2023. március 31., péntek

"AZ OROSZ ELIT ÉS PUTYIN AZ NEM UGYANAZ" - SZALON SOROZAT OROSZ GYÖRGYIVEL - 1. RÉSZ

HŐSÖK TERE
Műsorvezető: OROSZ GYÖRGYI
2023.03.29.Hírt minden nap hallunk arról, ami történik. Hogy ez mit mutat meg előre, milyen következtetéseket lehet levonni ezekből és a publikum számára nem nyilvános részletekből - nos, ennek elemzésére, szcenáriók vázolására lesz alkalmas most induló sorozat beszélgetésünk. 

Az első részben Orosz Györgyivel beszélgetnek a háborúról és annak lehetséges hatásairól: 
Rácz András, Oroszország szakértő, valamint 
- Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense

„AZ INFORMÁCIÓS GÉPEZET ALAPIGAZSÁGGÁ TESZI, AMIT A KORMÁNY SZERETNE”

SZABAD EURÓPA / VIDEÓ
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.03.30.Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát 2022 februárjában, Magyarországon éppen felpörgött a választási kampány. Ezt hamarosan a háborúhoz kapcsolódó üzenetek kezdték dominálni. A kormány által közvetített narratívák azóta is a háborúra épülnek – szakértőket kérdeztünk arról, hogy miért. Közben rekordév lehetett a tavalyi abban, hogy az állam mekkora értékben kötött szerződéseket döntően az unióval kapcsolatos kormányzati tájékoztatásra. Ez a gyakorlatban leginkább az EU hibáztatását jelentette a magyarországi problémákért: https://www.szabadeuropa.hu/a/rogan-h... 

Iratkozz fel a 3 percre, a Szabad Európa hírlevelére, hogy minden reggel értesülj a nap legfontosabb tudnivalóiról: https://www.szabadeuropa.hu/Subscribe

DÉRER MIKLÓS: AZ ELMÚLT TIZENHÁROM ÉVBEN DRASZTIKUSAN FÖLÉLTÜK ’56 ÉS A RENDSZERVÁLTÁS PRESZTÍZSÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.03.31.


A rendeleti kormányzás olyan veszélyhelyzetet feltételez, ami nincs Magyarországon, de amelynek az ürügyén egy csomó mindent lehet csinálni, ami nem tetszik egy demokráciához szokott társadalomnak és politikai közösségnek – mondja Dérer Miklós külpolitikai szakértő. Ha valaki nem vigyáz a világban – főleg a szövetségeseinél – a presztízsére, és a megítélésére, az egyszerűen rossz politikát folytat. Nem minden a presztízs, de nagyon fontos. Mi az elmúlt 13 évben drasztikusan föléltük ’56 és a rendszerváltás presztízsét. Pokolian nehéz lesz visszaszerezni – teszi hozzá az interjúban.


David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a magyar kormányt nem Trump-barátsága, hanem a demokratikus értékekhez való hozzáállása miatt nem hívta meg Joe Biden a demokráciacsúcsra. A magyarországi demokratikus intézményrendszer leépülésére példaként a több mint két és félezer napja tartó rendeleti kormányzást hozta fel. Ha az amerikai nagykövet mond ilyet, az olyan, mintha az amerikai elnök mondta volna, tulajdonképp ez az USA véleménye?

David Pressman az amerikai állam, és a mindenkori amerikai adminisztráció képviselője. Ő elvben nem mondhat magánvéleményt. Nem is mond. Ő a mindenkori hivatalos amerikai véleményt mondja arról az országról, és azzal az országgal kapcsolatban, ahová küldték. Amikor előtte David B. Cornstein volt a nagykövet (2018-2020), ő borzasztóan jó véleménnyel volt Orbán Viktorról, és akkor gyakorlatilag ő is az amerikai adminisztráció véleményét mondta el Magyarországról és a magyar kormányról. Egy kicsit ki is lógott a nyugati összhangból. A mostani nagykövet, ha úgy tetszik az egész nyugati „fősodor” álláspontját, véleményét közvetíti Magyarországról. Amit egyébként mondott, az egy ténymegállapítás volt, és nem érinti azt, hogy esetleg valaki kritikával van Bidennek azzal a döntésével kapcsolatban, hogy nem hívta meg Magyarországot és Törökországot a demokráciacsúcsra. Ugyanis Magyarország az EU-nak és a NATO-nak is a tagja, Törökország pedig a NATO-nak. Azért az szokatlan – bár már ’21-ben is előfordult –, hogy nem hívnak meg egy – kvázi – demokráciának tekintett országot. Ebben van bizonyos rizikója az amerikai külpolitikának is, nevezetesen, hogy romlik a viszony ezzel a két országgal. Természetesen az elsődleges szempont az, hogy figyelmeztessék ezt a két országot: olyan közösségbe tartoznak, ahol bizonyos szabályokat be kell tartani...

L. RITÓK NÓRA: AZ OKTATÁS JELENTŐSÉGE

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.03.31.


Sokan, akik megfelelő alapkészségek birtokában hagyják el az általános iskolát, és továbbtanulnak, majd szakmát szereznek, és élik az életüket, nem értik, hogy mi a bajom, mikor az oktatás esélykiegyenlítő funkciójáról írok. Sokszor megkapom egyébként is, hogy „lázítok”, a posztjaim, amiben hibákat jelzek csak „hangulatkeltések”, és teljesen fölöslegesek. Nyilván szerintük jobb lenne csak a szépről írni, a sikerekről, mert ebben mindenki jobban érzi magát. (Mint már sokszor idéztem egy jóindulatú figyelmeztetést: „Miért nem tudod te befogni a szádat és rajzolgatni csendben a cigánygyerekekkel?”)

Az a baj, hogy ez így nem illeszkedik a valósághoz. Az, ha beszélünk a kudarcokról, az nem zárja ki a pozitív gondolkodást… ha nem gondolkoznék így, már rég abbahagytam volna. Hiszek abban, hogy találunk megoldást, de nem fedem el a problémákat, és főleg nem fogok hazudni.

Nincs bennem megfelelési kényszer, csak ügy-képviselet. Nagy szabadságot ad ez… és kiégés-faktor csökkentő is. Ajánlom mindenkinek.

Most, hogy rendezkedtem a mappáim között a szokásos heti takarításban, a szemem elé került ez a fotó. Egy borítékról készült, amire valaki ráírta, hogy a benne levővel mit kell tennie. „Rajz iskola, el ne felejtsem odaadni.” Ez áll rajta. Egy felnőtt írta. 2023-ban.
Ha most belegondolunk abba, miféle tudással került ki az iskolából, mit tud értelmezni, hogy tud eligazodni abban a világban, ahol még a jól olvasó-író embereknek is nehéz, akkor talán világossá válik, hogy az oktatásnak sokkal nagyobb jelentősége van annál, ahogy most a rendszerben kezelve van. Hogy tudna megfelelni így a 21. századi munkaerőpiac kihívásainak? Hogy tudna különbséget tenni valós-és álhírek között, kikerülve a manipuláció csapdáját? És vajon miféle mintát adhat a gyerekének a tanuláshoz?

És tegyük hozzá, hogy ez alatt a tudásszint alatt is sokan vannak. Olyanok is, akik felnőttként még eddig sem jutottak, hogy így leírjanak valamit. Akik számára az írott világ kapuja zárva maradt.

Pedig ők is jártak iskolába… ahol ennyit sikerült felszedniük.

A státusztörvény tovább fogja növelni a funkcionális analfabetizmust. Az abban strukturált fókuszok értelmezhetetlenek, és méltatlanok a pedagógiához.

A közoktatási rendszer ma fokozza a társadalmi olló szétnyílását. Minden intézkedés ezt erősíti. Hogy ez hova vezet így, azt igazán a szegregátumok világában lehet megtapasztalni. 

A felelősség pedig csak azokat nyomasztja, akik látják.

Vagyis csak azokat, akik látni akarják.

AZ ÉS 2023/13. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.03.31.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
Állami futballbajnokság


Nyaranta többször járok a székesfehérvári Auchan áruházban, ilyenkor általában elmegyek a Puskás Akadémia nevű futballklub relikviákat árusító standja előtt. Van itt minden, mint a búcsúban, sálak, sapkák, fotó Puskás Öcsiről, de leginkább az a teljes érdektelenség ragad magával, ami ezt a standot körbeöleli. Az asztal mögött fiatal lány bökdösi a telefonját, de olyan is van, hogy senki sem őrzi, ott lógnak a pólók, a dedikált labdák, a prospektusok, és persze az üres szék. Egy kicsiny csapat az NB I.-ben. Olyan falu csapata, amelynek összlakossága 2018-as adatok szerint 1851. Felcsút az aktuális miniszterelnök faluja, ezért aztán minden az ő észjárását és világfelfogását követi: így lett minden torz és aránytalan. Kisvasút megy a Váli-medencén keresztül, mégpedig a Mozdony utca 1. szám elől. Van kis tó: 250 milliós uniós támogatásból építették meg, amelybe aztán mesterséges szigetet is álmodtak, akik álmodták, és ha már sziget, híd is kellett, amin be lehet jutni. A turisták hattyút formázó hídon sétálhatnak át a víz felett. A madarat formázó hídszerkezetben egy kicsiny, néhány méter magas kilátóból a kisvasút állomására lehet látni.Tovább

A szerző további cikkei

Kőrössi P. József
Glavina
(1952–2023)


A szerző további cikkei

Dobozi István
Kísért 2008 szelleme?
Az amerikai bankválság


Az amerikai bankrendszer újra válságon megy át. Némely szakértők félelmükben már a tizenöt évvel ezelőtti pénzügyi káoszt és annak futótűzszerű, globális tovaterjedését vizionálják. Beszélhetünk rendszerszintű kockázatról? Vagy csupán részleges, átmeneti krízisről, amelyet az amerikai hatóságok ellenőrizni és lokalizálni tudnak Amerikára? Kik a felelősek a kialakult helyzetért? Hogyan tovább, Wall Street?Tovább

A szerző további cikkei
Ádám Péter
Nyugdíjreform Franciaországban


2023. március 16-án csütörtökön a francia kormány bevetette a nagyágyút, vagyis az 1958-as alkotmány 49/3-as paragrafusát; ez lehetővé teszi, hogy a Nemzetgyűlésben a kormány szavazás nélkül is elfogadottnak tekintsen egy törvényjavaslatot. Ez utóbbi, látni való, dacolva a heves társadalmi tiltakozással meg a bal- és jobboldali képviselők java részének ellenállásával, a Macron-féle nyugdíjreformot – lesz, ami lesz alapon – mindenképp le akarta nyomni a francia társadalom torkán. De csakugyan veszélyben van a francia nyugdíjrendszer? Csakugyan szükség van az átalakítására?Tovább

A szerző további cikkei


Kardos András
Kínok kertje
(Kardos László levélváltása fiával, Pándi Pállal)


A szerző további cikkeiMolnár Erzsébet
Puppet show


F E U I L L E T O N

Angyalosi Gergely
Az alkotás enigmája
Marcel Proustról


I R O D A L O M

Szív Ernő
A novella világtörténete
1982. április 25-e, Dupoint Théatre


– Nem szeretem a svédeket.

– A skandinávok – rázta meg a fejét Léonie, és követte Coline-t. Elhagyták az előadást, de nem lett botrány, mert a svédek szeme se rezdült, folytatták.

Azon a napon, 1982. április 20-án Coline enni adott a kanáriknak, kinyitotta a csíkos ernyőjét, és az esős idő ellenére átment Léonie-hez. Közölte vele, a jövő hét keddi napján nyolc órakor föllép náluk a Dupoint Théatre, ami attól különleges, hogy... de Léonie tudta. Úgy éltek, hogy amit tudott az egyik, a másik számára sem volt idegen. Coline jegyeket is vett, a barátnője utólagos engedelmével, meglepetésnek szánta. Semmi baj, viszont Léonie is vett jegyeket. Akkor így van két felesleges jegyük. Nahát! Két kedvenc helyük volt, az egyik a második sorban, a másik a negyedikben, az egyik a középtől kicsit jobbra, a másik pedig balra. A lényeg, hogy nem középen. Léonie a negyedikbe, Coline a második sorba vette a jegyeket. Jót nevettek, mind a kettejük a másiknak akart kedvezni.

Tovább

A szerző további cikkei

Szántó T. Gábor
Kafka sírja


Mindennap délutánig dolgoztam a filmterven. Oda-vissza küldözgettük e-mailen a regényből felvázolt jelenetsort, Dorfman újabb és újabb változtatásokat kért, Skype-on egyeztettük a részleteket. Lustig biztatott, Dorfmannak pedig mindig voltak víziói. Képeket látott, jeleneteket és homályos körvonalú hiányokat. Nem tudta megmondani, pontosan mi kellene, de azt világosan látta, hogy dramaturgiailag valamire még szükség volna ahhoz, hogy filmvásznon is működni tudjon a történet. Mindig egy-egy pillanat villant fel előtte, és impulzív szavai nyomán bennem is megjelent a kép.

Újra és újra felmentem Adamot meglátogatni. Mindig négy óra körül, délutáni alvása végére érkeztem. Ahogy meglátott, felállt a rácsos kiságyban, felemelte a karját, tudta, hogy kiemelem. Mintha megérezte volna, hogy rossz látnom a ketrecben.

Hanát aszexuálisnak láttam. Nem tudom, azért éreztem-e ezt, mert a bennem kavargó ellenérzések kioltották a vele kapcsolatos korábbi vonzódást, talán eredetileg sem tartottam őt annyira vonzónak, csak annak a bizonyos estének a varázsa hatott rám, netán a szülés okozta viselkedés- és külsődleges változás hatott volna így, vagy szigorúan tartottam magam, hogy Noé miatt ne lássam vonzónak. Nem is beszéltünk egymással a magánéletünkről.

Újabb névtelen levelek érkeztek. Általában néhány naponta kaptam kézhez egy-egy küldeményt. A legegyszerűbben a szálloda recepcióján vagy a kiadón keresztül szerezhette meg az új címet, amit újságíróknak is kiadtak. Az ismétlődő szimpla fenyegetések között volt egy különös hangú üzenet: „Nemcsak írónak vagy gyenge, zsidónak és embernek is. Fogy az időd!”Tovább

A szerző további cikkei

Farkas Arnold Levente
Elfordította


Eczetfalvy Jónás augusztusban három éjszakát töltött a cet gyomrában. Ez volt a cégérre írva, fogadó a cet gyomrához, csupa kisbetűvel. Miért nem nagybetűvel?, kérdezte Jónás a fogadóstól. Mert még Alkuin előtt vagyunk. Első este Jónás meggyújtotta a hordón árválkodó gyertyaszálat, elfogyasztotta szerény vacsoráját, majd éjfélig Platón Lakomáját olvasta. A gyertyaszál nagyon hideg, de ha a kanócot meggyújtják, fényt és meleget ad. Alkibiadész kilépett a halott betűk közül, megsimogatta Jónás arcát, ám a prófétának most nem volt kedve efféle szerelemhez, inkább leültette a görögöt az ágy szélére, jobbjába borral telt serleget nyomott, ő pedig mesélni kezdett Szókratészról.

Eczetfalvy Jónás azt szerette volna, ha másképp folytatódik, ám Alkibiadész belekezdett abba a történetbe, amikor egy alkalommal Szókratész Arisztophanész házában Pauszaniasszal sakkozott, akkor az egyik sakkfigura, nem tudom, melyik, talán a feketén futó fehér futó, megszólalt. Szókratész egy ideig figyelmesen hallgatta, ahogy a sakkfigura ékes görög nyelven Xerxész monológját énekli a Perzsákból, majd az egyik paraszttal leütötte. A sakkfigura akkor elhallgatott. Amikor Jónás székében ülve felébredt, a gyertyacsonk hideg volt és gyönyörű. A kancsóból vizet töltött a tálba, arcát megmosta, majd lement a szobájából, hogy szerény reggelijét elköltse. A fogadósné széles mosollyal fogadta.Tovább

A szerző további cikkei

Kerényi Tamás
Lassú hanyatlásom


Autójával kora délután állt meg a parkolóban a szirt tetején. Piknikező családokat látott mindenfelé, a szülők hordozható alumínium grillsütőket raktak le a földre, sörösdobozok sziszegtek, sirályok köröztek a lehulló falatokra várva. Néha ivott egyet, olykor kiszállt, hogy a bokrok között eressze le a felesleget. Aztán tovább folytatta a nézelődést a kocsiban. Amikor kezdett sötétedni, mindenki elindult haza, csak ő maradt ott egyedül. Eszébe jutott, annak idején ők még igazi tüzet raktak, szalonnát húztak a faragott nyársra. A gyerekek azóta felnőttek, és talán még valamit örökölnek is utána. Az összes pénzem abba a házba öltem, ráment minden szabadidőm, az egész élet. Egyikük se köszöntött fel. Úgy döntött, erre rátölt. Egy születésnapi ünnepség, belép a hívatlan vendég, feldöntött borospohár, két férfi verekszik, tépett ing, ököl csattan, női sírás. Most már túl késő mindent elölről kezdeni.Tovább

A szerző további cikkei

V I S S Z H A N G

Haskó László
Még egyszer a Kamaráról


A szerző további cikkeiFüzesi Éva
Kiegészítés


K R I T I K A

Csuhai István
Bányagróf a napvilágon


► Külországi könyvespolcokon. Tanulmányok Esterházy Péter ide­gen nyelvű recepciójáról. Szer­kesz­tette Görözdi Judit és Balogh Magdolna. Reciti Kiadó, Budapest, 2022, 388 oldal, ármegjelölés nél­kül; a könyv a kiadó oldaláról sza­ba­don letölthető és a Creative Com­mons megadott szabályozása sze­rint felhasználható.

A Külországi könyvespolcokon széles körű nemzetközi összefogás eredménye, egy 2021. szeptember 9-10-én Pozsonyban megrendezett kétnapos tudományos konferencián alapul. Az összeállítás szerkesztői arra törekedtek, hogy az anyag lehetőség szerint minél átfogóbban tekintse át az Esterházy-oeuvre állását az összes lehetséges „külországban”, ahol ez az oeuvre legalább minimális mértékben jelen van (a címbe emelt összetétel, a „külországi könyvespolcokon” is egy Esterházy-szövegből vett idézet). […] Olyasfajta tudományos gyűjtemény lett, ahol a darabok tárgya hellyel-közzel azonos, ez a tárgy, Esterházy Péter külföldi recepciója, könyvei lefordításainak története és e könyvek utóélete (az adott kultúrában betöltött konkrét helye) azonban sokféle beszéd- és megközelítésmódban kerül elő a kötetben.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Gyürky Katalin
Ex libris


Karolina Ramqvist: Medveasszony
Marilynne Robinson: Jack
Julie Otsuka: Buddha a padláson
Christian Oster: Az én nagy lakásom

A szerző további cikkei

Váradi Róbert
Túlélni, foggal-körömmel


► Viktor E. Frankl: Az élet értelméről. Fordította Kalocsai-Varga Éva. Libri Kiadó, Budapest, 2022, 145 oldal, 3499 Ft

Az emberi élet értelmének és értékének alfája és ómegája Frankl szerint az, ha tulajdonképpeni bensőnket, Önmagunkat tudatosan és felelősen felvállaljuk, s ha az életet nem adottságként, hanem „feladottságként” éljük meg. Egy sakkfigura helyzetéhez hasonló szabadsággal. Az életértelem a bennünket folyamatosan kihívások elé állító, privát sorsunk által feltett kérdésekre adott személyes válaszainkban, választásainkban, s az így megvalósuló értékekben teljesedik ki, melyet a lényünktől elidegeníthetetlen, szabad Önmagunk hoz meg. Békeidőkben ez alkotó, aktív és kifelé irányuló módon történhet, embertársainkhoz kapcsolódva, a közösség számára hasznos módon; vagy passzívan, az átélés által, például úgy, hogy szeretnek minket, vagy a természet befogadása, műélvezet révén. S ha minden Egész eltörött már, ha a biztos halállal kell farkasszemet nézni, akkor ez az Önmagunk az, amely tudatosan és szabadon magára veheti elkerülhetetlen sorsát és szenvedését.Tovább

A szerző további cikkei

Mohácsi Orsolya Anna
Felocsúdni csendben


► Vados Anna: Nincs véna. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 64 oldal, 2999 Ft

Vados kiválasztott mottói és idézetei izgalmas, gondolatébresztő keretet adnak a kötetnek. Ezek közül kiemelkedik a görög mitológia, kiváltképpen Prométheusz állandó jelenléte, illetve a történetével kapcsolatos erkölcsi dilemmák. A görög mitológia alakjainak, vagy éppen idézeteinek folyamatos visszaköszönése valahol a lecsupaszított embert és annak örökérvényű hibáit, botlásait jelenítheti meg.Tovább

A szerző további cikkei

Császár Andrea Mária
A kritika terhe


► A kritika dialektikája. Blandl Bor­bála, Boros Bianka, Czétány György, Goda Mónika, Grósz Esz­ter, Kővári Sarolta, Weiss Já­nos tanulmánya. Áron Kiadó, Bu­dapest, 2022, 248 oldal, 2800 Ft

„Miért érdekel bennünket a „kritika”? És mi az, ami érdekel bennünket, ha a kritika lényegére kérdezünk rá?” (7.) Ezzel a két kérdéssel indul a kötet előszava, azonban a válaszadás helyett a folytatásban inkább a kötetcím másik fogalmának, a dialektikának a kötetbeli kettős értelmezését kapjuk: egyrészt a kritika elmélete a megalapozás kérdése felől; másrészt „a kritika önmaga ellentétébe való átcsapása”, ami egyben a kritika „veszélyeztetése, integrálódása és kioltódása”.Tovább

A szerző további cikkei

Weiss János
Egyszer volt (itt) egy szocializmus


► Bokros Lajos: Szocializmus: egy eszme tragédiája. Lehetséges? El­ke­rülhetetlen? Kívánatos? Kocsis Ki­adó, Budapest, 2022, 342 oldal, 4800 Ft

Bokros Lajos az elemzéseiben mindenekelőtt öt szerzőre támaszkodott: Joseph Alois Schumpeterre, Polányi Károlyra, Friedrich August von Hayekre, Karl Popperre és Hannah Arendtre. Az öt szerző nézetei meglehetősen heterogének; a kiválasztásuknak azonban van egy alapja: „figyelemre méltó irányzatát képviselik a marxi ihletésű szocializmusból a liberalizmusig és a konzervativizmusig vezető intellektuális és ideológiai átmenetnek.” (54.) És ez személyesen is nagyon közel áll a szerzőhöz. „Fiatal koromban én is enyhén szocialista voltam, idővel kinőttem belőle. Személyes tapasztalatok alapján sokat tanultam a »létező szocializmus« valódi természetéről”. (79.)Tovább

A szerző további cikkei

Huszár Ágnes
Identitások erdejében

► Tóth Szergej: Tünettan és identitás. Szemiotikaközeli albumkönyv. AJ Téka Kiadó, Szeged, 2022, 321 oldal, 3990 Ft

Oroszországban mintegy száz éve a cárok emlékművei adtak helyet a forradalom vezéreinek, a Szovjetunió széthullása után viszont ezek kerültek a szobortemetőkbe. Ha figyelmesen végignézünk a budapesti Kossuth tér szobrain, megérjük, milyen múltat és jövőt vízionál magának és mindannyiunknak a mai politikai elit.

A nyelvi manipuláció olcsóbb a köztérinél, és talán hatásosabban is szolgálja az identitásformálást.Tovább

A szerző további cikkei

Gervai András
Nagyapám, a tömeggyilkos

► Philippe Sands: Patkányút. Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála. For­dí­totta Orosz Ildikó, Park Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 542 oldal, 5999 Ft

A könyvnek Ottó Wächter mellett a fia, Horst is a főszereplője, az ő révén hangsúlyossá válik a múlttal való szembenézés témája. Náci szellemben nevelkedik, de anyja elvárása ellenére nem lesz ügyvéd, hanem a híres osztrák képzőművész, építész, a zsidó Hundertwasser mellé szegődik asszisztensnek. (Nagynénje ezért szemrehányást is tesz neki.) Sands többször találkozik Horsttal, cikket ír róla, Lvivbe és Olaszországba is ellátogatnak, s Niklas Frankkal, Lengyelország kivégzett főkormányzójának a fiával együtt részt vesznek Londonban egy beszélgetésen, amelyről nemzetközi sikert arató dokumentumfilm készül. Horstot – pedig ő a bizonyítékok ellenére is ártatlannak tartja az apját – testvérei és azok gyerekei szégyellik, árulónak tartják. Ők az (el)hallgatást választották. A múlttal való küzdelem végül mégis „hepienddel” végződik: Horstnak művészlánya megírja (kimondja): „Nagyapám egy tömeggyilkos volt.”Tovább

A szerző további cikkei

Mélyi József
Két rezonőr


(Gosztola Kitti és Uwe Bressnik Räsonanz című kiállítása április 6-ig látható az Osztrák Kulturális Fórumban.)

Nem tudom, lehetne-e igazolni azt a feltételezést, hogy a kortárs műalkotásokat és kiállításokat az elmúlt évtizedek során egyre inkább a borús, homályos vagy sötét jövő felől értelmezzük (korántsem függetlenül a sötétedő jövőtől). Hiába itt is az ironikus megközelítés, a játékok a jelekkel, formákkal, anyagokkal, az ábrázolási konvenciókkal – minden abban a pillanatban halálosan komolyra fordul. A játékosság eltűnik, s maradnak a hasznosságra és haszontalanságra, az élhetőségre és élhetetlenségre, vagy a kultúra megmaradására és entrópiájára vonatkozó kérdések. Nincs ebben semmi, ami külön a harmincasokra vagy a hatvanasokra vonatkozna, nincs semmi, ami ebből magyar vagy osztrák különlegesség lenne.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Femme fatale

(Femme fatale – Blick, Macht, Gender. Hamburger Kunsthalle, április 10-ig.)

Az 1860–1920 közötti időszakban főleg mitológiai, bibliai és irodalmi nőalakok (mint a Meduza meg a szirének, Judit és Salome vagy Salambo stb.) ihlették a klasszikus „femme fatale” figuráját. Ezek hol idealizálták, hol démonizálták a női szexualitást. 1900 tájától olyan konkrét személyekre vetítették ki ezt a nőképet, mint a legendás színésznő, Sarah Bernhardt, Anita Berber erotikus táncosnő, és több művész múzsája, Alma Mahler. A női emancipáció 1920-tól ennek ellentétét, az „új nő” típusát favorizálta, míg az 1960-as évek radikális cezúrája végleg dekonstruálta a korábbi mítoszt.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
Valamennyi fény


(Saját erdő. Magyar film. Rendező: Kárpáti György Mór)

Nádasnak a teremtés egészéről van mondanivalója: az ember antropológiai állandójától (alighanem az a sarokpont) a felejtés-emlékezés kérdésén át az írás értelméig, az öngyilkosság kísértésééig, az európaiság fogalmáig vagy a kapitalizmus és demokrácia történelmi kapcsolatáig. Nehéz ezekről újat mondani: alighanem igaza van Susan Sontagnak, aki arról írt, hogy „a magas művészetben a közhely a kifejezhetetlenség szerény megvallása”.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
All in


(Dekameron 2023, Budapest Bábszínház, március 13.)

Őszintén szólva olyan szerteágazóan burjánzó a színpadi anyag, hogy az ember óhatatlanul lajstromozásba fullad. Mert tematikusan van itt háború, pestis, elzártság és trauma, kistérségi korrupció és ügyesen csomagolt összeesküvés-elmélet, kísértés és mánia, szolidaritás, szerelem és árulás, erőszak és gyász, csalárdság és klímaválság, túlélés és demokrácia, egy sor, a mindenkori emberiséget kivédhetetlenül érintő kérdés – az előadás nem kevesebbet akar, mint az egész világot átfogni, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy ezt nem teljesíti.Tovább

A szerző további cikkei

Ruff Borbála
Szemhunyás négyévente


(Lackfi János: Szemhunyásnyi mesék. Előadja Pogány Judit. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2014, 2018, 2022)

Élő tárgyak sorakoznak fel, amelyek Pogány Judit hangján százféleképp szólalnak meg. Szemhunyásnyi mesékben beszélnek, amelyek rövidségüket tekintve megérdemlik az ötletes jelzőt, de a használati utasítás pontatlan: a szemet érdemes inkább a mese után becsukni. Hogy mozdul-e a képzelet, ezen úgysem múlik.Tovább

A szerző további cikkei

Grecsó Krisztián
Semmi látnivalók


(„Tarra vágták az erdőt az uniós támogatásból épült lombkoronasétány építése közben”, átlátszó.hu, YouTube)

Amíg a római erődítményre emlékeztető, csodálatos fatákolmányt élő fák veszik körbe, egyfelől eltakarják, másfelől látni se lehet tőlük. A lombkorona magasában ugyanis levelek vannak, azok meg vékonyak és laposak, mint valami csempe, és tökéletesen elfednek mindent. Nem beszélve a bogarakról, amik lubickolnak a gazban, meg a madarakról, amik odafészkelnek az ágakra. Ki szereti, ha a csinos lombkoronasétánya örökké csupa szar?Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Ahol az élet zajlik


(A Concerto Budapest hangversenye – Müpa, március 26.)

Amíg az el nem jön, itt az aktuális döbbenet, Ives 4. szimfóniája. Annyira bonyolult mű, hogy minimum két karmester kell hozzá, Eötvös Péter mellett Dubóczky Gergely is ott állt a pódiumon, de még így is nehéz követni akár csak azt, hogy melyik karmester kit vezényel. Mintha a világ a teljes zajkészletével rászakadna a hallgatóra, énekelnek, csilingelnek, csörömpölnek, és mégis feszes rend van közben. Megyünk, megyünk, most is haladunk, csak épp azt nem tudni, hogy hová, a teljes szétesésbe, vagy van valami célnak nevezhető dolog az út végén. És mi lehet a célban? Csönd? Vagy Ives meg nem írt 5. szimfóniája? Vagy higgyük el, hogy ami szimfónia, az nem egyszerűen zenemű, hanem az egész világ, és nincs olyan, hogy szomorú zene, mert ami szól, az él, ami nem szól, az meg már nem zene? Nem tudom.Tovább

A szerző további cikkei

Králl Csaba
Hús és héj

(Kulcsár Noémi Tellabor: Bolero és Requiem – Nemzeti Táncszínház)

A kontraszt így is éles, hiszen Kulcsár Noémi Requiemje nem egy másik klasszikusra, szokásosan Mozart gyászmiséjére készült, hanem Eötvös Péter A névtelen áldozatoknak című, markáns zenei gesztusokkal felvértezett kortárs zeneművét adaptálja, melynek ősbemutatóját a milánói Scalában tartották 2016-ban. Eötvös valódi vállalás, szűz terep, s bár a zeneszerző nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy művét egyszer egy tánc-requiem alapjául használják fel, nem könnyen adja magát, és ezért rizikós. Noha a Bolero is az, csak épp ellenkezőleg, mert egy gazdag játékhagyománnyal bíró darab, mondhatni lerágott csont, és már nehéz vele újat mondani. Tovább


I N T E R J Ú

Turbucz Péter
A néptől a nemzetig
Interjú Dénes Iván Zoltánnal


A szerző további cikkei

P Á R A T L A N

Huszár Ágnes
KASTÉLYT VISSZA...


A szerző további cikkeiI

Cs

„ORBÁN VIKTOR ÉS AZ ELVESZTEGETETT LEHETŐSÉGEK” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.03.30.


A TARTALOMBÓL:

– Orbán és az elvesztegetett lehetőségek – 35 éves a Fiatal Demokraták Szövetsége. Páros interjú Hegedűs István szociológus-közgazdásszal és Kéri László politológussal. Mindketten közvetlen közelről látták a kezdeteket

– „Hazaárulással felérő felelőtlenség” – Schiffer András ellenzi a NATO bővítését, és nem szereti sem a Magyar Hangot, sem a Válasz Online-t. Interjú

 „Nekem a belvíz is szép” – Égőpiros traktor aranyló fűzbokorral. „Bukta Imre bácsi legalább alkot valamit a faluról”. Bukta Imrénél jártunk

 Államosítás küszöbén a szakrendelők – A tapasztalatok szerint a központosítás nem javítja a színvonalat

– Lyukas vödör a magyar vízgazdálkodás – Miközben a csapból is az folyik, hogy tudatosabban kellene bánnunk az ország vízkészletével, valójában fogalmunk sincs arról, mennyi vizet használunk

 Pályázaton szerzett milliárdokra hivatkozva einstandol Kiss-Rigó László – A megyéspüspök szerint az iskolákra költött pénz feljogosít tulajdonjoguk átvételére is

– Menni vagy nem menni? – Megosztja az ellenzéket, hogy elfogadják-e a közmédia meghívásait

– Róna Péter a Kompországban: Magyarország nem része az európai civilizációnak – Ez a történet nemcsak a magyar kormány, hanem a magyar társadalom egészének erkölcsi és szellemi bukásáról is szól

– Erkölcsi, életminőségi lecsúszás tapasztalható – Melyek a magyar család- és gyermekvédelem valódi problémái? A pénz- és erőforráshiány ellenére hogyan küzdenek a még megmaradt szakemberek? Ennek jánjtunk utána a Fejér megyei Sárosdon

– Több nyelvtanulás, kevesebb stressz – Egyre több család választ iskolát Ausztriában. Két szülő elmesélte, miért

– Megy vagy marad a világ legfiatalabb miniszterelnöke? – Finnország választ

– Újabb felvonás a bolgár politikai drámában – Két éven belül már az ötödik parlamenti választást tartják vasárnap Bulgáriában

– Montenegró megszabadulhat illiberális urától – Történelmi vereséget szenvedhet vasárnap az országot 30 éve irányító Milo Dukanovic

– Túlélték a telet, reményteli tavasz előtt az ukrán hadsereg – Bahmut és Avgyijivka reménytelennek látszó védelme nagyon is fontos eleme az ukránok taktikájának

– Lesz-e pénzügyi válság a bankpánikból? – Megint kiderült, mennyire sebezhető a magyar gazdaság

 A lelket is gyógyítani kell – Az időben érkező szakszerű segítség rengeteg későbbi károsodástól óvhatja meg a traumák elszenvedőit

– Az íz rétegeinek lassú felnyílása – A koreai konyháról

 Napnak látszó fekete lyuk – Sok milliárd forint áramlik a magyar színházi világban, arányos elosztás helyett azonban egy jól látható erőközpont körül gyűlik fel a vagyon: Vidnyánszky Attila kalandjai Váctól Szombathelyig

– Összemosott tüdősejtek – Elérkezhet a győzelem, hiszen egyszerre több RSV-vakcina is csak a végső engedélyezésre vár

 Unalmas tragédia – Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Tanácsadó Testülete (IPCC) megjelentette a soron következő értékelő jelentését. Az eredmények borzalmasabbak nem is lehetnének

 Forró fürdő – Számok nyelvén

– „Az emberek tényleg boldogtalanok” – Réz Anna erkölcsfilozófus ADHD-s felnőttekről, grazi kezelésről és az életünkből száműzött természetről. Interjú

– Egy elfeledett női tekintet – Ergy Landau, azaz Landau Erzsi egyedülálló látásmódot képviselt, művészi megközelítése pedig hozzájárult ahhoz, hogy a fotográfia új lendületet kapjon

– Vendégként, átutazóban – Kilencven éve született Konrád György

– Brueghel az ajtó mögött – Kultmatek

– Kánonokon kívül – Könyvespolc rovatunkban ezúttal Czutor Zoltán zenészt, a Belmondo frontemberét kérdezzük, mit olvas

– Negyvenéves átkot tört meg a válogatott – Győzelem, telt ház, román irigység – focinagyhatalom lesz Magyarország?

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Túl nagy tét és túl rossz lapok
– Verebes István: Sikámló utakon
– Reichert János: Álljatok elő, fiúk!
– Ficsor Benedek: Mindannyian bubuk vagyunk – Álláspont
– Jeszenszky Géza: Merre tartson Magyarország?
– Nagy Attila Tibor: Küszöb alatt az LMP – A NER uralma alatt
– Albert Enikő: Emberséggel, megértéssel az élhetőbb mindennapokért – Akadálypálya
– Lakner Dávid: Nem sok semmi – Újbeszél
– Szenczi Tóth Károly: Sorállás – Pár perc próza
– N. Fejérváry Gergő: Hegyke – Ásó, kapa, uzsonnabor
 Dévényi István: Közös dolgaink folyásáról
– Marabu: Tanösvény

Kritika:
– Zsíros szóda – Kőrössi P. József: Ajuszi
– A boldogság múlt idő – Jónás Tamás: Kívülálló
– Váltóáramú démonok – Marko Perko – Stephen M. Stahl: Tesla bámulatos és gyötrelmes élete

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MaNcs.hu
2023.03.29.


A SZERK.


A SZERK.
A tíz százalék


„Foglalkozások” – a közoktatásban használt elektronikus napló, a Kréta tanári felületén egyik napról a másikra ez a kifejezés jelent meg az addigi „Tanórák” helyett. Mindez azért érdekes az ezt észrevételező tanárok szerint, mert közoktatási intézményben tanórát csak megfelelő képesítéssel rendelkező pedagógusok tarthatnak, a „foglalkozás” levezényléséhez viszont nem szükséges a szakirányú tanári végzettség. Egy kémiafoglalkozást szaktanár híján abszolválhat mondjuk egy pedagógiai asszisztens is, vagy – a valahai szocializmusban dívó jelenséget újraélesztve – ún. képesítés nélküli tanár is.

A SZERK.
Tanácsi sztárparádé


Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

A SZERK.
A nyírségi légihíd


„Kinyitottam az erdőt, a természetet” – nyilatkozta a sorok közül jól kiérezhető megbántottsággal a HAON nevű izének, felületnek – újságot engedelmükkel nem írnánk – Filemon Mihály agrárvállalkozó, a Hajdú-Bihar megyei Nyírmártonfalva polgármestere, amikor a felületen végre elmondhatta meglátásait a pár nap alatt híressé vált lombkoronaösvényről, illetve az őt emiatt ért támadásokról.

PUBLICISZTIKA

HEIL PÉTER
A másik Viktor
Hová vezet a magyar kormány külpolitikája?


Immár hivatalos: az Orbán-kormány elmulasztotta azt az utolsó határidőt, amelyben az Európai Unióval 2022 végén megállapodott. A tagállamok tanácsa által tavaly év végén felfüggesztett, mintegy 15 ezer milliárd forintnyi EU-támogatás így még jó időre Brüsszelben marad. Pedig a feladat nem lett volna nehéz. De a rezsim eddigi húzásait elnézve most már egyre komolyabban merül fel a kérdés: egyáltalán akarják-e teljesíteni, amit megígértek?

KÜLPOL

INTERJÚ
„Mindenképpen káros lesz Magyarország számára”
Herman János korábbi külügyi államtitkár, volt NATO- és EU-nagykövet


Mit jelent az, hogy az akadékoskodó Magyarországot egyre látványosabban kerülik meg mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban? Merre tart a kormány külpolitikája, és mi a köze Hende Csabának Cristiano Ronaldóhoz? Az elmúlt évtizedek egyik befolyásos diplomatáját kérdeztük többek között ezekről.

PÁNIK A BANKVILÁGBAN: A SILICON VALLEY BANK ÉS A CREDIT SUISSE CSŐDJE
Ahol a pénz terem


Március 10-én összeomlott az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, a Silicon Valley Bank (SVB). Két hétre rá a 166 éves svájci csúcsbankot, a világhírű Credit Suisse-t a csőd előtti utolsó pillanatban vásároltatták fel első számú svájci versenytársával. Van-e a két eset között összefüggés, és lesz-e globális bankválság a nyomukban? A tanulságokat foglaljuk össze.

BELPOL

LESZ-E AZ ORBÁN-REZSIMNEK NEMZETKÖZI TÉVÉCSATORNÁJA?
Műsorváltozás


A Euronews vezetősége március elején jelentette be a csatorna átalakítását. A médiacégben 2021-ben 88 százalékos részesedést szerzett a portugál Alpac Capital, amelynek a vezérigazgatója szoros kapcsolatban áll NER-közeli üzleti körökkel. A változások ezért sokak szerint a magyar kormány közvetett térnyerését jelzik.

EGYHÁZAK TÉRNYERÉSE A MAGYARORSZÁGI KÖZOKTATÁSBAN
Eredendő bűn


Az Alaptörvényben elismert egyházak számára megnyitott ingyenes ingatlanszerzési lehetőség része annak a folyamatnak, amelyben a politikai hatalom a világi közoktatást minden módon ellehetetleníti, az egyházi fenntartású iskolák lehetőségeit pedig egyre bővíti. Az egyházaknál sem mindenki örül ennek.

VÉGLEG SZABADULNA A SZÉLSŐSÉGESSÉG EMLÉKÉTŐL A JOBBIK
Horthy helyett Deák


Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.

A POLGÁRMESTER AHOL TUD, SEGÍT
Focizhat, de panaszkodni ne merjen


Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

TISZA ÉS KÁDÁR MEGGYALÁZOTT HOLTTESTE
Fejre mentek


Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

KRITIKA

KÖNYV
Nyíltan és aktívan
NEM egyenlő – nemi alapú egyenlőtlenségek Magyarországon


A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

TAVASZ! - SZÍNHÁZ
A kígyó
Túlságosan vékony falak


Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

TAVASZ! - KIÁLLÍTÁS
Minden elmúlik
Bukta Imre: Műveljük kertjeinket!

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

FILM

CARLOS SAURA MUNKÁSSÁGA
Hideg családi fészek

Februárban meghalt az európai filmművészet egyik utolsó régi vágású óriása, a latin kultúra egyik legmesszebbre jutó közvetítője, Carlos Saura. Az alábbiakban pályájának fontosabb mozzanatait idézzük fel.

TÉVÉSMACI
Viperafészek


Amikor Sztupa és Troché átruccantak Cseszkóba munkásruhát és tornacipőt vásárolni, mindjárt fel is kellett próbálni.

KÉPZŐMŰVÉSZET

TAVASZ! - A CSONTVÁRY-MÍTOSZ
Minden színben szinte minden

A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar műveiből a Szépművészeti Múzeumban hamarosan megnyíló nagyszabású kiállítás apropóján idézzük fel kétségkívül egyedül­álló pályáját, s a személyéhez, műveihez tapadó legendákat.

TAVASZ! - RÉS A PRÉSEN
„Csigák és hangyák”


Tarr Hajnalka képzőművész

ZENE

TAVASZ! - INTERJÚ
„Mint a szagos radír”
Szabó Tamás szájharmonikás


Húsz év kihagyás után, mindössze egy alkalommal lép fel a Palermo Boogie Gang. A nyolcvanas–kilencvenes évek talán legjelentősebb hazai blueszenekarát az áprilisi Veszprém Blues Fesztiválra sikerült összetrombitálni. Szabó Tamás szájharmonikással az együttes sikereiről és kudarcairól beszélgettünk a fellépés kapcsán, és szóba került az is, hogy komoly hangszer-e a szájharmonika.

TAVASZ! - INTERJÚ
„Én Brünnhilde vagyok”
Iréne Theorin operaénekes

Idén újra hallhatjuk Brünnhildeként a Budapesti Wagner-napokon a svéd Iréne Theorint, aki épp Az istenek alkonya előadásának napján lesz 60 éves. Vidéki lánynak mondja magát, de bejárta a világ szinte összes nagy színpadát.

MI A KOTTA?
Bábu vagy


Klasszikus zenei programajánló a 2023/13. hétre

KÖNYV

TAVASZ! - INTERJÚ
„Végül a költészet”
Závada Péter költő


Generációjának egyik legismertebb költője. A hamarosan megjelenő új kötete, A muréna mozgása kapcsán beszélünk alkotói szerepekről, rappermúltról, tudományos pályáról és a kortárs irodalom keserűségéről.

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Rajzás


Az Atlanta harapós popkultúra-kritikája, szürreális tónusai és önmagát is megmosolygó egzisztencializmusa után magas elvárásaink lehettek a Rajzással kapcsolatban.

VISSZHANG: KONCERT
Antoine Tamestit és a Pannon Filharmonikusok


Bartók Brácsaversenyével egyetlen baj van: az, hogy nem Bartók írta.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Poker Face


Miután Rian Johnson újra feltalálta Agatha Christie-t (Tőrbe ejtve; Az üveghagyma), feltámasztja nekünk Columbót is.

VISSZHANG: KONCERT
dEUS


Nem lehet mondani, hogy a dEUS nagyon elkerülte volna Magyarországot, hiszen hatszor jártak eddig nálunk, legutóbb négy évvel ezelőtt, az 1999-es The Ideal Crash jubileumi turnéján.

VISSZHANG: KÖNYV
Sandra Grimm: Vajon miért veszekszünk?


Mindenki veszekszik, a veszekedés az élet természetes része.

VISSZHANG: FILM
Szörnyetegek


Legutóbb egy spanyol (katalán) film tárgyalta szenvedélyesen a természetes gazdálkodás és a termőföld ipari kihasználásának konfliktusát.

VISSZHANG: LEMEZ
Inspiral Carpets: The Complete Singles


Az Inspiral Carpets legnagyobb sikereit a kilencvenes évek első felében aratta.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Sűrűk a hétköznapok”


László Lili színész

INTERAKTÍV


Egy hét kultúra 2023/13.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/13.

Rövid hírek: Auróra, bolygó, tornádó...

TAVASZ!
Snoblesse Oblige


Nagy tavaszi kulturális programajánló

Snoblesse Oblige 2023/13.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/13.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Moravské koláče


Cseh túrókrémes korong, avagy óriás ökörszem

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Récsei


...sok szeretettel vár.

MAGYARORSZÁG NEM KEVÉSBÉ DEMOKRÁCIA, MINT IRAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.31.


Igaz, hogy Orbán populizmusa árthatott a magyar demokráciának, de azért Magyarország mégsem kevésbé demokrácia, mint Irak, Angola és a Kongói Demokratikus Köztársaság – írja a Wall Street Journal. A lap szerint Joe Biden Demokrácia Csúcsa a kevésbé demokratikus országok nélkül pártoskodó tanácskozás.

Először néhány mondat a tegnapi osztrák parlamenti botrányról, amely bőséges nemzetközi visszhangot kapott: a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt képviselői nem voltak hajlandóak meghallgatni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét, és látványosan kivonultak az ülésteremből, de talán ennél is kínosabb, hogy a szociáldemokrata törvényhozók jó része szintén távol maradt az eseménytől, köztük Pamela Rendi-Wagner, a párt vezetője és egyben külpolitikai szóvivője.

A liberális szemléletű bécsi Der Standard kommentárja felidézi, hogy ez már a második nekifutás volt: egy évvel ezelőtt a szabadságpártiak meghiúsították Zelenszkij meghívását, most viszont – írja Anna Giulia Fink – csak felettébb viszonylagos mértékben sikerült eloszlatni azt a lehangoló képet, amit Ausztria mutatott önmagáról az ukrán elnök meghallgatásától való elzárkózásával. A Der Standard újságírója emlékeztet arra: Zelenszkij már beszélt az amerikai Kongresszusban, az Európai Parlamentben, és csaknem az összes uniós főváros törvényhozása előtt. Már csak Magyarország és Bulgária hiányzik a sorból, de ez a két kormányzat a kommentátor megfogalmazása szerint Oroszország szoros szövetségese.

A Moszkvával szintén jó viszonyt ápoló szabadságpártiak azt állítják, hogy Zelenszkij élő parlamenti kapcsolása úgymond csapást mér Ausztria semlegességére. Az SPÖ ezúttal – legalábbis nyilvánosan – nem hangoztatott ilyen aggályokat, de a frakció több mint fele hiányzott az ülésteremből Zelenszkij beszéde alatt. Rendi-Wagner pártvezetőnő betegségre hivatkozott ugyan, de csak megkésve, és elmaradt részéről az Ukrajna melletti kiállást jelző szolidaritási állásfoglalás – jegyzi meg a Der Standard kommentátora, aki szerint ez a nagy létszámú távolmaradás magyarázatot követelt volna a szociáldemokraták részéről.

A lap bírálja a néppárti vezetésű osztrák kormányzatot is, amiért az nem hajlandó érdemi vitát folytatni arról, milyen következmények adódnak az ukrajnai háborúból az ország biztonságpolitikájára nézve. Az rendben van – írja a kommentátor -, hogy a kancellár leszögezte, Ausztria csak katonai értelemben semleges, politikailag nem, és Ukrajna mellett áll, azt viszont végig kellene gondolni, hogy egy szuverén állam megtámadása választóvonalat jelent, és hogy Ausztria úgy folytat semlegességi és békepolitikát, hogy közben implicite élvezi a NATO védelmét. A diplomácia és a NATO nem mond ellent egymásnak – hangsúlyozza Anna Giulia Fink.

Görögország jogállamisága is téma az EU-ban

Most pedig egy hír arról, amelynek főszereplője Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor elnöke, témája pedig a jogállamiság – az érintett állam azonban ezúttal mégsem Magyarország, hanem Görögország.

Az EurActiv brüsszeli uniós hírportál beszámolója szerint Webernek nem sikerült meggyőznie az Európai Parlamentet arról, hogy a jogállamiság görögországi helyzete az ország saját belső ügyét képezi, hogy nem olyan európai téma, amelyet meg kellene vitatni az unió parlamentjében. Az EP a Zöldek kezdeményezésére, a szociáldemokraták és a centristák támogatásával áprilisban kíván szavazni a görögországi helyzetet értékelő állásfoglalásról. Az EP szakbizottságában az a többségi álláspont, hogy Görögországban ugyan szilárdak az intézményi és a jogi keretek, pezsgő életet él a civil társdalom és a független a média, mégis súlyos veszélyek fenyegetik a jogállamiságot és az alapvető jogokat. Az Európai Parlamentet különösen a görög Watergate-ként is emlegetett lehallgatási botrány aggasztja. Kiderült, hogy a mostani néppárti kormányzat alatt a titkosszolgálat lehallgatta két európai parlamenti képviselőnek, a szocialista pártot vezető Nikosz Andrulakisznak, valamint a néppárti frakcióból a centrista képviselőcsoportba átigazolt Jorgosz Kircosznak a mobiltelefonját.

Az EurActiv kitér arra: az Európai Néppárt igyekszik szőnyeg alá söpörni az ügyet, de ez a hozzáállás ellentmond annak, ahogyan ez az európai pártcsalád a jogállamiság magyarországi helyzetének a kérdését kezeli. Az Orbán Viktor vezette Fidesz ugyanis annak nyomán távozott a Néppárt soraiból, hogy az elkötelezte magát a jogállami mechanizmus létrehozása mellett. Weber akkor még arról beszélt, hogy a jogállamiság ügye alapvető fontosságú európai ügy.

Mindez, ami most történik, fejfájást okoz Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnöknek, rombolja a róla alkotott liberális reformer képét, miközben közelednek a választások, és a néppárti kormányfő szoros versenyben van a baloldali Szirizát vezető Alekszisz Ciprasszal – írja a hírportál.

Magyarország nem kevésbé demokrácia, mint Irak

Végül arról, hogy a Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök konzervatív szemléletű lapja alaposan leszedi a keresztvizet a Joe Biden elnök által immár másodszor megrendezett Demokrácia Csúcsról, amelyet pártoskodó tanácskozásnak minősít, jórészt a meghívottak és a meg nem hívottak körét áttekintve. A kommentár szerint ez a rendezvény, ahelyett, hogy egyesítené a világot a tekintélyuralmi hatalomgyakorlókkal szemben, csak elidegenít létfontosságú szövetségeseket, és bátorít kétes vezetőket. Külön kiemeli Orbán Viktornak, a republikánusok kedvencének az úgymond kisstílű távol tartását a konferenciától. Igaz, hogy Orbán populizmusa árthatott a magyar demokráciának, de azért Magyarország mégsem kevésbé demokrácia, mint Irak, Angola és a Kongói Demokratikus Köztársaság – írja a Wall Street Journal.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

NAGY GERGELY: MEGÉRKEZTÜNK. A KORMÁNY LESZÁMOL A MAGYAR KULTÚRA KRITIKUS ÉS FÜGGETLEN RÉSZÉVEL

HVG360
Szerző: NAGY GERGELY
2023.03,19.


A Fidesz célja 2010 óta pontosan annak az állapotnak az előidézése volt, amiben most vagyunk. Kimondva-kimondatlanul a független kultúra és művészet eltörlése, lehetőleg végképp. Jól tudták, hogy a kultúrának ez a szegmense milyen erővel bír, ha máshonnan nem, hát a saját fiatalságuk idejéből. Közkultúra pedig lesz: drága, színes, és hamis. Vélemény.


Néhány hete a Tünet Együttes, a hazai független színházi színtér egyik legfontosabb csoportjának megszűnése maga is tünetértékűnek bizonyult. Már nem is csak a szimptómák látszanak, hanem tombol a pandémia:

a hazai kortárs kultúra éppen most enyészik el. Abban a formájában, ahogy eddig ismertük, úgy biztosan.


A kormányzat egyértelművé tette, a közpénz alapú kultúratámogatás nem lesz hozzáférhető azok számára, akiket a „függetlenek” jelzővel szokás illetni. A kulturális termelésnek csak az állami ideológiával szoros kapcsolatot tartó részét, csak a látványos és közönségvonzó területét, illetve a közvetlen propaganda célokat szolgáló kulturális termékeket fogják adóforintokkal támogatni. Ez amúgy más fénytörésbe helyezi Csák János miniszter februári nyilatkozatát is, amely az állam háttérbe vonulásáról szólt: ezek szerint erre a területre értette, a függetlenekre...