy egy tízéves gyerekkel politizálni lehet és kell, mert az a felelős felnőtté nevelés része. Persze, igen, el lehet vinni a kisgyereket a szavazásra, hogy büszkén bedobja a cédulát, és el lehet mondani neki, hogy most azért vagyunk ott, hogy arról döntsünk, milyen országban szeretnénk élni, hogy aki szavaz, az a maga kezébe veszi a sorsát, hogy olyan politikusokat támogatunk a szavazatunkkal, akik aztán értünk dolgoznak. De ennyi...

ŐRÜLT KANADAI ÉJSZAKÁK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Flóra
2018.04.16.


„Az est fénypontja egy albínó sündisznó volt” – írja a mai poszt szerzője, a Kanadában tanuló (és „világegyetemista”) Flóra, és ez szerintem elég ígéretes kezdet. Aztán hogy azok a bizonyos, címben emlegetett „őrült” kanadai éjszakák mennyire őrültek valójában – kiderül a posztból és a szerző képeiből. Vágjunk is bele!

„Be kell, hogy valljak valamit: fogalmam sincs, hogy miről kéne írnom ebben a bejegyzésben. Itt ülök a könyvtárban, szemben a bántóan üres és fehér word dokumentummal és próbálok valamit kitalálni.
Talán azért, mert tegnap fejeztem be egy 3000 szavas beadandót nemzetközi kereskedelmi jogból, vagy azért, mert holnap egy másik tárgyból kell kétoldalnyi szöveget megírnom, de úgy érzem, mintha kifogytam volna a szavakból.
Ráadásul ez az utolsó hivatalos tanítási hét, úgyhogy mind érzelmileg, mind fizikailag teljesen üresnek érzem magam. Ennek ellenére ne féljetek, nem hagylak cserben titeket most sem! Beteszem a kedvenc lejátszási listámat, megiszom a kávém és előrukkolok egy fergeteges történettel.
Az egyik legjobb barátnőm és legnagyobb támaszom – akit innét is üdvözlök – javasolta, hogy ezt a címet adjam a cikknek: „Az est fénypontja egy albínó sündisznó volt…”. A két legfontosabb kritériumnak végül is megfelel: figyelemfelkeltő és nagyjából összefoglalja, amiről a szöveg szól. Szóval akkor erről fogok írni: az ’őrült’ kanadai éjszakákról.
Mert persze beszélhetünk arról, hogy milyen jó az egyetem, milyen érdekesek a kurzusok, milyen fantasztikus helyekre utazunk el és milyen különleges emberekkel találkozunk, de a külföldi félévhez elválaszthatatlanul hozzátartoznak az átbulizott éjszakák, az indokolatlan, hétköznap esti sokáig-fennmaradások és a másnapi későn kelések.
Nyugi, azért megpróbálok PC maradni és cenzúrázom a vadabb sztorikat, de ugyanakkor kísérletet teszek arra, hogy hűen ábrázoljam az érdeklődők számára, hogy mikre számíthatnak egy Campus Mundi félév alatt...

KISMAGYARORSZÁG ÁTTÖRÉSE

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.04.16.


Nagyon sokféle, szerteágazó értelmezése fog még születni a vasárnapi Fidesz-áttörésnek az országgyűlési választásokon, de egy biztos: Orbán új univerzális magyar politikai mítoszt teremtett az 1945-ben megalakult, etnikailag tiszta Kismagyarországnak, amely még mindig csak a tiszta, magyar állam üdvözítő jellegében hisz.

“Soli Deo Gloria – Egyedül istené a dicsőség!” – Orbán Viktor újraválasztott magyar miniszterelnök 2014-ben találta ki, hogy minden választási győzelmi beszédét a reformátusok latinul idézett jelmondatával zárja le. A retorikai fordulat célja általában annak kiemelése, hogy az elsöprő, egymásra sorakozó kétharmados győzelmek után is szerénynek kell maradnia a vezérnek (és általában ez is szokott lenni a ciklus utolsó beszéde, amelyben a szerénységről hallani szoktunk.)

Van azonban a mondatnak egy talán nem is teljesen önkéntelen, átvitt értelme is. A Soli Deo Gloria református ifjúsági tábor volt a helyszíne az 1943-as balatonszárszói találkozónak is, ahol a Horthy-rezsimmel és nácikkal fokozatosan szembehelyezkedő magyar antifasiszták a Márciusi Frontban megfogalmazták céljaikat.
És ahogyan az ma már jóval tisztább: megalapozták az immár kényszerűen elfogadott trianoni határok közé szorult Kismagyarország irányító állameszméjét a következő nyolcvan, de talán száz évre is.

Orbán Viktor, a kormány, a lojalista médiaszereplők, véleményvezérek körében jelentős bizonytalanság alakult ki Hódmezővásárhely után abban a tekintetben, érdemes-e a Soros György személye elleni, a faji gyűlölet elemeit jócskán felhasználó kampányt tovább erősíteni. Egyes régi fideszes motorosok, mint Bencsik András nyíltan is kimondta, unja az egészet. A válasz a központból viszont egyértelmű volt: ez a kampány marad, a “migránsok” mint fő veszélyforrás maradnak, az amerikai milliárdost viszont átmenetileg mégis eltávolították a képből.

Akármi is legyen a pontos, végső eredménye az április 8-i választásoknak, annyi már látszik, Orbán kommunikációs környezetének és ötletadóinak, fülbesúgóinak nagyon is igazuk volt.

Sokan sokféle dolgot leírtak már Orbán Viktor színeváltozásairól, nagy beszédeiről, vagy éves tusványosi fejtegetéseiről, hangsúlyozták 180 fokos irányváltásait is épp eleget. Arról viszont sokkal kevesebbet beszélünk, mi tartja össze hosszú évek óta azt a rendszert, amely a minap is két és fél millió szegény és gazdagabb magyart vitt el az urnák elé, és még akkor is irtóztatóan hatalmas és hatásos mozgósítást hajtott volna végre, ha ezzel a számmal esetleg veszített volna.

A jelenség magyarázata szerintem leginkább annyira anyagi, szervezeti, mint igenis ideológiai színezetű. Orbán Viktor ugyanis megörökölte, szétszedte, majd újból összerakta azt az eszmét, amely a több mint 90 százalékos etnikai többségű, a Vészkorszak, a sváb kitelepítések és a szlovák-magyar lakosságcserék utáni, 1946-os Magyarország végső szétesését mindeddig is megakadályozta, és amit a népiek, fasiszták és protofasiszták is előszeretettel alkalmaztak...

" HA A FIDESZRE SZAVAZUNK, MÉG KAPUNK KÉTEZER FORINTOT IS..."

VÁROSI KURÍR - BLOGZÓNA
Szerző: Bandita
2018.04.16.


Azért szavaztam a Fideszre, mert nem akarok migránsok között élni. Jöjjön csak nyugodtan, nézzen körül nálam. Támassza vissza a kaput, mert kimegy a meleg, oszt nekem nincs pénzem tüzelőre ilyen melegben.

Na, oda akarják arra a gazos kertre betelepíteni a migránst,

hogy a rák egye ki a fülüket. Hogy hogy ki? Hát a Gyurcsány, meg a Bajnai. Mondta a polgármester úr a közmunkán, ha nem Orbán Viktor nyer, akkor bizony nekünk annyi, mert csak a Fidesz tud bennünket megvédeni. Na üljön le itt nálam, csak elrakom a székről a rezsicsökkentést. Amint látja nagyon szegény vagyok, a tévét sem nézem ha nem tudok a póznáról áramot lopni. De abban is azt mondják, a migráns nagyon veszélyes, és ha ide hozzák, akkor nekünk kell kifizetni az ő pénzét. Megmondta az M1, nálunk más nincs, nekem arra nincs pénzem előfizessek mindenféle csatornára, ahol csak hazudnak nekem.

Hogy honnan vennék el nekik a pénzt?

Hát tőlem. Mert mindig a szegény embertől szedik el ha kell a gazdagoknak. Megmondta az a kedves Németh Szilárd, meg a Flóri is, hogy bizony mi isszuk meg a levét. Azok olyan aranyos emberek. Azt mondták, ha a Fideszre szavazunk, még kapunk kétezer forintot is. Idejönnek reggel valakik, elvisznek a szavazásra, utána kapjuk pénzt. És így is lett! Az olyan jó, ha valaki betartja amit ígért! A Gyurcsány az sosem tartotta be. Igen, volt egy is gulyás, meg zene, egy kis bor, bár a szomszéd gyerek az nagyon berúgott. Másnak kellett helyette elmenni szavazni, de a kétezer forintját megkapta. Azért ez pofátlanság...

A DOLGOK NÉHA ELÉG GYORSAN KÉPESEK MEGVÁLTOZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.04.16.


Van egy Pauska Zsolt nevű ember, aki már pusztán attól, hogy Mészáros Lőrinc az ő főnöke, magasabb szellemi szintet képes megugrani, mint bárki más, akinek nem Mészáros Lőrinc a főnöke. Pauska úr a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója és mint ilyen, feltétlenül fontosnak érezte, hogy megmondja. A magáét. Szerinte minden ellenzéki és minden újságíró (természetesen csak azok, akik nem Lőrinc baráttól, Andy Vajnától, vagy Habony Árpádtól, netán a Fidesztől kapják a fizetésüket) agyhalott.

Amúgy lehet neki némi igazsága, mondom én ezt úgy, hogy nem vagyok sajtó. Sem. De azért ütöm a billentyűket és felmerült már bennem is, hogy mi a büdös francért teszem ezt önmagammal és a családommal. Szarhatnék is az egészre, elhúzhatnék az országból, vagy maradhatnék és csak a magam dolgával törődhetnék. Esetleg felajánlhatnám a szolgálataimat a maffiának és nyugodtan járkálhatnék külföldi rendszámú terepjáróval, havonta jönne a zsíros fizetési boríték, aggódnom se kellene semmiért, mert megvédene a gazda. Ha lenne eszem, ezt csinálnám. De ezek szerint nincs eszem, csak a rohadtul megcsontosodott gerincem, ami nem hajlik, legfeljebb törik. Még nem tört el.

Pauska mester cikke rövid, de annál sokatmondóbb. Főleg az utolsó bekezdés jelentős, azt ide is teszem szépen:

Azonban rosszabb a helyzet. Az oktatás, a kulturális és művészeti élet plusz az elektronikus sajtó nagyobbik része ugyanis továbbra is a kezükben van, és ezeken a területeken, ha kell vérrel-­vassal, de a saját normáikat érvényesítik. Az a kérdés, még meddig.

Mármint az agyhalott ellenzék és az agyhalott média kezében van mindez. Pauska szerint. Mondja ezt a zsinórban harmadik négy éves ciklusára éppen berendezkedő Fidesz hűséges szolgája. Hogy a nyolc éve tűzzel-vassal irtott, karaktergyilkosságokkal ritkított, megfélemlíteni igyekezett, egzisztenciálisan ellehetetlenített, ezer irányból lejáratni próbált nem kormánypárti oldal (és itt elnézést kérek Pauska úrtól, hogy nem ballib oldalt írok, mint ahogy ő tette, de bőven van jobboldali értékrendű ember is a Fidesz áljobboldaliságával szemben) kezében van lényegében a kulturális, a művészeti élet, az oktatás és az elektronikus sajtó döntő része. Na, ez meg hogy lehet? Igyekszem segíteni a dilemma megoldásában...

GYARMATI ANDREA: ANYU HÜLYÉT CSINÁLT A TITKOSSZOLGÁLATBÓL

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.04.14. 


Mert csak azt ismételgette: „Nem tudom, nem emlékszem.”

A szüleim mindketten 1927-ben születtek. Már az évszámból is látni, sokat megéltek a híres-neves huszadik században. Tűzforró és jéghideg nem volt ismeretlen számukra, a langyosat viszont sose kedvelték. Ebben és sok más dologban is rendkívül hasonlítottak egymásra, vagy ha úgy jobban tetszik, eléggé egyformán gondolkoztak.

A sport mindenekfelett, eredmény, győzelem, siker: ezek voltak a vezérmotívumok, de az indíttatás, a motiváció nem volt azonos. Anyu precíz volt, alapos, szorgalmas és kitartó, hihetetlen akaraterővel. Apu laza, játékos, kicsit mindent a fonákjáról nézett, és az imádott vízilabdázáson kívül látszólag semmit sem vett komolyan. (Illetve hozzátenném, volt még valami, ami szintén fontos volt a számára: mi, a gyerekei.)

Ám a történet, amiről most mesélek, bőven a húgom születése előtti.

Anyu azt vallotta, a dolgokat kézbe kell venni, és meg kell oldani, Apu hite szerint a dolgok így vagy úgy megoldják magukat, nem érdemes rájuk feszülni.

Anyu ráfeszült, Apu elengedte. Jó páros voltak, sokat lehetett tőlük tanulni.

Anyu képes volt életre-halálra megharagudni, ha valaki bántotta őt vagy az övéit, Apu irtó mérges tudott lenni, aztán elfelejtette, mivel is bántották, milyen megjegyzést tettek rá.

Volt azonban néhány esemény, amit nem lehetett elkönnyelműsködni, épp a történelmi helyzet miatt.

Apu olykor hőzöngött. Egy elég szigorú rendszerben hangoztatta igencsak szovjetellenes nézeteit. Anyu stabil volt, megbízható és okos. Gyorsan átlátott mindent, kialakította a véleményét, amihez aztán hű maradt. Kicsit kockamódra éles igenek és nemek jellemezték, Apu szótárában az „is”, a „lehetséges” meg a „talán” is szerepelt.

1956-ban olimpiát rendeztek Melbourne-ben, ahová mindketten aranyéremre esélyesen érkeztek, és ahol meg akarták ismételni a helsinki dupla, közös győzelmet...

FIDESZ-VOKSOK NYOMÁBAN


NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, UNGÁR TAMÁS, VAS ANDRÁS
2018.04.16.


Újra narancsba borult a vidéki Magyarország. Riportereink somogyi, baranyai és borsodi településeken kérdezték: miért újra Orbán?

SOMOGY Megtépett plakátot lobogtat a szél a faluszéli buszmegállóban, Potocskáné Kőrösi Anita képviselő-jelölt néz mosolyogva a Kazsokba érkezőkre. A faluban beljebb még két jobbikos hirdetésbe botlunk – éppen ennyi voksot kapott a párt jelöltje a községben, ahol a 149 szavazóból 137-en a Fidesz-KDNP jelöltjét ikszelték be, vagyis a Witzmann Mihály a szavazatok 92 százalékát söpörte be.

– Nézzék meg, mennyit fejlődött a falu az elmúlt években – mondja a kerítésre könyökölve Mosóczki Istvánné. – Tiszta új a kultúrház, az orvosi rendelő, végre aszfaltos út vezet a temetőbe, épült szép ravatalozó, meg járda, ahol eddig csak kitaposott ösvény vezetett. De a képviselő támogatta a tánccsoport fellépéseit is, s többször is eljött a faluba, beszélgetett az emberekkel. Nem úgy a baloldal jelöltje, vagy épp a jobbikos aspiráns, akiket csak a plakátokról ismerünk.

A 300 lakosú falu romák lakta részén Bodnár Renáta éppen az udvarra kirakott mosógép mellett áll, amikor beköszönünk. Egy pillanatig sem tagadja, akárhányszor kellene szavaznia, mindig Witzmannra tenné az ikszet.

– Amikor négy éve képviselő lett, eljött bemutatkozni a faluba – állítja az asszony. – De nem ám csak a polgármesterhez, hanem bekopogott a házakba. Hozzánk is benézett, a gyerekek kint játszottak az udvaron, csupa kosz volt mindegyik, de megsimogatta őket, lepacsizott velük.

A hatgyerekes nő hozzáteszi, egyedül Witzmann gondoskodik a szegényekről, akikből akad elég a településen: a három év alatti gyereket nevelők havonta, ahol nagyobbak a csemeték, negyedévente kapnak csomagot egy alapítványtól, s ezt a képviselő intézte nekik.

– Eleinte utalványt osztottak, most 11 kilós pakkokat – mondja. – Liszt, cukor, olaj, lekvár, kakaó, háztartási keksz, tartós tej, háromféle tészta van benne. Higgye el, sok helyen e nélkül nem lenne mit enni hó végén.

– Alapítványi pénzből vigéckedik Witzmann – morogja a Petőfi utcában egy férfi, s hamar kiderül, a nyolc MSZP-szavazó egyikébe botlottunk. – halmozottan hátrányos helyzetű falu szegény emberei amúgy is kapnának csomagot a máltaiaktól vagy az Ökumenikus Segélyszervezettől, de itt úgy adják be nekik, mintha a Fidesz adná. A polgármester is ráerősít erre, ha jön Witzmann, hajbókol neki. Parancsba nem adta, hogy kire kell szavazni, de azt azért elhintette, hogy addig van közmunka, míg ez a kormány van hatalmon.

A Petőfi utca egyik kertjéből üvölt az Egészséges Fejbőr, éppen a csodaszarvasról dalol az énekes.

– Tibor napot tartanak – int a ház felé az út szélén üldögélő három fiatal egyike, akiről kiderül, szintén a kormánypártokra voksolt. – Orbán köcsög volt, köcsög is lesz, de legalább nem engedi be a migránsokat. Még csak az kellene, hogy az üres házakba idejöjjenek.

Próbálnánk kideríteni, mi hozná éppen Kazsokra a menekülteket, de a fiatalok csak ingatják a fejüket.

– Egy téglát nem raktak le ebben az országban, tehát ne is akarjanak itt élni! – harciaskodik egyik társa.

– Van itt elég szegény, nem kell, hogy nekik kevesebb jusson, mert idehozzák az idegeneket – veszi át a szót a harmadik. – Addig nyugi van, amíg a Fidesz van. Megmondta a tévé, ha nem Orbán marad, hatvanmillióan jönnek be. (Vas András)
...

FELKÉSZÜL: SZISZIPHOSZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.04.16.


Tegnap mindnyájunk legnagyobb gyönyörűségére kinyitotta csipás-teknőc szemeit maga Rogán Antal is, és megszólalt. Politikai bolhacirkusznak titulálta a tüntetést, ami aktustól önkéntelenül nyílik ki a bicska a legjámborabb elsőáldozó kisleány zsebében is, de mit lehessen tenni. Köpni, valamint nyelni, ha erre képes még az ember, és már ez is valami.

Viszont ez következik most. Ám mielőtt ennek szépségeit egész alakos képen megörökítenénk, erről a bolhacirkuszról iderakom, hogy mi jutott az eszembe szinte abban a szentséges pillanatban, ahogyan ez elterjedt a nagyvilágban.

Az, hogy annak idején maga a nagy Vlad Tepes (Dracul fia) is játszott ilyet a börtönében, midőn csótányokat meg ilyesmiket húzgált karóba játszásilag ugyan, de véresen komolyan, ami azt jelzi, hogy nem volt százas a manus. Vagy érdekesség ez, vagy fortélyos utalás. Minden lehet.

Ez a Rogán mellesleg, amíg a jámbor magyarokat arról kellett meggyőzni, hogy csakafidesz, addig parkolópályán volt sok hasonszőrű takonnyal együtt, hogy ne zavarjon bele a révületbe. Illetve tán, ha esetleg kikapás van, akkor a népharag ne húzza fel őtet az első lámpavasra a többi férgekkel együtt. Most viszont, hogy Isten és a Sátán segedelmével a diadal teljes, kipottyant a zabszem a seggéből, és cukkolódik.

Mint ahogyan a másik, a harmadik, illetve hát, az összes, és egyre több. Mind számosabb agytörzsi véglénynek nyílik meg a pállott szája, egyre hangosabbak, egyre nagyobb hülyeségeket beszélnek, egyre nagyképűbben, ami ellen voltaképp tehetetlen az ember, maximum a fogát csikorgatja szolidan.

Igaz a megállapítás tehát, hogy ez itt a „Ground zero”, de nevezhetjük akár felperzselt földnek is, egy dolog azonban biztos, hogy mindent újra kell kezdeni, aminek már nyolc éve is nekilátott az ember gyereke, de egészen más talapzatról.

Itt van mindjárt nekünk ez a tüntetés, amely a magyar polgártársakat már megint beletaszította abba a betegségbe, amelyből ezek szerint az istennek sem bírnak kimászni. Legyünk őszinték: már megint elkezdődött a hiszti, holott annak a kurva választásnak a teteme még ki sem hűlt, hogy ilyen bamba képpel tegyem érhetővé, mit is akarok mesélni, na.

Itt mindenki egyszerre akar mindent. Újraszámolást, új választást, forradalmat, meg a kiskutya redves farkát is, megtetézve a fintorokkal, hogy én ezzel nem forradalmárkodok, ő meg azzal. Ennek büdös a szája, annak meg nem volt gyerekszobája.

Olybá tűnik ez az egész, mint amikor a már elvesztett meccs hosszabbításában rohangászik a kikapni készülő csapat, hogy egy perc alatt majd megteszi, amire kilencven alatt nem volt képes. Ráadásul az egész stadion már őrjöng, és ünnepli az ellent. Az ilyenek nem szoktak sikerülni, és jó végük sincs soha. Pláne nem vagyunk CéRonaldók egyáltalán, hogy kapjunk egy kamu tizenegyest...

SPIEGEL: MERKEL AZONNAL HATÁROLJA EL MAGÁT AZ ORBÁN-BAGÁZS NYÍLT ZSIDÓELLENESSÉGÉTŐL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.16.


- A demokratikus Európa túlélése múlik azon, hogy megálljt tud-e parancsolni a tekintélyuralmi magyar és lengyel rezsimnek

- Orbán igyekszik elfojtani a szólásszabadságot, a kritikus hangokat, a még megmaradat független újságírást, és várhatóan csak kiélezi az ellentéteket Európával

- A CEU elvesztése borzasztó nagy kár lesz Magyarország számára, de Ausztria ezzel ne törődjön: ragadja meg a páratlan lehetőséget és adjon menedéket Bécsben az intézménynek!

Spiegel

A hetilap azt tanácsolja a német kormánynak, hogy az sürgősen határolja el magát az Orbán-féléktől, mert nem lenne jó, ha ismét szalonképessé válna a leplezetlen antiszemitizmus, mégpedig részben a politika támogatásával. Egy társadalom persze mindig eldöntheti, hogy mit választ: a demokratikus értékeket, avagy a gyűlöletet. A polgári közép Németországban törleszkedik a jobboldalhoz, illetve szélsőjobbhoz, ezzel párhuzamosan az egykedvű nyilvánosság a jelek szerint kész elfogadni bizonyos dolgokat. Így fordulhat elő, hogy a németeknél díjat kap egy rapszöveg, benne zsidóellenes kitételekkel, ami szégyen. De felelősség terheli érte az intézményeket is.

Ráadásul a jelenséget támogatják az uniópártok. A Bundestag keresztényszociális alelnöke melegen üdvözölte Orbán Viktor győzelmét, noha az egyértelműen antiszemita kampányt folytatott, ideértve a Soros elleni uszítást. Ugyanezt Friedrich nyugodtan üzenhette volna 1933 január 30-án is. Szintén igencsak problémás a CDU-CSU álláspontja, hiszen a magyar kormány módszeresen korlátozza a sajtó- és gyülekezési szabadságot. Berlin dettó tudomásul veszi, hogy a hatalom fellép a kritikus civilek ellen. Mintha sokan nem lennének még mindig tisztában azzal, mennyire veszélyes Németország, illetve egész Európa számára a magyar és a lengyel tekintélyuralmi rendszer. Pedig a földrész demokratikus egységként csak úgy élheti túl, ha egyértelműen állást foglal Budapesttel és Varsóval szemben.

Orbán feltüzeli a szélsőjobbot, így a németeknél és a franciáknál is, felpuhítja a normákat és a demokrácia ügyében árulókká teszi a konzervatív oldal demokratikus politikusait. Ez történik, amikor a CSU 2. embere a barátjának nevezi a magyar vezetőt. De meg lehet említeni Seehofert is, akit a CNN úgy jellemzett, mint az AfD hangját a kormányon belül. Merkel pedig tudomásul veszi, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja. Ha komolyan gondolja az antiszemitizmus és a tekintélyelvűség elleni harcot, akkor a magyar párt kizárásán kell dolgoznia. Ám erre nem lehet számítani. Pedig ha az EU tényleg értékközösség vagy az akar lenni, akkor nincs más választása, mint hogy szankciókkal kényszerítse Magyarországot a demokratikus szabályok betartására. És ha a kancellár nem néz szembe a magyar helyzettel, annak rendkívül súlyos következményei lesznek a társadalomban.

FAZ

Finnország támogatja a német kancellárnak azt az elképzelését, hogy jutalmazzák meg azokat az államokat, amelyek tartják magukat az uniós megállapodásokhoz, pl. a menekültek befogadása ügyében. Merkel eredetileg azt akarta, hogy a kifizetéseket tegyék a jogállami normák, illetve a kvóták betartásától függővé, ám ezzel nem aratott nagy sikert. A finn gazdasági miniszter most úgy nyilatkozott, hogy a kohéziós alap feltöltésénél a jövőben jobban tekintettel kell lenni a migrációra, több pénzt kell előirányozni a bevándorlás kezelésére. Ám arra a kérdésre, hogy mely kormányok kapjanak az új rendszerben kevesebbet, úgy válaszolt, hogy ennek eldöntése a Bizottságra tartozik. Egyúttal sürgette a szorosabb uniós együttműködést, anélkül azonban, hogy létrejönne az Európai Egyesült Államok. Azt is elmondta, hogy Finnországnak nagy veszteségeket okoznak az oroszellenes szankciók, ám Helsinki tartja magát ahhoz, amit az EU elhatározott...