2022. március 18., péntek

A KÖZÉP-KELET-EURÓPAI ÁLLAMOK CSÚNYÁN PÓRUL JÁRHATNAK AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓK MIATT

QUBIT
Szerzők: KECSKEMÉTI ISTVÁN, HORVÁTH ÁGNES
2022.03.18.


Ami a nyugatnak csak szúnyogcsípés, az a keleti országokban komoly energiaellátási és gazdasági gondokhoz vezethet. Az olaj ára az egekben, és ha idén elzárják a gázcsapokat, annak Szlovákia, Magyarország és Ausztria lehet a legnagyobb vesztese a régióban.

Az Ukrajna és Oroszország között dúló háború hírére adott, a korábbiaknál visszafogottabb tőzsdei reakciók rámutattak arra, milyen kicsi Oroszország súlya a világgazdaságban: dollárban mérve nagyságrendileg mindössze 2 százalék. Az alacsony orosz jövedelemszint és az országnak saját területéhez és az EU-éhoz képest kis számú népessége miatt az európai piac sokkal fontosabb az orosz exportőrök számára, mint fordítva. A Goldman Sachs becslése alapján még az Oroszországba irányuló export 10 százalékos visszaesése is csak 0,1 százalékponttal csökkentené az unió GDP-jét, és a pénzügyi kapcsolatok is mérsékeltek az EU és Oroszország között.

Az európai gazdaságra a legnagyobb hatással valószínűleg az egyébként is magas inflációs környezet konzerválása és a további árszintemelkedés lenne az elszálló energiaárak és az esetleges átmeneti energia-, alapanyag- és élelmiszerhiány miatt. Az európai vállalatok versenyképességének és a háztartások reáljövedelmének csökkenése jelentősen lelassíthatja a koronavírus-járvány után megindult gazdasági kilábalást, különösen a szolgáltató szektor talpraállását, és akár az 1970-es évekhez hasonló stagflációs (alacsony gazdasági növekedés melletti magas infláció) időszakot is hozhat.

Kereskedelmi szempontból az EU átlagos kitettsége Oroszország felé nem magas, bár tagállami szinten jelentős eltérések tapasztalhatók...

IZMOZÓ ORBÁN, ÖNKRITIKUS MÁRKI-ZAY, ELÉGEDETLEN TANÁROK ÉS LAPULÓ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE | HÁROMHARMAD+

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.18.Ismét élőben jelentkezik a 24.hu és a Partizán közös választási kibeszélőműsora, a Háromharmad+! Miért nem utazott el Orbán Viktor Kijevbe V4-es kollégáival és miért szigetelődik el a magyar kormány egyre erősebben oroszbarátsága miatt Közép-Kelet-Európában? Mennyire lehet veszélyes a kormány számára a tanárok és a diákok elégedetlensége? Hazudott az Ördög Ügyvédje, és végül mégsem lesz semmilyen szaftos szexbotrány a választási kampányban? A stúdióban pedig Kerner Zsolt, Nagy Gergely Miklós, Pap Szilárd István és Gulyás Márton!

PUTYIN A RÉGI SZOVJETUNIÓT SZERETNÉ VISSZAÁLLÍTANI? - MITROVITS MIKLÓS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Riporter: PÁLINKÁS-SZŰCS RÓBERT
2022.03.18.Putyin a régi Szovjetuniót szeretné visszaállítani? Milyen következményei vannak Magyarország hivatalos reakcióinak a háború kapcsán? És várható-e változás a magyarok és a lengyelek hagyományosan jó kapcsolata között az ukrajnai háború fejleményei kapcsán? A 2022. március 18-i Reggeli személyben Mitrovits Miklós történésszel, Lengyelország-szakértővel beszélget Pálinkás-Szüts Róbert ilyen és hasonló témákról.

ELŐSZÖR ÉRTE OROSZ TÁMADÁS LVIVET, DE MIÉRT OLYAN FONTOS A NYUGAT-UKRAJNAI VÁROS?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.03.18.


Péntek reggel rakétatámadás érte a lengyel határtól mindössze 70 kilométerre található Lviv városát, amely a maga 730 ezer lakosával Ukrajna hatodik legnagyobb városa, Nyugat-Ukrajna központja, a Kijevből elmenekült nagykövetségek, így az ukrajnai magyar nagykövetség ideiglenes helyszíne, valamint az Ukrajnából Lengyelország felé menekülők egyik legfontosabb tranzitvárosa és menedéke. Bár most csak a repülőtér melletti repülőgépjavító üzemet érte több rakétatalálat, és senki nem halt meg, ha a város az orosz hadsereg újabb, folyamatosan támadott célpontjává válna, az jelentős változást hozna az ukrajnai invázió eddigi menetében.


Ukrán kulturális központ

Lviv városa, vagy ahogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején hívták, Lemberg (a középkori magyar nyelvben pedig Ilyvó) talán a leginkább közép-európai ukrán város. Az 1256-ban a Halicsi Fejedelemség részeként alapított város a középkorban évszázadokon keresztül a Lengyel Királysághoz tartozott, majd Lengyelország felosztása után 1772-ben a Habsburg Birodalomhoz került Galícia tartomány központjaként. 1867-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte után Galícia az osztrák örökös tartományok részét képezte, bizonyos mértékű autonómiával. Lemberg a Monarchia ötödik legnépesebb városa volt Bécs, Budapest, Prága és Trieszt után (az 1910-es népszámlálás szerint). Az I. világháború utáni békeszerződések az újonnan létrejött Lengyelországhoz csatolták Lwów néven, majd a II. világháborút követően a Szovjetunió, azon belül az ukrán tagköztársaság része lett.

Lemberg volt a Habsburg monarchián belül az ukrán nemzeti eszmélés egyik központja, és ma is az ukrán történelmi örökség egyik legnagyobb gyűjteménye található itt. Nyugat-Ukrajna de facto centrumaként az ukrán nacionalizmus egyik központja is, 1989-ben itt tartották az Ukrajna függetlenségét követelő egyik legnagyobb tüntetést, mintegy 100 ezer fővel. Lviv történelmi belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította, a háború előtt az Ukrajnába irányuló idegenforgalom egyik fő központja is volt a város...

A KAMUPÁRTOK 700 MILLIÓS TARTOZÁSA, ÉS A 12 MILLIÓS „IDŐMÉRŐ ESZKÖZ” - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.03.18.


Rtl.hu: Még mindig százmilliókkal tartoznak az államnak az ajánlóíveket tömegével eltüntető kamupártok

Nemsokára újra választ az ország, ám a 2018-as országgyűlési választás idején kiosztott bírságoknak továbbra is csak a töredékét sikerült beszednie az államnak. A pénzbüntetések 78 százalékát mindössze három párt kapta, ám egyetlen forintot sem fizettek be belőle. Az Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt csaknem az összes bírság felét, 358,3 millió forintot halmozta fel, miután 75 alkalommal büntették meg őket az ajánlóívek késlekedő vagy elmaradt leadása miatt. A második legtöbb büntetést az Elégedetlenek Pártja kapta, 106 millió forintot, a harmadik helyre pedig az Oxigén Párt futott be 102,3 millió forint bírsággal.

444: Időmérő eszközként könyveltek el 6 és közel 12 milliós luxuskarórákat a II. kerületi sport kft.-nél

„Valaki tízmilliós luxusórákat vett, luxushotelekben szállt meg a társaival, és milliós luxusruhákat vásárolt a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző ügyvezetőjének regnálása alatt” – írja Facebookon Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, hozzátéve, hogy a kerületi Nonprofit Kft. feljelentést tett. Őrsi azt írja, „egy 2018-as kiküldetés után például »időmérő« eszközként könyveltek el egy 18600 eurós, azaz 6 061 326 forintos Hublot Big Bang karórát”, egy másik alkalommal pedig „a cég bankkártyájával vásároltak egy 11 570 000 forintos Rolex órát”, ami a számla megjegyzésben szintén „időmérő eszközként volt feltüntetve”.

Magyar Narancs: 2,4 milliárddal segíti a kormány a fegyverfejlesztést

A kormány 2,4 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ létrehozását Csongrádon – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Csongrádon, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón. A támogatás hozzájárul egy épület felújításához és olyan az eszközök beszerzéséhez, amelyek révén modern képzési központtá válik az intézmény, támogatva az oktatás mellett a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium révén már megvalósuló fegyverinnovációt és kutatásfejlesztést.

Szabad Európa: Jogerős: a kormány nem titkolhatja, hogy mi alapján döntött a 35 éves sztrádakoncesszió mellett

A kormány 35 évre magáncégeknek adná oda a hazai autópályák üzemeltetését és az ország összes településének szemétszállítását. Ez elképesztő nagy üzlet. Érthetetlen, hogy miért érné meg az adófizetőknek. A kabinet szerint a megalapozó számítások igazolnák azt, hogy megéri az üzlet, ezeket azonban nem akarja nyilvánosságra hozni. A Transparency International Magyarország beperelte a Nemzeti Koncessziós Irodát, és a bíróság mindkét esetben úgy döntött, hogy az adatokat nyilvánosságra kell hozni. „

Hvg.hu: Őrizetbe vették a volt bolgár miniszterelnököt az Európai Ügyészség vizsgálatai miatt

Őrizetbe vették Bojko Boriszovot Bulgária volt miniszterelnökét, az ellenzéki jobbközép GERB párt vezetőjét csütörtökön késő este – írja a Reuters. Az akció egy, az Európai Ügyészség vizsgálataihoz kapcsolódó, nagyszabású rendőrségi művelet keretében történt – közölte a belügyminisztérium. Nem csak a volt miniszterelnök került őrizetbe, mellette még Vladislav Goranov volt pénzügyminisztert, Menda Sztojanovát, a parlamenti költségvetési bizottság volt elnökét, valamint Boriszov médiatanácsadóját Sevdalina Arnaudovát is bevitték.

HA MOST NEM ÁLLUNK KI A TANÁROKÉRT, VAJON KI LESZ A KÖVETKEZŐ, AKI NEM SZTRÁJKOLHAT?

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2022.03.18.


...A pedagógus-szakszervezetek soha nem látott egységben működnek együtt. A kormány által „védelmezett” családok a saját bőrükön tapasztalják a pedagógushiányt és az oktatási rendszer szétrohadását.

Az emberek elkezdtek arról beszélni, hogy a sztrájk igenis alapjog. És ebből a szempontból valóban tökmindegy, hogy milyen színű a kormány: az oktatás minőségét, a pedagógusok megbecsültségét bármely kormánytól ki kell kényszeríteni. Ehhez ezekben a helyzetekben az egész társadalomnak kell erősnek lennie, kiállnia az érdekei mellett és támogatnia a tanárok sztrájkját

Legyünk ott szombaton kockás ingben a Kossuth téren, és legyenek ott az egészségügyi dolgozók és a szociális szféra dolgozói is, akik a kormány szerint előbb álltak be a sorba béremelésért, valójában azonban őket is pontosan annyira semmibe veszi, mint a tanárokat! Mert a kérdés most az: ki lesz a következő, aki nem sztrájkolhat majd, mert a kormány szerint nincs itt az ideje béremelést kérni? És ott leszünk-e majd mellettük?

SZÁMOLATLANUL SZÓRJA A TÍZ- ÉS SZÁZMILLIÁRDOKAT, REKORDHIÁNY FELÉ TART AZ ORBÁN-KORMÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.03.18.


A kabinet rengeteg pénzt szán az egyházak, a sport és az állami cégek támogatására, de nem tudni mi jön a parlamenti választás után.


Februárban több mint 1500 milliárd forintos hiányt hozott össze a kormány a választási osztogatások jegyében, ám hiába tört ki az ukrajnai háború, a kormány az ezzel járó kellemetlen hatások ellenére az előző két hétben sem állt le a pazarló költekezéssel. Az elmúlt napokban a kormány több, mint 200 milliárd forintot költött el olyan célokra, amelyek nem szerepelnek a költségvetésben, nem derül ki, hogy mi a célja vele, de az sem, hogy milyen törvényi felhatalmazás alapján ad egyetlen döntéssel akár százmilliárd forintot meghaladó összeget.

A kormány egy március eleji határozatával 148,7 milliárd forintot vett ki a költségvetés gazdasági újraindítási alapjából, abból 11 milliárd forintot a a Külgazdasági ás Külügyminisztérium központi beruházásaira különített el, de ami még érdekesebb 136 milliárd forintot kapott Mager Andrea állami vagyonkezelésért felelős miniszter. A kormányhatározatból csak annyi derül ki, hogy állami cégek forrásjuttatásaira, beruházásaira megy a pénz. Az összeg kirívó mértéke miatt megkérdeztük mind a nemzeti vagyonért felelős Mager Andrea hivatalát, mind a költségégvetés végrehajtásáért felelős Pénzügyminisztérium sajtóosztályát, hogy mire ment el ez az összeg, ám választ az elmúlt 10 napban egyik helyről sem kaptunk. A kérdésben azt is firtattuk, hogyan lehetséges, hogy ilyen jelentős mértékű kiadást a kormány nem látott előre – ugyanis azt nem tervezte be a költségvetésbe –, de ezekre sem válaszoltak. Egy másik határozatában a kormány 7, 5 milliárd forintot vett ki a gazdaság-újraindítási alapból, a pénzt a Terrorelhárítási Központ kapta, de pár nappal később a Magyra Államkincstár kapott ugyaninnen 2 milliárdot a működési kiadásaira.

A kormány csak márciusban 223 milliárd forint vett ki a költségvetés különböző alapjaiból, vagyis ezek elköltésével növelte az államháztartás várható hiányát. Ebből a summából 200 milliárdot sikerült a költés céljai szerint kategorizálni: a pénz túlnyomó része az állami cégek támogatására ment, 29 milliárdot költöttek minisztériumok kisegítésére, az egyházakra 17, sporttámogatásokra pedig 15 milliárdot juttatott a kormány...

KÍNA PÁR COVID-FERTŐZÖTT UTÁN AZONNAL LEÁLLÍTOTTA AZ ELEKTRONIKAI GYÁRTÁS FELLEGVÁRÁT

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.03.18.


Kínában március közepén kétéves rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új Covid-fertőzöttek száma: az 1,4 milliárd lakosú országban 5100 új fertőzöttet találtak. *Egy ilyen szám máshol nem vezetne különösebb kormányzati intervencióhoz, különösen nem 2022 tavaszán, amikor a fejlett világ legtöbb országában az esetszámoktól függetlenül feladták a járványügyi intézkedéseket. Kína ugyanakkor a mai napig az esetszám nullára redukálására törekszik, és a Covid terjedésének legkisebb jelére beveti a 2020-ból ismert intézkedéseket: lakhelyelhagyási korlátozások, bolt-, gyár- és irodabezárások, tömeges tesztelés és kiterjedt kontaktkutatás.

A „dinamikus zéró-Covid” névre keresztelt taktika Nyugatról sok értetlen kommentárt és bírálatot kapott, és egyesek már jó előre megjövendölték, hogy a korábbiaknál fertőzőbb omikron variáns terjedése és a kínai vakcinák alacsony hatásfoka miatt fenntarthatatlan lesz a dolog (bár a hivatalos átoltottsági adat 90 százalékos, az idősebb lakosság többsége még nem kapott harmadik oltást). Ugyanakkor a zéró-Covid eddig sikeres volt az esetszámok alacsonyan tartásában, és abban is fontos szerepet játszott, hogy „a világ gyára” relatíve mérsékelt fennakadásokkal tudott termelni az elmúlt két évben.

Ezt jelzi, hogy a kínai kereskedelmi többlet 2021-ben 60 százalékkal magasabb volt, mint az utolsó járvány előtti évben, 2019-ben. Míg korábban a többlet az Egyesült Államokkal szembeni politikai csatározások egyik fontos mozgatórugója volt, a járvány alatti ellátási és logisztikai problémák fényében hirtelen Washingtont is kevésbé kezdte zavarni, hogy Kína mennyit exportált.

A március közepi járvány ugyanakkor az elektronikai gyártás globális fellegvárát, Sencsent és az autóipari termelés egyik központját, az északi Csilin tartományt is elérte, ami a félelmek szerint az iPhone-tól kezdve a Toyotákig ismét számos termék gyártásában problémát jelenthet. A negatív gazdasági hatások kivédése érdekében most az olimpián használt buborék-taktika alkalmazásával is megpróbálkoznak...

A NATO DILEMMÁJA: MENNI, VAGY NEM MENNI?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.18.


Az ukrajnai háború véres eseményei láttán, sokan azt kérdezik, vajon a NATO miért nézi ölbe tett kézzel mindezt? A válasz erre mindig az, hogy a NATO egy védelmi szövetség, amely csak a tagországainak biztonságát hivatott szavatolni. De nem avult már el ez a nézet? Erről beszélgettünk Dérer Miklóssal, az E2F Külpolitikai Műhely vezetőjével, a Magyar Atlanti Tanács egykori főtitkárával.


Nem kellene újragondolni a NATO alapokmányát és meghatározni egy olyan humanitárius minimumot, amelyet, ha egy konfliktus elér, akkor a szövetség katonailag is beavatkozik?

A válaszom erre röviden az, hogy nem. Kicsit hosszabban pedig az, hogy az 1949-es washingtoni szerződés 5.cikkelye világosan meghatározza, a NATO hol és mikor léphet fel katonai erővel. Ennek a szerződésnek kiterjesztésére vagy módosítására nem látok sem lehetőséget, sem racionális okot.

A NATO mégis beavatkozott már olyan országok ügyeibe is, amelyek nem voltak a szövetség tagjai, sőt, még csak ENSZ-felhatalmazása sem volt erre.

Igen, ez Koszovóban történt. Bár a világszervezet sok tagországa szerette volna, ha mielőbb véget ér a délszláv válság, ám Oroszország, mint a Biztonsági Tanács állandó tagja, megakadályozta, hogy az ENSZ csapatokat küldjön a Balkánra. Ennek ellenére, az Egyesült Államok és európai szövetségesei mégis beavatkoztak és katonai erővel vetettek véget a népirtással is rokonítható vérontásnak...

ORBÁN MÉG A JÁRVÁNY ÉVÉBEN IS HÁROMSZOR ANNYIT KÖLTÖTT SPORTRA, MINT GYURCSÁNYÉK ÖSSZESEN

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.03.18.


Ez itt az Elmúlt 20 év, a G7 választások előtti tematikus sorozata, ahol egy-egy kiválasztott jelenség, ágazat 2002 utáni alakulását, sorsát mutatjuk be néhány mutatón, ábrán keresztül. A sorozatról itt lehet bővebben olvasni.


Egészen döbbenetes mértékben emelkedett az állami sportköltés az elmúlt 20 évben Magyarországon. A növekedés azonban nem folyamatos volt: 2010 előtt stagnált, sőt inkább csökkent a sportra szánt összeg, és bár az Orbán-kormányok mindig is kiemelten kezelték az ágazatot, még a Fidesznek is kellett öt-hat év, hogy csúcsra pörgesse a fejlesztéseket, és így a kiadásokat.

A 2010-es évek előtt – a zárszámadási törvények tanulsága szerint –

sport és szabadidős tevékenységekre illetve szolgáltatásokra jellemzően 30-40 milliárd forintot szánt a kormányzat.

Ennek jellemzően harmada-negyede a Forma-1-es Magyar Nagydíj, illetve az azt szervező Hungaroring támogatására ment el, és nem egyszer további milliárdokat vitt el egy-egy nagyobb nemzetközi verseny. A maradék pénz oszlott meg a versenysport támogatása, az olimpiai felkészülés, a létesítményfejlesztés, a szabadidősport, és még egy sor egyéb kapcsolódó kiadás között.

Jelentős részben ez a rossz elosztás lehetett a magyarázata annak, hogy bár a költségvetés kiadásaihoz vagy akár a GDP-hez viszonyítva nemzetközi összevetésben már 2010 előtt sem költött keveset ilyen célokra Magyarország, a sport mégis alulfinanszírozott volt ebben az időszakban. Az ágazat legalábbis egyértelműen így élte meg az egyébként sportminiszterből kormányfővé vált Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét...

AZ ÉS 2022/11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.03.18.


P U B L I C I S Z T I K A

Gervai András
A levélírás bajjal jár
Krumplipaprikás, gulyáskommunizmus

Mikor Pálos István, a dabasi járásbíróság 35 éves közjegyzője 1968. március 2-án, 15 óra körül kilép a helyi postahivatalból, még nem sejti, hogy levele megírása és feladása beláthatatlan események lavináját indítja el. Hamarosan jóvátehetetlenül megváltozik az élete, sorsa pedig rányomja bélyegét hozzátartozói sorsára is.Tovább

Molnár Erzsébet
Lökd ide a sört

Gadó Gábor
Orbán legjobb tanítványa

Csepi Lajos
A határ a csillagos ég

Széky János
Rombolás

H.-ék az egyik nap dolgoztak, vásároltak a közeli Sparban, a gyerek iskolába ment, az asszony három lecsiszolt foggal várta, hogy elkészüljön a hídja. A másik nap az oroszok rakétázni kezdték a lakótelepüket, akkor H.-ék egy órán belül összecsomagoltak két bőröndbe meg szatyrokba, amit tudtak, egy ismerős taxisofőrrel kemény felárért kivitették magukat a harkivi pályaudvarra, ahol addig csak háborús filmen látott tömegjelenet zajlott; kintről robbanások hallatszottak, anyák sikoltoztak, hogy engedjék előre őket a babájukkal; katonák a levegőbe lőttek, visszatartva a sokaságot, hogy ne rohanja meg saját épségét is kockáztatva a szabad ég alatti vágányokon álló vonatokat. Aztán H.-éknak valahogy sikerült eljutniuk Lembergbe, onnan Szlovákiába, onnan a Nyugatiba és a Migration Aid segítségével hozzánk.

Mutatják nekünk WhatsAppon a mobillal fölvett videót: vagy húsz véres holttest fekszik autókban, autók mellett a havon, főleg katonák, de civil ruhás férfiak és nők is vannak köztük. Némelyiket megfordítják, hogy látsszon az arca, hátha valaki fölismeri, mielőtt tömegsírba temetnék. Nem mutatom H.-éknak a képet, amit az előző percben láttam a Twitteren a hatéves mariupoli Tányáról, aki már halott anyja mellett halt meg lassan, kiszáradás miatt a romok alatt.Tovább

Vásárhelyi Mária
Nem fair és nem szabad

A magyarországi ellenzéki képviselők hosszú küzdelmének ered­mé­nyeképpen 2022. április 3-ra az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) teljes megfigyelői missziót küld Budapestre, hogy nyomon követhessék az országgyűlési választás lebonyolítását, ellenőrizzék a szavazási folyamat tisztaságát. Ilyenre még nem volt példa az Európai Unió történetben. Mert ugyan 2013-ban, Bulgária esetében is a teljes körű megfigyelés mellett döntött a szervezet, ám oda mindössze 10 választási és 12 hosszú távú megfigyelőt küldtek, hozzánk viszont most ennek csaknem a hússzorosát; 200 rövid és 18 hosszú távú ellenőrt delegál a szervezet. Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy az EBESZ is érzékeli, Magyarországon súlyos veszélybe került a választások szabadsága és tisztasága. Mégis kevés kétségünk lehet afelől, hogy a nemzetközi szervezet a választások után elkészülő jelentésében úgy összegzi majd a magyarországi választásokat, ahogyan 2018-ban is tette, nevezetesen, hogy a választások szabadok voltak, de nem voltak „fair”-ek. Hogy nálunk 2014 óta nem fairek a választások, az nem lehet vita tárgya, a kérdés csak az, vajon szabadok-e.Tovább

Benda László
A sokadik ukrán front
Pekingből nézve

Nyilvánvaló, hogy Ukrajna három hete tartó orosz lerohanásának csak vesztesei lesznek, a frontok mindkét oldalán. De emberi, társadalmi, gazdasági-pénzügyi téren az ostromolt helyszínektől messzebb, így az európai térségben is. Igaz, nem ez lesz az első háború, amelynek áttételesen külső nyertesei is lehetnek. Sokan a két viszonylag távoli nagyhatalmat, az Egyesült Államokat és Kínát vélik a válság viszonylagos haszonélvezőinek.Tovább

Kovács Zoltán
Az árvízi hajós

Huszár Ágnes
A megvetés mint politikai eszköz

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke némi ingerült üzenetváltás után 2020 decemberében írt egy levelet Manfred Webernek. Ebben kifejtette: „a brüsszelieknek meg kell érteniük, hogy Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunisták iránti megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk”. A levél inkább az unió vezetőségének szól, mint Webernek, hiszen a Fidesszel korábban jó viszonyt ápoló Keresztényszociális Unió tagját nehéz marxista elkötelezettségűnek tekinteni, s fiatal politikusként a nemzetiszocializmustól is több emberöltőnyi távolságban áll (mandiner.hu).Tovább

Széplaky Gerda
Nagyon is régi sírás

V I S S Z H A N G

Mándy Gábor
Lépcsőházi gondolatok

Aradi Emil
Alulinformálva

Németh Attila
Zene és megértés
Széljegyzet Tőzsér János írásához

Szűcs R. Gábor
Vuk nyelve

P Á R A T L A N

-alma-bor
ESKÜ

-átkai
SPORT­NEMZET?

-hg-
POZSONYI

IS
PINOCHET KÖZTÉVÉJE

-n-a
479.90

-pé-
BÉKEMENET

Tanárúr
ELÉGTELEN

Völgyi Ferenc
RÖFF

Beck Tamás
REVÍZIÓ

jos
ZOO­POLITIKA

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.03.18.


F E U I L L E T O N

Marsó Paula
Hazatérés Cytheréből
Egy rokokó vágygondolat

I N T E R J Ú

Köves Gábor
„Trump akar lenni”
Interjú Bret Easton Ellisszel


 
K R I T I K A

Visy Beatrix
A nyomozó szerencséje

Kelevéz Ágnes: Esti kérdések. Irodalomtörténeti nyomozás Ba­bits költészetében. Magyar Iro­da­lom­tör­téneti Társaság, Budapest, 2021, 394 oldal, 2490 Ft

Nem árt, ha szerencse is társul a nyomozáshoz. Ám nem feltétlenül a vak Fortunáról, váratlan fordulatról van szó, hanem arról a fajta ajándékról, ami a kitartó és elszánt detektív jussa. Nem véletlenül sertepertél lankadatlanul Miss Marple vagy Columbo hadnagy – hogy a klasszikusoknál maradjak – a bűntény helyszínén, a nyomok hatósugarában. Kelevéz Ágnes évtizedeket átívelő, mondhatni megszállott kutatásai, kitartó kíváncsisága, aminek köszönhetően kérdésekkel ostromolta a költő hagyatékát, műveit, amelyek aztán újabb és újabb dokumentumok és területek felé sodorták, időnként valóban szerencsésnek mondható jutalmakban részesült. Ezek közül a legnagyszerűbb a rejtélyesen bolyongó két doboznyi Osvát-hagyaték 2018-as meglepetésszerű felbukkanása, amely többek között tartalmazza Babits Levelek Iris koszorújából című verseskötetének kéziratos anyagát is.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Perecz László
Ex libris

Fekete Éva: Lukács György
Somos Róbert: Kornis Gyula
Filep Tamás Gusztáv: Joó Tibor
Mészáros András: Nem alszom...

Kaiser Zsanett
Kérdezz-felelek

Milbacher Róbert: Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet. Csimota Könyvkiadó, Budapest, 2021, 90 oldal, 2990 Ft

A történet Sutyorka községben játszódik, főhelyszíne a postahivatal, ahol Tátiti Tibikét azt aggasztja, hogy az emberek már nem használják a táviratküldés lehetőségét, nincs továbbítandó üzenet. Nem tudja alkalmazni tudását, pedig megnyerte „[…] az országos távírászversenyt, ahol Aranyharkály díjban részesült […]” (5.). A távbeszélőket (telefonokat) okolja ezért, a levélküldés visszaeséséért pedig a villanyposta (minden újfajta kommunikációs mód) elterjedését teszi felelőssé a falu. Utóbbi Flambi Sanyi, a kancsal levélkihordó életére van negatív hatással.Tovább

A szerző további cikkeiIsztray Simon
MI – kinek a képére?


Tillesch György és Omar Hatamleh: Mesterség és intelligencia. Vegyük kezünkbe sorsunkat az MI korában. Fordította Stemler Miklós. Libri Kiadó, Budapest, 2021, 240 oldal, 3999 Ft

A szerzőpáros szerint a mostani technológiai forradalom egyedülálló, különbözik az eddigiektől. Ennek lényege, hogy nem korlátozódik egy területre, hanem minden területet átformál: a közlekedést, az oktatást, az építőipart, az egészségügyet, a divatot stb., de az egyének mindennapi életét és a teljes társadalmat is. Az MI lesz az ezek mögött álló és ezeket átalakító „agy”, amely minden szakmának új lendületet ad és minden életformát megváltoztat.Tovább

Bakcsi Botond
Önkritika, dialogikusság, érzékenység

Jean-Jacques Rousseau: Rous­seau, Jean-Jacques bírája. Pár­beszédek. Fordította Marsó Paula. Typotex Kiadó, Budapest, 2020, 352 oldal, 4500 Ft

A Rousseau nevű beszélő többszöri nekifutásban bontja ki véleményét, ebből kifolyólag a szöveg gyakran válik önismétlővé, amint a meggyőzési kísérletek során egyre több szempontot sorakoztat fel a J. J. körüli félreértések eloszlatása érdekében. Az újrakezdődő kísérletek során számos olyan filozófiai érveléssel találkozhatunk, amelyek önmagukban is figyelemre tarthatnak számot. Hogy csak egyetlen példát említsek: a Második párbeszédben olvashatunk egy rövid érzékenységelméleti okfejtést. Rousseau e helyütt elkülöníti a fizikai, szervi érzékenységet az aktív, morális érzékenységtől, az utóbbin belül pedig a pozitív érzékenységet a negatív érzékenységtől. A pozitív érzékenység a tiszta önszeretetből, a létfenntartás puszta viszonyaiból fakad, míg a negatív érzékenység az önzésre vezethető vissza, és a társadalmi kapcsolatok versengéssé fajult formáit hozza létre.Tovább

Szántai Márk
Algyői rímek

Bakos András: Isteni testek. Tiszatáj Kiadó, Szeged, 2021, 74 oldal, 2490 Ft

Az ismerősség és az idegenség kódjait kombináló líraépítkezés a második ciklusban is folytatódik, csak itt már nem a fizikai, térbeli távolság lesz a meghatározó, hanem az ismerőstől, a sajáttól való elkülönböződés. „Meglepő, / hogy ez most az övé, másvalaki / öregkorának jobban el tudná / képzelni” (40.) – olvashatjuk a Repce Szomolyában című versben. A lírai beszélő sohasem próbálja meg elkendőzni a személyességet: gyakran szólal meg egyes vagy többes szám első személyben. A lírai én saját tettei, gondolatai, fájdalmai nyernek megfogalmazást, vagy éppen a mi (értsük bármily tágan is a szót) közös sorsunkról mesél.Tovább

Márjánovics Diána
Dávid király Budapesten

Konrád József: A behajtó. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 216 oldal, 3499 Ft

A behajtó formabontó narrációs megoldásokkal élő, merész írói attitűdről tanúskodó mű – szólhatna az eufemizáló jellemzés, mely figyelmen kívül hagyná a regény hiányosságait. Már az első fejezetek alapján kitűnik, hogy a szöveg sajátszerűségei (kaotikus történetvezetés, az idősíkváltások különös módozatai, túlburjánzó mondatok) nem egy alaposan kidolgozott koncepció velejárói, sokkal inkább stiláris problémákból és A behajtó szerkezeti hiányosságaiból fakadnak.Tovább

Hegedűs Claudia
Édenkert-rekonstrukció

Deborah Feldman: Exodus – Hogyan találtam meg a saját utam, miután kiléptem a haszid közösségből. Fordította Getto Katalin. Libri Könyvkiadó, Budapest, 2021, 426 oldal, 3999 Ft

Kevesen merik olyan bátran a kezükbe venni a sorsuk irányítását, mint tette azt Deborah Feldman, aki megelégelve a rá és névtelen sorstársaira osztott női szerepet, kilépett a kíméletlenül férficentrikus, hermetikusan zárt haszid életközösségből (értsd: a brooklyni Williamsburgben található szatmári ortodox közösségből). Bár a XXI. században logikus lépésnek tűnik hátat fordítani egy olyan anakronisztikus mikrovilágnak, mint ez a fojtogató vallási közeg, az újrakezdés embert próbáló feladat. Elvégre mit tud kezdeni magával egy kisgyerekes anya, itt és most Deborah Feldman, aki hirtelenjében a senkiföldjén találja magát? A kitartó olvasó természetesen nem marad kétségek között, mivelhogy az Exodus maradéktalanul feloldja az Unortodox kérdőjeleit.Tovább

Tóth Ádám
Az ismeretlen személy alakváltozatai

(Gaál József kiállítása megtekinthető március 23-ig az Országút Galériában.)

A tudatosság legcsekélyebb szikrája nélkül készült, jórészt katonákat ábrázoló olajképeket a hadi eseményekkel teljes szinkronban állították ki. Nostradamushoz felérő látnoki képességek birtokában festőjük rossz előérzete mindannyiunk mély sajnálatára nem csalt. Az alkotói tudattalanban lappangó anatómiai deformitások jegyeit viselő, drámaian megformált szörnyalakok Gaál Józsefre jellemző expresszionista festészeti eszközökkel, a látványt átszellemítő módon jelennek meg.Tovább

Siba Antal
Március van s határtalan az Élet

(Diáktüntetés, RTL Klub, mérce.hu)

Lapzárta napján diákok tüntettek tanáraik mellett, ami azt mutatja, hogy az iskolákban a tanár-diák viszonyban alighanem új kötőelem képződött: egy egymás iránti szolidaritás (mérce.hu). Ez aligha jelenthet mást, mint hosszabb távú személyi érdekszövetséget, mert csak a vak nem látja, hogy itt valóban valami közös jövőről van szó. Ez a szövetség az erő oldaláról persze érezhető kevésnek is, de ez a sok-kevés, elég-nem elég viszonyrendszer képes egyik pillanatról a másikra is megbomlani.Tovább

György Péter
Egyidejű emlékmű – háború idején

(Mladen Miljanović kiállítása az acb Galériában április 15-ig látható.)

A militáris eseményeket rögzítő térkép ironikus kifordításának remek példája volt a 2015-ben, az OFF Biennálé részeként megrendezett Magyarország hadművelet, mely egy katonai akció vizuális lenyomatát imitálta. Ugyanakkor a jelentések persze radikálisan eltértek a jelektől. Egy áthúzott, általában megsemmisített elemre utaló jel magyarázata a „kommunista örökséget” kritizáló képek múzeumi szerepe volt. Az Ukrajna felől érkező „támadások” az artworld kontextusában, azaz a galéria mindennapi és szimbolikus világának valóságában, a kortárs művészet társadalomkritikáját jelentették.Tovább

Stőhr Lóránt
Hívjátok Ritát!

(Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás)

A Kilakoltatás nem művészfilm, ami akár a szociológiai összefüggésekben, akár a lélektani vizsgálódásban mélyre hatolna, hanem széles közönséget megcélzó dramedy, a vígjáték és a dráma különös öszvére. Fazekas és a fiatal, tehetséges alkotócsapat szellemesen és gördülékenyen mesél el egy nem mindennapos esetet, ami mindennapos kálváriákra döbbenheti rá a nézőt.Tovább

Gergics Enikő
Vezetékes vér

(Aiszkhülosz–Szophoklész–Euripidész: Élektra, r.: Szőcs Artur, Miskolci Nemzeti Színház, március 9.)

Nem egyetlen markáns értelmezést kapunk tehát, inkább egy sok különböző aspektusból álló, több oldalról felvillantott, nem egyértelműen megítélhető Élektra lép a Miskolci Nemzeti Színház színpadára. Ugyanez igaz a főbb szereplőkre is. Szőcs Arturt azonban, úgy tűnik, mégsem a családi átok, és így az egyes szereplők vagy a testvérpár sorsa foglalkoztatja leginkább, hanem az, hogy milyen lehet ebben a városban élni, erkölcsileg leszerepelt, bűneiket nem is takargató, megdönthetetlenségükben mégis biztos vezetők alatt.Tovább

Csengery Kristóf
Barátunk, Babar

(Babar, a kis elefánt története. Simon Izabella, Hegyi Barbara. Hungaroton)

Hegyi Barbara úgy mondja a szöveget, ahogyan egy szülő mesél a gyerekének: dikciójának legfőbb vonása a megszólító közvetlenség és a sallangtalan természetesség. Orgánumának kezdettől szexepilje egy karcos regiszter – ezt is remekül használja. Simon Izabella zongorázása a Babar-miniatűrökben színes, kontrasztgazdag, változatos és ábrázoló szellemű, kiaknázza a tételek humorát, hangulatfestő-illusztratív jellegét. A két művészi teljesítmény tökéletes összhangot alkot: megszületik a kedves, fordulatos zenés mese hasonlíthatatlan varázsa.Tovább

Fáy Miklós
Álom volt a látomás

(Erkel: Hunyadi László – Magyar Állami Operaház, március 13.)

Ha másról van szó, nem egy előadásról, hanem kórlapról, hogy miért beteg a magyar opera, az más. Akkor a Hunyadi épp nagyon is a helyén van az Operában, íme, itt van valami valamiben, hasonló a hasonlóban. Úgy értem, itt az Opera, látszólag szebb, mint volt, az biztos, hogy nem szebb, mint újkorában, mert a megnyitóra nem sikerült mindennel elkészülni.Tovább

Károlyi Csaba
Szabadságom története

(Nádas Péter belső emigrációról, írói és olvasói szabadságról. Greff András beszélgetése. Litera Podcast, március 12.)

Izgalmas, hogy ez most a Gyávaságom története program része. Mert aki itt megszólal, a szabadságról beszél. Arról, hogyan lehetett élni a kemény, majd a puhuló diktatúrában, hogyan lehetett túlélni a Kádár-rendszert, és mit tudtunk kezdeni 1989 után a fene nagy szabadsággal. Greff András jól kérdez, távolságot teremt, hiszen fiatal, nem élt még akkor. Nádas Péter jól válaszol, mert öregedő emberként arra is kíváncsi, a kérdező vajon mit nem ért.Tovább

Végső Zoltán
Történelmi rálátással

(Genesis of Genius – Ornette Coleman: Something Else!!!!; Tomorrow is the Question – Contemporary/Craft/Universal – 1958, 1959/2022)

Don Cherry, akinek Coleman lényegében több lemezén is a társfőszerepet biztosította, a háromdimenziós sakkjátékhoz hasonlította Ornette zenei rendszerét. A pocket trombita (Cherry) és altszaxofon (Coleman) semmihez sem hasonlítható, jellegzetes együtthangzása körül minden forog, a blues 13 vagy 25 ütemes, a fogódzók nem egyértelműek, haladunk a hangok egyenrangúsága felé, ami másfél évtized múlva Coleman harmolódikájában válik igazán alapvetéssé.

I R O D A L O M

Jenei Gyula
Az ablakon túl

Valamelyik hajnalban, amíg aludtam, meghalt az egyik szomszédom. Nem ismertem, pedig ha felállnék a géptől s egy lépést tennék az ablakhoz, ki se kellene hajolnom, rálátnék az övére. Akár át is kiabálhattunk volna egymásnak: hogy van, szomszéd, hogy aludt? Kiabálni se nagyon kellett volna. Tíz-egynéhány méterről van szó.

De nem ismertem ezt a szomszédomat. Nem tudom, fiatal volt vagy öreg, borostás vagy szakállas. Semmit nem tudok róla. Elképzelhető, hogy láttam már többször, s az is, hogy soha. Bennégett. Persze lehet, hogy csak a szén-dioxid-mérgezésbe halt bele. Csak. Furcsa itt ez a szó. Azt jelenhetné: belealudt a halálba. Az biztos, hogy a kitört ablaküveg fölötti homlokzatot feketére festette a füst. Most alaposan megnéztem. Egyébként nem nagyon szoktam arrafelé tekingetni, mert közel van ugyan, de olyan szögben, hogy kiesik a látóteremből.

Aki valamelyik hajnalban, amíg aludtam, meghalt itt a szomszédban, tulajdonképpen nem is volt a szomszédom. Vagy mégis?Tovább

Tóth Gábor Ákos
Balatoni Menedék

Amikor a lány aznap reggel behozta az újságot, s a kávé mellett olvasni kezdtem, azonnal szemembe ötlött a fotó. A szebb napokat látott épület előtt két alak volt látható – két férfi katonai egyenruhában. Az a fénykép akkor készült Kálmánról és Gyuláról a ház előtt, mielőtt bevetésre küldték volna őket az oroszok ellen. „Hogy a fenébe került egy családi fotó ezekhez”, töprengtem felháborodásközeli állapotban, aztán feltűnt a forrása is – Magyar Futár –, és úgy éreztem, mintha pofon vágtak volna. Igen, annak a szennylapnak a főszerkesztője akkor járt nálunk, amikor a fiúkat egy hevenyészett kerti partival búcsúztattuk.

– Jól kiosztottad a disznót – dicsért meg az unokám, amikor visszautasítottam a hírhedten zsidó- és kommunistaellenes Rajniss Ferenc együttműködési ajánlatát a mi Balatoni Futárunkkal. A „civilben” országgyűlési képviselő nem értette, hogy mondhatok nemet egy 70 ezres példányszámú lap megkeresésére – az ő köreikben nem voltak hozzászokva a kikosarazáshoz. Mivel az országos politika már rég nem érdekelt, csak akkor találkoztam a pökhendi fajtájával, amikor átrándultunk korzózni Füredre a fiatalokkal – a két fiú, a „mindhalálig” barátok fülig szerelmesek voltak ebbe a szerencsétlen lányba, akit azóta itt rejtegetek, mióta egymással versengő hódolói bevonultak.

„Csak meg ne lássa”, dugtam elővigyázatosságból a terítő alá az újságot, merthogy a lány – Artner Rita – echte zsidó volt, akinek a Balatoni Menedékben nem úgymond az ártatlanságát kellett őriznem pajtásai visszatértéig, hanem az inkognitóját, és ezzel végső soron az életét.Tovább

Abafáy-Deák Csillag
Piacolás

Laci szeret piacra járni. Ha nem szeretne, már rég elvált volna Kláritól, aki egyáltalán nem szeret oda járni. Kell a friss zöldség, a jó minőségű gyümölcs, nem afféle multik által mesterségesen felturbózott, ez fontos az életminőségünkhöz, hallja naponta felesége megjegyzését. Lacinak a csarnokban megvan a kedvenc helye, illetve kofája, de ezt a szót manapság már nem nagyon használják. Ica a neve. Otthonkában áll kora reggeltől az áruja előtt, sokat beszélgetnek, a nő szó nélkül tudja, milyen portékát tegyen a kosárba. Mintha családtag lenne, tudja, mire van szükség. A férfi gyakran gondol rá vacsora közben, mintha ott ülne Ica is az asztalnál. A zöldségárus alakja, mint egy oszlop bukkan fel emlékezetéből. Azt el se tudja képzelni, mit takar a színes otthonka. Megdönthetetlen, mosolyodik el Laci, miközben Klári sortban ül le az asztalhoz, és mondja, milyen finom ez a zsenge borsó. A mosolyt főztje elismerésének gondolja. Vehettem volna egy nagyobb csokor petrezselymet, jegyzi meg Laci. Ilyesmin spórolni, szól Klári, mindennap elmondom reggel, mit és mennyit kell venni. Ennyit megjegyezhetsz, sokat érsz a matekkal, ha már ez se megy, csak számítógépen tudsz dolgozni. Én állhatok talpon a rendelőben, még ebédkor se ülök le. Holnap hozz gyömbért is, erősíti az immunrendszert. Férje bólogat.Tovább

Bartalos Tóth Iveta
MJ

Anyám lábai villanyoszlopokká dagadtak a nagy melegben, erősen szorítottam őt, aggódtam, nehogy egyszer csak magatehetetlenül összerogyjon és hatalmas testével betakarjon vagy harmincnégy nyolcszög alakú, tizenkét centi átmérőjű szürke térkövet. Nem, válaszolta, mikor arra kértem, üljön le. Kihúzta magát, mereven bámult a tömegbe. Imádkozzunk a bűnösökért, mondta a pap, mire ő feljebb emelte az állát. Könyörögjünk. Hangosan felnevetett. Szorosan összefogott ősz hajpáncélján megtört a nyári nap fénye. A gyász kövér izzadságcseppekként csorgott végig a teste azon részein, amelyeket ruha vagy cipő takart. Büszke volt azon képességére, hogy irányítani tudja testnedvekké hígult érzelmei útját. Csatakos ruháit be kell raknom a mosásba, ha hazaérünk. Nyelvem hegyével titokban megnyalom majd őket, hogy sósságuk alapján megállapíthassam, anyám sírt-e, vagy izzadt. A nyakában lógó vékony aranylánc kapcsát kikapcsolom, a rajta lógó aprócska feszülettel együtt barna, díszítés nélküli ékszertartójába fektetem. Fekete cipőjét a fűtőtest alá teszem száradni. A cipőt újságpapírral tömöm ki.Tovább

Kántor Zsolt
Az ínyencvilág tejbe áztatatott galaktikája

Pénteken ételhordóban érkezett a falodából az ennivaló, nem főztünk semmit. Még kávét se. Jeges gyümölcslevest küldtek a pünkösdi szakácsok, és rakott burgonyát. Jól készítették el. Házi kolbásszal, vékony és lágy szövetű tojáskarikákkal, friss tejföllel leöntve. Mi közben tömtük a szánkba a mindenség ízletes hegyláncait, Haydn etűdjének fluid hangjai kopogtattak dobhártyánk páracseppes felületén. Jóllaktunk. Békesség a hasnak, ahol a teológia szerint a szellem lakik.Tovább

Gömöri György
A győztesek esélyeiről

Gömöri György
Teljes lélekkel

Fekete Vince
Halálgyakorlatok

„EGY HELYEN DÖNTENEK ÉLETRŐL ÉS HALÁLRÓL” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.03.17.


A TARTALOMBÓL:

– Rácz András: Putyin elszámolta magát – „Az oroszok szempontjából nem alakul minden a tervek szerint, valószínűleg a katonai vezetés és a hírszerzés vezetői között kell keresni a felelőst, és Putyin keresi is.” Interjú

– Egy helyen döntenek életről és halálról – Szinetár Miklós kaszinóban elvesztett pénzekről, a kapitalizmus kockázatairól és mellékhatásairól és a háborúban eleső kárpátaljai fiúkról. Interjú


– Megmarad-e a rezsicsökkentés? – A lakosság fizetheti meg az évek óta tartó hibás gazdaságpolitika árát

 „Győzzön a jobbik!” – Békés 4.: egy aprófalvas választókerület, ahol győzhet az ellenzéki összefogás jelöltje. Választási riportsorozatunk nyolcadik része

 Luxusautókkal támogatják a kultúrát – Három, egyenként több tízmilliós Mercedest kapott az L. Simon László vezette Magyar Nemzeti Múzeum a Pappastól, a főigazgató szerint a gesztus polgári erény

 Európa érdeke, hogy mielőbb véget érjen a háború – Angela Merkel szerepét átvéve Emmanuel Macron próbál közvetíteni Oroszország és a Nyugat között

– Csapdába került menekültek – Elkezdődött a legkiszolgáltatottabbak kizsákmányolása, kényszermunka, szervkereskedelem veszélye fenyegeti őket

– Tegnap elvittek egy fiút, egyenesen Odesszába – Az ukrajnai menekülteket befogadó herceghalmi Abacus Hotelben jártunk. Van, aki a fiát hagyta hátra

– „Budapest Beregszászon milliomost csinált 10-20 emberből” – Az ukrán nacionalista párt helyi vezetője azt állítja, nyilvános akcióik nem irányultak magyarok ellen. Interjú

– „Most az élet a fontos!” – Milliók hagyják el ijedten, kétségbeesetten Ukrajnát. Köztük az a három hölgy is, akikkel Budapesten beszélgettünk

– Hányan maradunk végül? – A Kárpátalján maradt magyarok attól tartanak, hogy sokan a háború után sem térnek vissza szülőföldjükre

– Iszonyatos gyűlöletpropaganda – Natasa Pavlovskaya operatőr, fotóművész: Már nehezebben tudom kimondani, hogy orosz vagyok. Interjú

– Kijevben azt remélik, hogy elmarad az ostrom – Az ukrán főváros egyik civil védőjével beszélgettünk telefonon

 Figyelmeztető mérték – Európa-szerte visszaszorulóban van az intézményes vallásosság. Ám míg Németországban az egyházak pontos statisztikákat közölnek híveik számáról, nálunk ezt csak az evangélikusok teszik meg

 Partizánháborúban Moszkvával – A Kreml erőivel vívott kényszerű irreguláris harcban a hódoltatott népek az ukránoktól a baltiakig számottevő tapasztalatokat szereztek a XX. században

– Miszter Rögeszme – Ifj. Robert Kennedy Amerika egyik legsikeresebb környezetvédelmi jogásza volt, aztán a környezetvédelemből átcsúszott az összeesküvés-elméletek mocsarába, és onnan nagyon ritkán van kiút

– Behavazott parabolaantenna – Legyenek az ukrán kutatók akár az Antarktiszon, akár egy harkivi óvóhelyen, normális munkát aligha tudnak végezni. De orosz kollégáik élete is egyre nehezebb lesz, különösen azoké a kiemelkedő szakembereké, akiknek esélyük van (volt eddig) nemzetközi együttműködésekben részt venni

– Aki Gorkij vasalóját és Sztálin kezét is megőrizte – Száz éve született Pécsi Sándor, a XX. század egyik legnagyobb magyar színésze

 Foglalkozása: egyéb – Harmincöt éve halt meg Gács Rezső, azaz Rodolfo, akiről lánya, Gálvölgyi Judit mesélt nekünk

– Példaképünk, Vlagyimir Putyin – Miért hazudik a kormánypropaganda a megtámadott, élet-halál harcát vívó Ukrajnáról? Miért rokonszenvesebb a szemükben még most is az agresszorrá vált Putyin, mint a megtámadott vagy mint a válságokkal küzdő nyugati demokráciák?

– Véres pénzben tivornyáznak? – Az orosz oligarchák vagyona után szaúdi mocskos milliárdok ömlenek az angol fociba, a szurkolók boldogok, a kormány hallgat

Publicisztika:
– Szabó Antal: A szélkakas – Nernia krónikája
– Puzsér Róbert: A trollokrácia beárazza magát
– Lányi András: Leválthatatlanok
– Szerető Szabolcs: Goromba „békeüzenet” – Álláspont
– Zalatnay István: Az igazság nem félúton van
– Tokaji Ferenc: Pávatáncból tojástánc
– Nagy Attila Tibor: Az ellenzék és a munka világa – Ítélet Orbán felett
– Gulyás Balázs: Március 16-a a keresztény Magyarországon – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Fehér Anikó: A szegedi kaszárnya…
– Gazda Albert: Békéről álmodom mostanában – Beszökött az ősz
– Híd Jenő rajzol: Változnak az idők
 Haklik Norbert: Repeszek
– N. Fejérváry Gergő: „A bort is kiszűritek a borból” – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Szerető Szabolcs: Ronaldo, Ronaldo, Ronaldo!!! – Szotyola
– Dévényi István: Bűz
– Marabu: Energiapolitika

Kritika:
– Térré vált idő – A megújult Operaház
– Az a fura kisvasút – Zeimowit Szczerek: Via Carpatia
– Agyukra ment a szerelem – Szerelemre tervezve, HBO Max

Budai Hang

– Visszatért az őrnagy úr – Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye a Tótékról, a háborúról, a „furcsa” nemzetünkről és a politikai támadásokról. Interjú

– Romok a szélben – Budapest jelentős római kori emlékeket őriz, a maradványok állapota azonban ritkán tükrözi felbecsülhetetlen értéküket

– Egyenjogúság a köztereken – A fővárosban tízszer annyi utcát neveztek el férfiakról, mint nőkről: ezen az arányon változtatott a II. kerület négy példamutató nőre emlékezve

– Kellene egy kis lestyán a könyvtárból – Hová menjünk fűszernövényért? Hát az Óbudai Platán Könyvtárba

– Megőrzik, tehát megsemmisül – Örülhetünk is, meg nem is. A korábban építészetileg értéktelennek tartott rózsadombi Feszl-ház visszanyerte korábbi védettségét, ám hajdani kertjébe háromemeletes ház épül, a felső szinten penthouse lakásokkal

– Akadozik az Egészséges Budapest program – Egyelőre semmit nem láttak a budai kerületek a kormány által erre az évre ígénjt egészségügyi fejlesztési forrásokból

– Gyakorolni a demokráciát – Óbuda-Békásmegyer, Terézváros és Szentendre önkormányzata összefogott a Transparency International Magyarországgal: közösségi költségvetéssel vonják be a lakosságot a döntéshozatalba

– „Átestek a ló túloldalára” – A lakástörvény módosítása rendezheti az „örökbérletek” helyzetét, de hatalmas terhet ró az I. kerületi önkormányzatra, amelyet akár több tízmilliárdos veszteség is érhet az eddigi bérlők által megvásárolt ingatlanok elvesztése miatt

– Döngetik a kapukat – Másfél évtizede áll üresen az egykori OPNI épülete, de talán már nem sokáig: 2026-ban nemzetközi elit iskola nyílhat a Lipótmezőn

– Segítő kezet nyújtanak – Az ENSZ jelentése szerint a héten elérte a hárommilliót az Ukrajnából elmenekült emberek száma, közülük eddig több mint 200 ezren érkeztek Magyarországra a háború sújtotta országból

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANACS
Szerző: mancs.hu
2022.03.16.


A SZERK.


A SZERK.
A szégyen

Orbán, aki idegen közegben és valódi ellenféllel szemben többnyire zavartan és gyáván viselkedik, a sajátjai előtt a rettenthetetlen és tévedhetetlen vezető alakjában tetszeleg.

A SZERK.
Egy egészen egyszerű kérdés

A közvetlen előjelek mérsékelten tűntek biztatónak. Március 15-én délelőtt a komplett magyar sajtó a békemenetnek nevezett Orbán-párti tömegrendezvénytől volt hangos, noha alig is volt szükséges azon bármit felhangosítani, hiszen a magyar állam gyakorlatilag korlátlanul bocsátott rendelkezésükre infrastruktúrát és pénzt.

PUBLICISZTIKA

DURONELLY PÉTER
A sugárút végén
Új világrend jön a nemzetközi pénzügyekben is

Az 1910-ben az Egyesült Királyságban megjelent The Great Illusion című könyvében a brit munkáspárti parlamenti képviselő és újságíró, későbbi Nobel-békedíjas Norman Angell azt a feltevését járta körbe, hogy a 20. század elejére kialakult gazdasági kapocs a világ vezető hatalmai és az egész világgazdaság között ellenérdekeltté teszik az országokat a háborúzásban.

VIG DÁVID
Érvénytelen!
Az április 3-i népszavazásról és a kormányzati propagandáról

Napok óta szinte megbénít a háború borzalmairól szóló tudósítások sora. Elképedve állok a putyini agresszió előtt. Az elmúlt napokban igyekeztem segíteni biztonságba jutni azoknak az Ukrajnában élő barátaimnak, kollégáimnak, akik elhagyni kényszerültek otthonukat. Ilyenkor érezzük csak igazán, hogy mennyire lételemünk a biztonság, és milyen könnyen kerülhet veszélybe egy agresszív támadás esetén.

ERDŐS ATTILA
Egy műtét, kis pénz, sok műtét, sok pénz
Működhet-e az egészségügyben a teljesítménybérezés?

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő amellett érvel az RTL Klub reggeli műsorában, hogy a megnövekedett várólisták csökkentése érdekében be kellene vezetni az egészségügyben a teljesítményfüggő bérezést. A hálapénzes időkben – magyarázza – az orvosok érdekeltek voltak a minél több műtét elvégzésében, de a hálapénz kivezetésével és a jelentős béremeléssel ez a motiváció eltűnt. Az orvosok alapjáratba kapcsoltak, nem hajlandók megszakadni a munkában – vagyis kell a plusz­ösztönzés.

EGOTRIP

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Nyelvek, nácik, identitások

A média minden csatornáján valósággal ömlenek a hírek és álhírek az ukrán válságról. Ebben az írásban a válság nyelvi-etnikai hátteréről lesz szó, illetve ennek a politikával és a „speciális katonai művelettel” való állítólagos kapcsolatáról.

Vajda Gergely: Zene hetilapra
Mínusz John Williams

Amint Luke Skywalker, Han Solo és Chewbacca mögött bezáródik az automata ajtó, az ünnepélyes bevezető zene hirtelen elhallgat.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Mi finanszírozzuk Putyin háborúját”
Jaksity György közgazdász

Komoly próbatétel elé állítják Európa – és Magyarország – gazdaságát az Oroszország elleni szankciók. De még nehezebb helyzetbe kerülhet Oroszország, amelyet az új leosztás gazdaságilag is közelebb sodorhat Kínához. A Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnökét faggattuk.

AZ OROSZ HADSEREG SZÍRIÁBAN
Polgári célpontok

Mariupol szülészetének szétbombázása sokkolta a külvilágot – a képek az orosz hadsereg korábbi szíriai brutalitását idézik fel. De mi is történt Szíriában, hogyan kerültek oda és mit műveltek az oroszok, s mi köze ehhez Barack Obamának?

BELPOL

ÁTÍRJA-E A HÁBORÚ A VÁLASZTÁSI ESÉLYEKET MAGYARORSZÁGON?
Az új kampány

Vajon a biztonság iránti vágy, vagy a Kelet–Nyugat dilemma fogja erősebben befolyásolni az ingadozó választók szavazatát április 3-án? Ezen múlhat, hogy melyik politikai oldal profitál a háborús helyzetből. Az első hetekből valószínűleg a Fidesz jött ki jobban, de a háború gazdasági következményei még fájhatnak a kormánynak.

SOKAN JUTOTTAK HAMIS MAGYAR ÚTLEVÉLHEZ
Amerikába mennének

Az Egyesült Államok tavaly februártól nem engedélyezi a külföldön született magyar állampolgárok egyszerűsített beutazását, mivel nem uniós állampolgárok sora élt vissza a magyar útlevéllel. Ami a magyar honosítási rendszer hiányosságai és korrupt hivatalnokok miatt vált lehetségessé.

VESZÉLYBEN A FERTŐ TÓ
Az utolsó cseppig

45 milliárd forint közpénzből építenek százszobás szállodát, apartmanházakat és számos sportlétesítményt a Fertő tó világörökségi oltalom alatt álló partján. A beruházó szerint nem történik természetkárosítás, az UNESCO viszont már jó ideje kéri a kormányt, hogy állítsa le a projektet.

HIVATALI PACKÁZÁS A HADIÁRVA-ELLÁTÁST IGÉNYLŐ IDŐS EMBERREL
A megtalált eltűnt

Nyolcévesen látta utoljára a háborúba induló apját, és 85 évesen tudta meg róla, hogy az egyik harkovi tömegsírba temették el 1946-ban. A hadiárváknak járó szerény apanázs folyósítását eddig kétszer tagadták meg tőle, de a férfinak az fáj a legjobban, hogy szerinte csalással is meggyanúsították.

KRITIKA

OPERA
Ládafia
Erkel Ferenc: Hunyadi László

Jó Don Giovannit vagy Rigolettót ezerfelé találhatunk: lemezen és DVD-n, a térben utaz­va és az időben visszaugorva egyaránt. Erkel operáival egészen más a helyzet, hiszen ezek csak nekünk, magyaroknak fontosak – már ha fontosak egyáltalán, mert ezzel kapcsolatban bizony számos jel szerint van helye némi kételynek.

KIÁLLÍTÁS
Egy korty élet
Úti cél: remény

Talán kevéssé maradt meg a köztudatban, mekkora nyomorban élt Magyarország lakosságának nem kis része a 20. század tízes–húszas éveiben. Előbb az első világháború gatyásította le a magyar társadalom addig középosztályi jómódban élő rétegeit is, azután jött a háborúvesztés utáni káosz, a forradalmi, majd az ellenforradalmi időszak.

KÖNYV
Capriccio elveszett gyerekhangra
Max Porter: Lanny

Technikailag bravúros, játékos, experimentális költői próza. Posztromantikus mese, amely az ukrajnai háború hatására a mára végleg odalett naivitást ünnepli.

LEMEZ
Élet a halál után
Tangerine Dream: Raum

Amikor Edgar Froese, a Tangerine Dream (TD) alapítója és majd’ fél évszázadig egyetlen állandó tagja 2015 januárjában tüdőembóliában elhunyt, sokan vélhették úgy, hogy a zenekarnak vége.

LEMEZ
Defektes duó
Tears for Fears: The Tipping Point

A „diszfunkcionális duó” kifejezés hallatán elsőre mindenkinek a Simon & Garfunkel ugrik be, de hasonló a helyzet a Tears for Fears tagjaival is. Utóbbi kettős most épp jó fázisban is van, rá­adásul bő 17 év után új lemezt adott ki The Tipping Point címmel. Az album kapcsán érdemes egy kicsit a korábbi pályafutásukra is visszatekintenünk.

SZÍNHÁZ
Párhuzamos valóságban
Sziget

Egy szóval sem említette senki az ukrajnai háborút: mintha az elménk ellenállna a párhuzamok (hangos) végiggondolásának. A valóság árnya így is nyomasztóan telepedett rá a Káva legújabb, felnőtteknek szánt komplex színházi nevelési előadására.

SZÍNHÁZ
Kinyíltak tereink
Melancholy Rooms

Hat szobabelső bukkan fel gyors egymásutánban a teljes sötétségből, később ezeket váltakozva látjuk majd. Vagy épp szinte végtelenítve suhannak el egymás után. Mire beleszédülnénk, megállítják a forgószínpad pörgését, rövid jelenet következik. Hamar vált a kép: mintha különálló kisfilmek peregnének. Másfél óra után eszmélünk rá: egyetlen, hosszúra nyúlt klipet láttunk.

SZÍNHÁZ
Szorongók
Tünet Együttes: Nothing Personal

Szabó Réka, Szász Dániel és Peer Krisztián írt Boldizsár Ildikó meseterápiás módszerétől inspirálva meseszerű történetet – Boldizsár konzulensként segítette a munkát, Márkos Albert pedig zeneszerzőként s a csellójával. Hibrid műfajú előadás, ahol a tánc, a szöveg és a zene egyenrangú. Szabóék személyes élményekből kiinduló elakadástörténetekkel közelítik meg a kiégés jelenségét.

ZENE

INTERJÚ
„Rizikó nélkül nincs éneklés”
Károlyi Katalin énekesnő

Noha a hangja és az alapjai megvoltak hozzá, nem készült énekesnek. Azután mégis az lett. Számos kortárs zeneszerzőt megihletett. Énekesként járja a világot, emellett fotográfus is.

MI A KOTTA?
Az embersors gyötrelem

Klasszikus zenei programajánló a 2022/11. hétre

VISSZHANG


VISSZHANG: KÖNYV
Bodor Ádám: Az értelmezés útvesztői

Egy író jelentőségét alighanem jól mutatja, mennyi legenda és frázis veszi körül a műveit, még inkább a személyét.

VISSZHANG: KÖNYV
Platon Karataev, Balla Gergely: Partért kiáltó

E vékony könyvecske a Platon Karataev zenekar azonos című albuma mellé jelent meg, hangsúlyozottan önálló verseskötetként.

VISSZHANG: FILM
C’mon C’mon – Az élet megy tovább

Élettapasztalatok, a világ folyását tárgyaló gondolatok továbbadására egy tanító-tanítvány viszonyban elmesélt kapcsolat szerfelett alkalmas.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Valaki valahol

Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Pirula panda

A Pixar stúdió számtalanszor bizonyította, hogy képes a leglehetetlenebb hősöket is élettel megtölteni, és tartalmas történetet varázsolni köréjük.

VISSZHANG: KÖNYV
Get Back – A Beatles szavaival

A karácsonyi filmdömping talán legérdekesebb, ám korántsem tökéletes darabja a Beatles utolsó évében játszódó Get Back volt.

VISSZHANG: LEMEZ
Lavender Country: Blackberry Rose

Patrick Haggerty 1973-ban jelentette meg a Lavender Country debütáló lemezét, majd a kis példányszámban kiadott album szinte azonnal eltűnt a süllyesztőben, a frontember pedig szögre akasztotta a gitárt.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Helló, Héraklész!

Tasnádi István kifejezetten a Budapest Bábszínház számára írta meg a görög mitológia e cégéres hősének dolgait tárgyaló darabját.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/11.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/11.

Rövid hírek: Stonehenge, sáfrány, fűnyíró pocok

Szüret 2022/11.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Érdemes lenne”

Hudi László művészeti vezető

FILM

TÉVÉSMACI
Megbokrosodott paripák

Amikor Sztupa és Troché kiléptek a klub elé, megálltak egy pillanatra, s körbepillantottak.

TUDOMÁNY

A TECHNOLÓGIAI SZANKCIÓK HATÁSA OROSZORSZÁGRA
Sziget az áramlatban

Lehet-e élni Netflix és HBO nélkül? Mi történik, ha nem frissíthető a Windows? Felszállhatnak-e biztonsággal a repülők, ha nincs pótalkatrész és elmaradnak szervizszolgáltatások? Utánanéztünk, hogy mennyire áll meg az élet Oroszországban a Nyugat technológiai szankcióinak hatására.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Tíz tányér borscs

Tíz tányér borscs

ÉTEL, HORDÓ
Fenyőgyöngye

Fenyőgyöngye vendéglő, Buda