2016. október 25., kedd

A SIPOLÁS ÉS A FÜTYÜLÉS NEM UGYANAZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.25.


Nem vitatva a jószándékot, meg kell említenünk, hogy sikertelenek az Orbán-rendszer ellenzéke által keresett szimbólumok. Idővel minden kiüresedik, hamissá, önmaga paródiájává silányul. Amikor a spontaneitást megpróbálják uniformizálni, abból mindig hamis, patetikus giccs lesz.

Sokan nem fognak egyetérteni, de én még a Népszabadság "Fedél nélküli"-ben való egyszeri megjelentetését is annak tartom. Hatásvadász és hamis, mert az újságírók nem azt határozták el, hogy mostantól itt fognak dolgozni, s nem abbahagyják, amit eddig csináltak, hanem most lesznek a rendszer ádáz ellenfelei. Ellenkezőleg.

Megcsináltak egy számot, s keresik az állásukat, ahol belesimulnak az Orbán adta keretek közé. Ez történt a kockásinggel is, amit ma már hétköznap sem veszek fel, mert Pukli Istvánra emlékeztet. Csendben elhalt a kockásinges forradalom. Itt van most a sípolás, amit összetévesztenek a fütyüléssel. A fütyülés nem azonos a sípolással. A füttyöt máris tönkretették a síppal. A síp nem ugyanazt fejezi ki, mint a fütty.

A síp szelíd, nincs benne a mérhetetlen elutasítás és felháborodás, amit a fütty kifejez. A sípolás hangzavar keltése, valaminek a megzavarása, amikor el akarunk nyomni egy hangot. A fütty az más. A fütty az vélemény. A sípolás majdnem vidám, a fütty dühös és elutasító. Akit kifütyültek, az megsemmisül. Akit kisípolnak, azt megzavarták. Ez nem ugyanaz.

A fütty ötlete az MTK stadionavatójáról származik, ahol Orbán megjelent egy istentelen nagy pofonra. Minden elismerés, hála és köszönet az MTK szurkolóinak. Még csak nem is ők mentek megzavarni Orbánt, hanem Orbán szemtelenkedett oda, ahol semmi keresnivalója. A kifütyülés lenullázta a diktátort. Morálisan megsemmisítette.

Azzal nem lenne semmi baj, ha mindenhol, ahol megjelenik, kifütyülnék. Az lett volna professzionális, ha a Kossuth térre nem hirdetnek előre sípolást, s ezért nem tudják távoltartani a tömeget, hanem engedik, hogy odamenjen mindenki, s az emberek spontán módon kifütyülik. Maguktól tudják a dolgukat.

Ehelyett megtették azt a szívességet, hogy megint csináltak egy nagy giccset, amitől meghatódhatott saját nagyszerűségétől az a néhány ezer ember, aki szeret meghatódni attól, hogy csinál valamit, miközben nem csinál semmit. Lehetőséget adtak Orbánnak, hogy felkészüljön, a nyilvános morális megsemmisüléstől megvédje magát...


ITT OLVASHATÓ

10 YOUTUBE TRÜKK, AMIT TUTI NEM ISMERSZ

KOCKA BLOG.HU
Szerző: ikocka
2016.10.25.


A YouTube a világ második leglátogatottabb weboldala és egyben a világ második legnagyobb keresője is. Közvetlenül a Google után.

Mivel ennyien használják, ezért rengeteg olyan szolgáltatás és trükk van beleépítve, amivel könnyebb vagy csak szórakoztatóbb a szolgáltatás használata. Érdekes módon ezek közül sokat egyáltalán nem ismernek a felhasználók.

Most 10 olyan YouTube trükköt gyűjtöttünk össze, amik között biztos van olyan, amit még nem ismerté:


ITT OLVASHATÓ.

ANYUKÁM MIATT ÚGY AGGÓDOM, HOGY INNI IS ELFELEJTETTEM

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: VAKMACSKA
2016.10.25.


A múltkor összeszedtem Nektek az életmódváltó egyszeri ember csapdáit. Többen írtátok kommentben, hogy a maradék-evés Nálatok is előfordul, úgyhogy nem ismeretlen a téma.

Felfedeztem még egy fontos tényezőt, ami az életmódunkat, annak váltását jelentősen befolyásolhatja, ez pedig az érzelmi állapot. Na, nem találtam fel a langyos vizet, tudom. De azért megosztanám veletek az én kis személyre szabott kálváriámat, az előző hétről.

Édesanyám beteg. 72 éves, plusz egyedül él. Plusz messze (160 km). Falu végén, erdő szélén. Ahogy egy igazi nagymamának kell :) Sajnos nincs kéznél egy Piroska, sem egy kosár, jóféle falatokkal, amiktől hipp-hopp meggyógyulna, mint a mesében. Pedig akár a farkassal is szembenéznék, és asse baj, ha nem jő a Vadász….

A lényeg, hogy Anyu problémája (légzési nehézségek) nem újkeletű, és az okát is ismerjük (pl. 55 év dohányzás, infarktus, Apu halála 10 éve, stb.), viszont nyár eleje óta az állapota folyamatosan romlik. Lefogyott, légszomja van, gyenge. Hogy ne legyen egyedül, a közel 80 éves nővére most vele van, segít neki mindenben, figyel rá.

Múlt héten vasárnap le kellett hozzá mennünk a nővéremmel, megbeszélni „egy-két dolgot”. Áááá, dehogy voltunk idegesek. Nem aggódtunk, picit sem. No a lényeg: végighallgattuk, hogy Anyu hogyan szeretné a temetését intézni, milyen virágot kér a gyászszertartásra, fel kellett írnom az állatorvos telefonszámát, hogy majd ha ő nem lesz, a kutyát ő altassa el. Rendelkezett a holmijáról, stb. Olyan morbid volt az egész. Mintha kivülről láttam volna az egészet. Majdnem elröhögtem magam. Nem azért, mert a dolog vicces, hanem az egész szituáció morbid volta miatt. Ülsz, és hallgatod, ahogy a mindig nagyon összeszedett Anyukád nagyon összeszedve és végiggondoltan elmondja, hogy hogyan fog meghalni, és akkor mit kell majd csinálni.

Megbeszéltünk mindent, bevásároltunk nekik egy hétre előre, majd eljöttünk. Haza, a családunkhoz, a gyerekeinkhez. Az enyémek már nagyon vártak, mindenki megrohamozott a rajzával, a másnapi házi feladattal, az új nadrágjával, stb. Vidámak voltak, pörgősek, és totálisan igényelték a figyelmemet. Nagyon nehéz volt átállítani magam aggódó gyerek állapotból lelkes, odaadó anyává. És aztán Anyu volt orvosnál, ahol elmondta a doki, hogy a mostani rossz állapotát egy rosszul beállított szívgyógyszer okozza, menjen a kardiológusához, tegyék ezt rendbe. Anyu nagyon megkönnyebbült, hallottuk a hangján, hogy a halálközeli állapota átfordult reménykedésbe. Ennek persze végtelenül örülök, viszont azóta másra sem bírok gondolni, csak arra, hogy ki tudja, meddig lesz még velünk. A legváratlanabb pillanatokban kezd el gyötörni a dolog...

ITT OLVASHATÓ

RÓMAI-PART: AZ EU IS VIZSGÁLÓDIK

JÁVOR BENEDEK BLOGJA
Szerző: Jávor Benedek
2016.10.25.


A Római-parton az elmúlt hetekben a mobilgát és az ingatlanspekuláció kapcsolata állt az érdeklődés középpontjában. Még szeptemberben vázoltam fel azt az összefüggést, kiterjedt céghálót is bemutatva, amelyik érdekelt lehet a beruházásban. Tarlós István először alaptalan vagdalkozásnak minősítette a felvetésemet, igaz, kicsit aláásta az álláspontját az egy nappal előtte nyilvánosságot kapott tény, hogy  a Fidesz házikedvenc Garancsi Istán csapott bele egy nagyobb, a mobilgátból extra hasznot húzó ingatlanfejlesztésbe a területen. Olyan fejlesztésbe, amit a Tarlós, majd a III. kerületi önkormányzat által sietve kihirdetett - és a vagdalkozós teóriát kicsit felülíró - változtatási tilalom történetesen nem érint. Mert hogy az engedélyeket már annak kihirdetése előtt megkapták.
 
Az ingatlanbiznisz árnyékában azonban ne felejtsük el, hogy a mobilgáttal csak az egyik probléma, hogy tetemes mennyiségű (10 milliárd, 12 milliárd, 15 milliárd forint?) közpénz felhasználásával döntően magánérdekeket, ráadásul az illegalitás határán mozgó (ugye a Rómain, mint üdülőterületen elvben tilos volna állandó lakásként hasznosuló ingatlanokat építeni, akik mégis ezt teszik, azok szimplán kijátszák az építési szabályozást) magánérdekeket szolgál majd. Talán még nagyobb gond, hogy mindezt az utolsó természetközeli budapesti Duna-parti szakasz letarolásával, fák százainak-ezreinek kivágásával, természeti értékek elpusztításával, Natura 2000 területek veszélyeztetésével - ráadásul döntően EU-s pénzből. Jogos a kérdés: vajon mit gondol az EU arról, hogy a pénzén veszélyeztetik a szabályozása által védett Natura 2000-es területeket? Ezért még nyár elején levélben fordultam Karmenu Vellához, a Bizottság környezeti ügyekért felelős biztosához, hogy mi a véleménye a tervezett projektről, nem sérti-e a Natura 2000 hálózatot létrehozó madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelveket, illetve a természetközeli partszakaszok megőrzését is célul kitűző Víz Keretirányelvet (VKI)?
 

RÉVÉSZ MÁRIUSZBAN RIADALMAT KELT, HA VALAKI NEM FIDESZES

B1... BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.10.25.

 
Úgy látszik, a Fideszben valamilyen lojalitáspróba lett a vasárnapi események megítélése. Azonnali politikai fővesztés várja, aki nem, vagy nem eléggé ítéli el Orbán kifütyülését.
 
Révész Máriusz ebben kicsit ügyetlen volt, lesz még ebből baja. Mert szerinte lehet ugyan tüntetni Orbán Viktor ellen, de nem ám mindenütt.
 
A korábbi Orbán- és Fidesz-szóvivő, jelenlegi kormánybiztos a Magyar Nemzetnek mondta el, hogy 
"Ha valakit megvernek, az kimeríti a garázdaság fogalmát, de ha valaki tudatosan más embereknek az ünneplését megzavarja, az is kimeríti ezt a tényállást."
Révész képviselő már csak tudhatja, milyen az, amikor valakit megvernek, a különbség az, hogy őt begőzölt rendőrök verték meg 2006-ban, nem megvadult orbánista nyugdíjasok, mint idén többeket, például Ungváry történészt.
 
De Révésznek minden verésügyi tapasztalata se elegendő ahhoz, hogy garázdaság ügyében igaza legyen. Arról ugyanis a Btk. egészen pontosan azt mondja (339 §):
 
"Aki olyan kirívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, fegyveresen követik el."
...

HALOTTAK NAPI FIGYELMEZTETÉS: A KÉSEDDEL JÓL VIGYÁZZ!

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.10.25.


Autónk zárt kesztyűtartójában tárolt 11,5 cm pengehosszúságú kés is lehet közbiztonságra különösen veszélyes, így könnyen szabálysértőknek minősülhetünk – derül ki egy minapi ítéletből. Mondjuk, azért kell hozzá a rendőrök önkényeskedése és a bizonyítékok különös bírói értékelése. Történetünk egy szokványos közúti igazoltatással indult.

A Helsinki Bizottság fővárosi ügyfele, nevezzük Gézának, tavaly november 1-jén autójával a fóti temetőhöz tartott. Országszerte milliók kerekednek fel halottak napja táján, hogy meglátogassák szeretteik sírjait. Ilyenkor nem csak őszirózsát, krizantént vagy koszorút visznek magukkal, hanem a sírok karbantartásához szükséges eszközöket is. Öntözőkannák, kerti szerszámok, metszőollók és – bizony – kések is bekerülnek az autókba.

A zárt, anyósülés előtti kesztyűtartójában Géza is vitt magával egy nem túl nagy, 11,5 cm-es pengéjű, elgörbült hegyű konyhakést, hogy a virágot a kellő hosszúságúra vághassa a síremléki vázakba. Márpedig a 8 cm-esnél hosszabb „szúróhosszúságú vagy vágóélű” kés a hatályos jog szerint „közbiztonságra különösen veszélyesnek” számít. Szóval bizonyos helyzetekben és helyeken jogilag éppúgy minősül, mint a dobócsillag, a felajzott íj, az elektromos sokkoló vagy például a nuncsaku, noha egy rendes háztartás konyhája tele van ilyesfajta dikicsekkel.

„Kések, kések, hatalmas kések”

Márpedig az ilyen eszközt tilos közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is –, valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni. Persze vannak kivételek is. Nem vonatkozik a tiltás például a fegyveres testületek tagjaira, vadászokra, sportolókra, ha az eszköz birtoklása indokolt, és amely esetében „– a tényleges munkavégzés vagy tevékenység során történő használaton, a szükséges szállításon kívül – az eszköz birtoklása vagy szállítása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben történik”. Ennek az az érthető célja, hogy a veszélyes eszköz sérülést ne okozzon, illetve más, illetéktelen személy ne férhessen hozzá.

Vagyis a konyhánkban minden megkötés nélkül tarthatunk nagy és közepes késeket vagy dobócsillagot, de ha autóba szállunk velük, akkor annak indokkal kell történnie, és az eszköznek rejtve, csomagolva vagy zárt tárolóeszközben kell lennie.
Gézánál nyilvánvalóan megvolt az indok: a temetőben akarta használni a kést, mint sok-sok tízezernyi sorstársa. Most már csak azt kellett tisztázni, hogy kellően elővigyázatosnak számított-e a kés szállításának módja...

ITT OLVASHATÓ

A Z ÉS AZ ALFA GENERÁCIÓKKAL ÉR VÉGET AZ MLM MAGYARORSZÁGON?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Gábor
2016.10.25.


...Azt szokták mondani, hogy a mai fiatalok mennyire szenvtelenek és tiszteletlen. De tényleg erről van szó? Te felnőttként kit tudsz tisztelni? biztosan rávágod azonnal: "hát aki letett valamit az asztalra". De mi van ha ez az asztalra már nem létezik?

Egy nagyon tipikus sztori:Egy mai 45 éves átlagos férfi jellemzően büszke arra, hogy mennyire ismeri a történelmi évszámokat és gyakran hangoztatja a lexikális tudás fontosságát. Számára az asztal metaforája a memorizált lexikális tudás mértéke. Azt tudja tisztelni ebben az értelemben, aki okos. És a tisztelt ember azért okos, mert nagy a lexikális tudása.

Ezzel ellentétben egy mai 15 éves átlagos fiú teljesen feleslegesnek gondolja a lexikális tudást, hiszen mindent sokkal részletesebben azonnal megtalál az interneten. Számára nem érték az, ha valaki fejből elmondja a magyarok történelmét. Nem nagy dolog, hiszen ezt ő is meg tudja tenni a telefonja segítségével. A fiú azt tartja okosnak, aki képes összefüggéseket találni a történések között és képes a pontokat összekötni.

Tehát ismétlem: mintha a generációk más kávéházban lennének és az utca túloldaláról kiabálnak át a másiknak...


ITT OLVASHATÓ

KÍNZÁS ÉS MEGERŐSZAKOLÁS

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Gépnarancs
2016.10.25.


A hatalmon lévő párt egyik képviselője kijelentette: nem vizsgálják a Gülen támogatásával gyanúsítottak kínzásairól szóló állításokat.

A július 15-ei törökországi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot intézkedései elősegítik az összeesküvéssel gyanúsított fogvatartottak kínzását és egyéb módon történő bántalmazását – áll a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet keddi jelentésében.

A 43 oldalas dokumentum szerint a török kormány két törvényerejű rendelete felfüggesztette a kínzások elleni jogi biztosítékokat. A jelentés 13 olyan esetet taglal, amelyben állítólag visszaélés történt, köztük fájdalmat okozó testhelyzetekbe kényszerítés, alvásmegvonás, súlyos verés, szexuális bántalmazás, nemi erőszakkal való fenyegetés.

Hugh Williamson, a HRW európai és közép-ázsiai igazgatója jelezte: még csak néhány kínzást regisztráltak, ezért a török kormánynak most azonnal vissza kellene állítania a megelőző garanciákat.

Az egyik törvényerejű rendelet felmenti a kormánytisztviselőket az eljárások során történtekkel kapcsolatos felelősség alól. További kétségeket vet fel, hogy a hatóságok elhalasztották az ENSZ illetékes specialistájának törökországi látogatását – olvasható a dokumentumban.

A HRW megkérdezett mintegy 40 ügyvédet, emberi jogi aktivistát, korábbi fogvatartottat, egészségügyi dolgozót, törvényszéki szakembert, továbbá a puccskísérlet több sérültjét.

A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendkívüli állapot nem adhat szabad kezet a kormánynak, a kínzás tilalma a nemzetközi jog része, amely még háború vagy országos szintű vészhelyzet esetén sem függeszthető fel...

ITT OLVASHATÓ

A NAGYSZÜLŐK DOLGA

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Török Monika
2016.10.25.


Mert mi a nagymama dolga például?
Nyilván, hogy süssön fincsi sütiket, szobahőmérsékleten kössön és cuki meséket mondjon, jól lecsessze a szülőket, ha nem elég megértőek, üljön az ágyunk mellett, ha a szüleink épp nem érnek rá, mi pedig lázasak vagyunk, aztán meg el is lehessen neki mesélni mindent a konyha sarkában, amit másnak nem, és akkor ő is elmeséli majd, hogy 37-ben, amikor a Holdvilág-ároknál beleborultak egy fiatalemberrel az árokba...
És mi a nagypapa dolga?
Rengeteg. Először is biztosan megmutatja a féltve őrzött szerszámkészletét, a könyvtárát vagy az ügyes trükköket a ház körül.
Összenevet velünk, amikor valami csibészségen kapnak a szüleink, és talán még abban is segít, hogy kell levenni a lábáról a kiválasztottat.
Ha megkérdezzük a másodfokú egyenlet megoldóképletéről, feltolja a szemüvegét a homlokára és vágja, ahogy a matektanár soha. Vagy a kezünkbe nyomja az Obádovicsot.


A nagyszülő az olyan, hogy már van türelme, feltétel nélkül szeret minket, és már rég nem ideges attól, hogy mi lesz holnap, mint a szüleink, mert ugyan mi lenne.
A nagyszülő az olyan, hogy jókat lehet vele nevetni, aztán vagy ők alszanak el tévézés közben, vagy mi, de valaki biztosan betakarja a másikat.
A nagyszülő megnyugtatja a szüleinket, hogy nem kéne olyan nagyon pattogni egy bizonyítvány miatt - vagy mutassák meg az övékét?!
A nagyszülő az olyan, hogy ha megkérdezzük, akkor picit elréved, de elmeséli, hogy s mint volt a háborúban, vagy '56-ban, '89-ben - és megnyugtat, hogy ne aggódjunk, nagyon fog vigyázni ránk mindig, bármi történjen.
A nagyszülő olyan, hogy biztosan van a kamrában azért egy kis tartalék liszt, cukor, gyufa, tejpor.
A nagyszülő az olyan, hogy vág az agya, mint a borotva, ha el volnánk tévedve kicsit a nagypolitikában, bár hosszan, de tutira megmondja, mi a pálya.
A nagyszülő olyan, hogy tudja, miért kell vagy nem kell csinálni dolgokat - vagy a saját kárán tanulta meg, vagy neki is elmagyarázták a nagyszülei.

A nagyszülőnek egészen biztosan nem szerepel a munkaköri leírásában, hogy a másik nagyszülő gyerekét megüsse, rugdossa, ordítson vele. Nem csapja sem kézzel, sem zászlórúddal arcon, nem küldi el a kurva anyjába és nem hörög artikulálatlanul.

Aki mégis így tesz, nem érdemli meg a nagyszülő kitüntető címet.

ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: EGY CSÓNAKBAN ORBÁN ÉS ELLENZÉKE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.25.


Október 23-án sem tudtak mást tenni, mint "összefogásról" hazudozni, olyan pártok összefogásáról, akiknek semmi közük egymáshoz, szívből utálják egymást, akiket csak a közös bűn tart össze, és az a közös érdek, hogy soha ne derüljön fény arra, amit ők együtt elkövettek. Egy hajóban ülnek egymással és Orbánnal, elemi érdekük a NER-ről szóló hazugság fenntartása, amely egyre kevésbé tartható.
 
2014 óta hazugságörvényben vannak az ellenzéki pártok, amelyek a rendszerre tett esküjükkel, a rendszer legtimációjával elveszítették ellenzéki jellegüket. A hivatalos ellenzék az Orbán-rendszernek nem ellenzéke, hanem szerves része.

Az árulás és a hazugság egybeolvasztotta őket Orbánnal és rendszerével. Mindkét oldal elemi érdeke, hogy ne derüljön ki a NER törvénytelen jellege, senki ne beszéljen a rendszer alkotmányjogi szempontból érvénytelen voltáról, mert az abban vállalt szerepük nemcsak politikai, hanem büntetőjogi kategória is.

2014-ben Orbán ellenzéke bűnrészességet vállalt, a választáson való részvételével legitimálta a "fülkeforradalmat", az alkotmányos rend megdöntését, az államellenes bűncselekményt. Ez végérvényesen egybezárta Orbánt és ellenzékét. Mindkét fél elemi érdeke, hogy az ősbűn soha ne kerüljön elő, mert akkor mindkét oldalnak vállalnia kell érte a felelősséget...


ITT OLVASHATÓ

AZ ORIGÓRÓL KIDERÜLT, HOGY HAZUDOTT

B1... BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.10.25.

 
...Az Origóról kiderült, hogy hazudott, ezt a C:C, a 444 és az ATV is elég meggyőzően a bizonyította. Tudatosságra és előre egyeztetettségre utal, hogy az a fiktív hír már 10 perccel a megjelenése után - de még mindig az esemény kezdete előtt - megjelent G. Fodor propaganda- és szennylapjában, aminek amúgy sincs különös érzéke a valósággal megegyező események közléséhez.

Az is egy életszerű verzió, hogy az Origo nem hazudott, hanem csak megelőzte a korát:
előre tudott egy készülő botrányról, és már előkészítette annak publikálását.

Erre utal például a 444: valóban felbukkant egy 30-40 fős társaság a Jobbik Corvin közi megemlékezésén, akiket viszont a rendőrök elküldtek és akik végül távoztak is a helyszínről, bármiféle atrocitás nélkül a rendezvény elkezdése előtt.

Ha ez így van, akkor a botrányt tervezték és szervezték az Origo meg nyilván a szervezőktől tudott róla.

Csak a rendőröket elfelejtették beavatni a tervbe.


ITT OLVASHATÓ

ÖTVEN FÖLÖTT KÉT ORSZÁGBAN SZÉTSZAKÍTVA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Era
2016.10.25.


Több poszt is volt már, ami az ötven fölött határátkelésről szólt, Era és férje történetében annyiban is különleges, hogy immár évek óta kényszerből külön élnek. Aligha vannak ezzel egyedül, és ami engem illet, drukkolok nekik, hogy sikerüljön a közös folytatás, amin dolgoznak.
 
„...1990-ben, a rendszerváltás és a német egyesülés után adódott a lehetőség a külföldi munkára. Akkoriban egy lepukkant kis lakásban laktunk Budapest egyik – akkor még – lepukkant kerületében.
 
Vállalta a kiutazást, a különélést a családért, a jobb jövőnkért. Ledolgozott majdnem hat évet egy bajor nyomdában, vendégmunkásként, egy erre szakosodott magyar kft alkalmazottjaként. Hazajött, egzisztenciálisan rendeződtünk (kiköltöztünk a külvárosba egy családi házba) és visszament a korábbi munkahelyére dolgozni.
 
Szembesülnie kellett azzal, hogy kintléte alatt a magyar nyomdaipar fenekestül felfordult: a privatizáció, a piacok átrendeződése, a nyomtatott sajtó nehezedő sorsa gyökeresen megváltoztatta a munkalehetőségeket, a munkakörülményeket.
 
Már közel sem beszélhettünk „kékgalléros elitről”, a régi nagy cégek lekicsinyedtek vagy megszűntek, egyre nehezebb volt nyomdászként elhelyezkedni.
 
A korábbi munkahelyéről a határozott idejű szerződés lejártával mennie kellett, akkor még volt hová.  Pályafutása során a nyomdászat majd’ minden ágát kitanulta: rotációs ofszet, íves gépek, mélynyomás, magasnyomás és a többi.
 
Ez volt a szerencséje, mert így viszonylag könnyen tudott újabb és újabb állást találni. Két-három év után mindig tovább kellett állni, mert a munka csak kevesebb és kevesebb lett, leépítés leépítést követett, egymás után zártak be a nyomdák..."
 

1956 - SZÍNHÁZIAK, SZÍNHÁZAKRÓL, FORRADALOMRÓL - 3. RÉSZ

OSZK BLOG
Szerző: nemzetikonyvtar
2016.10.25.


Sorozatunk színészek, színházi emberek visszaemlékezését idézi fel az 1956-os forradalom napjaira a hatvanadik évforduló alkalmából.

A beszélő – Mario Vargas Llosa azonos című regényében – az egymástól távol, szétszórtan élő amazonasi indián törzs kis csoportjait járja sorra. Mindig úton van. Amikor megérkezik valahová, valakikhez, leül és beszél. Szimbólumokkal teli történeteit hallgatósága feszült figyelemmel követi, elbeszélése összeköti az egymástól térben is időben távol élőket.

Mi is történt 1956 októberében a színházakban és a színházak körül? Szöveg, adatokat tartalmazó forrás kevés maradt, összeszedegetve sincs. Blogsorozatunk színészek, színházi emberek memoárjait – emlékezetüket – hívja segítségül, remélve, hogy a kérdésre legalább töredékes válasz adható, és számolva azzal, hogy az idő, az egyéniség, a világszemlélet, az életutak egyéb történései, az 1956-ban elfoglalt és az 1956 utáni helyzetek és pozíciók az emlékezőket utólag is irányítják. A történetek 1956 októbere-novembere eseményeinek csak néhány részletét idézik. Az előzmények és a folytatás ott olvasható az emlékiratokban:

ITT OLVASHATÓ

NEM MENNEK SIMÁN A DOLGOK ORBÁN SZÁMÁRA - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.25.


Magyarország és a világ kegyetlen módon elfelejtette az 56-os felkelés tanulságait.
The Times elemzése a magyaroknak azt ajánlja figyelmébe, hogy a forradalom a szabadságért, a jogállamért és a titkosrendőrség terrorja ellen zajlott. Az Orbán-kormány átpolitizálta a bíróságokat, elnémította a sajtót, cudarul bánik az emberi jogokkal és falat emelt a menekültek távoltartására. Annak idején az események halálos csapást mértek a sztálinizmusra, több mint 200 ezer ember menekült nyugatra a szögesdróton keresztül. A világ kinyitotta előttük a szívét és ajtaját. Napjainkra viszont a világ is okulhatott volna a történtekből. Így nem szabadna olyat ígérnie a zsarnokság ellen vívott harcban, amit azután nem akar betartani. A szír demokratákat nem tévesztették-e meg ugyanúgy, mint egykor a magyar szabadságharcosokat? A másik lecke az, hogy a menekülteket lelkesen és tényleges segítséggel kell fogadni. Ahogy Marx megjegyezte, a történelem tragédiaként ismétli önmagát.
Guardian Egy 56-os menekült unokája arra figyelmeztet, hogy az érintetteknek annak idején más sors jutott a nyugaton, mint amit Orbán Viktor napjainkban kínál a migránsoknak, és hogy a politikusnak segítenie kellene, ahelyett, hogy a gyűlöletet sugározza. Szinte nem múlik el úgy hét, hogy a kormányfő ne folytatná a gusztustalan ellenforradalmat a liberális Európa ellen. A népszavazáson a túlnyomó többség a kvóták ellen voksolt egy olyan országban, amely identitását nem kis részben abból vezeti le, milyen fogadtatásban részesültek azok a magyarok, akik kénytelenek voltak elhagyni az országot. Pedig a világ akkor is tele volt veszélyekkel, zajlott a hidegháború, kitört a szuezi válság, atomkonfliktus fenyegetett. A magyar forradalom mégis hatalmas nemzetközi mentőakciót eredményezett. Magyarország mai menekült- és Európa-ellenes hozzáállása meggyalázza a történelem a szívbemarkoló részét. Semmi sem volna időszerűbb a magyarok számára, mint hogy emlékezzenenek az európai részvétre, mialatt oly sokan vesztegelnek a határaikon. De azért a referendum eredménytelensége azt sugallja, hogy sokan bojkottálták gyűlöletpropagandáját. Így megvan a remény, hogy megmarad azoknak az emléke, akik 1956-ban ugyanazt a szabadságot keresték, mint napjainkban oly sokan...

ITT OLVASHATÓ

KOMPLEXUSOK EGYMÁS KÖZÖTT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.25.


Komplexusok egymás között. Ez jutott eszembe arról, hogy Kósa szerint az Orbánt kisípolók az ÁVH-val értenek egyet. Esetleg bárdolatlanok. Korábban ugyanis Orbán még komcsizta a sípolókat. Az országgyűlésben meg az amerikai titkosszolgálat ármányának bélyegezte a miniszterelnök a szomszédság feszegetését.

Az utóbbihoz tartozik, hogy nem az ország szomszédságának, hanem a saját szomszédságának. Miközben az ezt feszegető kérdésre adott válaszban nem merte kimondani az illető nevét. Mintha megfenyegették volna azzal, hogy amikor kimondja, menten teljesül a névmágia szülte átok. Talán még a viaszbábut is megmutatták neki, amelybe a haja szálát gyúrták. Ezért a név tilalmas lett számára. Ahogy láthatóan tilalmassá tették számára, hogy a belügy biztosítsa a fellépését egy színpadra. Mert kiderült, hogy egy
belügyfüggetlen biztonsági cég felügyelte az állami ünnepséget. Így nem a hatalom verte meg, tiltotta ki a tiltakozókat, hanem egy hatalomtól független biztonsági cég. Mondhatnánk: Ügyes! Nagyon ügyes. Csak nagyon átlátszó. Akkor, amikor Orbánnak a háza táját kellett biztosítani, akkor miért nem valamelyik biztonsági céget kérték fel rá. Miért lenne a miniszterelnöki vizesblokk érzékenyebben védendő, mint egy olyan helyzet, ahol ugyanez a miniszterelnök ezrek előtt lép színpadra? Csak nem azért, mert pontosan tudták, hogy mire lehet, mire kell számítani? Csak nem pontosan számfejtett napidíjért támadtak rá az Orbán ellen tiltakozókra? Mely esetekben különben nagyon jól jön, ha egy külsős fekete birkára lehet ráhúzni a vizes lepedőt...
 
Márpedig Orbán valószínűleg kevés dologtól félt jobban, mint attól, ha sikerül a sípokkal átütő hangzavart kelteni. Számára ugyanis csak egy dolog létezik: Orbán Viktor, a nép nagy fétise. Amely komplexus aligha tűri meg az alternatívát. Véleményben sem. Márpedig az övétől eltérő vélemény kifejezője volt a síp. Ahogy a parlamenti azonnali kérdések ellenzéki része is. Orbán számára azonban valószínűleg csak a saját véleménye létezik. S mert ő a nemzeti fétis, ezért az ő véleménye a nemzet véleménye is. Ha pedig az ő véleménye a nemzet véleménye, akkor más vélemény nem lehet olyan ember véleménye, aki a nemzet része. El kell tehát távolítani. Legalább retorikailag. El kell különíteni. Ennek részeként vagy ideológiai zárványnak kell tekinteni, vagy idegennek. S itt ér össze a komcsizás a téren, és a tikosszolgázás az országgyűlésben. Nem a címke a lényeg, hanem a távolság növelése...
 

HIDROTERÁPIÁS FUTÓPAD KUTYÁKNAK 110 MILLIÓÉRT ÉS EGYÉB MEGDÖBBENTŐ CSALÁSOK

ÁTLÁTSZÓ
- MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.24.


Ezekről ne maradj le!
 
Nagypályás kosárlabdázók és pártközeli vállalkozók a szolnoki nagyprojektekben (Átlátszó)
Hidroterápiás futópad kutyáknak 110 millióért és egyéb megdöbbentő csalások (
MNO)
A Goldman Sachs egyszerűen nem tudott annyit kurváztatni, hogy elbukjon a bíróságon  (
444)
 
Ha van 3 perced:

Nagypályás kosárlabdázók és pártközeli vállalkozók a szolnoki nagyprojektekben
Milliárdos fejlesztések, titkolózó polgármester, viktoriánus stílusú léghokiasztal. Szolnokon az elmúlt öt évben három építőipari vállakozás nyeri sorra a közbeszerzéseket. Bár az egyik tavaly óriási mínusszal zárt és több végrehajtás is folyik a céggel szemben, a másik kettő, egy korábban vagyon- és személyvédelemmel fogalakozó cégcsoporttal együtt, töretlenül halad előre, nem elsősorban a szolnokiak kedvében járva. (
Átlátszó)
 
Hidroterápiás futópad kutyáknak 110 millióért és egyéb megdöbbentő csalásokKét tucat korrupciós ügyben tett javaslatot a Legfőbb Ügyészségnek az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, 2012 óta. Idén januárban már volt egy vádemelés ezekre alapozva, a Fővárosi Főügyészség pedig meghozta a következőt. A javaslatok száma vélhetően tovább növekszik majd, ugyanis októberben, többek között, Szegedi Csanád, volt jobbikos EP-képviselő ellen is vizsgálatot indított az OLAF. (MNO)
 
Másfél milliárdos áfacsalás miatt javasol vádemelést a NAVEgy szegedi könyvelőnő és férje irányította azt a bűnbandát, amelynek tagjai mintegy másfél milliárd forint áfahiányt okoztak a költségvetésnek. Adóparadicsomban bejegyzett offshore céget is felhasználtak a csaláshoz. A NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói pénzmosás, áfacsalás és okirathamisítás miatt javasolnak vádemelést. (Index)
 
A Goldman Sachs egyszerűen nem tudott annyit kurváztatni, hogy elbukjon a bíróságonGyilkossággal való fenyegetőzés, kémfilmes jelenetek, kurváztatás – ilyen történetek kerültek elő egészen aprólékos részletekkel. Mindez azután, hogy Líbia bíróságra ment a Goldman Sachs befektetési bank ellen, amely rábeszélte a tőkepiacokkal csak ismerkedő líbiaiakat, hogy vegyenek egy csomó derivatív értékpapírt. Csakhogy ezek az értékpapírok – 2008 nyara lévén – nem sokkal később semmit nem értek, Líbia pedig 1,2 milliárd dollárt vesztett. (444)
 
Ha van még két perced:
 
A NER milliárdosai új reformkor helyett csak óriási veszteséget okoztak Magyarországnak. Simicskától Spéderig. (444)

A Magyar Nemzeti Bank 1,2 milliárdot szán az elkövetkezendő négy évben munkatársainak kiküldetésére. Az előző két év kerete 450 millió volt. (HVG)

Duplázott a közbeszerzési favorit. Újabb közbeszerzést nyert el a Porsche, a mostani 1,36 milliárd forinttal több mint a duplájára duzzasztotta megrendeléseit a cég. (Átlátszó)

Itt kezdődnek a magyar milliomosok. Egy friss felmérés szerint, ha 7 milliónál nagyobb valakinek a vagyona, az ország gazdagabbik feléhez tartozik. (Index)
 
Orbán szerint amerikai titkosszolgálati játszma folyik az FBI által körözött, terrorizmus pénzelésével gyanúsított szomszédja körül. (444)
 
További egymilliárd forint a Colas Alterra Zrt-nek. A hirdetmény nélküli közbeszerzésen nyertes cég összesen 300 millió forinttal drágábban végzi el a pesti rakpart rendezését, mint a becsült ár. (Átlátszó)
 
Lezsírozták: két NAV-ellenőrt hivatali vesztegetéssel gyanúsítanak, akiket a vádirat szerint egy hentes, szalonnával és egyéb termékekkel fizetett le, hogy megtudja mikor lesz az ellenőrzés. (Index)
 
Kémbotrány Romániában: izraeli cég kémkedett a korrupcióellenes ügyészség vezetője ellen, a megbízást pedig vezetőjük szerint a román titkosszolgálattol kapták. (Mandiner)
 

AZ EMBEREK UTCÁRA MENTEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.24.


1 757 618 fős város. A tömegközlekedéssel gondok vannak, az egyik metró hamarosan működésképtelenné válik. Irtják az élő fákat. Néha néhány ember tiltakozik.
 
Sok kórház elképesztő állapotban van. Hiányos a felszerelés, kevés az orvos, a szakszemélyzet. Nincs pénz eszközökre, nincs fertőtlenítőszer, vécépapír. Ez Budapest.
 
9 830 485 fős ország. A lakosság közel fele szegénységben él. Az emberek közel egyharmada nem jut elég élelemhez. Betegek maradnak ellátatlanul a pénz- és orvoshiány következtében. A szegénységből és az iskolázatlanságból szinte lehetetlen kitörni. Aki ott született, ott is marad. A továbbtanulás kiváltság. Van olyan műtét, amire évekig kell várni.
 
Nincs megfelelő ellátórendszer az idős, beteg, magatehetetlen, fogyatékkal élő, önellátásra nem képes emberek számára. Mentálisan sérült emberek élnek az utcán.
 
9 830 485 fős ország. 2014-2020 között 215 milliárd forintot költ stadionépítésre. Jövőre 17 milliárd forintot szán a Hungaroring lelátóinak megújítására. 11 milliárd forint évente az az összeg, amit ki kell fizetni azért, hogy Magyarországra jöjjön a Forma1.
 
Sok faluban nincs orvos, nincs gyógyszertár. Sok faluból órákig kell buszozni, hogy szakorvoshoz jusson valaki. Sok faluban akár órákig tarthat, ameddig a mentő odaér.
 
Néha tüntetnek a feketeruhás nővérek. Néha a rezidensek. Máskor valamelyik párt. Külön-külön. Ez Magyarország.
 
250 ezer fős város.
 
A meglévő kórház mellé épült egy új, a város másik részén. A város vezetése úgy döntött, hogy a régi kórházból néhány szakrendelést, orvost, eszközöket áttelepítenek az új kórházba. Ezzel gyakorlatilag működésképtelenné tették a régi kórházat is, az újat is. Az embereknek elegük lett. Hiába próbáltak tárgyalni, senki sem volt kíváncsi a mondandójukra.
 
Az emberek az utcára mentek...
 

FELHÍVÁS A FIDESZRE SZAVAZÓKHOZ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.25.


Minek kell még történnie, hogy felismerjétek: Orbán Viktor nem igazságos Mátyás, nem Szent István reinkarnációja, nem bölcs nemzetmentő.

Fideszes rokonok, fideszes kollégák, Fidesz-hívő volt osztálytársak, kedves fideszes szomszédok, fideszes ivócimborák!

Mi a bánatos francnak kell még megtörténnie ebben az országban, hogy végre megvilágosodjatok? Minek kell még kiderülni a Fidesz vezetőiről és lakájairól, hogy a fejetekhez kapjatok, felébredjetek mély álmotokból és tudomásul vegyétek végre: rossz lóra tettetek. Mi kell még, hogy beismerjétek, át vagytok verve. Meg vagytok csalva, ki vagytok forgatva mindenből, legfőképpen az önbecsülésetekből. Mikor döbbentek rá, hogy Orbán Viktor elvette a hiteteket, a nektek ígért tiszta és erkölcsös ország helyett egy minden eddiginél korruptabb és embertelenebb, tolvaj rezsimet ültetett a nyakatokra, és a mi nyakunkra is, mégpedig a nevetekben és minden nap rútul visszaél a bizalmatokkal és a naiv hűségetekkel.

Minek kell még történnie, hogy beismerjétek: félrevezettek benneteket? Orbán Viktor nem igazságos Mátyás, nem Szent István reinkarnációja, nem bölcs nemzetmentő, hanem egy megzakkant elméjű, gátlástalan harácsoló, mániákus szédelgő, aki mindent kész feláldozni a hatalom oltárán, mindenkit kész eltiporni, aki nemtelen vágyai teljesülésében csak egy kicsit is hátráltatja. Mikor ismeritek be, hogy a mellette állók nem a haza bölcsei, nem tisztakezű és tiszta szívű, nemzeti gondolkodású honfitársaitok és elvtársaitok, hanem haszonlesű, karrierista bűnözők, tolvajok, politikai kalandorok, nemzetveszejtő latrok.

Talán még nem késő. Talán még el lehet intézni házon belül mindent. Talán valóban ti álltok Orbán Viktor mögött. Talán tényleg ti, Fideszre szavazók tartjátok hatalmon és nem a lopott pénz, az egy nap alatt hozott fals törvények, a meggyalázott hitvesi ágyban nemzett alaptörvény, a megfélemlített káderek. Nem a közpénzen megvásárolt magyar nagytőke szervilizmusa, a magyar értelmiség impotenciája, a magyar dolgozók nemtörődömsége és fásultsága, nem a TEK, nem Polt Péter Orbán Viktor hatalmának alapja, hanem mégiscsak ti, a Fideszre szavazók...

ITT OLVASHATÓ

SZÓLJATOK A KÖPCÖSNEK, HOGY AZ UTCA NEMCSAK AZ ÖVÉK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.10.24.


Egy pillanatra visszarángatták a földre Orbán Viktort a sípoló, kereplő demonstrálók, ám ne higgyük, hogy ez gyorsan mindent megváltoztat a magyar politikai életben, és a miniszterelnök elveszíti kultikus jellegét. Orbán Viktor ezután már nem csak nem nyilatkozik ellenségesnek vélt médiának, nem pusztán kerüli az ellenzéki politikusokkal a vitát, de a nyilvános rendezvényektől is távol szeretné tartani az elégedetlenkedőket. Az ellenzék kezdi érteni, miből is ért egy autokratikus vezető, a nép pedig kezdi megszokni, ha ütlegelik, amikor nyíltan vállalja a véleményét.

Eljutottunk addig a pontig, amikor a fiatal demokraták vezérét ifjú demonstrálók sípja figyelmezteti arra, hogy valami nagyon nincs rendben ebben az országban. Ugyanakkor nyugdíjas nénik és bácsik rugdossák és ütlegelik azokat a fiatalokat, akik nem kérnek egy pocakosodó, öntörvényű vezető illiberális vízióiból. Ha ezt valaki akár csak 10 éve mondja, körberöhögjük, hiszen a nyugdíjasok vitték az ősi komcsi vonalat, és a nép tévhit szerint a szocialisták e generáció kihalásával tűnnek majd el a politika süllyesztőjében. A jelek szerint ez a tétel ma már sokkal jobban ráillik a Fideszre.

Az október 23-i eseményeket követően jól kirajzolódik az a trend, hogy a Fideszt támogatók legaktívabb rétege már megette kenyere javát, és minden energiáját arra fordítja e jól mozgósítható generáció, hogy megvédjék a sérthetetlennek és tévedhetetlennek vélt miniszterelnök becsületét. Valahogy úgy viszonyulnak a vezérhez, mint annak idején Kádár Jánoshoz. Nem látják benne a gátlástalan vezetőt, a haverokkal mutyizó ügyeskedőt, csakis a jótevőt. És ehhez még jótétemény sem kell. Van kit imádni újra, és ehhez az érzéshez mindenáron ragaszkodnak. Ha kell, lenyomják a sípot a fiatalok torkán, ha kell, a földön fekvő demonstrálókat rugdossák, ha kell Soros Györgyöt gyalázzák. Elképesztő állapotok kezdenek uralkodni a közéletben, ami leginkább Putyin Oroszországáéhoz, valamint Erdogan Törökországáéhoz hasonlítható...

ITT OLVASHATÓ

SZÍJJÁRTÓ PÉTER GYALÁZATOS POLITIKAI KAMPÁNYBESZÉDET MONDOTT MONTREÁLBAN OKTÓBER 23-ÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.10.24.


...Szijjártó beszédére reflektálva jelentett meg szerkesztőségi álláspontot a Kanada Világa, melyben a lap megjegyzi:

“Kanadában továbbra is értelmezhetetlen az a fajta kettős beszéd, melyet a magyar kormány küldötte Kanadában méltat és szeret, saját otthonában pedig gyűlöletkampánnyal és népszavaztatással utasíttat el. Kanada nem népszavaztat, nem költ milliárdokat gyűlöletkampányra, csupán teszi a dolgát, és hozza be az elesett és kiszolgáltatott embereket a menekülttáborokból, emberségesen mint ezerkilencszázötvenhatban. Szijjártó Péter ezzel szemben egész egyszerűen a nemzetközi jogok és egyezmények alapján pontosan meghatározott menekült és menekült között tett különbséget Montreálban ahelyett, hogy a két kormányt és azok bevándorláspolitikáját, vagy a menekültekhez való viszonyukat hasonlította volna össze. Az egyik menekült típust már-már Göbbels-i módon hasznavehetetlen rossznak sejteti, míg a másikat kizárólag fegyelmezett és jó menekültnek írja le.
(…)
Ma ravaszdi módon az egészpályás letámadás nem kívülről, hanem belülről veszélyezteti a magyar emberek szabadságát, az emberek szabad vélemény-nyilvánítási jogát, a sokszínű sajtó szabadságát, a civilek mozgalmát, és egyúttal a jogállamiságot megspékelve azért egy kis orosz energiafüggőséggel is. Ez a belülről támadó fenevad lopózva tör a magyar emberekre..”

ITT OLVASHATÓ

FÜTYOLÓGIA

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.10.25.


Csónakos például mindig megkönnyebbült, fizikai boldogságot érzett, amikor egy egészségeset fütyölhetett, papuskám. És a Boka soha nem mondta neki, hogy ezt nem szabad, vagy illetlen volna. Sőt, még az Ács Feri sem visongott, hogy fektessenek le szabályokat fütyülésileg. Mert az ember fütyöl, ha úgy tartja a kedve.

Vasárnapig. Mert azóta ez is nemzeti sorskérdés lett, interpellációk, valamint belengetett bebörtönzések tárgya. Hamarosan vizsgálóbizottság alakul, amely azt firtatja, ki fütyölt, kinek és mikor. Súlyos kérdések ezek, főleg akkor, amikor azt kéne valahogyan kihozni az egészből, hogy a zenebona nem a királynak szólt.

Na, ez nem fog menni. Még technikailag sem sikerült a magyar Teleképben, bár a szándék megvolt, és minden igyekezet, csak hát ez a huszonegyedik század, és az internetet még nem vette meg a Mészáros Gázos. Nincsen mit tenni, be köll vallani a fütyölés tényállását. Ilyenkor jön a nehéztüzérség Kósa Kupakos képében, aki nagyon okos organizmus, mint az tudvalévő.

És ennek megfelelően kúsznak elő a szájnyílásából a kósza mondatok. Mellesleg és magunk közt szólván már annak is örülhetünk, hogy kerek, egész gondolatokat formált meg. Valami dopping lehetett benne, hogy ez így összejött, a forma tehát sikerült. Csakhát a tartalom.

Úgy vélekedett a rosszember, hogy aki fütyölt, az a „hősök” ellen harsogott, és az ÁVH-val ért egyet. Ezt nem kell nagyon ragozni, hogy ez mekkora baromság már, meglepetés tehát a fölszólamlás után nem érte az embert, ellenben még ezt is lehet fokozni.

Kupakos úr szerint fütyülni úgy kell, hogy a mai Csónakosok szervezzenek maguknak egy különbejáratú tüntetést, és ott fújják, kedvükre. Ez nem opció. Ha ugyanis a mai Magyarhonban Orbán urat óhajtja kifütyülni a nagyérdemű, akkor két lehetőség van: ilyen ünnepek, vagy stadion avató...

ITT OLVASHATÓ

EZ A HAZUGSÁGAITOK ÁLTAL GENERÁLT FEKÁLIATENGER LASSAN A NYAKATOKIG ÉR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.24.


Mondanám és mondani is fogom, hogy mostmár hagyjuk a fenébe a tegnapi napot, az egyetlen jó dolog az benne, hogy túlvagyunk rajta. Viszont még mielőtt ezt mondnám, jegyezzük meg:  • ideig-óráig ki lehet cenzúrázni a fütyülést az ünnepi propaganda-filmből,
  • be lehet tanítani a közpénzmédia szorgos dolgozóit, hogy kerüljék a közelképeket, a főszereplő szétcsúszott fejét ábrázoló, félelmetes prömierplánokat,
  • meg lehet akadályozni embereket abban, hogy éljenek békés véleménynyilvánításhoz/tiltakozáshoz való állampolgári jogaikkal,
  • be lehet vetni a karhatalom munkáját elvégző biztonsági cégeket erődemonstráció és megfélemlítés céljából,
  • el lehet hallgatni a csókos, barnanyelvű médiában, hogy az állampárt felhergelt hívei kormánykritikus polgárokat, munkájukat végző újságírókat bántalmaztak,
de van az a pont, ahol mindez már nem lesz elég. Pirosbetűs nemzeti melldöngetés ide vagy oda. Már leírni is utálom, hogy itt a nemzeti ünnepek körüli megszokott, de egyre nehezebben elviselhető felhajtások is legfeljebb arra jók, hogy tereljék a figyelmet a súlyos, kiheverhetetlen károkat okozó, plafonig érő ordas korrupcióról, a sajtó- és vélemény szabadságának összehangolt, szisztematikus megfojtásáról, az egyre nyomasztóbbá váló, mindent felülíró kormányzati erőszakról és törvénysértésekről, illetve a folyamatos, gátlástalan, agymosó hazudozásról.

ITT OLVASHATÓ

ÜTŐS BESZÉDEK

REAGÁLÓ BLOG
Szerző: Treugá Mei
2016.10.24.


Munkásabb lesz, mint remélhettük.
Bájos idős hölgyek és urak
pofoztak a hatalom ellen tüntető sípolókat. A rajongásuk határtalan a Nemzet Atyja iránt.
Mint Türkmenisztánban.
Nyilván az ünnep méltóságát megőrizendő történt a néhány tetllegesség.

Nem, nem személyekkel van a baj, hanem a rendszerrel. Amit egy hatalommániás néhány cinikus és számos elvtelen megélhetési kispályás nyomorék, cselédmentalitású, de hatalom közelébe került korlátolt bunkó segítségével fölépített. És a képzett félelem és az iránytalanból haragból embercsoportokra irányított gyűlöletté jegecesített agresszió által tömegeket mozgósít ez a rezsim. És nem csak a kormányoldalon. És ami könnyedén szökkenhetett szárba egy ennyi frusztrációt hordozó és rettegő, kiszolgáltatott és a javakból (a közjavakból is, és másból is, mint az információ és a figyelem, a szolidaritás és a mindennapi megélhetés esélye) csoportjaiban tömegesen kirekesztett társadalomban. Erről nem csak Őfőméltósága tehet.

A harag, a saját csoporthoz (egy nemzethez, egy országhoz, egy hazához, egy társadalomhoz) tartozás érzésének és tudásának teljes eróziója több, mint rendkívüli kár.


A rendszerváltás után kell majd valamit kezdeni ezekkel az eltökélt, bájos, de ezúttal kissé haragos idős hölgyekkel és urakkal, valamint ifjú nemzeti érzelmű elv- (vagy inkább élmény)társaikkal. Ahogy azokkal az idős és fiatal hölgyekkel és urakkal is, akik 2013-ban kitartóan és eltökélten, minden őket nem támogatóra vehemens megvetéssel pillantóan skandálták azt az egy szót, hogy „Összefogás!” E demokratáknak a rajongásukat és rajongásuk tárgyát kritikával kezelőkkel szembeni gyűlöletét is kezelni kell, és őket is be kell majd valamiképp terelni a remélhetőleg végre kialakuló társadalmi diskurzusba. Az érvek és gondolatok eszmecseréjébe. És végül a közös cselekvésbe...

ITT OLVASHATÓ