2016. május 13., péntek

ANDY, A MI JÁTÉKMACINK

MOST & ITT
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.13.


Adva van nekünk Andy, ez a mindig mosolygó, kedves behemót. Olyan ő, mint egy mackó. Egy igazi játékmaci.
Az élete nyitott könyv. Magyar tündérmese Hollywoodból.
Ismerjük az aranyos feleségét, Timit is. Ezt a szerencsétlen sorsú lányt Andy mentette ki a gonosz karmaiból. Vett neki gyémánt-boltot, szépségversenyt, ruhát, cipőt, táskát. Celebeket társaságnak.
Vett Andy a Timinek mindent.
Aggódtunk is, amikor úgy nézett ki, hogy nem tudnak együtt utazni Hollywoodba, az Oscar-átadásra.
De szerencsére az Andy időben meggyógyult, így aztán ott lehettek Timivel a többi híresség között.
Timi dekoltázsából egy kis rivaldafény ránk is esett.
Olyanok ők, mint amilyenek mi szeretnénk lenni. Álompár, örökös jólétben, sírig tartó szeretetben.
Amerikai álom, Méd in Hángeri...

ITT OLVASHATÓ

KRIKSZKRAKSZ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2016.05.13.


Az Orbán-kormány egyszerre demobilizál (semlegesíti, összezavarja, megosztja, megtöri, kifárasztja az új társadalmi mozgalmakat és a „civil társadalom” különféle áramlatait, beleértve a militáns szélsőjobboldalt is) és mobilizál, mozgósít: ám kizárólag „a külső ellenség” (muszlimok, Európa, olykor – egyre ritkábban – a „posztttrianoni utódállamok”) ellen, és mindig fölülről, az államapparátus igénybevételével. Nem hagyja, hogy a finoman totalitárius mozgósításban a kezdeményezés kicsússzék a jobboldali kvázi-pártállam kezéből. Nem annyira Hofer/Strache, Frauke Petry vagy Marine Le Pen mozgalmaira hasonlít (ezek végül is még ellenzékben vannak), mint amennyire Narendra Modi, Erdoğan és Putyin kormányzására, de még ezeknél is bürokratikusabb, etatistább, hiányzik belőle ezeknek a „populista”, establishment-ellenes dinamikája. Ilyen volt a kifáradó, szürkülő kései Franco- és Salazar-rendszer a bukás előtti évtizedben, de e kettőnek erős volt a belső ellenzéke, s mind a hatalomnak, mind az ellenzékének (eleinte föld alatti ellenzékének) komoly vonatkozása volt a történelemre, ami itt hiányzik. A rezsim jelképes „horthyzmusa” komolytalan és hagyomány nélküli...

ITT OLVASHATÓ

ITT A KEHI JELENTÉSE: KAMU PÁLYÁZATOKKAL NYERTEK ÁLLAMI FÖLDEKET A HORTOBÁGYON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: vagogabor
2016.05.13.


Szétcsalták a Hortobágy körüli földek bérleti pályázatait, mutat rá a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése. A visszaélésekről beszámoló jelentést titkosította a kormány, most egy per miatt mégis nyilvánosságra került. A pályázatok töredékét visszavonták, de a mutyira épülő földpályázati rendszer egészét nem vizsgálták tovább.

Miután kitörtek a nagy botrányok a Hortobágyi Nemzeti Park földbérleti pályázatai miatt 2013-ban, maga a miniszterelnök rendelte el a kormányzati vizsgálatot az ügyben 2014 elején. A vizsgálati jelentés 2014 végére megszületett, de határozott ellenzéki kérések ellenére tíz évre titkosították azt. 2015 elején legalább tizennégy esetben újrapályáztatták a földeket, de a jelentés alapján sokkal több pályázatnál történhetett visszaélés. A balhét végül 2015 nyarán a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójával akarták elvitetni, aki inkább lemondott.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése azért kerülhetett nyilvánosságra, mert Gőgös Zoltánt, az MSZP vezető agrárpolitikusát, egy magánperben rágalmazással vádolták a hortobágyi földügyekben tett nyilatkozatai miatt.

A szocialista képviselő a perben bizonyítékként kérte ki a KEHI jelentését, ami így elvesztette a titkosságát...

ITT OLVASHATÓ 

LEHET, HOGY VOLT EBBEN AZ ORSZÁGBAN EGYMILLIÓ PÁRTTAG, DE HOGY EGYMILLIÓ KOMMUNISTA NEM VOLT, AZ TUTI

24.HU BLOG
Szerző: Nagy Bandó András
2016.05.13.


Megszűntek az ellensúlyok, az Alkotmánybíróság és a Főügyészség lepaktált Orbánékkal, a köztévé már rég nem az, sokkal inkább az Orbán család házimozija és néprádiója, amit lehetett, maga alá söpört Orbán Viktor, ebben az országban semmi sem történhet az ő engedélye vagy hozzájárulása nélkül, bátorkodom kimondani: ebbe az illetékes elvtársi „minden hozzám tartozik” szerepbe őszült bele. Életkora szerint még virulhatna, lehetne karcsúbb is, ha nemcsak stadiont építtetne, hanem focizna is, ha már a népegészség a mániája...

"A szemünk láttára születik egy új totalitarizmus, amely másként épül fel, mint a kommunizmus vagy a nácizmus. Ebben is több milliárd embert nyomnak el /…/ Nem ejt erőszakot a testünkön, hanem az elménket dominálja, kívánságokat, divatot. Szükségletet kreál. Hisz a média, azaz a tudatot és a közvéleményt alakító ipar a kezükben van."

ITT OLVASHATÓ 

NEM LESZÜNK TEKINTETTEL AZ ELLENZÉKRE SEM

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.05.12.


Mióta Orbán uralmon van, a magyar nép energiái gyöngülnek, a nemzet sápad, az erőforrásai apadnak, a versenyképessége csökken, fiatal és/vagy kis nemzetekkel szemben került hátrányba, mint a szlovén vagy a szlovák, amelyek egykor még tanulni akartak tőlünk. A kormányfő az államiságunk nagy tradícióira és történelmünk tanulságaira fittyet hányva vezeti az országot a szakadék szélére, a szuverenitás álcája alatt a rothadásba és kallódásba, amit csak az leplez el hívei előtt, hogy egyrészt esküdt ellensége, az EU, teljesen érdemtelen alakulattá aszott össze érdemtelen politikusok vezetése alatt, másrészt a magyar fülnek oly kedves nacionalista propagandát nagy tehetséggel önti a kormányzata sűrűsödő repedéseibe, nehogy a gyakorlatlan szem fel tudja fedezni abban a hiátusokat, töréseket, anyaghiányokat, silány munkát. És ha jól megfigyeli a tisztelt olvasó, ez a nacionalizmus a mások (mindig aktuálisan valaki: a "baloldal", "Brüsszel", a "migránsok") gyűlöletére épül, nem a nemzet felemelésére, mert ez utóbbihoz Orbán nem ért.

A Fidesz-szavazók egy része -- nagyjából az alacsonyabb iskolázottságúak az egyik oldalon, a közvetlen közpénz-felszívók a másik oldalon -- nem rendíthetők meg, ők a történelem lapjain úgy fognak megjelenni, mint akik megvehetők voltak, ennyire futotta az életükből. Nem baj, sok százmillió ilyen embert ismerünk a múltból, tiszteletet nem érdemelnek, legfeljebb megértést -- ilyen is az ember. Tisztelet az érdemel, aki szembe mer fordulni korábbi tévedéseivel, és le tud számolni az Orbánhoz kötődő illúzióval. Azt tudja mondani, eddig, de ne tovább! Azt tudja mondani, keressünk valamit mást, amely az erkölcsi értékeimet megerősíti, kiutat mutat a hazának, és reményt arra, hogy mihamarabb politikai közösség és gazdag nemzet lehessen ennek a szétesett népnek a helyén, amelyet urai a Csák Mátéktól Orbánig a maguk érdekei szerint manipulálnak régóta, máig...

ITT OLVASHATÓ 

MERJÜNK NAGYOT ÁLMODNI: AKARJUNK KAPITALIZMUST

PKP BLOG
Szerző: feher_b
2016.05.13.


Szitokszó. Az imperialista, érzéketlen, kis nemzeteket elpusztító ragály. Csúnya emberek meggazdagodnak másokon. A jókon. Fujj. Mert aki kapitalista, az bűnöző, de minimum amerikai. Ami persze még nagyobb bűn, mer’ génkukorica.
 
Igen, itt tartunk most. Innen kéne eljutni egy egészséges értelmezésig. Például odáig, hogy a kapitalizmus nem az állam, hanem a tőke uralma. Tőkéje meg nem csak a multinak, hanem a sarki zöldségesnek is van. És első ránézésre nem is olyan nagy baj, ha nem az állam rendelkezik fölöttem, hanem verseny van a kegyeimért. És akkor sarki zöldséges: ideális körülmények között ő nyit második üzletet, a rohadt almát áruló kollega meg tönkremegy. Ez lenne ugyanis a rendszer lényege: az érdem alapú, piaci versenyben kinőtt sikeres vállalkozó és az elégedett fogyasztó.
 
Persze tudjuk, a piac nem tökéletes. Viszont pont olyan, amilyenné mi tesszük. Részemről még nem láttam adekvát választ, ami jobbat hozott volna. Vannak olajmonarchiák, állam központú félkapitalizmusok, mint amilyen a miénk is, és vannak totálisan buta irányított rendszerek, köztük a legrosszabb és kísérletét hálistennek hangos pofára eséssel végző Venezuela. Vakkantani tehát bárki tud, de a jelek szerint jobbat még senki nem csinált...

ITT OLVASHATÓ

KIKET HALLGAT LE A RENDSZER ÉS MIÉRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.13.


A Blikk közölt ma reggel cikket arról, hogy kollégájukat egy szimpla bűneset kapcsán lehallgatták, hogy kiderítsék, ki a forrása a rendőrségen belül. Ez az újságírói munka, a társadalmi kontroll tönkretétele. Ki fog ezek után rendőrként bármilyen információt újságíróknak kiadni? És miért sokasodtak meg az elmúlt időben Magyarországon a lehallgatási ügyek?

Hónapokig titkos eljárásban nyomozott a Nemzeti Védelmi Szolgálat segítségével egy rendőr után hivatali visszaélés gyanúja miatt, mert a vád szerint egy kettős emberölési ügyben adatokat adott ki a Blikk újságírónőjének. Az esetben az a furcsa, hogy több más médium is beszerezte a helyszínen ezeket az információkat, rendőrségi kapcsolat nélkül is. De ennél is furcsább, hogy miután nyilvánossá tették a nyomozás aktáit, kiderült, lehallgaták bírói engedélyel a Blikk újságírónőjét, Csikós Klaudiát.

Márpedig az újságírók lehallgatása elviekben különösen érzékeny dolog, ilyet csak akkor lehet csinálni, ha magával az újságíróval szemben merült fel bűncselekmény gyanúja. Itt erről szó sincs...

ITT OLVASHATÓ

HARASZTY MIKLÓS BIZTOS RECEPTET AJÁNL AZ ELLENZÉK ÖNGYILKOSSÁGÁRA

B1 BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.05.13.


Ha valaki csak felületesen figyeli, akkor onnan tudhatja meg, hogy választások voltak, hogy a vereség miatt dühös kibicek az Országgyűlés bojkottjára szólítanak föl.

Az meg onnan tudható tűpontosan, hogy közelednek a választások, hogy a gondolkodással különösebben nem bíbelődő megmondók a választások bojkottját javasolják.

Ezúttal Haraszti Miklós, az SZDSZ egykori képviselője és ügyvivője, az EBESZ volt médiafelelőse tette ezt a 168 órában:

ITT OLVASHATÓ

HAZUGSÁG, HOGY EGYFORMÁK - A FIDESZ EZERSZER ANNYIT LOP! (GRAFIKONNAL)

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.05.13.


1. Zuschlag-botrány: nagyjából 50 millió forint eltüntetése, Zuschlag János 6 évet ült miatta.

2. Simon Gábor 240 millió forintnyi, külföldön parkoltatott pénzzel nem tudott elszámolni. Kizárták a pártból, politikai hulla lett.

3. Tocsik Márta 804 millió forintos sikerdíjat vett fel az ÁPV Rt.-től, a botrány nagyban hozzájárult a MSZP-kormány bukásához.

4. Metrómutyi: 137,5 milliárd forintért újíttatjuk fel az oroszokkal a hármas metró vonalán közlekedő ócskavas kocsikat. Mindennél nyilvánvalóbb a túlárazás- és korrupciógyanú, hiszen ebből a pénzből vadonatúj szerelvényeket is vehettünk volna.

5. 2020-ig több mint 215 milliárd forintot költenek Orbánék üresen kongó stadionok építésére, haveri cégeken keresztül. A kétszeres-háromszoros túlárazás mellett érdemes megemlíteni azt is, hogy ez az összeg nagyobb, mint az összes magyar állami kórház teljes adósságállománya.

6. Matolcsy 260 milliárd közpénzt pumpált az MNB alapítványaiba, amely pénzek aztán unokatestvérének cégeinél, és egyéb Fidesz-közeli szélhámosok zsebében kötöttek ki...

ITT OLVASHATÓ

VIKTOR FIGYELMÉBE: 3 TUTI KISVASÚT FELCSÚTON TÚL

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.05.13.


A felcsúti fejlesztések gyöngyszeme azt jelzi, hogy a kormányfő szívén viseli a hazai keskeny nyomtávú vasutak sorsát és a turisztikai célú fejlesztéseket. A nagyfőnök szűk körben be is jelentette, hogy földijeim, tovább kéne építeni a kisvasutat mindkét irányba. Fasza, de most lássuk, hogy csak akkor látja-e így a kis nagy ember, ha a saját faluja és stadionja a kedvezményezett, vagy akkor is, ha teszem azt felüti a fejében némi racionalitás, ha simán túllép a saját  homokozóján és jót akar tenni alattvalóival is. Íme 3 kisvasút, amely eddig is megérdemelte volna a támogatást és még mindig reménykednek a túlélésben, illetve a segítségben.

...Bugaci kisvasút..

...Nyírvidéki kisvasút...

...Kemencei kisvasút...

Nem vagyok teljesen naiv hülye. Csak eljátszottam a gondolattal. Szinte biztos, hogy egy büdös petákot sem fog kapni egyik se, minden marad úgy, ahogy volt. Ha mégse, akkor örömmel folytatom a posztot...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY SZŰKÍTETTE A FIDESZ A NYILVÁNOSSÁG FÓRUMAIT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.13.


Az ideális demokratikus működés ismérve, hogy a nép által felhatalmazott képviselők kötelesek beszámolni tevékenységükről, munkájuk eredményeiről. Nálunk azonban a nyilvánosság hozzáférése a politikához nem éppen zavartalan. Legutóbb az index.hu, a hvg.hu, a Nol.hu és a 24.hu újságíróinak Parlamentből való kitiltása kavart port, ám ugyanide sorolhatjuk a titkosításokat, az adatok rejtegetését szolgáló törvények létrehozását, az adatokhoz való hozzáférés akadályozását, az újságírói kérdésekre való válaszadás ignorálását is.
Milyen lenne az ideális helyzet?
 
Egy politikus feladata az állampolgárok érdekeinek védelme, képviselete. Egy képviselő politikai jogokkal való felruházása a nép által magával vonja azt is, hogy kötelezettséget vállal feladatai ellátására a tőle telhető legjobb módon, mindent megtéve az állampolgárokért, akik számára bizalmat szavaztak. Ezek után a képviselőnek számot kellene adnia előirányzott céljairól, tevékenységéről, munkája eredményéről.
 
Az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy tudják, az általuk felhatalmazott politikusok hogyan végzik feladataikat; valóban az ő érdeküknek megfelelően járnak-e el, vagy csak saját hatalmi érdekeik mozgatják őket a politikai folyamatokban; valóban arra költik-e el a pénzeket, amire azt fordítani kellene, mindenekelőtt akkor, ha közpénzek elosztásáról van szó.  Alapvető jog a sajtószabadság, így pedig fontos a különböző médiumok jelenléte, amelyek közvetítő szerepet töltenek be a politikai szereplők és az állampolgárok között.
 
Ez lenne egy ideál-tipikus demokratikus működés elméleti kerete.  Azt azonban már megszokhattuk, hogy Magyarországon ritka az, ha valami minden a kívánnivalónak megfelelően működik. Nálunk a nyilvánosság hozzáférése a politikához nem éppen zavartalan. Legutóbb az index.hu, a hvg.hu, a Nol.hu és a 24.hu újságíróinak Parlamentből való kitiltása kavart port, ám ugyanide sorolhatjuk a titkosításokat, az adatok rejtegetését szolgáló törvények létrehozását, az adatokhoz való hozzáférés akadályozását, az újságírói kérdésekre való válaszadás ignorálását is...
 

"MINDIG ELLENZÉK " HELYETT SZEMBENÉZNI SIMICSKA LAJOSSAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.13.


A Magyar Nemzet kicsivel több, mint egy évvel a G-nap után marketingkampányba kezdett, amelynek címe “Mindig ellenzékben”. Nyilván a Magyar Nemzet és a Hír TV - Simicska Lajos médiatermékei - tényleg független újságként működnek jelenleg. De azért a “mindig ellenzékben” szlogen - és még inkább a hozzá készített videó - túlzás, és pont azt a szembenézést mulasztja el, ami még érdemére is válhatna ezeknek a lapoknak, pont azt a szembenézést, amit Magyarországon valahogy mindig elmulasztunk.
 
Hogy miről beszélünk, ahhoz nem is kell mást tenni, mint megnézni a Magyar Nemzet promóvideóját, ahol két esetben is feltűnnek a netadós tüntetések videói. Emlékszünk még? Alig másfél éve #kedveshírtv taggel azért kellett kampányt indítanunk, hogy megállítsuk azt a rágalomhadjáratot, amit a Fidesz, akkor még Simicska Lajos médiatermékein keresztül indított az ellenzéki tüntetések szervezői ellen, elferdített tényekkel, kiragadott információkkal.
 
Most ezeknek az embereknek a munkájával hirdeti magáról Simicska Lajos lapja, hogy ők mindig ellenzékben voltak. Hát nem. Ez egy hazugság. A kormánypárti bélyeget már nyilvánvalóan levetkőzték magukról Simicska lapjai, de a múltat nem tudják. A múlttal szembe kell nézni, még ha részben más újságírók is dolgoznak ezeknél a médiatermékeknél, mint másfél éve, még ha meg is értjük, miért kényszerültek ebbe a helyzetbe akkoriban.
 
Azért kell szembenézni ezzel a múlttal, mert ez a múlt a jelenünk is, csak már nem Magyar Nemzetnek, hanem Magyar Időknek, nem Hír TV-nek, hanem M1-nek hívják a kormányzati hazugságok médiumait.
 
Ahhoz pedig, hogy az ország közvéleménye megértse, mi zajlik az országban, fontos, hogy a média elmagyarázza, hogyan működik a hazugsággyár, hogyan működtek az utasítások, hogyan működik a közpénzből feldúsított propaganda. Ha viszont azok, akik ezt átélték, eltagadják ezt és azt állítják, ők mindig ellenzékben voltak, akkor pont erről nem fogunk beszélni...
 

A FEHÉRNEMŰSZABÁLY

SZÜLŐ2.0 REBLOG
Szerző: nianna
2016.05.10.


Kevés aktuálisabb kérdést tudok most elképzelni, mint a gyerekeink megóvását az erőszaktól. Az erőszkos felnőttek, a tiszteletlen szülőkkel és nevelőkkel való bánásmód megtanítását. A képességet, hogy NEM-et tudjon mondani, ha számára kellemetlen helyzetbe hozzák. És ez több, mint a szexuális erőszak elleni védelem. Ez az egyén tisztelete.

A mi doktornénink az újszülött kisfiúnktól is megkérdezte, hogy megengedi-e, hogy hozzáérjen a vizsgálat során. Persze akkor még nem várt tényleges választ a kicsitől, de már ekkor arra tanította őt, és minket, a szüleit is, hogy kérdés nélkül a másik ember nem érhet a kicsi testéhez. Hogy vannak határok, amelyeket egy idegennek mindenképpen tiszteletben kell tartania.

Egy kisgyerek életében vannak fizikai határok, amelyeket nem léphetunk át. Ezek az őt megillető alapvető jogok. Ezen kívül vannak olyan további, az egyéni érzékenységből adódó sajátosságok, szintén határok, amiket szintén nem léphetünk át. Amelyek esetében el kell fogadjuk, hogy van, ami a gyerek kompetenciája. Ha azt már kora kisgyermekkorától érzékelheti, hogy maga dönthet arról, mi az, ami kellemes vagy kellemetlen neki, akkor később képes lesz megóvni magát az abuzáló felnőttektől is. Vagy legalábbis segítséget fog kérni, jelezni fog, ha sérelem éri, és nem fogja magát hibáztatni egy esetleges konfliktus esetén...

ITT OLVASHATÓ

HATALOMPOLITIKAI CÉLOK MENTÉN ZAJLIK 2010 ÓTA A KÖZOKTATÁS SZERVEZÉSE

POLITICAL CAPITAL BLOGJA
Szerzők: Hunyadi Bulcsú-Wessenauer Veszna
2016.05.12.


Egyre nyilvánvalóbb, hogy a magyar közoktatás nem tölti be azon politikai szocializációs szerepét, amely egy demokráciában elvárható lenne. A Political Capital és a Friedrich Ebert Stiftung friss tanulmánya szerint ennek leginkább az a rendszerváltás után kialakult gyakorlat a fő oka, amely szerint az oktatásnak „politikamentesnek” kell lennie. Ez az eredendően jó szándékkal meghozott döntés napjainkra a demokrácia iránti elköteleződés és az aktív állampolgári attitűd kialakulásának egyik fő gátjává vált. A névleg „politikamentes” iskola egyrészt nem volt képes távol tartani a pártpolitikai vagy ideológiai indoktrinációt az oktatásból, másrészt ellehetetlenítette a közéleti témák megvitatását, a felkészítést a plurális, demokratikus társadalomban történő részvételre. A közoktatás körül zajló politikai küzdelem hátterében ez a probléma is ott áll.
 
A rendszerváltás óta egyik kormány sem helyezett hangsúlyt arra, hogy az iskola elősegítse az aktív állampolgárrá válást, és rendszerszinten  közvetítse a demokratikus értékeket, fejlessze a részvételhez szükséges kompetenciákat. A legveszélyesebb járulékos következménye a demokráciára nevelés elhanyagolásának a szélsőséges nézetek terjedése a fiatalok körben. Ilyen előzmények után a 2010 óta formálódó, Orbán Viktor által illiberálisnak nevezett állam törekvései akadálytalanul jelentek meg a közoktatásban. Teret nyert 1) a központi állami ideológia terjesztése, 2) a túlzott cenralizáció, 3) a végrehajtói, alattvalói attitűd elvárása és kialakításának igénye, 4) a párbeszéd és együttműködés ellehetetlenítése, 5) a független, kritikai gondolkodó szerepének megkérdőjelezése, 6) a társadalom tudatos megosztása, valamint 7) az intézményi autonómiák felszámolása. Ezen jellemzők megjelenése a közoktatásban nyilvánvalóan a demokráciára nevelés ellen hat, és akadályozza, hogy az iskola a szélsőséges, kirekesztő közbeszéd elleni fellépés terepe legyen...
 
 

AKIKBEN MEGNŐ AZ ÉRTELEM - ANARCHIA A FINN ISKOLÁKBAN

HVG ONLINE - KULT
Szerző: Tóta W. Árpád
2016.05.13.


Mit látni a legendás finn iskolában? Hát a szomorú, döglött magyar jövőt. Irigységtől sárguló pillanatfelvétel Helsinkiből - Tóta W. Árpád riportja.

Hei, Kaisa! – szól oda egy hetedikes a Sakarinmäki általános iskola igazgatónőjének a folyosón. Valamit gyorsan meg akar beszélni, és mire végiggondolnám, hogy szedte-vette-teremtette, így kell-e egy tanulónak megszólítania az igazgatóját, már túl is vannak rajta, és mindketten mosolyognak.

Szerte az épületben kisebb-nagyobb gyerekek rohangálnak mindenféle játékszerekkel a kezükben. Távolságmérővel hadonásznak, plüssnyuszit hintáztatnak műanyag mérleg serpenyőjében, vagy egymás végtagjait méricskélik mérőszalaggal. Az osztálytermek ajtaja nyitva, ki-be szaladgálnak, mindenki zokniban. Máshol hármas-négyes csoportok ücsörögnek sarkokban és kuckókban, olvasnak, interneteznek vagy rajzolnak. Az udvaron kincskeresés folyik térképpel, amiből filmet csinálnak tabletekkel, egyébként angolul.

És nem szünet van, hanem tanítás...

ITT OLVASHATÓ

TOVÁBBFEJLESZTETTÜK AZ EU -TÁMOGATÁS TÉRKÉPÉT, ÉS NEM LENNÉNK MOST A FÜGGETLEN POLGÁRMESTEREK HELYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Krich Balázs
2016.05.12.


Látványos, hogy a 2007-2009-es, szocialista kormányzás és a 2010 utáni első, illetve második Fidesz-kormány alatt hogyan változott meg az uniós források felhasználása Magyarországon. Térképünkön az is vizsgálható, mennyiben befolyásolta a település polgármesterének párt szerinti politikai hovatartozása a település által az egyes kormányzási ciklusokban lehívott támogatások mértékét. Újabb funkciókkal bővült az Átlátszó interaktív EU-támogatás térképe...

ITT OLVASHATÓ

EZ MEGMUTATJA, MENNYIRE ÉRTELMETLEN DOLOG A FIDESZ NÉPSZAVAZÁSA ÉS A VÁLASZTÁSI REFORMJA IS

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.05.12.


Ennél elborultabb, logikátlanabb, ostobább hülyeség nem nagyon van. Olyanok szavazhatnak arról, hogy nekünk kivel kell együtt élnünk, akik nem is itt élnek.

Akiket egyáltalán nem is érint a dolog.

A határon túli magyarok is szavazhatnak a kvótanépszavazáson, és a kormány akarja is, hogy a szavazzanak...
...Amellett persze, hogy a levélszavazatokkal csalni is lehet, és a Fidesz nemrég ismerte be, hogy csaltak is.

De ennél is fontosabb, hogy hivatalosan a szuverenitásért megy a harc, hogy ne uniós bürokraták mondhassák meg, mit kell tennie a magyaroknak Magyarországon.
Hát nem is. Majd Romániából és Szerbiából fogják.

Hát nem mindegy akkor már nekünk, hogy Brüsszelből vagy Székelyudvarhelyről és Nagykikindáról mondják meg, mit kell tennünk Budapesten és Szegeden?

ITT OLVASHATÓ

ÖT DOLOG A KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉSRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.12.


Nyilván bármelyik határátkelő fel tudna sorolni öt olyan dolgot, amit szerinte fontos figyelembe venni, amikor nekivág az ember a külföldi életnek (ezt a kommentekben akár meg is tehetitek, érdekes tapasztalat lenne, vagy írjátok meg hosszabban a hataratkeloKUKAChotmail.com címre), és az is elég valószínű, hogy az átfedések mellett mindenkinek lenne sajátos szempontja, tapasztalata is. A mai posztban külföldi példát hozok, méghozzá az Ausztráliában élő, és ott a Google sydney-i kirendeltségén dolgozó Mark Maxwelltől, aki a blogján írt minderről. Lássuk, hogyan látja ő, aztán lássuk, hogyan látjátok ti!

Mark Maxwellről annyit feltétlenül érdemes tudni, hogy az elmúlt hat évből hármat Ausztráliában élt, éppen ezért összegyűjtötte azokat a tapasztalatait, melyekről úgy vélte, segíthetnek a hozzá hasonló cipőben járóknak és / vagy nem feltétlenül esik szó róluk a határátkelés kapcsán.

Lássuk hát, szerinte mi az 5 legfontosabb, legérdekesebb tétel a külföldre költözés esetében!

ITT OLVASHATÓ

NÉMETH SZILÁRD ÍGÉRI: 2017-BEN IS MEGŐRIZZÜK A NYUGDÍJAK REÁLÉRTÉKÉT...

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.05.13.


Németh Szilárd,a a Fidesz alelnöke, Csepel korábbi polgármestere, s Fidesz egykori, de a csepeliek által többször leszavazott országgyűlési képviselőjelöltje, rezsibiztos és még sok más volt és jelenlegi tisztség birtokosa - minden előzetes bejelentés nélkül - sajtótájékoztatót tartott tegnap Csepelen. Ezt a hírt a hivatalos helyi szócső, a csepel.hu tette közzé. Arra már nem méltatta az olvasóit, hogy közölje, közelebbről hol szónokolt a politikus. Itt nálunk, Csepelen lassan már minden információ titkos, miért pont ez lenne nyilvános, de nem ez a lényeg. A szócső közlése szerint Németh Szilárd bejelentette:

"2017-ben is megőrizzük a nyugdíjak reálértékét, 0,9 százalékos nyugdíjemelés lesz."


ITT OLVASHATÓ

KIESÜNK A VILÁGBÓL, AVAGY AZ ORBÁN-KORMÁNY ENERGIAPOLITIKÁJA

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.05.12.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


ITT OLVASHATÓ
 

KVÓTA NÉPSZAVAZÁS - CSAK TISZTA FORRÁSBÓL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.13.


Mivelhogy az elkövetkező hónapokban soha nem látott mennyiségű mocsok zúdul majd ránk, hogy – bármennyire is nonszensz ez – kilúgozzák a szerencsétlen agyunkat, nem árt, ha előre is tisztán látunk.

Aztán, mivel ennél világosabban elmondani a dolgot nem lehet, olyat teszek, ami illetlen, de a haszonelvűség megköveteli. Egy az egyben idesmittelem a faktor.hu írását. Bocsássák ezt meg nekem, a lelkünk üdvéért teszem.

Íme:


ITT OLVASHATÓ

AZ EMBER. MINT ISTENI CSODA - AZ ISTEN NYOMÁBAN CÍMŰ NATGEO SOROZATRÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.13.


Utazás a hit, a nagy világvallások, kis- és nagy mítoszok körül Morgan Freeman vezetésével. Ezt kínálta a National Geographic, és ezt a kettős ajándékot nem lehetett visszautasítani. Napjaink egyik legnagyszerűbb színésze, aki nem csupán kifejezetten szép, nemes arc vonású, méltóságteljes ember, hanem minden alakításában hiteles, legyen Robin Hood barátja, Miss Daisy sofőrje, a Remény rabjai fegyence, vagy a Bakancslista bölcs, életigenlő halálos betege. Életem Párjával, akik mindketten hívők vagyunk a magunk módján, hat héten át izgalommal vártuk az ő kalauzolását az Isten nyomában című sorozatban amelynek eredeti címe: The Story of God, azaz Isten története talán kifejezőbb lett volna.

Miközben végigjártuk a spiritualizmus számos csodálatos helyét – köztük olyanokat, ahonnan mi magunk is felejthetetlen élményeket hoztunk, mint Egyiptom vagy Róma és olyanokat, ahová még el kellene mennünk, mint Jeruzsálem vagy India – ha nem is kaptunk választ sok kérdésünkre, de legalább elgondolkodtunk a hit mibenlétén, születésén, útjain és tévútjain, de mindenekelőtt az emberen, aki egyszerre teremtette a maga képére Istent, miközben maga is egy isteni csoda. És jól tudjuk, hogy „a kérdések sokszor fontosabbak, mint a válaszok”.

A sorozat egyetlen negatívuma, hogy a rendezők nem tudtak ellenállni az akciófilmekből elindult, manapság betegesen elharapózott hangos, hirtelen elzúgatott képi vágástól, amely nemcsak megtörte a filmek meditatív hangulatát, hanem teljesen felesleges hatásvadászat volt egy ilyen önmagában is izgalmas „népszerű-tudományos”  filmben. Morgan Freeman utazik, kutat, keres, kérdez, sokszor szinte gyermekien ártatlan kíváncsisággal, rácsodálkozik egyes, akár látványbeli, akár szellemi felfedezésekre és érződik, hogy ez nem szerep, őszintének hat minden pillanata a 13. századi kairói kórháztól Buddha fügefájáig, a Siratófaltól a római Mithrász-szentélyig, Miközben körbejárja a teremtés- és apokalipszis-történetek eredetét és hatását mindennapi életünkre, a haláltól való félelmünket és a halál utáni élet, menny és pokol titkait is boncolgatja. Néha kiszól hozzánk, de sosem szájbarágóan, meghagyja nekünk az elmélkedést, belső tisztán látásunk kialakulását...

ITT OLVASHATÓ

KOCSIS MÁTÉ HAZUDOTT A NÉPLIGETBE TERVEZETT FRADI-PLÁZÁRÓL

DR. ERDŐS GÁBOR - ÚJ, BAL, ZÖLD BLOG
Szerző: e_gabor
2016.05.13.


Naszályi Mártával közösen tartott sajtótájékoztatónkon múlt vasárnap hívtuk fel a figyelmet, hogy a Kocsis-Kubatov féle Fradi-vezetés -- Józsefváros, Ferencváros és Kőbánya találkozási pontján -- a Népligetben is fairtást, s a fák helyére bevásárlóközpontot tervez, fittyet hányva a budapestiek véleményére és egészségére.
Kocsis Máté ezt tagadta.
Hazudott.
Hazudott, mert már 2013-ban elkészült az első terv, Fradi-város néven, Orbán Viktor jóváhagyásával.
Hazudott, mert a jövő évi költségvetés tervezetében is szerepel több milliárd forint a célra: „2,5 milliárd forint Népliget rehabilitáció címszóval, de az összeg a „Sportlétesítmények fejlesztése és kezelése" fejezetben található, és az állami hírügynökség is úgy számolt be róla a büdzsé ismertetésekor: „népligeti sportlétesítmény-fejlesztési rekonstrukcióra 2,5 milliárd forintot szán a kormány".
Hazudott, mert az Olimpiára hivatkozva indult most be a Fidesz-közeli cégek nyomulása, de attól függetlenül is meg akarják építeni: „az olimpiai pályázatra készült mestertervben már egy négyezer férőhelyes multifunkciós csarnok szerepel a csatlakozó kiszolgáló és rekreációs létesítményekkel, kiemelve, hogy a komplexum az olimpiától függetlenül megépül. Már a korábbi tervekből kiderült, hogy önmagában egy sportcentrum nem tudja magát eltartani, vagyis szállodára és kereskedelmi egységekre is szükség lesz.

ITT OLVASHATÓ

KICSI KOCSIS ÚJRA SZÁGULD

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.13.


Az már más kérdés, hogy épp neki a falnak. Megint előbújt a puhatestű a csigaházból, most épp Orbán fiát védi, hogy miért is kell ekkorát nyalni a Gazda nem túl magasan levő ülepén, azt csak Ő tudja. Ja, meg én.

A helyzet az, hogy Kocsis politikai hulla. Szépen ívelő, kerületének és barátainak elárulásával polírozgatott pályafutása derékba tört. Na, persze, ezt mondhatja bárki, bármelyik Fideszesre, nemde. Igaz. Csak van egy apróság: én be is tudom bizonyítani. Dolgozom a csávóra 4 éve, ütöm-vágom, ahol érem, cikkekben, tüntetéseken, terepakciókban, mert ismerem a gyenge pontját. Gyávaság és hiúság. És mostanra beérett a gyümölcs. Jelentem, éppúgy, ahogy háromnegyed éve előrejeleztem: Orbán elengedte a kiscsicskája kezét. Kocsis Máté NEM kommunikációs igazgató többé a Fideszben. Alig páran hitték el, mikor az augusztusi, nőverésbe torkollt akciónkat megcsináltuk ellene, hogy abba, ami ott történt, belebukik. Azt is kétkedéssel fogadták, hogy a budapesti elnökké választása csak fölfelé buktatás: ilyen pozíció a Fideszben ugyanis csak névleg van, de semmi szerepe nincs. Pedig tételesen megírtam: a nőverés annyira ciki már Orbánnak is, hogy ki fogja dobni a kommunikációs igazgatói székből, és ezzel minden hatalmi forrásától megfosztja.

Napersze Kádár Elvtárs is mindig érdemei elismerése mellett rúgott ki apparatcsikokat: a diktatúrákban megszokott jelenség. Fölfelé buktatásnál egy erős, valódi hatalommal rendelkező pozícióból nyekk, és egy látszatpozíció jut helyette. Losonczy Elvtárs volt az Elnöki Tanács Elnöke, Lázár Elvtárs meg a Minisztertanácsé - az akkori Lázár, nem a mostani -, de egy ismeretlen KB-titkár odatelefonált bármelyiknek a Pártközpontból, akkor ott parancsértettem volt az egyedül lehetséges válasz. Hát pont így dolgoznak Orbánék is, hatalmi technikáikat nagyrészt Kádártól tanulták, és most Kocsis Máté lett az áldozat. Kommunikációs pártigazgatóként nagy hatalommal bírt, Ő volt az Illetékes KB-titkár, az Ő telefonját föl kellett venni mindenkinek. Hát most már nem veszik föl többé. Azt ugyanis a Fideszen belül is pontosan tudják, hogy semmi jelentősége egy budapesti, vagy megyei elnöki posztnak, nem így van fölépítve a párt rendszere. Az erős emberek a választókerületi elnökök, Őket pedig regionális kooordinátorok felügyelik, Orbán által kinevezve, Kubatov irányításával. Budapesti elnök, na ilyen pozíció az nincs a hatalmi piramisban...

ITT OLVASHATÓ

SZÍVÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.05.13.


A bolsevik legszebb tulajdonsága, hogy boldoggá tesz téged, ha beledöglesz is, és hogy mitől leszel te boldog, azt ő mondja meg.
Sok esetben olyan jól sikerül ez, hogy nemzedékek rokkannak bele, de a lényeg a boldogságban rejlik.
Ha liba lennél, akkor zöldre festenének, hogy beleolvadj a természetbe, csak az a baj, hogy télen nem biztos, hogy visszajönnél átfestésre.
Majd azért persze előállítanának,mert rendnek muszáj lenni, és lesz is.
Mert a NER társadalmának két alappillére a rend és a tisztelet, a harmedik pedig a kamion, mely a lopott holmit szállítja Felcsútra...

Ez a dolog szívás része, a szopási fázis első eleme meg az, hogy szeretett kormányunk takarékossági intézkedésekre utalt a költségvetés tervezetében.
Nem, nem, nem a stadionokon spórolnak, hanem a nyuggereken, a rokkantakon meg az árvákon, rájuk kevesebb pénz jut, míg a stadionok épülnek-szépülnek.
A Vezér is úgy tollasodik, hogy lassan olyan lesz, mint egy új-zélandi dodo-madár, csak ő még nem halt ki...
Ez a hír olyan a nyuggereknek, mint bölcsiseknek a szoktatás, de láthatólag jól bírják a gyűrődést, hiszen van min töprengeniük aktuálisan.
Majd ha sikerül megölniük a problémát, akkor esetleg rájönnek, hogy már megint hülyét csináltak belőlük, de persze ezt a Sors rendelésének fogják tekinteni, és hangos rezsicsökkentés! rezsicsökkentés! kiáltásokkal fogják ünnepelni Viktort, aki néhány termékre normális ÁFA-kulcsot engedett alkalmazni.
Például a tejre, de persze ez nem a kiskereskedelmi árra vonatkozik, hanem arra a tejre, mely Csányi tehenészetéből tartálykocsikban megy a feldolgozókba.
A nyuggerek meg túrót kapnak, esetleg...


ITT OLVASHATÓ