2019. február 6., szerda

RÁADÁS: SZILI FURGONNAL...JÖNNI PORTUGÁL... (VLOG)

SZILI FURGONNAL VLOG
Szerző: SZILI
2019.02.05.


Az év második kanyarja került terítékre, ez a második rész. A portugál Figueira da Foz-ból viszek két láda árut a spanyol Arcos de la Frontera-ba. Onnan átszelem Spanyolországot, egészen Quer-be, majd Irunba. Ott a lerakás helyszínén lesz visszarakóm, és azzal irány Németország Riegelsberg. A következő felrakó Homburg városa, a lerakó Nürnberg InTime központ és Ausztria Sankt Valentin. Innen hazafelé veszem az irányt. Lesz szó többek között arról, hogy: - kifogtam egy hölgy targoncást, érdemes végignézni :-) (Arcos de la Frontera) - mutatok agave növényeket - találkoztam egy magyar kollégával és a stílus felháborított - a lázlap megszülése egy ilyen hosszú távon - egy elkeserítő kereskedői morál és egy elkeserítő futárszolgálat - inverter és szőrnyírás - a biarritzi Esso benzinkút, automata tankolás - véleményem a francia kamionforgalomról bundeszen - egy francia aranyos énekes lány - hihetetlen olcsó tejberizst vettem - mutatok egy német bordélyházat - hosszú vezetésnél fáj-e a hátam vagy a derekam? - nem tudok elaludni gyorsan - megszóltak egy negatív komment miatt...ez a véleményem - nem térek magamhoz...magyarul beszélt az osztrák lerakón egy kedves lány...

ITT NÉZHETŐ MEG

NÉGY ÉVVEL A G-NAP UTÁN - OLIGARCHÁKAT CSERÉLTEK LE, VAGY VÁLTOZOTT MÁS IS?

HVG ONLINE
Szerző: SZOJCSEV IVÁN
2019.02.06.


Az egykori Simicska-cégek jelentős része Mészáros Lőrinc közelébe került, a médiabirodalom koncentrációja akkora, amilyenről Simicska csak álmodni mert, Mészáros vagyona pedig ma több, mint ötször akkora, mint Simicskáé volt a csúcson. Ide jutottunk négy év alatt.

"Most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok" – ezzel a mondattal kezdődött az interjú, amit Simicska Lajos napra pontosan négy éve adott az Indexnek. A G-napon Simicska több médiaérdekeltségének vezetője is felmondott, mert az Orbán Viktorral szakító oligarcha a kormány reklámadótervei miatt totális médiaháborúról kezdett el beszélni.

Most, négy évvel később a Magyar Nemzet a Fidesz szócsöveként indult újra, ami szimbolikusan is jelzi: a NER totális győzelmet aratott Simicska fölött. De mennyiben lett más a helyzet attól, hogy lecserélték az oligarchákat?

A vagyon

2015-ben Simicska Lajos először került fel a 100 leggazdagabb magyar listáján a Top 10-be, akkor is csak a tizedik helyen. Simicska vagyonát akkor 73 milliárd forintra becsülte a Napi.hu kiadványa. Ugyanezen a listán ott szerepelt már Mészáros Lőrinc is, de még csak a 86. helyen szerénykedett.

Mára Mészáros lett a leggazdagabb magyar. A Napi.hu idei kiadványa még nem készült el, de már 2018-ban is csak a lapzárta időpontján múlt, hogy Csányi Sándort nem előzte meg Mészáros. Amikor viszont a Forbes 2018 legvégén kiadta a saját listáját, azon a felcsúti expolgármester volt az első. A vagyona 381 milliárd forint, vagyis több, mint ötször akkora, mint Simicskáé a csúcson. (Azt, hogy Mészáros vagy Simicska-e a nagyobb király, két éve összehasonlítottuk – azóta ugyan sok minden történt, de így is érdemes visszatekinteni a kettejük közötti különbségekre.)...

NEM SZÓLTAK VARGA ISTVÁNNAK, HOGY A VÉLEMÉNY MÁR RÉG NEM SZABAD A FIDESZBEN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA 
2019.02.06.


A legváratlanabb helyről kapott kemény kritikát a kormány propagandagépezete. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumának minap lemondott elnöke ugyanis alaposan megtépázta a korábban általa felügyelt kormányzati médiakolhoz tekintélyét. A 476 orgánumot tömörítő alapítvány alapjait kérdőjelezte meg ugyanis azzal, hogy szakmailag gyengének találta az ott dolgozó újságírókat, a balliberális konkurenciát pedig némi túlzással az egekig magasztalta. Azzal, hogy kiszólt a központból, figyelmen kívül hagyta a kormányzati direktívákat, elesett egy zsíros állástól, de valamit javított erősen megkopott renoméján.

Klasszikusokat csak pontosan szabad idézni, ezért álljon itt szó szerint az, amit Varga István akkor fideszes honatya mondott 2012 szeptemberében egy éjszakába nyúló vitában: „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.” Ez akkor még Rogán Antalnak és Selmeczi Gabriellának is sok volt, ezért elhatárolódtak a kormánypárti képviselőtől.

Varga régi motorosnak számít a parlamenti csetepatékban, hiszen az MDF színeiben már a ’90-es évek elejétől a jobboldalt erősítette. Később (mint oly sokan) a Magyar Demokrata Fórum csillagának leáldozásával narancsos színekben szerzett mandátumot ősi hátországában, Orosházán és környékén. Az ügyvédként dolgozó Varga egy meglehetősen sanyarú sorsú választási körzetet adott át később annak a Simonka Györgynek, aki ellen most éppen az ügyészség nyomoz korrupciógyanús ügyek miatt. Amikor nemrégiben kinevezték a KESMA kuratóriumába, mindenki úgy gondolta, hogy a Fidesz ezzel fizeti ki a régi harcostársat.

Varga azonban egészen furcsa módon hálálta meg pártja bizalmát, ugyanis a hazai Behir.hu-nak nyilatkozva például olyanokat állított, minthogy igényes, jó tollú újságírókat nem a saját, hanem a másik oldalon lát, vagy szerinte most az a helyzet, hogy az Indexet előbb elolvassuk, mint az Origót, vagy, hogy szerinte olyan tévét kell csinálni, amelyben nemcsak arról van szó, hogy Magyarország felett felhőtlen az ég, minden szép és jó. Kérdés, hogy Vargából pusztán az őszinteség beszélt, vagy esetleg fel akarta tüzelni a sajátjait, és arra ösztönözni a kormánypropagandistákat, ezután érdemi újságírói munkát végezzenek a központi direktívák bekopizása helyett?
...

A VESZTÜNKBE ROHANUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.02.06.


...Egyszerűen hihetetlen ez az eszetlen, teljes mértékben értelmetlen, óvodás szintű csípőből sorosozás. Finkelstein halála óta – ami azért nem ma volt – tényleg nem sikerült kitalálni semmi újat? Mégis miért kapják a milliárdokat ezek az agytrösztök, ha csak ilyen Németh Szilárd szintű közleményekre telik? Sorossal és a bevándorlóországozással szemben a valóság az, hogy ma már van olyan afrikai ország, amely elmondhatja, hogy szabadabb mint Magyarország. Itt tartunk, kedves fideszes szavazók! Botswana, Szenegál, de még Ghána is szabadabb, mint az Orbán Viktor által Európa legbiztonságosabb és legcsodálatosabb országának aposztrofált Magyarország. Hát hogy is van ez?
Ma már a Fidesz szavazók is látják – sokukat sajnos a mai napig sem zavarja, hiszen Gyurcsány –, hogy rádiók és tv csatornák szűnnek meg, ha nem hódolnak be eléggé Orbán Viktor akaratának. Újságok és civil szervezetek kénytelenek lehúzni a rolót a kormány folyamatos támadásainak és ellehetetlenítési kísérleteinek hála. Bírók mondanak le, miután belefásultak a folyamatos széllel szembeni harcba. Egy színvonalas egyetem volt kénytelen Bécsbe menekülni, mivel a kormány politikai megfontolásból ellehetetlenítette a helyzetüket. Már csak azok nem látják a diktatúra kiépülését, akik vagy nem akarják meglátni, vagy egyszerűen inkább élnek egy kormány által összegányolt álomvilágban, mintsem hogy szembesülnének a valósággal.
Jó lenne átgondolni, hogy miért van az, hogy a világ vezető lapjai, Nobel-díjas tudósok, világhírű filozófusok és gondolkodók beszélnek úgy Magyarországról, mint egy olyan országról, amely az EU kellős közepén a diktatúra irányába menetel? Minden, a kormánytól eltérően gondolkodó ember és szervezet Soros kezében van? Aki annyira buta, hogy ezt el is hiszi, azt megkérném arra, hogy ne fáradjon azzal, hogy legközelebb szavazni megy. Csak kérdem, ha Soros halálával – ő sem él örökké – nem változik meg az ország nemzetközi megítélése, akkor kit fogunk majd hibáztatni? Ki miatt lesz nekünk évről-évre egyre rosszabb? Kit kell majd utálni? Nyissuk már ki a szemünket végre, az isten szerelmére. Nem Soros,  nem Gyurcsány, de még csak nem is a migránsok felelősek a mi sorsunkért, hanem saját magunk.

HA A 29 ALKALMAZÁS KÖZÜL VALAMELYIK RAJTA VAN A TELEFONJÁN, TÖRÖLJE LE MIELŐBB

HVG ONLINE / TECH
Szerző: hvg.hu
2019.02.06.


A Trend Micro jelentésében 29 olyan androidos alkalmazásra hívja fel a figyelmet, amelyek valójában vírusok terjesztésére és az adatok ellopására megírt programok voltak.

Sokan kedvelik az Androidot testreszabhatósága, illetve a Play Store-t nyitottsága miatt, ahol kis túlzással mindenféle program megtalálható. Ám amennyire előnyös, ugyanannyira problémás jellemző ez, hiszen nem egy appról derült már ki, hogy valójában egész más céllal hozták létre őket.

A Trend Micro nyomozásában most 29 igen súlyos gondot jelentő appot talált, amelyek fő profilja a vírusok terjesztésére, illetve az átírt programkód révén a felhasználói adatok megszerzésére irányult. A Google természetesen törölte ezeket a Play Store felületéről, ám sokat csak azután, hogy milliók már telepítették őket telefonjukra. Főleg úgynevezett „beauty”, vagyis fotós appokról van szó, amelyek az elkészített képeket rendszerint egy álszerverre továbbították, vélhetően azért, hogy felhasználásukkal csalók új profilokat hozhassanak létre valamely közösségi oldalon...

2070-RE MINDEN MAGYAR DOLGOZÓRA KÉTSZER ANNYI NYUGDÍJAS JUT, MINT MA

INDEX / PÉNZ BESZÉL BLOG
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2019.02.06.


2019. január 31-én nyilvánosan is bemutatták az OECD 2019-es jelentését Magyarországról. Mivel 2018. májusában OECD szakértők megkerestek engem is, hogy eszmét cseréljünk a magyar nyugdíjrendszer problémáiról, én is kaptam meghívót a mostani bemutatóra, és hosszú évek után ismét egy levegőt szívhattam a jelenlegi magyar hivatalnokokkal. Jellemző a kormányzati és tudományos szféra közti szakadékra, hogy a jelentésben idézett többi szakértőből senkivel sem találkoztam, és két nyugdíjhivatalnokon kívül a megjelentekből senkit sem ismertem. Kaptam ajándékba egy nagyon mutatós és tartalmas kötetet, amely elektronikusan ingyen olvasható (OECD Economic Surveys, HUNGARY stb.), de nem tölthető le ingyen. Erről a tanulmánykötetről számolok be az Index olvasóinak.

Az talán ismert, hogy ellentétben az IMF-fel és a Világbankkal, az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) a fejlett piacgazdaságok klubja, tehát pénz helyett csak tanácsokat ad, emellett statisztikákat állít össze, és értékes elemzéseket készít, köztük rendszeresen jelentéseket közöl országokról, régiókról is. Most hazánk került terítékre, és a 180 oldalas jelentés az általános gazdasági áttekintésen kívül két terület szerkezeti reformjait taglalta: a magyar nyugdíj- és egészségügyi rendszer kihívásait és a bennfoglaló (inkluzív) regionális fejlesztést.

A jelentés megítéléséhez tudni kell, hogy a magyar kormánynak vétójoga van a jelentés elfogadásában és publikálásában, tehát az OECD-nek diplomatikusan kell eljárnia. Hely- és tudás hiányában főleg a nyugdíjrendszer problémáiról szóló részeket taglalom, és a regionális kérdéseket teljesen mellőzöm.

Külön felhívom a figyelmet a jelentés szerzőinek csak helyeselhető iskolás módszerére, hogy a fejezetek végén közli saját javaslatait, és helyenként kétoszlopos táblázatban összehasonlítja az előző, 2016. májusi áttekintésben tett javaslatokat és azok megvalósítását...

KIÁLL A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA MELLETT A SZLOVÁK TUDOMÁNYOS ÉLET

ÁTLÁTSZÓ / SZLOVÁKIA
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.02.05.


Szolidaritási nyilatkozatban áll ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és a Szlovákiai Történészek Társasága (SHS) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dolgozói mellett. Mindkét szlovákiai nyilatkozat hangsúlyozza a tudományos kutatás és szabadság önállóságáért vívott küzdelem fontosságát.

Segélykiáltó angol nyelvű üzenetben fordultak a Magyar Tudományos Akadémia alkalmazottai a világ tudományos közvéleménye felé január végén.

Ismert: a jelenlegi magyar kormányzat részéről a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenítése és leszalámizása a cél.

A közép-európai térségben nem ritkák az ilyen és ehhez hasonló a tudományos élet ellehetetlenítését célul kitűző autoriter tendenciák. Nem véletlen, hogy először a szomszédos Szlovákiában a helyi tudományos akadémián dolgozó mintegy 2000 munkatárs fejezi ki elsőként szolidaritását szlovák és angol nyelven az MTA elnöksége és tagjai illetve a magyar média felé...

KOMMUNIKÁCIÓS TERV VAN, FŐTÉR TOVÁBBRA SINCS MISKOLCON

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2019.02.05.


Lóhalálában keresi a kivitelezőt a miskolci önkormányzat a város új főterének kialakítására. Már 2011-ben beígérték, de 2019 elején még egy kapavágás nem történt.

„Ezt a teret már többször elkezdték tervezni az elmúlt 40-50 évben, azonban politikai, gazdasági vagy egyéb okokból azokat a terveket végül soha nem fejezték be. Nekünk feladatunk az, hogy adjunk egy főteret Miskolcnak. De milyennek is kell lennie egy város főterének?” – tette fel a kérdést Rostás László, Miskolc -akkori, és azóta lemondott – főépítésze 2011-ben egy fórumon. És rögtön válaszolt is: „a város főterének, de egyéb tereinek, utcáinak is tükröznie kell a várost magát”. Ez utóbbi állítás 100 százalékban megfelel a valóságnak.

Hasonlóan sok más miskolci, “heteken belül kezdődnek a munkák” bejelentéshez, 2019. január elején még egy kapavágás sem történt a főtéren, pedig az ígéretek szerint 2019 júniusára már el is kellene készülnie.

Most éppen lóhalálában kivitelezőt keresnek, mert az első közbeszerzési eljárás sikertelen volt. Az elmúlt évtizedekben rengeteg terv, pályázat készült a térre, de biztos, ami biztos, 2016-ban azért lebetonozták a terület egy részét.

Hogy most mit és hova fognak végre építeni (a korábbi ötletek mindig nyilvánosak voltak), azt nem mutatják meg a kíváncsiskodó miskolciaknak, akik pedig ennyi töketlenkedés után talán joggal kíváncsiak lennének rá, hogy a következő 100 évben hogyan fog kinézni a város főtere.

A városháza sajtósa azonban hűti a kedélyeket: “a projektek mindegyikének van kommunikációs terve. A projektekkel kapcsolatos információkat ezekhez igazodva, ütemezetten, az adott fejlesztés mérföldköveinek megfelelően fogjuk közzétenni. Ettől egyetlen beruházás esetében sem kívánunk eltérni” – írta megkeresésünkre.

De 2018 közepén ezt írta a megyei napilap: “a városháza tájékoztatása szerint a tér és az Avalon Business Center építészetileg egységet alkot, ezért a két projektet a beruházó és a városháza a közeljövőben közösen fogja bemutatni”. Természetesen ez sem történt meg eddig...

MÉLYSÉGEK ÉS MAGASSÁGOK - AVAGY A BENNED ÉLŐ HARCOS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2019.02.06.


Sikerek és kudarcok; öröm és bánat; szeretet és gyűlölet; világosság és sötétség; hullámhegyek és hullámvölgyek; magasságok és mélységek – egyik sem létezhet a másik nélkül. A világ jelenségeiben fellelhető ellentétek egységét igen szemléletesen fejezi ki a kínai taoista filozófiában a jin (a hegy árnyékos oldala) és a jang (a hegy napos oldala), amelyek – folyamatos alakulás, változás közepette – szintén csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők.

Kevés olyan ember van az ismerőseim között, aki ne kapott volna kisebb-nagyobb pofonokat az élettől (talán nincs is ilyen). Sokan közülük már-már úgy látják, másból sem áll az életük, mint folyamatos leckék sorozatából. Kétségtelen, hogy ha nem tanulunk a hibáinkból, kudarcainkból, azok könnyen megismétlődhetnek (akár egy újabb - és esetleg erősebb - pofon formájában). Sajnos az is előfordul, hogy egy esemény minden előjel nélkül, egyik napról a másikra, elemi erővel kényszerít bennünket térdre, és úgy érezzük: innen már nem tudunk felállni. Aztán eltelik valamennyi idő, és a reményvesztettség, kilátástalanság, tehetetlenség érzését – jó esetben – felváltja az elszánt küzdelem. Joseph Campbell, Az ezerarcú hős c. ikonikus mű szerzője a következőképp fogalmazta meg egy-egy ilyen próbatétel jelentőségét: „Csak akkor találjuk meg az élet kincseit, ha leereszkedünk a szakadék legmélyére. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni.”

De vajon mitől függ megküzdési képességünk, illetve az, hogy mennyi idő alatt és milyen erőfeszítések árán jutunk ki – Campbell szavaival élve – a szakadék legmélyéről? A genetika mellett kétségtelenül jelentős szerepe van a gyermekkorban, otthon látott mintáknak, mechanizmusoknak, az akaraterőnek, kitartásnak, és nem kis részben a saját magunkba (ezen felül esetleg még valamiféle természetfeletti erőbe) vetett hitünknek is. Sokan többnyire csak ezekben a nehéz helyzetekben, időszakokban szembesülnek belső erőforrásaik és tartalékaik valódi nagyságával, ami aztán segíthet majd abban, hogy egy következő pofon esetén már azt tudjuk mondani magunknak: egyszer (talán többször is) sikerült, most is megbirkózom majd a kihívással. Fontos kérdés persze, hogy milyen mély a szakadék és milyen meredek a kifelé vezető út. Hogy van-e, aki segít felfelé kapaszkodni, esetleg ledob egy kötelet, vagy legalább biztat a szakadék széléről…

"PARRAGI ÚR KÖZVESZÉLYESSÉ VÁLT, TEHÁT MEG FOGJUK FÉKEZNI"

MAGYAR HANG / KULTÚRA
Szerző: PETHŐ TIBOR
2019.02.06.


A Magyar Nemzet 1945 és 1949 közötti, valamint ötvenes évekbeli története kevéssé ismert. Eltörpül a közvetlen előtte volt hőskorszak, az alapítástól az 1944. márciusi betiltásig tartó közel hat esztendő mellett. Pedig a háború utáni újság munkatársainak egyáltalán nincs semmi szégyellnivalója, hiszen a szűk három koalíciós év szellemiségében egyenes folytatása volt a háború előtti időknek. (Akkor is, ha az újság egy jogfolytonossági vita miatt a régi évfolyamszámozást nem használhatta, és az alapító, Pethő Sándor nevét sem tüntethette fel a címbetűk alatt.) A háború után a Magyar Nemzet persze – akár a többi napilap – jóval kisebb terjedelemben látott napvilágot, a hétköznapok egy részében csupán négy oldalon, az oldalak egy részét a szerkesztőség önfenntartását biztosítandó a hirdetéseknek engedte át. A régi szellemiség továbbélését elsősorban a kiemelkedően tehetséges publicista, Parragi György írásaiban fedezhette fel az olvasó.

Nácik, kommunisták ellen

Parragi 1938-ban Pethő Sándor hívására lépett az induló Magyar Nemzet munkatársainak sorába: „A fiatal keresztény újságírás egyik legnagyobb ígérete”-ként mutatta be a lap első száma. A keresztény jelző esetében nem csupán a korra jellemző, a megbízhatóságot igazoló általános fordulat. A Sopron vármegye felelős szerkesztői posztjáról érkező, nagy munkabírású hírlapíró ugyanis egyike volt azoknak a fiataloknak, akik hívő katolikusként a modern keresztényszocialista-kereszténydemokrata politika hazai alapjait kívánták megvetni.

Parragi valóságos újságírófenomén volt, aki hatalmas lexikális tudással történelmi-világpolitikai összefüggésekbe helyezte a hazai közélet kérdéseit is. Emellett rendkívül termékeny szerző: maga Pethő Sándor főszerkesztőségének szűk két éve alatt közel száz vezércikket írt. Nyomába csupán Parragi ért ugyanabban az időszakban 78 vezércikkel. Fizikai inzultus is érte, amelyből náciellenes írásainak erejére következtethetünk. 1943 januárjában a hatalmas termetű, szélsőjobboldali grafikus, Szennik György (utóbb a kommunista rendszer által felkarolt művész) a szerkesztőségben ököllel támadt az alacsony növésű, kövérkés Parragira, egy Imrédy-párti gyűlésről szóló riportja miatt...

TIMMERMANS A LEGNAGYOBB VESZÉLLYEL KAMPÁNYOL, ORBÁNNAL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.05.


Egyre nyilvánvalóbb, hogy a májusi európai parlamenti választás tétje a szélsőjobboldal előretörése és térnyerése, a világ fasizálódása, vagy a jogállami Európa védelme és megszilárdítása. Orbán az európai szélsőjjobboldal nem hivatalos szellemi vezére, aki a bevándorlásellenességgel próbálja az illiberális, populista és fasiszta törekvéseket az Európai Unióban erősíteni, majd többségre juttatni. Európát a NER képére és hasonlatosságára akarja formálni. Attól kezdve nem a nemzeti önállóság, hanem a “közös keresztény Európa” lenne a jelszó, és kőkeményen kényszerítenék az európai országokat illiberális fasiszta fordulatra. Orbán hazugsága az, hogy Európában a bevándorlást segítő és az azt ellenző erők küzdelme zajlik. Ezzel szemben a valóság az, hogy Európában demokraták és fasiszták küzdelme zajlik.

Sajnálatos módon, egy jellemtelen német kereszténydemokrata karrierista, Manfred Weber miatt az Európai Néppárt negligálta a Sargentini-jelentést, Orbán szélsőjobboldali törekvéseit megtartotta az európai legitim jobboldal keretein belül, mert a bizottsági elnökjelölti ambícióihoz szüksége van a néppárti fideszes szavazókra. Már a jelöltté válás érdekében paktumot kötött Orbánnal, az Unió első fasiszta államának vezetőjével. Ezzel nemcsak a szalonképtelen Orbánt, hanem az antiszemita ideológiára épülő illiberális rendszerét, a demokráciának álcázott fasizmust is legitimálta, és az európai politika fősodrában tartotta. Weber ezzel megbocsáthatatlan bűnt követett el, és ezzel maga is egy éppen olyan hamis, képmutató pávatáncossá vált, mint amilyen Orbán

Ezt nagyon helyesen ismerte fel Frans Timmermans, az európai szociáldemokraták nem hivatalos bizottsági elnökjelöltje, aki Európáért érzett felelőssége tudatában Orbánt tette a választási kampánya legfőbb témájává: a választás tétje az, hogy a német kereszténydemokraták által vezetett néppárti jobboldal trójai falóként bevonja-e Orbánt és az európai szélsőjobboldalt a kontinens irányításába, esetleg odadobja koncként Európát a menekültválságot meglovagoló szélsőjobboldali fasisztáknak. Timmermans nagyon helyesen a lényegről beszél, és nem megy be az Orbán által állított csapdába, hogy a bevándorlásról vitatkozzanak és az európai polgárokat álhírekkel becsapják, félrevezessék, és a tömeges migrációtól való félelmükben Európát átadják a fasizmusnak, a kleptokrata önkénynek, Európa primitív zsarnokainak.

Timmermans nagyon helyesen mutat rá a lényegre, és az Európát fenyegető legnagyobb veszélyre, hogy a Néppárt és Weber egyenlő Orbánnal, az pedig ugyanolyan, mint Kaczynski. Orbán fasiszta világrend létrehozásán dolgozik, Európa különböző országaiban veti el a gyűlölet magvát, terjeszti a mérget. A magyar ellenzék gyengesége miatt az európaiak nem ismerik Orbán rendszerét, és ha el tudja hitetni azt, hogy az orbáni zsarnokság, egyetlen primitív ember uralma csak a bevándolással kapcsolatos kérdésekben különbözik a demokratikus és jogállami rendszerektől, akkor azt hihetik, hogy az orbáni rendszer átvétele vagy másolása semmiféle kockázattal vagy veszéllyel nem jár. Ezt kell megakadályozni: Európa polgárainak meg kell tudniuk, mi Orbán rendszere...

MAGYARÁZZÁK A BIZONYÍTVÁNYT

MAGYAR KÖZLEKEDÉSI KLUB
Szerző: Budapest HBF
2019.02.05.


Tanulságos írás jelent meg az iho-n, ahol vélhetően vagy a kivitelező, vagy a NIF embere magyarázza a bizonyítványt azzal kapcsolatban, hogy miért szükséges 10 hónapos leállás a vonatközlekedésben a Rákos-Hatvan vonalon.

Eleve igen érdekes az írás eleje, ahol bemutatásra kerül, hogy a mostani sietség elsődleges oka, hogy a NIF Zrt. 2010 óta (!) vacakol a felújítás tervezésével. Hosszú évek teltek el egymás után eredmény nélkül, majd újrakezdték az egészet. Kapkodva, ész nélkül csökkentették a projekt műszaki tartalmát (kikerült a rákosligeti harmadik vágány, felszámoltak rengeteg fontos megelőzővágányt, alig nő a sebesség stb.), ennek ellenére a beruházás egyáltalán nem lett olcsóbb, rosszabb viszont nagyon is. Azaz a NIF teljesen feleslegesen pazarolt el éveket, most pedig sajnálkozva lobogtatja a 2020 végi finanszírozási határidőt.

Aztán olvassuk, hogy a két problémás állomásközben (Pécel-Isaszeg, Aszód-Gödöllő) rosszak a terepviszonyok, nehezen közelíthetők meg a műtárgyak, ami legalábbis erősen megkérdőjelezhető állítás, tekintve, hogy alig néhány komolyabb bevágás, vagy magasabb töltés van a vonal említett szakaszain, ráadásul ezek közül a bagi például megálló területén található, a Gödöllő előtti ív pedig az állomás tőszomszédságában van. Az is elegánsan elkenésre kerül, hogy bár ugyan vannak olyan műtárgyak, ahol a provizórium (ideiglenes híd) beépítése nehézkes, a többség egyszerű áteresz, tehát akár ez is működő megoldás lehetett volna több esetben. Az már csak zárójeles megjegyzés, hogy a széles vasúti területek általában lehetőséget adnak arra, hogy a provizórium ne az eredeti műtárgy felett kerüljön elhelyezésre, hanem ideiglenes nyomvonalon. Azaz akár a helyigényes cölöpözőgépek is elférhetnek, ahogy a sokszor idézett érdi példa is mutatja...

NÉZZE MEG, MENNYIT VETTEK KI EDDIG A ZSEBÉBŐL - MEGHÖKKENTŐ SZÁMOK A KÖLTSÉGVETÉSBŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.06.


Az Azénpénzem.hu összeszedte, hogy különböző címeken az elmúlt öt év alatt mekkora összeget vont el a költségvetés. A vállalatok két éve csökkenő mértékben járulnak hozzá az ország fenntartásához, miközben a magánszemélyek sarca elképesztő mértékben, két év alatt 26,2 százalékkal, nőtt.


Az Európai Unióban 2017-ben Magyarország nyerte el a legnagyobb adócsökkentő címet – büszkélkedett tavaly év végén a Pénzügyminisztérium. Mint írták: a kormány adócsökkentési politikája 2019-ben is folytatódik. Felsorolták a kétgyermekes családok adókedvezményének havi ötezer forintos emelését, a tej áfájának csökkentését, illetve a nyugdíj mellett dolgozók köztehermentességét. (Megjegyezzük, közben néhány kellemetlen intézkedés is belépett, amelyekről részletesebben itt írtunk, az idén életbe lépett jelentősebb – nem feltétlenül kedvező – változásokat itt foglaltuk össze.)

Az uniós adatszolgáltatásban már megjelentek a 2018-as költségvetési bevételekre vonatkozó számok (ezek közül azonban meglepő módon egyelőre hiányzik az idei előirányzat, ami pedig a 2019-es változtatások tükrében igazán érdekes lenne). Maga a statisztika is bontásban hozza a cégektől és a magánszemélyektől származó összegeket. Mint az adatokból készített grafikonunkon jól látszik, a vállalatok két éve csökkenő mértékben járulnak hozzá az ország fenntartásához, miközben a magánszemélyek sarca elképesztő mértékben, két év alatt 26,2 százalékkal, nőtt.

Feltűnően kedveznek a cégek egyes csoportjainak

A lakossági befizetés az szja és egyéb (közte a kocsikra fizetendő) adókból, illetékekből tevődik össze. A forgalmi adó nem ebben a blokkban van, pedig a világbajnok magas elvonás nagy részét is a magánszemélyek kénytelenek állni (a cégek visszaigényelhetik). Az összesített számban a fogyasztáshoz kapcsolt adók mellett nincsenek benne azok az elvonások sem, amelyek miatt drágábbá váltak például az autóbiztosítások vagy a pénzügyi szolgáltatások, de a telefonálás is. Érdemes külön is megnézni, hogy az elmúlt öt év alatt különböző címeken mennyit vett ki a zsebekből a kormány...

TRUMP CUKROS PAPÍRBA CSOMAGOLTA A MÉRGET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.02.06.


Az illegális bevándorlókat foglalkoztató, nőket erőszakoló Trump, nőket erőszakoló bevándorlókkal ijesztgetett - Felhasználta a rákos kislányt és a holokauszttúlélőket

A beszéd szónoki részeiben az egységet és a kompromisszumokat hangoztatta, de a beszéd érdemi részéből kiderült, hogy a kompromisszum alatt azt érti, hogy mindenki feltétel nélkül álljon be mögé, mindenki más kössön kompromisszumot, és támogassa őt, aki egyetlen kompromisszumra sem hajlandó.

Mivel Trump a kormányzati leállással próbálta kizsarolni a demokrata többségű képviselőházból, hogy megszavazza a mexikói határra építendő fal 5,6 milliárd dolláros költségét, az eredeti időpont után két héttel tartotta meg az “unió állásáról” szóló évértékelő beszédét.

A szöveg első része az egységre vonatkozó üres deklarációkat leszámítva egy önparódia volt, amelyben Trump elmondta, hogy ilyen csodálatos még nem volt semmi, mióta az Egyesült Államok fennáll, még egyetlen elnök sem volt képes olyan eredményekre, mint ő, és a legkevesebb az volt, hogy a földkerekség fennállása óta ilyen elnök még nem volt a világon. A beszéd többi része miatt nem lesz ideje és ereje senkinek ezeket a számadatokat ellenőrizni, de egy hasonló önimádó adatzápor után nemrégiben a CNN kimutatta, hogy minden hazugság, mert nem úgy, nem akkor, nem ott és nem annyi.

Amiről azonban minden amerikai kapásból megállapíthatta, hogy Trump jó szokásához híven hazudik, hogy az egészségbiztosítás helyzetét is az egekbe magasztalta, miközben az tragikusan romlott, az Obamacare helyett nem tudtak alkotni semmit, azt viszont úgy tönkretették, hogy aki nem lesz halálos beteg, az egész évben mindent maga fizet, és amellett még leakasztják róla a biztosítási díjat is. Jellemző, hogy nagy republikánus tapsvihar közepette az Obamacare kapcsán azt ünnepelte, hogy eltörölték a büntetést, ha valaki nem köt semmilyen biztosítást és az Obamacare-t sem veszi igénybe. Ez azt jelenti, hogy ezzel milliókat löktek vissza a korábbi helyzetbe, hogy nemcsak megfizethető biztosítása nincs, hanem egyáltalán nincs semmiféle biztosítása...

ENNEK A ZÜLLÖTT HATALOMNAK A LEGNAGYOBB RÁKFENÉJE TOVÁBBRA SEM AZ, HOGY MINDENT VISZNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.02.06.


...Ennek a züllött, vállalhatatlan hatalomnak a legnagyobb rákfenéje nem az, hogy mindent ellopnak, hanem hogy a szellemiségét tiporják el olyan intézményeknek (az Alkotmánybíróságtól az mindent elsikáló üzemmé silányult Legfőbb Ügyészségig), amelyeknek a demokrácia védelme lenne a feladatuk. Akkor is, ha azt nem lehet kenyérre kenni és megzabálni, ellenben a szabad, minőségi emberi létezés elengedhetetlen keretrendszerét jelenti, aminél jobbat még mindig nem találtak ki. Ennek a férges, züllött, vállalhatatlan rezsimnek a legnagyobb rákfenéje az, hogy szalonképessé tette a hatalommal való visszaélés és a bűzös korrupció minden formáját, és egy egész médiának csúfolt konglomerátumot kapart össze, amelyik büszke is arra, hogy nem a hatalmat ellenőrzi, hanem a korrupciót és a korrupt geciket védelmezi, és elmaszatolja, elhallgatja, bagatellizálja világbajnok disznóságaikat.

Így nem hír a propaganda morális szennygödreiben – miközben Simicska O1GLajos előtt perverz módon tisztelegve mértéktartó, józan, elegáns és emelkedett Magyar Nemzetet ígérnek az olvasni tudó híveiknek -, hogy Polt Péter ügyészsége gazdasági bűncselekményekben politikai alapon szelektál, és dönti el, miből lesz büntetőeljárás, miből nem. És nyilván a Tiborcz kartárs (miniszterelnöki pereputty) fejétől bűzlő disznóságokból (Elios) soha a büdös életben nem lesz ügy, ameddig a legfőbb ügyész ez a gerincferdült, erkölcstelen, bűnpártoló alak.

Ezzel szemben ódák és dicshimnuszok jelennek meg stratégiai pillanatokban arról, hogy a regnáló rezsim népszerűsége magabiztosan szárnyal, a Fidesz-KDNP támogatottságát semmi nem befolyásolja, pláne nem Soros híveinek utcai megmozdulásai. A Nézőpont szerint most éppen a biztos választók 54 százalékának támogatását élvezik, miközben a teljes magyar népesség 39 százaléka szimpatizál velük. Hála legyen, nem értem, hogy miért nem rögtön 90%.

Aztán így nem hír a vérig sértődöttek napos oldalán, hogy a regnáló gazdasági érdekcsoport utalványos piacot átalakító, az utalványos bizniszben utazó haverokat helyzetbe hozó machinációinak árát a hülye magyarok fizetik vissza súlyos milliárdok formájában, de például Sargentiniről heteken keresztül reggeltől-estig hazudozni viszont futja a vergődésből. Ez a helyzet, és sejtéseim szerint ez csak romlani fog, és ezen a 8-10 százalékos béremelés ígéretek se sokat segít, midőn Nyugaton 700-800 ezerért keresik a henteseket. Szállás biztosítva.

Hát akkor veszem én a búcsúmat, ne adják fel, és vigyázzanak a józan eszükre! Puszipacsi.

HÁTRAMARADT SZÜLŐK: "ELDÖNTÖTTÜK A CSALÁD SZÉTSZAKADÁSÁT"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.06.


Nem csak itt a blogon, de a szakirodalomban is meglehetősen kevés szó esik azokról a szülőkről, akik gyermekei külföldön próbálnak meg boldogulni. Pedig a felnőtt gyerekek határátkelővé válása sokszor vezethet a szülők társas elszigetelődéséhez, ráadásul az idősek gondozásának és támogatásának korábbi gyakorlatát is megváltoztatja. Ma olyan történetek következnek, melyekben a határátkelő fiatalok és a hátrahagyott szülők a főszereplők.

Miközben Európában általános jelenség a társadalom elöregedése, az Európai Unió nyújtotta lehetőségek és az abból következő határátkelés alapvetően változtatja meg azt is, miként funkcionál egy olyan család, melynek egy része külföldön él, miként tudják támogatni az (idősödő) szülőket és általában véve milyen hatása van a szülők egészségi állapotára a gyerekek elköltözésének.

Az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Migráció Alulnézetből című kötetében Váradi Monika Mária írt erről egy nagyon érdekes tanulmányt (ezen a linken a 199. oldaltól olvasható), ebből szeretnék pár érdekes példát megmutatni.

Ami közös ezekben a sorsokban, hogy miközben a fiatalok külföldi munkavállalását különböző okok váltották ki, a szülők számára határátkelésük megrendítő tapasztalat volt, gyakorlatilag életük jó részét újra kellett értelmezniük.

„Ez pedig nagyon nehéz, ha nem lehetetlen feladat, hiszen a racionális belátásokat felülírják a földrajzi távolságból, a fizikai közelség és az intimitás hiányából fakadó fájdalmak.

Minden család kidolgozza a telefonos, skype-os kapcsolattartás szokásait, rituáléit, fontosak, elmaradhatatlanok ezek a beszélgetések, a napi, heti eseményekről megosztott információk ide-oda áramoltatása” - írta a szerző...

NEM HEVENY FELINDULÁSBÓL SAVAZTA VARGA ISTVÁN A JOBBOLDALI SAJTÓT - ELŐRE MEGKAPTA A KÉRDÉSEKET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS, CZENE GÁBOR
2019.02.06. 


Az inkriminált interjút készítő szerkesztőség tagjait semmilyen retorzió nem érte - és szeretik az országos hírverést.

A fideszes pártközlöny szerepét is betöltő Magyar Idők gyakorlatilag megerősítette, amit lapunk még csak feltételezésként írt: Varga István ügyvéd nem önszántából távozott, hanem nagy feltűnést keltő nyilatkozata miatt menesztették a több száz kormánypárti sajtóterméket magába olvasztó Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány éléről. A kuratóriumi elnök a békéscsabai behir.hu-nak adott interjújában – idézzük a kedden utoljára megjelent Magyar Időket, amely mától Magyar Nemzet néven jelenik meg – „a valóságtól elrugaszkodó állításokat fogalmazott meg a konzervatív média helyzetéről”. Varga lemondását Liszkay Gábor alapító elfogadta.

A hivatkozott interjúban, ahogyan arról beszámoltunk, Varga István arról beszélt, hogy keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létére Élet és Irodalmat, Indexet, Magyar Narancsot és Népszavát olvas. Igényes, jó tollú újságírókat ugyanis – mondta – inkább a „másik oldalon”, tehát nem a fideszes sajtóban lát.

Azt, hogy a kormánypárti sajtótáborban mekkora felzúdulást keltett a nyilatkozat, Varga István gyors eltávolításán túl Kocsis Máté fideszes frakcióvezető bocsánatkérő levele is mutatja. A pestisracok.hu közlése szerint Kocsis a kormánypárti szerkesztőségeknek írt levelében „méltánytalannak és valótlannak” minősítette Varga István kijelentését.
Folytatás a 3. oldalon

Kocsis Máté frakcióvezető (bepillantást engedve abba, hogyan képzeli el a sajtó működését) nem győzött hálát adni a fideszes médiamunkásoknak, akikre „a mindennapokban és a leghangosabb politikai csatákban is mindig számíthatunk”. Majd arról biztosította őket, hogy szerinte „döntő többségükben tanultabb, műveltebb, ha úgy tetszik igényesebb újságírók, mint odaát”. Azt is megjegyezte: „Tényleg sok Népszavát, Indexet és Magyar Narancsot olvashat Varga István, talán így ivódott bele a »odaátiak« oktalan felsőbbrendűség-kultusza. Szégyellem magam az általa elmondottak miatt, ezért helyette is bocsánatot kérek Önöktől.”
Értesüléseink szerint a behir.hu-nál, a békéscsabai városi televízió oldalán, ahol Varga István interjúja megjelent, az eset után nem történt retorzió. Éppen ellenkezőleg: a szerkesztőség tagjai büszkék rá, hogy sikerült országos figyelmet kiváltaniuk. Úgy tudjuk, hogy a kérdéseket az interjú előtt elküldték Varga Istvánnak, akit így nem ért váratlanul, milyen témában kíváncsiak a véleményére. Kedden is kerestük a lemondott kuratóriumi elnököt, de ő nem akart nyilatkozni...

SZOCIÁLIS EURÓPA ELLENSZÉLBEN

MÉRCE
Szerző: CSIBA KATA
2019.02.05.


Emlékszünk még a Szociális Jogok Európai Pillérének történetére 2017-2018-ból? Az Európai Bizottság most leköszönő elnöke, Jean-Claude Juncker indította meg a konzultációt arról, hogy miként lehet az EU szociális vonalát erősíteni. Egy év tagállami és érdekképviseleti konzultáció után elkészült a nyilatkozat, amely 20 pontban fekteti le a szociális pillér alapelemeit. Ezt hazánk is támogatta, habár itthon beillesztette a Brüsszel-ellenes propagandába. Az azóta eltelt időben a brüsszeli intézményekben a megvalósítás tesztüzeme zajlik, és ugyan még közel sem értünk a végéhez, a kezdeti lépések kirajzolnak jó néhány nehézséget.

Több olyan irányelv is tárgyalás alatt van jelenleg, amely szociálisabb Európát hivatott teremteni: az Európai Szociális Alap, vagy az Európai Globalizációs Alap új szabályairól, az Európai Munkaügyi Hatóságról, a társadalombiztosítási rendszerek koordinációjáról szóló irányelvek, továbbá terítéken van a munkavállalók védelme a rákot okozó anyagoktól, a munka és magánélet egyensúlya valamint az átlátható és kiszámítható munkaviszony kérdése.

Ezek mind olyan területek, ahol van min fejleszteni, azonban nagyon nehéz olyan megoldást kieszelni, ami igazán előremutató, de egyben elfogadható az Európai Parlament mérsékelt konzervatív szárnyának is, továbbá átmegy a tagországok többségén. A tagországokkal összességében két probléma van. Vagy ragaszkodnak a jogukhoz, hogy a saját különbejáratú módszereikkel nyúzzák a dolgozókat (pl. a német vagy angol konzervatívok), vagy attól tartanak, hogy egy közös minimum aláássa a nehezen kiharcolt eredményeiket (pl. a svéd szocdemek).

Magyarán az is támadja a kötelező szabályok bevezetését, aki messze elmarad ezektől és az is, aki valójában jobban teljesít.

Azt mondják, innen szép nyerni...

ORBÁN RENDSZERÉNEK ALAPJAIT KEZDTÉK EL RONCSOLNI

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.02.06.


Halálos ellenségek voltak, kibékíthetetlennek tűnő ellentét választotta el őket. Az utóbbi hetekben azonban elkezdték szorosra fűzni a viszonyt: együtt tüntetnek, együtt nyilatkoznak, választási együttműködést terveznek. A Jobbik és az MSZP-DK viszonyának változása átrendezheti a belpolitikai viszonyokat, de valóban sikerülhet kivitelezni egy ekkora politikai pálfordulást?

Rónai Egon, az ATV műsorvezetője: A fehér kendő az összetartozást mutatja?


Varga-Damm Andrea, a Jobbik parlamenti képviselője: Igen!

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke: Igen, egyértelműen.

Az elmúlt hetek belpolitikai történései után nem számított különösebb meglepetésnek a fenti, ATV-ben hallott dialógus január végén. Mégis, akárcsak két hónappal ezelőtt is a politikai sci-fi kategóriájába soroltuk volna az ATV január 22-i esti beszélgetését.

Az Egyenes Beszédben egy jobbikos és egy MSZP-s képviselő ült egymás mellett, mindketten a nyakukra tekertek egy fehér kendőt, ami mindennél jobban mutatta, hogy nem vitára érkeztek a tévéstúdióba.

A fehér szín a béke jele, a megnyugvás jele, de az összetartozásunkat legalább annyira szimbolizálja

– erősített rá Kunhalmi arra a szemünk előtt zajló fordulatra, amely alapvetően rajzolhatja át az elmúlt években megszokott és megmásíthatatlannak hitt belpolitikai térképet...

ORBÁN ÉRDEKE NEM A JOBBIK BESZÁNTÁSA, HANEM LASSÚ KIVÉREZTETÉSE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.02.06.


A Jobbiknak alig van beleszólása a jövőjébe: sorsa azon múlik, hogy a Magyar Államkincstár és a NAV megkegyelmez-e a pártnak. Sneider Tamás elnök azzal számol, hogy a párt az idei két választáson még elindul, a 2022-es országgyűlési előtt lesz kétséges a sorsa.


Nagyon ki van centizve a Jobbik helyzete -

Schiffer András ügyvéd, az LMP-ből kilépett egykori pártvezető vélekedik így. A párt ugyanis a következő időszakban felszámolási eljárás elé nézhet, hacsak a Magyar Államkincstár és a NAV, vagy maga Varga Mihály miniszter nem könyörül meg rajta.

A Jobbik azután került a megszűnés szélére, hogy az Állami Számvevőszék 136 milliós tiltott támogatást állapított meg a kampányköltések vizsgálatakor. Ezt az összeget a Jobbiknak vissza kell fizetnie - a költségvetési támogatást utaló Magyar Államkincstár (MÁK) nyújtja be a számlát -, és erre még kap egy ugyanekkora büntetést, amit a NAV hajt be. A Jobbik a 2017-ben megállapított tiltott támogatás miatti szankciót nyögi még mindig, a párt számláján 15-20 millió van, így ha az Államkincstár két héten belül kéri vissza a pénzt, a párt nem tud fizetni...

A KÖTVÉNYPROGRAM LEZÁRÁSA ÓTA EGYRE TÖBB KÜLFÖLDI ÉRKEZIK AZ ORSZÁGBA, AKIKRŐL NEM TUDNI, MIÉRT VANNAK ITT

444
Szerző: DIREKT36 / ZÖLDI BLANKA
2019.02.06.


Miközben Orbán Viktor a bevándorlásellenes politikai egyik legfőbb európai szószólájává vált, egyre több olyan külföldi rendelkezik Magyarországon való tartózkodásra jogosító okmányokkal, akik esetében nem lehet tudni, hogy pontosan milyen alapon jutottak hozzá ezekhez.

Az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt „egyéb célból”. Ebbe a kategóriába elvileg sok minden beleférhet az ingatlanvásárlástól a nyelvtanuláson át a családfakutatásig. A hivatal ugyanakkor azt állítja, nincsenek statisztikai adataik arról, hogy konkrétan milyen indokokra hivatkozva kaptak ezek a jelentkezők magyar papírokat.

Az ilyen engedélyek száma különösen nagyot ugrott az után, hogy a kormány 2017-ben lezárta a sokat támadott letelepedési kötvényprogramját, amelynek keretében éveken át pénzért kaptak külföldiek tartózkodásra jogosító papírokat. Míg tavalyelőtt még mintegy 3700-an kaptak „egyéb célból” tartózkodási engedélyt, addig 2018-ban már több mint ötezer külföldi szerzett így papírokat.

Van azonban több fontos különbség is a kötvényes és a kötvény nélkül szerzett papírok között. A kötvényprogramban részt vevők összesen 290-360 ezer euróval (90-110 millió forinttal) tudtak jelentkezni (ennyiből jött ki a kötvény ára és az azt árusító cégek részére járó díj). Az egyéb típusú tartózkodási engedélyért azonban mindössze 18 ezer forintos ügyintézési díjat kell fizetni a BMH-nak. Ezzel munkát nem lehet vállalni, és csak határozott idejű tartózkodásra jogosít (igaz, három év magyarországi tartózkodás után letelepedési engedélyt is lehet igényelni, amely határozatlan idejű tartózkodásra jogosít). A kötvényes papírokhoz hasonlóan az egyéb típusú tartózkodási engedéllyel szintén szabadon lehet utazni a Schengen zóna területén...

IN MEMORIAM SIMICSKA LAJOS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.06.


Napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2015. február 6-án Simicska Lajos azt mondta egy újságírónak, hogy Orbán egy geci. Amikor az elkerekedett szemű sajtómunkás visszakérdezett, hogy megírhatja-e, amit mondott, Orbán Viktor egykori harcostársa megismételte az ominózus kifejezést, majd hozzátette: most bemegyek a Hír TV-be és a Magyar Nemzethez, kibaszok mindenkit, és elmegyek szánkózni.

Orbán és Simicska összeveszésének közvetlen előzményeit csak később ismerhette meg a közvélemény. Simicska Lajos az RTL Klubon 2017-ben közzé tett interjúban a következőt nyilatkozta erről:

Ott, amikor elmondta, kijött a száján a Roszatom, ránéztem, és akkor rájött, hogy hibázott, ezt a mondatot nekem nem mondhatta volna el. Akkor egy darabig néztük egymást. Azt mondtam, hogy végiggondolom az egészet, és üljünk le egy hét múlva. És akkor leültünk, és mondtam, hogy a véleményem nem változott, ebben én nem tudok részt venni. És akkor itt closing”.

És akkor itt closing. Befejeztük, vége. Azt követően mondta ezt Lajos Orbánnak, amikor utóbbi kifejtette neki, hogy miképp fogja felszámolni Magyarországon a jogállamot. Miként készül eltiporni a szólásszabadságot, hogy ne legyen olyan hely, ahol megírják, elmondják, vagy megmutatják, hogy tolvajok vezetik az országot. Simicska utóbb azt mondta erről a találkozásról: amikor Orbán kifejtette neki, mit akar, azt gondolta magában: Ez nem biztos, hogy normális.

Simicska állítása szerint az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor Orbán közölte vele: megveteti a Roszatommal az RTL Klubot. Nem azt mondta, hogy de jó lenne, ha a Roszatom megvenné a tévécsatornát, hanem azt, hogy megveteti velük. Érezzük meg a különbséget: utóbbi nem óhaj, vágyálom, hanem kijelentő mód. Azt jelenti, hogy aki ezt mondja, olyan helyzetben van, hogy mondhat ilyet. Odaszól a Roszatomnak, esetleg Putyinnak, gyerekek, kellene nekem az RTL Klub. Még nem tudom, mi a tervem vele, lealjasítom, mint a TV2-t, esetleg bezárom, mint a Népszabadságot. De vegyétek meg, mert momentám nincs rá pénzem. Lenne, de annak egy része Mészáros Lölőnél van kihelyezve. Garancsi Istvánnál, Vajna Tímea férjénél, a saját lábon álló vejemnél...

TÖBB HEKTÁRON KIIRTJÁK AZ ERDŐT A DUNAI EVEZŐSKÖZPONT MIATT

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2019.02.06.


Komoly pusztítást végeznek a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében. A Dunai Evezős Központ előzetes vizsgálati dokumentációja szerint

Csepelnél 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet dúlnak fel, és további 1,2 hektár parkosított zöldfelületet, illetve ligetes állományt tüntetnek el.

A beruházás Natura 2000-es védettség alatt álló területet is érint.

Nagy ára van az Evezős Központnak

Tavaly júniusban döntött úgy a kormány, hogy egy budapesti konferenciaközpont megvalósítása helyett inkább a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programra szán 4,3 milliárd forintot. Ez az a program, amelynek részeként a reménybeli budapesti olimpiára szánt sportlétesítmények többsége megépül az olimpiai pályázat visszavonásától függetlenül. A dél-pesti és észak-csepeli beruházás is ennek a része, így jöhet létre a Ráckevei-Soroksári Duna-ág felső szakaszán tervezett evezős pálya és egy 12 ezres, „Észak-Csepel és Északnyugat-Soroksár elhanyagolt részeit újjáélesztő Diákváros”.

A beruházás még nem kezdődött el, de az eredetileg becsült 255 millió forint helyett 347 millió forintért tervezhetik meg a központot a nyílt közbeszerzésen nyertes cégek; a FŐMTERV Zrt., az Aquaconsult Kft., és az ÖKO Zrt. hármas egyetlen ajánlattevőkként kapta meg a feladatot.

A kormány célja, hogy a Duna nemzetközi evezős versenyek otthonául szolgálhasson és színvonalas edzéslehetőséget kínáljon a fővárosban, de törekednek arra, hogy az evezős központot a sportolók mellett a lakosság is használhassa. A versenypályán a tervek szerint 2-3 évente, 7-10 nap alatt tartják meg a kiemelt nemzetközi versenyeket, és évente néhányszor várhatóan hazai, néhány napos viadalokat is rendeznek majd itt. Ez viszont sokba kerül a városnak: az előzetes vizsgálati dokumentáció szerint ugyanis 2118 méter hosszúságú vízfelület szükséges a tervezett evezőspályához, amelyet ki is kell szélesíteni, hogy a pálya nyolc, egyenként 12,5 méter széles versenysávból álljon.

A dokumentum szerint negatív hatást okoz majd
- az iszapkotrás miatti élővilág-sérülés, -pusztulás,
- az építési/bontási munkák miatt szükséges növényirtás,
- a vízparti táj- és településkép változása,
- az építési/bontási munkák ideiglenes levegőszennyezése, zaj- és rezgésterhelése.

Pozitív hatásként említik viszont
- a kikerülő iszap és szennyezett föld miatti talaj-, talajvíz- és felszíni vízminőség-javulást,
- a befolyó csapadék- és kevert szennyvíz-bevezetések megszüntetése miatt szintén 
  vízminőség-javulás várható,
- a terület rendbetétele miatt kedvezőbb lesz a településkép,
- az evezős pálya létrejöttét, ami az egészségmegőrzésben is jelentős szerepet kaphat.

Azt több helyen is leírják, hogy a fakivágások mennyiségét a lehető legkisebbre kell csökkenteni, de még így is több mint 120 ezer négyzetméteren irtják ki a növényzetet...

AZ ELNYOMÓK ÉRTÉKRENDJE MINDENÜTT HASONLÓ - JELENA SAKOVA: ITT MÉG TÚL SOKAN EMLÉKEZNEK AZ OROSZ TANKOKRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.02.06.


Miben különbözik és miben hasonlít a magyar, a lengyel és az orosz jogvédő civilek munkája, miközben az állami nyomás mindhárom országban erősödik? Moszkvában ügynöktörvényt fogadtak el a munkájuk nehezítésére, Magyarországon előbb a külföldről támogatott szervezetek megbélyegző minősítéséről döntöttek, majd elfogadták a bevándorlást segítő szervezetekről szóló törvényt. Hogyan tudnak dolgozni a civilek az egyre nehezedő feltételek között? Ezekről a kérdésekről szólt a Magyar Helsinki Bizottság minapi munkaértekezlete. A résztvevők közül a Polgári Ellenőrzés nevű szentpétervári jogvédő szervezet elnökét, Jelena Sakovát kérdeztük.

Ezen az estén hét bátor emberi jogi aktivista, civil vezető ült az asztalnál különböző országokból. Mindnyájan nők. Hogy van ez? A nők mifelénk manapság bátrabbak a férfiaknál?

– Szerintem a nők mindig is bátrabbak voltak. De a tréfán túl: bár nincs ilyen statisztikám, tapasztalataim szerint a jogvédők között többségben vannak a nők. Alighanem empatikusabbak, erősebb bennük a készség az együttérzésre. Amikor kínzásokról, az önkény áldozatairól van szó, mi könnyebben szánjuk el magunkat a cselekvésre. Ráadásul azok, akiket sérelem ért, talán könnyebben fordulnak felénk. Oroszországban ennek régi hagyományai vannak: a bátor férfiakat börtönbe csukják, a náluk is elszántabb nők pedig megpróbálnak harcolni értük.

Tulajdonképpen mit csinálnak Budapesten? Külföldi ügynökök tartanak munkaértekezletet?

– Nem kétlem, hogy a hatalmasok közül sokan így látják. De mi azért találkoztunk lengyel és magyar kollégáinkkal, hogy tájékoztassuk egymást, miként gyakorolnak nyomást szervezeteinkre országaink államhatalmi intézményei. Oroszországban a civilek elnyomása korábban kezdődött, mint Magyarországon vagy Lengyelországban, így már kialakítottuk a válasz, az ellenállás bizonyos formáit, kollégáinknak talán segíthetnek a tapasztalataink...

DEDÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda

2019.02.06.


Amikor Brunszvik Teréz 1828-ban megalapította az első kisdedóvót a Mikó utcában, eszébe sem jutott, hogy közel kétszáz év teltével érett, felnőtt, bár a jelek szerint galádságukban eléggé infantilis férfiak adóznak az ő szellemének, holott még ez sem igaz egészen. A mi Terézünk intézményében ugyanis Pestalozzi elveinek megfelelően beszéd- és értelemgyakorlatokat tartottak, ami noszogatások mai hősünkre, Papp Dánielre, az MTVA vezérigazgatójára is ráférnének, mert nagy szükséget szenved.

És nemcsak értelmi meg erkölcsi, hanem minden bizonnyal érzelmi területen is. Ezért van az, hogy működését a dedó lexikával jellemzem, mert ugyan ez a fogalom etimológiájában a már emlegetett kisdedóvóból ered, ma azonban már pejoratív értelemben használatos. Rám például az edzőm mondta megbökve a szemüvegét, amikor már nem tudott mit kezdeni a gyerekes hülyeségemmel. Mélyen a szemembe nézett, dedó? – tette fel a kérdést, s az ember akkor megsemmisült.

Papp Dániel azonban, aki a hírek hamisításával nyugdíjas koráig beágyazta magát a trágyadomb melegébe, mégis el van veszve, és valami apafigurát keres magának. Sajátos gusztusa lehet, mert Kövér Lászlóban véli megtalálni, és neki árulkodik ellenzéki képviselőkről, hogy bántották őtet, mintha Kövérnek ehhez bármi köze is lenne, bár lehet, azt hiszi, hogy van.

Ennek a hívésnek egyébként megvannak a maga filozófiai magasságai és mélységei, amelyeket Sheldon ekképp foglalt össze nekünk szíves tanakodásra: azt hiszed, hogy azt hiszi, hogy azt hiszed, hogy azt hiszi. De nem hiszi. Ha ebbe mélyen belegondolunk, megleljük benne az egész nyüves világot csillagokkal, istenekkel és nádirigókkal mind együtt...

A VILÁG DÖBBENTEN LÁTJA, MILYEN MÉLYRE SÜLLYEDT A MAGYAR DEMOKRÁCIA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.06.


- Magyarország világcsúcstartó: az utóbbi csaknem 50 évben sehol sem ásták alá ilyen rekordsebességgel a demokráciát 

- A trumpi Amerika rossz példával jár elöl a világ autokratái számára, módszereik nagyon is hasonlóak

- Az ököljog az illiberalizmus alapja, ám utóbbi minden, csak nem demokrácia

Bloomberg

(Szó szerinti fordítás)

Magyarország az első uniós tagállam, amely „részlegesen szabad” minősítést kapott a demokratikus szabadságjogok éves értékelésében, aláhúzva annak következményeit, hogy Orbán Viktor illiberális államot akar teremteni. A Freedom House, a Washingtonban bejegyzett elemző intézet idei összesítése, „Szabadság a világban” címmel azt hangsúlyozza, hogy a magyar demokrácia lebontása jelenti a legdrámaibb hanyatlást, amióta csak ilyen felmérések készülnek. Az összes többi EU-s tagállam megőrizte a „szabad” besorolást.

A magyar kormány visszautasította a jelentést, azt állítva, hogy a Freedom House Soros György” birodalmának része. A szervezet anyagi forrásainak legnagyobb hányadát az amerikai kormányzat fedezi. Orbán, aki 2010-ben tért vissza a kormányrúdhoz, a rendszerváltás óta a hatalom legátfogóbb központosítását hajtja végre. Korábban független intézmények élére szövetségeseket nevezett ki, kiterjesztette befolyását az igazságszolgáltatás bizonyos területeire, megszigorította a szabályokat az egyetemek és a civil társadalom számára, ily módon korlátozva az eltérő vélemények kinyilvánítását. Az EU most vizsgálja, hogy büntesse-e a jogállam észlelt megsértését Magyarországon és Lengyelországban.

Csáky Zselyke, a Freedom Housen európai és eurázsiai kutatási igazgatója úgy jellemezte a helyzetet, hogy Magyarország a demokrácia felszámolásának úttörője lett. Továbbá utánzókra talált az unión belül, valamint az atlanti térségben.

New York Times

A véleménycikk felhívja a figyelmet, hogy az Egyesült Államok már nem tartozik bele a demokratikus világ krémjébe. Ezt a Freedom House állapította meg, amelyet 1941-ben, a nácizmus ellen alapítottak, és amely a 70-es évek eleje óta minden évben közzéteszi felmérését a politikai és polgári szabadságjogok átfogó helyzetéről. Az USA tavaly és az idén érte el a legrosszabb eredményt, mert ugyan még szabadnak számít, de már Görögország, Lettország és Mauritius mögé szorult, és inkább olyanokhoz került közelebb, mint Horvátország, nem pedig Németország vagy Nagy-Britannia. Trump elnökségének két éve azonban bizonyította, hogy az amerikai demokrácia meglehetősen ellenálló.

A jelentés azonban legalább két okból folyamatos riadalomra ad okot: az egyik annak megállapítása, hogy általában több mint két év szükséges, amíg összeomlik egy demokrácia. A cikk idézi a dokumentumból, hogy az olyan helyeken, mint Magyarország, Venezuela vagy Törökország azt éli át, hogy a demokratikus intézmények fokozatosan megadják magukat az antidemokratikus vezetés nyomásának, a gyakran nehézkes indulást követően. A szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció megerősödése és az átláthatóság gyengülése fémjelzi az ilyen kormányokat, és sokszor mindkettő már előrevetíti: gondok vannak demokráciával. Mindkettő aláássa a rendszer törvényességében vetett bizalmat.

A másik, ami nyugtalanító, az az, hogy az amerikaiak ugyan figyelmen kívül hagyják Trump megnyilvánulásait, a külföldi vezetők nagyon is odafigyelnek azokra. A tekintélyelvűség feljövőben van az egész világon. Az elnök rendszere ebbe irányzatba illeszkedik bele, ám fel is gyorsítja azt. Azt látni, hogy a mostani washingtoni adminisztráció alatt az USA teljesen amorálisan és kereskedelmi szemlélettel viszonyul a világban a demokráciához, ami kitermeli a maga veszélyeit. Az autokraták rájöttek, hogy nem kell súlyos árat fizetniük, ha újságírókat nyomnak el, sőt gyilkolnak meg. Remélhetőleg az Egyesült Államok 2020 után, egy új elnök alatt kidolgozza, miként lehet módszeresen visszaszorítani az illiberalizmust. Nem csupán az Amerikának lesz szüksége rá.

ITT OLVASHATÓ